Blåa Blommor Namn

De växter som normalt blommar i början av april kan vissa år börja blomma redan i mars, men kan likaväl, beroende på kyla och snö, starta sin blomning i andra halvan av april.

De växter som blommar tidigast hos oss är de införda växterna vintergäck, snödroppe och krokus, vilka ibland även flyr trädgårdarna och uppträder som förvildade eller naturaliserade. Vita blommor lyser upp trädgården, särskilt i skymningen. Trädgården är som vackrast när solen går ner och träd, utsmyckade med vita blommor bland gröna blad, lyser upp kvällens mörker. När månen lyser ner på trädgården bildas en känsla av mystik, som till och med känns magisk. Det är därför en trädgård med vita blommor som syns i månljuset också kallas en månträdgård eller en månbelyst trädgård. Vi skapar vanligtvis trädgårdar utifrån att de ska se bra ut under sommarens ljusaste dagar. Ibland glöms det bort att trädgården även finns där under hela växtsäsongen, från tidig vår till sen höst och från morgon till kväll.

Det finns många vita blommor som blommar under sommaren. Löjtnantshjärta, akleja, plymspirea och spetsmössa är bara några alternativ som hade blomstrat vackert i en skuggig trädgård. Mot slutet av sommaren fortsätter astilbe även att blomstra i vitt. På hösten minskar dock utbudet av växter vars blommor lyser upp trädgården. Ett bra alternativ till senblomning är läkesilverax, som blommar under september-oktober. Hortensior bildar även de utmärkta prydnadsbuskar för månträdgården.

Växter med ett inslag av silver blir otroligt vackra i månträdgården. Plantera ljusa och silvergråa toner såsom silverek, curryeternell vitmalört och jordreva. Många av dessa luktar även väldigt gott vid beröring. Doften anses vara en viktig del av månträdgården och dess sensoriska upplevelser. Fler doftande växter är till exempel schersmin, syren och luktpion.
Under våren kan du plantera vita lökblommor, blomstrande träd och buskar. De första blommorna på säsongen är snödroppar, påskliljor och tulpaner. Våren fortsätter sedan med tovsippa och jätterams. Vita blommor på våren och försommaren hittas även på många blommande träd, såsom körsbärsträd, äppelträd och rönnbärsträd.Skapa en förtrollande månträdgård med vita blommor. De lyser upp även de skuggigaste platserna i trädgården, speciellt under sensommaren när det blomstrar som mest.

Bland de vackra prydnadsbuskarna sticker brokbladig rysk kornell ut, som är en av de bästa och enklaste prydnadsbuskarna att ha i trädgården. Bladen har en vit kant, vilket gör att busken ser väldigt ljus ut. Brokbladig rysk kornell trivs nästan var som helst, men kan gärna användas till att lysa upp de skuggigare delarna av trädgården.
Du behöver inte bara plantera blommor i månträdgården, även vitbladiga och silvergrå bladväxter ger en känsla av ljus och variation i grönska. Rosenplister, funkia och kaukasisk förgätmigej lyser upp trädgården med sina fantastiska blad.Anlägg gärna din månträdgård i ett skuggigt hörn av trädgården, då gör den sig bäst. På de soligaste platserna får de vita utsmyckningarna nämligen inte samma möjligheter att lysa upp resten av grönskan. Skicka-blommor.nu säljer inga blommor, blomstererbjudanden eller andra varor själva utan presenterar endast erbjudanden från andra butiker. Priserna uppdateras kontinuerligt men det kan ibland hända att det blir fel. Det är därför viktigt att du själv granskar priset hos butiken som säljer varan. Iris-släktet finns i många former och namnet betyder regnbåge eftersom blomman finns i så många färger. Irisblomman växer på det norra halvklotet och är också vanlig att ha i svenska trädgårdar.En annan populär blomma som ofta förekommer i lila är Lövkojan som har ett ursprung från medelhavet och Asien. Lövkojan finns förutom i lila också i vitt, rosa, vinröd och ljusgul. En lila blomma som doftar är Nejlikan som passar alla tillfällen och förekommer i många olika blomsterarrangemang i allt från bröllopsblommor till begravningsblommor. De flesta nejlikor är hybrider vilka ursprungligen kom från Amerika och finns i alla typer av färger. Nejlikor kallas ibland för ögonblomster. Vill du veta mer om lila blommor? Här hittar du bilder och information om vanliga lila blommor som finns i blomsteraffären och hos de företag som skickar blommor.Lila blommor som förekommer i den svenska naturen är Besksöta, Blomsterlupiner, Åkervädd, Fackelblomster och inte minst Lavendel. För att hitta bilder på vilda lila blommor kan du besöka Laimas Flora som är en blogg som kontinuerligt uppdateras med bilder på blommor från den svenska faunan.

Vilken blomma bild?
Öppna appen och ta en tydlig och väl upplyst bild av blomman du är intresserad av. På ett par sekunder visar PlantSnap ett urval växtarter som stämmer närmast överens med din bild. Om du kör iOS 12 väntar ytterligare en bildande upplevelse. När du har identifierat en blomma eller ett blad, kan du använda läget Snap!
Blomman Gerbera ser ut som små solar och finns enligt Interflora i 1250 olikas sorter och har sitt ursprung i Sydafrika, Asien och Tasmanien. Gerbera som har en diameter på mindre än 8 cm kallas för Germini. Gerberablomman finns i alla färger förutom blått.Den vackra och ljuvliga blomman prärieklockan förknippas med sommaren. Prärieklockan är klockformad och mycket hållbar samt är ofta en del i krya på dig- samt gratulationsblommor.

Vårkrokusen har sitt ursprung från central- och östeuropa och planteras inomhus tidigt eller utomhus på våren. Vårkrokusen växer naturligt i Sverige och brukar ses som ett vårtecken.
Med sina kompakta vita små ”snöbollar” till blommor passar Mattram ’Snowball’ perfekt i rabattkanten, i stenpartier eller utomhuskruka. Försynt och lågmält växer denna söta lilla sommarblomma.Malva är en lättodlad sommarblomma – och just denna sidenglänsande vita sort är prisbelönt för sin blomrikedom, högklassiga hållbarhet och ovanligt behagfulla blommor. Vacker och hållbar i buketter.Svartöga är en fridsamt klättrande ört som även gör sig väl i en kruka med en spaljé på en balkong. Blommar ymnigt med sina vita blommor och beskådande svarta ögon under en lång period av sommaren. Behöver stöd.

Med sitt viskande språk och svepande rörelse bjuder prydnadsgräset på en egenartad harmonisk stämning. Svansfjädergräset är ett skirt gräs och har sirliga ax med långa borst. Kan torkas och användas som eternell. Passar utmärkt i rabatten men även i krukor och urnor.Vill du låta din uteplats eller trädgård bli en fristad, där bara lugn och harmoni råder – välj sommarblommor i svala nyanser i blått! Komplettera med neutralt vitt och stillsamt vajande gräs i matta, gröna toner. Flera av fröerna är lättodlade och de flesta blommor fungerar dessutom utmärkt som snitt.

Med en ymnigt blommande förgätmigej är det lätt att få hemlängtan! Denna sort andas nostalgi, är lättodlad och blommar mer eller mindre hela sommaren. Fin som kantväxt i rabatt eller kruka och även vacker att plocka i buketter.
Blått och grönt ger en känsla av rymd, luftighet och nordisk fräschör. Med sommarblommor i denna färgskala i dina rabatter eller krukor som står ute, skapar du en plats där du kan andas ut!Bolltisteln är inte en sommarblomma utan en gammaldags perenn (flerårig växt), som med sina vackert klotrunda silvergrå bollar är fantastiskt dekorativ i rabatten. Bolltisteln har djupa rötter så om du sår den i kruka så trivs den bäst i en djup och vid kruka. Kan med fördel torkas och användas som eternell. Blommar oftast först andra året efter sådd.Låt gärna de höga blommorna stå i den bakre delen av rabatten eller krukan och de lägre växande blommorna i den främre delen. Det går förstås bra att välja färre sorter än de föreslagna. Tre eller fyra sorters blommor som passar bra ihop ger också ett vackert resultat.

Spånadslin är en ljuvlig och vän sommarblomma med tunt bladverk som vajar vilsamt vackert i vinden. Lättodlad sommarblomma som också passar ypperligt att torka som eternell.
Vilka sommarblommor vill du ha i dina blomsterrabatter eller krukor? I några inlägg framöver ger vi förslag på olika stilar och färgkombinationer som du kan låta dig inspireras av när du väljer fröer. Vi inleder med förslag på en stil i blå och vita toner som vi valt att kalla Nordisk harmoni.Blå bolltistel är vacker i den nordiska blomsterrabatten. Den blommor dock oftast först under andra året efter sådd men väl där tycker många att det är bland det tacksammaste man kan ha i rabatten. Den går även bra att torka och håller då sig vacker inomhus väldigt länge.

Vad är Sveriges Nationalblomma?
Efter en omröstning under våren har den nu korats – Sveriges nationalblomma. Över 80 000 personer deltog i omröstningen som till slut utsåg liten blåklocka till vinnare. Svenska botaniska föreningen berättar att det tidigt i omröstningen visade sig stå mellan tre arter; linnea, liten blåklocka och hästhov.
Fjärilar och bin lockas ofta till den fagra rosenskäran i renaste vitt med dillliknande bladverk. Det är dessutom en lättodlad sommarblomma – perfekt för sommarblomsrabatt och fin även som snittblomma. Ska du ha den i en kruka så ta en lite större kruka. Rosenskäran blir nämligen ganska hög. I en större kruka välter den inte lika lätt. En av våra mest älskade sommarblommor – blåklinten – för tankarna till vår egen nordiska midsommar. Denna ekologiska sort har ett högt växtsätt och blommar i blandade färger. Ljuvlig i både rabatt och bukett. Denna ljuvliga perenn har ett vackert bladverk i grönt och silver där bladens nerver markeras tydligt. Blommorna är små och ljusblå och vajar ståtligt över bladen. Förgätmigej trivs i lägen med skugga eller halvskugga, perfekt under träd och buskar. Kombinera gärna med andra lökväxter som blommar på våren. När lökväxternas blad vissnar ner göms de under förgätmigejens bladverk. Bra för pollinatörer.Jenny: ”Av alla blå vårblommor är detta min favorit. Jag drömmer om att ha ett hav av dem under min rhododendron, men när varje planta kostar runt 70-80 kronor blir jag för snål och hoppas att de tre jag har ska sprida sig. Jag kan hälsa att spridningen går väldigt långsamt…”

Jenny: ”Jag lockades att köpa en söt liten luktviol som blommade så fint i en kruka en vår. Jag planterade denna i rabatten ut mot vägen där alla går förbi. Året därefter, så kikade jag i Gardenize för att se vad det var för ynklig liten växt jag knött ner i min torra, upphöjda rabatt – det var luktviolen. Besvikelse. Den lilla plantan kämpade vidare ytterligare något år, tills jag beslöt mig för att flytta på den till baksidan av huset, där solen bara når fram någon timme på eftermiddagen. I bästa fall. Det visade sig vara ett lyckodrag! Nu blommar den villigt och har jag tur så kommer den sprida sig vidare.”
Scillan är en lökväxt som planteras på hösten, och det är fördelaktigt att gödsla i samband med plantering, gärna med benmjöl eller särskild lökgödsel. Dessa blå skönheter sprider sig villigt, och man kan ofta se dem som stora blåa hav i parker och på gräsmattor.

Även scilla tillhör familjen hyacintväxter och blommar riktigt tidigt på våren med sina vackert spetsiga klockformade blommor. Den kallas på svenska för Blåstjärna, Scilla är det latinska namnet.Vårens färgskala präglas av klara, friska och pigga färgtoner. Limegröna björklöv, solgula påskliljor och rosa körsbärsträd. Men sänker man blicken lite, och låter ögonen löpa fritt över gräsmattorna i parkerna, under de skuggiga buskagen och i lökrabatterna så hittar man gott om små blåa färgklickar som gör färgskalan komplett.

Vad heter olika blommor?
Tips på vilda blommorNatt och dag (Melampyrum nemorosum)Humleblomster (Geum rivale)Ängsklocka (Campanula patula)Prästkrage (Leucanthemum vulgare)Skogsklöver (Trifolium medium) (liknar rödklöver men har litet blomskaft)Rödblära (Silene dioica)Käringtand (Lotus corniculatus)
Använd Gardenize för att notera vilka växter du har i trädgården. Ta en bild på blomman, en på bladen och en på etiketten som kom med när du köpte plantan. Dessutom kan du notera vilken rabatt du har de olika växterna och slutligen gör noteringar efterhand i form av händelser där du noterar när du planterar, gödslar, vattnar osv. Då kan du följa dina växters utveckling under lång tid.Jenny: ”En kollega till mig som skulle gifta sig satt och drömde om vilka blommor hon ville ha i sin brudbukett. Det landade i önskemål om en tät, rund bukett, packad med pärlhyacinter. Det var bara ett problem- bröllopet var på sensommaren. Då finns det ont om pärlhyacinter, och besvikelsen blev stor. Man jag tror det gick bra ändå, för så vitt jag vet är de fortfarande gifta!”Pärlhyacinten är en lökväxt som tillhör familjen hyacintväxter. Den blommar på våren och finns både i vitt och blått. Lökarna planteras på hösten, och sprider sig sen villigt i rabatterna. Ofta kan man även köpa färdiga krukor med pärlhyacinter på våren. Ett tips att plantera ut dem i gräsmattan eller i rabatterna när de har blommat ut, för då får du egna blommor nästa säsong. Jorden skall gärna vara mullrik, sandblandad och väldränerad för att pärlhyacinten skall trivas som bäst.En försynt liten viol som växter vild i södra och mellersta delarna av landet. Den trivs i mullrik och lite fuktig jord, och i halvskugga till skugga. Luktviolen sprider sig med utlöpare eller frön som med fördel sås på hösten.

Ormöga är en söt liten, marktäckande perenn som passar utmärkt under trä och buskage där den bildar täta, blommande mattor tunder april och maj. Den trivs i halvskugga och vill gärna ha jord som är väldränerad. Blommorna liknar förgätmigej, men bladen är smalare och mer avlånga.

Vad finns de för blommor?
Blåsippa, vitsippa och vårlök är exempel på några av de växter som brukar blomma i april.Backsippa.Blåbär.Blåsippa.Gullviva.Pestskråp.Svalört.Vitsippa.Vårlök.
I det här inlägget beskriver vi några olika blå vårblommor som du hittar i trädgårdarna när vintern väl släppt sitt grepp och vår VD Jenny delar även med sig av sina personliga stories kring några av blommorna.Jenny: ”Hos mig kan ni se en vackert mörkblå variant som övervintrat i rabatten i växtzon 2, Göteborg. Den verkar ha trivts bra på norra sidan av huset, där den varit skyddad från vårsolens starka strålar och den kalla vinden från sydväst.” Primula, eller jordviva som vi även kallar den på svenska, finns i en mängd färger och med blommor som kan vara antingen enkla eller fyllda. Det är ofta den första färgklicken man unnar sig i krukor och urnor om våren. Är du ute efter en större prydnadsbuske som kan skydda mot både insyn och blåst? Här tipsar vi om åtta snabbväxande buskar som är perfekta för dig som inte har så mycket tålamod. Ättika, såpa, tralltvätt eller målartvätt? Borste eller högtryckstvätt? Nedan ger vi tips på vad du behöver för att tvätta altanen och hur du går tillväga för att göra den fräsch inför sommaren. En traditionell perenn med ståtliga, djupt blå blomspiror och vackert flikigt bladverk i ljusgrönt. Trädgårdsriddarsporre Blue Bird lämpar sig fint både i grupp och i större perennplanteringar. Den gör sig även fin som snittblomma i sommarens buketter.

Behöver växterna något att klättra på eller vill du skydda uteplatsen mot vind eller insyn? En spaljé går att variera på många sätt och är lätt att bygga på egen hand.
Genom att fylla i min mailadress bekräftar jag att jag vill ha bygghemmas nyhetsbrev och godkänner att bygghemma behandlar mina personuppgifter för att kunna skicka marknadsföringsmaterial som anpassats till mig enligt bygghemmas integritetspolicy.Finns det något vackrare än rosor i en trädgård? Låt blommornas drottning ge din trädgård ett fint utseende och en magisk doft. Här tipsar vi om storblommiga klätterrosor som håller sig vackra hela sommaren.En underbar violdoft och vackra blommor! Luktviol Königin Charlotte växer sig snabbt till stora bestånd och passar fint att ha som underplantering i luftiga rabatter och stenbeläggningar.Vintergröna är en lättskött perenn med små blå trattformade blommor som blommar direkt från rankan. De vackra rankorna täcker marken i trädgården snabbt och lätt, vintergrönans täta växtsätt hindrar även ogräs att få fäste.

Altanen och uterummet får allt större betydelse. Här vill vi tillbringa allt mer tid och inredningen får gärna bjuda in till långa och sena kvällar med familj och vänner. Vi tipsar om sju inredningsval för dig som vill ha känslan av ett extra vardagsrum i trädgården.
Ormöga breder ut sig som en romantisk grönskande matta med små ljuvliga ljusblå blommor och har ett blomcentrum som påminner om en stjärna. Den vackra blomman kantas av ett frodigt friskt grönt bladverk. Plantera Ormöga i en kruka på altanen eller under högre träd, buskar och naturträdgårdsrabatter.Oavsett om du vill skapa en lummig oas i trädgården eller uppgradera din uteplats med iögonfallande växter är asiatiska trädgårdar en utmärkt inspirationskälla. I den här artikeln får du tips på fem populära japanska träd som garanterat skapar en magisk stämning.

Kaukasisk förgätmigej är en vacker brokbladig sort med stora silvergröna, marmorerade blad och söta klarblå blommor. Växten passar fint att ljusa upp mörka platser och trivs bra även i skuggiga lägen.
Vi använder cookies för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att klicka på ”Jag accepterar” samtycker du till att cookies används. Läs mer om cookies

Du använder en mycket föråldrad webbläsare vilket innebär att webbplatsen inte fungerar. Uppgradera din webbläsare och förbättra din surfupplevelse för samtliga hemsidor på webben.
Bilderna är avsedda som identifieringshjälp. Växter inom samma art kan variera i färg och form. För en säker identifiering av en okänd växt kan man t.ex. pröva att kontakta en blomsterhandel eller handelsträdgård.

Bonusuppgift! Ta reda på vad arterna ni har framför er heter på andra språk! Kanske några elever redan känner till något av namnen? Ni kan också kika i ”Arter på 14 språk” för att se om arterna finns där.

Har lila blommor?
Lila blommorLövkojor. En annan populär blomma som ofta förekommer i lila är Lövkojan som har ett ursprung från medelhavet och Asien. … Lila nejlikor. … Iris. … Gerbera. … Vårkrokus. Cachad
Nyckelord: art, artkunskap, växt, växter, frö, blomma, ute, utomhus, utomhuspedagogik, skolgård, skolväg, närmiljö, skog, aktivitet, lek, tävling, quiz, frågesport, syn, doft, midsommar.Vilda blommor gör både människor, bin, humlor och fjärilar glada. Här är ett förslag på hur ni kan arbeta med att lära in namnen på några vilda blommor.

Vilka blommor är blåa?
Blå vårblommor om vårenOrmöga, Omphalodes verna. … Kaukasisk förgätmigej, Brunnera macrophylla ’Jack Frost’ … Pärlhyacint, Muscari botryoides. … Scilla, Blåstjärna. Scilla. … Jordviva, Primula vulgaris. … Luktviol, Viola odorata.
Jag är nästa säker på fodervallört och knappast uppländsk vallört (mångformig korsning mellan fodervallört och äkta vallört med delvis nedlöpande blad) och absolut inte äkta vallört.

– Det märks att det har funnits ett behov av något positivt och trevligt. Vi har fått ta del av hundratals kommentarer, med egna bilder och personliga berättelser om favoritblommor och andra blomminnen, skriver föreningen.
Svenska botaniska föreningen berättar att det tidigt i omröstningen visade sig stå mellan tre arter; linnea, liten blåklocka och hästhov. I slutet av finalen gick styvmorsviolen om hästhoven och det stod mellan liten blåklocka och linnea. Till slut drog liten blåklocka i från och vann med nästan 14 000 röster.Efter en omröstning under våren har den nu korats – Sveriges nationalblomma. Över 80 000 personer deltog i omröstningen som till slut utsåg liten blåklocka till vinnare.

Så är det kungsljusen som pryder vägkanterna; inte i några mängder, men praktfulla i sin hållning. Mest ser man det mörka kungsljuset och grenigt kungsljus.
De gula blommorna domineras av gulmåra, gullusern och färgkulla. Även gul sötväppling, stånds och renfana fnns här och där. Stånds är en högrest, korgblommig växt som står lite för sig själv. Renfana blommar som mest lite senare i juli. Den är också en korgblommig växt men som bara har en samling gula knappar som blommor.

Där Ölands vägkanter klipps på ett genomtänkt sätt erbjuder de i mitten av sommaren en blomsterprakt som på få andra ställen. Det sprakar av vitt, gult, blått och rödlila; ibland bara blått och gult eller vitt och blått; ibland alla färger på en gång. Särskilt på södra Öland kan man se dessa vägkanter. Vägarna över Stora alvaret, som mellan Resmo och Stora Brunneby samt mellan Bårby och Alby, är bland de mest praktfulla. Ett lämpligt stopp är vid Möckelmossens infoplats.

Bland de blåa blommorna är det cikoria som dominerar och på vissa platser blåeld; cikorian med den lite ljusare blå färgen än blåelden. Den senare håller på att breda ut sig, men annars har alltid Neptuni åkrar varit ett säkert ställe att se den.
En växt som inte ståtar med starka färger men likväl är vackert att se är gräset grusslok, som där det växer i större mängd är praktfullt genom sin täta vippa. Blåeld blommar i juni-juli med stora blå blommor som sitter i en axlik blomställning. Blommorna är röda i knopp, men blir när de slagit ut himmelsblå, sällsynt förekommer också vita blommor. Blommorna älskas av bin och fjärilar. Blåeld innehåller smärtstillande alkaloider. Avkok på de nedre bladen uppges lindra huvudvärk och hosta samt verkar svettdrivande vid feber. Blomställningens övre del har utnyttjats som grötomslag på varbölder och inflammerade fingrar. Fröavkok blandat i vin dracks förr ”till hjärtats tröst och melankolins fördrivande”. Men invärtes ska inte växten användas eftersom den innehåller cancerframkallande ämnen. Roten innehåller samma röda färgämne som sminkrot och användes förr av bondflickor som ville färga sina kinder röda. Den har även använts vid textilfärgning.Artnamnet vulgare kommer av latinets vulgus (allmänhet, hop) och betyder allmän, vanlig. Det svenska namnet blåeld föreslogs av Elias Fries 1864 efter ett folkligt skånskt namn på arten. I äldre litteratur kallas den ofta snokört. Släktnamnet Echium kommer av grekiskans echis (huggorm), namnet användes redan av Dioskorides om en växt som användes mot ormbett.

Blåeld är vanlig i Sydsverige men förekommer mer sparsamt upp till Gästrikland. Den växer på torr öppen mark, som vägkanter, banvallar och klapperstensstränder. Neptuni åkrar på norra Öland har till exempel en mycket riklig förekomst av blåeld.
Vid dammar är jorden ofta frisk och fuktig, därför skall man välja växter som trivs med sådan jord. Man kan titta vilka blå blommor naturen själv har ”placerat” vid stränder: höga, stolta spiror av strandveronika, Veronica longifolia och strandiris, Iris sibirica, lysande himmelsblåa förgärmigej, Myosotis scorpioides och fluffiga strandaster, Aster tripolium. Fina bakgrundsväxter för dammrabatter med sina stora blad är parasollblad, Astilboides tabularis och klippstånds, Ligularia dentata. Blommorna hos båda är gula, men det passar ju bra för att lätta upp allt det blåa. Fransgentiana, Gentiana septemfida, blommar med, ja just det, mörkt gentiana-blåa blommor i juli. Annars är den en lättodlad växt, men den tål inte att vattnet står på platsen varken sommar- eller vintertid.Små näpna violer såsom den vårblommande doftviolen Viola odorata och långblommaren, vita eller ljusblåa hornviolen V. cornuta passar som kantväxter, så även vintergröna, Vinca minor.

Några namnsorter med mer eller mindre blåaktiga blommor kan man numera hitta bland dagliljorna, Hemerocallis. Ett par exemplar är de nya H. ’ Destined to See’ och ’Velvet Shadows’. Dessutom finns det en mängd ljusgula sorter av dagliljor, främst passar de gamla ”vilda” sorterna vid vatten.

Berglin, Linum perenne, med sina intensiv blåa blommor på tunna stjälkar är mycket vacker och av kudd- och mossflox, Phlox douglasii resp. P. subulata, finns även blålila sorter att köpa.
Kaukasisk förgätmigej, Brunnera macrophylla och liknande, vårblommande ormöga, Omphalodes verna, passar att växa under buskar och högre perenner, eftersom de föredrar halvskugga.Blåa och vita aklejor, Aquilegia vulgaris, olika sorters blåklockor som även kan ha vita blommor, Campanula, och stolta vita krolliljor ger höjd åt rabatten.Om du sedan kompletterar dina rabatter med lövfällande och vintergröna buskar och träd kanske även med blåblommande sommarblommor samt vårens alla blå smålökar, får du rabatter som blommar från tidig vår till senhösten!

Lammöron, Stachys byzantina med sina silvefärgade, ludna blad är en självklarhet i varma, torra lägen och det finns namnsorter som blommar med lilablåa ax och andra som inte blommar alls.
Japansk starr, Carex morrowii, har mer eller mindre blågröna blad, men den finns även en namnsort med krämgula bladkanter, ’Variegata’. Mycket dekorativ!

Författaren till ”A Book of Blue Flowers”, Robert Geneve, frågar sin fru: ”Är denna blomma verkligen en blå blomma”? Hustrun svarar så fyndigt: ”Om du vill att den skall vara blå så är den det.”
Silvriga blad har också backsippa, Pulsatilla vulgaris, som blommar på våren samtidigt med bollvivan, Primula denticulata. Av bägge finns blåa namnsorter.Vill man hålla sig till enbart blått, går det också utmärkt, eftersom det finns så många olika blå nyanser från skiraste blekblått till mörkaste åskmolnsblått. Blå blommor kan också vara mer eller mindre violett-tonade och det är svårt att definiera vad som verkligen är blått när det gäller växter.

Av tysk iris, Iris germanica, finns det massor av namnsorter med olika blåa nyanser. Den kräver något torrare växtplats. Så antingen har man den så här, i sandigt, soligt läge som detta eller så gör man en egen rabatt åt den vid vattnet, men så pass långt från vätan att den står torr under vintern, för annars ruttnar de ytliga jordstammarna.
Blå bolltistel, Echinops ritro, rysk martorn, Eryngium planum och alpmartorn, E. alpinum, är alla ståtliga, högre perenner som ger en exotisk touch åt platsen.Den blåaste grässorten av alla, blåsvingeln, Festuca glauca, och dess namnsort ’Elijah Blue’ passar bra här. Festuca gautieri, björngräs, är blå även den. Den som älskar blått kan fortsätta med temat genom att planera och plantera blåblommande rabatter, kanske accentuerade med limegrönt, ljusgult och vitt. Blått är en bra, lugn bakgrund för många andra färger också, det gäller att experimentera. Om du önskar en plats att fly undan högsommarens brännande middagshetta, kanske en sittplats under några större träd med blåblommande, lugna växter med svalkande intryck kan vara något?

Hur vet jag vilken blomma det är?
Plantnet är en applikation som finns för både Android och Iphone. Där kan du bläddra bland både växter och blommor och identifiera växter som du tagit en bild på. Appen är också bra att ha om du befinner dig utomlands, eftersom tiotusentals växter finns i appens bildbank.
Under de senaste åren har den blå färgen dominerat bland trädgårdsprylarna. Det finns en uppsjö av blåa krukor, urnor och figurer, och blått i olika nyanser har också varit en mycket populär färg för trädgårdens snickerier.Höga, majestätiska riddarsporrar, Delphinium, finns det många fina, blåa sorter av. De bildar en fin bakgrund till lägre växter, särskilt om de placeras mot en häck eller ett buskage.

På friska, något fuktiga jordar trivs trädgårdsflyktingarna äkta stormhatt, Aconitum napellus och dito ängsnäva, Geranium pratense samt den vilda skogsnävan, G. silvaticum, för att nämna några.

Mur- och stjärnklocka, Campanula poscharskyana resp. portenschlagiana (vilka namn på små, näpna växter!) kan hänga ner från muren och färga den blå, men de kan också växa i stenskrevor och liknande. Det kan också murreva, Cymbalaria pallida. Karparterklocka, Campanula carpatica, växer däremot upprätt bollformigt och står hellre i kanten.
Bladen är stora runda och vackert utformade med naggiga kanter. Dess blad är lika vacker i din trädgård som att använda som en inramning av en vacker blomsterbukett.En av våra kanske mest älskade fleråriga blommor är pioner, med dess vackra stora blommor i alla de möjliga vackra kulörer är de en riktigt omtyckt blomma. Det inte är bra att din stjärnflocka står allt för blött då den i detta fall lätt ruttnar, hellre lite för torr än för blöt jord. Det är också bra att under säsongens gång gödsla för att få en större, mer frodig och en mer välmående perenn. Daggkåpan trivs i halvskugga eller sol vilket gör att du kan plantera dem på de flesta platser i din trädgård. Denna perenn är mycket tacksam och en härdig växt som lätt självsår sig och därmed sprider ut sig.

Att vattna rikligt speciellt när torkan är som värst under sommarsäsongen är också en bra sak för att blommorna och växterna ska hålla sig vackra så länge som möjligt.
Denna vackra perenn trivs bäst på en solig plats i mager, sandig torr väldränerad kalkrik jord. Lavendel är en lättodlad perenn som sprider sig lätt och växer sig större och större för var år som går.

Vad är detta för blomma?
PlantSnap är en app som lär dig namnen på växter och blommor omkring dig genom att identifiera dem via bilder. Så nu kan du snabbt och enkelt förbättra dina botaniska kunskaper. Öppna appen och ta en tydlig och väl upplyst bild av blomman du är intresserad av.
Var man planterar pioner påverkar dess blomningstid. Om man planterar dem i lite sol skugga brukar de generellt blomma under en längre tid än om det planteras i söder där det är mycket sol.Daggkåpan har dessutom limegröna vackert skira blommor som med fördel liksom dess blad används i buketter med blandade blommor eller varför inte en stor maffig bukett med bara dessa härliga blomster?Perenner är växter som växer upp år efter år och också kallas fleråriga. De tål vårt nordiska klimat och klarar av att övervintra trotts att kylan om vintern fryser ner hela växtens rotsystem.

Den blommar mycket och länge och om blommorna framåt sensommaren skulle ha blommat över kan man lätt klippa ner den för att blomningen återigen ska ta fart. Mångåriga blommor finns att köpa i alla handelsträdgårdar men det har också blivit allt mer vanligt att beställa perenner online där det också finns mängder av olika företag som säljer olika växter. Det finns så många vackra blommor som är perenner och som blommar fantastisk fint, riktiga pärlor att ha i sin trädgård då de kommer upp år efter år och blommar otroligt fint.Om du dessutom plockar bort alla vissna blad och blommor allt eftersom de vissnar får dina perenner mer näring till de blommor som blommar och på så vis håller de sig också finare under en lång tid.

I rabatten växer den som en vit vacker buske men är lika fin att använda som utfyllnad i en blombukett eller varför inte en vackert skir helvit bukett med bara dessa vita blommor? Hemma hos mig har jag vissa land med enbart perenner, Dess fleråriga växter är väldigt tacksamma då de är lättskötta, har mycket kantnepeta som sprider sig lätt och som om sommaren blir som blåa vackra höljande hav med blommor. Kantnepeta är en mycket tacksam mångårig blommande växt som kan blomma ända från maj till september, så fort en blommar blommat över klipper man bort den och en ny börjar att blomma. Detta gör att dessa blommor blommar under en riktigt lång tid.Perenna växter är till skillnad från ettåriga mer tåliga. Detta pågrund av att de ofta rotar sig mer ifrån tidigare år och dess rötter växer mer på djupet.

Vilken blomma är detta?
PlantSnap är en app som lär dig namnen på växter och blommor omkring dig genom att identifiera dem via bilder. Så nu kan du snabbt och enkelt förbättra dina botaniska kunskaper. Öppna appen och ta en tydlig och väl upplyst bild av blomman du är intresserad av.
Dess vackra blommor är skira och finns i en mängd olika färger så som vita, ljusrosa, vinröda, röda och lila. Det går lika bra att så stjärnflocka ifrån frön som att plantera en planta.

Då denna fina växt självsår sig också lätt vilket medför att den blir större för var år som går. Denna växt trivs i en näringsrik jord fylld med mull som också har en bra dränerande effekt.
Även placeringen av perenna växter spelar roll. Om plantorna är planterade i söderläge blommar de över mycket fortare och har mycket lättare för uttorkning än om de står i ett läge som utsätts för lite mer skugga.Dessa perenner gillar att stå i halvskugga och gärna i lite fuktig näringsrik jord med bra dränering. Det är också bra att under säsongens gång gödsla.Fjärilar och andra nyttoinsekter dras till dessa härliga blommor och bidrar på så vis till en mer levande trädgård men också till ökad blomning på grund av dessa insekters pollinering.Denna perenn blommar med sina limegröna härligt skira blommor i juni. Om man klipper bort blommorna när de har blommat över kan de komma att blomma en gång till innan vinter kommer och den drar ihop sig för att övervintra till nästkommande år.

Dock är det viktigt att krukan är rejäl så att plantornas rötter får rikligt med plats samt att det är dränering i botten av blomkrukan så att det inte blir för mycket vatten stående däri.
Det finns både höga och lågt växande fleråriga växter. Några vackra lite högre favoriter i trädgården är riddarsporrar, jätterverbena, brudslöja, hällveronika, rudbeckia eller solhatt som de också heter,Det bästa sättet att få tag på billiga fleråriga växter är att köpa dem sent på hösten då trädgårdhandlare och onlinebutiker ofta har utförsäljning och rear ut de som finns kvar från säsongen. Dock brukar de inte se så vackra ut men är för det mesta i tillräckligt bra skicka för att nästa trädgårdssäsong återigen ta sig och växa upp till vackra blommande perenner.

Så vackert med ett land full av härligt doftande blå perenner. Dessa blåa blommor som tillsammans bildar magiskt böljande vackra hav i blomsterrabatten.
Fördelen med perenner gentemot andra blommor och växter är att du inte så som med annueller, ettåriga blommor behöver plantera nya varje år utan att de på hösten vissnar ner och går in i vila för att sedan återigen på våren vakna till liv, växa sig gröna och sedan blomma ut i härligt vacker blom.Blommorna är lika vacker i en blomsterrabatt som att ta in och ha som utfyllnad i en härlig blombukett på bordet. De buskiga flikiga bladverken och de plymformade blommorna växer sig snabbt större och större.

Brudslöja är en perenn som trivs bra i fullt solljus, den trivs dock inte i sur jord. Om din jord är sur i det land du har tänkt att plantera din brudslöja bör du kalka för att få ner surhetsgraden.

Vad heter de små vita blommorna?
Vita blommor under hela växtsäsongen Under våren kan du plantera vita lökblommor, blomstrande träd och buskar. De första blommorna på säsongen är snödroppar, påskliljor och tulpaner. Våren fortsätter sedan med tovsippa och jätterams.
Kantnepetan liksom lavendel trivs i i mager, torr sandig, kalkrik, väldränerad jord vilket gör dem mycket tåliga. De sprider sig också väldigt lätt och plantorna blir snabbt stora.

Även om perenner inte behöver lika mycket vatten som ettåriga växter är det bara att tänka på att vattna lite extra för att de ska trivas och blomma riktigt frodigt när det är som torrast på sommaren.
Kantnepetan blommar mellan juni till september, vissnar sedan ner och går i ”ide” för att övervintra och sedan återigen växa upp, bli grön och sedan blomma nästkommande säsong.

Similar Posts