Apotek Hjärtat Söderhamn

Välkommen till näringslivsregistret för Söderhamn. Här kan du söka bland 2605 aktiva företag och organisationer inom vår kommun. Uppgifterna kommer ifrån UC Selekt, UC AB. Uppdatering sker månadsvis.

När är det pensionärsrabatt?
Det är vanligt att åldersgränsen för att få ta del av pensionärsrabatter går vid 65 år. Det kan dock variera en hel del – allt från 60 till 75 år förekommer. Tar du ut allmän pension innan du har fyllt 65 år, eller är sjukpensionär eller förtidspensionär, kan du beställa ett pensionärsintyg från Pensionsmyndigheten.
År 2009 sjösattes den stora reformen. Det övergripande målet var att öka tillgängligheten på läkemedel, förbättra servicen, skapa ett bättre tjänsteutbud och pressa priserna på både receptfria och receptbelagda läkemedel. Av de drygt 900 apotek som fanns i Sverige skulle nu 466 apotek bjudas ut till försäljning. Apoteken delades in i åtta kluster på mellan 10 och 199 apotek. Omkring 150 av de apotek som fanns kvar i statens ägo efter denna försäljningsomgång, skulle säljas till entreprenörer och småföretagare.Bild 1: Tecknad bild i original som föreställer allegori över statliga monopolet – med bland annat Posten, Systembolaget och Apoteket. Troligen publicerat någon gång på 1980-1990-talet i Apostrofen. Konstnär Martin Heap.Under 1990-talet tilltog emellertid kritiken mot det statliga monopolet. En våg av avregleringar svepte in över både Sverige och Europa. På några år avreglerades branscher som taxi (1990), telekom och inrikesflyget (1992), posten (1993), elmarknaden och järnvägen (1996). År 1994 presenterades också en utredning om apoteksväsendet, som föreslog att monopolet skulle avskaffas. Så skedde emellertid inte. Fyra år senare presenterades ytterligare en utredning, som även den föreslog ett slut för apoteksmonopolet. Inte heller denna utredning ledde fram till att monopolet upphörde.

Var kan jag se mina mediciner?
Du kan se information om dina recept och vad du har hämtat ut på apotek när du besöker ett apotek, i apotekens e-tjänster och i Läkemedelskollen. Läkemedelskollen är en webbtjänst som du når via 1177 Vårdguidens läkemedelstjänster eller här via E‑hälsomyndighetens webbplats.
Ett annat slag mot monopolet var 2005 års besked från EG-domstolen, som menade att Apotekets monopol var utformat på ett sätt som stred mot EG-rätten. Den då socialdemokratiska regeringen värnade om Apotekets ensamrätt, och planerade att göra de justeringar i monopolet som krävdes.Under 2000-talet attackerades monopolet från olika håll. Det norska företaget Bringwell testade gränserna för försäljning av receptfria läkemedel. Samtidigt arbetade Sveriges Farmacevtförbund målmedvetet för en avmonopolisering.

Sverige var vid omregleringen det enda landet i Europa, och ett av mycket få länder i världen, med ett statligt apoteksmonopol. Det är emellertid inte många länder som har en helt avreglerad apoteksmarknad.
Ett av utredningens argument för en omreglering av monopolet var tillgängligheten. Sverige hade förhållandevis få apotek per invånare i en internationell jämförelse. I Sverige fanns det cirka ett apotek per 10 000 invånare, medan det i de flesta EU-länder fanns 5 000 invånare per apotek. Apoteken hade också begränsade öppettider.

De första stegen mot en omreglering togs redan samma år, 2008. Det blev fritt fram för konkurrens när det gällde läkemedelsförsörjning till sjukhus. Apoteket förlorade även sin ensamrätt på att sälja receptfria nikotinläkemedel. En annan del i omregleringen var att släppa försäljningen av receptfria läkemedel fri. Det blev nu tillåtet för vanlig detaljhandel – som Ica och Coop – att sälja produkter som huvudvärkstabletter och nässpray. Syftet med denna reform var att öka tillgängligheten ytterligare.
Diskussionerna gick inte Apoteksbolaget förbi. Under större delen av 1990-talet vidtogs åtgärder som förberedde bolaget för kommande konkurrens. Till exempel utvecklades en rad kompetensbaserade tjänster, som skulle göra Apoteket konkurrenskraftigt. Ett namnbyte, från Apoteksbolaget AB till Apoteket AB, var ett annat grepp.Apotek Hjärtat, som ägdes av riskkapitalbolaget Altor, var den aktör som köpte flest apotek, sammanlagt 208 stycken indelade i två kluster. Kronans Droghandel, med finska ägare, blev den näst största apoteksägaren – med 170 apotek. Livsmedelskedjan Ica startade 2010 ett antal egna apotek under namnet Cura Apotek. Fyra år senare, 2014, köpte Ica hela kedjan med Apotek Hjärtat och blev på så sätt Sveriges näst största aktör på området, efter Apoteket.Under 1990-talet svepte en avregleringsvåg genom Sverige. Ett flertal branscher som styrts av ett statligt monopol utsattes nu för konkurrens. Men trots flera utredningar som förordade en avreglering, stod apoteksmonopolet pall fram till 2009. Ett starkt skäl till den omreglering som då genomfördes, var att tillgängligheten i Sverige var sämre än i andra jämförbara länder.Trots att det fanns stark politisk enighet kring reformen som gjorde de svenska apoteken statliga 1971, dröjde det inte länge innan kritiska röster höjdes. En anledning var att Apoteksbolaget under de allra första åren fick ekonomiska svårigheter. Detta reddes emellertid ut inom något år.

Vilken regering sålde ut apoteket?
Men hösten 2006 bytte Sverige regering. Under den borgerliga Alliansregeringen blev det dags för ytterligare en utredning om monopolets framtid. Uppdraget var att komma med förslag som skulle göra det möjligt för andra aktörer än Apoteket att bedriva detaljhandel med receptbelagda och receptfria läkemedel.
Men hösten 2006 bytte Sverige regering. Under den borgerliga Alliansregeringen blev det dags för ytterligare en utredning om monopolets framtid. Uppdraget var att komma med förslag som skulle göra det möjligt för andra aktörer än Apoteket att bedriva detaljhandel med receptbelagda och receptfria läkemedel. Även denna utredning förespråkade att monopolet skulle upphävas.Målet med omregleringen, att öka tillgängligheten, uppfylldes. Något år efter omregleringen hade antalet apotek ökat kraftigt, med över 300 apotek. Det gick nu drygt 7 600 invånare per apotek, jämfört med 10 000 före omregleringen. Dessutom hade öppettiderna förlängts. Men år 2011 började några aktörer få problem med lönsamheten. Under detta år inträffade den första konkursen. Det drabbade emellertid inte något av Apotekets apotek.

Räcker pensionen inte till att för att utnyttja pensionärsrabatterna? Om du äger din bostad har du möjlighet att dryga ut din pension med hjälp av 60pluslånet.
Det är vanligt att åldersgränsen för att få ta del av pensionärsrabatter går vid 65 år. Det kan dock variera en hel del – allt från 60 till 75 år förekommer. Tar du ut allmän pension innan du har fyllt 65 år, eller är sjukpensionär eller förtidspensionär, kan du beställa ett pensionärsintyg från Pensionsmyndigheten. Det ger dig rätt till pensionärsrabatter som inte har en åldersgräns. Är du över 65 år, eller den aktuella åldergränsen, räcker det med att kunna visa legitimation.Är du pensionär kan du hitta seniorrabatter på det mesta. Via olika medlemsklubbar och organisationer kan du få pensionärsrabatt på allt från bilprovningen till heminredning. Bland mycket annat hittar du ofta också pensionärsrabatt på glasögon. Behöver du klippa dig erbjuder många frisörer seniorrabatter. Pensionärsrabatt hos frisör gäller ofta på tider som är mindre efterfrågade, som förmiddagar på vardagar.Som pensionär finns det mycket pengar att spara genom olika pensionärsrabatter och erbjudanden för seniorer. Rabatt för pensionärer finns tillgängliga för en stor mängd produkter och tjänster. För att hjälpa dig att få ut så mycket som möjligt av din pension tipsar vi här om en mängd olika seniorrabatter – från resor, transport och kultur till glasögon, tandvård och mobilabonnemang.

Finns min medicin på Apoteket Hjärtat?
På vår webbplats kan du se om ditt läkemedel finns inne hos ditt närmaste Apotek Hjärtat. Sök bara efter ditt läkemedel i sökrutan. Vi har även en kostnadsfri abonnemangstjänst för våra kunder som regelbundet hämtar ut läkemedel.
De flesta kommuner i Sverige erbjuder pensionärsrabatt för resor i lokaltrafiken. Åldersgränser och storlek på rabatten kan dock variera ganska mycket. I vissa regioner reser du gratis med både lokaltrafiken och länstrafiken. Detta gäller i Sveriges tre största städer med omgivande region:

Vilka dagar har Apoteket Hjärtat pensionärsrabatt?
Är du medlem i Klubb Hjärtat får du 5% i seniorrabatt på Apotek Hjärtat både på tisdagar och onsdagar. Rabatten gäller från det året du fyller 65 år. Rabatten gäller på hela sortimentet*, både i våra apotek och online.
I ett representativt låneexempel på 750 000 kr med rörlig nominell ränta på 7,50% och månatlig kapitalisering, är den effektiva räntan 7,81%, beräknat på 15 års lånetid, inklusive uppläggningsavgift (1 850 kr), administrativ värderingsavgift (1 995 kr) och aviavgift (95 kr/år via autogiro). Total skuld efter 15 år är då 2 314 367 kr (per 2023-05-12)Det finns också ett högkostnadsskydd för tandvård. Det ger dig 50 procent rabatt på tandvårdskostnader som överstiger 3 000 kronor under en ersättningsperiod, som är ett år. Kostar tandvården mer än 15 000 kronor får du 85 procent rabatt. Det finns dock vissa begränsningar kring vilken tandvård som ingår i skyddet. Din tandläkare kan informera om vilka behandlingar som ingår.

Ska du ut och resa lönar det sig att leta upp bra erbjudanden för pensionärer. Medlemsklubbar och organisationer för pensionärer erbjuder ofta seniorrabatter på paketresor, kryssningar, hotell och hyrbil. De flesta flygbolag erbjuder ingen särskild pensionärsrabatt, men det finns undantag. Hitta fler användbara tips om hur du kan spara pengar när du reser som pensionär – läs här.En fördel med att vara pensionär är att du får mer tid över för kultur och nöjen. Ännu trevligare blir det om du får rabatt. Biografkedjan Filmstaden erbjuder pensionärsrabatt på 10 procent. Många teatrar och de flesta museum erbjuder också seniorrabatt. Även här är det en god idé att ta en titt på olika medlemserbjudanden. Ibland gäller rabatten för pensionärer endast för vissa tider eller veckodagar.

Som pensionär får du subventionerad tandvård genom tandvårdsbidraget. När du fyller 64 år höjs tandvårdsbidraget från 300 kronor till 600 kronor. Bidraget kan sparas i ett år och då alltså fördubblas för ett besök.Du surfar med en föråldrad webbläsare och utsätter din dator för säkerhetshål och begränsad funktionalitet. Vi rekommenderar att du uppdaterar till senaste versionen av Internet Explorer, Firefox, Google Chrome, eller annan modern webbläsare.

Vill du aktivera platstjänster för Öppettider finns en enkel guide hos Google om hur du delar din plats. Om inte – så går det jättebra att söka med stadnamnet.

Vill du synas på Apotek Hjärtat E-Center i Söderhamn? Registrera ditt Öppettider Marketplace-konto på sekunder och syns för hundratusentals potentiella kunder.
Apotek Hjärtat AB – Apotek Hjärtat gick med förlust, -14 689 000 kr. Apotek Hjärtat AB – Apotek Hjärtat ökade sin omsättning med 9,22% senaste räkenskapsåret. Bolaget har 3 203 anställda, snittlönen har ökat 0%.Föremålet för bolagets verksamhet är att direkt eller indirekt, äga och förvalta fast och lös egendom, tillhandahålla konsult och managementtjänster avseende apoteksverksamhet samt därmed förenlig verksamhet.Apotek Hjärtat AB – Apotek Hjärtat är verksam inom apotekshandel och hade totalt 3 203 anställda 2022. Antalet anställda har ökat med 173 personer sedan 2021 då det jobbade 3 030 personer på företaget. Bolaget är ett aktiebolag som varit aktivt sedan 2008. Apotek Hjärtat AB – Apotek Hjärtat omsatte 16 962 564 000 kr senaste räkenskapsåret (2022).Apotek Hjärtat AB – Apotek Hjärtat har 390 andra verksamheter i Sverige. Det som ligger närmast Söderhamnskontoret är Apotek Hjärtat AB – Apotek Hjärtat Apotek Uppsala i Uppsala.

Läkemedel som har komplicerade doseringar eller som kan medföra allvarliga biverkningar även i rekommenderad dos är receptbelagda. Oftast är det en läkare som skriver ut recept. Även annan vårdpersonal, till exempel tandläkare och vissa distriktssköterskor kan skriva ut en del läkemedel.Det krävs ingen farmaceutisk utbildning för att få sälja de utvalda receptfria läkemedlen. Försäljaren ska däremot kunna tala om var du kan få information och råd om de läkemedel du köper.

Det kan vara smidigt att handla genom nätet och du kan ofta få läkemedlen direkt i brevlådan. Men alla webbplatser är inte godkända, och får därför inte sälja läkemedel. Godkända webbplatser har en eller två symboler. Handla bara från webbplatser som är godkända.
Symbolen gäller i Sverige och visar att apoteket har tillstånd att sälja läkemedel. Symbolen används både av apotek som finns på nätet och fysiska apotek.

Vissa läkemedel är receptfria i mindre förpackningar, men när förpackningarna är större krävs recept. Det beror på att de mindre förpackningarna passar för mera tillfällig egenvård medan de större är till för längre tids behandling i samråd med läkare.
Här kan du se om ett läkemedel är restnoterat, alltså slut hos tillverkaren. Du får också veta vad du kan göra. Sök på läkemedlets namn och välj ditt läkemedel i listan.Det gör du genom att gå in på fass.se. Skriv namnet på ditt läkemedel i sökrutan. Välj rätt alternativ i sökresultatet. Då visas information om läkemedlet. Klicka på rutan ”Lagerstatus”.Det förekommer illegal försäljning av läkemedel på internet. Läkemedel som säljs utan tillstånd är inte kontrollerade och att köpa dessa läkemedel är förenat med stora risker. Illegala läkemedel kan innehålla något annat än vad som står på förpackningen.

Det är Läkemedelsverket som beslutar om ett läkemedel kan köpas utan recept eller om det ska vara receptbelagt. De bestämmer också vilka läkemedel som får säljas på andra ställen än apotek.
Du kan klicka på symbolen när du är inne på en svensk webbplats som du vill handla från. Då kommer du till Läkemedelsverkets webbplats, till en lista med alla webbplatser som har anmält webbhandel.

På apotek kan du köpa både vanliga läkemedel, naturläkemedel, väletablerade växtbaserade läkemedel och traditionella växtbaserade läkemedel. Det är bara apotek som får sälja receptbelagda läkemedel. Alla apotek måste godkännas av Läkemedelsverket, och får då använda den nationella apotekssymbolen. Apotekssymbolen är en variant av ett grönt kors, som är en vanlig internationell symbol för apotek. Vissa receptfria läkemedel och väletablerade växtbaserade läkemedel får säljas på andra ställen än apotek, till exempel i livsmedelsaffärer och på bensinstationer. Den som vill sälja dessa läkemedel måste göra en anmälan till Läkemedelsverket och följa det regelverk som finns. Alla försäljningsställen måste följa samma regler. Det gör du genom att gå in på fass.se. Skriv namnet på ditt läkemedel i sökrutan. Välj rätt alternativ i sökresultatet. Då visas information om läkemedlet. Klicka på rutan \”Lagerstatus\”.Det som avgör om ett läkemedel ska vara receptfritt eller receptbelagt är till exempel vad det innehåller och vad det ska användas till. För att ett läkemedel ska vara receptfritt ska det kunna användas för egenvård. Det innebär att det ska användas vid lättare besvär då du själv kan ställa diagnos och besluta om behandling. Du kan hämta ut läkemedel på recept inom hela EES-området, det vill säga EU samt Norge, Island och Lichtenstein. Receptet måste vara utskrivet av en behörig förskrivare inom EES-området. Receptet måste innehålla lite mer information än om du hämtar ut ett svenskt recept i Sverige. Till exempel ska adress till förskrivarens arbetsplats och fullständiga kontaktuppgifter till förskrivaren finnas med. Det finns också regler för hur läkemedlets namn, styrka och mängd ska skrivas på receptet. Vissa läkemedel kan du köpa receptfritt. Andra kan du bara köpa om du har ett recept från till exempel en läkare eller tandläkare. Du kan köpa alla läkemedel på godkända apotek och webbplatser. Vissa receptfria läkemedel kan du även köpa på andra ställen, till exempel livsmedelsaffärer.ICA Gruppen använder cookies för att webbplatsen ska fungera. De används också för att förbättra din upplevelse och följa upp hur webbplatsen används. Mer om cookies på ICA Gruppen.

Hur ser jag om min medicin finns på apoteket?
Du kan själv ta reda på vilket eller vilka apotek som har ditt läkemedel på lager. Det gör du genom att gå in på fass.se. Skriv namnet på ditt läkemedel i sökrutan. Välj rätt alternativ i sökresultatet.
Innovativa idéer skapas oftast då en utmaning behöver lösas eller något kan förbättras. På ICA Gruppen finns både viljan och förmågan att ständigt förbättra. ICA Gruppen ska göra skillnad både inom koncernen och i samhället för en god morgondag. Läs mer › Apotek Hjärtat är Sveriges ledande apotekskedja med en snabbt växande e-handel, nära 400 apotek och över 3000 medarbetare. Apotek Hjärtat gör det enkelt för kunderna genom att vara tillgängliga dygnets alla timmar via apotekhjartat.se och appen med många smidiga leveransalternativ. Som en stor aktör har vi ett stort ansvar men också en stor möjlighet att påverka. Sedan flera år arbetar vi aktivt och strukturerat med kontinuerliga förbättringar inom alla steg i vår värdekedja. Dessa hjälper oss att ge dig en bättre upplevelse på webbplatsen. Det är cookies som kan placeras av oss eller en tredjepartsleverantör som har funktioner som vi använder på vår webbplats. Välkommen till ICA Gruppens medierum. Här hittar du pressmeddelanden och nyheter inom alla spännande områden som rör våra verksamheter. Dessutom hittar du bl.a. undersökningar, bilder, sociala medier och kontaktuppgifter till ICAs presstjänst.

ICA Gruppen är ett ledande detaljhandelsföretag med fokus på mat och hälsa. I koncernen ingår ICA Sverige och Rimi Baltic som i huvudsak driver dagligvaruhandel, ICA Fastigheter som äger och förvaltar fastigheter, ICA Banken som erbjuder finansiella tjänster och Apotek Hjärtat som driver apoteksverksamhet. Läs mer ›
Apoteken finns i storstad, landsort och glesbygd – och även ofta i anslutning till en ICA-butik – men även i köpcentrum och gallerior, på vårdcentraler och sjukhus eller på andra platser nära många människor.

Hos oss på ICA kan allas idéer göra skillnad. Tillsammans bidrar vi till en enklare vardag och en bättre framtid för miljontals svenskar – varje dag. Vill du också vara med? Läs mer ›
Apotek Hjärtat omsätter 17 miljarder och har en marknadsandel på 31% och är därmed ledare på apoteksmarknaden. Det första apoteket öppnade 2010, och Apotek Hjärtat ägs sedan 2015 av ICA Gruppen.E‑hälsomyndigheten använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska kunna fungera på ett bra sätt för dig. Genom att använda E‑hälsomyndighetens webbplatser godkänner du att kakor används. Om kakor

Diklofenak påverkar miljön negativt, använd med eftertanke. Efter att ha applicerat gelen, torka av överbliven gel från händerna med till exempel ett hushållspapper eller en våtservett. Kasta sedan i papperskorgen och tvätta händerna. Läkemedelsbehållaren ska sorteras som läkemedelsavfall, oavsett om behållaren är slut eller inte.
För att hämta ut läkemedel på recept krävs e-legitimation, t ex BankID. Detta kan du skaffa via din bank. För att hämta ut recept åt andra krävs en fullmakt.

Blodtrycksmätning Vaccinationer Födelsemärkeskontroll Medicinsk öronhåltagning Min Doktor Artrosbehandling Covid-19 snabbtester Läkemedelsrådgivning LäkemedelsabonnemangJust nu på Hjärtat Om oss Karriär & lediga tjänster Kontakt Supportkontoret För leverantörer Hållbarhet Pressrum Personuppgiftsbehandling Information om cookies Anpassa cookieinställningar

Dina konkurrenter har använt den här ytan för att berätta om sitt företag. Du vet väl att du som företagare enkelt kan uppdatera din företagsinformation här på Eniro?Apoteket Hjärtat är Sveriges näst största apotekskedja och ägs av ICA Gruppen. Apotekets läkemedel är både receptfria och receptbelagda, och apoteket säljer även övriga farmaceutiska produkter för hygien, hälsa, livsstil, med mera.

Vad är skillnaden mellan apoteket och Apotek Hjärtat?
Efter omregleringen av apoteksmarknaden är Apotek Hjärtat den största icke-statliga aktören på den svenska apoteksmarknaden. I stort sett samtliga apotek i Sverige är sedan 2009 organiserade i branschorganisationen Sveriges Apoteksförening.
Hitta alla Apotek Hjärtat-butiker i Söderhamn. Klicka på den som intresserar dig för att se märkets adress, telefon och öppettider samt alla erbjudanden som finns tillgängliga online. Du kan också bläddra i den senaste Apotek Hjärtat-katalogen i Söderhamn ”Sommar 2023” giltig från 19/06/2023 till 14/08/2023 och börja spara pengar nu!

Om du handlar mycket hos oss kan du också få personligt utformade erbjudanden baserat på vad vi tror du kan vara intresserad av eller handlat tidigare. Erbjudandet går ej att kombinera med andra erbjudanden, max 5 produkter vid ett köp. Rabatten dras av i kassan. De personliga erbjudandena är giltiga t o m 16 juli.Efter omregleringen finns även apoteksaktörer som inriktar sig på att leverera läkemedel till sjukvården. Sådan verksamhet bedrivs exempelvis av företagen Apoex, Apotek Hjärtat och Apoteket AB.

I enlighet med avtal med svenska staten hade Apoteksbolaget respektive Apoteket AB under perioden 1970–2009 monopol på detaljhandel med läkemedel. Under perioden 1970–1985 ägdes Apoteksbolaget till två tredjedelar av svenska staten, som hade A-aktier, och till en tredjedel av Apotekarsocieteten, som hade B-aktier. 1985 sålde Apotekarsocieteten sina aktier till staten.
I stort sett samtliga apotek i Sverige är sedan 2009 organiserade i branschorganisationen Sveriges Apoteksförening. Enskilda entreprenörer med ett eller ett fåtal apotek har en särskild intresseorganisation kallad Soaf, som i sig är medlem i Sveriges Apoteksförening.

1936 genomfördes ett utjämningssystem för att minska skillnaden mellan de säljbara och de personliga privilegierna. På 1950-talet väcktes frågan om ett förstatligande av apoteksverksamheten, men det kom aldrig då till genomförande.År 2009 fanns cirka 950 apotek i Sverige, vilket inkluderade öppenvårdsapotek, sjukhusapotek, distansapotek och apotek som specialiserat sig på så kallad dos-förpackning av läkemedel. Omsättningen i dessa apotek, som säljer direkt till privatpersoner, uppgick 2009 till 31,6 miljarder kronor, varav 22,4 miljarder utgjordes av receptbelagda läkemedel, 3,7 miljarder av receptfria läkemedel och 5,5 miljarder av andra produkter (ej klassade som läkemedel). Därutöver finns läkemedelsförsäljning direkt till sjukhus och andra vårdföretag.Apoteksverksamhet i Sverige har funnits i form av offentliga apotek sedan andra halvan av 1500-talet. Det statliga apoteksmonopol som infördes 1970 avskaffades 1 juli 2009, vilket gjorde det möjligt för privata aktörer att bedriva apoteksverksamhet i Sverige.Från 1 november 2009 blev det möjligt att sälja vissa receptfria läkemedel i butiker. Dessutom möjliggjordes det för privata aktörer att öppna nya apotek. Till mitten av januari 2010 hade cirka 40-50 ansökningar om att öppna helt nya apotek inkommit till Läkemedelsverket. Det totala antalet apotek antogs öka i samband med omregleringen, eftersom den genomsnittliga apotekstätheten i Europa är mer än dubbelt så stor som den var i Sverige under monopolet. I november 2012 fanns det sammanlagt 1264 öppenvårdsapotek i Sverige.

Har Apoteket Seniorrabatt?
Seniorrabatt 5% (NY!)
Överenskommelsen 1969 hade förhandlats fram av Apotekarsocietetens ledning utan större insyn från apoteksägarna, och ledde inledningsvis till vissa kontroverser. Dock uppfattade man sig från apotekarkretsar inte ha så stort val i det rådande politiska läget, och på årssammankomsten 1969 godtog societetens fullmäktige det framförhandlade förslaget med röstsiffrorna 33 för och fyra mot. Knappast någon offentlig politisk debatt fördes om frågan, och samtliga riksdagspartier, även den borgerliga oppositionen, röstade för förstatligandet.Här förtecknas några apotek ur 1908 års Svensk rikskalender, med personella privilegier sorterade efter innehavarens namn. Inom parentes är året för dess grundande angivet.

Agnes Arvidson blev 1928 Sveriges första kvinnliga apoteksinnehavare med såväl privilegiebrev som apotekarexamen och därmed befogenhet att själv vara apoteksföreståndare, och hon var ägare och föreståndare för apoteket i Norsjö 1928–1933. Eftersom privilegiebreven kunde ärvas hade i enstaka tidigare fall apotekaränkor blivit ägare och fortsatt driften på detta sätt.
I juridisk mening finns inga specialapotek. Den som har tillstånd att bedriva apoteksverksamhet har skyldighet att tillhandahålla samtliga godkända läkemedel. Några apoteksaktörer har dock inriktat sig på exempelvis försäljning till veterinärer och tandläkare, liksom försäljning djurläkemedel till privatpersoner. Ett antal enskilda apotek runt om i Sverige har också en särskild specialisering på läkemedel till djur (normalt köps veterinära preparat i vanliga apotek eller direkt av veterinär). Under monopolets sista år öppnades särskilda ”Apoteket Shop” som endast sålde receptfria läkemedel och handelsvaror. Apoteket Shop avvecklades som en följd av omregleringen av apoteksmarknaden och ett antal av dem omvandlades till fullsortimentsapotek.Enstaka apotekare omtalas i Sverige i slutet av 1400-talet i början av 1500-talet fanns apotekare anställda vid hovet. Den första till namnet kända var hovapotekare Lucas, som omkring 1552 fick uppdrag att förvalta och vårda medicinförrådet på slottet. Han flyttade senare sin verksamhet till Stortorget och den blev därigenom tillgänglig för allmänheten. Föreståndare var Antonius Busenius som 1575 erhöll det första apoteksprivilegiet, från detta apotek räknar apoteket Lejonet sitt ursprung.

Vem är ägare till Apoteket Hjärtat?
IcaApotek Hjärtat / Överordnad organisation Det första apoteket öppnade 2010, och Apotek Hjärtat ägs sedan 2015 av ICA Gruppen.
Sedan 2012 har även landstingen omreglerat sin hantering av dosförpackade läkemedel, där patienter som har svårt att själva sköta sin medicinering får sina läkemedel sorterade och förpackade i särskilda dospåsar. Fyra apoteksaktörer bedriver idag maskinell dospaketering med landstingsavtal: Apoex, Apoteket AB, Apotekstjänst och Svensk Dos.

Till en början drevs apotek genom det så kallade privilegiesystemet, vilket innebar att man var tvungen att ha Kunglig Majestäts tillstånd för att få driva ett apotek. Ett sådan privilegium kunde vara antingen säljbart eller personligt och därav indelades apoteken i kategorierna säljbara och personella. Efter utgången av år 1920 fick dock inga apotek med säljbara privilegier förekomma. För att få bli innehavare av ett apotek ansökte man hos Kunglig Majestät och det stod fritt för vem som helst att ansöka.
Efter förhandsavgörandet skedde huvudförhandling i tingsrätten 21 juni 2005 och Hanners frikändes därefter av tingsrätten i en dom 5 juli 2005. Regeringen Persson och dess vård- och äldreomsorgsminister Ylva Johansson hävdade dock att domen var en seger för det svenska apoteksmonopolet, och att endast mindre justeringar av regelverket (varav några redan införda under perioden 2001-2005) krävdes för att undvika att det stred mot EU-bestämmelser. Att avskaffa monopolet var således inte aktuellt för denna regering.Det fanns även kvinnliga apotekare i Sverige under denna tid: de var alla änkor, som hade ärvt verksamheten av sina avlidna makar. Sveriges första kvinnliga apotekare av detta slag var Maria Dauerer, som drev Apoteket Markattan i Stockholm från 1623 till 1641: samma apoteket sköttes återigen av en kvinna, Anna Maria Bark, 1770-1776. En framgångsrik kvinnlig apotekare var Anna Birgitta Molitor, som drev Apoteket Ängeln vid Järntorget mellan 1736 och 1764. Kvinnor utestängdes från apotekaryrket när tillståndet att driva apotek år 1873 blev personligt och inte längre kunde ärvas. År 1891 blev yrket återigen lagligt för kvinnor då utbildning på Karolinska Institutet öppnades för kvinnor, och den första kvinna med formell utbildning i yrket blev sedan Märtha Leth.

Similar Posts