Bra Låtar Att Sjunga För Nybörjare

När man spelar in sång är detta något man vill undvika, eftersom det gör inspelningen svår att jobba med och kommer att låta oproffsig. För att låten ska få ett bra slutresultat måste man själv ha kontroll över röstens egenskaper – något som blir problematiskt om det redan finns reverb inbränt i inspelningen.Du kan alltså använda de flesta hörlurar när du spelar in sång, förutsatt att de har en 3.5 mm kontakt och inte läcker ljud. Om du ändå vill ha ett par riktigt grymma, professionella studiohörlurar för sånginspelning rekommenderar vi Beyerdynamic DT-770 Pro.

Vill sångare sin röst?
Öva 50% sångteknik och 50 % bara sjung för att det är kul – öva dig att vara i uttrycket, i sångglädjen. Tänk på budskapet i din sång – ha roligt ge dig hän – njut! För att träna upp ditt självförtroende så reflektera alltid vad du tycker gått bra.
Om ditt ljudkort har en inställning för signalnivå (Mic/Line/Inst) ska du välja “Mic”. Om alternativet “Mic” inte finns har ljudkortet troligtvis anpassat sig automatiskt när mikrofonen kopplades in (som med Focusrite 2i2), och då behöver du inte tänka på det.Många musikprogram kan vara invecklade och ha många fler funktioner än du egentligen önskar. Därför kommer vi att utgå ifrån det allra simplaste alternativet för dig som vill spela in sång och eventuellt lägga lite bakgrundsmusik: nämligen Audacity.Lösningen heter ljudabsorbenter, väggplattor av mjukt skumgummimaterial som fångar upp och absorberar ljudvågor. Resultatet blir ett mer dämpat, professionellt ljud i dina inspelningar.

Kan alla få sångröst?
– Det är en demokratisk rättighet för alla barn att få möjlighet att utveckla sin sångröst så att de kan sjunga tillsammans, säger Monica Lindgren, professor i musikpedagogik. Titt som tätt återkommer diskussionen om svenskars oförmåga att sjunga i stora sällskap.
Koppla in ljudkortets USB-sladd i datorn och sätt igång fantommatningen. Fantommatningen är strömförsörjning för mikrofonen, så den är viktig för att mikrofonen ska fungera över huvud taget. Det är vanligtvis en liten knapp på ljudkortet med texten “48V” och ibland en indikatorlampa.Observera: Innehållet i artikeln är förenklat för att underlätta för nybörjaren att förstå och komma igång med inspelning av sång. För den mer avancerade producenten har vi andra artiklar om ämnet! Bra inspelningar kräver, förutom kunskap, bra utrustning. Därför ska jag gå igenom de allra viktigaste prylarna du behöver ha för att ta dina inspelningar till nästa nivå. I denna guide vill jag försöka hålla en balans så du kan få så bra inspelningar som möjligt, så billigt som möjligt. Därför hänvisar jag i denna guide till den absolut billigaste, men bästa, utrustningen som finns på marknaden. Audacity är helt gratis, finns på svenska och kan köras på i princip vilken dator som helst utan höga prestandakrav. Audacity låter inte sämre än något annat musikprogram och det går otroligt snabbt att komma igång med inspelningen. Vi vill även spela in i mono (en kanal), eftersom det är precis det mikrofonen gör. Om du inte väljer mono kommer din inspelning endast höras i ett öra. Hemmastudion.se innehåller affiliatelänkar, vilket innebär att vi tjänar en liten provision på alla köp. Detta påverkar självklart inte priset för dig som handlar och det hjälper oss att fortsätta producera och publicera fler värdefulla artiklar. Tack för ditt stöd! Vår rekommendation till alla nybörjare som vill spela in sång är NT1-A från Røde. Det är en billig men ändå professionell kondensatormikrofon som levererar imponerande, kvalitativa inspelningar. Mikrofonen är robust, lätt att hantera och lägger inte till en massa brus i inspelningen. Den säljs som ett komplett paket med de viktigaste tillbehören (stativ m.m.) så att du kan komma igång direkt! Fyll i din e-postadress så får du nyhetsbrev, tips och deltar automatiskt i framtida tävlingar. Oroa dig inte, vi skickar inte ofta, utan bara när vi har något viktigt att säga!Det externa ljudkortet ansluts enkelt via USB och har kontakterna som krävs för ändamålet. Ljudkortet är också utrustat med strömförsörjning (fantommatning) som ska driva mikrofonen. Det är också i det externa ljudkortet du kommer att koppla dina hörlurar. Exakt hur man gör det kommer vi till snart!

Om du följt alla steg ska det nu bara vara att köra! Om du vill spela in till bakgrundsmusik drar du enkelt in filen i programmet så skapas ett nytt spår.
De allra flesta rum har akustiska egenskaper. Detta innebär kortfattat att när man gör ljud, t.ex. sjunger, följer en viss nivå av reverb (efterklang). För att ge ett exempel får man väldigt mycket reverb i en kyrka. En kyrka är stor och ljudet har därför gott om utrymme att fortplanta sig.

Öppna upp Audacity. Det första vi behöver göra i programmet är att ställa in vår ljudenhet, vilken i detta fall är Focusrite Scarlett 2i2, det externa ljudkortet.

Bra inspelningar kräver rätt kunskaper. Det är mycket som kan gå fel, och när något går fel så hörs det direkt. De flesta av oss, musiker eller ej, märker direkt när något är knasigt med en sånginspelning. Därför kan minsta lilla misstag ge dig en fet amatörstämpel. Häng med så ska jag visa hur man spelar in sång på rätt sätt!
Undvik att placera mikrofonen i hörn eftersom det lätt förstärker basen av din röst, och inte på det bra sättet. Ställ den hellre någon halvmeter ifrån en vägg. Rikta den så att du sjunger mot väggen under inspelning.

I detta steg förutsätter jag att du använder Audacity enligt rekommendation till dig som är nybörjare. Om du använder ett annat musikprogram kan samma princip tillämpas, men du kan behöva kika på en annan guide.
Skruva ihop och ställ upp mikrofonstativet och sätt på mikrofonen och dess tillbehör. Placera den gärna i ett medelstort, möblerat rum för att undvika eko i inspelningen. Detta är särskilt viktigt om du valt att inte använda ljudabsorbenter. Ju tystare miljö, desto bättre inspelningar!

Är sjunga nyttigt?
Resultatet av den första studien visar att mängden av det så kallade måbrahormonet, oxytocin, ökar i kroppen när vi sjunger och att vi känner oss gladare efter att ha sjungit. Den andra undersökningen visar att testosteronhalten i saliven ökar vid körsång vilket har en uppbyggande effekt på skadade vävnader.
Oavsett om inte du pysslat med sånginspelning eller musikproduktion tidigare har du troligtvis ändå ett par hörlurar liggandes någonstans. Studiohörlurar är utformade på ett lite annat sätt, men det betyder inte att du måste skaffa studiohörlurar för att spela in sång. Detta krävs av hörlurar som ska användas vid sånginspelning:Nu behöver vi bara se till att mikrofonen spelar in på en lagom nivå. Annars kan sången bli alldeles för komprimerad och skramlig, istället för mjuk och ren. Det är bättre att justera nivån i efterhand om så krävs.

En mycket känsligare typ av mick som ger en mer detaljerad ljudbild är kondensatormikrofonen. Den fångar upp allt ljud i sin omgivning och återger ljudet på ett mer naturligt och nyanserat sätt. Detta är den typ av mikrofon som är vanligast för sånginspelning, i alla studiomiljöer från hemmastudio till professionell.
Om du är helt ny till inspelningsutrustning är det inte helt lätt att välja rätt mikrofon. Det finns många olika typer, modeller och märken, så hur vet man egentligen vilken som är rätt för en? Det ska vi ta reda på nu!Eftersom den dynamiska mikrofonen inte är värst känslig filtrerar den ofta bort de fina detaljerna i en sångröst. Sången blir platt och tråkig, när den borde vara livlig, intressant och återges så som den låter i verkligheten.Du är antagligen redan bekant med den här typen av mikrofon (bilden nedan). Det är en så kallad dynamisk mikrofon och är den typ av mick som oftast används vid konserter och andra uppträdanden eller tillställningar. Den används också flitigt till radio, podcasting och TV.Har du blivit så ambitiös att sjunga in i telefonens inspelningsapp inte längre räcker till? Då är det dags att lära dig spela in sång som ett proffs! Oroa dig inte – det måste så klart inte betyda att du bygger upp en fullfjädrad hemmastudio för 15.000 kronor. Spela in sång själv kan man göra relativt billigt och enkelt och ändå få till proffsiga inspelningar.

Du kanske känner till att datorer har ljudkort som man kan koppla hörlurar och högtalare till, men dessa saknar särskilda ingångar som krävs för inspelningsmikrofoner. För att kunna driva en sådan mikrofon och få till riktigt bra inspelningar krävs ett externt ljudkort, även känt som audio interface. Lugn, det är inte alls så komplicerat som det kan låta!Det bästa, billigaste och mest pålitliga ljudkortet man kan ha är utan tvekan Focusrite Scarlett 2i2. Det är en robust, snygg och välkänd modell som uppskattas av av många. För nybörjaren finns det knappast något mer användarvänligt ljudkort än just Scarlett 2i2.Nästan alla externa ljudkort är utrustade med en TRS-utgång för hörlurar. Om dina hörlurar har en 3.5 mm kontakt, sätt på TRS-adaptern (6.3 mm). Sedan ska det bara vara att koppla in den och skruva upp volymen!Spela in en snutt genom att trycka på R och titta på nivån. Den högsta punkten (peak) i din röst bör inte överskrida -18 dB. Om den gör det, se till att vrida ner din input gain något (se steg 3b).

Idag finns tekniken och möjligheten för vem som helst att spela in och producera professionell musik hemma. Det enda som krävs är en gnista motivation och rätt kunskaper – något som Hemmastudion.se strävar efter att ge.
Dessa noter för piano är framför allt gjorda för att du ska komma igång och spela. Det är inte alltid arrangemangen innefattar hela låten. För att du enklare ska kunna spela låten finns ljudfiler och i vissa fall finns alternativa nybörjarversioner med noterna utskrivna som bokstäver. Tips om var du hittar mer noter på nätet finns på Gratisnoter.nu. Se även klassisk musik. Ett allmänt tips för att utvecklas när det gäller notläsningen och färdigheterna vid pianot är att efter du spelat ett stycke gå tillbaka och spela den passage du hade svårast med en eller flera gånger innan du går vidare till nästa stycke.Du kan be Google-assistenten att identifiera låtar i din omgivning. Du kan spela upp låten du vill att Google-assistenten ska identifiera eller nynna, vissla och sjunga låtens melodi.

Vad ska jag sjunga?
Spela upp en låt eller nynna, vissla eller sjung låtens melodi. Nynna, vissla eller sjunga: Google-assistenten identifierar eventuella matchande låtar. Välj en av dem för att visa sökresultatsidan och lyssna på låten, läsa sångtexten eller titta på musikvideon.
Vokaler är grunden i varje sånginsats och är jättebra att öva på. Använd varierade vokalljud för att slappna av struphuvud och svalg, jobba på precisa toner utan att överanstränga dig.Inte ens riktigt duktiga sångare kan leva bara på gamla meriter. En del sångövning kommer alltid att vara nödvändig. För att få ut det mesta av din röst spelar det ingen roll om din träning sker under ledning av en sångcoach eller sångpedagog i ditt eget hem eller på en musikskola.

Hur vet man om man är bra på att sjunga?
Det är lättare att kontrollera sången och vad som händer i kroppen om man sjunger med stark volym. Öppna munnen ordentligt för att få mera volym. Öppna bröstkorgen och känn dig bred i axlar och rygg. Du behöver inte gå till en sångexpert som säger att du är bra eller dålig.
Lär dig nya sångtekniker Våra liv är fulla av ljud. Vi hör musik vart vi än går och vi tar in en hel del information genom att lyssna. Vi producerar ljud med hjälp av våra stämband för att kunna tala med olika människor. När vi inte pratar, då lyssnar vi till andra som talar. Även […]Att ha en vacker sångröst är fantastiskt i sig självt. Det är en medfödd gåva som inte alla besitter, speciellt inte så pass mycket att man skryta med den. Det skulle dock vara ett stort slöseri att inte göra det bästa av det om man nu besitter en sådan talang. Man bör göra allt man kan för att utveckla dessa gåvor med rätt träning, sånglektioner online, och att lära sig sjunga ordentligt.

Hur lär man sig sjunga fint?
10 Sätt att lära dig sjunga bättreBörja med att värma upp din röst.Gör liggande Andningsövningar.Jobba på att nå ut med din röst.Teknik för att inte sjunga nasalt.Förbättra din förmåga att ta ton.Lär dig sjunga obehindrat.Tips för att sjunga rent.Lär dig artikulera när du sjunger.
Vi glömmer ofta att andningen spelar in i din klangfärg, den får din röst att nå längre, bli mer stabil och hjälper dig färga din sång med olika tekniker såsom vibrato. När alla aspekter av den mänskliga rösten har utforskats och optimerats kommer dina stämband vara redo att visa upp sina bästa sidor för publiken. Det innebär dock inte att du måste sluta sjunga i duschen!Ta hand om dina stämband och träna rösten De som sjunger vet hur hemskt det kan vara att förlora rösten eller få en inflammation i halsen, så att träna rösten regelbundet blir extra viktigt. I den här artikeln ska vi titta på hur du tränar rösten och varför du bör överväga att träffa en ÖNH-specialist […] Alltför många sångare glömmer att tänka på uttal och talförmåga. Precis som när man ska tala inför publik, så är det jätteviktigt även när man sjunger. Genom att öva på detta kan man dessutom bygga upp sitt självförtroende och förhindra scenskräck. Fakta om opera – kända operor, sångare och hur du lär dig sjunga Opera är en form av musikteater som uppstod i Italien i slutet av 1500-talet. Den kombinerar musik, drama och skådespeleri för att berätta historier genom sång. Några av de mest kända operorna är Mozarts ”Figaros bröllop”, Verdis ”La traviata” och Puccinis ”La […]Gör dig hörd utan att skrika. Detta är viktigt i alla olika musikstilar, men extra viktigt när det kommer till opera. Dina magmuskler kommer få göra grovjobbet och se till att din röst når så långt den kan. Trycket från dina andetag kommer hjälpa dig att höja volymen utan att du behöver ta i för mycket. Nästan alla typer av sångare, med olika register, kan använda den här tekniken för att få rösten att nå längre utan mikrofon. Att slappna av de muskler som används naturligt när man sjunger hjälper kroppen att återhämta sig från bristen på luft som uppstår under långa toner.

Hur du tränar upp sångrösten och ökar röstomfånget ”Han som sjunger skrämmer bort sina besvär.” Miguel de Cervantes Oavsett om du är baryton, tenor eller sopran så är rösten ett vackert musikinstrument. Både manliga och kvinnliga röster är kraftfulla och uttrycksfulla verktyg när de används på rätt sätt. Förutom att ta sånglektioner och lära sig […]
Att jobba på din röst är något du måste göra varje dag om du vill bli en bättre sångare. Det finns dock ett par saker som du behöver veta för att inte skada ditt instrument.

Sjunga i duschen kommer såklart inte att förvandla dig till en världsstjärna över en natt! Visste du att du kan förbättra din sångröst med sånglektioner på nätet?
Hitta en sånglärare och börja med sånglektioner: oavsett var i Sverige du bor! Vårt vackra land är känt för flera olika saker…inte minst för våra bidrag till den internationella musikscenen! Vårt land kryllar av musikälskare: vi lyssnar otroligt mycket på musik, men vi har även levererat flera världsartister, låtskrivare, band och musiker! Ingen har väl […]
Kom ihåg att du behöver 6 till 7 timmars sömn för att helt återhämta dig efter ett sångpass. Alltså, om du inte vill skada dina stämband (vilket vore kass för din karriär) måste du se till att inte överanstränga dem. Även om det finns metoder för att på kirurgisk väg reparera dem, är det förmodligen säkrare att undvika den situationen helt och hållet.
De olika röstlägena Att sjunga är en populär fritidsaktivitet och är ett superbra sätt att skapa sociala anknytningar. Många kändisar har gjort karriär av att sjunga, men de flesta andra som sjunger är amatörer.Vi sjunger i våra bilar, runtomkring huset, i duschen eller på fester bland kompisar. Kort sagt så sjunger alla, och vissa är […]
Att lära sig om sin klangfärg är ett sätt att lära känna sig själv och sin sångpersonlighet. Här behöver vi prata lite musikaliskt. Precis som ditt sångregister kan du jobba på din klangfärg. Även här ska du dock inte förvänta dig några dramatiska förändringar. Precis som att ändra sitt register, tar det mycket tid och möda att förändra sin klangfärg.
Du kan lära dig sjunga med privata sånglektioner Det är fantastiskt vad vi människor egentligen är kapabla till, det kan verka som att vår intelligens inte har någon gräns. Vi kan skapa och lösa matteproblem, skicka folk till andra planeter, producera operor, och vi kan sjunga. I naturen finner vi sång på ett flertal olika […]Varje lärare har sin egen favoritmetod när det gäller att förbättra din sångröst, här är våra 10 favoriter. I sångträning finns det ett ord som du kommer höra ofta: repetera. Försök, såklart, att inte överdriva eftersom du då riskerar att tappa rösten.Din tessitura är vanligtvis medfödd och beror på om du är man eller kvinna och hur gammal du är. Andra faktorer såsom puberteten och klimakteriet kan påverka din tessitura, kanske kan du tappa vissa toner högt upp i ditt register. Det är väldigt ovanligt att sångare drastiskt ändrar sin tessitura och det är väldigt svårt att lära någon en låt där delar av melodin ligger utanför deras naturliga register.Hur gör man en egen låt? Alla som älskar att sjunga kommer att säga till dig: det finns inget vackrare än att kunna skriva en låt. Mellan Björn Skiffs, Benjamin Ingrosso, Laleh, Robyn, med flera finns otaliga duktiga kompositörer. Men att vara en bra textförfattare är en stor konst! Låtskrivande är en aktivitet som kräver […]
Låter ordet tessitura främmande för dig? Först och främst, det är för att det är ett främmande ord för de flesta av oss. Hursomhelst är det ett ord som är viktigt för sångare att känna till. Förenklat kan man säga att tessitura anknyter till en sångares naturliga register (eller ett instrument i vissa fall) i bröstklang. Det är därför kvinnliga sångare kallas för alt, mezzosopran eller sopran till exempel.
Vad är rap och hur blir du bäst på det? Rap musik förkroppsligar hiphopgenren och utgör dess primära grund. Var kom rapmusiken ifrån? Denna genre har sitt ursprung i arbetarklassens gatugäng och anses vara en stöttepelare i afroamerikansk kultur. Den anses faktiskt vara en musikalisk genre på gräsrotsnivå som har sitt ursprung i arbetarklassens stadsdelar, […]Var uppmärksam på och utnyttja detaljerna. Överväg om du kan få mer fart på din karriär med socialmedia, genom extra lektioner eller kanske om du studerar eller doktorerar i musik!

Om du inte värmer upp kan du skada din röst, tappa den eller skapa spänningar i halsen som kommer motverka dig i ditt sjungande. Uppvärmningsövningar är främst till för dina stämband, de är huvuddelen i ditt instrument, rösten. Täck in hela ditt register, med munnen stängd för att undvika överansträngning, börja lågt och jobba dig uppåt mot högre toner (se till att du sjunger rent). Nybörjare kan använda en keyboard eller ett piano för att se till att de gör rätt. Glöm inte att du måste slappna av i alla muskler som används när du sjunger: glottis, struphuvud, svalg, diafragma, ja hela kroppen egentligen. Du ska också mjuka upp dina kinder och läppar samt öva på din talförmåga och uttal.
Att slappna av rätt muskler kan hjälpa dig hitta in i din sångröst. Ett bra sätt att göra det är att fokusera på din nacke. Genom att röra på huvudet samtidigt som du försöker hålla näsan stilla kan du slappna av muskler du inte visste fanns.Du ska alltid ha full koll på de lägre och medelhöga tonerna i ditt register innan du fokuserar på att vidga det. I allmänhet kommer du först sätta höga toner i huvudklang innan du tar dem med bröströst.< br>

Din klangfärg är något annat än ditt sångregister. Klangfärg är mer kvaliteten hos ljudet än tonerna som det bildar. Klangfärg är det som gör det möjligt att skilja en röst från en annan. Precis som det låter oss skilja på en blockflöjt och en gitarr, liksom fina instrument av bra kvalitet och billigt skräp som man kan hitta på second hand butiker.Var medveten om din näsa och hur luften flödar när du sjunger. Försök att sjunga olika vokaler samtidigt som du nyper dig själv i näsan. Det kan hjälpa dig att lista ut när du sjunger nasalt. För att kunna sjunga rent bör du ta tid till att tänka på låten innan du ska sjunga den. Du ska kunna melodin ordentligt i huvudet innan dina stämband behöver tackla den. Andning och magmuskler går hand i hand. Lär dig att andas rätt och att fokusera på att göra det med diafragman. Det bästa sättet att öva på det är att lägga sig på golvet med en bok på bröstet: du måste se till att boken inte ramlar medans du gör dina andningsövningar.Början är alltid lika viktig som slutet när du sjunger en låt. Man kan säga detsamma för varje ton du sjunger. Det är här vi skiljer agnarna från vetet. Du måste lägga tid på att fysiologiskt analysera varje ljud du gör och hur du attackerar tonen. Fokusera på hur varje ljud börjar, vilka muskler du använder, vart din tunga är osv. En sångcoach kan gå igenom allt detta med dig, så att du inte skaffar dig dåliga vanor.

Att bredda din låtrepertoar, öka ditt sångregister, förbättra både din huvud och bröstklang och ta del av andningsövningar: det finns många sätt för vem som helst att få en bättre sångröst, lära sig att sjunga och öka sina chanser att bli en sång professionell sångare.Mer än att detta är något man lär sig är det faktiskt något som man fysiskt utvecklar. Dessa övningar är som ett träningspass för dina stämband, de blir mer flexibla och kan skapa frekvenser de inte kunde tidigare. Den här kan kräva ett par försök och det är mycket svårt att lyckas utan stöd från en lärare. En privat sångcoach kommer se till att du gör rätt. Ta hand om din hals genom att undvika saker som kan skada den, såsom kolsyrade drycker, mjölkprodukter, tobak och alkohol. Om du vill bli en professionell sångare borde du överväga att använda några (eller alla) av sångövningarna från vår topp 10 lista som vi nämnde tidigare i artikeln. Det kommer hjälpa dig att förbättra ditt sjungande fysiskt och psykiskt. Men med effektiv träning kan sångare ändra och öka sitt register. Faktum är att det finns massor med övningar för de som vill göra det och en sånglärare kan hjälpa dig att välja rätt övningar för just din röst. Är du nervös när det gäller din sång? Det kan vara dags att ta hjälp av en sångcoach.Musikakuten är Studiefrämjandets ”första hjälpen-kit” för dig som vill spela och skapa musik. Sajten är till för dig som vill utvecklas som musiker och låtskrivare.

Lär dig sjunga! Här hittar du sångövningar av olika slag. Exempelvis hur du värmer upp rösten, hur du jobbar med magstödet samt hur du byter mellan bröstklang och huvudklang.

att spela i band bildelar börja spela ett instrument enkla låtar att spela i band En kreativ studio första Sverigespelningarna gatumusikant information Instrument lära sig spela gitarr själv Mikrofonarm Musik i skolan Musikklass ny hatt och skohylla Prince konsert Rockfestivaler Sverige spelning starta band tips Så mycket bättre rollista information Tips Tips på skön bilmusik Utbildande visor
Har du nyligen startat ett band men har inga egna låtar än? Det är inte ovanligt att musiker börjar med att spela covers för att sedan övergå till att skriva egen musik. Om du dessutom relativt nyligen har börjat spela ett instrument är covers ett utmärkt sätt att börja på. Olika låtar är givetvis olika svåra att spela men det finns ett gäng enkla låtar att spela i band med. Då många väljer att, åtminstone till en början, spela gitarr kommer här några tips på låtar som passar bra för dig som nyligen har startat ett band och spelar gitarr. Många av låtarna är dessutom relativt enkla att spela med bas och trummor på komp. Här är några enkla låtar att spela i band: Deep Purple – ”Smoke on the water” är en klassiker inom denna kategori. Den spelas ofta av nybörjare på gitarrlektioner, så här pratar vi verkligen om en nybörjarnivå. The Beatles’ låt ”She loves you” är också enkel att spela gällande alla instrument i låten. The Beatles överlag är ett band som ofta använde sig av enkla melodier, så där har du inga problem med att hitta enkla låtar att spela i band med. För dig som gillar lite snabbare och hårdare musik kan The Ramones’ låtar vara ett bra tips. Ytterligare ett klassiskt nybörjartips är låten ”Knockin’ on heavens door” av Bob Dylan. Kom också ihåg att många låtar, bland annat de som har nämnt här, går att göra ännu enkla med några ackordbyten. Vilka låtar ni än väljer att spela i bandet är det viktigt att också komma ihåg en annan sak, nämligen att det inte bara handlar om låtar och ackord. Hur ni fungerar tillsammans och hur mycket ni över kommer att påverka resultatet ännu mer. Öva mycket så når ni snart ett bra resultat!

Det är roligt att sjunga, och man mår bra av att ha varit där. Det är bra låtar, och arrangemangen blir en rolig utmaning. Marias entusiasm, glädje och energi smittar av sig.
Jag har gått på seniorkören 2 terminer nu! Vi har det såå trevligt med underbara människor o fina sånger! Jag kan verkligen rekommendera denna sångundervisning! Med stämbanden kan du kontrollera tonhöjden (intonera) så att det överhuvudtaget kan bli en melodi. Stämbanden är små muskler i halsen som spänns för att skapa höga toner och slappnar av för att skapa låga toner. Placera händerna vid midjan och utropa ett ”Hej!”. Om du känner att midjan liksom trycker ut händerna så gör du rätt. Det här kräver lite övning. Prova sedan att sjunga ordet längre, som ett ”Heeeeeej!”. Variera tonarten från lågt till högt. Kom ihåg att vara försiktig och ta absolut inte i så att det gör ont.

Ljuda på en konsonant för att få igång rösten, exempelvis vvvvv eller rrrrr. På så sätt överanstränger du inte rösten. Sjung konsonanten som en melodi, förslagsvis tillsammans med ett par ackord på ett piano eller en gitarr.
Precis som en idrottsman behöver värma upp kroppen innan tävling, behöver sångaren värma upp rösten före sin konsert. Med det menas att du försiktigt aktiverar musklerna innan du kör på för fullt. Speciellt viktigt är det vara försiktig med stämbanden, då de är små och känsliga. Alla kan lära sig sjunga. Börja med en deciliter träning och några liter självförtroende. Sedan är du på god väg framåt! Förutom bra sångteknik är det också viktigt hur du levererar en låt med inlevelse och frasering. Det är viktigt att värma upp rösten innan du börjar sjunga. Kristina Algotsson, körledare på Studiefrämjandet Örebro-Värmland, delar med sig av sina bästa uppsjungningstips.För att sjunga utan att rösten tar stryk är det viktigt att andas rätt. Utan luft, ingen sång. Du kanske har hört uttrycket ”andas med magen”. Med det menas att det är från magen du ska hämta kraft när du sjunger.Öva på andningen genom att lägga en hand på magen och en hand på bröstet. När du andas ska magen röra sig och inte bröstet. I början kan det vara svårt att använda det här sättet att andas, men du vänjer dig snart och efter lite övning kommer det att gå naturligt.Kanske svarar för sent, men kolla in nån sångbok med diverse poplåtar på biblioteket eller i nån musikaffär, alltså en sån med bara texter och ackordbeteckningar ovanför. Finns massor av sådana. Har faktiskt en sån bok nånstans liggande där man kan söka efter låtar utgående från hur många olika ackord låtarna innehåller. Det finns ganska många låtar med bara två ackord, och hur många som helst med tre eller fyra. Hej! Jag går i nian och har just fått en uppgift att tillsammans med en kompis sjunga och spela en låt. De flesta har kommit igång nu men vi är fortfarande på steg ett, att välja låt. Helst ska vi göra en cover men vi känner att det blir lite för komplicerat. Grejjen är att vi båda är väldigt otränade och har aldrig gått i kör eller liknande, jag har spelat fiol men blir en helt annan grejj nu när vi ska spela gitarr/piano. Så undrar om ni har några tips på låtar eller tips på hur vi ska tänka när vi väljer låt. Vi vill helst ha någon som man i alla fall känner igen lite, eller som de flesta kanske känner igen då. Samt så får det ej vara för höga eller komplicerade toner eller låtar som kräver komplicerade ackord eller liknande. Stort tack på förhand! Tack för era svar! Ska kolla in mer på disneylåyar, vi har spelat lite enklare visor tidigare men nu ska vi helst göra lite mer komplicerat. Senast tänkte vi på Rip Tide då den verkar ganska enkel, men är många som brukar göra den vid sånna här uppgifter så min kompis tycker att det blir lite tråkigt. Men samtidigt blir det nästan för svårt när det inte är ”tråkigt”. Hmm…En Disneylåt kanske? Många av dem har ju enklare ackord att följa. Sen går det oftast att sänka/höja en låt tills den passar ens röst. Jag älskar att spela piano och sjunga, men jag kan absolut inte sjunga de flesta låtar som sjungs av tjejer i den tonart de egentligen är i för jag kan inte sjunga så höga toner.

En ganska enkel låt med tre ackord som upprepas likadant hela tiden är Chris Isaacs låt Wicked game. (Hm, A, E). Om tonarten känns fel för en kvinnlig röst eller det är för svåra ackord på pianot så kan man prova istället t.ex. Dm, C, G (bara vita tangenter behövs), Em, D, A eller Gm, F, C.

Vidare till texten. Vissa låtar som vi vet att vi har sjungit som barn – de väcker fortfarande samma känslor som när vi sjöng dem för första gången. Vi minns vilka delar i texten vi tyckte var intressanta och vilka märkliga och roliga bilder vi fick av att sjunga handlingen i låten. Vissa låtar beskriver ett skeende, tokiga eller roliga saker som händer och det gör det lättare för oss att hänga upp texten på någonting. Andra låtar beskriver känslor, handlingar – eller är mer spirituella, reflekterande och utbildande i sitt sätt – och de väcker andra känslor hos både barn och vuxna. Många av de senare visorna är av typen ”generationsöverskridande”. Med det menar jag att det kan finnas innebörder i texten som man som barn inte riktigt förstår till fullo när man sjunger den som barn – men att man ändå snappat upp att det är viktigt. För tittar man sig omkring så får vuxna som sjunger en allvarlig rynka eller en tår i ögat då de sjunger. När vi själva som vuxna sjunger dessa visor för våra egna barn- så är det vi som utstrålar allvaret. Vi vet att låten sätter ord på någonting självupplevt i livet som betyder någonting för oss -och vi förmedlar känslan genom vårt förhållningssätt till melodin. Och låten i sig blir evig. Jag kommer förklara vilka melodier som hör till denna kategori då vi kommer dit.
Om vi tänker efter på vilka låtar vi älskade som barn, och som också hänger kvar som nostalgiska örhängen idag- så är det ofta låtar som uppfyllt de här kraven, även om vi inte tänkt på det. Antagligen har melodin varit melodisk – och repetitiv, den kanske bestod av flera verser eller stick. En struktur på låten som både var varierande men också repetitiv. Det var ett skönt stöd då vi var barn att hänga upp låten på ett mönster -men det är också mönstret som gör att vi som vuxna minns delar eller hela stycken av låtarna långt senare.En fantastiskt låt på temat ”att dela med sig” och att vara bjussig. Man ska dela på äpplet, hjälpa kompisarna med matten och låta andra vara med och spela fotboll. Låten är lekfull och egentligen ganska allvarligt fostrande. Det är också roligt att sjunga den lite retfullt. Vad det gäller kompet så är det förhållandevis enkelt! Det är 4 ackord som bara går runt runt runt. Som med alla låtar som är så pass enkla i sin uppbyggnad så ställer det högre krav på att man verkligen berättar en historia med sin sång. Så lek med orden, berättelsen och tonen. Var inte rädd att leka med melodin också. Lekfullt är ordet. Här har vi en låt som tydligt berättar en ingående och dramatisk berättelse om sjömannen Kalle Teodor och hans öde. Trots att det är en kuslig berättelse som slutar med att han förliser och tillbringar resten av sitt liv? ropandes från havets botten så är detta en barnfavorit som inte avskräcker utan som lockar till sjungande. Man kan inte få nog av berättelsen. Låten är klädsamt mollig och förhållande lätt att kompa! En både ordrik och ackordrik låt, vilket man ju kan förvänta sig av ett sammarbete Beppe Olle emellan. Många berättar att de i barndomen hade inre bilder på vad som hände i låten där man försökte föreställa sig hur de här spännande djuren faktiskt såg ut. Allt för att försöka komma ihåg texten – som är LÅNG. Många verser och många djur blir det.

När jag har reflekterat över varför vissa barnlåtar alltid verkar relevanta och varför några låtar som man hört i sin barndom fick så oerhört stor betydelse för oss även längre fram i livet så har jag delat in svaret i tre delar. Visst- själklart finns den melodiska aspekten. Vissa låtar har en såpass vacker och tilltalande melodi som skapar en känsla av spänning, upprymdhet eller glädje, hopp eller lugn. Därtill så har vi texterna som berättar en historia. En handling där vi åker med och är roade och underhållna. Antingen är handlingen i sig spännande eller så är den beskriven på ett roligt sätt, så att vi som lyssnare eller medsjungare alltid tycker att det är kul att komma till just den där roliga beskrivningen. Den tredje delen, som jag inte varit inne på ännu handlar om att vi som barn presenteras för en låt i ung ålder så att det är låten i sig som presenterar ett nytt koncept för första gången. Vad menar jag med det? Jo, det finns alltid en första gång i livet som vi verkligen inser eller verkligen reflekterar över vad utanförskap är. Vad vänskap är. Vad olikhet och jämlighet är. En av de där låtarna som innehållit en stor del av det här konceptet är Apans sång från Djungelboken. I den här låten beskriver Apornas konung Loui sin otillräcklighet. Han beskriver att han är kung över alla här, han kan ta sig upp till de högsta topparna, han är mäktig – och kunnig. Men- han känner sig ändå otillräcklig när han ser vad Mowgli och hans folk människorna kan göra. Är det en beskrivning av avund? Av utanförskap? Av inspiration? Underlägsenhet? Nyfikenhet? Säkert en blandning av allihop. Men för egen del så var den här låten viktig i min egen utveckling av att verkligen förstå att i ett sammanhang så kan man vara bäst – samtidigt som att man i ett annat sammanhang är en nybörjare. I ett sammahang kan man vara dålig men i ett annat – geni. Låten var rolig att sjunga men samtidigt mycket viktig för att introducera konceptet ”vem är jag i vilket sammanhang”. Många andra låtar som blivit evergreens för barn innehåller samma djup – ett viktigt och mänskligt utmanande ämne som introduceras tidigt i lekfull form. Det minns man för alltid.
Något som också brukar ha betydelse för om låten har chans att bli en evergreen – är om den innehåller både moll- och durackord, dvs att den är lite mer bred i sin struktur. (Förenklat – Durackord – låter lite gladare, mollackord- låter lite ledsnare). Jämför med tex ”Min hatt den har tre kanter”. Den är ganska rolig att sjunga som litet barn (eller i snapsviseform) men som vuxen så håller den inte att sätta sig runt lägerelden med. Det är för enkelt, för platt, och för svårt att variera. Vi är så att säga ganska låsta med de ackord vi kan använda, och de stämmor och färgningar vi kan lägga. Låtar som är något mer komplexa och tillåter både dur och moll är alltså lättare att variera, och då man går igenom livet och möter låten i olika skepnader så kan man återupptäcka låten i ny tolkning- och man tröttnar inte lika lätt.Första gången jag hörde denna låt var då jag lyssnade på min LP-skiva med Emil i Lönneberga. Låten var inte en av de sång och melodispår som framfördes av huvudpersonerna – barnen – utan här var det istället drängen Alfred som sjöng om sina strävanden. Jag minns att jag blev berörd av sången och kände med Alfred. Texten beskriver en acceptans av att livet har en början och ett slut och att man möter både sorg och glädje medan det pågår. Man känner även av att livet inte alltid var lätt som dräng men Alfred gjorde vad han kunde för att hålla humöret uppe. Det är någonting med Astrids och Georgs visor som berör. Det är svårt att förklara. I vilket fall – låten framfördes först av Alfred (Björn Gustavsson) och har därefter också fått en revival genom Tommy Körbergs version. Otroligt fina båda två.

Som om inte ”okända djur” var tokig nog. Lingonben skrev av Povel Rameln 1957 och skrevs som en parodi på fåniga barnvisor. Visan sjöngs även av Martin
Ljung och ännu senare också av Trazan och Banarne. Det är en härlig låt där handlingen är fullständigt osammanhängande och därtill även oemotståndlig.
Många föräldrar vill sjunga med sina barn, men har svårt att hitta inspirationen då de väl sitter där med gitarren och pianot – och barnen har ett attentionspan på 2 minuter. Paniken! Du letar efter låtar i huvudet.

Ackorden nedan är de jag själv brukar använda. Och du som är observant, du hör i klippet att jag inte spelar exakt som ackordanalysen säger här under de första raderna- jag håller den första bastonen under de första två raderna i varje vers. Detta gör man naturligtvis som man vill, det går utmärkt att spela låten som den är skriven, men jag gillar att bygga upp låten och först hålla den lite mystisk fram tills att ackorden får stå för sig själva.
När det gäller dim-ackord (diminished) så utgår man i vanlig ordning från sitt vanliga ackord (tex Bb – som i vanliga fall består av tre toner – Bb, D, F) men man passar på att sänka de båda översta tonerna ett havt tonsteg. Detta lämnar oss med ett Bb dim, (Bb, Db, E) som också är ett ackord som låter som att det är ”på väg någonstans”.Verserna är korta och rytmen är uppbyggd på klassisk AA BB A -rytm, dvs fras A (Ett gammalt fult och elakt troll det var en gång) rimmar rytmiskt med frasen efter (Som kom till detta landet i en luftballong)- och även den allra sista frasen har samma rytm (och fötterna de var i samma stund i Lund). De tre fraserna är således en rytm av typen A. I mitten av versen kommer en annan rytm – (han lade sig i småland) (med huvudet på Åland), vi kallar dem rytm B. Som du ser så ”rimmar” de fraserna med varandra rytmiskt. De har lika många stavelser, och är alltså lättare att minnas och att hänga upp text och melodi på.

Vilka låtar är lätta att sjunga?
100 lätta låtar2-4-6-8 Motorway (Originally Performed By Tom Robinson Band) [Tribute Version] Ameritz – Tribute.As Long as You Love Me. Backstreet Boys.Bad Moon Rising. … Balladen om herr Fredrik Åkare och den söta fröken Cecilia Lind. … Bjällerklang. … Blowin’ In the Wind – Witmark Demo – 1962. … Bye Bye Love. … Börja om från början.
Jag gjorde en omröstning då jag samlade in vilka låtar man absolut älskat som barn, samt körde dem genom mitt kravfilter ovan. Denna låt stod på topplistan på väldigt många som hörde av sig. Det är en låt som haft stor betydelse för många människor och en låt som satte en fin och allvarlig ton i rummet då den sjöngs. Låten gick rakt in på topplistan!När det kommer till kompet: Här har vi en låt som är av det jazzigare slaget, och med det kommer ett riktligt användande av både 7 ackord och dim ackord. Kort sammanfattat så kan man säga att om man gör ett D ackord till ett D7 ackord så lägger man till ton nr 7 i skalan till den vanliga tritonen (D, Fiss, A) – C tillkommer alltså. Prova! Det låter genast jazzigare och det låter som att ackordet är på väg någonstans, man riktigt väntar på att ackordet skall landa någonstans stabilt. Låten består av 4 verser, varav den sista är en repetition av den första. Låten behandlar tro, hopp, kärlek, vänskap, frihet och rättvisa. Kanske en låt som hos vissa vuxna väcker varma känslor och hos andra en politisk aversion. Helt onödigt att dyka in i politik. Här pratar vi musik. Låten i sig är fantastisk och uppfyller alla krav på att vara med på generationsöverskridande sångsamling. Den är melodisk, lätt att variera och stämsätta. Den fungerar att sjunga unisont (när alla sjunger samma melodi) och den funkar att sjunga stämmor till. Dock – om jag själv får välja – så tycker jag att texten är så viktig och utstrålar ett tema som kräver att man samarbetar för att lyckas med -så i min värld vill jag helst höra den sjungen unisont. Den här låten minns vi som spännande, ryslig, kuslig och härlig. Låten är en tydlig saga – där man i redan i inledningen får bekanta sig med ett troll som kommer in i handlingen i sin luftballong, tillsammans med sin trollmadam och sin stora katt. Under verserna beskrivs hur märkvärdiga och underliga varelserna är och vilka märkliga saker de tar sig för. Låten avslutas med att ballongen är på väg ut ur bild och att det inte är säkert att man någonsin får se dem igen. Det är ju en toppstory redan där. Man känner sig utvald att ha fått möjlighet att se spektaklet och känner samtidigt en sorg över att det var sista gången. Men utöver den intressanta texten så är melodin också väldigt härlig.

Vilken otrolig låt detta är. Hur rolig som helst att sjunga som barn då man njuter av att lyssna till det kaos som måste ha pågått på kollot. Och som förälder – vilken fröjd att få och läsa det här brevet;) Underbart. Melodin är baserad på en liten liten del ur den klassiska operand ”Timmarnas dans”. Varje vers består av fyra fraser på AAAB-form, där de tre första är identiska i rytm och antal stavelser och den sista är en lite längre mer informativ och innehåller ofta versens comic relief.
Jag kommer återkommer till detta och göra en grundlig förklaring om hur man bör tänka då man övar och leker med denna typer av ackord. Men tills dess: Sjung och spela!Sedan sjunger vi i grupp till Backingtracks – låtar som de flesta av oss känner igen. Du får gärna förbereda ett par låtar som du vill träna på under kursen, för egen del. Det är frivilligt att sjunga inför hela gruppen. Vi kommer att ha en mindre sånganläggning och ett par mikrofoner. Det viktigaste är att vi plockar fram var och ens sångglädje!

För dig som tycker om att sjunga och kanske aldrig tagit lektioner eller sjungit i kör. Du vill testa sångteknik och lättare stämsång. Nu är det dags att ta steget och våga ”sjunga ut”Här finns text och ackord till 100 låtar som alla kan sjunga. 100 låtar som alla kan kompa – ofta med bara några få ackord. Och piano/keyboard-ackorden ser man bredvid texten på varje sida.

Inte nödvändigtvis fyra ackord, ej heller tidigare onämnt, men här kommer tio jävligt lätta (läs sönderspelade) låtar att få igång en tråkig publik; utan inbördes ordning:…och kanske för att förtydliga min tanke med ursprungsfrågan; det är inte att nödvändigtvis sätta ihop en trubadurrepertoar, även om det kan ses som spinoffeffekt, utan att ge tips om låtar man kan ge till gitarrnybörjare att träna på.

…sen slog det mig, att det kanske är vettigt att spalta upp förslag på lätta låtar för gitarren, företrädesvis ackordspel. Och eftersom jag aldrig varit lägereldsgitarrist eller allsångstrubadur själv, så kanske ngn annan har de bästa tipsen på låtval? Det kan ju finnas ngt modernt halvhippt, så man slipper tipsa om ”små grodorna”?
Jag funderade på What’s The Point med Johnossi, den kan framföras utan flanellskjorta. Fast det blir nog lektion 2, åtminstone ett barréackord (beroende på transponering).

Sweet home alabama. Klassiskt eller vad? Tre ackord: D, C och G. Går ju att spela den på olika sätt, allt från simpelt bassträngsplock + strum till avancerat plock både i standardackordläge och upp på halsen.Tack för tipsen gubbar. Man/jag/ni tenderar ju i såna här sammanhang att tipsa om ”givna trubadurklassiker” från den gamla rockkatalogen (jag inledde ju själv med ”knockin on heavens door”). Speciellt kul tycker jag, om man kan lira lite utanför den. diLeva-tipset ligger lite utanför, kul.

Får jag sjunga en låt?
Musikförlagen jobbar med musikskaparna, alltså med de som skrivit musik och text. Vill du använda musik måste du nästan alltid ha ett tillstånd från dessa, ibland av musikskaparna själva eller deras musikförlag, ibland av . Upphovsrätten ger också skydd för ”närstående rättigheter”.
Vi förstår att du som satsar tid, pengar och energi på att komma till oss vill se verkliga resultat. Som tur är har våra pedagoger precis samma mål som du! Dina mål blir också våra mål, dina visioner är alltid en stark drivkraft även för oss. I likhet med våra elever så älskar vi ju det här med sång!Vi ger dig en röst som fungerar oavsett dagsform, med det eller de sound som gör din röst unik. Du får konkreta övningar och insikt i alla aspekter av rösten – vi gissar inte, vi vet! Du lär dig hur du når din publik med grym interpretation, med hjälp av tekniker som har stöd i vetenskapen.

Kan man få en bra sångröst?
Att bredda din låtrepertoar, öka ditt sångregister, förbättra både din huvud och bröstklang och ta del av andningsövningar: det finns många sätt för vem som helst att få en bättre sångröst, lära sig att sjunga och öka sina chanser att bli en sång professionell sångare.
Vi människor fungerar ungefär likadant fysiologiskt. Talapparat och sångröst handlar om anatomi och muskelminne, så alla har ungefär lika goda förutsättningar att kunna utveckla sin sångröst. Fantastiskt, eller hur?– Att det är tjejer som sjunger, inte killar. Killar har lättare att identifiera sig med el­gitarrister och trummisar. Det har bidragit till att färre killar lär sig sjunga.

– Det finns en ”mediebild” av hur en sångare ska se ut och vara, vilket skapar en hämmande självkritik hos barn och unga, många identifierar sig som ”icke-sångare”.
Det är inte bara minskad musikundervisning som gjort att fler barn aldrig lär sig ordentlig sångteknik. Forskning har visat att även snedrekryteringen till kulturskolan fortsätter att vara en avgörande förklaring.Titt som tätt återkommer diskussionen om svenskars oförmåga att sjunga i stora sällskap. Varför är det så många som på sin höjd hummar med i refrängen i stället för att stämma in i sången?Bland teorierna på debatt- och kultursidor förekommer tänkbara förklaringar som att psalmerna är skrivna i för hög tonart och att vi människor blivit längre och därmed också våra stämband.

Monica Lindgren, professor i musikpedagogik, Göteborgs universitet och Cecilia Wallerstedt, professor i pedagogik, Göteborgs universitet. Foto: Adobe Stock (mitten) och Johan Wingborg– Barn med välutbildade föräldrar och föräldrar som själva musicerar är kraftigt överrepresenterade på kulturskolorna. Men sedan ett par år tillbaka arbetar många kulturskolor för att nå även barn med annan bakgrund, vilket är mycket glädjande.

– Det går inte att uttala sig om, eftersom det inte finns någon vetenskaplig forskning som pekar på samband mellan skolans och kulturskolans musiksatsningar och de svenska artisternas internationella framgångar.
En ytterligare förklaring till nedgången är politikernas beslut att skolans gymnasieprogram i högre grad ska anpassas till arbetsmarknadens behov, vilket lett till att programmen med estetisk inriktning blir färre.När professorerna Monica Lindgren och Cecilia Wallerstedt vid Göteborgs univer­sitet gav sig in i debatten i en artikel i Göteborgsposten var det med en annan vinkel: dagens unga vuxna har fått mindre träning i sång än tidigare generationer.

– Visst är det bra att ungdomarnas chanser att få jobb ökar, men det kan ändå inte vara enda syftet med utbildningarna. Det handlar ju också om bildning och ungdomarnas möjligheter att utvecklas inom ämnen som de brinner för.– Det största problemet är att många barn aldrig får uppleva glädjen av att lära sig sjunga. Att kunna sjunga eller spela ett instrument innebär en rikare fritid under resten av livet.

– Det är en enorm stoffträngsel i musikämnet, vilket inte är så konstigt med tanke på att ämnet bör spegla musikutvecklingen i samhället i övrigt. I dag krävs exempelvis att barnen även lär sig skapa musik med digitala redskap vilket förstås är jättebra, men det ger mindre utrymme till annat innehåll som exempelvis sången, säger Monica Lindgren.
Utvärderingen visade på goda effekter och i Skåne och på några andra håll i landet har man gått vidare och fortsatt med att ordinera just körsång till patienter.Hon har bland annat tagit salivprover på en grupp sångare före och efter en sånglektion och gjorde vid ett senare tillfälle en större undersökning där hon under ett års tid regelbundet tog blod- och salivprover på en försöksgrupp som testade att sjunga i kör.

Det är ett utmärkt initiativ tycker Christina Grape. Hon framhåller att man nog måste känna sig lite lockad av att prova körsång för att få del av de välgörande krafterna men man måste inte vara en duktig sångare. Och hon får medhåll av Caroline af Ugglas som gett ett ansikte åt uttrycket att alla kan sjunga.
– När vi haft körkonserter kommer ofta några från publiken fram till mig efteråt och berättar att de märkt hur deras respektive eller kompis blivit mycket gladare sen han eller hon började i kören. Det är bästa betyget, säger Caroline af Ugglas.Att körsång är rena medicinen har man tagit fasta på bokstavligen. Som en del i försöket med kultur på recept som initierades av regeringen fick en grupp långtidssjuka patienter i Helsingborg prova på körsång som ett komplement i behandlingen år 2010.

Hur får man en bra sångröst?
Att slappna av rätt muskler kan hjälpa dig hitta in i din sångröst. Ett bra sätt att göra det är att fokusera på din nacke. Genom att röra på huvudet samtidigt som du försöker hålla näsan stilla kan du slappna av muskler du inte visste fanns.
Proverna togs då före och efter varje körtillfälle och körsångarna blev också intervjuade om den upplevda känslan av att sjunga ihop med varandra. Svaren jämfördes med en kontrollgrupp som inte sjöng i kör.

Resultatet av den första studien visar att mängden av det så kallade måbrahormonet, oxytocin, ökar i kroppen när vi sjunger och att vi känner oss gladare efter att ha sjungit. – Det är så trist att vi tänker elitiskt när det gäller att sång. När vi ser en halvhalt person jogga tycker vi ju inte att den personen är dålig på att springa utan att det starkt och bra att ta i efter sin förmåga. Samma inställning borde vi ha till att sjunga, säger Caroline af Ugglas. Att sjunga i kör är inte bara en rolig hobby utan också rena hälsokuren. Genom att sjunga ihop med andra blir du gladare, mindre stressad och full av energi. På försök har man nu till och med skrivit ut körsång på recept.

Similar Posts