Blixten Mcqueen Duplo

Duplo är en produktserie från Lego, med byggklossar dubbelt så stora som vanliga legobitar. Duplo riktar sig till barn som är mellan två och sex år gamla, och kom ut första gången 1969. Duplobitar och vanliga bitar går att använda tillsammans.Så här kommer ett kärlekshälsning till alla föräldrar där ute som precis som vi kämpar för att trösta febriga små hjärtan dygnet runt och samtidigt tar igen missat jobb sena kvällar och nätter. Vilka hjältar vi är allihopa som får vardagen att funka även när den vänds upp och ner. Här kommer också ett litet tips som vi kan ha användning av både hemma och på förskolan för att ge vabbruari i en riktig käftsmäll.

Vad står Duplo för?
Duplo är en produktserie från Lego, med byggklossar dubbelt så stora som vanliga legobitar. Duplo riktar sig till barn som är mellan två och sex år gamla, och kom ut första gången 1969. Duplobitar och vanliga bitar går att använda tillsammans.
Här används diskmaskinen ”SBE67MX00E” från Bosch som har inbyggda Zeolith-kulor som alstrar värme så att det inte behövs lika mycket energi för att torka disken eller som i det här fallet leksakerna. Dessutom finns en ”hygienplus”-funktion som tillval till flera diskprogram. Det är en extra hygienisk diskning tack vare att temperaturen under tio minuter höjs till 70 grader under sköljningen. Även det himla smart för till exempel rengöring av nappflaskor.De senaste fem veckorna har vi vabbat tre och en halv vecka. Men nu, en övernattning på sjukhus, två öroninflammationer och tre virus senare börjar jag tänka att det kanske finns ett ljus där borta, långt långt borta i tunneln. För nu känns det som att det inte kan bli så mycket värre på virusfronten. Snart måste det ju vända.

När kan man leka med Duplo?
LEGO® DUPLO® seten främjar utvecklingen av tidig byggteknik och rolleksförmåga hos barn i åldern 1½–5 år, med klossar som är särskilt utformade för att vara säkra för små händer. Alla modeller är enkla att bygga och uppmuntrar ditt barn att lära genom lek.
Plastleksaker såsom till exempel bilar, duplo och lego går att rengöra i diskmaskinen. (De går nämligen inte att koka på spisen ska jag erkänna. Jag har testat och det blev pannkaka totalt.) Men diskmaskinen fungerar toppen för att ta kål på virus och bakterier. Det är perfekt om du har flera barn eller om barnen ofta har kompisar hemma. En sväng i diskmaskinen på kvällen när barnen har gått och lagt sig och förhoppningsvis kan du slippa snoriga näsor därefter..Allt du behöver är en tvättpåse. Ni vet en sådan där som man tvättar bh:ar eller extra känsliga plag i. Stoppa ner leksakerna i påsen och lägg på en hylla i diskmaskinen och sätt igång den. När maskinen är klar tar du ur påsen och skakar av leksakerna från vatten och låter dem svalna. I och med att lego har håligheter så kan det samlas vatten där, även om diskmaskinen vanligtvis torkar disken torr. Det här är första vintern som Lilla T går på förskola och visst har jag hört folk klaga över vabbruari förut, men jag har aldrig förstått att det kunde vara så här illa. Som tur är, är det bara några dagar kvar och när de är passerade ska även feber, öroninflammation och halsont väck! Ska du ge en present till en ettåring? Kanske vill du ge en leksak som utvecklar motoriken? Stimulerar den pedagogiska inlärningen? Små barn gillar leksaker med färg, mönster och fina former. Vi har samlat några av våra bästa presenttips här.Nu börjar barnet upptäckta världen! Nyfiket känner, klämmer och upptäcker barnet sin omvärld med synen, händerna och munnen. Låt barnet få upptäcka spännande former och mönster – utvecklande leksaker för en nyfiken ettåring som stimulerar motorik och inlärning.

En ettåring får allt bättre finmotorik med tiden och de gillar att plocka upp och leka med små leksaker. Vi har leksakerna som små barn älskar. Vad sägs om skojiga byggklossar, dragleksaker med djurmotiv eller varför inte några magnetiska leksaker?
tt samla familj och vänner för att fira födelsedagar är ju härligt i säg. En ettåring är ju inte så duktig på att uttrycka hur de vill bli firade, så här får vi skapa ett härligt kalas utifrån vår bästa förmåga. Ett litet barn uppskattar leksaker med fina färger, mönster och former. De första leksakerna ett barn har får gärna uppmuntra till att utforska, upptäcka, pussla ihop och lösa enkla små utmaningar. Tänk vilken härlig känsla när du lägger klossen i det hål där den passar! Barn i ettårsålder älskar att upptäcka världen! Att ge en ettåring leksaker med fina mönster och former skapar lekglädje. Barnet kan leka med magnetiska djur och klossar som får tiden att rusa iväg i en fantasifull lek. Här stimuleras finmotorik och 1 åringen får upptäcka en helt ny värld av utvecklande leksaker.

När byta från Duplo till LEGO?
Från1 ½, års ålder kan ni börja stapla LEGO DUPLO klossar tillsammans eller titta på olika färgkombinationer. Det kommer antagligen’inte att dröja länge innan ditt barn har utvecklat sin finmotoriska förmåga och kan stapla klossar på varandra utan din hjälp.
Först firar man att bebisen blivit en vecka, sen en månad, nu är det äntligen dags att fira det första levnadsåret. Dags för kalas! Men, hur gör man ett härliga kalas för sin 1 åring? Och vad önskar sig en ettårings i present? Här är några tips för ett härligt födelsedagskalas.Barnet blir allt bättre på att använda sina händer och de används för att känna och uppleva saker. Det är roligt att hälla och tömma olika sorters innehåll ur burkar eller små hinkar. Sand och fingerfärg brukar vara kul. Barn brukar tycka om att få ta och känna på den torra sanden eller den blöta geggamojan. Du kan också kontakta en vårdcentral eller kommunen. Vissa kommuner erbjuder föräldrastöd i grupp eller enskilt. Du kan hitta information på din kommuns webbplats. Barn utvecklas snabbt och upptäcker världen omkring sig. Du behöver se till att det är säkert och att hen undviker olyckor. Här får du bland annat tips om vad du kan göra hemma, när barnet cyklar eller leker utomhus.Barnet kan allt mer dela känslor med andra. Det kan till exempel vara att barnet blir glad om någon i omgivningen är glad, eller att barnet blir förvånad om någon i omgivningen är förvånad. Det är inte alltid lätt att höra skillnad på joller och riktiga ord. När barnet upprepar olika joller-ljud kan det tolkas som riktiga ord, och du bekräftar och upprepar då de riktiga orden. Barnet kan sitta länge och slå på en bultbräda eller skaka något som låter. På det sättet lär sig barnet förstå att något händer när hen gör på ett visst sätt, och att olika aktiviteter ger olika ljud.

Att barnet är rädd för det som hen inte känner till är en del av utvecklingen, och behövs för att barnet ska upptäcka i lagom takt. Mot slutet av den här perioden blir många barn mer utåtriktade och intresserade av omvärlden igen.
I den här åldern gör barnet det hen har lärt sig om och om igen. Hen övar för att bli bättre och känna sig säkrare på det. Det kan till exempel handla om att stapla och bygga, plocka i och ur, och att passa ihop saker.Barnet börjar förstå att bilder föreställer något verkligt. När barnet pekar på en bild med en hund talar barnet om att hen vet att bilden representerar en riktig hund. Barn förstår ofta foton innan de förstår tecknade bilder.

Kan man diska Duplo?
Plastleksaker såsom till exempel bilar, duplo och lego går att rengöra i diskmaskinen.
Barnet använder sig av ljud tillsammans med gester och miner för att få andra att förstå. Hen kanske pekar, tittar intresserat eller nickar mot saker som hen vill ha. Det är inte alltid så lätt att förstå vad barnet menar. När du visar att du förstår vad barnet vill säga och sätter ord på det, då lär du barnet att uttrycka sig. Mycket av det som händer dagligen gör att barnet kan träna på att kommunicera, till exempel när hen vill ha mer mat på tallriken eller behöver byta blöja.Det går inte att säga någon exakt ålder när det är bra att börja träna barnet att sluta kissa i blöja. En del barn är redo att börja kissa på toalett eller potta tidigt.

Alla barn är unika och har sin egen utveckling. Men det finns vissa egenskaper som är vanliga och typiska för de flesta barn i en åldersgrupp. Här beskrivs dessa.Tidigare använde barnet hela handen när hen tog i något. I den här åldern kan barnet börja använda tummen och pekfingret. Det kallas för pincettgreppet. Barnet börjar också kunna plocka upp småsaker med fingrarna.

För barnet är det utvecklande och spännande att du berättar och pratar med hen och svarar när hen försöker kommunicera med dig. Det spelar ingen roll om barnet inte förstår allt vad du säger. Det viktiga är att barnet får en bra känsla av att ni umgås. Du kan till exempel berätta om vad barnet ser och upplever. Upprepa det barnet säger. Svara på barnets ljud, rörelser och blickar. Ni övar på att turas om och barnet stimuleras att härma olika ljud.
I den här åldern börjar barnet också uppmärksamma andra barn. Du kan se att barn i samma ålder börjar le och krypa fram till varandra och kanske försöka ta varandras leksaker. Barn i den här åldern kan vara nyfikna på andra barn men de leker inte med varandra än.Det är vanligt att jämföra sitt eget barns utveckling med andra barns. Men det finns ingen mening med att försöka skynda på utvecklingen. Barn utvecklas i olika takt, även syskon emellan. En del barn är nöjda med att kunna krypa och vill hellre sitta och leka än att till exempel resa sig och träna på att gå. Barnet kan känna stolthet över sig själv och hur hen klarar av olika saker. Det är bra att barnet försöker att klara av saker själv, även om det kanske tar lång tid eller blir lite fel. Någon gång under barnets andra halvår är det vanligt att nyfikenheten för omvärlden minskar lite. Barnet blir mer beroende och söker mer närhet med dig och andra vuxna som hen står nära. Det är vanligt att barn visar rädsla för det som är obekant och börjar gråta när människor som de inte känner kommer för nära. Barn kan även vara blyga för personer som de har träffat mycket. Att barn är rädda och blyga brukar vara tillfälligt.Barnet behöver träna för att lära sig att äta och dricka själv. För att kunna dricka ur mugg eller pip-mugg med större hål behöver barnet ta lagom stora klunkar. Barnet lär sig att trycka ner tungan så att det bildas en liten skål i munnen, annars rinner vätskan ut ur munnen igen.

En del barn har lärt sig att förflytta sig framåt, till exempel genom att krypa. Efter det är det dags att lära sig att ställa sig upp. Barnet kan försöka resa sig mot till exempel en möbel eller mot någons ben. Till en början kommer hen kanske bara upp så hen står på knäna, men lär sig ofta att ställa sig helt upp.
Barnet lär sig att förstå hur saker och ting hänger ihop. Barnet vill gärna att vuxna eller syskon är med i leken. Barnet lär sig bäst genom att få använda alla sina sinnen tillsammans med dig i vardagen.

Du som förälder har ansvar för ditt barns säkerhet. Ibland kan du behöva ta bort barnet ur en del situationer som kan bli farliga. Att sätta upp barngrindar vid trappor och säkerhetsspärrar för skåp och lådor kan vara bra. Hyllor och garderober som kan ramla får gärna skruvas fast i väggen. Läs mer om barnsäkerhet.
Barnet kan öppna skåp och lådor för att se vad som gömmer sig där. Genom att undersöka saker med händerna och munnen lär sig barnet om hur saker fungerar och förhåller sig till varandra. Att kasta, slå på, suga på och bita i saker är också ett sätt att undersöka. Att upprepa är grunden för hur barnet lär sig. Försök att fokusera på vad ditt barn kan snarare än på vad hen inte kan. När barn får uppmärksamhet för vad de klarar vill de klara fler saker, eftersom de tycker om uppmärksamhet. I den här åldern kan du och barnet mer och mer upptäcka intressanta saker tillsammans. Det är nödvändigt för att barnet ska förstå hur världen fungerar. Att dela upplevelser är bra för barnet och påverkar hur hen utvecklas i relationer till andra. Att ni upptäcker saker tillsammans hjälper barnet att senare sätta ord på saker, och att använda språket för att umgås.

Många barn tycker om lekar där hen får härmas, och lekar där ni turas om att göra saker. Barnet upprepar gärna, undersöker om och om igen med händer och mun, skakar på och kastar saker. För dig kan det vara en rutinsak, för barnet är det en ny möjlighet att lära sig något.
Det är väldigt olika när barn säger sina första riktiga ord. För de flesta sker det omkring ettårsåldern, men det kan vara väldigt olika. En del barn säger de första orden vid 10 månaders ålder, andra vid 17 månaders ålder eller senare. Barn kan ha långa jollersekvenser som låter som riktigt tal. Det kan vara olika hur olika personer uppfattar när barnet säger sina första ord. En person kan till exempel tycka att barnet säger ett ord, medan en annan snarare uppfattar det som joller och ljud.

När kom Duplo?
Så 1969 lanserades de första småbarnsfokuserade LEGO klossarna globalt. De var dubbelt så stora som ”vanliga” klossar, därav namnet DUPLO® – en blandning av ”duplus” (dubbel på latin) och LEGO.
För att ett barn ska må bra och kunna utvecklas som person behöver hen någon vuxen som lever nära och förstår vad barnet behöver. Vid en trygg anknytning känner barnet sig förstådd och skyddad. Det finns hjälp att få om anknytningen inte fungerar.Många barn vill vara med där föräldrarna är och de härmar och imiterar. Det är ofta roligt att röra runt bland bunkar och grytor i köksskåpen och att få vara med och ”hjälpa till” med matlagning.

När lär sig barn säga mamma?
För de flesta sker det omkring ettårsåldern, men det kan vara väldigt olika. En del barn säger de första orden vid 10 månaders ålder, andra vid 17 månaders ålder eller senare. Barn kan ha långa jollersekvenser som låter som riktigt tal. Det kan vara olika hur olika personer uppfattar när barnet säger sina första ord.
I den här åldern förstår många barn att något kan finnas fast det inte syns. Om ni leker och du gömmer en leksak under en filt kan barnet komma ihåg och visa var den ligger, kanske genom att lyfta på filten.Barnet förstår alltmer och vill gärna själv försöka lösa problem. De flesta barn är mer sociala nu, men kan ha en period då de är blyga och rädda för det som är främmande. Språket utvecklas och en del barn säger sitt första ord. Många barn lär sig krypa och resa sig. En del tar sina första steg.

I den här åldern kan barn följa med blicken när någon annan pekar. Barnet börjar sedan att använda gester för att kommunicera, till exempel visa och peka. Vissa barn pekar så tidigt som vid 8 månaders ålder, andra inte förrän vid 16 månader. Efter 1 års ålder är det vanligt att barnet ofta pekar och låter samtidigt. Barnet visar då intresse för något med både gest och ljud.
Det kan skilja sig mycket åt hur barn utvecklas. För att förstå och känna igen ditt barn kan du också behöva läsa om barnets utveckling 0-6 månader eller om barnets utveckling 1-2 år.

Förutom att prata med exempelvis vänner och närstående kan du kontakta barnavårdscentralen, BVC. Personalen där har stor erfarenhet av frågor kring barn i den här åldern. I den här åldern kan barn förflytta sig på egen hand, till exempel genom att krypa, åla, hasa på stjärten eller gå. Många barn kan sätta sig själva. Barn brukar ha ganska bra balans och brukar kunna stå en kort stund utan stöd. Här finns mer att läsa och titta på om den allra första tiden med barnet. Det finns information om bland annat mat, sömn och att sköta och skydda barnet. Det finns också filmer om hur det kan vara precis i början.

För barnet är det utvecklande och spännande att du berättar och pratar med hen och svarar när hen försöker kommunicera med dig. Ni övar på att turas om. Det spelar ingen roll om barnet inte förstår allt vad du säger, det viktiga är att du pratar och att barnet får en bra känsla av att ni umgås. Du kan till exempel berätta om vad barnet ser och upplever.
Barnet försöker ofta lösa problem, till exempel hur hen kan nå en leksak som ligger en bit bort. Med händer och mun lär sig barnet att saker är mjuka eller hårda, kalla eller varma, om de är blöta eller torra. Genom att du är med och berättar vad barnet ser, gör och upplever uppmuntrar du barnet att fortsätta att lära sig.Många kan gå med hjälp av att hålla någon i handen. En del barn börjar gå utan hjälp redan före ett års ålder. De flesta andra vill ha några månader till på sig. Det är väldigt olika när barn tar sina första steg. Att gå utan stöd är inte lätt. Barnet ska kunna balansera kroppen, lyfta ena foten och sätta ner den framför den andra. Samtidigt ska barnet flytta sin tyngd från den bakre foten till den främre.Rädslan hänger ihop med att hen håller på att lära sig att just du är en av de viktigaste personerna som ger trygghet och skydd när det behövs. Barnet kan därför protestera om hen skiljs från dig. Barnet har också svårare att lugnas och tröstas av personer hen känner mindre väl. Barnet behöver få närma sig olika personer och situationer i sin egen takt.

Barn kan vara lite klängiga i den här åldern. Det kan vara för att de vill vara säkra på att du finns där och ser vad hen gör, för att våga upptäcka och utforska. Du och andra som står barnet nära är viktiga som en trygghet att komma tillbaka till när hen upptäcker sin omvärld.
När du läser eller berättar något kan barnet ha tålamod en kort stund åt gången. Var uppmärksam på vad barnet gör och hur intresserad hen verkar vara. Du får försöka anpassa längden på berättelsen efter vad som verkar lagom för barnet.När barnet kan resa sig upp och stå, behöver du se till att möblerna inte kan välta eller att barnet inte kan få saker över sig, till exempel bordsdukar, lampor och datorer. Sänk barnets sängbotten om det är möjligt, så att hen inte kan ramla ur sängen.

Kan 1 åring leka med Duplo?
Från1 ½, års ålder kan ni börja stapla LEGO DUPLO klossar tillsammans eller titta på olika färgkombinationer. Det kommer antagligen’inte att dröja länge innan ditt barn har utvecklat sin finmotoriska förmåga och kan stapla klossar på varandra utan din hjälp.
Hen kan också alltmer påverkas av din och andra vuxnas reaktioner, och göra dem till sina egna. Ett exempel är om barnet ramlar utan att det gör ont. Men om du ser orolig eller ledsen ut får barnet signaler om att det faktiskt var något som kan göra ont. Det kan få barnet att börja gråta. Och tvärtom kan barnet lugnas när hen är orolig, av att du visar barnet med ditt ansiktsuttryck att du är lugn.Många barn blir mer nyfikna och mer öppna för att upptäcka andra personer och saker. De vågar mer. Rädslan för det främmande brukar för många minska i den här åldern.Genom att försöka förstå och tolka varandras uttryck lär ni er att kommunicera med varandra. Barnet kan på sitt sätt meddela när hen vill äta, sova eller leka. Barnet kan ropa i stället för att skrika när hen vill något. Barnet känner sig trygg när vuxna bryr sig och förstår vad hen behöver. Det handlar bland annat om att hen behöver äta, sova, vara nära och umgås, och upptäcka omvärlden tillsammans med dig. Ett barns utveckling påverkas av många omständigheter. Det finns enskilda förutsättningar och händelser som kan påverka hur ett barn utvecklas, både på kortare och längre sikt. Det kan till exempel vara om barnet är född för tidigt, har en funktionsnedsättning eller är med om en stor förändring i livet.

Barnet kan bli oroligt om du lämnar hen och följer gärna efter när du försvinner utom synhåll. Med tiden minskar oron för separation och rädsla för det främmande. När du finns där lär sig barnet att trygga vuxna finns om hen behöver dem.När barnet vill börja klättra kan du visa hur hen ska krypa bakåt nerför trappor, sängar och soffor. En vuxen behöver förstås vara med i början. Det är vanligt att barn vill göra nya saker om och om igen. Var med och lär barnet i stället för att säga nej. Nu kan du börja ge mat med lite större bitar i. Det gör att barnet tränar andra rörelser med munnen. Det gör också att barnet kan lära sig att tala tydligare. En del barn börjar sova oroligare. Då kan det hjälpa med rutiner, till exempel att nattningen är ungefär likadan varje kväll. Att barnet känner igen det som händer kan göra att hen känner sig tryggare.

Barnet är helt beroende av vuxna. Du och andra som står barnet närmast är mycket viktiga för hur barnet mår, utvecklas och knyter an till sin omgivning. Barnet påverkas av hur ni ger närhet, uppmuntrar och ger hen vad hen behöver.

Hur många ord ska en 1 åring kunna?
Barnet ska förstå fler än 8- 10 ord och kunna peka ut kroppsdelar, De allra flesta barn förstår betydligt fler ord än 8-10. Testa om barnet kan följa en enkel instruktion genom att be hen hämta en sak. Be också barnet peka ut kroppsdelar.
I den här åldern brukar du kunna ge mat som innehåller små mjuka bitar. Många barn kan nu röra tungan i sidled och göra tuggrörelser. Barnet kan också skydda svalget om maten kommer fel. Hen sätter då upp tungan eller hostar som skydd.I den här åldern kan många barn sitta en stund, utan stöd. En del barn börjar förflytta sig. Till en början hasar barnet mest bakåt och snurrar runt på golvet. En del barn ålar, andra hasar med hjälp av armarna eller hasar framåt på rumpan med hjälp av ena benet.

Om barnet börjar säga sina första ord kan du uppmuntra barnet att fortsätta göra det, genom att upprepa vad hen säger och visa glädje och stolthet över vad hen kan.
Så småningom kommer barnet på att hen kan använda fötterna för att ta sig fram och lär sig att sätta den ena foten framför den andra. Armar och händer används för att hålla balansen.

Nu kan barnet utforska mer målinriktat och ibland sitta själv och försöka lösa problem. Det kan till exempel handla om att lära sig att öppna och stänga en lucka.Alla små barn skriker ibland. Det är ett av barns viktigaste sätt att förklara vad de vill och behöver. När du tröstar och försöker förstå vad barnet menar lär du också känna ditt barn.Vi använder kakor för personligt innehåll och annonser samt för analys av vår trafik. Vi delar information om din användning av tjänsten med våra partners inom sociala medier, annonsering och trafikanalys. Våra partners kan kombinera denna data med information som du delat med dem.

Lego låter både stora och små vara kreativa och utmana sin fantasi. Det här byggsetet består av 29 bitar, vilket passar den som vill ha något ganska enkelt att bygga.
Få förskolebarns lekstund att glänsa när de kör Disney och Pixars Blixten McQueen och Bärgarn genom biltvätten. När de har sett till att deras favoritkaraktärer från Disney och Pixars Bilar är rena kan Bärgarn bogsera Blixten McQueen till justeringsbordet och se till att han är i toppform inför tävlingsdagen.Lekfull nyfikenhet (fyra år) Barnet pratar i form av frågor. Det är’fyraåringen i ett nötskal. Ditt barn är otroligt nyfiket på omvärlden och allt som händer, så var beredd på att svara på alla möjliga sorters frågor. Minst en av dem kommer säkert att göra dig helt ställd och utlösa många glada skratt på familjemiddagarna i framtiden – kanske just den där frågan som finns med i studenttalet så småningom och gör ditt barn lite generat.

Ditt barn kommer troligen också att börja stapla LEGO DUPLO klossar och bygga små torn – för att sedan genast slå ner dem och börja om. Det är ditt barn’s sätt att säga att “övning ger färdighet”. All denna övning följs av mer kreativt byggande och skapar en bättre förståelse för former och färger. Ditt barn älskar fortfarande alla sorters djur, som kaninen och hans DUPLO vänner, och är mycket intresserat av berättelser och samtal om var de bor och vad de äter.
Fyraåringar tycker om att leka med kompisar, och deras kreativa byggande med LEGO DUPLO blir alltmer avancerat. Du kan stimulera ditt barn’s fantasi och väcka nya idéer genom att kombinera olika LEGO DUPLO set – vad händer till exempel om Askungen låter elefanten följa med på en åktur i brandbilen? Eller om prinsessans slott blir en raket?Kreativt oberoende (tre år) Vid tre års ålder börjar ditt barn uppskatta sällskap – och framför allt att leka tillsammans. Det’finns så mycket för en treåring att lära sig, och med lite uppmuntran och beröm från mamma och pappa blir allt spännande och värt att lära sig. De gamla välbekanta LEGO DUPLO klossarna, djuren och figurerna kommer fortfarande att vara viktiga för ditt barn, men mycket tid kommer att ägnas åt roll- och låtsaslekar. Bli inte förvånad om du råkar få höra roliga påhittade samtal.

Nästan som på riktigt (två år) Ditt barn lär sig fortfarande genom lek, och i takt med att fantasin växer blir det alltmer spännande att gå och handla, ordna en tebjudning eller köra en jättestor buss. En låtsasbuss, förstås. I den här åldern försöker ditt barn förstå mer av världen genom att härma vuxna och vårt beteende.
En person tar form (upp till två år) De första åren i ett barn’s liv är mycket dyrbara för föräldrarna. Det finns’nog inget som går upp mot att se sitt barn ta sina första osäkra steg eller höra det första magiska ordet. Även efter att barn har lärt sig prata utforskar de världen och uttrycker sig genom lek – lek är faktiskt det första ‘språket’ vi lär oss. Att titta på när ditt barn leker är ditt sätt att lyssna.

Från1 ½, års ålder kan ni börja stapla LEGO DUPLO klossar tillsammans eller titta på olika färgkombinationer. Det kommer antagligen’inte att dröja länge innan ditt barn har utvecklat sin finmotoriska förmåga och kan stapla klossar på varandra utan din hjälp. Du kan även öva djurnamn och djurläten tillsammans med kaninen, giraffen och de andra DUPLO djuren.
LEGO® DUPLO® 10996 Blixten McQueen och Mater i biltvättenDUPLO Disney blixten McQueen-leksaker för konstruktion av små barn från 2 år till Disney- och Pixar-filmsvärlden, med en biltvätt byggd av klossar och 2 flyttbara leksaksbilarInnehåller

Några varumärken som vi samarbetar med är PlanToys, Kay Bojesen, Sebra, Elodie Details, EverEarth, Jabadabado, Goki, Playsam, Kalikå, Jellycat, Teddykompaniet, Krabat och många fler.

Vad är bra att leka med en 1 åring?
Vad leker en ettåring med? Ett litet barn uppskattar leksaker med fina färger, mönster och former. De första leksakerna ett barn har får gärna uppmuntra till att utforska, upptäcka, pussla ihop och lösa enkla små utmaningar. Tänk vilken härlig känsla när du lägger klossen i det hål där den passar!
Hittade du ett lägre pris? Meddela oss. Även om vi inte kan matcha varje pris som rapporteras, använder vi din feedback för att säkerställa att våra priser förblir konkurrenskraftiga.Om du samtycker, använder vi även cookies för att komplettera din shoppingupplevelse i Amazon stores enligt beskrivningen i vårt cookiemeddelande. Detta omfattar användning av första- och tredjepartscookies som lagrar eller får tillgång till standardinformation om enheten, till exempel en unik identifierare. Tredje parter använder cookies för att visa och mäta anpassad annonsering, generera målgruppsinsikter samt utveckla och förbättra produkter. Klicka på ”Anpassa cookies” om du vill neka dessa cookies, göra mer detaljerade val eller få mer information. Du kan ändra dina val när som helst genom att gå till cookieinställningarna, enligt beskrivningen i cookiemeddelandet. Om du vill veta mer om hur och för vilka ändamål Amazon använder personuppgifter (t.ex. orderhistorik i Amazon Store) kan du gå till vår sekretesspolicy.

Vi använder inte ett enkelt medelvärde för att beräkna den totala stjärnrecensionen och den procentuella fördelningen per stjärna. Istället tar vårt system hänsyn till saker som till exempel hur nyligen en recension har gjorts och om recensenten köpte artikeln på Amazon. Det analyserar också recensioner för att verifiera deras trovärdighet.
Vi är stolta återförsäljare via vårt varuhus och denna webbshop av LEGO gruppens alla original-produkter, som bygger på den världsberömda LEGO klossen. En produkt som vi älskar!Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på vår hemsida, för webbanalys och till att anpassa marknadsföring. Genom att klicka på ”Okej, jag förstår” godkänner du användandet av cookies. Du kan när som helst justera användningen av cookies i inställningarna i din webbläsare.

LEGO-setet Duplo Disney Bilar Blixten McQueen och Bärgarns Roliga Biltvätt innehåller biltvätt, borste, skruvnyckel, hink, Blixten McQueen och Bärgarn.

Ge LEGO® DUPLO® ǀ Disney och Pixar’s Cars Lightning McQueen & Maters Car Wash Fun (10996) setet som en godbit för fans från 2 år och uppåt. Denna roliga byggleksak låter små byggare umgås med sina favoritkaraktärer från Cars, piffa upp dem och skrubba ner dem.

Jollret ska vara välutvecklat. Om barnet ännu inte har ett varierat stavelsejoller så som \”äjä\”, \”nana\”, \”ba\” ska hen följas ytterligare. Logoped ska kontaktas om barnet inte utvecklar joller trots god hörsel. Det hörselskadade barnet kommer inte att utveckla det mer avancerade jollret på samma sätt som hörande barn, då kommer jollerutvecklingen att avstanna och inte likna det egna språket. Sambandet mellan sen jollerdebut och sen språk- och/eller uttalsutveckling har påvisats i flera studier (1).
Föräldraoro ska alltid tas på största allvar. Remittera barnet eller konsultera logoped även om du känner dig tveksam utifrån dina observationer. I de fall där föräldrarna är oroliga enbart för barnets uttalsutveckling kan du hjälpa föräldrarna genom att berätta hur barn förväntas tala i denna ålder. I vissa län har logopedmottagningen en rådgivningstelefon som du även kan rekommendera till föräldrarna. Remissen bör, utöver din bild av barnet, kompletteras med föräldrarnas beskrivning av sådant som de upplever att barnet inte kan. Det är oftast av stor vikt att kontakta förskolan för att inhämta deras bild av barnets språk och kommunikation.

I vissa delar av landet används ”Språkfyran” – för att undersöka barnets språk- och talförmåga. Språkfyran tar ca tio minuter att genomföra. Den består av en bok, en manual samt testblanketter. BVC-sjuksköterskan instruerar barnet som ska peka, sortera, repetera och berätta i uppgifter som bland annat kartlägger språkförståelse och ordkunskap. Språkfyran identifierar barn med språkliga svårigheter med stor säkerhet och känslighet (32).
Vid utfall på screening och undersökning och/eller att det i föräldrasamtalet framkommer oro kring barnets språkutveckling görs en fördjupad kartläggning av barnets och föräldrarnas behov av extra stöd/insatser som,Den första formella språkscreeningen sker vid 2,5 eller vid 3 år (8). I Sverige används två olika vetenskapligt utvärderade metoder; \”Språkscreening vid 2,5 års ålder \” framtagen av Carmela Miniscalco (9) och \”Språkscreening vid 3 år\” (10) framtagen av Monica Westerlund.

Strengths and Difficulties Questionnaire (SDQ) (Goodman et al., 2000) är en bedömning av ett barns psykiska hälsa inklusive problemskapande beteende och samspel med andra barn används i vissa regioner (14). SDQ är ett frågeformulär med 25 frågor som rör barnets känslor, beteende, uppförande, kamratrelationer och sociala förmågor och är validerat i Sverige. Det finns ett samband mellan resultatet på SDQ och barnets språkliga förmåga (4, 15). SDQ används i en del regioner även vid 4 och 5 år.
Ännu viktigare än de talade orden är om barnet förstår. Barnet ska förstå fler än 8- 10 ord och kunna peka ut kroppsdelar, De allra flesta barn förstår betydligt fler ord än 8-10. Testa om barnet kan följa en enkel instruktion genom att be hen hämta en sak. Be också barnet peka ut kroppsdelar.

När byta från DUPLO till LEGO?
Från1 ½, års ålder kan ni börja stapla LEGO DUPLO klossar tillsammans eller titta på olika färgkombinationer. Det kommer antagligen’inte att dröja länge innan ditt barn har utvecklat sin finmotoriska förmåga och kan stapla klossar på varandra utan din hjälp.
Nu kallas barnet till det sista hälsobesöket före skolstart. Vid fem år finns sällan en rutinundersökning vad gäller språket och talet (8). De flesta barn med svårigheter bör ha identifierats tidigare. För barnet väntar den stora utmaningen med läs- och skrivinlärningen.Med två klossar testas om barnet kan imitera det som sker. Slå klossarna mot varandra i samspel med barnet. Gör barnet aktiviteten tillsammans med dig? Imiterar barnet dig? Imitation är en viktig faktor i språk- och kommunikationsutvecklingen. Det är så vi lär oss genom att se vad andra gör och göra lika.

Många barn och familjer rekommenderas att använda tecken som stöd, bildstöd för kommunikationen och hjälpmedel som surfplattor med speciella appar som fungerar som ett komplement till det talade ordet. Upprepade studier visar att dessa komplement som kallas AKK (Alternativ och Kompletterande Kommunikation) ökar barnets tal och användning av språk (19).
Kontrollera barnets språkförståelse genom att fråga ”var är lampan/boken/bollen?” Det är då av vikt att barnet inte har fokus på saken innan du frågar. Om barnet endast försöker upprepa ordet utan att se mot saken ska du testa med att fråga efter en annan sak. Hen ska visa att hen har förstått frågan. Om barnet inte följer din instruktion fråga föräldrarna om hen förstår språkliga instruktioner hemma.

Förutom barn med utfall på språkscreeningen ska barn som vid tre års ålder dreglar, har svårigheter att tugga och/eller svälja mat eller som stammar enligt beskrivning remitteras till logoped.I denna ålder remitteras många barn med ljudsvårigheter till logoped. Att barnet har svårt att säga svårare ljud så som sje-, tje- och r-ljud och konsonantkombinationer (till exempel sk-, st-, tv- och fj-) är normalt för åldern. Berätta för föräldrarna vilka språkljud barnet bör kunna i denna ålder, och vilka barnet kan ha fortsatt svårt för i denna ålder trots en normal utveckling. Övriga ljudavvikelser än de angivna ovan kan remitteras till logoped, men se dina lokala riktlinjer i första hand.

Testa om barnet förstår flerledade instruktioner så som \”ge mig ett gem och pappa en penna\”. Barnet ska kunna grundfärgerna. Be barnet berätta vilka färger det är på klossarna, gemen eller pennorna. De färger som ska testas är: röd, blå, grön och gul. Om barnet inte kan benämna färgerna, testa om hen förstår orden genom att be barnet ge dig en blå kloss, en röd kloss och så vidare.Nu ska barnets joller ha utvecklats till ett mer varierat joller (jämfört med vid 6 månader) med olika konsonanter och vokaler tillsammans. Är hen intresserad av att ha en pratstund med dig? Hen ska ge ögonkontakt och visa intresse för kontakt med förälder. Lek tillsammans med barnet med en boll, \”tappa\” den sedan och se om hen letar efter bollen och även tar ögonkontakt med dig.

För alla barn genomförs en språklig undersökning vid 0-3 mån, 3-5 mån, 6-8 mån, 10 mån, 12 mån, 1,5 år, 4 år och 5 år. Språkscreening sker vid 2,5 eller vid 3 års ålder.Kontrollera barnets språkförståelse genom att fråga \”var är lampan/boken/bollen?\” Det är då av vikt att barnet inte har fokus på saken innan du frågar. Om barnet endast försöker upprepa ordet utan att se mot saken ska du testa med att fråga efter en annan sak. Hen ska visa att hen har förstått frågan. Om barnet inte följer din instruktion fråga föräldrarna om hen förstår språkliga instruktioner hemma.

I vissa regioner bedöms samspelsförmåga och beteende i samband med språkscreeningen. I Göteborg till exempel, används en språk- och autismscreening där 2,5 års språkscreening används tillsammans med föräldraformuläret Modifierad Checklista för Autism hos små barn (M-CHAT) (12) och ”Observation av förmåga till gemensamt uppmärksamhetsfokus” (13) . Språk- och autismscreeningen görs av BHV-sjuksköterskor som är utbildade i både att observera barnen och att använda frågeformuläret M-CHAT™ – MCHAT R/F Translations (mchatscreen.com)Barnet ska kunna ha gemensamt fokus på en sak och förstå att man kan be om saker genom pekning eller genom att sträcka sig mot saken och sedan titta på samtalspartnern. Barnet ska förstå flera ord och tycka att tittut-lek är roligt.

Ge råd kring hur man lockar barn att kommunicera och hur man kan stötta den kommunikativa och språkliga utvecklingen framåt. Diskutera i ditt BHV-team.
Nu ska barnet ha ett nyanserat joller. Barnet jollrar med olika vokaler efter varandra och kan också glida mellan olika vokaler. Nu kan joller med konsonant och vokal förekomma.Vidare remittering när barnet inte utvecklas som förväntat gällande kommunikation, joller, språk och tal samt vid ätsvårigheter. Om frekvent dregling efter tre års ålder bör barnet bedömas av läkare.

Om föräldrarna uppger en eller flera av nedanstående punkter ska barnet följas upp efter två till tre månader eller remitteras direkt till logoped, för hörselbedömning eller till psykolog.
I både ”Språkscreening vid 2,5 års ålder” (9) och ”Språkscreening vid 3 år” (10) inhämtas uppgifter om hur barnet talar. Remittering ska bara ske om barnet är svårförståeligt för familjen eller har grava talsvårigheter till exempel om talet bara består av vokaler, om många ord börjar på vokal eller h, om de flesta konsonanterna uttalas långt bak i munnen (så som titta blir kika, dum blir gum). Följ de riktlinjer som finns i ditt län.I både \”Språkscreening vid 2,5 års ålder\” (9) och \”Språkscreening vid 3 år\” (10) inhämtas uppgifter om hur barnet talar. Remittering ska bara ske om barnet är svårförståeligt för familjen eller har grava talsvårigheter till exempel om talet bara består av vokaler, om många ord börjar på vokal eller h, om de flesta konsonanterna uttalas långt bak i munnen (så som titta blir kika, dum blir gum). Följ de riktlinjer som finns i ditt län.

I \”Språkscreening vid 2,5 års ålder\” används leksaker och i \”Språkscreening vid 3 år\” används fotografier. Screeningarna kan göras två månader före eller efter rekommenderad ålder (2:3–2:8 respektive 2:10–3:2). I en nyligen publicerad artikel konstateras att ”Språkscreening vid 3 år (Westerlund)” även kan användas vid 2,5 år men med vissa modifikationer i remisskriterierna (11). Manualen för”Språkscreening vid 3 år (Westerlund)” kommer därför att uppdateras.
Barnet ska kunna leka med jämnåriga, om hen helst leker med äldre eller yngre kan det tyda på att barnet har svårt att läsa av de sociala koderna. Ni ska turas om att prata och barnet ska nu kunna vänta på sin tur. Variationerna inom den typiska utvecklingen är stora. Barnet bör vid cirka 2 års ålder börja uttrycka sig i talat språk. Ofta är det uttalssvårigheter som föräldrar och omgivningen ser, det är lätt att höra och identifiera när talet brister. Att samma barn kan ha ett litet ordförråd och pratar i korta meningar kan vara betydligt svårare för omgivningen att höra och förstå. Trots att det är just de brister som är allvarligare. Ljuden kommer ofta av sig självt. Båda metoderna är utformade för att identifiera barn med stora svårigheter gällande språk- och talutveckling. Det är av yttersta vikt att göra testet enligt manual. Om man gör på ett annat sätt än vad som står i manualen kan man inte vara säker på att screeningen hittar de barn som ska hittas. Barn som är blyga kan hindras av benämningsuppgifter, men klarar oftast att utföra språkförståelseuppgifterna där de kan svara genom att peka på en bild eller ge en sak. För att inhämta föräldrarnas bild av barnets språkliga förmåga används föräldrafrågor i de båda metoderna.Den första formella språkscreeningen sker vid 2,5 eller vid 3 år (8). I Sverige används två olika vetenskapligt utvärderade metoder; ”Språkscreening vid 2,5 års ålder ” framtagen av Carmela Miniscalco (9) och ”Språkscreening vid 3 år” (10) framtagen av Monica Westerlund.Undersök vidare om barnet låter med varierade vokaler samt följ upp undersökningen av svarsleende och svarsljud. Om barnet fortfarande inte låter varierat och ger svarleende eller svarsljud följs riktlinjerna från 6-8 veckor.I ”Språkscreening vid 2,5 års ålder” används leksaker och i ”Språkscreening vid 3 år” används fotografier. Screeningarna kan göras två månader före eller efter rekommenderad ålder (2:3–2:8 respektive 2:10–3:2). I en nyligen publicerad artikel konstateras att ”Språkscreening vid 3 år (Westerlund)” även kan användas vid 2,5 år men med vissa modifikationer i remisskriterierna (11). Manualen för”Språkscreening vid 3 år (Westerlund)” kommer därför att uppdateras.

Att ha ögonkontakt med den man pratar med, är oerhört viktigt för kommunikationsutvecklingen. Det är av yttersta vikt att barnet med en språkstörning har en omgivning som stödjer barnet – en kommunikativ miljö – med personer som är lyhörda och hjälper barnet lagom.
Språkförståelsebrister är det som är absolut viktigast att identifiera. Det hindrar barnet mest och förutspår även den kommande språkliga utvecklingen. Det är ovanligt att föräldrar upplever att barnet inte förstår. I vana situationer har barnet stor hjälp av sin situationsförståelse och den ickespråkliga kommunikationen. Föräldrarna anpassar sitt språk och sin kommunikation till barnet. Detta gör att barnets bristande språkförståelse döljs. Det gör det än viktigare att omgivningen reagerar.Jollret ska vara välutvecklat. Om barnet ännu inte har ett varierat stavelsejoller så som ”äjä”, ”nana”, ”ba” ska hen följas ytterligare. Logoped ska kontaktas om barnet inte utvecklar joller trots god hörsel. Det hörselskadade barnet kommer inte att utveckla det mer avancerade jollret på samma sätt som hörande barn, då kommer jollerutvecklingen att avstanna och inte likna det egna språket. Sambandet mellan sen jollerdebut och sen språk- och/eller uttalsutveckling har påvisats i flera studier (1). Vid 18-månader kommer den första egentliga undersökningen av barnets språk- och kommunikationsförmåga. Denna undersökning kan ske från 17 till 19 månader. Barnet ska ha cirka 8-10 ord eller uttryck. Ljudhärmande ord/läten, så som brum för bil och vov för hund, räknas som ord. Orden ska komma ofta och användas kommunikativt. Om barnet bara repeterar vad någon annan sagt räknas det inte som ett ord. Barnet ska nu sedan länge kunna titta på en sak och sedan tillbaka på sin samtalspartner, det som benämns som gemensamt fokus. Att prova om barnet leker låtsaslek kan ge starka signaler om barnets framtida språkliga utveckling. Kanske kan den typen av lek uppmärksammas i väntrummet, om barnet exempelvis har bjudit föräldern på låtsasfika. I en norsk studie har man sett att språkförståelsen och förmågan till låtsaslek förutspår kommande språklig utveckling mer än antalet ord barnet använder (2). Att se hur barnet kommunicerar under besöket kan ge viktiga ledtrådar om barnet har intresse av kommunikation och uttrycker sig med gester, blickkontakt eller ord. Nu ska den språkliga och kommunikativa undersökningen som gjordes vid
10 månader följas upp. För barn som ännu inte jollrar varierat i kombinationerna med vokaler och konsonanter eller inte kommunicerar med gester och blickkontakt ska vidare remittering till logoped, psykolog och/eller läkare övervägas. Diskutera barnet i ditt BHV-team. 
Testa om barnet förstår flerledade instruktioner så som ”ge mig ett gem och pappa en penna”. Barnet ska kunna grundfärgerna. Be barnet berätta vilka färger det är på klossarna, gemen eller pennorna. De färger som ska testas är: röd, blå, grön och gul. Om barnet inte kan benämna färgerna, testa om hen förstår orden genom att be barnet ge dig en blå kloss, en röd kloss och så vidare.För barn med brister i sin kommunikativa och språkliga utveckling arbetar logopeden med att både träna tal- och språkförmåga och med att underlätta för barnet att uttrycka sig. Föräldrar ges också stöd i olika strategier, sätt och metoder för att stötta och utveckla barnens kommunikativa förmåga. Ofta ges rekommendationer kring att locka barnet till mer blickkontakt och gemensamt fokus. Föräldrariktade interventioner ges ofta när barnet är yngre eller har stora svårigheter. Det hjälper barnet mer än barnriktade insatser eftersom det påverkar barnets samtalspartners i vardagen. På så sätta kan föräldrarna stötta barnets kommunikationsutveckling var stund i vardagen.

Barnet ska kunna hålla \”den röda tråden\” i berättande. Historien ska ha en början, en mitt och ett slut. Berättelsen ska knytas ihop så att lyssnaren kan förstå vad som händer när och varför. Om inte lyssnaren förstår ska barnet ge mer information. Berättarförmågan har ett starkt samband med barnets språkliga utveckling och kan förutspå barnet läs- och skrivutveckling och läsförståelse (18).
Språkliga svårigheter är ofta ett första symtom på större svårigheter och ofta förekommer språkliga svårigheter tillsammans med exempelvis autismspektrumtillstånd, koncentrations- och utvecklingsavvikelser (3, 4, 5). I svenska studier har man sett att cirka 60 procent av de barn som remitterades för språkliga svårigheter vid 2,5 år hade neuropsykiatriska och utvecklingsneurologiska diagnoser när de var sex till sju år (6, 7). Vid avvikelse bör föräldrarna därför också erbjudas remiss till barnhälsovårdspsykolog.Redan vid de första besöken på BVC pratar vi om och undersöker barnets kommunikation med bedömning av svarsleende och svarsljud vid 6-8 veckor. När du pratar med barnet och söker blickkontakt ska barnet svara dig med svarsleende och trivselljud. Om barnet inte svarar dig bör du utesluta synsvårigheter eller hörselnedsättning, samspelssvårigheter mellan förälder och barn eller depression hos föräldern. Diskutera i ditt BHV-team, konsultera läkare eller psykolog.En sammanfattande undersökning av barnets språkutveckling ska göras baserad på såväl föräldrarnas som förskolans uppfattning och som förstås kräver en uppföljning från föregående besök av sådana förmågor som ännu inte hade etablerats.För de barn som utöver språkliga svårigheter har andra svårigheter så som exempelvis beteendesvårigheter är det särskilt viktigt att barnet får kontakt med både logoped och barnhälsovårdspsykolog.

Similar Posts