Derek Bell All My Porsche Races

På 1980-talet introducerades racingklassen Grupp C. Enorma tunnlar under bilen, med en vakuumbildande ”venturieffekt”, skapade ännu högre downforce. Ikoniska bilar som Porsche 956 och 962 vann med Goodyear-däck i racingtävlingar över hela världen, och 1990 lyckades Jaguar vinna Le Mans. Den episka V12-motorn på sju liter eldade på Jaguaren till 368 km/h (229 mph) vilket, tillsammans med downforcen i F1, gav nya möjligheter för Goodyear att introducera teknik som redan var beprövad på konsumentdäcken.

Under Indianapolis 500 år 1919 bröt Howdy Wilcox barriären på 100 mph, och han tog sin Peugeot till seger på Goodyear-däck. Ytterligare åtta av de tio bästa i loppet använde däck tillverkade i Akron. Två av förarna slutförde de 800 kilometrarna med en enda uppsättning Goodyear-däck, vilket återspeglar drivet för prestanda och hållbarhet som är en av Goodyears kärnprinciper.
Men det var ett år tidigare som Goodyear tog sin första vinst i Le Mans, monterade på en Ferrari. North American Racing Team (NART), som kördes av den amerikanska Ferrari-importören och trefaldiga Le Mans-vinnaren Luigi Chinetti, valde amerikanska Goodyear-däck, och detta hade en stor inverkan på resultatet. Trots att de tappade en hel timme i depån på elektriska problem gjorde Masten Gregorys och Jochen Rindts hastighet att de klättrade upp i ledningen. Det var den första vinsten från en fristående aktör sedan 1957 och den första Le Mans-segern med Goodyear-däck, samma år som Goodyear först började i Formel 1. Från 1973 till 1977, under en period med öppna däcktävlingar, vann Goodyear varje Grand Prix. Emerson Fittipaldi, Niki Lauda och James Hunt anslöt sig till skaran med Goodyears världsmästerskapsvinnare. På 1980-talet var Nigel Mansell, Alain Prost och Ayrton Senna några av Goodyears turbotitaner i en era med hisnande kraft och bittra rivaliteter mellan förare. På 1990-talet var Michael Schumacher mästaren som tog hem sina två första världsmästerskap i en Benetton med Goodyear-däck, innan Williams avrundade Goodyears tre decennier långa dominans inom F1 med titlarna som tillföll Damon Hill och Jacques Villeneuve. Goodyears framgångar med Porsche fortsatte in på 90-talet med ytterligare tre segrar, inklusive en från legenden Tom Kristensen som tog sin första vinst med Goodyear och Porsche år 1997. Goodyear fokuserade sedan på NASCAR och andra racingkategorier fram tills återkomsten till endurance-racing år 2020 i LMP2-kategorin.

Mellan 1965 och 1998 samlade Goodyear på sig 368 Formel 1 Grand Prix-vinster, ett rekord som står sig än idag. Idag tävlar Goodyear i många tuffa internationella mästerskap, från FIA World Endurance Championship, som omfattar 24 Hours of Le Mans, till FIA European Truck Racing Championship. NASCAR-partnerskapet lever vidare än idag och är ett av de längsta samarbetena inom sport överlag där Goodyear har varit en betrodd partner i nästan sju årtionden. 24 Hours of Le Mans 2023 för samman Goodyears engagemang inom NASCAR och Le Mans med det innovativa projektet Garage 56.
Goodyear har valts till exklusiv däckleverantör i LMGT3-kategorin i FIA World Endurance Championship (WEC) och European Le Mans Series (ELMS) över ett treårigt avtal som startar 2024.Hollywoods magi projicerade nyligen striden ”Ford vs Ferrari” från 1966 på filmduken. Den fängslande berättelsen handlar om Bruce McLaren och Chris Amon som tar hem segern i ett lopp som satte Ford på den globala motorsportskartan. Det hade inte varit möjligt utan ledningens beslutsamhet att slå Ferrari. Det faktum att Ford bytte till Goodyear under loppet är en extra krydda i berättelsen som belyser hur viktig däckprestanda är på Le Mans.

Le Mans tar en stolt plats i FIA World Endurance Championships kalender: en kringresande höghastighetscirkus som visar upp några av världens mest avancerade teknologier och största talanger inom motorsporten. Även om det bara är ett av sju lopp i sju länder på tre kontinenter, som var och en har sina egna logistiska utmaningar, så kan ingenting jämföras med Le Mans.Dagens däckteknik: År 1997 tog Goodyear fram specialdäck för kvalet och flera potentiella racingförhållanden. Detta visade upp innovation och ambition i en era präglad av överflöd och bottenlösa budgetar från tillverkare. Förra året vann Jota LMP2-klassen på Le Mans med mindre kraft än vinnaren från 1997, och de använde bara en enda torrspecifikation från Goodyear som ger flexibel prestanda oavsett temperatur. De körde 108 km längre på 24 timmar än vinnaren från 1997, på mindre bränsle och färre däck, vilket bevisar att LMP2 är en hållbarare form av racing som är en utmaning som är relevant för Goodyear.

Däckteknik från 1980-talet: Radial däckkonstruktion användes till Goodyears racingdäck. Övergången till hjul med större diameter i endurance-racing återspeglade trenden med superbilar på vanliga vägar, och den massiva downforcen krävde otrolig precision i väghållningen från ett däck som behövde motstå de enorma krafterna som genererades i snabba kurvor.
Däckteknik från 1970-talet: Ingenjörer upptäckte en magisk formel som kallades downforce i både F1 och sportbilsracing. Innovationer inom luftfarten påskyndade utvecklingen med den uppåtsvängda vingen som tvingar ner bilens däck i marken och därmed förbättrar kurvgreppet markant. Kraften var något helt nytt för tillverkare av racingdäck, men Goodyear var redo för utmaningen. Släta däck (slicks) introducerades och kontaktytan matchade nu downforcen.

Efter att ha vunnit med Ferrari och Ford spelade Goodyear fyra år senare en viktig roll i Porsches första Le Mans-vinst. Det legendariska tyska bilmärket tog hem sin första Le Mans år 1970 när svelte 917K drog fram en dominerande vinst med fem varv till godo. Hans Hermann och Dickie Attwood körde den skräckinjagande Porschen på en unik Goodyear-däckdesign i ett lopp där vädret skiftade fram och tillbaka.
Goodyear blev senare det dominanta däcket i Le Mans som tog hem åtta vinster över det påföljande årtiondet. Matra Simca körde hem vinsten tre gånger på Goodyear-däck, och han använde Le Mans för att på hemmaplan visa vad den franska bilindustrin kunde åstadkomma. En av vinsterna var särskilt minnesvärd för Graham Hill. Formel 1-världsmästaren från 1962 och 1968 frekventerade fortfarande Grand Prix, men det fanns ett mål som höll uppe lågan i hans ambition för motorsporten. Fem vinster i Monaco och hans Indy-vinst från 1966 innebar att ”Trippelkronan” var inom räckhåll så länge han fick en vinst i Le Mans. Det var hans tionde och sista försök i 24 Hours som han tillsammans med Le Mans-legenden Henri Pescarolo vann för Matra på Goodyear-däck.

24 Hours of Le Mans har format många gyllene ögonblick för Goodyears varumärken med rekordet på totalt 49 kombinerade segrar för Goodyear, Dunlop och Avon. Hundraårsjubileet för endurance-klassikern sammanfaller med ytterligare en milstolpe: Goodyears 125-årsjubileum. Från lastbilsracing till NASCAR, Formel 1 till Le Mans – Goodyear har varit djupt engagerade i global motorsport under en stor del av den här tiden, vilket medfört bedrifter som flest vinster i Formel 1 av alla däcktillverkare, en imponerande mängd vinster i Le Mans och ett rekordspräckande partnerskap med NASCAR.
Med fler F1 Grand Prix-vinster än någon annan däcktillverkare och flera decennier av framgångar i NASCAR och endurance-racing, lyfter Goodyear fram milstolparna inom däcktekniken under dess historia i Le Mans.Däckteknik från 1970: Bias ply-designen hade en inneboende fördel inom racing då det blev enklare att kontrollera bilen när den pressades till max. När Goodyear-däcket justerades för 917K påbörjades ett nära samarbete mellan Porsche och Goodyear som pågick under den kommande eran inom endurance-racing.På 1950-talet stormade Goodyear in på seriebilsarenan i takt med att mästerskap som nu är känt som NASCAR växte något enormt. Den första Daytona 500-vinsten kammades hem 1960, och till 1962 års lopp valde fler NASCAR-vinnare Goodyear än något annat däck.

När du väljer att skapa ett konto och följa ett nyhetsrum kommer dina personuppgifter behandlas av oss och av ägaren av nyhetsrummet för att du ska kunna motta nyheter och uppdateringar enligt dina bevakningsinställningar.

Däckteknik från 1965: Goodyear-däck hade ett distinkt slitbanemönster för sin tid. Det var inte enbart bra för prestanda i alla väderlekar, det gav föraren mer progressiv återkoppling i en tid då downforce var lägre och bilarna elegant kunde drifta.

Redan i motorsportens barndom ansåg Goodyear att racing erbjöd stora möjligheter att lära nytt och utvecklas. Den här insikten är minst lika aktuell idag och är en hörnsten i Goodyears racingfilosofi. Goodyears första strapats inom racing, och den första segern, kom när Henry Ford beslutade sig för att använda Goodyear på bilen som vann ett lopp på Detroit Driving Club år 1901.
1901 Goodyears första strapats inom racing, och den första segern, kom när Henry Ford beslutade sig för att använda Goodyear på bilen som vann ett lopp på Detroit Driving Club år 1901En annan legend på Le Mans är Jacky Ickx, och Goodyear valdes i hans första vinst med Mirage år 1975 vilket blev startskottet för hans vinstsvit med Porsche ett år senare.I Formel 1 skrev Richie Ginther in Goodyears namn i vinnarnas historieböcker samma år som Gregory och Rindt gjorde det på Le Mans. Däcktillverkare slogs om äran under den efterföljande perioden där däckutveckling blev lika viktigt som teknologier för motorer och chassin. År 1971 och 1973 jobbade Jackie Stewart och Tyrrell med Goodyear för att dominera i den skräckinjagande eran. Stewart pensionerade sig från sporten i slutet på 1973 men fortsatte att jobba med Goodyear för att utveckla konsumentdäck i många år till.För att läsa mer om detta, var vänlig läs vår Integritetspolicy som berör vår behandling av dina personuppgifter, och Integritetspolicy för Contacts som berör behandlingen av dina personuppgifter från ägaren av nyhetsrummet du följer.

Garage 56 tar NASCAR tillbaka till Le Mans för första gången på nästan 50 år. När den franska trikoloren vajar på flaggstången inför årets Le Mans 24-timmars kommer en mycket speciell bil att vara bland de vanliga utmanarna. Next Gen Chevrolet Camaro ZL1 kommer officiellt att representera Garage 56.
Monaco Grand Prix, 24 Hours of Le Mans och Indianapolis 500. Tre av världens största motorsportsevenemang. Att vinna alla tre bevisar en förares mångsidighet, men det är bara Hill som har lyckats kamma hem Trippelkronan. Från ett däckindustri perspektiv har samtliga tre ikoniska evenemang vunnits många gånger med Goodyear, vilket är ett bevis på företagets globala historia inom motorsporten.Goodyear Tire & Rubber Company introducerade idag racingdäck med de första intelligenta realtidsfunktioner som registrerar däcktryck och temperatur. Tekniken kommer att användas på NASCAR Next Gen Chevrolet Camaro ZL1 som kör i Garage 56 i årets 24 Hours of Le Mans mellan 10–11 juni 2023. Head pulls back the curtain on the fascinating story of that year: of how the team secured Adrian Newey’s services, why boss Frank Williams didn’t want Damon Hill to partner Alain Prost, and how the cutting-edge FW15C car could have had even more exotic technical tricks, had Williams not been outmanoeuvred in a classic FIA showdown. Hear their views on moves that include Lewis Hamilton’s three-wide pass at Silverstone and Sebastian Vettel taking on Kevin Magnussen at the US Grand Prix, then have your say by voting in the Motor Sport Season Review Awards on our website before December 22 to have a chance of winning £2,000 Goodwood season tickets.For most racing drivers, the chance to step up to Formula 1 is the opportunity of their careers, but Anthony Davidson says that his first grand prix start is something he still regrets to this day.

If a young Valtteri Bottas and his dad hadn’t spotted the sign for a go-kart race in Finland, then the Alfa Romeo driver may never have got on track, let alone partnered Lewis Hamilton at Mercedes.

After a year out of Grand Prix racing, Magnussen has returned to Haas in impressive form, and he explains why he’s so much more relaxed for his second stint in F1.
When Nico Rosberg retired from F1, Bottas moved from to Mercedes — and he suggests that he used his own money to buy out the Williams contract — only to be handed the Herculean task of being team-mate to Hamilton. Bottas describes how it took its toll, and reveals that he was on the brink of quitting at the end of the 2018 season before a restorative walk in a Finnish forest saw him change his mind.Helio Castroneves says that destiny guided his glittering IndyCar career that’s crowned by a record-equalling four Indy 500 wins, but the path to glory was far from straightforward.

Newly confirmed as an F1 driver with AlphaTauri driver for 2023, Pierre Gasly is the latest guest on our My big break podcast series, looking at the key moments that brought him to where he is now.Ahead of this year’s Indy 500, Castroneves recalls his early dreams of racing in Formula 1, graduating from karting in Brazil to living in Milton Keynes in British F3, and then the conversation with his sponsor that brought him to the unfamiliar ladder to IndyCar.

A year after surviving a fiery crash at the Bahrain Grand Prix, Romain Grosjean explains why the moment that almost killed him was a ”positive experience”.
Now in search of a record-equalling fifth Indy 500 win, Castroneves says that the sky’s the limit, with no thoughts of retirement. When we’re in this business [of racing], it’s our life, it’s what we do, it’s the air that I breathe,” he says.He describes his move to Jaguar’s F1 team from Ford’s World Rally team — at the behest of Lauda — and his rapid disillusionment at the corporate structure. He returned to the paddock with newly-formed Red Bull, and then transferred to its US division to set up a NASCAR team. As well as the championship battle, they discuss the legacy of Sebastian Vettel and Daniel Ricciardo as the drivers leave the grid for 2023, look back over the fortunes and futures of all ten teams. See which race they choose as their highlight of 2022 and then go to the Motor Sport site to vote for your selection – don’t forget to make your selection by December 22.

He tells Chris Medland how Alex Albon gave him a leg-up as he was just getting started — a favour repaid when Russell put in a good word for Albon with Williams, and the frustration of being out-paced by team-mate Antonio Giovinazzi during the 2015 Formula 3 season.
Hear what our expert panel has to say and then make your choice in the Motor Sport Season Review Awards. Vote by December 22 and be in with a chance of winning £2,000 Goodwood season tickets.Part of the Aston Martin furniture in the manufacturer’s GT racing programme, Darren Turner sits down to discuss his career in this week’s Motor Sport podcast.

Joining Red Bull on our shortlist is Mercedes, which put in a Herculean effort to recover and win after a poor start to the season; Ferrari, which had the pace to beat Red Bull in several races; and Alpine, which consistently racked up the points.Now back with Toyota and set to compete in this weekend’s Le Mans 24 Hours, Kobayashi describes his new joint driver and team principal role, as well as how he sees himself helping to shape the future of motor racing.

But why did Ferrari’s challenge falter — and why won’t the team get the cure that it needs? How did Mercedes turn its season around? And what did Red Bull gain — or lose — from breaching the cost cap?
Brown recalls meeting Mario Andretti as a youngster and the F1 veteran’s advice that set him off on a racing career. He discovered his talent for marketing while trying to recruit sponsors, and used that ability to grow and sell a multi-million-dollar business that became the world’s largest motor sport marketing company.

The British GT and World Endurance Championship driver talks about his career in GT racing, his almost two-decade-long affiliation with Aston Martin and even sharing a car with Colin McRae at Le Mans.
Our season review podcast shows why that question isn’t as foolish as it sounds, as Le Mans champion and former Toyota grand prix driver Allan McNish joins Chris Medland and F1 presenter Lawrence Barretto to discuss the strongest teams of the season.

Similar Posts