Bila Till Italien

Den rutt vi kallar den centrala tar precis som den västliga sin början med färjan till Puttgarden och följer samma väg som den västliga ner till Fulda, förbi bl.a. Lübeck, Hamburg och Hannover. Därefter fortsätter den på A7 ända ner till Füssen och gränsen till Österrike. Mellan tyska Füssen och Mötz i Österrike färdas man på den enda stäckan som inte är motorväg. Den är knappt 7 mil lån och tar cirka en timma att köra innan man kommer till Inntal Autobahn (A12). Vid Innsbruck tar man av mot Brennerpasset och Italien på Brennerautobahn (A13). Väl i Italien följer man A22 hela vägen till Trento där vår rutt slutar. Därifrån kan man enkelt ta sig vidare mot Italienska riveran men städer som Genova, Rapallo och La Spezia. Eller ännu längre söderut mot Toscana eller till och med Rom.Lämpar sig för dig som ska till franska riveran eller ända ner mot spanska solkusten. Rutten tar sin början på färjan mellan Rödby och Puttgarden i norra Tyskland och följer därefter A1 mot Hamburg. Därefter leder den vidare på A7 förbi Hannover. Strax innan Fulda byter man motorväg till A5 som går i en västligare riktning förbi Frankfurt och ner till den allra sydvästligaste delen av Tyskland där man åker in i Frankrike vid Mulhouse. Därefter går resan vidare på franska A36 ända till man ansluter A7 (Autoroute du Soleil / Solens motorväg) söder om Dijon. Rutten slutar i Lyon, men ska man till Medelhavet fortsätter man på A7 till Avignon där man antingen åker vidare söderut mot Montpellier, eller österut mot Marseille, Nice och Monaco.Med vår interaktiva europakarta kan du förflytta fokus genom att dra och släppa med musen. Här har vi även märkt ut olika platser som är av särskilt intresse. Perfekt för dig som planerar att bila i Europa. Till europakartaBeroende på vart vid Medelhavet resans mål ligger finns tre huvudsakliga altrnativ till rutter. Det handlar framförallt om vilken väg genom Tyskland man bör välja. Här har vi valt att visa på tre alternativa rutter; en västlig, en central, och en östlig. Dessa är skapade för att passa de flesta, men kan såklart förfinas för det specifika resmålet.

På denna avdelning presenteras olika rutter, resvägar och destinationer som brukar vara populära under en bilsemester i Europa. Här tar vi oss både till den Franska rivieran, norra Italien vid Adriatiska havet och Kroatien i forna Jugoslavien.
Den östliga rutten utgår från Rostock vilket innebär att vi rekommenderar färjan mellan Gedser och Rostock. Då hamnar man automatisk i en östligare färdväg och passerar bl.a. Berlin och Leipzig på vägen ner mot Bayern. Från Berlin färdas man på A9 hela vägen till München. Väl vid München tar man av från ringmotorvägen i riktning mot Salzburg och fortsätter på A10 söderut till Villach. Där kan man sedan välja att åka A2 mot Italien och Venedig eller Trieste. För att komma mot Slovenien och Kroatien väljer man lämpligtvis A11 från Villach och passerar då bl.a. Ljubljana. Denna väg går även bra att köra om man ska till Trieste eftersom den är exakt lika lång och tar lika lång tid att köra. Att noga planera vilken resväg man ska ta underlättar resandet betydligt. Man kan då i förväg boka hotell utmed den planerade färdvägen och på så sätt vara säker på att ha någonstans att övernatta. 2. När du kör fram i en ”Biglietto”-påfart, så skrivs en pappersbiljett ut. Ta emot biljetten och tappa inte bort den. Du behöver den vid utfarten från motorvägen.En sak till som kan vara bra att veta innan du planerar din bilsemester i Italien: Trafiken kan vara riktigt jobbig under stora högtider. Vi satt i bilkö efter bilkö under påskhelgen vid Gardasjön, vilket vi inte alls hade räknat med! Det är härligt att bila, men när det tar fyra gånger längre tid än planerat, så är det inte lika kul 🙂

Hur lång tid tar det att bila till Italien?
Kör till Italien från Sverige Från södra Sverige till Rom i Italien tar det cirka 22 timmar att köra – räknat utan stopp och utan trafik. Vägen är ungefär 2 000 km lång. Den snabbaste vägen går genom Tyskland och Österrike. Från gränsen i Österrike till Rom är det cirka 720 kilometer. Cachad
Ska du bila i Italien? En bilsemester i Italien är en riktig drömresa. Visst finns det ypperliga möjligheter att åka tåg mellan Italiens största städer, men om du vill njuta av Toscanas rullande gröna kullar, mysiga luncher vid nästan folktomma stränder och en perfekt kaffe i en liten by i bergen – då behöver du ha tillgång till bil. Men vad kan vara bra att veta innan du ger dig ut på vägarna? Här kommer mina tips på saker att tänka på när du bilar i Italien – allt om vägtullar, vägskyltar, parkering och att hyra bil! Ha ha, kan tänka mig att det kan vara lite utmanande ibland – i vissa städer är ju vägen inte mycket bredare än en Fiat 500! Är Italien lika svårt som det verkar med husbil generellt, eller är det bara städerna som är knepiga? Tipsade förresten en kompis (som tänker ta husbilen till Italien) om er sajt nyss! 🙂 Även om italienare både kör hetsigt och snabbt, är Italien ett väldigt härligt land att bila i. Avstånden mellan sevärdheterna är korta och vägarna är generellt sett väldigt bra.

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 55 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resebloggen Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.Åh vilken bra guide! Älskar road trips och har alltid velat bila genom Italien, men är lite orolig för den vilda trafiken och slingriga vägarna! Men denna guide ska jag spara och utgå ifrån när min road trip väl blir av! Konkreta råd och tydligt skrivet! 🙂 I Italien har man generella hastigheter beroende på väg, som inte alltid skyltas. Generellt sett gäller nedanstående hastigheter om inget annat skyltas (april 2019): Hej Klas! Som jag skrev är vägarna generellt sett bra, men det finns så klart undantag. Efter att ha bilat i de flesta västländer i Europa, kan jag säga att det finns länder med bra underhållna vägar (exempelvis Slovenien) och länder med sämre underhållna vägar (exempelvis Tyskland). Var i Italien stötte du på dåliga vägar? Intressant att få höra!

Rucksack är en av Sveriges populäraste resebloggar med över 300.000 unika besökare per år. Bloggen drivs av Eva Gyllenberg, en passionerad fotograf, världsresenär, gastronaut och livsnjutare. Här på Rucksack delar hon sina handplockade tips från vår färgsprakande värld, fylld av natur, mat och upplevelser. Vart hon är på väg härnäst med sin kamera? Antagligen till något hörn i världen som hon ännu inte upplevt. Världen är stor och det finns alltid mer att uppleva – när som fjärran.

I Italien finns det inte bara motorvägar med betalstationer, det finns även motorvägar UTAN betalstationer – så kallade FAST FLOW. Fast Flow-motorväg är inte gratis, men det finns ingenstans att betala dina vägtullar utefter vägen. Du behöver helt enkelt gå in på en webbsida och betala din vägtull inom 15 dagar.
Tack för en jättebra och utförlig guide om bilkörning i Italien. Den kommer jag att spara 🙂 Jag har kört bil på Sardinien en gång och det jag minns tydligast var skyltarna. Först var det tydligt vart man skulle, men sen ”försvann” skyltarna” och vi visste inte alls vart vi skulle haha

I Italien markerar man sällan ut vägar med vägnummer, utan vägarnas avfarter är markerade med riktning mot städer. Om du kör med GPS kan det vara rätt så förvirrande att få en väganvisning som säger ”sväng av på väg SS64”, när skylten enbart säger ”Bologna”. Håll alltid koll på de större städerna i din färdriktning, så slipper du köra fel.
3. Vid avfarten – välj fil efter hur du vill betala. Du kan betala med kontanter/kort i en automat eller kontanter/kontokort till en person. Vi valde oftast en fil med automat och kombinationen kontokort + kontanter. Om det skulle strula med kortet, så hade vi kontanter redo. OBS: Undvik filen med Telepass även här!I den norra delen av Italien har nästan alla motorvägar vägtullar. Avgiftsbelagda motorvägar skyltas med en grön motorvägsskylt. Vill du åka på vägar som inte kostar pengar, väljer du motorvägar med en blå skylt. Vi valde att åka på betalmotorvägar på många av våra transportsträckor, vilket ofta kostade över 10 euro per dag.

ZTL betyder ”begränsad trafikzon”, eller rättare sagt ”håll dig undan med bilen!”. I nästan varje liten stad finns en miljözon, dit bara fordon med tillstånd får köra in. Zonen är övervakad av kameror och råkar du köra in i en ZTL så väntar rejäla böter. En av de få städer som vi körde bil till som INTE hade en ZTL, vad Venedig. Men det är kanske inte så konstigt, då det inte finns några bilvägar i staden 🙂
Blått = Betald parkering. Enklaste valet när du bilar i Italien. Betala i en parkeringsautomat, de allra flesta tar kort. Att parkera i Italien är generellt sett billigt.

Oj, vad jobbigt! Vår passage syntes inom några minuter på sajten. så det var enkelt för oss att veta att vi skulle betala. Var det fastflow utanför Milano? Det verkar tyvärr kunna vara olika företag i olika regioner när jag googlar på det…Det finns en orsak till att alla parkeringsplatser i Italien är små och trånga. Alla Italienare har nämligen pyttesmå bilar. Vi hyrde en Fiat 500 och tyckte ändå att parkeringshusen var i det minsta laget. Så mitt tips är att inte hyra varken en full size eller en SUV, utan en liten och smidig bil. En sak som du inte får glömma är dock att en liten bil inte har lika stort bagageutrymme för väskor som en stor bil…

1. Åk till ”Biglietto”! När du närmar dig en påfart till en motorväg, finns det alltid flertalet olika påfarter. Du ska åka till de påfarter där det står ”Biglietto” (biljett). ”Telepass” är en dosa för automatisk betalning av motorvägsavgifterna, åk INTE in i en fil med enbart Telepass-skylt! Då väntar böter.

Det finns parkering på gatorna överallt, oftast markerade med gula, blå eller vita streck. Det verkar skilja lite mellan de olika områdena vi åkte runt i, så kolla om du ser någon specialskylt kring exempelvis p-skiva innan du lämnar bilen.
I Italien finns gott om automatiska hastighetskontroller med kameror, speciellt på motorvägar. Två olika system används för att fånga fortkörare. Det ena systemet är det klassiska med fartkameror som mäter din momentana hastighet (som i Sverige), men sedan finns även systemet ”Safety Tutor”. Safety Tutor-systemet mäter den tid det tar för sig att färdas mellan två punkter på en motorväg och ger dig böter om din snitthastighet överskrider den tillåtna hastigheter. Med tanke på hur fort alla italienare kör, förstår jag inte hur de inte kan få böter hela tiden! Vi försökte hålla hastighetsbegränsningarna, men fick uppleva både fula gester och tutningar från italienare som tyckte att hastighetsbegränsningen bara var en rekommendation. Well, egentligen verkar italienare tycka att alla bilregler snarare är rekommendationer än regler, men det är en egen story…

En sak som kan vara bra att tänka på när det gäller hastigheter, är att många vägar har lägre hastigheter vid dimma och dåligt väder. Ibland står det tillägg under hastighetsskyltarna (”con nebbio” betyder exempelvis ”vid dimma”). Motorvägar har normalt sett 130 km/timmen som maxhastighet, men i exempelvis regn och snö är det 110 km/timmen max.
Det kanske låter som en konstig reflektion, men det är verkligen något att tänka på när man bilar i Italien. Inte sällan sitter tio vägskyltar utefter vägrenen med bara någon meters avstånd. Ofta har någon av skyltarna dessutom en lång text på italienska i liten fontstorlek, som man absolut inte hinner läsa och ofta är skyltarna motstridiga. Vi hade som regel att passageraren i framsätet fick hålla lite extra koll på skyltarna och försöka hinna förstå och översätta. Men oftast var det helt omöjligt att hinna med och vi fick helt enkelt vara trygga i att inte alls ha koll på vad alla skyltarna betydde.

Är det svårt att köra bil i Italien?
Trafikkulturen avviker från den svenska och olycksstatistiken är hög. Trafiken i Rom och övriga stora städer i Italien är tidvis väldigt intensiv. Även då man inte själv kör bil bör man vara aktsam vid övergångställen. Hastigheten på motorvägarna är hög.
Vad glad jag blir att du gillade inlägget! Jag tänkte att det är bäst att skriva av sig direkt innan man glömmer alla knepigheter 🙂 Åh vad jag känner igen det där med skyltar som försvinner! Vad gjorde man innan GPS! 🙂

Vad kostar det att bila till Italien från Sverige?
Detta inkluderar utgifter för att äga bilen, samt bensin, vägavgifter och eventuell färjebiljett på turen söderöver. Enligt Jyllandsposten, visar beräkningen att det totalt kostar mellan 13.200 och 17.160 kronor att åka på bilsemester till de populära destinationerna i Italien, Frankrike och Kroatien.
På motorvägarna finns också gråa boxar som mäter ifall man kör för snabbt. Det är oklart även här vilka som faktiskt fungerar, då det inte är ovanligt att folk kör snabbare än 130 km/h.De italienska förarna lägger sig i “rumpan” på din bil om de tycker att du kör för långsamt. Detta innebär en säkerhetsrisk och därför rekommenderas du att hålla till höger om du inte kör om andra bilar.

Det står Controllo Velocita på de orangea boxarna. Och innan varje box kommer en vit skylt där det står “Controllo elettronico della velocita”, vilket betyder att man har tid på sig att sakta ner.
Italien är stort och det finns många resmål och stopp som varmt kan rekommenderas när man åker på bilsemester i Italien. Här nedan har du några av mina favoriter.Denna motorvägen går hela vägen till Österrike och är en vanlig motorväg bland Skandinaver som åker via Tyskland och Österrike till norra Italien. På A22 passerar man bland annat Bolzano, vägen till Dolomiterna, Trento, Gardasjön och Verona innan man kommer fram till Modena.

Många trafikregler är liknande de vi har hemma i Sverige. Den största skillnaden är istället att det saknas belysning på många vägar, mer trafik och ett intensivare tempo.
Dessa är de nationella vägarna som inte uppfyller kraven för motorväg. Här är det max 110 km/h som gäller, men det finns flera sträckor där skyltar med lägre hastighet förekommer. Normalt sett är de flesta italienska landsvägar av bra standard och det är oftast inga problem med vägunderlaget.Motorvägarna har oftast 2-3 filer, men det finns även ett par sträckor med 4 filer. Precis som på Autobahn i Tyskland är det inte rekommenderat att man ligger i den vänstra filen så länge man inte ska köra om andra bilar.

Den som planerar att köra runt mycket på de italienska motorvägarna kan överväga att skaffa ett så kallat telepass. Då kör man igenom vägtullen och allting registreras automatiskt.
Den totala längden på Italiens motorvägsnät är 6 758 km och totalt finns det över 50 olika motorvägar. Dessa benämns med ett A + ett nummer. Den längsta autostradan är A1, som sträcker sig hela 754 km.De senaste åren har den italienska regeringen gått allt hårdare åt bilister som bryter mot hastighetsgränserna. Orangea boxar har satts upp i stort sett i alla städer och samhällen. Ibland på flera ställen, men oftast i början och slutet av staden.

Har man ingen tidsgräns för sin bilsemester i Italien, så kan man undvika tullvägarna och därmed slippa vägavgifterna. De nationella vägarna är tullfria och ska man köra långa sträckor och hellre vill se charmiga byar längs vägen är de nationella vägarna ett hett tips.Många italienska landsvägar är sceniska och låter dig upptäcka dolda pärlor och charmiga små byar som man annars missar ifall man endast kör på de italienska motorvägarna.

Generellt är det 50 som gäller när du kör igenom städer och samhällen. Däremot finns det också flera vägar i städer som är markerade med 30 km/h. Ibland kommer dessa skyltar hastigt, så det kan vara bra att hålla utkik efter dessa när ni kör inom städer.
Dessa är markerade med SR före numret på vägen. De regionella vägarna är ungefär som de nationella vägarna och det är 110 km/h som är maximala hastighetsgränsen, även om det på många sträckor är lägre hastighetsgräns. Denna skylt finns oftast i gamla stadskärnor och de enda bilar som får köra i dessa miljözoner är registrerade bilar. Som turist brukar man inte få sin bil registrerad, men det gör inget. Det går bra att parkera precis utanför i ett närliggande parkeringshus eller parkingsplats. Italienska bilister är också oftast något aggressivare i trafiken än vad vi är vana vid hemma. I övrigt är vägnätverket välutbyggt över hela landet och det går snabbt och smidigt att ta sig fram med bil i Italien.Denna Autostrada tar dig från nordvästra till nordöstra Italien med start i Turin och slut i Trieste. Längs vägen kör man förbi platser och städer som Milano, Brescia, Gardasjön, Verona, Vicenza och Venedig innan man kommer fram till Trieste.

Om du inte har en egen bil med dig kan du hyra bil i stort sett överallt i Italien. Det är vanligt att man lägger en deposition på 5000 SEK eller 10 000 SEK som hålls reserverat tills man lämnat tillbaka bilen. Det är dock inte alla biluthyrningsfirmor som har denna regel, men det är inte ovanligt.
Beroende på vart man åker i Italien kostar hotell och vandrarhem olika, men i runda slängar finns det rum av bra standard för 2 personer från 400 SEK och uppåt. Populära destinationer mellan 500-1000 SEK per natt.Det är oklart huruvida dessa faktiskt är aktiva eller inte. När vi kört runt i Italien har vi hållit hastighetsgränserna och därmed inte behövt oroa oss. Medan andra bilister kört snabbare trots de orangea lådorna som mäter hastigheten.

Motorvägarna i Italien heter Autostrada och har generellt en hastighetsgräns på 130 km/h. Den första motorvägen i landet var den som går mellan Milano och Como. Detta var på 20-talet och sedan dess har man byggt ett av Europas bästa motorvägsnät.Att hyra bil i Italien är ett utmärkt sätt att utforska landet. Det finns så många vackra platser och charmiga byar att utforska i Italien. För att inte tala om naturen utanför städerna. Om man vill få ut så mycket som möjligt av sin resa utanför städerna är bil det bästa sättet att ta sig runt på.

Den högsta tillåtna hastigheten på Autostrada är 130 km/h för personbilar. Vid regn eller snöoväder är det maximalt 110 km/h som gäller, men oftast går det långsammare än så och det bildas lätt köer vid oväder.Ska du bila i Italien? Här har jag samlat ihop allt man kan tänkas vilja veta så som trafikregler, hastighetsgränser, särskilda vägskyltar, användbara fraser, tips på resmål, kartor samt mer info om Italiens motorvägar. Det är den längsta motorvägen i Italien och här kör man bland annat förbi städer och platser som Parma, Modena, Bologna, Florens, Arezzo och Rom innan man kommer fram till Neapel i södra Italien. Har du fler frågor eller funderingar kring att bila i Italien? Lämna en kommentar eller skicka ett mail, så svarar jag så gott jag kan utifrån mina egna erfarenheter! Däremot är det viktigt att du inte kör in i dessa miljözoner, “Zona Traffico Limitato” på italienska. Se bilden nedan, så vet du exakt vad man ska hålla utkik efter när man kör i städer. De flesta italienska motorvägar är avgiftsbelagda. Kort efter att du kört ut på motorvägen kommer en vägtull där du får en biljett. Denna ska du spara och sätta in i vägtullen när du kör av motorvägen. Det är denna biljett som visar hur långt du kört och hur mycket som ska betalas.Ifall man slarvar bort eller råkar ha sönder biljetten får man betala maxbeloppet för motorvägen man kört på, vilket kan bli ganska kostsamt beroende på vilken autostrada man kör på.

Åker du runt under vintern kan det också finnas lokala regler om snökedjor. Vinterdäck är ett krav när det är vinterväglag. Hyr du bil i Italien så brukar biluthyraren ha koll på detta.
Praktiska rese råd som hjälper dig att välja den bästa tiden för en semester. Bokning, recensioner och råd om hotell, semesteranläggningar, Semesterbostäder, paketresor, och mycket mer!Om du reser ensam till Italien, 990 SEK en dag bör räcka. Om du väljer ett hotell för din vistelse i Italien, kommer priset att stiga till 1,400 SEK. Ett par kommer att få betala runt 2,600 SEK för en dag i Italien. En familj med två barn bör ha 4,400 SEK för en dag vistelse i Italien.

Som du kan se – en vistelse några dagar i Italien kan kosta 2,900 SEK (255 EUR) eller 17,000 SEK (1,400 EUR), beroende på om du är en sparsam turist eller planerar att tillbringa en lyxig semester i Italien.
För att inte överskrida rimliga kostnader under en resa till Italien, som vi uppskattar på 1,400 SEK (123 EUR) för en dag, måste du följa följande regler:Bilrelaterade kostnader är främst bränsle, vägtullar och parkeringsavgifter. Naturligtvis beror priset på syftet med resan och energieffektiviteten för ett fordon.

Om du ska bila i Italien finns vissa krav. I din bil måste du ha en varningstriangel, en varningsväst/reflexväst och en miljödekal. En miljödekal införskaffar du i Italienska kiosker eller bensinstationer. De kostar mellan 2 och 10 euro/dag. I övrigt räcker det att du har ditt svenska körkort för att köra bil i Italien. Om du ska bila i Italien med din egen bil är ett tips att ta med dig registreringsbevis och se till att du har S-märke på bilen. Att ha med ett Grönt kort, vilket är ett internationellt försäkringsbevis är inget krav men kan också vara nödvändigt.
En bilsemester till Toscana är ett måste. Toscana ligger i mellersta Italien och kännetecknas av sitt magnifika landskap och sin rika kulturhistoria. Här kan du besöka staden Lucca och den medeltida stadsmuren, du kan ta dig till Pisa och besöka det lutande tornet eller varför inte åka till Livorno även kallat Toscanas Venedig? I Livorno finns många kanaler och vackra promenader. Detta är bara några av alla platser och sevärdheter att besöka i Toscana. En bilsemester i Toscana bjuder på allt och lite till.

Det kostar en del att åka från Sverige till Italien med bil och rent ekonomiskt kostar det mindre att flyget om man inte är en full bil. Fördelarna med att bila ner till Italien är dock inte de ekonomiska utan att du får uppleva så mycket på vägen ner. Det är som tidigare nämnt inte bara en transportsträcka. Att åka bil till Italien är en resa i sig.
En bilsemester i Italien med barn är inga problem. Det finns så pass mycket att se och göra för så väl stora som små. Är ni inne i någon av storstäderna finns det massvis med saker att hitta på och är ni ute på kusten kan ni alltid gå ner till stranden för ett dopp. En bilsemester i Italien med barn behöver ni inte oroa er för. Det finns att göra så det räcker och blir över.När du bilar till Italien finns flera rutter att välja mellan. Ett förslag på en rutt när du ska köra bil till Italien är följande. Du tar färjan över till Puttgarden sedan åker du via Fulda, Lübeck, Hamburg, Hannover ner till Füssen vid Österrikes gräns. Från Füssen korsar du gränsen och tar dig till Innsbruck. Från Innsbruck styr man sedan vidare mot Brennerpasset och Italien. Det finns som tidigare nämnt många rutter att välja mellan men ska du bila till Italien är detta en rutt att rekommendera. Att bila i Italien är en riktig drömresa. Italien bjuder på en fantastisk natur och ett enastående landskap. Här kan du både stanna till vid någon av Italiens alla vackra sjöar, ta dig ut på kusten eller besöka något av landets storstäder. Om du åker på bilsemester i Italien för storstadslivet är ett tips att ta dig till Milano. Italiens modecentrum som även erbjuder mycket historia och kultur. Du kan bland annat besöka en av världens äldsta kyrkor, katedralen Duomo men här finner du även operahuset La Scala och Leonardo Da Vincis ”nattvarden” i klostret Santa Maria delle Grazie.

Att bila i Italien är en riktig drömresa. Italien bjuder på en fantastisk natur och ett enastående landskap. Samt några av världens mest klassiska storstäder
Om du vill åka på en riktig roadtrip i Italien är ett tips att ta dig ut till kusten och Italiens riviera, Ligurien. Denna roadtrip i Italien tar dig längs makalösa kustlinjer med vackra vyer utöver havet. Du kan även besöka den exklusiva fiskebyn Portofino som anses vara Italiens vackraste by.Du kanske undrar vad det kostar att bila till Italien? Inkluderat alla avgifter i form av ägandet av bilen, bensin, vägavgifter och eventuella färjebiljetter kostar en bilresa till Italien från Sverige mellan 13 000 och 17 000 kronor. Att bilen tappar värde under den långa bilresan är också med i beräkningen. Eventuella övernattningar och måltider är dock inte det. Om din bilresa utgår från de norra eller mellersta delarna av Sverige får du vara medveten om att kostnaden kan öka ytterligare. Om du väljer att bila till Italien kommer kostnaden landa runt 15 000 kronor plus minus några tusenlappar.Det finns gott om biluthyrningsfirmor i tätorterna där du kan hyra en bil för din bilsemester i Italien. Du måste vara minst 21 år för att hyra en bil och ibland finns en övre åldersgräns på runt 65 och 70 år.

Vad kostar biltåg till Italien?
Pris: 429 euro för 2 vuxna och två barn i sommarsäsong. Om man ska till Italien är Bolzano en bra avstigningsstation. Du slipper tre timmar bilresa enkel väg jämfört med att ta bilen till eller från München. Pris: 539 euro för 2 vuxna oc
h 2 barn i sommarsäsong.
Vad en bilsemester i Italien kostar är väldigt svårt att avgöra. Det beror på var du ska, vad du tänker göra och hur du tänker leva. Det man kan säga är väl att Italien och framför allt storstäderna och de populära turistmålen inte är billiga att uppleva. Att åka till Italien på roadtrip kommer kosta lite men det är det värt.

Att bila till Italien med barn går alldeles utmärkt. Ett tips är att ta med surfplattor och leksaker så att barnen kan uppehålla sig under den långa bilresan. Det är även klokt att stanna till på vägen ner så barnen får göra av med lite energi i exempelvis en lekpark. Låt vägen ner bli en bilsemester till Italien. Det gör så att ni får se och uppleva fler platser på vägen ner samtidigt som resan med barnen blir smidigare.Italien har välutvecklade motorvägar och ett välutbyggt motorvägsnätverk. Detta gör det smidigt att köra bil genom Italien. Du tar dig fort från punkt a till punkt b men det kommer att kosta lite. Kostnaden för tullen baseras på hur långt du kört på motorvägen när du väljer att köra av. Det kan dock vara bra att vara medveten om att trafikens intensitet inte går att jämföra med Sverige. Försök hålla dig borta från storstäder under rusningstider. Förutom rusningstider i städer är det enkelt att köra bil i Italien.Att bila till Italien från Sverige är väldigt smidigt men du får planera in minst en övernattning på vägen ner. Se till att resan ner inte bara blir en transportsträcka utan en bilsemester till Italien. På så sätt får du uppleva mycket på vägen samtidigt som stoppen gör körningen mycket lättare och säkrare. Ett tips är att köra runt Comosjön på våren när trädgårdarna står i blom. För att köra till Comosjön kan du hyra bil i Milano och köra ca 50 kilometer till staden Como och börja din resa runt sjön. Det bra att ha några dagar för att ta sig runt sjön och njuta i stilla takt! Det finns många sätt att planera en bilsemester i Italien, och det finns ett par utgångspunkter som är populära för sina strategiska lägen i landet. Om du vill göra en längre roadtrip genom Italien så är Milano en populär utgångspunkt i norra delen av landet. Milanos flygplats Malpensa är den största flygplatsen i regionen och har ett stort utbud av kända hyrbilsbolag. Du kan sedan köra söderut via Bologna, Florens och Toscana ner mot Rom eller fortsätta ännu längre ner till Neapel. Neapel är porten till flera sevärdheter, som ruinerna av Pompei och hela Amalfikusten.Samhällena runt sjön är kända för sin lokalproducerade mat och intressanta kulturupplevelser, och vid vattenkanten erbjuds vattensporter och aktiviteter för familjer. Här finns helt enkelt mycket att utforska under några dagar! Den romantiska staden Verona ligger bara ca 20 minuter från Gardasjön. Venedig ligger mindre än en timme från Gardasjön och Milano ca 1,5 timme bort.

Om du däremot ska köra i någon av Siciliens större städer som Palermo så är det viktigt att ha 100% fokus i den myllrande trafiken, där många lokalbor tenderar att följa sina egna körregler. Ett tips är att hyra en mindre bil för att enkelt ta dig fram i även de pittoreska småstäderna.
En annan ikonisk roadtripväg i italienska alperna är Grande Strada della Dolomiti (Great Dolomite Road). Vägen går genom de vackraste delarna av världsarvet Dolomiterna där du får vida utsikt över de mäktiga bergen. Great Dolomite Road går mellan Bolzano och Cortina d’Ampezzo och har fått turisterna att lockas till denna vackra region i norra Italien. På vissa ställen kan vägen bli brant med skarpa kurvor, så här gäller det att hålla noga koll på körningen.Vägen slingrar sig dramatiskt från staden Bormio nerför berget med skarpa kurvor och häftiga vyer över alperna. Passet är perfekt för dig som vill ha en oförglömlig körupplevelse i Italien. Den närmaste staden med en stor flygplats där du kan hyra bil är Milano, ca 220 kilometer från Stelvio Pass.

Italien har många sevärda platser som enkelt nås från storstäder över hela det avlånga landet, vilket gör det lätt att planera en rutt som intresserar dig. Det finns såklart många sätt att lägga upp en Italien-roadtrip beroende på hur långt du vill köra, var du vill utgå ifrån och vad du vill se. Kanske får du intressanta tips från människor du möter som blir nästa dags utflykt!

En av Italiens vackraste rutter är att bila längs Amalfikusten. Kuststräckan går ca 40 kilometer mellan Neapels och Salernos bukter, och du kör längs vägen Strada Statale 163. Du kan hyra bil i Neapel och köra ca 65 kilometer till den berömda kusten. Du kan också köra från Salerno, en fantastiskt vacker gammal kuststad som ligger desto närmare Amalfikusten. Det går även att utgå från Rom som ligger ca 2,5 timmes körtid från Neapel. Amalfikustens vägar går längs glittrande, turkost hav och idylliska kustbyar med vyer du aldrig kommer glömma. Stanna till i exklusiva orter som Positano, Sorrento och Amalfi längs vägen.
Italien har flera vackra sjöar och en av de mest kända är landets största sjö Gardasjön. Vägen som går runt Gardasjön anses bjuda på en av världens härligaste körupplevelser. Gardasjön ligger i södra delen av italienska alperna där Dolomiterna möter Pianura Padanas slätter. Vägen längs Gardasjön har utsikt över majestätiska berg, frukt-och olivodlingar och vackra gamla byar med pastellfärgade stenhus. Här finns flera historiska platser med gamla romarruiner och välbevarade borgar.

Det finns flera utsiktsplatser med storslagen panoramavy över bergen Dolomiterna och du kan se de flesta bergstopparna från vägen. Bolzano ligger ca 268 kilometer från Venedig, och ca 287 kilometer från Milano.
Bered dig på den ultimata körupplevelsen på en av Europas högsta vägar! För en garanterat häftig körupplevelse så ska du bege dig till norra Italien och köra Passo dello Stelvio (Stelvio Pass), som anses vara en av världens bästa körvägar. Du har säkert redan sett Stelvio Pass när programledare testar sportbilar på TV! Passo dello Stelvio går ca 47 kilometer på gränsen mellan Italien och Österrike.Italienska rivieran är en kuststräcka mellan Italiens gräns mot Frankrike och ner till Toscanas kust. Kustvägen går längs idylliska städer, dramatiska havsvyer och lyxiga resorter som Portofino. Det är särskilt populärt att bila till vackra kuststräckan Cinque Terre som ligger i ena änden av rivieran. Vägarna som går till Cinque Terre är storslagna längs grönskande vingårdar och havsvyer. Du får däremot inte köra ända in i Cinque Terres berömda byar eftersom att byarna är bilfria. Men det finns allmänna parkeringar utanför byarna, och därifrån kan du ta dig runt till fots. De större städerna i regionen är Genoa och La Spezia och här kan du hyra bil. Du kan också utgå från Florens eller Milano för en längre rutt ut mot kusten. Hos Hyrbil24 bokar du smidigt hyrbil inför din roadtrip i Italien. Vi har samlat alla våra hyrbilsbolag i Italien i vår sökmotor, så att du enkelt kan jämföra priser och utbud för ditt resmål. Genom att jämföra hyrbilsbolag kan du snabbt se billiga hyrbilar i Italien. Du bokar hyrbil tryggt med fri avbokning och fri ändring hos oss, och vi hjälper dig gärna om du har frågor om din bokning.Toscana är en klassisk destination för en roadtrip i Italien. I denna charmiga region vill du verkligen ha ett transportmedel som ger dig maximal frihet att utforska! De grönskande vinlandskapen i Chianti och Umbria är fantastiska att uppleva med hyrbil. Många väljer även att hyra en villa ute på Toscanas landsbygd och sedan göra utflykter till orterna i regionen. Mellan Florens och Sienna går Via Chiantigiana, ”Wine Road” genom Chianti-regionen, en naturskön och historisk väg bland vingårdar, idylliska byar och böljande grönt landskap med vägar som kantas av Toscanas ikoniska cypressträd.

Hur länge får man ha en svensk bil i Italien?
Om du bor i Italien i över 12 månader måste du registrera din bil för att den ska vara laglig och försäkringsbar.
I Italien är det många berömda monument och städer som lockar. Men det bästa sättet att uppleva Italien är på en roadtrip genom landet. Då kan du utforska landsbygdens byar, uppleva äkta italiensk matkultur, bila längs medelhavskusten och stanna precis när du vill. Här kommer några tips på sevärda vägar och platser för en roadtrip i Italien som vi hoppas kan inspirera. Vi ger också tips på var du kan hyra bil inför din bilsemester.

Är det värt att bila till Italien?
En bilsemester i Italien är en riktig drömresa. Visst finns det ypperliga möjligheter att åka tåg mellan Italiens största städer, men om du vill njuta av Toscanas rullande gröna kullar, mysiga luncher vid nästan folktomma stränder och en perfekt kaffe i en liten by i bergen – då behöver du ha tillgång till bil.
Du kan också köra ut till Toscanas kust och besöka Livorno och Pisa. Om du är ute efter en vinresa i Italien så går det utmärkt att hyra bil i Florens som är Toscanas största stad. Du kan också hyra bil i Rom och utgå härifrån, och köra ca 3 timmar upp till Florens.Comosjön har flera gånger utnämnts som en av bilisters favoritroadtrip i Europa. Även om Comosjön inte är rund (den är faktiskt formad som ett Y) så går det utmärkt att köra runt hela sjön. Comosjön är ett av Italiens vackraste resmål; här väntar vyer över den turkosa sjön med fjälltoppar, grönskande omgivningar och idylliska småbyar. Byn Bellagio anses vara Comosjöns pärla med sina pastellfärgade stenvillor vid vattenkanten.Italien är ett klassiskt resmål för en Europa-roadtrip med massor av skiftande landskap utforska. I länken nedan har vi samlat fler tips på körvägar och resmål i Europa som vi tycker är värda en bilsemester i år. På listan såklart ett par berömda vägar i Italien, medan andra resmål kan vara mer okända men fulla av smultronställen. Vi hoppas kunna inspirera dig inför din roadtrip i Europa!Ön Sicilien i södra Italien är ett omtyckt resmål för sina fina medelhavsstränder. Sicilien är ett perfekt för att hyra bil för att upptäcka egna smultronställen längs vägen, och att köra på landsvägarna är en ren fröjd för ögat. Öns lilla storlek gör att du lätt tar dig runt hela ön utan att spendera för mycket på bensin. Här finns flera vackra körvägar med utsikter över vulkanen Etna, antika kuststäder, historiska monument och vacker medelhavsnatur.

Vad ska man tänka på när man kör bil till Italien?
Trafiken i Rom och övriga stora städer i Italien är tidvis väldigt intensiv. Även då man inte själv kör bil bör man vara aktsam vid övergångställen. Hastigheten på motorvägarna är hög. Halvljus är obligatoriskt på vägar och motorvägar utanför stadsområdena.
Det finns fantastiska platser att uppleva med hyrbil i Italien. Italien har många otroliga körvägar som är perfekta för en roadtrip, där flera är världsberömda för sina vackra vyer och kända landmärken. Det finns även mycket att se på vägen mellan resmålen vilket gör det extra roligt att planera en bilsemester! Här är våra förslag för en oförglömlig roadtrip i Italien:Om du vill hämta hyrbilen på en ort och lämna den på en annan så heter det envägshyra. Det är vanligt att boka en envägshyra när man kör utomlands och vill slippa köra i en cirkel tillbaka till platser som du redan har sett. Envägshyror kan ibland vara dyrare än att återlämna på samma ort beroende på säsong och plats, men är ofta enklare att hitta prisvärt mellan olika flygplatser.Om du har mycket tid och vill planera en riktigt omfattande Italien-roadtrip från norr till söder så kan du bila ca 1,460 kilometer från Milano ända ner till Palermo på Sicilien. Andra stora städer i norra Italien att utgå ifrån är Venedig och Bologna. Du kan självklart också göra tvärtom och börja din roadtrip i Rom, Neapel eller längre söderut och bila upp mot norra Italien. Bara fantasin sätter gränser för din bilsemester i Italien!

När man kör från Tyskland till Italien passerar man tyska städer som Berlin, Nürnberg och München längs Autobahn. I Österrike är den smidigaste vägen via Innsbruck och sedan över Brennerpasset till Italien.En resa från södra Sverige till Rom i Italien tar ungefär 22 timmar att genomföra med bil, exklusive pauser och utan trafikstockningar. Sträckan är cirka 2 000 kilometer lång och den snabbaste rutten går via Tyskland och Österrike. Från Österrikes gräns är det omkring 720 kilometer till Rom.

Hur betalar man vägavgift i Italien?
Vägavgifter (tull) i Italien De flesta motorvägar i Italien är avgiftsbelagda. Avgiften kan betalas med kontanter eller med kreditkort vid automaterna längs vägen, eller med elektroniska betalningsmetoder såsom Telepass eller Viacard. Det finns också vissa vägar som kräver speciella biljetter eller pass.
Det enklaste sättet att ta sig från Sverige till Tyskland beror på var i Sverige man börjar sin resa. Från södra Sverige kan man ta färjor från Trelleborg, Ystad och Malmö. För resenärer från västkusten finns en färja mellan Göteborg och Kiel.Böter: Om du får en fortkörningsbot eller böter för att ha kört in i en miljözon kan det dröja upp till ett år innan du får fakturan. Om du inte betalar kan italienska myndigheter samarbeta med inkassoföretag i Sverige.

Om man i stället väljer att ta sig till Tyskland via Danmark, kan man passera Öresundsbron i Malmö, ta färjan från Helsingborg till Helsingör eller färjan från Göteborg till Fredrikshamn. I Danmark kan man ta färjan från Rödby till Puttgarden.Har du inte ett tight tidsschema, kan en bilsemester till Italien, likaså vara en möjlighet för att göra spontana avstickare under vägen, till närliggande sevärdheter, eller för att stanna till och njuta av en måltid på en lokal restaurang.

Även om kombinationen av flyg och hyrbil ofta är det billigaste sättet att hålla semester på i Italien, kan det naturligtvis finna andra grunder till att föredra en bilsemester. För många familjer, är turen ner genom Europa till exempel inte bara något som ska avklaras, utan också en värdefull chans för att få kvalitetstid tillsammans, bortom vardagens stress.
I beskrivningarna av semesterbostäder och destinationer på Escapeaways hemsida, kommer du ofta att se att vi rekommenderar att du har en bil till ditt förfogande, även om det finns offentlig transport. Det beror på, att när du bor längre in i landet, i de mest orörda områdena, ger en bil dig som regel långt bättre möjlighet att åka iväg på utflykter och handla mat, utan att behöva spendera lång tid på transport.Enligt Jan Lang, marknadsanalytiker på Bilbasen, är det därför först när bilen är fylld med två vuxna och tre barn, som det kan börja att löna sig att köra, istället för att flyga – och sedan nyttja bilhyra på destinationen.Om du och familjen vill åka på semester till Italien i egen bil, finns det många härliga destinationer i Italiens norra regioner, såsom Comosjön och Gardasjön. Kör ni lite längre söderut, kan ni till exempel åka på badsemester till Medelhavet i Ligurien, eller vid Adriatiska havskusten med dess breda, barnvänliga stränder.

Väljer du att flyga till Italien, är det därför en rekommendation att boka en hyrbil att ha under semestern. Båda delar kan bokas samtidigt som du bokar din semesterbostad hos Escapeaway. Det är inte bara enkelt, utan ger dig också ökad trygghet då en samlad paketresa täcks av Resegarantifonden, vilken ger ett mycket bättre skydd om något skylle gå galet.
Till och med när en familj på två vuxna och två barn ska på semester till Italien, är det oftast billigare att flyga än att köra. Det visar en ny beräkning som danska Spar Nord har gjort tillsammans med Bilbasen.Den visar, att man för bensin- och dieselbilar ska räkna med ett pris på förhållandevis 4,10 kronor och 3,60 kronor per körd kilometer. Detta inkluderar utgifter för att äga bilen, samt bensin, vägavgifter och eventuell färjebiljett på turen söderöver. Enligt Jyllandsposten, visar beräkningen att det totalt kostar mellan 13.200 och 17.160 kronor att åka på bilsemester till de populära destinationerna i Italien, Frankrike och Kroatien. (Observera att denna totala kostnad är beräknad på avresa från Danmark, varför du kan beräkna ytterligare omkostnader om du startar från mellersta/norra Sverige).

Får man sova i bilen i Italien?
Situationen är liknande i många sydeuropeiska länder: I Kroatien, Grekland och Portugal är det också förbjudet att sova i bilen. I Italien, Frankrike, Österrike och Schweiz säger lagen att du endast får sova i din bil med tillstånd från de lokala myndigheterna.
Många av Italiens härliga destinationer ligger inom förnuftigt köravstånd, åtminstone från södra och mellersta Sverige. Många familjer väljer därför också att packa bilen när semestern ska spenderas i Stövellandet. Men det är värt att väga fördelarna med en bilsemester, mot de samlade omkostnaderna – vilka ofta kommer att vara högre än vid en flygresa med kombinerad hyrbil. Att bilens värde tappar på grund av den långa körturen, är medräknat, däremot är inte eventuella övernattningar och måltider under vägen med i beräkningen. Vart du än åker i Italien så hör du talas om forntidens romare och deras imponerande rike. Utanför Rom har du möjligheten att själv prova på livet som soldat eller gladiator. Föreningen Gruppo Storico Romano arrangerar läger där du under flera dagar får klä dig, äta, träna och bo som under romartiden. Det finns också avancerade kurser för dig som vill lära dig allt om gladiatorstrider.Storstäder som Rom, Venedig, Milano och Florens är perfekta resmål för en weekend, alla har ett överflöd av märkesbutiker för shopparen och museer för kulturälskaren. Det finns även tusentals vackra, mysiga och sevärda små byar och städer över hela landet. I varenda en av dem finns det garanterat flera restauranger där du kan äta både gott och billigt. Italien har så många unika historiska platser att man slagit rekord. Man har fler världsarv än något annat land i världen; 51 stycken inklusive bland annat Pompeji, staden Verona, Etna och Syrakusa. Den vanliga nackdelen med italiensk bilförsäkring är dock att den inte tar hänsyn till dina anspråk sedan tidigare. I teorin finns inga fordringsbonusar, men det är nästan omöjligt att försöka överföra dem från ditt hemland till Italien. Italienska försäkringsbolagen erbjuder i princip samma typer av bilförsäkring som du kan hitta överallt, och vilken du bör välja beror givetvis på dina specifika krav. De tre huvudtyperna av försäkring i Italien är: För att färdigställa din flytt till Italien och få det där medelhavshuset att kännas som hemma behöver du en bil. Och har du en bil behövs en bilförsäkring, oavsett om du tar den med dig hemifrån och registrerar den i Italien eller köper en italiensk bil på plats.

Det finns också det internationella motorförsäkringsbeviset, som i sin helhet kallas ”Green Card” eller ”Carta Verde”, som certifierar denna försäkrings giltighet över alla europeiska gränser. De borde ge dig det här kortet när du tecknar försäkringen, om inte så kan du begära det när som helst. Du behöver inte ha det med dig, men det kan vara användbart.Medan det ibland kostar över 1 000 euro för försäkringspremier för ett grundpaket, bör du förhandla slutpriset direkt med försäkringsgivaren istället för att lita på citatgeneratorer, och se till att du får den bästa dealen. I slutändan beror priset på bilförsäkring på dina personliga omständigheter.

Vad kostar det att köra ner till Italien?
Kostnad för resa med bil till ItalienFrånStockholmAvstånd2130 kmBränsleBensin: 3,646 SEK (310 EUR) Diesel: 2,814 SEK (239 EUR)Vägtullar539 SEK (46 EUR)
Om du bor i Italien i över 12 månader måste du registrera din bil för att den ska vara laglig och försäkringsbar. Du kommer att få en italiensk nummerplåt, vilket gör det lättare att försäkra sig hos ett italienskt försäkringsbolag. Tack vare EU-lagar kan du juridiskt köra med en licens från något land i Europa utan att behöva byta ut det till ett italienskt eller få det certifierat, och du kan använda det här för att skaffa bilförsäkring också.I Italien är det obligatoriskt att ha bilförsäkring. Bilar som importeras till Italien från något EU-land eller länder inom ESS omfattas automatiskt av deras försäkring i Italien.

Italiensk bilförsäkring är betygsatt på en skala från 1 till 18. Närmare 1 blir försäkringen billigare, ju längre du är försäkrad utan att göra några fordringar. De flesta nya chaufförer i Italien placeras automatiskt i CU 14. Även om du har kört i 20 år i ditt land utan att någonsin råkat ut för något kommer du sannolikt att vara placerad i CU 14 när du försöker försäkra din bil i Italien. Av den anledningen är italiensk bilförsäkring ofta extremt dyr, och medan det är obligatoriskt att vara försäkrad för att köra, fortsätter de flesta bara med den grundläggande tredje partens försäkring, eftersom det är det billigaste alternativet. Det är inte konstigt att du ser en hel del halvförstörda bilar här och var!
Var kan du skaffa en italiensk bilförsäkring? Vad täcker den? Hur mycket kostar det? Vi svarar på alla dessa frågor och mer i denna korta guide om hur bilförsäkring fungerar i Italien.

Dagsplanering: Idag kör du runt i Toscanas allra vackraste gröna landskap vid Val d’Orcia, men du kommer även att hinna med ett besök i någon av städerna Pienza och Montepulciano. Här finns gott om riktigt bra restauranger, men passa även på att handla områdets lokala tryffel, vin och pecorino från någon av de många delikatessaffärerna.
Vi gjorde resan på 11 dagar under lågsäsong i april månad. Då hade vi bara 1 dag i Florens, 1,5 dag i Venedig och 1 dag i Comosjön. Under lågsäsong hinner du mer än väl med rutten på den tiden, men tänk på att allt tar lite längre tid om du reser i Italien under juli/augusti eller under helgdagar.

I Venedig är det ett nöje att promenera i alla små gränder, men missa inte att ta en vattentaxi till de färgglada öarna Burano och Murano innan du åker härifrån!
Dagsplanering: Här får du välja vad du prioriterar mest. Endera stannar du kvar i Venedig så länge du kan, eller så åker du mot bergen och mot Gardasjön och utforskar någon av sjöns små byar och restauranger. Vi valde att stanna i Venedig till eftermiddagen och körde direkt till Peschiera del Garda för middag. Åker du tidigare kan du stanna i romantikens stad Verona eller i vindistriktet Valpolicella på vägen.Hämta ut din hyrbil på flygplatsen och bege dig till hotellet. Om du inte har tänkt att utforska Milano, rekommenderas att du bokar ett hotell i utkanten av södra Milano. På så sätt kommer du snabbare ut ur staden när du ska åka till Portofino dagen efter.

Similar Posts