|

70 Tals Kläder Man

En faktor som kan påverka spridningen av de förorenade fibersedimenten är gasmängden i bottensedimenten. Organiskt material, som cellulosa och vedrester, jäser när syrehalterna blir låga, vilket genererar gasbubblor. Gasbubblorna stiger sedan uppåt genom bottensedimenten, och gör att sediment virvlas upp och transporteras ut i vattenmassorna. Även detta gör att miljögifterna kan frigöras till vattnet och tas upp av organismer i ekosystemet.Under stora delar av 1900-talet, tills lagstiftningen skärptes, släppte pappers- och massaindustrin obehindrat ut träfibrer, cellulosa och kemikalier. Mer än 250 kemikalier har identifierats i avfallsprodukter från denna industri. Utsläppen spreds i vattendragen, och deponerades på havsbotten i form av fiberbankar. Dessa bankar ligger kvar än idag, och innehåller mycket höga halter av bland annat PCB, DDT, kvicksilver, bly och kadmium.

Arvet efter en tid med stora utsläpp från industrier och en obefintlig miljölagstiftning har länge legat på havsbottnarna längs Bottenhavets kust, och verkar nu alltså kunna ställa till med problem i ekosystemet. Att förstå de fysiska och kemiska processer som ligger bakom den situation som nu uppstått kommer att vara mycket viktigt för att på ett effektivt och hållbart sätt ta fram saneringsåtgärder. Målet för forskarna är därför bland annat att skapa ett verktyg för att kunna göra bedömningar av riskerna för att miljögifter i gamla fiberbankarna sprids i ekosystemet.
Halterna av miljögifter i havsörnens ägg utmed Bottenhavets kust tycks vara på väg mot liknande nivåer som under 70-talet. De miljögifter som då orsakade att havsörnen nästan utrotades, PCB och DDT, förbjöds på 70-talet. Under många år har populationen av havsörn ökat och halterna av miljögifter i äggen minskat. Men nu är alltså den positiva trenden bruten, och forskarna söker förklaringar i gamla synder från pappersindustrin.Texter skrivna av artikelförfattarna och redaktörerna. Bilder från författarna, och från bildbyrån Azote. Bilderna är upphovsrättsskyddade, men texterna får användas fritt i icke-kommersiella syften så länge Havsutsikt anges som källa.

Havsutsikt är en tryckt och digital tidskrift om havsforskning och havsmiljön som utkommer med två nummer per år. Den ges ut av Umeå universitet, Stockholms universitet och Göteborgs universitet och Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) inom samarbetet Havsmiljöinstitutet. Den digitala versionen drivs i samverkan med kommunikationsbyrån Azote. Artiklarna skrivs mestadels av forskare vid svenska lärosäten. Läs mer
En vanlig uppfattning är att de miljöfarliga ämnena, när de når havsbotten, binds till sedimentpartiklar och begravs för alltid. När det gäller miljögifterna i fiberbankarna verkar det dock inte stämma. Utsläppen deponerades en gång i tiden på relativt grunda vatten, och i samband med landhöjningen höjs nu dessa förorenade havsbottnar successivt mot havsytan. Det ökar risken för påverkan av vågor, strömmar och båttrafik, och därmed också risken för erosion. På flera ställen ligger fiberbankarna dessutom på relativt branta sluttningar på havsbotten, och i många områden med fiberbankar har undervattenskred dokumenterats. Skreden kan frigöra stora sedimentmassor i vattnet, och effekten kan bli att de giftiga ämnena i fiberbankarna frigörs till vattnet.Det enda liv som finns i fiberbankarna är den svavelreducerande bakterien Beggiatoa, som på vissa ställen breder ut sig som en vit filt över botten. Men en bit längre ut från bankarna, där fibermaterial blandar sig med naturliga sediment, trivs de invasiva havsborstmaskarna av släktet Marenzelleria. Dessa maskar har följt med fartyg från nordamerikanska kustvatten, och har under de senaste decennierna brett ut sig på bottnarna i hela Östersjön. De kan gräva sig djupt ner i sedimentet, och omrörningen kan orsaka en frigörelse av miljögifter som finns i bottensedimentens porvatten eller bundna till partiklar.Älskar du disco? Då behöver du bara dansa till Stayin ’Alive-rytmen med dessa 70-tals maskeraddräkter. Tjafs, skjortor med stor krage och superafrohår har kommit till Funidelia! 70-talet var ett decennium med discomusik och ”Saturday Saturday fever.” Slutet på rörelsen runt 1969 gav ett visst inflytande på 70-talet och en del av dess stil levde vidare, som färg eller psykedeliska tryck. Med dessa discomaskeraddräkter kommer du att bli kung eller drottning på alla fester. Här hittar du ett brett utbud av maskeraddräktmodeller från 70-talet, för män, kvinnor och barn. Du kan välja en hel maskeraddräkt, en klänning med långa ärmar eller en skjorta med enorma V-halsar och klockbottnar, ju mer ju gladare. Och naturligtvis, glöm inte en bra peruk med långt hår eller med lockar. Och du kan lägga till en funky mustasch, överdimensionerade solglasögon och en iögonfallande hatt till din maskeraddräkt. Och om din grej i livet är att vara en hjärtekrossare och du vill se ut som den vackraste på stället, välj diskodräkten som John Travolta bär i den berömda musikfilmen ’Saturday Night Fever’. Det är en maskeraddräkt med en svart skjorta med vidöppen hals på bröstet, en väst och en vit jacka och, naturligtvis, vita tjafs byxor. Ett helt sjuttiotaligt utseende som man kan dansa hela natten i till den bästa rytmen av disco.

Oavsett om du ska på maskerad, en möhippa eller liknande tillställning kan det vara roligt med 70-talstema och då behöver du ordentliga 70-tals dräkter. Tur är väl då att vi på Fyndiq har samlat massor av billiga dräkter med 70-talstema online här på denna sida för dig att fynda bland. Du hittar allt från hippie kläder till kläder för ett riktigt 70-tals disco och kostymer som minner om vad John Travolta bar i kultfilmen Saturday Night Fever. Kolla igenom det breda sortimentet och klicka smidigt och enkelt hem alla 70-tals dräkter du vill ha. Let’s disco!
Hos oss gör du alltid ett fynd och vi vill att du ska hitta både exakt det du letar efter och bli inspirerad av produkter du inte ens visste fanns, allt till ett bra pris. Vi skickar dina prylar direkt från våra leverantörer till dig var du än bor inom Sverige

Vad var populärt på 70-talet?
Här är några saker som präglade årtiondet:V-jeansen. … Tågluffarkortet (1972) … Proggrörelsen. … Abbas succé (1974) … Vilse i pannkakan (1975) … Ingemar fick Sverige att stanna. … Spola kröken-tröjan (1971) … Fem myror är fler än fyra elefanter (1973)
Se till att välja rätt storlek och modell, för här finns både dam, herr och barn maskeradkläder blandade, så håll tungan rätt i mun så att du får hem just de 70-tals dräkter i de storlekar du tänkt dig! Om du har några frågor kring din order eller vill reklamera ditt köp, kontakta Fyndiqs kundtjänst så hjälper vi dig med ditt ärende. Observera dock att plomberade varor inte inkluderas i ångerrätten på Fyndiq om plomberingen är bruten.

Ska du klä ut dig i 70-tals dräkter är tipset att klä ut dig till någon vi alla skulle känna igen — så varför inte välja att vara någon av ABBA-medlemmarnä På 70-talet sjöng bandet brallorna av Eurovision med låten Waterloo iklädda tidstypiska 70-talskläder — det var trots allt på modet då. Bland våra 70-tals dräkter kan du hitta massor av kläder som ser ut just så som de bandet hade, såsom ljusblå utsvängda discobyxor i dammodell och sidenskjortor i herr. Eller varför inte vara riktigt modig och klä dig i en miniklänning helt täckt av paljetter? Vi har 70-tals dräkter för både henne och honom, och även till de allra minsta. Så spana in utbudet och shoppa hem de discokläder du gillar mest!
Något alla dessa generationer dock har gemensamt är att man mer och mer börjar titta mot 70 talet för modeinspiration. Vi som minns manchestretygerna och de brun-gul-gröna färgerna kan lätt se att detta håller på att smyga in i butikerna igen. Just nu så finns det ett årtionde vi ser att modeskaparna får stor inspiration från – och det är 70-talet.Abba och Saturday Night Fever är två saker som kom ur 70-talet, och dessa förklarar musikscenen under årtiondet ganska bra. Även då blev de som lyssnade på musiken inspirerad av artisternas kläder. Vita discodräkter, utsvängda byxor och glitter så man kunde misstas för discokulan – det var 70-talet!

Nu har vi gått igenom 70-talet som årtionde i modeväg och du fått se vilka trender från årtiondet som åter är på tapeten. Så, nu tänkte jag ge några tips på riktigt snygga outfits som du kan bära idag som är inspirerade av detta årtionde. Jag tänkte mest fokusera på fest-outfits, men självklart kan du välja ut plagg och liknande och även använda dem i vardagen. Som du antagligen redan vet så kommer boho och hippie stilarna också från 60/ 70 talet. Här är en outfit som speglar just dessa stilar. Jeanskjolen var populär redan under dessa årtionden då jeans var något nytt och trendigt. I just denna outfit har jag valt en lite längre jeanskjol än dagens korta varianter – just för att återspegla de plagg som fanns på 70 talet. Hållbarhets- tänket som fanns på 70-talet ser vi också nu, och idag är det kanske större än någonsin. Folket börjar inse att vi inte kan hålla på och konsumera som tidigare, för då kommer vi inte ha någon jord kvar. Detta bidrar till mer second hand (där autentiska plagg från 70-talet är vanliga) och att man gör om de plagg man redan äger. Färgerna som var populära under 70-talet är också trendiga just nu! Det är beige, grönt, brunt och gult. Hur många senapsgula plagg ser man inte idag? De är en tydlig trend från 70 talet. En annan trend just nu handlar om tyget manchestertyg. På 70-talet såg vi det överallt, jackor, möbler och kostymer var ofta gjorda i detta randiga tyg. Idag ser vi byxor och jackor i manchester – och det är så otroligt snyggt! Man brukar alltid säga att mode kommer och går. Plagg, material, färger och accessoarer som var populära för många år sedan kommer åter i vår tids mode. Såhär har det alltid varit genom alla år. I dagens inlägg tänkte jag berätta mer om det fantastiska 70 talets mode – och hur vi kan inspireras av det idag! Nu menar jag inte nödvändigtvis hemsydda plagg – på 70-talet började köpta plagg bli vanligare än hemsydda. Det jag menar är den trend då folket återbrukade, ändrade och stylade de plagg de hade. Det kunde handla om att man gjorde en väst av en tröja, satte fast fransar på en väska eller lagade hål med snygga lappar! Miljön var en viktig fråga även då, och det är antagligen detta som inspirerade folkets kreativitet.

Utsvängda byxor har vi sett länge. Ofta i form av mjuka byxor i mjuka tyger som har utsvängningen längst ner mot foten. Jeans med utsvängda ben ser vi också mer och mer av, och jeans över huvud taget. På 70-talet var jeans + jeansjacka outfits vanliga, och så är det även idag.
Vilken relation man har till 70-talet beror självklart på när man är född. För vissa är det årtiondet man växte upp i – och som man kanske till viss del fortfarande lever kvar i. För andra är det något lite främmande och omodernt. Till sist är 70 talet något tidigare okänt årtionde för de som föds nu, denna generation associerar kanske årtiondet mest med sina föräldrars barndomsbilder och den musik man än idag kan höra från detta svunna årtionde.

Hur sminkade man sig på 70-talet?
70-talet har tagit ett fast grepp om säsongens mode – en trend som även genomsyrats på sminkvärlden. Den uppdaterade bohemiska looken som vi bland annat såg under Etros visning där utborstade lockar, en hy full av lyster och ett par lätt tonade läppar och äppelkinder i rosa var ledorden.
Kanske den mest klassiska trenden av alla – de utsvängda byxorna! Under 70-talet fanns det både jeans och vanliga byxor i denna modell, och inget är så tidstypiskt som detta. Både män och kvinnor var en del av detta, och det var nästan så de utsvängda byxorna var vanligare än de raka.Under 70 talet var inspirationen från militärens kläder stor inom modevärlden. Detta gällde inte minst i USA där många kände dem som varit en del av vietnamkriget. Istället för att visa en outfit med bara camouflagemönster så måste jag få visa denna fantastiska militär-inspirerade jumpsuiten jag hittade! Jag har parat ihop denna med en fuskpälsjacka (även päls var populärt under 70-talet) och ett par arbetsinspirerade skor. Kul info om skorna: Timberland har funnits ända sedan 1952, detta ger outfiten en mer modern look. Satsa på ett par höga platåskor om du vill vara mer traditionell 70 tal.

De gigantiska skolstrejkarna som pågår världen över tack vare vår svenska Greta Thunberg påminner mycket om de demonstrationer som var stora under 70-talet. Då handlade det mycket om att inte satsa på atomkraft och att avveckla atombombs-programmen. Folkets röst kan göra skillnad – något vi ser år efter år!
Detta är inte alltid lika uppenbart, men det syns tydligt när man tittar på plagg från denna tid. På skjortor och klänningar så var kragspetsarna överdrivet stora (enligt vår modestandard), och det ansågs snyggt. Även denna trend var unisex. Sa någon festoutfit? Eftersom discot föddes under 70 talet så är det självklart att minst en disco-outfit måste finnas med bland mina tips! Helvita kläder får oss att tänka på John Travolta samt ABBA, och den glittriga toppen matchar discokulan. En del kanske tycker att detta är omodernt att bära till fest idag – men det tycker verkligen inte jag! Du kommer bli festens stjärna! Vad hade man på sig under 70 talet? Jo, det tänkte jag svara på nu. Det finns en del riktigt utmärkande karaktärsdrag i 70-tals modet som vi alla antagligen acossierar med årtiondet, och det finns även mindre detaljer som är tidstypiska – men som man inte lika snabbt tänker på.Duka fram det bruna porslinet, glas i orange plast och servera en flygande jacob där du avslutar med ett after eight päron. Där har du en 70-tals fest! Ju murrigare, mörkare och mysigare desto bättre. Själv ska du ha på dig ett par utsvängda byxor eller en klänning i något galet abstrakt mönster i färgerna, beige, gult, brunt och orange.

Vad är 70 tals kläder?
70-talets ikoniska mode 70-talets mode är svårt att missa! Byxor, snygga t-shirts, sandaler, klänningar med blommigt mönster, polisonger, brösthår, platåskor och discokulor. Flickorna hade kläder med alla möjliga färger och mönster och för varje år som gick på 70-talet blev byxorna mer och mer utsvängda.
70-talet, vilken tid. Färgerna, maten, modet, antingen hatar man det eller så älskar man det. Oavsett vad så är det riktigt kul med 70-tals temafest. Tänk vad härligt att se alla sina vänner utklädda i modet som var på 70-talet.Hos oss på FestPrissen.se hittar du med stor sannolikhet något som passar in till en hel festkväll tillbaka till 70-talet. Vi har dessutom bra priser, bra service och snabb leverans! Vi fixar så att du har rätt grejer till discofesten och att 70-tals känslan är närvarande. ABBA var på topplistorna, miljötänkandet var inne och slog igenom på allvar och oljekriserna var ett faktum – dags för 70-tals temafest! De mest framgångsrika formgivare av 1972 var Halston. Hans kläder, visas upp av kändisar som Liza Minnelli och Jackie O var eleganta versioner av etablerade amerikanska klassiker som skjortblus klänningar, kashmir tröjor och koftor, inslagna jackor och byxor. Han hade så stor påverkan på kvinnor mode rund om i världen 1972 att alla experter hävdade att det var New York, snarare och inte Paris som var mode huvudstad i världen.Stilen förevigades bäst av skådespelerskan Farrah Fawcett i ”Charile Änglar” och var förmodligen den mest emulerade frisyr genom tiderna som också blev känt som ”The Farrah” För afroamerikaner skapades still som ibland kallades för ”fro”. Den som ville ha fro fick helt enkelt sitt hår att växa lång och till slut sträcka sig rakt ut från huvudet.

Väskor och plånböcker var fastspända tätt under armen eller bäras på ett sätt som brevbärare använder, över bröstet. Pasteller och levande färger var mycket mer dämpad än 1969. Med midi kom dystra nyanser som lila, druva, russin, plommon, grön eller indigo.
Likt många andra problem i livet hänger bra klädstil på att vara kreativ och praktisk. Vad menar man med det? At du helt enkelt med samma plag kan skapa en utstyrsel för lördagskvällen och måndag morgon.1977 antog mode en mjukare, lösare inställning. Betydelsen av mjuk textil ökade markant. På vintern var nästan alla kläder gjorda av sinnliga fibrer såsom chenille, Challis, sämskskinn, kashmir och mohair. Mode tog en dramatisk vändning halvvägs i 1978.

Disco mode:Den mest extravaganta av 70-talet inspirerade stilar var disco mode, som innehåll alla glittrande och ljusa färgkombinationer och var det det bästa alternativet för festkläder. Neonfärger, tajta byxor, korta shorts, granny klänningar med små blommor och modernaste med djupa snitt, genomskinliga blusar dekorerade med paljetter var kännetecken för 70-talet disco stil.För höga klackar, särskilt plattforms och massiva glittrande smycken bitar, ljus makeup och lurvig hår var det som mest präglade utseendet.Jordfärger som grått, vitt och svarta var tillbaka i full kraft, nästan som att människor hade uppenbarligen tröttnat på super ljusa toner i början av 1970-talet. I slutet av 70-talet var byxan kostym, Leisure Suit och träningsoverall ett måste för alla kvinnor.

Med sådana trender som boho-chic vibbar, folk, zigenare, hippie, etnisk, retro, klassiker, disco, safari, militär, sportig stil och unisex mode, kunde sjuttiotalet mode epoken med all rätt kallas för de mest skiftande och pulserande decennium i modets historia. Trots att sjuttiotalet betraktas som ”anti-mode” och årtionde ”en dålig smak” av vissa människor, så återkommer många världsberömda designers ständigt åter till denna tid, att föra tillbaka estetik av de 70-talet, kryddad med en modern twist och för att presentera lyxiga renderingar av de viktigaste kläder, stilar och detaljer som definierar denna trend.
Klädstilar från dessa perioder har alltid varit ett uttryck för viktiga förändringar i samhället och ett sätt för kvinnorna att protestera mot mansdominerade stadgar, något som dagens tråkiga och massproducerade kläder kan aldrig göra.Vissa människor älskade denna tid för sin liberalism och oändlig kreativitet ibland även ledde till liten galenskap, medan andra kritiserade sjuttiotalet mode på grund av den uppenbara avsaknad av stil regler och normer. Ändå är det sjuttiotalet stil mycket uppskattad för det blev ett sätt att uttrycka individualitet en person, hennes unika vision av stil och kreativitet.

Välkommen till vår sida om 70-tals klädstilar. Vi kommer att guida dig genom denna fantastiska årtionden och dom olika stilar som skapades inte bara av kända modedesigners men även i många fall av kvinnor själva och andra, viktiga faktorer som har bidragit till utvecklingen av kvinnor mode i denna perioden.

Ponchos, gauchos och uddar gav ett modernt alternativ till midi. Det som kallade gaucho byxor var huvudtema på många modevisningar från den tiden. Den marockanska tema var stor trend i 1970. Randiga överkast som tillsammans med folkbroderade ungerska bonde blusar gav mode en distinkt etnisk smak.
Vill du ha en egen annonssida? Färdigt utvecklad med betalda annonser och möjligheter att tjäna egna pengar. Vi erbjuder kompletta annonssidor anpassade även för jobbannonser, kontaktannonser och företagskataloger.Det bästa med vintage klädstilar från 50, 60 och 70-talet är det att dom egentligen aldrig blivit ,,out of date,, så själva begreppet vintage gäller bara tidsperiod och inte klädstilar i sig, dom lever i högsta grad vidare och förtsätter att inspirera kvinnor världen över även idag.

En kvinna kan ses bära lila mocka lårhöga stövlar, medan nästa kvinnan bär vita vinyl stretch patent stövlar, komplett med faux diamant dubbar och 3 1/2 tums klack. En av de största förändringarna i skor stilar för kvinnor under 1970-talet var kil högklackade skor. Denna typ av klack uppskattades inte så mycket av kvinnor i 1970 men 1975 var dom desto mer populära.
Tillbehör bars från topp till tå. De var en viktig del av det nya utseendet. Chokers, hundhalsband och handgjorda hals prydnads ersatt standard smycken. Några nya smycken omfamnade naturliga element som trä, snäckor, stenar, fjädrar, indiska pärlor och läder. Etnisk mode: Hippies var också en del av folkstil i sjuttiotalet mode, som kännetecknas av naturmaterial, ljusa nationella mönster, broderier, spetsar, frans, patchwork, applikationer och långa och lösa silhuetter. Traditionella dräkter i olika länder var mycket populära i den här stilen. En annan typ av 70-tals folk stil var zigenare och handlade om volanger, krusiduller, chiffong, långa klänningar och ljusa mönster, inklusive blommor. Men å andra sidan har vi de skotska inspirerade motiv, som tycks aldrig komma ur trend: tänk rena linjer, tartan, korta längder och handgjorda smycken.Indian influenser var också stora i denna trend, som representerades av traditionella textilier, grafiska blad och lekfulla fransar. Poncho-inspirerad klänning med fransar fållar och färgstarka mönster var typiskt för den här stilen.Bland tillbehör fanns neo-bohemiska smycken mönster, mockasin stövlar eller gladiator sandaler med fransar.Här hade man också ”moderniserats” American folk stil, där polo, skjortklänning och eleganta veckade klänningar är de viktigaste delarna. Vi älskar Vintage Fashion och vill att den ska leva för evigt. Genom årtionden har olika klädstilar förmat kvinnor, byggd deras självförtroende och inspirerade dom i kampen för rätten till självbestämmande. Efter midi kjol katastrof var modedesigners desperata efter några goda ideer. Många butiker hade stängts på grund av dålig försäljning, som förvärras av en pågående lågkonjunkturen. Men till slut så var det t-shirt som en gång betraktades som underkläder skildrat med slagord, idrottslag och allt annat du kan tänka dig det hetaste mode som bärs både av män och kvinnor. 1974 försökte modeskapare att ändra åtsittande klädstilar till något lösare. Silhuetten i 1974 var signifikant i detta avseendet. Med ”The Big Look” hoppades man att kunna skicka tillbaka kunderna till butikerna speciellt för klänningar.

Vilka kläder var populära på 70-talet?
Det årtionde då kläderna handlade om nostalgi och folklore, och då det blev viktigt att skapa sig en personlig stil. Vida byxor, blommiga långklänningar och broderade blusar fanns i allas garderober under denna tid. Även jeans och västar var något de allra flesta kunde ses i.
Enkelhet i mönster och färger: Perfekt skräddarsydda enkla silhuetter och A-linje design är fortfarande utmärkande för 1970-talet mode, även om det också samexisterade med avslappnade former av hippie och bohemiska mode. Sådana minimalistiska former och siluetter lyckades visa upp både elegans och kvinnlighet. Många av dessa kläder var tillverkade av de mest populära syntetiska tyger.Förutom de syntetiska material, spelade mocka en viktig roll i den 70-talets stil,den var mjuk och känslig och används inte bara för detaljer till skor och väskor, men som också fungerade som ett utgångsmaterial för klänningar, kjolar, toppar och ytterkläder design. Formerna kunde fortfarande hålla sig till enkelhet i detta fall med detaljer som lapptäcke eller fransar i egenskap av element för att öka intresset. Det fanns massor av fransar och tofsar i sjuttiotalet stil och tillbehör,antingen väskor, skor och andra små detaljer eller en hel del av boho-chic kläder, såsom en klänning, en beskuren jacka, en poncho eller ett par bred legged byxor. En fransad tillbehör kunde man alltid blanda lätt med andra stilar för att enkelt skapa en bohemisk eller hippie stil. Höga midjor är kanske de första saker som man kommer på när du tänker retro men dom tillhörde också till den vackra sjuttiotals stilen. Oavsett om det är en mini, midi eller maxi kjol eller ett par jeans, byxor eller shorts, så behövdes det höga midjor för att enkelt skapa en sjuttiotalet stämning. Sådana plagg var bäst att matcha med smala åtsittande toppar för att betona midjan utformningen och bottnarna. Tidlös denim hade också mycket gemensamt med 1970-talet mode. Särskilt coola var dom höga midja, bell botten jeans och hippie stil de med olika applikationer, lapptäcke och broderi. På 1970-talet hade midi och maxi kjolar och klänningar fått en enorm popularitet. Men det fanns fortfarande stora anhängare av snygga mini kjolar, som oftast kom med höga midjor i denna epok. Numera gällde maxi klänningar och kjolar från en mängd olika stilar och tyger och kan bäras både dagligen och till speciella tillfällen.

Baskrar, dämpande halsdukar och även högklackade, baggily krossade stövlar var viktigt 1974. Skinnbälten, smala hals kedjor, delikat strass rep, spets-kantade chiffong sjaletter, sidenblommor var också en del av dåtida modetrender. Mode 1975 berört allt från lösa bonde kläder till anpassade blazer kostymer.
Det fanns ett gemensamt tema för hela mode på 1970-talet: åtsittande byxor. Och det är faktisk förmodligen den första decennium där kvinnor kan ses bära byxor i alla samhällsområden.et är också svårt att missa det faktum att färgen har nästan helt försvunnit 1979.År 1971 fanns det en stor oenighet mellan vad designers har gjort och vad folk ville ha. Designers ville att fållen skulle vara på knä men allmänheten hade andra planer. Kjolar som exponerade vristen och som var avsedda för att vara aftonklänningar, bärs nu ut på stan. Och när man tittar närmare på klädstilar från 80, 90 och 2000-talet, så har man verkligen svårt att inte hålla med. För varför ska man ändra och förbättra på något som redan är perfekt! Designers som Yves Saint Laurent visade de flesta av sina dåtida stilar i mitten av knähöjd. De dök upp i allt från golv längd klänningar till urblekta jeans. Kritiker skyllde designers för att dom inte ger mode någon riktning.Att 70-tals klädstilar lever fortfarande kvar syns inte minst på vad dagens klädtillverkare har att erbjuda. Med tanken på att dagens klädstilar är både tråkiga och fantasilösa så vill man gärna använda sig av en gammal och beprövad koncept som tycks gå hem hos dagens unga kvinnor. Nedanför har vi listat ut några exempel på sådana kläder och skor. Kvaliteten på dom kan variera som på allt som produceras idag i lågprisländer men en sak har dom dock gemensamt: Dom skapades med hjälp och inspiration från 70-tals stilen som än idag fortsätter sin framgångsrikt koncept.

Nyckeln ordet till modet i 1973 var strumpstick. Stickade tröjan blev snabbt populärt på båda sidor av Atlanten. Det fanns tröja rockar, tröja klänningar och även tröja kostymer. Många av dem var kantad med päls, särskilt räv. Golv längd tröjor, chunky, sjal krage, bältade kofta, ofta i brunt och vitt.
1970-talet har blivit känd för en hel del besynnerliga trender och frisyrer från den tiden är inget undantag. På 1960-talet var frisyrer mycket allvarliga och ofta krävde användningen av massor papiljotter och spray. När 70-talet kom så svängde den fria hippie generation och valde istället hår som krävde allt annat än tvättning och borstning. Befjädrade frisyr från 70-talet var verkligen en av de mest långvariga i historien.Glam Rock, Punk och Unisex mode:Den 70-talet inspirerade glam stil föddes på rockscenen, men har fått massiv uppmärksamhet i mode och design ända sedan dess.Den har suddat ut gränserna mellan könen med hjälp av ”kvinnliga” element (blanka tyger, ljusa färger, paljetter, fjädrar, sating blusar, volanger, tajta byxor, platåskor, smink eller färgat hår) i maskulina kläder som födde unisex stil i sjuttiotalet mode.I slutet av 70-talet var mode starkt influerad av punk subkultur som hade uppstått i Storbritannien. Allt har utformats för att chocka och att visa protest mot samhället. Den 70-talet punk mode uppmuntrade att bära militära uniformer och sönderrivna kläder, utslagsplatser med några texter på dem, skinnjackor, mini kjolar med svarta strumpbyxor och höga klackar och fet makeup.

Det tidiga 1970-talet modescenen var mycket lik 1969. Det skulle inte vara överdrift att säga att en mode revolution inträffade på 1970-talet. Polyester var den mest använda materialet och ljusa färger var överallt. Både kvinnor och män var klädda i mycket åtsittande byxor och platåskor. 1973 bär de flesta kvinnor höga stövlar och lågt skurna byxor.

Att bära jordfärgade kläder: Till skillnad från de glittrande tjugotalet eller psykedeliska sextiotalet handlade sjuttiotalet om tidlösa och milda jordfärger, från olika nyanser av brunt och grädde till khakis, guld, solros gul, sand nyanser, antik röd, jeans blå och Lilly orange.Dåtida kläddesigners använde flitigt denna färgpalett som resulterade i mer sofistikerade och mer intressanta konstruktioner. Sjuttiotalet handlade om iögonfallande och djärva utseende, blanda och matcha dessa nyanser med varandra.Var och en av de distinkta stilar av sjuttiotalet sticker ut med sin unika färg och tryck palett, som alla har något gemensamt att förenas under samma årtionde. Många kläder hade burit romantisk och sensuell, still som var främst kännetecknande för boho-chic stil av sjuttiotalet mode.Det har förekommit på klänningar, toppar, västar och andra kläder bitar. Det kan vara någon liten detalj fäst vid en matchande eller kontrasterande tyg och ser fräsch och mycket fantasifulla. Ofta kom det tillsammans med gnistrande pärlor, juveler, öljetter och silkestrådar.Safari och militära mode: Safari och militära influenser började dominera i den andra halvan av 1970-talet. Alla typer av detaljer och plagg som är karakteristiska för dessa stilar var trendig, från den typiska khaki och sand färgpalett till stora läderbälten, lappade fickor och casual silhuetter. Dessa stilar har alltid haft en stor framgång, vilket är varför de ständigt återkommer tillbaka till mode.70-tals mode var starkt förknippad med second hand och med trenden att sy sina egna kläder. Man färgade också sina kläder med batik som mönster. Denim blev väldigt populärt under 70-talet, både som byxa, jacka och kjol. Jeansen skulle vara tighta upptill och utsvängda nertill, gärna med hög midja. V-jeansen gjorde också entre.

År 1976 delas mode i två helt olika riktningar. Den ena var den parisiska bonde stil, som använde uddar, turbaner, dyrbara tyger, glödande färger, böljande kjolar och puffärm. Den andra var ren skuren All-American utseende som lånat styling från klassiska sportkläder.
Viktiga stilar av 70-tals mode: 70-tals mode var extremt mångsidig och hade ett perfekt stil för alla. Beroende personlighet och unika klädkänsla kunde man skilja ur följande sjuttiotalet stilar:

Vilka färger var populära på 70-talet?
70-talsfärger Färgerna som var populära under 70-talet är också trendiga just nu! Det är beige, grönt, brunt och gult. Hur många senapsgula plagg ser man inte idag? De är en tydlig trend från 70 talet.
Midi Look var populär bland ungre kvinnor, dom äldre föredrog längre kjolar. Oavsett vem som använde dom mest så var midi kjol ett misslyckande som skickade modeindustrin spiral nedåt.Lösa och friflytande silhuetter börjades plötsligt trimma ned. Breda axlar skymtade ovan bältade midjor, hip-avrundade kjolar och knutna byxor. Formen började likna en upp och ned vänd triangel.

Mode 1972 var mer avslappnad med mindre fokus på midjemått och mer inriktat på att skapa bekväma kläder som blandade både dags och kvälls stillar. En viktig aspekt av modet i detta år var att få kläder att se ut mindre påkostad än det dom verkligen var.
Vi älskar vintage kläder och hoppas att dom kommer att vara den eviga inspirationskälla för alla nutidens kläddesigners. Att sprida och dela med sig information om gamla klädstilar via sociala medier kan hjälpa att bevara deras minne och öka dess popularitet framför allt bland unga kvinnor. Så om du gillar vår sida, ge oss gärna feedback vad du tycker om den på Facebook, Twitter eller på Instagram. Tack på förhand!Sporty chic mode: Aerobics nådde en stor popularitet på sjuttiotalet, vilket ledde till den sportigt chic stil. Utbudet av fritidskläder berikades med sportjackor, gymnastikskor, jogging kostymer, mössor och tees. Idag är 70-tals inspirerad sportig chic kanske den mest populära av alla andra stil riktningar, eftersom ingenting kan konkurrera med den komfort och mångsidighet som stilen hade att erbjuda.

Dagens moderna kläddesigners försöker återskapa sjuttiotalets humör,personlighet och utseende med utstrålning som knappast kunde passera obemärkt. Den kommer tillbaka gång på gång med en starkare kraft och en väcker ny intresse hos dom stora modedesigners, som försöker att ta reda på hur man bär den 70-tals mode korrekt för att utstråla samma enkelhet och vårdslös humör som på denna fantastiska tiden.
Andra saker som utmärker just den här perioden var bland annat: Brösthår, medaljonger, polyester, fjäril kragar, hud-tight t-shirts, sandaler, fritid kostymer, blomma mönstrade skjortor samt polisonger och, ja, tennis pannband.

Hippie-chic Fashion: Enkla snitt, färgglada retro mönster och ovan the-knee längder är det som best beskriver hippie-chic i denna tid.När det gäller tillbehör,så kunde man välja gladiatorsandaler, mocka boots och halsdukar. Minimal makeup och naturliga utseende var bäst för att att ge en raffinerad och tillbakalutade touch.Classic retro lyx: Alla eleganta damer älskade särskilt att denna stil på 1970-talet mode, eftersom det handlade om diskret elegans. Allt elegant från byxa kostym och skarpa A-linje silhuetter till ett tillbakalutat uniform och en klassisk rock med skarpa linjer. Rika tyger och rena och minimala silhuetter,för att hålla sig till den klassiska färgpalett inklusive vitt, blått och rött.Medan svartvitt är rätta looken, kan man alltid krydda sitt utseende med en tryckt tröja instoppad innanför byxorna. Plattform klackar och överdimensionerade solglasögon komplementerande fantastiska detaljer.

Boho-chic fashion: Den bekymmersfri och avslappnad boho-chic stil representerade nästa vackra aspekten av sjuttiotalet modetrend. Det blandades allt från flowy, böljande, lätta till maxi. Experimenterades också med rika tryck och mönster, blommor, paisley och tie-dye och när det gäller styling var det viktig att bära saker så naturligt som möjligt. Detta gällde hår och smink också.
Bell botten och ut svängda byxor: Det är inte bara bell botten jeans som var typiska för sjuttiotalet mode, men också någon typ av ut svängda byxor, om hip-krama bloss eller klocka bottnar. De kunde matchas med formen passande toppar, peplum eller flödande ren blusar och i samtliga fall har ut svängda byxor en mycket elegant och feminin utseendet.Byxan har vunnit en stor popularitet i början av decenniet, kommer att revolutionera den moderna kvinnans stil. Även om byxan anses vara fortfarande en den kanske grundläggande garderob för män, så började kvinnor långsamt att bära också byxa kostymer och tredelade kostymer och matcha dem med strikta eller flirtiga feminina skjortor och halsdukar. Majoriteten av dom bell bottnar byxor, men det fanns också tunna åtsittande stilar. Om man vill omfamna sjuttiotalet mode på kontoret, var byxan just den kläd stillen som passade bäst. Oavsett svartvit eller tryckta,så kom matchy-matchy uppsättningar att bli dom enklaste kläder att bära vid alla tillfälle.Byxor, kjolar och shorts med matchande toppar såg verkligen häpnadsväckande och de krävde så lite när det gäller styling. Overaller var också typiska för sjuttiotalet mode, oavsett om det är snickarbyxor, sparkbyxor eller Snickarbyxor klänningar. De kunde bäras praktiskt med någon typ av toppar och såg ut både extremt och elegant, beroende på det helhetsintryck som man ville skapa.En annan typisk sjuttiotalet stil plagg är polotröja, kommer i en mängd olika färger. De ser oftast tunna åtsittande och kan bäras med något annat kläder pjäs, inklusive kjolar, jeans, byxor, shorts eller overaller. Polo kan med rätta anses ett måste för sjuttiotalets garderob. Bonden blus är en annan exempel på till sjuttiotalet stil som handlade om en avslappnad och enkel look.Enkelhet kombinerad med skönhet var just dom två viktiga egenskaper som gjorde att klädstillar inte längre blivit en klasfrågan, där kvinna var tvungen att anpassa sitt utseende efter sin sociala status.

Enkel utformade kläder betyder dock inte att de saknade egen stil. Stärnor som Audrey Hepburn har visat för miljontals kvinnor i världen att specifik klädstil kombinerad med stark personlighet är den vinnande koncept till framgång och berömmelse.
Den romantiska eran av 70-talets mode handlade om frihet, en mängd olika färger, eklektisk utseende och en tendens att blanda och matcha olika stilar med varandra. Det är den period då samtidiga förekomsten av flera stilar inom modebranschen ägde rum och årtiondet då subkulturer av hippies, punkare och bohemiska chic stil anhängare dök upp.Sportig en skräddarsydd utseende var också på topp och unga par började att klä sig i liknande, om inte identiska kläder. Modevärlden var ledsen, då en av alla tidens mest legendariske designern, Gabrielle Bonheur Chanel, mer känd som ”Coco” gick bort i 87 års ålder.

Tidigt 1970-talet mode var en rolig tid. Det förde samman några av de bästa delarna av 60-talet genom att fullända och / eller överdriva dom. Några av dom bästa kläder som produceras på 1970-talet blandade perfekt mode med hippies. Tunikor och culottes var också mycket populär. Ibland var det svårt att säga vilka klänningar var tänkta för att bäras hemma, och vilka som var för att gå ut på stan.
Stövlar nådde höjden av sin popularitet i början av 1970-talet. Inte nog med att kvinnor har en känga för varje tillfälle, men de obegränsade sorter av stövlar som producerats på sjuttiotalet var enastående. Dans stövlar, senare kallad Go-Go stövlar som kunde komplettera de korta kjolar och klänningar redan på 1960-talet.Ingen färg eller mönster var tabu.

Vintage fashion lever i högsta grad vidare genom att inspirera dagens modeindustri och forma framtida kläddesigners. Visa säger att alla kläder som tillverkades efter 70-talet var bara ett misslyckade försök att kopiera och göra om det bästa som gjordes inom mode genom tre decennier.
Här slutar vår resa i 70-tals mode. Vi hoppas att du är nöjd med vår artikel om hur kvinnor klädstill utvecklades på 70-talet och hur den fortfarande inspirerar dagens kläddesigner. Mode från 70-talet lever fortfarande kvar och det finns många som påstår att några av dom allra bästa plag skapades just under denna perioden.

Många kvinnor vill ha en utstyrsel för varje dag, eller en för varje tillfälle. Men det är inte alltid möjligt, och ofta måste man göra det bästa av vad man har.För detta krävs ,,flerfunktionella,, plagg som går att kombinera i olika stilar och inga kläder är bättre lämpade för det än stilar inspirerade av plagg från 50, 60 och 70-talet. Dessa fantastiska kläder ge dig möjligheter att blanda och mixtra på ett sätt som bara dina egna fantasi kan sätta stop för.En annan, mer extrem, motreaktion var ”hot pants”, som egentligen inte hade något att göra med modevärlden. Man började längta tillbaka till 1940-tals filmstjärnor och deras eviga glamour. En annan trend som dök upp bland de rika var kinesisk-inspirerade aftonklänningar. Många av dessa kläder gjordes från tyger som Harris tweed, ull flanell, kashmir, kamelhår, ren bomull och ren silke. 1975 mode resulterade inte med några stora förändringar. Nya former lutade mot kroppen och Calvin Kleins Reefer rockar och Yves Saint Laurents klänningar var högt efterfrågade. Designers som Geoffrey Beene mjuknat också bulk genom att linda midjan och balansera smock liknande skjortor med smala kjolar och raka byxor. Populära tyger och mönster i 1973 var tweeds,alla typer av plädar, rutor och ränder. Färger skiftade från rostig, persika, mandarin koppar till skogsgrönt och pistasch.Tillbehör var enkel. Golden kedjor, guld knappen örhängen och strass klipp var att hitta sin väg tillbaka till naturen efter att ha gömt undan till förmån för hemlagad smycken.Under tidiga sjuttiotalet användes mycket naturmaterial i kläderna. Kort kjol var populärt likaså tighta polotröjor, gärna vita. Scarfes användes flitigt både i håret och som halsduk.

1979 var skräddarsydda kostym som dominerade på modescenen och används både som dags och kvällskläder.Med tiden blev kavajer, byxor och kjolar mycket lättare mixas och matchas på olika sätt. Excentriciteten som markerade början av 1979 gav vika för en mer kraftfull och respektabel utseende som blev slutet för 70-tals mode.Tröjan var den centrala punkten i denna typ av klädstil. Efter tröjor, kunde en kvinna välja mellan långa och korta klänningar, kjolar eller byxor, bältade midjan eller inga midjor, nakna grimmor eller övertäckande caftans.Denna stil var mest effektiv för afroamerikaner som hade extremt burrigt eller lockigt hår som skulle hålla rakt upp i luften. Ofta, emellertid, hår ringlad eller flätad innan det var formaterad i syfte att göra det så burrigt som möjlig.

Karakteristiska detaljer i 70-tals Mode: Exakt 1970 markerade början av betydande förändringar i branschen av mode. Eran började med karaktäristiska trender och detaljer som lånades från alla tidigare årtionden, inklusive geometriska snitt, formanpassade silhuetter, ljusa färger, samexistensen av mini och midi kjolar, en stor mångfald i olika tyger och putsning, som vart och ett senare bildade en viss stil i mode.Man kunde bära allt vid denna tid från billiga bomullsklänningar med en avslappnad stil, etniska mönster och hippie plym till lyxiga couture design. Även om förfining är det första som kan komma till dig när erinrar om de moderna sjuttiotalet, de fortfarande bär vissa roliga och spännande motiv av en bekymmersfri stil, som aldrig ser billig.Dessa är de viktigaste detaljerna som definierar 70-tals mode trend.År 1970 har dom flesta designers i modebranschen bestämd sig att kjol längder ska ligga någonstans mellan knä och vrist och kallade det Midi Look eller midi kjol.”Antingen är du midi eller är du inte” var slogan.

Från början bestod klädmärket Gul & Blå framförallt av kläder till ungdomar. Vid 1970-talet blev det nytt att tillverka trendiga barnkläder. Ägaren till Gul & Blå, Lars Knutsson och hans dåvarande hustru designern Maria Knutsson, började designa barnkläder i samband med att deras barn föddes år 1968 och 1969. Under 1970-talet var utsvängda byxor populärt på barnen, såväl pojkar som flickor.
På 1970-talet följde Lindex trenderna genom att snabbt inkorporera byxor för kvinnor i sitt sortiment. Bland annat var dessa byxor i denim. Trendmässigt var jeansen inte särskilt populära, det var Gul & Blå eller Puss & Kram som gällde i Sverige. Under 1980-talet växte Lindex ytterligare.

Hur var man klädd på 70-talet?
Modet hade inga regler vilket bidrog till att trenderna varierade under årtiondet. Att bära ett par jeans och en vit T-shirt ansågs inte vara några konstigheter. Den formella stilen, disco och punk var några av de varierande trenderna som utmärkte sig i 1970-talets klädstil.
Mot slutet av 1970-talet kom de första stringtrosorna, vilket ledde till att reklamen för damunderkläder blev mer erotisk. Den första stringbaddräkten skapades 1974 av Rudi Gernreich, ett plagg som satte sin prägel på underklädesmodet. Rudi Gernreich sägs ofta vara uppfinnaren av stringtrosan. När nakenbad på allmänna platser förbjöds år 1974 i Los Angeles lanserade han en unisex string-badbyxa. Från 1975 tillverkades hans underkläder i string av företaget Lily of France.Att basplagg var populärt under 1970-talet berodde bland annat på KF:s basgarderob. Kooperativa Förbundet (KF) uttryckte sin oro kring modets utveckling under sin konsumentkongress år 1971. Kongressens motionskatalog tog upp en önskan om basgarderob med tidlösa kläder som gick att kombinera. Kooperationen skulle motverka extrema modetrender genom förslaget. Uppgiften för designerna var att skapa funktionella plagg. Denna uppfattning hade inte alla designer, vilket gjorde att experimentlusta medföljde 1970-talet i viss utsträckning. När KF:s garderob lanserades under hösten 1972 blev den uppmärksammad. Kollektionen för kvinnan hette ”Vinetta bas” och omfattade nio plagg; skjortklänning, västklänning, klänning med kort ärm, ärmlös klänning, kjol, långbyxa, knapplös klänningsjacka, skjortjacka och skjortblus. Endast ett par byxor fanns i kollektionen vilket visar på att byxan ännu inte hade etablerats bland det kvinnliga modet. År 1976 hade intresset för basgarderoben minskat.

Vad hade man för skor på 70-talet?
Skor med platåsula blev väldigt populärt och modet influerades mycket av gruppen Abba. Små baddräkter och stringbikini syntes på alla stränder.
Popgruppen Abba har inte endast influerat den svenska kulturen med sin musik utan även med sin klädstil. Typiska discokläder bars av medlemmarna, ofta i glitter och med paljetter. År 1974 vann gruppen Eurovision och började få internationellt genomslag. Eftersom de hade sin storhetstid under 1970-talet visar deras mode på trenderna i Sverige under tiden. Samtidigt imponerade inte kläderna på modeeliten utan har endast fått hyllningar under senare tid. Gruppens medlemmar Agnetha Fältskog och Anni-Frid Lyngstad klädde sig ofta enligt 70-talets mode och visar på både disco-stil och modetrender under årtiondet.

Hur dukade man på 70-talet?
Tänk vad härligt att se alla sina vänner utklädda i modet som var på 70-talet. Duka fram det bruna porslinet, glas i orange plast och servera en flygande jacob där du avslutar med ett after eight päron. Där har du en 70-tals fest! Ju murrigare, mörkare och mysigare desto bättre.
Under 1960-talet sågs behån som en symbol av manligt förtryck, till följd av feminismen under årtiondet. Det blev därför trendigt att vara behå-lös, framförallt bland ungdomar. Under 1970-talet myntades begreppet behåbränning som var en symbol för vänsterradikala feminister. Under en Miss-America tävling 1968 protesterade feminister mot kvinnoförtryck genom att slänga accessoarer som förknippades med förtryck av kvinnor, vissa brände sina Bh:ar. Ett etablerat uttryck för att göra uppror mot patriarkatet var ”Bränn Bh:n!”. Utöver detta växte intresset för underklädesplagget på 1970-talet. Det skapades bh:ar i annorlunda former, material och design. År 1976-1977 konstruerades den första joggingbehån av två idrottstjejer. Behån syddes ihop av två suspensoarer från trikåkalsonger som fästes till en resår under bysten. En nyhet år 1972 var ”det lilla undret”. ”Det lilla undret” var en mjukisbehå i crepenylon sydd av strumphälar som kunde passa upp till tolv bröststorlekar. Nina Wahlgren designade denna BH. Behån gjordes även av crêpenylon under sjuttiotalet.

1970-talets mode i Sverige kom att vara rått och tvekande, i kontrast till 1960-talets idealistiska utopi. Med ett nyhetsflöde bestående av Vietnamkriget, den misslyckade Apollo 16-rymdfärden och Watergateaffären förändrades mode-idealet. Mot slutet av 1960-talet växte en misstro mot statsmakter och myndigheter i Europa och USA. Även den militanta feminismen kom att prägla modet under 1970-talet.

Från 1968 till 1976 var jeans det mest populära modeplagget i Sverige. Sjuttiotalet ses inte som modets bästa tid i landet. Det påverkades signifikativt av att det rådde en textilkris i västvärlden. Trots detta kom en del experimentlusta in i 70-talets mode. Möjligtvis ledde textilkrisen till att den svenska designen under 1970- och 1980-talet väldigt sällan tilläts bli djärv. Kläderna skulle istället passa många, vilket resulterade i att de anpassades för att bli tillräckligt moderna, snygga och till ett pris som ansågs lämpligt. Därför växte även lågprismodet under 1970-talet, då företag som H&M, Kappahl och Lindex gynnades av intresset för enkla kläder till ett lågt pris. Modet hade inga regler vilket bidrog till att trenderna varierade under årtiondet. Att bära ett par jeans och en vit T-shirt ansågs inte vara några konstigheter. Den formella stilen, disco och punk var några av de varierande trenderna som utmärkte sig i 1970-talets klädstil. Den formella stilen uppstod bland kvinnor eftersom de började arbeta på samma arbetsplats som män. Billigt, bekvämt, lättskött och massproducerat slog igenom och den individuella stilen tog fart. Second hand och egensydda kläder var även populärt. Denim i alla former; jacka, kjol, byxa eller skjorta var en självklarhet för alla modemedvetna.
Svenska Fjällräven föddes ur behovet av en riktigt bra ryggsäck. Åke Nordin startade Fjällräven 1960 och den nya ryggsäcken kom att ligga till grund för företaget. Ryggsäcken Kånken lanserades i augusti 1978 och skolväsendet försökte popularisera modellen, vilket de lyckades med. Kånken blev även kallad ”kommunistpuckel”. Under senare år har den gått ifrån att vara en vänstersymbol till att bli en modeaccessoar utan politisk koppling för konsumenter av alla åldrar.

Under 1970-talet hade de svenska invånarna vant sig vid att kläder inte skulle vara dyra. Att de billiga utlandsplaggen må varit producerade av barn och under arbetsförhållanden som var mycket dåliga tänkte konsumenterna inte på. Efterfrågan och utbudet av lågprismodet växte därför genom företag som H&M, Lindex och Kappahl.
Ett begrepp som myntades under 1970-talet var ”velourmannen”. Detta beskrev den ”mjukare” mannen som inte såg problem i att byta blöjor, diska, laga mat eller göra andra sysslor i hemmet. Detta gjorde att mannen möjligtvis klädde sig i det nya mjuka materialet velour (plysch och trikå). Begreppet velourmannen användes främst som ett nedsättande ord.Mah-Jong var ett svenskt företag som hade stort inflytande på modet i Sverige under 1960- och 1970-talet. Konfektionsföretaget förenade basplagg med ett politiskt ställningstagande. Företaget skapades år 1966 av Veronica Nygren, Kristina Torsson och Helena Henschen. T-shirts, kraglösa tunikor, skjortjackor och trikåbyxor la grunden för unisexplaggen. Kläderna var ofta randiga, enfärgade eller mönstrade. Yin och yang-mönstret var märkets storsäljare. Kläderna blev så småningom en livsstil för den politiska vänstern i Sverige. Mah-Jong förespråkade kläder för alla. Arbetarklasen anammade dock inte kläderna som förväntat. Detta berodde på att de plagg som såldes inte alls var billiga. I början av 1970-talet började man förklara att kläder kan vara politik. Postorderkataloger gjordes som berättade hur produktionen gick till och varför slutpriset blev högt. På grund av jeanskulturens övertag under 1974 och 1975 upplevde företaget en allvarlig kris och drabbades av ekonomiska problem. Detta ledde till att företaget lades ner år 1976. Mah-Jong var unikt eftersom företaget skapade eget mode utan internationella snedblickar.

Med filmen ”Saturday Night Fever” med John Travolta kom discoeran att vara en viktig del av modet under sjuttiotalet. Discokläderna var ofta åtsittande och glittriga. Neonkläder, korta shorts, tajta byxor och blusar dekorerade med paljetter karaktäriserade discostilen. Höga klackar, framför allt plattformsklackar kännetecknades stilen av. Täta och breda byxor bars av både män och kvinnor. Nästan alla klädesplagg var täckta av paljetter och glänsande tyger. Skjortorna var ofta instoppade i byxorna och halvvägs uppknäppta. Guldhalsband och medaljonger var vanliga accessoarer som medföljde stilen. Ursprungligen kom disco-glamour och kitsch från gaybarer i USA. Trenden spreds och blandades senare ihop med andra stilar. Glitter och paljetter kunde blandas med jeans och tunikor.
Svenska Polarn O. Pyret lanserade sina populära randiga kläder år 1975. Katarina af Klintberg och Gunila Axén stod bakom dessa. Kedjan har sina rötter i försäljning av kondomer som startades av Nils Adamsson och Karin Adamsson 1909. År 1939 tillades spädbarnsprodukter i sortimentet och butiken fick namnet Pyret. Under 1970-talet slutade man sälja kondomer för att istället satsa på försäljningen av barnkläder. År 1976 antog butiken det nya namnet Polarn O. Pyret. Designerns nyckelord var naturmaterial, bekvämlighet, förtroende, tradition och funktion. Succén för barnkläderna blev omedelbar. Under 1970-talet hade Erling Persson planer att köpa Polarn O. Pyret, som var specialister på randig trikå och praktiska overaller. H&M ville åt konceptet med kläder för barn, något som de under tiden saknade.

Arbetarklassen såg inte vitsen med att klä sig i slitstarka arbetarkläder när alla skulle bli mer jämlika. Arbetarna blev istället intresserade av den nya konfektionen som hade stort genomslag 1973. Eftersom konfektionsplaggen inte producerades i Sverige, utan utomlands i låglöneländer, blev kläderna billiga.Var man politiskt engagerad under 1970-talet (framför allt åt vänster) klädde man sig även därefter. Randiga murarskjortor och stora västar från Grolls och styva blåbyxor från Bror Berqvist var populära bland den trogna vänstern och proggarna. Politiskt aktiva kvinnor köpte kläder från Mah-Jong. De individer som var medvetna om miljön drog sig till hemstickat, näbbkängor och Kånken. Kvinnorörelsen klädde sig i kostym samt brände upp sina BH:ar, de amerikanska fredsdemonstranterna klädde sig i militärjackor och kommunisterna bar arbetarkläder.

Under 1970-talet kom designade jeans från Gloria Vanderbilt, Fiorucci och Calvin Klein. Jeansen fanns i många olika former, färger och material. Jeans med utsvängda ben, av läder och med låg midja blev populärt under 1960- och 1970-talet. Drygt 30 firmor tillverkade jeans under denna tid och försäljningssiffrorna var stora. Jeansen var ofta mycket åtsittande bland annat tack vare de nya tunna underkläderna. Under 1970-talet blev jeansen uniform för de radikala. Använda och blekta jeans visade på hårt arbete, vilket passade proggarna som var ute efter en mer proletär framtoning. Plötsligt blev denim väldigt trendigt och bars av alla oavsett ålder och politisk ställning. Plaggets popularitet gjorde länge att jeans ansågs för folkligt för att visas upp på catwalk. Det exklusivare modet tvingades till slut att anpassa sig efter konsumenternas efterfrågan. Därför lanserade Ralph Lauren dyra designerjeans år 1971 som genast slog igenom. Även Gloria Vanderbilt gjorde succé med ett par designerjeans som lanserades 1976. Samma år gjorde televisionens kanal ett inslag om jeans som mode i Sverige. Tonårskillar som stod i kö till Puss&Kram på Gamla Brogatan blev intervjuade av en kvinnlig journalist. Killarna uttryckte kritik mot jeansen som de hävdade vara alldeles för dyra och av dålig kvalité. Journalisten frågade vad som var speciellt med jeansen och fick till svar att de är tajta och därför mode. Intervjun visar på de tajta jeansens popularitet bland såväl kvinnor som män under 70-talet.
Likt det kvinnliga modet var även snäva byxor och plattformsskor trendigt för herrar. Herrkläderna var vanligtvis gjorda av polyester och bomullsblandningar. Sportkläder med träningsdräkten blev allt mer populärt för män att bära vid många tillfällen. Trots att det inte var trendigt med kostym och slips längre började det manliga modet karaktäriseras av figursydda, dubbelknäppta kavajer i kritrandigt mönster och med utsvängda ben. Flanellskjortan blev trendig under 1970-talet eftersom det var populärt att ha en proletär framtoning. Utsvängda byxor användes av alla klasser under 1970-talet och var ofta i denim. Det manliga modet följde även de sociala fenomen som karaktäriserade 1970-talet som exempelvis punk och disco. Virkat och velour var populära material på kläder för herrar under 1970-talet. Herrmodet karaktäriserades även av breda och färgstarka slipsar samt skjortor och kavajer med breda kragar. Även quiltade jackor, dekorerade skjortor samt utsvängda byxor i sammet och denim var populära kläder för herrar under årtiondet.Punken var ett av de största modefenomenen under sjuttiotalet. Punken var ett resultat av ungdomars missnöje och stilen slog igenom våren 1977. Modet bestod av trasiga byxor, marschkängor, sönderrivna t-shirts med säkerhetsnålar, rakat hår, svart sotigt smink och piercingar. Punken är en subkultur som härstammar från Storbritannien. Punken utmärktes av att genom mode göra protest mot samhället. Sönderrivna kläder, skinnjackor, höga klackar och mycket smink skulle chocka samhället. Stilen är starkt förknippad med musikgenren punkrock. Håret var ofta fullt av hårspray och färgat i ovanliga färger. Punken präglades av en unik individualism och fanns i många olika varianter. Vivianne Westwood och hennes man öppnade en butik i London där man sålde kläder till bland annat punkbandet Sex Pistols. Kläderna var oftast svarta och stilen gick ut på att se ut som man levde på gatan. Syftet med punken var att vara emot modebranschen och massproduktionen men samtidigt resulterade det i en start av ett nytt mode. När textilkrisen var ett faktum under 1970-talet beskylldes H&M för att ha bidragit till krisen genom att inte köpa tillräckligt med kläder som var producerade i Sverige. Under 1960- och 1970-talen gick det väldigt bra för Hennes, som var det dåvarande namnet för märket. Nya butiker öppnades konstant, inte endast i Sverige utan även i Norge, Danmark och England. År 1978 lades babykläder till i sortimentet, med barnkläder blev familjevaruhuset fullständigt. Att lågprismodet växte under 1970-talet gynnade Hennes som karaktäriseras av billiga kläder. Trots detta var Hennes betraktat som töntigt i början av årtiondet. H&M tog inspiration från Yves Saint Laurent och iakttog vad unga designstudenter och konststudenter hade på sig. H&M hade dock en dresscode, kvinnliga anställda fick inte bära byxor. Detta gjorde att företaget inte tog inspiration av de kostymer och smokingar som gjordes för kvinnor under årtiondet. Försäljningen av dessa plagg hade gjort succé när märken som Yves Saint Laurent sålde dem. När jeansen från Gul & Blå slog igenom bland ungdomar under 1970-talet behövde H&M locka till sig unga konsumenter. För att öka intresset från unga köpare skapade man Impuls. Den första Impulsbutiken öppnades den 14 oktober 1977 och satsade på sportkläder, shorts med revärer, collegetröjor och basketskor. Modet var spretigt vid denna tid med disco och etnoinfluerat sida vid sida. Modet ansågs även vara politiskt korrekt tills punkarna dök upp. Till en början var många tveksamma till de amerikanskt inspirerade Impulskläderna. Impuls blev ett paradis för ungdomarna och innan årets slut 1977 fanns flera butiker i hela Sverige. Konkurrens fanns inte eftersom Gul & Blå bara fanns i Stockholm. Kappahls affärsidé var ”god kvalitet till lågt pris”. Konsumenterna var under 1970-talet intresserade av att köpa kläder till lågt pris. När textilkrisen drabbade Sverige minskade Kappahls försäljning med 30 %. Trots detta ägde var fjärde kvinna en kappa från Kappahl under denna tid. År 1978 gick försäljningen bra för Kappahl och de hade mer än 50 butiker. Under 1980-talet växlade modetrenderna och Kappahl fick det svårare med försäljning. Hippiestilen började redan på 1960-talet och kom därför att influera modet under framförallt början av 1970-talet. Färglada kläder med ränder, blommiga tryck och cirklar kännetecknar hippiestilen. Även västar, kläder med fransar och i materialet mocka var trendigt. Indiska chiffongskjortor, mexikanska ponchos och kaftaner förekom i hippiekulturen. Ofta kombinerades kläderna med träskor, sandaler och stövlar. Skjortorna man bar var ofta flerfärgade. Det var vanligt att ha långt och lockigt hår. Accessoarer som användes i kombination med hippiestilen var pannband, ringar och halsband. På 70-talet började man använda uttrycket ”flower power” som symboliserade hur hippiekulturen förespråkade kärlek och var emot våld. Kvinnorna använde sällan kosmetika och männen lät skägget växa. De flesta kläderna satt löst med mycket mönster och färg. Ett mönster som var mycket trendigt bland hippies var tie-dye mönstret. Kläderna man skulle bära var gärna ekologiska, handgjorda och influerade från 1800- eller 1900-talet eller bondegenerationerna. Hippiestilen influerade tydligt modet under 1970-talet då kläder blev ett sätt att uttrycka sina politiska åsikter på. Som tidigare i m
odets historia tenderar kläderna att anpassa sig och bli nostalgiskt då man upplever ett missnöje över tillvaron. Många var därför anti-mode, emot materialism och massproduktion. ”Back to nature” och bonderomantik blev därför mode. Mockavästar, blommiga klänningar och secondhandkläder blev populärt. Flera hippies reste till Asien för att uppleva kulturen. När The Beatles reste hem med orientaliska tyger och kläder blev dessa trendiga. Kimonos, afghanpälsar, inhemska folkdräkter och andra etniska stilar medföljde hippiestilens mode. 
När Gul & Blå öppnade sin första butik i Stockholm den 17 oktober 1966 blev det kö direkt. Ett tag nådde märket en sådan popularitet att tonåringar inte gick till skolan om de inte bar deras jeans. Gul kallades tjejavdelningen och blå var namnet på killavdelningen. Sortimentet bestod till en början av speciella plagg fyndade i Carnabys streetbutiker i London. Plaggen var bland annat galopperade uniformsjackor, mönstrade rayonskjortor och kråsskjortor. De första egna jeansen kom först år 1968 och blev i början av 1970-talet en stor succé. Jeansen som Gul & Blå sålde var V-jeansen, som var lågt sittande på höften med stadiga hällor, bred midjelinning, två knappar vid gylfen och en benvidd över foten på 70 cm. Våren 1971 lanserade företaget TT-jeansen, senare modellen Marilyn och dessa jeans resulterade i att köerna växte till butikerna. Allra störst var Gul & Blå under 1970-talet med mer än 50 butiker. 70-talets mode är svårt att missa! Byxor, snygga t-shirts, sandaler, klänningar med blommigt mönster, polisonger, brösthår, platåskor och discokulor. Flickorna hade kläder med alla möjliga färger och mönster och för varje år som gick på 70-talet blev byxorna mer och mer utsvängda. Klänningarna hade olika mönster som ofta bestod av blommor eller geometriska figurer. Starka färger i form av gult, orange, blått och rött var vanligt och håret skulle vara platt. Så småningom blev kostymen ett viktigt plagg, och i samband med det fick vi discokostymen! En kostym som var allt annat än tråkig och kom i olika färger och mönster, och passade perfekt för att dansa hela natten lång under skenet av discokulan. Några av tidernas bästa rockband kom på 70-talet. The Beatles upplöstes 1970 och det var en stor sorg för många. Men då blomstrade många andra rockband och artister – David Bowie var en av dem. Han bar excentriska dräkter och färgade sitt hår rödbrunt när han presenterade Ziggy Stardust för oss. Många kommer ihåg Bowies androgyna utseende med en målad blixt i ansiktet och färgglada dräkter med mönster. Folk över hela världen satt i sina bruna och orangea kök och lyssnade på Led Zeppelin och Pink Floyd på vinyl. ABBA tog över världen och alla var plötsligt en Dancing Queen eller Super Trouper. Det är nu du ska hitta din inre David Bowie eller Agnetha, sätta på dig en färgstark dräkt och dansa vidare in i natten till tonerna av gamla discodängor!Glittrande discodräkter, färgglada byxor i utsvängd modell och roliga peruker – vi har allt du behöver för att dansa som en groovy discogud hela natten! Var glad att du har blivit inbjuden till en 70-talsfest för nu kan du äntligen rocka det roliga modet som fanns på den tiden. Vem skulle inte vilja ha på sig en discodräkt full med paljetter eller en brun tröja med stor krage, gul väst och utsvängda byxor? Det är bara att knyta på dig platåskorna, träna på dina discomoves och sätta på ABBA på högsta volym. Det är på 70-talsfesten du får chansen att glittra ikapp med discokulan och dansa till tonerna av ”Dancing Queen”.

Vad kännetecknar 1970-talet?
Under 1970-talet slog miljötänkande igenom på allvar, vilket i Sverige bland annat yttrade sig i gröna vågen. Vietnamkriget var en av de största konflikterna under kalla kriget. Discomusiken slog igenom vid decenniets slut. Sex Pistols var ett av många band då punkrocken slog igenom vid decenniets slut.
70-talet var ett magiskt årtionde. Det var då tjejerna hade stora glasögon, håret var långt, byxorna var utsvängda och männen lät mustaschen växa. Folk gick i färgglada kläder med olika mönster, de utsvängda byxorna var på och alla lyssnade på Abba, David Bowie, Bee Gees och Led Zeppelin – ett årtionde som många säkert skulle vilja tillbaka tiden för att få uppleva! Vill du också rocka loss på dansgolvet som John Travolta i Saturday Night Fever? Här hittar du ett stort urval av färgglada och festliga 70-tals kläder som gör att du kommer i discohumör. Glittrande discodräkter med psykedeliska mönster och klänningar fyllda med färgglada blommor som gör att du ser ut att komma direkt från discos storhetstid. 70-talets mode var något utöver det vanliga och musiken har präglat vår kultur i flera årtionden. Det är nu du har chansen att släppa lös din inre discodrottning på dansgolvet och dansa loss under discokulan på temafesten. Vi har ett stort urval av 70-tals kläder för både kvinnor och män i alla storlekar. Sätt på Night Fever på högsta volym och öva på dina danssteg så att du är redo för att göra succé på temafesten. Om du har svårt att välja en outfit så är ett vinnande koncept en stor afroperuk, en brun skjorta med mönster, gula utsvängda byxor och platåskor! Vi har både hela discodräkter så att du kan få en komplett outfit, eller så kan du sätta ihop din egen 70-tals dräkt genom att välja och vraka mellan våra skjortor, byxor, västar och klänningar.Vill du ha en helt unik outfit som sticker ut från mängden? Då kan vi rekommendera dig att ta en titt på våra festliga tillbehör där du kan hitta snygga tillbehör som matchar din maskeraddräkt. Du kan välja en hel 70-talsdräkt som matchar och där allt ingår, eller så kan du sätta ihop din egen dräkt med unika skjortor och byxor. Om du ska arrangera en 70-talsfest hittar du också ett stort utbud av tillbehör som gör kvällen komplett. På Temashop.se hittar du allt du behöver till temafesten.Killarna följde också med i modet på 70-talet. Byxorna skulle sitta tajt men sedan vara väldigt utsvängda längst ner. Det var nästan lag på att alla skulle ha utsvängda byxor på den tiden. Skjortorna var färgglada, hade geometriska mönster eller ränder och kragen skulle vara extra stor krage. Det slutade dock inte där utan utanpå skulle du ha en gul eller brun väst. Killarna sparade ut sina polisonger eller odlade en tjock mustasch. Hår var viktigt på den tiden och om du inte hade hår på bröstet som stack ut ur skjortan, ja, då dolde du det med västen eller ett stort halsband. Klä ut dig till den där groovy killen med utsvängda byxor, randig väst och en senapsgul skjorta. Det är nu du ska känna rytmen i kroppen och sätta standarden på dansgolvet!En discodräkt ska glänsa och glittra – så är det bara! Därför har vi ett stort urval av discodräkter, klänningar, byxor och skjortor som glittrar ikapp med discokulan. Bär en lila satinskjorta eller en helkroppsdräkt full med silverglitter och paljetter och glöm inte ett matchande hårband. Glöm inte bort att köpa till ett par vita platåskor som går upp till knäet för att få till en komplett outfit. 70-talet har många roliga kläder och dräkter, så det är nu du ska använda möjligheten att gå ”all in” på din outfit – ingen kommer ihåg en fegis! Det är nu du kan leva ut drömmen om att bli en riktig discodrottning- eller kung på dansgolvet.

Minns du 70-talet? Eller har du fått höra historier från det roliga 70-talet där diskoteken tog över världen och alla ville dansa till discodängor i skenet av discokulan? Där den självklara outfiten var utsvängda byxor, platåskor och mönstrade skjortor? Det här årtiondet är verkligen något utöver det vanliga och många inspireras och lockas av modet och kulturen. Hippiernas årtionde var över, Woodstock-festivalen var över och Beatles upplöstes och det var dags för nya tider – det var här disco och nya rockband kom in i bilden! Stayin ’Alive spelades överallt, folk hade bruna slipsar med ränder, skjortor med mönster och jättestor krage, gula västar och stora pilotglasögon – less is more var inget man levde efter på den här tiden!Inom populärmusiken var disco populärt. Svenska Abba och australiska The Bee Gees var två stora popgrupper. Punkrocken var en ny stil inom rockmusik, som protesterade mot samhället. En annan proteströrelse inom musik var progg. I Norden växte sig även dansbandskulturen stark, men konkurrensen från discogenren blev hård vid decenniets slut.

Vad förbjöds på 70-talet?
De miljögifter som då orsakade att havsörnen nästan utrotades, PCB och DDT, förbjöds på 70-talet. Under många år har populationen av havsörn ökat och halterna av miljögifter i äggen minskat.
1970-talet, eller i vardagligt tal 70-talet, var ett årtionde mellan den 1 januari 1970 och 31 december 1979. Oljekrisen 1973 och den följande lågkonjunkturen präglade decenniet, och ses ofta som en brytningstid mellan industrisamhälle och tjänstesamhälle. Vänsterrörelsen var stark i många länder och en annan rörelse som växte sig stark var miljörörelsen. Perioden 1965-1975 har kallats det ”röda årtiondet” och sammanfaller i Sverige med miljonprogrammet och i Kina kulturrevolutionen (1966-1976).70 talet är lika med mönster och discokläder! 70 tals mode innebar att kläderna skulle vara blommiga eller randiga, men så länge det var mönster på dina 70 tals kläder så var du hipp! Ett extra plus i kanten fick du om dina 70 tals kläder var mångfärgade; gult, orange, grönt och leopardmönster. Till sina 70 tals kläder hade man gärna platåskor eller trätofflor. Vänta lite… Trätofflor? Ja, trätofflorna hade man ofta till kläder som var gjorda i manchester eller jeans. Men du kan vara lugn, vi har 70 tals kläderna som skapar en 70 tals-känsla även utan tofflorna, eller manchester för den delen!

Similar Posts