60 70 Tals Kläder

1960-talet, eller i vardagligt tal 60-talet, är ett årtionde inom den kristna tideräkningen mellan 1 januari 1960 och 31 december 1969. Det tidiga 1960-talet präglades, precis som 1950-talet, av stor framstegsoptimism, och omfattande stadssaneringsprojekt genomfördes under dessa år i många svenska städer – under växande kritik, då omfattande rivningar av äldre stadskärnor i regel blev en följd. Teknikens utveckling var på stor framgång. Den brittiska popgruppen The Beatles dominerade populärmusiken. Ett av åren, 1968, präglades av protester bland ungdomar och vänsteraktivister och blev ett symbolår för dessa protester.Inom populärmusiken var disco populärt. Svenska Abba och australiska The Bee Gees var två stora popgrupper. Punkrocken var en ny stil inom rockmusik, som protesterade mot samhället. En annan proteströrelse inom musik var progg. I Norden växte sig även dansbandskulturen stark, men konkurrensen från discogenren blev hård vid decenniets slut.

1970-talet, eller i vardagligt tal 70-talet, var ett årtionde mellan den 1 januari 1970 och 31 december 1979. Oljekrisen 1973 och den följande lågkonjunkturen präglade decenniet, och ses ofta som en brytningstid mellan industrisamhälle och tjänstesamhälle. Vänsterrörelsen var stark i många länder och en annan rörelse som växte sig stark var miljörörelsen. Perioden 1965-1975 har kallats det ”röda årtiondet” och sammanfaller i Sverige med miljonprogrammet och i Kina kulturrevolutionen (1966-1976).
Batik är en teknik när man innan färgning av tyg sparar en del av det genom att lägga på vax eller knyta med trådar eller snören. När tyget sedan doppas i färg får den speciella mönster och färger när det torkar. Det är en process som kan upprepas flera gånger för att få ett särskilt mönster, effekt och färg.

Hur dukade man på 70-talet?
Tänk vad härligt att se alla sina vänner utklädda i modet som var på 70-talet. Duka fram det bruna porslinet, glas i orange plast och servera en flygande jacob där du avslutar med ett after eight päron. Där har du en 70-tals fest! Ju murrigare, mörkare och mysigare desto bättre.
I Afrika, Asien och Sydamerika är det ett populärsätt att färga tyg. Inom Europa blev det rätt populärt under 60-talet i samband med hippierörelsen som hade mycket batik och starka färger. I olika världsdelar är tekniken olika utvecklad och det mest utvecklade är i Indonesien som kan upprepa processen flera gånger för att få ett unikt resultat varje gång. De gör också avancerade mönster med batik genom en skål på skaft med en tunn pip ut för att vaxet ska kunna flyta. Batik är så utvecklat i Indonesien att det år 2009 fick bemärkelsen av Unesco som “Masterpiece of oral and intangible heritage of humanity”. Batik fick också en nationell dag i Indonesien under samma år den 2 Oktober. Även om den mest kända typen av batik finns i Indonesien finns batik i länder som Kina.Klänning i endast 3 exemplar. Sydd i vintagetyg. Kan knytas bak i nacken eller i sidan på axeln. Inprovningar vid byst. Se stor bild klänning nr 1för rygg bak. nacksprund.

Klänning i endast 3 exemplar. Sydd i vintagetyg. Kan knytas bak i nacken eller i sidan på axeln. Inprovningar vid byst. Se stor bild klänning nr 1för rygg bak. Bäck o bölja. Nacksprund.
Klänning i endast 3 exemplar. Sydd i vintagetyg. Kan knytas bak i nacken eller i sidan på axeln. Inprovningar vid byst. Se stor bild klänning nr 1för rygg bak. Nacksprund.

Klänning i endast 2 exemplar. Sydd i vintagetyg. Kan knytas bak i nacken eller i sidan på axeln. Inprovningar vid byst. Se stor bild för rygg bak. Nacksprund.
Klänning i endast 1 exemplar. Sydd i vintagetyg. Kan knytas bak i nacken eller i sidan på axeln. Inprovningar vid byst. Se stor bild klänning nr 1för rygg bak. Nacksprund.Klänning i endast 2 exemplar. Sydd i vintagetyg. Kan knytas bak i nacken eller i sidan på axeln. Inprovningar vid byst. Se stor bild klänning nr 1för rygg bak. Nacksprund.

Tjejerna, som tidigare varit lite damiga och söta, klädde sig nu i minikjolar som var ett måste i garderoben under 1960-talet. Aldrig tidigare hade kjolen varit så kort att den slutade ovanför knäna. Under detta årtionde var modet väldigt vågat och många av kvinnornas kläder var i miniformat. Minikjolen, de kvinnliga dräkterna och mods-stilen dominerade under 1960-talet.
Twiggy klädde sig ganska varierat och använde ibland sockersöta små klänningar tillsammans med strumpbyxor och ibland klädde hon sig i manliga kostymer, vilket också blev väldigt modernt för tjejer att använda på 1960-talet. När Twiggy kom in i modevärlden startades en bantningshysteri bland unga kvinnor som ville likna sin förebild. Många drabbades av anorexia eftersom de ville vara lika smala som Twiggy.

Hur gör man 60 tals frisyr?
Klassiska 60-talsfrisyren: Så gör duUtgå från ett torrt, genomborstat hår.Dela upp två slingor i luggen som du sparar till slutmomenten av frisyren.Applicera volympuder i hårbotten och toupera håret uppe på hjässan.Borsta håret slätt över touperingen med en svinborste.
I slutet av 1960-talet var klänningarna väldigt korta, och för att minimodet skulle fungera använde man strumpbyxor i alla dess färger och mönster. Med sin minikjol eller korta klänning kombinerade man långa kappor och stövlar i olika längder. Stövlarna skulle helst ha hög klack och var ofta gjorda av syntetmaterial eller läder. Man gick från att använda baddräkter till att använda mycket små, väldigt avslöjande bikinis.

Mods var de människor som inspirerades mycket av The Beatles och hade gruppen som sin stilikon. Mods gjorde entré 1963 och klädde sig i eleganta kostymer, skjorta med smal slips och parkas. De använde även raka åtsittande byxor och hade ofta ganska långt hår, som brukade ligga i en sidbena.
Mode på 1960-talet blev präglat av att ungdomar tog plats som en stor målgrupp på ett sätt de inte varit tidigare. Utvecklingen hängde ihop med den som skedde inom musik och kultur. Ungdomarna ville inte klä sig efter strikta regler, klassiska ideal och traditioner. De ville leva sitt liv med sina idoler, sin musik och sitt mode.Rymdåldern blev stort under 1960-talet och det var vanligt att man gick klädd i kläder som var inspirerade av rymden, det vill säga runda, fyrkantiga, stela, vita och silvriga plagg. Man kunde även se hur byxdressen och overallen kom som universalplagg.

Twiggy var en stor förebild för tjejerna under 1960-talet. Hon var en modell från England som var mycket söt och såg oskyldig ut. Många tjejer såg upp till henne och hon hade stort inflytande på modet och sättet man skulle sminka sig på. Hon hade ofta väldigt mycket mascara och kajal, var väldigt ljus i hyn och hade ljusa läppar.I början av 1960-talet användes mycket bleka pasteller, såsom rosa, ljusblått, pistasch, gult och turkost. I mitten av 1960-talet gick man mer till abstrakta mönster i starka färger, och efter det övergick modet till OP-mönstrade kläder i svart och vitt och hundtandsmönstrade plagg var mycket omtyckta.

Modet under större delen av 1960-talet var att ha så raka kläder som möjligt, men det skulle ändå vara enkelt. Att bära mycket accessoarer var inte något som var populärt under 1960-talet, utan det skulle vara så enkelt som möjligt. Hattar var dock något som var väldigt vanligt. Hattar i olika stilar användes mycket för att få fram den speciella looken man letade efter. Det fanns små söta hattar, sofistikerade hattar eller för de som ville; lite fräckare hattar.Man använde korta, enkla, A-linjeformade klänningar i olika färger, mönster och material. 1960-talet var fullt av experiment och förnyelser. Allting var tillåtet och det mesta accepterades. Man vågade mixa olika plagg, och jumpsuiten för vuxna skapades.

Herrmodet fick sin största förändring under 1960-talet. Kläderna gick från svart och prydligt till färgstarka kläder för unga. Arméjackan kom till Sverige, och användes flitigt under mitten av 1960-talet. Man inspirerades väldigt mycket av den klassiska italienska looken, vilken innefattade både sofistikerade, fina kostymer och lite mer vardagliga. Det var väldigt vanligt att man använde tweed-kavajer och matchande byxor. Det fanns även ett lite rockigare herrmode då man klädde sig i slitna Lee jeans och T-shirt med olika tryck på tillsammans med en jeansjacka, mockajacka, uniformsjacka eller skepparkavaj.

Hos oss på FestPrissen.se hittar du med stor sannolikhet något som passar in till en hel festkväll tillbaka till 70-talet. Vi har dessutom bra priser, bra service och snabb leverans!

Duka fram det bruna porslinet, glas i orange plast och servera en flygande jacob där du avslutar med ett after eight päron. Där har du en 70-tals fest! Ju murrigare, mörkare och mysigare desto bättre. Själv ska du ha på dig ett par utsvängda byxor eller en klänning i något galet abstrakt mönster i färgerna, beige, gult, brunt och orange.
Vi fixar så att du har rätt grejer till discofesten och att 70-tals känslan är närvarande. ABBA var på topplistorna, miljötänkandet var inne och slog igenom på allvar och oljekriserna var ett faktum – dags för 70-tals temafest!

Vad var populärt på 70-talet?
Här är några saker som präglade årtiondet:V-jeansen. … Tågluffarkortet (1972) … Proggrörelsen. … Abbas succé (1974) … Vilse i pannkakan (1975) … Ingemar fick Sverige att stanna. … Spola kröken-tröjan (1971) … Fem myror är fler än fyra elefanter (1973)
70-talet, vilken tid. Färgerna, maten, modet, antingen hatar man det eller så älskar man det. Oavsett vad så är det riktigt kul med 70-tals temafest. Tänk vad härligt att se alla sina vänner utklädda i modet som var på 70-talet.

Vad hade man för kläder på 70-talet?
Virkat och velour var populära material på kläder för herrar under 1970-talet. Herrmodet karaktäriserades även av breda och färgstarka slipsar samt skjortor och kavajer med breda kragar. Även quiltade jackor, dekorerade skjortor samt utsvängda byxor i sammet och denim var populära kläder för herrar under årtiondet.
Hårmodet följde klädmodet och både killar och tjejer vågade ta ut svängarna i sina frisyrer. Hattmodet avtog vilket medförde att man kunde ha högre frisyrer och hårsprayen blev ett viktigt verktyg.B Beehive-frisyren blev populär och många killar gick till frisörsalongen för att få en Beatles-frisyr.Före 1960 var herrar klädda i väldigt prydliga kläder och nästan uteslutande i svart eller mörka färger. De unga killarna under 60-talet förändrade herrmodet mycket genom att våga bära färgstarka kläder. I Sverige var det många killar som köpte sig en arméjacka, tweedkavaj men en del vågade också bära slitna jeans och T-shirt.En minikjol var ett måste i alla trendiga kvinnors garderob och med kort menas då att den slutar strax ovanför knäna. Klänningar och kjolar var raka och A-linjeformade men kunde vara i många olika färger, mönster och material. I början på årtiondet var det bleka pasteller men senare under andra halvan av 60-talet vågade man ta starkare färger och abstrakta mönster.

Typiska hippiekläder består av ett par vida utsvängda byxor och en tröja med regnbågens färger. Toppa det med en härligt krullig peruk och ingen kan missta dig för något annat än en skön hippie som precis kommit hem från Woodstock. En groovy klänning i blommigt mönster passar också bra till 60-tals tema.
1960-talet var ett årtionde då ungdomarna ledde modeutvecklingen genom att avvika från strikta klädkoder och modet blev mer vågat med kläder som visade mer hud än tidigare. Om du ska gå på en maskerad på tema 60-tal har vi här sammanställt en översikt med kläder och frisyrer för både killar och tjejer.Att klä sig i en stil som hörde till 60-talet är lätt. Det mest typiska är hippiekulturen med härlig flower power men i Storbritannien blev mods en stark subkultur med tydlig klädkultur och band som The Rolling Stones och The Kinks.

Vad hade man på sig på 60 talet?
I början av 1960-talet användes mycket bleka pasteller, såsom rosa, ljusblått, pistasch, gult och turkost. I mitten av 1960-talet gick man mer till abstrakta mönster i starka färger, och efter det övergick modet till OP-mönstrade kläder i svart och vitt och hundtandsmönstrade plagg var mycket omtyckta.
Osäker på storlekar och passform? Då är tipset att läsa i produktbeskrivningen innan du lägger varan i din varukorg för där står allt du behöver veta om storlekar, tvättråd, material med mera. Om du har några frågor kring din order eller vill reklamera ditt köp, kontakta Fyndiqs kundtjänst så hjälper vi dig med ditt ärende. Observera dock att plomberade varor inte inkluderas i ångerrätten på Fyndiq om plomberingen är bruten.Ska du på maskerad och vill klä dig i skojiga 60-tals dräkter? Då är du på rätt ställe, för här har vi på Fyndiq samlat massor av billiga 60-tals dräkter i allt från hippietema och flower power till snygga Mod Doll kläder och utstyrslar som skulle kunna vara hämtade ur en scen på Andy Warhols Factory. Vi har 60-talskläder för alla stilar kort sagt! Kolla in det breda sortimentet och beställ hem alla 60-tals dräkter smidigt och enkelt direkt online. Peace out man!

Hos oss gör du alltid ett fynd och vi vill att du ska hitta både exakt det du letar efter och bli inspirerad av produkter du inte ens visste fanns, allt till ett bra pris. Vi skickar dina prylar direkt från våra leverantörer till dig var du än bor inom Sverige

Oavsett om du ska på maskerad eller bara känner för att klä dig lite annorlunda en dag så är det här, bland våra billiga 60-tals dräkter, som du kan hitta stilen. Vad sägs om en dräkt komplett med peruk och hela kittet? Eller du kanske bara vill ha ett par Groovy byxor med utsvängda ben. Ska du klä ut dig till hippie, Mod Girl eller Go-go dancer så är du på helt rätt plats, för här har du massor av 60-tals dräkter att välja och vraka bland. Välkommen att fynda nu redan idag!
Så för dig som är ute efter stereotypa 70-tals kläder och mode så har du hamnat helt rätt. Här hittar du alla våra hippiedräkter, discokläder (du kan både klä ut dig till discodude, discodiva eller discoklänning), ABBA-scenkläder, 70-tals popstjärna. Vi har även tillbehör till 70-talsdräkten som en väl tilltagen mustasch, 70-talsperuk och groovy glasögon. I den här kategorin hittar du alla våra 70 tals kläder, utklädnader, dräkter och accessoarer som passar både för maskeraden och för dig som helt enkelt vill klä dig som man gjorde på det glada 1970-talet. Mycket av modet på 70-talet överlappar från 60-talet, och därför hittar du även här hippiekläder, kläder inspirerade av Twiggy och The Beatles. Bara för att The Beatles slutade spela 1970, och Woodstock inträffade i slutet av 60-talet, så dog inte modet ut för det. Typiska kläder för 70-talet är utsvängda byxor och slimmade damtoppar eller herrskjortor. För herrarna gällde det att byxorna skulle vara smal och tighta upptill och breda nertill. På 70-talet fanns det även många subkulturer med egna stilar. Vill man klä sig som på 70-talet kan man både klä ut sig till punkare, hippie eller raggare.Mah-Jong var ett svenskt företag som hade stort inflytande på modet i Sverige under 1960- och 1970-talet. Konfektionsföretaget förenade basplagg med ett politiskt ställningstagande. Företaget skapades år 1966 av Veronica Nygren, Kristina Torsson och Helena Henschen. T-shirts, kraglösa tunikor, skjortjackor och trikåbyxor la grunden för unisexplaggen. Kläderna var ofta randiga, enfärgade eller mönstrade. Yin och yang-mönstret var märkets storsäljare. Kläderna blev så småningom en livsstil för den politiska vänstern i Sverige. Mah-Jong förespråkade kläder för alla. Arbetarklasen anammade dock inte kläderna som förväntat. Detta berodde på att de plagg som såldes inte alls var billiga. I början av 1970-talet började man förklara att kläder kan vara politik. Postorderkataloger gjordes som berättade hur produktionen gick till och varför slutpriset blev högt. På grund av jeanskulturens övertag under 1974 och 1975 upplevde företaget en allvarlig kris och drabbades av ekonomiska problem. Detta ledde till att företaget lades ner år 1976. Mah-Jong var unikt eftersom företaget skapade eget mode utan internationella snedblickar.Hippiestilen började redan på 1960-talet och kom därför att influera modet under framförallt början av 1970-talet. Färglada kläder med ränder, blommiga tryck och cirklar kännetecknar hippiestilen. Även västar, kläder med fransar och i materialet mocka var trendigt. Indiska chiffongskjortor, mexikanska ponchos och kaftaner förekom i hippiekulturen. Ofta kombinerades kläderna med träskor, sandaler och stövlar. Skjortorna man bar var ofta flerfärgade. Det var vanligt att ha långt och lockigt hår. Accessoarer som användes i kombination med hippiestilen var pannband, ringar och halsband. På 70-talet började man använda uttrycket ”flower power” som symboliserade hur hippiekulturen förespråkade kärlek och var emot våld. Kvinnorna använde sällan kosmetika och männen lät skägget växa. De flesta kläderna satt löst med mycket mönster och färg. Ett mönster som var mycket trendigt bland hippies var tie-dye mönstret. Kläderna man skulle bära var gärna ekologiska, handgjorda och influerade från 1800- eller 1900-talet eller bondegenerationerna. Hippiestilen influerade tydligt modet under 1970-talet då kläder blev ett sätt att uttrycka sina politiska åsikter på. Som tidigare i modets historia tenderar kläderna att anpassa sig och bli nostalgiskt då man upplever ett missnöje över tillvaron. Många var därför anti-mode, emot materialism och massproduktion. ”Back to nature” och bonderomantik blev därför mode. Mockavästar, blommiga klänningar och secondhandkläder blev populärt. Flera hippies reste till Asien för att uppleva kulturen. När The Beatles reste hem med orientaliska tyger och kläder blev dessa trendiga. Kimonos, afghanpälsar, inhemska folkdräkter och andra etniska stilar medföljde hippiestilens mode.Popgruppen Abba har inte endast influerat den svenska kulturen med sin musik utan även med sin klädstil. Typiska discokläder bars av medlemmarna, ofta i glitter och med paljetter. År 1974 vann gruppen Eurovision och började få internationellt genomslag. Eftersom de hade sin storhetstid under 1970-talet visar deras mode på trenderna i Sverige under tiden. Samtidigt imponerade inte kläderna på modeeliten utan har endast fått hyllningar under senare tid. Gruppens medlemmar Agnetha Fältskog och Anni-Frid Lyngstad klädde sig ofta enligt 70-talets mode och visar på både disco-stil och modetrender under årtiondet.

Arbetarklassen såg inte vitsen med att klä sig i slitstarka arbetarkläder när alla skulle bli mer jämlika. Arbetarna blev istället intresserade av den nya konfektionen som hade stort genomslag 1973. Eftersom konfektionsplaggen inte producerades i Sverige, utan utomlands i låglöneländer, blev kläderna billiga.
Svenska Polarn O. Pyret lanserade sina populära randiga kläder år 1975. Katarina af Klintberg och Gunila Axén stod bakom dessa. Kedjan har sina rötter i försäljning av kondomer som startades av Nils Adamsson och Karin Adamsson 1909. År 1939 tillades spädbarnsprodukter i sortimentet och butiken fick namnet Pyret. Under 1970-talet slutade man sälja kondomer för att istället satsa på försäljningen av barnkläder. År 1976 antog butiken det nya namnet Polarn O. Pyret. Designerns nyckelord var naturmaterial, bekvämlighet, förtroende, tradition och funktion. Succén för barnkläderna blev omedelbar. Under 1970-talet hade Erling Persson planer att köpa Polarn O. Pyret, som var specialister på randig trikå och praktiska overaller. H&M ville åt konceptet med kläder för barn, något som de under tiden saknade.

Punken var ett av de största modefenomenen under sjuttiotalet. Punken var ett resultat av ungdomars missnöje och stilen slog igenom våren 1977. Modet bestod av trasiga byxor, marschkängor, sönderrivna t-shirts med säkerhetsnålar, rakat hår, svart sotigt smink och piercingar. Punken är en subkultur som härstammar från Storbritannien. Punken utmärktes av att genom mode göra protest mot samhället. Sönderrivna kläder, skinnjackor, höga klackar och mycket smink skulle chocka samhället. Stilen är starkt förknippad med musikgenren punkrock. Håret var ofta fullt av hårspray och färgat i ovanliga färger. Punken präglades av en unik individualism och fanns i många olika varianter. Vivianne Westwood och hennes man öppnade en butik i London där man sålde kläder till bland annat punkbandet Sex Pistols. Kläderna var oftast svarta och stilen gick ut på att se ut som man levde på gatan. Syftet med punken var att vara emot modebranschen och massproduktionen men samtidigt resulterade det i en start av ett nytt mode.Svenska Fjällräven föddes ur behovet av en riktigt bra ryggsäck. Åke Nordin startade Fjällräven 1960 och den nya ryggsäcken kom att ligga till grund för företaget. Ryggsäcken Kånken lanserades i augusti 1978 och skolväsendet försökte popularisera modellen, vilket de lyckades med. Kånken blev även kallad ”kommunistpuckel”. Under senare år har den gått ifrån att vara en vänstersymbol till att bli en modeaccessoar utan politisk koppling för konsumenter av alla åldrar.

Ett begrepp som myntades under 1970-talet var ”velourmannen”. Detta beskrev den ”mjukare” mannen som inte såg problem i att byta blöjor, diska, laga mat eller göra andra sysslor i hemmet. Detta gjorde att mannen möjligtvis klädde sig i det nya mjuka materialet velour (plysch och trikå). Begreppet velourmannen användes främst som ett nedsättande ord.Från början bestod klädmärket Gul & Blå framförallt av kläder till ungdomar. Vid 1970-talet blev det nytt att tillverka trendiga barnkläder. Ägaren till Gul & Blå, Lars Knutsson och hans dåvarande hustru designern Maria Knutsson, började designa barnkläder i samband med att deras barn föddes år 1968 och 1969. Under 1970-talet var utsvängda byxor populärt på barnen, såväl pojkar som flickor. 1970-talets mode i Sverige kom att att vara rått och tvekande, i kontrast till 1960-talets idealistiska utopi. Med ett nyhetsflöde bestående av Vietnamkriget, den misslyckade Apollo 16-rymdfärden och Watergateaffären förändrades mode-idealet. Mot slutet av 1960-talet växte en misstro mot statsmakter och myndigheter i Europa och USA. Även den militanta feminismen kom att prägla modet under 1970-talet. Kappahls affärsidé var ”god kvalitet till lågt pris”. Konsumenterna var under 1970-talet intresserade av att köpa kläder till lågt pris. När textilkrisen drabbade Sverige minskade Kappahls försäljning med 30 %. Trots detta ägde var fjärde kvinna en kappa från Kappahl under denna tid. År 1978 gick försäljningen bra för Kappahl och de hade mer än 50 butiker. Under 1980-talet växlade modetrenderna och Kappahl fick det svårare med försäljning. Mot slutet av 1970-talet kom de första stringtrosorna, vilket ledde till att reklamen för damunderkläder blev mer erotisk. Den första stringbaddräkten skapades 1974 av Rudi Gernreich, ett plagg som satte sin prägel på underklädesmodet. Rudi Gernreich sägs ofta vara uppfinnaren av stringtrosan. När nakenbad på allmänna platser förbjöds år 1974 i Los Angeles lanserade han en unisex string-badbyxa. Från 1975 tillverkades hans underkläder i string av företaget Lily of France. Under 1970-talet hade de svenska invånarna vant sig vid att kläder inte skulle vara dyra. Att de billiga utlandsplaggen må varit producerade av barn och under arbetsförhållanden som var mycket dåliga tänkte konsumenterna inte på. Efterfrågan och utbudet av lågprismodet växte därför genom företag som H&M, Lindex och Kappahl.Från 1968 till 1976 var jeans det mest populära modeplagget i Sverige. Sjuttiotalet ses inte som modets bästa tid i landet. Det påverkades signifikativt av att det rådde en textilkris i västvärlden. Trots detta kom en del experimentlusta in i 70-talets mode. Möjligtvis ledde textilkrisen till att den svenska designen under 1970- och 1980-talet väldigt sällan tilläts bli djärv. Kläderna skulle istället passa många, vilket resulterade i att de anpassades för att bli tillräckligt moderna, snygga och till ett pris som ansågs lämpligt. Därför växte även lågprismodet under 1970-talet, då företag som H&M, Kappahl och Lindex gynnades av intresset för enkla kläder till ett lågt pris. Modet hade inga regler vilket bidrog till att trenderna varierade under årtiondet. Att bära ett par jeans och en vit T-shirt ansågs inte vara några konstigheter. Den formella stilen, disco och punk var några av de varierande trenderna som utmärkte sig i 1970-talets klädstil. Den formella stilen uppstod bland kvinnor eftersom de började arbeta på samma arbetsplats som män. Billigt, bekvämt, lättskött och massproducerat slog igenom och den individuella stilen tog fart. Second hand och egensydda kläder var även populärt. Denim i alla former; jacka, kjol, byxa eller skjorta var en självklarhet för alla modemedvetna.

Under 1960-talet sågs behån som en symbol av manligt förtryck, till följd av feminismen under årtiondet. Det blev därför trendigt att vara behå-lös, framförallt bland ungdomar. Under 1970-talet myntades begreppet behåbränning som var en symbol för vänsterradikala feminister. Under en Miss-America tävling 1968 protesterade feminister mot kvinnoförtryck genom att slänga accessoarer som förknippades med förtryck av kvinnor, vissa brände sina Bh:ar. Ett etablerat uttryck för att göra uppror mot patriarkatet var ”Bränn Bh:n!”. Utöver detta växte intresset för underklädesplagget på 1970-talet. Det skapades bh:ar i annorlunda former, material och design. År 1976-1977 konstruerades den första joggingbehån av två idrottstjejer. Behån syddes ihop av två suspensoarer från trikåkalsonger som fästes till en resår under bysten. En nyhet år 1972 var ”det lilla undret”. ”Det lilla undret” var en mjukisbehå i crepenylon sydd av strumphälar som kunde passa upp till tolv bröststorlekar. Nina Wahlgren designade denna BH. Behån gjordes även av crêpenylon under sjuttiotalet.
Med filmen ”Saturday Night Fever” med John Travolta kom discoeran att vara en viktig del av modet under sjuttiotalet. Discokläderna var ofta åtsittande och glittriga. Neonkläder, korta shorts, tajta byxor och blusar dekorerade med paljetter karaktäriserade discostilen. Höga klackar, framför allt plattformsklackar kännetecknades stilen av. Täta och breda byxor bars av både män och kvinnor. Nästan alla klädesplagg var täckta av paljetter och glänsande tyger. Skjortorna var ofta instoppade i byxorna och halvvägs uppknäppta. Guldhalsband och medaljonger var vanliga accessoarer som medföljde stilen. Ursprungligen kom disco-glamour och kitsch från gaybarer i USA. Trenden spreds och blandades senare ihop med andra stilar. Glitter och paljetter kunde blandas med jeans och tunikor.När Gul & Blå öppnade sin första butik i Stockholm den 17 oktober 1966 blev det kö direkt. Ett tag nådde märket en sådan popularitet att tonåringar inte gick till skolan om de inte bar deras jeans. Gul kallades tjejavdelningen och blå var namnet på killavdelningen. Sortimentet bestod till en början av speciella plagg fyndade i Carnabys streetbutiker i London. Plaggen var bland annat galopperade uniformsjackor, mönstrade rayonskjortor och kråsskjortor. De första egna jeansen kom först år 1968 och blev i början av 1970-talet en stor succé. Jeansen som Gul & Blå sålde var V-jeansen, som var lågt sittande på höften med stadiga hällor, bred midjelinning, två knappar vid gylfen och en benvidd över foten på 70 cm. Våren 1971 lanserade företaget TT-jeansen, senare modellen Marilyn och dessa jeans resulterade i att köerna växte till butikerna. Allra störst var Gul & Blå under 1970-talet med mer än 50 butiker.

Att basplagg var populärt under 1970-talet berodde bland annat på KF:s basgarderob. Kooperativa Förbundet (KF) uttryckte sin oro kring modets utveckling under sin konsumentkongress år 1971. Kongressens motionskatalog tog upp en önskan om basgarderob med tidlösa kläder som gick att kombinera. Kooperationen skulle motverka extrema modetrender genom förslaget. Uppgiften för designerna var att skapa funktionella plagg. Denna uppfattning hade inte alla designer, vilket gjorde att experimentlusta medföljde 1970-talet i viss utsträckning. När KF:s garderob lanserades under hösten 1972 blev den uppmärksammad. Kollektionen för kvinnan hette ”Vinetta bas” och omfattade nio plagg; skjortklänning, västklänning, klänning med kort ärm, ärmlös klänning, kjol, långbyxa, knapplös klänningsjacka, skjortjacka och skjortblus. Endast ett par byxor fanns i kollektionen vilket visar på att byxan ännu inte hade etablerats bland det kvinnliga modet. År 1976 hade intresset för basgarderoben minskat.
Under 1970-talet kom designade jeans från Gloria Vanderbilt, Fiorucci och Calvin Klein. Jeansen fanns i många olika former, färger och material. Jeans med utsvängda ben
, av läder och med låg midja blev populärt under 1960- och 1970-talet. Drygt 30 firmor tillverkade jeans under denna tid och försäljningssiffrorna var stora. Jeansen var ofta mycket åtsittande bland annat tack vare de nya tunna underkläderna. Under 1970-talet blev jeansen uniform för de radikala. Använda och blekta jeans visade på hårt arbete, vilket passade proggarna som var ute efter en mer proletär framtoning. Plötsligt blev denim väldigt trendigt och bars av alla oavsett ålder och politisk ställning. Plaggets popularitet gjorde länge att jeans ansågs för folkligt för att visas upp på catwalk. Det exklusivare modet tvingades till slut att anpassa sig efter konsumenternas efterfrågan. Därför lanserade Ralph Lauren dyra designerjeans år 1971 som genast slog igenom. Även Gloria Vanderbilt gjorde succé med ett par designerjeans som lanserades 1976. Samma år gjorde televisionens kanal ett inslag om jeans som mode i Sverige. Tonårskillar som stod i kö till Puss&Kram på Gamla Brogatan blev intervjuade av en kvinnlig journalist. Killarna uttryckte kritik mot jeansen som de hävdade vara alldeles för dyra och av dålig kvalité. Journalisten frågade vad som var speciellt med jeansen och fick till svar att de är tajta och därför mode. Intervjun visar på de tajta jeansens popularitet bland såväl kvinnor som män under 70-talet.På 1970-talet följde Lindex trenderna genom att snabbt inkorporera byxor för kvinnor i sitt sortiment. Bland annat var dessa byxor i denim. Trendmässigt var jeansen inte särskilt populära, det var Gul & Blå eller Puss & Kram som gällde i Sverige. Under 1980-talet växte Lindex ytterligare.Var man politiskt engagerad under 1970-talet (framför allt åt vänster) klädde man sig även därefter. Randiga murarskjortor och stora västar från Grolls och styva blåbyxor från Bror Berqvist var populära bland den trogna vänstern och proggarna. Politiskt aktiva kvinnor köpte kläder från Mah-Jong. De individer som var medvetna om miljön drog sig till hemstickat, näbbkängor och Kånken. Kvinnorörelsen klädde sig i kostym samt brände upp sina BH:ar, de amerikanska fredsdemonstranterna klädde sig i militärjackor och kommunisterna bar arbetarkläder.Likt det kvinnliga modet var även snäva byxor och plattformsskor trendigt för herrar. Herrkläderna var vanligtvis gjorda av polyester och bomullsblandningar. Sportkläder med träningsdräkten blev allt mer populärt för män att bära vid många tillfällen. Trots att det inte var trendigt med kostym och slips längre började det manliga modet karaktäriseras av figursydda, dubbelknäppta kavajer i kritrandigt mönster och med utsvängda ben. Flanellskjortan blev trendig under 1970-talet eftersom det var populärt att ha en proletär framtoning. Utsvängda byxor användes av alla klasser under 1970-talet och var ofta i denim. Det manliga modet följde även de sociala fenomen som karaktäriserade 1970-talet som exempelvis punk och disco. Virkat och velour var populära material på kläder för herrar under 1970-talet. Herrmodet karaktäriserades även av breda och färgstarka slipsar samt skjortor och kavajer med breda kragar. Även quiltade jackor, dekorerade skjortor samt utsvängda byxor i sammet och denim var populära kläder för herrar under årtiondet.

Vilka färger var populära på 70-talet?
70-talsfärger Färgerna som var populära under 70-talet är också trendiga just nu! Det är beige, grönt, brunt och gult. Hur många senapsgula plagg ser man inte idag? De är en tydlig trend från 70 talet.
När textilkrisen var ett faktum under 1970-talet beskylldes H&M för att ha bidragit till krisen genom att inte köpa tillräckligt med kläder som var producerade i Sverige. Under 1960- och 1970-talen gick det väldigt bra för Hennes, som var det dåvarande namnet för märket. Nya butiker öppnades konstant, inte endast i Sverige utan även i Norge, Danmark och England. År 1978 lades babykläder till i sortimentet, med barnkläder blev familjevaruhuset fullständigt. Att lågprismodet växte under 1970-talet gynnade Hennes som karaktäriseras av billiga kläder. Trots detta var Hennes betraktat som töntigt i början av årtiondet. H&M tog inspiration från Yves Saint Laurent och iakttog vad unga designstudenter och konststudenter hade på sig. H&M hade dock en dresscode, kvinnliga anställda fick inte bära byxor. Detta gjorde att företaget inte tog inspiration av de kostymer och smokingar som gjordes för kvinnor under årtiondet. Försäljningen av dessa plagg hade gjort succé när märken som Yves Saint Laurent sålde dem. När jeansen från Gul & Blå slog igenom bland ungdomar under 1970-talet behövde H&M locka till sig unga konsumenter. För att öka intresset från unga köpare skapade man Impuls. Den första Impulsbutiken öppnades den 14 oktober 1977 och satsade på sportkläder, shorts med revärer, collegetröjor och basketskor. Modet var spretigt vid denna tid med disco och etnoinfluerat sida vid sida. Modet ansågs även vara politiskt korrekt tills punkarna dök upp. Till en början var många tveksamma till de amerikanskt inspirerade Impulskläderna. Impuls blev ett paradis för ungdomarna och innan årets slut 1977 fanns flera butiker i hela Sverige. Konkurrens fanns inte eftersom Gul & Blå bara fanns i Stockholm.Letar du efter en hippiedräkt till temafesten? Då har du kommit till rätt ställe. Vrid tiden tillbaka till 60-talet och sprida det glada budskapet om fred, kärlek och lycka genom att leva i rollen som en flower power hippie. I vårt stora utbud hittar du massor av festliga 60-talskläder och hippiekläder för både kvinnor och män. Vi har ett festligt utbud av 60-tals kläder från det ikoniska årtiondet, och du hittar till exempel trumpetbyxor, korta blomsterklänningar, huvudband, höga stövlar, färgglada skjortor och långt hår. Här hittar du allt du behöver för att se ut som om du kommer direkt från Woodstock Festivalsommaren 1969. Sätt på Beach Boys eller Beatles och kom i 60-talets humör när du släpper din inre hippie. Glöm inte att ta en titt på vårt utbud av festliga tillbehör, som färgglada solglasögon, hattar, hårband, blommor och halsband med fredsskyltar. Vi har allt du behöver för att se ut som en riktig hippie så att du kan utstråla blomkraften hela natten.

Vad är typiskt för 60-talet?
Det tidiga 1960-talet präglades, precis som 1950-talet, av stor framstegsoptimism, och omfattande stadssaneringsprojekt genomfördes under dessa år i många svenska städer – under växande kritik, då omfattande rivningar av äldre stadskärnor i regel blev en följd. Teknikens utveckling var på stor framgång.
Kommer du att festa och sprida budskapet om fred, kärlek och lycka? Då kan du också vara ett fan av 60-talet. På 60-talet växte hippierörelsen, som karaktäriserade kulturen på många sätt, men mest när det gällde kläderna du gick in och musiken du lyssnade på. De flesta känner till band som The Beatles och The Rolling Stones och artister som Bob Dylan och Jimi Hendrix. Folk gick i färgglada klänningar, skjortor med galna mönster, byxor och runda solglasögon. Vill du vända tiden tillbaka till de glada 60-talet och sprida kärlek och fred?Om du har några frågor angående storlekar, modeller eller om du undrar något annat, kontakta oss genom att skicka ett mail till [email protected] eller ring oss på 040 60 60 676. Du får alltid 30 dagars fullständig returpolitik på alla dräkter du köper på temashop.se. Returrätt gäller återlämnande av produkter som är i samma skick som när du mottog dem. Då har du kommit helt rätt. Vi har ett stort utbud av 60-talet kläder och dräkter för både kvinnor och män. Klä ut dig som den coola, avslappnade killen du är och sprider goda vibbar på festen i en färdig 60-tals dräkt. Här hittar du allt från psykedeliska skjortor, färgglada slingshorts, färgade solglasögon, långa klänningar med mönster, peruker och hårband. Allt du behöver för en lyckad fest på 60-talet! Oavsett om du vill klä dig som en av artisterna på den legendariska Woodstock-festivalen eller vill blända publiken, har vi kläderna som gör att du ser ut som en riktig hippie. Sätt på färgglada byxor med ränder, en tröja med massor av färger och ett galet mönster, en väst och ett par sandaler, så är du redo för fest. Glöm inte ett huvudband, långt hår och runda solglasögon. Lyckligtvis behöver du inte växa ditt hår helt, vi har massor av peruker med olika frisyrer som gör din hippie outfit komplett. Ta med dig din bästa vän eller flickvän med dig och kom till festen som de coolaste 60-tals hippierna och sprida budskapet om fred, kärlek och lycka.Det första du behöver göra för att göra dig till en riktig hippie är att ta saker enkelt. Sitt bakom ratten på din Wolkswagen Campervan på väg till Woodstock (eller temafesten) medan du lyssnar på Janis Joplin eller Jimi Hendrix. Hippie-rörelsen är en proteströrelse som uppstod under 60-talet. De kallades ofta ”barnen” och protesterade mot samhällets materialistiska konsumentförbund. Med mottot ”Skapa kärlek, inte krig”, fick de sitt hår att växa som en protest mot den äldre generationen och att avstå från soldatens korta frisyrer. Hippierna gick i lös, färgstarka kläder med många olika mönster. Gör dig redo för en kväll i blommig skjorta, tights, hårband och runda glasögon med färgat glas!

När var batik populärt?
Inom Europa blev det rätt populärt under 60-talet i samband med hippierörelsen som hade mycket batik och starka färger. I olika världsdelar är tekniken olika utvecklad och det mest utvecklade är i Indonesien som kan upprepa processen flera gånger för att få ett unikt resultat varje gång.
Därför kan du välja fler produkter och returnera de som inte faller i smak eller inte uppfyller förväntningarna. Gåvor kan bytas inom 30 dagar. På temashop.se får du 100% prisgaranti, så du är garanterad de lägsta priserna på marknaden. Vi erbjuder en snabb leveranstid på endast 1-3 dagar. God fest!

Ska du på fest med 70-tals tema så ska du ha utsvängda byxor och en skjorta i dem murriga färgskalorna. Männen hade också en grym mustasch som inte går att missa. Vill du ha en klänning så passar trumpet-ärm in bra och ett hårband, likaså här i färgskalorna beige, brunt, gult och däromkring.
70-talet, vilken tid. Färgerna, maten, modet, Vi är nog inte många som kan säga att det var sjukt bra mode på 70-talet. Däremot är det nog många av oss som för en kväll på 70-tals fest gärna skulle klä ut oss i 70-tals dräkter bara för att det skulle vara så kul.

Vad kännetecknar 1970-talet?
Under 1970-talet slog miljötänkande igenom på allvar, vilket i Sverige bland annat yttrade sig i gröna vågen. Vietnamkriget var en av de största konflikterna under kalla kriget. Discomusiken slog igenom vid decenniets slut. Sex Pistols var ett av många band då punkrocken slog igenom vid decenniets slut.
Vilken relation man har till 70-talet beror självklart på när man är född. För vissa är det årtiondet man växte upp i – och som man kanske till viss del fortfarande lever kvar i. För andra är det något lite främmande och omodernt. Till sist är 70 talet något tidigare okänt årtionde för de som föds nu, denna generation associerar kanske årtiondet mest med sina föräldrars barndomsbilder och den musik man än idag kan höra från detta svunna årtionde.Kanske den mest klassiska trenden av alla – de utsvängda byxorna! Under 70-talet fanns det både jeans och vanliga byxor i denna modell, och inget är så tidstypiskt som detta. Både män och kvinnor var en del av detta, och det var nästan så de utsvängda byxorna var vanligare än de raka.

Som du antagligen redan vet så kommer boho och hippie stilarna också från 60/ 70 talet. Här är en outfit som speglar just dessa stilar. Jeanskjolen var populär redan under dessa årtionden då jeans var något nytt och trendigt. I just denna outfit har jag valt en lite längre jeanskjol än dagens korta varianter – just för att återspegla de plagg som fanns på 70 talet.Vad hade man på sig under 70 talet? Jo, det tänkte jag svara på nu. Det finns en del riktigt utmärkande karaktärsdrag i 70-tals modet som vi alla antagligen acossierar med årtiondet, och det finns även mindre detaljer som är tidstypiska – men som man inte lika snabbt tänker på.

Sa någon festoutfit? Eftersom discot föddes under 70 talet så är det självklart att minst en disco-outfit måste finnas med bland mina tips! Helvita kläder får oss att tänka på John Travolta samt ABBA, och den glittriga toppen matchar discokulan. En del kanske tycker att detta är omodernt att bära till fest idag – men det tycker verkligen inte jag! Du kommer bli festens stjärna!

En annan trend just nu handlar om tyget manchestertyg. På 70-talet såg vi det överallt, jackor, möbler och kostymer var ofta gjorda i detta randiga tyg. Idag ser vi byxor och jackor i manchester – och det är så otroligt snyggt!
Man brukar alltid säga att mode kommer och går. Plagg, material, färger och accessoarer som var populära för många år sedan kommer åter i vår tids mode. Såhär har det alltid varit genom alla år. I dagens inlägg tänkte jag berätta mer om det fantastiska 70 talets mode – och hur vi kan inspireras av det idag!Färgerna som var populära under 70-talet är också trendiga just nu! Det är beige, grönt, brunt och gult. Hur många senapsgula plagg ser man inte idag? De är en tydlig trend från 70 talet.Något alla dessa generationer dock har gemensamt är att man mer och mer börjar titta mot 70 talet för modeinspiration. Vi som minns manchestretygerna och de brun-gul-gröna färgerna kan lätt se att detta håller på att smyga in i butikerna igen. Just nu så finns det ett årtionde vi ser att modeskaparna får stor inspiration från – och det är 70-talet.

Similar Posts