Tystnadskultur Johanna Jaara Åstrand, ordförande för Sveriges Lärare, tycker att resultatet i rapporten om tystnadskultur är upprörande. Nu ställer facket flera krav för att förändra situationen.
Svenska barn använder blöja högre upp i åldrarna. Idag är det vanligt med blöja bland fyraåringar, vilket är en högre ålder jämfört med för 20 år sedan.
Tystnadskultur Förskoleupproret har alltsedan starten för tio år sedan tagit del av historier om den rådande tystnadskulturen. Förskolläraren Anki Jansson berättar att många av rädsla inte ens vågar skriva öppet på gruppens Facebooksida utan vill förbli anonyma.
Hur många gånger om dagen ska man byta blöja?
Ofta vid varje måltid. Det brukar betyda 5-6 gånger per dag, ibland upp till 8-9 gånger per dag. Du bör alltid byta blöja så fort du märker att barnet har bajsat.
Krönika Numera förväntas förskollärare bidra till att sprida sin förskolas goda rykte. Kan det vara en av orsakerna till att tystnadskulturen breder ut sig i förskolan? undrar redaktör Sara Djurberg.– Jag tycker att det är ett problem att så många äldre barn fortfarande har blöja. Jag tycker att det är misslyckande för alla. Jag tycker att förskolan ska ta ett mycket större ansvar att styra upp det här med att sluta med blöja och göra det till en norm att man slutar tidigt, säger hon.
Hur länge kan barn ha blöja på natten?
Vanligt med nattblöja Många har slutat med blöja dagtid när de är runt 2,5-3 år och vid 4 års ålder är de flesta blöjfria nattetid. – Det tar ofta längre tid att bli av med blöjan nattetid. Barnet kan vara torra dagtid i flera år, men sova så djupt att de inte vaknar på natten.
Krönika Arbetskamrater som har egna småbarn som ska lämnas på förskola ska självklart inte tvingas till jobbet klockan 06.15. Men allt för sällan hör jag ett verksamhetsperspektiv när jag pratar arbetstid med kollegor, skriver förskolläraren Erik Stenkula.
Podd Bedömning i förskolan – varför provocerar det så många? Måste vi inte jobba med bedömning om vi ska kunna utvecklas? I senaste avsnittet av podden ”Förskolan” diskuterar vi bedömning.
Tystnadskultur Ungefär hälften av förskollärarna i kommunala och vinstdrivande förskolor känner rädsla för att tala öppet om problem på arbetsplatsen. Det visar Sveriges Lärares undersökning om tystnadskultur.– Är det möjligt för oss att ta det ansvaret? Med våra stora barngrupper har vi inte den möjligheten. Om vi ska uppmuntra till att sluta med blöja när barnen är ett år, och vi har fjorton ettåringar i en barngrupp, så kommer vi inte göra något annat än att springa efter dem och byta nerkissade underkläder, säger hon.
Krönika Vilka är det som verkligen vill det bästa för barnen? Jo, vi och föräldrarna.Vi ska hålla ihop, inte tillåta att någon göder en konflikt mellan oss för att komma undan själva, skriver Eva Lindström.Krönika Det är då jag börjar fundera på vad min motor för det här jobbet är, vad det är som motiverar mig att komma tillbaka efter ännu en semester i augusti, glad i hågen, skriver förskolläraren Erik Stenkula.
Krönika Det finns också kläder jag vägrat. Som när vi fick byxor som det stod ”Visionärerna” på som sommarpresent av en chef, skriver krönikören Erik Stenkula.
Podd I senaste avsnittet av ”Förskolan” pratar vi om problemet med att allt fler barn har blöja högt upp i åldrarna. ”Låt potträning bli en del av förskolans uppdrag”, säger Eva Lindström i poddavsnittet. Podd Vår före detta poddkollega Linda lämnade jobbet som förskollärare för att bli rektor. Nu gästar hon oss för att berätta om hur det är att plötsligt vara chef över sina gamla kollegor. Böcker Vi borde fokusera på så tryggt som nödvändigt i stället för så tryggt som möjligt, säger Suzanne Axelsson, författare till boken ”Riskfylld lek och undervisning”.
Hur bli av med blöja?
Hur gör man för att potträna sitt barn?Lär känna pottan. Vad är en potta egentligen? … Försök tyda barnets signaler. Barn visar ofta signaler när något är på gång i blöjan. … Läs och titta på bilder. Det finns många bra böcker för barn som handlar om att bli blöjfri. … Låt det ta tid.
Borde potträning vara en del av vårt uppdrag? Har vi ett ansvar att göra barnen blöjfria? Ja, vi borde ställa högre krav för barnens skull, säger förskollärarna Elin Björkén och Eva Lindström i podden ”Förskolan”. – Blöja skapar problem för barnen. Allt fler får problem att bajsa och blir förstoppade. Det här handlar ju om att ta ansvar för barnens hälsa. Vi tar ju ansvar vad barnen äter så varför tar vi inte ansvar för blöjorna också? Om vi skulle prioritera att lägga tid på detta när de var små så skulle barnen skulle må bättre. Dessutom handlar det om integritet och att ge barnen rätt till sin egen kropp. Man är rätt beroende av andra när man har blöja. Man kan också koppla det till hållbarhetsfrågan för engångsblöjor är inte så bra för miljön. Pedagogiska tips Klivet från förskolan till förskoleklass är ett stort steg att ta för barnen – så här kan man göra för att de ska få säga hej då till sin förskola.
Tystnadskultur Vad menas med meddelarfrihet? Gäller det alla? Och vad får jag egentligen berätta om, och till vem? Sveriges Lärares jurist Peter Edin reder ut begreppen.
Krönika Att digitaliseringen av förskolan och skolan nu ifrågasätts från olika håll är kanske inte så konstigt. Men det är ändå anmärkningsvärt att så många av förskollärarna tycker att läroplanen är fel ute, skriver redaktör Sara Djurberg.Förskolan Med hjälp av portabla matematiklådor har barnen på förskolan Chrysoliten i Nacka fått ett sug efter att lära sig mer om sådant som vikt, mängd, storlek, geometri och mönster.
När ska barn vara torra på natten?
Bakom förmågan att hålla sig torr om nätterna ligger en invecklad mognadsprocess som inbegriper både hormoner, nerver och blåsans muskulatur. De flesta barn blir nattorra vid 2-4 års ålder men denna mognadsprocess kan vara betydligt försenad hos vissa barn.
Tystnadskultur ”Hon hotade även att sparka mig. Men gör det då, sa jag, jag tar inte tillbaka ett enda ord. Jag tror att de satte i system sedan att bara anställa unga och oerfarna”. Anonyma röster från förskolan berättar:
Podd I senaste avsnittet av Förskolan pratar vi om överlämningen till skolan. Vilken information förväntar sig förskoleklassen av oss? Hur ska vi göra överlämningen på ett bra sätt?
Krönika Carl Albinsson, Timbro, skriver att förskolan verkar anpassas mer efter personalens behov än barnens. Ursäkta om jag småler, skriver förskolläraren Eva Lindström.
När ska man sluta ha blöja?
Från att barn är mellan ett och två år brukar de kunna visa att de är redo att sluta med blöjan genom att göra en eller flera av dessa saker: Barnet börjar bajsa på regelbundna tider. Blöjan är torr under längre perioder. Barnet tycker illa om att ha bajs i blöjan.
– Jag upplever ofta att föräldrar frågar barnet om de ska sluta med blöja. Men är det verkligen barnens beslut? Det är lite som att borsta tänderna: Om barnet säger nej ska man ju inte bara strunta i att borsta tänderna, eller hur?Dilemmat Förskolans experter svarar på frågor från läsare. Denna gång om hur förskolan ska hantera situationen med ett barn som tycker om att leka ensamt.
Tystnadskultur På förskolan Aprilgatan 2B i Göteborg känner personalen inte igen sig i rapporten om tystnadskultur. Tvärtom vittnar de om ett stort fackligt engagemang, ett aktivt arbete med arbetsmiljön och en rektor som kan konsten att lyssna.Vi lärare debatt Barns rätt till en likvärdig utbildning innebär att förskollärare inte kan välja bort att uppmärksamma och bedöma varje barn i deras lärprocesser, skriver debattören.
Ibland kan barn som har varit torra länge börja kissa eller bajsa på sig. Det kan till exempel bero på att barnet har en infektion eller att det har hänt något särskilt på förskolan eller i familjen. Det brukar gå över efter ett tag.
Många barn behöver blöja på natten ganska länge trots att de är torra på dagen. Pröva att låta barnet sova utan blöja när du märker att hen börjar vakna med torr blöja. Det är bra om barnet kissar innan hen lägger sig. Du kan även lägga plastad frotté eller engångsskydd under lakanet för att skydda madrassen.Barn behöver lugn och ro för att kunna slappna av när de ska bajsa, och kan därför gå undan för att få vara ifred. Ge barnet det lugnet även på toaletten, och låt barnet vara själv tills hen är klar. Det gäller lite äldre barn som kan sitta själva på pottan eller toaletten, och även barn som bajsar i blöjan.Passa på att erbjuda pottan eller toaletten precis när barnet har vaknat eller ätit. Om det kommer något kan du till exempel bekräfta barnet med att säga \”vad skönt att du slipper bajs i blöjan\”. Ibland kommer ingenting och då kan du säga \”vi gör ett nytt försök om en stund.\”Passa på att erbjuda pottan eller toaletten precis när barnet har vaknat eller ätit. Om det kommer något kan du till exempel bekräfta barnet med att säga ”vad skönt att du slipper bajs i blöjan”. Ibland kommer ingenting och då kan du säga ”vi gör ett nytt försök om en stund.”
Barn behöver hjälp att torka sig de första åren, men brukar klara det själva när de börjar skolan. Lär barnet redan från början att alltid tvätta händerna efter toalettbesök.Eftersom nyfödda bebisar inte kan sitta själva får du hålla barnet i knävecken över handfatet eller toaletten, med barnets rygg mot dig. Det kallas också för grodposition. När barnet blir lite större kan hen själv sitta på pottan eller på toaletten med en barntoalettsits. Du behöver då fortfarande hålla i barnet. När barnet går utan blöja, erbjud pottan eller toaletten då och då. Du kan till exempel säga \”Kom, vi går och kissar!\”. Sedan kan ni försöka låta stunderna utan blöja bli längre och fler. När barnet går utan blöja, erbjud pottan eller toaletten då och då. Du kan till exempel säga ”Kom, vi går och kissar!”. Sedan kan ni försöka låta stunderna utan blöja bli längre och fler.
En del barn har svårt att bajsa när de står upp. Barn som sitter på pottan eller toaletten kan lättare tömma tarmen och bajset kommer snabbare. Låt barnet fortsätta bajsa i blöjan om hen vill, men förklara att det är bäst att bajsa inne på toaletten. Lossa gärna lite på blöjan.
Allt fler barn använder blöja högre upp i åldrarna. En av anledningarna är att dagens engångsblöjor är så effektiva att de känns torra på ytan trots att barnet har kissat.Försök att göra pottbesöken eller toalettbesöken roliga och behagliga. Till exempel kan du läsa en bok för barnet. Stressa inte och bedöm inte barnet utifrån om det kommer något i pottan eller inte. Kommentera inte heller om det tar lång tid.
Det viktiga är att göra det som känns bäst för både barnet och dig. Var positiv och tillåtande. Tvinga inte ett barn att sitta på pottan eller toaletten, det kan göra att hen tycker att det är något obehagligt och dåligt.
Det är väldigt olika hur gamla barn är när de slutar med blöja. En del låter sina bebisar kissa och bajsa i till exempel pottan eller toaletten redan från födseln, medan andra väntar tills barnet är lite äldre.
Varför kissar 7 åring på sig?
Ett barn som väldigt ofta känner sig kissnödig har så kallad överaktiv blåsa. Det innebär att urinblåsans muskler drar ihop sig utan att blåsan är full. Barnet känner sig kissnödig och måste gå på toaletten, eller kissar på sig.
Låt barnet styra när det är dags att gå på toaletten, även om det är mitt i maten. Barn blir ofta bajsnödiga när de har ätit eftersom tarmens tömningsreflex utlöses då.
Precis som med allt annat som barn lär sig, kommer ditt barn i sin egen takt att öva på att kissa och bajsa på pottan eller toaletten i stället för i blöjan.
Barn som går på pottan eller toaletten tidigt kan lättare tömma urinblåsan eller tarmen. När barn är i ettårsåldern brukar de dessutom vara intresserade av att härma, så det kan vara en bra ålder för att börja prova pottan eller toaletten.En del barn vill kissa i pottan eller toaletten, men fortsätta att bajsa i blöjan. Försök att fortsätta erbjuda pottan men stressa inte. Ha tålamod, alla barn är olika.Om barnet blir rädd för att bajsa och inte vill sitta på pottan eller toaletten kallas det för pottskräck. Det kan bero på att barnet har förstoppning och att det då gör ont när hen ska bajsa. Barnet kan också få sprickor i ändtarmsöppningen av hårt bajs. Kontakta en barnavårdscental, BVC, om du behöver råd och hjälp med barnets toalettvanor. Det kan till exempel vara om någon eller flera av dessa punkter gäller: Låt barnet sitta på pottan när hen visar tecken på att vilja kissa eller bajsa, till exempel om barnet tar sig på blöjan. Du kan prova att sätta barnet på pottan eller toaletten efter måltider, sovstunder eller vid blöjbyten.Barn som precis har lärt sig att gå på pottan eller toaletten kissar eller bajsar på sig ibland. Ha tålamod och uppmuntra barnet. Det är viktigt att inte bli arg eller ge barnet skuldkänslor. En del barn blir torra över en natt eller på en vecka, för andra tar det veckor eller månader.
Många barn vill ha en potta att sitta på, men en del tycker om att sitta på toaletten som föräldrar och eventuella äldre syskon gör. Det finns barnsitsar som du kan lägga på den vanliga sitsen. Sätt gärna en pall framför toalettstolen som barnet kan vila fötterna på. Det är både säkrare och bekvämare, och gör det lättare när barnet ska krysta.
Det går att låta bebisar bajsa och kissa i handfatet, på toaletten eller i pottan när de är riktigt små, om det känns bra för barnet och dig. Tanken är att du lär dig känna igen barnets signaler för när hen behöver bajsa och kissa.Förr eller senare brukar det bli dags att börja med potträning, så att barnet kan bli fritt från blöjorna. Att lära sig gå på pottan är ett samspel mellan förälder och barn och med några goda råd längs vägen kan det bli en stressfri och till och med spännande upplevelse.
Uppmuntra eller berömma? Du som förälder kan gärna uppmuntra alla försök som sker med pottan, även om det inte kommer någonting. Skapa en positiv, kanske till och med spännande stämning kring att sitta på pottan. Barnet kan gott få testa att sitta utan att det kommer något. Gosedjuren får gärna testa också. Se det som ett sätt för barnet att närma sig pottan. Uppmärksamma om det kommer kiss eller bajs i pottan, men försök att inte göra en för stor sak av det eller att ge beröm. Säg exempelvis: ”men titta, där kom det ju bajs, vad skönt att få ut det”. Målet är att barnet ska förstå att när det känns på ett visst sätt i kroppen, då kommer det kiss eller bajs och det vill vi ska landa i pottan, inte att det är en prestation där ett resultat är bra och ett annat resultat är dåligt.Hur gör man för att potträna sitt barn? Grundprincipen är att ni ska göra det som fungerar för er. Alla barn är olika, så prova er fram och försök att inte lägga för mycket press varken på dig själv eller barnet att det ska bli perfekt direkt. Du kan börja med att låta barnet gå utan blöja hemma. Det behöver inte vara i långa stunder utan det räcker med att ni tar av blöjan ett par gånger under dagen, gärna i samband med att ni testar att sitta på pottan. Hemmet är en trygg plats och det är lätt att tvätta barnet eller byta kläder vid behov. Hemmiljön är också enklare att anpassa. En del föräldrar väljer att låta barnet gå i potträningsbyxor, som gör att barnet lättare kan känna att det kommit kiss. Alla barn är olika Målet med potträning är att barnet ska kunna gå på pottan eller toaletten, men vägen dit ser olika ut för alla. Många barn har nattblöja långt efter att de slutat på dagen. En del barn vill prompt ha på blöja när de ska bajsa men inte annars. Vissa föredrar att sitta på toaletten med en barnsits direkt medan andra vill använda pottan. För många familjer är det smidigt att gå utan blöja hemma men använda det vid utflykter eller på förskolan en tid, medan andra tycker det blir tydligare för barnet att göra samma var man än är. Genom att du som förälder uppvisar tålamod, lite flexibilitet och ett neutralt förhållningssätt till det hela får barnet möjlighet att lära sig tyda sina egna signaler och vänja sig vid pottan i lugn och ro. Tänk så många gånger barnet ramlade när det var dags att lära sig gå, eller hur länge språket är babbel innan orden kommer. Det samma gäller om barnet skulle råka kissa på sig utan blöjan på eller om barnet kissar bara sekunder efter att ni testat att sitta på pottan. Utan träning, tålamod och en hel del snedsteg når man inte dagen då det känns fullt naturligt att känna sig kissnödig och gå på pottan alldeles själv. Förberedelser är a och o Du kan underlätta potträningen genom att förbereda och välja ett tillfälle då det finns tid och tålamod för att barnet ska lära sig något nytt. Då får både du och barnet goda förutsättningar för att lyckas. Börja under en period då det är lugnt omkring er och ni inte har allt för mycket annat som kräver uppmärksamhet. Undvik att sätta igång när någon i familjen är sjuk eller har det stressigt på jobbet, eller om barnet precis genomgår en annan stor omställning, som att få syskon eller börja på förskola. Sommarhalvåret är en strålande period för många att börja eftersom man slipper dra på och av flera lager kläder. En del föräldrar väljer att låta barnen gå helt utan kläder nertill hemma och då passar varmare månader särskilt bra. För andra familjer är sommaren full av resor, besök, utflykter och en ovanlig vardag. Då kanske en alldeles vanlig vardagsperiod på hösten passar bättre. Utgå från vad som passar er.
När ska man börja med potträning? Det finns flera faktorer att tänka på när man som förälder börjar introducera potträning för sitt barn. Ofta ger barnet uttryck för någon sorts nyfikenhet kring pottan eller ett missnöje med att ha blöjan på sig. Kanske vill barnet göra som storasyskon eller kompisar på dagis. Då är det en utmärkt tid att ta tillvara på viljan från barnets sida. Det är dock inte ovanligt att barn inte uttrycker en önskan att bli av med blöjan. Dagens engångsblöjor är så effektiva att barn ofta inte uppfattar att blöjan är blöt. De är då heller inte missnöjda med att gå runt med den på, även om de egentligen är redo. Då får du som förälder påbörja processen när du tror att barnet är redo. Rekommenderad ålder för potträning är runt 18-24 månader. Håll utkik efter om blöjan är torr under längre, sammanhängande perioder eller att barnet bajsar på någorlunda regelbundna tider. Det är goda tecken på att barnet är redo att potträna.
Vanliga frågor om potträning Hur lång tid tar potträning? Det är nästan omöjligt att ge svar på hur lång tid potträning tar. Det finns tre-dagars-metoder som utlovar omedelbara resultat men ofta är det inte så svartvitt, utan det är bara början på processen. För en del tar det några veckor och för andra tar det månader. Resultatet beror också på vad du som förälder har för förväntningar. Många barn är dagtorra långt innan de slutar med blöja på natten. En del tre- och fyraåringar som går helt utan blöja kissar ibland på sig på natten. Ju mer stress och press det blir kring potträningen, desto krångligare blir den ofta. Hur får man barnet att säga till vid potträning? Ofta börjar potträning med att du som förälder tyder barnets signaler, inte barnet själv. Det första steget är att barnet börjar uppfatta kopplingen mellan att något känns i kroppen och att det kommer ut kiss eller bajs. Du kan välja att göra ett ljud varje gång ni sitter på pottan och det kommer något eller bara påpeka det i ord. På så sätt kan barnet själv till slut koppla ihop ljudet med känslan och säga till när något är på gång. Det är svårt att säga till att något händer innan man har förstått hur det går till.
Hur många blöjor per dag?
Använd blöjor som är så stora att det finns plats för luft mellan huden och blöjan. Det brukar gå åt cirka åtta blöjor per dygn. Det finns många olika sorters engångsblöjor och tygblöjor att välja på, prova dig fram till en typ som passar. Du behöver inte använda salvor och puder i förebyggande syfte.
Lär känna pottan Vad är en potta egentligen? Hur låter det när något hamnar i den? Undersök och utforska pottan tillsammans. Kanske kan gosedjuren visa vad man ska göra med den? Förklara vad som ska göras på pottan, anpassat till barnets ålder. Om barnet hellre vill utforska toaletten kan ni göra det på samma sätt. Vänj barnet vid att spola och kanske vinka hejdå till kiss eller toapapper som hamnat där i. Försök tyda barnets signaler Barn visar ofta signaler när något är på gång i blöjan. Det är vanligt att barn tar på eller drar i blöjan. Det är också vanligt att tarmens tömningsreflex utlöses när man äter, så testa gärna att gå på pottan direkt efter måltiden och håll utkik efter signaler medan ni äter. Genom att du ser till att föra barnet till pottan när det kommer kiss eller bajs börjar barnet koppla ihop känslan i kroppen med att det är läge att gå på pottan, för då kommer det något. Läs och titta på bilder Det finns många bra böcker för barn som handlar om att bli blöjfri. Fråga på biblioteket efter böcker som passar barnets ålder, så kan ni läsa och titta på bilderna ihop. Ni kan också läsa, prata, eller sjunga sånger medan barnet sitter på pottan. På så sätt kan du få barnet att sitta lite längre på pottan och öka chansen att något kommer. Låt det ta tid Tänk på att ha tålamod och göra potträningen till en positiv upplevelse som är fri från negativa associationer. Erbjud barnet pottan och svara neutralt om barnet inte vill prova. Försök aldrig övertala eller tvinga barnet att sitta på pottan. Det kan kännas ovant och kanske lite läskigt för barnet i början. Att börja med något helt nytt och skapa nya vanor kräver ibland sin lilla tid. Undvik också att ge beröm när barnet kissar eller bajsar på pottan.
När det är dags att lämna blöjan Att träna barn på att gå på pottan eller toaletten i stället för att använda blöja kan kännas som ett stort steg, både för föräldrar och barn. Barn kan vara både nyfikna och nervösa inför att gå utan blöja, medan föräldrar kan oroa sig över vilken ålder som är lämpligast och vad man gör om det händer en ”olycka”. Samtidigt är det en del i barns utveckling, precis som att lära sig gå eller prata, och som med så mycket annat i barns utveckling är det individuellt när det passar bäst att lära sig.
Tips: Det kan vara klokt att börja potträna innan tvåårsåldern, eftersom barn ofta får en stark vilja och gärna testar att säga nej till allt när de är runt två år (i det som förr kallades trotsåldern).Smörj sedan in barnets stjärt med en skyddande salva innan blöjan sätts på, till exempel någon som innehåller zink. Fråga på BVC eller på ett apotek om vilka salvor som är bra.
Barnet kan ligga kvar själv en liten stund även om hen skriker, om det inte finns någon som kan hjälpa dig. Du kan gå in i ett annat rum för att få en paus. Men du måste först se till att barnet ligger säkert och inte kan rulla ner på golvet eller slå sig på annat sätt.
För att ett barn ska må bra och kunna utvecklas som person behöver hen någon vuxen som lever nära och förstår vad barnet behöver. Vid en trygg anknytning känner barnet sig förstådd och skyddad. Det finns hjälp att få om anknytningen inte fungerar.Kontakta BVC, beroendecentrum i kommunen, eller sjukvårdsrådgivningen på telefonnummer 1177. Där kan du få stöd, råd och mer hänvisning om du behöver hjälp för dig själv eller för någon annan.
De första månaderna bör inte barnet bäras framåtvänd i bärsele eller sjal. Ha alltid barnets ansikte vänt mot dig, annars får hen för mycket intryck. Det gäller även när barnet är i vagnen.
Barn kan bli skrämda av berusade eller påverkade vuxna. Barnet vet inte hur den vuxna kommer att bete sig. Det kan vara mycket skrämmande när någon pratar annorlunda, tar i en på annat sätt och luktar annorlunda. Barnet känner att hen inte kan lita på den vuxna eftersom den vuxna inte är som vanligt.
Det är skadligt för barnet att vistas i rökiga miljöer. Undvik sådana miljöer och försök se till att ingen röker i närheten av barnet. Risken för plötslig spädbarnsdöd ökar om barnet vistas i rökiga miljöer.Barnet kan sitta i bärsele eller sjal redan från början men behöver ordentligt stöd för huvudet. För att vänja barnet och dig själv kan du redan från början bära barnet korta stunder. Får du ont i ryggen eller axlarna kan det bero på att bärselen eller sjalen behöver ändras.
Försök få stöd från närstående och vänner om du har du ett barn som skriker mycket. Personalen på BVC kan stötta och ge råd. De kan också förmedla kontakt med till exempel barnpsykolog eller läkare.
Det brukar gå åt cirka åtta blöjor per dygn. Det finns många olika sorters engångsblöjor och tygblöjor att välja på, prova dig fram till en typ som passar.Sov aldrig i samma säng som barnet om du har druckit alkohol eller tagit droger. Risken är stor att du lägger dig på barnet eller att du täcker för barnets ansikte med exempelvis täcket.
Lufta huden vid stjärten mycket om den har blivit röd och irriterad. Du kan tvätta med oparfymerad tvättkräm eller olja. Använd inte färdigpreparerade våtservetter.När ett nyfött barn är vaken vill hen ofta bli buren. Det finns många sätt att bära ett barn på. Det viktiga är att barnet får stöd för huvudet, blir buren på ett säkert sätt och känner sig trygg.
På BVC får ditt barn hälsoundersökningar och vaccinationer från att hen är nyfödd tills hen börjar i förskoleklass. Du som förälder får stöd och råd om barnets hälsa och utveckling.
Alkohol, droger och vissa läkemedel kan påverka din koncentration, ditt beteende och ditt omdöme. Det kan i sin tur påverka hur du tar hand om och är med ditt barn. Alla små barn skriker ibland. Det är ett av barns viktigaste sätt att förklara vad de vill och behöver. När du tröstar och försöker förstå vad barnet menar lär du också känna ditt barn. Nyfödda barn har svårare att styra kroppstemperaturen än vad äldre barn och vuxna har. Därför är det bra att vara försiktig med att vara ute både i hög värme och i stark kyla. Du behöver också anpassa kläderna efter den temperatur som råder, och till exempel klä av barnet overallen så fort ni kommer in.Det kan vara lite krångligt att få barnets huvud genom tröjans ringning, händerna genom ärmarna eller fötterna genom byxbenen. Därför är det bra att använda kläder som är lätta att ta på. Det kan till exempel vara tröjor som går omlott och knyts fram.Här finns information om den allra första tiden i barnets liv. Läs om allt från hur du bär och lyfter, byter blöja och sköter barnets naglar till hur du skyddar ditt barn på olika sätt.
Även väldigt små barn kan förflytta sig när de sprattlar med armar och ben. De kan därför ramla ner från skötbordet eller vuxensängen och skada sig om du inte har översikt precis hela tiden. Gå därför aldrig ifrån barnet eller vänd dig aldrig bort utan att hålla en hand på barnet.
Barn utvecklas snabbt och upptäcker världen omkring sig. Du behöver se till att det är säkert och att hen undviker olyckor. Här får du bland annat tips om vad du kan göra hemma, när barnet cyklar eller leker utomhus.Att bli förälder är en stor förändring i livet. Du får följa utvecklingen hos en ny människa, och kommer mycket länge att vara en av de viktigaste personerna i ditt barns liv.Ett annat sätt att bära barnet är att ha hen i en bärsele eller sjal. Då kan du bära barnet på ryggen, höften eller magen. I en bärsele eller sjal är barnet nära din kropp på ett sätt som påminner om tiden före födseln. Det kan vara praktiskt att bära barnet på det här sättet. Du får en hand ledig och kan bland annat ta med dig barnet dit du inte kan komma med barnvagn.Det kan vara bra att klippa naglarna när barnet har badat, eftersom naglarna är mjuka då. En del tycker att det är smidigt att klippa naglarna när barnet är trött eller sover.Huden kan lätt bli irriterad under armarna, i vecken på halsen under hakan, bakom öronen och i ljumskarna. Det beror på att det är varmt och lite fuktigt där. Många barn behöver tvättas varje dag i hudvecken för att inte få irriterad hud.Är barnet yngre än tre månader finns det en något ökad risk för plötslig spädbarnsdöd om du sover i samma säng som barnet. Därför ska barnet sova i egen säng, men den kan gärna stå inom räckhåll. Ammar du barnet kan hen ligga hos dig i sängen när hen är vaken. Lägg sedan över barnet i egen säng när hen ska sova.Nyfödda är helt beroende av vuxna. Barnet påverkas av hur du och andra som står barnet närmast ger närhet, uppmuntrar och annat som ger barnet vad hen behöver. Barnet känner sig trygg när vuxna bryr sig och förstår vad hen behöver. Det handlar bland annat om att barnet behöver äta, sova, få vara nära och umgås.
Ärmarna ska också vara så töjbara att du kan hjälpa barnet genom att sticka in dina egna fingrar. Undvik blixtlås på barnets kläder så det inte nyper barnet när du drar upp det.
Det är vanligt att kiss och bajs irriterar huden där blöjan sitter. Byt blöja ofta, tvätta rent och lufta stjärten. Då kan du undvika irritation och eksem som kliar och svider.
Det första året byter du blöja ofta. Blöjbytena är bra tillfällen att ha kroppskontakt, småprata, sjunga eller leka med barnet. Du kan sätta upp en spegel eller hänga upp en mobil med figurer ovanför skötbordet, det kan vara roligt för barnet att titta på under tiden.
När du dricker alkohol får du bland annat sämre tålamod och reagerar sämre på barnets signaler. Alkohol påverkar även dina rörelser så att du till exempel kan bli mer fumlig. Det kan bland annat göra det svårt att hålla barnet på ett säkert sätt. Små barn är känsliga och behöver behandlas varsamt.
Nyfödda barn har ofta torr hud och det är vanligt att den flagar och fjällar. Det är också vanligt att barn får till exempel värmeutslag. Det är inte skadligt och brukar gå över av sig själv.
Att skaka eller ta hårt i barnet är absolut livsfarligt. Nyfödda och små barn kan få mycket allvarliga skador eftersom de är så ömtåliga. Bara ett par sekunders skakning kan göra att barnet får skador som inte försvinner.Barnet och familjen kan påverkas negativt på många olika sätt om du eller andra i barnets närhet dricker för mycket, dricker för ofta eller använder droger.
Det finns stöd att få om du vill sluta röka eller snusa. Här kan du läsa mer om att sluta röka och snusa, och få information om hur du kan få stöd att sluta.
Drick inte varmt kaffe eller te med barnet i famnen. Det är lätt att spilla om barnet plötsligt rör sig. Innehållet i en kopp kan skada en stor yta på barnets kropp. Det är också bra om du placerar barnet en bra bit ifrån spisen och ugnen när du lagar mat.Berätta för barnet vad ni ska göra. Då förstår barnet att det kommer att hända något trevligt som hen kan känna sig trygg inför. Sedan kan du sänka ner barnet försiktigt i vattnet.
Hur många timmar blöja?
Hur ofta en blöja behöver bytas skiljer sig från bebis till bebis. En del kissar och bajsar oftare, eller är mer besvärande av en blöja som inte är helt torr, och då blir blöjbytena fler. – Ett riktmärke för de minsta bebisarna är ett blöjbyte efter att de ätit, vilket brukar bli ungefär var tredje timme.
Alla barn föds med en sugreflex, och den är starkast i början. Sugreflexen är nödvändig för att barnet ska få i sig mat, men att suga fungerar också som tröst. Därför kan barnet tycka om att suga på napp eller tumme. Det finns fördelar och nackdelar med båda.
Kissar barnet på toaletten väldigt ofta och du misstänker att urinblåsan inte blir helt tömd är det viktigt att hen får tid att kissa ordentligt. Det är bra att sitta ner och kissa för att låta det få ta den tid som behövs.
Barn som är fyra-fem år och äldre kan kissa på sig eller kissa väldigt ofta. Det kan till exempel bero på att barnet har förstoppning eller att hen blir kissnödig även när urinblåsan innehåller bara lite urin. Det finns råd att följa och hjälp att få.Vårdpersonalen ska berätta vilka behandlingsalternativ som finns. De ska se till att ni förstår vad de olika alternativen betyder, vilka biverkningar som finns och var barnet kan få behandling. På så sätt kan ni vara med och besluta vilken behandling som passar. Urinblåsan är som en elastisk säck, med väggar av muskler. När urinblåsan blir full skickas signaler till hjärnan om att du behöver kissa. Musklerna i urinblåsan ska vara avslappnade tills du med viljan bestämmer dig för att kissa. Kontakta genast en vårdcentral eller en jouröppen mottagning om barnet kissar ovanligt ofta och mycket varje gång, samtidigt som hen är mycket törstig och kanske även hängig och trött. Det kan vara symtom på diabetes typ 1. Barnet får lära sig hur urinblåsan fungerar och vad som behöver göras. Hen kommer överens med läkaren eller sjuksköterskan om att gå och kissa på bestämda tider med jämna mellanrum. Toalettbesöken anpassas till barnets dagliga aktiviteter. Hen får själv vara med och bestämma. Ingen av undersökningarna gör ont men kan ta lite tid. Ni kan behöva vara på mottagningen i en timme eller lite längre. Det brukar vara bra om barnet är kissnödig, då kan undersökningen börja med att hen får göra en urinflödesmätning.
Prata med personalen i förskolan eller skolan för att göra det så bra som möjligt för barnet. Det kan till exempel vara att hen får hjälp att komma ihåg att gå på toaletten, eller att någon följer med och väntar utanför.
Ju äldre barnet är, desto viktigare blir det att barnet själv deltar i diskussioner och beslut om behandlingen. Det blir särskilt viktigt under tonåren.Den vanligaste behandlingen är blåsträning. Den innebär att barnet får träna på att kissa innan hen är kissnödig. Det görs för att lugna ner urinblåsan, så att den inte drar sig ihop sig. Kom ihåg att prata med barnet innan ni bestämmer något tillsammans med förskolan eller skolan. Låt barnet vara med i samtalet med personalen om hen vill det. Det är vanligt att ha frågor inför besöket. Både du och barnet kan ha funderingar och känna oro. Det är bra om du kan förbereda hen och även dig själv på vad som ska hända. Det är viktigt att barnet vet varför hen ska undersökas.
Är blöja skönt?
Jag har alltid varit sängvätare och har varit på massor med undersökningar men inget fel har hittats. Vi har provat på mycket men jag tycker mest om att ha blöja. Det är skönare att vakna i våt blöja än i våt säng och det blir mindre tvätt. Jag skäms att säga det men jag tycker faktiskt att det är skönt med blöja.
Musklerna i urinblåsan behöver vara avslappnade under den tid som blåsan fylls. Musklerna kring urinröret ska samtidigt vara spända så att de stänger till. När urinblåsan är fylld ska musklerna i urinblåsan dra ihop sig för att få ut urinen. Då ska knipmusklerna vara avslappnade, så att urinröret är öppet.
När slutar barn kissa på natten?
Att kissa i sängen brukar de flesta upphöra med runt sex års ålder, men trots det är enures det vanligaste hälsoproblemet efter allergi och astma hos barn i skolåldern.
Det kan vara jobbigt för ett barn att kissa på sig. Ofta känns det svårare ju äldre barnet blir. Lägg inte skuld eller skam på barnet. Att säga till, hota, skälla eller retas gör bara saken värre.Den här texten handlar om barn som är fyra-fem år och äldre. Efter ungefär fyra års ålder brukar de flesta barn ha lärt sig att kissa på potta eller toalett. Försök att reda på hur ofta barnet kissar och i vilka situationer hen kissar på sig. Du kan även behöva fråga andra, till exempel personalen på förskolan eller skolan. Inför ett läkarbesök kan det vara bra att i några dagar skriva hur detta fungerar. Ofta får barn göra en så kallad urinflödesmätning. Undersökningen görs för att ta reda på hur barnet kissar. Barnet får då kissa på en särskild toalett. Toaletten mäter hur mycket, hur snabbt och hur länge barnet kissar. Efteråt är det vanligt att läkaren undersöker om urinblåsan är tom. Det görs med hjälp av ultraljud.Nervsystemet styr hur musklerna i urinblåsan och runt urinröret samarbetar. Hos barn är nervsystemet ibland ännu inte helt utvecklat. Det gör till exempel att signalen om att det är dags att kissa kan skickas utan att urinblåsan är full. Barnet känner sig då kissnödig, och kissar. Kissar barnet på sig flera gånger varje dag är det bra att barnet kissar regelbundet. Det går inte att säga exakt hur ofta ett barn behöver kissa. Ett råd är att se till att barnet kissar inför varje måltid. För att kunna vara aktiv i vården och ta beslut är det viktigt att ni förstår informationen ni får av vårdpersonalen. Ni har rätt att få all information ni behöver av vårdpersonalen.Urinblåsan töms genom urinröret när du kissar. Runt urinröret finns muskler som det går att knipa med, för att kunna stoppa urinen. Med vilja kan du både avbryta och fortsätta att kissa.
En vanlig orsak till att barn kissar på sig är att de inte kan ta emot signaler från flera håll samtidigt. De väljer bort den signal som inte är intressant. När barnet till exempel är upptagen av att leka väljer hen mer eller mindre medvetet att inte gå och kissa.
Hos vissa barn kommer en skvätt urin. En del barn har lärt sig att stoppa kisset genom att knipa. En del barn som har snippa har också lärt sig att det går att stoppa kisset genom att sätta sig på huk och trycka hälen mot urinrörsöppningen.Läkaren kan behöva titta på urinrörsöppningen. Det går snabbt och gör inte ont. Läkaren undersöker ryggen, benen och fötterna. Hen kan också undersöka barnets reflexer.
Det är vanligt att barn som har en förstoppning ofta känner sig kissnödiga. Det beror på att tarmens och urinblåsans nerver ligger nära varandra. Vid en förstoppning kan inte urinblåsan fungera som den ska. Den får inte heller tillräckligt med plats. Många kissar därför på sig.
Ett barn som väldigt ofta känner sig kissnödig har så kallad överaktiv blåsa. Det innebär att urinblåsans muskler drar ihop sig utan att blåsan är full. Barnet känner sig kissnödig och måste gå på toaletten, eller kissar på sig.
Ibland får barnet träffa en uroterapeut. Det är en sjuksköterska eller sjukgymnast som är specialist på urinvägarna och urinvägsbesvär. Barnet kan få lära sig avslappningsövningar och olika knep för att undvika att urinblåsan plötsligt drar ihop sig.
Du kan försöka hjälpa barnet så att det inte luktar, bland annat för att andra barn inte ska kommentera det. Du kan till exempel se till att barnet alltid har med sig kläder för ombyte när hen är i förskolan, skolan, på olika aktiviteter eller hemma hos kompisar eller närstående.
Barn som väldigt ofta känner sig kissnödiga kan lära sig att stänga musklerna runt urinröret även när de är kissnödiga. De gör så för att inte behöva kissa så ofta.Det finns ingen åldersgräns när ett barn får vara med och bestämma i en vårdsituation. Barnets rätt att bestämma själv hänger ihop med barnets mognad. Ju äldre barnet är desto viktigare är det att hen får vara delaktig i sin vård.Musklerna i urinblåsan får då trycka ut urinen mot ett delvis stängt urinrör. Urin kan bli kvar i urinblåsan och göra att blåsan blir allt mer uttänjd. Musklerna i urinblåsan blir svagare och barnet känner inte lika bra att hen behöver kissa. Det gör att barnet kissar allt mer sällan. Ställ frågor om ni inte förstår. Ni kan också be att få informationen utskriven för att läsa den i lugn och ro. Om det behövs tolkning till andra språk kan ni ha rätt att få det. Ni kan även ha rätt att få tolkhjälp vid hörselnedsättning. Ofta får barnet lämna urinprov. Det kan till exempel visa om besvären beror på en infektion. Ibland får barnet också lämna blodprov. Det kan till exempel visa hur njurarna fungerar. Ni brukar få svar på proverna inom några dagar.
Striden om blöjbetalningen blossade upp när Värmdö kommun upptäckte att en privat förskola inte försåg barnen med blöjor. Kommunen krävde då bolaget som drev förskolan på ett vite på motsvarande 30 000 kronor. Tidigare i år dömdes skolan i den lägre instansen, kammarrätten, för att den inte stod för blöjkostnaden – en dom som alltså står fast.
Jag hittade en LP-spelare på vinden! Idag tänkte jag dela mitt lilla projekt där jag försökte fixa en AKAI AP-103C som hade stått i förrådet hos min morfar. Projektet uppkom ihop med att jag lyckades få tag på en nyproducerad lp-skiva som har spel-musik ifrån Northgarde. Men musiken spelar för långsamt? Tallriken snurrar knappt och…
Du kan ställa in dina cookie-inställningar med hjälp av knapparna nedan. Du kan uppdatera dina inställningar, ta tillbaka ditt samtycke när som helst och se en detaljerad beskrivning av de typer av cookies som vi och våra partners använder i vår Cookie-policy. Konkurrensen om högsta uppnådda toppfart kommer förmodligen aldrig ta slut och det är…
We have to look well beyond “luxury” and ascend to the world of high horology to find a tangible source of value. Consider Greubel Forsey, a specialist in the art of finishing—the intricate decoration of a movement’s many parts. Finishing is surplus to a watch’s intended purpose of keeping time. It’s art for art’s sake….
Detta är vår ambition och vi tummar inte på något för att nå dit. Vi finns till för att hjälpa studenter att spara och tjäna pengar på sin kurslitteratur samtidigt som vi tillsammans gör miljön en tjänst. Företaget startade våren 2005 av två studenter och har sedan dess strävat mot att ständigt göra det enklare…
Thank you for signing up! You will now receive our mailings to the e-mail address you entered. You can cancel your free subscription anytime if you do not wish to receive any more e-mails. Vår målsättning är att erbjuda ett brett sortiment och unika produkter till hästar, ryttare, hundar och katter. Vi erbjuder även funktionella…
Vi gör vårt bästa för att säkerställa att produkterna du beställer levereras kompletta och enligt dina specifikationer. Om du däremot skulle ta emot en ofullständig beställning, eller andra artiklar än de du beställt, eller om det finns någon annan anledning till att du inte är nöjd med din beställning, kan du returnera beställningen, eller valfria…