En Bra Kompis

Det är bara den som mår dåligt som vet om hen orkar umgås med andra personer, och vilka saker som känns okej att göra. Så hen kanske säger nej när du frågar. Men du kan fråga igen längre fram. För den som är i kris eller har sorg kan det betyda mycket att bara få frågan.Du kan fråga om ni ska göra något tillsammans. Till exempel kolla på en serie ihop, ta en promenad, ta en fika, gå på en fest eller något annat personen tycker känns okej.

Känner du att du aldrig får en paus från det jobbiga? Eller har du svårt att hinna med saker som du vill och behöver göra? Då behöver du få mer tid för dig själv. Du behöver få göra roliga saker också.
Du kan vara ett bra stöd för någon som har det svårt. Det viktigaste brukar vara att lyssna och bara finnas för personen. Men det är också viktigt att du tänker på dig själv. Du har rätt att må bra även om någon du bryr dig om mår dåligt. Många är rädda för att säga eller göra fel saker när någon har sorg eller är i kris. Det kan vara svårt att veta om personen vill ha sällskap eller vara i fred. Testa att fråga vad hen vill att du ska göra, och vad hen inte vill att du ska göra. Det tar mycket tid och kraft att ta sig igenom sorger och kriser. Ibland kan det vara skönt för personen att få en paus från jobbiga tankar och känslor.Alla reagerarar olika när de är i sorg eller hamnar i en kris. Därför kan olika saker funka olika bra för olika personer. Här är några saker du kan testa:Hen kan behöva mer stöd än vad du klarar av att ge. Då kan du säga det till hen på ett lugnt sätt. Det betyder inte att du slutar att bry dig, utan att hen behöver få stöd från andra personer också. Kanske kan ni vara fler som hjälps åt att stötta. Kanske behöver personen få hjälp av någon som jobbar med att hjälpa personer i kris och sorg.UMO är en webbplats för alla som är mellan 13 och 25 år. På UMO.se kan du få kunskap om kroppen, sex, relationer, psykisk hälsa, alkohol och droger, självkänsla och mycket annat.Är du orolig för att personen har självmordstankar? Du och andra personer kan stötta då också, men du kan inte ta ansvar för någon annans liv. Berätta för någon som kan ta det ansvaret. Det kan till exempel vara en förälder eller någon som jobbar i skolan eller vården. Ring 112 om det är bråttom. Här kan du läsa mer om att stötta någon som har självmordstankar. Det kan vara svårt att se någon i sin närhet må dåligt, och det kan ta mycket kraft att försöka stötta en annan person. Därför är det viktigt att du tänker på dig själv också. Livet fortsätter ofta snabbt som vanligt för personer omkring den som mår dåligt. Men för den som sörjer eller hamnar i kris kan livet bli annorlunda under en lång tid.Personer i kris eller sorg blir lätt trötta, irriterade, ledsna eller arga. Det är inte ditt fel om det händer när du försöker stötta. Det är bara så det kan vara.

Mår den du känner väldigt dåligt eller behöver mycket stöd under lång tid? Då behöver hen få hjälp från någon som är van att hjälpa personer som är i kris eller har sorg.
Det är bra att kontakta en ungdomsmottagning, elevhälsan eller en vårdcentral för att få hjälp och stöd. Personen kan till exempel få hjälp att få sömnen och vardagen att funka bättre. Hen kan också få hjälp med jobbiga känslor. Samtalsstöd med någon professionell brukar göra det lättare att känna hopp och glädje igen.Barnen tyckte att en bra kompis samarbetar och delar med sig. De fick uppgift att sätta ihop pusselbitar till en figur. Genom att samtala och samarbeta försökte barnen lösa uppgiften tillsammans. Bra jobbat!På vilan lyssnade barnen på en saga från Polyglutt som handlade om hur viktigt det är att säga vad man verkligen känner. Boken hette ”Visa dina känslor”.

Hur vet man om det är en bra vän?
En bra vän ska alltid vara där för dig när du behöver den. En bra vän ska alltid finnas där för dig oavsett vad, och dem kommer alltid att respektera och stötta dina val i livet. /Anonym. en god vän är en som bryr sig, villig att hjälpa, som frågar hur mår du, vet hur du får dig att le /Ukamaka.
Sedan november förra året har avdelning Rymdskeppet på förskolan Galaxen arbetat med tema ”Vad är en bra kompis?” De sjösatte projektet med hjälp av boken ”Dom som bestämmer” och ställde tre frågor till barnen som svarade så här. Vid ett senare tillfälle, fick barnen jobba med känslor framför spegeln. Varje barn fick välja en känsla som andra i gruppen skulle gissa vilken det var. Därefter kollade barnen i spegeln och beskrev hur de såg ut. Boken ”Färgmonster” har inspirerat barnen mycket! I boken finns det olika känslomonster som representerar olika känslor. Barnen håller på att skapa känslomonster i silkespapper och tapetklistret, och de arbetar två och två.De flesta personer känner sig blyga ibland. Men en del är så blyga att det känns som ett problem. Det finns saker du kan göra om du vill bli mindre blyg. Du kan också få hjälp om du mår dåligt av att vara blyg.För tre månader sedan träffade jag min nuvarande bästa vän. Det var under en av de sämre perioderna i mitt liv. Han gav mig hoppet tillbaka när jag trodde att jag hade förlorat allt.Tänk dig att du precis har blivit dumpad och är jätteledsen. Du skulle gärna prata med någon. Då ringer din killkompis och föreslår att ni ska gå ut. ”Om du blir riktigt full glömmer du allt!” säger kompisen.

Orden som listas är tänkta att ge dig inspiration när du skriver din ansökan. Undvik att skriva orden så att de kan uppfattas som ”cv-ord”. Försök istället att på ett mer utförligt sätt beskriva och berätta vad du är bra på.Det finns inga bra och dåliga egenskaper — allt handlar om när, var och hur du ska använda dem. Ibland är det bra att vara lugn och lyhörd. I ett annat jobb kanske det är viktigare att vara snabb och orädd.Just nu har vi problem med att visa korrekta tider för en del av våra aktiviteter, du kan själv kontrollera om en särskild tid är angiven i innehållet. Vi jobbar på att hitta en lösning.På arbetsformedlingen.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Vi använder också kakor för webbanalys för att göra webbplatsen bättre.

Vad är positiva egenskaper?
Det finns inga bra och dåliga egenskaper — allt handlar om när, var och hur du ska använda dem. Ibland är det bra att vara lugn och lyhörd. I ett annat jobb kanske det är viktigare att vara snabb och orädd. När du söker jobb är det viktigt att sätta ord på vad du är bra på.
När du söker jobb är det viktigt att sätta ord på vad du är bra på. Arbetsgivare bryr sig ofta lika mycket om dina personliga egenskaper som om din utbildning och yrkeserfarenhet.För oss har det från start varit en självklarhet att arbeta så hållbart som möjligt och göra så litet avtryck som möjligt på vår miljö. Vi har med stor omsorg valt material och producenter utifrån detta. Kunskapstavlan® produceras på ett miljövänligt matt premiumpapper. Pappret är åldersbeständigt och märkt med EU Ecolabel och FSC. Alla tavlor signeras med ett handpräglat sigill vilket gör varje exemplar unikt. Självklart trycks Kunskapstavlan® hos vårt Svanenmärkta tryckeri i Sverige.Tillsammans med den oberoende barnrättsorganisationen Friends har vi tagit fram den viktiga tavlan En bra kompis. Att ett barn inte ska behöva utsättas för mobbning är en självklarhet, det är vi nog alla överens om. Tyvärr så sker det ändå. Genom Friends har vi lärt oss att förebyggande åtgärder är de mest effektiva när det kommer till att bekämpa mobbning.

Vårt mål och vår önskan är att denna tavla ska vara ett bidrag till detta förebyggande arbete. Vi vill att tavlan ska driva samtalet mellan barn och vuxen, samt fungera som en påminnelse i vardagen om hur enkelt det är att vara en bra kompis.
– En bra vän ska inte kränka eller mobbas. Om man ser att någon är utanför ska man gå till den och säga ”vill du bli min vän?”. Första gången jag kom till skolan frågade en kille mig om jag ville bli hans vän, det kändes roligt. Vi är fortfarande vänner!

– En bra vän struntar i allt runt dig, struntar i hur du bor, vad du äger för saker, eller vad du har på dig. En bra vän bryr dig bara om dig som person, hur du mår och umgås med dig för den du är.
– De flesta bryr sig mest om att sällskapa med den som är populär och redan har sällskap. Vi skulle ha en bättre värld om vi istället tänkte på den som inte har någon att umgås med. Vi är egoister och bryr oss mest om själva.

– Jag har några vänner som jag vet alltid finns där. Och det vet jag för när jag mår som sämst så är de ändå där, endast av anledningen att vara där med mig och hjälpa mig.
– När man kommer till skolan och ser att någon är ledsen kan man fråga hur man mår. Man lyssnar, finns där och försöker att få personen att bli glad igen. Det bästa jag vet om jag kommer till jobbet och känner mig lite låg på grund av att man har en dålig dag eller att det har hänt något hemma. Att någon då frågar mig hur läget är. Man berättar och sen känns det ofta bättre och man kan smittas av andras glädje.

Hur gör man en vän glad?
Det viktigaste brukar vara att lyssna och bara finnas för personen. Men det är också viktigt att du tänker på dig själv. Du har rätt att må bra även om någon du bryr dig om mår dåligt. Visa att du bryr dig om personen som har det jobbigt.
– En bra kompis är man genom att vara omtänksam och visa att man bryr sig och genom att vara generös. Man visar kompisen att hon eller han alltid kan lita på en.

– Om någon har gjort illa sig kan man trösta dem, man ska fråga om alla vill vara med, inte lämna någon utanför och inte reta dem. Det viktigaste är att man ser till att ens kompis mår bra och man har kul. Om någon inte har en kompis kan man gå fram och säga ”vill du leka?”, eller se om man kan träffas en annan dag hemma.

– Le, hälsa, fråga hur människan mår. Det är små men så värdefulla saker. Om folk var lite mer välkomnande och öppna och bara ler lite mer så hade det löst så många saker.
– Man kan visa att man bryr sig, genom att till exempel ge en extra komplimang. Det är en enkel sak som kan göra någon annan väldigt glad. Ibland kan det verka som att alla andra har så mycket kompisar och gör mycket kul saker, och ibland har jag också känt att jag kan sakna ett gäng. Känns saker jobbiga kan du tänka på att det kommer bli bättre – det blir det alltid.

– En bra kompis är någon man kan lita på, som man kan berätta allt för utan att hen dömer, men ska också kunna säga ifrån om hen tycker något är fel. En riktig vän ställer upp för dig i vått och torrt!
– En bra kompis ska vara ärlig och pålitlig, för att jag ska kunna känna mig trygg. En bra kompis ska vara hjälpsam och snäll, lätt att kunna skoja med, vara öppen och prata.

– Man låter alla vara med, och om man hittar en gigantisk pinne och någon annan också vill ha den delar man den i flera bitar. Till exempel i två, eller tre, eller sex. Om någon är ensam kan man säga: ”kom, vill du vara med och leka!”
– När min make var dödssjuk och låg på Karolinska Sjukhuset följde vännerna mig dit och satt tillsammans med mig vid hans sjuksäng. Och de tröstade mig när han hade avlidit.

– Jag tycker man är en bra kompis när man låter alla vara med. Man vågar fråga alla och man har ögonen öppna för vad som händer runt omkring en. Alla är vi olika och gillar olika saker men man har något gemensamt och det är att man aldrig vill vara ensam. Så ser man någon själv: Säg hej och fråga om den vill hänga på.– Det är någon som hjälper en när man har gjort illa sig, och går fram till en när man inte har -någon att leka med på rasten. Det viktigaste är att man bryr sig om sina kompisar och tänker på dem i stället för att bara tänka på sig själv.

Vad kännetecknar en god vänskap?
En bra vänskap bygger på att man är snälla mot varandra och att man vill den andra personens bästa. Man behöver inte alltid vara lika varandra eller ha samma intressen. Många tycker faktiskt om att hänga med personer som inte är som en själv, det blir som att man kompletterar varandra!
– En bra kompis ser en för den man är. Den finns alltid där. Den ger en en kram när man bäst behöver det. När jag har det som tuffast på jobbet och träffar mina kompisar så vet jag att jag är samma Annie som när vi gick i skolan tillsammans. Det är riktiga kompisar.– Jag minns en gång i trean när mina trosor tappade resåren på väg hem från skolan och jag bara hade en kort kjol på mig. Det var så pinsamt och jag kunde bara inte gå hela vägen hem utan. Då stannade min kompis med mig på en parkbänk vid tågstationen i över 5 timmar för att vänta på att våra mammor skulle komma hem från jobbet. Bara för att jag skulle slippa vara ensam med det pinsamma.– Om man ser någon som är ensam kan man åtminstone säga hej! Och är man smart kan man också kolla om hen vill hitta på något eller bara ställa en nyfiken fråga. Ofta kan en ny vän finnas där man minst anar det.

Vad är viktigt med vänskap?
Det finns nämligen en hel del studier som visar att vi mår bättre, både fysiskt och psykiskt, av att vara social och dela livet med andra. Bland annat visar forskning att vänskap skyddar mot hjärt- och kärlsjukdomar, ångest och stress.
– En bra kompis ställer upp, hjälper till och är någon som man kan luta sig emot. En bra kompis vill att man ska lyckas och när man gör det kan vi glädjas tillsammans. En bra kompis ser mig oavsett vilka kläder jag bär, hör mig oavsett vilken dialekt jag pratar.

– För mig är det viktigt att en bra kompis är snäll, omtänksam och att man kan lita på personen. Som youtuber kan jag få elaka kommentarer, och jag vet hur ledsen man blir. Så jag tycker att man ska tänka på vad man skriver på nätet.
– En bra kompis är någon man har roligt tillsammans med. Också en som är pålitlig, som man kan gå till när man behöver. Men man ska ha kul tillsammans, det är viktigt.

– En bra vän ger och tar, lyssnar och delar med sig. En bra kompis är lojal och ärlig. Om någon är ensam kan man gå fram och säga ”hej”. Det behöver inte vara svårare ändå.
– Hur vi blir behandlade formar oss som personer. Därför är det oerhört viktigt att vi är snälla mot våra medmänniskor. Om det är du som blir illa behandlad, försök fokusera på skolarbetet och kom ihåg att bättre tider väntar. På universitetet är det nördarna som är coolast.Att vara en bra kompis kan låta lätt, men ibland behöver vi påminna oss själva om att små saker kan göra stor skillnad för andra. För den som är ensam eller mobbad kan ett litet hej betyda allt. Använd denna affisch i klassrummet som en start för ett samtal om hur en bra kompis kan vara. Hur gör vi för att alla ska få ett ”hej” varje dag, trösta den som är ledsen och hur man säger förlåt? Stiftelsen Friends granskas av Svensk Insamlingskontroll, vilka bevakar att organisationer med 90-konto använder minst 75 % av intäkterna till verksamhetens ändamål.

När din kompis är överlycklig för ett positivt besked eller helt förstörd efter att ha gått igenom något jobbigt, då finns du alltid där för att fira, peppa, trösta eller bara lyssna.
En av mina bästa vänner har jag känt sedan vi började skolan tillsammans. Andra har tillkommit på senare år men snabbt tagit sig upp i bästis-klassen. Oavsett hur länge du har känt din bästa vän finns det nog en del saker som du skulle vilja tacka hen för, eller bara berätta de där perioderna när du inte är lika bra på att höra av dig. Som det här:När du tycker att hen fattar fel beslut, när du blir frustrerad över att din bästa vän inte tar hand om sig eller ser till sitt eget bästa, så dömer du inte utan fortsätter att visa kärlek. För oavsett vad så älskar du din vän.

Det spelar ingen roll var ni är i livet, vilka motgångar ni möter eller vilka andra kompisar ni lär känna längs vägen. Din bästa vän kommer alltid ha en särskild plats i ditt hjärta – och den kan ingen ta över. För en BFF som din växer inte på träd.
Tålamodet, drivet, humorn, kunskapen, engagemanget, viljan att hjälpa, beslutsamheten eller förmågan att se det goda i alla människor. Oavsett vad det är som gör din bästa vän så speciell så inspirerar hen dig garanterat och får dig att vilja lägga dig till med lite fler av vännens bra egenskaper.Inte bara om hur en bra vänskap ska vara, eller saker om hur du själv fungerar i relationer. Just för att ni är så tajta lär din bästis dig massa saker som du inte hade vetat om det inte vore för hens jobb, intressen eller bakgrund.

Du kanske inte alltid gör som hen tycker, men du vill ändå höra hur hen ser på dina bekymmer – och många gånger får du höra lösningar eller perspektiv som du inte ens tänkt på innan. Ja, ibland hade det varit skönare att slippa höra den hårda sanningen, oavsett om det handlar om ett klädesplagg eller din partner. Men i längden är du ändå glad att hen säger som hen tycker, eftersom du vet att det är för ditt eget bästa. När ni är hundratals mil ifrån varandra, har fullt upp på eget håll eller av andra anledningar inte ses särskilt ofta, finns du kvar (och saknar din bästis!). Och när vi näl ses igen är redo att ta vid där ni slutade sist.Som när bästisen hjälpte dig att bryta med den där dejten som inte var bra för dig, eller peppade dig inför lönesamtalet och fick dig att inse att du är värd mycket mer än du ibland tror.

Farzad pratar med Alma 8 år och Snäckan 7 år om vänskap. Vad är det att vara en bra kompis och hur känns det att vara dum mot någon? Farzad läser ur sin egen dagbok från när han var 7 år gammal. Han berättar om sin bästa vän, gosedjursgorillan Kalle.
Värdegrund är alltid ett aktuellt tema. Idag tänkte jag tipsa om ett antal program om vänskap och mobbning som du kan använda i skolan. Program som ger bra diskussioner för förskoleklass till årskurs 6.

Hur känns det att bli utfryst i en chatt? När slutar ett bus att vara roligt? Och hur säger man ifrån när en kompis är oschysst mot någon? Vara vänner är en dramaserie för lågstadiet om vänskap, relationer och empati. Historierna ser ut att sluta olyckligt ända tills rollfigurerna inser att de kunde ha handlat annorlunda och får chansen att ge berättelsen ett bättre slut.
Stöd och inspiration i skolans värdegrundsarbete. Här finns länkar till lektionsmaterial, fördjupningsmaterial, aktuella utbildningar och rapporter och forskning.Med all rätt kan också fungera bra i det här sammanhanget. Har f-3 som målgrupp och består av 10 avsnitt. Programmen handlar om FN:s konvention om barnets rättigheter, eller barnkonventionen som den också kallas. Lärarhandledning finns för serien.

Berätta för mig är en spännande serie för år 4-6, spännande för att den även finns på våra minoritetsspråk, samt med tecken- och syntolkning! Passar eventuellt lite bättre i sexan än fyran. Men kolla själv vad du tycker, alla grupper är ju så olika. Varje avsnitt är cirka 9 minuter och det finns 5 stycken. En dramaserie som är tänkt att användas som diskussionsunderlag för frågeställningar om mobbning, utsatthet och grupptryck. Det finns ett bra material till programmen.Hårda ord är en radioserie för förskoleklass till årskurs 3 som består av 6 avsnitt på cirka 11 minuter var. Det finns även ett arbetsmaterial till programmen.

Jag har en massa idéer om hur du kan använda spelfilm i din undervisning. Det finns många spelfilmer som du visar lagligt via tjänsten SLI Play. Filmer som passar utmärkt för att ha som diskussionsgrund i värdegrundsarbetet.
De vuxna ska se till att barnkonventionen följs, men många barn har det svårt ändå. I korta dramatiserade berättelser sätts olika artiklar från barnkonventionen in i sammanhang där barn som bor i Sverige kan känna igen sig själva eller sina klasskamrater. Berättelserna belyser barns rättigheter med syftet att ge en ökad förståelse för när dessa rättigheter kränks.Rodde går i sexan och när jobbiga saker händer så pratar han med storasyster Julia. Rodde berättar om grupptryck, mobbning och rädslor. Vad ska man göra när man får reda på att någon blir mobbad? Hur ska man skydda sig från grupptryck? Och vad gör man när en vän känner sig utanför kompisgruppen?Att vara kompisar är roligt. Men det kan också vara svårt ibland. Hur gör man för att bli vänner igen när man har bråkat? Barn i femårsåldern berättar om sina bästa kompisar, hur de har löst problem som dykt upp i deras vänskap, om vad som gör dem lika och olika och vad det är som gör deras vänskap så speciell.

Vad får man säga till en kompis och hur talar vuxna till varandra? I tv visas program där deltagarna blir förolämpade, utskällda och utröstade. Får man verkligen göra så? Hur känns det när någon talar till oss med så hårda ord? Ett program för lågstadiet som berör barns värdegrund och värderingar i förhållande till kamrater.Helsingborgs stads skolor är drygt hundratjugo kommunala grundskolor, förskolor, särskolor och gymnasier. Här jobbar tusentals medarbetare och förebilder som ska förbereda barn och ungdomar för en allt mer föränderlig och oförutsägbar värld. Klicka och läs mer här!

Så här tänker jag är animerade filmer för åk 4-6 som berör filosofiska frågor och värdegrund. I varje avsnitt utforskar vi ett grundläggande filosofiskt begrepp.
Nyaste tipset är Vara vänner som är en programserie för förskoleklass till årskurs 3 som har funnits i många år och varit mycket populär. Nu finns säsong 2 med 6 avsnitt på 9 minuter var. Det finns en lärarhandledning till programmen.Den här serien finns även med engelskt tal och text What makes me me? Det finns en version som passar för årskurs 4-6 och en lättare version för årskurs 1-3. Så en idé är ju att kombinera med ämnet engelska.

Lik meg är en programserie från Norge för årskurs 4-6 som det nu har två säsonger. Lik meg är en dramaserie för barn och ungdomar som handlar om utanförskap, vänskap och vad somliga är villiga att göra för att bli populära.
Farzad funderar och filosoferar tillsammans med barn över frågor som rör livet. Om vänskap, orättvisa, döden, vad som är lögn eller sanning, om grupptryck och varför man är den man är. Stora som små frågor, men alla handlar de om vår värdegrund.Hur är man egentligen en riktigt bra kompis? En panel om två killar och två tjejer diskuterar och deltar i tre dramatiseringar. Vilka verktyg kan vi använda oss av i kompisverkstan?

En av de bästa sakerna med Scouterna är alla kompisar. Att vara scout är att vara en bra kompis. Men vad är egentligen en bra kompis? Det kanske inte alltid är så lätt att veta hur du ska göra för att vara en bra kompis. Ibland kommer det automatiskt men ibland kräver det lite eftertanke och träning.

Vad krävs för att en vänskap ska fungera?
Hur blir man vänner? – 5 kännetecken på vänskapTid tillsammans – att träffas relativt ofta/regelbundet.Positivitet – att mötena ger glädje, energi och inspiration.Ömsesidighet – att det finns balans mellan givande och tagande över tid. … Likhet – att man har liknande värderingar, intressen eller livsstil.
Dina personuppgifter kommer att användas för att stödja din upplevelse på denna webbplats, för att hantera åtkomsten till ditt konto och för andra ändamål som beskrivs i våra användarvillkor

När man ska hitta vänner är det bra att försöka vara sig själv. En del tycker att det är viktigt att ha gemensamma intressen som till exempel en viss sport, musikinstrument, teater eller kanske samma datorspel. Det kan också vara bra ställen att hitta nya kompisar på. Men man kan också hitta nya kompisar i till exempel skolan, på jobbet, på en fest eller genom gemensamma vänner. En del hittar vänner på internet. Det viktigaste är inte att ha gemensamma intressen utan att man respekterar och vill varandra väl. En del blir istället intresserade av personer som är olika dem själva, om man till exempel är väldigt sprallig kanske man gillar en vän som är lugn.
Om du är orolig för en kompis som behöver mer stöd än du kan ge kan du alltid vända dig till en vuxen som du har förtroende för. Det kan till exempel vara föräldrar eller lärare, men också kurator eller en tjejjour.

Ibland händer det att vänner börjar bråka och blir sura på varandra. Det kan kännas jättejobbigt när den som var en närmast nu blivit den man bråkar med. Många gånger kan man be om ursäkt till varandra för bråket, men beroende på vad det handlat om kan det ibland vara svårt. Man kan känna sig sviken, ensam och ledsen när en vän har sagt eller gjort något elakt mot en. Ibland är det en själv som har sagt eller gjort något elakt och sett hur kompisen blivit sårad – då är det bra att försöka be om ursäkt och prata om det som hänt. Oftast är det bra om man är ärlig med hur man känner och kan säga om det är något speciellt som har gjort en ledsen eller sårad.
Vänskap är en viktig del av livet och alla människor behöver ha vänner. Speciellt viktigt kan det vara under barndomen, tonåren och det tidiga vuxenlivet. Ibland kan vänner få en att må hur bra som helst och ibland kan de få en att bli ledsen. En del människor gillar att ha många olika vänner medan en del föredrar att ha ett fåtal vänner.Vissa vänskapsrelationer varar i många, många år och i vissa fall hela livet – medan andra rinner ut i sanden eller tar slut. Vänskapsrelationerna kan ta slut för att man helt enkelt inte vill vara vänner längre eller för att man av olika anledningar har svårt att behålla banden, när man blir lite äldre kanske man skaffar sig helt olika liv eller flyttar långt ifrån varandra. Ibland kan man ta upp kontakten med varandra igen efter ett tags tystnad. Nu för tiden kan man hålla bra kontakt med sina vänner online eller via telefonen om man inte har möjlighet att ses. Att vårda en vänskap är båda parters ansvar. Nyckelord för en djup vänskap är lyhördhet, kompromiss, omtanke, värme och genuint intresse för varandra. En djup vänskap håller om man trots att man tycker olika om en del saker ändå kan ha överseende med den andra. Att hitta någon som man känner djup vänskap för är ofta en process som tar flera år. En del med autism är fantastiskt goda talare själva. Det gör att det finns risk för att man får en underskott på vänner, eftersom man hellre vill berätta själv än att lyssna på andra. Då kan man behöva hjälp med att hitta balansen i hur man för ett samtal. Det kan finnas kurser för sådant på Habiliteringen.En del med autism är fantastiskt bra lyssnare, och det är en egenskap som många uppskattar. Men det gör att det finns risk för att man får ett överskott på vänner som bara vill att det ska samtalas om deras egna svårigheter och problem. Då kan man behöva hjälp att gå igenom sina relationer; att upptäcka dessa ”energitjuvar” bland sina vänner och istället välja de vänner som både tar och ger energi.

Hur man beskriver en vän?
17 saker alla borde säga till sin allra bästa vän1. ”När något stort händer är du den första jag ringer”. … 2. ”Du vet alltid vad du ska säga för att få mig att må lite bättre igen”. … 3. ”Alla mina bästa minnen har jag upplevt med dig”. … 4. ”Du kan få mig att skratta som ingen annan kan”.
Du kan kontakta Habilitering & Hälsas frågetjänst om du har frågor om samhällets stöd vid funktionsnedsättning. Har du eller en anhörig en neuropsykiatrisk diagnos kan du även ringa till en vägledare. Om man själv har svårt att avgöra om en vän är god eller inte är det bra att be sin habiliteringskontakt om hjälp. De är neutrala och kan därför hjälpa till att värdera vännens egenskaper, eller något som har hänt eller sagts. Om man har någon annan i sin omgivning som man litar på och som varit ens vän under flera år kan man också be den personen om hjälp. Hur gärna vi än vill, går det tyvärr inte att hitta en vän som kan känna av det vi tänker, följa alla våra impulser och förstå oss ända in i våra djupaste själsliga utrymmen. Vänner som känner oss bra visar oss omtanke och lyssnar när vi behöver, precis som vi lyssnar på dem när de vill anförtro sig åt oss.

Ungochasperger.se är en del av habilitering.se och vänder sig till unga med autism. Här finns personliga berättelser och information om vad det innebär att ha en diagnos inom autismspektrumet.
Människor som har valt sådana jobb brukar vara varma, empatiska personer som verkligen vill sina klienter väl. En bra psykologkontakt kan ha ett jättestort värde, trots att det inte är en ömsesidig relation. Ibland gäller andra regler kring hur mycket man kan prata om sig själv och hur privat man kan vara. Det gäller till exempel om deltar i en samtalsgrupp. Om man träffas i en grupp för att prata om sin diagnos eller om att vara anhörig till någon med missbruk, blir det konstigt om man håller fast vid att enbart prata om ytliga saker, som exempelvis TV-program eller maträtter. Oftast har sådana här grupper duktiga samtalsledare som kan hjälpa till att styra samtalen så att gruppdelatagarna kan slappna av. Tanken med gruppen är ju att man ska prata om sina egna upplevelser och känslor och vara mer personlig eller privat. När man går till någon som får betalt för att lyssna på ens svårigheter, det kan vara en läkare, en terapeut eller en präst, så förväntas man också prata om privata saker. Det som skiljer dessa personer från en vän är att man sällan gör roliga saker tillsammans med dem och att relationen inte innehåller någon ömsesidighet. De berättar inget privat om sig själva, och tar inte upp sina problem med dig. Det anses oftast som oprofessionellt eller oetiskt att de skulle fördjupa en relation till en klient, och det händer extremt sällan.

En del med autism/asperger hamnar i dåligt sällskap på grund av att man har en förmåga att tro gott om alla människor. Det är förstås en fin egenskap att tro att andra vill väl. Men ibland leder den egenskapen till att man blir utnyttjad av andra på olika sätt.Om du vill vara en bra kompis så är det viktigt att du visar respekt, lyssnar och hjälper din vän när hon eller han behöver dig. Det är också viktigt att dessa saker är ömsesidiga och att du känner att du både ger och får inom ramen för er relation.

Känner du dig ensam och behöver någon att prata med finns våra jourer här. Det finns tjejjourer och ungdomsjourer runt om i hela landet och det går att få stöd online eller IRL. Det kostar ingenting och du behöver inte säga vem du är.
Om du känner att din vän eller dina vänner är taskiga mot dig så kan det vara mobbing. Det är aldrig okej att vara taskig mot någon med flit eller kalla någon för elaka saker. Om det har hänt dig är det bra att prata med en vuxen person som du litar på. Det kan vara ett äldre syskon, en förälder, skolpersonal eller landets tjej- och ungdomsjourer. Man kan både få stöd i att säga åt vännen eller vännerna som beter sig elakt, och man kan själv få stöd om man känner sig ledsen. Här kan du få stöd om du vill prata med en jour! Chatta eller prata i telefon med oss – ingen fråga är för stor eller för liten. Våra jourer har öppet varje dag. Det kostar ingenting och du behöver inte berätta vem du är. Nästan alla människor tycker att vänskap är viktigt. Det känns bra att ha personer runt omkring sig som man kan hänga med, plugga med, spela sport med eller prata om allt som händer i sitt liv med.

Att vara vänner betyder att man ömsesidigt tycker om och anförtror sig åt varandra. Vänskap betyder att man har en relation som inte bygger på romantik, utan kanske istället på att man har kul tillsammans eller att man litar på varandra.
En bra vänskap bygger på att man är snälla mot varandra och att man vill den andra personens bästa. Man behöver inte alltid vara lika varandra eller ha samma intressen. Många tycker faktiskt om att hänga med personer som inte är som en själv, det blir som att man kompletterar varandra!26 demonstrationskort över handlingar en bra kompis gör. Gå igenom varje kort med barnen / eleverna och diskutera vad handlingen innebär för just er. Sätt därefter upp på en synlig plats på väggen.

Genomför en kompisvecka, i samband med “vänliga veckan” eller om ni jobbar med vänskapstema t.ex. Dela ut ett papper till varje elev och låt dem under en vecka försöka genomföra så många uppdrag som möjligt. Dela ut medaljen till alla efter avslut. Enligt Carin Lennartsson är det viktigt att förstå att ensamhet kan infinna sig även för de som inte rent faktiskt är ensamma. Ensamhetskänslor kan handla om att en person vill ha fler eller tätare kontakter, men de kan också handla om att man önskar mer djup i de sociala relationerna. – Det finns ofta en hopblandning mellan att bo ensam och känna sig ensam. Sverige är ett väldigt individbaserat samhälle, det är inte barnens ansvar att ta hand om sina äldre föräldrar utan umgänget med äldre familjemedlemmar bygger på frivillighet, att två parter träffas.Exempelvis har forskare som studerat hur apors sociala förhållanden påverkat deras motståndskraft mot SIV (apornas version av HIV) sett att de apor som fortsätter träffa samma apor varje dag, jämfört med de som får träffa nya apor varje dag, klarar sig bättre. Samtidigt har den amerikanska forskaren och socialpsykologen Bert Uchino sammanfattat att dåliga relationer kan kopplas till högre nivåer av depressiva symptom, förhöjt blodtryck och försämrad immunfunktion.

Vid motsatsen, när människor känner sig ensamma eller riskerar att bli avvisade eller utstötta aktiveras i stället det sympatiska nervsystemet och om det blir ett långvarigt tillstånd blir kroppen till slut mindre känslig för kortisol, vilket kan påverka immunförsvaret negativt. Och trigga inflammation.

Vad som gör en bra vän?
Vänner som känner oss bra visar oss omtanke och lyssnar när vi behöver, precis som vi lyssnar på dem när de vill anförtro sig åt oss. Att vårda en vänskap är båda parters ansvar. Nyckelord för en djup vänskap är lyhördhet, kompromiss, omtanke, värme och genuint intresse för varandra.
– Ungdomar har behov av att ingå i ett sammanhang, tillhöra ett gäng med vänner eller bara ha någon att prata med. Ensamhet för äldre handlar mer om att ha förlorat någon närstående, och att av hälsoskäl inte längre kunna göra saker som är van vid, säger Carin Lennartsson.

För att närhet ska uppstå i kontakten krävs även öppenhet och tillit. Ju mer två personer, ömsesidigt och återkommande, öppnar sig och uppfattar att de blir bemötta med förståelse, acceptans och välvilja, desto närmare känner de sig varandra.
Det blev en handbok om hur man får vänner, och om konsten att stärka vänskap. Pär Flodin är doktor i kognitiv neurovetenskap, forskar inom psykiatrisk epidemiologi och kartlägger den psykiska ohälsans utbredning och orsaker. I arbetet med boken gick han igenom allt vad forskningen säger om vänskap, för att boken skulle få en vetenskaplig kärna.

– Det finns ett tydligt samband mellan socialt stöd och vänskapsrelationer och fysisk och psykisk hälsa. En av alla saker som händer i våra kroppar när vi omger oss med människor vi tycker om och känner tillit till är att oxytocin frigörs, säger han.

Hur man är en bra kompis?
En bra vän får vara förlåtande och oavsett vad som händer mellan oss, kommer vi att älska varandra och respektera varandra. Och att vara optimistisk ger mig alltid hopp och att hålla hemligheten och att älska livet, skoj och skratt. En bra vän visar att man bryr sig om hen och om man är ledsen så hjälper dom hen. Cachad
Boken har fått ganska stor uppmärksamhet sedan den lanserades 2021. Pär Flodin är själv lite förvånad. Han tror delvis att pandemin hjälpte till, fler fick tid att fundera på vad som är viktigt för dem i livet.Oxytocin är även känt som kärlekshormonet. Men enligt forskningen ökar även frisättningen av oxytocin vid sociala sammanhang vilket i sin tur ökar aktiveringen av det parasympatiska nervsystemet, som även går under namnet lugn-och-ro-systemet. Forskning.se är en webbplats med forskningsnyheter från svenska högskolor, universitet och forskningsinstitut. Redaktionen är verksam i Vetenskapsrådets lokaler i Stockholm. Hormonet oxytocin, har i studier visat sig sänka blodtryck, dämpa stresshormonet kortisol och minska aktiviteten i de delar av hjärnan som aktiveras vid rädsla.I Länge leve vänner guidas läsaren att göra en så kallad vänskapskarta över vilka relationer man har och vilka man skulle önska. Syftet är att få en översikt av hur ens vänskapsliv ser ut, hur man skulle vilja att det såg ut – och vilka steg man kan ta för att utveckla det i den riktning man önskar.

Vad är viktiga egenskaper hos en bra vän?
Tålamodet, drivet, humorn, kunskapen, engagemanget, viljan att hjälpa, beslutsamheten eller förmågan att se det goda i alla människor. Oavsett vad det är som gör din bästa vän så speciell så inspirerar hen dig garanterat och får dig att vilja lägga dig till med lite fler av vännens bra egenskaper.
Enligt den forskning som presenteras i boken kopplas varaktiga vänskapsrelationer ihop med positiva känslor, likhet, ömsesidighet och lojalitet. Och att man tillbringar tid tillsammans.Enligt Carin Lennartsson har ensamhetsstudier bland äldre personer visat att känslan av ensamhet är större i Sverige och Finland än i de övriga nordiska länderna. – Även om de nordiska länderna i mångt och mycket är lika finns det en variation mellan länderna när det kommer till upplevd ensamhet. Orsakerna kan vara flera och behöver utforskas ytterligare. Det finns många studier som styrker sambandet bra vänskapsrelationer och god hälsa. Men vad som krävs för att en vänskapsrelation ska bli bra finns det däremot inte så mycket forskning kring enligt Pär Flodin.Just kvaliten i relationer är också något som Pär Flodin och vänner tar upp i sin bok. De hänvisar till studier som visat att just starka, stabila och stöttande relationer innebär hälsofördelar för både människor och djur.

– Men i Sverige och Norden umgås vi faktiskt ganska mycket med våra familjer, vi vill träffas och vi vill hjälpa varandra, trots att vi inte bor ihop, säger Carin Lennartsson.

Samtidigt visar studien att känslan av ensamhet är betydligt lägre i hela Norden jämfört med de östra och södra delarna av Europa. Det har också visat sig att ensamhet i individualistiska samhällen visar ett samband med att inte träffa vänner och inte ha någon förtrogen vän, medan ensamhet i mer kollektivistiska samhällen mer kopplas ihop med att inte träffa sin familj.
– Om det uppstår en skillnad mellan den önskade och den faktiska nivån av relationerna kan en känsla av ensamhet infinna sig, man blir inte tillfredsställd. Det är således inte bara antalet relationer som är viktigt utan även kvaliteten i relationerna kan spela en avgörande roll, säger hon.

Similar Posts