Banankaka Glutenfri Mjölmix

Hej hej! Välkommen till Lauritsen’s Glutenfria!! Jag heter Jenny och jag älskar att baka!!! Jag bakar nästan alltid glutenfritt då mina barn Theo 11 år och Molly 8 år är glutenintoleranta. Jag kommer att bjuda på glutenfria bakningstips och inspiration 🙂 Häng med!Vi har funnits på Internet sedan 1999 och är mötesplatsen på internet för matlagnings- och vinintresserade. Du som besökare är välkommen att ta del av de inlägg, artiklar och recept som finns här.

Mosa bananerna och blanda ner detta i smeten. Hacka chokladen. Blanda ihop mjöl, choklad, fiberhusk och bikarbonat och vänd ner i smeten. Vispa till sist vitorna till hårt skum och vänd ner dem.Istället för att kasta de där bruna bananerna i frukskålen som ingen vill ha kan de få nytt liv i en banankaka med chokladbitar – klimatsmart, glutenfritt och gott!!

Häll blandningen i en form (23 cm) bröad med kokos och gärna med löstagbar botten. Grädda i 30 minuter, 175°C. Den ska vara knappt klar i mitten för att bli extra saftig.Hej Jenny, vad trist att den blev bränd. Jag brukar ha min på 175 grader varmluft. Kan du ha använt en större form som gjorde att kakan inte blev lika hög och därför blev klar på kortare tid? Hoppas det inte avskräcker dig från att testa den igen. Det är en saftigt och mycket god kaka. Saftig och toppengod. Vi hade slut bikarbonat hemma. Läste att 1/2 tsk bikarbonat kan ersättas av 1 tsk bakpulver samt en “sur” ingrediens. Vi ersatte 3 av 4 msk mjölk med yoghurt. 1 dl socker blev bra. Kakan blev gräddad i en rund form och borde kunna vara tårtbotten ev med Philadelphia topping. Tack för receptet. Danielle är en självlärd bakentusiast och receptskapare. Hennes kärlek för bakning och matlagning startade tidigt och sitt första recept knåpade hon ihop redan vid sju års ålder. Hon älskar att testa nya smaker och experimentera fram nya recept.Jag bakade denna banankaka eftersom bananer är ett riktigt bra substitut för socker. Om man använder riktigt mogna bananer så ger de en jättegod sötma till en mjuk kaka. Jag hjälpte sötman på traven med lite honung och vaniljpulver men till största delen kommer alltså sötman helt från bananerna. Jag bakade den även med mandelmjöl och kokosmjöl så den är helt glutenfri. Istället för smör använde jag rapsolja och mjölken är osötad mandelmjölk. Det blev en jättegod och saftig banankaka med lite crunch från pecannötterna på toppen. Den håller sig också riktigt saftig i flera dagar i kylskåpet och den går även bra att frysa. Däremot så skulle jag inte tina den i mikrovågsugn utan låta den tina på köksbänken eller i kylskåpet.

Så när jag läste att både glutenfritt och utan vit socker var något flera av er önskade så började jag tänka lite. Glutenfritt är ganska lätt att få till men utan vitt socker brukar bli lite svårare. Speciellt eftersom många produkter redan innehåller socker. Och vissa sockersubstitut tycker inte jag känns mycket bättre. Det är lite svårt att avgränsa ”sockerfritt”. Jag brukar kalla det utan vitt socker och där under hamnar då strösocker, florsocker, sirap och dolt socker i produkter. Jag har säkert missat någon sort här men ni fattar galoppen. Det jag brukar ersätta med är agavesirap, honung, kokossocker, björksocker eller frukt och bär (här ingår torkad frukt och dadlar).
Hej! Just när det gäller glutenfria recept så är det väldigt svårt att ersätta olika mjölet med andra eftersom egenskaperna är så olika. Kokosmjöl binder mycket mer vätska än mandelmjöl så byter du ut till det så kommer kakan att bli väldigt torr. Jag har svårt att säga hur man skulle kunna byta ingredienser i glutenfria recept utan att experimentera och testa en hel del först. Det är så lätt att ändra kemin i receptet när det kommer till glutenfria alternativ till mjöl som förändrar hela konsistensen. Jag är ledsen att jag inte kan hjälpa dig mer än så! Jag hoppas du hittar ett annat smaskigt glutenfritt recept att testa.

Förra veckan ställde jag en fråga på min Facebook-sida om vilken typ av recept de ville att jag skulle utveckla mer av: glutenfria, utan vitt socker, veganska eller en blandning av alla tre. Och flera ville se mer glutenfritt och recept utan vitt socker, gärna sötade så naturligt som möjligt. Jag tycker det är jätteroligt att höra vad ni letar efter för recept, det är alltid roligt att kunna komma med något som ni verkligen gillar och vill prova själva. Ni får mer än gärna ge mig tips och feedback på vad ni skulle vilja ha för typ av recept. Lämna en kommentar eller skriv ett inlägg på Heavenly Cupcakes Facebook-sida.Jag försöker också dra ner mer på sötman och satsar på att smaksätta mer med kryddor, choklad eller vaniljpulver. Att smaksätta mer är ett jättebra sätt att lura hjärnan till att tro att det smakar sött fast det inte gör det. Idag tillsätter man ofta socker istället för eller utöver kryddor och smaksättare eftersom dessa är dyra. Man maskerar på så sätt dålig kvalité eller mindre smaksättning med mer socker. Vi vänjer oss vid sötman och det är först när vi börjar vänja oss av vid socker som vi upptäcker hur söta vissa saker faktiskt är.

Och om ni testar ett av mina recept så blir jag jätteglad när ni taggar mig så att jag kan se och kommentera! @danielleschill eller #heavenlycupcake så hittar jag det på Instagram och Twitter. Jag älskar att höra från er och se bilder på recepten ni testat!
Sugen på ett nyttigare bananbröd till fikat? Gör en saftig, glutenfri banankaka med choklad och bananer som enda sötning. Perfekt när du har mogna bananer över!

Vad är en matblogg utan ett enda sött recept? ? När du har några övermogna bananer hemma är detta recept kanon! Jag har bakat kakan glutenfri med Lailas mjölmix (som är mjölkfri) och vegansk, utan att egentligen ändra på så mycket. Den går fint att frysa in och håller sig saftig i några dagar tack vare bananerna!
Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår hemsida och kan låta tredje part sköta annonser och optimera vår marknadskommunikation. De använder cookies för att mäta annonsernas effektivitet och göra annonsinnehåll mer personligt. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen kommer vi att anta att du godkänner detta.Det här är en blogg som bjuder på vardagsmat och bak fylld med glädje och en rejäl portion kärlek. Enkelt utan större krussiduller. Nåja, kanske lite festligare ibland. Här hittar du recept helt fritt från mjölkprotein och ägg och i vissa även fritt från gluten och i andra fritt från sädesslag. Här förekommer inte heller nötter eller mandel. Ha en fin dag!

Den är verkligen god denna banankaka med kokostosca. Söt men sådär smarrig att man måste ta en liten, liten bit till. Jag har sett flera varianter på mjuka kakor med kokostosca som blåbärskaka, chokladkaka, kladdkaka och med en helt vanlig sockerkaksbotten. Banankaka vet jag inte om jag sett men jag tänkte att man kan ju alltid testa! Kan ju inte bli mer än tokigt och då vet jag ju det. Min man har redan ätit tre-fyra bitar men uppdelat på två dagar, tack och lov. Men jag förstår inte vart allt tar vägen på karln, slank som en stafettpinne är han i alla fall.
Supergod! Jag hade en burk dulc de leche hemma jag smetade på nån dl av. Och hackade även vit choklad och tranbär och lite salta jordnötter tillsammans med valnötterna. Gifte sig fint med banansmaken och kryddorna.Såååå vacker bild med fin kolasås men min kaka såg inte verkligen ut så ….. helt klart måste såsen koka betydligt längre ….. ngt besviken ….. borde klart själv räknat ut att den koktiden är alldeles för kort … 🥲🥲🥲

Similar Posts