Brygga Egen Tonic

Under tiden som vi skrev boken så gjorde jag och min mor en liten smaktest utav vår egna hemgjorda tonic – tillsammans med (utan att nämna några märken) den mest kända tonicvatten samt den mest hippa tonicvatten som finns på marknaden. Kan säga att vi var både överens att vår eget vann överlägset. Det är inte ofta man står och sippar gin&tonic med sin mor en måndagsmorgon… /Monica

Vad är tonic water bra för?
Kinin brukas på många håll som medel mot malaria och förr även som allmänt febernedsättande, smärtstillande och muskelavslappnande medel. Kininet i tonic water gör att drycken blir fluorescerande (”självlysande”) när det belyses med UV-ljus. Kan även uppträda i starkt solsken.
Idag bjuder vi på ett recept från vår bok Laga mat från grunden med systrarna Eisenman. Vad sägs om att göra egen tonicsyrup? Vi kan lova att dina gäster blir sjukt imponerad när de bjuds på en gin&tonic med hemgjord tonicvatten. Dessutom är det en rolig present att ge bort. För att inte tala om hur gott det är. Tonicvatten, kanske mest känt som groggvirke till gin & tonic, är en bitter och något söt kolsyrad dryck. Den bittra smaken kommer från kinabarken. Tonicvattnet kommer ursprungligen från det koloniserade Indien där en brygd på kinabark dracks av engelsmännen som skydd mot malaria. Den bittra smaken gjorde att man tillsatte socker och sodavatten – och så småningom även gin för att göra den mer lättdrucken.Blanda alla ingredienserna utom sockerlagen i en kastrull. Koka upp och låt sedan sjuda med ett lock på glänt i cirka 15 minuter. Låt svalna och häll sedan upp allt i en glas- eller plastbehållare med lock. Låt stå i kylen i 2 dygn. Skaka på burken då och då.

Vad ingår i tonic?
Kolsyrat vatten, socker, syra: citronsyra, naturliga aromämnen, aromämne: kinin.
Sila bort kryddorna genom en finmaskig sil. Sila sedan ytterligare en gång genom ett kaffefilter eller flera lager silduk. Med ett kaffefilter blir sirapen något klarare men den tar längre tid att sila. Blanda socker och vatten till sockerlagen i en kastrull. Koka upp och rör om tills sockret har smält. Låt svalna. Blanda sockerlagen med vätskan. Vill man ha en mindre söt tonic kan man ta lite mindre sockerlag.

Vad gör kinin i kroppen?
Kinin RPH Pharma verkar muskelavslappnande, vilket minskar ofrivilliga muskelryckningar och kramper. Kinin RPH Pharma används vid muskelsjukdomarna myotonia congenita och myotonia atrophica. Kinin RPH Pharma är även ett behandlingsalternativ vid svår akut malaria.
Tips! Kinabark kan hittas i diverse hälsokostbutiker eller, bor man i Stockholm, på Stockholms Æter & Essence-fabrik. Det finns även en mängd olika nätbutiker som säljer det.Nu lanseras Explorer Flädergin som har en frisk och välbalanserad smak av äkta fläderblom, citronskal, enbär och kryddor. Lika god till en cocktail som till en somrig gin & tonic. Explorer Pink Gin är en äkta gin med somriga smaker av jordgubb och rabarber. Passar utmärkt i drinkar, en av våra favoriter är en fruktig Pink Gin & Tonic. Kan även serveras i kanna till många. Fyll då en glaskanna med is till hälften och varva 1-2 skivade ekologiska citroner; häll i ca 40 cl Limoncello (eller så stark du vill ha den) och fyll sedan med kall Tonic Water.Förutom att söka på recept och maträtter kan du kombinera sökord som lättlagat, snabblagat, en eller flera råvaror, tillfälle, tillagningsmetod, vegetariskt, vegan med mera.Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker – noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.

Som tonic water kan du ta känt märke som Schweppes Tonic Water. Numer finns även andra spännande märken på Tonic Water – funkar med alla så bara att prova det du känner för. Några andra märken är Fever Tree, Fentimans eller Naturfrisk
Under varje recept är du välkommen att sätta ett betyg i form av stjärnor. Är du inloggad på Facebook kan du dela receptet, lämna en kommentar eller en fråga – så svarar jag så snabbt jag kan. Tack för att du lämnar feedback – det uppskattas.

Tala om för läkare eller apotekspersonal om du använder, nyligen har använt eller kan tänkas använda andra läkemedel. Det är särskilt viktigt att du berättar för din läkare om du använder något av följande läkemedel:
Mindre vanliga (kan förekomma hos upp till 1 av 100 användare): Överkänslighetsreaktioner, så kallad cinkonism, som kan yttra sig som öronsusning, övergående hörselnedsättning, huvudvärk, synrubbningar och illamående. Påverkan på mag-tarmkanalen i form av kräkningar, buksmärtor och diarré kan förekomma. Andningsbesvär. Oro och förvirringstillstånd.När en bipacksedel skrivs om dröjer det en tid innan alla gamla förpackningar hunnit ta slut på apoteken och ersatts med nya. På Fass publiceras däremot den nya bipacksedeln omedelbart, så här kan du vara säker på att du alltid hittar den senaste informationen om ett läkemedel.eftersom Kinin RPH Pharma i sällsynta fall kan påverka de vita blodkropparna så att infektionsförsvaret försämras. Om du får en infektion med symtom såsom feber med kraftigt försämrat allmäntillstånd eller feber med lokala infektionssymtom såsom exempelvis ont i halsen/svalget/munnen eller vattenkastningsbesvär, ska du snarast uppsöka läkare så att man via blodprov kan utesluta en brist på vita blodkroppar (agranulocytos). Det är viktigt att du då informerar om din medicinering.

Sällsynta (kan förekomma hos upp till 1 av 1000 användare): Feber och hudutslag. Blodpåverkan (agranulocytos, se Att tänka på innan och när läkemedlet används). Njurskada. Påverkan på hjärtrytmen.Om du är gravid eller ammar, tror att du kan vara gravid eller planerar att skaffa barn, rådfråga läkare eller apotekspersonal innan du använder detta läkemedel.

Kinin RPH Pharma används vid muskelsjukdomarna myotonia congenita och myotonia atrophica. Kinin RPH Pharma är även ett behandlingsalternativ vid svår akut malaria.I de flesta fallen kan apoteket hjälpa till att hitta ett likvärdigt läkemedel, t.ex. en annan förpackningsstorlek eller läkemedel med samma verksamma substans från en annan tillverkare. I andra fall behöver förskrivaren kontaktas för att utfärda ett recept på ett annat läkemedel.

Läkemedel ska inte kastas i avloppet eller bland hushållsavfall. Fråga apotekspersonalen hur man kastar läkemedel som inte längre används. Dessa åtgärder är till för att skydda miljön.

Du är själv ansvarig för att bedöma om du är i kondition att framföra motorfordon eller utföra arbeten som kräver skärpt uppmärksamhet. En av faktorerna som kan påverka din förmåga i dessa avseenden är användning av läkemedel på grund av deras effekter och/eller biverkningar. Beskrivning av dessa effekter och biverkningar finns i andra avsnitt. Läs därför all information i denna bipacksedel för vägledning. Diskutera med din läkare eller apotekspersonal om du är osäker.

Vilken tonic water är bäst?
Vin & Matguiden testar: vilken Tonic Water är bäst?ICA Tonic Water – 58/70 poäng. … Gbg Soda Tonic Hav – 57/70 poäng. … Fever Tree Premium Indian Tonic Water – 45/70 poäng. … Schweppes Indian Tonic – 44/70 poäng. … Coop Gourmet Indian Tonic Water – 42/70 poäng. … Scandinavian Tonic Sessions Indian Tonic – 40/70 poäng.
Om du får biverkningar tala med läkare eller apotekspersonal. Detta gäller även eventuella biverkningar som inte nämns i denna information. Se avsnitt 4.Om du har fått i dig för stor mängd läkemedel eller om t.ex. ett barn fått i sig läkemedlet av misstag, kontakta läkare, sjukhus eller Giftinformationscentralen (tel. 112) för bedömning av risken samt rådgivning.

Är tonic water och sodavatten samma sak?
Sodavatten och mineralvatten har inte heller någon stark smak, så de passar bra att använda i många drinkar. Tonic Water är det som skiljer sig starkt i smak från de övriga med en tydlig egen karaktär.
På Fass visar vi upp Läkemedelsverkets information om restanmälda läkemedel. Du ser även datum (”prognos för slutdatum”) som anger när läkemedelsföretaget uppskattat att läkemedlet åter ska finnas tillgängligt för apoteken att beställa.

Övriga innehållsämnen är potatisstärkelse, titandioxid (färgämne E171), talk, mikrokristallin cellulosa, gelatin, sackaros, hypromellos, magnesiumstearat, propylenglykos, paraffin.
På Fass.se använder Lif och våra leverantörer kakor för att säkerställa att webbplatserna fungerar som de ska och för att följa upp och utvärdera användningen av webbplatserna. Du bestämmer själv vilka kakor som får lagras i din webbläsare genom att kryssa i de kakor som du godkänner nedan. Du kan läsa mer om användningen av kakor på informationssidan.Mät upp vattnet och häll i en kastrull. Lägg ned alla ingredienser, utom agavesirap och citronsyra i kastrullen. Koka upp och låt sjuda i 15 minuter. Tag sedan av kastrullen från spisen, låt sedan det hela stå och dra i 3 timmar.

Att koka ihop sin egen tonic till sommarens Gin och Tonics är både snabbt och enkelt gjort. Det blir en tonicsirap som man späder med kolsyrat vatten efter smak och behov.
Om man nu inte har tillgång till torkade fläder och lavendelblommor så kan man slopa dessa. Det blir en hyfsad tonic ändå. Nu gillar vi att ha en kraftig beska, vill man ha en snällare tonic så dra ned lite, typ 10 %, på mängden bark.Därefter silas brygden genom en finmaskig sil. Tillätts sedan agavesirap och citronsyra. Koka upp det hela igen. Låt svalna. Buteljera och ställ in i kylen. Hittar man någon spännande flaska i gömmorna som vi gjorde, ser det ju festligare ut.En liten sås för oss som gillar vitlök. Den är lätt att röra ihop, är dryg, och god hållbarhet. Passar bra till grillat, eller i en tallrik bouillabaisse , och på julbordet som tillbehör åt patén.

Här lagar vi en kyckling Alfredo där pastan byts ut mot blomkål. Därmed blir rätten naturligt både glutenfri och LCHF. En ”allt i ett” rätt som kan serveras utan tillbehör.Ofta har vi råkat ut för att Tonic vattnet vi köpt har blivit stående och kolsyran försvunnit, oavsett om flaskan har öppnats eller ej. Det går tydligen lite långt mellan gångerna ibland. Dessutom vill vi ha lite mer smaker av kinabark, citrus m.m, och kanske lite mindre sötma än vad man får när man köper färdig tonic som påminner om läsk. Så till verket, kinabark hittade vi på en kryddbutik på nätet, bara att beställa. Det blev några fler artiklar av bara farten i den beställningen. Bland annat några spännade currys, men det är en annan historia. Sedan tidigare hade vi plockat och torkat både fläderblommor och lavendelblommor, vilka får bidra till smaksättningen av denna mixtur. Och med en SodaStream fixar vi det kolsyrade vattnet.

Tonicen håller sig några månader i kylen, så att koka en sats strax före sommarsemestern är en bra ide. För då kan man servera sig fina GTs på varma, härliga sommarsemesterkvällar.
Då vi använder riktiga råvaror, inte extrakt så blir tonic brun istället för genomskinlig som man är van vid. Men tack vare detta blir det en mycket finare smakupplevelse. För smakens skull har har vi även ersatt sockert med agavesirapMed snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg. Rabarber är en älskad ingrediens i många efterrätter och vi är kanske mest vana vid att dricka den som saft, äta som paj eller koka kräm på, nedan delar vi två superspännande recept på hur du kan göra din egen tonic på rabarber. Nu är det säsong för trädgårdsfavoriten rabarber och vad passar då bättre än att testa att göra din egen rabarbertonic(!). Rabarberstjälkar passar bra att göra somriga, sötsura drinkar på och våra recept på rabarbertonic är perfekt att mixa med vodka, Prosecco eller gin!

Börja med att skära rabarbern i tunna skivor. Koka därefter upp vattnet och slå det kokande vattnet över rabarbern, kyl ner blandningen och tillsätt därefter de övriga ingredienserna. Häll upp i en burk och förslut väl, förvara svalt i fyra dagar, skaka om dagligen.
Skala rabarbern och skär ner i mindre bitar. Lägg bitarna i en kastrull och banka sönder rabarbern med en kavel så att juicen kommer ut. Lägg i resten av ingredienserna och låt koka upp och sjuda i fem minuter. Låt kastrullen svalna och ställ sen in den i kylskåpet med lock på. Låt stå i 4 dagar.Rabarbern var från början mest känd som medicin och gjorde ingen större succé som köksväxt eftersom den förknippades med laxermedel. Först vid mitten av 1800‐talet när socker blivit billigt och överkomligt för de flesta blev matrabarbern mer vanlig. Späda rabarberstjälkar passar bra att göra somriga, sötsura drycker av och på 1930‐talet var svenskt rabarbervin en av Systembolagets storsäljare.

Blanda alla ingredienserna utom sirapen i en kastrull och koka upp. Låt sjuda i 20 minuter och sila sedan av koket. Blanda i 3/4 agavesirap för varje deciliter vätska, värm på tills sirapen löst upp sig. Låt tonicen svalna.För att sedan bygga din Gin och Tonic så är det bara att prova sig fram tills du hittar en angenäm smak. Vissa recept säger 2 cl tonic, 4 cl gin och 6 cl sodavatten. Vi vet inte riktigt hur länge den håller sig fräsch. Vi dricker upp den så fort. Skulle dock tro att den håller i flera veckor, gissningsvis månader, om man förvarar den kallt. Kemisterna säger dessutom att en skvätt vodka förlänger livet på den lille kamraten. Det var nog ett år sen jag första gången hörde talas om att man kunde koka sin egen tonic. Recept finns det gott om om man googlar en stund. Kinabark (cinchonabark) är svårare. Någon gång i september kom jag på att jag skulle ge min svåger Martin ett GT-kit i julklapp. Jag ägnade två månader åt kinabarksjakten och var i kontakt med varenda kryddhandlare norr om Düsseldorf innan jag till slut hittade mitt guld. Lösningen fanns på femtiosjätte sidan efter en sökning på danska Google – Specialkøbmanden. Tyvärr var inte barken i pulverform, utan i småbitar, så man fick slita en smula i pulveriseringsprocessen. Det var det värt.

Vad ger tonic smak?
Tonic var ursprungligen tänkt att drickas för att stå emot malaria i Asien och Afrika. Den effektiva substansen för denna magiska dryck var Kinin (även kallad Kinabark). Det är Kinin som skapar den karaktäristiska bittra smaken. Cachad
200 år senare var andra kolonisatörer i farten – britterna. Malariamyggen var på hugget även här och tvingade de brittiska soldaterna till mången stadiga klunkar av cinchonadrycken. Några förfriskningsvilliga malariamotståndare kom dock på att om man stjälpte socker, sodavatten och gin i medicinen så blev man både full och frisk. Två flugor i en smäll. Och istället för att ta sin medicin till frukost, kunde man nu avnjuta den under cocktail hour. Gin och Tonic, GTn, var nu född och skulle komma att bli den dominerande drinken i det brittiska imperiet. Och visst, den har väl gått segrande ur många barer även utanför imperiet.En av undertecknads mest cocktailfattiga sommarlov någonsin har gått över till en än så länge tämligen cocktailfattig höst. Jo, det har druckits en del, men två veckor i Spanien på en dryckesdiet bestående av rosévin, rosévin och rosévin har ärrat min själ. Åtminstone en smula. Sommaren har dock inneburit två kalascocktails som kommer att presenteras under hösten. Men först ska några rader ägnas lavendelsirap som jag hittade i en fantastisk liten ekologisk butik i centrala Dublin under en svajig golfresa tillsammans med sju bindgalna kamrater. Sockerlagshyllan bågnade av diverse roligheter. Ja, jag vet att man kan koka de flesta själv, men ibland är det kul att ha ”köpesirap”. Så är det bara. Eftersom resväskan i princip var proppfull med mystiska kläder såsom emblemslipsar och clubblazers så fick jag bara ner en flaska. Lavendel. Väl hemkommen var det bara att testa vad den lille gynnaren kan åstadkomma. Har provat att hälla lite både här och där. Manhattan med lavender. Check. Old Fashioned med lavendel. Check. Check. Check. Torsdagskvällen fick krönas med en egen skapelse – Lavender Martini No. 6. Ni vet känslan. Alla dagens åtaganden är avklarade. Dottern skjutsad till handboll. Älste sonen skjutsad till handboll. Mat inhandlad. Yngste sonens hår tvättat. Disken fixad. Tystnad. Ett glas. Det är man värd. En oöppnad flaska Hendrick’s gin står och stirrar på en. Suktar efter en kyss. Både Hendrick’s och jag. Vi hittar på något. Något gott. Fram med några buteljer. Torr vermouth dricker man inte ofta i det här huset. Nu jävlar. En stund senare står det ett immat cocktailglas framför en. Gin, torr vermouth, absint, Regan’s orange bitter No. 6 och lavendelsirap. Ja, vad säger man? Weltklasse? Njaä… men helt ok för att vara en torsdag. Kan tänka mig en i morgon också. Och då är det fredag, så den är således mer än ok. En tung bas av örtig gin kryddad med en smula anis och kraftigt blommig ton av lavendel. Tämligen söt, men anissmaken och den örtiga ginen håller sötman i schack. En drink för det goda livet. Ditt liv.

Tonicens historia börjar redan på 1600-talet. Den nobla hustrun till den spanske ställföreträdande kungen i Peru, grevinnan av Chinchon, blev 1638 svårt sjuk i malaria. Hennes make vände sig till indianerna i ett desperat försök att bota sin sjuka hustru. De generösa indianerna kokte ett för dem välbeprövat elexir bestående av bark från quiquinaträdet. Medikamentet fungerade alldeles utmärkt och snart var grevinnan på benen igen och kunde återigen plåga sina undersåtar i stor stil. Spanjorerna kom sedan att hedra grevinnan av Chinchon genom att ge det peruanska trädet ett nytt namn – cinchona. Ja, de stavade fel, och i det dyslektiska brådrasket passade de även på att att slå ihjäl indianerna, ta deras guld och kolonisera deras land.

Regnet öser ner och vattendropparna bildar små rännilar i skiten på våra oputsade fönster. Önskar att jag gillade långa matinéfilmer med modiga hjältar och lyckliga slut. Men det gör jag inte. Har ändå inga hemma. Och i piratbukten flyter väl knappast gamla Errol Flynn-filmer omkring. Tänker att jag kanske skulle ta ett ryck. Hänga om tavlorna på väggarna. Plockar ner allt, men hinner tröttna innan återuppsättningen påbörjats. De får stå. Gäspar.
Den där mandelsmaken verkar vara en vattendelare. Antingen älskar man den, eller så hatar man den. Jag tillhör skaran älskare, medan min hustru står på andra sidan och spottar långloskor åt vårt håll. Hon fick en annan drink innan maten idag. Det borde hon inte fått.

Midsommartiden. Här igen. Sju sorters blommor och drömmar om kärlek. Skira kjolar. Lystna blickar. Stulna kyssar och en orkester vid en lövad dansbana i närheten av ett myggomfluget träsk. Dalälv. Visa vid midsommartid. Fioler. Månskensdränkt sjö i bleke. Gräsfläckar.Vackert. Mycket vackert. En känslosam tid. Året vänder. Nätterna blir längre. Igen. Det spirande, frodiga, livskraftiga i all sin prakt ska långsamt kröka sina ryggar och påbörja sin förmultnande resa. Men först ska vi älska. Sjunga.
Barken importerades sedan i enorma volymer. Peruanerna hade dock satt exportförbud på de åtrådda cinchonafröna, så det blev inget planterat utanför Sydamerika. Inte förrän Charles Ledge 1862 lyckades smuggla ut några frön. Dessa såldes snabbt som ögat till den holländska regeringen och plötsligt stod halva Java i cinchonablom. Efter andra världskriget blev det svårt att skrapa bark från de indonesiska träden, och samtidigt blev det mycket populärt att börja framställa både de ena och andra godsakerna på syntetisk väg. Vips var det äkta, genuina utbytt mot motvilligt ihoptotade molekyler.

Blanda tonic och gin i ett Old Fashioned-glas. Fyll nästan upp till bredden med is. Häll försiktigt på sodavatten. Du vill behålla så mycket kolsyra som möjligt. Garnera med en limeskiva. Njut i din ensamhet. Här behövs inget sällskap. Detta är en fantastisk skapelse.
Den åländska skärgårn’s gudinna, Margit Richert, är som bekant en baconälskarinna av rang och har dessutom stjälpt i sig imponerande mängder baconsprit. All heder till henne. På alla sätt och vis. Min ovetande mentor, Jamie Boudreau, har också han fibblat en hel del med bacon i glasen. Hur smakar då hemmagjort GT? Alldeles, alldeles underbart! Tro mig. Det luktar inget vidare när man gör själva koket, men när det har svalnat och man monterat sin cocktail så är det fantastiskt. Man känner tydligt igen bitterheten och tonerna från ”vanlig” tonic, men man har även en hel sommaräng och mormors kryddskafferi som pockar på uppmärksamhet. Smaken är otroligt mycket mer komplex, med kanel, kryddpeppar, sommarblommor, honung, apelsin, citroner och beska. Aromerna är genuint äkta. Man kan med lätthet drömma sig bort till en lägereld i den indiska djungeln efter en strapatsrik tigerjakt där bärarna står och hackar i de medhavda isblocken för att kunna servera svala drinkar till de utmattade jägarna. Eller till en lat söndagseftermiddag där man sitter och småpratar men några unga damer till tonerna av den pågående cricketmatchen mellan officerare och indier. En sval klunk och stulen kyss. Fantastisk törstsläckare! Bäst att göra dubbel sats på en gång, ha inkylskåpet och blanda med kolsyrat vatten vid servering för, bubblorna försvinner fort.

Hur mycket kinin i tonic water?
Ett dagligt intag av cirka en liter tonic motsvarar en dygnsdos på omkring 100 mg kinin.
Testa att göra egen tonic! Läskande och bubblig dryck med smak av lingon och beska från grapefruktskal. Avnjut precis som den är tillsammans med is eller blanda med gin för en god drink. Skål!

När du gjort din egen tonic och ska maximalt av vad du åstadkommit så måste du ha glas som är specifikt framtagna för att dricka Gin & Tonic ur! Jag har testat ett par olika typer av Gin & Tonic glas men har slutligen kommit fram till att inget slår den stora kupan. Dessa från Orrefors är otroligt vackra, den stora kupan är optimal för en smakrik tonic och gin & de tål till och med maskindisk!

Vatten från en mineralkälla, vilket gör att den innehåller ett antal olika mineraler. Vilka och hur mycket varierar från källa till källa, men det kan till exempel handla om kalcium, natrium, vätekarbonat, sulfat, kisel, bikarbonat, flourid och magnesium. Mineralerna påverkar smaken något.Det är alltså kolsyrat vatten från till exempel en soda stream som gäller om du inte vill att drinkens smak ska påverkas av vattnet. Det är dock värt att komma ihåg att det finns små mängder klor i kranvattnet vilket ger lite bismak. Sodavatten och mineralvatten har inte heller någon stark smak, så de passar bra att använda i många drinkar.

Mojito, Americano eller varför inte en klassisk Gin & Tonic. Många är drinkarna där någon form av bubbelvatten ingår. Men det gäller alltså att välja rätt. Det här betyder de olika begreppen i drinkrecepten:
Kolsyrat vatten som har fått smak från kinin, och oftast citron och/eller lime samt socker eller något sötningsmedel. Det är kininet som ger Tonic den karakteristiska, lite bittra, smaken.Tonic Water är det som skiljer sig starkt i smak från de övriga med en tydlig egen karaktär. Det är därför väldigt viktigt att du har koll på om det ska vara Tonic Water eller något annat kolsyrat vatten i drinken.

Dessa ingredienser ska blandas och därefter ställas för att dra i kylen i 72 timmar. Rör om då och då. När den är klar ska den silas. Koka därefter en sockerlag på:
Vi har så vansinnigt mycket rabarber på torpet. Förra veckan skördade jag vid tre tillfällen, och sammanlagt blev det över hundra stjälkar! Vi har gett till vänner, till grannar och gjort både saft, marmelad, pajer och nu då tonic. Det hade ju varit fint om Ragnar tyckt om rabarber, men han är inne i en period där inget som är surt går hem… Jag åt så jäkla mycket rabarber som barn, och då kan jag säga att jag hade föräldrar som absolut inte tillät mig att gå runt och doppa stjälken i socker mellan varje tugga.Orginalreceptet länkade jag ju ovan, men jag gör det igen så att ingen tror att jag försöker sno någon cred eller så. HÄR har vi det. Det är som synes på engelska, vilket jag tyckte var klurigt första gången eftersom jag är skitdålig på utländska måttenheter och sådant. Vad jag minns var det inget man lärde sig i skolan direkt. Så här kommer mina svärföräldrars översatta och justerade recept!Ni som varit med riktigt länge på instagram minns kanske sommaren då jag drack och poängsatte varenda rabarberdryck jag kom över. Hypen började efter att jag druckit Fritz-spritz med rabarbersmak… alltså om du ser den någonstans – KÖP DEN. Förra sommaren lärde jag mig förresten att det är mycket tanniner i rabarber – vilket det också är i sträva rödviner. Jag vill alltid ha så hög strävhet som möjligt när jag köper rödvin (till Cornelias förtret).

Mina husliga svärföräldrar nördar i perioder ner sig i saker inom mat och dryck, och för typ två år sedan blev det GT’s. De gjorde hemmagjord tonic, och det var utan överdrift en helt ny smakupplevelse för mig. De utgick från det HÄR receptet, och har sedan testat sig fram i att lägga till och ta bort ingredienser. Varje gång vi var där gjorde svärfar GT’s till oss, och varje gång var tonicen lite annorlunda från förra gången. Varje gång åkte vi dessutom därifrån med en kylväska full med flaskor. Typiskt kul grej att bjuda på som fördrink om man har gäster, eller ta med sig i gå-bort-present! Folk blir så sjukt imponerade och förvånade över hur sjukt god en GT faktiskt kan vara – och det låter ju oerhört komplicerat att göra sin egen tonic. Det, mina vänner, kan jag med glädje avslöja att det inte är. Det är faktiskt rentav skitlätt!Efter att ha tröttnat på att vid varje besök länsa svärisarnas tonicförråd beslöt jag börja göra egen. Vi skulle fira jul i Skåne och vår ekonomi var på botten – men jag har sjuttioelva syskon, föräldrar och bonusföräldrar som vi ville ge något i julklapp. Något symboliskt, om inte annat. Ett kit med tonic och trattkantarellsalt kändes som en ultimat räddning. (Covid ställde såklart sedan in juljäveln och kvar stod vi med dussintals fint inslagna små burkar och flaskor med handskrivna ettiketter).Kinabarken är det som sätter tonicens karaktäristiska smak. Jag visste inte att det existerade innan jag bad om receptet, det är ju inte direkt en råvara som står i kryddhyllan på ica. Därför kan man behöva lite framförhållning, så att man hinner beställa hem kinabarken. Om du bor i Stockholm finns den att köpa i lösvikt på ”Stockholms aeter- och essencefabrik” som ligger på en liten tvärgata till Drottninggatan. Jag köpte på mig massa påsar på Borgeby Kryddgård i Skåne i somras, men orkar man inte leta fram var den finns i butik är den alltså lätt att hitta online. Skulle säga att detta är tonicens nyckelingrediens, grunden till beskan. Personligen har alltid mer kinabark i än receptet säger..

Jag lever ju fortfarande på hoppet om att jag kommer behöva vara alkoholfri i sommar, och då kommer en alkoholfri GT vara min ständiga följeslagare. Festligt, lyxigt och perfekt att sippa på även utan alkohol i.
Låt sockerlagen svalna och blanda sedan med den avsilade vätskan. Min svärfar som föredrar lite starkare smak av kinabark och mindre socker häller istället all avsilad vätska i en enlitersflaska och fyller därefter på med sockerlag så mycket det får plats.

Hur gör man tonic vatten?
Hur gör man tonic själv?Steg 1: Basen. Kinin är ett måste. … Steg 2: Kryddningen. Citrusskal som pomerans, apelsin och lime ingår också, liksom lite citronsyra för hållbarhetens skull. … Steg 3: Sötningen. Söta blandningen med socker eller agavesirap.Steg 4: Tillagningen. Låt allt koka ihop, sila av och låt svalna. Cachad
Ni som följt mig ett tag på instagram vet att jag sedan ett tag tillbaka är en riktig jäkla GT-fantast. Från att aldrig ha ägnat denna drink (grogg?) en tanke åkte den bokstavligen över en natt upp på min topp-tre-lista. Jag hade bara druckit sådan där typisk hemmafest-GT med tonic på 1,5-litersflaska, och såhär i efterhand tycker jag att det är en SKYMF mot denna ljuva dryck att ens kalla sådan där petflasketonic för tonic.Så! Kör hårt, lycka till och låt mig veta om du blev lika såld som jag. Resultatet blir ju en koncentrerad syrup, som sedan efter tycke och smak späs med sodavatten och gin. I med is och en citronskiva och du är i hamn. Jag har dessutom fryst ned rabarberstjälkar skurna i 1,5 dm långa bitar att ha som drinkpinnar i sommar. I min rabarbersats använde jag bara skalet från en citron istället för tre, och en stjälk citrongräs istället för tre. Min förhoppning är ju att syran ska komma från rabarbern, och framförallt citrongräset har en så himla pikant smak att jag var rädd att den skulle ta udden av resten. Vild chansning, svaret får vi om 24 timmar. Andra ändringar jag gjorde var att jag dubblade mängden lavendel, och adderade några extra deciliter vatten eftersom jag råkade vända påsen med kinabark uppochner d så att det blev 40 gram istället för 28.. lite väl mycket även för mina smaklökar. Det är typiskt mig i köket: jag vill prova mig fram och frångå alla regler. Det är liksom utforskandet som är det roliga. Mängden rabarber var ca 4 rejäla stjälkar. Första gångerna stod jag med zestjärn och zestade tills handlederna värkte. Helt onödigt. Har konstaterat att det går precis lika bra att hyvla skalbitar med osthyvel.

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.
Sedan dess har jag hursomhelst gjort säkert tio satser, och det har blivit lika gott nästan varje gång. Numera gör jag inte på recept utan på känsla, och då lyckas man ju inte riktigt varje gång heheee. I en sats hade jag till exempel i torkad hibiskus (som jag av någon outgrundlig anledning hade i kryddlådan) och det rekommenderar jag inte. Just nu har jag en sats rabarbertonic som står och drar i kylen, något svärfar testade förra sommaren. Det blev ingen supertydlig smak av rabarber, men en underliggande syra som inte fanns i orginalet. Min sats har ett dygn kvar att stå och dra, så vi får se om det blir samma med den – eller om jag haft i tillräckligt med rabarber för att få fram lite tydligare rabarberkaraktär!Vin & Matguiden är en del av Vinguiden Nordic AB. Vi använder cookies och behandlar personuppgifter för att leverera tjänster till dig, vidareutveckla våra tjänster, tipsa dig om relevanta viner och ge dig relevant marknadsföring hos oss eller via Facebook och Google.

Vad är skillnaden på tonic och sodavatten?
Sodavatten och mineralvatten har inte heller någon stark smak, så de passar bra att använda i många drinkar. Tonic Water är det som skiljer sig starkt i smak från de övriga med en tydlig egen karaktär.
Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktas sig till dig som fyllt 25år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.Den något otippade vinnaren är ICA Tonic Water. Välbalanserad sötma och framför allt med en syrlighet som tilltalar de flesta. “God! Bra balans och fin syrlighet”.

Är tonic nyttigt?
Se upp för denna kaloribomb! Den må vara elegant, men tonic innehåller alldeles för mycket socker för att denna ska vara det minsta nyttig. Dess enda goda egenskap, förutom att den smakar bra, är att den ska motverka malaria.
Med endast en poäng efter vinnaren kommer Gbg Soda Tonic Hav. Frisk, fruktig och lite örtig med fin eftersmak. “Aningen för söt med associationer till Champis”, tycker några – vilket ger drycken en andraplats.I gruppen som tog kinin rapporterades 11 598 dödsfall, vilket motsvarade 4,2 per 100 personår. I jämförelsegruppen var dödsfallen till antalet 26 753, vilket innebar 3,2 per 100 personår. Den ökade risken för dödsfall var tydligast bland individerna under 50 år. Där var dödligheten omkring tre gånger så hög i gruppen som tog kinin jämfört med hos de som inte gjorde det. En dosrelaterad effekt kunde också ses, där dödligheten ökade vid en daglig dos på 200 mg eller mer.

Gruppen, som omfattade 44 699 personer, följdes upp under en period med medianvärdet 5,7 år. Personerna tog i mediantal 203 mg kinin per dygn. Som jämförelsegrupp inkluderades individer med muskelkramper eller restless legs syndrom som inte förskrivits kinin. För varje kininexponerad person inkluderades tre icke exponerade. Kontrollgruppen bestod av 130 496 personer. Jämförelserna i dödstal kontrollerades för bland annat ålder, sociodemografisk data, andra sjukdomar och andra utskrivna läkemedel.
Kortvarigt intag av kinin kan enligt tidigare forskning leda till livshotande biverkningar, som till exempel trombocytopeni eller hjärtarytmier. Dödligheten vid långtidsexponering har inte tidigare undersökts, skriver artikelförfattarna.I observationsstudien har forskare vid Université Paris Est Créteil analyserat data från primärvården i Storbritannien. Alla patienter inkluderades som fått kininsulfat, kininbisulfat eller kinindihydroklorid utskrivet för idiopatisk muskelkramp eller för det som kallas restless legs syndrom, i en medeldos av 100 mg per dag eller mer, under minst ett år under perioden 1990 till 2014.

En svaghet i studien är att andra bakomliggande orsaker kan ha spelat roll. Data över kininintag via dryck har inte heller varit tillgänglig. Ett dagligt intag av cirka en liter tonic motsvarar en dygnsdos på omkring 100 mg kinin. Den kramplösande effekten av kinin bör noga vägas mot riskerna, skriver forskarna i artikeln.

Studien publiceras i ett research letter i den vetenskapliga tidskriften JAMA. Kinin, framför allt känt som behandling för malaria, har även i decennier använts som behandling vid idiopatiska muskelkramper, det vill säga kramper utan känd orsak. År 2006 varnade den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA för off label-användandet av kinin, och angav som bakgrund över 600 biverkningshändelser med allvarligt resultat, varav 95 dödsfall. Kinin finns också i drycker som tonic.
Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt kakor” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar ”Acceptera” nedan så samtycker du till detta. 1. Blanda alla ingredienser utan det till sockerlagen i en stor kastrull och koka upp. Låt sjuda under lock i cirka 15 minuter. Låt kallna helt och häll på en väl rengjord glasflaska eller burk. Sätt på ett lock och ställ in i kylskåp i cirka 2 dagar, skaka gärna på flaskan eller burken mellan varven så den blandas lite. 3. Koka samman råsocker, strösocker och vatten till en sockerlag där sockret smält. Låt kallna och blanda med toniclagen. Häll på väl rengjord flaska med lock och förvara i kylskåp där den håller sig cirka 2-3 veckor.

2. Sila lagen först genom en finmaskig sil och därefter ytterligare en gång genom kaffefilter eller väl rengjord kökshanduk för att få en klar och fin lag.
Gör en kanongod kaffedrink genom att späda den koncentrerade tonicen med sodavatten och blanda i ett glas med mycket is och kallt, starkt kaffe. Servera genast med en citronskiva.

– Toppa med bubblor för en riktigt festlig gin & tonic. Det funkar för vilken gindrink som helst. Fyll upp med champagne, prosecco eller cava. Typen av bubblor spelar ingen roll, säger Mangell.
– Gin är en fantastisk spritsort som passar perfekt till lite friskare drinkar. I kombination med tonic och något syrligt – eller lite örter – kan du skapa många läckra cocktails, säger Mangell.– Om du använder stora, kupformade glas i stället för höga, raka får du med dig aromen när du dricker. Jag älskar de spanska copaglasen. I dem får man plats med mycket is, säger han.

Glaset måste nämligen fyllas med isbitar ända upp, så att drinken håller sig kall. Men se tillatt ha rejäla isbitar som inte smälter för fort. Du vill inte att de goda smakerna ska bli vattniga.
Drinkgarnityr behöver inte vara tråkiga. Cocktailbären har för länge sen spelat ut sin roll, och idag finns det mängder av andra, mer spännande alternativ.– Nöj dig inte med en citronskiva på toppen. Gå loss med garnityr, och var gärna kreativ. Ett exempel är att använda blommor och granskott. Var inte rädd för att testa något nytt, lyder uppmaningen från den tidigare bartendern.

Similar Posts