Carlshälls Gård Julbord

I år blev det ett besök på Carlshälls Gård. Efter en kort båttur över till Långholmen så smörjde vi kråset som sig bör på ett julbord. All mat och dryck satt fint i kylan!Carlshälls Gård på Långholmen | Karlshällsvägen 14, SE 117 33 Stockholm | Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. | Tel: 08-668 07 10 | SITEMAP

Här på Carlshälls Gård på Långholmen i Stockholm håller vi Julbordstraditionen högt när det gäller miljön, inramningen och julmaten. Här erbjuds ni ett genuint julbord med Tradition och Innovation. Julbord här på Carlshäll är en upplevelse som börjar redan vid resan hit. Du kommer med vår mysiga julbåt ni får uppleva en trevlig och stämningsfylld tur över Riddarfjärden samtidigt som ni avnjuter varm glögg och ser stadens ljus över Mälarens vatten. När ni kommer fram efter ca 15 min färd så väntar en kort promenad längs den marschallbelysta och julslingebelysta vägen upp till Carlshäll.
Brännvinskungen LO Smith möter upp vid bryggan varje kvällssittning måndag – lördag och även vissa eftermiddagssittningar, – Obs, han är ibland på resande fot i brännvinsaffärer! Fråga oss om du vill veta exakt vilka dagar!L.O. Smiths ekonomi gick dock senare omkull och Carlshälls Gård på Långholmen blev så småningom mentalvårdsanstalt (1904), först i privat regi och senare för landstinget. Under 2:a världskriget blev gården ett hem för finska barn, för att avsluta sin vårdande form under 70-talet med narkomanvård.

Under ”Brännvinskungens” tid anlades de stora terrasserna på Carlshäll. Gårdens trädgård ansågs som den vackraste i Stockholm. Här fanns ovanliga växter och träd, exempelvis en Kaukasisk Vingnöt. L.O. Smith lät 1877 bygga till den västra flygeln med en musik- och biljardsalong, (nu kallad Brännvinskungens Sal)

Senare ägdes Carlshäll som sommarbostad bl a av kryddhandlare S F J Lindström. År 1875 övertogs gården av grosshandlare Lars Ohlsson Smith, vanligen kallad ”Brännvinskungen”. Han skaffade sig en förmögenhet på att tillverka och sälja ”tiodubbelt renat” brännvin till lågt pris från sin spritfabrik belägen på Reimersholme.Carlshälls Gård mitt i Stockholm på den lummiga ön Långholmen. Här byggde år 1837 arbetschefen vid Långholmsfängelset, Carl Modeer, en herrgård där han ville njuta sin ålderdoms höst. Han gav gården namnet Carlshäll och slog sig till ro med hustru och två kor.

Sedan 1989 har Carlshälls Gård, till mångas nöje och härliga minnen, fungerat som festvåning, konferensgård och restaurang. Gården som erbjuder perfekt inramade festarrangemang och möten. Bröllop, jubileum, julbord, konferens och andra festliga tillfällen då vi och ni möts. Jag heter Anette är född 1970 i Stockholm. Jag driver och äger Guldtassens Trim & Hund Spa & Nagelparadiset där jag jobbar som utbildad Hundfrisör & Nagelterapeut. Jag älskar träning & hälsa, är en driven person som alltid har nått på gång. Jag är alltid glad & positiv. Och tacksam för varje dag! Ny Trelå-konsert i Ekensbergskyrkan Solna och i Gröndals kyrka. Häftiga rytmer och täta klanger från Haiti, Afrika, Norden, Ungern och Bulgarien. Under ledning av Karin Bjurvald och med Hjalmar Öhrström på slagverk.

”Tre lå” på turné till Galway i Irland i juni med framträdanden i församlingskyrkan S:t Nicholas, på puben The Quays och på gatan. Folkmusik från Bulgarien, Norden, Irland m.m. Solist Andreas Weiland.
”Trelå” i Uppenbarelsekyrkan, Hägersten – en folkmusikalisk körupplevelse! Sånger från Haiti, Afrika, Irland och Norden med Andreas Weiland och Hjalmar Öhrström på slagverk.Folkmusik med Kuriosakören i Andreaskyrkan, Södermalm, folkmusik från Haiti, Irland och Norden med Andreas Weiland som solist och med Hjalmar Öhrström på slagverk.Stödkonsert för Haiti. I samarbete med Svenska Kyrkan i Hägersten gjorde vi en insamling för Haiti i samband med en konsert i Gröndals kyrka. Vi sjöng nästan alla sånger i vår repertoar på haitisk creol.

Misa Criolla, argentinsk mässa skriven av Ariel Ramirez. Framförd tillsammans med den sydamerikanska folkmusik- gruppen Abril. Uppenbarelsekyrkan i Hägersten, Stockholm.
The Moor&Coast Festival i Whitby:”TrelåTre”! Kuriosa deltog med en konsert vid en folkmusikfestival i England. Samma konsert framfördes även hemma i Gröndal och i Brännkyrka. Se programbladet!Sedan 1989 har Carlshälls Gård, till mångas nöje och härliga minnen, fungerat som festvåning, konferens och restaurang. Carlshälls Gård är en mycket vacker byggnad vars stomme är av packat kalkbruk. Huset är det enda i Stockholm som byggts på detta sätt.

– Det har varit väldigt mycket bokat. Men med de nya restriktionerna har företag bokat av, men det är fortfarande upp emot 400 personer per sittning. Vi har behövt plocka bort en tredjedel av våra sittplatser på grund av corona.
Börjar 25 november. Carl Michael Bellman tar emot med visor. Gästers ankomsttider sprids ut, placeras vid sitt bord och serveras delvis vid bordet. För sällskap mellan 24 och 60 personer erbjuds ett eget rum kostnadsfritt. Sällskapen delas upp i bord om maximalt 8 personer.Inte julbordsbuffé i år. Men privata tillställningar i stället. Det är samma restriktioner som vanligt. 8 personer per bord och 1 meter mellan sällskapen.

Similar Posts