Babblarna Bibbi Förskola

Figurerna är inspirerade av professor Iréne Johansson och Karlstadmodellen. Det är en träningsmodell för personer med språk-, tal- eller kommunikationssvårigheter. Johanssons figurer Babba, Bibbi, Bobbo, Diddi, Dadda och Doddo hade tagits fram på 1980-talet för att träna barn i de olika språkljuden genom att härma deras ljud/namn och därmed lär sig att använda betoningar och får en melodi i sitt språk. Figurernas namn introducerades av Johansson i hennes bok Primitiv Grammatik – Ordstadium, utgiven av Studentlitteratur 1990. Figurerna uppdaterades 2006 av Anneli Tisell, Ola Schubert och Hannes Hagstrand och de fick nya former och färger. Böcker, spel, musik och filmer med Babblarna sprids till en större allmänhet genom Hatten förlag, med start 2007.

Babblarna är ett språkpedagogiskt material skapat av Anneli Tisell (författare) i samverkan med Iréne Johansson (Karlstadmodellens grundare), Ola Schubert (animatör och illustratör), Hannes Hagstrand (illustratör), Johan Rask (kompositör) och Hasse Sjölander (kompositör).
Konceptet används i den pedagogiska verksamheten i flera förskolor, och Babblarnas Youtube-kanal har över 1 miljard visningar (juni 2023). SVT:s animerade version av Babblarna vann juryns specialpris i Kristallen 2018.Även Babblarnas musikvideor och filmklipp är anpassade till det lilla barnets öga. Babblarnas utseende och rörelsemönster är enkla och tydliga. Det är inte en massa snabba klipp och olika betraktningsavstånd som krånglar till det och målet är att även Babblarnas musik och filmer ska aktivera barnen och locka dem att låta, härma rörelser och sjunga. Musiken är ”riktig musik” som både barnen och deras föräldrar tycker om. De håller att lyssnas på om och om igen.

Babba är en pratsam figur som gillar att läsa sagor och diskutera saker. Babba är modig, tar gärna täten och gillar att arrangera aktiviteter där alla kan vara med.
I leken kan du gömma oss, prata med oss och sjunga för oss. Vi kan busa med dig och försvinna… Var är Babba? Vem hittar du först Bibbi eller Bobbo? Vad vill Dadda göra? Men, Diddi och Doddo – kom fram nu – det är dags att äta middag! Doddo do doo do!

Gör språkleken till en del av vardagen; i bilen, på bussen, vid matbordet, vid tandborstningen och nattningen. Ur babbel och joller kommer tal och språk! Välkommen till Babblarnas värld!Läs böckerna och prata om allt ni gör i leken så bygger ni på ordförrådet, och teckna gärna om du vill. Visste du att Babblarna är mästare på att se och hitta saker i omgivningen och på att lära föräldrar, pedagoger och barn vad alla saker kallas!?

Varje Babblarnafigur pratar sitt eget språk: Babba pratar Babbaska, och Diddi pratar Diddiska. Självklart förstår de varandra jättebra! Babblarnas ”babbel” använder det talade språkets melodi och barnet tränas i hur språket låter, men det kan också locka med barnet att börja ”babbla” själv. Att få komma igång med tal och språk utan att använda riktiga ord fungerar som en katalysator för många barn, särskilt för barn som har lite extra svårt i sin språkutveckling.

För vissa barn hjälper Babblarna till konkret och för andra barn fungerar de mer som pedagogisk och lustfylld underhållning. ALLA barn älskar Babblarna! Böckerna är skrivna på ett sådant sätt att barnet får sin tydliga roll i bokläsningen och bidrar till att föra berättelsen framåt. Att göra ljud och babbla är bärande ingredienser, men också turtagning och begreppsinlärning är viktiga inslag.
I Babblarnas värld är målet att babbla, prata, sjunga, och leka tillsammans så mycket det bara går. Använd fantasin och låt vardagens händelser och rutiner ge utrymme för massor av kommunikation och språklek.

När börjar barn gilla Babblarna?
För att tydliggöra för vilka Babblarna riktar sig till har Anneli Tisell och hennes kollegor på förlagets hemsida valt att märka filmerna som anpassade för barn från ett år och uppåt.
Det spelar ingen roll om Babblarna är på ett par skor, en boll, figurer, pussel eller kläder – ta chansen att leka, sjunga och prata med dem! Tillsammans skapar ni språklek – var och när som helst!Sedan snurrade allt på i en väldig fart. På vårt lilla förlag norr om Stockholm fick vi fullt upp med att hinna svara alla som ville bidra och samverka, från leksakstillverkare och klädmärken till SVT och musikalproducenter. Alla bra initiativ som kunde bidra till spridningen av Babblarnas språklek välkomnades.

Vad är syftet med Babblarna?
Babba symboliserar Språkkunnighet, Bobbo symboliserar Motorik, rörelse & hälsa, Bibbi symboliserar Matematik, Dadda symboliserar Natur & teknik, Doddo symboliserar Social kompetens, värdegrund & känslor, Diddi symboliserar Kreativitet & skapande. Cachad
I dag är det få förskolebarn och föräldrar som inte känner till Babba, Bibbi, Bobbo, Dadda, Diddi och Doddo. Babblarnas böcker har sålt i 900 000 exemplar, Youtube-filmerna har visats en miljard gånger och Babblarnas vaggvisa är den näst mest spelade låten i Sverige på Spotify.Jag började skissa hemma vid köksbordet och sakta men säkert växte en hel liten värld fram. Dessutom väcktes en dröm om att Babblarna skulle kunna hjälpa alla barn med deras tidiga språkutveckling. Jag ville ju inte att Nils och de andra barnen med särskilda behov skulle sitta i ett eget hörn och jobba medan de andra barnen var någon annanstans. Jag ville att Babblarna skulle vara så roliga och lockande att alla andra barn också skulle komma springande och vilja vara med. Jag ville ha inkludering på riktigt!När vi tre år senare publicerade Första låten på Youtube var det därför många barn som redan hade lärt känna Babblarna. Med sång och rörelse dansade de nu in i barnens hem. På bara ett par månader fick filmen mer än en miljon visningar! Snart upptäckte föräldrarna att det också fanns böcker som knöt an till de lekfulla filmerna – och det är i böckerna som den pedagogiska magin finns.

Vem är Klonk?
Allt började när Sara Englund fick huvudrollen i PS-musikalen ”Evita” i Varberg 2001, trots att hon gick i årskurs ett på gymnasiet. Sara Englund spelar den nyskrivna rollen Klonk, en blå plåtflicka, som är bästis med Babblarna.
Vi sålde bara 32 böcker på mässan. Men böckerna hade hamnat hos specialpedagoger och logopeder som tipsade förskolepedagoger och föräldrar. Sakta spred sig Babblarna och började användas på allt fler förskolor runt om i landet.

Vad heter alla figurer i Babblarna?
Babblarna består av sex underbara figurer; den modiga Babba, den uppfinningsrika Bibbi, den dansglada Bobbo, den naturgalna Dadda, den konstnärliga Diddi och den sjungande Doddo. Tillsammans stämmer de upp i kör och sjunger allt från grattislåtar och vaggvisor till musikaler och godnattsånger.
Figurerna flyttade ut från skissboken och jag började samarbeta med andra för att bygga vidare på Babblarnas värld. Vi fick ett ekonomiskt bidrag från Specialpedagogiska skolmyndigheten för att utveckla ett material som skulle kunna användas på förskolor. På Bokmässan 2007 var det äntligen dags för lansering.Men det hade slagit mig att han inte gick i gång på de bilder och dockor som enligt modellen skulle locka till språk- och ljudlekar. Han var mycket mer intresserad av färgglada plastleksaker, bilar och dinosaurier. Och jag kunde förstå det. Många av de specialpedagogiska hjälpmedlen var bra, men de såg så tråkiga ut! Min son Nils föddes med en extra kromosom. Som föräldrar till ett barn med Downs syndrom förstod vi direkt att han skulle behöva extra stöd i sin utveckling. Det som började som en vilja att hjälpa Nils med hans språkutveckling har växt till att bli något mycket större. Jag hoppas och tror att vi fortfarande bara har sett början på Babblarnas fantastiska resa!Jag är grafisk formgivare, och där på skärgårdsklippan plingade det till i skallen på mig. Med välgjorda och färgglada figurer skulle språkträningen kunna bli mycket roligare. Jag ville ta avstamp i forskning om barns språkutveckling och samarbeta med Iréne Johansson, men också låta formgivningen utgå från sådant som verkligen lockar små barn.Idén om Babblarna föddes på en klippa i Stockholms skärgård några år senare. Då hade vi länge stöttat Nils språkutveckling med hjälp av det bästa och mest evidensbaserade stöd vi kunde hitta. Det var Karlstadmodellen, grundad av Iréne Johansson, professor i specialpedagogik. Modellen erbjöd en tydlig struktur för hur vi kunde träna och leka med Nils för att hjälpa honom att utveckla sitt språk.Sinnesrummet bjuder in till upplevelser med alla våra sinnen. Lysande kuber, ljusbord, bubbelrör, känselklossar, ficklampa mm finns i detta rum. Barn lär sig bäst om de får uppleva och upptäcka med alla sina sinnen!

I vår läshörna kan barnen slå sig ner med en spännande bok eller arbeta med någon av våra lärplattor. Barnens språkliga förmåga och intresse för att lära genom IKT är läroplansmål som vi ständigt arbetar med..
Välkomna hem till Bibbi! Bibbi brinner för ämnet matematik så att material hemma hos honom utvecklar våra barns matematiska förmåga. Här blandas olika konstruktioner och material. Barnen har möjlighet att bygga med bl.a. BRIO järnväg, Duplo, magneter och sinnesklossar. Här finns även en spegelbygg som utmanar barnens sinnen och sätt att uppfatta omvärlden. Förutom barnens matematiska förmåga utvecklas även deras logiska tänkande och samarbetsförmåga tillsammans med många fler förmågor i detta hem!I vår bygg har vi lego, bilar och garage, kulbana, stora mjuka byggklossar, små hårda byggklossar, kaplastavar mm. Här får barnen möjlighet utveckla sin motoriska-, samarbets-, matematiska- och logiska förmåga.

För att ta till vara på barns inflytande i verksamheten har vi aktivitetstavlor i våra miljöer. Här får barnen vara med och påverka i vilken miljö de vill uppleva och upptäcka just för stunden. De tar sin bild och placerar hos den Babblare som de vill leka hos. En motsvarande variant av aktivitetstavlor finns även hos de äldre barnen.
Nu har ni kommit hem till Babba som brinner för språk! Språkhörnan lockar till att läsa böcker utifrån barnens intresse, pussla, arbeta med geometriska former mm. Här inne lär vi oss även om andra kulturer och språk som ger barnen möjlighet att utveckla sin identitet. Denna hörna utvecklar bl.a. barnens språkliga och sociala förmåga.Vi har en samlingstrappa där barnen kan sitta vid samling och andra aktiviteter. Barnens dokumentationer och alster sätts bl.a. upp i denna hörna för att reflektera kring lärandet i dem.Här finner vi även vår spegelmöbel där djur från alla delar av vår planet lever. Barnens matematiska, logiska, naturvetenskapliga och samarbetsförmåga utvecklas i denna hörna tillsammans med många fler förmågor!

Var är babbas saker förskola?
Figurerna Babblarna har snabbt blivit populära både på förskolor och hemma i barnrummet. Med sitt enkla språk är det lätt för de minsta att hänga med i Babblarnas värld. Läs gärna mer om Babblarna nedan. I boken ”Var är Babbas saker” får vi hjälpa Babba att leta efter hans försvunna saker.
Centralt i Babblarnas stad står vårt årstidsträd som skiftar från grönt till gul/orange/röd till vitt beroende på vilken årstid som är rådande just nu.I vårt café kan man avnjuta en nybakt bulle och ett glas saft. Och är man mer sugen kan man också välja mellan cupcakes, frallor, tårtor, klubbar, karameller och donuts.

Vi inspireras av olika pedagogiker på förskolan, bl.a. Montessori. I vår Montessorihörna kan barnen arbeta med allt från geografi till språk till matematik. Barnen väljer fritt bland materialen och utvecklar sina förmågor inom olika områden.Hemma hos Diddi för barnen möjlighet att utveckla sin skapande förmåga! Här inne blandas fantasi med kreativitet och barnen ges möjlighet att prova på olika material och tekniker. De små barnen har också tillgång till förskolans stora ateljé (visas längre ned på denna sida).

Vår förskola har lyckan av att ha två gårdar! Vår lilla gård består av bilbana, rutschkana, sandlåda, kiosk, hinderbana, egenodlad köksträdgård, blommor och bärbuskar. Vår stora gård finns bakom huset upp mot berget med mycket växtlighet och potential. Vi kommer under läsåret 20/21 utveckla denna gård ytterligare.

Vad är grejen med Babblarna?
Johanssons figurer Babba, Bibbi, Bobbo, Diddi, Dadda och Doddo hade tagits fram på 1980-talet för att träna barn i de olika språkljuden genom att härma deras ljud/namn och därmed lär sig att använda betoningar och får en melodi i sitt språk.
Inne hos Bobbo finns även vår Activboard som kan beskrivas som en stor interaktiv whiteboard. Barnen kan på den arbeta med hjälp av ett finger eller penna. Vi har även IKT-skåp, både hos de yngre och äldre barnen, där de kan hämta och arbeta med t.ex. ”Ägget”, Blue-bots och lärplattor.Vår sista babblare heter Dadda och älskar naturvetenskap. I vår naturhörna får barnen möjlighet att skapa olika miljöer med olika tekniker och material för våra djur att vistas i. De ser till att de har gott om mat, nära till vattenkällor och utmanande klippor att klättra på. Hemma hos Dadda får barnen utveckla sin naturvetenskapliga förmåga, empati, fantasi osv. Välkomna in till Bobbo och motorikens värld! Bobbo lär oss att röra på oss och värna om vår hälsa och välbefinnande. I detta rum utmanas barnen i att gå på balansplattor, åka rutschkana, krypa i tunnel, slå kullerbyttor, dansa med sjalar osv. Här inne finns även lutande planet som gör det möjligt för barn att förstå hur enkel teknik fungerar. När detta inte används som ett rörelserum omvandlas det till ett sinnesrum med ljusbord, ficklampor och kuber som lyser i olika färger beroende på hur de vänds och mycket mer! I vår ateljé får barnen fantasi, kreativitet och skapande förmåga flöda! Här erbjuds barnen ett stort och rikt utbud av olika material och tekniker. Allt material finns i barnens höjd, så att de enkelt kan hämta sitt material själva.

Varför gillar alla barn Babblarna?
Så förutom att ha många yttre attribut som drar till sig barns uppmärksamhet, så som starka färger, stora ögon och rörelser som liknar barnens egna, så är Babblarna ett pedagogiskt redskap som främjar språkutvecklingen.
I vår spelhörna får barnen möjlighet att utmana varandra i olika brädspel och pussel. Barnen får här möjlighet att träna turtagning, finmotorik, förhålla sig till regler, stötta och hjälpa sina, logiskt tänkande mm.I båda våra tamburer finns hyllor i barnens nivå för att de själva ska kunna hänga upp sina kläder. Barnen uppmuntras till att ta på och av sig själva med pedagogerna som en stöttande hjälp. Självklart har våra barn västar på sig så att de syns tydligt när vi vistas utomhus. Även pedagogerna bär västar i samma färg som barnen i respektive grupp.

I det blå huset bor Doddo som står för vår värdegrund. Han tror på demokrati, empati och medmänsklighet. Vår kiosk håller öppet varje dag dit barnen kan gå och köpa sig en korv med bröd, glass eller något annat gott. Här utvecklar barnen sin matematiska förmåga då de får tillgång till låtsaspengar att handla för. Turtagning och empati är också förmågor som utvecklas hos barnen. Varje dag serveras god mat och dryck i det lilla köket. Våra dockor och gosedjur är alltid mätta och väl omhändertagna hos oss! Empati, inflytande och turtagning är viktiga nyckelord i denna miljö.
På förskolan Piazzan arbetar vi med olika projekt där vi utgår ifrån barnens intressen. På yngrebarnsavdelningen sker ofta det första steget för barnen in i förskolans värld och fokus ligger därför på att skapa trygghet och gruppgemenskap. Med de yngsta barnen har vi valt att arbeta med Babblarna, som är några figurer som visat sig väcka nyfikenhet, glädje och gemenskap hos barnen.

”Våra förskolor ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Utbildningen ska vara rolig, trygg och lärorik för alla barn som deltar. Varje barn är kompetent och har många förmågor. Det är Tellusbarns mål att barnen i vår utbildning ska ges möjlighet att utvecklas maximalt utifrån sina individuella förutsättningar och intressen.”Vi har under en tid valt att fokusera på boken ”I Bobbos väska” med högläsning och repetition som metod. Syftet är att skapa läslust samt att kunna lyssna färdigt på en hel bok, då bokläsning och berättande verkar främjande för barnens språkutveckling. Vid varje projekttillfälle läser vi boken minst två gånger, beroende på barnens intresse och energi i stunden. Första gången tecknar pedagogen till de olika saker som plockas upp ur väskan och vilken Babblare saken tillhör. Någon härmar tecknen, någon härmar orden. Andra gången vi läser boken arbetar vi med konkret material som är anpassat utifrån boken, detta för att skapa flera vägar till förståelse. Varje sak plockas upp, en i taget. Barnen turas om att undersöka de olika föremålen medan vi tillsammans med Bobbo listar ut vems saker det är. Vi fortsätter att arbeta med samma bok en period, då repetition befäster kunskaper på ett djupare plan och skapar en väg till lärande och utveckling. Genom högläsning och berättande skapas förutsättningar för alla barn att, utifrån sin erfarenhetsvärld, ta viktiga steg i sin utveckling till läsare.

Varje figur är kunnig på olika saker och syns därför ofta i olika sammanhang. Framför allt är varje Babblarfigur kopplade till olika ämnesområden i förskolans läroplan. Respektive figur har varsin färg och form, och symboliserar, förutom ett språkljud, varsitt ämne. Babba symboliserar Språkkunnighet, Bobbo symboliserar Motorik, rörelse & hälsa, Bibbi symboliserar Matematik, Dadda symboliserar Natur & teknik, Doddo symboliserar Social kompetens, värdegrund & känslor, Diddi symboliserar Kreativitet & skapande. Dessa figurer genomsyrar våra dagliga aktiviteter och följer bland annat med oss när vi går på utflykter, när vi har skapande- eller matematikaktiviteter, när vi har lek och rörelse till musik eller när vi läser olika böcker om dem.
”Språk, lärande och identitetsutveckling hänger nära samman. Förskolan ska därför lägga stor vikt vid att stimulera barnens språkutveckling i svenska, genom att uppmuntra och ta tillvara deras nyfikenhet och intresse för att kommunicera på olika sätt. Barnen ska erbjudas en stimulerande miljö där de får förutsättningar att utveckla sitt språk genom att lyssna till högläsning och samtala om litteratur och andra texter. Utbildningen ska ge barnen förutsättningar att kunna tänka, lära och kommunicera i olika sammanhang och för skilda syften. Därigenom läggs grunden till att barnen på sikt tillägnar sig de kunskaper som alla i samhället behöver. Förmåga att kommunicera, söka ny kunskap och samarbeta är nödvändig i ett samhälle som präglas av stort informationsflöde och kontinuerlig förändring. ” (Lpfö 2018)Marknadsföringscookies används för att samla in information om besökares beteenden, gränsöverskridande mellan hemsidor. På Jollyroom använder vi tredjepartscookies för att tillåta tjänster som Facebook, Instagram, Google, Criteo och Youtube att presentera intresserelaterad marknadsföring för dig på sina egna och externa webbsidor. Observera att ett nej till cookies från dessa tjänster i vissa fall kan påverka din upplevelse som användare även utanför Jollyroom.se.

Nödvändiga cookies behövs för att göra vår hemsida användbar genom att aktivera grundläggande funktioner som exempelvis sidnavigering. På så sätt blir det bland annat möjligt för webbsidan att komma ihåg vad du har lagt i din varukorg när du rör dig mellan sidor. Utan dessa cookies kan hemsidan inte fungera optimalt.
Anmäl dig till Jollyrooms nyhetsbrev och få 50 kr rabatt vid köp över 300 kr. Utöver det får du ta del av de senaste nyheterna, exklusiva erbjudanden, inspirerande tips och guider!Psst… För er som fortfarande inte fått nog av Babblarna trots att ”Bergochdalbanehit” och andra goingar går på repeat där hemma så har vi samlat lite ytterligare favoriter nedan!Statistikcookies hjälper oss att förstå hur våra kunder interagerar med hemsidan, genom att samla in och rapportera uppgifter. Med hjälp av dessa cookies kan vi analysera användningen av våra tjänster och fatta informerade beslut för att utveckla och förbättra tjänsterna. Vi använder tredjepartscookies för att få insikt i antalet besökare på Jollyroom.se och deras beteende, och analyserar informationen på en övergripande nivå. Det ställs väldigt höga krav på webbanalystjänsterna som vi använder gällande dataskydd och Jollyroom skickar aldrig ut personliga upplysningar om dig som kund.Funktionella cookies gör det möjligt att spara uppgifter som ändrar hemsidans utseende eller funktioner. Dessa gör ditt besök på hemsidan enklare, genom att komma ihåg tidigare val och uppgifter såsom vilken region du befinner dig i och vilket språk du föredrar att visa sidan på.

När kan barn se Babblarna?
För att tydliggöra för vilka Babblarna riktar sig till har Anneli Tisell och hennes kollegor på förlagets hemsida valt att märka filmerna som anpassade för barn från ett år och uppåt.
På Jollyroom.se hittar du ett stort utbud av produkter för barnfamiljen. Hos oss handlar du snabbt, enkelt och alltid till låga priser. Med 365 dagars öppet köp och en mycket kompetent kundtjänst kan du känna dig trygg att handla hos oss. I vårt sortiment hittar du barnvagnar, bilstolar, kläder för barn och baby, produkter för mamman, massor av inspirerande inredning, leksaker, babyprodukter och mycket mer. Vi erbjuder produkter från välkända varumärken så som Britax, Maxi-Cosi, Baby Jogger, BabyBjörn, Didriksons, Sebra, KidKraft, Ergobaby, Philips Avent, Neonate, Cybex, LEGO och många fler. Välkommen in och kika runt i Nordens största barn- och babybutik på nätet!Jollyroom och våra digitala samarbetspartners använder cookies på den här sidan. Vissa behövs för att sidan ska fungera korrekt. Följande cookies är valbara för dig:

Vi har ”babblarsånger” för att stimulera språkutvecklingen samt samtal i vardagen. Här lägger vi mycket vikt vid dialogens uppbyggnad – vi lyssnar och väntar in.Vi kommer att jobba med Babblarna en i taget. De olika Babblarna har olika styrkor och kunskaper som de vill dela med sig av till oss och då vi tycker att alla kunskaper är lika viktiga, så kommer vi att jobba under en längre tid med var och en av Babblarna.

Similar Posts