Säkerhetsväst Racesafe godkänd enl EN 13158:2009 klass 3. Säkerhetsvästen har snörning i sidorna för att kunna justeras till midja och bröstkorg. Skumpanelerna måste mötas eller överlappa för att upprätthålla det skydd som krävs.Västen ska täcka bröst- och nyckelben, framstycket ska gå cirka två-tre cm nedanför nedersta revbenet, cirka två fingrar i bredd. Det ska inte ta emot när man böjer sig. Bakstycket ska täcka upp till cirka sjunde nackkotan (nedre delen av nacken) och sluta några centimeter ovanför svanskotan. Provsitt i en sadel innan du bestämmer dig för en väst. Det är viktigt att västen inte är för lång så att den tar emot i sadeln och trycks uppåt. Då blir den både obekväm och osäker att rida medÄven här finns det en gällande standard och märkning. Västen ska vara CE-märkt samt ha SS-EN 13158-märkning för att uppfylla kraven, denna märkning motsvarar BETA 2009-standarden. Alla Hööks säkerhetsvästar uppfyller standardkraven. En del västar har markeringar som talar om ifall västen sitter fel. Det kan vara färgade kardborreband eller sömmar som ej ska synas när västen sitter på och är justerad. Syns markeringarna har västen fel storlek. Observera att en väst med dålig passform minskar skyddet och kan till och med ha motsatt effekt. Västar finns i tre skyddsnivåer 1 till 3, där nivå 3 är säkrast. Om man skall tävla fälttävlan eller hoppning och är ponny- eller juniorryttare måste man ha väst med nivå 3. Den ska bäras vid all ridning på hela tävlingsområdet – från att du sitter upp till dess att du sitter av.Du betalar tryggt med kredit-/betalkort eller via faktura genom vår samarbetspartner Payson samt genom betal- och kreditkort via PayPal. Båda är säkra, trygga och väl beprövade betalningslösningar.Galoppshopen har ett enda mål – att vara det självklara valet när det gäller galopputrustning och jockeyutrustning av hög kvalitet men till ett skäligt pris. Vi startade Galoppshopen just därför att vi tyckte att galopputrustning var onödigt dyrt i Sverige och det var ofta svårt att hitta det man letade efter. Vi vill ändra på det. Självklart arbetar vi hela tiden på att utöka vårt sortiment och tar mer än gärna emot önskemål och synpunkter. Vi är här för er.
Vi skickar alltid din beställning inom 2 arbetsdagar. Vi använder DHL som transportpartner och frakten kostar alltid 75 kronor inom Sverige. Till Danmark och Finland skickar vi mot en fast fraktkostnad om SEK 135 och till övriga EU kostar frakten mellan €15-€20Beställningar kan också hämtas hos någon av våra partners – givetvis betalar du ingen frakt för avhämtningar – och du hittar även en del av vårt sortiment i deras butiker! Läs mer under Leveransinformation.Vipa Body Protector I är en Level 1 (EN13158:2009 Level 1) klassad säkerhetsväst som endast väger ca 400 gram (storlek S) och är väldigt bekväm och flexibel. Den ger en bra rörlighet samtidigt som den ger ett myclet gott skydd trots den låga vikten. Västen är gjord för att passa både män och kvinnor. Västen är en grymt snygg kombination av svart/silver.
Västen sägs ska täcka svanskotan, men det kan innebära att den är för lång och slår i sadeln. Absolut minsta längd är att säkerhetsvästen täcker den nedersta ryggkotan. Upptill ska västen täcka atlaskotan, den kota som ligger precis under skallbenets baksida.Om en Airbag har utlösts är gaspatronen förbrukad och man måste köpa en ny, vilket kostar cirka 200 kr. Man skulle ju hemskt gärna vilja testa hur västen känns när den är fylld, men inga butiker låter kunder prova det tyvärr på grund av kostnaden. Om du vill se hur det ser ut kan du kolla in bilder på säkerhetsvästen Air Jacket från Helite.
Att bära säkerhetsväst när man rider är viktigt för att skydda rygg och bröstkorg i händelse av fall. Västen skyddar också om du blir sparkad eller klämd när du arbetar i stallet. För fältridning och för ponnyridning är det obligatoriskt att bära säkerhetsvästen på tävling.
Ytterligare faror vid ridning är fordonstrafik. Både du och hästen kan göra er mer synliga med reflexer. Vi har sammanställt tips på reflextäcken till hästar här.
Risken är annars att den ger en falsk trygghet och skyddet inte maximalt. Och det vore verkligen illa om ditt barn skadar sig på grund av dumsnålhet. För den som vill spara pengar är en rekommendation att köpa en justerbar väst som t.ex. Vario från Komperdell. Med en sådan smidig säkerhetsväst för ridning har man möjlighet att justera både bredd och längd. Västen har också ett mjukt skum som formar sig efter kroppsformen.
På framsidan ska säkerhetsvästen nå ner cirka 2-3 centimeter under det nedersta revbenet. Den får dock inte gå alltför långt ner och hämma rörelsefriheten att kunna böja sig framåt.Kläder till barn brukar vi tendera att köpa något stora för att barnet ska kunna växa i de. Det ska man absolut inte göra när det gäller säkerhetsvästen för ridning. Det är oerhört viktigt att västen är anpassad och sitter bra på kroppen redan från början.
När du köper en säkerhetsväst ska du kolla efter CE-märkning. Västar som har det uppfyller kraven för att få klassas som personlig skyddsutrustning. Beroende på vilken form av ridning man ägnar sig åt kan skyddsnivåerna 1-3 vara viktiga att känna till där 1 är lägst skydd och 3 säkrast.
Det är viktigt att du skyddar ryggen med ett ryggskydd vid ridning, men glöm inte att ha en bra ridhjälm som är godkänd enligt de senaste reglerna med CE-märkning.För att kunna passa in och dra åt så att västen sitter bra och tajt bör den ha snören i sidan och gärna även ett spänne. Bara kardborre är för klent och de slits dessutom ut fortare. Det blir dyrt i längden och att sy fast nytt kardborre kan man inte göra med vanlig symaskin.
Precis som i bilar där krock kan utlösa Airbag finns även säkerhetsvästar för ridning med krockkuddar. De har en gaspatron som sitter fast i sadeln. Om ryttaren faller av dras en stropp lös och västen fylls med luft på 0,1 sekunder.
Under de första sekunderna efter fyllning kan västen klara ett tryck på upp till ett ton och skyddar därför vid ett fall. Efter cirka 5-7 sekunder pyser luften ur den uppblåsbara västen sakta ur.Från 1 januari 2022 är sulkyer som kategoriseras som amerikansk sulky ej godkända att använda i lopp som startas med voltstart. Du hittar aktuell lista ”Godkända sulkyer med klassificering nedan. I de fall den aktuella sulkymodellen inte finns införd på listan är det ekipagekontrollanten på tävlingsbanan som avgör om sulkyn är godkänd för voltstart.
Även kring tävlingssulkyerna finns särskilda bestämmelser. De nordiska centralförbunden har i samråd bestämt, att de sulkymodeller som används i travtävlingar, måste godkännas i en testningsprocess. Testning sker enligt denna process i särskild anläggning i Ypäjä i Finland.
All utrustning ska vara anpassad för hästen och hjälpa den. Vi på Svensk Travsport lägger mycket stor vikt vid att våra travhästar inte får ha utrustning som stör eller skapar obehag för dem.Det är hästvälfärdsavdelningen på Svensk Travsport som med sin sakexpertis hanterar alla utrustningsfrågor. I samråd med centralorganisationerna i Norge, Danmark och Finland, har vi utarbetat en lista över utrustning som är tillåten i travlopp i de nordiska länderna.
Amerikanska USTA (United States Trotting Association) godkänner sulkyer för tävling på de amerikanska banorna. De sulkyer som USTA godkänner för amerikanska banor får även användas på svenska banor.
För att bli godkänd, måste sulkyn uppfylla de förutbestämda kraven på brukbarhet, hållbarhet och säkerhet. En sulky ska också på något sätt kunna identifieras med någon sorts märkning (dekal eller ramnummer). En oidentifierbar vagn får inte brukas i travlopp.Slumpvisa kontroller av sulkyers skick och funktionalitet sker runt om i landet på travbanorna före tävlingarna. Kontrollen genomförs av utbildade kontrollanter.
För att ge spelare och publik bra information inför loppen, visas i våra startlistor den sulkykategori som tränaren har för avsikt att använda. Sulkykategorin visas dels med en bokstav, dels med en färg.
I rutan längst ner på sidan hittar du en länk till en sida på finska Suomen Hippos webbplats där de publicerar en lista över godkända sulkymodeller i Norden.
Bland länkarna finns även adressen till USTA:s webbplats där du hittar de sulkyer som de har godkänt. (Klicka på Horsemen – Regulatory – Approved Sulkies för att hitta listan med sulkyer.)
De sulkyer som kuskarna använder i loppen delas upp i två olika kategorier; amerikansk sulky och vanlig sulky. Kategorierna har olika egenskaper och tränarna väljer den kategori som de bedömer passar bäst till hästen och förutsättningarna i det aktuella loppet. Mycket förenklat kan man säga att en amerikansk sulky är smalare och mer stabil i sin konstruktion. En vanlig sulky är bredare och rörligare. Den amerikanska sulkyn är vanligare vid autostart, medan en vanlig sulky oftare används vid voltstart. Det är tränarens uppgift att se till att den sulky som används i loppet är den som passar hästen bäst för dagen, beroende på loppets förutsättningar.Ny utrustning ska kontrolleras av hästvälfärdsavdelningen på Svensk Travsport innan den kan börja användas. Det är helt uteslutet att dispenser beviljas. För din egen, kuskens och hästens säkerhet bör du kontrollera din sulky inför varje tävlingstillfälle. I filmen nedan så får du tips på hur du enkelt kan kontrollera sulky och annan utrustning på egen hand. Mellan 1 december och 28 (sista) februari gäller ett barfotaförbud på samtliga svenska travbanor. För tvååringar gäller förbudet året runt sedan 1 december 2015. Alla fyra hovarna ska ha godkända beslag enligt följande definition: En sko som täcker hela bärranden, alternativt höjer hela bärranden från marken som exempelvis päronsko, flappsko eller tåöppen sko. Plastad hov eller tåsko i kombination med plastad hov är inte godkänt. Exempel på godkända och ej godkända beslag finns i rutan uppe längst ner på sidan.Internationell titel: Protective clothing – Protective jackets, body and shoulder protectors for equestrian use: For horse riders and those working with horses, and for horse drivers – Requirements and test methods
När du testar säkerhetsvästen bör du göra det sittandes på hästen eller i en sadelbock. Det är ju trots allt viktigast att den sitter säkert och bekvämt när du rider. Västen ska ock
så sitta nära kroppen, endast en tunn tröja bör vara under. Något att ha i åtanke när du testar säkerhetsvästar är även att de kommer att bli mer följsamma efter en stund på grund av att kroppsvärmen gör de mjukare. Därför ska du bär säkerhetsvästen en stund innan du bestämmer dig om den är bekväm eller ej.
En annan märkning som är vanligt förekommande bland säkerhetsvästar är BETA-märkning. BETA står för British Equestrian Trade Association och är en bransch-organisation för ridsport. Även här delas säkerhetsvästarna in tre nivåer som beskriver hur väl de skyddar. Nivå 1 som ger det minsta skyddet representeras av en svart etikett, nivå 2 representeras av en brun etikett och nivå 3 som ger det bästa skyddet har en lila etikett. En BETA-märkt skyddsväst uppfyller även den obligatoriska europastandarden EN 13158 och ska vara CE-märkt.
En ny modell av säkerhetsväst som har börjat bli populär de senaste åren är uppblåsbara säkerhetsvästar. De fungerar som en airbag. Inbyggt i västen sitter det en gaspatron som sitter fast i sadeln via en stropp. När man trillar av sadeln aktiveras gaspatronen och blåser upp säkerhetsvästen på 0,1 sekunder. Fördelarna med en uppblåsbar säkerhetsväst är att den ofta inte känns så klumpig vid ridning. Dessutom skyddar den bättre när man trillar av hästen jämfört med en vanlig säkerhetsväst. Nackdelen är det höga priset samt att om gaspatronen har aktiverats måste man byta ut den, vilket kostar runt 200 kr. Utöver det så skyddar den inte i stallet eftersom den endast blåses upp när säkringen till gaspatronen dras ut.
Som nämnt tidigare kan du även använda dig av ryggskydd, även om vi rekommenderar säkerhetsväst som är ämnat för ridning. För ryggskydd finns det dock ingen märkning för ridning, du får istället gå efter märkningen som används vid motorcykelkörning, dvs EN 1621-2-2014. Dessa får dock inte användas tävling.Racesafe är CE-märkt och godkänd enligt kraven EN1384, EN 13158 och BETA 2009. Utöver det är den klassad som nivå 3, det vill säga den högsta säkerhetsnivån.Säkerhetsvästar finns också i tre nivåer med olika grad hur väl de skyddar. Nivå 1 skyddar minst av alla och är endast till för professionella jockeyer. Nivå 2 är ett mellanting, skyddar bättre än nivå 1 men sämre än nivå 3 där nivå 3 är de säkerhetsvästar som skyddar bäst. Mer om märkning av säkerhetsvästar senare i artikeln.En av de populäraste säkerhetsvästarna på marknaden. Mycket tack vare de 80 separata panelerna som tillåter västen att att följa alla rörelser och ge optimal passform. Precis som ridhjälm är säkerhetsväst något alla som utövar ridsport bör använda. Både nybörjare och erfarna kan trilla av hästen, då är säkerhetsvästen något som kan göra att du undviker allvarliga skador. Det finns mängder med olika säkerhetsvästar på marknaden, dessutom blir det allt mer populärt med uppblåsbara säkerhetsvästar. Det är med andra ord inte lätt att veta vad man ska köpa. Så med denna artikeln kommer vi gå igenom allt du behöver veta inför ditt köp av säkerhetsväst. Säkerhetsvästar för ridning är ganska dyra, därför vill man bli nöjd med sitt köp. För att bli nöjd finns det en del aspekter att tänka på innan man köper en säkerhetsväst. Först och främst är det viktigt att den passar bra på just dig. Passformen kan variera en del mellan de olika märkena och modellerna, har du möjlighet att testa olika modeller och storlekar innan du bestämmer dig är det att föredra. Om du beställer online går det alltid att testa den och skicka tillbaka om du inte är nöjd. När det kommer till passform av säkerhetsväst finns det några riktlinjer att utgå från.En del ryttare gillar friheten med att bära ryggskydd istället för säkerhetsväst. Det är bättre än inget, men ryggskyddet skyddar inte framsidan på kroppen och är därmed inte lika säker som en säkerhetsväst. Därför rekommenderar vi att bära säkerhetsväst för ridning och inte ryggskydd. Dessutom så kräver många försäkringsbolag att du bär säkerhetsväst för att försäkringen ska gälla för olyckor i samband med ridning. En smart uppblåsbar säkerhetsväst utvecklad av HELITE som är experter på Airbag-teknologi. Helite fokuserade till en början på MC-utrustning men har nu breddat sitt sortiment. Om du ska köpa säkerhetsväst till barn ska du inte försöka att vara ekonomisk och köpa en större storlek än vad som passar och tänka att det kan vara bra att växa in i. Om västen är för stor skyddar den inte bra. Då är det bättre att köpa en begagnad säkerhetsväst som är rätt i storleken och sen sälja vidare den när den är för liten.En säkerhetsväst för ridning som har fått bra omdömen hos återförsäljare. Västen ger god rörlighet och tack vara justerbara sidor passar den de flesta kroppsformer.
När man köper säkerhetsväst ska man kolla märkningen så man vet vad man får. Först och främst ska du se till att den är CE-märkt samt ha SS-EN 13158-märkning för att uppfylla kraven. Utöver detta ska säkerhetsvästen även vara märkt med vilken nivå den skyddar, från nivå 1 som ger minst skydd till nivå 3 som ger det bästa skyddet. För att västen ska få användas under tävling är det obligatoriskt med en ridväst av nivå 3.
Här listar vi de säkerhetsvästarna vi rekommenderar. Vi har utgått från externa tester och recensioner. På grund av att ryggskydd inte skyddar lika bra har vi valt att utesluta dessa från listan.
Det finns i dagsläget ingen lag som säger att man måste bära säkerhetsväst när man rider. Dock säger Svenska Ridsport Förbundet att säkerhetsväst bör bäras för alla ryttare under 18 år.Ridsport är farligt och varje år rapporteras det in många olyckor. Den vanligaste olyckan sker när ryttaren trillar av hästen och det är något som de flesta är med om minst en gång. För att minska risken för att olyckorna blir allvarliga bör du som ryttare bära ridhjälm och säkerhetsväst för ridning. Säkerhetsvästen skyddar bröstkorg, rygg och inre organ när ryttaren faller av hästen genom att fördela trycket från smällen över en större yta. Men säkerhetsvästen skyddar inte bara när man trillar av hästen utan även om man blir sparkad, trampad eller klämd av hästen. Med andra ord är det bra att bära säkerhetsvästen även i stallet.
När västen inte är utlöst är den lätt, smidig att bära och du har full rörlighet. Om du faller av hästen tar det 0,1 sekunder för västen att fyllas med luft som ger ett väldigt bra skydd.
En säkerhetsväst är ett mycket bra skydd för dig som ryttare för att undvika skador på rygg, bröst- och nyckelben. Västen skyddar inte bara vid fall från häst, utan också vid t.ex. sparkolyckor vid hantering av hästen från marken. Här hittar du godkända säkerhetsvästar med bekväm passform för både barn och vuxna. Säkerhetsvästens passform är viktig för att den ska ge maximalt skydd. Köp därför aldrig en väst som barnet ska växa i. Västen ska sitta tight och nära kroppen, utan alltför mycket kläder under. Jackor och liknande ska sitta utanpå västen. Se till att västen täcker nyckelbenen upptill och går ett par cm under det understa revbenet. Bak ska västen täcka hela ryggraden utan att vara så lång att den trycker upp i nacken vid ridning. En godkänd säkerhetsväst för ridning ska vara CE-märkt och ha betäckningen EN 13158, vilket betyder att ridvästen uppfyller alla de krav som ställs i BETA 2009 standarden. Alla våra säkerhetsvästar uppfyller dessa standarder.Säkerhetsvästen ska också ange vilken nivå – 1, 2 eller 3, den är klassad i. För vissa dicipliner och åldersgrupper är det krav på att västen uppfyller nivå 3. Från 1 januari 2009 gäller följande regler för användandet av skyddsväst i hoppning och fälttävlans terrängprov:
Svenska Ridsportförbundet uppmanar alla överdomare i hoppning att utföra stickprov, förslagsvis vid ingången till framhoppningen/framridning, för att komma tillrätta med det utbredda användandet av icke godkända västar. Arrangerande klubb får gärna ange i proppen att stickprov kommer att utföras.Svenska Ridsportförbundet rekommenderar att ridklubbar och ridskolor som tillhandahåller skyddsväst att följa informationen från Konsumentverket. Konsumentverket genomför tester av produkter som personlig skyddsutrustning.
Hästbesiktning. Person som visar häst eller befinner sig i kön till hästbesiktning ska bära godkänd hjälm med hakbandet i funktion. Visning utan godkänd hjälm eller utan hakbandet i funktion kan medföra straffavgift. (TRI Mom 173)
Svenska Ridsportförbundet har beslutat att hjälm ska bäras vid uppsutten ridning och körning inom förbundets verksamhet. En bra ridhjälm ska passa precis och uppfylla kraven, dvs vara godkänd med CE-märkning.
Här hittar du vårt sortiment av säkerhetsvästar och ryggskydd. En säkerhetsväst skyddar din rygg och bröstkorg ifall olyckan är framme och du oturs nog ramlar av din häst. Då är det extra viktigt att du är skyddad för att förhindra skador på din kropp. Hos oss på Sharpman hittar du säkerhetsvästar i alla former. Allt från de orginala rubusta säkerhetsvästarna till de enkla ryggskydden där det knappt känns som att du ens bär en. Många struntar i säkerhetsväst när de rider för att den ej sitter bra eller är obekväm. Vi på Sharpman står alltid för att man ska använda säkerhetsväst och erbjuder därför ett brett utbud av just detta!Många känner igen vårt varumärke, många förknippar det med häst och hund, vilket är helt riktigt, men idag är vi även så mycket mer. Vår lantliga butik på 1500 m² omfattar också kläder, skor och accessoarer inom våra segment Outdoor, Lifestyle och Fashion. Den senaste utökningen i sortimentet är inredningsdetaljer. Hos oss kan Du shoppa i lugn och ro, sitta ner en stund i vårt lilla Café där vi erbjuder våfflor, smörgåsar, kaffe, och annat gott!
Vi är återförsäljare av t ex Cavalleria Toscana, Samshield, Vestrum, Otto Schumacher, Equestrian Stockholm, Spooks och många andra populära märken. Besök oss i vår fina butik eller handla i vår välsorterade webbshop!
Denna webbplats använder cookies för att vi ska kunna ge dig den bästa möjliga användarupplevelsen. Cookieinformation lagras i din webbläsare och utför funktioner som att känna igen dig när du återvänder till vår webbplats och hjälpa oss att förstå vilka delar av webbplatsen du tycker är mest intressanta och användbara.S\u00e4kerhetsv\u00e4star \u00e4r en klok investering f\u00f6r alla som rider, oavsett niv\u00e5. Barn och vuxna, nyb\u00f6rjare och avancerade ryttare, vid inridning av ungh\u00e4star, vid f\u00e4ltt\u00e4vlan, uteridning och banhoppning. Olyckan kan snabbt vara framme och en bra och v\u00e4l anpassad s\u00e4kerhetsv\u00e4st \u00e4r d\u00e5 en billig f\u00f6rs\u00e4kring som mildrar effekterna vid b\u00e5de fall och trampskador.
Har du speciella \u00f6nskem\u00e5l ut\u00f6ver det du finner h\u00e4r i v\u00e5r webshop, kontakta oss g\u00e4rna s\u00e5 f\u00f6rs\u00f6ker vi ta hem det till dig. Fler modeller kan \u00e4ven finnas i butiken \u2013 v\u00e4lkommen att bes\u00f6ka oss p\u00e5 Marietorp Ridsport!Tillverkarna av hästtäcken vet hur man gör ett täcke som verkligen står emot väder och vind och som går att rör sig i när det blir spring i tassarna. Vi har hundtäcken för alla väder från bl a Glen Gordon, Eskadron och Equiline.
Ridsportbutiken för dig med höga krav på service och kvalitet! Här hittar du ridkläder och ridutrustning för både ryttare och häst från de främsta märkena inom ridsport.
Dessa cookies behövs för att webbsidan ska fungera normalt och därmed kunna användas, samt för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Dessa cookies används för att webbplatsen ska fungera korrekt.
Jag hittade en LP-spelare på vinden! Idag tänkte jag dela mitt lilla projekt där jag försökte fixa en AKAI AP-103C som hade stått i förrådet hos min morfar. Projektet uppkom ihop med att jag lyckades få tag på en nyproducerad lp-skiva som har spel-musik ifrån Northgarde. Men musiken spelar för långsamt? Tallriken snurrar knappt och…
Split 2:1. Kabelindustrin i Europa beräknas omsätta 15 miljarder euro. Specialkabel. preliminära och baserade på under 2005 gällande IAS/IFRS stan-. Anm. De implicita volatilitetsserierna visar den förväntade stan-. 2) With effect from April 2002, split tender operations,. utbud, bland annat en larmcentral för 60 000 användare. Stan- darden ger vägledning för att bedöma för när…
Kolla läget först! Du får en samlad bild av vad du har nu, prognos över din ekonomiska framtid samt en handlingsplan över vilka områden som kan förbättras.Vår helhetstjänst följer dig hela vägen, från din nuvarande livssituation, via dina drömmar och vardagsliv till den pension du önskar. Att få ordning på sin privatekonomi handlar lika mycket…
Luxor LED49FHD ger dig en 49-tums Full HD-TV med skarp bildpanel och smidigt gränssnitt enkelt nog för alla i familjen att använda. Med den inbyggda mediaspelaren får du stöd för både inspelning och uppspelning med hjälp av ett USB-minne.Tack vare CI+-port på sidan av TV:n går det att ansluta en CA-modul (finns som tillbehör) och…
Salsa de pescado, salsa de pescado är de bästa översättningarna av ”fisksås” till spanska. Exempel på översatt mening: Förpackad fisksås bör förvaras i takförsedda lagerbyggnader under naturliga väderförhållanden. ↔ La salsa de pescado embotellada debe conservarse en almacenes cubiertos en condiciones meteorológicas naturales.Det här är den version av vår webbplats som är riktad till personer…
Välkommen till vår Muminbutik på nätet! Hos oss hittar du alla dina favoritprylar från Mumindalen. Kanske vill du fylla på din samling av Muminmuggar eller hitta en fin present till någon som älskar Tove Janssons älskade Muminfigurer?Ingemar Unge är (numera pensionerad) reporter, författare och kåsör. Efter eoner på Dagens Nyheter kom han till Vi 1991…