Erika Lagerbielke ölglas

Whiskyglas kallas också tumblerglas eller rocksglas och har oftast en tjockare botten. I dessa dricker man antingen whiskey rent eller blandat som i en drink. Ska du dock prova whisky är tulpanglas att föredra (avsmalnande i toppen). Denna glasform gör att aromerna samlas i upptill i glaset och inte försvinner iväg.Fyll glaset upp till max en tredjedel, så att aromerna får plats i glaset ordentligt. Om glaset fylls i för mycket kommer aromerna att fly från glaset och vinet kommer smaka annorlunda än det är tänkt.

Hur ska ett ölglas se ut?
SVAR: Välj ett ale-glas på fot som böjer av upptill och inte är för tunt. Glaset bör inte heller vara för stort – runt 30 cl. Ett sådant glas håller kylan, bevarar skummet och förädlar doften.
I ett rätt format ölglas håller skummet längre och dofterna samt smakerna bevaras bättre. Även ölglas kan ha fot eller ett handtag, för att hålla ölens temperatur sval. Till mörka öl rekommenderas ölglas med rundare botten och bredare mun. Lager smakar bäst när det njuts ur ett rakt glas.Att hälla ölen rätt i sitt glas är viktig del av ölserveringen. Ölen skall hällas från flaskan till glaset så att flaskans mun vilar mot glasets innersida, så att ölen inte skummar för snabbt. När skummet når glasets kant, låt ölen vila en stund och häll därefter i resten. Även olika ölsorter har sina perfekta glas.

Lika viktigt som det är att välja rätt glas, är hur man håller i glaset. Glas med fot skall hållas i foten så att dryckens temperatur håller sig optimal.
Fyllig bordeaux, frisk pinot noir eller fruktig chardonnay? Olika vintyper är relativt lätta att känna igen även om man inte är vinproffs. Men smakupplevelsen påverkas både av glasets form och storlek.

Det finns vanligen tre sorters champagneglas. Tulpanglas – ett droppformat glas som bibehåller bubblor och aromer länge. Flute som är mer rakt och högt – också en fördel för bubblorna….. och sen har vi de dekorativa coupeglasen, låga och breda. De är såklart festliga men inte praktiskt för bubblor och doft som flyr snabbt från glaset. Ett idealt glas är med fot, lite smalt och avlångt– så förvaras bubblorna och doften inne i glaset.

Vinglasets form är snävare upp mot kanten för att hålla kvar aromerna i glaset. Vinglas klassificeras ofta till vit- och rödvinsglas samt champagneglas. Vitvinsglas är lite mindre än rödvinsglas men beroende på syrligheten kan även vita viner kräva lite större glas.
Prova att inte dricka ölen för kall. Ljust lager smakar ofta bättre och mer vid 6-10°C, halvmörkt vid 8-12°C. Det är dock du själv som avgör vilken öltemperatur som känns rätt för dig!Häll aldrig andra drycker än öl i ett ölglas! Fett och rester av diskmedel gör att ölets skumtäcke och smak inte utvecklas som det ska. En gammal regel är även att aldrig dricka mjölk ur ett ölglas, detta då äggviteämnen från mjölken kan brännas fast på glasets insida när glaset diskas i hög värme.

Glasets form påverkar smakupplevelsen mer än vad man kan tro! Prova själv genom att smaka på samma vin ur ett vinanpassat glas och sedan ur en kaffekopp. Det är knappt man kan tro att det är samma vin!Om du har en husvagn, mindre sommarstuga eller en båt är det en bra idé att ha portabla köksprodukter. Hos Elvita kan du hitta en portabel induktionsplatta som passar perfekt när du är på resande fot. Den fungerar på samma sätt som den vanliga induktionshällen – och allt som behövs är ett vägguttag. Dessutom är den utrustad med timer och barnlås. Smidig och enkel att ta med – för dig som gillar praktiska kökslösningar.

Varför sköljer man ölglas?
Glaset. ”Glaset måste ha lite kupa för att få ut aromen. Se till att det är rent. Spola glaset med kallt vatten innan så häller det bättre och du slipper fula skummärken.”
Om ovanstående steg ändå inte har hjälpt och det fortfarande ligger kvar ingrott fett och socker så är det dags att ta fram det tunga artilleriet – hällskrapan. När medlet inte har lyckats slutföra jobbet kan du med skrapans vassa yta jobba bort den mest envisa smutsen. Var noga med att välja en skrapa som är anpassad för induktionshällar eller motsvarande. Vinkla skrapan i 45–60 graders vinkel och börja försiktigt så att du inte riskerar att repa ytan. Jobba i små rörelser så säkerställer du att du får bort all oönskad restprodukt. Avsluta med att torka rent smutspartiklarna som lossnat. Tänk på att skrap-metoden ska användas först när lösningsmedel inte har fungerat.Att få bort fläckar och göra rent touch-panelen kan göras på samma sätt som den övriga delen av hällen. För att du ska slippa att de olika kokzonerna sätts på och av när du gör rent kring touch-panelen så kan du sätta på knapplås om sådant finns på induktionshällen. På så vis riskerar du inte att råka sätta på någon platta i onödan.

Se till att rengöra hällen efter varje användning. Torka av med en mjuk trasa eller en bit hushållspapper. Du kan med fördel använda diskmedel. Ibland behövs en mer noggrann rengöring och då kan du använda dig av specialmedel för glaskeramik.
Spisen är kanske det mest vanliga köksredskapet och givetvis blir även den smutsig. Fingeravtryck, överkokning och spill är del av vardagen i köket och det skapar en hinna som lägger sig på glasytan. Så länge det inte får ligga kvar och bränna fast till nästa gång du använder hällen så är det enkelt att få bort. Använd en våt tvättsvamp, papper eller mikroduk och torka av – gärna med lite diskmedel eller köksspray. Detta är det enklaste sättet att hålla din spis i toppform och förebygger att du får mer bestående smutsproblem.

Eftersom att induktionshällen svalnar snabbt efter användning är det många som tror att inget kan bränna sig fast på den. Detta stämmer dock inte, matrester kan definitivt fastna i hällen och därför är det viktigt att rengöra den regelbundet.

Till din induktionshäll behöver du förstås också ha grytor som fungerar. I och med den magnetiska tekniken är det inte alla material och produkter som fungerar på en induktionshäll. Gjutjärn och teflon är två material som gör sig allra bäst på induktionshällar och i Elvitas sortiment är alla grytor anpassade för just induktionshällar. Här kan du välja mellan olika former och storlekar som passar just till din häll. Allt från kastruller som rymmer en liter upp till femliterskastruller – för större middagar.
Spis med induktionshäll har den senaste tiden blivit den vanligaste typen i nya kök. Även om det finns en charm i att använda gasspis kan det kännas läskigt och även lite bökigt med påfyllnad av gas. Glaskeramikspisar med kokzoner är fortfarande populära även om det tar lite längre tid att få varma. Fördelen med en spis som har en induktionshäll är att den är snabb och lätthanterlig och när du kompletterar det med en ugn så får du ett pålitligt redskap i köket. I stort sett allt som tillagas varmt kan göras på en ugnsspis med induktionshäll. Det har blivit det kompletta köksredskapet. I den här ”rengöra induktionshäll”-guiden har du också fått praktiska tips på hur du håller hällen ren och fin över tid.Att ta hand om induktionshällen är väldigt viktigt för att hålla den i topptrim – både vad gäller utseende och funktion. Likt de allra flesta köksprodukter så ökar livslängden om den sköts om och rengörs ordentligt med jämna mellanrum. Risken finns annars att smuts och fett bränns fast i hällen och det kan i längden påverka effektiviteten. Så hur rengöra induktionshäll? I den här guiden ger vi dig de bästa tipsen.

Hur Frostar man ett ölglas?
Du kopplar upp den mot en kolsyreflaska med stigrör (ingår inte) och skruvar på flödet. Sen håller du glaset under munstycket och trycker ner det mot glaset. Några sekunder per glas räcker gott och väl. Du kan också snabbkyla annat som tallrikar, fat och skålar för att hålla kylda rätter kalla längre.
Undvik svinto, den grova sidan av tvättsvampen eller annat hårt material som kan skrapa och skada din häll. Fula repor som uppstår kan nämligen inte åtgärdas och därför är det viktigt att vara noga med att sköta rengöringen på rätt sätt. Använd särskilt rengöringsmedel och glasskrapa avsedda för just glaskeramik- och induktionshällar.Vi lät bartendern Nina Viklund på Brygghuset hjälpa oss gå igenom fyra mer eller mindre vanliga ölglas: Pintglas, belgisk bägare, veteölglas och pilsnerglas.

Sanningshalten i berättelsen är oklar. En annan vanligare förklaring på namnet Kwak är att det ju låter “kwak”, det kluckar, när ölen rinner genom glasets mitt.Glaset (här på fot) är gjort för för att bära lager och pilsner. Det smala, höga glaset är till exempel till för att man ska kunna granska kolsyran och färgen i ölen, till skillnad från pintglaset som med sin breda kropp snarare ska framhäva den mörka alens eller stoutens färg.

Här har vi ett glas som håller vad det lovar. Häll veteöl i och du har utan tvekan gjort rätt… nästan. För Hoegarden till exempel, har ett eget gigantiskt glas som ser helt annorlunda ut.
Eftersom glaset är väldigt speciellt är det också en eftertraktad souvenir bland pubbesökare. Därför får man på många krogar i Belgien lämna en sko i pant när du köper en Kwak.

Som vanligt gäller att du måste kunna reglerna innan du kan bryta dem. För hur ett glas ser ut påverkar så klart smaken, och den är ju som bekant delad.
Bägaren är ett vanligt glas i belgien och i detta serveras vanligen trappistöl och andra belgare. Men här får man passa sig – belgare är känsliga när det gäller glas och det finns så klart många olika sorters bägare. Oavsett vilket glas du väljer till din öl finns det en regel som är viktigare än alla andra: Ha aldrig mjölk i ett ölglas! Mjölken ger avlagringar som inte går bort i disken och kan skada skummet och i värsta fall påverka smaken. Därför ska du också, om du är riktigt petig, diska ölglaset för sig och med en separat diskborste. Alla pubar värda sitt namn har separata diskmaskiner för sina ölglas. Ett belgiskt ölglas som står ut ur mängden är det som är gjort för ölen Kwak, ett timglasformat glas med rund fot ståendes i en träställning. En berättelse om glaset börjar på Napoleons tid. Lagen sa att en kusk inte fick dricka tillsammans med hans resenärer, han kunde därför inte följa med in på krogen där de stannade till. En värdshusägare, Pauvel Kwak, kom på att det var dåligt för affärerna att inte kunna erbjuda kuskarna öl. Lösningen var ett glas som kunde ställas ifrån sig i en ställning på droskan och det legenariska glaset var fött.Stout är ett mörkt, nästan svart överjäst öl som kännetecknas vid att innehålla en stor mängd rostad malt samt korn. Denna smakrika sort serverar du bäst i ett kupat glas i likhet med en konjakskupa så du kan ”snurra” din öl och få fram alla fina smaker. Våra bästa tips på ölglas för stout är dessa:Idag finns det en mängd olika ölsorter att välja bland och trenden med öl och mikrobryggerier har mer eller mindre exploderat de senaste åren. I och med denna utveckling har sortimentet av ölglas vuxit och flera välkända varumärken har tagit fram sina varianter och serier. Man vet också att olika öl passar i olika typer av glas, så låt oss gå igenom några ut av de vanligaste så du hittar de bästa ölglasen för just din favoritölsort.Nordic Nest använder cookies för att ge dig en bättre och säkrare kundupplevelse, personalisera innehåll och annonser och för att analysera trafiken på webbsidan. Vi kan också komma att dela information om din användning av sidan med våra partners inom sociala medier, marknadsföring och analys. Du bekräftar att du har tagit del av vår cookiepolicy och samtycker till vår användning av cookies genom att klicka på ”Godkänn & stäng”.

Lager är den vanligaste typen av öl vars jäsning sker vid förhållandevis låg temperatur. En kall lager serverar du bäst i höga, smala glas. Det är för att lager ofta har en rejäl skumkrona som gör sig bäst i högre glas. Även pilsner serveras bäst i detta typ av glas. De bästa ölglasen för lager och pilsner är dessa:IPA är ett överjäst öl med hög alkoholhalt med en tydlig beska som alltid är mer eller mindre ljus till färgen. Denna ölsort passar också i en kupa men gör sig extra bra i ett IPA-glas. Ett IPA-glas är designat för att lyfta fram smakerna, bevara skummet och ge öldrickaren en fin smakupplevelse i varje klunk. Våra bästa tips på ölglas för IPA är dessa:

Veteöl är överjäst öl där man inte bara använder malt från korn utan även en viss del vetemalt. De bästa ölglasen för denna klassiska ölsort är avlånga glas med smal botten och bredare öppning. Våra bästa tips på dessa klassiska ölglas är dessa:
Svaret på den frågan beror på vilken ölsort du föredrar. De bästa ölglasen är de som är utformade för att ta fram varje öls unika smak och arom så du kan servera ölen på allra bästa sätt. Innan vi visar dig de bästa ölglasen för respektive ölsort, kan du ta med dig dessa två tips: tänk på att ölglas alltid ska vara rymliga i formen och servera aldrig öl ur plastglas då det kommer påverka smaken dåligt.

Kan man använda svinto på glas?
Men det finns också ett par saker som du ska undvika när du gör rent induktionshällen. – Svinto på glashäll är en dålig idé. Du bör faktiskt undvika svinto eller annat hårt och vasst material som kan skada hällen vid rengöring.
Ale är ett samlingsnamn för många överjästa öl och finns i många olika varianter. Det bästa ölglaset för denna ölsort är glas på fot för att de är bättre på att bevara kylan som är viktig för Ale. Glaset får också gärna ha en svängd och kupad kant så även skummet och doften bevaras optimalt. De bästa ölglasen för servering av Ale är dessa:Glaskonstnären Erika Lagerbielke är mest känd för sina serier i samarbete med Orrefors glasbruk. Bland de mest populära serierna finns vit- och rödvinsglasen Intermezzo, Merlot, More och Difference. I dessa serier ingår också serveringskannor och karaffer i snygg design. För öldrickaren har Erika formgivit serien Beer Taster och de höga ölglasen Beer Pils. När kronprinsessan Victoria och Daniel Westling gifte sig år 2010 hyllade Orrefors det kungliga bröllopet med serien Divine. Erika Lagerbielke var formgivaren bakom glasen och som även fick uppdraget att designa regeringens gåva till bröllopsparet. Som formgivare av vinglas har Erika en särskild känsla för relationen mellan form och funktion. Utgångspunkten är alltid användaren. Den som dricker vinet. För hennes arbete är det stor skillnad om hon ska formge ett nytt glas för vinkonnässörer eller en bredare publik. Det kräver ett visst mått av anpassning:– Det finns några grundparametrar när det gäller formgivningen av ett vinglas; tulpanformen, öppningen på glaset, tunnheten och höjden. Min ambition är att glaset ska bidra till en bättre smak- och doftupplevelse. Ibland behöver jag gå bort lite från det optimala för att glaset ska få en intressant form, men glasets uttryck måste alltid stämma överens med mottagarens persona.

– Det var som att komma till ett växthus när jag kom till Orrefors som ung formgivare på 1980-talet. Det var en inspirerande tid. Jag blev en del av en kedja av mer än hundra års hantverkskunskap och tradition. Det fanns mycket att luta sig emot. Samtidigt fick jag stå på mig och tillföra mitt sätt att se på glasformgivning.
Formgivarens drivkraft är att ta fram glas som är vackra och lyfter måltidsupplevelsen. Varje glas och servis har sin egen karaktär. Erika gillar More och Difference, men något särskilt för henne är servisen som var upprinnelsen till Divine:Efter många serier av glas, formgivningsuppdrag inom olika materialområden, utmärkelser och separatutställningar är Erika numera också professor i glasdesign vid Linnéuniversitetet. Där arbetar hon med utbildning, forskning och regional samverkan. Hennes forskningsområden är måltidens materialitet och kultur och glasets hållbara utveckling.Den enkla, rena formen går som en röd tråd genom bruksglasen som Erika formger. Samarbetet och mötet med de skickliga glashantverkarna har alltid varit viktigt för henne. En av Erikas favoritserier är Difference. Den servisen är lite mer extrem i sitt uttryck, enligt henne. Serien kom 2002 och var medvetet och metodiskt skapad för att förhöja upplevelsen av drycken. I samarbete med vinexperten Bengt Göran Kronstam fick glasen form som skulle passa respektive drycks karaktär. Därför finns det till exempel två glas för vitt vin; ett för det fruktiga vinet och ett för att de krispiga vita vinerna ska komma till sin rätt.

Erika Lagerbielke har formgivit glas ända sedan hon gick ut Konstfack 1983. Som 22-åring fick hon sitt första uppdrag som var att ta fram en glasservis för en yngre publik. Resultatet var Intermezzo som med tiden blev en av Orrefors mest säljande och populära serier genom tiderna. ”All min kärlek till glasets hantverk är innesluten i den blå Intermezzodroppen. All min kunskap ligger samlad där”, har hon berättat.
– Glas och serviser har varit mitt huvudsakliga designuppdrag i nära fyra decennier. Under den tiden har jag samlat på mig en hel del erfarenhet. Idag vet jag var millimetrarna ska sitta. Efter en tids designarbete började jag intressera mig för glasets roll i helheten. Sedan dess har jag haft fokus på hur glaset bidrar till mötet mellan mat och dryck. Vinglaset är en viktig aktör i en pjäs och en del av måltidsupplevelsen, säger hon.Erika Lagerbielke är Orrefors flitigaste och mest prisbelönta glasformgivare. Bland de framgångsrika glasserviserna finns Intermezzo, Merlot och Difference som alla fått fina utmärkelser för sin formgivning. Det här är form och funktion när den är som bäst.

Hur får man bort grå hinna på glas?
Tandkräm är en effektiv metod för att få bort kalkavlagringar från glasen. Till skillnad från ättika eller citronsaft kan du inte använda tandkräm i diskmaskinen, men det är ändå effektivt. Använd en enkel vit tandkräm, inte en gel, stryk på glasen och polera med en mjuk, fuktig trasa.
Valet av glas påverkar vinets smak. Framförallt är vinglasets form och material avgörande. Men även glasets tjocklek och utseende påverkar våra sinnen.Och det har Erika gjort genom åren. I hennes formgivning finns en självklar balans mellan form och funktion. Profilen är enkel och sparsmakad, men samtidigt tydlig, talande och personlig. Det märks när man ser Erikas glas på rad. Då blir linjen av lågmäldhet till starka utropstecken i sin tid.

– På uppdrag av Sveriges riksdag och regering formgav jag en lysningsgåva till Kronprinsessparet Victoria och Daniel i samband med deras bröllop 2010. Jag kallar serien Bröllopsserien. Det var ett hedersuppdrag som jag är mycket stolt över att jag fick. Allt skulle ske i hemlighet. Erika valde att göra en modern servis till ett modernt ungt par. Elegant och sparsmakad. Erika tog till vara allt hon kunde om glasdesign och glastillverkning. Det goda hantverket var basen och glasen togs fram i samarbete med Orrefors och gjordes på glasbruket i Småland. Hon ville också ge servisen en helt personlig prägling, något som var speciellt för Victoria och Daniel.
En av Erikas serier för Orrefors är More. Det är ett enkelt, stilrent och personligt glas som är lätt att använda och diska. Det är inte alla vackra vinglas som har sådan funktionalitet. Till att börja med var More tänkt som en kort serie. Ett glas för champagne och ett för både vitt och rött vin.

Efter ett långt liv som formgivare av glas finns det alltid nya projekt att ta tag i. Glasriket har vaknat till liv igen. Det var i Småland allt började och det är där nya glas planeras inför framtiden, men ingenting är klart än.
– Vi ville rikta oss till en yngre och bredare målgrupp och att glasen skulle utstråla ”allt får vara med”-känsla. More blev väl mottagen. Sedan tog vi successivt fram fler glas och servisen växte och utvecklades i takt med hur vi dricker idag. Ölglasen i serien More är ett exempel på det. Finglas för öl var ingen storsäljare för tio år sedan, men när hantverket kring öl blev populärt och mikrobryggerier fick en renässans fanns det plötsligt behov av ölglas med stil och finess.– Förutom en elegant slipning och monogrammet dekorerade jag glasen med en inspiration av rimfrost, eftersom de förlovade sig en vinterdag på Drottningholm. Under processen bestämdes det att Orrefors skulle ta fram en serie för konsumentmarknaden. Det blev Divine, samma modeller men med en något förenklad dekor.

Hur håller man ett ölglas?
Lika viktigt som det är att välja rätt glas, är hur man håller i glaset. Glas med fot skall hållas i foten så att dryckens temperatur håller sig optimal.
Erikas karriär startar 1979 då hon påbörjar sin utbildning vid Konstfack i Stockholm där hon läser industridesign och därefter rekryteras till Orrefors som hon sedan dess har haft ett nära sammarbete med. I sammarbete med Orrefors har Erika formgivit och släppt de otroligt populära serierna Intermezzo, Difference, Merlot och More som blivit grundstenar i Orrefors sortiment.Erikas konst kan ses runtom i riket då hon bl.a har skapat Mariafönstren i Emmaboda kyrka år 2000, Linnéuniversitetets rektorskedja 2010 samt Sigfridskräklan till Växjö stift 2011. Hon fick även år 2010 det ärorika uppdraget av Sveriges riksdag att formge och skapa svenska folkets lysningsgåva, bröllopsservisen, till kronprinsessan Victoria och Daniel Westlings kungliga bröllop.Erika Gunilla Lagerbielke föddes den 5 januari 1960 i Stockholm som dotter till formgivaren Lars Johanson och rektorn vid Konstfack Gunilla Lagerbielke och kan idag titulera sig formgivare, glaskonstnär samt professor vid anrika Linnéuniversitetet.Här hittar du Sveriges största urval av ölglas och whiskyglas samt mängder med vinglas och bartillbehör och annat trevligt för både hemmet som krävande miljöer som barer, uteserveringar och nattklubbar.

Beer tasting kit 4-pack Orrefors för alla ölälskare där Erika Lagerbielke har skapat en serie glas där vart och ett är formgivet för att samspela med öl som lager, pilsner och IPA. Det fjärde glaset är ett ölprovningsglas som passar utmärkt för fylliga ölsorter såsom smakrik belgisk trappistöl, ale, stout och liknande.Addelundbergs är heminredningsbutiken med anor som går tillbaka till slutet av 1800-talet. Vår första butik grundades i Falkenberg 1930 av Adde Lundberg. 2009 öppnades vår e-handel Addelundbergs.se och än idag har håller vi ett stort sortiment av glas, porslin, inredningsdetaljer och köksutrustning från välkända varumärken. Dessutom finner ni Webers kvalitetsgrillar med tillbehör året om. Addelundbergs.se är idag en del av Önska med lager i Gislaved, Borås, Halmstad, Linköping och Falkenberg. Huvudkontoret ligger i Gislaved och supportkontor i Falkenberg.

Nordic Designs Stockholm är en återförsäljare av design och inrednings produkter av hög kvalitet. Med stark fokus på nordiska varumärken och svenskt glas är vi en av de mest uppskattade butikerna när du letar efter en present. I vår lokala butik samt i vår webbshop strävar vi efter att ge dig snygga design produkter samt något för alla smaker och stilar.Fraktkostnaderna börjar på bara 29 kr och det är helt gratis för de flesta ordrarna över 499 kr i Sverige. Kostnaderna varierar beroende på hur stort ditt urval är och vad du handlar. De slutgiltiga fraktkostnaderna beräknas i kassan innan du betalar.

We use cookies. Many are necessary to operate the website and its functions, others are for statistical or marketing purposes. With the decision ”Only accept essential cookies” we will respect your privacy and will not set cookies that aren’t necessary for the operation of the site.Vi har en stor samling av olika produkter. Våra kunder älskar särskilt det breda utbudet av svenskt glas, vaser och presenter. Våra kategorier av dekorations och serveringsartiklar är även mycket populära.Vi använder kakor för personligt innehåll och annonser samt för analys av vår trafik. Vi delar information om din användning av tjänsten med våra partners inom sociala medier, annonsering och trafikanalys. Våra partners kan kombinera denna data med information som du delat med dem.”Många siktar på att få ner hela flaskan i glaset när de tar en öl hemma, men jobba istället på att få en tvåfingrars skumkrona. Häll rakt upp och ner i det stående glaset.”

Hur får man bort beläggning på glas?
Tandkräm är en effektiv metod för att få bort kalkavlagringar från glasen. Till skillnad från ättika eller citronsaft kan du inte använda tandkräm i diskmaskinen, men det är ändå effektivt. Använd en enkel vit tandkräm, inte en gel, stryk på glasen och polera med en mjuk, fuktig trasa.
”Glaset måste ha lite kupa för att få ut aromen. Se till att det är rent. Spola glaset med kallt vatten innan så häller det bättre och du slipper fula skummärken.””Ölen ska inte vara varm, men inte heller för kall. 10-12 grader är ofta den bästa temperaturen för att få ut smakerna. De flesta kylskåp är kallare, så ta ut ölen ur kylen lite innan du serverar.” Med nutidens breda palett av öltyper, smaknyanser och ursprung är det självklart att ölentusiaster vill titta närmare på hur själva glaset kan bidra till helhetsupplevelsen. Med Orrefors Beer har Erika Lagerbielke skapat en serie glas där vart och ett är formgivet för att samspela med öl som lager, pilsner och IPA. Serien lanserades 2014. Orrefors är sedan 1898 förankrat i en skandinavisk designtradition som kännetecknas av tidlös estetik, innovativt hantverk och hållbar kvalitet. Orrefors erbjuder premiumprodukter ritade av namnkunniga formgivare för en designintresserad publik. Glaset och formen är alltid i fokus, med enkelhet, funktion och elegans. Vi vill att du ska få en optimal upplevelse av vår webbplats, därför använder vi oss av cookies. Genom att klicka på ”Acceptera Alla”, accepterar du lagring av cookies på din webbläsare. För att anpassa cookies, klicka på ”Inställningar”. Vi använder cookies för att kunna förbättra din användarupplevelse och för nedanstående ändamål. Du kan här välja att acceptera samtliga cookies eller anpassa vilka cookies du accepterar. Att blockera vissa typer av cookies kan dock påverka din upplevelse av webbplatsen och de tjänster vi kan erbjuda.5 st Rödvinsglas höjd ca 22,5 cm. 6 st Champagneglas höjd ca 24,5 cm. 3 st Vitvinsglas höjd ca 20 cm. 4 st Martiniglas höjd ca 17 cm. 4 st Starkvinsglas höjd ca 16,5 cm. 4 st Tumblers höjd ca 15 cm. 4 st Snapsglas höjd ca 15 cm. 2 st Cognacsglas höjd ca 15,5 cm. 5 st Sherryglas höjd ca 12 c…

A SCANDINAVIAN ART GLASS LOT WITH A ’MEZZO’ VASE BY ANN WAHLSTROM FOR KOSTA BODA, A ’PEPPERONI’ VASE BY ERIKA LAGERBIELKE FOR ORREFORS AND A PAIR OF ’CORONA’ BOWLS BY LARS HELLSTEN FOR ORREFORS DIA.18.5CM (LARGEST), LEONARD JOEL LOCAL DELIVERY: SMALL

Servisen formgiven 1984. 4 höga champagneglas, höjd 24,5 cm. 8 coupe champagneglas, höjd 15,5 cm. 8 rödvinsglas, höjd 22 cm. 8 vitvinsglas, höjd 20 cm. 4 cocktailglas, höjd 17 cm. 4 cognacskupor, höjd 18 cm.
Erika Lagerbielke (född 1960) är utbildad vid Konstfack i Stockholm, med inriktning industridesign. Hon är professor i formgivning vid Linnéuniversitetet där hon arbetar med utbildning samt forskning inom områdena ”måltidens materialitet och kultur”, ”måltidsmiljöer som värdeskapare” och ”glasets hållbara utveckling”. Lagerbielke inledde samarbetet med Orrefors 1982, under sin studietid på Konstfack, och hon slog igenom stort med serien Intermezzo redan 1984. Några av hennes mest uppmärksammade specialprojekt är lysningsgåvan till kronprinsessan Victoria och herr Daniel Westling från Sveriges riksdag och regering 2010, Linnéuniversitetets rektorskedja 2010, Sigfridskräklan för Växjö stift 2011 samt en specialservis för Operakällaren i Stockholm 2020. Erika har belönats med priset Utmärkt Svensk Form tre gånger: Orrefors Intermezzo 1985, Orrefors Merlot 1995 och Orrefors Difference 2002 (hederspris). För sina Orrefors-serier har hon även fått utmärkelserna Formex Formidable i Stockholm, International Tabletop Award i Dallas, USA och Deco Home Award – Produkte des Jahres i Tyskland. Utöver detta har hon belönats med Prins Eugen-medaljen av HM Konung Carl XVI Gustaf för framstående konstnärlig gärning (2010) samt Stockholms stads S:t Eriks-medalj (2014). Idag finns Lagerbielkes serier Intermezzo, Difference, Metropol, Beer, Merlot, Enjoy och More i produktion för Orrefors.Vi är med från inspiration till installation av vitvaror och hushållsprodukter för hemmets alla rum; från dammsugare och rakapparater till tvättmaskiner och kompletta kökslösningar. Med lång erfarenhet, kunskap och Nordens största sortiment ger vi våra kunder råd till ett bättre hem.

Varför ska man inte ha mjölk i ölglas?
Oavsett vilket glas du väljer till din öl finns det en regel som är viktigare än alla andra: Ha aldrig mjölk i ett ölglas! Mjölken ger avlagringar som inte går bort i disken och kan skada skummet och i värsta fall påverka smaken.
Du har säkert prövat det – Du öppnar diskmaskinen för att ta ut de nydiskade glasen, bara för att konstatera att de inte ser rena ut. Istället har de fått mjölkvita fläckar, blivit matta eller fått vita ränder. Diagnosen: Dina glas har fått glaspest. Läs med här och lär hur du undgår denna irriterande ”sjukdom”.Det kan också handla om själva glasets materialsammansättning vid tillverkningen som gör att det är känsligare för ovannämnda omständigheter. Den dåliga nyheten är att det inte går att rädda eller ”bota” dina glas. Den goda nyheten är att man däremot kan förebygga så dina glas håller sig skinande och fina.

Som sagt är det dessvärre inte möjligt att bota dina glas om de har drabbats av glaspest. Men det kan också vara andra orsaker till de vita fläckarna. Det kan bero på en överanvändning av diskmedel eller att du använt maskinsaltet fel. Om så är fallet kan det skapa en slags kalkbeläggning- och i så fall är det en enkel lösning:
Glaspest, också kallat glassjuka, uppstår oftast när man diskar glasen i diskmaskin och särskilt på hög värme eller med hårt spoltryck. Glasets yta kan komma att ”ruggas av” p.g.a. det hårda vattentrycket och genom diskmedlet utsätts glaset för en basisk påverkan. Under dessa förhållanden kan ett jonbyte ske i glasets yta (korrosion), där bland annat kalciumjoner försvinner från glasytan och efterlämnar små defekter. Det är detta som kallas glaspest.Tandkräm är en effektiv metod för att få bort kalkavlagringar från glasen. Till skillnad från ättika eller citronsaft kan du inte använda tandkräm i diskmaskinen, men det är ändå effektivt. Använd en enkel vit tandkräm, inte en gel, stryk på glasen och polera med en mjuk, fuktig trasa. Funkar toppen även på badrumskranarna.

Vilket ölglas är bäst?
De bästa ölglasen för lager och pilsner är dessa:Scandi Living. Karlevi ölglas 4-pack, 46 cl. 279 kr449 kr. … Orrefors. Beer lager ölglas 4-pack, 60 cl. 442 kr749 kr. … Orrefors. Beer pils ölglas 4-pack, 47 cl. 429 kr. … Spiegelau. Beer Classics Tall Pilsnersglas 43cl, 4-pack, klar. … Kosta Boda. Friendship ölglas 50 cl, happiness.
Citronsaft är bra för att förhindra kalkavlagringar på glas och gör även att diskmaskinen doftar fräscht. Den hemliga ingrediensen i citron är en syra som bekämpar och löser upp kalkavlagringar. Så här enkelt är det: skär en citron i halvor, lägg i bestickkorgen och kör diskmaskinen. Använd inget diskmedel, utan låt citronen göra jobbet. Ihärdiga fläckar kan avlägsnas genom att gnugga med citronen direkt på fläcken. Resultatet blir fräscht och rent.

Similar Posts