H-moll mässan av Johann Sebastian Bach är hans sista stora sångverk och en av de centrala heliga sångkompositionerna i musikhistorien. Idag är det en välintegrerad del av konsertprogrammen.
Det finns en separat Stretta-webbplats för landet Tyskland. Om din beställning ska levereras till detta land kan du byta så att leveranstider och fraktvillkor visas korrekt. Din varukorg och ditt kundkonto förblir oförändrade.
Närapå två timmar av överjordisk musik, komponerad av en av de allra största – här framförd av Erik Westbergs Vokalensemble, Vocal Art, Svenska Barockorkestern samt solisterna Ingela Bohlin (sopran); Anna Zander Sand (alt); Johan Christensson (tenor) och Jakob Bloch Jespersen (bas). Skivan finns tillgänglig via streaming samt som vinyl.Stockholms domkyrkof\u00f6rsamling ligger mitt i Stockholms city i Sveriges hj\u00e4rta. F\u00f6rsamlingen har tre uppdrag. Att vara kyrka f\u00f6r boende i Gamla stan, i Clara- och Jacobsomr\u00e5det. Att vara kyrka f\u00f6r alla som arbetar eller kommer som bes\u00f6kare till dessa omr\u00e5den Att fungera som Stockholms domkyrka, t ex vid riksm\u00f6tets \u00f6ppningsgudstj\u00e4nst p\u00e5 h\u00f6sten varje \u00e5r.
Bachs mässa i h-moll för kör, orkester och solister räknas som ett av musikhistoriens största mästerverk. Den komponerades i olika delar under en 25-årsperiod. Bach sammanställde musiken först 1749, ett år före sin död. Mässan kan på många sätt sägas sammanfatta Bachs musikaliska livsverk: uttrycksfull och upplyftande. En musikfest för både ögat och örat.
Bachs m\u00e4ssa i h-moll f\u00f6r k\u00f6r, orkester och solister r\u00e4knas som ett av musikhistoriens st\u00f6rsta m\u00e4sterverk. Den komponerades i olika delar under en 25-\u00e5rsperiod. Bach sammanst\u00e4llde musiken f\u00f6rst 1749, ett \u00e5r f\u00f6re sin d\u00f6d. M\u00e4ssan kan p\u00e5 m\u00e5nga s\u00e4tt s\u00e4gas sammanfatta Bachs musikaliska livsverk: uttrycksfull och upplyftande. En musikfest f\u00f6r b\u00e5de \u00f6gat och \u00f6rat. Maria Keohane\u00a0sopran Anna Zander\u00a0alt ThomasMässan i h-moll är ursprungligen inte skriven som ett sammanhängande verk, vilket kan märkas på stilen i de olika satserna. De första är skrivna runt 1720- och de senast skrivna tillkom åren före Bachs död. Vad man vet fick Bach aldrig höra sitt allra största verk, mässan uruppfördes inte i sin helhet förrän närmare hundra år efter sin tillkomst, 1835.
Som nämnts är dock h-mollmässan inte ett enhetligt verk, utan innefattar delar ur Bachs produktion av både vokal- och orkestermusik under en tid av 25 år. Bach var en mästare på att återanvända sina egna kompositioner i olika sammanhang, både profana och kyrkliga.
Flera av satserna har tidigare haft annan tysk text, eller består av orkestersatser som kompletterats med solist- eller körpartier med till stilen passande textavsnitt ur mässan. Återanvändning är nödvändigt om man måste skriva nya kantater varenda söndag…
H-mollmässan har kallats ”Bachs testamente till eftervärlden”, ett av världens förnämsta körverk. Oavsett om man är protestant eller katolik, eller inte tror på nåt särskilt, ger Bachs kyrkomusik ett slags andlig, eller gudomlig, upplevelse som överträffar det mesta.
”Paris kan väl vara värt en mässa” lär den franske kungen Henri IV ha sagt, när han blev tvungen att avsäga sig sin protestantiska tro och konvertera till katolicismen för att rädda sitt liv.
För Bach gällde det inte just Paris, men han skrev ett antal kortare mässor till den latinska mässtexten, i vissa fall beställningsverk, bestående av enbart Kyrie- och Gloria-satsernal, han måste ju försörja sig och sin stora familj.
Kyrie och Gloria-satserna utgör ett ”arbetsprov” till kurfursten Fredrik August i Dresden 1733, och den sist tillfogade Osanna-satsen (dubbelkör) dateras till 1748-49, dvs alldeles innan Bach dog.
Till skillnad från de flesta andra mässor, som består av fem (sex) större satser, Kyrie, Gloria, Credo, Sanctus-Benedictus och Agnus Dei, är h-mollmässan skriven mera i kantatform, i kortare avsnitt med sinsemellan relativt olika, texttolkande, karaktär.Anders Hillborgs Eleven Gates med Sveriges Radios Symfoniorkester under ledning av Roberto González-Monjas. Dessutom franske pianisten Lucas Debargue i Maurice Ravels Pianokonsert nr 1 G-dur och Modest Musorgskijs Tavlor på en utställning.
Sedan 1979 är Radiokörens hemmascen Berwaldhallen, Sveriges Radios konserthus. Förutom konsertpubliken når kören också miljontals lyssnare i etern och på webben genom Klassiska konserten i P2. Dessutom visas flera av konserterna på Berwaldhallen Play, vilket ger publiken ytterligare en möjlighet att komma riktigt nära en av världens bästa körer.
De två sista åren av sitt liv lade Johann Sebastian Bach mycket av sin tid på att avsluta sin stora h-mollmässa, en fullständig tonsättning av den kristna mässans fasta texter. Mässan för kör och orkester är en av Bachs mäktigaste verk som dock aldrig framfördes i sin helhet under hans levnad. I denna konsert är det Kaspars Putniņš som leder Radiokören och Sveriges Radios Symfoniorkester i Bachs sakrala mästerverk.
På berwaldhallen.se förekommer innehåll från andra webbplatser, exempelvis Youtube. Dessa tjänster kan använda kakor som vi inte styr över. Om du tackar nej kan sådant innehåll inte visas.Som gästdirigent samarbetar han med körer som RIAS kammarkör, Nordtyska radions kör Hamburg, DR Vokalensemblet, BBC Singers, Tokyo Cantat och Nederländska radions kör. Han har uppfört verk av tonsättare som Maija Einfelde, Mārtiņš Viļums, Toivo Tulev, Lasse Thoresen och Gavin Bryars och gjort sceniska projekt där körer samarbetat med skådespelare och visuella konstnärer. Med Estlands filharmoniska kammarkör gjorde han en hyllad skivinspelning med verk av Schnittke och Pärt, vilken belönats med både en Gramophone Award och Diapason d’Or.På berwaldhallen.se använder vi nödvändiga kakor och liknande tekniker för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt. Vi använder också kakor och liknande tekniker för webbanalys så att vi kan förbättra vår webbplats.Radioorkestern grundades för första gången 1925 i samband med de första radioutsändningarna i Sverige. Sveriges Radios Symfoniorkester fick sitt nuvarande namn 1967. Orkestern har under åren haft flera framstående chefsdirigenter. Två av dem, Herbert Blomstedt och Esa-Pekka Salonen, har senare utnämnts till hedersdirigenter. Sveriges Radios Symfoniorkester, Radiosymfonikerna, är kända som en av Europas mest allsidiga orkestrar. De har en bred och spännande repertoar och ligger hela tiden i framkant. Orkestern har mottagit ett flertal utmärkelser och uppskattas för sin stora musikaliska bredd, men även för sina samarbeten med världens främsta kompositörer, dirigenter och solister. Säsongen 2019–2020 tillträdde Kaspars Putniņš som ny chefsdirigent och konstnärlig ledare för Radiokören, den tionde chefsdirigenten sedan kören bildades. Sedan januari 2019 är Marc Korovitch kormästare för Radiokören med ansvar för ensemblens kontinuerliga utveckling. Två av körens tidigare chefsdirigenter, Tõnu Kaljuste och Peter Dijkstra, utnämndes i november 2019 till hedersdirigenter. Båda har fortfarande nära kontakt med kören och gör återkommande gästspel.Radiokören bildades samma år som Radiotjänst påbörjade sina sändningar och kören hade sin allra första konsert i maj 1925. Ambitionsnivån var hög redan från starten med ett uttalat mål att vara på högsta internationella nivå i allt från barockmusik till modern avantgarde.Radiosymfonikerna har sedan 1979 varit knutna till Sveriges Radios konserthus Berwaldhallen. Förutom publiken på plats i Berwaldhallen, når orkestern många lyssnare via radion och digitala medier, samt genom sitt samarbete med EBU. Konserter strömmas även regelbundet via Berwaldhallen Play och sänds av Sveriges Television, vilket ger publiken ännu fler möjligheter att njuta av en av världens främsta orkestrar.
Radiokören har i över 90 år bidragit till utvecklingen av den svenska a cappella-traditionen. Under den legendariske dirigenten Eric Ericsons ledarskap fick kören ett stort internationellt renommé och räknas i dag bland världens främsta körer. Körmedlemmarnas förmåga att växla mellan kraftfulla solistiska insatser och att sömlöst smälta in i ensemblen skapar ett unikt och dynamiskt instrument som hyllas av musikälskare och kritiker världen över, liksom av de många dirigenter som utforskar och utmanar körens potential.
Den hyllade lettiske dirigenten Kaspars Putniņš är sedan säsongen 2020-2021 chefsdirigent för Radiokören. Han är även konstnärlig ledare och chefsdirigent för Estlands filharmoniska kammarkör och har varit permanent dirigent för Lettiska radions kör sedan 1994. Putniņš är en van uttolkare av såväl renässansens polyfona körverk som romantikens starka känsloyttringar, men är framför allt en driven främjare av samtida körmusik. Genom nära samarbeten med en rad olika nordiska och baltiska tonsättare har han gjort en rad framföranden och inspelningar av nyskrivna körverk.
Dirigent Constantinos Carydis leder Sveriges Radios Symfoniorkester och den argentinska världscellisten Sol Gabetta i Dmitrij Sjostakovitjs första cellokonsert samt musik av Alfred Schnittke och Minas Borboudakis.”Orkestern känner stor ödmjukhet inför musiken och har en underbar känsla för musikalisk inlevelse och kreativitet”, enligt Daniel Harding, Radiosymfonikernas chefsdirigent sedan 2007. ”Jag har aldrig dirigerat en konsert där orkestern inte har spelat med livet som insats!”
Vanligtvis tillhandahåller arrangören av eventet detaljerna i orderbekräftelsen som du mottar via mail efter köp eller så kan det hända att arrangören skickar ett uppföljande mail med en länk till deras online-event. Du kan även kika in på eventsidan där du finner arrangörens beskrivning av eventet. För mer information, läs här.
För Mikaeli kammarkör innebär h-mollmässan ett kärt återseende; det har gått några år sedan sist – 2008. Starka är också minnena från grammofoninspelningen som gjordes i januari 1990 tillsammans med Drottningholms Barockensemble – den första i Sverige med tidstrogna instrument.Det första du kan göra är att kontrollera din spam/skräppost och mailet hamnat där. Dina biljetter skickades som en bilaga och kan ses som spam eller skräppost av vissa e-posttjänster. Du kan alltid också hitta dina biljetter under fliken ”Mina biljetter” när du är inloggad på ditt Billettokonto, antingen på webbläsaren eller i vår app. För mer information, läs här.
Med avbeställningsförsäkringen kan du vid vissa oförutsedda händelser som hindrar dig att delta i ett eventet, begära en återbetalning. För mer information, läs här.
Om fler biljetter blir tillgängliga kommer du, tillsammans med andra som registrerat sig på väntelistan, att meddelas om detta via mail. Köp av de tillgängliga biljetterna sker därefter enligt först-till-kvarn-principen. För mer information, läs här.
med sin enastående lyskraft framstår som ett av musikhistoriens allra främsta. Hur man än väljer att närma sig detta mångdimensionella verk – historiskt, estetiskt, känslomässigt – så blir man rikligen belönad. Vid varje uppförande öppnar det nya perspektiv – både för musiker och lyssnare!Det är arrangören som beslutar om återbetalning av biljetter på deras event. Du bör därför kontakta dem direkt för att höra vilka möjligheterna är just för dig. Du hittar deras mailadress i ditt orderbekräftelsemail eller genom att gå in på deras arrangörssida och klicka på ”Kontakta arrangören”. För mer information, läs här.
Konserten präglades av ”klarhet och ett nästan överjordiskt lugn”, löd en recension. Bachs mäktiga mästerverk var höjdpunkten och avslutningen av Bachfest 2017. Platsen är förstås Thomaskyrkan i Leipzig. Herbert Blomstedt tog sig an detta evenemang, har han sagt, som en födelsedagspresent till sig själv!
Bachs mässa i H-moll är ett av musikhistoriens mäktigaste verk. Verket påbörjades 1724 och färdigställdes först 1749, det speglar alltså 25 år av Bachs musikaliska produktion. Verket framförs här av Erik Westbergs Vokalensemble, VocalART och Svenska Barockorkestern.
Det är inte känt för vilket specifikt tillfälle Bach komponerade H-mollmässan. Vi känner inte till någon mecenat som kan ha beställt det. Vi känner inte till något komplett framförande av verket före 1750, dvs före Bachs död. Såtillvida är Bachs sista körkomposition en vokal motsvarighet till Kunst der Fuge, konsten att skriva fugor, som är en exposé över den kontrapunktiska konsten och som kom till på samma villkor som h-mollmässan. Man skulle kunna kalla dessa verk för musikaliska testamenten, ett vokalt och ett instrumentalt. (Kunst der Fuge utgör ett av de sista manuskripten av Bachs hand, daterade 1748-49.) H-mollmässans dimensioner motsvarar Matteuspassionens, men den innehåller fler körfugor än något annat verk. Däremot finns det ingen plats för recitativ eller koralsatser som i passionerna och i många kantater. Men den klangliga och dynamiska variationen är ändå stor. Den utnyttjar många olika vokala strukturer, med och utan obligata instrument. Jakob Antonér tar i år över rollen som bassolist efter Ove Pettersson. När en kvintett sjunger solo tillkommer dessutom i år mezzosopranen Elin Svensson.Följ de ämnen och personer som du är intresserad av och skapa på så sätt ett eget nyhetsflöde. Det här är en uppskattad funktion som gör att du får ut så mycket som möjligt av din prenumeration. Sedan dess har han bland annat tagit examen från operahögskolan i nya hemstaden Göteborg, spelat Sarastro i Skånska Operans uppsättning av Mozarts ”Trollflöjten” och under sommaren gift sig med sin Liza (född Arvidsson), som är musiker i syskonpopduon Kruxet. – Bach började komponera mässan 1924 och skrev på den i 25 år. Den är på två timmars speltid utan paus. Att få sjunga den med Kammarkören är för mig som att komma hem till min andra familj. Det är roligt att Varbergs kyrka är öppen och ljus, medan S:t Nikolai är äldre och ”murrigare”, med pelare i mitten, som ger en annan klang berättar Jakob Antonér.Söndagens konsert i Varbergs kyrka är redan slutsåld, men den katolska ”h-mollmässan” på latin framförs även i S:t Nikolai kyrka i Halmstad lördag den 12 november. Det blir tredje gången som Varbergs Kammarkör ger sig på Johann Sebastian Bachs storverk efter att ha gjort mässan 2010 och 2012.Vår nyhetsapp är riktigt bra för dig som uppskattar våra nyheter. Den är gratis att ladda ned och finns givetvis till både iPhone och Android. Med appen får du en snabb och bra upplevelse där du får möjlighet att själv styra över vilka nyheter som ska skickas som pushnotiser direkt till din telefon. – Vi är med på varandras konserter, som åskådare, men kan ju influera varandra ändå. Det finns många andra som sjunger pop och rock mycket bättre än vad jag gör och det var länge sedan jag sjöng något annat än klassiskt. Skulle jag göra det, så hade det varit storbandsjazz, alla dagar i veckan, säger Jakob, vars mamma Britta Antonér har växlat mellan just klassiskt och jazz och dessutom ha varit med i Melodifestivalen 1980 med artistnamnet Tania och 1981 i gruppen Sweets ’n Chips. – Jag var med i kammarkören 2012, men inget av det jag sjöng då sjunger jag i år. Allt är nytt, men det är ändå en fördel att ha sjungit verket och känna till delarna. Som bas har jag två arior som är väldigt olika varandra. ”Quoniam tu solus sanctus” ligger i mellan och lägre registret för basen, medan ”Et in spiritum” ligger i övre registret. Det skiljer nästan två oktaver, från ett stort F till ettstrukna Ess, förklarar Jakob Antonér.Familjedelning ingår i din prenumeration. Det innebär att du kan dela med dig av din prenumeration till resten av din familj. Med ett eget konto kan man anpassa innehållet precis som man själv vill, genom att följa olika ämnen och skribenter samt prenumerera på olika nyhetsbrev.
På 1950-talet satte kyrkans organist Folke Alm upp valda delar av ”h-mollmässan” (BWV 232), men 2010 var första gången den gjordes i sin helhet i Varberg. Precis som då och 2012 ackompanjerades Varbergs Kammarkör (bildad 1976) av Drottningholms Barockensemble (bildad 1971).
Dirigenten Gunno Palmquist och en av sångsolisterna har varit med de två tidigare gångerna – alten Anna Zander – medan Varbergsopranen Karin Dahlberg var med 2010 och tenoren Martin Vanberg 2012.Den 25 juni skulle George Michael ha fyllt 60. Han gick bort på juldagen 2016. I denna dokumentär berättas hans historia, genom arkivklipp och nyproducerade intervjuer med familj, vänner, kollegor och andra som på olika sätt fanns i hans närhet. En film av Simon Napier-Bell, i många år manager för Wham! Bland de medverkande möter vi Stevie Wonder, Stephen Fry, Piers Morgan, Rufus Wainwright och Kenny Goss, George Michaels partner under många år. – – – Därefter en storslagen inspelning med George Michael från augusti 2008 och två bejublade konserter på Earl’s Court i London. Konserterna markerade avslutningen på den framgångsrika turnén 25 Live Tour, en hyllning till hans 25 år som artist och med klassiker som Careless whisper, Freedom, Faith, Everything she wants and Amazing på programmet. – – – Möt också Andreas Lundstedt i studion, känd från gruppen Alcazar, som berättar om sitt livslånga förhållande till George Michel och hans musik. Präglad av ”klarhet och ett nästan överjordiskt lugn” skrev en recensent om den här konserten, framförd av Dresdens kammarkör och en kvartett av stjärnsolister, ledd av Herbert Blomstedt. Bachs mäktiga mästerverk avslutade Bachfest 2017 i Thomaskyrkan i Leipzig och Herbert Blomstedt har sagt att han tog sig an detta projekt som en födelsedagspresent åt sig själv till sin 90-årsdag. Vad är det speciella med detta verk och hur kom det till? Hör vår studiogäst, kördirigenten Florian Benfer berätta. H-mollmässan är ett verk för kör, solister och orkester av Johann Sebastian Bach. Den är en tonsättning av den kristna mässans ordinarium (fasta texter) på latin. Verket har verkförteckningsnumret BWV 232.H-mollmässan är på många sätt ett av musikhistoriens märkligaste och mäktigaste verk. Troligen framfördes den aldrig i sin helhet under Bachs levnad, utan uruppförandet brukar antas ha skett 1835 och den första utgåvan av noterna trycktes 1856.
Engelbrekts församling Besöksadress: Östermalmsgatan 20 B, 11426 Sthlm Postadress: BOX 26153, 10041 Sthlm Telefon:+46 8 4069800 E-post till Engelbrekts församling
Med dessa rader överlämnade Bach personligen musiken den 27 juli 1733 till Fredrik August i Dresden. Resten av mässan gjorde han många år senare. Mässan består av musik från 25 år av Bachs musikproduktion. Musiken till Sanctus är från 1724 och den senaste är Osanna från 1748–49.Mellan de här två första biografierna ligger det nästan legendariska återuppförandet av Bachs Matteuspassion under ledning av Felix Mendelssohn Bartholdy 1829, det vill säga ungefär hundra år efter det att den för första gången klingade genom Thomaskyrkan i Leipzig (1729 eller – troligare – 1727). Bland åhörarna till Mendelssohns konsert fanns inflytelserika personer som Hegel, Schleiermacher, Droysen och Heine.
Musikvetaren Hans Heinrich Eggebrecht från Freiburg har påpekat att Bach idag kräver en ”estetisk” och en ”igenkännande” förståelse, som alltså tilltalar åhörarna både emotionellt och rationellt. När det gäller den andliga musiken är detta ett absolut villkor, eftersom just dessa verk på ett virtuost sätt integrerar ordning och känslouttryck med varandra och dessutom djuplodar
de allra starkaste motsatser på den emotionella sidan. Tanken måste sträcka sig ännu längre: Både ordningen och känslouttrycken hjälper till att artikulera tron i ord och toner. Den musikaliska ordningen kan hos Bach upplevas som den gudomlige skaparens spår med människans konstnärliga skapelse som medium (lutherdomens musik har aldrig helt avvisat den ”naturliga teologin”!), och känslouttrycken skildrar endast affectus fidei (trons emotionella sida) (Martin Luther) i alla dess schatteringar, i kyrkoårets emotionellt rika spänningsfält och framför allt i den grundläggande polariteten mellan ”Crux” och ”Gloria”. I sin egenskap av tidstypisk konst förklarar Bachs musik inte bara vad tro är utan den utvecklar också hur tro uppstår. En musik för örat, för tanken och slutligen för tron – med denna treklang talar Bach till sina åhörare.
Man kan fråga sig hur nära eller hur långt ifrån oss den här Thomaskantorn egentligen är. Precis som när det gäller många andra aspekter på det outtömliga temat ”Bach” är ett ”såväl – som” mera passande än ett polariserande ”antingen – eller”. Bach är längre ifrån oss än vad vi suggereras till att tro genom alla de bearbetningar av de populäraste kantaterna som görs så snart tillfälle bjuds eller när ett framförande så kräver. I bearbetningarna använder man inte de av Bach själv författade, ofta mycket besynnerliga texterna. Å andra sidan står han oss närmare än vad Wolfgang Hildesheimer ville erkänna i det tal han höll år 1985. Det hade den talande titeln ”Den avlägsne Bach”.Ett åskådligt grepp för att göra Bach-året 2000 till ett år värdigt Bach själv och samtidigt allsidigt belysa hans verk vore att framföra såväl konserter som liturgisk musik under devisen ”Bach och…”. Fast Bachs rika musik kan göras allt tillgängligare för åhörarna genom att man arbetar med den vid upprepade tillfällen, hotar hans egenart å andra sidan att förflackas genom att samma musik spelas för ofta. Just genom konfrontationer av den typ som jag föreslår skulle hans profil dock kunna få skarpare konturer. Några förslag: Bach och den musikaliska tradition, som han studerade och lärde sig behärska (t.ex. Palestrina); Bach och hans samtida (som han hade ett livligt utbyte med); Bach och hans elever (bland dem finns som bekant några av hans söner); Bach och de bland det tjugonde århundradets kompositörer, som på ett produktivt sätt använder sig av honom och gör upp med honom (framför allt den andra Wienskolan med Schönberg, Berg och Webern; men också Bach och avantgardet). Sådana nya kontexter för framförandena kan bli goda alternativ till den vanliga ritualen när det handlar om hans viktigaste verk (år efter år återkommer åtminstone juloratoriet och minst en av passionerna) liksom till den allt populärare ”crossover-mixen” (klassiskt, jazz och djungeltrummor). Det är något som man skulle önska både Bach och hans publik under jubileumsåret!
Slutligen beskärdes ingen annan kompositör ens något som kommer i närheten av den intensiva teologiska uppmärksamhet som ägnats Bach. Efter tidigare sporadiska försök, av vilka Albert Schweitzers Bach als Mystiker (Bach som mystiker), hade stor framgång hos läsarna, grundades den alltjämt existerande ”Internationella arbetsgemenskapen för teologisk Bachforskning” av Bachforskaren och teologen Walter Blankenburg på Bachfestivalen i Berlin 1976. Det ledde till att man nu hittar talrika verk som redogör för resultaten av forskningen på det teologiska och musikvetenskapliga området. Bachs förankring i sin tids lutherska ortodoxi har blivit grundligt klarlagd, och många av de predikoliknande texter som han tonsatte har blivit begripligare genom att man studerat dåtidens bibelutläggning.Ändå är den från 1800-talet stammande motviljan mot dessa ”gemena tyska kyrkliga texter” (Carl Friedrich Zelter i ett brev till Goethe) fortfarande stark. Att till varje pris rädda varenda rad som förekommer i den här sortens barocklyrik genom att snoka reda på den homiletiska bakgrunden är kanske inte nödvändigt för vår förmåga att tillägna oss dem på det andliga planet. Dessutom har man synat Bachs omfångsrika teologiska bibliotek i sömmarna liksom hans teologiska reflexioner, till exempel de egenhändiga randanmärkningarna i den Bibel i tre band som först 1968 återupptäcktes i USA. ”I en andäktig musik är Gud alltid närvarande med sin nåd”, antecknade Bach till exempel vid Andra Krönikeboken 5:13, där det talas om hur musiken introducerades i templet. Något mer träffande kunde väl en kompositör med ”musik-teologiska syften” inte säga? Till och med Bachs understrykningar i den här Bibeln visar tydligt hur angelägen han mot slutet av sitt liv var om att få en andlig bekräftelse av sina (kyrko)musikaliska verk.
Det är inte många som känner till att det Andra Vatikankonciliets fäder den 11 oktober 1962 tågade in i Peterskyrkan till tonerna av ett av Bachs verk för orgel (Preludium i c-moll BWV 546, spelad av Fernando Germani). Redan den 19 juli under Bach-året 1950 kunde man i den schweiziska kloster- och vallfartskyrkan Maria Einsiedeln lyssna till Bachs ”Opus summum et ultimum”, h-mollmässan, inom ramen för en pontifikalmässa som firades av den dåvarande abboten Benno Gut. Att detta verk redan 1790 gick under namnet den ”stora katolska mässan” i bouppteckningen efter Bachs näst äldste son Carl Philipp Emanuel, visste nog ingen av de sentida åhörarna. För övrigt visar just h-moll-mässan, som ger intryck av att vara Bachs testamente, mycket åskådligt det tolkningsutrymme som finns i Bachs musik. När Bach skapade den var det inte för att den skulle framföras utan för att han ville ge ett ”exempel” i konsten att tonsätta mässan, liksom han gjorde i sin Kunst der Messe (Mässans konst). Den återupptäcktes och publicerades för första gången under titeln Die Hohe Messe i samband med att konceptet ”det upphöjdas estetik” var modernt. Titeln fick den av Hans Georg Nägeli, förläggare och musikforskare från Zürich (1833/45). Walter Blankenburg kallade den på goda grunder ett ”kristet helhetskonstverk”, dirigenten Thomas Hengelbrock ett ”livsverkligheternas brännglas” och slutligen uppfattar den japanske Bachforskaren Yoshitake Kobayashi (som är buddhist) Bachs Dona nobis pacem som en ”appell för världsfreden”.
Johann Sebastian Bach innehade den på en gång kommunala och kyrkliga tjänsten som kantor vid Thomasskolan i Leipzig från 1723 till sin död 1750. Hans samtida såg i honom först och främst den obestridda mästaren på klaverinstrument och orgel, både som kompositör och utövare. ”Han briljerar på pianot”, sade redan en av Leipzigs rådsherrar, när det årsskiftet 1722/23 blivit nödvändigt att tillsätta kantorstjänsten vid Thomasskolan i Leipzig efter Johann Kuhnaus död. Senare, efter Bachs bortgång, lade man till ytterligare några drag till den beskrivningen, till exempel ”den store experten på fugor” och den ”store mästaren på orgel”.
Bach fick namnet ”den upplyste” av några musikvetare från DDR, som gjorde Bachs ”encyklopediska” intressen – till exempel det faktum att han behärskade hela förrådet av tonarter i Das wohltemperierte Klavier – till centrum och springande punkt i den av staten påbjudna Bachbilden. Bach tolkades dessutom (av bl.a. Albert Schweitzer) med eftertryck som ”slutet” på ett stort kapitel inom musikens historia, något som fick mothugg av flera forskare som istället karakteriserade Bach som en ”vägröjare” för senare kompositörer. Främst Mozart och Beethoven lärde sig harmonilära och satsteknik av Bach. Också i det här fallet äger väl båda påståendena sin giltighet ända in i vår tid. Det blir lika tydligt i Anton Webers yttrande ”… ty allt äger rum hos Bach” som i Klaus Hubers syn på Bach som en kompositorisk ”flyktpunkt”, ett uttryck som han medvetet använder dubbeltydigt.
Man kan förundras över allt som varit och är föremål för forskning på området Bach: allt från vilka linjaler (så kallade rastraler) han använde för att rita notlinjer på papper (idag blir de faktiskt nycklar till den exakta dateringen av hans verk), via hans biktfäder, som kommer med ledtrådar när det gäller att fastslå hans ”historiska plats” i spänningsfältet mellan luthersk ortodoxi, pietism och begynnande upplysningstid, och slutligen den sjukdom som ledde till hans död (antagligen diabetes, som yttrade sig som ögonsjukdom och skrivkramp, vilket alltså förklarar den otympliga handstilen i hans sena verk).Det tjugonde århundradets bilder av Bach är överhuvudtaget mycket brokiga och skiftande. ”Den femte evangelisten” står sida vid sida med ”den viktigaste representanten för upplysningstiden”. Den första benämningen går tillbaka till den svenske lutherske ärkebiskopen och teologen Nathan Söderblom, något som dock bara är till hälften sant, eftersom denne ingenstans använder uttrycket ”den femte evangelisten” om Bach utan bara kallar hans verk ”det femte evangeliet”.Det har gått många decennier sedan det kom någon biografi över Bach. Det vore beklagansvärt om det som ges ut om Bach fastnade i den polarisering som faktiskt existerar mellan historiska kompendier (lexika, handböcker) och det esoteriskt-spekulativa materialet (talsymbolik etc.). Följden blev antagligen att ”mittfältet” med gedigen information och för musiker särskilt användbara tolkningar av Bachs verk sattes på undantag. Den ibland till sin spets drivna specialiseringen är en imponerande bedrift, samtidigt som den kan vara till nackdel för Bachforskningen. Detta beror på att den i sin strängt analytiska tendens har trängt undan de lika viktiga försöken att åstadkomma en syntes. De senare lever nu ett liv i skymundan.
Genom att fylla i min mailadress bekräftar jag att jag vill ha bygghemmas nyhetsbrev och godkänner att bygghemma behandlar mina personuppgifter för att kunna skicka marknadsföringsmaterial som anpassats till mig enligt bygghemmas integritetspolicy. Robust och lätt allroundsåg för alla som vill ha en motorsåg som är både kraftfull och ytterst lättstartad plus lättanvänd. Utrustad med…
Odd Molly är ett svenskt klädvarumärke grundat år 2002 med en vision att tillverka kläder som symboliserar kvinnlig styrka, mod och kärlek. Våra plagg skapas med största omsorg och kännetecknas av hög kvalitet, färger, mönster, naturliga material och handgjorda detaljer. Varumärket har hämtat inspiration från Molly, en kvinna som levde ett bohemiskt skaterliv i Venice…
These programmes are taught in English. Below you’ll find specific information concerning the procedures spanning from application through to registration as well as some practical information for newly enrolled students. Registration number: 202100-2932 VAT number: SE202100293201 PIC: 999985029 Registrar About this website Privacy policy Editor: Mauricio PerezGenom att skapa den här jobbaviseringen samtycker du till…
Apoteket finns här för dig, dina nära och kära, ditt kvarter och din stad, ja, hela Sverige. Och var du än möter oss, kan du lita på att Apoteket gör allt för att du ska må bra.Beräkningen är gjord utifrån konsumentverkets riktlinjer och baseras på en 5 år bunden ränta på 3.95% med lånets löptid…
Upplevelse.com är en av Sveriges främsta aktörer inom upplevelsebranschen. Bolaget grundades år 2009 vi har hittills sålt upplevelser och presenter till över 200 000 nöjda kunder över hela Sverige. Hos oss hittar du över 400 roliga, mysiga, smakrika och spännande upplevelser för både stora och små. Läskigaste och roligaste jag gjort på längeFick en helikopterlektion…
Regel nummer 1! Undvik alltid att ställa parfym i direkt solljus. Visst, solen skapar så snygga reflektioner på väggen, men lita på oss – skugga får dofter att hålla längre. Att utsätta parfymsamlingen för solljus påverkar inte bara doften, utan även utseendet så småningom. Ju mörkare förvaring, desto bättre.Låt oss gissa, förvarar du dina dofter…