Drama För Unga

Vi är glada att vi blivit inbjudna på konferensen Rethinking Knowledge: Exploring Innovative Methods of Sharing and Collaboration som arrangeras av Stockholms Kvinnohistoriska på Kulturhuset Stadsteatern. Anusha Andersson, konstnärlig ledare på Historieberättarna kommer delta i ett samtal om barn och…Historieberättarna har hjälpt till med serien och Drama för unga skriver: ”Tack till Historieberättarna, som samlar in berättelser från nyanlända i projektet Storytelling without borders, för hjälp med research och kontakter inför den här serien”. Drama för unga har gjort en serie om barn på flykt som regisserats av Rojda Sekersöz. Titeln på serien är ”Jag gråter bara med ena ögat” efter en dikt som en av deltagarna i Historieberättarna skrivit. Obs: De kontakter vi har förmedlat och de berättelser vi har hjälpt till kommer från unga som har varit delaktiga i berättarprocessen och som antingen varit över 18 år eller att målsman gett godkännande.

Medverkande: Sara Turpin, Lotta Ramel, Nina Jeppsson, Jonas Nilsson, Henrik Dahl, Oscar Thunberg, Leif Stålhammer. Musik: Janne Tavares Ljud: Lena Samuelsson Manus och regi: Richard Turpin
Amina har diabetes och behöver insulin för att överleva, men kriget i hennes land gör det svårt att få tag i medicin och Amina skickas till Sverige. På flygplanet tar hon sin sista insulinspruta..Medverkande: Sara Turpin, Henrik Dahl, Jonas Nilsson, Nina Jeppsson, Oscar Thunberg, Lotta Ramel, Leif Stålhammer. Musik: Janne Tavares Ljud: Lena Samuelsson Manus och regi: Richard TurpinSteffi är ledsen över att hon inte får gå i läroverket, men glad över att sommargästerna har kommit och extra glad över hunden Putte. Men en dag när hon handlar med Putte inträffar en katastrof.

En rörig familj berättar sagor som de inte kommer ihåg för varandra. Hör om den lille skräddaren som slår sju flugor i en smäll, får storhetsvansinne och bestämmer sig för att erövra världen. Abbe och hans pappa har flyttat till en ny lägenhet. Pappan vill bara grilla och lära känna grannarna men Abbe har inte sett några grannar. Bara den konstiga fastighetsskötaren med det lila håret. Unga Radioteaterns sänder direkt från scen på Elverket/Unga Dramaten. Om en flickas första möte med teatern. Det blir ett möte som får hennes förutfattade meningar att ställas på ända.

Andra världskriget har hållit på i flera år nu. Moritz och hans barndomskompis Jakob har flytt från ett tvångsarbetsläger i Tyskland. Nu har de vandrat tillbaka till Polen.
För första gången möter soundwalkformen eterradio i syfte att skapar en ny typ av lyssningsupplevelse. I tvära kast mellan humor och allvar tas vi med på en inre resa där allt kan hända.

Anders Nyman står för manus och Anders Grönros för regi. Johan Söderqvist är kompositör. I rollerna som Nelli och Steffi hörs Jasmine Heikura och Katja Sjöblom. I övriga roller hörs bland andra Lena Granhagen, Sten Ljunggren och Åsa Karlin.Blanca bär på en tung hemlighet. Hennes kompis har anorexia. Hur mycket ska hon avslöja för de vuxna? Och så hör vi om Emelie som är hemma hos nya kompisen när pappan plötsligt kollapsar. Vad händer?

Roalds mormor har haft lunginflammation och tillsammans åker de till hotell Magnifik i Bournmouth för att andas frisk havsluft. Till hotellet kommer också ett stort sällskap med kvinnor för att hålla konferens. Men det är något mystiskt med dem – är de verkligen alldeles vanliga kvinnor?
William Spetz har skrivit manus ihop med Åsa Lindholm och spelar också de flesta av rollerna i denna sex delar långa serie om mellanstadiets alla våndor och pinsamheter. Varje avsnitt avslutas med en nyskriven låt, framförd av William Spetz själv.Berättelsen om Bröderna Lejonhjärta är ett av vår tids mest sagolika verk. Det handlar om kampen mellan det goda och det onda, om mod och rädsla, om vänskap och kärlek – så stark att den kan övervinna döden.

En extremt varm sommardag åker Lucas för att hälsa på sin farmor och farfar. Men något är konstigt när han kommer fram. Gården ligger öde. Det enda som hörs är ett mystiskt brummande.
Av Johanna Emanuelsson. Med: Rivana Sultana Babu, Alexander Salzberger, Midiam Sibhato, Mira Wigh. Regi: Emelie Rosenqvist. Ljud: Lena Samuelsson. Del 1 av 1. I Tjuvlyssnat delar unga med sig av sina hemligaste historier. Det handlar om att ha en kompis som ljuger, om anorexi, om mobbing och kärlekssvek. Och så blir det en hel del sjuka pinsamheter också. Miguels mamma har låg lön men han drömmer om att ha mycket pengar och ljuger om att han blir mobbad i skolan – för att få pengar! Och så hör vi fortsättningen på Tovas kompisproblem under corona.Jonna har möte med rektorn efter att hon brutit sig in i skolan och skrivit ”F som i sämst” på väggen. Miriam pressas att spela på den stora prisutdelningen. Ska hon någonsin förlåta Jonna?

I Tjuvlyssnat delar unga med sig av sina hemligaste historier. Det handlar om att ha en kompis som ljuger, om anorexi, om mobbning och kärlekssvek. Och så blir det en hel del sjuka pinsamheter också.
Äntligen har Skorpan hittat sin bror Jonatan! De gömmer sig hos gamle Mattias i Mattisgården. Nu gäller det att få iväg en duva till Sofia för att avslöja förrädarens namn.En dag frågar River sin fröken om det är okej att hen använder killarnas omklädningsrum på gympan. Men hur ska hen berätta för klassen? Och hör Berivan och Josef avslöja sina hemligaste pinsamheter.

”Jag vill aktivera lyssnarens egen föreställningsförmåga och använda barnens fantasi som medskapande kraft i berättandet. Första delen utspelar sig i drömlandet där lyssnaren får vara med och skapa sin egen dröm.
Avsnitt 6 av 6. Elis vill hämnas på Nadja, han vill att hon ska få känna lite av vad han känner. Adrijana och påsgänget är inte vänner längre, och Adrijana känner sig mer ensam än någonsin. Kommer hon fullfölja Elis plan?

Brorsan är kung är en radiodramaserie i fem delar efter Jenny Jägerfelds bok om Måns – som är en helt vanlig kille förutom att han är född med tjejkropp.
Gwens mamma gör konster högst upp i en svajmast, men själv är Gwen höjdrädd. Hon låser Anton ute på höghusets tak för att visa honom vad rädsla är. Men Anton är rädd för helt andra saker.

Måns och Mikkel drar till Köpenhamn och går på Tivoli. Men när de ska bada på Ribban kommer jobbiga minnen tillbaka. Nora träffar Simpson och Måns får träffa JASSE igen.
Efter flera veckor utan mat fick de möjlighet att ingå i en judisk grupp som arbetade åt nazisterna. De valde mellan att svälta ihjäl eller följa med och låtsas tillhöra gruppen.

Reportern har fått reda på att gropen blivit så djup att det inte går att hitta ner längre. Jo, det kan man visst! säger ett barn som dyker upp ur ingenstans. Jag vet hur man kommer ner, följ med!
En morgon ser Rian en flicka som dansar på garagetaket i regnet. Hon är spännande och gör farliga saker. Rian blir störtkär. Men vem är hon egentligen?

Månader efter att det tagit slut umgås Amir med X:et. Då säger han något han ångrar. På grund av corona blir Tova ensam, men när allt är som mörkast dyker en möjlig vänskap upp där hon minst anar det.
Visste du att det finns en skog där alla bortglömda minnen bor? Men för att hitta dit man gå vilse först. Följ med Loreen på jakt efter ditt eget minne!Sams lillasyster försvann i vintras. Alla andra har gett upp, men Sam har fått ett mystiskt meddelande som bevisar att hon lever… Sök på Sommarlovsmysteriet för att lyssna.

Roalds föräldrar har omkommit i en bilolycka och han tas om hand av sin mormor. Det är hon som berättar för honom om häxorna. De finns överallt runtomkring oss och de hatar barn

Militären har redan hämtat Omids pappa och snart kanske de tar Omid och hans storebror också. Brödernas enda chans är att lämna landet för att ensamma försöka ta sig till Sverige.Gwens mamma har bestämt sig för att göra ett livsfarligt akrobatnummer i en svajmast på internationella kvinnodagen. Högre än någon man och utan säkerhetslinor dessutom. Gwen tröttnar på att vakta henne.F som i sämst är en serie i sex delar som bygger på en prisbelönt bok av Cilla Jackert. I centrum står Jonna som är sämst på allt. Så dålig att hon kanske till och med måste gå om sexan. Vad som är ännu värre är att hennes storasyster, Miriam, är bäst på allt. F som i sämst handlar om prestationskrav och betygshets i skolan. Är det okej att inte vara lyckad? Det är den sista avgörande fotbollsmatchen, Sverige – Danmark för elvaåringar. Men hur är egentligen stämningen på plan? Och hur är det ställt med Sveriges målvakts självförtroende? Första dan i 6:an får Robin syn på en tjej och blir blixtkär. Nu firar de ett år tillsammans. Och så hör vi om Alice som blir mobbad, men en dag händer nåt som ska förändra hennes liv för alltid.Andra världskriget går mot sitt slut. Moritz har kommit till ett ännu ett arbetsläger som heter Blechhammer, som är ett dotterläger till Auschwitz. Hans bästa kompis Jakob har försvunnit på vägen.

Lara får panik i matsalen. Var ska man sitta om ens kompis är sjuk? Hos stirrarna? Eller fnissarna? Ali tvingas att be om specialmat av den fruktansvärda mattanten – som hatar specialmatsbarn!I andra delen tas lyssnaren med på en vandring in i de borttappade minnenas skog. Mot slutet leds lyssnaren fram till att hitta sitt eget borttappade minne.” De som blir sjuka och inte kan arbeta skickas bort, ingen vet vart. En SS soldat knuffade Moritz framför en tågvagn för att han sjöng. Han skadade sin hand och förlorade två fingrar. Direkt från scen på Unga Dramaten/Elverket! Elisa tvingas gå på barnteater. Här möter hon en kostymör som sticks med nålar, en sminkör som pratar på vers, och en gråtande Johnny Depp.

Nova är på besök hos sin morfar på västkusten. En tidig morgon följer hon med honom ut och fiskar. Havet ligger spegelblankt men där nere i djupet, under ytan, döljer sig något fruktansvärt.
Janas kompis Irja bestämmer allt men hon går för långt och Jana ljuger för henne. En lögn som kommer bli katastrof. Samuel har alltid varit en glad person. En lapp ändrar allt. Det står: Du är ful.Det står 2-1 till Danmark, men det behövs bara ett mål av Sverige för att gå vidare till EM. Svenskorna kämpar hårt och publiken hejar på. Petrarcas pappa skriker högst av alla. Sverige måste vinna!

Ali berättar om sin fruktansvärt pinsamma skolavslutning. Lara försöker avslöja hur knäpp hennes bonusbror Raymond egentligen är. Och hur ska det bli att börja sjuan?!
I förra avsnittet var Moritz skräddarlärling. Han älskade att gå till skrädderiet och han älskade skräddare Mendels dotter Regina. Sen tog allt det roliga slut.En natt drömmer Melker om en rödhårig tjej. När blonda granntjejen Ninni dyker upp börjar det hända mystiska saker. Är de förföljda? Och vem är flickan i drömmen?

Avsnitt 2 av 6. Elis och Adrijana skriver till varandra hela tiden, och Adrijana kan inte sluta tänka på honom. Men alla är inte lika glada besatta av Elis, pås-gänget börjar bli misstänksamma.
Jack vill lära sig rysa av skräck. Ska tre nätter i ett spökslott, en eldsprutande katt, ett svävande monster och tre levande lik ändra på det? Hör en sagorysare av Bröderna Grimm i ny tappning.Dessutom blev han förälskad i Eloise, försökte undvika sina nya mobbare och mötte en speciell pojke: Sam. Och så blev han anmäld till den jättestora talangjakten.Joel är kvar i stan över sommaren. Plötsligt springer en flicka rätt in i honom. Hon är jagad av en kuslig man och Joel bestämmer sig för att hjälpa henne att fly.

Elvis har flyttat igen. Men den här gången blev det en bra flytt, till området The Hill och plötsligt bor han granne med Sam! Pojken från affären och kyrkogården. Plötsligt har han fått en bästa vän!
Jag hatar teater akt 1 sändes live i P4 från Unga Dramaten/Elverket i Stockholm. Medverkande: Emma Mehonic, Danilo Bejarano, Hamadi Khemiri, Basia Frydman och Isak Monka.Märta har en banjokanal på Youtube. En av följarna är den söta Alma de Palma. Nu ska de ses för första gången och det ska bli härligt! Om det inte vore för Märtas stora hemlighet Medverkande: Sara Turpin, Jonas Nilsson, Henrik Dahl, Lotta Ramel, Nina Jeppsson, Göran Greider, Oscar Thunberg, Leif Stålhammer. Musik: Janne Tavares Ljud: Lena Samuelsson Manus och regi: Richard Turpin Elvis Presley är tio år. Han har precis flyttat och börjat i en ny skola. Första skoldagen blev speciell. På väg dit hörde han gospel för första gången i sitt liv.Sommarlovsmysteriet: Jakten på en lillasyster finns att lyssna på i Sveriges radios app, eller där du lyssnar på poddar. Serien är i åtta delar, med ett nytt avsnitt varje måndag under sommarlovet!En dag när Alex kommer hem sitter en tjej i hans kök. Det är lillsyrrans kompis. Hon har förändrats och det har även hans känslor för henne… Dessutom kommer Tusse Chiza avslöja något riktigt pinsamt.Alla verkar tro på Nasims kompis historier men lögnerna blir bara värre och kompisen verkar ha tappat kontrollen. Ellens familj drabbas av flera dödsfall. Men ingen i skolan fattar vad hon går igenom.Visst är torpet fint och mysigt, men det börjar bli ont om mat och barnens kläder är trasiga. Susanne har hört talas om ett ställe som heter Solstaden och att det finns arbete där för henne.

Systarna Sirwe och Rojda flyr kriget tillsammans med sin familj, men när de kommer till flyktinglägret visar det sig att det är Sirwe, som är yngst, som kommer att behöva vara modigast av alla..
Det ser mörkt ut för Sverige med en spelare mindre på plan och två mål under Danmark. Lagkapten Petrarca måste se till att få laget att spela bättre och vända matchen.

Robin har fått en ny vän på sommarlägret. Den coola Ludvig. Men sista dagen på lägret närmar sig och med den en hemsk känsla. Kommer han aldrig att få träffa Ludvig igen?
Är det dricksvattnet som gör folk sjuka? Jo, Charlie har nog fattat det, fast han tänker mest på att dra till Shanghai. Under tiden Ebba ligger och spyr! Men mellan Petter och Jenni händer det grejerFake är en poddserie om att vara ung i en värld av falska vänner och äkta svikare – följ med till klass 6C på Gropegårdsskolan under fyra veckor som kommer att förändra allt. Petter, Ebba och Jenni har inget val. De måste ta sig till Solstaden! Väldig tur att de träffar på en gammal vän och hans rövarungar som kan visa dem den hemliga vägen dit, över muren. En reporter har hört talas om den stora gropen i byn. Han åker dit för att intervjua. Varför flyttade så många i byn ner och vad händer egentligen där nere i gropen?

Sommarkärlek är en serie med åtta fristående kärlekshistorier av författarna Inti Chavez Perez, Elin Lindell, Mårten Melin, Johan Ehn, Zinat Pirzadeh och Jenny Jägerfeld.
Elvis Presley är tio år och det är i mitten av 1940-talet. Hans familj är fattig och flyttar ofta. Samhället är segregerat. Svarta och vita får inte gå i samma kyrka och svart musik spelas inte på radion. En dag går Elvis förbi en svart kyrka. Han hör gospel för första gången och sugs in i rytmen. Efter det blir sig inget mera likt.

Skrädderiet blev sönderslaget av nazisterna och farbror Mendel och Regina flydde till Ryssland. Tyskland började bomba och nu har nazisterna tagit över i Polen.
Calle fick morfars gamla kassettbandspelare också, men han lyssnade inte. Det blev bara inte av. Tills en dag då han satte på bandspelaren och började lyssna.Tur att Petter vet hur de kan få strömmen tillbaka. Men super-otur för Charlie att han hamnar i rännstenen igen. Fortfarande är allting stängt, kanske hoppet står till POP-arna som samlats på torget?

Om du blundar ser du mer är en interaktiv drömvandring där den som lyssnar är med och skapar upplevelsen. Vi guidas in i det okända, på jakt efter glömda drömmar och borttappade minnen.Medverkande: Sara Turpin, Jonas Nilsson, Nina Jeppsson, Henrik Dahl, Leif Stålhammer, Musik: Janne Tavares Ljud: Lena Samuelsson Manus och regi: Richard Turpin Systrarna Steffi och Nelli skickas 1939 ensamma till Sverige för att undkomma judeförföljelserna i sitt hemland Österrike. Systrarna drömmer om ett paradis, men inget blir riktigt som de tänkt sig. När Roald gömmer sig undan ett stort sällskap med häxor får han se hur de genom svart magi förvandlar den lilla flickan Rosie till en mus. Måtte de inte upptäcka honomSerien Jag gråter bara med ena ögat är baserad på intervjuer med barn från olika delar av världen som själva berättar om sin flykt till Sverige. Serien sändes för första gången 2016.

Berättelsen om Elvis och Sam är en nyskriven serie som bygger på Mårten Melins bok: Mammas lilla prins och handlar om den ikoniska artisten Elvis Presleys uppväxt i det fattiga Mississippi. Det handlar om utanförskap, kärlek, längtan, om att trotsa normer och regler och om en annorlunda vänskap.
”Ett glas vin om dagen är nyttigt”. Amins mamma dricker vin varje dag. Amin tycker det är jättejobbigt och försöker prata med henne, men det är inte så lätt.Mira har åkt till västkusten på sommarlovet och det är så tråkigt! Och hon har ingen att vara med. Den jämnåriga killen i husvagnen bredvid verkar urtrist. En riktig tönt eller är han inte det?

Nelli och Steffie längtar efter att få gå i skolan, men först måste de lära sig svenska. När de äntligen träffar en vän inträffar en katastrof. Vad ska tant Märta säga?
”Mina tänder är inga vinterdäck”. 11-åriga kompisarna Lova och Amin står inte ut längre. De måste bort från Norra Smultronstigen och alla galna vuxna. Nu! Jonna körs hem av polis efter att ha snattat hårstimuleringsmedel på apoteket. Pappa förstår ingenting, men mamma har listat ut det hemska att det var Jonna som klippte av Miriams fläta. Barnen är hungriga och rädda och längtar hem. Hur ska det gå? Kommer de att lyckas ta sig till Sverige? Och kommer de någonsin att träffa sina familjer igen?En dag får 13-åriga Adrijana ett meddelande från Elis. De har aldrig träffats i verkligheten men snart skriver de till varandra varje dag. Men vem är egentligen Elis och varför skriver han till just henne? ILY har premiär på söndag 10 april kl 10:45 och är i sex delar.Medverkande: Emma Mehonic, Danilo Bejarano, Hamadi Khemiri, Basia Frydman och Isak Monka.Jag hatar teater är skriven av Kristian Hallberg, musik: Stefan Johansson, regi: Ellen Lamm, ljud: Erland von Hejne och Eric Nyblæus och Christer Tjernell.

Först har Samanda svårt att komma igång. Det gäller att få en bra idé. Men så kommer hon på att hon gillar knäckebrödsljud. Det blir världens bästa radioteater 4ever!Sverige ligger under med 0-2. Tränare Lööf planerar inga byten för att vända matchen. Avbytaren Lehtonen måste sitta på bänken som vanligt. Tur att hon vet vad som kommer hända.

Abbe05kilz är värsta gamern. Men i verkligheten är livet tuffare. När spelpartnern WalkrtalkrBoi vill träffas IRL ställs allt på sin spets. Vad kommer han att tycka om henne?
Med Sara Turpin, Henrik Dahl, Oscar Thunberg, Lotta Ramel, Jonas Nilsson, Emelie Rosenqvist, Hedvig Weibull Musik: Janne Tavares Ljud: Lena Samuelsson Manus och regi: Richard TurpinSteffie och Nellie drömmer om ett paradis, men när de kommer fram till Sverige är ingenting som de väntat sig. De bor på en karg ö i havet. Inte får de bo tillsammans heller.

Bättre fly än illa fäkta. Charlie satsar allt på att ta planet österut. Petter, Ebba och deras mamma tänker att sommartorpet nog är tryggare än stan. Men Jenni då, ska hon bli kvar bland POP-arna?Ingen tror på Lara när hon berättar hur konstig hennes bonusbror Raymond blir så fort de ensamma. Inte ens kuratorn. Ali avslöjar sina innersta tankar för skolsyster. Det borde han inte ha gjortLara berättar om sitt värsta, värsta skolämne träslöjd. Det är faktiskt helt livsfarligt om man inte förstår vad läraren säger! Ali gör slut med Fanny och hon hämnas på sitt eget sätt

Äntligen varmare. Men bara POP-are får bada vid stranden. Fast det går ju att betala om man vill komma in ändå. Annars får man bada i träsket. Det borde nog Ebba inte ha gjort Plötsligt är jag inte längre i min sjuksäng! Jag är utomhus och står vid grinden till ett vitt hus med gröna knutar och en grön dörr. På grinden sitter en skylt: Här bor Bröderna Lejonhjärta. Avsnitt 4 av 6. Elis ska spela match i Malmö och Tea vill att de ska överraska honom där. Adrijana är tveksam, Elis har ju inte berättat att han kommer ner. Kommer hon våga?Lilys bästa vän Aron lämnade henne för ett år sedan. Men ett klipp från skolavslutningen gör att Lily inser att Aron är i fara, och bara hon kan rädda honom.

Tio barn har något att berätta. Något riktigt, riktigt läskigt. Allt hände på sommarlovet, en tid av frihet då regler upphör att gälla och allt kan hända. Även det värsta…Elvis deltog i den stora talangjakten på marknaden och kom TVÅA! Inte nog med det han fick träffa sin stora idol Mississippi Slim, som bjöd in honom till radioshow! Lyckan är fullständig. Eller?

Steffie och Nelli försöker finna sig tillrätta i det nya landet, men allt är annorlunda i Sverige och de längtar hem till Österrike. Nelli råkar ut för en olycka. Vad är det som har hänt? Skorpan och Jonatan hittar en spricka i berget som leder till grottan där Körsbärsdalens frihetskämpe Orvar hålls fången, fjättrad i en bur. Tengils soldater närmar sig för att hämta Orvar till Katla! Allt är främmande och systrarna längtar hem till Österrike. Inte får de bo tillsammans heller. Steffi bor hos tant Märta och Nelli hos tant Alma. Och det blir inte bättre när de börjar skolan. Och sen bryter kriget ut – och det kommer skrämmande ära.Äntligen har det blivit dags för den internationella kvinnodagen. Gwens mamma ska uppträda med ett livsfarligt svajmastnummer. Rättare sagt: skulle ha, för på sista träningen föll hon och fördes i ilfart till sjukhuset.

Regissören och ljudkonstnären Maja Salomonsson har bjudits in för att skapa en egen form av radiodrama. Med stor erfarenhet av soundwalks, hörlursverk och rumsliga installationer har hon specialskrivit två vandringsdraman för barn mellan 9 och 12 år.
Charlie hamnar i rännstenen. Igen! Han kanske borde behållit medicinen själv Petter gör ett sista försök att få med sig Jenni till torpet. Kanske kommer de återförenas allihop. Men var? Gwens mamma är svajmastartist och ska göra ett livsfarligt nummer på internationella kvinnodagen. Gwen blir livrädd och övertalar Anton att sno säkerhetslinorna så att mamman måste ställa in. Tengil vill ha tag i Jonatan, och Veder och Kader misstänker att det försiggår något i Mattisgården. Just som de ska skjuta undan skänken för att se vad som finns bakom börjar det brinna!9-årige Skorpan ska dö. Alla vet det, men den enda som vågar prata om det är hans älskade storebror Jonatan. Han berättar om det fantastiska landet Nangijala dit man kommer när man dör.

Gwens mamma satsar allt på att bli en svajmastartist. Antons föräldrar är upptagna av alkohol. Gwen och Anton har ingen som ser dem. Ingen vet att de tillsammans kan slå världen med häpnad – än.
Nu verkar medicinen vara slut när den som mest behövs. Bensinen har POP också lagt beslag på. Petter ligger nog illa till och hans mamma med för den delen.Serien är baserad på boken med samma namn av Annika Thor, och handlar om systrarna Steffi och Nelli. Steffi och Nelli är tolv och sju år gamla när de skickas ensamma till Sverige för att undkomma judeförföljelserna i sitt hemland Österrike. De drömmer om att komma till ett paradis. Istället möts de av en hård verklighet. Hur ska de klara sig nu, i ett land som de inte vet någonting om? .

Roald och hans vän Rosie förvandlas till möss av häxorna som håller möte på hotell Magnifik. För att inte blir dödade flyr de upp till mormors hotellrum.
Nu ska jag berätta om min bror. Min bror Jonatan Lejonhjärta. Och så ska jag berätta om Nangijala. Det är nästan som en saga. Och ändå är alltihop sant. Fast det vet nog ingen mer än jag och Jonatan.

Andra världskriget har brutit ut och Polen har blivit ockuperat av nazisterna. Moritz och hans kompis Jakob har blivit skickade till ett arbetsläger i Tyskland för tre månader.

Similar Posts