|

Dikter För Barn

Verser på rim om naturen och djuren. Om en borttappad vante och en frusen trädgårdsrabatt. Verser om fåglar och fjärilar, höghus och hönor, pappor och paddor. Dikter och bilder som tar oss med till olika årstider, skiftande miljöer och annorlunda möten.En bok med verser och dikter på rim. Verserna handlar om sådant som att shoppa en hel dag med sina föräldrar, om vänskap, saknad och om att bli stor. I ord och bild finns både humor och allvar.

Serien lyfter fram poesins kraft, humor och lek med språket, där varje dikt är noggrant utvald och är gestaltade genom animerade och filmade episoder. Via poesin vill vi stimulera språkutveckling, skrivande och högläsning/läsning för barn i åldrarn 6-9 år.

En filmad gestaltning av Tage Danielssons nonsensdikt Dumtummen: ”Utav fingrarna är tummen den som är en särskilt dum en. Han är faktiskt rätt så ding.”
Till boken hör en CD med några av dikterna inlästa av författarna. Att materialet utvidgas med hjälp av hörseln är trevligt eftersom det ger en möjlighet att ta in dikterna på deras originalspråk. Att ibland känna igen sig i språken och ibland inte alls ger en lite spännande känsla.På Bonnier Carlsens hemsida så kan man hitta och ladda ner material, gratis, för att kunna arbeta vidare med bokstäver. På deras sidan kan man läsa som följer:

Det här är en antologi med tio olika nordiska författare och nio olika illustratörer, som tillsammans gett ord och bild liv i form av dikter. Dikterna tar upp såväl vardagliga saker, sådant som är lätt och sådant som är svårt, men också fantasisaker. Tittamari Marttinen (Finland) skriver om ett tivoli där man kan övervinna rädslor, finna kärleken och flyga iväg med ballonger till Virpi Talvities bilder. Lotta Olsson Anderberg (Sverige) skriver om monsterna som inte finns under sängen och som är illustrarade av Eva Lindström. Kirsten Hamman (Danmark) skriver om och Dorte Karrebæk illustrerar Harmonika, som bor i boken som man håller i sin hand och som kan komma dit texten för henne. Dessa och många fler dikter möter vi i boken.
Naturen och äventyret står i fokus i denna episkt äventyrliga saga författad av Malte Persson, vuxenförfattare och kritiker och som nu också tagit sig an barnboksgenren via diktens språk, ett språk han behärskar sedan tidigare. Barnböcker i diktform är något som jag tycker mycket om, när det är ett gott hantverk vill säga. Högläsningen kan få en större effekt och bli mer dramatisk om sagan är författad på rim. I Resan till världens farligaste land passeras de hemskaste platser (ofta världens största eller värsta) som går att finna och barnet som lyssnar får bege sig ut till detta och möta en rad varelser och utmaningar, dock med flertalet viktiga visdomsord, som författaren i all vänlighet förser barnet med.Det händer att jag undrar när jag går mina promenader i den gamla byn (där författaren Erik Magntorn hör hemma och där jag själv en gång närt en dröm om att bo), om det finns en speciell gynnsam miljö däromkring? Till att skapa texter menar jag, i detta fall rim och vers med en slående påhittighet och humor och känsla och personlighet. Om sanningar och hejdlösa fantasier där fiskar och andra havsvarelser är huvudpersoner.Illustratören Ane Gustavsson som har samarbetat med både Christine Falkenland och Lennart Hellsing bidrar i denna bok med humoristiska illustrationer i akvarell på fiskar i olika skepnader och åldrar och det är både roligt, vackert och lite småläskigt. Jag tänker på att det är så gott att finna böcker på de små förlagen, i detta fall Lindskog Förlag, som ger så mycket mer, som håller i längden, som barnen vill höra om och om igen.Under 2021 lanserar Moomin Characters en global läs- och skrivfrämjande satsning. För Moomin Characters är samhällsansvar en naturlig del av verksamheten och därför läggs nu fokus på läs- och skrivförmåga. Läsning gör oss speciella: läskunnighet ger oss en möjlighet att utforska världen, var och en på sitt sätt. I satsningen deltar även aktörer som Röda korset, Unicef och PEN International. Det första som fångade min blick med diktboken Det har kommit en komet var framsidan. Eva Erikssons lilla svartvita hund blickar ut över en natthimmel med alla de möjligheter den erbjuder. Bredvid står en röd vallmo i en vas. Så enkelt och så vackert! Bara bilden i sig är en dikt. Och på ett liknande sätt fortsätter boken, fast med både text och bild i fokus. Jag tycker verkligen om ABC-böcker. De är oftast så välplanerade och inspirerande och de lockar fram den där känslan från barndomen ”hur ser det ut på sidan för min bokstav?” och den känslan är bra. Den känslan vill man ju fånga för den kan leda till ökad läslust.Uppläsningen blir till musik där texten önskar bli framsjungen och mina lyssnare fångas alltmer. Barnen i sina olika åldrar älskar boken. Helt fantastiskt fungerar boken för min 5-åring som just nu är inne i ett gigantiskt intresse för havet och dess invånare. Pappan framhåller gärna bokens kvaliteter och det är ovanligt, inte ofta en bilderbok håller hela vägen och faller honom i smaken.

Jag kan inte direkt säga att det finns en gemensamt tema eller uttryckssätt för dikterna. Alla är de speciella i sitt uttryck. Men vad man kan säga är att de talar direkt till läsaren/lyssnaren. Varken text eller bild är så där gullig och lite fånig som dikter till barn riskerar att bli. Det här är verkligen en bra diktbok!I Mumindalens alfabet har Annika Sandelin skrivit otroligt fina dikter till varje bokstav. Bilderna är skapade av Tove Jansson som är skaparen av Mumin och hela den magiska Mumindalen.

En recension av en vuxen är en sak och kan ofta bli tämligen ordrik och kanske är ibland ett barns uttalande mer givande, såå… här kommer ett av mina lyssnande barns korta men kärnfulla recension i ett enda ord: ”Igen!” Både små och stora barn mår väldigt bra av att få vara nära dig och höra din röst. Genom att leka med språket i visor och ramsor, gärna med rörelser till, hjälper du barnet att utveckla sitt språk. På den här webbplatsen använder vi cookies (kakor) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att klicka vidare eller på ”Jag förstår” godkänner du att vi använder cookies.Vi vill visa att språkträning inte behöver vara så avancerat. Att det kan räcka med att använda något i vardagen. Som Instagram till exempel. Så ta upp ditt barn i knät medan du scrollar, tysta leken slutar nu!Peka, låt och skratta tillsammans så blir det lätt och roligt för barnet att lyssna och härma dig. Bra böcker är böcker som används, så det bästa som kan hända en bok är att den blir utsliten. Att titta och läsa i böcker tillsammans är ett mysigt och roligt sätt att vara nära varandra. Ju oftare desto bättre!Att lära sig ett språk börjar redan med joller, ljud, miner och rörelser. Genom att prata, läsa, sjunga, rimma och ramsa hjälper du ditt barn att utvecklas och bygga sitt språk.

Hur lär man sig skriva dikter?
Skriv från hjärtat – poesiskrivande. När du skriver poesi är det viktigt att ta fram känslan i dina texter och arbeta noggrant med språket och orden. På en poesikurs får du verktyg för att skapa rim, versmått eller uppställning av ord som bildar en dikt.
Små barn behöver höra nya ord många, många gånger. Det är bra att läsa en och samma bok, sjunga samma sång och berätta om det ni gör tillsammans under dagarna – många gånger varje dag.

Vad är poesi för barn?
Lyrik beskrivs som en diktform som ofta uttrycker en känsla eller en bestämd tanke (aa:769). Att skriva dikter handlar om att uttrycka känslor och tankar med färre ord och meningar än vad som används när det skrivs berättande texter, hur man sedan skriver dessa rader kan variera på många sätt.
Att växa upp med mer än ett språk innebär många fördelar. Prata, läs och berätta gärna med barnet på ditt modersmål. Det språk som ligger dig närmast hjärtat är också det språk som du har lättast att ge till ditt barn.Barn i ettårsåldern är väldigt aktiva och kan ha svårt att sitta stilla längre stunder. Även om det bara blir en kort stund, är det toppen om ni kan läsa i en bok eller prata om bilderna. Ibland kanske en sång eller en ramsa fungerar bättre än att läsa. Det viktigaste är att ni har roligt tillsammans. Är du nyfiken på hur du kan sjunga, ramsa och göra rörelser till de olika visorna och ramsorna i språkpaketen? Språkpaket 1 och språkpaket 2 innehåller ett ark med visor och ramsor. Det är aldrig för tidigt att börja prata, läsa och sjunga för ditt barn! Redan i magen lär sig det lilla barnet att kommunicera med dig – med miner, skrik, rörelser och ögonkontakt.En treåring börjar förstå mer och mer av vad orden betyder och är därför inte lika beroende av sammanhanget för att hänga med på vad som sägs. Barnet förstår betydligt mer än det själv kan säga, så ibland kan de fortfarande behöva stöd av en vuxen för att få fram de rätta orden och göra sig förstådda. Det kan bli tokiga böjningar och ord som kommer huller om buller. Olika barns prat kan skilja sig mycket åt. Viktigast är att barnet vill kommunicera och även samspela i lek, prata i korta meningar och kan följa med i vad som sägs.Dela Språket är en digital pekbok från Språkstart Halland som visar hur föräldrar med små medel kan ge sina barn ett större ordförråd. Initiativet kombinerar den viktiga språkträningen med föräldrars redan existerande intresse för sociala medier.I filmerna (nedan) kan du se hur barn och vuxna använder visorna och ramsorna för att leka tillsammans med språket. Låt dig inspireras, gör likt eller hitta på egna varianter.

För att hjälpa ditt barns språk att bli ännu bättre kan ni leka rollekar tillsammans. Det är ett bra sätt för barnet att bearbeta saker som har hänt, men också toppen för språkutvecklingen. Prata mycket med ditt barn, ni kan till exempel läsa en bok tillsammans eller prata om bilderna du har i mobilen. Låt leken bli en mysig stund tillsammans.
Gosedjuret Sprallan vill också gärna vara med och läsa böcker! Om ditt barn inte vill titta i boken kanske Sprallan vill – det kan vara ett sätt att fånga barnets intresse.

Hjälp ditt barn att bygga sitt språk genom att prata och sätta ord på allt som händer och som fångar barnets intresse. Oavsett vilket sätt barnet kommunicerar på, tycker det om att få svar. Visa för barnet att du märker att det vill något och sätt ord på vad det visar intresse för.
Det kan förekomma en hel del hopp och stopp i talet hos en treåring. När språket ska utvecklas och det är mycket som barnet vill berätta kan det förekomma upprepningar i barnets tal. Detta är vanligt och går oftast över efter ett par månader. Men vid oro så är ni alltid väl-komna att kontakta BVC för att träffa en logoped.Ditt barn håller också på att lära sig att vi turas om när vi pratar med varandra. Ge barnet gott om tid att svara dig. Det är viktigt att vänta in och lyssna på barnet. Det finns många sätt för dig och ditt barn att träna på att vänta på sin tur, till exempel genom att rulla en boll till varandra.

Men man kan göra många andra saker med gosedjuret också. Kanske vill det leka kurragömma? Hjälp barnet att sätta ord på var Sprallan gömmer sig. Sprallan gillar också att leka titt-ut, att prata i telefon, att ställa upp som patient när man vill leka doktor eller att åka bil som du och ditt barn kör mellan varandra.
Det finns olika sorters dikter, till exempel lyrisk och episk dikt. Den lyriska är en hyllande dikttyp och den episka är en berättande dikttyp. Poeter leker med språket i dikter. Därför är varje ord viktigt i en dikt.

Hur påverkas barn av poesi?
Poesin gör barnen mer delaktiga, samtidigt som de utvecklar sin empatiska förmåga. – I en dikt blir det så tydligt att en tolkning är fri. Och att även ordet är fritt. Man kan känna olika och tänka olika, och man får verktyg att uttrycka det.
Här låter vi pepparkaksgumman vara servettring. Kvist av bukbom. Brudslöja och krysantemum Det vita blockljuset är dekorerat med en bit tårtpapper och en bokmärksängel. Rota

Allt om barndop och dop. På dopguiden hittar du allt för att kunna planera barnets dop eller för dig som är vuxen och vill bli döpt. Dopguiden har hjälpt familjer med allt som rör dop sedan 2001. Mer om oss. Kontakta oss.Har du egna bidrag av en dopdikt som passar till dop som du vill dela med dig av på Dopguiden? Skicka ett mail till [email protected]. Observera att du måste ha skrivit texten själv och att vi för närvarande inte betalar ut någon ersättning för publicerade bidrag. Använder du dikterna så måste du göra så under god sed och ange författaren av dikten.

Detta är ordningen för gudstjänsten ”Dop av barn”. Vi har lagt till kommentarer kring hur en del av det praktiska vanligtvis går till. Gudstjänsten brukar

Varför ska man läsa dikter och ramsor for barn?
Både små och stora barn mår väldigt bra av att få vara nära dig och höra din röst. Genom att leka med språket i visor och ramsor, gärna med rörelser till, hjälper du barnet att utveckla sitt språk.
Namnstatistiken baseras på de uppgifter om folkbokförda som Skatteverket lämnar till SCB. Statistiken om nyfödda namngivna publiceras omkring 20 januari och avser de nyfödda varsLetar du förslag på en dopdikt till ett dop? Vi har samlat flera dikter som kan passa till ett dop. Dikter kan läsas i samband med ceremonin i kyrkan, men de kan även läsas vid sammankomsten efter att barnet är döpt. Hur många dikter man vill ha är upp till en själv.

Du röster genom att ange din mailadress och sedan bekräfta rösten i det vi mail vi skickar till dig. Röstningen pågår 2 maj – 3 september och du kan rösta en gång om dagen under hela perioden.
Att välja precis rätt ord till en ny liten människa är lika viktigt som svårt. Men det finns många fantastiska poeter och författare att läsa högt. Här är några av våra favoritdikter för dop och namngivningar.

Hur påverkar poesi barn?
Poesin gör barnen mer delaktiga, samtidigt som de utvecklar sin empatiska förmåga. – I en dikt blir det så tydligt att en tolkning är fri. Och att även ordet är fritt. Man kan känna olika och tänka olika, och man får verktyg att uttrycka det.
Cormac McCarthy har i flera decennier ansetts vara en av USA:s främsta författare. Trots att han inte fick Nobelpriset innan han avled 89 år gammal, belönades han bland annat med Pulitzerpriset för Vägen. 16 år senare utkom hans sista romaner, Passageraren och Stella Maris.

Han har fått epitetet nationalskald och är en av våra stora kulturpersonligheter. Ulf Lundell har sedan debuten med Jack gett ut ett pärlband av album och romaner – och är nu aktuell med Vardagar 8 och Vardagar 9. Här har vi listat alla Vardagar böckerna och tio övriga utvalda böcker som vi varmt rekommenderar.

Sugen på att läsa deckare utan våld och hemskheter, och samtidigt lära dig något om historia, konst eller arkitektur? Testa en Homan-deckare, skriven av ex-diplomaten Jan Mårtenson, aktuell med Tsaren. Vi listar sex skäl till varför vi läsare älskar Jan!
Trots stillheten finns det alltid en nerv i Karin Broos målningar. Att se dem är som att vara en del av ett tidsglapp, ett fryst nu som ständigt är på väg att förändras. Det är både realistiskt och poetiskt.Refuseringar och skrivkramp är bara några hinder en aspirerande författare stöter på. Men hur blir man författare, egentligen? SelmaStories tog hjälp av succéförfattaren Mattias Edvardsson för att få de bästa tipsen.

Jag fick frågan om jag tänker på något särskilt sätt när jag väljer dikter till #veckansdikt: Tematisk variation, författarskap, slump, eller på något annat sätt? Svaret är att jag väljer dikter som jag själv vill använda i min undervisning på låg- och mellanstadiet. Det betyder inte att det enbart är dikter som är skrivna specifikt för barn, men ibland kan det vara så. Jag vill självklart under året ha en bredd bland dikterna, så det kommer att vara både äldre och nyare författare och både kvinnor och män. Det kommer att vara dikter som tar upp olika teman och som sinsemellan är olika i fråga om längd, språk, stilfigurer och innehåll. Allt för att eleverna, kollegorna och jag ska få så stor variation som möjligt och få uppleva det som är så underbart med just poesi: Det kan vara olika och det finns inga rätt eller fel.
Diktens poetiska språk spelar roll för språkförmågan. Om man tränar sig i att förstå dikter blir man också bättre på att förstå andra texter. Förr i tiden skrev folk oftare dikter än berättelser. Om man vill kunna förstå gamla tiders litteratur och tänkande är det bra att träna upp förmågan att läsa dikt.Fråga mamma, pappa eller någon annan vuxen om de har någon dikt, vers eller sångtext som de tycker mycket om. Det kan vara på ditt modersmål eller på svenska.Poesin har en så viktig roll, dels i skolan, många elever älskar att arbeta med poesi, dels för mig själv som kännande, tänkande, läsande och skrivande människa. Under ett helt läsår vill jag presentera en dikt varje vecka på min blogg, i mitt klassrum och i personalrummet (det digitala och det analoga) på min skola. Min förhoppning är att inspirera fler lärare att våga använda poesi i skolan, även om man själv inte är någon van diktläsare. ”Poesi är ett språk som talar till hjärtat, som musik. Man kan intuitivt förstå dikter långt innan man förstår en hel bok.” Läs mer om mina tankar här: Tidningen Grundskolan – Poesin öppnar språket. Denna text är hämtad från olika inlägg på min blogg: Hjärtat Skogshaga

Hej! Lektionsbanken ägs av Sveriges Lärare. Jag som administrerar sajten heter Fredrik Sandström och är lärare i svenska åk 7-9 på Gäddgårdsskolan i Arboga. Många lärare bidrar med tips och hjälper till med att kvalitetssäkra publicerade tips.
Skönlitteratur för barn från olika tider och skilda delar av världen. Sånger, muntligt berättande, bilderböcker, kapitelböcker, lyrik, dramatik, sagor och myter. Texter som belyser människors upplevelser och erfarenheter.

Under hela 2018 lade läraren och författaren Björn Koholström aka @BjrnKohlstrom upp #endiktvarjedag på Twitter. Jag tyckte att det var mycket inspirerande att följa och jag bestämde mig för att följa hans initiativ och också publicera #endiktvarjedag. Jag valde att oftast ha någon form av barnperspektiv när jag valde vilka dikter jag skulle publicera. Antingen kunde det vara någon av mina elever, eller andra barn i min närhet, som valt dikten, eller så hade författaren ifråga skrivit specifikt för barn, eller så hade jag bara lust att använda dikten i min egen undervisning på något sätt.
Eleven läser bekanta och elevnära texter med flyt genom att använda lässtrategier på ett i huvudsak fungerande sätt. Eleven kommenterar och återger delar av innehållet och visar grundläggande läsförståelse. Eleven för också enkla resonemang om tydligt framträdande budskap i texterna.Poesin utvecklades i nära anslutning till musiken, och än idag är det framför allt till musik som vi hör dikter, men nuförtiden kallas de ”låttexter”. Att träna diktläsning och diktskrivning hjälper om man själv vill skriva låttexter.

Det finns det inga regler för hur en dikt ska vara för att få kallas dikt. Den måste varken rimma eller har någon speciell struktur, men för att komma igång, kan det vara bra att utmana sig själv med att hålla en form. Du kan till exempel börja med att skriva en elving eller femrading.
Poesi är en av de allra friaste skrivformerna. Vem bestämmer vad som är en dikt? Det gör du, du som skriver den! En dikt är ett sätt att förmedla en känsla, dela en ögonblicksbild och kanske lyckas den också att överraska läsaren.När du har kommit igång ordentligt och skrivit flera dikter, är det dags att börja fundera på hur du vill att din diktsamling ska sitta ihop. Har alla dikter samma tema eller diktar du om flera olika teman? Om du har samma tema, kan du fundera på om dina dikter ska komma i kronologisk ordning. Om du har flera olika teman, kan du göra ett kapitel till varje. Tänk även här på rytmen och på hur dikterna passar ihop.Låt din dikt få en rytm som gör den lätt att läsa. Byt ut ord som stör rytmen. Fundera på vilka ord som passar bra ihop. Läs din dikt högt för dig själv!Carina Middendorf älskar att läsa – och att skriva! Hon läser i princip alla genrer, men undviker science fiction och dystopier. Sedan hösten 2020 skriver hon på bloggen, bland annat om BoD:s författare där hon försöker klura ut vad de har för drivkrafter i sitt skrivande.Vässa dina sinnen! Hur ser det ut? Hur låter det? Hur luktar det? Hur känns det? Hur smakar det? Öva på att beskriva det du upplever. Samla på ord som beskriver upplevelser och känslor.Svenska Akademien hoppas att En bro av poesi med den vuxnes hjälp ska kunna väcka barns nyfikenhet på poesi och skönlitteratur och att boken blir ett värdefullt stöd både för föräldrar som vill läsa tillsammans med sina barn och för lärare i undervisningen. En fördjupad handledning med inspiration och råd till vuxna som vill läsa och arbeta med boken tillsammans med barnen kan laddas ner här.

Anna Nordlund är docent i litteraturvetenskap och lektor i didaktik vid Uppsala universitet, Ann Boglind tidigare lektor i svenskämnets didaktik vid Göteborgs universitet. ”Det finns så mycket fantastisk poesi på svenska som håller på att gå förlorad. Genom att vi når både föräldrarna och de yngre barnen för vi poesiarvet vidare och stimulerar till högläsning och samtal”, menar Anna Nordlund.
Avslutningsvis en dikt som Diamantens förskoleklass vid Billingskolan i Skövde skickade Svenska Akademien som respons på boken. Tusen tack till lärare och elever för att vi fick ta del av era fina och inlevelsefulla rader om hur det kan kännas om hösten!Med detta initiativ ville Akademien uppmuntra vuxna – föräldrar, lärare och andra – att läsa tillsammans med barn. Produktionen av boken skedde i samarbete med En bok för alla, Skolverket och Läsrörelsen. För idé och urval står Ann Boglind och Anna Nordlund.

Hur kan man börja en dikt?
Det finns det inga regler för hur en dikt ska vara för att få kallas dikt. Den måste varken rimma eller har någon speciell struktur, men för att komma igång, kan det vara bra att utmana sig själv med att hålla en form. Du kan till exempel börja med att skriva en elving eller femrading.
”Med boken vill vi få människor att läsa och använda språket. Det är en fråga om demokrati. Läsrörelsens uppmaning LÄS! LÄS! LÄS! är ett bra budskap”, framhåller Mats Malm, Akademiens ständige sekreterare, och fortsätter: ”Litteraturen är en skatt som så många som möjligt bör få del av. Att kunna läsa är inte bara källan till väldig glädje, utan också en förutsättning för att man ska kunna förhålla sig till samhället och omvärlden.”En bro av poesi innehåller ett 60-tal nyare och äldre dikter. Till alla dikter finns illustrationer, framtagna till just denna bok av några av våra främsta barnboksillustratörer. Bilderna är ett viktigt stöd för förståelse av dikterna och samtal kring dem. Tillsammans med varje dikt finns också tips till vuxna på hur man kan prata med barnen om dikterna.

Svenska Akademien tog hösten 2021 fram en poesibok som skänktes till landets alla sexåringar. Antologin distribuerades via skolor med förskoleklasser och blev barnets egen, att ta med sig hem. Dessutom fick varje skola med förskoleklass ett antal exemplar att använda i undervisningen.

I Hellsings böcker går inte allt att förstå, orden kan vara svåra, meningarna krångliga. MEN, om en släpper det där och försöker läsa rytmiskt och inlevelsefullt, så blir dikterna nästan som sånger och då kan det hända att en inte tänker på att en måste förstå allt som en läser. För vi måste faktiskt inte förstå allt. Inte sagt att det inte finns enkla, förståeliga och ack så geniala dikter av Hellsing! Vad sägs till exempel Humlan: Men skrivs det någon ny poesi för barn då? Ja, tack och lov finns det några bokförlag som tagit sig i kragen. I år, 2016 har vi sett flera exempel på nya diktböcker av några av våra mest älskade barnboksförfattare. En eloge till dem! Systrarna Emma och Lisen Adbåge har tillsammans gjort boken Halsen rapar, hjärtat slår, som är en diktbok för åldrarna 3-6 år, men jag håller med om bokens undertitel: Rim för 0-100 år! Tack, systrarna Adbåge! Jag har testat dikterna på människor i åldrarna 7, 13 och 42 – de älskar dem lika mycket som jag. Det är roligt, sorgligt, finurligt, tänkvärt och fantastiskt roligt att högläsa. Vad ska jag välja? Det blir en sorglig och en skojig, Doftkoftan:Detta är Stadsbiblioteket i Göteborgs blogg. Här hittar du tips på böcker, e-böcker, musik och film. Om du söker information om till exempel program, besök Stadsbibliotekets hemsida.

Finns det dikter för barn?
Serien lyfter fram poesins kraft, humor och lek med språket, där varje dikt är noggrant utvald och är gestaltade genom animerade och filmade episoder. Via poesin vill vi stimulera språkutveckling, skrivande och högläsning/läsning för barn i åldrarn 6-9 år. Cachad
För de lite äldre har Mårten Melin kommit ut med ännu en diktsamling: Att vara eller inte vara : dikter om dig. Mårten har en fantastisk förmåga att fånga barns funderingar och känslor och omvandla dessa till dikter. Och ännu ett bilderboksmästerverk med naturnära dikter och bilder har Lena Sjögren skapat. Boken heter Under ett rabarberblad : verser för människor och djur.Jag samordnar många av stadens läsfrämjande satsningar ihop med alla barn- och ungdomsbibliotekarier. Ibland arbetar jag på barnavdelningen och Dynamo på Stadsbiblioteket Göteborg. Att plocka fram glimrande boktips till törstande bokslukare är underbart, men att fundera över hur de som ännu inte har hittat till läsningen ska lockas in i berättelsernas värld och biblioteken, är också spännande.

En barndom utan böcker, det vore ingen barndom. Det vore att vara utestängd från det förtrollade landet, där man kan hämta den sällsammaste av all glädje.
Astrid Lindgren är en favorit för många, såväl när det gäller vad vi vill visa och läsa för våra barn som när vi söker inspiration till fina barnnamn och inte minst citat om livet.Man vet ju egentligen så litet om Livet. Livet med stort L. Men ibland kommer det över mig en aning, att det är nånting enastående ljuvt och enastående förskräckligt.

”Då gick det upp för Rasmus vad det betydde att vara luffare. I ett enda bländande ögonblick fick han klart för sig det vidunderliga i detta nya liv. Man kunde göra precis vad man ville. Man kunde äta och sova och vandra alldeles som det föll sig. Man var fri, så välsignat fri som en fågel i skogen.”
Ibland är det som om livet plockade ut en av sina dagar och sa: ”Dig ska jag ge allt! Du ska bli en av de där rosenröda dagarna som skimrar i minnet när alla andra är glömda.” Det här är en sådan dag.Vi har valt ut några extra fina Astrid Lindgren-fraser att ta med i ett tal, inbjudningskort eller grattiskort på dopet eller namngivningen. Texterna är ordnade under kategorier som kärlek, uppfostran, frihet och annat som är fint att tala om för ett litet barn.

Vilka olika dikter finns det?
Det finns olika sorters dikter, till exempel lyrisk och episk dikt. Den lyriska är en hyllande dikttyp och den episka är en berättande dikttyp. Poeter leker med språket i dikter. Därför är varje ord viktigt i en dikt.
Birk såg sej om i skymningsskogen, och han blev underlig till mods, varför visste han inte. Förstod inte att det han kände nästan som en liten sorg i bröstet, det var bara sommarkvällens skönhet och frid, ingenting annat. ”Den här sommarn”, sa han och såg på Ronja. ”Ja, den här sommarn ska jag bära med mej till livets slut, det vet jag.Särskilt passande är författaren faktiskt om du letar efter en fin liten vers eller ett citat att läsa på en namngivning eller ett dop. Astrid Lindgrens texter inrymmer så mycket om livet: drömmar, vemod, mod, kärlek och att livet är värdefullt.

”Jaså, har ni varit hos tant Berg”, sa mamma. ”Blev hon glad?” ”Ja då”, sa Jonas. ”Hon blev glad två gånger. Först blev hon glad när vi kom, och sen blev hon glad när vi gick.Så med det ha sagt har jag insett att det finns några vägar att gå för att nå målet att bli poesiälskare och det är att 1. Läsa Bodil Malmstens dikter 2. Läsa barnpoesi och 3. Skaffa sig de där referensramarna man saknar. Skaffa referensramar är något man kan göra när man läser barn och ungdomsböcker eller barnpoesi. I mitt fall är det Astrid som är min barnboksreferensram, så att förstå svensk barnboks-kultur, är inte särskilt svårt för mig. Att förstå poesi däremot var fortfarande lite klurigt, tills jag mötte Bodil så sent som i år.

Nu på senare år, har jag förstått att jag bara läst fel poeter. Jag har läst poeter som jag inte delar referensramar med. För att förstå poesi behöver en nog ha någorlunda samma referensramar eller i alla fall förstå poetens sådana. Med referensramar menar jag kultur, etnicitet, bakgrund, kön, historia och tidsålder osv i all oändlighet. Jag menar det kanske inte är det lättaste att ge sig på en 1600- tals poet om en inte själv kan något om den tiden? Och visst är det svårare att förstå en man än en kvinna om man är kvinna, det behöver en ju inte vara stor tänkare för att ha lagt märke till.Verserna må vara för barn men jag vill ändå påstå att just de här verserna är ändå inget en tar till sig förens som vuxen. Tid är inte ett begrepp jag minns att jag reflekterade över som liten, men de här dikterna, efter de här få verserna börjar jag genast reflektera över tid, rum och relationer.

Rassel Prassel Promenad och Under ett rabarberblad passar både dig och dina barn. Böckerna får en att reflektera över tid och rum, livet och naturen. De ger inspiration och skapar glädje och en gör när en läser böckerna en själslig resa ut i naturen.
Okej jag erkänner. Det är inte särskilt lätt att läsa poesi. Jag har under många år som liten försökt att hitta min inre poet, visste du föresten att jag skrev dikter som barn?, men oftast misslyckats både med läsningen och skrivandet.

Jag har ersatt mitt sockerberoende med diktböcker. Jag tänker att det är ett okej beroende. Plockade upp de här två diktböckerna på biblioteket när jag lånade alla Astridar, då det var någon form av poesidag. Och vem gillar inte barnpoesi så säg?
Lena Sjöberg är illustratör men även författare och har släppt flera barnböcker varav två har augustunominerats. Det säger väl ändå lite om hur skarp kvinna det här är. Under ett rabarberblad är ett till stycke klokhet. Whitty verser som är så pass långa att det blir lite av en lång berättelse. Älskar dikten Vintertid som får mitt hjärta att krampa med orden… är Hanna Lundströms dikter för små barn med gulliga rim, fylld med sånt där man kommer ihåg från när man är liten. Som den smältande snögubben och hur ledsen en var när den smälte bort eller hur ljuvt och gott ett sommarregn doftar. Extra mycket gillar jag dikten Samla sekunder som har två mycket vuxenkloka verser.

Var hittar man dikter?
Välkommen till Svenska Dikter. Här kan du läsa och skriva dikter och annan poesi.
”Rassel prassel strössel -poesi om stunder i stan” av Hanna Lundström och Maija Hurme. En tredje bok av denna duo med klingande finlandssvenska rim och pastellkritade illustrationer, denna gång i stadsmiljö. Från 2-3 år.Alla behöver vi väl lite härliga rim och tänkvärd poesi i våra liv? Tänkte väl det… Här har ni nio favoriter från året som gått, titlar som passar såväl stora som små. Om ni uppskattar mina tips och hittar någon lämplig julklapp får ni gärna använda någon av mina köplänkar till Adlibris eller Bokus så får jag en liten procent på er beställning. ”Just nu” av Lotta Olsson och Olof Landström är en tredje, fristående del i deras filosofiska serie om hur allt hör samman. Här ligger fokus på allt som sker samtidigt, just nu. Lekfulla illustrationer och vackra rim. Från 2-3 år. ”Brum -skogens djur i ord och bild”. Ännu ett fint samarbete mellan Åsa Lind och Anna Bengtsson där det rimmas och leks med djur och natur. Från 2-3 år.Söker du efter ”Gröngölingen är på väg : dikter för barn och andra” av Barbro Lindgren? Du kan sluta leta. Våra experter i antikvariat hjälper dig eftersöka boken – utan extra kostnad – och den levereras direkt hem i brevlådan.Äntligen i efterlängtad nyutgåva! ”Gröngölingen är på väg” innehåller ett pärlband av den svenska barnkulturskattens vackraste dikter. Samlingen är älskad och citerad av många och ett måste i varje bokhylla. Det är här du hittar ”Nu föds ett barn”, ”Någon gång ska vi dö”, ”Jag ligger på en äng”, ”Tänk alla millioner år” och många andra.

Den 2 juni står Barbro Lindgren på Konserthusets scen i Stockholm och tar emot “Astrids pris” (ALMA). Prissumman på fem miljoner kronor tänker hon dela ut till släkt och vänner och tacktalet tar hon med en klackspark. Hon funderar faktiskt mest på vad hon ska ha på sig. Och barnböcker – ja, det har hon slutat skriva.
Denna onsdagsmorgon startar Carina Lindström morgonmötet med att läsa en dikt om skogen. För att barnen ska komma i stämning spelar hon upp ljud från prasslande löv och fågelkvitter, och på väggen i rummet projiceras en bild på ett bergslandskap. Efter uppläsningen får barnen berätta vilka tankar, bilder och känslor som de fick av dikten. De lyssnar uppmärksamt på varandra. I nästa steg får de använda penna, papper och akvarellfärg för att uttrycka vad de precis pratat om med ord.

– Vi har tittat på barns naturvetenskapliga arbetsteorier och hur vi kan utmana dem. Och vi har jobbat med de naturvetenskapliga verben, som till exempel ”förmultna” och ”kompostera”, där vi jobbat med både barnlitteratur och faktaböcker, säger Carina Lindblad, pedagogista.– Organisation och struktur är ju jätteviktigt. Vi jobbar med målstyrda processer och integrerar dem i ett arbetssätt där vi skapar spännande och intelligenta situationer som barnen vill vara med i. Barnen ska uppleva att de är medskapare av kunskap i en gemenskap tillsammans med andra barn och vuxna men det är vi vuxna som ansvarar för att leda den processen. Pedagogisk dokumentation är ett nödvändigt verktyg för oss i de här processerna och det arbetar vi med i hela organisationen.

Även språkutvecklande undervisning har blivit en del av arbetet med hållbar utveckling. Förra året fick några arbetslag inspiration till hur man kan jobba språkutvecklande inom området naturvetenskap och teknik, genom Läslyftet för förskolan.
Att ge barnen tillgång till många olika uttrycksformer är en viktig del av förskolans Reggio Emilia-inspirerade arbetssätt, där barnen ses som medskapare och pedagogens roll beskrivs som en medforskande pedagog. Carina Lindblad ser ingen motsättning mellan ett barnnära, utforskande arbetssätt och det mer ämnesinriktade, målstyrda undervisningsfokus som tillkommit i den reviderade läroplanen.

Är lyrik bra för barn?
Att arbeta med lyrik är utvecklande på många olika sätt, eleverna stimulerar bland annat sin fantasi, läs- och skrivutveckling, personlighetsutveckling, emotionella och intellektuella utveckling.
– Genom poesin får vi tag i barnens känslor och tankar om hållbarhet. Innan har de varit väldigt faktabaserade. I samhället är det också väldigt stort fokus på fakta, på det dualistiska, att det är antingen svart eller vitt. När man för in det poetiska får man en annan syn på världen. Vi tror att de får en djupare insikt om naturen, att vi är en del av naturen och att vi måste värna om alla de olika arterna, säger Sofia Sundkvist.– I en dikt blir det så tydligt att en tolkning är fri. Och att även ordet är fritt. Man kan känna olika och tänka olika, och man får verktyg att uttrycka det. Det blir många nyanser, inte så svart och vitt. När barnen får reflektera över sina egna och varandras dikter och målningar märker vi att de inspirerar varandra, samtidigt som de utvecklar sin förmåga att lyssna, säger Carina Lindström. – Vi vill komma åt barnens kreativitet och lösningsinriktade tankar. Miljöförstöring och klimathot är verkliga problem som barnen påverkas av, säger Carina Lindström, som är barnskötare. Barns eget berättande och deras tidiga förståelse för skriftspråk är andra områden som integreras i projektet. Under det här året deltar alla pedagoger i Läslyftets Utforska skriftspråket. När pedagogerna lärde sig mer om poesin som uttrycksform, så gav det hållbarhetsarbetet ytterligare en ny dimension.

Similar Posts