Adapter Typ 2 Till Typ 1

Om du redan har en elbil och ska skaffa en laddbox så beror valet på vilket ladduttag elbilen har. Eftersom typ 2 är den nya standarden så är det förmodligen typ 2 som är rätt val om du köper en helt ny elbil, om du däremot har en äldre elbil så kan det vara typ 1 du behöver.

De flesta europeiska elbilar har i dag uttag typ 2, då det är den nya standarden inom EU sedan 2014. Många biltillverkare har börjat anpassa sig efter den europeiska standarden, varför de flesta nytillverkade elbilar har detta uttag. Typ 2 förekommer hos bland annat elbilar från Volvo, Tesla, Volkswagen, Nissan Leaf (från 2018 och framåt), Renault och BMW samt KIA Optima, Niro PHEV och E-niro. Typ 2 känns igen på sin platta ovansida, då den till skillnad från typ 1 inte har en helt rund form.
Typ 2 är den vanligaste kontakten till elbilar och den finns på de flesta modellerna av elbilar från till exempel Tesla, VW, Volvo, Audi, BMW och flera andra. Typ 2 är den nya standarden, medan typ 1 var vanligare förut och finns på många äldre elbilar.

Generellt kan man säga att typ 1 var vanligast förr medan typ 2 är vanligast i dag, men fullt så enkelt är det inte riktigt. Typ 1 är nämligen den vanligaste kontakten på asiatiska elbilar. Det finns en hel del bilar som använder sig av typ 1-kontakter, till exempel: KIA Soul, Mitsubishi, Nissan Leaf (2013-2017), Peugeot, Citroën, Toyota Prius och Ford. Det finns alltså en hel del bilar som använder denna typ, och inte enbart asiatiska. Framför allt är dock typ 2 vanlig när det gäller äldre elbilar. Typ 1 känns igen på sin runda form, den är helt rund i formen och har inte den platta ovansidan som typ 2 har, på bilden ovan ser du hur typ 1 ser ut. När det gäller ladduttagen och laddkablar så handlar det alltså om vilken typ av uttag du har i bilen, och vilken typ av laddkabel du kan använda. Det här är alltså något du behöver ha koll på när du köper en laddbox, eller en kabel till din laddbox, så att du får en laddkabel som är kompatibel med elbilen. När du ska köpa en elbil finns det förstås en massa saker att fundera över, men även att köpa en laddbox till elbilen kan kännas smått förvirrande. Först funderar man förmodligen över om man vill ha en laddbox eller inte, vilka fördelar dessa har, och vilka andra alternativ som finns. Men även när man har bestämt sig för att köpa en laddbox finns det en hel del att fundera över – till exempel vilken modell man ska välja, om man behöver lastbalansering, vad de olika funktionerna gör, vilka egenskaper en laddbox bör ha, vilken effekt som behövs och om det är typ 1 eller typ 2 som är rätt val. Här kommer vi att fokusera på det sistnämnda – typ 1 och typ 2. Vi kommer att gå igenom skillnader mellan dessa, och vilken typ som är rätt val. Läs gärna även vår bäst i test artikel om laddboxar.

Det är inte särskilt svårt att se skillnaden mellan typ 1 och typ 2. Typ 1-kontakten har en helt rund form, medan typ 2-kontakten är platt på ovansidan. Ett annat sätt att ta reda på vilken typ av kontakt man har är att kontrollera det på internet, det finns flera hemsidor som låter dig välja ditt bilmärke och bilmodell och sedan se vilken kontakt bilen har, och på många sidor kan man även hitta laddstationer som passar för din bil – det vill säga laddboxar och laddstolpar som fungerar för just dig, utifrån vilken bil du har.Att välja mellan typ 1 och typ 2 när du köper laddbox är alltså inte så svårt som man kanske kan tro – du väljer det som passar till din bil. Det här är förmodligen ingenting du behöver fundera över när du köper elbil heller, eftersom typ 2 är den nya standarden och det absolut vanligaste alternativet i dag. Tidigare var det dock typ 1 som gällde, och därför förekommer detta på äldre elbilar.

Kan man ladda typ 2 i CCS?
Om bilen är utrustad med CCS-kontakt kan den laddas med en typ 2-kabel för vanlig laddning och semiladdning. För snabbladdning krävs dock att även laddaren är utrustad med CCS-kontakten och har stöd för snabbladdning.
När man laddar sin elbil hemma gör man det oftast med en laddbox eller med en laddare som antingen kopplas in i det vanliga eluttaget, eller ett 3-fasuttag. Oavsett vad du använder för att ladda din elbil så kommer du att använda ett typ 1- eller typ 2-uttag, beroende på vilket som finns i din bil.

Hur lång tid tar det att ladda en elbil på 230V?
I bostäder är spänningen 230V och vanligtvis används då en laddbox med en strömstyrka på 16–32A. Ju högre strömstyrka (A), desto snabbare laddning. Med en laddbox kan man fulladda ett tomt 50 kW batteri på under sju timmar.
Typ 2 är som sagt vanligast i dag, även om typ 1 var vanligast tidigare. Sedan 2014 har typ 2 varit standard inom EU, vilket gör att den är vanligast förekommande på nya europeiska elbilar.Hemfakta hjälper konsumenten att hitta de bästa produkterna genom att på ett enkelt sätt presentera de bästa produkterna och varorna inom olika segment. Vi har som målsättning att göra detta på ett effektivt och tydligt sätt så att det ska bli enkelt för konsumenter att köpa rätt produkt – och därmed slippa tidskrävande och kostsamma felaktiga inköp.

Det finns flera anledningar att skaffa en laddbox. Jämfört med att ladda elbilen via det vanliga eluttaget så är laddbox säkrare, snabbare, effektivare och billigare. Det är viktigt att komma ihåg att eluttaget inte är anpassat för laddning av elbilar, och ofta avråds det helt från laddning via vanligt eluttag.Även om typ 2 är vanligast förekommande i Europa i dag, så är typ 1 det vanligaste uttaget på asiatiska elbilar och laddhybrider. Det kan alltså vara så att din bil har typ 1, även om den är av nyare modell.

Kan man förlänga laddkabel till elbil?
Det korta svaret är nej, man ska inte använda förlängningskablar eller adaptrar vid elbilsladdning. lätt skadas. Använd ingen utrustning mellan uttaget och laddkabeln.”
Jag älskar att testa och jämföra produkter som jag själv använder i hemmet och med tre barn blir det även mycket tester av barnrelaterade produkter. Kommentera gärna och dela mina inlägg! E-post – Frida Engström

Något annat som kan vara bra att känna till är att en del laddboxar har fast kabel, medan andra har uttag. Det här kan verka förvirrande, men det är faktiskt inte så krångligt. En fast kabel innebär helt enkelt att kabeln sitter fast i laddboxen, och att du enkelt kan koppla in den i bilen när du ska ladda. Har laddboxen ingen fast kabel utan ett uttag så behöver du istället en separat kabel att koppla in i laddboxen. Även om fast laddkabel är smidigast så finns det fördelar även med uttag, till exempel att du kan välja en längre kabel om bilen står långt ifrån laddstationen.
Vi bjuder på en förvaringsväska vid köp av laddkabel. Lägg till laddkabel och väska i varukorgen och ange sedan rabattkoden gratisväska i kassan för gratis kabelväska på köpet.Val av laddlösning bör bestämmas utifrån ditt behov och dina förutsättningar. Ring oss på 08-48 00 14 60, skicka ett mail till [email protected] eller chatta med oss för fri rådgivning.

Evconnect är det företaget i branschen som startade sin verksamhet först på marknaden. Därmed har vi lång erfarenhet av vilken lösning som passar bäst till fordon och fastighetens förutsättningar.
Schuko-laddaren är en laddare som kopplas i vanligt vägguttag för att ladda bilen och som ofta medföljer vid köp av en elbil eller laddhybrid. Denna typ av laddare är ett perfekt komplement till en laddbox som man kan ta med sig på resan. Den bör dock bara ses som en tillfällig ladd-lösning snarare än en permanent. Anledningen att den ofta ingår med bilen är att det är en billig lösning som inte kräver någon installation. Den möjliggör även att du som bilköpare kan börja ladda din nya bil direkt när du kommer hem.⚡️

Kan man ladda elbil i 3-fas uttag?
Ladda elbil hemma med 3-fas Att ladda din bil genom ett uttag med 3-fas går kvickare än att ladda via ett vanligt eluttag med 1-fas. Laddeffekten är högre och risken är mindre att du överbelastar elnätet. Installerar du en laddbox får du dessutom en säkrare laddning och ännu mer kontroll över laddningen.
Vanliga vägguttag och motorvärmaruttag är inte anpassade för den höga belastning som en elbil eller laddhybrid utsätter det för under laddning, åtminstone inte under längre tid. Laddar du till exempel en Nissan Leaf i ett vanligt 230V uttag på 10A tar en full laddning över 10 timmar. Det tar inte bara lång tid att ladda bilen det är också en lång tid av konstant hög belastning på alla delar av el-installationen. Den här typen av eluttag är snarare anpassad för enklare och mindre krävande apparater som en lampa eller en hushållsapparat som inte belastar uttaget maximalt mer än under korta perioder.Rekommendationerna både från biltillverkaren och elsäkerhetsverket (och oss🙋🏻‍♂️) är att skaffa en laddbox och låta en certifierad elektriker installera den. Samtidigt går installatören igenom din nuvarande elinstallation och kontrollerar att det inte finns några brister som kan orsaka fara eller problem när du laddar din bil. Är du nyfiken på vad elsäkerhetsverket har att säga om att ladda i vanligt vägguttag finns ett läsvärt informationsblad här.

Det enkla svaret är nej, inte när det kommer till privat bruk. Det finns idag inga krav som säger att man måste ha en laddbox hemma för laddning upp till 16A. Men riskerna om man inte har koll på gamla elinstallationer kan vara många. En korrekt installerad laddbox ger definitivt både en ökad trygghet och säkerhet.
Många som är sugna på att köpa elbil och bor i hus har ofta många frågor kring just laddningen. Hur laddar man hemma, finns det laddstation på jobbet och var kan jag ladda på stan? När det kommer till hemmet så är det många som vill installera en laddbox – vilket är att rekommendera. Men kan man ladda utan en laddbox?De flesta har inte heller någon vetskap om hur det ser ut bakom eluttagen i hemmet. Är elinstallation nyligen gjord eller är den gjord för 20-30 år sen? Oavsett vilket så är installationen antagligen inte dimensionerad för att ladda en elbil – vilket i värsta fall kan leda till hög värmeutveckling och risk för brand. Risken är också att just en brand orsakad under dessa omständigheter i ett uttag som inte är är dimensionerad för laddning kan leda till minskad eller utebliven ersättning från försäkringsbolaget. Och det, vill man inte vara med om..Välj bland våra laddkablar för elbil och skapa effektiva laddningsmöjligheter! Vi har laddkablar av både typ 1 och typ 2 för att tillgodose dig som har såväl europeisk som asiatisk elbil eller laddhybrid. Vill du ladda snabbt har vi kablar anpassade för 3-fasladdning, men också laddkablar för elbil med mindre batteri och mer tid.Tack! Du har nu reserverat ANTAL RÖR EJst PRODUKTNAMN RÖR EJ till butik BUTIKSNAMN RÖR EJ. Butiken kommer kontakta dig för att bekräfta order och när den kan hämtas upp i butik.

Vilka elbilar har typ 1 kontakt?
Det finns en hel del bilar som använder sig av typ 1-kontakter, till exempel: KIA Soul, Mitsubishi, Nissan Leaf (2013-2017), Peugeot, Citroën, Toyota Prius och Ford. Det finns alltså en hel del bilar som använder denna typ, och inte enbart asiatiska. Framför allt är dock typ 2 vanlig när det gäller äldre elbilar.
Denna adapter gör det möjligt för dig att ladda din bil med Typ 1-kontakt på en laddstation som har fasta Typ 2-kablar. Koppla samman din adapter med den fasta kabeln för att ladda din bil.Adapter som möjliggör anslutning av valfri strömförbrukare med schuko kontakt – 230V, 16A – till en mode 3, typ 2 laddpunkt. Simulerar att EV är ansluten och möjliggör strömuttag till tex motorvärmare, kupé fläkt, dammsugare, laddning av elmoppe, m.m.

Ett felaktigt e-postadress, användarnamn eller lösenord har angetts. Du kan logga in med ditt användarnamn i stället för e-postadress om detta fel uppstår igen.Vi använder cookies för att höja din upplevelse. Genom att godkänna cookies tillåter du oss att lagra cookies på din enhet.Om du avaktiverar cookies kommer du fortfarande kunna använda webbplatsen, men det finns risk att vissa funktioner på webbsidan inte fungerar som tänkt.

För vissa cookies sker en överföring av dina personuppgifter till USA. Genom att klicka på ”Godkänn alla” samtycker du också i enlighet med art.49 GDPR om att dina uppgifter överförs till USA, vars lagstiftning har ansetts inte ge en adekvat nivå av personuppgiftsskydd och där dina personuppgifter skulle kunna behandlas av myndigheter.
Vi använder cookies på vår webbplats. Några av dem är nödvändiga (t.ex. för inloggning eller kundvagnen), medan andra hjälper oss att förbättra vår webbplats eller göra reklam för våra produkter. Du kan acceptera alla cookies, avvisa alla cookies som kräver ditt samtycke eller hantera dina inställningar.Please select a worksite to select all associated project(s). {{if projectsData.maxWorksites !=null}} You can select up to {{:projectsData.maxWorksites}} worksites {{/if}}

Om du avaktiverar cookies kommer du fortfarande kunna använda webbplatsen, men det finns risk att vissa funktioner på webbsidan inte fungerar som tänkt.Läs mer här:Cookie-information
F-Gas (Fluorinated gases) government regulations specify that a limited number of products can be sold in the European Union that contain F-gases which have been linked to climate change.

Project: 999999 Example Project – Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Libero, repudiandae, asperiores! Numquam, iure a iste laudantium odit, labore consectetur impedit nesciunt voluptas, recusandae quo obcaecati esse tempora! Et, quaerat, sunt.
Hur snabbt du kan ladda din elbil beror på vilken typ av kabel och laddning du använder och vilken effekt ditt batteri har. Det går dessutom snabbare att fulladda en laddhybrid än en elbil eftersom batteriet är mycket mindre.Vill du ta dina alternativ för hemmaladdning till en ny nivå? Škoda iV Charger är den bästa lösningen. Vi guidar dig genom processen, från köp och en icke-bindandeförhandskontroll (Pre-check) online som vi nämner här nedan till slutlig installation och kundservice.

För att installera en laddbox behöver du först och främst se till att det är möjligt hemma hos dig. Du kan göra en enkel första kontroll genom Škoda E-check. Det är viktigt att du säkerställer att elsystemet i ditt hus klarar av laddningen, därför bör du låta en installatör se över husets elsystem. Är allt grönt för installation kan du även få professionell hjälp med att installera laddbox hemma.
Köp inte en elbil om du inte kan ladda i närheten av ditt hem. Det smidigaste sättet är att ladda under natten via en installerad laddbox. För de flesta räcker det med en enkel installation med 1-fas (230V/16A) och 3,6 kW, som innebär att du sommartid laddar ca 2 mil/timme.Att ladda en elbil är lika enkelt som att ladda en mobiltelefon, du kopplar in laddkabeln och laddningen startar direkt. Under tiden bilen laddar står bilen stilla och du kan inte köra iväg med den.Kostnaden för att ladda en elbil hemma beror på ditt elavtal, var du bor och vilken tid på året det är. Historiskt har vi haft låga elpriser i Sverige men på senare tid har de stigit som en följd av energibristen i Europa. Rörliga elavtal kan kortsiktigt stiga då tillgången på energi är begränsad, men lägre under perioder då det finns ett överskott på energi. Du kan även ladda bilen runt om i landet via offentliga laddstationer eller snabbladdningsstationer. Då betalar du per kWh eller per minut, vilket är dyrare än att ladda din bil hemma. Det följer med en MODE3-laddkabel med Typ2-kontakter till alla Škodas laddbara bilar. Till våra laddhybrider (PHEV) följer även en ”nödladdare” med för laddning i vanliga hushållsuttag (230V/10A). Observera att laddning enbart får ske om du är säker på att husets elnät klarar av den höga belastningen.På Škodas elbilar finns det två olika typer av ladduttag: ett för laddning hemma och ett för snabbare laddning via en laddstation. Båda kontakterna följer europeisk standard och fungerar för laddstationer runt om i hela Europa.Bilar står ofta länge parkerade och hinner ladda 80% fullt batteri på relativt begränsade effekter. Om ni är flera som laddar samtidigt kan laddboxarnas effekt styras med dynamisk lastbalansering och minskas då fastighetens el behövs till andra energiförbrukare som uppvärmning eller hushållsmaskiner.Allra bäst är det att installera en laddbox hemma. Använder du en Škoda iV Charger kan du ladda din bil upp till 8 gånger snabbare än med ett vanligt vägguttag. Laddboxen använder växelström och har en laddeffekt på 11 kW som laddar ditt batteri upp till 80% på 6 timmar. Laddboxen kan också se till så att ditt elnät inte blir överbelastat när din bil laddas. Boxen finns i tre varianter där de mest avancerade kan styras via en mobilapp.

Det följer med en MODE3-laddkabel med Typ2-kontakter till alla Škodas laddbara bilar. Till våra laddhybrider (PHEV) följer även en \”nödladdare\” med för laddning i vanliga hushållsuttag (230V/10A). Observera att laddning enbart får ske om du är säker på att husets elnät klarar av den höga belastningen.

Vilka bilar har typ 2?
Typ2 beslutades för en tid sedan som standard i Europa och implementerades under våren 2014. Exempel på bilmodeller med Typ2-kontakt är BMWi3, VW e Golf och e-up, Audi E-tron, Renault Zoe, Volvos laddhybrider och Tesla Europa. De bilar som har Typ2-uttag för normalladdning har ett CCS-uttag för snabbladdning.
I undantagsfall kan du ladda din elbil mot husets vanliga eluttag. Men på grund av den låga effekten på max 2,3 kW tar det mycket lång tid och belastar samtidigt husets elnät vilket ökar risken för överhettning och brand. Eftersom vägguttagen inte är gjorda för högre belastning under längre tid rekommenderar vi att du installerar en laddbox som är mycket säkrare och snabbare. Ladda inte om du är osäker på om husets elnät och kontakter är installerade av en fackman och klarar den höga belastningen.

Den vanligaste kontakten kallas för typ 2 och använder sig av AC (växelström). Genom den kan du ladda med en effekt upp till 11 kW och använda i ditt hem, via ett vägguttag eller en installerad laddbox. Det är även typ 2-kontakten som de flesta offentliga laddstationer använder sig av.
I undantagsfall kan du ladda din elbil mot husets vanliga eluttag. Men på grund av den låga effekten på max 2,3 kW tar det mycket lång tid och belastar samtidigt husets elnät vilket ökar risken för överhettning och brand. Eftersom vägguttagen inte är gjorda för högre belastning under längre tid rekommenderar vi att du installerar en laddbox som är mycket säkrare och snabbare. Ladda inte om du är osäker på om husets elnät och kontakter är installerade av en fackman och klarar den höga belastningen.När du installerar en laddbox kan du ansöka om ett grönt avdrag från Skatteverket som täcker en del av kostnaden för installation och laddbox. Avdraget fungerar på liknande sätt som rot- och rutavdrag och dras av direkt på fakturan av företaget som gör installationen. De flesta laddboxar har dock kapacitet för 3-fas (230V/16A) och 11 kW som innebär att du laddar ca 6 mil/timme. Laddhybrider (PHEV) kan i vissa fall laddas via vanliga hushållsuttag (Schuko) (230V/10A) som ger 2,3 kW. Men det förutsätter att husets elnät klarar av den höga belastningen. Ladda aldrig om du är osäker på om elinstallationen är fackmässigt utförd. För att kunna installera en laddbox om du bor i lägenhet behöver du först och främst prata med fastighetsägaren. Det största hindret brukar vara fastighetens maximala strömkapacitet, dvs maxeffekten på den inkommande elektriciteten. Tänk på att det ofta räcker med en svagare laddning på 3,6 kW.Home check är en detaljerad kontroll av den elektriska installationen på plats. En certifierad elektriker från våra lokala partners verifierar den elektriska infrastrukturen och önskad placering av din laddbox för att säkerställa kompabilitet med installationspaketet. En Home check tar cirka 1 timme. Du kan sedan själv välja om du vill ha fler tilläggstjänster.

Målet med installationen är att förse dig med en fullt fungerande laddbox. Installationen utförs av en auktoriserad elektriker från någon av våra lokala partner. Hör med din lokala återförsäljare om vilket pris som gäller.Målet med vår Pre-check är att undersöka om en laddbox för hemmaladdning är möjlig hos dig. Du kan göra en Pre-check online från vilken enhet som helst, när som helst och det kräver ingen speciell förkunskap.

Kostnaden för att ladda en elbil hemma beror på ditt elavtal, var du bor och vilken tid på året det är. Historiskt har vi haft låga elpriser i Sverige men på senare tid har de stigit som en följd av energibristen i Europa. Rörliga elavtal kan kortsiktigt stiga då tillgången på energi är begränsad, men lägre under perioder då det finns ett överskott på energi.
Škodas elbilar har en CCS-kontakt som kombinerar Typ2-kontakten med en konktakt för snabbladdning med likström (DC). Den undre kontakten som skyddas av ett extra plastlock leder likströmmen direkt in till högvoltsbatteriet och klarar mycket höga effekter. För Enyaq iV 80 upp till 125 kW.Den vanligaste kontakten kallas för typ 2 och använder sig av AC (växelström). Genom den kan du ladda med en effekt upp till 11 kW och använda i ditt hem, via ett vägguttag eller en installerad laddbox. Det är även typ 2-kontakten som de flesta offentliga laddstationer använder sig av.Att ladda din bil genom ett uttag med 3-fas går kvickare än att ladda via ett vanligt eluttag med 1-fas. Laddeffekten är högre och risken är mindre att du överbelastar elnätet. Installerar du en laddbox får du dessutom en säkrare laddning och ännu mer kontroll över laddningen.Typ 1-kontakten är i grunden en amerikansk kontakt med stöd för laddning över enfas växelspänning. Kontakten och tillhörande kabel klarar av en strömstyrka på upp till 32 A och kan således ladda bilen med upp till 7,4 kW vilket ger ungefär 4 mil per timme. Det förutsätter dock att ladduttaget eller laddboxen kan tillföra den mängden ström kontinuerligt över en längre tid.

Måste man ha en Laddbox för att ladda hemma?
Måste man köpa en laddbox för att kunna ladda elbilen? Det enkla svaret är nej, inte när det kommer till privat bruk. Det finns idag inga krav som säger att man måste ha en laddbox hemma för laddning upp till 16A. Men riskerna om man inte har koll på gamla elinstallationer kan vara många.
Typ 2-kontakten är den vanligaste kontakten på europeiska bilar. Kontakten har stöd för laddning över trefas växelspänning och klarar då upp till 63 A (eller 70 A enfas) vilket motsvarar laddning med upp till 44 kW eller ungefär 24 mil/h. Även om typ 2-kontakten teoretiskt har stöd för upp till 63 A vid trefasladdning är det få laddstationer som levererar så hög ström i praktiken. Ungefär halva den teoretiska effekten, alltså 22 kW, är en mer realistisk laddeffekt.

Kan jag ladda en bil som klarar av 1 fas med en 3-fas laddare?
Vissa elbilar klarar endast 1-fas laddning och därav kommer effekten att vara upp till 7,4 kW (1-fas 32 A), andra elbilar klarar av 3-fas laddning. De man ska komma ihåg är att man kan använda en 3-fas laddbox till en elbil som bara kan ta emot 1-fas då de är bilen som styr vilken effekt den kan laddas med.
Chademo-kontakten är en japansk standard för snabbladdning av elbilar. Kontakten Används främst på asiatiska bilmodeller, men den förekommer även i kombination med typ 1-kontakten för att möjliggöra snabbladdning. En elbil är sällan eller aldrig utrustad med endast en Chademo-kontakt utan har det som komplement till den vanliga laddkontakten. Chademo skrivs stiliserat som CHAdeMO och betyder på japanska ”en kopp te” – en indikation på hur lång tid det ska ta att ladda bilen med den här typen av kontakt.Sedan el- och hybridbilarna började dyka upp på vägarna har ett antal olika kontakter för laddning tagits fram. Kontakterna klarar olika effekt, har olika säkerhetsfunktioner och passar i olika bilar. De vanligaste kontakterna är Typ 1, Typ 2 (Mennekes), CCS och CHAdeMO. I det här avsnittet ska vi se närmare på de olika kontakterna.

Det är främst asiatiska biltillverkare som använder sig av kontakten men den kan även förekomma på äldre europeiska bilar. I Sverige tillverkas inte längre några bilar med Typ 1-kontakten som standard.

Kan man ha Laddbox på 16A?
Om du ska installera en laddbox för elbilsladdning kan det vara bra att se över ditt säkringsabonnemang. Säkringsabonnemang är det du betalar för den huvudsäkring du har i ditt hus. En villa har vanligtvis en säkring mellan 16A-25 Ampere (A) och de flesta laddboxar för hemmet kräver att du har minst 16A huvudsäkring.
CCS (Combined Charging System) är i grund och botten samma kontakt som typ 2-kontakten men med två extra stift för snabbladdning med likström (plus- och minuspol). Kontakten är standard för snabbladdning i EU. Om bilen är utrustad med CCS-kontakt kan den laddas med en typ 2-kabel för vanlig laddning och semiladdning. För snabbladdning krävs dock att även laddaren är utrustad med CCS-kontakten och har stöd för snabbladdning.

Denna smidiga adapter från typ 1 till typ 2 är en perfekt lösning för en elbil med ett typ 1-uttag på bilen, men önskar ladda upp batteriet via en laddningspunkt som har en fast laddsladd med handtag/munstycke av typ 2. Standarden Typ 1 ses på japanska och amerikanska bilmärken (notera att Tesla har en egen variant). Adaptern är kompatibel med både 16A och 32A, samt har samma funktion som uttag för fordonets kontaktkabel typ 2.
Denna EV (Electrical Vehicle) adapter är en perfekt lösning för elbilar med uttag av typ 1, vilket är vanligt på japanska och amerikanska bilar, och som ska laddas via en laddstation av europeisk typ 2 med en fast laddsladd

En snabbladdare levererar en laddeffekt på 50–149 kW och en supersnabbladdare upp till 350 kW. Om din bil inte kan ta emot mer än till exempel 50 kW räcker det att använda en snabbladdare eftersom bilen ändå inte kan ta emot den höga effekten från en supersnabbladdare. Det brukar dessutom kosta lite mer att ladda med en supersnabbladdare.

Om du ska köra långt kan du behöva ladda bilen längs vägen. Du kan räkna med att det går betydligt snabbare att ladda bilen vid en publik laddstation än hemma, men hur lång tid laddningen tar beror främst på hur mycket effekt din bil kan ta emot.Många undrar hur lång tid det tar att ladda en elbil. Här är några tips som hjälper dig att ladda batteriet på bästa sätt, oavsett vilken laddmetod du väljer.

Men det är sällan ett elbilsbatteri körs helt tomt och de flesta elbilar mår inte bra av att fulladdas för ofta. Därför blir den faktiska laddtiden vanligtvis betydligt kortare än sju timmar.
För att batteriet inte ska ta skada laddas det långsamt i början om batterinivån är låg, men efter några minuter ökar effekten och håller sig på en hög nivå för att till sist avta när batteriet närmar sig full laddning. Detta kallas laddkurvan och den kan det vara bra att känna till. Om man laddar bilen vid en publik laddstation bör man nämligen bara ladda bilen till 80-85 procent (enligt god ”elbilsetikett”) eftersom det ofta tar lång tid att ladda de sista procenten upp till 100. När du sätter i kontakten för att ladda bilen kontrollerar batteristyrsystemet batteriets status innan laddningen startar. Om batteriet är kallt, nästan helt tomt eller nästan helt fullt blir laddeffekten lägre än om batteriet är varmt och laddningsnivån (state of charge, SOC) ligger på mellan 10 och 80-90 %. I vissa situationer är det extra viktigt att veta hur lång tid det tar att ladda bilen. Om du har en hemladdare kan det vara bra att veta när på kvällen du ska starta laddningen så att bilen är redo för nästa dags körning. Och om du ska köra långt kan du planera din resa bättre om du vet hur lång tid du behöver vid laddningsstoppet för att komma fram i tid.

Att ladda batteriet till 80 procent med en snabbladdare tar 20-60 minuter (beroende på bilmodell, temperatur och tillgänglig effekt), och med en supersnabbladdare kan det gå betydligt snabbare.
I bostäder är spänningen 230V och vanligtvis används då en laddbox med en strömstyrka på 16–32A. Ju högre strömstyrka (A), desto snabbare laddning. Med en laddbox kan man fulladda ett tomt 50 kW batteri på under sju timmar.

Similar Posts