Don Martin Carl Barks

Thank you for signing up! You will now receive our mailings to the e-mail address you entered. You can cancel your free subscription anytime if you do not wish to receive any more e-mails.

Tack för din registrering! Du kommer nu att ta emot våra utskick till mailadressen du angav. Du kan avbryta din kostnadsfria prenumeration när som helst om du inte önskar fler e-postmeddelanden.

Seriefrämjandet är Sveriges organisation för konstformen tecknade serier. Vi verkar för att sprida kunskap om seriekonstens unika särart och utveckla den svenska seriekulturen. Verksamheten inkluderar kulturtidskriften Bild & Bubbla, seriepriset Urhunden, Svenskt Seriearkiv, Serieförmedlingen, galleriet Rum för serier, festivaler, utställningar, föreläsningar, och mycket mer. Stötta den svenska seriekulturen och bli medlem i Seriefrämjandet du med!
Don Martin (May 18, 1931 – January 6, 2000) was an American cartoonist whose best-known work was published in Mad from 1956 to 1988. His popularity and prominence was such that the magazine promoted Martin as ”Mad’s Maddest Artist.”Don Martin (1931-2000) was known as ”Mad’s Maddest Artist” during his 30+ years with the magazine. His wacky sound effects, memorable characters and signature style made him an icon, and a key influence on the generations of artists who followed him.

Bokus har sålt böcker online sedan 1997. I utbudet på över 10 miljoner böcker hittar du både fysiska och digitala böcker till låga priser. Läs hur du vill – på papper, på skärm eller streama i Bokus Play – abonnemanget för ljudböcker och e-böcker. Vi klimatkompenserar alla kundfrakter genom Vi-skogen.
Andra delen i en serie om berömda Disney-tecknare och deras verk. Denna del behandlar Romano Scarpa och innehåller, förutom ett urval av hans serier med tillhörande introduktion, ett förord om honom.En bilderbok om den amerikanske konstnären Jackson Pollock och om hur han målade sin tavla Lavender Mist. Jackson Pollock utvecklade en speciell teknik, action-måleri, där han stänkte färg i många lager över sina stora målardukar.Tionde delen i en serie om berömda Disney-tecknare och deras verk. Denna del är den tredje som behandlar Keno Don Hugo Rosa (Hugo Rosa) och innehåller förutom ett urval av hans serier, med tillhörande introduktioner, även ett förord om honom själv.

Tolfte delen i en serie om berömda Disney-tecknare och deras verk. Denna del är den andra boken som behandlar Romano Scarpa och innehåller, förutom ett urval av hans serier med tillhörande introduktion, ett förord om honom.

Åttonde delen i en serie om berömda Disney-tecknare och deras verk. Denna del är den andra som behandlar Carl Barks och innehåller förutom ett urval av hans serier, med tillhörande introduktioner, även ett förord om honom själv.
Dagbok förd mellan 7 november 2011 till 9 mars 2012. Gösta Ekman blev sjuk och hamnade på sjukhus. För att minnas den här perioden antecknade Marie-Louise Ekman det som skedde. Resultatet blev en kärleksfull skildring av en svår tid.Om den mexikanska konstnärinnan Frida Kahlo, hennes liv och hennes sätt att måla. Med hjälp av sin fantasi och genom att måla hittade hon ett sätt att leva.

En biografi över konstnären Carl Larsson (1853-1919). Här skildras hans liv från uppväxten, över åren i Grèz till storhetstiden i Sverige. Livet med hans hustru Karin och deras gemensamma verksamhet som heminredare i Sundborn är ett centralt tema.

Linnéa besöker tillsammans med trädgårdsmästaren Blomkvist Monets trädgård och Paris. Här kompletteras boken med en DVD med en tecknad film som bygger på berättelsen. Boken har uppdaterats och fått större format.Fjärde delen i en serie om berömda Disney-tecknare och deras verk. Denna del behandlar tecknaren Vicar och innehåller, förutom ett urval av hans serier med tillhörande introduktion, ett förord om honom.

Ett urval av sagor från sagoböckerna Bland tomtar och troll. Innehåller bl.a. Ville Vallerman, Skatan som fick salt på stjärten och Svanhamnen. Illustrationer av John Bauer.
Elfte delen i en serie om berömda serieskapare och deras verk. Denna del innehåller serier av van Horn med en kort introduktion till varje samt ett förord om serieskaparen.En bok om konstnären Andy Warhol. James Warhola bor på landet där hans pappa är skrothandlare. Ett par gånger om året reser hela familjen till New York, där farbror Andy bor. Vi får följa med till det hus där Andy Warhols konstverk skapas.En pekbok för de yngsta läsarna som också är en konstbok. Fokus ligger på detaljerna i Elsa Beskows bilder. Här finns både de allra mest välkända bilderna och mer okända. Bok nummer 20 har blivit min nemesis. Första exet var tillknycklat på ett sätt som får samlares ögon att blöda. Jag som aldrig returnerar något gjorde det och fick ett nytt ex, lika sargat. Postombudet hänvisade plötsligt returer till ett annat ombud. Ett nytt ex kom – skadat. Om jag har likheter med herr Anka började dessa nu visa sig: en pulserande ven i pannan och en stigande röd färg i ansiktet, som på tecknat vis. Rök ur öronen. Jag ringde förlaget, skrev möjligen ett mejl i affekt. ”Vem hos er försöker driva mig till vansinne?” frågade jag inte men tänkte. Jag har intervjuat stjärnor av olika dignitet, men endast en har gjort mig starstruck: Kalle Anka-tecknaren Don Rosa, som pusslade ihop sviten ”Farbror Joakims liv” utifrån fragment i den än större mästaren Carl Barks serier.

Okej, det är inte livets största problem. Och upplevelser är på modet. DN har sitt Italientåg och serieförlaget låter mig bli Kalle Anka. I stället för att bli uppbragd kanske jag ska slappna av och se vart färden tar mig.
Ser ni Kalle framför er, när han till slut får luta sig tillbaka, glad i hågen med ett belåtet, sömnigt kvackande? Det var jag när läste, med liv och lust, om ankans humörsvängningar i bråken med grannen Olsson och duellerna med de tre syskonbarnen. Tills jag vände blad och fann en centimeterlång reva.

För en vecka sedan hämtade jag det senaste exet, denna gång invirat i bubbelplast. Jag öppnade. Helt! Om än i en neslig senare upplaga, vi samlare föredrar den första, men låt gå.Jag vet att medelålders Disneyfans som rasar mot att original-”Ducktales” saknas på Disney+ ses som vuxenbarn. Själv är jag möjligen ett halvvuxet halvbarn, ett av de seriekids som växt upp till nostalgiska kassakor för en seriebransch med svikande upplagor. Som köpt Don Rosas samlade verk och nu den pågående Carl Barks-samlingen. En bok varannan månad, á 288 kronor. Det är lätt att räkna ut totalsumman efter 25 böcker men det vill jag inte. Barks vidgade ankornas universum. Han berikade sina serier med färgstarka och återkommande seriefigurer, som fortfarande används för många Disney-serier ännu idag. År 1935 såg han en annons i den lokala tidningen som sökte tecknare till Walt Disney Studio. Han skickade snabbt in sitt CV till Disney, tillsammans med fyra illustrationer i blyerts och bläck. Två av de fantasifulla teckningarna var nära stilen i Disney’s Silly Symphony, och det var dessa teckningar som startade Disney-karriären för Barks.

Förlaget skickade en manuskript till Barks som bearbetade manuset och tecknade serien som blev publicerad i WDC#31 The Victory Garden (april 1943). Serien, Köksträdgården, är publicerad på svenska i Kalle Anka Guldbok 2 (1985), Carl Barks samlade verk 1 (2005), och i Carl Barks Ankeborg 19 (2018).
Men under hela sin karriär signerade han aldrig en enda serie. Det var helt enkelt inte brukligt. Ändå kunde läsare av Disney-serierna upptäcka att det fanns en “bra anka-tecknare” som var så mycket bättre än alla andra. Barks var anonym, men välkänd ändå.Carl Barks var en av världens populäraste serieskapare, som berättare och tecknare av Kalle Anka (Donald Duck) och andra ankor i Ankeborg, och det är han säkert ännu, decennier efter sin död.1942 lämnade Barks Disney, delvis för att han hade en vacklande hälsa, delvis för att han ville utveckla en egen tecknad serie. Han flyttade till Hemet i San Jacinto Valley, som hade ett klimat som var bättre för Barks allergier. Där startade han också kycklinguppfödning.

Similar Posts