Dacia Duster Automat Pris

Dacia Duster är inte en prålig bil. Experter menar att det finns inte några direkta smarta lösningar eller roliga tekniska detaljer, men givet priset är det fullt rimligt. Baksätet har okej huvudrum men lite tight knäutrymme. I baksätet finns inte heller några dörrfack.Andra generationens Dacia Duster är en extremt prisvärd kompakt-SUV. Ledordet för den här modellen är funktionalitet. Den är otroligt praktisk med ett stort bagageutrymme som har en fyrkantig form för att maximera lastutrymmet. Dessutom tillkommer fällbara säten som standard.

Är Dacia Duster en bra bil?
Dacia Duster är en extremt prisvärd bil. Genom att ha skalat bort tekniska detaljer, smarta lösningar och häftiga funktioner finns skalet av en SUV kvar – till ett rimligt pris. En testförare vill sammanfatta Dacia Duster som en bra SUV men med känslan av att man kör en bil från 1990-talet.
Körupplevelsen är inte heller någonting att ropa hej för och säkerheten är knappt godkänd – även om den borde räcka för de flesta. Gensvaret mellan ratt och framhjul är rent ut sagt urusel. Däremot är Dacian ganska väl anpassad för att kunna köra off road och den har ett relativt bra väggrepp. Den övriga körupplevelsen är dock inte lika bekväm. Dacia Duster är inte en bil för långfärder. Den har obekväma säten, en halvtaskig fjädring och har en dålig ljuddämpning. Vind, motor och trafikljud ljuder alla igenom till ganska hög grad. I motsats till Dacia Dusters ledord funktionell beskrivs kupéns främre del av en testförare som ”en ergonomisk mardröm”. Kopphållaren är dåligt placerad framför växelspaken, det finns ett 12-voltsuttag knepigt placerat till vänster om växelspaken på mittkonsolen och den elektriska sidospegelns kontroll sitter under handbromsen vilket gör att när den är nedfälld skymmer den kontrollen. Inga justeringar i rullning, helt enkelt. Den här enheten har en fjärrkontroll av handsfree-korttyp, som de som Renault har erbjudit i flera år i många av sina modeller. Men i det här fallet är den mycket repig och plasten överför en obehaglig touch. Och att bilen bara har några månaders användning och väldigt få kilometer. Om vi ​​dessutom öppnar kortet ser vi att nyckelbladet är lite löst, utan att vara väl säkrat. En aspekt som brukar visa om vi står inför en bil av en viss kvalitet är ljudet som dörrarna producerar vid stängning. När vi har ett enhetligt och väl dämpat ljud i alla dörrar beror det på att företaget är uppmärksam på detaljerna. I Dacias fall är det inte så. Ljudet är mycket dåligt dämpat. En annan punkt där Dacia Duster sparar några cent på varje enhet.

Det anger inte heller mycket kvalitet att vissa delar av karossen är synliga från insidan, utan att ens försöka gömma sig med någon annan plast. Från insidan syns till exempel dörrfanéren på dörrarna tydligt; speciellt baktill.Slutligen, och även om det inte är det enda företaget som gör det, sparar Dacia Duster i sin högsta finish även på mattorna. Och inte för att de är av rättvis kvalitet eller gummi, nej, det är för att de inte ens följer med dem. Personligen är det något som retar mig ganska mycket att se en bil utan mattor. En annan punkt där det rumänska märket som tillhör Renault sparar några euro på sin slutkurs.Sammanfallande att vi hade med oss ​​en Dacia Duster test, vi ville visa dig huvudaspekter där man vid första anblicken kan se en tydlig besparing av komponenter. Det har inte varit exakt få detaljer som någon av oss kan se där kvaliteten, komponenten eller lösningen förmedlar en känsla av lowcost. För att göra det ännu mer synligt har vi föredragit skapa en video där du bättre kan uppskatta detaljerna. Missa det inte!Det är sant att infotainmentsystemet har förbättrats avsevärt i Dacia Duster de senaste åren. Nu kommer de mest utrustade versionerna med en 7-tums pekskärm för alla huvudfunktioner, radioutrustning och dessutom kommer den med webbläsare, Apple CarPlay och Android Auto. Det är inte dåligt för priset och typen av bil, men det är inte mindre sant att den ser dålig ut när solen skiner direkt på den och att dess känsla är ganska förbättringsbar.

Vad kostar en begagnad Dacia Duster?
De mest populära färgerna för Dacia Duster är svart, vit och grå. Majoriteten av våra Duster har bensin som bränsle men det finns också ett mindre antal elhybrid. Snittet för våra Dacia Duster är att bilen är tillverkad 2020, har gått 3 700 mil och snittpriset är 170 000 kr. Denna bil går att köpa online!
För att fortsätta med sparpunkterna, inuti hittar vi även en traditionell parkeringsbroms, det vill säga en spak och spärrhake. Som allt liv. Och är det, eftersom alla varianter har trumbroms bak så kan man inte ha en elektrisk parkeringsbroms. Inte så att jag oroar mig alltför mycket att ha en spak istället för strömbrytaren, men det är den högsta trimnivån och vi går in i 20-talet om bara några dagar.Ändra ämnet lite, låt oss prata om isolering. Och det är att när man kör denna Dacia Duster noteras det att i det här avsnittet finns en tydlig materialbesparing. Det aerodynamiska ljudet, det rullande ljudet och till och med de ljud som produceras av att fjädringen fungerar när vi träffar ett potthål är ganska märkbara. I slutändan leder detta till mindre åkkomfort, ger oss känslan av att gå i en högre hastighet än den riktiga, och gör också att vi tröttnar tidigare.

Varför är Dacia så billiga?
Du har säkert vid mer än ett tillfälle undrat vad Dacia gör för att erbjuda så billiga bilar jämfört med resten av marknaden. Och det är att skillnaden i förhållande till konkurrensen är mycket anmärkningsvärd. Logiskt är vad det rumänska varumärket gör spara kostnader.
Något som kan gå helt obemärkt förbi under dagen, men som vi kommer att sakna totalt när vi kör på natten är bristen på innerbelysning. Det är förståeligt att det inte finns någon omgivande belysning i till exempel dörrar, instrumentbräda och fötter, men rattreglagen är inte ens bakgrundsbelysta. På så sätt, på natten, är det inte lätt att aktivera eller hantera saker så grundläggande som farthållare. De borde verkligen inte ha avstått från belysningen av dessa kontroller.Också innan vi sätter oss i bilen kan vi inse en annan detalj. Det är en relativt stor bil, som ibland kommer att vara vällastad eftersom den har baksäten och en användbar bagageutrymme. Däremot baktill monterar den inte bromsskivor, utan trumbromsar. Och detta, i alla versioner. Det är inte så att bilen inte bromsar, men känslan och motståndet vid långvarig inbromsning, som att ta sig ner för ett bergspass med mycket last, blir inte densamma som om bromsskivor användes.

Vad kostar det att byta en automatlåda?
Bilen växlar inte upp eller ner, esp dispaly blinkar och växlarna är trögt att få i. Vid närmare titt och diagnostik. Samt info från kund att tidigare verkstad försökt att reparera utan framgång och förklarat för kund att växellådan behöver bytas till en kostnad för 40.000kr.
Och eftersom vi har pratat om bältet så är det en detalj som har fångat min uppmärksamhet och som har påmint mig om bilar från tidigt 90-tal.I moderna bilar är bältet ”gömt” i höjd med mittpelaren d.v.s. den inre trimningen. Inte i den här modellen, lämnar en bit som fungerar som en gaffel för att styra själva bältet. Du kan se det bättre på 3:09 av videon.

Letar vi efter USB-uttag hittar vi bara ett. Idag, när vi praktiskt taget är slavar av mobilen, är det värt att ha mer än ett USB-uttag. Dessutom borde den ur min synvinkel ha varit belägen någon annanstans, i ett lägre område. Den är i ett upphöjt läge, ovanför skärmen, så kabeln hänger i hela det centrala området.
Samtidigt hittar vi i accessversionerna ett traditionellt luftkonditioneringssystem; det vill säga en manuell klimatkontroll, livets luftkonditionering. De mest utrustade versionerna kommer med enzons automatisk klimatkontroll. Det är inte heller något som skadar mycket, ärligt talat, men det finns detaljen.

Vad kostar en ny Duster?
En ny Dacia kostar från mellan 174 900 och 289 900 kr, men du kan köpa en begagnad här på Bilweb för mellan 59 900 och 239 000 kr.
Väl inne, som ni kan föreställa er, är det första vi bör göra när vi sätter oss i bilen att justera stolen, ratten, bältet och speglar, eller hur? I det här fallet har vi justering av sitshöjd och ländrygg, men inte i åtkomstfinishen. När det gäller ratten händer samma sak, det vill säga att den har en väldigt begränsad justering i de billigare versionerna. I denna Prestige-finish är djupjusteringen inte bred och vi kunde inte få en helt adekvat position. Slutligen kan bältet inte justeras.Efter justering är nästa sak vi gör att starta motorn, eller hur? Faktum är att när vi tittar på instrumentpanelen inser vi att den inte har den typiska röda zonen för att undvika övervarvning och i sin tur markera insprutningsavskärningsområdet. Varför? Att dra nytta av samma ram i diesel- och bensinversionerna. Jag vet inte vad de verkliga besparingarna blir, men sanningen är att det drar till sig uppmärksamhet. Förresten, i dieslar bör den röda zonen starta runt 4.500 6.000 rpm, medan den i bensin bör vara runt XNUMX XNUMX. Så fort vi kommer närmare bilen kan vi redan se den första ”lågkostnads”-detaljen. Vi har låscylindern i sikte och helt separerad från själva öppningshandtaget. Sanningen är att jag har svårt att komma ihåg någon annan modell utanför märket dacia som tar bowlaren i dörren och så i sikte. Vi återkommer till inredningen, för det finns fortfarande detaljer här inne där man kan se att märket sparar kostnader. En annan som har förvånat mig mest är armstödet som är standard i den överlägsna finishen. Det är inte det typiska mittarmstödet med en kista mellan de två sätena, utan ett armstöd endast för föraren som utgår från samma säte. Den har ingen reglering i höjden och mycket mindre på djupet. Antingen sätter du på den eller så tar du av den. Dess utseende är ganska dåligt och det är för mjukt. Naturligtvis har Dacia Duster några separata tillbehör, bland vilka det finns ett riktigt centralt armstöd med ett invändigt hål, men det här är den som ursprungligen kom i bilen. Dacia Duster är den billigaste SUV i sin storlek. Den sticker ut eftersom den verkligen erbjuder bra offroad-möjligheter men framför allt för sitt pris. En del av drygt 14.000 XNUMX euro. Vår enhet har dock högsta finish och det udda extra, så priset stiger till 18.000 XNUMX euro enligt företagets konfigurator. Låt oss se alla dessa detaljer och senare bedöma om besparingarna är värda det. Som du kan se i videon, specifikt klockan 7:35, är klädseln på stammen mycket förbättrad. Golvet är till exempel väldigt tunt och inte välbearbetat, så pass att det inte ens passar ordentligt med formerna. Dessutom kan vi enkelt lyfta den här mattan och vad hittar vi? Ja, plåt i sikte!Som förväntat i en bil som denna är instrumentbrädan och praktiskt taget hela interiören gjorda av hårdplast, som är billigare än mjuka material. Allt är förstås inte negativt, eftersom utseendet är bra, även beröringen och den har mer än bra inställningar. Känslan är att de inte kommer att åldras illa med tiden.

Du har säkert vid mer än ett tillfälle undrat vad Dacia gör för att erbjuda så billiga bilar jämfört med resten av marknaden. Och det är att skillnaden i förhållande till konkurrensen är mycket anmärkningsvärd. Logiskt är vad det rumänska varumärket gör spara kostnader. Detta har fått oss att ställa några frågor till oss själva. Är det synligt för blotta ögat? Vad påverkar denna besparing? Skulle vi kunna identifiera många besparingsdetaljer utan att vara experter?
När jag öppnade fronthuven fångade det min uppmärksamhet att motorn är helt exponerad. Det är inget stort problem, eftersom det är en väldigt tyst motor och den vibrerar knappt, så bra skydd och isolering behövs inte heller; men sanningen är att dagens motorer inte precis är snygga med så många slangar, stela rör, flexibla rör osv. Omslagen kommer vanligtvis till nytta för att dölja utseendet på den nuvarande mekaniken. Märkligt nog har vi inget lock, men vi har två stötdämpare för att höja och hålla huven upphöjd. Naturligtvis förväntade jag mig det traditionella och spartanska spöet.I denna Dacia Duster Prestige utrustningsnivå har vi fyra elfönster. Trots detta är det bara föraren som har en automatisk funktion, även känd som komfort. Om vi ​​vill höja eller sänka passagerarfönstret eller bakdörrarna måste vi hålla knappen intryckt.150-hästarsmotorn gör att bilen känns pigg oavsett hastighet. Det kan man inte säga om Sandero. I termer av ren åkkomfort tycker jag förvisso att Duster presterar, men inte så att den klår sitt anspråkslösa syskon. Bilarna är jämnburkiga och har en genomtänkt sittposition, men Sandero har bättre fjädring.

Min första fundering var om Duster har fått samma identitetskrisande CVT-historia som Sandero (vilken simulerar vanliga växlar och således totalt underminerar hela syftet med en steglöst variabel växellåda), men det har den tack och lov inte. Dusters automatlåda är sexstegad och av dubbelkopplingsslag.
Förklaringen till att bilen endast erbjuds med framhjulsdrift framkom i samband med vår provkörning av uppdaterade Duster i Frankrike. Det rör sig om en kombination av att automatlåda med fyrhjulsdrift vore för dyrt och att de flesta kunder trots allt nöjer sig med framhjulsdrift. Det här är alltså en ren imagegrej.Sammantaget är automatväxlade Duster alltså en helt okej bil, men jämte andra alternativ från märket är den helt och hållet en imagepryl, något som borde vara ett främmande koncept för någon som har vett nog att köpa en Dacia. Duster är liksom mer än en stadsjeep; till skillnad från högbyggena på Östermalm känns den faktiskt som att den skulle trivas bättre i skogen. Den enligt mig bästa Dustern är specificerad ovan. Vårt test av Dacias bästa bilmodell finns här.

Den uppdaterade Dacia Duster har nya framlyktor, högre mittkonsol och en ny 8-tumsskärm för infotainmentsystemet. Den kommer också med ett gäng nya motoralternativ och, hör och häpna, automatlåda. Att bilvärldens svar på Rusta skulle utrusta sin arbetshäst med något så arbetsskyggt som en automatlåda känns otippat – fast det kanske också är en av de sista bilmodellerna på den svenska marknaden att erbjudas med en sådan. I och med att den senaste uppdateringen av märkets allra billigaste modell, Sandero, medförde automatlåda som tillval var det kanske väntat att detsamma skulle hända Duster. För att ta reda på om Dacia Duster med automatlåda är något att ha är det dags att lägga i Högsta Växeln och recensera den!

Om man nöjer sig med framhjulsdrift och kan tänka sig att växla på egen hand kan man spara in dryga 50 tusen. En instegs-Duster kostar 164 400 kronor. Prispåslaget för förstås inte bara med sig en självständig växellåda, utan också lullull som backkamera och en drös extra hästkrafter.
Duster har en cool exteriör tycker jag! Gillar den enkla rena utsidan skarpt men även inne i bilen är det klart godkänt. Duster känns rejäl, riktigt oöm och med fyrhjulsdriften påslagen så är Duster en bra kompis när man lämnat den släta asfalten bakom sig. Stör mig inte alls på att dörrarna låter lite burkiga när man stänger dem eller att bilens insida saknar lyxfeeling, detta är en bruksbil som kommer med hela 3 års nybilsgaranti.Rent utseendemässigt ser interiören klart godkänd ut för att vara den billiga terrängbil/crossover som Duster är. Man sitter lite lågt och ratten är endast justerbar i höjdled så körställningen blir inte jättebra för mina 186 cm men den är ändå helt acceptabel.

Idag måste man som Duster-kund välja mellan fyrhjulsdrift ELLER dubbelkopplinslåda men om jag fattat det rätt så kommer det snart en automatväxlad Duster med fyrhjulsdrift.
Ettan på den manuella lådan var lägre utväxlad än normalt (mer som en terrängväxel) och på plan mark kändes det nästan mer naturligt att köra iväg på tvåan direkt.Behöver man fyrhjulsdrift och vill ha AC måste man välja minst Ambiance-nivån (128′) och då även kryssa i tillvalet AC för 7000:- och det drar upp priset till 135.000:- men då får du samtidigt den 6-växlade lådan med låg 1:a. Trots en ökning med 35′ från lägsta 99′ så är detta fortfarande ett riktigt bra pris för en arbetshäst med gott om plats även i baksätet.

Den manuella lådan var dock inte helt smidig att jobba med och när man skiftade bil till den med automatisk dubbelkopplingslåda så kändes den genast så mycket mer komfortabel. Lådans snabba kuggbyten gjorde även att den bilen upplevdes klart piggare och även färddatorn gillade lådan för snittsiffrorna sjönk till under 0,5.
Bilens fyrhjulsdrift kunde man stänga av så att endast framhjulen drev eller så kunde man i låga farter låsa centerdifferentialen så att fram och bakaxel drev exakt lika mycket. På motorväg körde jag bilen mestadels i FWD läge, då sjönk förbrukningen och snittet för hela veckan blev låga 0,54 l/mil.Det sägs att Duster är säkrare att krocka med idag men då förstår jag inte varför inte bilen krocktestats på nytt eftersom den första frågan man får av alla är ”har Duster blivit mer krocksäker?”. Alla versioner av Duster har däremot antisladdsystem som standard, något Duster saknade vid den Svenska lanseringen 2010. Fast går man in på EURO NCAP’s hemsida så hittar man endast ett gammalt krockresultat från 2011 då Duster bara fick TRE stjärnor. Den billigaste versionen av Duster heter just ”Duster” och börjar på 99.900:-. Då får du en äldre bensinmotor på 114hk, 5-växlad låda och framhjulsdrift. Denna modell är standardutrustad som en bil från 90-talet och saknar därför AC, elhissar och diverse annat.Båda bilarna hade exakt samma bruna kulör och jag började med den fyrhjulsdrivna bilen med manuell 6-växlad låda och vinterhjul för att sedan byta till den framhjulsdrivna med sommarhjul och automatlåda.

Om denna nya krocktestade generation även kunde fås med både fyrhjulsdrift OCH dubbelkopplingslådan, ja då vore Duster en given succé med sitt höga bruksvärde, sitt enkla charmiga yttre och sitt mycket konkurrenskraftiga pris!

Hur mycket bensin drar en Dacia Duster?
Bränsleförbrukning vid blandad körning Dacia Duster enl. WLTP: 4,8-6,8 l/100 km. CO2-utsläpp, WLTP: 127-153 g/km. Extrautrustning kan påverka förbrukning och CO2.
Om Dacia skulle krocktesta Duster igen och kunna visa upp ett bättre krockresultat än de tre stjärnor som bilen fick 2011 så skulle Duster bli ännu mer intressant.Jag testade alltså först en Duster med 1.5 dCI diesel, 6-växlad manuell låda och fyrhjulsdrift (från Nissan X-trail). Denna drivlina kändes perfekt om man behövde köra lite utanför vägen (se videon lite längre ner), på olika byggarbetsplatser eller planerar att dra olika typer av släp/båttrailers.

Finns Dacia Duster med automatlåda?
Automatlåda främsta nyheten för nya Dacia Duster Största nyheten när det kommer till Dacia Dusters facelift är att modellen äntligen kommer som automat. Möjligheten att välja den effektiva EDC-växellådan (en sexväxlad dubbelkopplingslåda som växlar automatiskt) är något som många längtat efter.
Duster får dra ett släp som väger maximalt 1500 kilo oavsett vad du har för körkortsbehörighet. Det är relativt få bilar idag som får dra 1,5 ton på B-körkort och med en Duster hade jag alltså kunnat dra min gamla #GolfMK1 på trailer till banan.. 😐

Det mesta av interiören kan jag lätt ta till mig med tanke på priset men två småsaker störde mig något. Det första var att bilen inte hade automatiskt halvljus så man missade att tända lyset ibland. Den andra detaljen var att solskyddet inte hade lock för sminkspegeln så när solskyddet var nerfällt såg man sina händer i spegeln..
Black Shadow är den dyraste utrustningsnivån och i kombination med diesel, 4×4 och manuell låda blir grundpriset 164.900:- och med dubbelkopplingslåda & framhjulsdrift sjunker grundpriset till 159.900:-.På insidan ger Black Shadow paketet bl.a. eluppvärmda framstolar (med av/på knapp på dörrsidan av dynan), fjärrstyrt centrallås via en icke vikbar nyckel, fartbegränsare, 9″ pekskärm med bra navigator, farthållare, manuell AC och parkeringssensorer bak.Duster-annonser på TV visar gärna det låga grundpriset på 99.900:- men studerar man den bilen närmare så märker man att detta är en framhjulsdriven modell med 5-växlad låda, en äldre bensinmotor och den bilen saknar även AC och elhissar.Idag presenterar jag nästa långtestbilmärke och jag har faktiskt fått låna TVÅ olika drivlinor av Dacia Duster med högsta utrustningsnivån Black Shadow. På utsidan känner man lätt igen Black Shadow bilar eftersom de bl.a. har en speciell takreling, speciella tröskellådor, mörka rutor bak och den blanksvarta grillen samt de lika blanksvarta ytterbackspeglar. Båda bilarna kändes lätta på vägen och en titt i faktabladet visar att tjänstevikten inte ens är 1,4 ton. Komforten var bättre än jag trott och samma sak med ljudnivån, fullt acceptabel. Liljas grundades 1928 och är ett av landets äldsta bilhandelsföretag. Idag är vi totalt 260 medarbetare och vi omsätter cirka 1,8 miljarder kronor. Liljas finns över hela Småland med fyra driftställen. Du hittar oss i Kalmar, Växjö, Nybro och Tingsryd. – Redan från början var Dusters utseende en hit och därför har vi inte ändrat designen märkvärt men bilen har moderniserats och fräschats upp. Nya Duster är precis som den alltid varit. Den har det som är väsentligt, är robust, praktisk och prisvärd, säger Lionel Jaillet, VP Product Performance Dacia.

Ytterligare ny teknik i Duster inkluderar döda-vinkelvarning, parkeringsassistent och backkamera samt en stor mängd användbar information för fyrhjulsdriften på mittskärmen. Bland annat lutningsvinkel i sidled, ingång- och utgångsvinklar, höjdmätare och kompass.
Vi har provkört nya Dacia Jogger, en billig familjebil med plats för upp till sju personer. Den imponerar med flexibla egenskaper och förvånansvärt mycket komfort för pengarna.

Ska du köpa ny eller begagnad bil men känner dig osäker på om du ska välja diesel eller bensin? Vi hjälper dig väga de olika motortypernas för- och nackdelar.
Även baktill har lyktorna uppdaterats och fått den Y-formade designen. Utöver detta har takvingen justerats en aning och fälgarna på 16 och 17 tum har fått ny design. Dessa små förändringar, tillsammans med övergången till LED-ljus, gör nya Dacia Duster något mer effektiv och bränslesnål.

Förutom den nya snygga färgen är det exteriört framför allt kylargrillen som fått ett mer distinkt utseende och strålkastarsignaturen som ändrats på uppdaterade Dacia Duster. Modellen har fått nya strålkastare av LED-typ för att matcha den Y-formade designen som introducerats på nya Sandero och Stepway. Uppdaterade Duster är dessutom första Dacia-modellen som får LED-blinkers i fronten.
För några år sedan lanserades andra generationen av Dacia Duster och nu är det dags för en facelift. Enligt Renault Group, som också äger Dacia, riktar sig nya Duster till konsumenter som både söker en bekväm, attraktiv SUV och samtidigt en robust, fyrhjulsdriven bil.Dessutom erbjuds nu en så kallad multi view-kamera: ett kamerasystem med fyra kameror som visar situationen hela vägen runt bilen. Nya Duster blir med andra ord ännu enklare att parkera. Utan diskussion gjorde Dusters intåg på marknaden att SUV:ar blev mer folkliga och tillgängliga för en mycket större målgrupp. Även om priset idag är något högre är modellen fortfarande mycket populär. I världen har Duster sålts i över 2 miljoner exemplar och bara i Sverige har drygt 19.500 bilar sålts sedan lanseringen. EDC-växellådan finns till150 hk bensinmotorn med framhjulsdrift. Vill du ha samma motor med fyrhjulsdrift får du växla manuellt via sex växlar. Det samma gäller om du om du väljer någon annan motor, den 6-växlade manuella lådan finns även till 90- och 130-hästars bensinmotorerna samt till dieselmotorn på 115 hästkrafter. Den sistnämnda går att få med fram- eller fyrhjulsdrift, de andra två kan bara kombineras med framhjulsdrift.

När Dacia Duster introducerades 2010 skakade den om i SUV-segmentet med ett oslagbart pris. Ni minns säkert reklamen och uppståndelsen – en ny SUV för under hundra tusen.
Infotainmentsystemet har uppdaterats och går att välja med eller utan navigering. Som standard sitter nu en 8 tums pekskärm i mittkonsollen. Till den kan både Android- och iPhone-användare spegla sina mobiltelefoners innehåll via Android Auto och Apple CarPlay (trådlöst eller med kabel).Största nyheten när det kommer till Dacia Dusters facelift är att modellen äntligen kommer som automat. Möjligheten att välja den effektiva EDC-växellådan (en sexväxlad dubbelkopplingslåda som växlar automatiskt) är något som många längtat efter. Dock finns detta alternativ enbart för den som kan tänka sig en tvåhjulsdriven Duster med bensinmotor. När biltillverkare gör en så kallad ”facelift” på en modell innebär det att de gör små förändringar och uppdateringar på bilen. Oftast görs detta halvvägs in i en modells livscykel, cirka 3-4 år efter lansering det vill säga. Nu har en uppdaterad version av Dacia Duster lanserats i Sverige. Duster har fått en facelift med designförändringar såväl in- som utvändigt, automatisk växellåda, mer teknisk utrustning och en ännu komfortablare kupé.

Dacia Duster är bilmodellen som tar sig fram med enkelhet både i stadsmiljö och terränglandskap. Perfekt för alla som är ute efter en bil med stor frihet och som svarar snabbt med sin fyrhjulsdrift. Med låga brukskostnader och bränslesnåla motorer är Duster framtagen till alla som vill kunna njuta av en bil som tar sig fram överallt. Med många bra tillbehör blir det enkelt att skräddarsy sin bil för att den ska passa som handen i handsken.
Dacia är ett bilmärke kända för att leverera mycket bil för pengarna och med stor kundnöjdhet – Dacia Duster är inget undantag. Duster är en mycket prisvärd SUV som levererar under alla tänkbara förhållanden. Perfekt för den aktiva människan som behöver en bil att lita på. Tack vare en markfrigång på 21 cm klarar Duster av alla tänkbara vägförhållanden och underlag, vilket gör bilen till en omtyckt crossover.

Dacia Duster finns i flera olika utföranden: Duster, Ambiance, Lauréate och Duster Black Shadow. Den sistnämnda är det nyaste tillskottet och är den mer exklusiva modellen. Med nattsvart grill, spegelkåpor och tonade rutor fångar denna Duster större mystik me
n levererar samma körglädje. För familjen finns även Dacia Duster Family Edition.
Förväntningarna på en bil med fyrhjulsdrift är att den ska leverera i alla lägen utan att man ska behöva fundera på det. Något som införlivas med Dacia Duster. 4×4, tillsammans med Dusters bränslesnåla motorer, användbar teknik, tacksamma pris och generösa utrymmen hamnar Duster högt upp i listan av populära crossovers.

Duster är en SUV och den mest populära modellen från Dacia här på Wayke. Vi har just nu 97 st annonser för den. De mest populära färgerna för Dacia Duster är svart, vit och grå. Majoriteten av våra Duster har bensin som bränsle men det finns också ett mindre antal elhybrid. Snittet för våra Dacia Duster är att bilen är tillverkad 2020, har gått 3 165 mil och snittpriset är 176 546 kr.

Då är du varmt välkommen till Skobes, som är det självklara valet för det totala bilägandet. Förutom att vi säljer nya och begagnade bilar, erbjuder vi även biluthyrning, prisvärd bilvård samt bilverkstad och däck mm!

Friktionsmaterialet ser till att kopplingen eller transmissionen inte glider. När du aldrig byter ut växellådsoljan eller om det går för lång tid mellan byten så kommer den att försämras och bli mindre effektiv.
Teknikern öppnar och dränerar transmissionstråget under ett byte av växellådsolja. Mekanikern byter därefter ut filtret och fyller på med ny växellådsolja. Teknikern lämnar dock kvar den gamla vätskan i kylledningarna och momentomvandlaren.Växellådsolja fungerar både som hydraulvätska och smörjmedel i en automatisk växellåda. Inom transmissionen sitter kopplingspackningar. Dessa har lager med friktionsmaterial.

Smutsig växellådsolja flödar inte bra genom bilens system, vilket skadar trycket i bilen. Du kan åtgärda problemet genom att bara byta ut bilens växellådsolja.
Den här typen av tung körning kan leda till att växellådsoljan blir varmare. Högre värme belastar växellådsoljan. Då blir det svårare för oljan att kyla och smörja de rörliga delarna, vilket i förlängningen leder till snabbare förslitningar.

Vad kostar en Dacia Duster i skatt?
M ButikDaciaKiaVärdeminskning24 40015 000Bränsle (testförbrukning)27 60024 840Skatt:6 092360Försäkring:3 900 (halv)9 500 (halv)
Att spola din växellådsolja är oftast bättre än att bara byta ut oljan om växellådsoljan har funnits i bilen för länge och din bil upplever olika problem.Om man dock “tömmer och spolar” kommer mekanikern att använda en maskin för att dränera och spola ut all gammal växellådsolja. På så sätt plockar man bort friktionsmaterialet som flyter runt i systemet.

Om din växellåda gör ett pipande ljud när bilen backar så har fordonet ett problem med växellådsoljans ledning. Om ledningen är igentäppt så flödar inte vätskan och smörjer motorns delar och växlarna. Därav kan växellådan omfattas av allvarliga problem och du bör uppsöka en mekaniker omedelbart.Låga nivåer av växellådsolja kan också leda till att växellådan gör gnisslande ljud. När växellådsoljan inte flödar bra når den troligtvis inte heller fram till kyltanken där den ska kylas. Detta leder till högre värme, och kan orsaka att motorn överhettas.

Med smutsig växellådsolja börjar växlarna glida och hydraulkraften försämras. Utan hydraulkraft glider växlarna. Det betyder i praktiken att transmissionen saknar trycket som behövs för att ligga i en växel.Det beror på att växellådans ledning är förorenad, och friktionsmaterialet kommer inte att försvinna ur systemet om du bara byter växellådsolja. En transmissionsspolning kommer att ta bort all gammal vätska och bråte.

Därmed behöver du göra ett komplett byte av växellådsoljan enligt det schema som finns i ägarmanualen. Om du gör detta garanterar du också att bilen presterar på topp. Du behöver då inte heller täcka potentiellt dyra reparationer som uppstår till följd av haveri i systemet.

Se till att din växellådsolja är fräsch och underhåll de andra delarna av bilen. Om du gör detta så kommer bilen att fungera galant i många år framöver.Eftersom manuella växellådor behöver konventionell växelolja mer än automatväxellådsolja och de har komplexare tidslinjer för underhåll så behöver du titta i ägarmanualen för att se när det är dags att byta växellådsolja.Smutsig växellådsolja kan stoppa bilen från att backa. Bilens växlar kan inte lägga i backen om vätskan är smutsig och inte flödar tillräckligt bra för att smörja växlarna. I sådana fall kan en spolning av växellådsoljan åtgärda problemet.Vissa tillverkare av Ford-växellådor rekommenderar till och med att man endast byter efter 240 000 kilometer. Du behöver troligtvis byta växellådsolja minst två gånger under bilens livslängd. För att undvika stora problem med fordonet behöver du vara uppmärksam på ägarmanualen och kontrollera underhållsschemat. Byt växellådsolja vid rätt intervall. Då ser du till att bilen kör bättre och pålitligare. Motorolja tenderar att sönderfalla snabbare, men växellådsolja slits också ut över tid. När du kör i tuffa klimat och miljöer så kan växellådsoljan bli smutsig. Partiklar kan komma in i systemet. När det händer så kommer växellådsoljan inte kunna smörja transmissionen eller överföra motorkraften.Om du bara byter ut växellådsoljan tas dock inte allt friktionsmaterial bort från transmissionen. Då börjar bilens transmission att glida ännu mer. Det händer om man bara “tömmer och byter”. Det gör också att mycket av den gamla oljan fastnar i momentomvandlaren och transmissionen.Ett byte av växellådsolja är nödvändigt för ditt fordon och du behöver titta i ägarmanualen för att se när din bil behöver ny växellådsolja. Du kan behöva prata med din mekaniker för att se om det finns några tecken på att din växellådsolja är dålig. Mörkbrun och svart växellådsolja har blivit dålig och behöver bytas.Har du en automatisk växellåda? Då kollar du enkelt om växellådsoljan är dålig genom att dra upp mätstickan från växellådan. Titta på färgen över hela mätstickan. Dra upp den, torka av den, och stoppa ner den igen för att kontrollera nivån.

När du först köper en bil och kör en sväng så älskar du känslan av vinden i håret. Det känns som att allt är möjligt. Men när tiden går och du kör bilen i tiotusentals kilometrar så börjar allt fler problem att hopa sig. Du behöver hålla bilen i gott skick, och någonstans i omvårdnaden kommer du att behöva byta ut all växellådsolja.
En spolning av växellådsoljan är bättre då det tar bort all smuts och gammal vätska samtidigt som man byter ut den mot färsk växellådsolja. Om du inte har bytt ut din växellådsolja på ett tag så bör du köra på en spolning. Det funkar bättre än att bara byta ut vätskan.Vi använder cookies för att anpassa innehåll och annonser, för att tillhandahålla sociala mediefunktioner och för att analysera vår trafik. Vi delar också information om din användning av vår webbplats med våra sociala medier, reklam- och analyspartners som kan kombinera den med annan information som du har gett dem eller som de har samlat in från din användning av deras tjänster. Se vår Integritetspolicy för mer information.

Vad är det då som gör att växellådsolja blir dålig för tidigt? Hårt bruk av fordonet, såsom mycket stopp-och-kör i staden, körning med släp och att dra tunga laster. Allt detta kan leda till att växellådsoljan blir dålig snabbare.
Du kanske då tänker – exakt vad är växellådsolja för något? Och vet du när det är dags att byta växellådsoljan? Här nedan hittar du svar på alla dina frågor, så om du vill veta mer behöver du bara fortsätta läsa.Vad gör man om växellådsoljan blir dålig för tidigt? Finns det några tecken på att växellådsolja är dålig? Om du funderar över om du behöver byta din växellådsolja kan du se efter själv eller låta en mekaniker göra det åt dig.

Hur vet man om automatlådan är dålig?
En automatisk växellåda ska lägga i växeln så fort man flyttar spaken från parkeringsläget eller friläget till backen eller drive. Om du lägger den i drive eller lägger i backen, och bilen inte flyttar sig när du trycker ner gaspedalen, så är det ett tydligt tecken på att växellådan är defekt.
Du kanske fortfarande undrar över om du verkligen måste byta växellådsolja? Finns det några tecken på att det är dags att byta? Sanningen är att de flesta automatiska växellådor behöver ny växellådsolja ungefär var 160 000 kilometer. Du kan dock ibland höra att mekaniker rekommenderar att man byter växellådsolja varje 80 000 kilometer.Friktionsmaterialet tappar också effektivitet och sliter på kopplingspackningarna. Då blir det mer sannolikt att transmissionen glider. Om du aldrig har bytt växellådsolja och du har kört långt över 160 000 km så flyter friktionsmaterialet troligtvis runt i växellådsoljan.

Du ser att den nya växellådsoljan har en genomskinlig eller lätt rosa färg. När färgen blir mörkröd eller brun så är växellådsoljan dock för gammal och smutsig. I sådana fall behöver du byta ut vätskan.EN REJÄL BIL att köra ifrån lakejer till skurkar med världsherraväldesdrömmar. Duster skulle passa bra i en Bond-film, men rubriken syftar mer på hur användarvänlig den är för den som bor på landet, och kanske brukar sin jord. Det är en befriande känsla att köra en testbil som inte måste hanteras med silkesvantar.

ATT DU PRECIS har köpt en begagnad bensindriven Kia Rio är kanske inget som imponerar på din bilintresserade vän. Om inte din vän råkar gå igång på förutsägbara och kostnadseffektiva affärer. I år är det en Kia Rio från 2017 som står som begagnatalternativ i vårt test mellan en ny och en begagnad bil.
Själva körkänslan, alltså kommunikationen mellan människa och maskin i styrning, gas- och bromsrespons samt chassibalans är inget att skriva hem om. Men den pigga drivlinan gör sitt för att man ska se fram emot turerna i Duster. Dubbelkopplingslådan utför ett godkänt arbete när man vill komma iväg från stillastående och när man har kommit upp i fart.

En av de billigaste och mest prisvärda bilarna som finns på marknaden i dag är Dacia Duster. Den rumänska tillverkaren ägs av Renault och använder till stor del Renaults delar i sina bilar. Dacias modeller heter dessutom Renault på vissa marknader.
Detta är en perfekt bil för den som vill övningsköra med tre pedaler. Men vid några tillfällen trilskades backen och vi var tvungna att ta vägen via ettan för att backväxeln skulle gå i. Körning i lägre hastigheter sker småstötigt men utan besvärande buller. Smågupp hanteras bra, men stora gupp, som är en barnlek för Dacian, blir svåra för Kian. I motorvägshastighet besvärar bullret mer. Vi saknar en sjätte växel vilket skulle ha gjort susen för förbrukningen och för att få ner motorljudet.

Duster är en bra bruksbil för den som vill ha en rejäl vagn för tuffa tag. Men vi är tveksamma till om vi kan rekommendera den eftersom den fick halvbra krockresultat hos Euro NCAP och saknar viktiga säkerhetssystem som autobroms. Sikten i sidobackspeglarna är heller inget vidare.
Valet är kanske inte alltid så lätt. Ska man våga köpa en begagnad bil och förhoppningsvis spara pengar? Eller ska man satsa på en helt ny bil, vilket ofta ger större trygghet och bättre finansieringsmöjligheter?Jämfört med den lilla Kian sitter man inget vidare på längre resor. Vi skulle vilja ha skönare stolar, generösare skjutmån på ratten, tiltbar sittdyna och mjukare stöd för höger ben och vänster arm. Justerbart svankstöd finnes dock.

Instrumenten visar dock inte den valda hastigheten för farthållaren, vilket är dåligt. Över lag är är inredningen lättanvänd med separata knappar där de behövs, och funktionerna är lätta att hitta och aktivera. Testbilens luftkonditionering känns enkel och värmen tar tid vid kallstarter.
Att köpa en fem år gammal Kia och fortfarande ha två års nybilsgaranti kvar är toppen. Men vagnskadegarantin är fortfarande bara tre år så den här bättre begagnade skönheten är värd en helförsäkring, vilket adderar smolk i den annars fina ekonomibägaren. Elektrifiering är också något vi saknar helt i denna Kia.

Men kökörning och krypkörning sker ryckigt och osofistikerat. Automatlådan går heller inte att få till fyrhjulsdrivna versioner av Duster. Styrningen är diffus och servoverkan är för stor, det vill säga att styrningen är för lätt. Tacksamt i ett bruksfordon, men otacksamt för körkonnässören. Vändradien är dock mycket bra.
Rio är en liten och lätt bil och kunde ha varit snålare, särskilt med tanke på den svaga motorn. Men den har fått bra säkerhetsbetyg av Euro NCAP och är ganska rymlig för sin storlek.

När ska man byta automatlåda?
Finns det några tecken på att det är dags att byta? Sanningen är att de flesta automatiska växellådor behöver ny växellådsolja ungefär var 160 000 kilometer. Du kan dock ibland höra att mekaniker rekommenderar att man byter växellådsolja varje 80 000 kilometer.
Infotainmentsystemet är väldigt lättanvänt, trots att det är helt pekskärmsbaserat. Vid ratten sitter en kontrollenhet bakom ratten för volym och ljudkälla. Vi saknar rattvärme och stolsvärmen är i enklaste laget.Vi sitter bra i Rio. Stolarna är sköna och erbjuder, tillsammans med ratten, goda justeringsmöjligheter. Dock saknar vi inställbart svankstöd. Inredningen upplevs som ombonad när man kommer från Dacian. I Kian finner vi en mer avancerad instrumentering och en pekskärm i mitten som inte bara flankeras av snabbvalsknappar utan även bjuder på fler funktioner än Dacian.

Under huven finner vi en fyrcylindrig bensinmotor utan överladdning. Det senare är påtagligt eftersom effekten är blygsamma 82 hästkrafter och acceleration är något man får ägna tid åt i Rion. Motorn är seg på låga varv, vilket gör att en kort motorvägspåfart eller omkörning kräver höga varvtal.

Testbilen är en Launch Edition vilket innebär att den har en hel del utrustning som vi uppskattar i vardagen, såsom rattvärme och Apple Carplay samt Android Auto. Det senare behöver dock sladd, vilket man slipper i Dacia Duster.Duster är den rejäla bilen som tål tuffa tag. En bil som man vågar köpa ny och ändå parkera på gatan och sova gott om natten. Lågt pris, bra utrymmen och framkomlighetsförmåga är starka argument för.Vägljudet är påtagligt, men inte påfrestande. Det är en jämn kamp mellan hjulen och vinden om vad som väsnas mest i motorvägsfart. Om vi riktar blicken framåt möts vi av en mycket enkel instrumentering. Två analoga mätare omringar en daterad display. Fjädringen går i samma tecken. Den är bättre på att klara av tuffa tag än att skänka de åkande en komfortupplevelse. Duster klarar av dåliga vägar, med potthål och gupp, på ett mycket bra sätt. Sittställning och stolar är godkända, men inte mer än så. Men hur är det egentligen med säkerheten? Kanske är en begagnad Kia Rio ett klokare köp. Kia har länge erbjudit bra paket till sina bilar och ofta har även billigare modeller bra med extrautrustning. Kan en tre år gammal Rio vara ett smartare köp än en ny Duster? Motors biltest ger dig svaret.Tyvärr måste vi hindra dig från att skicka fler intresseanmälningar just nu. Vi måste bara verifiera att du inte är en robot. Hör av dig till oss på 08-23 30 00 om du vill att vi hjälper dig att skicka fler.

SUV betyder Sport Utility Vehicle. Detta är en av de mest populära typerna av bilar som finns idag. Bilar av den här typen är mångsidiga och har högre körhöjd än traditionella bilar, vilket många föredrar.
Den bästsäljande är fortfarande Volvo XC60. Just nu finns det 3 118 av dessa bilar tillgängliga i Sverige med ett genomsnittligt försäljningspris på 448 900 SEK.Volvo XC40 är den 2:a mest populära bilen med 1 149 bilar till salu, och nummer 3 på listan ärVW Tiguan med 956 bilar till salu.Om du tenderar att köra längre sträckor, vi rekommenderar Diesel. Tänk på att dieselmotorer med höga utsläpp har förbjudits att komma in i städer i en rad länder. AutoUncles urval av Dacia Duster till salu efter bränsletyp:

Din nuvarande körvana är en avgörande faktor när det gäller att välja en bränsletyp. Hur långt brukar du köra på en vecka? Är det huvudsakligen korta resor, eller kör du ofta längre sträckor? Om du gör många korta turer eller mestadels kör i stan rekommenderar vi bensin bil.
Dacia Duster ger hög körkomfort och designen har fått olika utmärkelser. från olika återförsäljarwebbplatser och online marknadsplatser. När det kommer till att bestämma priset på en begagnad bil finns det fyra huvudfaktorer, och dessa är år, körsträcka, tillstånd och utrustningsvariant. Den billigasteDacia Dusterkostar så lite som 69 900 SEK, jämfört med den dyraste modellen med en prislapp på 227700 SEK. En normal SUV i Sverige har en förbrukning på 52 liter per 100/km, men den senaste generationen av Dacia Duster överträffar genomsnittet och har ett genomsnitt på 5,6 liter per 100/km med bensin. Vit kan vara den bästsäljande färgen, men den har vissa nackdelar. Till exempel, dess mottaglighet för smuts gör att den kräver regelbunden tvätt för att se bäst ut.Med ett snittpris på 162 953,846 SEK på AutoUncle, Essentiel är den billigaste utrustningsvarianten som finns. Däremot den dyraste utrustningsvarianten, känd somComfort kostar 200 099,115 SEK.

Similar Posts