Calima Gran Canaria

I och med att Gran Canaria är en vulkanö, med en massiv bergsgrund och med en topografi bestående av sluttningar så blir vattenavrinningen ett problem vid kraftig nederbörd. Därför uppstår störtfloder ofta vid skyfall eftersom vattnet inte kan rinna ner i marken så rinner det längs med marken nedför sluttningar och i bebyggelse blir detta extra påtagligt då marken i byar och städer är ännu mer preparerad.

En Calima brukar pågå från några dagar upp till en vecka och kan variera i styrka. Calimor kan inträffa året runt, men är mer vanligt föremkommande under vår, sommar och höst.Efter ytterligare någon dag lägger sig de dammlikande sandpartiklarna som ett lock på himmlen. Man kan uppfatta som dis eller dimma, men det är alltså små partiklar av sand från Saharaöknen. De luftburna sandkornen bidrar också till att himmlen färgas i olika nyanser av gult, orange och ljusbrunt, beroende på varifrån i Sahara sandkornen kommer ifrån.

Vad betyder Calima?
”Calima” är det namn som lokalbefolkningen på Kanarieöarna använder för att beskriva det sahariska luftskiktet – en skur av dammig, varm vind från en storm från Sahara som passerar över från den afrikanska öknen.
Omgiven av en ocean som också är väldigt djup tätt intill Gran Canaria gör att stora vågor kan slå in över ön, speciellt på den norra kusten brukar detta väderfenomen inträffa oftare och med större vågor.Finkorning sand från Sahara kan virvla upp högt upp i atmosfären och färdas lång väg. Kanarieöarna ligger direkt bredvid och drabbas därför särskilt ofta av detta väderfenomen som heter Calima. De första indikationerna på att en Calima är på väg är att temperaturen stiger och att luften blir dammig. Personer med astma och luftrörsproblem brukar känna av det direkt och folk i allmänhet blir lätt hesa och rassliga i luftrören.

Det händer att orkaner drar in över Gran Canaria och till och med jordbävningar kan förekomma, men det är som sagt ganska sällsynt. Som oftast är det svaga lågtryck som drar in över Grancanaria, ungefär som vanliga regnoväder i Sverige, men till skillnad från rena orkaner och jordbävningar så händer det att Gran Canaria drabbas av kraftiga stormar. Mer vanligt förekommande är däremot så kallade väderfenomen på Gran Canaria, eller extremklimat.
Detta gör det möjligt att utforska stora delar av ön utan att behöva övernatta på annan ort. Att åka över dagen går hur bra som helst, oavsett om man åker till andra sidan ön eller inte med bil.Inga konstigheter egentligen. GC tillhör ju EU. Det enda kruxet kan vara att hitta långtidsboenden som tillåter husdjur, men det finns ju det också. Att hyra bil kan kosta så lite som 20 euro om dagen med full försäkring. Men generellt ska man nog räkna med omkring 30-40 euro om dagen och rabatt ju längre period man hyr. Jag har personligen använt Omega, Inauto och Cicar. Funkar jättebra.

När är bästa tiden att åka till Gran Canaria?
Vädret på Gran Canaria är varmt och härligt året om. Därför har det blivit populärt att resa till Gran Canaria såväl på sommaren som under högsäsongen som sträcker sig från november hela vägen in i februari. Vanligt är att man bokar en resa över vinterlovet.
Ifall du bestämmer tid med exempelvis en byggare eller rörmokare så kan du inte räkna med att personen kommer på utsatt tid. Det kan lika gärna bli dagen efter eller senare i veckan. Även om kackerlackor finns i liten mängd i Sverige är det inget som gemene person råkar ut för. På Kanarieöarna är det inte ovanligt att stöta på kackerlackor, antingen i hemmet eller utomhus. En charmig liten fiskeby och turistort på södra delen av ön. Här råder ett ständigt lugn och byn kantas av en mysig atmosfär med vackra bougainvilleor som slingrar sig längs husväggarna.Gran Canaria har en fantastisk natur med vackra och unika landskap. Det finns flera mikroklimat på ön, vilket gör det möjligt för dessa stora skillnader trots en relativt liten storlek.

Att bo på Gran Canaria som pensionär har många fördelar för hälsan. Det varma och behagliga klimatet året runt gör det lättare att komma ut och röra på sig.
På Gran Canaria finns också Skandinaviska Klubben med en avdelning i Las Palmas och en i San Agustin. Klubben har funnits sedan 1963 och erbjuder en mängd olika aktiviteter för sina medlemmar, bridge, boule, vandringar, fester, minigolf, föredrag och mycket mer.

Hur är luften på Gran Canaria?
Luftkvaliteten är i stort sett godkänd för de flesta. Känsliga personer kan dock uppleva lätta till medelsvåra symptom efter längre tids exponering. Luften har uppnått en sådan grad av föroreningar att den är ohälsosam för känsliga personer.
Något som jag verkligen gillar förutom klimatet är att det är enkelt att utforska ön. Trots att det inte tar mer än 90 minuter att köra någonstans på ön så finns det gott om variation när det kommer till landskap.

Som ung 19 år var jag där 3 månader. Härliga LAS Palmas.Strand och stad i ett var är perfekt. Älskade Las Canteras, de höga vågorna vid strandpromenaden. Alla krogar caféer. Catalinaparken, ta en kaffe. Casa Suecia. Räksmörgås Alla discon vi sprang på.Gratis inträde som tjej och en drink med. Nu vet jag inte hur de är. Alltid roligt och lättsamt där, nästan 50 år sen jag var där med en kompis. Franco var diktator de märktes. Jobb fick vi inga så vi åkte hem.

Den upplevda tryggheten är exempelvis högre i Las Palmas jämfört med Stockholm. Enligt jämförelsesajten Numbeo har Stockholm ett Crime Index på 46 medans Las Palmas endast har 25 (lägre siffra är bättre).Förutom god mat så växer det även ett flertal olika tropiska frukter på Kanarieöarna som säljs på lokala marknader och mataffärer, exempelvis bananer, mango, ananas, pitanga, avokado och olika citrusfrukter.I San Agustin finns bland annat svenska skolan, sjukhus med svensktalande personal, restauranger med svensktalande personal och mataffär med svenska livsmedelsprodukter.Kackerlackor, dricksvatten och att ständigt bli bemött som en turist (trots att jag pratar spanska) var några av de största nackdelarna för mig. Det är sådant som de allra flesta kan stå ut med och lära sig att leva med.

Första resan till GC var i början av 70-talet till San Agustin mot Bahia Feliz. Man kände verkligen av ”Nueva Suecia” med mycket svenskt inflytande. Har senare varit tillbaka till GC vid flera tillfällen till San Agustin och senast till Arguineguin. Då jag behärskar spanska hyfsat tycker jag att GC tyvärr har blivit alltför turistigt och mycket av det genuina har försvunnit. Arguineguin är väl den enda orten söderut som fortfarande har kvar den genuina prägeln från tiden som fiskesamhälle och lite lokala restauranger och veckomarknad i stan. De övriga orterna söderut är ju tillkomna efter San Agustin. Helt nyskapat för turisterna, endast med hotell, barer, shopping centra och nästan ingen lokalbefolkning, och svårt att finna små mysiga restauranger med lokal mat typ tapas, papas arugadas, Ropa Viejo, churros o s v. Jag tycker att det är jättetrist utveckling att de styrande på GC låter satsa på fler och fler all-inclusive-hotell, vilket skapar arbetslöshet och tar död på den lokala näringen. Vi har på senaste åren valt att resa till Puerto de la Cruz på Tenerife i stället för GC. Det är ju en gammal stad med sin lokalbefolkning som lever sitt vardagliga liv.

Tar man det bara lugnt och är uppmärksam så går det oftast bra. Vi har kört bil många gånger på Gran Canaria utan bekymmer, men vi har också sett många bilister som utgjort en fara för andra.Arbetslösheten är generellt hög i hela Spanien och Gran Canaria är tyvärr inget undantag. En stor del av alla jobb som finns på ön kan kopplas samman med turismen. Hej Alex, Tack själv, kul att det uppskattas! Idealista är en bra start. Det är ungefär som svenska Hemnet, fast både för uthyrning och köp. Där kan du även få ett hum om vad hyresnivåerna ligger på då den sidan också riktar sig till lokalbefolkningen. Annars rekommenderar jag att man är nere på plats och går runt till olika mäklare. De bästa boendena hyrs ut ganska snabbt så då gäller det att kunna tacka ja så fort som möjligt när man gått på visning. Livet på Gran Canaria är mindre stressigt. Folk är generellt glada och stressar inte i onödan. Detta i kombination med att många semesterfirare resulterar i en god och lättsam inställning till livet.De senaste 10-20 åren har all-inclusive hotellen haft en negativ effekt på arbetslösheten och den lokala ekonomin, då allt fler turister valt att spendera alla sina pengar på hotellet.Lederna blir inte heller lika stela och personer med artros eller andra bekymmer kan få lindrande effekt. Ensamheten kan också minskas eftersom att det sociala umgänget generellt är vanligare på GC jämfört med i Sverige.

Har du vänner och familj som bor kvar i Sverige kan det kännas isolerat och ensamt. Från Kastrups flygplats är det cirka 5,5 timmes flygresa och från Stockholm Arlanda är det drygt 6 timmar med flyg till Gran Canaria.
Men även den norra sidan har många fina stränder. Här finns något som passar alla, vare sig man önskar en sandstrand med liv och rörelse eller en mer avskild strand utan massturism.Vissa arter kan även flyga och många upplever detta som obehagligt. Oavsett hur rent man har i sitt hem så finns det risk att det kommer in kackerlackor när man bor på Gran Canaria.

Sanden torkar ut luftvägarna och kan även leda till sår i halsen och ögonen. På Kanarieöarna brukar Calima även leda till extremt höga temperaturer. Detta fenomen går oftast över relativt snabbt, men kan ibland pågå under ett par dagar.
Är du inte flytande i spanska behöver du anlita någon som hjälper dig med det mesta när du behöver komma i kontakt med myndigheter. Även spanjorer brukar anlita en så kallad gestor som hjälper dem med pappersarbete.Något som kan upplevas som en nackdel med att bo på Gran Canaria som svensk är det faktum att det är Ö-tid som gäller på ön. Tempot är lägre än vad många svenskar är vana vid.Nackdelen med en annorlunda byråkrati är att det är tidskrävande och kostar pengar då du behöver anlita någon som hjälper till med olika dokument och formulär. Det är i stort sett aldrig längre än 90 minuter med bil till någon del av ön, oavsett var man befinner sig. Från Maspalomas på södra delen till Las Palmas är det cirka 1 timmes körning på motorvägen. Att bo på Gran Canaria är inte något som passar alla. Ölivet är speciellt med ett långsammare tempo och en stressfri inställning till livet. Jag hade absolut kunnat tänka mig att flytta tillbaka till GC som pensionär, men tills dess njuter jag av ön som resmål.Kanarierna är inte på något vis otrevliga, utan det är mer att man aldrig blir sedd som en lokalbo, oavsett ifall man kan konversera på spanska eller inte. Generellt är det väldigt tryggt och säkert på Gran Canaria med liten risk att råka ut för brott. Den lokala polisen tillsammans med Guardia Civil ser till att det är ordning och reda för det mesta. Att enkelt kunna hitta boende är en stor fördel med att bo på Gran Canaria. Det enda som brukar krävas är någon månads deposition samt första hyran som betalas i samband med tillträde.Spanjorerna kom till Gran Canaria på 1400-talet. Idag finns det därför mängder av gamla byggnader i kolonialstil som bevarats, bland annat i stadsdelen Vegueta i Las Palmas.

Trots att fenomenet endast uppstår ibland och ofta under en begränsad tid så är detta en nackdel med att bo på Gran Canaria jämfört med att bo i Sverige.
Detta är en ganska stor nackdel med att bo på Gran Canaria, fram tills den dagen då man lärt sig och behärskar spanska. De flesta på Kanarieöarna pratar nämligen inte engelska. En del som jobbar inom turismen kan grundläggande engelska, men utanför turismen är det väldigt få som pratar engelska.Det kanariska köket har många goda maträtter att bjuda på, bland annat älskade Papas Arrugadas med mojosås samt Adobo de cerdo och Ropa Vieja för att nämna några.

Ifall man inte pratar spanska eller så bra engelska finns även fördelen i att det bor många äldre skandinaver på Gran Canaria, både permanent och säsongsvis. Att hitta likasinnade är relativt enkelt för den som vill.
Tack vare det varma och behagliga klimatet så spenderas en stor del av dagen utomhus. I Sverige är vi gärna inomhus under vinterhalvåret, men på Gran Canaria sitter man gärna ute och äter eller bara umgås.Bland annat finns det en norsk kyrka, norsk kyrka och norsk läkarmottagning samt affär som säljer norska livsmedel. Det är en liten ort på södra delen av ön.

Kan det bli jordbävning på Gran Canaria?
Elva av jordskalven inträffade i bergskedjan Cumbre Vieja sydväst om La Palma, där det var ett vulkanutbrott 2021. Två av skalven inträffade nära vulkanen Enmedio under vattnet mellan Gran Canaria och Teneriffa, enligt information på webbplatsen för IGN, Spaniens geologiska institut.
Detta behöver inte alltid vara en nackdel, utan för någon som söker mindre stress i vardagen och inte har ett behov av att få saker gjort lika snabbt så kan det istället vara en fördel.Maspalomas är ett lugnt och tryggt område på södra delen av GC med en rad olika boenden tillgängliga. Här har jag bott vid två tillfällen och det kan jag varmt rekommendera.

För dig som vill bo på Gran Canaria och anamma den kanariska kulturen är den lilla orten Agüimes ett utmärkt val. Här bor i stort sett bara kanarier och man kan beskriva orten som en miniversion av Gran Canaria innan massturismen.
För den som vill bo på Gran Canaria och önskar att bo där lokalbefolkningen bor så är Las Palmas ett utmärkt alternativ. En nackdel kan dock vara att det inte är lika varmt året runt som på södra delen av ön.Är du pensionär är detta förmodligen ingen nackdel eller bekymmer, men för dig i arbetsför ålder kan det vara svårt att hitta ett jobb såvida det inte specifikt riktar sig mot den svenska marknaden. Detta fenomen är inte specifikt för Gran Canaria, utan det gäller i många länder runtom i världen. Men eftersom att turismen är så påtaglig här så innebär det att lokalbefolkningen gör ett antagande om att utländska personer är turister. Det finns alltid något kul att göra på Gran Canaria, oavsett om det är vattensporter, vandring, strandpromenader, golf eller något annat som lockar. Här finns ett stort utbud av olika aktiviteter året runt.

När är det Calima på Gran Canaria?
Calima 29. desember. Vädermodeller visar att mer calima kan komma snart, och pågå några dagar in i 2023. När luften blir disig på Kanarieöarna är det inte alltid fukt som är orsaken. Cachad
Här kan du läsa mer om några vanliga fördelar och nackdelar som svenskar upplever med att bo på Gran Canaria permanent eller säsongsboende under vinterhalvåret.Som boende på Gran Canaria kommer du att behöva navigera genom den spanska byråkratin som tidvis kan vara långdragen och upplevas som omständig utifrån ett svenskt perspektiv.

Hur solsäkert är Gran Canaria?
Så här ser de genomsnittliga temperaturerna ut ett vanligt år på Gran Canaria – som är ett av de mest solsäkra destinationerna i världen med 2,805 soltimmar årligen! Dock skiljer sig temperaturen mycket inom landet, med kyligare väder inåt landet, uppe i bergen.
Klimatet är fantastiskt i stort sett året runt på den södra delen från Maspalomas till Amadores och Puerto de Mogan. Det är nästan aldrig för varmt och det är absolut inte för kallt.För lokalbefolkningen finns det största utbudet av nattliv i huvudstaden Las Palmas, men även i partystaden Playa del Ingles, som lockar festsugna resenärer från hela världen.

Många svenskar och andra nordbor har genom året valt att resa till Kanarieöarna och vi är många som blivit förälskade i just Gran Canaria. Men hur är det egentligen att bo på Gran Canaria som svensk? Och vilka fördelar och nackdelar finns det?I Skrivande stund är priset på bensin cirka 12 kronor på GC medans 1 liter bensin kostar drygt 18,50 kronor i Sverige. En skillnad på cirka 6 kronor, vilket såklart blir en hel del pengar i längden.

Vad betyder Maspalomas?
Maspalomas, eller Maspalomas Costa Canaria, är en turistort på ön Gran Canarias sydöstra kust. Mest känt är Maspalomas för sanddynerna, Dunas de Maspalomas, som är ett fyra kvadratkilometer stort ökenområde vid öns sydliga udde. Stranden bortom dynerna är en halvmilslång nudiststrand.
Puerto Rico är en turistort på södra delen av ön som har det mesta i form av mataffärer, nöjen, restauranger, strandliv och nattliv. Även här finns en rad olika boenden att välja mellan till rimliga priser.Vill du leva ett stillsamt liv på norra delen av ön är Agaete en trevlig ort att kika närmre på. En liten hamn- och fiskeort med en befolkning på cirka 6000 invånare. Turismen är begränsad och de flesta som bor här är lokalbor. Observera att denna artikel är skriven utifrån ett svenskt perspektiv. Fördelarna och nackdelarna utgår därför ifrån svenska lönenivåer, arbetsförhållanden och den standard vi är vana vid att ha när man bor i Sverige. Gran Canaria och i synnerhet den södra delen av ön har ett av världens mest gynnsamma klimat. Under vinterhalvåret är det ofta 20-25 grader i solen under dagtid och på sommaren är det generellt svalare än på spanska fastlandet.Det är något som är relativt unikt i denna del av världen och en fördel som boende på ön är att man enkelt kan besöka flera olika orter med denna vackra arkitektur. Teror och Arucas är två exempel på orter med många vackra byggnader.

Kan du prata flytande spanska är det enbart den lokala jargongen och kanariska uttryck som du behöver lära dig. Om du inte kan spanska finns det en språkbarriär mellan dig och lokalbefolkningen.
Det finns alltid nackdelar och sådant som kan upplevas som mindre bra. För min del var det bland annat långt ifrån familjen i Sverige. Från mitt perspektiv är Gran Canaria en underbar ö att flytta till som pensionär ifall man vill ha värme och sol året runt.Vill du bo på Gran Canaria med god standard i en lugn miljö med närhet till det mesta är Sonnenland ett bra alternativ. Det är kort och gott ett bostadsområde som ligger på en sluttning ovanför Maspalomas och Playa del Ingles.

Notera också att det som listas som en fördel eller nackdel också kan vara det motsatta beroende på varje individs önskemål och utgångspunkt. Vi är ju trots allt unika individer med olika preferenser.Vid tre olika tillfällen har jag flyttat ner tillfälligt och bott på GC. Under den tiden har jag mestadels haft positiva upplevelser, men precis som i andra länder och även i Sverige så är inte allt guld och gröna skogar.I Puerto de Mogan finns tillgång till en fin sandstrand, mataffärer, restauranger och kollektivtrafik. Här hålls även en återkommande marknad varje vecka.Playa del Ingles kallas även för PDI. Lokalbefolkningen som bor i Playa del Ingles bor främst i stadsdelen San Fernando. Här finns bland annat mataffärer, stränder och ett stort utbud av nattliv.

På senare år har uppkopplingshastigheten ökat på Gran Canaria och numera finns det höghastighetsinternet på flera delar av ön, inte minst i Las Palmas.
Denna turiststämpel kan bli frustrerande i längden och det kan även leda till att man inte känner sig som en del av det lokala samhället, trots att man är permanent boende.Tack för denna sammanställning, den hjälper att navigera vidare i sina tanka om man funderar på att spendera någon tid på ön eller flytta dit permanent. Har ni något tips om var man kan söka en bostad att hyra. För alltså vanliga inkomsttagare.

Calima är ett väderfenomen som har sitt ursprung i Saharöknen i Afrika. Torr och varm östvind blåser och för med sig sanddamm som gör det svårt att andas.
Svenska skolan på Gran Canaria grundades redan 1965. Att bo på Gran Canaria som familj gör det därför möjligt att ge barnen svensk undervisning. Detta kan vara särskilt fördelaktigt ifall man vid ett senare skede planerar att flytta tillbaka till Sverige.Lönenivån är generellt väldigt låg på Kanarieöarna och i Spanien överlag. Många jobb är lågkvalificerade och har en genomsnittlig månadslön som uppgår till 1000 euro.

Gran Canaria var ön som blev min första flytt utomlands för över 12 år sedan. Just därför ligger GC mig extra varmt om hjärtat och jag har många härliga minnen från min tid som boende på Gran Canaria.

Det lugna och trygga samhället är positivt för många familjer som väljer att flytta ner. Med föräldrar som kan gå ner i arbetstid eller jobba hemifrån blir det också en chans att spendera mer tid tillsammans som familj.
Att äta ute på restaurang är billigare, frukt och grönsaker är billigare och likaså det mesta i mataffären med undantag för importerade varor. Taxiresor är billigare och hyrorna är generellt lägre.För ungdomar och HBTQ+ personer är Playa del Ingles ett populärt val. Här finns ett stort utbud av restauranger och barer som riktar sig mot skandinaver, exempelvis dansrestaurangen Playa del Sol.

Namnet är tyska och betyder “solens land”. Området byggdes upp på 1980-talet. Allt fler kanarier som jobbar inom turismen väljer att bosätta sig här och det finns en god mix mellan expats och kanarier.
Här finns också små kliniker som är riktade mot turister och säsongsboende med svensktalande personal. Ett exempel är sjukhuset i San Agustin – Hospiten Clínica Roca.San Agustin är den såkallade “svenskbyn” på ön. Här bor en stor andel av säsongsboende svenskar. En lugn och trygg liten ort med tillgång till strand, kollektivtrafik och nöjen.

Två frågor: Hur är det att resa till och bo med hund på GC? Vad kostar det att hyra bil? Och var kan man göra det? Vi har en charterresa planerad till PDI, men inte tagit hyrbil från flygplatsen.
Närheten till matafaffärer, gym, strand och kollektivtrafik gör det till en ideal plats i kombination med att det är behagligt klimat året runt i Maspalomasdalen.

Oavsett var man väljer att bo på Gran Canaria så är det aldrig långt till en fin strand. Några av de finaste stränderna finns på den södra delen, så som Playa de Amadores och Anfi del Mar.
I Sverige är det vanligt med långa väntetider för att hitta en bostad att hyra. På Gran Canaria är det tvärtom. Det är sällan någon uthyrningsbrist och nästan varje mäklare har ett antal hyresobjekt som de förmedlar.För den som har garantipension kommer det inte längre att vara möjligt att få denna utbetald ifall man väljer att bo på Gran Canaria som pensionär, vilket såklart kan vara en stor nackdel. Personer med vanlig pension och tjänstepension bör generellt inte påverkas av detta.

Yumbo är exempelvis ett av världens största nöjescentrum för HBTQ+ personer. Även Puerto Rico har ett större utbud av barer med ganska livligt nattliv.
Sjukvården i Spanien håller generellt en hög standard jämfört med andra länder i världen. På Gran Canaria finns bland annat ett större sjukhus i Las Palmas, men även mindre sjukhus i den södra delen.

Trafiken på GC är generellt hetsigare än i Sverige, särskilt i Las Palmas. Förutom att många lokala bilförare kör som galningar så delar du vägarna med busschaufförer som kör vilt och turister som inte är vana vid att köra bilen de kör.
Det varma klimatet är utan tvekan en stor fördel med att bo på Gran Canaria utifrån ett svenskt perspektiv, eftersom att det inte finns någon motsvarande plats i Sverige med varma temperaturer och sol året runt. Det går också att hitta lokala byar utan massturism. För storstadsliv finns Las Palmas, som har det mesta. Att gå ut och äta är relativt billigt och likaså går det att hitta fina boenden för långtidsuthyrning till rimliga priser. Även i Sverige är det vanligt med höghastighetsinternet, så just denna punkt är mer en upplysning om att det inte är något man behöver oroa sig över när man flyttar till GC.Eftersom att Gran Canaria är ett av världens mest populära resmål är det kanske ingen överraskning att det finns goda flygförbindelser dit från ett flertal länder i världen, särskilt Skandinavien, Tyskland och Storbritannien.

Vi ska prata om internationella ID-kort. Jag får ofta frågan från vänner och bekanta som ska resa till Gran Canaria om det funkar att flyga hit med enbart ett internationellt ID-kort eller ej. Om detta mina vänner, ska vi snart bli varse!

Det finns roligare saker att lägga sina surt förvärvade slantar på än turistfällor. Denna vecka tar Putte upp en till synes oskyldig (men genial) turistfälla vid den omåttligt populära stranden Playa de Amadores på Gran Canaria. En fälla som turister går i dagligen och som uppskattas kosta dem över 10 miljoner kronor varje år. Så undviker du den!
Infrastrukturen och vägarna på Gran Canaria är riktigt bra och trafiken på Gran Canaria är långt ifrån så kaotisk som i Indien. MEN, det är vissa grejer som funkar lite annorlunda här och som kan va bra att känna till. Och så finns det en dödsfälla som alla som har tankar om att ge sig ut i trafiken här bör känna till innan de gör det.

Jag upplever att gemene man har uppfattningen att det är olagligt att ta med sig kött från Spanien till Sverige och jag får ofta frågan från vänner och bekanta som är här på besök och det har även hänt att ni lyssnare har mailat in och frågat om detta. Men…vad är det egentligen som gäller? Får man ta med sig kött från Gran Canaria till Sverige?
Många vet att Kanarieöarna hör till Spanien men få vet att Kanarieöarna faktiskt har en egen gemensam flagga och att även de 7 största öarna i sin tur har egna flaggor.2018 reste 600.000 svenska turister till Kanarieöarna och i förra avsnittet pratade vi om vilken kanarieö som är mest populär generellt. Men håller svenskarna med om att just den ön är den bästa eller är de av en annan åsikt? I detta avsnitt besvarar jag frågan vilken kanarieö som är svenskarnas favorit!

Ja vad betyder egentligen uttrycket som används i princip alla spansktalande länder och som betyder något i stil med ”att göra sig svensk”? Betyder det att man är stängda som nötter så som många från andra länder tycker att vi svenskar är? Eller betyder det något annat? Och vart fasen kommer uttrycket ifrån egentligen?
Kan man redan lite basic spanska så är det riktigt gött att kunna krydda språket med ordspråk. Det ger lite stilpoäng och det underlättar ju att förstå vad folk man pratar med egentligen menar när de pratar om nötter, åsnor, pengar och fåglar. Vad betyder egentligen ”mycket väsen, få nötter” och vad fasiken betyder ”stor åsna, gå eller inte gå”.

Ja hur stor är ön egentligen? Är det en liten plutt eller är det faktiskt en rejäl bit? Är ön större än Gotland och Öland? Är Mallorca större än Gran Canaria, eller? Om detta mina vänner, ska vi snart bli varse!
Nätet svämmar över med vackra foton från Barranco de las Vacas på Gran Canaria. Vad är det för ställe egentligen? Varför åker alla dit och är det värt att besöka stället?

I förrförra avsnittet pratade vi om att det just nu begås en hel del stölder vid Playa de Amadores och Puerto Rico och i synnerhet på promenaden som förbinder de två superpopulära badorterna. Skulle skurkarna bli dömda för stöld så riskerar de mellan 6-18 månaders fängelse och skulle det visa sig att de tillhör en kriminell organisation och bli dömda för flera fall av stöld och därför döms till grov stöld så handlar det om fängelse mellan 1 till 3 år. Frågan är bara: finns det ens fängelse på Gran Canaria och Kanarieöarna?Idag tänkte jag besvara frågan vad ”Calima” är för någonting här på Gran Canaria. Är du turistare så har du kanske aldrig hört talas om den fruktade ”Calima”. De senaste veckorna har jag från flera håll fått till mig om flera skandinaviska turister som vittnar om tjuvar och rånförsök vid en av de absolut populäraste stränderna på Gran Canaria. Därför känns det som att det är på sin plats att utfärda en varning till er som är på Gran Canaria just nu eller som planerar att åka till Gran Canaria inom närmsta framtiden. Det råder ju ingen brist på härliga sandstränder på Gran Canaria MEN det finns ju även väldigt vackra naturstränder, stenstränder och klippor som man kan besöka. Och något som många turister inte känner till är de naturliga poolerna som finns lite här och där på Gran Canaria.

Bensin och diesel är galet dyrt i Sverige just nu men vad kostar det på Gran Canaria egentligen? Är priserna högre eller lägre? Om det ska vi bli varse i detta avsnitt!Vi räknar även ut om det är Sverige eller Gran Canaria som har flest ljusa timmar per dygn och jag har en lång utläggning om varför Sweden wins the battle but Gran Canaria wins the war när det kommer till just ljusa timmar per dygn! Det är många med mig, både svenskar och norrmän, som valt att bo helårsvis, halvårsvis eller periodvis på Gran Canaria av just dessa anledningar. Vissa flyttar hit för att leva gött som pensionär, andra flyttar hit för att jobba digitalt, andra flyttar hit för att utöva sin favoritsport tex cykling eller att köra motorcykel. Ja det finns många anledningar att flytta till Gran Canaria! Men hur många svenskar och norrmän bor egentligen på Gran Canaria? Det är väldigt få svenskar som jag pratat med som besökt stranden ”Playa de GuiGui”. Faktum är att det faktiskt är många svenskar som jag pratar med som aldrig ens hört talas om Playa GuiGui. Är det värt att besöka stranden ”Playa de GuiGui”?

Var är det Solsäkrast på Gran Canaria?
Puerto Rico är en av Gran Canarias mest solsäkra orter. Här skiner solen 340 dagar om året.
Många åker till Gran Canaria för att sola och bada och självklart är det då viktigt att hålla koll på hur vattentemperaturen är. Vi redogör för hela året!

Gör Gran Canaria Quizen och skicka in dina svar för att ha chansen att vinna finfina priser från Gran Canaria Podden Shoppen! År 2022 börjar närma sig mot sitt slut och vad passar väl bättre än att köra ett litet Gran Canaria-quiz för att stämma av och finslipa sina Gran Canaria-kunskaper?Gran Canaria är så mycket mer än bara sol och bad på fantastiska stränder. Öns mikroklimat ger upphov till väldigt olika natur på olika delar av ön och på norra sidan är det mycket grönare och frodigare än på öns södra torra del där solen nästan alltid lyser och det väldigt sällan regnar. Av den anledningen är norra delen av ön perfekt för hiking och utanför städerna Firgas och Moya ligger en gammal ruin av ett spabadhotell från 1868 som man kan vandra till. Ja det är sant! Det går att spara 4 kronor per liter om man vet vart på Gran Canaria man ska tanka. I detta avsnitt avslöjar jag vart du ska åka för att spara soppapengar! Dagens avsnitt ska handla något supernyttigt nämligen en exotisk superfrukt som heter Tunos. Och vad är det för speciellt med denna frukt, vad smakar den, vart växer den och hur kommer det sig att den är gratis?Roque Nublo är ett enormt naturmonument och lite av Gran Canarias största kännetecken. Hit, till 1813 meter över havet, vallfärdar mängder av turister varje år för att beskåda 80 meter stora Roque Nublo. Men frågan är: är det värt besöket?

Ja det är faktiskt så att det finns ett helt gäng av svenska namn som betyder massa saker på spanska. Linda, Carro, Perra osv osv. Kanske betyder till och med ditt namn eller någon du känner någonting på spanska. I dagens avsnitt av Gran Canaria Podden pratar vi om Johnny Cash och svenska namn som betyder någonting på spanska!
På Gran Canaria är det sommar året runt. Det va mycket därför som jag bestämde mig för att bo deltid här. Föga visste jag att Gran Canaria är biker heaven! Nu har jag avverkat ca 2000 mil på motorcykeln på ön och i detta avsnitt tänkte jag berätta om hur det är att köra motorcykel på just Gran Canaria, varför ön är ett mc-paradis och lite saker som är bra att tänka på om man kommer hit för att köra hoj!Kraftiga regn och stormvindar i kombination med calima – sandstormar från Sahara – har drabbat Kanarieöarna de senaste dagarna. Tusentals finska turister har rest till Kanarieöarna.Över 125 incidenter har rapporterats under julhelgen, de flesta från Gran Canarias huvudstad Las Palmas. Hundratals blixtnedslag har noterats, träd har rasat över hus, tak blåst ner och vägar har svämmats över.

Vart är det finast på Gran Canaria?
Bo i Las Palmas för att uppleva det bästa nattlivet på Gran Canaria. Den största staden på ön har ett brett utbud av barer, restauranger och nattklubbar, som besöks av lokalbefolkningen, studenter och festglada turister. I Las Palmas finns även många trendiga kaféer, irländska pubar och ställen med livemusik.
SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.Kom ihåg att nattlivet i Spanien börjar mycket senare än i Sverige. Barerna börjar fyllas upp runt kl. 11, och vissa klubbar öppnar sina dörrar så sent som kl. 1 eller 2. Så förbered dig på fest tills solen går upp!

Om du vill uppleva lokala traditioner på semestern är det bäst att bo i Las Palmas. Öns huvudstad anses ha det bästa klimatet av alla städer i världen, är fylld med intressanta sevärdheter och perfekt belägen för att göra utflykter till närliggande städer och byar.
Gran Canaria är ett av de mest kända och populäraste resmålen bland Kanarieöarna. Ön har i många år varit en favoritplats för turister, inte bara på grund av sitt sköna klimat, utan även tack vare det stora utbudet av kultur, nattliv och vacker natur.

Gran Canaria kallas också ofta för ”Europas Hawaii”. Detta beror naturligtvis på de utmärkta surfförhållandena under en stor del av året. På norra sidan av ön, från Las Palmas till Gáldar, är det inte ovanligt med 5 meter höga vågor!
Gran Canaria har utsetts till en av bästa destinationerna i världen för vindsurfing. Vattensports-älskare bör bege sig till stränderna i Las Palmas de Gran Canaria. Playa Las Canteras är tack vare sina gynnsamma förhållanden populär bland vindsurfare året runt. Vill du se hur proffsen tar sig an vågorna? Sätt kurs mot stenstranden Pozo Izquierdo för en riktigt bra show. Det blåser friskt här, och vindstyrkan kan ibland uppmätas till 96 km/h.Om du bor i Las Palmas kan du besöka Triana, som tillsammans med Vegueta är de äldsta kvarteren i staden. Titta förbi på en av barerna och unna dig lokala specialiteter som ”Papas Arrugadas”, och fortsätt sedan vidare för att se byggnaderna som daterar tillbaka till 1100-talet. Bodega Los Berrazales är ett annat fint utflyktsmål på Gran Canaria för dig och din partner. Förutom husets vingård, finns även ett kaffeplantage och trädgård med tropisk frukt. Provsmaka vingårdens produkter, lär dig mer om Bodegans historia och promenera genom fält och fruktträdgårdar under den kanariska solen. Vill du uppleva en traditionell spansk festival? Res till Gran Canaria under karnevalsäsongen, en av årets höjdpunkter där festligheterna sträcker sig över hela tre veckor. Karnevalerna är lika energiska och livliga som de i Rio de Janeiro. De största karnevalerna äger rum i huvudstaden Las Palmas, Maspalomas, Mogán och Galdar, men även andra byar och städer över ön har sina alldeles egna lokalfester under denna period. Vill du upptäcka den mer bergiga sidan av Gran Canarias kust? Då kan du åka till den spektakulära Playa de Güigüí. Den är inte alls lika lättillgänglig som öns övriga stränder, och det går endast att nå den med båt eller via en fem kilometer lång vandringsled. På stranden finns inga affärer, restauranger eller turisthordar, och det är möjligt att du har hela viken för dig själv – ett riktigt smultronställe! Güigüí-stranden har även svart sand, som är en påminnelse om Gran Canarias fascinerande vulkaniska historia. På södra Gran Canaria hittas det bästa nattlivet i Playa del Inglés, Maspalomas och Puerto Rico, platser som alla ligger nära varandra. En intressant detalj är att en stor del av Gran Canarias nattliv utspelar sig i köpcentrum, som fungerar som klubbar på natten. Yumbo, Plaza och Kasbah är tre exempel, som alla är lättillgängliga från ett semesterboende i Playa del Inglés.Ett av de mest familjevänliga resmålen på Gran Canaria är Maspalomas. Många av semesterhusen i Maspalomas har fin utsikt över stränderna, och ligger bara ett stenkast ifrån områdets, och kanske hela öns, största sevärdhet: de imponerande sanddynen. Dessa sanddyn, som är naturskyddade, bildades under istiden och påminner en del om Sahara-öknen. Barnen kommer garanterat tycka det är roligt att klättra upp och rulla nedför sandbackarna.

Puerto Rico de Gran Canaria, beläget i den sydvästra delen av ön, anses vara den mest familjevänliga semesterorten på Gran Canaria. Playa de Amadores, en konstgjord strand med sand som hämtats från Sahara-öken, är perfekt för en stranddag med barnen. Den gyllene sanden och det stilla vattnet gör den lämplig för småbarn och unga simmare. Playa de Amadores har många faciliteter såväl som flera barer och restauranger. De äldre barnen kan njuta av roliga vattensporter, och det är också möjligt att ta med hela familjen på en båttur längs kusten. Om man har tur kanske man får se delfiner och valar simma tillsammans med båten i deras naturliga Atlantmiljö!
Playa Las Canteras i Las Palmas har röstats fram som den bästa citystranden i världen. Ingen annan strand i världen får så många soldagar per år, och luftföroreningen är mycket lägre än på andra stora stadsstränder. Trots att den ligger såpass centralt på är den stor nog för att strandupplevelsen ska kännas naturlig och ”vild”. Den södra delen av stranden har inget rev och nästan dagligen rullar fina vågor in viken till surfarnas stora förnöjelse. Tack vare de gynnsamma förhållandena och avsaknaden av farliga strömmar lockar Playa Las Canteras också många vind- och kitesurfare.De som letar efter en solsäker semester, även under vintern, bör hyra ett semesterboende på Gran Canaria. Denna Kanarieö, där man brukar säga att en evig vår råder, är ett fantastiskt resmål för naturentusiasten, matälskaren och de som söker efter kultur och skönt strandliv.Förutom alla långa och bekväma stränder, är Maspalomas väl anpassat för att välkomna barnfamiljer. Matutbudet innehåller många spanska och internationella restauranger, affärer, kiosker och stormarknader. Dessutom hittas flera stora nöjesparker i närheten. Familjer som gillar adrenalinkickar kan spendera en rolig dag på vattenlandet Aqualand Maspalomas. Annars är Holiday World alternativet för de som söker efter en klassisk nöjespark med pariserhjul, berg-och-dalbana och radiobilar.

Vad är Calima Gran Canaria?
– Calima är ett vanligt väderfenomen på Kanarieöarna, påminner Aaltonen, men tillägger att det ändå är viktigt att följa med hur situationen utvecklas. Calima är namnet på väderfenomenet som består av varma, kraftiga vindar som för med sig sand och damm från Sahara. Stormarna inträffar främst vintertid.
Ta en romantisk promenad på de smala gatorna i Agaete där man kan se tydliga exempel på den kanariska arkitekturen. Missa inte den botaniska trädgården El Huerto de las Flores, som är fylld av blomster och perfekt för en stämningsfull picknick för två. Agaete-dalen, även känd som den ”bördiga dalen”, har tät tallskog, dramatiska toppar och ligger nära havet. Denna djupa dal är perfekt för de som vill undvika turistmassorna, slappna av och uppleva den lokala vardagen på Gran Canaria. Lokalbefolkningen menar på att om man smakar källvattnet från någon av de små porlande bäckarna i dalen garanteras man ett långt och hälsosamt liv.

Similar Posts