Buster Xxl 2008

Omdesignade Buster XXL är överraskande rymlig. Den har en fantastisk flexibilitet, ett brett sortiment av tillval och väl tilltagna stuvutrymmen som kan låsas med en och samma nyckel egenskaper som ger båtlivet helt nya dimensioner. Buster har också varit extra noga med förarergonomin och passagerarkomforten. Den generösa akterdelen ger stor rörelsefrihet ombord och otaliga användningsmöjligheter.

Ange din epostadress nedan så får du varje kväll eller fredag eftermiddag ett epostmeddelande med alla annonser som lagts in under dagen. Du kan enkelt avsluta din prenumeration när du själv vill.
Båtarna på bilder kan ha alternativ och utrustning som inte hör till standardspecifikationen. Buster förbehåller sig rätten att ändra på båtmodellerna med hänsyn till men inte begränsat till: färg, utrustning samt priser utan särskild anmälan.Busters historia börjar år 1976 när Fiskarskoncernen fattade ett beslut om att flytta tillverkningen av aluminiumbåtar från fabriken i Mariefors (Kellokoski) till Inha Bruk. Utgångspunkten för planeringen av de nya båtmodellerna var hållbarhet, säkerhet och bekymmersfrihet. Buster har visat att den är gjord för att klara av även hårda förhållanden. Med den har man bl.a. tagit sig runt Nordkap från Ishavet till Atlanten och färdats de forna varjagernas rutt från Stockholm via Tallinn till S:t Petersburg och vidare längs Rysslands floder till Svarta havet och hela vägen till Istanbul. Både fritidsbåtsmän och de som rör sig på vattnen i yrket förlitar sig på Buster. Nuförtiden exporteras ungefär hälften av hela produktionen. Inha Bruk är den största tillverkaren av aluminiumbåtar i Europa. Klassikern Bustern, det populäraste båtmärket i Norden, är en flerfaldig testvinnare.Aluminiumbåtar har tillverkats under Buster-namnet sedan år 1976, men Busters historia började redan år 1955 med tillverkningen av den första Kello-båten.

De första båtarna introducerades sommaren 1976 och hade namnen Fiskars 12 och Fiskars 14. Året därpå fick serien ett eget namn, Mini Buster, varav det tillverkades 60 stycken. Serien kompletterades med modellerna Buster, Buster R och Work Buster. Också exporten till Sverige, Norge och Mellaneuropa körde igång.
Buster-båtarnas indentifieringsnummer finner man på båtens akterspegel. Dessutom inristas den maskinellt i fördäckets yta. Från identifieringsnummern kan man lätt försäkra sig om också en äldre båts tillverkningsår och årsmodell.

Nuförtiden benämns identifieringsnummern WIN (Watercraft Identification Number = vattenfarkostens identifieringsnummer). Exakt samma sak betyder termerna CIN och HIN som tidigare användes. Identifieringsnummersystemet hör till EU:s fritidsbåtdirektiv och har använts från och med år 1998.
Båtens identifieringsnummer berättar bl.a. båtens modell, årsmodell och tillverkningsår. Officiellt använder man förkortningen WIN om identifieringsnumret.Innan avfärden ska allt överlopps slagvatten tömmas. Länspumpen lämnar alltid lite vatten i kölsvinet, men en större mängd slagvatten försvagar båtens stabilitet. Rengör och kontrollera därför länspumpens funktion och sugslangens ända regelbundet.Dräneringsöppningarna måste stängas om det kommer in vatten i sittbrunnen då man lastar båten. I övriga fall skall öppningarna hållas öppna. Avlägsna regelbundet skräp som samlats i dräneringsöppningarna.Vattnet som runnit ner eller kondenserats i kölsvinet avlägsnas med en elektrisk eller manuell länspump. En automatisk länspump är alltid i beredskapsläge då batteriet är kopplat, oberoende av huvudströmbrytarens läge. Pumpen kan också manövreras med en avbrytare på styrpulpeten. Försäkra dig regelbundet om att länspumpen fungerar.Försäkra dig innan avfärden att alla båtens passagerare har flytvästar inom räckhåll. Vi rekommenderar att personliga flytanordningar används under hela båtfärden.

Vilken Buster?
BUS är tillverkarens beteckning. Modellåren 2011-2016 var Buster-båtarnas beteckning FI-FIS i enlighet med Busters dåtida ägare Fiskars. Därefter följer i identifieringsnummern ett serienummer som särskiljer varje båt, som inleds med en bokstav vilken avslöjar Buster-modellen.
Den vanligaste orsaken till att färden avbryts är att bränslet tar slut eller att en störning i bränslesystemet uppstår. Försäkra dig om att det finns tillräckligt med bränsle i båten för den planerade färden och tag vid behov med en extra dunk med bränsle. De flesta Buster båtmodeller är självlänsande på regnvatten, vilket betyder att båtens sittbrunn töms på regnvatten då båten ligger i sjön. Sittbrunnen töms också av sig själv då båten är på land, men försäkra dig om att båtens för ligger lite högre än aktern. Använd alltid en nödbrytare, det vill säga ett så kallat ”dödmansgrepp”. Detta stänger av motorn om föraren faller ur båten eller vacklar från sin plats. Ena änden av nödbrytarens vajer fästs i båtens reglage och den andra änden runt förarens hand eller lår.En minutiöst planerad och byggd båt utgör utgångspunkten för ett tryggt båtliv. Båtens befälhavare ansvarar för båten och dess besättning. Se därför till att alla passagerare vet hur man skall bära sig åt på båten.

Vilken Buster är bäst?
Buster XS är en nyhet som passar alla i familjen. Den mångsidiga båten är enkel att hantera och är en av de absolut bästa i sin storleks- och viktklass. Buster XS är också den perfekta pendlarbåten till och från sommarstugan, samtidigt som den är en utmärkt fiskebåt.
Kontrollera regelbundet länspumpens sugända och rengör den från eventuellt skräp. I de flesta modellerna kommer man åt pumpen via en servicelucka i motorbrunnen.Låt motorn gå en stund innan avfärd och kontrollera att det ur motorn kommer en stråle vatten som visar att kylvattencirkulationen fungerar. Utan avkylning stannar utombordsmotorn och skadas snabbt. Försäkra dig samtidigt om att styrningen och motorns reglage fungerar.Busters aluminiumbåtar tillverkas vid Inha bruk i Etseri (Ähtäri) i Finland, där man har bearbetat metall under de två senaste århundradena. Historien om bruksorten går tillbaka till 1841, medan båtbyggandet längs med Inha å inleddes 130 år senare. Därmed firar Inha bruk sitt 180-årsjubileum och även 45-årsjubileet för Busters aluminiumbåtar under 2021.De populära Buster-modellerna satte en rejäl spinn på aluminiumbåtarnas rykte i Finland, Sverige och Norge. År 1977 var aluminiumbåtarnas marknadsandel i de nordiska länderna bara cirka två procent. 1979 kunde Fiskars konstatera att ”aluminiumbåtarna har fått sitt genombrott på den finska och de skandinaviska marknaderna genom kraftfull marknadsföring”. I början av 1980-talet hade Busters marknadsandel i Finland ökat till över 30 procent.

Verksamheten kom igång ordentligt under 1884, när den kände industrimagnaten August Nilsson Keirkner började utveckla fabrikerna och byggde en ångsåg, ett stålgjuteri, en hästskoverkstad och en bult- och nitverkstad. Smidda produkter tillverkas än idag i Inha, 170 år senare, och den historiska svarta kvarnen har nu förvandlats till utrustningshall för Busters största modeller.

Vad kostar en Buster XXL?
PrisstatistikFörsäljningsårÅrsmodellPris20212014429 000:-20212001169 000:-20212011287 000:-20212020519 000:-
Dessa tåliga och underhållsfria båtar ökade snabbt i popularitet. Den första Kello 1-modellen, som var drygt tre meter lång, presenterades för allmänheten i oktober 1955, och under det efterföljande året tillverkades nästan 800 båtar. Sammanlagt såldes nästan 10 000 Kello-båtar i aluminium i olika storlekar.En bihandling under den långa perioden av båtbygge i Inha bruk inleddes på 1950-talet på ett annat järnverk, nämligen Mariefors i Tusby. År 1953 började man på Per-Håkan Carlanders initiativ tillverka Kello aluminiumbåtar vid Mariefors bruk. Att använda ”lättmetall”, som det kallades då, för att tillverka båtar var en revolutionerande idé i en tid då båtar då gjordes i trä. Carlander hade rest till USA för att studera de tekniker som krävdes för att använda aluminium.

Produktionen flyttades helt till Etseri 1976 och de två båtmodellerna döptes om till Fiskars 12 och Fiskars 14. Efterföljande år blev de sedan den 3,6 meter långa Mini Buster och den 4,15 meter långa Buster.Fiskars era i Etseri avslutades år 2016, när Inha bruk köptes upp av Yamaha Motor, ett av världens ledande båttillverkarföretag. Den nya ägare har över 50 000 anställda världen över och en årlig nettoförsäljning på cirka 11 miljarder euro (2020).

Det senaste steget i utvecklingen är att installera och provköra utombordarna redan på fabriken. Detta steg har tidigare bara utförts hos återförsäljaren, innan båten lämnas över till kunden. Även om det här är en betydande förändring ur båttillverkarens och återförsäljarens perspektiv, är det inte direkt synligt för kunden, utan märks bara indirekt i form av tillförlitlighet och snabb service.De två fabrikerna som specialiserat sig på metallbearbetning gick samman år 1973, när Fiskars beslutade sig för att flytta produktionen av aluminiumbåtar från Mariefors till Inha. Ägandet av Inha bruk hade övergått från Keirkner till Fiskars redan 1917, och Mariefors bruk köptes av Fiskars år 1963.

Var tillverkas Buster?
Busters aluminiumbåtar tillverkas vid Inha bruk i Etseri (Ähtäri) i Finland, där man har bearbetat metall under de två senaste århundradena. Historien om bruksorten går tillbaka till 1841, medan båtbyggandet längs med Inha å inleddes 130 år senare.
I början av 2020-talet har Inha bruk en årlig nettoförsäljning på omkring 70 miljoner euro och har cirka 125 anställda på produktionsanläggningen i Etseri, som har en årlig tillverkningskapacitet på över 5 000 båtar.Historien om Inha bruk inleddes 1841, när lagman Erik Gustaf Roschier, ägare till sågen och en sädeskvarn i Inha fick privilegium för att framställa järn längs stränderna till Inha å. Industriverksamheten påbörjades på riktigt tio år senare, när järnbruket började bearbeta sjö- och myrmalm till järn. Bakrom projektet låg Gustaf August Wasastjerna, som hade studerat järnbruk i Sverige och var som till järnbaronen i Östermyra järnbruk i Seinäjoki.Sammanlagt har över 130 000 Buster- och Kello-aluminiumbåtar tillverkats under åren, och de flesta av dem är i bruk än idag. Till och med många äldre Kello-modeller från 1950-talet guppar fortfarande omkring på vattnet.

Under Fiskars ägande hade Inha bruk en mångsidig produktionslinje, med bland annat plåtskåp, gångjärn och järnvägskopplingar. Under 2000-talet har denna övriga produktion gradvis dragits ner – gångjärnstillverkningen överfördes till exempel till Abloy – och i det gamla järnbruket har man fokuserat på att utveckla produktionen av aluminiumbåtar.
Under Yamahas ägande har båten, utombordaren, och nuförtiden även viktig elektronik, integrerats i så kompletta båtpaket som möjligt, sett ur kundens perspektiv. I praktiken innebär det att nya modeller designas för att passa ihop med specifika Yamaha-utombordare och att vårt eget Buster Q infotainmentsystem, ett användargränssnitt för våra toppmoderna båtar, ingår som standard för alla modeller utom de allra minsta. För kunden gör det båtlivet ännu enklare och bekvämare.

Genom att fylla i min e-postadress godkänner jag att Biketown behandlar mina personuppgifter för att kunna skicka marknadsföringsmaterial som anpassats till mig enligt Biketowns integritetspolicy.
Den mest ekonomiska hastigheten, när det gäller bränsleförbrukning, är olika för varje kombination av skrov, utombordare och propeller. Till exempel ligger den optimala hastigheten för en Buster Lx, som drivs av en Yamaha F60 och med två personer ombord, på mellan 15 och 23 knop och då hålls bränsleförbrukningen till bara 0,5 liter per nautisk mil.”Genom att experimentera med olika trimnivåer är det lätt att upptäcka när båten rör sig så lätt och effektivt som möjligt. Detta kan också bekräftas genom att stämma av mot båtens bränsleförbrukning”, tillägger Kanerva.

“De mest ekonomiska hastigheterna skapar också en behaglig fartkänsla och glädje i båtlivet, även om man främst tänker på bränsleeffektivitet”, säger Finnberg.
Välkommen till Bottenviken.se! Vi hjälper dig med att hitta besöksmål, boende, kryssningar, se & göra, båtliv och service i Bottenvikens skärgård. Sidan startades i februari 2000. Under Bottenviken.se hittar du hundratals sidor med information, artiklar och videoreportage från hela Bottenviken. Ansvarig utgivare: Alf-Arne Harjo [email protected] +46 (0)70-621 39 81”Båtar är effektivare när de inte plogar genom vattnet. Att höja fören förkortar vattenlinjen och minimerar båtens kontakt med vattnet,” förklarar Kalle Kanerva, chef för produktutvecklingen på Inha Bruk.

Hur djupt går en Buster?
Nya Buster Q Fishfinder -fiskeekolod kombinerar den nya Buster Q-smartskärmen och Raymarines högklassiga CP100-ekolodsmodul. Ekolodet använder en två-kanalers CHIRP- givare bildar en fotografiskt skarp bild av botten och fiskar till ett djup på 270 meter.
Enligt Yamahas egna tester kan bränsleförbrukningen för en Buster Lx med två passagerare minskas till bara 0,4 liter per sjömil med optimala triminställningar och ett rent skrov. Vid en toppfart på 30 knop ökar bränsleförbrukningen till 0,7 liter per sjömil – nästan dubbelt så mycket jämfört med en optimal marschfart på cirka 20 knop.“Skillnaden kan vara enorm när man till exempel kör i olika trimlägen på halv gas. Det optimala trimläget kan enkelt hittas bara genom att prova olika inställningar. Trimningen bör också justeras regelbundet under körningen beroende på förändringar i väderförhållanden, och särskilt vågor”, rekommenderar Juusti.

Båtarnas bränsleekonomi mäts vanligtvis i liter per nautisk mil. Typiskt för en båt är att innan den har kommit över planingströskeln så ökar bränsleförbrukningen ganska kraftigt, för att sedan sjunka igen när det mest ekonomiska hastighetsintervallet har uppnåtts.Typiskt för en båt är att innan den har kommit över planingströskeln så ökar bränsleförbrukningen ganska kraftigt, för att sedan sjunka igen när det mest ekonomiska hastighetsintervallet har uppnåtts.

Är Buster bra båtar?
Bra köregenskaper Buster har ergonomiskt utformade styrpulpeter för ökad körkomfort. Aluminiumskrovet med sin genomarbetade form ger en behaglig färd även i tuffa förhållanden. Det lätta skrovet får din Buster att accelerera snabbt, trots att den har en mindre och bränslesnålare motor än konkurrerande märken.
Enligt Jani Ollikainen, en professionell fiskeguide i den finska skärgården, uppnår han regelbundet ännu bättre bränsleekonomi än genomsnittet med sin egen Buster XXL. Den är utrustad med sportfiskepaketet och en Yamaha F150 och ligger på en bränsleförbrukning på 0,5 till 0,6 liter per sjömil.“En slarvig förare kan enkelt fördubbla båtens bränsleförbrukning över samma sträcka. Näst efter körstil är en av de viktigaste faktorerna, som påverkar bränsleförbrukningen, hur rent botten är,” säger Johan Finnberg, Marknadschef på Buster.

När båten är i rörelse bör trimningen långsamt ökas tills motorljudet börjar förändras och hastigheten ökar. Samtidigt kan du dra av på gasen. När trimnivån överskrids kommer motorljudet att öka och båten börjar sakta ner, även om varvtalet på motorn ökar. Detta är ett tecken på att utombordaren har kommit för högt upp och att propellern är ur vattnet.Den genomsnittliga båtägaren använder vanligtvis sin båt 30 till 40 timmar om året. I sin mest effektiva marschfart förbrukar Buxter Lx cirka 8 liter per timme, detta motsvarar cirka 200 liter bränsle per år. Men det är också bra att komma ihåg att en betydande del av tiden körs båten med mycket låga hastigheter som till exempel in och ut ur hamnen, under fiske och navigering på grunda vatten, och då är bränsleförbrukningen bara 1 till 2 liter per timme.

Är Buster en bra båt?
Robusta och långlivade Buster har ett bra bytesvärde. Som ägare till en Buster kan du njuta av båtlivet fullt ut och slipper tänka på service och underhåll. Oftast räcker det med bara vatten för att hålla båten ren utvändigt. Du kan spola sittbrunnen som har självläns.
Utöver att köra i den mest ekonomiska hastigheten är det också viktigt att optimera trimningen på båtar med utombordsmotorer. Att trimma båten genom att justera vinkeln på utombordaren gör att fören höjs över vattnet och vattenlinjen förkortas.Bränsleekonomin för mindre och lättare båtmodeller är inte lika känslig för hastigheter. Till exempel kan Buster S- och Buster M-modellerna uppnå en bränsleekonomi på 0,4 till 0,5 liter per nautisk mil över ett bredare hastighetsintervall. Naturligtvis gäller det även för dessa mindre modeller, att det inte är effektivt att köra med fören högt i luften runt planingströskeln. Till exempel förbrukar en Buster S med en Yamaha F30 och två passagerare så mycket som 0,8 liter vid en låg och oekonomisk hastighet på 6 knop. När hastigheten istället ökas till mellan 17 och 23 knop sjunker bränsleförbrukningen till bara hälften av mängden.

“Om jag håller marschfarten till mellan 21 och 26 knop är bränsleförbrukningen för min Buster XXL extremt låg. Genom att optimera marschfarten kan jag spara 20 till 25 liter bränsle på varje fisketur. Det blir mycket under en typisk sommar för en fiskeguide som jag,” säger Ollikainen.
* Uppmätta hastigheter och förbrukningsdata är vägledande och uppmäts under provkörningsförhållanden. Förbrukningen kan variera avsevärt på grund av vågor, vind, typ av propeller, motorns höjd, trimvinkel, trimnivåer, skrovets renhet, bränslenivå och hur tungt båten är lastad.Även Busters största båtmodeller, som Buster XXL och Magnum, kan uppnå en bränsleekonomi på cirka 1 liter per sjömil vid marschfarter på 20 till 30 knop. Precis som för de mindre båtmodellerna är bränsleförbrukningen 1,5 till 2 gånger högre vid toppfart.

Jag tänkte överge min rib och köpa en större aluminiumbåt. Har tittat lite på diverse annonser på blocket. Fråga till er som har erfarenhet av lite äldre Magnum-skrov. När kom de olika skroven? Något särskilt man skall kolla efter, svagheter som man kan undvika? Även XXL är initressant, någon som har koll på de skrovmodellerna?
Vi har tittat på flera magnum och många av de äldre har sprickor i akterspegeln (ofta pga övermotorisering). Jag tänkte ett tag i min enfald att det inte skulle vara några problem att svetsa men efter att ha konsulterat flertalet experter inom alu-svets så lades den idén på hyllan. För att inte få nya sprickor omgående så behöver man i princip konstruera om akterspegeln och förstärka upp på nytt.Fördelen med XXL är dock att de har ett bättre skrov, trevligare inredning, försänkt akterparti så att du får den integrerade badbryggan plus att du slipper sprickor i akterspegeln.

Bra att få veta det där om akterspegeln. Även plånboken säger nog att det blir en XXL snarare än en Magnum. Dock om man vill ha xxl med nyare skrov så blir även den duktigt dyr. Hittade en ett år gammal xxl med Yamaha 150, ca 50 gångtimmar, fullrustad, för drygt 360.000kr, inkl båtupptagningsvagn. Onekligen en stor säck med pengar.
Do you want to advertise in the branchregistry or via web ads/banners? Or would you like to discuss a collaboration with Sweden’s largest marine portal?

Maringuiden was founded in 1996 and has long been Sweden’s largest marine portal. In the high season, approximately 650,000 page views are displayed each week on the site for approximately 80,000 unique visitors.
Utrustad med: Garmin GPS 5008 med ekolod, körkapell, stolsöverdrag, stereo, dynsats, solbädd, bord, vattenskidbåge, hydraulstyrning, startspärr, motorlås, Securmark m.m.Buster lanserar i år en ny modell av Buster XXL. Den heter Buster XXL AWC där AWC står för All Weather Conditions. Den nya modellen skiljer sig markant från de tidigare.

Flexibel inredning och utrustning gör Buster lätt att variera efter behov – för resor ut till sommarstugan, utfärder med hela familjen eller fisketurer och andra aktiviteter som kräver mer av en båt.

Med Buster gör du bekymmersfria strandhugg på kobbar och skär. Marinaluminium är både lätt och hållbart – idealiska egenskaper både på sjön och under trailertransport. Marinaluminium är ett material som inte rostar, fräts, spricker eller ruttnar. Det blir inte skört, kan inte antändas och suger inte upp vatten. Materialet tål extrema temperaturer från sträng kyla upp till 200 graders värme. Robusta och långlivade Buster har ett bra bytesvärde.

Stadiga grabbräcken samt stora halkfria däck, durkar och trappsteg gör det lätt att röra sig ombord. Med den rundade fören kan du köra tätt intill bryggan. Busterbåtarna har en härdad låsögla som försvårar stölder. Dessutom fräser vi in ett extra skrovnummer i fören innan båtarna lämnar fabriken. Den osänkbara Bustern har stabil gång även när den är ojämnt lastad. Buster XXL, och våra mindre modeller, flyter även om de blir helt vattenfyllda, förutsatt att de är rätt lastade. De inbyggda flytkropparna i sidorna suger inte upp vatten utan håller båten på rätt köl.

Buster har ergonomiskt utformade styrpulpeter för ökad körkomfort. Aluminiumskrovet med sin genomarbetade form ger en behaglig färd även i tuffa förhållanden. Det lätta skrovet får din Buster att accelerera snabbt, trots att den har en mindre och bränslesnålare motor än konkurrerande märken.
Som ägare till en Buster kan du njuta av båtlivet fullt ut och slipper tänka på service och underhåll. Oftast räcker det med bara vatten för att hålla båten ren utvändigt. Du kan spola sittbrunnen som har självläns.En liter aluminium väger 2,7 kg. En liter glasfiberarmerad plast väger 2 kg. Trots den lägre specifika vikten väger en aluminiumbåt mindre än en plastbåt. Orsaken är att aluminium är starkare och segare. Skrovet behöver inte göras så tjockt. Att aluminium tål det vardagliga slitaget bättre än den äggskalskapslade glasfiberarmerade polyestern, borde göra det till det ideala båtbyggarmaterialet – i alla fall till mindre båtar som ju alla mer eller mindre är skapta som askar. Men icke så. Aluminiumbåtar är populära blott på ostkusten. Göteborgare med omnejd tror inte på kombinationen aluminium och salt vatten. Finska Buster är det dominerande aluminiummärket sedan decennier. Kvalitén har alltid varit bra. På senare år har finishen – detaljarbetet – blivit bättre och bättre; den stumma metallkänslan är borta. Komforten har blivit bättre.

Har Buster Självläns?
De flesta Buster båtmodeller är självlänsande på regnvatten, vilket betyder att båtens sittbrunn töms på regnvatten då båten ligger i sjön. Sittbrunnen töms också av sig själv då båten är på land, men försäkra dig om att båtens för ligger lite högre än aktern.
Äpplet faller inte långt från trädet. Nya Buster XXL är en av de senaste förgreningarna i en lång tradition av robust båtbyggeri. Och den har mycket gemensamt med sina syskon.En fšör storleken djup V-botten (19¡ vid akterspegeln) ger en mjuk gŒång i inomskäŠrssjöšn utan obehagliga šöverraskningar. Aktersoffans yttersta del kan fŠällas sŒå att man kommer Šända ut till relingen. Senaste tillskottet i den åtta modeller stora modellparken är snäppet mindre än flaggskeppet Magnum och har döpts till XXL. Den är halvmetern längre än den populära XL och 20 cm bredare. Den i siffror inte så märkvärdiga ökningen har gett en ordentlig volymökning och avsevärt bättre komfort. Den är – liksom XL – godkänd för sju personer och det finns sittplatser för alla. Tre i det öppna fördäcket och fyra i den vindskyddade sittbrunnen – två i stolar bakom vindrutan och två på akterbänken. Några detaljer imponerar på mig – förutom sjöegenskaperna: Stadiga grabbräcken runt hela båten mynnar ut i dubbla stävräcken. Aktertoftens ändar kan fällas så att man kan komma ut ända till akterspegeln vid förtöjningar. Utmärkta stuvutrymmen. 115 liter stor, inbyggd bränsletank. Kapellgarage. Buster XXL är rolig att köra. Den följer förarens intentioner utan tvära kast eller sladd i branta girar. Skrovet har ett 19° djupt V och klyver sjöarna mjukt. Rekommenderad motoreffekt är 70-115 hk. Med en 4-takts Yamaha 80 hk är toppfarten 33 knop och bränsleförbrukningen 0,80 l/nm med två personers belastning. På en lagom marschfart kring 25 knop drar den 0,60 l/nm. Den som väljer Yamaha 100 hk 4-takt får 37 knop på topp (0,85 l/nm) och förslagsvis 30 knop i marschfart (0,78 l/nm). Både fartresurser, gången och bränsleförbrukningen imponerar. En smart lösning på båten är knäppningen till kapellet, som är en dragkedja som löper ovanpå rutramen, istället för klassiska tryckknappar, som för det mesta bara ger dig värk i fingrarna och huvudvärk när det är dags att stänga till. Kapellet är annars extrautrustning och tittar man på utrustningsnivån som helhet så är den tillräcklig, även om ett dynset gott kunde ha ingått i standardutrustningen.Buster är originalet. Det känns nästan som att de fanns i begynnelsen. För mig har det aldrig varit det tuffaste, det vackraste eller det mest eftertraktade märket. Men det har funnits – alltid. Buster reagerar inte reflexmässigt på modenycker utan gör båtar som folk känner igen, då och nu. Och kanske just därför lever de och frodas än idag. Nya XXL baseras på skrovet från Buster XL. Om sistnämnda av Buster själva kallas den minsta av de stora Bustrarna, så är XXL ändå, som namnet antyder, storleken större trots det delade skrovet. Den väger 110 kilo mer, får motoriseras med 35 hästar mer och får lasta en person mer än lillasyster. När Båtnytt testar sitter det en Yamaha 150-hästare på akterspegeln och med tre personer ombord räcker det för en toppfart på 43 knop. En behaglig marschfart låg runt 30 knop och med optimalt motortrim hittade vi två extra knop jämfört med max intrimmad motor. Körningen kändes trygg och stabil även om båten visade på några egenheter. Den lade sig något på sidan åt det håll som propellern drar, en effekt som också blev något värre när vi körde med kapellet uppe. Enligt Busterrepresentanten ombord ska detta bero på att skrovet inte har några steglister. Att båten blir något mer rank är enligt honom priset man får betala för att göra båten mer lättdriven. Bland extratillbehören hittar vi dock trimplan och med joystickreglaget är det en lätt sak att räta båten. Upplevelsen var också att det var ganska bullrigt och slamrigt ombord. Mest är det lösa detaljer som kapellbågar som orsakar ljudet, men i en aluminiumbåt får man också räkna med ett lite råare ljud än i en plastbåt. Annars var förarplatsen bra med en ruta som gav bra vindskydd även för mig på 190 centimeter. Stolen var behaglig, ratten tiltbar och vindrutetorkare på förarsidan är standard.Buster är en av de mest kända båttillverkarna i Norden. Företaget grundades 1955 och har sedan dess tillverkat högkvalitativa båtar som älskas av alla typer av båtfolk. Deras ikoniska aluminiumbåtar har blivit en klassiker när det kommer till stabila båtar med överlägsna egenskaper. Buster är båtmärket som har blivit synonymt med säkra, pålitliga och hållbara båtar som passar för alla användningsområden.

Vad väger en Buster XXL?
Nya Buster XXL är en av de senaste förgreningarna i en lång tradition av robust båtbyggeri. Och den har mycket gemensamt med sina syskon. En liter aluminium väger 2,7 kg. En liter glasfiberarmerad plast väger 2 kg.
För dig som letar efter en stabil båt är Buster definitivt ett båtmärke att kolla in lite extra. Med sin kvalitet, funktionalitet och säkerhet har Buster blivit ett av de mest eftertraktade båtmärkena i Norden. Kort och gott – en bra och smidig båt för alla typer av båtliv. Vill du utforska fler av våra båtar? Spana in hela vårt sortiment här!

Buster tillverkar ett brett utbud av båtar med hög kvalitet och funktionalitet. Oavsett om du är ute efter en båt till fisketuren, familjeutflykten eller vattensport finns det en Buster för dig. Bland de mest populära modellerna hittar vi exempelvis Buster S, Buster L och Buster Magnum. Alla modellerna har olika storlekar, funktioner och fördelar som gör dem idealiska för olika typer av båtliv. Med flexibel inredning och utrustning är det dessutom lätt att anpassa din Buster efter dina behov.
Busters båtar tillverkas av marinaluminium – ett lätt, starkt och hållbart material som varken rostar eller kan brytas ner på olika sätt. Det innebär att båtarna är lättskötta och kräver minimalt med underhåll. Aluminiumskroven är också osänkbara, vilket ger en högre grad av säkerhet på vattnet. Dessutom är båtar från Buster utrustade med säkerhetsfunktioner som stadiga grabbräcken, halkfria däck, durkar och trappsteg för att ytterligare minimera risken för olyckor. När du väljer Buster får du med andra ord ett bekymmersfritt båtägande där du kan njuta av båtlivet fullt ut.

Båtliv är båtfolkets egen tidning, som når medlemmarna i svenska båtklubbar. Vi skriver om båtliv och båtnyheter för alla båtägare. Senaste nytt finns även i våra sociala kanaler. Tidningen ges ut med sex nummer per år.

Buster S1 utmärker sig fördelaktigt tack vare sitt moderna, strömlinjeformad skrov. Det som är oförändrat är att Buster S, som sommarstugans okrönta mångkämpe, kombinerar nytta och nöje. De noggrannt planerade och omsorgsfullt genomförda detaljerna gör båten till ett fungerande alternativ såväl för utflykter, fiske som till förbindelsebåt. Konsolen är robust och vindrutan ger ett bra skydd. Skrovet går också mycket lätt upp i plan, i synnerhet med last ombord.
Buster är kända för kvalitet och har dom nöjdaste kunderna! Vi på Jensen & Englund hjälper dig att välja rätt modell till marknadens bästa pris, och vi finns även med dig efter du har köpt den av oss. Buster har det bästa andrahandsvärdet på marknaden!Med en Yamaha på din Buster så levereras kraft och acceleration som får dig att häpnas. Dess precision gör körningen enkel och skapar massor av körglädje.Som auktoriserad Buster och Yamaha återförsäljare så gör vi allt för att din båt och motor får den rätta vården när den servas hos oss! Deras aluminiumskrov och inredning gör det till ett enkelt båtägande!Buster XS är en nyhet som passar alla i familjen. Den mångsidiga båten är enkel att hantera och är en av de absolut bästa i sin storleks- och viktklass. Buster XS är också den perfekta pendlarbåten till och från sommarstugan, samtidigt som den är en utmärkt fiskebåt. Du styr båten från det u-formade aktersätet, som gör att du får en riktigt bekväm och ergonomisk körställning oavsett vilken sida du föredrar att sitta på. Båten är stabil och behaglig att köra tack vare sin breda vattenlinje och den V-formade skrovdesignen.

Similar Posts