15 4 100

I Europa betyder M+S Mud + Snow och däck märkta med den beteckningen är året runt däck. I de flesta fallen är M+S däck godkända vinterdäck, men inte alltid. Ta reda på om däcken är godkända för vinterbruk innan de monteras på bilen. M+S-däck har väldigt bra grepp på vått eller halt väglag.Alla däck är märkta med en så kallad DOT kod. Denna visar vilket år och vilken vecka som däcket tillverkats. Koden består av fyra siffror. Tillverkningsveckan är de första två siffrorna och de två sista är året.Vintertid och vinterväglag kräver att du har minst 3 mm i mönsterdjup. När det gäller sommardäck så är det 1,6 mm som är minsta mönsterdjup du får ha. Ju större mönsterdjup, desto bättre grepp.Det är tillåtet att använda dubbdäck under perioden 1 oktober – 15 april. Om det råder vinterväglag så kan du få använda dem utöver denna period. Det är polisen som avgör vad som är vinterväglag.Om det vibrerar i ratten när du kör, främst vid högre hastigheter, så kan det bero på att det är obalans i framhjulen. Se då till att du får dina hjul balanserade och undersök hjulinställningen.

Både vinterdäck och sommardäck ska förvaras mörkt, svalt och luftigt. De får inte utsättas för direkt solljus. Tvätta dina däck med vatten och ett milt bilschampo innan du förvarar dem.
Vi erbjuder flera olika betalningsalternativ. Du kan välja att betala med faktura och delbetalning, banköverföring, betalning via bankkonto eller att betala med betalkort.Friktionsdäck kallas ibland för året runt-däck eftersom lagen inte begränsar användandet. Men vi rekommenderar inte att de används året runt, eftersom de inte är anpassade för varma dagar och har ett sämre grepp när väglaget är blött. Dessutom slits de ner snabbare under sommartid. Det är bättre att investera i ett par sommardäck för sommaren och ett par vinterdäck för vintern.

Rätt lufttryck i däcken är viktigt. Vad din bil ska ha för lufttryck kan du läsa i din bils instruktionsbok. Ett felaktigt lufttryck kan vara trafikfarligt och påverka däckets livslängd.

Är det bättre med breda däck?
Fördelar med bredare däck på vintern Ett bredare däck innebär bättre prestanda på torra eller fuktiga vägar och kompakt snö. De ger utmärkt prestanda i alla vinterförhållanden tack vare: Fler mönsterkanaler som fäster i underlaget, till och med på snö. Kortare bromssträckor till följd av större slitbaneblock.
Det bästa är att inte ha skillnader i däcket alls när det gäller slitage. Men om du har däck som är mer slitna än de andra, så ska de bästa däcken sitta bak på bilen för att undvika sladd.

Nej, dubbdäck är förbjudet på vissa ställen. Det är då endast tillåtet att köra med friktionsdäck. Mer information finns i de lokala trafikföreskrifterna.Om du har dubbdäck på bilen, så måste du ha dubbdäck även på släpet. Om du har dubbfria vinterdäck på bilen, så kan du använda både dubbfria och dubbade däck på ditt släp.

Toppmodern anläggning med branschens bästa teknologiska lösning för säkerhet och återvinning. Från tillverkning till smidig montering och balansering – Vi hanterar alla storlekar på både däck och fälgar.

Hur breda däck kan jag ha på min bil?
Rekommenderad däckdimension och alternativa dimensioner anges i bilens instruktionsbok eller registreringsbevis. Även köregenskaperna som du är ute efter ska påverka hur breda däck du väljer. Däckets bredd påverkar både däckets pris och många egenskaper som till exempel grepp, däckljud, körkomfort och utseende.
Ett däck med en bestämd rullriktning måste monteras åt rätt håll, eftersom det annars ger sämre egenskaper vid vattenplaning. Andra egenskaper försämras dock inte, men det kan bli ett ojämnt slitage på däcken.

Ja du läste rätt! vi erbjuder dig hela 100% passningsgaranti. När du söker ett komplett hjul, däck eller fälg genom Däckline.se’s snabbsök garanterar vi att det passar din bil.
Ett sommardäck bör ha ett bra grepp även när vägen är våt. På sommaren och hösten kan det regna rejält och då är det bra att ha däck med förmåga att förhindra vattenplaning. Däck med lågt ljud är också att föredra, eftersom det gör körningen mer behaglig. Ett lågt rullmotstånd är också bra, eftersom det minskar bränsleförbrukningen och är vänligare mot miljön.Lagen säger att du ska ha på vinterdäck på bilen under perioden 1 december – 31 mars. Detta gäller personbil, lätt lastbil och buss upp till 3.5 ton. Det gäller även släpvagnar som dras av dessa fordon.

När man väljer däck till sin bil är det lätt att falla för däckets snabba utseende eller däckmärkets motorsporthistoria, men det viktigaste är att däcket har rätt storlek – att däckdimensionen passar fälgarna de ska monteras på. Vi kommer här nedan redogöra för hur man ska tolka däckmåtten samt vart man kan finna dem. Trevlig läsning!
Nästa två siffror som följer efter däckets bredd står för däckets höjd. Värdet har beräknats på förhållandet mellan höjden och bredden på däcket. Däckets höjd anges alltid i procentform, i vårt fall finner vi siffrorna 55 vilket står för 55%. Det vill säga att däckets höjd motsvarar 55% av däckets bredd (I vårt fall 215 cm)

Den sista märkningen förklarar däckets maxbelastning och maxhastighet. Dessa siffror avläses i ett belastningsindex respektive hastighetsindex. Belastningsindexet täcker belastningstyper från 30 (106kg) till 124 (1600kg). I hastighetsindex finns det klasser från A till Y. I vårt exempel 91 V står 91 för maxlasten, vilket enligt belastningsindexet mosvarar en maxlast på 615 kg per däck. Hastighetsklassen V motsvarar enligt hastighetsindexet en maxhastighet på 240 km/h.
Det första och enklaste alternativet är att se på däcken som är monterade på bilen idag. Vilka däckmått har dem? På så sätt kan man beställa samma storlek på däcken och vara säker på att dem passar. Det är viktigt att man väljer däck som är brukbara för säsongen de ska användas för, kör aldrig med sommardäck när det råder vinterväglag.Nästa märkning beskriver däckets konstruktion och diameter. Radialdäck (R) är den absolut vanligaste konstruktionen på däck idag. Siffrorna som följer därefter står för däckets diameter. För att däcket skall passa fälgen måste diametern vara densamma. Ett däck med diameter, som i vårt exempel, 16 tum passar en fälg som är 16 tum.

Nu vet du förhoppningsvis hur och var dina däckdimensioner redogörs för ditt fordon. Skulle du ha några frågor är du alltid välkommen att kontakta Tirendos kundtjänst på telefonnummer 08-403 088 56 alternativt via e-post: [email protected]. Det är enklare att köpa däck när man vet vad man letar efter.

Måste alla 4 däck vara samma?
Alla däck ska vara av samma typ Alla däck på ett fordon ska vara av samma typ. Ett fordon ska alltså bara ha diagonaldäck, radialdäck, sommardäck, vinterdäck eller dubbdäck.
All information som man behöver om sitt fordon finns i registreringsbeviset. Där specificeras flera tekniska uppgifter om fordonet, inkluderat uppgifter om vilken typ av däck som passar just din bil. Förutom däckdimensionerna listas även max belastningstyngd och hastighetskapacitet. Denna information finner du i del 1 av registreringsbeviset, under ’Övriga uppgifter’ Om det inte skulle finnas någon information om fälg- och däckdimensioner är det möjligt att få denna information från tillverkaren av fordonet.

Vilken bredd på däck till fälg?
Korrespondenstabell storlekar däck / fälgarFälgbreddMinimal bredd på däckRekommenderade däckbredder5155165 eller 1755.5165175 eller 1856175185 eller 1956.5185195 eller 205
Den första sifferkombinationen bestämmer storleken på däckets bredd i millimeter. I detta fall är däcket 205 mm brett. Mätningen sker på den bredaste delen av däcket, från den yttre däckväggen till den inre. I vårt exempel, behöver vi ett däck med däckdimensionerna 205/55 R16 eftersom däcket är 205 cm brett. Skulle däcket vara 215 cm behöver vi ett däck med däckmåttet 205-60-r16. Däckets bredd är alltså de tre första siffrorna.På alla uppsättningar däck finner du specifikationer gällande däckdimensioner. Dessa återges alltid på däckets sidovägg. För en ovan kan dessa nummer vara svåra att tolka, men det finns tabeller som förklarar nummerbeteckningen. Om man läser koden från vänster till höger är informationen följande: däckets bredd, profilförhållande, fälgdiameter, belastningsindex och hastighetsindex. Nedan följer en tydlig genomgång av parametrarna i exemplet 205/55 R16 91V.Om du vill ändra din ursprungliga fälg / däck konfiguration, förser vi dig med en handling om dimension korrespondenser för däck för personbilar : HÄR.

Vi använder kakor för personligt innehåll och annonser samt för analys av vår trafik. Vi delar information om din användning av tjänsten med våra partners inom sociala medier, annonsering och trafikanalys. Våra partners kan kombinera denna data med information som du delat med dem.Däckets hastighetsbeteckning i registreringsbeviset är inte samma sak som bilens högsta konstruktiva hastighet. Uppgift om bilens högsta konstruktiva hastighet [ 5] kan finnas i registreringsbeviset. Om det inte finns där, kan du vända dig till en märkesrepresentant för besked.

Nya däck som tagits i bruk efter den 1 oktober 2009 ska vara S-märkta (”s” står för sound). S-märkningen innebär att däcken uppfyller skärpta bullerkrav och är typgodkända enligt:
På E-märkta däck anges en belastningskod (Load Capacity Index) på däckets sida. Till exempel innebär belastningskod 86 att däcket klarar en belastning på 530 kg.Du som fordonsägare av en personbil upp till 3500kg totalvikt har möjlighet att under eget ansvar byta däck och fälgar till en annan dimension utan att bilen behöver registreringsbesiktas. Utbytet får ske under vissa förutsättningar:Fel däcktryck kan påverka köregenskaper, bränsleförbrukning och däckens livslängd. Rätt däcktryck för däcken till din bil kan du hitta i bilens instruktionsbok.Det finns flera tekniska krav för däck på personbil. Däck ska bland annat vara E-märkta, S-märkta och följa bestämmelser om belastningsförmåga och hastighetskapacitet. Här kan du läsa mer om vad som gäller.De däck som har det största mönsterdjupet eller bedöms ha det bästa väggreppet bör vara monterade bak på fordonet för att minska risken för sladd vid bromsning och i svängar. Däcken med största dubbutsticket bör monteras bak. Detta gäller både fram- och bakhjulsdrivna bilar.

Sommardäck ska ha en hastighetskapacitet som överensstämmer med eller är högre än bilens högsta konstruktiva hastighet för personbilar som har tagits i bruk efter den 1 januari 1996. På övriga personbilar behöver sommardäcken inte vara dimensionerade för högre hastighet än 180 km/tim.
Kontrollera lufttrycket med jämna mellanrum. För dåligt pumpade däck kostar bara onödiga pengar. Bilen drar mer bränsle och däcken slits snabbare. Är lufttrycket till exempel 30 procent för lågt halveras däckets livslängd!Tänk på att fylla på extra luft om du har tung last eller många passagerare. Och glöm inte att kontrollera lufttrycket även i reservhjulet. Luft är självklart gratis, och finns på alla bemannade bensinmackar.

Många av våra verkstäder erbjuder förvaring av däck. Lämna in bilen när det är dags för hjulskifte och få tillbaka den med däck för säsongen, du slipper hantera de andra däcken.Garage, källare och vindsutrymme är idealiska förvaringsplatser för dina däck om du inte föredrar att lämna bort dem). Viktigast är för gummits livslängd är att rummet är svalt, mörkt och torrt.

För lite luft innebär också att bilen blir mer tungstyrd, vilket kan vara direkt farligt vid en snabb undanmanöver. Hur mycket luft du ska ha i däcken varierar från bil till bil. För exakt information, läs i bilens instruktionsbok (eller, i vissa bilar, på insidan av tanklocket). Normalt ska lufttrycket ligga mellan 1,8 och 2,4 bar. På vissa modeller rekommenderas även att du har mer luft i bakdäcken än framdäcken.
Varje däck har ett mönster i gummit i den så kallade slitbanan, mitt uppe på däcket. När däcket är nytt är mönstrets djup cirka 8-9 mm. Enligt lag ska mönsterdjupet vara minst 1,6 mm vid sommarväglag och 3 mm när vägbanan är täckt av snö eller is. Men den allmänna rekommendationen är minimum 3 mm året om. Under 3 mm ökar nämligen risken för vattenplaning dramatiskt. Mät därför mönsterdjupet varje gång du byter från sommar- till vinterdäck och vice versa. Chansa aldrig – mönsterdjupet är A och O för väggreppet och din säkerhet bakom ratten! Fälgens dimensioner anges i tum och avser bredd och diameter. Exempelvis 6,5×16, alltså 6,5 tum bred och 16 tum i diameter. Fälgens dimensioner styrs av sådant som bultcirkel, navhål och inpressningsdjup. Därmed kan kombinationerna för en fälgs dimensioner bli många.Registreringsnumret du angivit är inte ett giltigt svensk registreringsnummer. Var vänlig försök igen med ett annat registreringsnummer. Stäng detta fönster

För att en sökning skall kunna genomföras måste du välja samtliga dimensioner. Välj bredd, profil och dimension och gör en ny sökning. Stäng detta fönster
Vill du veta vilken bil passar fälgen? (vilka bilar passar din fälg till)? Använd sökfunktionen nedan genom att mata in dom mått som din fälg har, antal bultar, bultcirkel, ET-mått, offset och bultgäng. Resultatet blir en lista över alla bilar som fälgen passar till. Vet du inte fälgens bultdiameter, läs om hur du mäter bultcirkel.

Tubeless/UST – Kanttrådsdäck som är tänkt att köra helt utan slang eller tätningsvätska. Tyvärr blir dessa däck tunga så de har mer eller mindre försvunnit och ersatts av Tubeless Ready-däck.
Tubdäck – Ett däck där däck och slang är en enhet. Ett tubdäck passar bara på speciella tub-hjul, då de måste limmas fast på fälgen. Tubdäck är fortfarande proffsens val inom framför allt landsvägscykling och cross men förekommer även inom mountainbike. Fördelen med ett tubdäck är att det ger bra komfort, går att köra med lågt tryck (cross, mountainbike) och är säkert om du skulle punktera i hög fart i en utförsbacke, det kränger inte av fälgen. Nackdelen är att det är krångligt att montera och om dyrt då du får kasta hela däcket vid en punktering.

Tubeless Ready – Kanttrådsdäck där du kan välja på att använda slang eller med hjälp av tubelessvätska köra slanglöst. Tänk på att du måste ha ett hjul (fälg) som klarar detta, eller att du använder ett Tubeless-konverteringskit. Tubeless Ready är framtiden för alla typer av cyklar, punkteringssäkert, lägre rullmotstånd och bättre komfort.

Även köregenskaperna som du är ute efter ska påverka hur breda däck du väljer. Däckets bredd påverkar både däckets pris och många egenskaper som till exempel grepp, däckljud, körkomfort och utseende. Är det första gången du ska köpa däck till en bil, eller ska du köpa däck till en bil som ska köras av någon som precis har fått körkort? Utöver körsäkerheten påverkar även körsträckan, körförhållanden och förstås budgeten, valet av däck. Cirka 250 000 personbilar kör med vinterdäck under sommaren. Enligt Nokian Tyres däckexpert är det farligt för både bilföraren själv och medtrafikanter. Ett nytt test visar att dubbfria vinterdäck har över 40 procent längre bromssträcka än sommardäck på sommarväglag.Tycker du att dagens bilar har för dåliga lackeringar eller helt enkelt rostar för fort? Drive har träffat en rekondexpert som vet hur du förlänger livslängden på din bil.Familjens andra bil används ofta till för att transportera barn till deras fritidsaktiviteter och det är vanligt att bilens förare nyligen har fått körkort eller är oerfaren att köra bil på vinter. Den andra bilen är normalt en äldre bil med sämre säkerhet och sparivern gäller tyvärr även vinterdäck som ofta är av sämre kvalitet och som inte ger ett säkert vintergrepp.

Ska du ut och resa med husbil mot intressanta resmål, sevärdheter eller en av de 30 nationalparkerna i vårt land i sommar? För att säkerställa bekväm körning även vid längre resor med dåliga vägförhållanden är det viktigt att du har kontrollerat att däcken på bilen är i gott skick. Sverige erbjuder oförglömliga upplevelser och vacker natur – tillsammans med ständigt växlande väder och skiftande vägunderlag. Däck som är slitstarka och i gott skick gör resan smidig, bekväm och säker.
Det bästa rådet är att följa biltillverkarens rekommendationer. Rekommenderad däckdimension och alternativa dimensioner anges i bilens instruktionsbok eller registreringsbevis.– På vintern är smala däck mer säkra vid extrema situationer eftersom de ger större marktryck än breda däck. Smala däck ger bättre grepp även på lös snö och på slaskiga vägar. Breda däck ger bättre grepp på fasta underlag, säger Emil Sundholm. Gacha är världens första självkörande buss som kan köra på alla väglag, även på vinter. Det som gör Gacha unik är att den fungerar pålitligt även i svåra förhållanden, när det är mörkt, när det regnar eller snöar, eller när vägen är slaskig. Den eldrivna Bussen har Nokian Hakkapeliitta vinterdäck som ser till att passagerarna kommer fram säkert och komfortabelt även i extrema förhållanden. Utöver hala vägar generellt är det främst två saker du bör vara extra uppmärksam på vintertid. För det första fortsätter viltolyckorna att öka och det sker nu en olycka var åttonde minut. Den andra faran är felutformade kurvor, med andra ord kurvor där vägbanans lutning är felaktig. Halt väglag ökar olycksrisken i båda fallen och därför gäller det att ha bra vinterdäck för att minska olycksrisken.

Kan man ha 15 tums däck på 16 tums fälg?
Nej, du måste alltid ha samma fälgstorlek som slutsiffran på ditt däck.
Många svenskar gör sin semesterresa med bilen, antingen åker man till sommarstället eller på längre bilsemester i Sverige eller utomlands. Här får du några tips om hur du kan få mer ut av bilsemestern.

Kan man ha 205 däck på 215 fälg?
ex. 215/55R16 som är lite ovanligare. Det går alldeles utmärkt att köra 205/55R16 istället för 215/55R16, det skiljer bara knappa 6mm i radie (vilket är ungefär samma som skillnaden mellan ett nytt och ett slitet däck). Lastindex 91 mot 94 handlar om bärigheten på däcket (se den här tråden.
Nokian Tyres lanserar nya avancerade produkter i sitt vinterdäcksortiment, Nokian Hakkapeliitta R3, Nokian Hakkapeliitta R3 SUV, Nokian WR SUV 4 och Nokian WR G4.Däckindustrin i likhet med hela världen har i år varit utsatt för stora förändringar. När leveranstiderna och priserna ökar är det viktigt att förbereda sig för hösten i god tid. Mer än någonsin tidigare är det viktigt att beställa nya däck i tid för att garantera överkomliga priser och tillgång. När priserna på däck ökar blir regummerade däck mer intressanta och utbudet är bra. Regummerade däck är ett kostnadseffektivt och hållbart alternativ för köpare av buss- och lastbilsdäck.

55: Däckets profilförhållande, eller förhållandet mellan däckets höjd och bredd. Till exempel 55 betyder att höjden är 55 procent av bredden. Ju mindre tal desto lägre profil däcket har. Servicekostnaden för en elbil är generellt klart lägre än för en förbränningsmotorbil. Hybridbilar däremot kräver nästan samma typ av service som enbart förbränningsmotorbilar. Känsliga delar på en elbil är bromsar och bilens underrede som kan drabbas av annan typ av problem än på förbränningsmotorbilar. Med däckprofilen menas förhållandet mellan däckets höjd och bredd. De mest vanliga däckdimensionerna är smala med hög profil och den här typen av däck tillverkas mer än lågprofildäck. Delvis därför är smala däck vanligtvis billigare än lågpofildäck.

Däck- och bilservicekedjan Vianor rekommenderar att vara förutseende och inte vänta för länge med däckbytet. Genom att byta till vinterdäck i god tid innan halkan kommer slipper du köerna på däckverkstäderna. Dessutom är det bra att slippa köandet ifall covid-19 förvärras.Vid byte till vinterdäck är det bra att kontrollera hur sommardäcken ser ut. Om de har slitits ojämnt så kan det vara tecken på att hjulinställningen är fel eller att stötdämparna är skadade. Bra stötdämpare gör att du kan köra både säkert och komfortabelt.

Förvaring av däck i fel förhållanden förkortar deras livslängd och kan i värsta fall förstöra dem. Om du inte har plats att förvara däcken hemma och du vill ordna förvaringen på ett enkelt sätt så är ett däckhotell ett bra alternativ.
Med bra vinterdäck som ger säkert grepp kan du köra utan problem även på hala vägar och i mörker. På vintern ska du ha koll speciellt på två saker på dina däck, lufttrycket och mönsterdjupet.

Hur mycket luft ska man ha i 15 tums däck?
Normalt ska lufttrycket ligga mellan 1,8 och 2,4 bar. På vissa modeller rekommenderas även att du har mer luft i bakdäcken än framdäcken. Tänk på att fylla på extra luft om du har tung last eller många passagerare. Och glöm inte att kontrollera lufttrycket även i reservhjulet.
Ett säkert vårtecken är alla bilar med släp, lastade med allehanda byggvaror för vårens byggprojekt hemma eller på sommarstugan. Oavsett om lasten är stor eller liten så är det viktigt för säkerheten att bilen och släpvagnen lastas på rätt sätt. Om lasten är tung så ska lufttrycket i däcken ökas9 BILLEKAR SOM FÅR RESAN ATT SWISHA FÖRBI Långa bilfärder med familjen kan lätt tära på tålamodet. Men det går faktiskt att byta barnens bilåkarmantra mot skratt och sång. Drive tipsar om 9 billekar för stora och små.

Fel hjulinställning ökar däckens rullmotstånd vilket i sin tur ökar bilens bränsleförbrukning. Fel hjulinställning gör också att däcken slits ojämnt och även många andra komponenter slits i förtid. Många vet inte att även ett dåligt fungerande AC-system ökar bränsleförbrukningen. Upp till 10 – 15 procent av AC-systemets köldmedium kan försvinna under ett år vilket gör att kompressorn måste arbeta hårdare och bränsleförbrukningen ökar.
Traditionellt ska bilägare själva ha kontroll över sina däck och sedan anlita en däckverkstad vid behov. Det vanliga är dock att däcken kontrolleras endast vid hjulskifte på hösten och våren, vilket är för sällan ur trafiksäkerhetssynpunkt. Med sin unika verksamhetsmodell som gör däck- och bilservice enklare för bilägare förändrar Vianor branschen och även trafiksäkerheten ökar.

Det är inte bara gott, uppiggande och ett måste för många bilförare. Nu vet vi också att kaffe faktiskt är riktigt hälsosamt. För bilisten kan ett par koppar kaffe på långfärden också bidra till en säkrare körning och bättre beslut, enligt forskningen.
V: Däckets hastighetsklass eller högsta tillåtna hastighet som man får köra med däcket. Till exempel betyder hastighetsklass V att den högsta tillåtna hastigheten är 240 km /h.Däckjouren på Vianor är redo 24 timmar om dygnet för att rycka ut och rädda kunder med däckproblem. Familjer på semester, nyttotrafik eller linjebussar. Det spelar ingen roll. Däck finns det alltid hos vägens hjältar. När temperaturen faller är det bra läge att kontrollera i vilket skick bilbatteriet är. Det kan rädda dig från att bilen inte startar en morgon eller att den lägger av mitt i körningen. Kylan påverkar mest ett batteri som är i dålig kondition. Med hjälp av några enkla tips kan batteriets livslängd ökas betydligt i kylan. Ett välfungerande AC-system gör att sommarens bilresor kan ske komfortabelt. Rätt temperatur och luftfuktighet i kupén är viktigt även för körsäkerheten. Om inte AC:n fungerar som den ska är det svårt att koncentrera sig på bilkörning. En välfungerande AC påverkar även miljön positivt och kostnaderna för bilkörning. Bränsleförbrukningen minskar när AC:n fungerar väl.Nokian Tyres utvecklade tekniken Aramid Sidewall för att förbättra slitstyrkan på däck i krävande förhållanden. Nu kan också husbilsägare och professionella förare dra nytta av denna innovation då konstruktionen Aramid Sidewall även finns på däck för husbilar och lätta lastbilar.

Ta väl hand om dina däck så minskar risken för en punktering. Däck- och bilservicekedjan Vianor ger sex tips om hur du bör ta hand om dina däck för att slippa en punktering mitt under en resa.
Det är främst däckets luftvolym som påverkar körkomforten. Ju större diamter en fälg har desto mindre luft rymmer däcket. Smalare däck rymmer mer luft och rullar därför mjukare än breda lågprofildäck.I samband med skifte till sommardäck är det även klokt att kolla lufttrycket då det påverkar både säkerheten, däckens livslängd och bränsleförbrukningen.

När det gäller säkerhetsaspekten så har båda däcktyper sina fördelar. På torra vägar ger breda däck bättre grepp än smala däck, men på våta vägar är risken för vattenplaning större med breda däck.
Nu är det hög tid att kontrollera bilens belysning. På hösten blir dagarna mörkare och mörkare och höstregnet försämrar sikten ytterligare. Belysningen som fungerar bristfälligt eller är felriktad försämrar trafiksäkerheten och kan även få till följd att bilen inte blir godkänd i besiktningen.

Hur stora däck kan jag ha?
Om du är osäker på vilken däckdimension som passar din bil kan du ta hjälp av informationen på din bils registreringsbevis. I registreringsbeviset hittar du det mesta du behöver veta när du ska serva din bil eller köpa reservdelar, inklusive vilken däckdimension du behöver.
– Vill du ha större fälgdiameter så ska däcken ha lägre profil. På det sättet garanteras att hjulet håller sig inom lagens gränser och att det kan rulla i hjulhuset utan problem även vid extrema situationer, förklarar Emil Sundholm.

Fortare än man anar är det dags för sommarsemestern och allt tyder på att många svenskar väljer att semestra i Sverige i år. De flesta åker på semestern med sin bil och det blir många mil under sommaren. Därför är det viktigt att se till att bilen och däcken är i bra skick innan du åker i väg. Kanske det är dags att serva bilen och köpa nya däck? Utöver säkra köregenskaper sparar bra och lättrullande däck med rätt lufttryck även pengar. Bränsleförbrukningen minskar och besparingen kan bli avsevärd på långa sommarresor.
Plötsligt kan en varningslampa på instrumentbrädan börja lysa, antingen en gul eller röd lampa. Du kan även få ett felmeddelande på bilens färddator. Men bilen kan även ha ett mindre fel utan att en varningslampa tänds eller ett varningsmeddelande ges. Men även information om mindre avvikelser lagras på bilens styrenhet. Med regelbundna OBD-felkodsavläsningar kan små fel hittas innan de blir stora och dyra fel.Ända sedan 2012 finns det en standardiserad EU-däckmärkning. Den anger rullmotstånd, bromssträcka och bullernivå i dB. Vad bör jag som kund ta till mig som extra viktigt när det kommer till märkningen? Vi frågade Tomas Jansson som är Vianors expert på personbilsdäck.

Giti Tire lanserar två nya dubbdäck GT Radial IcePro3 och IcePro SUV3 för varierande och utmanade nordiska vinterförhållanden. Jämfört med föregångarna ger de nya däcken ännu bättre grepp på is och snö, kortare bromssträcka och bättre sidogrepp.Äntligen sommardäck på bilen och dags för vårens och sommarens många biläventyr. Efter några mil med sommardäck blir många bilägare förvånade, däckljudet är ju fortfarande högt. Hur kan det komma sig, sommardäck ska ju vara tysta och komfortabla. Är det fel på mina däck eller kan det vara hjullagret som låter? Oftast är svaret enkelt, det är varken fel på dina däck eller hjullager utan på våren är asfalten extra grov vilket ökar däckljudet.När Vianor rycker in åt Lyxfällan så är det ofta full fart som gäller. Bilar som ska få nya motorer, renoverade växellådor och kanske nya hjullager och bromsar runt om. Och det ska vara klart inom 48 timmar. Det handlar såklart om att göra bra TV. Och för Vianor är det ett elddop genom goodwill. Skräckscenariot i en milslång stillastående bilkö. Bilens termometer visar plus 31 ute men inne i kupén är det behagligt svalt. AC-systemet går för fullt men plötsligt blir det obehagligt tyst och snabbt även riktigt varmt. Värmen stiger i kupén och de två små barnen i baksätet börjar klaga högt. AC-systemet har lagt av! Inget man vill uppleva mitt i en semesterresa. Dags att serva bilen? Det finns många olika typer av bilservice och bilverkstäder samt biltillverkare som ofta använder olika namn på sina servicetjänster. För dig som bilägare kan det vara svårt att välja rätt typ av service. Däck- och bilservicekedjan Vianor listar här de vanligaste servicetjänsterna och berättar när det är dags att boka tid för en originalservice, basservice eller konditionstest. Originalservice garanterar att bilen är i bra skick och att nybilsgarantin fortsätter att gälla

Nu är det rätt tid att se över dina sommardäck. Ger de bra grepp när skolorna börjar och skolbarn rör sig i trafiken igen? Viktigt är också att däcken har tillräckligt bra mönsterdjup så att de kan ge bra skydd mot vattenplaning när höstregnen börjar.
Väljer du bredare däck än tidigare så kommer bränsleförbrukningen att öka något. Delvis handlar däckdimension om utseende, allmänt anses att breda däck ser bättre och sportigare ut än smala däck.

Regelbundet oljebyte gör att motorn slits mindre och bränsleförbrukningen minskar. En del bilägare tänker att man inte behöver byta oljefilter vid varje oljebyte men sanningen är att oljan klarar sig längre tid än ett oljefilter. Det finns ingen mening att byta motorolja om oljefiltret är smutsigt. Det är viktigt att ha rätt typ av olja. Följer man inte biltillverkarens krav på typ av olja är risken stor att garantin inte gäller vid motorskada.
Många bilägare vill ha sommardäck som ser bättre ut än vinterdäcken och väljer bredare lågprofildäck som ser mer sportiga ut. Valet av däck påverkar bilens utseende, körkomfort, köregenskaper och många andra egenskaper.

Hur vet jag vilka fälgar som passar din bil?
I bilens registreringsbevis finns information om vilken däckdimension bilen är registrerad för, och i användarhandboken finns vanligtvis uppgifter om vilken fälgstorlek biltillverkaren rekommenderar. Fälgstorleken i tum måste alltid vara densamma som däckdimensionens tumstorlek. Däcken måste också passa fälgens bredd.
Vid köp av en begagnad bil är det viktigt att kontrollera även bilens däck noga. Bra däck ökar körsäkerheten, minskar bränsleförbrukningen och ökar körkomforten. Om bilen som du tänker köpa behöver nya däck är det bra att veta innan du köper bilen.

Hur breda däck på 15 tums fälg?
Däcket är 195mm brett, vilket är standardbredden på däck idag, och passar fälgar som är 15 tum.
– Om du kör till däckverkstaden med vinterdäck på bilen när du ska köpa nya sommardäck är det viktigt att du vet vilken dimension dina gamla sommardäck har. Annars finns risk att de nya sommardäcken inte passar till fälgarna, varnar Emil Sundholm, Product Manager på Nokian Tyres Sverige.

Similar Posts