Alex Och Sigge Live Tid

Författarduon Alex Schulman och Sigge Eklunds röster hörs i en av Skandinaviens största poddar föra filosofiska samtal, utveckla roliga resonemang och berätta hjärtliga historier ur sina liv. Sök i podcastens historik och hitta tillbaka till dina favoritavsnitt – eller upptäck nya!I april 2014 utgavs hans femte roman In i labyrinten, den första som inte är självbiografisk. Boken är en spänningsroman och baserad på en historia inspirerad av Madeleine McCann-fallet. Rättigheterna till boken har sålts till Brasilien, Bulgarien, Tjeckien, Danmark, Tyskland, Italien, Norge, Polen och Nederländerna.

Sigge Eklund är tillsammans med Alex Schulman upphovsman till podden Alex & Sigges podcast, som har runt 250 000 lyssnare i månaden. Eklund låg även bakom tvillingbröderna Thorsten och Richard Flincks podcast ”Återföreningen”.
År 2012 startade Eklund radiopodden Alex & Sigges podcast tillsammans med Alex Schulman. Sedan starten har den tre år i rad utnämnts till Bästa svenska podden i Svenska poddradiopriset. Podden når i november 2014 över 350 000 lyssnare. Under 2013 och 2014 recenserade han film och TV i Äntligen Morgon på Mix Megapol med Gry Forssell och Anders Timell, för vilket han 2013 belönades med Stora radiopriset.I samband med romandebuten ”Synantrop” 1999 gjorde Sigge Eklund ett hyllningsprogram i radio till det amerikanska folkrockbandet The Band kallat ”Den sista valsen” där han djupdök i bandets legendariska avskedskonsert The Last Waltz där han bland annat intervjuade kända svenska artister, bandets skivbolag samt publik som hade bevittnat konserten på plats.

Vilken tid släpps Alex och Sigges podcast?
Varje fredag bjuder Alex och Sigges podcast in sina lyssnare till filosofiska samtal, roliga historier och en färgsprakande ordkavalkad.
Sigge Eklund bor i Los Angeles med hustru och tre barn. Han är son till ekonomen och rådgivaren Klas Eklund och bror till fastighetsmäklaren och reality-tv-kändisen Fredrik Eklund.Sigge Eklund grundade och drev internetbyrån Hyperlog med Thorsten Flincks tvillingbror Richard Flinck 1994–1998. År 2005 grundade han den svenska bloggkatalogen Bloggportalen som öppnade den 8 augusti samma år. Bloggportalen såldes i mars 2006 till Aftonbladet Nya Medier, och i och med uppköpet arbetade Eklund som bloggansvarig på Aftonbladet fram till maj 2007. Åren 2007–2010 var han webbstrateg på Bonnierförlagen. År 2007 grundade han bokutgivningssajten Vulkan tillsammans med Linda Skugge, Peter Norrman och Michael Storåkers. Sajten erbjöd möjlighet för vem som helst att publicera egna böcker. Våren 2013 var Eklund inslagsproducent för Alla är fotografer med Henrik Schyffert och Johan Rheborg på SVT och regisserade scenföreställningen ”Älska mig” (Maximteatern) som han skrivit tillsammans med Alex Schulman. Hösten 2013 startade Schulman och Eklund en egen youtubekanal med regisserade, manusskrivna sketcher inom humorsegmentet. Han har flera gånger medverkat i SVT:s litteraturprogram Babel, bland annat som gäst 20 april 2014. Under hösten 2014 skrev och medverkade han i scenföreställningen ”Meningen med livet” (Cirkus i Stockholm och Draken i Göteborg) tillsammans med Alex Schulman (regi Peter Settman). Sigvard Viggo ”Sigge” Eklund, född 21 april 1974 i Sankt Matteus församling i Stockholms län, är en svensk författare och podcastare. Han har tidigare arbetat som internetentreprenör och radio- och TV-producent. Han är uppvuxen i Stockholmsförorten Akalla.År 2005 skrev Eklund manus till Länge leve Lennart (SVT) och Hombres (Kanal 5) och 2008 var han programledare för TV-programmet Frånvarande på TV8. Sedan 2010 har han vid upprepade tillfällen arbetat med programledarduon Filip & Fredrik, som inslagsproducent för Lite sällskap, producent för Oscarsgalan på Kanal 9, redaktör för Nittileaks, Filip och Fredriks podcast och scenföreställningen Jakten på den försvunna staden.Under 2016 och 2017 deltog Eklund i På Spåret tillsammans med Malou von Sivers. Laget förlorade en match mot Johan Hilton och Kristin Lundell och vann en match mot Kakan Hermansson och Jan Hermansson. Laget tävlade även i påföljande säsong.Eklund var en intensiv bloggare 2005–2006, och utnämndes till Sveriges mäktigaste bloggare av tidningen Bon 2006. Som journalist är han mest känd för sina längre artiklar i tidningen Bon (”Sexsamtalen” (2007), ”Neonarcissismen” (2007) och personporträtten av Alex Schulman, Lionel Shriver och Johan Kling) och för sina krönikor i Dagens Industris bilaga diEGO (2005-09). Sigge Eklund har även skrivit fyra filmmanus som aldrig blivit producerade.Mellan 2010 och 2012 arbetade Eklund i Los Angeles som TV-formatutvecklare och skapade bland annat bloggen Movies They Should Make, som uppmärksammades i både svenska och amerikanska medier.

Eklund romandebuterade på Albert Bonniers förlag 1999 med boken Synantrop. 2002 släpptes Den sista myten, en idéroman om evolutionspsykologi, och 2005 kom den självbiografiska Det är 1988 och har precis börjat snöa. Även Varulvsvalsen om medberoende, som kom 2007, lanserades som självbiografisk.
Sydsvenskan, grundad 1848 av Bernhard Cronholm (teckningen), är Sydsveriges ledande morgontidning. I papperstidningen, på webben, i läsplattan och i mobilen förmedlar tidningen händelser och nyheter i närmiljön, men också i Sverige och världen. Sydsvenskan granskar, berör, underhåller och tar ställning. Det har vi gjort i över 170 år.I Sydsvenskans kulturpodd ”Gräv bort Skåne!” undersöker vi kulturvärlden från ett skånskt perspektiv. Lyssna i spelaren ovanför eller där du lyssnar på poddar. Följ ”Gräv bort Skåne!” i din poddspelare så missar du inte nya avsnitt. Hur mycket tjejsnack tål Kultursverige? I det nya avsnittet av ”Gräv bort Skåne” grottar kulturredaktionen ner sig i ämnena kärlek och kulturjournalistik. I måndags satte Expressens kulturredaktion å sin sida ner foten genom att ge den självutlämnande killsnack-podden ”Alex och Sigge” pris och utnämna den till ”framtidens kultursida”.Men varför är det så många som retar sig på personliga kulturtexter om barnlängtan, otrohet och killar som inte kan boka bord? För att ämnena är kvinnligt kodade, tror Maria G Francke och associerar till de ilskna reaktionerna när hon gjorde en hel bilaga om bröst.

Ida Ölmedal tycker att man kan förstå att folk vill ha ett kulturellt ”manus” för att känna sig säkrare när de dejtar – men också att många killar slår bakut när de förväntas uppträda som filmprinsar.
Rakel Chukri är kritisk till SvD:s ”känslopjunk”, men tycker att en analys av mänskliga relationer kan säga minst lika mycket om vår tid som en politisk text.

– Kärlek är att känna sig sedd som den man är. Om man bombarderas av budskap om att man borde vara som en Hollywoodroll så känner man att det handlar om något annat.Det första du kan göra är att kontrollera din spam/skräppost och mailet hamnat där. Dina biljetter skickades som en bilaga och kan ses som spam eller skräppost av vissa e-posttjänster. Du kan alltid också hitta dina biljetter under fliken ”Mina biljetter” när du är inloggad på ditt Billettokonto, antingen på webbläsaren eller i vår app. För mer information, läs här.

Efter succéturnén i våras med ”300-poddaren” är Alex och Sigge nu tillbaka på scen med ”Julpodden”. En ny live-podd där duon Alex Schulman och Sigge Eklund drar långa anekdoter, grubblar, skrattar och pratar skit tillsammans med sina lyssnare. ”Julpodden” kommer till Stockholm, Västerås, Norrköping, Malmö, Örebro, Göteborg, Lund och Uppsala i början av december.I lokalen gäller fri placering så se till att vara i god tid (insläpp sker ca 30-40 min innan start). Biljetter till föreställningen går att köpa fram till en halvtimme efter start. Det är arrangören som beslutar om återbetalning av biljetter på deras event. Du bör därför kontakta dem direkt för att höra vilka möjligheterna är just för dig. Du hittar deras mailadress i ditt orderbekräftelsemail eller genom att gå in på deras arrangörssida och klicka på ”Kontakta arrangören”. För mer information, läs här. Om fler biljetter blir tillgängliga kommer du, tillsammans med andra som registrerat sig på väntelistan, att meddelas om detta via mail. Köp av de tillgängliga biljetterna sker därefter enligt först-till-kvarn-principen. För mer information, läs här. Med avbeställningsförsäkringen kan du vid vissa oförutsedda händelser som hindrar dig att delta i ett eventet, begära en återbetalning. För mer information, läs här. Vanligtvis tillhandahåller arrangören av eventet detaljerna i orderbekräftelsen som du mottar via mail efter köp eller så kan det hända att arrangören skickar ett uppföljande mail med en länk till deras online-event. Du kan även kika in på eventsidan där du finner arrangörens beskrivning av eventet. För mer information, läs här.På Nöje.se kan du söka evenemang och tillställningar från stora och små arrangörer i hela Sverige. Välj en stad, skriv in ett namn eller bara tryck på sök.

Det är mina pengar, låt mig vara. Jag betalar alla skatter som finns och jag gör inget fuffens. Jag är bara hopplös. Så fort jag hittar sätt att göra av med pengar så gör jag det, säger Alex Schulman.
Alex Schulmans höst är fullproppad. Förutom podden ”Alex och Sigge” som har en bit över 200 tusen unika lyssnare varje vecka har han satt upp en monolog på Dramaten, Tröstraporter framföd av Gustaf Skarsgård, och en ny bok, Malma station, ute i handeln. Samtidigt har filmatiseringen av hans tidigare bok “Bränn alla mina brev” om släktingen Sven Stolpe gått upp på bio. I en intervju med Di berättar han att hans dåliga samvete, över att ha jobbat så mycket, fick honom att bjuda frun Amanda på chark, och en kavaj för uppskattningsvis 25 000 kronor.

Vem är Sigge Eklunds pappa?
Klas EklundSigge Eklund / Pappa Sigge Eklund bor i Los Angeles med hustru och tre barn. Han är son till ekonomen och rådgivaren Klas Eklund och bror till fastighetsmäklaren och reality-tv-kändisen Fredrik Eklund.
Hur 2022 slutar återstår att se, det vi vet är att han och Sigge tackade nej till ett erbjudande från Podme, för att ta ett matchande bud från Perfect Day Media. Det rörde sig om att de båda skulle få dela på 60 miljoner över tre års tid. När han säger att han gör av med allt så är det en hel del han har att börja med. Företaget Alex Schulman AB gjorde sitt bästa år 2021 och hade en omsättning på över 20 miljoner kronor, det är nästan en fördubbling jämfört med de 11 miljoner som de visade året innan. Rörelseresultatet slutar på 4,5 miljoner att jämföra med 3 miljoner 2020. I siffrorna som leder fram till resultatet ser man att personalkostnader dubblats från det ena året till nästa. 2021 slutade personalkostnaderna på 13,5 miljoner kronor, och eftersom Alex är den enda anställde i bolaget kan man gissa att han plockat ut 10,2 miljoner kronor i lön, innan skatt. Till det kommer ytterligare 3 miljoner i utdelning från bolaget. 13 miljoner innan skatt är mycket att göra av med om man som han säger: “gör av med allt”.Jag har en enormt låg respekt för pengar. Jag gör av med allt. Det kan man tycka är sympatiskt, för jag är generös mot alla i min omgivning. Men det finns en stor skam här för att jag inte har lärt mig handskas med pengar, säger han i intervjun.

Hur mycket tjänar de största Poddarna?
Det senaste inkomståret, 2021, tjänade Jenny och Linn på kronan exakt lika mycket, 1 289 209 kronor, vilket motsvarar 107 000 kronor i månaden.
SvD Kulturs satsning ”AI lyssnar på poddar” bygger på en unik process där redaktionen med hjälp av AI-modeller och andra metoder analyserar bland annat vilka ämnen som tas upp och vilka personer det pratas om. Modellerna kan även identifiera olika känslolägen och deras utveckling, som att det över tid uttrycks alltmer ilska i ”Alex & Sigges podcast” och att ilska på senare år har blivit en vanligare känsloyttring än glädje i podden.Kulturredaktioner är vana att hantera kulturella verk; som böcker, dramatik och tv-serier. Men att greppa vår tids nya kulturyttringar utmanar den traditionella kulturjournalistiken. För hur ska man ta sig an en podcast som består av 550 avsnitt, nästan 700 timmars lyssning? Vad sägs egentligen i poddarna som har stort inflytande på samtiden?

Tusentals läsare ville chatta med Gustav Vasa när Aftonbladet för en stund väckte liv i honom med hjälp av AI under nationaldagen och 500-årsjubileet av kungens kröning. Under sex timmar hann den AI-genererade Gustav Vasa svara på nästan 100 frågor om allt från sorgen efter familjemedlemmars bortgång till om vi bör ersätta de och dem med dom. – Det har varit väldigt roligt och stundtals faktiskt hisnande att jobba med AI-analysen, med hjälp av tekniken kan vi få syn på mönster och tematik i hundratals timmar ljud, säger Madelaine Levy, biträdande kulturchef på Svenska Dagbladet. ”AI lyssnar på poddar” är en unik kartläggning av ett omfattande material som sällan uppmärksammas inom kulturjournalistiken. Analyserna har genomförts i samarbete med Modulai, ett företag inriktat på tillämpning av AI. Det är SvD:s journalister som har skapat all text, grafik och bilder som publiceras. Under våren publiceras analyser av flera stora svenska poddar. Schibsted News Media tillsätter en central roll för att aktivt främja arbetet och driften framåt när det gäller artificiell intelligens i koncernens svenska och norska mediehus. Eivind Hjertholm Fiskerud, idag utvecklingsredaktör på norska Bergens Tidende, blir projektledare för News Medias övergripande AI-satsningar. ”AI lyssnar på poddar” är ett led i SvD Kulturs satsning på att bevaka kulturen som förändrar – alltifrån podcasts och sociala medier till böcker och tv-serier som formar vår tid.

Lina Törnqvist blir ny videochef på Aftonbladet. Uppdraget innebär att säkra att Aftonbladet som marknadsledare fortsätter utveckla en modern och dynamisk videojournalistik där online video är en integrerad och naturlig del av det digitala mediehuset.
Ett hemligt konto på Tiktok väcker obehagskänslor hos unga flickor. En man hängs ut – men är han rätt person? ”Den här historien handlar om vad som händer när spelreglerna i sociala medier överträds, och vad konsekvenserna blir för människor”, säger Essy Klingberg som står bakom SvD:s podd-dokumentär “Jakten på Tiktoks mest mystiska konto”.

Med fyra miljoner unika besökare varje dag är Aftonbladet en unikt stark motor för digitala affärer. Nu tar mediehuset nästa steg för att bredda sitt kommersiella erbjudande. En ny affärsledning ska utveckla Aftonbladet position på marknaden och bygga fler och nya digitala intäkter.– När kulturuttrycken förändras behöver också kulturjournalistiken förändras. På SvD Kultur strävar vi efter att hela tiden utveckla och uppdatera vår bevakning för att ge läsarna koll på samtidskulturen. Vi tror inte på att ersätta journalistik med AI – däremot är AI ett mycket intressant verktyg som kan ge nya insikter, säger Lisa Irenius, kulturchef.

Schibsted är en familj av digitala varumärken med en stark position i Norden och cirka 6000 anställda. Miljoner människor använder dagligen våra marknadsplatserna, mediehus och digitala tjänster. Vår gemensamma mission ”empowering people in their daily lives” är förankrad i vårt mediearv och i en tradition av ständig förändring. Svenska Dagbladet är ett av våra mediehus.
Alex Schulman och Sigge Eklund driver en av Sveriges populäraste poddar. Enligt Poddindex hade Alex & Sigges podcast vecka 10 i år 217.115 lyssnare – och det är en räckvidd som de två poddarna lyckats kapitalisera rejält på.

Under konferensen DI Media Summit intervjuades Perfect day media-vd:n Karolina Roslund på scen. Alex & Sigges podcast ingår i Perfect day-nätverket och enligt Karolina Roslund ligger priset på ett reklaminslag i podden på 75.000 kronor. I det senaste poddavsnittet hade Alex & Sigge fem sponsorer vilket i så fall skulle gett dem en intäkt på 375.000 kronor. På årsbasis indikerar det en omsättning på 19,5 miljoner kronor. Sannolikt får större kunder mängdrabatt men ett rimligt antagande är att intäkterna ligger på över 15 miljoner kronor per år. Kanske är det förklaringen till att Alex Schulman och Sigge Eklund kunde tacka nej till ett guldkantat erbjudande från en konkurrent till Perfect day.
“Alex & Sigge har blivit erbjudna 10 miljoner kronor per år från en rivaliserande poddproducent men då stannat hos Perfect Day. Då undrar man ju hur mycket Perfect Day media betalar”, säger han i podden som publicerades på torsdagseftermiddagen.

Hur många lyssnare har Alex och Sigge?
Genom avancerad dataanalys kan kulturredaktionen berätta om mönster och tematik i podden som har 100 000-tals lyssnare varje vecka.
Magnus Alselind uppger inte namnet på den “rivaliserande poddproducenten” men en kvalificerad gissning är att det rör sig om Podme. Poddplattformen Podme har de senaste månaderna värvat in en rad populära poddar till sitt nätverk – spana in den här texten för alla detaljer.

Webbläsaren tillåter inte utomståendes cookies. För bokning krävs att Eventim lagrar cookies i webbläsaren. Vänligen klicka på nedanstående knapp för att öppna biljettköpssidan i ett nytt fönster.
Din åsikt är ett viktigt beslutskriterium för andra besökare att delta i ett evenemang. Dela din upplevelse med framtida besökare till detta evenemang. Kom ihåg att hålla god ton. Fanrapporter godkänns av våra redaktörer. Vi förbehåller oss rätten att inte publicera inlägg som bryter mot våra regler.

Vill du veta mer om Alexande den store? Här är några av de böcker som legat till grund för avsnittet: Alexander den store av Bengt Liljegren; Alexander the great av Nick Sekunda; A history of world societies av John McKay; Alexander den store av Arrianos

Hur lång är Alex och Sigges Livepodd?
Premiär 7 maj!! Biljetter hittar du på www.alexochsigge.se! Föreställningen ges i en akt, ca 90 min och har ingen paus.
År 327 f.Kr inledde Alexander ett fälttåg som syftade till att erövra ytterligare områden österut. Men vid floden Indus i nordvästra Indien hade hans soldater fått nog och vägrade fortsätta. Alexander blev därmed tvungen att inleda ett återtåg hemåt. På hemvägen västerut, vid återkomsten till staden Babylon, insjuknade Alexander i feber efter ett fylleslag där han drack stora mängder vin. Tolv dagar senare var han död, endast 32 år gammal. Exakt vad som orsakade hans död kommer vi aldrig få veta.Syftet med SO-rummet är att förenkla arbetet i skolan för elever och lärare, dels genom SO-rummets egna material i olika ämnen, dels genom att samla merparten av alla bra och fria SO-resurser som finns utspridda på Internet på ett och samma ställe. Målet med sajten är skapa inspiration, öka intresset och öka kunskaperna inom SO-ämnena.För bildmaterialet på SO-rummet gäller i allmänhet olika typer av licenser. Många av bilderna är upphovsrättsskyddade medan andra har Creative Commons-licenser eller andra liknande licenser. Några av bilderna är helt fria att använda. Om du vill bruka en bild i eget syfte, så måste du själv ta reda på om bilden är fri att använda eller vilka villkor som gäller. Detta gör du genom att klicka på bildlänken som finns under de flesta bilderna. Om en bildlänk saknas är bilden i regel upphovsrättsskyddad och kan inte användas utanför SO-rummet.

Hur många år är Alexander?
På hemvägen västerut, vid återkomsten till staden Babylon, insjuknade Alexander i feber efter ett fylleslag där han drack stora mängder vin. Tolv dagar senare var han död, endast 32 år gammal.
Lättfattad genomgång (14:27 min) där SO-läraren Johanna Rexgård berättar om antikens Grekland. Här berörs bl.a. den minoiska kulturen, Homeros, grekernas kolonisation runt Medelhavet, Atens demokrati, kvinnorna, Sparta, gemensam kultur, idrotten, perserkrigen, Atens storhetstid samt Alexander den store.Vi vill gärna att SO-rummet används som kunskapskälla, till exempel av elever och lärare i skolundervisningen. Det är därför fritt fram att använda webbplatsen som grund eller underlag för skolarbete. SO-rummets texter får skrivas ut och användas i skolan och för privat bruk, men uppge alltid källa! Det måste framgå tydligt vem som skrivit texten och varifrån materialet kommer (inkl. länk/ar). SO-rummets texter får däremot inte (utan tillstånd från oss) användas fritt som redaktionellt material på andra webbplatser utanför SO-rummet. Vi tycker såklart att det är kul om texterna kommer till så stor användning som möjligt så länge nyttjandet inte missbrukas. Kontakta oss om du har frågor.Därefter fortsatte Alexander ner till Egypten där han hälsades som befriare från perserna. I Egypten lät han grunda staden Alexandria som redan under antiken kom att bli en av de största och viktigaste städerna runt Medelhavet.Om Historia förklarad: I kärnfulla avsnitt förklarar Sveriges främsta experter historiska händelser och skeenden. Inget program är längre än 20 minuter, och alla avslutas med en överskådlig sammanfattning.

Genomgång (14:51 min) av instuderingsfrågor (inkl svar) gällande arbetsområdet ”antiken”. Här berättas främst om antikens Grekland och Rom. Filmen är gjord av SO-läraren ”Mik Ran”.
Alexander den store (356-323 f.Kr) eller Alexander III som var hans egentliga kunganamn, var en makedonisk kung som enade grekerna och ledde dem i erövringen av det väldiga perserriket, vilket sträckte sig från Medelhavet österut ända fram till Indien. Alexander skapade därmed ett av världshistoriens största rike.Genomgång (12:30 min) av SO-läraren Håkan som fortsätter berätta om antikens Grekland. Här med fokus på Atens demokrati, Peloponnesiska kriget och Alexander den store.

Lektionsfilm (19:46 min) av gymnasieläraren bakom YouTube-kanalen ”Tänkvärt” som berättar om antikens Grekland. Här berörs: geografiska effekter, Mykene, tidsperioder, slaveri m.m. Fokus ligger på den klassiska tiden och avslutningsvis om Alexander den store och den hellenistiska tiden.
SO-rummet ansvarar inte för andras användning av webbplatsens material. Om du är upphovsrättsinnehavare och anser att SO-rummets användning av ditt material bryter mot upphovsrätten och bör plockas bort, så är du välkommen att meddela oss så att vi kan ta bort materialet.Under sin uppväxt fick Alexander en bred utbildning och under en tid var Aristoteles hans lärare.År 334 f.Kr inledde Alexander ett krig mot Persien som var dåtidens supermakt. Alexanders arméer drog segrande fram genom Mindre Asien (nutidens Turkiet).

Avsnitt (18:12 min) från UR:s programserie Historia förklarad där du kan lära dig mer om antiken. Antiken är en historisk epok som innefattar både en grekisk och romersk del, där olika styrelsesätt står i centrum för hur samhällena utvecklades. Men vad var det egentligen som hände under antiken? Hur var det att leva då? Och har titeln diktator alltid haft en negativ betydelse? Vi förklarar allt från hur de grekiska stadsstaterna fungerade till hur det romerska riket expanderade till ett imperium.
Prinsen av det lantliga Makedonien som blev världens mest kända härförare. En historia om krig, ära och död – och om rastlösa pojkdrömmar som kostade hundratusentals människor livet.År 331 f.Kr begav sig Alexander av med sin armé mot det inre av perserriket. Där besegrades Dareios III återigen, men den här gången genom slaget vid Gaugamela (Arbela). Därefter intogs de viktiga städerna Babylon, Susa och Persepolis. Efter att Dareios III mördats av sina egna 330 f.Kr, tog Alexander rollen som hans arvinge. Genomgång (14:39 min) om det antika Grekland. Här berättas bl.a. om filosoferna, perserkrigen och Alexander den store. Filmen är gjord av SO-läraren ”Mik Ran”. I P3 Historia leder Cecilia Düringer lyssnarna genom världshistoriens vindlande berättelser. Vid sin sida har hon skådespelaren Pablo Leiva Wenger som förhöjer dramatiken med scener ur historien. Varje avsnitt handlar om ett historiskt skeende, med en historisk person i fokus.Pedagogisk film i form av en Power Point-presentation (9:24 min) där läraren Anders Brogren går igenom antikens Grekland ur olika perspektiv. Här berättas om alfabetet, filosofer, sociala skillnader, perioder i antikens Grekland, Alexander den store, arvet från grekerna, etc.Författar- och podcastduon Alex Schulman och Sigge Eklund är nu tillbaka med scenshowen ”LIVE”, en sprakande helkväll där ingen kväll kommer att vara den andra lik.

Vi får här ta del av det som gjort duons podcast till Sveriges i särklass största, skruvade knasigheter och mycket skratt blandat med inåtvända betraktelser över sig själva och samtiden. Men det är också något annat. Det är en föreställning som äger rum LIVE och publiken får se en äkta show som utnyttjar alla scenens möjligheter.Under kvällen får vi chans att på nära håll lära känna det bekräftelsebehov som lurar inom oss. För så är det ju: längtan efter att bli älskad finns i oss alla och kanske är den särskilt stark hos Alex Schulman.

Podcasten Alex & Sigges podcast är inbäddad på denna sida från ett öppet RSS-flöde. Alla filer, beskrivningar, bilder och annan metadata från flödet tillhör podcastens ägare och är inte anslutet till eller validerat av Podplay.
På Stockholm.com kan du söka evenemang, biljetter och tillställningar från stora och små arrangörer i Stockholm. Skriv in ett namn, välj datum eller bara tryck på sök.

– Om Sveriges sämsta kronofogdeenhet, som av olika skäl är väldigt dåliga på att kassera in pengar: Vissa är för snälla, andra för aggressiva. I Vändpunkt 1, som det kallas, åker de på en konferens för att lära sig att bli bättre fogdar, delta i gruppdynamiska övningar och liknande. Filmprojektet är inte formellt nedlagt: Producenten har visat det för några regissörer som helt enkelt inte gått igång på det. Men det är väl en allmän känsla av att det nog inte blev lika bra som vi trodde. Överhuvudtaget känns det just nu som en otroligt skön lättnad att, för första gången sedan jag var 15, inte är besatt av att jag måste göra film, eller stå på en scen. På grund av podcasten, en kanal där jag både kan vara allvarlig och rolig, Det är jävligt sjukt, att en liten podcast kan göra det: Få mig att släppa drömmen om det stora konstverket som ska förlösa mig.– Tyvärr, och det är verkligen idiotiskt, har vi blivit väldigt sena i podcastarbetet. Senare och senare för varje avsnitt, skulle jag säga. Vi sätter oss och mejlar varandra vid elva eller tolv kvällen före. Vanligtvis skriver vi ner ämnena utan att berätta i detalj vad som ska diskuteras: ”Jag vill prata om hur löjligt det är att Resumé uppmärksammar så kallade kreativa jobbansökningar”, skriver jag, och det är allt. Vi har kommit fram till att det är bäst så ­– samtidigt som man hinner fundera lite kring ämnet tillkommer ett överraskningsmoment då man inte vet exakt vilken vinkel den andre tänkt sig.

– Om det spelar någon roll skulle vi kunna prata om i fyra dagar. Grundsvaret på det är att jag är väldigt fokuserad och disciplinerad i stunden, vilket är en välsignelse och en förbannelse på samma gång. Jag känner att allt jag gör måste bli bra – det innebär inte att det är det, men jag måste åtminstone tycka det själv. Den här inställningen gör också att jag väldigt snabbt tappar kontakten med exempelvis böckerna. Jag går vidare till nästa grej. Eftersom den här boken i princip är klar spelar det knappt någon roll vad någon annan tycker om den när den väl kommer ut, vid det laget är det nästan som om någon annan skrivit den. Å andra sidan känner jag mig revanschlysten efter alla böcker som sålt dåligt – eller, de har väl sålt okej för vad de är. Men det hade varit kul att för en gångs skull sälja lite mer. Det känns frustrerande att ha ägnat tiotusentals timmar på böcker utan att nå högre försäljningssiffror.
Lejonparten av ovan nämnda arbetstimmar går för närvarande åt till att repetera inför marspremiären av Älska mig, en soloscenshow på Maximteatern framförd av Alex Schulman, regisserad av Sigge och skriven av dem båda.– Jag lutar mer och mer åt idén att det har med personkemi att göra, att man inte bara är en produkt av sina föräldrar utan att man också föds med en personlighet. Man kan råka födas in i en familj där man mer eller mindre får de goda relationerna gratis. Jag är en ganska lågmäld och känslig personlighetstyp, medan min pappa är mer högljudd och munter. En del av vår tidigare konflikt går att förklara med det: Jag upplevde honom som okänslig, plump och självupptagen, medan han antagligen betraktade mig som ganska knepig att förstå sig på. Jag upplever inte att det finns någon släktförbannelse eller att jag ärvt en oförmåga att känna närhet. För min del finns det inget mer intressant än att höra mina barn berätta om hur de haft de under dagen, vad de gjort i skolan, hur det kändes på skolgården, stämningen i klassen. Om de är kära i någon tjej, om de har kompisar. Sedan är det inte alltid de vill berätta. I fallet med min pappa var det han som berättade om sin spännande dag. Vi var publiken.

Vem är Sigge gift med?
Malin EklundSigge Eklund / Make/maka
…vilket skapar illusionen av att man känner dig, i synnerhet med tanke på samtalens intima natur. Märker du av någon skillnad i bemötande bland folk till vardags?– Jag läser ganska mycket av det som skrivs om oss, och kan hålla med om att det fanns sådana tendenser i början. Jag tror att det handlade om en nyförälskelse: Jag var en ny upptäckt, Alex har de läst och hört i många år. Jag var också väldigt hungrig i början, avbröt och tog plats, eftersom jag kände att jag äntligen hittat en kanal. När jag hör de senaste avsnitten känns det mycket mer balanserat. Jag tror också bara att det är folk som själva inte jobbar med underhållning som misslyckas med att se att det är just kombinationen av oss båda som är det vinnande konceptet. Jag blir som jag blir för att han är som han är. Dessutom tycker jag att Alex är otroligt intressant så fort han berättar om något, oavsett om det bara handlar om honom och dottern Charlie i ett väntrum någonstans. Jag har samma förhållande till honom som till en tjej man precis blivit förälskad i: Man vill höra honom berätta om allt. Det är Sigge Eklund som talar. Konnässörer av personporträtt med miljö- och stämningsetablerande inledningsparagrafer kan kort notera att vi sitter vid ett vitlackerat bord av fabrikat IKEA i anslutning till en kokvrå tillhörande den studio där fotograferingen just ägt rum, medan Sigge lindrar hungern med en nymikrad portion pasta och köttfärssås, av allt att döma obekymrad om det i skrivande stund högaktuella hästköttshotet. Om det finns någon vars teorier om personporträtt i livsstilsmagasin är värda att lyssna på lär det vara just Sigge Eklund, som vet vilka konsekvenser ett dylikt kan få. Exempelvis kan man komma exceptionellt väl överens med den man skickats att porträttera, inleda en vänskap som mognar till ett fruktsamt kreativt samarbete och blott fem år senare producera en gemensam podcast med en lyssnarskara kring kvartsmiljonen, vilket händelsevis är tillräckligt många att via sponsoravtal säkra ens heltidsförsörjning. Så såg i alla fall händelseförloppet ut efter att Sigge anno 2007 fick i uppdrag av tidningen Bon att intervjua Alex Schulman, en artikel som kom att få rubriken Andra Sidan Alex i en referens till Unni Drougges roman om sitt första äktenskap. Alex Schulman har sedan dess lagt ut texten om sitt förhållande till Sigge Eklund, inte minst i bloggform. Sigge har hittills varit aningen mer reserverad. Män vill vara honom, kvinnor vill ha honom. Exklusivt för King berättar Sigge Eklund om revanschlystnaden, den plötsliga bekräftelsen och att bli rik på babbel.

– Det är en svår konst att göra ett personporträtt. Hur man än gör känner man att det har gjorts förut. De ska ju oftast börja med någon slags miljöbeskrivning av själva mötet med personen, en utläggning om hur svår han eller hon varit att få tag i. Skribenten ska spänna sina stilistiska muskler i en halvsida eller så. Jag har ju skrivit en hel del porträtt själv, och brukade oftast hoppa förbi hela den biten och gå direkt på frågorna och svaren. Jag vet inte hur du brukar göra, du kanske är en väldigt nyskapande person.

För den som vill veta mer om Sigge Eklunds bakgrund och familjeförhållanden finns två utmärkta källor att tillgå: Dels den egna Det är 1988 och har precis börjat snöa – enkelt tillgänglig som e-bok, i likhet med den övriga backkatalogen – och dels podcastkollegan Kristoffers Triumfs timslånga intervju i podcasten Värvet. Båda innehåller delvis samma information: Ätten Eklund är en brokig skara bestående av idel framgångsrika medlemmar inom olika gebit, från de skådespelande farföräldrarna Bengt och Fylgia, via fadern Klas, finanstjänsteman engagerad i den socialdemokratiska partitoppen och sedermera chefsekonom på SEB, till yngre brodern Fredrik, som efter att ha gjort en kortare karriär som gayporrstjärna – om vilket han själv skrivit i den självbiografiska Bananflugornas herre – nu ­är en av New Yorks mest framgångsrika fastighetsmäklare. Själv är Sigge idag trebarnsfar.
Med tanke på att din far tycks ha haft en problematisk relation till din farfar, och du ett komplicerat förhållande till din far, känner du att du har brutit ett familjemönster i ditt eget faderskap?Din nya roman, In i labyrinten, kommer ut i höst. Den låter i mina öron som en mer kommersiell bok på så vis att den åtminstone tekniskt sett hör hemma i deckargenren, samtidigt som du förefaller ha gjort en del eftergifter åt mer experimentella litterära ambitioner. Hur väl stämmer den beskrivningen?

– Nej. Blir det succé kommer det kännas som om vi gemensamt dragit det dit, blir det fiasko kommer vi gemensamt att kunna skratta åt hur värdelösa vi är. Det är det som är fördelen med att ha en samarbetspartner att dela allt med: Framgångarna kan man fira gemensamt, och tillsammans kan man distansera sig från motgångarna. Både Alex och jag har tidigare mest jobbat ensamma, vilket innebär att vi bara har oss själva att tillgå om man får en negativ recension, eller en positiv. Det blir en inre dialog som kan kännas både smutsig och självupptagen. Att ha en kompis att diskutera med gör det med legitimt att föra en diskussion om hur vi uppfattas, att älta.
– Eftersom vi ganska snabbt fick så pass många lyssnare har det inte varit några problem att få sponsorer, även om jag tror att podcastersättningen kommer att öka dramatiska under de närmaste åren i takt med att företagen inser hur lojala lyssnarna är. De lyssnar så noggrant och uppmärksamt. Det skulle vara svårt, tror jag, att få vanligt folk att svara på vem som sponsrar X-Factor. Informationen flimrar förbi så snabbt. Jag har aldrig träffat någon som inte vet vilka vi sponsras av, vilket borde vara värt en hel del pengar för en kommersiell aktör. Därför är det sorgligt att höra hur få podcasts som faktiskt lyckas hitta sponsorer – men det kommer att förändras. Det är jag övertygad om.

Även om genomslaget i mittfåran låtit vänta på sig till i fjol har Sigge Eklund varit i högsta grad närvarande i kultursammanhang sedan det sena 90-talet. Debutromanen, den självbiografiska Synantrop: En kärlekshistoria gavs ut på Albert Bonniers Förlag 1999 och renderade superlativer från inflytelserika kritiker som Nils Schwartz, Helena von Zweibergk och Anina Rabe. 2002 års Den sista myten, ett mysterium vävt kring temat evolutionspsykologi, följdes av barndoms- och fadersskildringen Det är 1988 och har precis börjat snöa 2005 och Varulvsvalsen 2007, en berättelse om missbruk och dess erosionsverkan på den drabbades anhöriga. Alla baseras på självupplevda händelser, ingen av dem är längre än 200 sidor, och målgruppen kan närmast beskrivas som finsmakare, vilket är att betrakta som en måttligt kommersiell nischmarknad i Sverige. I mellantiden var Sigge i allra högsta grad verksam inom den i Sverige då spirande bloggkulturen, dels genom den egna bloggen, nedlagd strax efter sin ettårsdag, och dels genom skapandet av Bloggportalen, en med egna ord ”fulkodad” digital katalog som hjälpte den hugade bloggläsaren att navigera mellan potentiellt intressanta alster baserat på ämnesval och popularitet. Sigge var också snabb att gå till storms för bloggandet som en litterär gräsrotsrörelse, vars inflytande blir tydligt i det egna författarskapet genom de språkliga förändringarna från den genomarbetade och beskrivande Det är 1988 och har precis börjat snöa till den fragmentariska, ordkarga och naket sakliga Varulvsvalsen. Bloggportalen.se fyllde en helt ny nisch då den kom, och köptes sedermera av Aftonbladet. Parallellt har även ett antal frilansuppdrag pågått, både som skribent och krönikör och som webbstrateg ­– nu senast inom ramarna för TV4-Gruppens filmstreamingsatsning Filmnet ­– och formgivare.

– Jag har själv hälsat på Harvey Weinstein på gatan i New York. Han hälsade inte tillbaka, kan jag säga. Men ja, responsen har varit väldigt stark. Det händer att folk kommer fram på gatan. Berusade människor vill ofta visa hur glada de är över podcasten. Annars är folk mest som man är själv: Om man gillar någon vill man gärna visa att man är en trogen lyssnare, och berätta att man förstått någon specifik detalj som gått alla andra förbi. Sådant händer rätt ofta; någon kommer fram och håller med om någon liten subtil åsikt. Alternativet är att de rättar en, vilket också förekommer, men jag ser även det som en komplimang.
Har samarbetet påverkat er privata relation på så vis att spontant uppdykande samtalsämnen plötsligt ter sig för värdefulla att slösa på vanlig konversation, och måste avbrytas för att sparas till inspelningen?– Idén kom redan för två år sedan, när jag började klippa Filip och Fredriks podcast. Redan då ringde jag Alex och föreslog att vi också skulle starta en egen. Det kändes ju givet, på något sätt. Samtidigt: När vi lyssnade på deras podcast fick vi snabbt mindervärdeskomplex, eftersom de är så skickliga på det som de gör – deras snabbhet, associationsförmåga, referensrikedom. Det kändes som om vi snabbt skulle framstå som vaga kopior. Det tog oss ett och ett halvt år att våga testa om vi kunde hitta något eget, något annorlunda. – Alex har varit otroligt betydelsefull för mig. Även om han är neurotisk så är han också orädd. Han saknar respekt för media, och betraktar mediavärlden mycket som en lekplats – i alla fall gjorde han det då, när jag lärde känna honom. Han skulle skriva en krönika för Schibsteds gratistidning Punkt SE och lämnade in en fem år gammal text som Filip Hammar hade skrivit för Aftonbladet. Han var elak mot självupptagna kändisar. Det var väldigt befriande för mig att börja umgås med honom under en period när jag fortfarande satt och försökte skriva stor litteratur som skulle få respekt på kultursidorna. Jag spelade fortfarande enligt existerande strukturers regler, medan han hela tiden ville utmana dem. Sådan är även jag innerst inne, och därför blev det väldigt inspirerande att träffa någon som honom. – Så är det ju. Det hela började med att jag blev besatt av Madeleine McCann-fallet – där en fyraårig brittisk flicka försvann spårlöst under en semester i Portugal – och av min egen och andras reaktion på det. Man blev galen av att inte veta vad som hade hänt, en nästan fysisk känsla: Som när man var liten, först fick höra att rymden var oändlig och kände att det var oacceptabelt. Jag hade precis fått barn själv, och hade även barn i Madeleines ålder. Alla i min närhet var övertygade om att det var föräldrarna som hade dödat henne, gömt kroppen och nu ljög om det. Jag kände att den slutsatsen var ett sätt att hantera frustrationen av att inte veta. Jag läste massa psykologisk litteratur om ovisshet och hur vi hanterar den, och började skriva en bok om fyra experter: En barnläkare, en psykolog, en förläggare och en internetexpert. De utsätts alla för den ultimata ovissheten, ett barn som försvinner, och försöker alla förstå. Det är en deckare där man för en gångs skull inte får någon som helst insikt i polisutredningen. Just den tanken har jag haft ända sedan jag började skriva; en deckare om de anhöriga runt ett brott, fast ändå spännande, med pusselbitar som läggs till pusselbitar. Det här är första gången jag skrivit fiktivt, hittat på från början till slut. Det har varit rätt jobbigt.– Av allt jag gjort tycker jag det är väldigt skönt att det är just podcasten som slagit. Jag har blivit uppmärksammad förr – om än i mycket mindre skala, för bloggen och för böckerna – men mitt egentliga jag har haft en väldigt liten inteckning i det som väckt uppmärksamhet: I fallet med exempelvis Varulvsvalsen ger den en ögonblicksbild av någon jag var för tio år sedan, under en viss månad, i ett visst tillstånd. I jämförelse finns det så mycket av mig själv i podcasten: Blir den uppskattad, är det jag som blir uppskattad, min personlighet. Det är fantastiskt härligt. Tidigare har jag alltid känt att de som uppskattat mig haft väldigt begränsad förståelse för vem jag egentligen är, och känt en skam över det: Om de skulle fått höra hur jag pratar på riktigt, snarare än att bara läsa en mening jag skrivit om hundra gånger, skulle de inse hur banal jag är i verkligheten. Genom podcasten kan jag känna att jag får acceptans för vem jag verkligen är – för första gången i livet, höll jag på att säga.Det senaste året har Schulman berättat om skavet med skådespelaren Krister Henriksson under repetitionerna av ”Tröstrapporter” på Dramaten. Trots att det riskerade relationen till Henriksson, och i en förlängning hela produktionen, gjorde Schulman innehåll av det.Många antar att specialisering är podcastens signum – alltså den billiga teknik som gör det möjligt att nischa sig mot en skarpt utskuren målgrupp. Men genren formas inte av den teknik som sprider avsnitten, utan av den som vi använder för att konsumera dem. Därför är hörlurarna podcastens definierande teknologi.

Det märks redan i att de sänder varje fredag, och inte har missat någon vecka sedan premiären den 12 juni 2012. Det signalerar att relationen till lyssnarna är viktigare för dem än såväl fyra veckors semester som annat i livspusslet. I tio år har de varit en fast punkt i den flytande senmoderniteten. Det går att ställa sina veckorutiner efter dem: På fredag eftermiddag viker man tvätt till deras samtal – ungefär så tar hundratusentals svenskar helg.
”Alex och Sigge” tar vara på detta. Visst hjälper det att de förbereder sig mer än de flesta och att Eklund betraktar klippning som en konstform. Men hjärtat i podde
n är intimiteten. Deras podd har blivit en folkrörelse tack vare de band de knyter till lyssnarna.Vi pluggar in och bruset runt oss ersätts av förtroliga samtal. Poddarna viskar i våra öron. Deras dialog pågår inne i våra huvuden, lika nära som vårt eget tanke- och själsliv. Därför är podcasten en genre som premierar förtrolighet och intimitet, och som har förmågan att skapa starka band mellan värdar och lyssnare.

Kvalitet kräver att man förstår sin genre, och det gör Eklund och Schulman bättre än de flesta. Man kan tycka vad man vill om deras åsikter eller personligheter, men den som avfärdar kvalitén på ”Alex och Sigge” liknar dem som kritiserade Luther för att han skrev på tyska, Gustave Flaubert för hans romaner eller Charles Dickens för att han författade följetonger. Det visar att man inte förstått genren. Och då är det dags att lära sig, för detta är ingen övergående fluga. Så länge vi har smartphones och hörlurar så kommer det produceras poddar. Tio år är bara början.

Hur lärde Alex och Sigge känna varandra?
– Alex har varit otroligt betydelsefull för mig. Även om han är neurotisk så är han också orädd. Han saknar respekt för media, och betraktar mediavärlden mycket som en lekplats – i alla fall gjorde han det då, när jag lärde känna honom.
Det senaste decenniet har en rad nya format uppstått, var och en med sin stil: Snabba takes på Twitter, bildsatta budskap på Instagram och videos som ska fånga spontan briljans på TikTok, Reels och Youtube shorts. Mediet är budskapet, som Marshall McLuhan konstaterade.

Genom åren har deras interaktion skapat ett språkligt universum av gemensamma referenser. Som ”Du vackraste, underbaraste kvinna!” och ”Jag åt lunch i går, med… äh…” När lyssnaren lärt sig referenserna kan hon le igenkännande åt dem. Då är hon inte bara åhörare utan känner sig delaktig i samtalet.
De tekniska förutsättningarna för podcastens framväxt var kombinationen av portabla mp3-spelare och RSS-läsare som lät lyssnare prenumerera på avsnitt. På 00-talet gjordes poddar mest av entusiaster, men när smartphonen hamnade i varje pendlares ficka blev den folklig och kommersiellt gångbar.Det sociala samspelet mellan Schulman och Eklund är en av ”Alex och Sigges” stora behållningar. De utmanar varandra och ger medhåll, och petar på varandras egon tillräckligt ofta för att vi ska lära känna deras svagheter. Att de behärskar detta genreelement gör att de framträder i helfigur. Inför kameran kan man fejka ett leende, men rösten avslöjar allt. Genom lurarna hör vi när Alex blir obekväm, Sigge kränkt och när det kamratliga gnabbandet övergår i verklig tävlan. Få genrer har förmågan att skapa en så stark autenticitet som podcasten, och här har ”Alex och Sigge” varit en föregångare.

Vad heter Sigge Eklunds barn?
Truls EklundViggo EklundBelle Eklund Sigge Eklund/Barn
Joel Halldorf är författare, professor i teologi och medarbetare på Expressens kultursida. Hans senaste bok är ”Kvällstidningsteologi 2010–2020. Från populism till pandemi”.Relationens betydelse märks också i att vi lyssnar till en pågående vänskap. Det gäller inte bara ”Alex och Sigge”, utan alla poddar: Relationen mellan värdarna är podcastens viktigaste innehåll. Utmaningen är att skapa en bra mix av otvungen avspändhet och friktion. Om relationen är dynamisk fortsätter vi att lyssna, annars tappar vi intresset.

Samtidigt är reklamen ett kvitto på poddens genomslag. Det visar att det blivit en genre som det går att försörja sig på. Det är mer än vad man kan säga om äldre uttryck som romaner, poesi och kulturkritik. Podden har större genomslag än alla tre, och en verkshöjd som kan mäta sig med dem. Därför måste kultursidorna sluta reducera dem till en hobbyverksamhet där två kompisar slår på bandspelaren och pratar på. Visst finns det sådana, men de når varken några högre höjder eller stora lyssnarskaror.Ett av de senaste årens viktigaste nya format är podcasten, och i dagarna jubilerar den främsta svenska podden: I tio år har ”Alex och Sigge” varit både störst och bäst – och dessutom blivit rikast. Skälet är att de har förstått sin genre bättre än någon annan. Men som Kjell Häglund konstaterat i SvD betraktas deras skapande sällan som konst, knappt ens kultur. Det beror på att kritiker och kultursidor inte förstår genren. Därför ha de inte kunnat sätta ord på vad det är som gör dem så bra.

Intimiteten byggs av deras sårbarhet, men också av det som skapar rubriker och ramaskri. Till exempel när de har gått hårt åt olika kändisar, som i det kontroversiella avsnittet ”Livsfiender” från 2013, då bland andra Hans Alfredsson och Henrik Schyffert hamnade i skottgluggen.
Insikten om att intimitet är genrens essens har också gjort ”Alex och Sigge” till den ekonomiskt mest lönsamma podden. För i enlighet med influencerekonomins logik växlar de förtroligheten mot reklamintäkter. Själv scrollar jag förbi reklamen, för här tar autenticiteten för mycket stryk. Känslan av förtrolighet spricker när den används för att sälja; det är som när någon tänder lamporna på nattklubben.Men skvaller är mänsklighetens främsta sociala kitt, och det har blivit ett regelbundet inslag i podden. De återkommande konflikter med Camilla Läckberg, Johannes Klenell, Nikolaj Coster-Waldau, tidningen Filter, Bibi Rödöö och Mia Skäringer drar in lyssnarna i poddarnas relationsväv. Samtidigt signalerar de både förtrolighet och lojalitet. För när Schulman och Eklund skapar konflikter riskerar de att få fiender och förlora uppdrag. Att de ändå gör det ger känslan av att relationen till lyssnarna är viktigast av allt för dem.

KULTURDEBATT. Teknologiska förändringar skapar nya genrer. Boktryckarkonsten gav oss pamfletten på folkspråk, den genre som Martin Luther excellerade i. Och när en effektivare tryckning gjorde böckerna billigare banade det väg för den moderna romanen.
Under 1910–20-talet huserade en av Sveriges mest kända revy och varietéartister på Cirkus – Ernst Rolf. I direkt anslutning till de bästa platserna Cirkus arena kan presentera har ni tillgång till Ernst Rolfs loge, en chambre séparée anpassad för 12 personer.Cirkus stora scen står öppen för många typer av arrangemang och kan på ett unikt sätt förändras utifrån kundens behov. Konferens för 1650 personer, middag med runda bord för 600 gäster, stående konsert eller fest, utställnings- yta på 600 kvm eller varför inte krogsittning med mat och show på en och samma plats? At Circus we have a wide selection of concerts, shows, musicals, humor shows and gala. Here are some suggestions for other events you may be interested in. Vill ni unna er något extra kan ni nu boka vår nyrenoverade festvåning. Ni har egen entré, hänger av er i separat garderob och får ett glas Champagne i handen innan ni intar en speciellt framtagen högklassig premiummeny. Under kvällen har ni egen bar och ska ni på föreställning så även exklusiv entré in till Cirkus salong.

Nya Cirkus invigdes i oktober 2015. Här kan alla typer av evenemang ta plats. Det kan handla om konserter, familjeföreställningar, stand-up, konferenser, företagsfester, biovisningar och bolagsstämmor. Här kan du kombinera Cirkus klassiska miljö med en flexibel och modern konferensanläggning i öppen planlösning. Nya Cirkus ska finnas för er som idag saknar men förtjänar en egen scen.
I anslutning till Cirkus finns fler fina alternativ för övernattning som till exempel Backstage Hotel Stockholm och Hotell Hasselbacken. Backstage Hotel Stockholm bjuder in till en teatralisk vistelse bakom kulisserna och en inblick i artisternas glamorösa värld. Hotell Hasselbacken ligger i en lummig park precis intill Cirkus och erbjuder en klassisk miljö med fina nyrenoverade rum. Vi erbjuder ofta paketerbjudanden där det ingår både övernattning och showbiljetter till Cirkus.

Här i unik sekelskiftesmiljö med exklusiv tillgång till alla bekvämligheter, avnjuter ni årgångschampagne med tilltugg samt en fyrarätters avsmakningsmeny speciellt komponerad av köket. Till detta dricker ni högklassiga viner från världens alla hörn utvalda att passa till menyn. Innan, under och efter föreställningen är logen bemannad av er personlige kypare som säkerställer era behov hela kvällen. Mötet med rummet och råvarorna ramar in er kväll, oavsett musikal eller konsert, och bildar en unik helhetsupplevelse.
Arenan tar emot upp till 1 644 sittande gäster, men kan skärmas av så att även mindre sällskap får en intim miljö. Välj mellan vanlig parkettsittning, amfiteater med upp till 700 kvm utställningsyta, krogsittning eller någon annan variant. Prata med vårt kontor så hittar vi det som passar just ert företag.2012 startades Alex & Sigges podcast och sedan dess har den vuxit till en av Skandinaviens mest inflytelserika och lyssnade podcasts. Med 10 år på nacken firar nu Alex och Sigge jubileum som podcastpionjärer.

Stefan Sauk och Mia Skäringer är två offentliga personer som återkommer i podden, och det är knappast för att hyllas. Är Schulman och Eklund elaka mot dem? Det vi kan se är att AI-modellen (om vi räknar bort avsmak och förvåning) associerar dessa personer i första hand med två känslor: ilska och glädje.
Jag har själv, som lyssnare, stundvis tänkt på podden som en undersökning av just manligheten och dess villkor. Så det är inget överraskande resultat. Ändå blir jag kanske lite förvånad över hur stor skillnaden är – det blir även Alex Schulman och Sigge Eklund när de får höra om siffrorna.Alex Schulman har både pratat och skrivit om sin ilska. I boken ”Bränn alla mina brev” spårar han den bakåt i tiden, via sin mammas känslosvängningar till ”urkällan”, morfar Sven Stolpe. För bara någon månad sedan återvände han till sin ilska i podden: ”Att man alltid ska var arg på någonting varje vecka. Så jävla hemskt. Jag hatar mig själv.”– Att modellen i det här fallet ger ett så pass lågt utslag för glädje respektive ilska, runt 6–8 procent, tyder på att den inte gör vilda gissningar utan snarare mer försiktiga och rimliga bedömningar. Jag tycker nog att trenderna man ser här går att tolka som meningsfulla och högst sannolikt inte bara är slumpens verk.

Under åren som har gått sedan dess har det autofiktiva berättandet – ett personligt och avslöjande men också tillrättalagt och filtrerat självbiografiskt material – blivit ett allt större kulturfenomen. Vi ser det i litteraturen, i tv-program, i dokumentärer och i sociala medier. Vi ser det även i den enorma populariteten för poddar som ”Ursäkta”, ”Filip & Fredrik” och ”Alex & Sigge”.

Hur mycket tjänar Alex och Sigge på sin podcast?
Breakits event & nätverk Alex & Sigges podcast ingår i Perfect day-nätverket och enligt Karolina Roslund ligger priset på ett reklaminslag i podden på 75.000 kronor. I det senaste poddavsnittet hade Alex & Sigge fem sponsorer vilket i så fall skulle gett dem en intäkt på 375.000 kronor.
– Det är klart att det är ett problem om två mediemän framför allt pratar om andra män. Man får väl nämna det att minst en eller två gånger i varje avsnitt så stoppar vi oss själva. Man vill inte vara en man som är elak mot kvinnor. Så har vi varit elaka mot två kvinnor i ett avsnitt, då stryker vi den tredje.I andra publiceringar tittar vi närmare på de personer som nämns mest i podden – och så har jag pratat med Alex Schulman och Sigge Eklund själva om analysen (en längre intervju publiceras till helgen).

Jag kan tänka mig att lyssnarna uppskattar den sömlösa samvaron mellan fin- och populärkultur, mellan djupgående tankar och tramsig humor. Sociala medier tas här, är mitt intryck, på lika stort allvar som essäsamlingar, poplåtar analyseras som symfonier. Tack vare sina framgångar har Schulman och Eklund dessutom möjlighet att bjuda in lyssnarna till platser och skeenden många kritiker inte har tillgång till. De vet vad som sker i kulisserna – såväl på Dramaten som på Oscarsgalan.
I dag har podden, med 400 000 lyssningar i veckan och uppskattade årsintäkter på nästan 20 miljoner kronor, blivit en maktfaktor – en seismograf som både fångar sin samtid, och bidrar till dess förändring. När ”Alex & Sigges podcast” fyllde tio år under 2022 pratade vi på SvD:s kulturredaktion om att uppmärksamma jubileet genom att ta en närmare titt på den.För 16 år sedan, våren 2007 fick Sigge Eklund uppdraget att i livsstilsmagasinet Bon porträttera Alex Schulman, som precis hade sagt upp sig från Stureplansgruppen. De två är då bara ytligt bekanta. De börjar med en intervju på restaurang PA & Co, men Sigge Eklund känner sig inte färdig. Han följer med på middag hos familjen Schulman, där han får träffa mamma Lisette, och flyger till Nice med Alex och lillebror Calle. I reportaget pratar Alex Schulman och Sigge Eklund om ”Hylands hörna”, ”Se & hör” och James Joyce. Fem år senare startar de ”Alex & Sigges podcast” tillsammans. ”Jag åt middag med…” kan Alex Schulman eller Sigge Eklund säga och sedan mumla något ohörbart, eller göra en lång konstpaus. Då vet trogna lyssnare att nu kommer något som är avsett att göra den andre lite avundsjuk. Ett möte, kanske till och med ett hemligt sådant, med en riktigt spännande, förmodligen känd, person. Jag minns det hela väl, för det var jag som var redaktör för reportaget. Vi har knappt haft kontakt efter det, men jag har följt dem båda på håll, som läsare och som lyssnare.

Similar Posts