|

Barnböcker Om Känslor

Emotionary passar bäst för barn över tre år, och illustrationerna gör det enkelt för små barn att förstå. Den kan användas för barn upp till tolv års ålder, då de lättare kan förstå varje känsla.Den här boken utforskar några av de mer komplicerade känslorna: att ta farväl, att sakna andra, att vara ledsen, att vara rädd. Berättelsen följer en ung flicka när hon lär sig att omvandla de här känslorna till någonting annat.

Har Astrid Lindgren bara skrivit barnböcker?
Författandet omfattar nästan 40 böcker, bilderböcker, några teaterpjäser och visor. Dessutom skrev Lindgren filmmanus, radio- och tv-serier. Andra tidiga böcker är de två böckerna om Bullerbyn, Alla vi barn i Bullerbyn (1947) och Mera om oss barn i Bullerbyn (1949).
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.

2017 fick hon pris från det spanska sällskapet för vetenskaplig dokumentation och information för projektet Barn- och ungdomslitteratur på distributions- och försäljningsplattformar. Hon har erfarenhet som webbdokumentärskapare, som bibliotekarie på Salamancas kommunfullmäktige, som kultur- och läskonsult och som bokhandelschef. Hon har specialiserat sig på barnområdet och har teoretisk och praktisk utbildning som föreståndare på leksaksbibliotek, ledare av barnlitteraturprogram och som skapare av digitala modeller för den pedagogiska miljön.
Illustrationerna i den här boken, och även i pop-up-versionen, kommer hjälpa dina barn att ta till sig den här underbara berättelsen och den vänlighet som de två huvudpersonerna visar.Idag borde känslomässig utbildning ses som lika viktigt för ett barns utveckling som mer traditionella skolämnen. Den här typen av utbildning borde vara tillgänglig både i skolan och hemma.

Boken rekommenderas från sju år och uppåt. De vackra illustrationerna bidrar till att beskriva huvudpersonens mognadsprocess genom flera enkla exempel. Den här berättelsen kan hjälpa till att förändra barns perspektiv på de svårare aspekterna av livet.
I den här artikeln presenterar vi ett urval av utmärkta böcker för att hjälpa ditt barn att hantera känslor. Även om det ibland är komplext är det avgörande för utvecklingen av deras personlighet.Monster är alltid populära i barnböcker, och i den här boken lär huvudpersonen barnen om känslor genom hans egen utveckling, där han skapar följande associationer:

Acceptans och respekt för andra, att bejaka olika perspektiv och kärleken du känner för de som är nära dig är några teman som du kan utforska tillsammans med dina små.
Som titeln antyder handlar den här boken om kärlek. Berättelsen fokuserar inte bara på romantisk kärlek mellan par, utan också den som delas av familj och vänner.Det är ofta svårt att hjälpa barn att hantera känslor eftersom de inte än har förmågan att uttrycka sig som en vuxen. Då kan böcker vara ett utmärkt sätt att hjälpa dem att börja förstå vad känslor är, hur man kan identifiera dem och hur man kan hantera dem.

Det här är också en av de bästa böckerna för att hjälpa barn att hantera sina känslor. Den har formen av ett lexikon, och har ett register med alla de känslor som finns beskrivna i boken. Emotionary är en underbar resurs när barn har svårt att uttrycka vad de känner.
Examen i information och dokumentation från University of Salamanca (2016). Hon kompletterade sin utbildning med en magisterexamen i digitala informationssystem vid samma universitet (2017).

Ett monster kommer till Connor varje natt. Monstret vill ha sanningen från Connor. Connor skyddar sig själv från det som gör ont, men han skyddar också sin mamma och sin mormor. Ju mer han försöker undvika monstrets krav desto ihärdigare är monstret. Så småningom vågar han äntligen upptäcka och möta det svåra.
En bok om att vara arg och varför. Miras kompisar har en massa förslag på vad som kan vara orsaken till Miras ilska. En enkel fråga hjälper henne att bli glad igen. Boken kan öppna för samtal om ilska och andra känslor. När Mimmi blir Annie Annan kan hon berätta saker om Mimmi som hon annars inte kan göra. Ett finurligt sätt att berätta om tankar och känslor som är svåra att prata om. – Du har läst fel som vanligt, säger jag till mamma. Jag är arg och besviken. Shirin och lillasyster Nina ska på utflykt med dagis. De ska åka till havet. Mamma också. Men vilken buss var det? Kan man ta buss nummer 20? Ska inte mammor veta sånt? Mamma vill inte prata svenska. Shirin får ta saken i egna händer. Det brukar hon göra.Tattersall Wallin, Elisa & Nolin Jan (2020) Time to read: Exploring the timespaces of subscription-based audiobooks Länk till annan webbplats.. New Media & Society, 22(3):470-488. Digitala böcker erbjuder andra funktionaliteter och därmed även andra syften med läsningen, visar Nataliya Kucirkovas systematiska litteraturstudie av aktuell forskning. Studierna visar att barnen blir motiverade att läsa och att deras uppmärksamhet ökar. Det främjar även deras ordinlärning, jämfört med traditionella tryckta böcker. Att studera dessa läspraktiker blir särskilt angeläget med tanke på larmrapporter om att barn och unga ägnar mindre tid åt läsning. Digitala böcker skildras i media som antingen skadliga för barns sömn och hälsa eller som positiva magiska piller för att boosta barns läsförmåga.Elisa Tattersall Wallins och Jan Nolins studie av BookBeat, en svensk prenumerationstjänst för ljudböcker, visar på tänkvärda läsmönster och tendenser som väcker frågor om vad vi kan betrakta som läsning i dag. Studien baserar sig på cirka 8 000 ljudboksprenumeranter och data under ett års tid och visar på en genomsnittlig ljudboksläsning mellan 90 och 100 minuter per dag.

Det finns även antydningar till att läsning genom att lyssna kan minska könsskillnaderna i att ta till sig text, eftersom mäns och kvinnors läspraktiker i detta sammanhang är mycket lika.
Wallin och Nolin tolkar det återigen som att lyssningen är kopplat till vardagsrutinerna, då många unga feriearbetar. För övriga populationen kvinnor och män är fördelningen av lyssnande i genomsnitt rätt jämn över året med en måttlig ökning under sommarmånaderna och i början av året.Med digitala böcker blir elever mer motiverade till läsning och deras uppmärksamhet, ordinlärning och engagemang ökar. Men tryckta böcker ökar förståelsen för berättelsen, enligt två studier. Att aktivt interagera med bokens innehåll och att ta till sig text genom att lyssna blir ett populärt alternativ eftersom den tryckta boken presenteras i ett nytt medium. Det förändrar var, när och hur mycket vi läser, och att läsningen sker vid andra tillfällen än väntat. Att lyssna på och interagera med digitala böcker har ökat markant på senare tid, genom digitalisering av skönlitteratur och utveckling av digitala läsappar. En e-bok kan vara så mycket mer än en text på en skärm och innehålla till exempel länkar, kommentarer, filmer, ljudeffekter och textuppläsning. Det väcker tankar om läsning och att eleven skapar mening från text genom multimediala inslag.Vad dessa studier uppmärksammar är en potentiellt breddad syn på vad läsning innebär och behovet av en förståelse för den komplexa karaktären av läsning på skärm i digitala, multimediala böcker och lyssning av ljudböcker, samt innebörden av det för klassrumspraktiken.

Digitala böcker presenterar berättelser via bilder och texter, men till skillnad från tryckta böcker har de också multimediala och interaktiva funktioner. Utbudet varierar mellan appar (sagoboksappar eller bilderboksappar), text och bildbaserade e-böcker, multimediala ibooks etcetera.
Eleven kan börja läsa en e-bok på en skoldator, fortsätta läsa på sin ipad hemma och lägga upp en bokrecension på en offentlig blogg som nås globalt. De sociala och materiella aspekterna på digitalt läsande behöver uppmärksammas i kombination, menar Kucirkova.Det är en betydande mängd tid som ägnas åt att lyssna till en bok jämfört med tidigare rapporter, som visat att vi i allmänhet spend
erar i genomsnitt ungefär 22 minuter per dag på traditionell bokläsning, enligt Nordicom. Studien lyfter särskilt fram unga män 18–20 år gamla som de flitigaste läsarna. De läser i genomsnitt 10 minuter mer per dag jämfört med unga kvinnor.

Vad är nackdelar med att läsa böcker?
Dåliga saker med läsningen Hur smart en författare än verkar vara så är dennes världsbild färgad av vederbörandes åsikter och upplevelser. En annan människa har ett helt annat perspektiv. Vi kan även bli stressade av böcker om de är mycket faktainriktade och argumenterande för ett visst perspektiv.
Det dagliga boklyssnandet sker ganska jämnt fördelat över dagen och minskar på eftermiddagen, under den tid som vanligtvis betraktas som traditionell fritid, för att sedan åter tillta till kvällen vid sängläsning. Veckovis läser unga vuxna och alla män mer under vardagarna, medan kvinnor verkar fördela läsningen mer jämnt under veckan.Att avkoda text kräver visuell fokus och koncentration. Att lyssna till en bok som läses högt frigör läsarens ögon och händer vilket potentiellt kan bidra till fler och andra tillfällen att ta till sig text.

Hur påverkas barn av barnböcker?
Högläsning kan ha flera goda effekter på språkutvecklingen och kan även utveckla barnens fantasi och föreställningsförmåga, talspråk och ordförråd, berättande och förmåga att uttrycka tankar, intresse för bild och text och deras förmåga att förstå sin omvärld.
Den tydliga minskningen i läsning på helgerna kan enligt forskarna handla om att ljudbokslyssnande passar bättre ihop med vardagsrutinerna än helgens aktiviteter. Över året utmärker sig åter unga vuxna med toppar i ljudbokslyssnandet under sommarmånaderna och kring jul. Teknologin möjliggör tillgång när som helst och var som helst, där samma digitala bok kan nås av flera samtidigt på olika platser över hela världen. Läsandets tid och rum skiftar på så vis, och involverar ofta också en rad olika teknologier. Det finns en skillnad mellan enkla e-böcker tillgängliga för datorer och digitala böcker för pekskärmar som erbjuder mer än text och illustrationer, som möjligheter att lägga till egna texter, skärmläsare (så kallade voiceovers) eller att skräddarsy innehållet med egna teckningar och illustrationer. Böckerna kan skrivas ut och förvaras som papperskopior eller sparas i sitt digitala format och redigeras under återkommande läsning.

Kucirkova, Natalia (2019) Socio-material directions for developing empirical research on children’s e-reading: A systematic review and thematic synthesis of the literature across disciplines Länk till annan webbplats.. Journal of Early Childhood Literacy. January 2019.
Forskningen visar också att det emotionella engagemanget ökar under förälder-barn-läsning av digitala böcker på pekskärmar, men barnens förståelse för berättelsen minskar. Tryckta böcker är mer effektiva i att stödja traditionell läsning i form av förståelse för berättelsestruktur.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev för inspiration och exklusiva erbjudanden. Ange sen koden i kassan när du handlat färdigt. Koden skickas till din mejlkorg.

Vem är arg är en härlig liten bok om starka känslor som många barn känner igen sig i. Stina Wirsén som är författare till vem-böckerna är en mästare på att hitta saker i vardagen som små barn starkt kan relatera till.
Det här är en pedagogisk bok för barn som ska börja eller går på förskolan. Vi får följa med Nisse & Nora under en dag på förskolan. Vi får vara med på sångstund, lunch, vila och massa lek. Nora tycker inte att det är så kul när pappa ska lämna henne på förskolan men då kan Nisse hjälpa till och trösta.Nisse och Nora är två kompisar runt 1,5-2 år och bor på samma gata. De är lite allmänt knasiga och knäppa, jobbiga och charmiga, envisa och viljestarka, ologiska och påhittiga. Helt enkelt två vanliga barn. Boken riktar sig till barn från 3-års ålder och tar på ett pedagogiskt vis upp viktiga ämnen som integritet, samtycke och att våga säga stopp när något inte känns rätt! Bokserien ”Alla tre” utspelar sig på förskolan Ärtan och vi får hänga med kompisarna Idde, Valle och Ester under deras vardag. Just idag ska de på utflykt och lämna förskolan.Ibland blir man så arg att man nästan spricker. Ibland bubblar skrattet över. Och ibland känner man bara för att gråta. Hur känns det när man är riktigt lycklig? Var känns det? I magen? Eller kanske i benen?

För den som vill veta mer om begreppet Stopp! Min kropp! eller prata vidare med barnen så finns stödmaterial och mer information längst bak i boken. Där finns också länkar till lärarhandledning och annat material som är användbart för förskolan.
Svenska Barnböcker deltar i affiliate-program genom TradeDoubler AB och Adtraction. Våra artiklar kan innehålla annonslänkar. Dessa länkar påverkar inte informationen som finns på sidan.En nalle sitter och bygger med klossar. Då kommer en katt och vill vara med. Men det får han inte.- Det är mitt torn, säger nallen.- Åh, vilken dum nalle! Jättedum, säger kattenNär vi pratar om pedagogiska barnböcker så syftar vi på böcker som kan vara en hjälp på traven för att lära sig något nytt eller att lära sig nya sätt att uttrycka sina känslor på.Det här en är en bok med stor igenkänning som både barn och vuxna kommer skratta gott till och samtidigt kan båda känna igen sig i vardagsdramat ”påklädning”.

Mycket igenkänning och en bok som kan vara bra att läsa för barn som ska börja eller precis börjat på förskolan för att hjälpa dem bearbeta förskolevardagen!
Pino är många förskolebarns favorit! Böckerna med Pino är färgstarka med fina och avskalade illustrationer som på ett pedagogiskt vis fångar barnens intresse.

Att dela med sig är defintivt inte alltid något som är självklart för små barn. I ”Dela med dig Sickan” så får vi läsa en rolig berättelse om när Sickan och hans pappa får besök.

Vi har i den här artikeln fokuserat på pedagogiska böcker för barn som är någonstans mellan 1 år och 3 år. Det är enkla bilderböcker med lite text och en och annan pekbok för de yngsta. Böckerna vi har valt ut har en handling som små barn kan känna igen sig i.
En bok där man lär sig siffror kan vara en stor hjälp på vägen mot att börja räkna. Det blir repetetivt på ett bra sätt och barnet kan gå tillbaka till samma bok om och om igen och kommer på så sätt lära sig att känna igen sina första siffror.Att läsa barnböcker som är pedagogiska är då ett utmärkt val som kan hjälpa dig och ditt barn att träna på nya saker. Det kan vara siffror, känslor, börja gå på pottan, sluta med napp etc. och om ditt barn tycker om att läsa böcker så kommer du märka att de snabbt kommer ta till sig bokens innehåll.

Är ni på jakt efter en bok som kan hjälpa till på resan med att sluta med blöja? Då är ”Eine slutar med blöja” en ypperlig bok som på ett pedagogiskt sätt peppar barnet att bli blöjfri på tre dagar.
Är det dags att börja lära sig att räkna? Då är ”Alfons-siffror” med Alfons Åberg en perfekt bok för att introducera ditt barn till siffror på ett lekfullt sätt. Det räknas kakor, leksaksbilar och köttbullar med mera.

Att läsa med sitt barn är underbart och lärorikt för barnet. Du som vuxen kanske vill hjälpa ditt barn att lära sig någon ny vana eller bara hjälpa till att sätta ord på saker som du ser att ditt barn känner.
Vem-böckerna är fantastiska böcker som är pedagogiska och tar upp mängder av känslor som barn från ungefär 1,5 års ålder kommer känna igen sig mycket i.

Alltså inte böcker som lär ut pedagogik till dig som förälder. Många av de böcker som vi tipsar om ingår i en bokserie så om ditt barn hittar någon favorit så finns det mycket mer läsning att ta del av.

På med färgstarka västar och håll kompisen i handen och häng med! Längs vägen upptäcker kompisarna en massa spännande saker: hundar som promenerar, insekter och löv, roliga skyltar… Men när är det dags för mellis?
En pekbok för små barn som på ett undervisande sätt går igenom hur olika känslor kan te sig och se ut. Pekboken går igenom massor av känslor som barn känner och tillsammans kan ni peka och känna igen er i de olika känslorna.Om du söker efter pedagogiska barnböcker till ditt barn så har du kommit helt rätt. Här har vi listat de bästa böckerna för barn 0-3 år som tar upp viktiga ämnen som bland annat känslor, förskolan och att vara en bra kompis.

Det här är våra favoriter och böcker som vi vet uppskattas av barn mellan 1-3 år men det finns naturligtvis många många fler. Vi hoppas att artikeln förutom att ge dig konkreta tips på pedagogiska böcker för barn också kan hjälpa dig få inspiration på handlingar och ämnen som passar barn som är i denna ålder.
När jag besöker seminariet är det andra gången deltagarna ses och inför träffen har de fått i uppgift av Ulf att ta med sig en bra barnbok och en dålig barnbok.– Barn behöver få höra ett litterärt språk, säger Ulf. De måste kanske inte alltid förstå orden, men vackert språk slår an en känsla och inviger barnen i en ny värld. För barn med annat modersmål än svenska, ger böcker också tillfälle att höra korrekt formulerad svenska. – Det är inte så ofta vi i förskolan har tillfälle att i lugn och ro få diskutera något sådant som barnböcker med varandra och särskilt givande är det att få träffa kollegor från andra stadsdelar, berättar en av deltagarna entusiastiskt. Förhoppningen är därför att höstens seminarier med Ulf kan bli en ögonöppnare för personal på förskolorna, för hur bokläsning kan hjälpa till att stärka barnens språkutveckling.I höst har Centrum för Pedagogisk Inspiration (CPI) ”lånat” Pedagog Malmös eminente bloggare Ulf Malmqvist för att hålla två seminarier om böcker för små barn, 1-5 år. Ulf är barnbokslektör vid Bibliotekstjänst sedan 30 år tillbaka och har en gedigen kunskap och överblick över svensk barnboksutgivning. I sitt arbete som förskollärare på Klövervallens förskola i Rosengård, är böcker och läsning en viktig ingrediens i verksamheten. Det är inte bara boktips vi får oss till livs denna eftermiddag. Deltagarna delar frikostigt med sig av hur de jobbar med litteraturen tillsammans med barnen och i vilka sammanhang den kan passa. – En allmän tendens i förskolan, säger Ulf och får medhåll av flera av deltagarna, tycks vara att man läser allt mindre med barnen. Det är så mycket annat som ska hinnas med, så boken har kommit lite i skymundan.

De allra nyaste böckerna från vår tid är säkerligen bekanta för många som jobbar inom förskolan. Dagisen är flitiga besökare och låntagare på folkbiblioteken. Däremot är kunskapen om vår tids barnböcker låg bland lärare i grundskolan och kompetensutveckling inom området förespråkas av Skolverket i den nyligen publicerade Litteraturutredningen.Det står helt klart att deltagarna uppskattar att träffas så här och få tid att reflektera över en aktivitet i verksamheten och att få byta erfarenheter med andra.

I förskolan kan man läsa både gammalt och nytt. Många lite äldre böcker är tidlösa och allmängiltiga, som Tummen får en vän, som är enkelt uppbyggd och behandlar teman som vänskap och natur. Vad vill du bli när du blir stor? förmedlar något helt annat till barnen. Den utmanar deras förställningar och är en motvikt till det stereotypa.I Litteraturutredningen konstateras att Skolinspektionen i sina granskningar av förskolor funnit att förskolepersonal ofta betraktar böcker mer som ett tidsfördriv än som en möjlighet till lärande och språkutveckling. Pedagogerna har ofta mycket vaga begrepp om vad de vill åstadkomma i sitt språkutvecklande arbete, menar Skolinspektionen och de inser inte hur viktigt det är att väcka barnens läslust redan i förskoleåldern. Enligt amerikansk forskning är storleken på barns ordförråd före skolstarten betydelsefull för den fortsatta läsutvecklingen. Även det passiva ordförrådet som litteraturen förmedlar, ger bokläsande barn ett försprång.

För de barn som kan ta till sig lite längre texter, kan det ge en fantastisk aha-upplevelse att förstå hur en berättelse kan hänga ihop och få sammanhang. Ett annat sätt, tipsar Ulf, är att jobba med långa texter under en längre tidsperiod. Dela in i mindre stycken, studera bilderna, läs sagan många gånger, så ser barnen flera dimensioner av berättelsen.
Ulf inleder emellertid med att ge en återblick över bilderbokens historia. Rader av bokomslag flimrar förbi på powerpointen, alltmedan Ulf beskriver typiska särdrag för olika årtionden. Seminariedeltagarna är i olika åldrar, men alla ler nostalgiskt när de ser böcker från den egna barndomen dyka upp på skärmen.Vi får många målande beskrivningar av såväl nya som äldre barnböcker. Det är allt från moderna, genuskorrekta Vad vill du bli när du blir stor? (Pamela von Sabljar 2008) till klassiska Tummen får en vän från 1980 (Inger och Lasse Sandberg). Författaren och illustratören har tidigare gett ut en bok som heter Oj, vad du är bra! på samma förlag och den boken handlar om att stärka självkänslan. På slutet av dagen konstaterar Tuva att Friendy är en superHJÄLPTE för att känslor är superkrafter som har hjälpt Tuva hela dagen. Tuva ger Friendy manteln från superhjältedockan, som hon fick som extra-present när hon kom hem, och morgonens stora besvikelse visar sig ha blivit en fullträff.Min 2-åring gillade båda böckerna direkt och ville läsa dem flera gånger på rad. Den med siffror var lättare för henne att förstå men jag tänker att boken om känslor är lätt att återkoppla till i vardagen. ”Kommer du ihåg att Labolina var arg? Hur såg hon ut då? Känner du dig arg som Labolina”, till exempel. Fina böcker som passar bra till 1-årspresent eller liknande.

Finessen med att det inte handlar om ett fåtal karaktärer, utan om många, får sin fulländning i den sista sidans text som jag tycker ger boken ett fint och tänkvärt avslut:
Berättelsen handlar om barnet Tuva som fyller år och i present har önskat sig en superhjälte, som hon har sett i en affär, men mamman, som oftast genom berättelsen är mer upptagen av sin telefon än med Tuva, har inte varit tillräckligt uppmärksam och köpt dockan som satt bredvid. Dockan Friendy.

Boken rekommenderas både att läsas hemma och på förskolor, och jag kan tänka mig att setet med de sex dockorna är ett väldigt bra hjälpmedel för förskolornas pedagogiska arbete.
Tuva blir först väldigt besviken och kastar dockan på golvet, men snart nog inser hon att Friendy kan prata och efter att Friendy fint frågat ifall Tuva vill bli hennes vän, så ändrar Tuva uppfattning. Hon tar med Friendy till förskolan, där dockan hjälper Tuva att sätta ord, utan att mästra henne, på vad det är hon känner vid olika situationer under dagen.

Vad kännetecknar en bra barnbok?
Bra och dåliga barnböcker Först ska var och en presentera sin bok på ett neutralt sätt, med tema, miljö, berättarperspektiv och vilken ålder boken passar för. Därefter går man laget runt ytterligare en gång och nu är det fritt fram att berätta varför man gillar just den här boken.
Vissa saker är olagliga och dumma att göra. Sedan finns det annat som är förbjudet, och en del av det kan en undra varför det är förbjudet. Som att pilla i näsan eller på sådant som ligger på marken. Som att leka med dockor när en är elva eller smita ifrån städningen. Ibland kanske det känns som att en är den enda som gör en viss ”förbjuden” sak, men du är nog inte ensam.Lena Sjöbergs diktsamling Min syster är ett spöke tar upp många tunga och allvarliga känslor på ett mycket fint sätt. Man kan känna oro för att sommarlovet är allt för långt eller en saknad av en älskad mormor. Man kan vara rädd för mörkret eller kanske känna sig ensam. Känna att man inte blir tagen på allvar eller lyssnad på. Allt det tas upp på ett varligt sätt och man känner det som står i dikterna. Det träffar en rakt i hjärtat. Lena skriver som det är och illustrationerna bäddar in den fina texten. Det stora i det lilla kan Lena beskriva på ett mycket bra sätt. En fin poesibok för mellanåldern som man bär med sig hela livet.

”Det som känns förbjudet” tar upp många exempel på vad som kan kännas förbjudet, men boken är inte dömande. Istället blir det en presentation som ger plats för funderingar och egna erfarenheter från det aktuella uppslagets tema. Boken vänder sig främst till barn från 4-5 år men det finns mycket att tänka till kring även för vuxna och flera av karaktärerna verkar vara vuxna. Boken bygger på olika temankopplade till titeln, såsom att pilla, fuska och göra något i smyg, och har ingen direkt berättelse i sig.
Boken har rätt mycket text men den är lättförståelig och flyter så pass väl att även min treåring lyssnar hela berättelsen. När jag tog fram flera böcker för att skriva recensioner tidigare i dag, så ville hon att jag skulle läsa just denna ännu en gång.Idén bakom Jag är här av Maria-Pia Gottberg, bygger på ett set av dockor som används av förskolor för arbete med känslor. Dockan säljs i set om sex olika känslor (glad, arg, rädd, ledsen, sur och lugn) och dessa känslor återspeglas fint i berättelsen.Att lära sig uttrycka känslor är viktigt och att känna att alla känslor är accepterade, även om en inte alltid kan låta känslorna bestämma, ännu mera så. Vid ett tillfälle blir Tuva så arg att hon knuffar sin bästis och detta tas upp som en av frågorna att diskutera vidare runt i slutet av boken, där också flera olika känslor står uppradade för vidare diskussion.Bilderboken vill du bli min vän är skapad av Marina Brovinger och Gabrielle Nilsson. Det är en barnbok som handlar om känslor, om att ha ett samtal och att bekräfta barnet. Den riktar sig till barn på 3-6 år och barnet får en möjlighet att sätta ord på sina känslor. Genom att lära känna Stråla som boken handlar om och svara på frågor Stråla frågar om barnet blir barnet sedd och bekräftad samtidigt som barnet på ett lekfullt sätt får prata om sina känslor.

”Det som känns förbjudet” kan bjuda in till många samtal och jag tror att den kan hjälpa till att normalisera känslor och tankar som kan kännas förbjudna fastän de inte är det. Det i sin tur tror jag kan hjälpa barn att inte ta åt sig när andra kanske tycker att de är, tänker eller gör fel. En bok som kan passa att arbeta kring med de äldre på förskolan eller någon gång under de första skolåren.Boken ”Min mamma bor under en sten” börjar hemma hos Siri där det är bråkigt. Därför bestämmer Siri att tillsammans med sitt gosedjur Dino ge sig ut på äventyr i det okända för att hitta stenen där mamma bor.

– Jag och bokens illustratör Emmelie Salomonsson blev väldigt glada för det. Det är en kvalitetsstämpel för hela boken, för både texten och illustrationerna, säger Kristina Collén. – Jag drömde faktiskt precis den här historian och sedan började jag fundera på vad jag skulle göra av den. Det resulterade i en bilderbok, det finns väldigt lite av den här typen av böcker för små barn, säger Kristina. Hon hade själv önskat att just den här boken fanns då hennes syster gick bort för ett antal år sedan och lämnade efter sig små barn som Kristina och hennes familj var kontaktfamilj åt under flera år efter systerns bortgång.Genom igenkänning och en historia att samtala kring hoppas barnboksförfattaren och socionomen Kristina Collén att det ska bli lättare att prata med små barn om starka känslor som sorg och om de blivit utsatta för våld.

Hon undervisar i dag i socialt arbete på Örebro universitet, men har jobbat som socionom och kurator under många år tidigare. Hon har även skrivit kapitelböcker för lite äldre barn som bland annat handlar om barn med adhd och autism. ”Min mamma bor under en sten” är Kristinas femte bok.Boken har under sommaren tilldelats litteraturstöd från Kulturrådet. Syftet är att främja mångfald, kvalitet, läsning och spridning av litteratur. Litteraturstödet används också för att köpa in ett exemplar av boken till varje stadsbibliotek i Sverige.

Vi är många som har ett brinnande engagemang för utsatta människor. Även om man ibland känner att man inte räcker till så är man inte mer än människa, en kan inte göra allt men TILLSAMMANS gör vi skillnad!
– Barn i förskoleåldern är de som är mest utsatta, de har inte orden för att förklara hur de känner eller vad de har varit med om. Genom att läsa en historia och prata om den kan det bli lättare för barnet att sätta ord på sina egna känslor, säger Kristina Collén.– Till boken har jag skrivit en lärarhandledning som kan laddas ner gratis på förlagets hemsida. Jag har fått väldigt mycket positiv respons på boken hittills, berättar Kristina.

Är e böcker bättre än vanliga böcker?
Med digitala böcker blir elever mer motiverade till läsning och deras uppmärksamhet, ordinlärning och engagemang ökar. Men tryckta böcker ökar förståelsen för berättelsen, enligt två studier. Den här artikeln presenterar resultat av forskning.
– I slutet av boken får Siri hjälp av en granntant. Med det vill jag inge hopp till barnen och visa att det finns hjälp att få, att det finns vuxna som bryr sig och som man kan vända sig till.Det man kan prata om n\u00e4r man l\u00e4ser den h\u00e4r boken \u00e4r att b\u00e5de vuxna och barn kan k\u00e4nna olika starkt och vara r\u00e4dda f\u00f6r olika saker. Jag kanske \u00e4r r\u00e4dd f\u00f6r n\u00e5got som du inte \u00e4r r\u00e4dd f\u00f6r till exempel. Det kan vara r\u00e4dsla f\u00f6r att vara ensam, f\u00f6r att g\u00e5 upp p\u00e5 \u00f6verv\u00e5ningen, r\u00e4dsla f\u00f6r starka ljud eller n\u00e5got annat.\u00a0Boken R\u00e4dsla p\u00e5 olika s\u00e4tt kan hj\u00e4lpa oss och barnen att utforska r\u00e4dsla, bli trygga i att r\u00e4dsla kan k\u00e4nnas p\u00e5 olika s\u00e4tt och tillsammans hitta s\u00e4tt att vinna \u00f6ver r\u00e4dslan.Hur k\u00e4nns det att vara glad? Och vad g\u00f6r dig glad? Det \u00e4r saker man kan prata med sitt barn om n\u00e4r man l\u00e4ser boken. Gl\u00e4dje kan k\u00e4nnas p\u00e5 olika s\u00e4tt och ta sig i uttryck p\u00e5 olika s\u00e4tt hos olika personer. En del k\u00e4nner det som pirr i magen, massor av energi i kroppen eller kanske som en varm k\u00e4nsla inombords. Gl\u00e4dje \u00e4r ju ocks\u00e5 tankar, som n\u00e4r vi t\u00e4nker fina saker om n\u00e5gon vi tycker om eller om oss sj\u00e4lva.R\u00e4dsla kan hj\u00e4lpa oss att \u00f6verleva och \u00e4r d\u00e4rf\u00f6r en viktig reaktion. Men ibland kan vi bli r\u00e4dda f\u00f6r saker vi egentligen inte beh\u00f6ver vara r\u00e4dda f\u00f6r. D\u00e5 kan det h\u00e4nda att r\u00e4dslan hindrar oss fr\u00e5n att g\u00f6ra saker vi g\u00e4rna skulle vilja eller beh\u00f6va g\u00f6ra.

Tycker du om att f\u00e5 tips p\u00e5 bra barnb\u00f6cker? Klicka i s\u00e5 fall g\u00e4rna p\u00e5 hj\u00e4rtat h\u00e4r nedan, s\u00e5 ser jag vad ni tycker om att l\u00e4sa. Tack!

Är Ekström och Garay ett seriöst förlag?
Ekström & Garay är idag medlemmar i Svenska Förläggareföreningen och skriver på sin hemsida att de har både traditionell utgivning och författarfinansierad utgivning. Det har förekommit en del kritik mot hybridförlag, framför allt de som tar bra betalt och i vissa fall för att de ”ger ut allt”.
F\u00f6r n\u00e5gra veckor sen fick vi hem den fj\u00e4rde boken i den h\u00e4r serien av b\u00f6cker om k\u00e4nslor. De \u00e4r skrivna av f\u00f6rskoll\u00e4raren Linda Palm och har illustrerats av Johanna Lundqvist Bj\u00f6rn. B\u00f6ckerna \u00e4r enkla men rymmer s\u00e5 mycket! De visar s\u00e5 fint att k\u00e4nslor kan k\u00e4nnas p\u00e5 olika s\u00e4tt, att de kan ta sig i uttryck p\u00e5 olika s\u00e4tt och att det finns b\u00e5de h\u00e4rliga och jobbiga k\u00e4nslor. K\u00e4nslor \u00e4r bra att l\u00e4ra k\u00e4nna och hitta ord f\u00f6r, b\u00e5de de som k\u00e4nns h\u00e4rliga att k\u00e4nna och f\u00f6r k\u00e4nslor som k\u00e4nns jobbiga och ibland sv\u00e5ra, som sorg eller r\u00e4dsla.Forskning visar att gl\u00e4dje fungerar som en motst\u00e5ndskraft n\u00e4r vi m\u00f6ter utmaningar. S\u00e5 att prata om gl\u00e4dje \u00e4r b\u00e5de h\u00e4rligt och bra. Det kan hj\u00e4lpa barnen att identifiera vad som g\u00f6r barnet glad, hur det k\u00e4nns och vilka ord man kan hitta f\u00f6r det.

Vad kostar det att ge ut en bok på eget förlag?
Vi rekommenderar ett honorar på ca. 10 % av försäljningspriset. Prisberäknaren hjälper dig att beräkna ditt honorar för ditt bokprojekt. Utbetalningen av ditt honorar sker kvartalsvis, när du väl har uppnått 250 kr.
Hur k\u00e4nns k\u00e4rlek i kroppen? Hur kan man uttrycka k\u00e4rlek p\u00e5 olika s\u00e4tt? Och n\u00e4r k\u00e4nner du dig \u00e4lskad? K\u00e4rlek p\u00e5 olika s\u00e4tt \u00e4r en fin bok att l\u00e4sa med sitt barn och kan \u00f6ppna upp f\u00f6r m\u00e5nga fina samtal.Sorg kan man k\u00e4nna n\u00e4r n\u00e5got jobbigt h\u00e4nder. Det kan vara s\u00e5nt som h\u00e4nder i vardagen, som att s\u00e4ga hejd\u00e5 vid f\u00f6rskolan eller n\u00e5got som h\u00e5ller i sig en l\u00e4ngre tid och som man kan beh\u00f6va f\u00e5 hj\u00e4lp med att hantera. Som n\u00e4r n\u00e5gon man tycker om d\u00f6r.

S\u00e5nna h\u00e4r b\u00f6cker brukar jag tipsa om n\u00e4r vi vuxna ska n\u00e4rma oss ett omr\u00e5de som k\u00e4nns sv\u00e5rt, som n\u00e4r n\u00e5gon g\u00e5tt bort eller ett barns r\u00e4dsla hindrar dom fr\u00e5n att g\u00f6ra n\u00e5got de egentligen vill. Men ocks\u00e5 f\u00f6rst\u00e5s f\u00f6r helt vanlig, mysig l\u00e4sning om s\u00e5nt som k\u00e4nns h\u00e4rligt.
Sorg best\u00e5r av b\u00e5de tankar och k\u00e4nslor. Och precis som vuxna kan k\u00e4nna olika och reagera olika, g\u00f6r \u00e4ven barn det. Det kan visa sig i t\u00e5rar eller i att man blir arg och vill skrika. Boken Sorg p\u00e5 olika s\u00e4tt kan hj\u00e4lpa barn och vuxna att utforska vad sorg \u00e4r, hur det kan k\u00e4nnas och hur det kan uttryckas p\u00e5 olika s\u00e4tt. K\u00e4rlek.. Stort och h\u00e4rligt. K\u00e4rlek kan ocks\u00e5 k\u00e4nnas p\u00e5 olika s\u00e4tt. Det kan vara tillsammans med gl\u00e4dje, som att t\u00e4nka glada tankar om n\u00e5gon man tycker om eller sig sj\u00e4lv. K\u00e4rlek kan g\u00f6ra att man k\u00e4nner sig varm eller alldeles pirrig i kroppen. K\u00e4rlek kan vara att dela n\u00e5got med n\u00e5gon, att hj\u00e4lpas \u00e5t, att bry sig om. Det andra året (2020) landade omsättningen på hela 14,2 Mkr och återigen en liten vinst (+102 tkr). En ökning med 393 procent, eller femdubblad omsättning på ett år.Exakt hur stor marknaden för hybridutgivning är i Sverige finns det inga siffror på. Många förlag kombinerar dessutom författarfinansierad och förlagsfinansierad utgivning och likt Ekström & Garay framgår inte fördelningen. Men helt klart är att flera aktörer ökat omsättningen på senare år och tillsammans utgör de ett mellanstort förlag.– Vi lägger ner en hel del tid på att analysera förlagets ekonomi i fråga om risker och möjligheter. Viktigt är också att ha mod att satsa på nya projekt, som till exempel vår förhållandevis nystartade agentur ekströmgarayrights, ge ut klassiker och inleda samarbeten med tidningar som Vi läser och Tidningen Skriva. Att vi köpte upp kulturmagasinet Opulens.se har också bidragit till att förstärka vårt varumärke som i sin tur fått flera författare att söka sig till oss, säger han.– I och med att vi jobbar långsiktigt så lägger vi ner en hel del resurser på att den litteraturen som vi ger ut är av bra kvalité och att formgivningen är i toppklass. – Om vi skulle ge ut allt som kom in till förlaget så skulle vi förlora på det eftersom utgivning av litteratur som är av tvivelaktig kvalité på sikt kommer att förstöra förlagets varumärke. Vi har under den korta tid som vi har funnits infört flera åtgärder för att säkerställa kvalitén på våra böcker. Manus som inte håller brukar vi refusera eller alternativt hänvisa till manushjalpen.se. – Det är spännande att driva förlaget med Tomas och vi kompletterar varandra mycket bra. Och givetvis skulle inte förlaget ha växt om vi inte hade haft trogna och engagerade medarbetare, säger Melker Garay.

Ekström & Garay är idag medlemmar i Svenska Förläggareföreningen och skriver på sin hemsida att de har både traditionell utgivning och författarfinansierad utgivning.– Att bygga upp en ordentlig plattform är något som vi har prioriterat och när den väl är byggd kan man fokusera på ekonomiska överskott, men likväl kommer vi att fortsätta att satsa på att ta in fler medarbetare och starta upp nya projekt i förlaget eller i vårt systerbolag Telegrafstationen AB som idag driver bland annat sajterna manushjalpen.se och den nylanserade holosmarketing.se. Vi driver dessutom script46.com, en sajt där vi för samman litteratur med film. Han menar att de som är insatta i förlagsverksamhet känner väl till att det kostar att driva förlag, i synnerhet om man vill hålla en hög litterär kvalité på utgivningen. – En förklaring till expansionen är att vi alltid är öppna för att tänka utanför ramen, och vi uppmuntrar aktivt våra medarbetare att komma med idéer om hur vi ska utveckla förlaget. Vi har olika arbetsgrupper och i ledningen har vi flera chefer som delar med sig av erfarenheter, problem och möjligheter.Ekström & Garay rör sig snabbt. Bokslutet för 2020 är redan inne, ofta dröjer det till efter sommaren innan dessa blir offentliga. Och det är starka tillväxtsiffror. Redan det första verksamhetsåret (2019) nådde man 2,9 Mkr i försäljning och en liten vinst på 137 tkr. Förlaget släppte sin första bok i februari 2019.

Hur barn blir till olika förlag?
En färgsprakande bok där alla olika familjer och barn kan känna igen sig. Helt enkelt queer- och HBTQI-inkluderande om hur bebisar blir till. I slutet av boken finns texten även på engelska. Boken är Svanenmärkt – bra för vårt klimat och för våra barn!
Under 2020 gav Ekström & Garay ut över 130 titlar och allt tyder på att det blir fler i år. Idag har man 25 anställda på lönelistan och ett antal frilansare.Nyfiken på ljudböcker? Boktugg har gjort ett test av ljudbokstjänster: Jämför Storytel , Bookbeat, Nextory, Bokus Play och Audible. Välj rätt app och rätt abonnemang som passar dig.

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta [email protected] för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.
Är du nyfiken på hur utvecklingen inom AI påverkar bokbranschen? Hur förlag och andra aktörer ska tänka när läsning flyttar från papper till skärm och ibland blir till lysning. Då ska du prenumerera på Analysbrevet. Där vi skriver om podd och POD, om Kickstarters och talsyntes parallellt med strategier kring format.

Det var hösten 2018 som Melker Garay och Tomas Ekström bestämde sig för att starta ett förlag tillsammans, det fick logiskt namnet Ekström & Garay och är nu ett av Sveriges största hybridförlag sett till omsättning och utgivning.
Över 9000 personer i och kring bokbranschen prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev för att hålla sig uppdaterade om trender, affärer liksom nya böcker och författarskap. Det tar bara fem minuter att läsa.Du kan avregistrera dig från våra utskick när du vill genom att klicka på en länk i vårt nyhetsbrev. För mer information om våra policy om personuppgifter, läs mer på vår hemsida och hos Mailchimp som vi använder som plattform för utskick av epost.

Lindgrens bror Gunnar Ericsson, som var engagerad i Bondeförbundet, medverkade till att hon fick uppdragen att skriva julberättelser i tidningarna Landsbygdens jul och Stockholms-Tidningen. Under andra världskriget arbetade hon i hemlighet på säkerhetstjänstens avdelning för brevcensur, där hon läste de inkallades brev.I april 2011 meddelade Sveriges Riksbank att en av de nya sedlar som planerades att ges ut från 2015–2016 kommer att prydas av ett porträtt av Astrid Lindgren. Hon, tillsammans med de övriga, valdes utifrån att ha fyllt kriterierna: ”att personerna ska ha haft sin verksamhet under 1900-talet, de ska ha en folklig förankring och gärna ett internationellt anseende. Dessutom ska de representera olika delar av Sverige.” Astrid Lindgren och hennes hemlandskap Småland pryder den nya 20-kronorssedeln, som gavs ut 1 oktober 2015.

Vilka förlag ger ut barnböcker?
Norstedts förlagsgrupp ägs av Storytel och de förlag som ger ut barn- och ungdomsböcker är Rabén & Sjögren, B. Wahlströms och sedan 2020 även Brombergs Bokförlag. Totalt stod förlagen inom Norstedts förlagsgrupp för tio procent av utgivningen 2020 och Rabén & Sjögren ensamt stod för åtta procent.
Trots att Astrid Lindgren har beskrivits som agnostiker är några av hennes texter späckade med bibelallusioner, frälsar- och paradismyter samt religiösa livsfrågor, exempelvis berättelserna Mio min mio, Bröderna Lejonhjärta och Spelar min lind, sjunger min näktergal, och sångtexten Fattig bonddräng.

Vad skriver Jens Lapidus om i barnböcker?
Böckerna, som passar perfekt för barn i lågstadieålder, handlar om några barn i den fiktiva förorten Dillsta som bildar en tjuvliga. Stölderna är betydligt snällare än i Jens vuxenromaner — här snor man suddgummin istället för knark.
År 1973 kom Emil i Lönneberga, Zozo la tornade på franska, men översättaren hade gjort om Emil till en läspande fransk bondpojke. Sedan 2008 finns dock Emil i en ny fransk översättning, trogen originalet (alla tre Emil-böckerna kom ut samtidigt). Där har han dessutom döpts om och heter nu Emil även på franska.Astrid Lindgren fastnade tidigt för läsning och berättar, att hon ungefär fem år gammal fick höra en saga om Jätten Bam-Bam och feen Viribunda, läst av en granne Edit. När Lindgren kunde läsa själv letade hon efter böcker att läsa, och hon minns den första egna boken om Snövit, med omslag av Jenny Nyström. Boken köptes genom småskollärarinnan, som före varje jul hade med sig material där barnen kunde läsa om vilka jultidningar och böcker, som gick att beställa.

Astrid Lindgrens föräldrar Samuel August Ericsson (1875–1969) och Hanna, född Jonsson (1879–1961) gifte sig 1905 och bosatte sig på gården Näs, nära Vimmerby, där de arrenderade prästgårdens jordbruk. År 1906 fick de sonen Gunnar (1906–1974) och 1907 dottern Astrid. Familjen utökades senare med Stina (1911–2002) och Ingegerd (1916–1997).

Similar Posts