Dagens Lunch öland

Ett av de geografiskt största världsarven i Sverige är Södra Ölands odlingslandskap. Förstås måste man vistas härnere på södra Öland ett tag och känna in och ta till sig denna unika miljö. Från Byxelkrok avgår båtturer till Blå jungfrun, som är en ö och en nationalpark. En mycket vacker plats omgärdad av myter och sägner. Boka utflykten i tid, för båten blir fullbokad. Läs om vår tur här. Tidigare täckte ädellövskogen hela den öländska västkusten, nu finns bara duttar kvar. Dessa är härliga miljöer att promenera i. Kanske särskilt om våren och kanske särskilt om man bor i Norrland och inte har motsvarande skog inpå knuten i vanliga fall? En bra plats att uppleva lövskogen på är naturreservatet Vickleby ädellövskog.Öland har ett helt gäng fornborgar. Idag återstår förstås inte jättemycket mer av dem än ringformade stenhögar. Men Eketorps fornborg är återuppbyggd för att man ska kunna se hur de såg ut och användes och leva sig in i järnålderns och medeltiden liv och villkor.Borgholms slott är bara en ruin, sedan en brand totalförstörde slottet 1806. Slottet är dock fortfarande maffigt att besöka och invändigt finns en fin utställning om slottets historia och om vad det innebar för vanligt folk på 1600-talet att ha kungen boende på Öland. Förhoppningsvis innebär vår nutida kung färre olägenheter.

När öppnar Halltorps Gästgiveri?
Vi rekommenderar att du gör en bordsbokning för att säkerställa att vi kan ge dig den bästa möjliga upplevelsen. Bistron är öppen måndag till söndag från kl. 17.00 till 21.00. Du kan ta en titt på menyn på vår hemsida.
Vi som driver denna galet nördiga reseblogg heter Gunilla och Christofer och reser överallt och alltid till intressanta platser där vi har chans att lära oss mer om världen.

Vad får man inte missa på Öland?
30 saker att se och göra på Öland – våra bästa tipsLånge Jan. Kan Långe Jan vara Ölands mesta kändis? … Vandring runt Ölands södra udde. … Stora Alvaret. … Eketorps borg. … Gettlinge gravfält. … Världsarvet Södra Ölands odlingslandskap. … Paradisstigen i Nunnedalen. … Radbyar.
Längst Ölands västkust ovanför Borgholm, med start i Äleklinta löper en smal liten väg längs kusten. Den går i princip hela vägen precis intill havet. Fantastiska vyer, små fiskelägen och spröd kustnära natur. Denna väg har jag redan i förväg bestämt ska komma med på listan över Sveriges vackraste vägar. Den dag jag publicerar den.

Kroppkakor. Vad ska vi säga? Kanske att man ska prova allt minst en gång? Vi älskar att prova lokal matkultur var på jorden vi än befinner oss. Sedan kanske inte alla maträtter blir en vana? Tänker vi försiktigt.
Typiskt för Öland är radbyn. En radby är helt enkelt en by där alla gårdarna ligger tätt intill varandra på rad utmed bygatan eller landsvägen. Lilla Frö är ett bra exempel på en vacker radby.Alvaret är stort, platt, torrt och täcker stora delar av södra Öland. Alvarsmark utmärks av trädlös hedmark där berggrunden, bestående av kalksten, ofta går i dagen eller är täckt endast med ett tunt jordlager. Området har en speciell flora med en mängd arter som är unika för området, speciellt orkidéer under försommaren. Stora alvaret används historiskt som betesmark.Vid Långe Jan och kringbyggnader trängs fågelskådare med imponerande kameraobjektiv. Detta är en av Sveriges bästa platser för fågelskådning. Vi andra kan skåda de sälar som allt som oftast finns att finna ute på stenarna i havet söder om fyren.

Var kan man äta lufsa på Öland?
Specialiteter i restaurangen är Lufsa (den öländska landskapsrätten) eller Ölandstallrik med öländsk rökt lax, kroppkaka och lufsa. A la carte meny. Sandviks kvarn är en av världens största väderkvarnar, och utan jämförelse Nordens största.
S:ta Britas kapell är en kyrkoruin på Kapelludden på Ölands östra sida. Kapellet låg vid en medeltida handelsplats och byggdes troligen under 1200-talet och övergavs sedan under 1500-talet.

Vad ska man inte missa på Öland?
30 saker att se och göra på Öland – våra bästa tipsLånge Jan. Kan Långe Jan vara Ölands mesta kändis? … Vandring runt Ölands södra udde. … Stora Alvaret. … Eketorps borg. … Gettlinge gravfält. … Lokalproducerad mat. … Världsarvet Södra Ölands odlingslandskap. … Paradisstigen i Nunnedalen.
Samma sak här. Det spelar ingen roll var på Öland man befinner sig. Väderkvarnarna finns alltid där. Röda, bruna, ibland vita. Ensamma eller tillsammans. Med vingar eller utan. På vindarnas ö.

Mellan Byxelkrok och Byrum är en fantastiskt kuststräcka med klippformationer, överhäng och hällar. Att vandra här en eftermiddag under solen och med Blå Jungfrun i blickfånget är en av Ölands bästa vandringar.
På Öland finns många runstenar. Den mest kända kan vara Karlevistenen, söder om Färjestaden. Den utmärker sig utseendemässigt, men tydligen också språkmässigt för den som har förmåga att tyda. Stenen tros vara ett gravmonument över en dansk hövding som dog på havet utanför Öland.Utslängd på Alvaret ligger den där. Runt och ståtlig. Till och med en handfull tvådimensionella soldater som vaktar uppe på muren. Innanför återuppbyggda hus och djurhagar. Den första borgen här byggdes redan på 300-talet.Vilken bra guide och vilka underbara bilder! Har sett och gjort en del av dessa saker men märker att jag missat en del så detta blir en bra guide att ta med till Öland i sommar.

Sankt Knuts kapell är en kyrkoruin från 1100-talet som ligger i Borgs by. Dess placering så nära Gråborg tyder på att det var en kyrka av betydelse. Kapellet har varit helgat åt den danske helgonkonungen Knut som blev dödad i ett uppror i Odense år 1086.
Gettlinge gravfält är ett av de största gravfälten på Öland, nästan 2 kilometer långt. Många av gravarna har blivit förstörda genom stenbrott eller av skattsökare. På gravfältet fanns omkring 250 gravar. Idag återstår mer än 200. De flesta är stensättningar från yngre bronsåldern och järnåldern.Kungafamiljens eget sommarresidens ligger precis utanför Borgholm. Villan byggdes i början av 1900-talet av blivande drottning Victoria som inspirerades av Axel Munthes Villa San Michele på Capri.

Ett av Ölands mest besökta naturreservat är trollskogen vid Ölands nordöstra udde. Här finns fornlämningar, vindpinad havsnära tallskog, stränder och ett vrak. Förstås måste man vandra här också.

På Ölands finns gott om gårdsbutiker. Vi äter kött från Mysinge kött som även har en gårdsbutik och handlar rapsolja (från Ekberg & Forsberg) och Ölandschutney från Gårdsbutiken Gråborg vid Sankt Knuts Kapell (se nedan) och Gråborg. Norrgårdens gårdsbutik finns i Ventlinge och Havtornsgården i Triberga, för att nämna några exempel.200 meter ifrån Sankt Knuts kapell ligger fornborgen Gråborg, Ölands störta fornborg. De äldsta delarna av fornborgen är sannolikt från 500-talet. Sin nuvarande storlek fick borgen under 1100-talet, efter att ha byggts ut i etapper. Borgens form är elliptisk och med en storlek av ungefär 210 gånger 160 meter. Ringmuren var flera meter hög, idag förstås raserad, men ändå tydligt markerad och bevarad. Man har inte funnit några spår av byggnader innanför muren, vilket tyder på att det kan ha varit en handelsplats.

Öland har ju också raukar! Bara inte lika kända som de på Gotland. I Byrum finns en bit kust där den så kallade Landborgen har blivit till raukar precis i strandkanten mot Kalmarsund.
Två sevärdheter som ligger så nära varandra att det faktiskt är snudd på omöjligt att besöka den ena och inte den andra, är Sankt Knuts kapell och Gråborg. Men vi börjar väl med Sankt Knuts kapell.

Kan Långe Jan vara Ölands mesta kändis? Det var nog i alla fall den byggnad som jag allra mest kopplade till Öland innan denna resa. Långe Jan är en fyr belägen på Ölands sydligaste udde. Normalt sett kan man gå upp i fyren och njuta av utsikten, men nu under Corona-pandemin var den dessvärre stängd för besökare.En riktigt härlig vandring som har ”allt”, är att gå från Ottenby och runt hela södra udden. ”100% himmel, hav, sol och vind. 20% ädellövskog, 10% fornminne, 90% får och 50% safarivibbar”, som jag entusiastiskt skrev i mitt inlägg om denna vandring.

Vad händer på Öland i dag?
Tips på aktuella utställningarSkulpturutställning Art Test Field Kalibrering, Alvaret. Pågår perioden: 01 jul – 31 aug. … Galleri Tinnert. … Skulptur Måleri Spännande Trädgård. … ÖHAND/Design Anita Tingskull. … Sandviks Keramik & Konst. … Ölands Museum Himmelsberga. … Mirabellgården, Mörbylånga Kyrkby. … Ull- & skinnhantverk.
Ölands andra fyrkändis är Långe Erik, belägen på den nordligaste udden. En 32 meter hög fyr, byggd 1845. Namnen antas ha bildats i analogi med ”Långe Jan”, fyren på Ölands södra udde. Även i denna fyr brukar man normalt kunna gå upp, men nu under pandemin är den stängd.

Borga hage är ett naturreservat som ligger mellan Borgholm stad, Borgholms slott och Solliden. Den är en del av den tidigare sammanhängande kustlövskog som kallades Strandskogen och som sträckte sig längs kusten mellan Borgholm och Färjestaden. Detta är ett fint område att promenera i och den perfekta vägen att anlända till dessa båda slott.
Ölandsbron är ju en sevärdhet i sig. Häftig både att åka över och att betrakta från stranden. Vi åkte ner till campingen precis söder om bron för att få en titt och några foton, men säkert finns fler bra ”utkikspunkter”.Vi vill gärna dela med oss av våra bäst tips för fika & mat på Öland och i Kalmar. Tänk på att det är en liten ö med många småföretagare, så det är bra att kolla upp öppettider i förväg, då dessa kan variera från dag till dag & beroende på årstid.

StrandNära är långt mer än ett B&B. StrandNära är mest av allt en stämning och ett hem. Ett hem som välkomnar sina gäster på ett opretentiöst och avslappnat sätt. Vi sätter alltid gästen i centrum och fokuserar på stilla lyx, god ekologisk mat och den behagliga, vackra omgivningen. Vi anordnar också lite udda evenemang och tävlingar under året, vad sägs om SM i Dikesdykning och Rysk Äggroulette eller vanlig fredagsquiz? Kalk har allt! Vi styckar och maler kött, röker chili, bakar surdegsbröd och friterar riktig potatis. Sen får du resultatet, en hantverkad burgare, en burgare på riktigt. På dagarna serverar olika lunchalternativ, vegetariskt, kött och alltid lufsa. Sent på sommarkvällen höjer vi volymen och dansar loss på norra Ölands enda nattklubb. Vi håller regelbundet öppet från januari till december. Om ni vill äta på andra tider än våra ordinarie öppettider löser vi det för större sällskap eller ordnar med catering.På Restaurang Öland strävar vi efter högsta klass på såväl råvaror som dryck och service. I nära samarbete med lokala matproducenter skapar våra köksmästare smakupplevelser för varje årstid.

Hur mycket kostar en lunch?
Fler än 50 000 lunchmenyer från första kvartalet i år har sammanställts och snittpriset för en lunch i Sveriges städer har räknats ut. I riket kostar en genomsnittlig lunch 94,20 kronor, en ökning med 2,40 kronor sen i fjol.
– Ungefär samtidigt, i mitten på maj, öppnade vi Halltorp Glass & Toast med lyxtoast, sallader och glasscuper för att kunna erbjuda våra Bygget-hotellgäster något att äta.

– Husen började byggas redan för två år sedan, men bygget gick i stå när det bara var några meter kvar till mållinjen. Så har de stått orörda under tiden, nästan med änglavakt. Inget har förstörts, inget har stulits. Vi har nu valt en mäklare och säljstart planeras bli mot slutet av sommaren och början på hösten.

– Många har anklagat den tidigare ägaren för att ha misslyckats med bygget, men vi känner ändå en tacksamhet mot hans fina vision. Tack vare honom är husen elegant designade och med bara de allra bästa materialen – gedigna ekgolv, riktig kalksten i hall och gästtoa, stora granitkeramikplattor i badrummen, kök från Tibrokök och vitvaror från Miele.- Men bara en månad senare visade det sig att denna ”någon” blev vi, skrattar Jan-Eirik. Vi är visserligen inga krögare till yrket, men vi är erfarna entreprenörer. Mer om planerna för gästgiveriet nedan, först lite om Halltorpsbyn.

– Allt började med att vi åtog oss att bygga färdigt BRF Halltorpsbyn på andra sidan vägen, berättar Annika, som är fastighetsägare till yrket. Det var vintern 2021 och vi ställde som krav att säljaren skulle hitta någon driven krögare som öppnade Halltorps Gästgiveri. Vi tänkte att med fortsatt stängt gästgiveri det svårt att hitta intressenter till lägenheterna.
– Sedan april har vi dock satsat alla våra krafter på gästgiveriet och valt att vänta med Halltorpsbyn tills gästgiveriet är igång. Hotellbyggnaden hade lämnats mitt i en pågående renovering och det visade sig vara ett nästan omöjligt uppdrag att få det färdigt till säsongen 2021, fortsätter Jan-Eirik.- Vi löste det lite annorlunda genom att redan från maj hyra ut de tio rum vi hade under namnet ”Halltorp Bygget”, berättar Annika. 900 kronor natten, först till kvarn får någon av sviterna. Gästerna får då ett reducerat pris men stå ut med att det byggs i andra delar av huset.

Var ska man äta på Öland?
öländska restaurangerSeasalt Kitchen. Seasalt Kitchen är en mysig krog i Färjestadens hamn med härlig uteservering som vätter ut mot havet och ger en vacker. … Lundgrens Garage. … ÖlandsChoklad hamncafé och restaurang. … Hasses hamngrill. … Böda Hotell. … Arontorps Kroppkakor & Mat. … Ebbas Trädgårdscafé i Borgholm. … Rosmarino.
Notera att samtliga företag inte har öppet månadens alla dagar. Öppettiderna varierar mellan allt från att vara öppet alla dagar till endast några enstaka dagar. Besök företagets kanaler eller ring dem för att få aktuella öppettider!

Kontakta oss idag för att boka och ta del av detta unika sommarspecialerbjudande. Vi ser fram emot att välkomna er till en underbar vistelse på vårt gästgiveri.
Är det dags att arrangera en konferens? Hos oss på Halltorps Gästgiveri har vi lokaler som kan rymma upp till 80 personer, och vi erbjuder förmånliga konferenspaket. Vårt läge mitt på Öland gör oss bara 30 minuter bort med bil från Kalmar, vilket innebär att ni har närhet till allt som ön har att erbjuda.

På Halltorps Gästgiveri kan du njuta av vår bistro som erbjuder en utsökt 3-rätters meny samt en à la carte meny. Vi serverar även en dagens lunch och har en pizzameny för den som önskar det.

Upptäck magin på Öland, som ibland kallas Sveriges Hawaii, under den förtrollande månaden juli. Nu har du möjlighet att boka ett av våra dubbelrum till vårt exklusiva sommarspecialpris. I priset ingår en bekväm logi för två personer inklusive frukost samt en läcker 2-rätters middag.
Vi står gärna till tjänst med idéer och bokningar av olika aktiviteter i samband med er konferens. Varför inte besöka vår granne, VIDA konstmuseum, för att få en konstupplevelse? Ni kan också avnjuta en ost- och marmeladprovning i vår Delibutik eller ta en guidad tur i vackra Halltorps Hage.

Vi hälsar dig varmt välkommen att övernatta i något av våra 41 nyrenoverade hotellrum. Alternativt kan du välja att checka in i en av våra sviter i två våningar, som kännetecknas av högt i tak och vackra takbjälkar. Vissa av våra rum erbjuder en otrolig havsutsikt, och du kan börja din dag med en härlig frukostbuffé som ingår i rumspriset.
Detta fantastiska erbjudande gäller från söndag till onsdag mellan den 2 juli och 19 juli. Passa på att skämma bort dig själv och din kära med en oförglömlig vistelse hos oss.

Vi är dedikerade till att göra er konferens till en minnesvärd och framgångsrik händelse och är glada att kunna erbjuda olika aktiviteter som kompletterar ert möte.
Priset för detta paket är endast 2990:- per natt för två personer. Ta chansen att uppleva sommarens magi på Öland till ett överkomligt pris och skapa minnen som varar för evigt. När du väljer att bo på Halltorps Gästgiveri får du inte bara ett bekvämt boende, utan även hela Öland inom räckhåll. Naturen väntar precis utanför dörren och inbjuder till upptäcktsfärder och fridfulla promenader. Evas kroppkakor, restaurang, gårdsbutik och fiskaffär! Här tillverkas och säljs kroppkakor och lokala öländska delikatesser, restaurangen har god mat och fullständiga rättigheter.

Kårehamn har en alldeles egen fiskeflotta och fiskaffären ligger i den gamla fiskberedningsfabriken, här levereras nyfångad Östersjöfisk direkt till butik och servering, färskare än så blir det inte!
Kom som du är och njut av en fantastisk meny i gott sällskap. Här finns allt från barnmeny till härliga kött och fiskrätter. Varför inte avsluta kvällen på Kalmars hetaste nattklubb?!

Skansen med anor från 1796, en oas på Öland och i Färjestaden, här erbjuds ett kök utöver det vanliga, bar och bistro. Här kopplar man av och äter gott.
Möt den perfekta fusionen mellan det genuint svenska och brasilianska köket, och upplev en äkta ”beachkänsla” med utsikt över den kritvita stranden och vajande palmer i underbara Köpingsvik.

Vad kostar lunch på Ekerum?
Pris: 105kr, då ingår även vårt fräscha salladsbord, nybakat bröd, kaffe och kaka. Lunchen serveras mellan kl 11.30–15.00.
Här kan du äta, dricka och umgås. Du hittar a´la carte, grillat och pizza att äta. Eller stannar du bara till för en fika i vårt café med hembakat från vårt egna bageri.Oland.com är en sida som ägs och drivs av Ölandsbladet. Sidan är en evenemangsguide för Öland på nätet. Här hittar man aktuell information om evenemang, boende, restaurangtips, besöksmål, badplatser och egentligen allt som rör Öland.

Med våra natur- och Gourmetpaket på Öland kan du och dina vänner njuta av när- och lokalproducerad mat, god service, samt njuta av vår gastronomiska frukost efter en god natt sömn i våra unika rum mitt i underbara Borgholm.Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.Historien om Hotell Borgholm är en unik kärlekshistoria med en dramaturgisk kurva av sällan skådat slag. Det här är historien om hur modiga beslut, tillfälligheter och tajming har fått en Öländsk mötesplats att byta skepnad i takt med att nöjesscenen och den gastronomiska kartan har förändrats.Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

Fritid på arbetstid eller arbetstid på fritid, vad är egentligen vad på en paradisö som Öland? Här satsar vi på att bygga en framtid tillsammans där fritiden är lika viktig som arbetstiden. Hotell Borgholm står för gastronomi och service i framkant.
We also use third-party cookies that help us analyze how you use this website, store your preferences, and provide the content and advertisements that are relevant to you. These cookies will only be stored in your browser with your prior consent.För att hjälpa dig och dina vänner med att få en så bra Ölandsupplevelse som möjligt rekommenderar vi något av våra paket. De utgår utifrån temana Mat, Kultur och Natur och dess olika reseanledningar. Paketen och dess innehåll ändras i takt med årstiderna på Öland.Vi som idag utvecklar Hotell Borgholm Öland är ett team passionerade servicemänniskor som älskar att ta hand om gäster. Hotell Borgholm vilar på en lång tradition av gastronomi i världsklass. Redan under mitten av 1800-talet drevs gästgiveri i den äldre delen av hotellet ut mot Storgatan.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.We use cookies to enhance your browsing experience, serve personalized ads or content, and analyze our traffic. By clicking ”Accept All”, you consent to our use of cookies. We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below. Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

Vad kostar en lunch på Stenungsbaden?
Pris 145 kr. Barn 7-12 år 120 kr och barn 2-6 år 65 kr.
Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.Vi serverar också a la carte med bl a hemlagade pannbiffar, spätta, högrevshamburgare, kroppkakor och pizza. Även vegetariska alternativ såsom grönsaksbiff och vegetariska kroppkakor.

Similar Posts