|

A Frame Hus Sverige

-Alla väggar, tak och golv är betsade med Herdins 711 mellanbruna bets för att få till den där stugkänslan. IStället för innerpanel så körde jag råspont på väggar och tak som är både snygg och billig ifall man vill få till en rustik look. Sängarna har jag platsbyggt-. Lamporna, sängborden och fåtöljen är loppisfynd.

Ett så kallat A-frame hus i Norrköping lockade mest klick på Hemnet under vecka 19. Med med obruten sjöutsikt över Roxen/Göta Kanal och sitt unika utseende kanske det inte var särskilt konstigt.

Huset, som är byggt 1972 och 53 kvadratmeter ligger på vad som beskrivs som ett spektakulärt läge, oavsett tid på året. Christoffer Rindstål på Fastighetsbyrån i Norrköping förmedlar huset och han menar att det är ett unikt hus på ett unikt läge.
Tanken bakom bygget var att skapa den perfekta villan som enkelt kunde inhysa tre familjer utan problem. Med det i åtanke hittar vi därför tre så kallade “sviter” som rymmer 1-2 sovrum, gott om garderobsutrymme och privata badrum. Detta upplägg i kombination med den “extra allt-servicen” som villauthyrningsföretaget Scandinavian Hospitality erbjuder gör en vistelse i denna villa till en äkta hotellupplevelse att dela med nära och kära.

Som om inte villan vore nog gör ett somrigt Åre ingen besviken! Uråldriga glaciärer har karvat ur kristallblå sjöar och format klippiga, storslagna berg. På med vandringskängorna och utforska det grönskande landskapet och avsluta med en gastronomisk upplevelse av lokalproducerade råvaror. Eller vad sägs om att besöka Sveriges största vattenfall – den perfekta platsen för en fika. Vill du uppleva skogens konung på nära håll? Följ med våra erfarna guider på älgsafari i hopp om att se dessa majestätiska djur, som kan bli upp till 3,5 meter höga!
Som namnet avslöjar är villan byggd i form av en “A-frame”, ett traditionellt val när det kommer till nordamerikanska bergsstugor, och konstruktionen är till för att skydda mot ett hårt klimat med snöstormar och starka vindar. Här har arkitekten verkligen tagit det till nästa nivå, med fantastiska panoramafönster i söderläge från golv till tak har man tillgång till fantastiska vyer utan att behöva gå utanför dörren. Den stora bastun, med plats för 8 vuxna, har till exempel fri utsikt över dalen nedanförÅres bästa upplevelser och aktiviteter. Explore Åre har utbudet för konferensen, svensexan, kompisgänget, familjen eller privatpersoner. – Störst på aktiviteter i Åredalen.Det senaste tillskottet av semesterhus i Åre är verkligen något extra! A-frame-villan i Edåsdalen, Undersåker är ett arkitektoniskt mästerverk som harmoniskt smälter samman med den omgivande naturen. Denna villa såg dagens ljus i TV-serien Grand Designs Sverige där vi fick följa byggprocessen och dess med- och motgångar.

Villa A-frame är öppen för bokningar under juli 2021 där resespecialisterna Scandinavian Hospitality tillsammans med de erfarna guiderna från Åre Nature Adventures skräddarsyr en oförglömlig resa för dig och din familj. Vid förfrågningar, maila till [email protected]
Som Anders aldrig hade hört talas om. Som inte gjort mer än ett par enstaka tillbyggnadsprojekt och ett uppmärksammat hus av gamla rostiga containrar. Inte riktigt vad Anders såg framför sig.Förutom föräldraarvet investerades pengar från försäljningen av familjens Stockholmsvilla. Det måste ha smärtat; Tham & Videgård hade ritat, Anders hade fått allt han önskat – »och mer därtill!« – och när han återkom till Bolle och Martin och frågade om de kunde gripa sig an Jämtlandstomten tackade duon nej, de hade inte tid.

Måns och Anders idé är att man närmast ska kunna slalomslira sig rakt in i hallen, hänga in sitt blöta underställ i torkskåpet, dyka ner i badtunnan eller in i bastun eller in i kylskåpet där ölen immar. Bli människa igen. Och sedan skrida nerför en smal passage och ut i gyllene salen, ut i det vidsträckta vardagsrummet tillika matsalen tillika köket, med tak och väggar i skimrande sibirisk lärk, med fönster i tre väderstreck, med specialbyggt kök och specialbyggda soffor. För att slutligen sjunka ner framför den öppna spisen som böljar som ett norrsken och skiftar i ton mellan brunt och grönt, precis som granarna på andra sidan panoramafönstren.
Har man sagt A så har man. Men även den enklaste av former kan vara nog så komplicerad, visade det sig i Måns Thams fantastiska A-frame-hus i Jämtlandsfjällen.»Våra semestrar i Åre och Edsåsdalen har alltid varit fantastiska«, berättade han i Grand designs. »Det här är en plats där vi alla trivts, oavsett årstid.«

Resultatet av snickare Esbjörns precisa pusslande ser du en trappa upp. På ett konventionellt A-frame-hus hade här varit ett mörkt sovloft, men i stället flödar ljuset, strömmar in från de två burspråken vars svällande kurvor trotsigt sliter sig loss från den triangulära tvångsjackan – en tydlig illustration av Måns Thams ovilja att begränsas av typologin. Men även gavlarna är glasade, spröjsade fönster klättrar hela vägen upp till den spetsiga nocken. Upp till Esbjörns perfekta, 60-gradiga vinkel.
Siluetten för tankarna till nationalromantiska verk som Biologiska museet i Stockholm eller Wilhelm Peterson-Bergers villa på Frösön bara några mil österut – ett par drakhuvuden på taknocken hade inte känts helt malplacerade. En korsbefruktning av stilarter som nog de allra flesta svenska arkitekter tvekat inför.Tänk dig en Tobleroneask. Trekantig med plana ändar. Och så öppnar du kartongen och skalar av folien och kvar har du chokladen som nog mest är tänkt att likna Matterhorn eller ett tyrolerdragspel, men i själva verket ser ut som takstolarna på Anders Smedbergs hus i Edsåsdalen söder om Åre. Efter att takstolarna rätats upp med spännband och slägga och svordomar, vill säga.

De expressivt formade burspråken fyller också en annan funktion: du slipper huka. Det är A-frame-husens största nackdel, att det sluttande taket gör så stor del av golvytan obrukbar. Till annat än sängar; sådana har Anders 15 stycken av, flera av dem i form av väggfasta soffor där tonårsbarnen och deras vänner kan ligga skavfötters under snedtaket. Enligt Anders är huset lite av en gåva till Isa och Leo. Efter några kämpiga år med dödsfall – Anders mamma och pappa – och skilsmässa behövde Smedbergarna en nystart.

A-frame-hus är annars en beprövad arkitektur i fjällmiljö. Maximal styvhet, minimal vikt. En typologi som blev populär i USA strax efter andra världskriget, då arbetarlönerna raketsteg med 50 procent på bara tio år, då investeringarna i infrastruktur – nya highways, broar, dammar och vattendrag – öppnade Narniadörren till vildmarken.
»I ett klassiskt ’Toblerone-A-frame’ är det ju bara ljus från kortändarna. Men här är det ljus rakt igenom, även från långsidorna«, säger han och sveper med pekfingret över de sex burspråk som slår upp sina sömniga ögon mot fjället och Edsåsdalen och får husets siluett att likna Jenny Nyström-granarna intill – när plåttaket är täckt av snö kan man knappt se skillnad.»Målsättningen var att få husets form att bli en del av landskapet, göra det till en liten bergstopp i sig själv«, säger han. »Fönstersättningen är ett resultat av storleken – hur annars ge ljus åt övervåningen? Och den triangulära formen, jag ville utforska hur långt jag kunde förändra den utan att den förlorade sin geometriska tydlighet.«

Du som sett Grand designs-episoden minns kanske slutresultatet. Hur Anders öppnar dörren till hallen – hallen som snarare är en tilltagen groventré med slipat betonggolv och pjäx- och skidskåp. Hur vi kliver in, fast ut, för exteriört har huset blockerat hela utsikten över dalen eftersom kommunens byggregler kräver att alla hus byggs längs höjdkurvorna, parallellt med branten, för att integreras i landskapet. Men här hämtar ett fönster från golv till tak och vägg till vägg hem hela härligheten, förvandlar hallen till en loggia och gör ett begränsat utrymme oändligt.Han har kontor i Sibirien, stadsdelen i Vasastaden som för 150 år sedan låg så avsides att det betraktades som en förvisning att flytta hit. I skyltfönstret står den balsaträmodell han lät specialtillverka inför tälthusets medverkan i Grand designs i TV4. Lite snett kan man stå ut med, förklarar snickaren Esbjörn Wiklund på Wiklunds byggtjänst, panelen maskerar ju det mesta. Men om inte balkarna möts på mitten, där uppe i spetsen, då kan ett 25 meter långt och tio meter högt hus se ut som att det ormar sig, böljar-böjer-bockar. »Men Måns och jag fann varandra direkt«, minns Anders. »Jag ville ha en arkitekt som kunde skissa fram lösningar under projektets gång och det visade sig att Måns jobbat precis så med containerprojektet. Vi löste varje utmaning när den uppstod, finslipade detaljerna pö om pö, hade en nästan daglig kontakt under hela byggtiden. Han ritade, jag koordinerade med konstruktörerna.«

Här har arkitekten skapat ett hus utöver det vanliga, med sina fantastiska fönster gör det sig i landskap med fina vyer. Här bjuder vi på stora sällskaps ytor och många sovrum. Stort badrum med med bastu samt en praktisk skidbod/förvaring på baksidan för er utrustning. Den välplanerade planlösningen med vackra stora fönster i vardagsrum samt kök, släpper in rejält med ljus alla våra årstider. Vill man optimera mysfaktorn väljer man till en härlig braskamin.
Huset har en praktisk och smart planlösning och innehåller 4 eller 5 sovrum beroende på om ni väljer ett badrum till eller inte. Samt ett rejält tilltaget sovloft. Arkitekten har optimerat ytorna samt skapat rymd i rummen. Stora fönster ytor ger fin utsikt och släpper in mycket dagsljus, och när det skymmer på har ni 35 spotlights med dimmers till förfogande. Byggyta är hela 136m2 och uppfyller de svenska kraven för permanentboende.När ni köper ett hus från BohusVillan SmartLiving kan ni vara trygga i att vi levererar hög svensk kvalitet där produktionen genomförs i en torr och säker inomhusmiljö. BohusVillan har med ett miljötänk i alla led från första bräda till färdigställt hus.Väljer ni vårt inredda paket levereras huset med komplett badrum inklusive golvvärme/komfortslinga, helkaklade väggar och förberett för tvättmaskin. Ni får även ett komplett Marbodalkök med diskmaskin, inbyggd fläkt samt vitvaror som kyl och frys, varmluftsugn och induktionshäll. Genomtänkt ventilation, tilltagen varmvattenberedare och energieffektiva radiatorer ingår också.Flashback finansieras genom donationer från våra medlemmar och besökare. Det är med hjälp av dig vi kan fortsätta erbjuda en fri samhällsdebatt. Tack för ditt stöd!

I tre generationer har familjen Månsson varit aktiva inom ställningsbranschen. Med gedigen erfarenhet och kunskap om ställningar har familjen ständigt verkat för att underlätta ställningsbyggarens vardag. Man var t ex tidigt, om inte först, med att introducera och använda ställningssystem i aluminium på den svenska marknaden. Innovation och entreprenörskap är drivkrafter och egenskaper som följer med som en röd tråd hos MonZon. MonZon utvecklar och tillverkar ställnings- och väderskyddssystem enligt bl.a AFS 2013:4 Ställningar och SS-EN 12811-1. MonZon företagsgrupp är kvalitets- och miljöcertifierade enligt ISO 9001:2015 och ISO 14001:2015. Varumärket MonZon lanserades 2005 och leder branschutvecklingen med innovativa lösningar och konkurrenskraftiga priser.
Byggställning MonZon Modular bygger på 3,07 m c/c mått. Ställningen kan även breddas med konsoler samt även anpassas i höjd med variabel kranskopplingar eller kortare vertialspiror vi tex takarbeten eller vid stora variationer i marken.

Vi har skapat villa paketen för att man ska kunna få ut optimalt av sin byggnadsställning. I dessa har vi lagt med extra ställningsdelar som gör att man kan så bra som möjligt kan nyttja sin byggställning på längden och höjden. Ibland behöver man nå så högt som möjligt, exempelvis om man behöver arbeta med gaveln på ett hus. Vid andra tillfällen kanske man behöver upp på en lägre nivå men nå så långt som möjligt t.ex. långsidor på hus, garage m.m.
I detta ställningspaket så är alla delar i stål, såsom: spiror, horisontalstag, dubbelräcken, diagonalstag samt u-bommar. Detta gör att vikten på dom delar som hanteras mest ökas med upp till 100% mot vår motsvarande i aluminium, MonZon Modular Light. Detta bidrar till försämrad arbetsmiljö, och transporterna ökas då det går att lasta mindre mängd material på samma kärra/lastbil.

Vill du ha hjälp att ta fram rätt ställning just för ditt behov? Kanske har du ett större projekt du behöver ställning till? Klicka på länken här och fyll i dina kontaktuppgifter så återkommer vi med offert till dig.
Denna modell kan anpassas till att b\u00e5de ha p\u00e5 tomten eller ute i n\u00e5gon vacker skogsdunge, eller varf\u00f6r inte p\u00e5 en klippa i sk\u00e4rg\u00e5rden. Huset \u00e4r t\u00e5ligt och konstruerat s\u00e5 att du med rent samvete kan gl\u00f6mma bort den under tiden du inte \u00e4r i den.

Denna modell kan anpassas till att både ha på tomten eller ute i någon vacker skogsdunge, eller varför inte på en klippa i skärgården. Huset är tåligt och konstruerat så att du med rent samvete kan glömma bort den under tiden du inte är i den.”Otroligt viktigt, förutom de faktiska produktegenskaperna och det goda förhållandet mellan pris och kvalitet, är den trevliga supporten som la-di-da får av Cembrit. Cembrit ger snabba svar på våra frågor och hjälper oss med en lösningsorienterad strategi. Eftervården är också väl organiserad. Till exempel om något oväntat händer ger Cembrit praktiska tips. Eftersom de håller kontakten vet du att du kan lita på dem och det är definitivt ett mervärde”, säger Diederik. ”Detta projekt illustrerar väl det behov vi för närvarande är specialiserade på. Privatpersoner som köper mark och vill bygga ett hus med en begränsad budget. Vår utmaning är att hitta vägen att bygga så hållbart som möjligt till lägsta möjliga kostnad, både ekonomiskt och ekologiskt. Det är komplicerat, för du vill ha ett hus för framtiden som är perfekt isolerat och varmt, utan att användningen av material är skadligt för samhället. I detta projekt i Almere är invånarna själva ansvariga för vägar och rening av avloppsvatten. Detta är unikt i Nederländerna, för det är normalt det offentliga som är ansvarar för detta, säger Diederik.” Arkitekterna Diederik de Koning och Laura van Santen verkar tillsammans i arkitektbyrån la-di-da Architecten. De fokuserar sig främst på träbyggande och privatpersoner är deras uppdragsgivare . De arbetar gärna med Cembrit skivmaterial eftersom de har bra brandsäkra egenskaper, mångsidigheten och det goda förhållandet mellan pris och kvalitet. Vi pratade med Diederik om det unika projektet i Almere Oosterwold, där de designat hela klimatskalet på de små A-Frame husen som helt och hållet består av Cembrit produkter.

”Mycket logiskt faktiskt, förklarar Diederik. ”Vi bygger hus som kan andas för att förhindra fuktproblem och skapa ett bra inomhusklimat. För detta använder vi naturliga material som absorberar fukt och transporterar bort det på ett naturligt sätt. Naturliga material är i allmänhet brandfarliga och det är självklart att vi vill bygga ett brandsäkert hus både inne och ute. Cembrits fibercementbundna skivor ger både ånggenomsläpplighet och den nödvändiga brandsäkerheten.”
En ikonisk arkitektur. I Sverige känner vi igen husformen från TV-programmet Grand Design. Där var det en pampig fjällhydda som bygger på konstruktionen A-frame men där upphör likheterna till dessa nätta hus. A-frame-huset blev en kulturell ikon under sextiotalet och symboliserade efterkrigstidens amerikanska fritidshus, men det var den legendariske modernisten Rudolf Schindler som i mitten av trettiotalet byggde det allra första moderna A-frame-huset i Kalifornien.”Som arkitekt arbetar du med en uppsättning av material och leverantörer och för oss inkluderas definitivt Cembrit. I detta projekt har hela huset lyfts från marken och har inget betonggolv. Vi letade därför efter en ångöppen, brandäker skiva. Cembrit Windstopper skivan visade sig vara extremt lämpligt i denna applikation. Vi diskuterade detta med varandra och så småningom föll alla våra önskemål och behov på plats. Som ett resultat är husets botten såväl som fasaden och taket försett med ett Cembrit klimatskal.”

Plattorna är inte målade eller belagda, så de blir mörkare när det regnar. Det ger ett mycket mer naturligt utseende än en slät målad yta. Det obehandlade fibercementet har naturliga färgtoner och skiftningar inom skivan, vilket skapar en livfull effekt på både tak och fasad. Materialet är också enkelt att bearbeta och anpassa. Hela beställningen levererades på plats och sågades till på plats. Med Cembrits produkter finns det olika varianter som ger en effektiv och praktisk lösning som samtidigt är helt estetiskt tilltalande .Visste du att med oss kan du flytta in i ett helt nybyggt hus på endast 12 månader? Välj husmodell och köksluckor redan idag! Vi har byggklara tomter både med färdiga bygglov eller med rekommenderade husmodeller. Men vi har också områden på attraktiva platser runt om i Sverige.

En villa från oss i Stockholmsregionen drar i snitt ca 35 kWh per kvadratmeter och år. Även när elpriserna skenar så kan du fortsätta sova lugnt om natten. Du kommer alltid att ha råd att hålla en skön inomhustemperatur på 21°. Vill du sänka din månadskostnad ytterligare kan du enkelt beställa färdigmonterade solceller vid leverans av ditt nya A-hus.
Vi är en hustillverkare som har skapat hus med kärlek ända sedan 1946 och ingår i starka Derome, Sveriges största familjeägda träindustri. Vi har kontroll på kvaliteten i alla led – från skog till färdigt hus.Svårslagen kvalitet, väl genomtänkta planlösningar och en generös grundstandard rakt igenom har gjort våra hus till kundernas favoriter genom åren. Oavsett vilket av dem som blir ditt drömhus kan du lita på att du får en trygg och smidig upplevelse när du väljer att bygga hus med oss på A‑hus. Och att vi hjälper dig – hela vägen hem.Vi samarbetar med Nordea som garanterar en snabb och effektiv process när du behöver ett lånelöfte. Våra lokala trähussäljare hjälper dig med all information som du behöver ha med dig till mötet med banken. Vi har även 12 månaders prisgaranti, så att du kan vara säker på att din kalkyl och ditt lånelöfte håller under hela byggprocessen.Vi ingår i den starka koncernen Derome, Sveriges största familjeägda träindustri. Sedan 1946 har Derome byggt hus, och har stått för ständig utveckling och kvalitet genom gediget hantverk. Vi har kontroll på kvaliteten i alla led – från skog till färdigt hus.

Det ingår även en tomt på 1990 kvadratmeter som gränsar till Roxen/Göta kanal. Under vintermånaderna blir vardagsrummet istället som en vinterträdgård, där man gärna sjunker ner vid den öppna spisen tillsammans med något varmt i koppen. En härlig trädgård med stort trädäck löper dessutom längs med fastigheten! Spana in det underbara lilla huset nedan! Huset är byggt 1972 och är 53 kvadratmeter stort. Läget beskrivs som spektakulärt och vi kan inte mer än hålla med. “En välskött och arkitektoniskt en pärla”, säger Christoffer Rindstål på fastighetsbyrån i Norrköping som förmedlar huset. “Det är lugnt, skönt och mycket sol. Ett hus som man bara kan flytta in i och njuta.” Med ett helt unikt utseende och utsikt över Göta Kanal är det föga förvånande att den här pärlan är den mest klickade postade på hemnet under förra veckan. Spana in det fantastiska huset nedan!

Similar Posts