Audi A4 Allroad Quattro 2010

Audi A4 Alldroad Quattro är en offroad-stylad modell baserad på vanliga Audi A4 Avant Quattro. Namnet ”Allroad Quattro” anknyter till den större A6 Allroad. Till skillnad mot den har A4 Allroad ingen luftfjädring. Däremot är fyrhjulsdrift standard och Allroad har en högre markfrigång än den vanliga A4. Precis som andra bilar i den här kategorin är den i första hand konstruerad för körning på vanliga vägar, men kan ta sig fram även på en skogsväg eller en oplogad vinterväg.

Med sin balanserade karosshöjd har A4 Allroad mer pondus på vägen än de flesta bilar, tycker Autocar. Jämfört med A4 Avant klarar den svåra förhållanden bättre och jämfört med Q5 är den mer förfinad på motorvägen. Inredningen håller sedvanligt hög kvalitet. Bilen kommer med tre motorval och den förväntade storsäljaren blir 2,0 TFSI. A4 Allroad har bra väggrepp, fast fjädring och är mycket bil för pengarna, men frågan för den brittiska tidningen är om den kommer klara sig bättre försäljningsmässigt i England än den dyrare storebror A6 Allroad.180 mm markfrigång och plastkåpor är vad som särpräglar Allroad mot en vanlig A4 Avant. Det är kanske inte så illa som det låter, en av de svenska testarna tycker den här typen av bil är som gjord just för svenska förhållanden – motorvägsvänlig men ändå redo att ta sig an en dåligt efterhållen vinterväg. Alla är inte lika imponerade och tycker A4 Allroad gör sig bäst på jämn och fin asfalt, några direkta terrängegenskaper har den inte. Prismässigt lägger den sig under A6 Allroad på samma nivå som Saab 9-3X som kommer få det tufft i lanseringen.

Är Audi A4 allroad en bra bil?
Bilen kommer med tre motorval och den förväntade storsäljaren blir 2,0 TFSI. A4 Allroad har bra väggrepp, fast fjädring och är mycket bil för pengarna, men frågan för den brittiska tidningen är om den kommer klara sig bättre försäljningsmässigt i England än den dyrare storebror A6 Allroad.
Det ser tufft ut för Saab 9-3X innan försäljningen ens börjat, skriver Auto Motor & Sport. A4 Allroad är lillebror till A6 Allroad, en av Audis bästsäljare. I princip rör det sig om en A4 Avant som höjts upp till 180 mm markfrigång och fått en plastkjol runt höfterna. Jämfört med A4 kränger den lite mer i kurvorna men det rör sig ändå om en ganska hårt uppstyrd fjädring med tydliga tankar på autobahn snarare än dåliga vägar. Bilen är utrustad med start/stopp-teknik som sägs klara svenska vinterförhållanden. En annan nyhet är den i dessa miljötänkartider allt mer populära växelrekommenderaren. Prismässigt lägger sig A4 Allroad nära en extrautrustad A4 Avant quattro och kommer bli en jobbig konkurrent för 9-3X och XC70, tror testaren.Lite föraktfullt kan man kalla de upphöjda kombimodellerna för bilar med galonbyxor, skriver Vi Bilägare. Men egentligen är de perfekta för svenska förhållanden, pigga på motorvägen och samtidigt redo för dåligt hållna vintervägar. Fyrhjulsdriften är god med sin 40/60-fördelning på fram- respektive bakhjulen. Störst skillnad mot A6 Allroad är att A4 inte har luftfjädring som gör det möjligt att justera markfrigången. Vi Bilägare upplever detta som en miss och tror att köparna hade varit redo att betala för valfrihet. I terrängen är A4 Allroad begränsad och klarar inte snövallar eller djupa traktorspår så bra. Den strama fjädringen är också en begränsning. Dieselmotorn klär dock bilen och på finare vägar är den en fröjd att köra tycker Vi Bilägare.

Är fyrhjulsdrift bättre i snö?
Analysen av polisrapporterade olyckor visade tydliga resultat: generellt sett, med fyrhjulsdrift ökar olyckorna på is och snö med 20-30 procent. Analysen visade också att fyrhjulsdrivna bilar hade upp till 10 procent högre kollisions- hastighet än samma bilmodeller utan.
däck247.se är en webshop för däck och fälg i alla prisnivåer. Vi säljer kända varumärken som Toyo, Nokian, Michelin, Continental, Hankook med flera. I vårt fälgsortiment finner ni kvalitetsfälgar från Advanti, CSP, Mega Wheels m.m. De flesta av våra fälgar är speciallackade för att klara svenska vintrar.Tyvärr måste vi hindra dig från att skicka fler intresseanmälningar just nu. Vi måste bara verifiera att du inte är en robot. Hör av dig till oss på 08-23 30 00 om du vill att vi hjälper dig att skicka fler.CARFAX-rapporten hjälper dig att spara pengar genom ett säkrare köp. Den hjälper dig att upptäcka fusk med mätarställningen, besiktningshistorik, misstänkta importer, dolda fel och mycket annat. Stavningen ”quattro” är ett registrerat varumärke av Audi AG och skrivs av företaget med ett gement ”q”. Quattro är en viktig del i Audis varumärke sedan man införde fyrhjulsdrift i sitt modellprogram 1981. Vi saknar information från tillverkaren om detta fordon. Detta kan bero på att vi saknar stöd för just denna tillverkare eller att fordonet är för gammalt. Vi jobbar hela tiden på att förbättra vår täckning.Bakhjulsdrivningen är knappt märkbar, på grund av den svaga elmotoreffekten. Synd tycker vi, eftersom fyrhjulsdrivning med elbakaxel är ett väldigt smart koncept. Och när Toyota ändå har kostat på Yaris Cross finessen, borde man ha valt en starkare elmotor. AWD-i kommer på sin höjd att hjälpa dig att komma i väg lättare vid ett trafikljus på en isig gata, men du kan inte räkna med fyrhjulsdrivningens effekt vid tuffare utmaningar än så.

XC60 Recharge är ett lyckat helhetspaket. Men priset är därefter, hysteriskt mycket pengar för en familjebil i mellanklassen. XC60 T8 Recharge är fortfarande laddbar och fyrhjulsdriven men har ett 100 000 kronor lägre instegspris.
Fyra bilar med olika fyrhjulsdrivning som vi plockat ut på en testanläggning för att se vad de kan. Hur de beter sig i tuffast möjliga terräng ska vi nu avslöja i årets test av fyrhjulsdrivna bilar. Nu kör vi!

Volvon är den enda av de fyra testbilarna som har ett Offroad-körläge. Testbilen har dessutom luftfjädring och kan variera markfrigången från 189 till 249 mm. Dessutom aktiveras ett så kallat Hill Descent Control-system som hjälper dig att bromsa och stabilisera bilen i nedförsbackar på svåra underlag.
MITT I EN SPÄNNANDE tid av övergång från förbränningsmotorbilar till elektrifierade diton säljs modeller med helt lika tekniker för fyrhjulsdrivning sida vid sida. Biltillverkarna kallar dem alla för fyrhjulsdrivna, men kan man alltid lita på att en bil med tillägget AWD har en kompetent fyrhjulsdrivning?

Är det luftfjädring på Audi A4 allroad?
Till skillnad mot den har A4 Allroad ingen luftfjädring. Däremot är fyrhjulsdrift standard och Allroad har en högre markfrigång än den vanliga A4. Precis som andra bilar i den här kategorin är den i första hand konstruerad för körning på vanliga vägar, men kan ta sig fram även på en skogsväg eller en oplogad vinterväg.
Vi tar den koreanska stoltheten i supertjusig matt silverlack och rullar ut den på vår skoningslösa testbana. Kian börjar med att briljera. Den tar sig uppför hela vår branta backe där underlaget är förrädisk sand och grus. En otrevlig miljö för en tung och sportig elbil som bemästras med bravur utan tveksamheter. Både däcken och fyrhjulsdrivningen greppar mycket bra.

Sedan har vi hyrt in oss på en terrängbana där vi har utmanat fyrhjulsdrivningen på flera olika sätt. Vi har kört testbilarna på breda grusvägar, smala skogsstigar och på lös sand i olika lutningar.
SEDAN VOLKSWAGEN KÖPTE Skoda har märket gjort en otrolig klassresa, vilket Enyaq Coupé RS iV tydligt gestaltar. Inredningen känns riktigt lyxig med smakfull design, exklusiva material och gedigen känsla. Vad gäller exteriören är det ingen som tror att detta är en Skoda. Färgen gör säkert sitt men uppmärksamheten som den här bilen drar till sig är på Lamborghini-nivå.Det känns mer än aningen malplacerat att rulla ner denna slipade asfaltsätare i den ruffiga grusgropen. Första utmaningen med start i backe på löst underlag är relativt lättbemästrat av eltjecken. När vi kopplar på ett tungt släp skönjas aningen olikheter i beteendet jämfört med den andra elbilen, Kia EV6.

Vilken år den bästa Audi motorn?
För den som vill ha en extra stark dragbil rekommenderar vi V6-dieseln, den är kraftfull och ger bilen en fin och mjuk gång. Den allra starkaste versionen har 313 hk. För den som söker en bensindriven A6 så är det en tvåliters TFSI-motor på 180 hk eller V6-motor som gäller.
I vårt test av fyrhjulsdrivning tar vi med oss en intressant palett av olika tekniker. Det handlar om olika typer av elektrifierad fyrhjulsdrivning. Två av bilarna är helt eldrivna och de två andra är hybrider med så kallad elbakaxel, där en av dem är laddbar. Ingen av bilarna har kardanaxel eller mekaniska kopplingar som kopplar i och ur fyrhjulsdrivningen.

Hur bra är Audis fyrhjulsdrift?
Under åren som gått, har Audi effektivt förbättrat tekniken och idag förknippas Audi med fyrhjulsdrift mer än kanske något annat märke. Nya A4 allroad quattro är därför en bil som tryggt och säkert tar dig fram på alla typer av vägar och underlag.
Den säljs som framhjulsdriven eller som AWD, alltså All Wheel Drive, vilket betyder fyrhjulsdrivning. AWD-i, där ”i” står för intelligent, består av att man har adderat en elmotor som driver bakhjulen. Det är alltså samma hybriddrivlina, med en bensinmotor och en elmotor framtill, men sedan har man en extra elmotor på bakaxeln. Fram- och bakhjulen är inte sammankopplade av en kardanaxel, utan de drivs separat och bakhjulen drivs endast av el.Kian är, precis som Skodan, motorstark och snabb. Fyrhjulsdrivningen är främst till för att ge bästa möjliga grepp när man använder en större mängd av hästkrafterna vid körning på asfalterad väg. Men den visar sig vara överraskande kompetent i terrängen. Kians fyrhjulsdrivning går att lita på, även för den som vill dra tungt.

Gasresponsen är bra programmerad och det är lätt att dosera den väl tilltagna kraften för att ta sig fram över det lösa underlaget. Kian har ett körläge för hala förhållanden som heter Snow. Testbilen har ingen dragkrok men vi skruvar i dragöglan och låter EV6 jobba med tung draglast. Även då visar den sig från sin fyrhjulsdrivnings bästa sida och tar sig en bra bit uppför backen med lös sand. Imponerande.Med AWD-i får Yaris Cross också mindre bagageutrymme. 397 liter för den framhjulsdrivna jämfört med 320 liter för AWD-i. Detta, tillsammans med den tveksamma effekten av fyrhjulsdrivningen, gör att vi avråder dig från att köpa AWD-i.

Vi har alltså relativt högt ställda förväntningar på Yaris Cross, men vi har ett stort frågetecken. Den bakre elmotorn ger blott fyra hästkrafter. Och det visar sig snabbt att detta är så lite som det låter. Så när utmaningens grad stiger en aning, beter sig Yaris Cross AWD-i mer som en framhjulsdriven bil än en fyrhjulsdriven. Både vid körning på grusväg, i sandfållan, med dragvikt och på rullarna.

TOYOTA ÄR NOGA med att påpeka att Yaris Cross inte är ett terrängfordon. Men den lilla bilens tuffare format, med höjd kaross och rejäla hjulhus, kan annars lätt få betraktare att tro att den gör bra ifrån sig vid sidan av vägen. Särskilt eftersom Toyota har ett grundmurat rykte om att bygga några av världens mest kompetenta terrängfordon, såsom Land Cruiser och Hilux. Yaris Cross är i stället en Yaris med lite mer attityd och utrymmen.
Yaris Cross är en kanonbil på många sätt, och vi kan rekommendera dig att köpa den om du är ute efter en liten crossover med låg förbrukning och hög driftssäkerhet. Men spara 17 000 kronor och köp den framhjulsdrivna. De båda har ändå samma låga dragvikt på 750 kg.

Det är dock ingen fara på taket eftersom vi inte fäster särskilt stor vikt vid rulltesterna, då de säger föga om bilens förmåga i verkliga förhållanden. Vi har mest med rullarna för att utläsa hur bilarnas programmering för fyrhjulsdrivning beter sig. Vi kan alltså återigen slå hål på myten om att rullar skulle ge en rättvis bild av en bils fyrhjulsdrivningskompetens.Det enda vi har att anmärka på är att eftersom bilen endast är bakhjulsdriven i elläget, och bensinmotorn som driver framhjulen är så kraftfull, så kan körbeteendet skifta när det är halt. Antisladdsystemet hanterar denna utmaning bra, och den som kör lugnt och inte är insatt i hur man utvärderar kördynamik kommer troligtvis aldrig att märka av de här egenskaperna.

För att undersöka hur de testade bilarnas fyrhjuls-drivningssystem fungerar i praktiken har vi kört dem i flera olika moment. Först och främst har vi kört dem på vanliga asfalterade vägar i trafik, både i stadstrafik och på landsväg och motorväg.Skodan har inte riktigt lika bra grepp i sanden med sina Pirellidäck, som Kian med sina Continental. Den aningen sportigare chassisättningen gör att hjulen inte är lika konstant planterade i underlaget som de är på Kian. Trots att vi även testkör Skodan i läge Individual med stötdämpningen satt i det mjukaste läget.

Vad står quattro för Audi?
Quattro, stiliserat quattro (italienska: Fyra), är den tyska biltillverkaren Audis namn på sina bilmodeller med fyrhjulsdrift.
Vi kör upp bilen på rullarna och möts av ett helt annat beteende. Efter att EV6 har stått ett tag och låtit det hjulpar som står på rullarna spinna tänds julgransbelysningen i instrumenteringen upp. Fem varningssignaler om att lika många system är ur funktion börjar lysa. Vi stänger av den förvirrade koreanen och låter den vila en stund. När vi sedan kör den snällt fungerar allt som det ska återigen.Det märks att Volvo har lagt mycket möda och stort besvär på att utveckla och programmera ett system som kombinerar hybridens effektivitet med terrängbilens framkomlighetsförmåga. Men XC60 är inte bara bra på att ta sig fram i den eländiga terrängen, den gör det även med bravur med ett tungt släp på kroken. Och den äter rullarna till frukost. Bäst alltså både i teorin och i praktiken.Den coupéformade familjeelbilen med sportiga ambitioner från det tjeckiska märket lever alltså upp till det tilltagna priset. Är vardaglig körglädje i kombination med förnuftiga lösningar din grej är Enyaq bilen för dig. Om du dessutom tycker om uppmärksamhet är den här giftgröna RS-coupén ett säkert kort.

Testresultaten är enastående. Däcken, markfrigången och fyrhjulsdrivningen är överlägsna i Volvon. Mest imponerar den vid momentet start i backe på löst underlag med släp. Alla fyra hjulen driver på harmoniskt.Skoda har ett körläge som heter Traction, vilket ska optimera kraftfördelningen vid körning på halare väglag. Enyaq är definitivt ingen terrängbil. Tjeckens fyrhjulsdrivnings-system är framför allt avsett för att ge föraren tillgång till alla de 299 hästkrafterna, även ut ur en regnvåt kurva, mer än att vara ett arbetsredskap. Men den duger utmärkt som dragbil och den kommer att ta dig längre ut i terrängen än du förväntar dig.I stora drag tar Skodan sig fram nästan lika bra som Kian. Men den kräver lite offensivare körning. Fyrhjulsdrivningen är inte lika konsekvent i sin kraftfördelning i den lösa sanden. På rullarna briljerar dock Skodan. Vi upplever det som att Enyaq är mest finjusterad i programmeringen för att fördela kraften mellan axlarna på bästa sätt i teorin, men Kian är den som lyckas driva bäst i praktiken i terrängen. Testresultaten utan att vi har laddat bilen är precis lika bra som när vi har laddat. Vi kör Volvon på rullarna, alltså under exakt samma förhållanden, både med och utan laddad ström i batteriet, med samma resultat. Detta koncept, med så kallad elbakaxel, har flera gånger varit ett ämne för diskussion huruvida det är kompetent eller inte. Vi har i tidigare fyrhjulsdrivningstester (Volvo XC60 T8 i Motor 8 2017 samt Toyota Rav4 i Motor 8 2019) bevisat att det är ett ytterst kompetent system. Volvo XC60 och Toyota Rav4 var några av de bästa fyrhjulsdrivna bilarna vi körde i våra tuffa tester.Fyrhjulsdrivningen är effektiv och framkomlighets-förmågan bra. Men hjulen kan få för sig att spinna diagonalt, alltså höger fram och vänster bak, eller vänster fram och höger bak. Vi märker även när vi bromsar nedför backen i lös sand att däcken inte har samma grepp som de på Kian.

Vilken är den bästa fyrhjulsdriften?
Volvo XC60 och Toyota Rav4 var några av de bästa fyrhjulsdrivna bilarna vi körde i våra tuffa tester. Vi har alltså relativt högt ställda förväntningar på Yaris Cross, men vi har ett stort frågetecken. Den bakre elmotorn ger blott fyra hästkrafter.
Det stämmer alltså inte att fyrhjulsdrivningen påverkas av huruvida du har laddat din fyrhjulsdrivna laddhybrid eller inte. Precis som en vanlig hybrid (icke laddbar) med fyrhjulsdrivning medelst elbakaxel, ger XC60 Recharge fullgod fyrhjulsdrivning i alla lägen. Bensinmotorn genererar tillräckligt med kraft för att både driva framhjulen och ge ström till den bakre elmotorn.Dessutom har vi kört alla bilarna med dragvikt på löst underlag. Detta för att simulera att exempelvis dra upp en båttrailer på en hal slip eller dra loss en husvagn i snö eller lera. Toyotan och Kian hade inte dragkrok utan fick i stället bogsera.

Vi har även testat alla fyra bilar med rullar under två hjul, både uppdelat per axel fram respektive bak och diagonalt. Detta ger en fingervisning om hur fyrhjulsdrivningen arbetar, men det ger inte en särskilt bra bild av hur bilen beter sig i riktiga situationer eftersom det är onaturligt att två hjul har fullt grepp och två nästintill obefintligt. Vi har därför fokuserat på hur testbilarna presterade under verkliga förhållanden.
Problem När bilen börjar bli några år och ha gått långt finns det några saker att se upp med hos Audi A6. Audis dubbelkopplingslådor brukar hålla bra, men kan börja slira. Då är det dags att byta lameller och det är en dyr reparation. Äldre bensindrivna TFSI-motorer har en kamkedja som kan kugga över, då havererar motorn med stora kostnader som följd. Mindre krångel med elektronik förekommer så prova alla finesser i bilen.

En fin begagnad Audi kanske bara har gått några tusen mil, men kan vara 100 000-tals kronor billigare än en ny Audi. Audi A6 har många finesser som fyrhjulsdrift och innovativ teknik, men bilen brukar för det mesta vara mycket pålitlig.
Med Blipp kan du lägga om ditt nuvarande leasingavtal på din företagsbil och se över dina kostnader. Skicka in din ansökan så återkommer vi med ett förslag på en ny leasing.

Blipps nya tjänst gör det enklare att sälja bilen privat. Nu får du hjälp att annonsera ut den på de största marknadsplatserna – och får hjälp med hela försäljningen.
Modellen: Audi A6 2011-2018 I tidernas begynnelse hette Audis stora familjebil Audi 100. I början av 1980-talet kom en modell av Audi 100 som förändrade hela bilbranschen genom sin strömlinjeform, snåla motorer och generösa utrymmen. Sedan dess har namnet ändrats till A6, men grundkonceptet är detsamma. En modern och effektiv bil för hela familjen med goda köregenskaper. Audi A6 finns både som sedan och Avant. Den senare är klart mest populär bland svenska bilköpare. Audi A6 går att få med både fram- och fyrhjulsdrift. Det finns massor av olika motorer att välja på. Bilen är uppskattad för sin fina komfort och väghållning och är svårslagen på långresor.Motorer Den vanligaste motorn till Audi A6 är dieselmotorn på två liter. Den finns med flera olika effektuttag, vanligast är 190 hk, men det förekommer även 177 hk och 211 hk. För den som vill ha en extra stark dragbil rekommenderar vi V6-dieseln, den är kraftfull och ger bilen en fin och mjuk gång. Den allra starkaste versionen har 313 hk. För den som söker en bensindriven A6 så är det en tvåliters TFSI-motor på 180 hk eller V6-motor som gäller. Många tycker att 190 hk-dieseln är det bästa alternativet då den är både stark och snål. För dig som söker en fyrhjulsdriven A6 är det bra att känna till att Quattrosystemet har permanent fyrhjulsdrivning med 40 procent fram och 60 procent bak. Om hjulen spinner kan kraften fördelas om.

Ekonomi Audi är en dyr bil, men när du köper den i andra hand har första ägaren fått ta en stor del av värdeminskningen. Extra utrustning är dyrt när bilen är ny, men du får mer utrustning för pengarna på en begagnad bil. Sedanmodellen är betydligt billigare än Avant, men inte lika praktisk. Räkna med att du får lägga från 200 000 kronor för att hitta en Audi A6 i fint skick som inte gått allt för långt. Med Blipps billån kostar det från 1916 kronor i månaden.
Som nya tillhör Audis bilar de absolut dyraste på marknaden. Grundpriset är högt och Audi är duktiga på att ta betalt för extrautrustning. Som begagnade är de ofta mer prisvärda, och en av de allra populäraste modellerna är den stora familjebilen A6.

Varför heter Audi quattro?
Namnet tog man från den extremt framgångsrika rallybilen med just namnet Audi quattro (som även fanns som gatbil). Sedan dess har quattro, förutom att vara Audis varumärke för fyrhjulsdrivning, varit synonymt med prestandamodeller (samma som M för BMW och AMG för Mercedes).
Goda råd En modell som passar extra bra i svenska förhållanden är A6 Allroad. Den har högre markfrigång och tåliga plastpaneler på karossen. Dessutom är den otroligt komfortabel med sin luftfjädring. Om du söker en sportbil för hela familjen kan RS6 vara bilen för dig. Den har V8-motor med dubbelturbo och 605 hk. Bilen är förvånansvärt pålitlig med tanke på dess extrema prestanda. Håll koll på vilken modellgeneration du köper – Audis bilar är ganska lika, modellen vi skriver om här är Audi A6 som såldes mellan 2011 och 2018.

Similar Posts