Chokladask Mörk Choklad

Chokladask från italienska Oliva fylld med mörk praliner med kolafyllning. Varje praliner är inslagen i papper som tillsammans ligger i en vacker ask med röd rosett. Oliva startades av Luigi och Cesare…Chokladen har en lång och spännande historia som man till och från genom livet stöter på. Men hur chokladaskens historia ser ut var, i alla fall för oss, något helt outforskat. Man skulle kunna tro att chokladasken togs fram som en presentask att ge exempelvis kungar och adelsmän, då det i början av chokladens framväxt framförallt var eliten som fick njuta av dess fylliga och söta smak, men så var det inte. Traditionen med chokladasken, så som den vi är bekanta med idag, började så tidigt som 1853. Det var företaget Cadbury som utnyttjade att importkostnaderna sjönk och därför skapade den första chokladkartongen. Kanske inte den mest glamorösa historien, men väldigt intressant.

Blir du också “pirr i magen”-glad av bara tanken på choklad? Men känner att du bör hålla dig borta från det goda i större utsträckning? Sluta med det, menar forskare som faktiskt förespråkar ett par bitar choklad – varje dag! Här listar vi 7 orsaker till varför du bör unna dig mer choklad!
1. Tanken att choklad gör dig lycklig har nog slagit dig förr och där har du rätt. Choklad innehåller nämligen serotonin – som påverkar ditt humör positivt!

All vår choklad tillverkas från kakaobönor i vår lilla fabrik på Österlen. Ett äkta svenskt hantverk som tillverkas lokalt för att sedan skeppas till stjärnkrogar, butiker och varuhus runt om i hela världen.
Våra produkter innehåller inga konserveringsmedel och bör konsumeras som färskvara. Produkterna har datumstämpel men generellt gäller följande: Praliner håller i 4-8 veckor, kolor/nougat/konfekt 2-4 månader, chokladkakor 6-12 månader, övriga torrvaror cirka 12 månader.Ibland får man fler symtom förutom att ha svårt att bajsa. Du kan också känna smärta i ändtarmsöppningen. Om du ser blod när du torkar dig kan det bero på att du har fått sprickor där. Det är också vanligt att bli illamående, få ont i magen eller känna som att magen är utspänd. Det kan kännas som om tarmen inte är tömd trots att du precis varit på toaletten. Om du lider av förstoppningsdiarré, alltså att du är ömsom hård och lös i magen, kan det vara värt att kontakta din läkare för att utreda ifall du lider av någon form av IBS.

När du behöver snabb lindring kan du använda laxermedel i form av mikrolavemang eller suppositorier – kapslar som du för in i rumpan. De verkar snabbt (vanligtvis inom 5-15 minuter) genom att mjuka upp det hårda längst ut i ändtarmen. Detta är även lämpligt för dig som är gravid.
Både barn och vuxna kan lida av förstoppad mage ibland och få svårt att gå på toaletten. Vid förstoppning är det svårt att bajsa, det kan göra ont i magen och man får ofta hård avföring. Vi ger tips på både medicin och huskurer för lindring när du är hård i magen.Det beror på vem du frågar och vilken typ av choklad som menas. Personligen anser jag att allt fungerar i rimliga mängder. Ibland är det bara så att själen behöver lite choklad och då vill jag ändå säga att det är okej.

I Sverige äter en person ungefär 7 kilo choklad varje år. Vi i Sverige är ju kända för vårt lösgodis och i jämförelse med andra länder har vi faktiskt även ett bra utbud av chokladkakor. Speciellt kända är Marabou men det finns även andra tillverkare som Fazer och Cloetta.Det är ingen nyhet att det finns många råd och rön kring choklad och dess egenskaper. Vissa hävdar att det finns flera hälsofrämjande fördelar medan andra menar att det inte stämmer alls. Jag ska försöka ge dig en så samlad bild av vad jag vet.

Är mörk choklad bra för magen?
En rejäl kaka mörk choklad är kanske den rätta presenten till en magsjuk släkting. Ämnen i kakao kan nämligen lindra diarré, enligt en ny studie.
Det är nyttigt med mörk choklad men här är jämförelse mellan näringsvärdet hos några olika sorter av mörk choklad som visar att de är väldigt olika nyttiga.

I Schweiz äter befolkningen också mycket choklad. Det kan bero på att de har förträffliga chokladtillverkare. Två välkända tillverkare från Schweiz är Lindth och Toblerone. Jag är säker på att dessa kan vara några av era favoriter, om inte annat känner ni säkert igen dem i matbutiken.Men med det sagt innehåller även choklad mycket fett och socker. Speciellt ljus och vit choklad är oftast även fulla av tillsatser som inte kan räknas som hälsosamma. Ingenting är definitivt onyttigt i en mindre mängd. Ät därför choklad någon gång ibland och vill du vara lite extra nyttig, välj då en mörkare chokladbit.

Personligen tänker jag på Marabou när jag hör ordet choklad. Marabou chokladkaka som funnits så länge jag kan minnas och som många gånger är på besök hemma i skafferiet. Men det är inte denna typ av choklad som de kunniga på området menar när de pratar om nyttigheter. Den typ av choklad som anses vara nyttig är den mörka, rena chokladen med så lite tillsatser, socker och andra smakförhöjande ämnen som möjligt. Kakao kommer trots allt från en växt som odlas i tropikerna.
Om du har något förhöjt blodtryck kan en bit mörk choklad om dagen förbättra blodflödet och sänka blodtrycket, enligt forskning från Journal of American Medical Association. Kakaons polyfenoler hjälpte minska högt blodtryck från 86 procent till 68 procent hos deltagare (44 totalt) i åldrarna 56 till 73, vilka åt ca 6 gram mörk choklad (innehållande 30 mg av polyfenoler) per dag under 18 veckor. Det är alltså nyttigt med mörk choklad god hälsa, men överkonsumera inte!

Är mörk choklad Förstoppande?
Ta det lugnt med te och choklad, de kan verka förstoppande. Stressa mindre, särskilt när du äter. Och ät regelbundet. Rör på dig regelbundet så att tarmarna håller i gång.
Dock är det viktigt att känna till att choklad innehåller mycket fett och socker, oavsett hur mörk den är. Choklad är oavsett form ett livsmedel rikt på kalorier.Raw kakao, eller rå kakao som det även kallas är kakao i sin allra renaste form. Eftersom det är just kakaon som gör att mörk choklad menas vara nyttig, kan du kanske föreställa dig vad som sägs om rå kakao. Näringsvärdet är hämtat från hemkop.se (Koden NY200 ger 200 kr rabatt till nya kunder vid köp över 1000 kr och HEMKÖP100 ger 100 kr rabatt för alla vid köp över 800 kr). Dock finns det så många sätt att njuta av choklad än bara genom en chokladkaka. Du kan till exempel både dricka och baka med choklad. Dessutom fungerar det även att ha som ingrediens i ansiktsmasker!Som ni ser innehåller den här chokladen alldeles för mycket socker. Kakaoprocenten är endast 44 % vilket förklarar varför Marabou mörk choklad har lägre fetthalt än de övriga. Det är nyttigt med mörk choklad, men avstå från de dåliga alternativen!

Även om vit choklad är gott, innehåller det väldigt mycket socker, fett och tillsatser. Dessutom saknar den vita chokladen det som gör att det kan argumenteras kring om choklad är nyttigt eller inte: kakao.
Ur kakaobönan utvinns två ingredienser: kakaomassa och kakaosmör. Medan vit choklad består av kakaosmör med tillsatt socker och mjölk, består mörk choklad i huvudsak av kakaomassa med samma tillsatser. Ju högre procent av kakaohalt en bit mörk choklad har, desto mer kakaomassa – vilket innebär högre fetthalt. Antalet kalorier i mjölkchoklad och mörk choklad är nästan samma. Ibland innehåller mörk choklad till och med fler kalorier än mjölkchoklad. Vanligtvis är det mer socker i vanlig mjölkchoklad än i mörk choklad – men var uppmärksam! I snitt innehåller mjölkchoklad hela 50 gram kolhydrater per 100 gram, huvudsakligen tillsatt socker. Mörk choklad brukar innehålla cirka 8-35 gram kolhydrater per 100 gram.Men hur mycket choklad bör vi egentligen äta? Och finns det verkligen choklad som är nyttig? I det här inlägget tar jag upp allt du behöver vetaom choklad.

Är mörk choklad bättre än ljus?
Mörk choklad har en hög kakaohalt och det är kakaon som innehåller de hälsosamma antioxidanterna. Därför gäller allmänt sett att ju mörkare choklad, desto bättre är den för hälsan. Mjölkchoklad innehåller lite kakaopulver och i stället finns det en massa tillsatt socker och annat onyttigt i den.
Egot gillar belöningar. För mig är den största belöningen naturligtvis resultat av träningen och att må bra. Jag tror att man mår bäst av flera mindre belöningar än en stor cheat-day. När jag räknade mina kalorier och näringsintag med träningsappen Myfitnesspal från Under Armour, upptäckte jag att jag ”hade råd” med en bit mörk choklad per dag. Nu tar jag en en bit mörk choklad varje dag tillsammans med en kopp kaffe eller te. Det är en stund som jag verkligen värdesätter – det är bara jag och min bit mörk choklad med hög kakaohalt. Det är en vardagslyx som jag verkligen inte vill vara utan och jag gör det med gott samvete, för jag vet att det är nyttigt med mörk choklad.Dock är det bra att veta om att både mörk och ljus choklad innehåller ungefär lika mycket kalorier, fett och socker. Det enda som skiljer dem åt är som sagt mängden kakao. Polyfenoler i kakaopulver och mörk choklad kan framgångsrikt, men blygsamt, minska risken för hjärt-kärlsjukdom genom att sänka det dåliga kolesterolet (LDL) och höja antioxidant-kapaciteten i det goda kolesterolet (HDL), enligt forskning som publiceras i American Journal of Clinical Nutrition. Hur mycket choklad du ska äta per dag är helt beroende på dina mål med din kost och din träning. Visst har kakao en hel del nyttiga komponenter, men själva chokladen är väldigt energirik och det kan bli svårt att rymma större mängder inom ditt dagliga kaloribehov.

Den råa kakaon är obehandlad och har därför fyra gånger högre innehåll av antioxidanter än den kakaon som finns i en mörk chokladkaka. Dessutom är rå kakao rik på fytokemikalier som är kraftigt humörhöjande. För mycket rå kakao kan alltså göra dig superglad!
Väljer du en bra mörk choklad med högre kakaohalt, i det här fallet 85 procent, får du bättre näringsvärden. Fetthalten är högre i riktig mörk choklad och med en högre procent av protein samt mindre andel tillsatt socker.Dessutom innehåller mörk choklad en hel del järn, magnesium, kalium och fosfor, vilka alla är livsnödvändiga vitaminer och mineraler. Med det sagt borde inte ditt huvudsakliga intag av dessa komma från att äta mörk choklad. Det är viktigt att tänka på att choklad innehåller mycket fett och många kalorier, trots att den är mörk.

Men sett från ett hälsoperspektiv finns det flera olika svar på frågan: är choklad bra för hälsan? Det beror bland annat på att det finns de som hävdar att kakao är rik på antioxidanter och viss choklad innehåller en större mängd kakao. Därför kan man indirekt säga att det är bra att äta choklad, så länge det är inom rimliga mängder, som sagt.Det är nyttigt med mörk choklad på många olika sätt, inte bara för hälsan i sig utan även för motivationen och för livslusten. Själv behöver jag en bit mörk choklad varje dag, det gör mig både lycklig och frisk. Här nedan har jag listat 7 viktiga hälsoeffekter med mörk choklad samt gjort en jämförelse mellan olika sorter.

Det är nyttigt med mörk choklad även för huden eftersom chokladen kan skydda din hud likt solkräm. Enligt forskning från Journal of Cosmetic Dermatology skyddar mörk choklad mot solens skadliga UV-strålar. Tyvärr gäller det inte vilken choklad som helst, utan chokladen måste tagits fram via en tillverkningsprocess där flavanols-nivåerna bevarats.En av anledningarna till att choklad har fått ett rykte om sig av att vara nyttig är för att mörk choklad är rik på antioxidanter. Dessa antioxidanter har en positiv inverkan på vår allmänna hälsa, som exempelvis hjärta och kärl samt blodtryck. Men ljus choklad innehåller mindre av den nyttiga kakaobönan och mer av andra ingredienser som inte riktigt har samma betydande hälsoeffekt.Mörk choklad är nyttigt av flera anledningar som jag listar här nedan, men lura inte dig själv och tro att choklad bara är nyttigt. Det är lätt att gå vilse i choklad-djungeln och köpa en mörk choklad med för mycket socker. Choklad innehåller även mycket fett och i stora mängder kan din nyttiga och hälsosamma mörka choklad bli riktigt onyttig. Mörk choklad är bra i din diet eftersom den innehåller mycket antioxidanter och minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Mörk choklad har visats sänka blodtrycket och kolesterolet samt öka blodflödet till hjärnan, vilket bidrar till en ökad kognitiv förmåga.Men de som vet hävdar att du bör äta ca. 30g mörk choklad varje dag för att kunna skörda fördelarna. Personligen tänker jag att du kan äta en bit choklad när du känner för det, och behöver du få i dig mer antioxidanter, vitaminer och mineraler kan du få det genom andra livsmedel. Ät choklad för att du vill och är sugen, inte för att få i dig livsnödvändiga näringsämnen.

Är mörk choklad bra för viktnedgång?
Myt 5: Man kan äta choklad så länge den är 70-procentig Så du uppnår inte någon viktminskningseffekt genom att äta choklad med ett kakaoinnehåll som är högre än 70 %. Det kan dock vara bra att välja mörk choklad eftersom du rent smakmässigt blir ”mätt” snabbare än om du äter ljus choklad.
Mjölkchoklad innehåller mycket fett och socker, precis som både mörk -och vit choklad. Dessvärre har mjölkchoklad inte lika hög kakaohalt som mörk choklad och därav går man miste om antioxidanterna som kan tänkas ha en positiv inverkan på hälsan.Du visste kanske att morötter är bra för synen men visste du att detsamma även gäller med mörk choklad? Enligt forskning som publiceras i tidskriften Physiology & Behavior kan ett måttligt intag av mörk choklad förbättra din syn. Forskarna fann att deltagarna som konsumerade mörk choklad med 720 mg av kakao-flavanols upplevde en förbättrad visuell prestanda, exempelvis att upptäcka rörelse och läsa små bokstäver med låg kontras, vilket sannolikt beror på det ökade blodflödet till näthinnan och hjärnan.Det är som sagt nyttigt med mörk choklad men på grund av sin höga fetthalt, och även det tillsatta sockret, bör mörk choklad dock ätas i rimliga mängder. Till skillnad från mjölkchoklad som det är möjligt att äta i stora mängder utan att bli nöjd, stillar mörk choklad sötsuget med bara en bit. Det är mycket svårt att äta en hel kaka med mörk choklad.Jag gillar alltid att välja ekologiskt med så lite tillsatser i som möjligt. Gärna så naturligt det bara går och därför är choklad som är så mörk som möjligt min personliga favorit. Men som jag sa i början av inlägget hittar även en Marabou hem till oss ibland – för varför inte?

Vilken är den nyttigaste mörka chokladen?
Mörk choklad (minst >70 % kakao) Det är viktigt att du väljer mörk choklad med minst 70 % kakao för att få alla fördelarna med antioxidanter. Och ju mörkare chokladen är (dvs. ju högre procent kakao), desto mindre socker innehåller den.
Ibland brukar jag säga att smaken är som baken: delad! Och så även i denna fråga. Det är svårt att veta vem som gillar vad och speciellt när det finns så många olika varianter att välja mellan! Mitt råd är att testa dig fram. Efter ett besök i chokladhyllan på ICA har du säkerligen fått syn på tiotalet olika chokladsorter.

Jag tycker att det är okej att unna sig en chokladbit då och då, så länge det inte är varje dag. Frågan är inte vilken choklad du borde välja, utan vilken du är mest sugen på. För äter du choklad någon gång ibland, så tror inte jag att det kommer göra bu eller bä för din dagsform. Eftersom chokladen innehåller ungefär lika många kalorier oberoende av om den är ljus, mörk eller vit. De nyttiga hälsofrämjande egenskaperna finns i mörk choklad med över 70% kakao. Det som gör den mörka chokladen är att den innehåller en hög, koncentrerad halt av kakao. Kakao tillverkas av kakaobönan som är fullspäckad med antioxidanter, vitaminer och mineraler. Choklad i sig är inte nyttigt, men kakaobönan som ger choklad sin smak och essens har vissa hälsofrämjande fördelar. Därför kan det vara en fördel att välja en chokladkaka med så mycket kakao i som möjligt.

Det är nyttigt med mörk choklad men det gäller att välja en hög kakaohalt. När du köper mörk choklad bör du även vara mycket uppmärksam på hur mycket socker som tillsats. Jag brukar äta choklad av 70-80 procent kakaohalt av olika märken, med så lågt tillsatt socker som möjligt. Tänk även på att mörk choklad innehåller en stor andel mättat fett. Se därför till att begränsa ditt intag till cirka en bit per dag.
Visste du att du kunde öka din hjärn-kapacitet och fokus med hjälp av mörk choklad? En bit mörk choklad är perfekt om du har ett uppkommande möte, ett viktigt test eller en middag med svärföräldrarna. Att äta mörk choklad kan ge din hjärna en kortsiktig boost och därmed öka din vakenhet i två till tre timmar, enligt en studie från University of Nottingham. Flavanols, en av huvudkomponenterna i mörk choklad, vidgar blodkärlen, vilket gör att mer syre och blod når viktiga områden av hjärnan. Det kan hjälpa dig att kämpa emot trötthet och effekterna av åldrande. Studiedeltagarna konsumerade flavanol-rik kakaodryck, men du kan äta mörk choklad istället eller något annat livsmedel som innehåller mycket flavanols som rött vin, grönt te och blåbär.En frekvent konsumtion av små mängder mörk choklad är kopplat till lägre BMI, enligt en studie som publicerades i tidskriften Internal Medicine. Chokladkonsumtions-frekvensensen (via en enkät) och BMI (vikt dividerat med längd i meter, i kvadrat) analyserades bland 1,018 män och kvinnor i åldrarna 20 till 85. Humör, aktivitet per 7 dagars period, frukt och grönsaksintag samt intag av mättat fett räknades även in i forskarnas analys. Allt som allt, bekräftades korrelationen mellan chokladkonsumtion och lågt BMI. Medelåldern på patienterna var 57 år, varav 68 procent var män, med ett snitt-BMI på 28 bland de som åt mörk choklad två gånger per vecka och tränade ca 3,5 gånger per vecka.Det är nyttigt med mörk choklad och det är även bra mot inflammationer. Vid matsmältningen lever ”bra” mikrober i tarmen på den mörk choklad du ätit. Via jäsning skapas anti-inflammatoriska föreningar som är bra för hjärtat, enligt forskning som presenterades vid American Chemical Society mötet 2014. Antioxidanter och fiber som finns i kakaopulver är inte helt matsmälta förrän de når tjocktarmen där föreningarna absorberas i kroppen, vilket minskar inflammation i hjärt-vävnad och minskar långsiktigt risken för stroke.

Lösenordet sätts som standard till ditt postnummer (utan mellanrum) följt av 000 (tre nollor). T ex 12566000. Tryck här för att begära nytt lösenord eller logga in för att ändra ditt lösenord.
Socker, kakaomassa, MANDEL (9%), glukossirap, kakaoSMÖR, torkad helMJÖLK, fuktighetsbevarande medel: (sorbitol, glycerol), dextros, palmolja, citronskal, torkade körsbär, MJÖLKfett, apelsinskal, glukos fruktossirap, salt, koncentrerad äppeljuice, emulgeringsmedel: (SOJAlecitin), hallonpulver, fettreducerat kakaopulver, arom, surhetsreglerande medel: (citronsyra), hallon, surhetsreglerande medel: (ättiksyra), solrosolja. Allergener; se ingredienser i fetstil. Kan innehålla spår av andra NÖTTER och ÄGG. Kakaohalt: MJÖLKchoklad min 30%, MJÖLKtorrsubstans min 20%, mörk choklad min 60%. Lämplig för vegetarianer. och ej i direkt solljus. Bäst före: se tryck på sidan.

Näringsvärde per 100g: Energi: 1909kJ/455kcal, Fett: 19,0g, (varav mättat fett: 9,0g), Kolhydrater: 66,0g, (varav sockerarter: 58,0g), Protein: 4,9g, Salt: 0,15g.
Inte allt jordnötssmör är nyttigt, de flesta sorter innehåller massor av socker och fyllmedel så att det håller sig färskt och smakar gott längre. Detta är den sorts jordnötssmör som du bör undvika. Välj istället ekologiskt jordnötssmör som inte har tillsatt socker eller konserveringsmedel. Jordnötssmör innehåller höga halter fett av en typ som är bra för hjärtat och kan utgöra en bra källa för protein. Förutom de nyttiga fetterna får du också en mängd andra mineraler och vitaminer som B-vitaminen niacin, E-vitamin kalium, järn och fiber.Övning av mindfulness och hur det hjälper dig att hålla dig frisk och i form under semesterperioden. Hälsoresan börjar med en solid grund… Read moreÖvning av mindfulness under julhelgen

Honung är ett perfekt naturligt sötningsmedel och har massor av hälsofördelar, allt från att stärka immunsystemet till att lindra baksmälla eller halsont. Du kan antingen äta en sked honung som den är eller prova honung med te, rostat bröd eller yoghurt.
Januari och februari är de kallaste månaderna på året i de flesta länder. Lägre kroppstemperatur kan orsaka slöhet, värk och trötthet. Curves vill hjälpa dig… Read more5 livsmedel som håller dig varm i vinterNötter är ett perfekt alternativ till choklad eftersom de innehåller både magnesium och kväve som också finns i choklad. Ibland talar kroppen om för dig att den saknar vissa näringsämnen. När du är sugen på något behöver kroppen inte bara själva maten, utan även de näringsämnen som maten innehåller. Nästa gång du är sugen på choklad eller andra kolhydrater, ät nyttig mat som innehåller magnesium och väte, till exempel nötter och annan mat med hög proteinhalt, så stoppar du sötsuget på ett nyttigt sätt.

Varför är det bra att äta mörk choklad?
Mörk choklad är bra i din diet eftersom den innehåller mycket antioxidanter och minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Mörk choklad har visats sänka blodtrycket och kolesterolet samt öka blodflödet till hjärnan, vilket bidrar till en ökad kognitiv förmåga.
OK, vi kunde inte utesluta choklad HELT från listan. Varför inte? Eftersom mörk choklad kan ingå i en nyttig diet, så länge det är rätt typ och rätt portionsstorlek (ungefär 2 bitar eller 30 g). Det är viktigt att du väljer mörk choklad med minst 70 % kakao för att få alla fördelarna med antioxidanter. Och ju mörkare chokladen är (dvs. ju högre procent kakao), desto mindre socker innehåller den. Mörk choklad är bra att ha till hands när du är sugen på något sött. Den smakar naturligt gott (det är ju trots allt choklad!) och är full av antioxidanter. För mesta möjliga näringsvärde, välj choklad som innehåller minst 70 procent kakao.Ha några bananer klara i frysen för enkla smoothies eller bananglass. Blanda en fryst banan i mixern med mandelsmör och kakaonibs för en god (och snabb) efterrätt som till och med är bättre än ”riktig” glass. Inget socker behövs!

Om du gillar sötsaker behöver du inte vara orolig för att gå upp i vikt genom att äta choklad, vi har åtta goda och nyttiga alternativ som stoppar sötsuget så att du kan hålla dig till din viktplan och nå dina mål.

Färska bär som körsbär, jordgubbar, hallon och blåbär är alltid en god och nyttig snack, men vi tror att det kan vara allra godast att äta dem frysta. Du kanske tror att frysta bär inte är lika nyttiga som färska? Antitoxiner, fiber, folat, kalium och alla nyttiga saker som vi vill få i oss bevaras när bären fryses – och smaken bevaras också! Vi rekommenderar speciellt frysta körsbär, de smakar nästan som sorbet!
Att äta frukt är ett perfekt sätt att bli av med sötsuget och samtidigt hålla sig till en nyttig måltidsplan. De flesta frukter innehåller mycket C-vitamin, kalium, antioxidanter, fiber och hälsofrämjande fytonäringsämnen. Allmänt gäller att ju mörkare fruktens färgpigment är, desto fler näringsämnen innehåller den. Vad sägs om jordgubbar och vispad kokosgrädde? Eller prova en mix av körsbär, hallon, blåbär och granatäppenfrön med lite carob eller kakaonibs på toppen – en jättegod och nyttig snack!Grekisk yoghurt har alltid varit en god och nyttig snack. Du vet troligen redan att naturlig yoghurt är en bra källa för kalcium, kalium och protein, men visste du att den också innehåller vitaminerna B6 och B12? Men det kanske inte räcker för att du ska satsa på grekiska godsaker? Då föreslår vi att du tillsätter goda blandningar av frukt, nötter och honung, så att den blir lite annorlunda varje gång.

Idag finns det många olika typer av chokladpraliner och i stora delar av världen används numera ordet pralin för att beskriva alla typer av fyllda chokladpraliner, inte bara dem med en nötfyllning.

Visa någon att du tänker på dem med en chokladask fylld med lyxiga praliner! Oavsett om de älskar mörk choklad, mjölkchoklad eller vit choklad – våra blandade chokladaskar har något för alla. Det finns askar med lyxig belgisk choklad, svensktillverkade chokladpraliner från Jämtland och ekologiskt odlad fair trade-choklad tillverkad i franska Normandie.
Choklad kom till Europa från Syd- och Centralamerika med Christoffer Columbos, men det var inte förens senare som det introducerades ordentligt. Till en början drack man chokladen och det var inte förens på mitten av 1800-talet som företaget Joseph Fry & Sons i Bristol kom på hur man skulle tillreda chokladkakor. De blandade kakaosmör, socker och kakao för att få fram en stelnande massa. Det är när man blandar denna choklad med pralin-pulvret som man får vad som i Frankrike kallas för praliné och är grunden till chokladpralinen.Visste du att pralinen från början inte alls innehåll choklad? Namnet kommer från franske greve du Plessis-Praslin, vars kock sägs ha uppfunnit pralinen. Men den var inte alls så som vi känner igen den idag utan mer som en kanderad mandel. Pulvret man får när man maler dessa kanderade nötter kallas pralin och är en ingrediens i många kakor, bakverk och i glass. Ingredienser: kakaomassa, socker, vegetabiliskt fett (kokos, palmkärna), kakaosmör, vattenfritt MJÖLKfett, MJÖLKpulver, emulgeringsmedel (SOJAlecitin), skumMJÖLKspulver, LAKTOS, vaniljstång, aromer, KORNmaltextrakt. Kan innehålla HASSELNÖTTER, andra NÖTTER. Den mörka chokladen innehåller minst 60% kakao i skalet. Vi på AMOI vill vi ge dig en unik upplevelse när du handlar hos oss. För att göra det använder vi cookies och pixel. Några av dessa cookies är nödvändiga för att hemsidan och beställningar ska fungera och kunna genomföras, medan andra bidrar till att du ska få en skräddarsydd upplevelse genom personifiering och riktad marknadsföring. Genom att trycka på ”Jag accepterar” godkänner du vår användning av cookies och pixel.Vår allra mest populära pralin är en lakritskola täckt med mörk choklad. Ovanpå det strösslar vi lite flingsalt. 2016 tog lakritskolan hem guldmedaljen i den skandinaviska delen av International Chocolate Awards. Det är inte ovanligt att personer som i normala fall inte tycker om lakrits ändå suckar lyckligt över lakritskolan.Ja, mörk choklad är nyttigt i små mängder. Chokladens näringsmässiga kvaliteter ligger på nivå med nötter, dadlar och andra nyttiga snacks – och om du väljer en mörk variant och njuter av den i måttliga mängder, så har den mörka varianten flera gynnsamma effekter.

Undersökningar visar också att äldre männsikor som regelbundet äter mörk choklad minskar risken för demens. Forskare från Harvard University har dessutom dragit slutsatsen att mörk choklad ökar hjärnans blodgenomströmning och ser till att den fungerar optimalt.
Kakaofett består huvudsakligen av vissa bestämda fettsyror, som ligger länge i magsäcken och skickar signaler till hjärnan om att den inte behöver äta mer. Det är alltså en bra anledning till att ta en bit mörk choklad istället för en påse smågodis under fredagsmyset.Chokladens hälsofrämjande effekt gäller dock inte bara blodcirkulationen, utan också hjärnan. Kanske har du själv upplevt att choklad faktiskt kan göra dig gladare. Den välsmakande godsaken stimulerar helt enkelt bildandet av naturliga välbefinnande-hormoner som gör dig avslappnad och tillfreds.

Är Marabou mörk choklad nyttig?
Ja, mörk choklad är nyttigt i små mängder. Chokladens näringsmässiga kvaliteter ligger på nivå med nötter, dadlar och andra nyttiga snacks – och om du väljer en mörk variant och njuter av den i måttliga mängder, så har den mörka varianten flera gynnsamma effekter.
VISSTE DU ATT… om kakaoinnehållet överstiger 43 procent kan chokladen definieras som mörk. Benämningen kan därför även innefatta choklad där mer än hälften består av smör, socker och andra tillsatsämnen.Sett till energiinnehållet är det ungefär lika många kalorier i mörk choklad som i mjölkchoklad. Om du väljer den mörka varianten finns det dock en del som tyder på att du äter färre kalorier efteråt, visar en undersökning.

Vit choklad består huvudsakligen av kakaosmör, mjölk, socker och ofta också vanilj. Den vita färgen är resultatet av bristen på kakao, eftersom vit choklad inte innehåller kakaotorrämne. Mörk choklad innehåller ibland upp mot 80 – 90 procent kakao, medan den vita varianten är kakaofri.
Fler studier visar att många chokladprodukter bland annat innehåller tungmetallen kadmium, som på sikt kan ge njurskador. Håller du dig under 100 gram mörk choklad om dagen borde det dock inte vara något problem.Nej, en ren kaka choklad innehåller i regel inte gluten, men väljer du chokladkakor eller barer som innehåller t ex kex, krisp eller nötter så ska du kanske läsa innehållsförteckningen en gång till. De här varianterna kan nämligen innehålla gluten.VISSTE DU ATT… precis som med vin är det en mycket stor variation när det kommer till smaken, men också hälsovärdet på den slutliga produkten. Nya studier visar att det finns över 1000 olika kakaotyper. De flesta kan enas om att smaken är himmelsk. Att mörk choklad dessutom är supernyttigt gör inte njutningen mindre. Men är den mörkbruna godsaken verkligen så nyttig som alla säger? Vi har granskat mörk choklad. Det är dock inte ett giltigt skäl att ohämmat frossa i den bittersöta godsaken. Visst innehåller mörk choklad massor av stärkande antioxidanter precis som frukt och grönsaker, men i motsats till frukt och grönt är choklad en förarbe- tad produkt, med både tillsatt fett och socker, och det drar ner hälsovärdet.Kakaobönor innehåller massor av så kallade flavanoler, som är kraftfulla antioxidanter, som skyddar blodcirkulationen. Forskare har kommit fram till att det är 37 procent lägre risk för att utveckla hjärt- och kärlsjukdomar och 29 procent lägre risk för att drabbas av slaganfall om du regelbundet äter mörk choklad.

Kakaobönorna växer på olika sorters träd, där jordmån och geografisk placering påverkar den slutliga produkten. Bönan tas ut ur frukten ihop med fruktköttet, varefter de fermenteras.
Precis som med kaffebönor är frukten från kakaoträdet en naturlig källa till koffein. Störst är koncentrationen i mörk choklad, då innehållet ökar med kakaoprocenten. Mängden av det uppiggande ämnet är dock väsentligt lägre i kakaobönor än i kaffebönor.Visst kan smaken av en bit kraftfull mörk choklad frigöra dopamin, som lyfter humöret, och som en följdeffekt av detta potentiellt också öka sexlusten. De få studier som är gjorda på området har dock inte resulterat i någon mätbar effekt.

Hur man tömmer tarmen varje morgon?
Vad hjälper mot hård mage?Motionera för att få fart på magen.Vänta inte med att gå på toaletten.Låt toalettbesöket få ta den tid det behöver.Minska stoppande mat, som mat med vitt mjöl, vitt ris, te och blåbär.Ät mer fiberrik mat, som fullkorn, frukt och grönsaker.Drick mycket vatten.
Det sägs att det inte finns några problem i världen som choklad inte kan fixa. Påståendet kanske är aningen vidlyftigt men det målar inte desto mindre upp bilden av en universell kärlek till den bruna läckerbiten. Choklad är populär i desserter eller som en söt godisbit, men den är också ingrediens i såser och grytor.Hälsoeffekten av att äta mörk choklad beror dessutom på vad du fyller din tallrik med i övrigt. Får du i dig rikligt med frukt och grönsaker, kommer det inte ha någon nämnvärd hälsoeffekt om du äter mörk choklad varje dag. Men den mörka varianten har en hel del fördelar som är värda att räkna in:

Ja, om du väljer den mörka varianten så gör du också ett bra klimatval. Inte nog med att den är nyttigare för dig – den är också snällare mot klimatet. Orsaken är innehållet av kakao och mjölkpulver. I mörk choklad med t ex 80 % kakao finns det inte plats för så mycket annat än kakao. I den ljusa, som ofta har ett kakaoinnehåll på 30-40 % finns det däremot plats för mjölkpulver och socker. Ju mer mjölk, desto högre klimatbelastning – och ju mindre socker, desto nyttigare för dig.

Mörk choklad har dessutom visat sig kunna främja prestationsförmågan under träning. Precis som rödbetor ökar mörk choklad nämligen kroppens produktion av nitrat, som utvidgar blodkärlen och främjar syreupptagningen. En bra mörk choklad består inte av något annat än kakaobönor, kakaofett, socker och ev vanilj och emulgatorer. Förhållandet mellan kakaohalt och kakaofett kan variera. Fördelningen kan du se här nedanför: Bägge fettkällorna är rika på mättat fett, men har mycket olika sammansättning. Kakaosmör innehåller t ex stearinsyra, som i motsats till fettsyran i smör har visat sig vara oskadlig för bl a kolesterolvärdet. Därför kan kakaosmör sägas vara nyttigare än vanligt smör.Den kvarvarande kakaopastan är du redo att bli till choklad och kakao. Första steget är att köra massan genom en stor hydraulisk press. Här pressas kakaosmöret ut och den resterande torra delen av massan mosas till ett kakaopulver – precis som du känner igen det när du bakar där hemma. Det vitaktiga kakaosmöret skiljs bort och används i den vidare processen.

Hur ofta ska man äta mörk choklad?
Det är mörk choklad med en kakaohalt på över 65 % som gäller och rekommendationen ligger på cirka 1-3 bitar om dagen.
Antingen torkas bönorna i solen, vid en eld eller vid en värmefläkt. Därefter rostas bönorna så de utvecklar rätt arom. Sedan tas skalet bort och du är det bara en massa kvar, som kallas kakaonibs. Av nibsen gör man en tjock pasta som används i den vidare processen.

Hur kan man rensa tarmarna?
Vad hjälper mot hård mage?Motionera för att få fart på magen.Vänta inte med att gå på toaletten.Låt toalettbesöket få ta den tid det behöver.Minska stoppande mat, som mat med vitt mjöl, vitt ris, te och blåbär.Ät mer fiberrik mat, som fullkorn, frukt och grönsaker.Drick mycket vatten.
Choklad behöver inte alltid vara synonymt med ohälsosamma vanor. Här får du receptet på ett nyttigt och gott alternativ, som innehåller massor av vitaminer och mineraler.

Skäm bort din älskling på Alla hjärtans dag med en vacker presentask fylld med ljuvlig choklad. Choklad är ett säkert kort som aldrig kan bli fel! Vi har presentaskar med vackra mönster av hjärtan och blommor i rosa och rött som passar perfekt för kärleksdagen. I Mästarurval Hjärtan’s hjärtask finner du tryfflor, nougat och marsipan omsorgsfullt utvalda av Niedregges mästarkonditorer. Från Sv. Michelsen har vi en den ultimata stora, runda presentasken i svart eller beige, som passar perfekt som en lyxig Alla hjärtans dag present till någon du beundrar! Bara den bästa chokladen är god nog på Alla hjärtans dag!
Här har vi samlat exklusiva presentförpackningar för både stora och små. För de mer sofistikerade smaklökarna rekommenderar vi utbudet av lyxiga chokladaskar från Cluizel. Dessa praliner är tillverkade genom ett nära samarbete med kakaoodlarna och med mycket kärlek. Ett par riktigt goda och högkvalitativa praliner till eftermiddagskaffet kan enkelt bli dagens mest njutbara stund. Till en yngre publik har vi ett gäng roliga och kreativa figurer i mjölkchoklad från Heilemann. Ni kan hitta allt från bilar i choklad till chokladaskar med hästtema. Kolla även in våra säsongsartiklar för att hitta presenter anpassade till särskilda högtider. Shoppa smidigt presentaskar online för alla tillfällen!Att ge choklad som gåva är alltid ett populärt sätt att visa uppskattning på. ”There is nothing better than a friend, unless it’s a friend with chocolate!”

Den perfekta presenten! Födelsedagar är en av de viktigaste dagarna för våra nära och kära. Att hitta en perfekt present kan dock vara ganska svårt. Men du behöver inte leta längre! Hos Chokladhuset Limhamn hittar du ett brett utbud av choklad presenter som passar perfekt för födelsedagsfirandet. Du kan välja mellan mängder gåvo såsom presentask med handgjorda chokladpraliner eller lyxig nougat .
Vi erbjuder också företagspresenter för företag eller individer som vill ge en speciell present. Detta är en ypperlig möjlighet att visa upp ens företagspartners, eller slutkunder, hur mycket man uppskattar deras förtroende och lojalitet. Från choklad i företagsfärger till företagslogon på chokladprodukter, finns det många olika sätt att skräddarsy din företagspresent för att passa just dina behov.

Vi erbjuder chokladaskar med utvalda favoriter som passar allas smak. Vi har chokladaskar med mörk choklad och andra utvalda varianter, som är perfekta för att ge bort till familj och vänner.

Svensk importör och distributör av flertalet välkända konfektyrmärken från olika länder i Europa. I vårt sortiment återfinns chokladkakor, praliner, couverturechoklad och pralinéer för egen tillverkning, presentförpackningar, marsipan, kolor, nougat mm. I stort sett allt som har med choklad att göra!
Blommor i all ära, men allas favoritpresent är såklart choklad! Överraska någon du tycker om, någon du vill uppvakta lite extra – kanske till och med dig själv!Vi är en butik som kännetecknas av hög kvalitet och ett brett utbud av choklad varor. Detta gäller för vårs presenter också. Upptäck den spännande världen av choklad presenter här hos oss och se till att dina nära och kära får de bästa presenterna på alla tillfälligheter. Att ge bort en chokladask som present är alltid uppskattat, oavsett om det är till en födelsedag, jul eller en enkel gåva bara för att visa uppskattning.

Ska du ska gå på bröllop, 50-årskalas, eller tacka av en kär kollega på företaget kan det vara en god idé att ge bort en riktigt lyxig presentask med god choklad. För tillfällen som dessa passar våra Kronaskar perfekt! Kronaskarna innehåller riktiga juveler för chokladälskaren. Handgjorda praliner fint uppradade tillsammans med utsökta tryffelkulor och dessertchoklader. Kronaskarna finns i rosa eller svart med vackert omslagsband och passar perfekt att ge bort precis som den är. Askarna finns med 36 eller 42 ljuvliga bitar. Välj mellan ljus eller mörk choklad.Det viktigaste med praliner är självklart smaken, men även utseendet har en betydande roll för helhetsupplevelsen. Välgjorda vackra praliner som får det att vattnas i munnen hittar du i danska hovleverantören Sv. Michelsens fönsteraskar. Fönsteraskarna innehåller 9 eller 20 olika sorters lyxiga praliner i ljus och mörk choklad med spännande överdrag. Pralinerna är helt glutenfria och kakaon fair trade.

Similar Posts