|

Cyclocross Bäst I Test

Det här är det segmentet där det troligen händer mest just nu med nya cykelmodeller. En gravelbike är en racercykel med lite mer avslappnad geometri vilket gör den följsammare och bekvämare att cykla på. Ramen har plats för bredare däck än på en racer för att klara av att köra på t.ex. grusvägar och skivbromsar gör att du får stopp på cykeln i alla väder och förhållanden.Gillar du att svänga in på en ny väg och utforska, vill ha en cykel som klarar olika typer av underlag men ändå känns som en racercykel, gillar du långa dagar i sadeln med komfort, ja då är en Gravel Bike helt rätt för dig.Om du vill ha en sportig cykel avsedd för snabba etapper på växlande underlag, ska du leta efter en lågviktscykel med sportig sittposition och ett 1×11-drivsystem. De här modellerna har vanligtvis hydrauliska skivbromsar. Ett typiskt exempel på den här typen av cykel är VOTEC VRX.

För att cykeln ska passa en rad olika miljöer krävs ett stort antal växlar. Gravel-modeller är därför tillgängliga med två olika typer av vevpartier (50/34) eller cross-utväxling (46/36) som är kombinerat med bredare och grövre tävlingsdäck. Allt oftare används enkla 1×11-enheter som inte har ett växelreglage, bara en vänster växelspak och bara en kedjering. De kombineras med extremt breda kassetter med upp till 42 tänder vilket innebär att cykeln kan klara alla lutningar. 1×11-enheterna har också fördelen att de är enkla och lätta.Eftersom fälgar inte behövs i bromssyfte har tillverkarna möjlighet att bygga lättare fälgar gjorda av aluminium och kolfiber. Gravel biken har vanligtvis en något bredare kant som gör att däcken kan sitta säkert och fast. Standardaxelns 12 mm i diameter istället för de traditionella 5 mm-snabbspännen ger extra stabilitet i chassit och hjul utan att lägga till någon riktig vikt.Den andra nyckelfaktorn för gravel bikes är skivbromsen, som de flesta har ett förberett fäste för i ramen. Den avsevärt bättre bromsförmågan motiverar ansträngningarna för justering av ram och gaffel. När det gäller billigare gravel bike-modeller används ofta mekaniska eller halvmekaniska skivbromsar, som redan ger hög bromskraft oberoende av förhållandena.

Gravel bikes, även kallade all-road-cyklar eller äventyrscyklar, tillhör vägcykelfamiljen, trots deras starka terrängegenskaper. En nära släkting är den klassiska cyclocrossen, men gravel bikens bredare hjul skiljer cyklarna från varandra. Långdistans- och komfortvägcyklar hade också ett stort inflytande på gravel bikens design, liksom funktionerna i en mountainbike, som skivbromsar, slanglösa däck och robusta drivenheter. Utan de här influenserna skulle gravel biken i modern form inte existera. Bara en kombination av följande funktioner kan resultera i en sann gravel bike:
Att döma av cykelvärldens eventkalender och vilken typ av cykel de stora varumärkena producerar, är gravel bikes på uppgång. De flesta av de stora tillverkarna har minst en passande modell den här säsongen. För många cyklister är gravel bikes exakt den typ av modell de letar efter. På följande sidor vill vi presentera dig för den och dess speciella karaktärsdrag.Ett konverteringskit erbjuder allt du behöver för att göra din cykel slanglös. Många däck kan enkelt omvandlas och de slanglösa däcken är mer punkteringssäkra än vanliga däck och ger mindre motstånd i rullningen. För att gå från slang till slanglöst behöver du ett tubeless kit, en passande fälg, ett däck som är tubeless-ready, tätningsmjölk, en måttbägare, fälgtejp och en ventil.Vanliga roadcykelväxlar kan pushas till gränserna när de kör på landsväg. Vi rekommenderar att du monterar en kassett med högre växelkapacitet. Det betyder så många kugghjul (11-växar) och så många tänder som möjligt. Det största kedjehjulet ska ha minst 32 tänder men ju högre desto bättre.

Är Shimano bra?
Den som cyklar på en ny billigare Shimano-grupp cyklar alltså med en kvalitet jämförbar med det proffsen cyklade på för 10-15 år sedan. Med andra ord, en högkvalitativ komponentgrupp till ett bra pris.
Längre etapper på grusvägar var nästan oundvikliga i USA:s inland, om man bara skulle hålla sig till mindre vägar. När cyklarna om vart annat togs från asfaltsvägar till grusvägar blev de regelbundet överbelastade – och behovet av en ny typ av cykel uppstod. Idag upplever den amerikanska cykelscenen en riktig boom i event för långdistansgravel, där tusentals cyklister tar sig an flera hundra kilometer stigar. Vad som en gång var en nischad sport är nu enormt populär i cykelvärlden.Om du vill använda gravel biken för vägcykling behöver du en modell som går att montera stänkskydd på. Flera tillverkare gör sina modeller med monteringsmöjligheter som standard. Tillräckligt utrymme för stänkskärmar i kombination med 28 mm eller 30 mm däck är oftast standard för alla gravel bikes.

Hur länge kan man ha en cykel?
Den säkra, användbara livslängden för en cykeln beror i första hand på hur ofta och på vilket sätt du cyklar, men som en tumregel kan du fundera på om det är dags att byta ut din aluminiumcykeln när den är över tio år gammal.
Precis som många andra cykeltrender har gravel bikens utveckling sitt ursprung i USA. Där, i början av 2000-talet, utvecklades en värld för långdistanscyklingen. Född ur en önskan att utforska avskilda sidospår och varierad terräng blev grusvägarna mer en nödvändighet än en önskan.Om du behöver en cykel som är både bekväm och effektiv efter timmar av åkning, behövs en cykel med fler växlar. Cyklar med 2×11-växlar och en bekvämt sportig sittposition utformad för långa avstånd är perfekta. Beroende på vilken typ av rutt du föredrar, ska cykeln ha plats för relativt breda däck.

Vägcyklingsfans har upptäckt potentialen som finns på grusvägar, skogsstigar och ojämna vägar. Fram till nyligen användes de här vägarna huvudsakligen av härdade mountainbikecyklister. Nu är en ny generation av mångsidiga racingmaskiner här, utformade för att passa de här allt mer populära förhållandena. Tack vare deras något bredare däck och sportiga stil är de robusta nog för grusstigar men tillräckligt snabba för vägen. De här cyklarna är enormt mångsidiga och kommer tilltala både vägcyklingsfantaster och erfarna mountainbikers.
Förutom körbeteende, sittposition och tjockare däck finns flera andra viktiga aspekter hos en gravel bike. Viktigast är att cykeln ska vara lätt, stabil och bekväm.Den mest slående egenskapen hos gravel bikes är däcken, som är upp till 45 mm breda men inte har en typisk robust profil. Det växande utbudet av breda men snabbt rullande däck är en nyckelfaktor för den fortsatta framgången med gravel bikes. Slanglösa däck som ökar de rullande egenskaperna och säkerheten används också i stor utsträckning.

Roadcyklar har oftast plats för bredare däck. En bredd på 30-40 mm och ett lättare mönster erbjuder mer volym, mer komfort, bättre fäste och högre säkerhetsmarginaler. Ett par millimeters skillnad från en klassisk roadcyklings set up låter kanske inte så mycket, men skillnaden är tydligt märkbar. För cyklister som vill köra både på landsväg och i terräng är graveldäck det bästa valet. På ett cyclocrosshjul är det lämpligt att byta däck till ett med mer mönster.
I regel används aluminium eller kolfiber för ramen, båda materialen ger mycket stabila och lätta ramar. Kolfiberramar är lättare och kraftigare medan aluminium är det föredragna materialet eftersom det är betydligt billigare. Nästan alla tillverkare använder kolfibergafflar på grund av fördelarna med vikt, stabilitet och dämpning. Av samma skäl har ofta dyrare modeller också kolfiberstyren och kolfibersadelstolpar.”För oss, representerar gravel bikes en avkategorisering av cykling och ett medvetet val att cykla hur och var du vill. Vad som tidigare var utom räckhåll för många är nu möjligt tack vare den ökade populariteten av gravel biking. Vi har en fast tro på att trenden kommer leda till en ny uthålligetsdel som kommer få fler och fler entusiastiska anhängare från både väg- och mountainbikelägret.”

För dig som äger en aerodynamisk landsvägscykel eller en heldämpad MTB kommer få det svårt att konvertera vrålåket till en gravel bike. Men om du redan har en cykel som passar med större däck eller cyclocross, kan du förbättra långdistansegenskaperna och terrängspotentialen med några små uppgraderingar.Om du vill att din gravel bike ska fungera som en sportig touringcykel för flerdagarsresor med bagage eller som en snabb pendelcykel, kanske du vill ha stänkskärmar, bagagehållare och cykellysen. Bromsar på ram och gaffel, ett brett spektrum av växlar, enkel teknik och utrymme för breda däck är också viktigt. En del tillverkare erbjuder standardutrustade kompletta pendelmodeller.Blandningen av moderna komponenter och finjusterad geometri skapar en ny genre. Olika tillverkare har tolkat sina modeller annorlunda – vissa är sportiga medan andra är mer designade för vardagen. En del modeller är utformade mer med vägen i åtanke medan andra är mer lämpade för grov terräng. Det här kanske låter förvirrande, men fördelen är att du kan hitta exakt den cykeln som passar just dina behov.

Vi ville också titta på cyklar som utöver popularitet bland användare var prisvärda, men samtidigt också var användbara inom andra områden utöver cyclocross. För självklart är prestandan inom en tävling viktig, men samtidigt så vill man ju också ha en cykel som passar även utanför banan, något som också varit viktigt hos många av cyklarnas användare.
Med tanke på de hårda krav som sätts på cykeln under ett race så är det några egenskaper du framförallt ska titta på när du provar cykel inför ditt cyclocrossköp!Vi älskar naturen! För att hjälpa andra att få den bästa upplevelsen med friluftslivet så visar vi här upp våra favoritprodukter för aktiviteter som cykling, vandring och camping. Dessa tar vi fram genom djupgående marknadsundersökning. Har du frågor eller bara vill säga hej, hör gärna av dig!

För att ge dig rätt förutsättningar och en säker cykling, har cykeln utrustats med ledande cykelkomponenter från Shimano. Där ibland har cykeln försetts med Shimanos 105-komponenter, så väl som deras hydrauliska skivbromsar.

Mission CX 400 har satts samman för att kunna kombinera fart, med en otrolig prestanda och egenskaper som gör att du kan cykla stabilt på samtliga underlag. Lera, grus eller sand kommer längre inte att vara svårt att manövrera dig igenom och du kan få en komplett cykelupplevelse, där du har full kontroll.Diverge Elite E5 har en FACT full carbon fiber”-framgaffel som ger cykeln en lättare totalvikt. Gaffeln är dessutom särskilt framtagen för att minska vibrationer när du cyklar på ojämna underlag. Detta är då en enorm fördel om du planerar att ta med cykeln ut i skogen för terrängcykling. Cykeln Diverge Elite E5 från varumärket Specialized är ett bra val för dig som letar efter en mångsidig modell, men har en budget att hålla dig till. Trots sitt snälla pris har cykeln utrustats med fantastiska cykelkomponenter, en lätt men stabil aluminiumram och delar från Shimano som är särskilt framtagna för just denna cykeltyp. Något du märker när du börjar med cyclocross är att det är en sport olik de flesta andra. Det är fart från början till slut och mycket lera! Men det är kul och det märker man framförallt på de glada minerna runt spåret. Det bästa rådet vi kan ge dig är att bara sätta igång och prova dig fram. Oavsett om du väljer att prova vår personliga favorit, Merida Mission CX 400 eller om du väljer att gå din egen väg så har du många timmar av kul cykling i hög fart att se fram emot!Vi hoppas att denna artikeln har kunnat förtydliga vad du ska titta efter för att hitta den cykel som passar dig bäst, oavsett om du är ute efter en renodlad cyclocrosscykel eller en cykel som har ett bredare användningsområde även utanför banan.Merida har designat denna modell med en ram som har tillverkats av trippelreducerad aluminium. Detta gör cykeln slitstark och tålig, samtidigt som dess vikt kan hållas nere för att du ska kunna få upp en högre fart. Detta i kombination med cykelns lätta gaffel i kolfiber, gör denna modell till en vinnare.

Framförallt så lyssnade vi så klart också på er användare och vad som ni gillar hos er egen cyclocross cykeln och vad ni värderar i en cykel menad för detta ändamål. I slutändan så är det ju trots allt ni som ska använda dessa cyklar, så självklart väger era tankar tungt inom ändamålet.
Diverge Comp Carbon är tillverkad med en lätt kolfiberram och har utöver detta även försetts med en dämpning i världsklass. Dämpningen Future Shock 2.0 ger dig en väldigt jämn och behaglig cykelupplevelse, samtidigt som cykeln anpassar sig efter underlaget.

Tillsammans med den inkluderade framgaffeln som är vibrationsdämpande är denna cyclocross en ren dröm att cykla på. Då den är väldigt multifunktionell kan den med fördel användas för både dina träningspass eller när du behöver pendla längre sträckor till jobbet. En lätt, smidig och komplett cyclocross som kan användas året om. Du har fått läsa lite mer om vad en cyclocross cykel måste tåla och orka med under sin livstid, och det är just dessa krav på tålighet, lättviktighet, bekvämlighet och pålitlighet som vi har utgått ifrån när vi betygsatt dessa produkter. Vi utgick också ifrån expertutlåtanden och forskade på vad som krävs av en bra cykel menad för just cyclocross. Vi pratade med experter och läste många guider och recensioner från bland annat Bike Radar, Cycle Solutions och CX Magazine. Trots sin stabila konstruktion och egenskaper, säljs Mission CX 400 för ett mycket bra pris. Detta gör modellen passande för ett väldigt brett spektrum av cyklister och således ett bra inköp för både nybörjare och mer erfarna åkare.Denna mångsidiga modell från Specialized kan med fördel användas på samtliga underlag och passar dig som pendlar lite längre till jobbet och vill ha en bekvämare cykling. Med inkluderade komponenter blir den även ett utmärkt val för mer högintensiv träning. Varför inte anmäla dig till något cykellopp som Vätternrundan eller Sommen Runt för att hålla din motivation vid liv.

Cyclocrossen Diverge Comp Carbon är cykeln för dig som vill verkligen vill kunna ge järnet och inte vill spara in på någon faktor. Denna toppmodell från Specialiazed inriktar sig framförallt på att vara ett passande val för dig med lite mer erfarenhet, men är såklart även ett passande val för dig som letar efter det allra bästa.
Vid köp är cykeln redan klar för att kunna kompletteras med pakethållare och flaskställ. Ett utmärkt och prisvärt val som passar alla cyklister på flera olika nivåer.Om du följer dessa enkla fyra steg så kommer det hjälpa dig till att välja rätt modell. Tänk dock också på att det är lika viktigt att ta hand om och hålla cykeln ren, framförallt om du är ute i lera och smuts. Det gör att cykeln håller längre och du spenderar mindre pengar på service! Cyclocross är en fartfylld sport som funnits här i Europa väldigt länge redan. Den har utvecklats snabbt sedan start och cyklarna blir ständigt bättre och mer användbara, även utanför cyclocrossbanan. Att veta vad man ska välja eller ens var man ska börja kan kännas lite överväldigande när man kommer in som nybörjare. Produkter märkta Bikeshop price är bästsäljare där vi kontrollerar priset mot våra konkurrenter flera gånger om dagen. Dessa priser är därför alltid extremt konkurrenskraftigaProdukter merket Bikeshop pris er bestselgere der vi kontrollerer prisen mot våre konkurrenter flere ganger daglig. Disse prisene er derfor alltid ekstremt konkurransedyktige

Checkpoint ALR 4är en version av Gravel Bikes som är mycket mångsidig, oöm och svårstoppad modell som passar till alla typ av cykling på asfalt och grusväg. En väldigt fin Cyclocross av hög kvalitet och vår utvalda mellanprodukt i kategorin bästa cyclocrossen.
Sammanfattningsvis är det viktigt att tänka på rammaterial, bromssystem, däck, växelsystem, storlek och passform, samt pris när man köper en cyclocrosscykel. Genom att välja rätt cykel för dina behov och användningsområden kan du få en bättre och mer bekväm cykelupplevelse.Jag heter Anders och jag älskar friluftslivet! Allt från fiske, jakt till att bestiga berg är av intresse. Jag har flera års erfarenhet från friluftslivet som guide.

Scott’s Gravel Bikes har de senaste åren varit en formidabel succé. De är snygga och välbyggda hojar till rätt pris och med den rätta rejskänslan för att tilltala pendlingsmotionären. Med Scott Contessa Speedster Gravel 15 går man från klarhet till klarhet och levererar stort i “Bang for the buck”!
Det är trots allt viktigt att man väljer ut det alternativet som gör att man kan cykla på precis det sättet som passar en själv. Dessutom handlar det även om att man ska kunna tävla i de olika tävlingsformer som finns och som kräver den här typen av cykeln. Man kan säga att en cyclocross är som en stadig landsvägscykel men med ett par små skillnader. Vilket gör att man kan få en riktigt bra cykel som passar för ens behov och som man även kan tävla med. Om man tycker att det låter spännande är den bästa cyclocrossen ett bra alternativ!Topstone Carbon är en ny komplett och mångsidiga Cyclocross från det amerikanska företaget Cannondale. En cyclocross med extra allt och ett givet val som drömprodukt i kategorin bästa cyclocross. Med denna kan du köra snabbt med full kontroll på både släta vägar och gropiga grusvägar. Riktigt lätt kolfiberram med nyutvecklade KingPin dämpning i bakgaffeln.

Jag som driver denna sidan heter Anders och jag älskar friluftslivet! Allt från fiske, jakt till att bestiga berg är av intresse. Jag har flera års erfarenhet från friluftslivet som guide. Specialized Diverge Elite E5 är en bra cyclocross för dig som söker prestanda ihop med mångsidighet. Specialized Diverge är lite av originalet gällande den moderna Gravel-hojen och den har ständigt fått små uppdateringar. Här hittar du en samlad packlista för fjällvandringen eller annan längre vandringstur. Bra uppslag även om du ska på en kortare vandring vad som kan vara bra att ha med sig.Att välja ut den bästa cyclocrossen behöver inte vara svårt. Du tittar på vilka behov du har och om du exempelvis behöver skivbromsar eller inte. Sedan utgår du ifrån de här behoven och väljer ut det alternativet som passar. För det är trots allt du som ska få precis den cykeln som passar för dig. Oavsett om det är en cyclocross som har alla extra saker eller bara en vanligare variant. Du ska trots allt bli nöjd med det valet du har gjort. Vi har ett stort antal olika alternativ som kan passa för dina behov i vår artikel. Välj bara det alternativ som passar för dig.Silex 400 är den mest komfortabla och allsidiga landsvägscykeln Merida någonsin skapat. En bra cyclocross till ett väldigt bra pris och vår utvalda budgetprodukten för bästa cyclocrossen.En del alternativ i vårt test har inbyggda hjulsensorer som du kan koppla upp dig mot med hjälp av Bluetooth och ANC. Om du tycker att det är en viktig funktion, ska du självklart välja en cykel som har det.

Läs igenom hela guiden för att ta reda på vilken cyclocross som passar just dig och din plånbok! Vi är säkra på att du kommer hitta några som du gillar.
Silex 400 är den mest komfortabla och allsidiga landsvägscykeln Merida någonsin skapat. Med Silex 400 äger du vägen och är lika hemma på asfalt som på grusvägar. Ramen har unik geometri med långt överrör och väl tilltaget styrhuvud, kort styrstam, låg standover-höjd och tyngdpunkt och gott om utrymme för breda däck.I vårt test blev drömprodukten Cannondale Topstone Carbon Ultegra Rx, mellanprodukten Trek Checkpoint ALR 4 och budgetprodukten Merida Silex 400. Vi har även en specialare: Trek Checkpoint SL 5.

Checkpoint SL 5 från Trek är en Gravel Bike 2.0 som är mycket mångsidig, oöm och svårstoppad modell som passar till alla typ av cykling på asfalt och grusväg! En cyclocross som står ut och är därför vår utvalda specialare i bästa cyclocrossen. Att cykla är något man kan göra på en mängd olika sätt och vis, det finns även gott om olika typer av cyklar. Ett bra val för dig som vill ha en bra landsvägscykel, men som är lite mer sportig och som du kan tävla med är en cyclocross ett bra val! Trek Checkpoint ALR 5 är en 2.0-version av Gravel Bikes som blir mycket mångsidig, oöm och svårstoppad modell som passar till alla typ av cykling på asfalt och grusväg. En härlig cyclocross av hög kvalitet och en produkt vi defenitivt kan rekommendera!Checkpoint ALR 4 är en version av Gravel Bikes som är mycket mångsidig, oöm och svårstoppad modell som passar till alla typ av cykling på asfalt och grusväg. En väldigt fin Cyclocross av hög kvalitet och vår utvalda mellanprodukt i kategorin bästa cyclocrossen.

Är Specialized en bra cykel?
En bra cykel för en aktiv livsstil Till skillnad från många cyklar som är någon tusenlapp lägre i pris så erbjuder Specialized en cykel av jämn och hög kvalitet där viktiga komponenter som ram, hjul, gaffel och lagerdetaljer håller en mycket hög standard i förhållande till prislappen.
Cykeln är riktigt pigg och snabb, och med de breda däcken och lite flackare gaffelvinkel som enkelt sväljer gropar och ojämnheter, blir det en fulländad Gravel-upplevelse.Topstone Carbon är en ny komplett och mångsidiga Cyclocross från det amerikanska företaget Cannondale. En cyclocross med extra allt och ett givet val som drömprodukt i kategorin bästa cyclocross.

Slutligen har vi fyra bubblare: Trek Checkpoint ALR 5, Specialized Diverge Base Carbon, Scott Contessa Speedster Gravel 15 och Specialized Diverge Elite E5 Röd.
Letar du efter den ultimata mixen mellan en cyclocross och landsvägscykel så ska du välja en gravel bike. Tack vare deras tjockare däck får du perfekt grepp på skogs- och grusvägar. Dessutom är de försedda med MTB-växlar och utmärkta skivbromsar. Vidare är sadeln så pass skön att du kan cykla i flera timmar i sträck utan att få ont. Således går de att använda för både längre distanslopp och terräng – en gyllene mellanväg som en gravel bike är optimerad för. På grund av nämnda faktorer har många konsumenter fått upp intresset för denna heta trend. Den primära skillnaden mellan cyclocrosscyklar och gravel bikes är att den förra är avsedd för kortare och intensiva sträckor på leriga banor, medan den sistnämnda är gjord för både längre sträckor på landsväg samt grov terräng. Vidare har cyclocrosscyklar inte en lika bred ram vilket får följden att det inte går att sätta på tjocka däck. Dessutom är cyclocross inte lika bekväma då de inte är gjorda för längre sträckor. Slutligen har cyclocross en högre höjd på bottenfästet så de kan ta sig över hinder så som stenar och trappsteg på ett smidigt sätt. Det finns några grymma fördelar med en gravel bike. Först och främst går det att byta däck på den vilket gör att du kan omvandla cykeln. Dessutom är det en smart lösning för dig som vill cykla långt på landsvägar, men även varva detta med terrängkörning. Utöver dessa har vi nedan listat de mest påtagliga fördelarna.

Var kan man köpa cykel?
Vill du köpa en cykel är du varmt välkommen till Intersports stora utbud av cyklar. Här hittar du allt från elcyklar, klassiska cyklar och hybridcyklar till mountainbike och racercyklar. Dock tror många att det endast går att köpa cykel i våra butiker, det stämmer inte.
Dock är utbudet brett på grund av de senare årens ökade popularitet. Därför har vi sammanställt en lista över bäst gravel bikes på marknaden. Dessutom har vi skrivit en omfattande köpguide innehållandes det viktigaste du behöver veta innan du gör ditt köp. Börja sålunda med att förkovra dig i guide nedan för att därefter välja den modell som passar dig bäst.Innan du köper en gravel bike finns det några saker du ska veta om. För det första ska du tänka på att välja en modell med kvalitativa skivbromsar. För det andra måste du fundera över vilken däckbredd du vill ha utifrån dina behov. För det tredje bör du tänka på priset och välja en modell som varken är för billig eller för dyr. Förutom dessa faktorer har vi nedan listat det viktigaste du behöver tänka på för att göra ett så genomtänkt val som möjligt.

Vilka Cykelmärken är bra?
Skeppshult är känd för sin höga kvalitet och hållbarhet inom standardcyklar. 1998 fick Skeppshult modell Z utmärkelsen ”Utmärkt Svensk Form”, som enda cykel någonsin. Stålhästen är ett Svenskt cykelmärke grundat 2010. De erbjuder billiga cyklar med försäljning enbart på egen hemsida.
Fatbikes.nu är Sveriges största hemsida dedikerade till fatbikes. Oavsett om du vill ha en el-fatbike eller en vanlig fatbike, har vi vad du letar efter. Jämför i topplistan högst upp innan du gör ditt köp.När man köper en ny cykel måste man, förutom valet av cykel, även välja vilken komponentgrupp man vill ha på den. Det är en enorm skillnad mellan Shimanos olika race-grupper och framför allt Shimano Tiagra, Shimano 105 och Shimano Ultegra. Men hur bra är Shimano-grupperna egentligen och vad är skillnaden mellan dem? Vi har listat alla Shimanos grupper, från Shimano Sora till Shimano Dura Ace.

Shimano Claris är den första riktiga race-gruppen i hierarkin. Även detta en superb grupp för nybörjare. Claris passar utmärkt för att exempelvis cykelpendla till jobbet.
En Shimano 105-grupp kan ha 11 kransar på kassetten och två drev fram: totalt alltså 22 växlar, något som är mer än tillräckligt för de rutinerade cyklister gruppen är avsedd för.Att växla elektroniskt med Shimano Ultegra Di2-grupp sker inte trådlöst. Sladdar måste fortfarande dras genom cykelramen likt växel- och bromsvajrar, och givetvis behöver även ett Ultegra-batteri monteras. Detta kan lyckligtvis gömmas undan helt och hållet i ramen.

Vilken Gravelbike skall jag välja?
Specialized Diverge Comp E5 är en gravelbike för den med mindre budget. Den är trots det inte alls dålig utom tvärtom väldigt bra för detta pris. Denna modell finns även med dyrare kolfiberram och finare komponenter, allt beroende på tycke och smak. 2022:s årsmodell har längre hjulbas och är därför stabilare. Cachad
Enligt Shimano själva är denna grupp perfekt för sportiga cyklar i t.ex. stadsmiljö. Denna grupp finns tillgänglig i trippel eller dubbel variant (2×7/8 eller 3×7/8).Växlingen går som man kan förvänta sig, tyst och smidigt. Inte heller här är trippeldrev en möjlighet, Shimano Ultegra finns enbart med ett dubbelt vevparti.

Fabrikanterna använder lyckligtvis samma namn för alla lösa delar till en komponentgrupp. Här är en översikt med alla Shimano-grupper, från instegsgrupper som Shimano Tourney till proffsgrupperna i Shimano Dura Ace-sortimentet.
Hela Dura Ace-gruppen är så optimerad att precis all kraft som läggs i pedalerna omsätts till fart på cykeln. Till och med formen på exempelvis vevarmen är framarbetad för bästa möjliga kraftöverföring.Förutom att de är 12-delade i stället för 11-delade, har växlingshastigheten och kvaliteten på dessa grupper förbättrats avsevärt. Därför får du med dessa grupper en oöverträffad växlingsupplevelse i alla förhållanden!

Först och främst har vi naturligtvis fram- och bakväxlarna som utgörs av växelförare och växelhandtag. Vidare har du drivlinan som utgörs av vevparti, drev, kassett, och till slut en cykelkedja.
Vill du inte ha något annat än det allra, allra bästa? Då är det elektroniska Shimano Dura Ace Di2 som du ska ha. Samma toppkvalitet som ordinarie Dura Ace men med elektroniska växlar.Det är ett missförstånd att man inte får mycket kvalitet med de billigare grupperna. Faktum är att Shimano Claris, Shimano Sora eller Shimano Tiagra är mer än nog för de flesta cyklister.

I am very occupied with everything that has to do with cycling in my spare time. The fact that I get to do this during my job as well makes it all the more special. Since I live in Arnhem, I like to go cycling in my “backyard” (de Posbank) with my road bike or mountain bike. Besides cycling myself, I also love to watch professional cycling on the tv. My television is doing overtime during the summer, because I like to follow all the big cycling tours like the Giro, the Tour de France and the Vuelta. It may come as no surprise that when the Giro d´Italia crossed Arnhem in 2016, I was over the moon!
Sist men inte minst har vi bromsarna. För skivbromsar ingår bromsskivorna överraskande nog inte när man köper en komponentgrupp. De måste alltid köpas separat.Först och främst är det bra att veta vilka delar som utgör en komponentgrupp. Det är inte speciellt svårt. En komplett komponentgrupp består av drivlinan samt allt som växlar och bromsar på cykeln.

Och naturligtvis kan man blint lita på växlingen. Väljer du versionen med hydrauliska skivbromsar? Köp då även till Dura Ace-bromsskivorna. Då kan du problemlöst susa utför de mest utmanande utförslöporna.
Naturligt finns även Shimano Ultegra i en version för hydrauliska skivbromsar. Du kan även välja de speciella Shimano Ultegra-bromsskivorna som är utmärkande bra på att föra bort värme.

Med Shimano Ultegra-gruppen har du en riktigt professionell komponentgrupp för din racer. Allt är tillverkat i lätta och hållbara material. Antalet kransar på kassetten är alltid 11.Skillnaden ligger främst i kvaliteten på de material som används och i gruppens vikt. Ju dyrare du gör det, desto mer slitstarkt och lättare är materialet.

Med Shimano Tiagra och uppåt har vi komponentgrupper som riktar in sig på de mer erfarna cyklisterna. Här kan du montera större kassetter, med upp till 10 kransar. Något som framför allt kommer väl till pass i utmanande terräng.
Shimano Claris är en grupp som kan ses på många instegsracers, och det är rätt logiskt: den är en ganska billig komponentgrupp som ändå är mycket slitstark och växlar bra. Claris finns som både dubbel och trippel (2×8 eller 3×8).Många tänker att de behöver det bästa på marknaden. Visste du att Shimano, efter ett tag, alltid låter de tekniska lösningarna från de bästa grupperna komma ner även till de billigare grupperna?

Detta är även den sista komponentgruppen som du kan välja mellan ett dubbelt eller ett trippelt vevparti, med andra ord 20 eller 30 växlar. Det är även den första gruppen som du kan välja hydrauliska skivbromsar till.
Vidare har Shimano 105-gruppen fått en rejäl uppgradering under 2018. Nu är även Shimano 105 nämligen kompatibel med hydrauliska skivbromsar. Shimano 105 sitter på cykeln hos många cyklister med en budget i mittensegmentet.Den som cyklar på en ny billigare Shimano-grupp cyklar alltså med en kvalitet jämförbar med det proffsen cyklade på för 10-15 år sedan. Med andra ord, en högkvalitativ komponentgrupp till ett bra pris.Vill du verkligen välja det bästa av det bästa när det gäller Shimano komponentgrupper? Då kan du välja de nyaste och mest avancerade tilläggen till Shimano-grupperna: Shimano 12-delad Ultegra R8100 Di2 och Shimano 12-delad Dura Ace R9200 Di2! Med de här två senaste tilläggen har Shimano ytterligare förbättrat växlingarna.Vad är det då för skillnad mellan en en cyclocross och en gravelbike? På en cyclocross sitter du mer aggressivt eftersom de ofta används för att tävla med. En gravel är en snällare typ av cykel med en mer bekväm sittställning för trevliga turer. Du kan även ställa in din cyclocross och sätta dig mer upprätt, men i regel inte fullt så bekvämt som på en gravel. Så har du inga tävlingsambitioner och är sugen på att utforska nya underlag eller platser är gravelbike cykeln för dig

Med en gravelbike kan du i princip cykla var som helst, som på asfalt, grus och gräs. Gravelbikes är en äventyrscykel där du enkelt kan avvika från den planerade stigen för att utforska nya marker. Med blotta ögat är det lätt att missta en gravelbike för en landsvägscykel, men det finns en del saker som skiljer dessa cyklar åt, bland annat har gravelbikes en mer upprätt sittställning och bredare däck.
Tänk dig att kunna ta din racer ut på grusvägar, kullersten och även på gräs och fina stigar. En Cyclocross är en vanlig landsvägsracer men har plats för grövre däck, stänkskärmar och har till skillnaden från racern alltid skivbromsar. Cyclocross-tävlingar äger normalt rum i terräng, så som gräs, grus och sand och därför behöver cyklarna det väggrepp som de bredare däcken ger. Oftast sätter du på grövre däck på din cyclocross. Vill du kunna köra landsvägsracer på alla typer av underlag? Då är det dags att kika på en cyclocross eller på den populära gravelcykeln. Men vad är det som skiljer dessa cyklar åt? Vi förklarar skillnaden. Har du cyklat mycket landsväg tidigare och ibland önskat att kunna göra turen längre eller kortare genom att cykla en sträcka på grusväg? Eller är du kanske en inbiten mountainbikecyklist men skulle vilja få upp farten lite? Med en gravel bike eller en cyclocross är det möjligt att behålla farten och upptäcka nya vägar.De flesta cyklar behöver service efter 25 timmars cykling. Det vill säga att om du cyklar cirka tre timmar i veckan ska du serva cykeln varannan månad. Med det här serviceintervallet fungerar cykeln som bäst och komponenterna håller länge.

På en bil sitter de flesta komponenter invändigt och skyddat, med allt på din cykel är utsatt för vädrets makter. Allmän förslitning och vägsmuts påverkar cykelns funktion, men med regelbunden service går det alltid lika smidigt att cykla.
Vi vet att du har skaffat dig din cykel för att cykla och ha skoj och inte för att den ska stå på ett servicecenter. Därför erbjuder Treks butiker service inom 24 timmar för de flesta typer av service.

Cykelservice handlar om att se till att allt fungerar som det ska när du ger dig ut på en cykeltur och, viktigast av allt, att du kan känna dig trygg på din cykel. Om du avvaktar tills något går sönder kan det resultera i en mycket dyrare reparation än en regelbunden service.
Vintern är den perfekta tiden för service. Du cyklar antagligen mindre, det finns ledig tid på verkstaden och när solen tittar fram på vårkanten är din cykel redo att tas i bruk. Aluminium är ett helt otroligt material för en cykel. Styrka/vikt-förhållandet är utmärkt, det är enkelt att forma och det är återvinningsbart. Men det har även en begränsad livslängd. Den gradvisa försvagningen av aluminium i cykelramar, gafflar och fästen över tid kallas ”metallutmattning”. Den säkra, användbara livslängden för en cykeln beror i första hand på hur ofta och på vilket sätt du cyklar, men som en tumregel kan du fundera på om det är dags att byta ut din aluminiumcykeln när den är över tio år gammal. Om du känner dig villrådig om din cykels kondition kan du ta med cykeln till närmaste Trek-återförsäljare. Där gör de en kontroll av i vilket skick din cykel befinner sig och ger dig rekommendationer om hur du går vidare. Vi erbjuder service på olika nivåer beroende på vad din cykel behöver, allt från rengöring och uppsmörjning av cykelns rörliga delar till en fullständig demontering och montering av cykeln.

Om du hör något annat än vinden som susar när du cyklar så behöver din cykel lite omvårdnad! Ett tecken kan vara en broms som gnisslar, ett klickande eller skrapande ljud eller att växlingen kan kännas osynkad eller på annat sätt besvärlig.
Vi använder kakor för personligt innehåll och annonser samt för analys av vår trafik. Vi delar information om din användning av tjänsten med våra partners inom sociala medier, annonsering och trafikanalys. Våra partners kan kombinera denna data med information som du delat med dem.Cyklar du fort, lite lagom eller går det i ärlighetens namn rätt långsamt? Oavsett tempo hjälper vi dig med cykel, kläder och tillbehör för din cykelpendling! Dessutom 5 fördelar med cykelpendling som definitivt kommer vilja få dig att trampa mer!

När du ska köpa en ny cykel är det inte helt lätt att veta hur stor den ska vara. Och att köpa en cykel som det efter ett par rundor visar sig är för stor eller för liten är inte kul.
Oavsett hur du cykelsemestrar i sommar har du något riktigt härligt framför dig. I den här guiden går vi igenom vad du bör tänka på för sommarens både långa och kortare cykelturer.Vi har ett stort utbud och erfarenhet av cyklar sedan 1968. Du kan komma in och kika på vårt utbud i butik för att sedan shoppa online, eller så gör du din research online för att sedan göra köpet i butik. Givetvis kan du precis lika gärna göra
hela processen i butik eller gå igenom din köpresa online. Ja, du hör! Valmöjligheterna för att köpa cykel på Intersport är många, välkommen! Passar förra årets cykel eller är det dags att införskaffa en ny cykel till barnen? Ta del av vår storlekstabell för att välja rätt cykelstorlek till barnen och lär dig hur du ska att mäta ramstorleken på rätt sätt. Friheten, vardagsmotionen och för att slippa trafiken. Det är bara tre av anledningarna att börja plocka fram era cyklar allt oftare. Vill du köpa en cykel är du varmt välkommen till Intersports stora utbud av cyklar. Här hittar du allt från elcyklar, klassiska cyklar och hybridcyklar till mountainbike och racercyklar. Dock tror många att det endast går att köpa cykel i våra butiker, det stämmer inte. På Intersport går det jättebra även att köpa cykel online.

Som medlem i Club Intersport får du bonus på alla dina köp. När du handlar cykel online betalar du med Klarna; välj om du vill betala direkt, med fakture senare eller om du vill dela upp ditt köp. Läs mer om de olika betalningsalternativen.På cykel är livet bra härligt; friheten, motionen och all den friska luften! Ni behöver inte ta er så långt, på med cykelhjälmen, cykla runt knuten och upptäck er närmiljö. Här ger vi ett gäng tips på roliga saker att hitta på med cykeln i fokus. För stora och små, oavsett intressen och erfarenhet. Förutom att hjälpa dig att välja rätt cykel har vi erfarenheten och kunskapen kring service av cyklar. Allt från att laga punktering och pumpa däck till att byta eller smörja kedjan och mycket mer! Kom in till någon av våra cykelbutiker så får du hjälp. Visst går det utmärkt att cykla året runt! Men för den som har låtit cykeln stå under vintern är det nu dags att ta fram den från förrådet och låta däcken möta rullgruset på asfalten.Ibland blir det inte rätt, så även när du köper cykel. Om du vill returnera en cykel köpt hos oss på intersport är det inga problam. En cykel köpt online på intersport.se kan returneras både till vårt lager eller via någon av våra cykelbutiker. För att returnera till butik tar du med dig cykeln och kvittot så får du hjälp på plats. För att returnera till lagret kontaktar du vår Kundservice som skickar dig frakthandlingarna, du embalerar i originalkartong och bokar upphämtning.

Hur dyr cykel ska man köpa?
På tal om investering. Var bör man som intresserad och ambitiös nybörjare lägga sig prismässigt? För 11- 13000 kr får man en cykel som de flesta utan problem klarar sig bra på. En typisk cykel i den prisklassen har Shimano 105-grejer, aluminiumram och en kolfibergaffel.
Vi har testat säsongens el-cyklar för att du enklare ska kunna jämföra och hitta rätt. Läs mer om säsongens modeller från marknadens största varumärken.En cykel som är anpassningsbar till olika miljöer och tillfällen. Då är detta cykeln för dig. Prisvärd och med hög anpassningsförmåga baserat på ditt behov.

De recensioner som finns på vår hemsida skrivs alltid av experter på temat. Vi går noggrant igenom produktbeskrivningar, manualer, relevanta recensioner och diskussioner på forum så att vi kan ge er den mest objektiva informationen samlad på en och samma plats. Vi arbetar med att noggrant söka, sortera och sammanställa information på ett begripligt sätt. I köpguiden hittar du all viktig information som vi har samlat in från både lokala och utländska hemsidor. Tack vare detta kan du fatta ditt beslut på bästa sätt och välja den produkten som passar dig bäst.Cykeln är utrustad med 12 växlar, perfekt för en cykeltur ute i naturen eller i spännande terränger. Hjulens storlek är anpassningsbara beroende på vilken storlek du väljer på cykeln, något som ska anpassas efter din vikt och längd så att den passar perfekt. Däcken är tåliga Hutchinson Toureg 40mm så att du har ett bra grepp på alla väglag. Bromsskivorna är från märket SRAM som är välkänt för att sin passion för cykling och kvalité. Många andra komponenter på cykeln är också från SRAM så som bromsset, växelförare, kedjan och vevpartiet. Majoriteten av komponenterna är även från Look själva så du kan vara säker på att delarna är specifikt gjorda för just den här modellen.

Cykelns viktblir viktigare och viktigare ju längre och branta backarna blir. Om detta inte är ett problem eller om du cyklar på terräng som låter dig hålla farten behöver du inte oroa dig över vikten. En lättare cykel kommer göra det lättare för dig i uppförsbackar.Den här sportiga modellen från Look är en riktig ögonfångare. För det här priset kan du vara säker på att du får det du betalar för – och lite till. Byggd i kolfiber är det en riktigt tålig konstruktion som kan ta dig långa sträckor i de tuffaste miljöerna. Kolfibern gör så att känslan av att köra på cykeln är på både lätt och stabil. Färgen är i svart krom vilket gör att den ändras beroende på solljuset som reflekterar i materialet, med andra ord, en riktigt cool cykel. En cykel där du verkligen får mycket för pengarna kommer från Bergamont. Deras modell Grandurance är en cykel som har fokus på uthållighet så att du kan ta dig långa sträckor i hög komfort. Ramen är gjord av aluminium med fokus på lätt vikt samtidigt som framgaffeln är av kolfiber. Därför blir det en väldigt tålig och stabil konstruktion medan vikten på cykeln förblir låg. Den är extra smidig när man ska ta sig upp i branta backar så det är inga problem att ta cykeln på ojämn terräng. Det enkla svaret är att du kan använda en gravelbike nästan överallt. Om du använder den på många olika typer av underlag bör du fundera på däck mellan 40-50mm. Du kan använda den på plana underlag, i områden med mycket backar eller till och med där det finns stora stenar. Den kommer till sin rätt allra mest på grusväger eller i skogen. Det är inte en vägcykel eller en mountainbike – utan en cykel som är allround för alla typer av cykling.

Både ramen och framgaffeln är av aluminium som gör att det känns stadigt och stabilt. Cykeln har mekaniska skivbromsar så att du kan bromsa in säkert vid olika väglag och hastigheter. Särskilt vid regn och ojämna eller branta vägar lönar det sig att ha mekaniska skivbromsar för att känna sig tryggare. Den är även utrustad med fästen så att du kan lägga till lås, skärmar eller pakethållare. På så sätt kan du anpassa cykeln ännu mer efter ditt behov. Cykeln kommer i flera storlekar så att det passar just dig och din kropp så var säker på att du väljer rätt när du beställer eller testa i butik om du har möjligheten.
Den här modellen uppfyller definitivt alla dina krav. Med en tålig kolfiberram har cykeln lätt vikt samtidigt som den är tålig nog att klara de tuffaste miljöerna.

Testado.se är en webbplats som ger tips på de rekommenderade produkter i olika sektioner. Baserat på yrkesmässiga och användarnas recensioner rekommenderar vi de bästa apparater och produkter från ett brett utbud av områden.Det må se ut som en vanlig vägcykel, men begreppet gravelbike har blivit mer och mer populärt i Sverige den senare tiden. Men vad skiljer egentligen en gravelbike från en vanlig vägcykel eller en cyclocross som också har liknande egenskaper? Det kan du ta reda på nedan där vi visar dig vad du bör tänka på när du köper en gravelbike. Du kan också läsa nedan om några modeller som vi anser vara bäst i test.

Vad är det för skillnad på Gravel och cyclocross?
Gravelcykeln är en utveckling av cyclocrossen och är mer av en allroundcykel. Den har vanligtvis utrymme för större däck än cyclocrossen och har fler fästen för montering av tillbehör, vilket gör det enklare att få med sig utrustning och packning. Cachad
Den här modellen från Principia är en lätt vinnare i sin prisklass. Gravel Alu Claris täcker dina behov för cykling på landsvägen. Modellen har tagit de bästa funktionerna och komponenterna från mountainbikes, cross och race så det är definitivt en anpassningsbar cykel. Utrustad med 16 växlar med komponenter från omtyckta Shimano tar du dig snabbt och smidigt fram. De breda däcken från Panaracer Gravelking gör så att du har ett stadigt grepp i de tuffaste terrängerna. Den kommer även i två dubbelfärger så att du kan välja den som passar dig bäst.

Cykeln är utrustad med hydrauliska skivbromsar så att du kan bromsa in säkert vid olika väglag. Den har 11 växlar från Shimano vilket räcker gott för alla möjliga sorters äventyr. Det är flera andra komponenter på cykeln som även de kommer från Shimano så som vevparti och bromsar så du kan lita på att det är kvalité från ett märke som kan cyklar. Just för den här modellen är komponenterna särskilt utvalda för att passa de förhållanden som en gravelbike behöver ta sig igenom. Sadeln är från Syncros och erbjuder hög komfort så att även de längsta sträckorna blir bekväma.
På cykloteket.se har vi Cyclocross och Gravel Bikes i olika modeller och prisklasser – allt för att du ska hitta din perfekta cykel. Oavsätt vilken cykel du köper monterar och testar vi den innan den skickas hem till dig.

Hur gör man sin cykel snabbare?
Träna även andra muskler i gymmet Cykla är mer än att bara vispa runt pedalerna. Om hela kroppen är starkare, från armar till rygg, kan du även cykla snabbare. Men även styrketräning för benen hjälper till. Även lågkadensövningar i Zwift fungerar för att träna styrkan i benen.
Är du trött på trafiken och att bli omkörd av bilister? Är du sugen på att cykla på något annat än asfalt? Då är en Gravel Bike ett spännande val om du vill variera din cykling mellan olika underlag och terräng. Vissa cyklar är dessutom utrustade med fästpunkter för tillbehör som pakethållare och väskor vilket gör en Gravel Bike till en proffsig pendlarcykel.

Hur många steg motsvarar 15 min cykling?
Emellertid så brukar man ofta räkna med att man tar 110 steg per minut. Du kan därför multiplicera antalet minuter på cykeln med 110 och räkna om det talet till antalet steg.
Cyclocrossen är en cykel som är byggd för att väga så lite som möjligt. Den är anpassad för cyclocross tävling och ska vara smidig att ta med sig och bära på. Cyclocrossen är avskalad från extra tillbehör såsom pakethållare och skärmfästen som flera andra cykelkategorier har just för att erbjuda en lätt och smidig cykel. En Gravel Bike, också kallad grusvägscykel, kan något förenklat förklaras som en kombination av landsvägscykel och mountainbike. Med en Gravel Bike kan du cykla snabbt på ett underlag av grus och stigar men också utmana dig och din cykling i tuffare terräng. En Gravel Bike är en otroligt mångsidig cykel med bredare däck än en landsvägscykel och robustare design för att tåla flera underlag och väderförhållanden. Cyclocross eller CX är en cykel som är anpassad för tävling och träning i lättare terräng. Den har egenskaper som till utseendet liknar en landsvägscykel men som är adapterad för cykling i terräng med grövre hjul samt växlar och bromsar som klarar av ett mer utmanade underlag. Med en cyclocross kan du cykla året om med ett par robusta dubbdäck!

Similar Posts