Bänkskiva För Badrum

Skälet till varför många inte köper bänkskivor av sten till sitt kök är priset. Bänkskivor av kompositsten och granit är lyxvaror och kostar ungefär lika mycket. Pris spektrumet ligger allt mellan 2000 och 5000 kronor per löpmeter.

Komposit är en stark rival till granit. Granitbänkskivor är fortfarande det populäraste valet bland stensorter, men om man vill ha en köksbänk med lite mer vågade färger är det komposit som gäller. Komposit är också lite varmare än granit.
Komposit har blivit mycket omtyckt alternativ till köket. Den har blivit populär på grund av sin färgskala, beständighet och underhållsfrihet. Komposit kan du hitta i alla regnbågsfärger. Numera erbjuds komposit av de flesta köksbutiker. Om du letar efter en bänkskiva som kräver inget underhåll är komposit ett bra val för dig. Du behöver inte impregnera en kompositbänkskiva eftersom den inte är porös. Du kan också hacka grönsaker/kött direkt på kompositen utan att den tar skada.Oavsett om du bygger om ditt kök från grunden eller ger det en uppsnyggning, är valet av bänkskivan en viktig del av renoveringen eftersom den har så central roll i köket. Vilken bänkskiva är det som du ska välja? Om du gillar glamour och lyx och inte är priskänslig ska du välja en bänkskiva av sten. Man kan lätt bli förvirrad av all det överflöd av stenmaterial som finns på marknaden. Det finns granit, komposit, marmor, kalksten och mycket annat. Alla dessa stensorter har unika karaktärsdrag, utseende och känsla.

Om du är priskänslig kan du välja en bänkskiva av laminat eller trä till ditt kök. Laminat är en slitstark bänkskiva som du hittar till mycket billig pris, de är också svåra att repa, motstår avfärgningar galant och kan imitera natursten som granit, komposit och marmor mycket väl.
Alla de material för bänkskivor som finns på marknaden är i grunden väl avsedda för att uppfylla de krav som kan ställas på en bänkskiva i ett badrum. När det kommer till bänkskiva av laminat kan kvaliteten skilja sig åt mellan olika fabrikat.

Det motsatta gäller för betongskivorna. De är mycket hållbara och ger ett rustikt och nästan rått intryck. Betongens yta kan slipas på olika sätt. En lätt slipning ger ett mer rustikt utseende, medan en väl slipad betongyta blir blank och len.
Laminat är ett tåligt material som kan vara färgad i en vacker färg eller efterlikna sten alternativt trä. Det är också lätt att hålla bänkskivor av laminat rena. De är tillverkade av papper som pressats samman ordentligt. Ytskiktet är ofta tillverkat i melamin, en typ av plast.

Vad är en keramisk bänkskiva?
En keramik bänkskiva är ett industriellt tillverkat material vilket innebär att det, till skillnad från naturmaterial, är mycket tåligt. En bänkskiva i keramik, eller golv och väggbeklädnader i keramik, är det mest tåliga du kan ha i ditt hem.
Det lönar sig i längden att köpa bänkskivor av hög kvalitet, eftersom de slits hårt. Valet är i övrigt en fråga om tycke och smak, samt vad den egna ekonomin tillåter. Bänkytor är väl synliga i ett möblemang, så välj bänkskiva med omsorg.Laminatskivor är ofta en billig och praktisk lösning i badrummet. Den svaga punkten i en laminatskiva är hörn och kanter. Om en laminatskiva kapas försvinner kantskyddet. En sådan ände kan skarvas med en annan skiva, eller så får kanten fogas för att ge skydd åt laminaten.

I många badrumsmöblemang krävs en bänkskiva. Enda undantaget är då ett fristående tvättställ eller en kommod med nedsänkt tvättställ väljs som alternativ. Men även då kan det vara bra med avlastningsytor i badrummet.Det som är nackdelen med en stenskiva är att den är dyr. Det är svårt att kapa en stenskiva i syfte att få den att passa. Det ger fula kanter. Det bästa är att beställa en stenskiva som passar i dimensioner från början.

Komposit kan också fungera som tvättställ, och det finns ett antal intressanta lösningar på marknaden där tvättstället är integrerat med bänkskivan utan att en enda skarv står att finna i ytan. Utöver den fantastiska hållbarheten är komposit ett prisvärt alternativ.Bänkskivor av trä kan lätt kapas till rätt storlek. Värre är det då träet behöver skarvas. Det ger ofta ett mindre trevligt uttryck. Betongskivor säljs i standardformat eller gjuts efter beställning, och kan därmed ha vilken dimension som helst.

Bänkskivor av sten är mycket vackra och hållbara. De vanligaste stenarterna är granit och marmor. Dessa tål obegränsade mängder med vatten och klarar de flesta spill eftersom ingen vätska sugs upp av materialet. Stenskivor är också behändiga då de inte behöver underhållas alls.
Bänkskivorna i ett badrum är finishen på möblemanget. Förutom att vara snygga och matcha den övriga inredningen behöver de vara praktiska och inte minst hygieniska. De ska tåla väta, diverse hygienprodukter och värme från locktångar och andra maskiner.

Det ställs höga krav på skivorna i ett badrum. Med rätt bänkskiva blir badrummet lättstädat, vackert och funktionellt. Bänkskivor kommer i material som laminat, komposit, granit, marmor och skiffer, för att bara nämna några.
Solida bänkskivor av trä och betong har blivit ett allt hetare alternativ i de svenska badrummen. Träskivor är vackra och ger ett levande intryck till badrummet, men kräver en del underhåll för att behålla sin fräschör. De klarar inte hur mycket vatten som helst och är känsliga för höga temperaturer.Komposit är ett modern material som är mycket hållbart. Materialet är en kombination av akryl och mineraler vilket ger ett stenliknande utseende. Liksom laminatskivorna är bänkskivor av komposit lätta att hålla rena. Om märken uppstår är det ganska lätt att få ytan vacker igen genom att slipa ytan försiktigt med ett fint slippapper.

En lite udda, men också rolig variant på bänkskivan är att kakla en skiva med mosaik. Det ger ett unikt och levande intryck. Mosaikytorna kan vara lite mer omständliga att få rena, eftersom ytan inte blir helt jämn. Fogen kan också dra åt sig fukt, vilket gör att den kan få fläckar. Mosaiken kaklas på en gjuten platta. Gjutningen sker oftast på plats.Många drömmer om att ha en bänkskiva av sten i köket. Det är inte så konstigt, för en stenskiva kan verkligen bidra till att ge köket en exklusiv och vacker känsla. Samtidigt är det ett väldigt hållbart och hygieniskt material. Även om det inte är fullt så underhållsfritt som du kanske tror, beroende på vilken typ av sten du väljer.

I våra kataloger får du massor av inspiration men även konkreta och handfasta tips kring såväl hur du planerar kök som vilka tillbehör som passar ihop på bästa sätt.
Bänkskivan kan ha ett avgörande inflytande på helhetsintrycket av köket, och du kan skapa den stil du önskar på flera olika sätt. Till exempel kan materialet och ytans struktur spela en viktig roll, på samma sätt som färgen naturligt bidrar till att definiera designen i samspel med köksenheternas form och färg.

För att du kan jämföra de olika materialens hållbarhet har vi fått en 3:e part att beräkna CO2e*-avtrycket per kvadratmeter bänkskiva. Beräkningarna tar höjd för alla aspekter av produkternas totala livscykel inklusive transport, produktion och möjligheten för återanvändning.
Valet av kökslucka, bänkskiva och handtag formar köket. I vår simulator kan du prova dig fram i vårt breda sortiment och hitta det du gillar allra mest innan du går vidare och planerar just ditt kök.

En rostfri bänkskiva är ett både vackert och hållbart alternativ. En klassisk bänkskiva som på senare tid har blivit trendig på nytt. Men oavsett trend eller inte har den många fördelar och estetiska kvaliteter som kan lyfta vilket kök som helst.
Alla träslag har sina unika egenskaper. Hårdhet, täthet och behov av skötsel är olika beroende på träslag. Generellt kan man säga att en träskiva ska vårdas och att en välvårdad skiva håller mycket länge. Små skador som tas om hand med lite slippapper och ny olja blir bara en levande del av dessa naturligt vackra material. Träbänkskivor går att göra i stora format. Maxmått: 5 x 1,3 m

Hittar du inte vad du letar efter? Eller har du en fråga som du söker svar på? Ta en stund och sök efter svaret i vårt Helpcenter, här finns artiklar som beskriver och fördjupar sig i många olika frågeställningar.
Ytan är hård och tät och tål både värme, vatten och hårt slitage. Kvalitén i en stenskiva förlänger ofta hela kökets livslängd. Ett idealiskt material för dig som vill baka eftersom degen inte fastnar i den kalla skivan. En stenskiva kommer från naturen och har därmed begränsningar i mått och utformning, särskilt då den utrustas med vask eller hål för spishäll. Maxmått: Unika mått beroende på stensort och utformning, ca 2,9×1,2 mLaminatskivor är tåliga och lätta att hålla fräscha. De kan göras i stora format och kan fås i många olika färger och även med struktur. En framkant kan göras rak eller rundad, s.k. postform men övriga kanter måste förses med lister. Listerna kan fås i laminat, ABS-plast, aluminium och trä. Trälisterna går att få i många profiler. Maxmått: ca 4×1,2 m Tjocklek: 12-60 mm

Vi erbjuder enbart bänkskivor i material som vi vet håller måttet, inte bara i mm mätt, för att du och ditt kök ska få en bra upplevelse i många år framöver. Här är en komplett lista över hela vårt sortiment för bänkskivor.
Den tredje viktiga faktorn när du ska välja bänkskiva är diskhon. Möjligheterna är oräkneliga, och när du anlitar Ballingslöv till att montera diskhon i din köksbänk, kan du vara säker på att få en lösning som underlättar den dagliga användningen och rengöringen. Det finns många olika modeller att välja mellan och flera välkända varumärken i olika prisklasser.Din köksbänk kommer att utsättas för lite av varje under de närmaste åren. Så det är sällan en god idé att bara ta hänsyn till designen när du gör ditt val. När det gäller det dagliga livet i köket, är faktorer som hållbarhet, hygien, rengöring och underhåll viktigt. Detsamma gäller bänkskivans förmåga att motstå värme och spill.

En ny variant av laminatskiva utan kärna av träfiber. Skivorna är endast 12-13 mm tjocka och är gjorda av det hårda laminatet rakt igenom. Det hårda materialet är svårt att bearbeta och vi rekommenderar att skivorna köps i exakta mått och utrustade med hål för vask och häll från fabrik. Materialet lämpar sig heller inte för att skruva i varför infästning sker med Silicon under skivan. Maxmått: ca 4×1,2 m Tjocklek: 12-13 mm
I vårt nyhetsbrev får du senaste nyheterna inom kök, badrum och förvaring. Du får inspiration, aktuella erbjudanden och kan följa flera olika spännande inredningsprojekt. Anmäl dig direkt!En bänkskiva i massivt trä ger köket en varm naturlig känsla. Du kan välja mellan olika träslag och ytbehandlingar som passar in med kökets stil. Dessutom är trä ett hållbart material, så länge du sköter det på rätt sätt. Samtidigt är det känsligt för värme, så om du vill ha träkänsla men samtidigt behöver en väldigt tålig yta kanske en bänkskiva i laminat är att föredra.

Nedan ser du en sammanställning över positiva och negativa egenskaper för de olika typer av bänkskivor som vi erbjuder. Maxmått: Med maxmått nedan menas bänkskivans maxmått utan skarv.Med 95% mald sten sammanbundet med konstharts uppnås en stenliknande produkt som har en jämnare kvalitet än en vanlig natursten. Skivorna kan göras större och tunnare och med högre precision, vilket gör att du kan slippa tråkiga skarvar. Hög värme från t.ex. en stekpanna kan skada skivan och lämna vita märken. Maxmått: 3 x 1,2 m

Ditt val av bänkskiva kommer på flera sätt att ligga till grund för det liv som du och din familj ska leva i köket under lång tid framöver. Och därför bör du ställa dig ett antal viktiga frågor angående bänkskivan.
Mötet äger rum i butiken med den köksexpert du valt i bokningen. För det är just vad våra återförsäljare är, köksexperter. Med deras hjälp får du ett kök som passar just ditt hem och dina behov.Här kan du snabbt och enkelt på egen hand rita ditt nya kök i din egen hemmiljö. Bra för dig som vill planera lite själv och få en grov ritning innan du går till en återförsäljare för vidare planering av ditt kök.Man bör alltid använda rengöringsmedel med ett pH-värde mellan 5-8. Utsätts ytan för medel över – eller under bör du omgående rengöra ytan med rikliga mängder vatten.

Vad är dyrast granit eller komposit?
Komposit kostar lite mer än marmor och granit. Se vår sortiment av stenskivor i granit, marmor, komposit eller gotlandssten.
Kompositen skiljer sig från natursten när det gäller vilka livsmedel som kan orsaka skador. Du kan spilla vin, juice, kaffe, te, läsk mm utan att det kommer att ge frätskador (som på marmor) eftersom ytan är inte lika porös som natursten. Vätska kan alltså inte tränga igenom ytan. Eftersom vätska inte kan trängas in i materialet är potientialen för baktieriell reproduktion avsevärt mindre.Vi på Stenskivor.se är experter inom stenbearbetning och jobbar hårt för att alltid ge dig den bästa service snabbt och noggrant – på Internet sedan 2010!Om du mot förmodan får en fläck på din kompositskiva använd först en mjuk trasa, varmt vatten och vårt rengöringsmedel. Låt det verka några sekunder och torka sedan av ytan. Skölj rikligt med vatten och torka av. För att förhindra repor och liknande skador bör du alltid använda en skärbräda. Komposit är väldigt resistant mot repor men vi tycker det är alltid bäst att ta det säkra före det osäkra. Om du har polerad yta kan den rengöras med hjälp av milt flytande två och fuktig luddfri duk eller mikrofiberduk. Tvätta sedan med vatten och torka av.

Hur tjock bänkskiva ska man ha?
Om skåpluckorna har handtag skall bänkskivan sträcka sig minst 1-2 cm över framkanten. Hur tjock ska bänkskivan vara? Den vanligaste tjockleken är 30 mm, men även 40 mm och 20 mm används.
Trots att kompositskivor klarar mycket höga temperaturer bör du alltid använda grytunderlägg. Plötsliga temperaturförändringar kan orsaka sprickor; särskilt vid eller i närheten av kanter eller skarv.

Vi på Kitchens.se är experter på kökslösningar och har levererat unika kök till kunder över hela världen. Vi har ett brett utbud av allt du behöver till ditt kök inklusive exklusiva bänkskivor, vitvaror samt möbler och belysning till hemmet.​​​​​Keramik är motsatsen till porös, vilket gör att ytan är otroligt motståndskraftig mot såväl fläckar som kemikalier. En bänkskiva i keramik behöver därför inte impregneras före användning. Fläckar efter exempelvis fett, kaffe och vin behandlas med ett alkaliskt rengöringsmedel. Fläckar från juice och läsk bör behandlas med ett oxidantiskt rengöringsmedel. Keramik tillverkas genom en blandning av sand, lera, sten och naturliga f\u00e4rg\u00e4mnen som sen uts\u00e4tts f\u00f6r extremt h\u00f6g v\u00e4rme. En b\u00e4nkskiva i keramik, eller v\u00e4ggbekl\u00e4dnader och golv, ger ett vackert och exklusivt intryck samtidigt som du inte beh\u00f6ver t\u00e4nka p\u00e5 n\u00e5gon s\u00e4rskild underh\u00e5llning. Den keramiska ytan absorberar varken v\u00e4tskor, syror eller andra flytande \u00e4mnen som vanligtvis kan skapa fl\u00e4ckar och missf\u00e4rgningar. Sl\u00e4pp loss med matlagningen, st\u00e4ll ditt vinglas fritt p\u00e5 k\u00f6ks\u00f6n eller st\u00e4ll din varma stekpanna precis var du vill p\u00e5 b\u00e4nkskivan \u2013 keramik t\u00e5l allt detta. Vi har valt ut de mest fantastiska skivorna i keramik, som ger ett levande intryck s\u00e5 att du knappt kan se skillnaden p\u00e5 om det \u00e4r marmor eller just keramik. Titta igenom v\u00e5rt urval och kontakta g\u00e4rna oss p\u00e5 Kitchens.se f\u00f6r professionell r\u00e5dgivning.Vid svårare fläckar från exempelvis nikotin, bläck eller stearin bör du använda någon form av lösningsmedel som innehåller alkohol – såsom aceton, lacknafta eller terpentin.

Bänkskivor och skivor i keramik finns i olika texturer och ytor. Du kan välja alltifrån matta ytor till borstade och polerade ytor. Keramik skivor finns i marmorliknande mönster med ådringar och nyanser, till enfärgade, minimalistiska och industriella skivor. En bänkskiva i keramik passar både det traditionella köket som det moderna köket. Eftersom materialet är så hårt och tåligt finns det även att beställa i tunnare skivor. Keramik skivor finns i alltifrån 6 mm – 30 mm. Du kan dessutom välja att bygga upp skivorna och skapa en skräddarsydd variant som ingen annan har. Vi ser alltid till att hela projektet går till på ett kvalitetssäkert sätt och rekommenderar att du helst använder dig av vårt mätningsteam och installtionsteam för bästa resultat. Priserna på keramik skivor är angivna för en tjocklek på 20 mm och ett djup på 351‒650 mm. Alla priser är angivna per löpmeter och inklusive moms.
Keramik tillverkas genom en blandning av sand, lera, sten och naturliga färgämnen som sen utsätts för extremt hög värme. En bänkskiva i keramik, eller väggbeklädnader och golv, ger ett vackert och exklusivt intryck samtidigt som du inte behöver tänka på någon särskild underhållning. Den keramiska ytan absorberar varken vätskor, syror eller andra flytande ämnen som vanligtvis kan skapa fläckar och missfärgningar. Släpp loss med matlagningen, ställ ditt vinglas fritt på köksön eller ställ din varma stekpanna precis var du vill på bänkskivan – keramik tål allt detta. Vi har valt ut de mest fantastiska skivorna i keramik, som ger ett levande intryck så att du knappt kan se skillnaden på om det är marmor eller just keramik. Titta igenom vårt urval och kontakta gärna oss på Kitchens.se för professionell rådgivning.

Ett val av bänkskiva handlar inte enbart om det visuella eller estetiska. Det material du väljer samt dess tålighet och livslängd är en viktig aspekt vilket inte bör åsidosättas. Investera smart och tryggt, välj något tidlöst som du kommer att glädjas av länge och som kommer att se lika fint ut efter många år. Bänkskivan är en av de delar i köket som tar mest stryk. Beroende på hur aktiv du är i köket eller vilken relation du har till matlagning kan det vara bra att utgå från att investera i en bänkskiva i keramik. Föreställ dig att kunna ställa stekpannan, varma grytor eller ungsformar direkt från spisen på bänkskivan eller djupfrysta föremål direkt från frysen – utan att påverka själva ytan. Njut och slappna av, utan att behöva tänka på att använda underlägg eller att få fläckar – släpp loss i köket.Cosentino har utvecklat en av de mest tåliga keramik ytorna på marknaden. Under de senaste åren har Dekton blivit ett alltmer populärt val att ha hemma i både kök och övriga ytor. Materialet är ännu mer beständigt mot nötning än något annat material, vilket också gör det till ett bra alternativ vid kommersiella miljöer, såsom golv och fasader. Dekton är extremt bestående mot ultraviolett UV strålning och har en starkare färghållbarhet – vilket gör att ytan inte kommer att blekas eller ändras över tid, oavsett om skivan används inomhus eller utomhus. Tack vare materialets låga porositet är bänkskivor och skivor i Dekton extremt tåliga mot fläckar från hushållsanvändning samt olika kemikalier.

Behandla keramik med ett surt rengöringsmedel, ett rengöringsmedel med lågt PH-värde. Avkalkningsmedel kan med fördel användas utan risk för att skada den keramiska ytan.Genom att fylla i min mailadress bekräftar jag att jag vill ha badshops nyhetsbrev och godkänner att badshop behandlar mina personuppgifter för att kunna skicka marknadsföringsmaterial som anpassats till mig enligt badshops integritetspolicy.

Om du väljer att ha en bänkskiva istället för ett handfat som täcker hela tvättställsskåpet, har vi lösningen för dig. Här kan du hittta bänkskivor i olika längder och i olika utföranden. Klicka dig in på de olika storlekarna nedan och välj mellan mellan antracit, bambu, marmormönstrad eller vit.
Våra slitstarka och vattentåliga bänkskivor för badrummet kan placeras med tvättstället till vänster, höger eller i mitten. För när allt kommer omkring är ju alla badrum och badrumsrutiner unika. Bambu? Marmormönstrat laminat? Vi har olika material och utföranden eftersom stil också är något väldigt personligt. När e-postmeddelandet har skickats kommer ditt e-postmeddelande att raderas från vår lista och inga fler e-postmeddelanden kommer från oss. Naturligtvis delar vi inte din e -post eller annan information med andra Genom att acceptera alla våra cookies godkänner du att vidaXL placerar cookies för att förbättra webbplatsupplevelsen, till exempel för relevanta produkter och förslag. vidaXL har också flera partners som kräver att data skickas till dem för att bekräfta försäljning eller tillhandahålla riktade annonser. För mer information, se vår sekretess- och cookiepolicy.

Marknadsförings-cookies Marknadsförings-cookies används för att spåra besökare på webbplatser. Avsikten är att visa annonser som är relevanta och engagerande för den enskilda användaren och därmed mer värdefulla för utgivare och tredjepartsannonsörer.
Analytiska cookies Dessa cookies tillåter oss att räkna besök och trafikkällor så att vi kan mäta och förbättra prestandan på vår webbplats. De hjälper oss att ta reda på vilka sidor som är mest och minst populära och se hur besökare rör sig på webbplatsen. All information som dessa cookies samlar in är aggregerad och därför anonym. Om du inte tillåter dessa cookies kommer vi inte att st när du har besökt vår webbplats och kommer inte att kunna övervaka dess prestanda. Bänkskivor i marmor är en traditionell arbetsyta för konditorer, eftersom den kalla stenen håller smöret i konditorivaror från smältning. Läs mer om marmorbord. Det finns även ett tredje material som är ännu motståndskraftigare än granit, och det är komposit eller ”konstgjord sten”. Komposit är tillverkad av stenpulver som smälts i samman vid mycket hög temperatur. Till skillnad från granit, motstår bänkskivan i komposit fläckar helt och hållet och den behöver inte impregneras. Komposit kan levereras i mönster och färg som efterliknar granit, men den är mer enhetlig än verklig sten (det kan vara både bra eller dålig, beroende på din smak.) Komposit kan beställas i färg och mönster som inte finns i naturen, som exempel klarblå, lila, grön, orange… Komposit kostar lite mer än marmor och granit.Om vi lämnar de praktiska överväganden åt sidan, då har marmor ett utseende som är mer elegant och lyxigt. Marmor har väldigt fina kristaller i sig som skapar det snöiga eller satin liknande utseendet. Även färgen och mönstret kan vara rätt dramatisk. Granit brukar ha större kristaller i sig i storleksordning av ärtor eller riskorn. Detta skapar en grövre och mer glittrande utseende. Granit finns i flera färger och mönster än marmor.

Både marmor och granit är naturstenar, vilket betyder att de är tunga, klumpiga och tidskrävande att installera. Eftersom de både är naturprodukter kan det förekomma avvikelser i färg och mönster. Stenprover kan alltså avvika något från bänkskivan som du får levererat. Båda granit och marmor förekommer i en mängd olika färg och mönster. Båda kan missfärgas av oljiga eller starkt färgade livsmedel. Båda materialen ska impregneras (en gång per år brukar räcka). De båda stenskivorna tål relativt bra värme och får inga brännmärken (om du placerar ett mycket varm kastrull på någon av de stenskivorna kan de i teorin spricka).
De flesta brukar rekommendera granit till en köksbänkskiva. Marmor kräver mer underhåll, är mindre hållbar och kostar ungefär lika mycket. Marmors fördel kan vara utseende, men det beror på beställarens smak och kökets design. Granit är ett mycket hårdare och starkare sten än marmor och klarar därför stötar och repor bättre. Granit är också resistent mot syror som citronsaft, tomatjuice och vinäger. Enkelt sagt är marmor kalciumkarbonat, precis som en krita, men en mer komprimerad och i kristalliserad form. Syror kan etsa marmors yta permanent. Marmor får både sprickor och repor lättare än granit. Vissa marmorskivor kan ha väldigt lite mönster vilket gör att fläckar och skador blir mer synliga. Granit har vanligtvis ett prickigt mönster vilket döljer fläckarna bättre. Om du kommer att använda bänkskivan flitigt är granit ett bättre val. Blandaren är något av det mest använda i badrummet. Därför lönar det sig att tänka igenom ditt val av blandare noga. Läs om material, design, enkel temperering och automatiska kranar och ta ett genomtänkt beslut.

Ska ditt badrum andas spa-atmosfär? Eller vill du skapa en stram och stilren look? Oavsett vad du gillar så spelar fronterna en viktig roll i den slutliga stämningen i badrummet.
Både design och praktisk funktionalitet är viktigt när du väljer en bänkskiva för badrummet. Få en översikt över material och alternativ och hitta den bänkskiva som uppfyller dina estetiska och funktionella behov.

Hur bra är Ikeas bänkskivor?
Ballingslöv, Ikea, Bauhaus och Epoq klarade fuktprovningarna mot kanterna helt utan skador. Gemensamt för de opåverkade skivorna är att de har rundade framkanter, så kallad postform, där laminatet är vikt runt kanten.
Spegeln är oumbärlig i badrummet, där den har både en praktisk och dekorativ funktion. Möjligheterna är nästan oändliga, och därför finns det några saker du bör tänka på innan du väljer spegel. Du kan till exempel ta hänsyn till optisk effekt, form, storlek, integrerat ljus och hur högt spegeln ska hänga.Förutom att bidra till stämningen i badrummet finns det en del praktiska krav som bänkskivan måste uppfylla, bland annat att den ska vara lätt att underhålla och tålig mot fukt och vatten.Badrummet ska samtidigt vara funktionellt, attraktivt och trevligt att vistas i. Ditt val av skåphandtag kan vara den sista detaljen som fulländar badrummet.

Det mest prisvärda valet är en bänkskiva i laminat, medan bänkskivan i massivt trä ligger i mitten av prisklassen. Keramik, granit och CoreStone ligger i den exklusiva änden av prisskalan. Priset på din bänkskiva beror på storlek och material. När du vet måtten på bänkskivan kan du räkna ut det exakta priset.Skötsel och underhåll av bänkskivan beror på materialet. Gemensamt för alla material är att daglig rengöring kan göras med en hårt urvriden trasa. Vi rekommenderar att du undviker att använda starka rengöringsmedel på bänkskivor.CoreStone består av solitt genomfärgat kompositmaterial och fås i många toner, så du kan skapa din helt egna look. CoreStone kräver minimalt underhåll och är både hållbart och vattenresistent.

Vilken bänkskiva är mest tålig?
Granit: Granit är det allra hårdaste och tåligaste materialet av de olika naturstenarna. Till skillnad från marmor och kalksten tål materialet även sura ämnen och starka rengöringsmedel. Pris: Stort spann beroende på vilken sten man väljer. Carrara Marmor och vissa Kalkstenar är de som har lägst pris.
Det är viktigt att hitta bänkskivor som matchar resten av interiören på monteringsplatsen. I köket bör du överväga färgen på köksluckorna och vilken typ av färger, strukturer och tillbehör som kommer att användas. Du kan använda samma sten eller keramiskt kakel på väggen ovanför bänken. Vill du ha kontraster eller harmoni? Hur bra är belysningen – både den naturliga och den artificiella? Med tanke på detta bör antingen ljusare eller mörkare bänkskivor användas. Fläckar syns bättre på enfärgade än på mönstrade plattor. Vill du ha högblank eller bara en normalt polerad yta? Se på stenprover på plats eftersom färger inte återges korrekt på en datorskärm.Olika typer av sten har olika egenskaper. Granit finns i flera olika färger och mönster. Även om det är hållbart och vackert, bör du komma ihåg att en skiva i ljus granit oftast är mer absorberande och skör, vilket gör den mer känslig för missfärgning och mekaniska skador. De flesta typer av marmor är inte lämpliga i kök men passar bra till badrum, fönsterbrädor eller spisstenar. Kontrollera om din favorittyp av marmor är lämplig på den önskade platsen! Kvarts (kompositsten) är ett starkt och icke-poröst material, vilket gör det praktiskt och underhållsfritt. Det finns i olika färger, varav några är konstgjorda.

Vad kostar en bänkskiva i komposit?
Bänkskivor av kompositsten och granit är lyxvaror och kostar ungefär lika mycket. Pris spektrumet ligger allt mellan 2000 och 5000 kronor per löpmeter. Om du är priskänslig kan du välja en bänkskiva av laminat eller trä till ditt kök.
Nu har du tagit fram ritningar för ditt nya kök, eller kanske redan har monterade köksskåp, och vill installera en bänkskiva eller byta ut din gamla. Det finns många olika material och stenplattor är bland de mest hållbara och vackra. Vi ger dig några användbara tips för hur man väljer en bänkskiva i sten.När du har bestämt dig för de flesta detaljerna bör du göra en skiss där du anger alla ungefärliga mått och tekniska detaljer (hur diskbänken och spishällen kommer att monteras, polerade kantprofiler och deras typ, öppningar för blandare/eluttag). Detta gör det enklare att be om en offert. Vilken typ av diskho bör du välja? En som kan monteras på bänkskivan, en som ligger jäms med bänkskivans yta eller en som limmas under bänkskivan? De olika alternativen beskrivs på vår hemsida. Du måste också välja vilken typ av spishäll du vill använda. Hur ska de synliga kanterna se ut? Vi erbjuder olika ytbehandlingar, vilka finns här. Kom ihåg att den maximala längden på en stenskiva inte kan vara mer än tre meter. L-formade kök använder vanligtvis minst två skivor, U-formade kök minst tre. Vilken riktning bör skärlinjerna ha? Alla delar, särskilt ändarna, skall ha ordentligt stöd. Be om konsultation av en specialist om du vill använda en speciallösning. Vilken typ av handtag har skåpen – bör stenen gå ut över framkanten? Om skåpluckorna har handtag skall bänkskivan sträcka sig minst 1-2 cm över framkanten. Hur tjock ska bänkskivan vara? Den vanligaste tjockleken är 30 mm, men även 40 mm och 20 mm används.

Om du har några tvivel, eller om du behöver mer information, begär professionell rådgivning. Vi monterar bänkskivor dagligen och har samlat på oss mycket av kunskap genom åren, så vi har en del smarta tips för hur du ska få drömmen om ditt perfekta hem att besannats. Vackra och högkvalitativa bänkskivor till badrummet hittar du hos oss på Bygghemma. Det är en väl värd investering att skaffa en tidlös och tålig bänkskiva till ditt badrum. Vi har ett stort och fint sortiment av badrumsmöbler och badrumstillbehör som du kan beställa online. Välkommen att ta en titt på våra prisvärda bänkskivor. Genom att fylla i min mailadress bekräftar jag att jag vill ha bygghemmas nyhetsbrev och godkänner att bygghemma behandlar mina personuppgifter för att kunna skicka marknadsföringsmaterial som anpassats till mig enligt bygghemmas integritetspolicy.Valet av bänkskiva är viktigt för stilen i ditt badrum. Golvpoolen har bänksivor av flera olika material att välja mellan. En bänkskiva i högtryckslaminat är väldigt praktiskt att ha i ett badrum. Den klarar av fuktig och blöt miljö och är helt underhållsfri. Välj din bänkskiva l laminat ur ett stort urval av mönster och färger. Bänkskivor i trä ger ett exklusivt och gediget intryck och har sitt eget personliga ådringsmönster. Färgtonen djupnar när träet åldras. Behandla din bänkskiva regelbundet med olja så behåller den sin vackra yta längre. Får du en skada på en bänkskiva i trä kan du enkelt slipa och olja om. Tack vare den extremt hållbara ytan kan bänkskivor i kompaktlaminat göras mycket tunna och är underhållsfritt. En tunn bänkskiva i kompaktlaminat ger ett lätt och luftigt intryck vilket passar fint i minimalistiska badrum.Genom att fylla i min mailadress bekräftar jag att jag vill ha Golvpoolens nyhetsbrev och godkänner att Golvpoolen behandlar mina personuppgifter för att kunna skicka marknadsföringsmaterial som anpassats till mig enligt Golvpoolens integritetspolicy.Du kan också få hela skivor i keramiskt material (porslin), då slipper du problemen med fogarna. Glasbänkar är något för dig som gillar glans och blänk i köket. Sådana kan du också få i olika färger och mönster, och bänkskivor kan kombineras med väggskydd i glas. Glasskivorna fick högsta betyget för repor, värme och nötning, trots att en glasskiva sprack under värmetestet. Däremot varnar man för att glaset lätt kan repas.

Det finns exempel på lägenhetsinnehavare som fått ta in skivan via skylift genom ett fönster! Skivor av marmor är fortfarande populära. Men de är inte alls lika tåliga som granitskivor. Marmor är en porös sten som är lätt att repa och kan frätas av till exempel kolsyra.Skivorna är tunga och svåra att hantera i långa längder. En kvadratmeter granit, 30 mm tjock (den vanligaste tjockleken för bänkskivor i kök), väger 90 kilo. Bor du i lägenhet med trång trappa och liten hiss kan det till och med vara svårt att få skivan levererad.

Förr i tiden var arbetsbänkarna gjorda av trä eller marmor. På 1950-talet kom Perstorpsplattan, laminatskivan som fanns i nästan alla kök. Men nu kan vi välja på många olika material: sten, kvarts, glas, bambu med flera. Råd & Röns amerikanska systertidning Consumer Reports har testat olika bänkskivor, bland annat hur väl skivorna stod emot fläckar, värme, nötning, stötar och repor.
Träskivor är betydligt enklare att hantera, de väger inte så mycket och går förhållandevis lätt att kapa om de inte passar exakt. Men trä klarar naturligtvis varken repor, nötning eller stötar särskilt bra. Du kan behöva slipa om skivan med jämna mellanrum för att få bort olika skador som uppstått. En fördel är att skivorna är jämförelsevis billiga. De finns i många olika träslag, ek, ask, bok, valnöt med flera.Pris: Granit har ett grundpris på cirka 4 000– 6 000 kronor/kvadratmeter. Marmor kostar cirka 4 000 kronor kvadratmetern. Till det kommer kostnader för eventuella urtag för diskho, hålborrning, polering med mera. Sten är inte lättbearbetat, och alla sådana extrajobb kostar en hel del.

Skötsel: Nya bänkskivor bör oljas in med en tunn specialolja tre gånger med en veckas mellanrum. Det bör du sedan göra ett par gånger om året för att ”mätta” ytan.

Skötsel: Obehandlade bambuskivor måste oljas in flera gånger innan man börjar använda dem. För den dagliga skötseln behövs bara avtorkning med fuktig trasa. Fläckar kan tas bort med såpa, men svåra fläckar måste slipas bort, och ytan får sedan oljebehandlas igen.
Den enklaste kompositen är laminatet, som består av olika fibrer, till exempel papper, glas eller plast. Till laminatens fördelar hör att de är lätta, väger några kilo per kvadratmeter, de är billiga och de kan sågas till i längder och bredder som du vill ha dem och skarvas ihop. Laminatet får sitt mönster, trä-, sten- eller fantasimönster, genom att ett foto pressas på skivan.Bambun växer fort, efter cirka fem år är en planta klar att skördas, medan en tall eller ek kan behöva 100 år på sig innan trädet kan användas till inredningar. Bambun skärs i smala stänger, som behandlas för att få bort den mjukare kärnan. De pressas sedan samman och skärs till plankor eller skivor.

Vilket material på bänkskiva är bäst?
Råd & Röns amerikanska systertidning Consumer Reports har testat olika bänkskivor, bland annat hur väl skivorna stod emot fläckar, värme, nötning, stötar och repor. Bäst i test blev skivor av kvarts och granit, som båda var i topp när det gällde att stå emot värme, nötning och repor.
Pris: Kvartsskivornas pris kan variera högst betydligt. En kvadratmeter av en 12 mm-skiva kostar cirka 4 000 kronor/kvadratmeter, men en dyr 30 mm-skiva kan kosta 13 000 kronor/ kvadratmeter.Skötsel: Betong är ett sugande material, och ska man ha det i köksbänkar måste det ytbehandlas, först av tillverkaren och sedan av dig. En betongskiva ska behandlas med ett särskilt vax minst en gång per år. Man får alltså inte spilla läsk på en marmorskiva! Marmor får också fläckar av sura livsmedel och sura rengöringsmedel. Vid rengöring av en marmorbänk måste man använda milt diskmedel eller såpa. Måtten på en stenskiva är också oerhört viktiga. Låt leverantören mäta. Det får inte bli minsta fel, för det går inte att fixa till hörnen på en granitskiva när den väl är hemma i ditt kök. Har måtten blivit fel måste hela skivan göras om. Det finns alltid risk för sprickor, och betongskivorna fick betyget ”dåligt” för stötar. För betong liksom för marmor är sura livsmedel de värsta fienderna; en rätt behandlad betongyta ska stå emot både vin och fruktsafter.

Pris: Enkla, vita kakelplattor kan du få för ca 50 kronor/kvadratmeter. Hela porslinsbänkar kostar från cirka 4 000 kronor per löpmeter och uppåt. Glasbänkar kostar ungefär detsamma som porslinsbänkar, från cirka 4 000 kronor/löpmeter.
Kvartsskivorna (som säljs bland annat under namnet Silestone) består till största delen av kvarts samt polyesterharts. De finns i ett stort antal färger och mönster, både enfärgade och som exempelvis stenimitationer. Enda nackdelen är att kanter och hörn kan vara känsliga för stötar. Välj därför gärna rundade avslutningar på din skiva.Att renovera köket är en av de stora inredningstrenderna. Skåp och lådor ska matchas med köksbänkar. Råd & Rön har tittat närmare på utbudet av olika bänkskivor – vill du ha något starkt och tåligt ska du välja kvarts eller granit.

Hur tålig är Kompositsten?
Komposit är väldigt resistant mot repor men vi tycker det är alltid bäst att ta det säkra före det osäkra. Kompositen skiljer sig från natursten när det gäller vilka livsmedel som kan orsaka skador.
Bambu, som är ett gräs, är ett material som ganska nyligen introducerades i Sverige. De första bambugolven lades här för 5–10 år sedan, och nu finns också bambu i bänkskivor, fondväggar, trappor, altangolv med mera. Den bambu som används i byggnadsmaterial är miljövänlig och inte av samma slag som jättepandorna lever av. Pris: Bambubänkar är jämförelsevis billiga. De säljs färdiga, och du kan få en 220 cm bänk för 3 700 kronor. Meterpriset blir alltså cirka 1 850 kronor. Pris: Betongskivorna måttbeställs, och det går inte att ange ett standardpris. Men ett exempel är 3 900 kronor/löpmeter plus extra kostnader för håltagning med mera.Stenskivor, ofta granit, har blivit väldigt populära de senaste åren. Tåliga och outslitliga, men det gäller att tänka efter före köpet och välja noga. Besök helst försäljningsstället för att välja den skiva du vill ha. Skivor av samma typ kan variera ganska mycket i färg och mönster.

Vad ska man ha för bänkskiva i badrum?
Bänkskivor av sten är mycket vackra och hållbara. De vanligaste stenarterna är granit och marmor. Dessa tål obegränsade mängder med vatten och klarar de flesta spill eftersom ingen vätska sugs upp av materialet. Stenskivor är också behändiga då de inte behöver underhållas alls. CachadLiknande
Pris: Kompositskivor kan kosta åtskilliga tusenlappar beroende på hur du vill ha dem designade. Väljer du en rak bänk med standardmått, 60 cm djup med bearbetad framkant, kostar den från cirka 3 500 kronor/löpmeter och uppåt. Laminatskivor kan du köpa i köksbutiker eller på byggvaruhus för 400–900 kr löpmetern. Vill du ha dem måttsågade och skarvade tillkommer extra kostnader. Mer udda material i bänkskivor är glas, porslin och keramiska material som kakel och klinker. Kakel kan du välja själv i olika storlekar och prislägen. I testet fick kakelplattor mycket bra betyg när de testades för repor och värme. Men de rekommenderades ändå inte, eftersom plattorna lätt spricker och fogarna kan vara svåra att hålla rena. Vid testet smetades skivorna in med tjugo olika livsmedel, och man mätte sedan hur lätt det gick att tvätta bort fläckarna. Hur väl bänkarna stod emot repor bedömdes efter att man skurit och hackat i skivorna med kockknivar. Nötningen testades med ett tungt block som fördes i sliprörelser över skivorna. Slutligen mättes hållbarheten genom att en spetsig vikt ”tappades” ner från en meters höjd på bänkarna.

Vill du ha något som ger ett ”ruffare” intryck än glas och porslin kan du välja betong. En betongskiva gjuts efter de mått du vill ha, och du kan också rita egna mönster eller välja föremål (till exempel stenar) som gjuts in i skivan. Betong är tungt, och man rekommenderar inte längre skivor än 2,5 meter, de blir svåra att hantera.
Kompositskivor, som är sammansatta av flera olika material, finns i ett stort antal färger och mönster. Hi-Macs och Corian är två populära skivtyper som består av naturliga mineraler, akryl och pigment. En fördel med sådana skivor är att de inte behöver ha räta vinklar utan kan formas nästan hur som helst. Skarvarna smälts och blir praktiskt taget osynliga. Laminatskivor klarar fläckar och värme, men att flytta en gryta direkt från spisen till din laminatskiva rekommenderas ändå inte. Så hög värme kan missfärga skivan. Laminaten fick lågt betyg för ”repning” i testet, och de kan inte slipas om som man kan till exempel med en träskiva. Skötsel: Träskivor ska oljas in innan de används, och sedan bör man olja in dem regelbundet när de är helt torra. Använd linolja eller en specialolja för bänkskivor. Se till att alltid torka träbänkskivorna ordentligt, annars kan träet ”resa” sig.Bäst i test blev skivor av kvarts och granit, som båda var i topp när det gällde att stå emot värme, nötning och repor. De klarade också fläckar bra och var hyfsade på att stå emot stötar. I botten hamnade bambuskivorna, som fick dåligt betyg vid samtliga tester utom nötning, där de klarade sig bra.

Du verkar inte ha JavaScript aktiverat i din webbläsare. För att kunna använda BAUHAUS webbplats måste du tillåta JavaScript i din webbläsare eller uppgradera till en webbläsare som kan hantera JavaScript.
Förutom det hittar du här även kantband till respektive laminatskiva, bordsben, oljor & andra tillbehör som kan tänkas behövas både vid upprustning av din gamla bänkskiva och vid köp av en ny bänkskiva.Hos BAUHAUS hittar du allt bänkskivor i laminat till massiva bänkskivor i ek, björk, bok, ask och även exotiska träslag såsom hårdträ, acajou, wenge & mahogny. Antingen med postformade eller raka kanter, samtliga från DLH. Glöm inte att behandla bänkskivan om den kräver det.

Vilken bänkskiva ska jag välja?
En bänkskiva i sten är hållbar på många sätt. Dels tål den påfrestningar och värme, dels är natursten ett hållbart material med ett minimalt klimatavtryck. Beroende på vilken typ av sten du väljer finns det dock vissa skillnader. Hårda stenmaterial, som granit, klarar det mesta och behöver inte underhållas nämnvärt.
I utsatt miljö som i ett badrum lämpar sig granit utmärkt som bänkskivor, avställningsytor, hyllor med mera. Bänkskivorna kan förses med vaskar av porslin eller rostfritt som monteras underifrån eller som står ovanpå. Det är möjligt att få olika kantformer och former på skivan. Ett alternativ till graniten är kvartskomposit. Marmor, kalksten och skiffer är också material som är trevliga som bänkskivor. Dessa är dock lite känsliga för syror varför man får räkna med lite patina med tiden. För den som söker något exklusivt och vackert kan man tillverka badrumskivan med vask i massiv sten eller någon form av limkonstruktion så att den upplevs som massiv. Möjligheterna för spännande design är stor från den massiva stenen till en smäcker svävande konstruktion.Finns det plåster som både stoppar blodflödet och sitter kvar – även när det blir blött? Då får du vara beredd att betala lite mer – ett billigare plåster brister ofta i något av momenten.

Testfaktas långtidstest av elcyklar visar tydligt att det fortfarande är en väldigt omogen marknad. Många elcyklar är undermåligt utrustade, särskilt när det gäller bromsarna.
Testfakta har granskat några av de vanligaste varianterna av det omdebatterade vita snuset och hittat stora variationer. I några fall närmare tre gånger högre nikotineffekt jämfört med vanligt tobakssnus. Från och med 1 juli måste också nikotinhalten deklareras på alla produkter.Eftersom en kortsida av bänkskivan kan vara placerad mot en spis är det också intressant att veta hur värmetåliga sidokantlisterna är. Detta testades genom att lägga ett 85-gradigt järn mot bänkskivornas kortsidor i en timma.

I värmetestet ställdes ett hett aluminiumblock på bänkytan i tjugo minuter. Det lämnade spår efter sig på alla skivor, men det varierade hur tydliga märken det blev. Sämst klarade sig Myresjököks blanka skiva. Där blocket stått mattades glansen ordentligt.
Laboratoriet testade också hur bra bänkskivornas ovansidor klarade värme vatten, fläckar och repning.Provbitar indränkta med kaffe, fett, vatten och alkohol fick ligga på bänkytorna i timmar, något som alla fabrikat klarade så gott som prickfritt.

Testfakta har på uppdrag av ÖoB laboratorietestat ett urval av alkaliska AA-batterier, däribland ÖoB:s egna fabrikat Connect Ultra Premium. Testresultatet visar att Connect Ultra Premium presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller därigenom kraven för Testfakta Verified Quality & Performance.Ballingslöv, Ikea, Bauhaus och Epoq klarade fuktprovningarna mot kanterna helt utan skador. Gemensamt för de opåverkade skivorna är att de har rundade framkanter, så kallad postform, där laminatet är vikt runt kanten. Man ska ju inte skylla på materialet, men världens första laboratorietest av padelracketar visar att ditt racket faktiskt kan ha förändrats. Ett testat märke visade avvikande mätvärden med 25 procent efter uthållighetstestet. Vegetabiliska bordsmargarin har störst mängd nyttiga fleromättade fettsyror – och minskar risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdom. Väljer du ett margarin med mättade fetter får du betala nästan dubbla priset.Ytorna provades också mot fuktig värme, med en blöt trasa mellan det varma aluminiumblocket och bänkskivan. Här fick Ikeas och Marbodals bänkskivor de tydligaste märkena.

Similar Posts