Farliga Djur I Spanien

– Flodhästen är det djur i Afrika som dödar flest människor per år. Efter malariamyggan alltså. Det är om man kommer mellan flodhästen och vattnet de blir farliga. Eller mellan en mamma och hennes unge. Då springer de helt enkelt ner en, så att man blir mos.

Buffeln på Afrikas savanner kan vara ganska ilskna och tjuriga av sig. Och har imponerande horn. En kombination som inte alltid är gynnsam för den som möter den, var det visat sig. Inga säkra dödstal finns, men uppskattas till ca 200 per år.
Jodå, det verkade stämma, det jag trott mig höra. Tills helt nyligt. Enligt min googling var flodhästen länge det större vilda afrikanska djur som var ansvarigt för flest dödsfall i Afrika. Men titeln är nu övertagen av krokodilen. Bortemot 500 personer dödas varje år av flodhästen. Vi som driver denna galet nördiga reseblogg heter Gunilla och Christofer och reser överallt och alltid till intressanta platser där vi har chans att lära oss mer om världen. Vi måste ändå börja där. Det djur som det ojämförligt är allra farligt att sammanstråla med, i Afrika eller i resten av världen, är och förblir människan. Vi dödar varandra i en takt som inga andra djur kan mäta sig med.Lejonet skyr i regel hellre människan än attackerar, men i undantagsfall kan ett lejon välja en människa som byte. Även här saknas säkra dödstal, men uppskattningen blir också ca 200 döda per år.

Vad finns det för ormar i Spanien?
Det finns tre olika huggormar i Spanien. Den kantabriska huggormen (06) och två andra som går under namnen Hocicuda (07) och Áspid (08). Kantabrisk huggorm heter på svenska Vipera seoanei och ingår i huggormssläktet.
I Uganda får vi närkontakt med flodhästar. I säkerhet på en flodbåt visserligen, men jag kan ändå inte låta bli att säga till mitt resesällskap det jag alltid säger i sammanhang som dessa:

Om de lyckas fånga djuret i en av burarna är planen att skjuta det med en bedövningspistol. Sedan ska det transporteras till ett zoo i den närliggande staden Tabernas.
Nu har tjänstemän från regionens miljödepartement placerat ut flera burar med kött inuti för att locka till sig katten. Mörkerseende kameror har också placerats ut på strategiska platser. Hittills har man dock bara lyckats fånga en räv och en tam katt.

Finns det björnar i Spanien?
Picos de Europa Såväl växter som djur stortrivs i den dimmiga och fuktiga luften och i faunan återfinns bland andra varg, flera olika sortens hjortar, och också björn. I bergskedjan finns över 200 björnar, av vilka ca 30 brukar uppehålla sig inom parkens gränser.
– Från vittnesbeskrivningarna verkar det röra sig om en panter, men vi är inte säkra, säger Jacinto Navarro, sökledare och regional tjänsteman i Andalusien, till AFP.

Enligt Sky News kan den misstänkta pantern befinna sig i nationalparken Sierra Nevada. Platsen där djuret har setts ligger mellan Granada och Almeria, inte långt från Costa del Sol.
När du letar efter solresor till Medelhavet så är resebolagens broschyrer och sajter fyllda med bilder på pooler, hotell och vackra stränder. Vad du inte ser är bilder på spindlar, hajar, muränor, rockor, ormar, skorpioner och björnar. Men alla de här djuren finns i de stora charterländerna vid Medelhavet. Vi har letat upp ett litet urval av de farligaste djuren du kan träffa på när du åker på solsemester i sommar.

Ursprunget till den inhemska befolkningen på Kanarieöarna är fortfarande oklart. Flera teorier läggs fram på grundval av gravfynd, ruiner och beskrivningar som spanjorerna gjorde på 1400-talet.
Denna tes bestreds 2013 av en språkprofessor vid universitetet i Las Palmas, Maximiano Trapero. Han tror att ordet Guanche är ett samlingsnamn på olika stammar för ursprungsbefolkningen på alla Kanarieöarna, och att ordet härstammar från franskan.Det behagliga klimatet bidrog till att 15 miljoner turister besökte Kanarieöarna udner 2015. Foto: Jeff Schmaltz LANCE_EOSDIS MODIS Rapid Response Team/NASA Området är uppdelat i provinserna Las Palmas, dit öarna Gran Canaria, Lanzarote och Fuerteventura tillhör, samt provinsen Santa Cruz de Tenerife, som omfattar Teneriffa, La Palma, La Gomera och El Hierro. 15 miljoner turister besökte Kanarieöarna 2015. De flesta kom från Storbritannien och Tyskland, med Skandinavien på tredje plats med mer än en miljon besökare till Kanarieöarna.

Finns det giftiga spindlar i Spanien?
Inte för intet har tallprocessionsspinnaren kallats Spaniens farligaste djur. Eller Sveriges giftigaste insekt, eftersom den också finns på delar av Gotland. Det är insektens giftiga hår som kan åsamka människan betydande besvär. Här i Spaniens tallar bor dessa otäcka larver under vintern.
Kanarieöarna tillhör Spanien men ligger geografiskt sett i Afrika i och med att de ligger i Atlanten utanför Marocko och Västsahara. Från närmaste kanarieön är det bara 115 kilometer till den afrikanska kontinenten. Dessa vulkaniska öar är idag den överlägset mest populär destinationen för skandinaviska turister.

Från 1478 till 1496 blev resten av Kanarieöarna erövrade av spanjorerna i ett blodigt krig där urbefolkningen bjöd kraftgt motstånd. Många dödades eller dog av epidemier under denna period. Återstoden av ursprungsbefolknignen assimileras med den spanska.
Gillar man att vandra i fjällen och naturen, kommer du knappast bli uttråkad på Kanarieöarna. Landskapet präglas av vulkaniska berg, raviner och branta kuster.

Det geografiska läget och statusen som en frihamn gör Kanarieöarna har viktiga bunkerportar för sjöfartstrafiken mellan Europa och andra delar av världen.
Kanarieöarna har varken giftiga ormar, giftiga insekter, stora kattdjur eller andra djur som skulle kunna skada människor, så du behöver inte oroa dig för farliga djur.Las Palmas på norra Gran Canaria har en medeltemperatur på 17 grader i januari och 23 grader i augusti och september. På södra sidan av Gran Canaria är den normalt 4,8 grader varmare än i Las Palmas.

Vad som lockar turister till Kanarieöarna är ett stabilt, varmt klimat med cirka 20 grader i medeltemperatur under hela året, massor av sol, massor av fina stränder, vacker natur och en inte alltför lång eller dyr resa från de skandinaviska länderna.Även om det finns många turister, täcker inte turistanläggningar mer än 1,76 procent av ögruppens landareal, mest på Fuerteventura och minst på El Hierro.Jordbruket är en annan viktig industri på Kanarieöarna. Totalt odlades 900,086 ton jordbruksprodukter till ett värde av 500-600 miljoner euro på Kanarieöarna under 2009.

Finns det skorpioner i Spanien?
I Spanien, liksom i flera andra sydeuropeiska länder, är det inte ovanligt med skorpioner. Dessa skorpioners sting är inte dödliga men kan orsaka ordentlig smärta.
Calima blir ofta förväxlat med Scirocco, även kallad sirocco, men detta är något annat. Scirocco uppstår när det råder lågtryck över Medelhavet från Atlanten, när det finns starka västliga vindar med varm, torr luft som kan innehålla sand damm. Dessa blåser norrut från Nordafrika över Medelhavet, där det blir tillfört fukt, och in över Sydeuropa.

Finns det farliga djur i Medelhavet?
Medan de flesta människor simmar säkert, finns det djur som hajar, barracuda och maneter i Medelhavet som vid sällsynta tillfällen har attackerat människor.
Av däggdjur som lever i det vilda finns kaniner, möss, råttor, fladdermöss och berberekorn (enbart Fuerteventura). I havet finns 20 valar och 4 havssköldpaddearter.

Även om det normalt är låg nederbörd, kan det bli en hel del regn under vintern. Detta gäller särskilt de västra Kanarieöarna, La Palma, El Hierro, Teneriffa och La Gomera.Gigantödlan (Gallotia stehlini) på Gran Canaria kan bli 80 centimeter lång. Denna art finns uppräknad på listan över utrotningshotade arter, men risken för att den kommer att försvinna är relativt liten och den är inte skyddad.

De bebodda Kanarieöarna är: Fuerteventura, Gran Canaria, El Hierro, La Gomera, Lanzarote, La Palma, Teneriffa och den lilla ön La Graciosa norr om Lanzarote.
De första Kanarieöarna föll under spanskt styre när normandern Jean de Béthencourt erövrade Lanzarote, Fuerteventura, El Hierro och delar av La Gomera under perioden 1402-1405. Bland de mest kända är drakblod träd, kanariepalm och kanarietall (Pinus canariensis), med stora kottar och långa barr som är förenade i grupper om tre. I motsats till den skandinaviska granen växer kanarietall på höga höjder, från 800 till 2000 meter över havet. Eftersom de inte hade några fartyg levde ursprungsbefolkningen på Kanarieöarna troligen isolerade på varje kanarieö i grottor och runda stenhus tills spanjorerna tog över på 1400-talet.Det finns också en ganska ny teori om att det inte var hundar, utan stora sälar som romarna som kom till Kanarieöarna såg, och som gav upphov till namnet. Det latinska namnet för säl är ”Canis marinus”, dvs sjöhund.

Finns det några speciella djur i Spanien?
Djurlivet här präglas också av vildsvin, bergsgetter, hjortar, mufflon, storkar, med mera. Den världsberömda andalusiska hästen som är en blandning av spanska och arabiska hästar härstammar också från trakterna. Den andra nationalparken är berget Sierra Nevadas fina nationalpark.
Många skandinaver väljer att tillbringa vintern, eller har flyttat permanent till en av Kanarieöarna. Gran Canaria är särskilt populärt för svenskar och norrmän som bor permanent eller tillbringar vintern på Kanarieöarna.På spanska kallas de Islas Canarias, det vill säga ”Hundöarna” (Cane betyder hund på latin), som kan hänföras till de många stora hundar som finns på Kanarieöarna.

Fransmannen Jean de Béthencourt landade på Lanzarote i 1402, och använde beteckningarna guenchir och guenche på urinvånarna. Bethencourt var före de spanska Kanarieöarna.
Idag finns det ingen som är direkta ättlingar till den inhemska befolkningen på Kanarieöarna. Språket har bara några meningar och några ord, ortsnamn och släktnamn bevarade. Någon likhet eller släkskap med andra språk är inte bevisat.Blåfink, kanarieduva, kanariefågelkung och Kanariegransångare är alla inhemska arter. Kanaripiplärka och kanariesvala finns både på Kanarieöarna och Madeira och kanariirisk (vilda versionen av kanariefågel) finns på Kanarieöarna och Azorerna.

Andra saker som odlas bär land annat spannmål, bönor, gurka, zucchini, morötter, apelsiner, citroner, papaya, mango, ananas, oliver, kryddväxter och sallader.
Gigantödlorna på La Gomera (Gallotia bravoana, upp till 40 cm långa) är den enda kanarieödlorna som nämns, och man arbetar aktivt för att rädda dessa arter. Ödlorna på El Hierro (Gallotia Simonyi, upp till 60 centimeter) nämns på listan över utrotningshotade arter, men är inte listad som skyddad.Ett unikt väderfenomen som då och då påverkar Kanarieöarna kallas Calima. Torra och varma östanvindar blåser från Afrika från Atlanten och tar med sig sanddamm från Sahara. Detta medför att temperaturerna på Kanarieöarna blir mycket höga.Anledningen till det stabila klimatet på Kanarieöarna är Kanarieströmmen i kombination med de nordöstra passadvindarna som blåser större delen av året. Kanarietrömmen svalkar och jämnar ut temperaturskillnader i olika årstider.

Nyare teorier hävdar också att namnet kommer efter ett Berber-folkslag som kallas ”canarii” eller från det afrikanska folket Gannaria som befolkade fastlandet öster om Kanarieöarna.
Teneriffa har också en gigantisk ödla, Gallotia inter, som kan bli upp till 50 centimeter lång. Denna art ansågs för några år sedan vara hotad, men senare upptäcktes stora kolonier på Arona-berget.I regionen Extremadura, nära den portugisiska gränsen, ligger Monfragüe, en nationalpark som verkligen sticker ut. Vackra ängar, urgammal skog – och så fåglar. Monfragüe är en av Europas bästa platser för fågelskådning och är hem för några av kontinentens mest sällsynta arter. Med detta sagt behöver du inte vara ornitologiskt lagd för att uppskatta parken. Här finns även flera vackra vandringsleder, förhistoriska grottmålningar och en hel uppsjö av andra aktiviteter att sysselsätta sig med. Turespaña – Spaniens Institut för Turism är ett organ som fått i uppdrag av den spanska staten att marknadsföra Spanien som en turistdestination. Turespaña bedriver sin verksamhet genom ett nätverk av 33 strategiskt placerade turistbyråer runt om i världen som interagerar lokalt med resebranschens olika aktörer, opinionsbildare och resenärer. Spanien är det land i Europa som har den största biologiska mångfalden och den största skyddade ytan. Landet har ett mycket varierande klimat vilket gör det möjligt att bedriva ekoturism under hela året.Spanska Turistbyrån i Stockholm, som är Turespañas kontor i Sverige, har till uppgift att bistå den spanska turismsektorn genom marknadsföring av Spanien med hjälp av olika arrangemang som riktas till så väl verksamma inom resesektorn (presentationer, workshops, vidareutbildningar för agenter, deltagande i mässor mm) som till allmänheten (reklamkampanjer, aktiviteter i sociala medier och event), och genom analys och marknadsrapporter. För att stärka och positionera Spanien som resmål arbetar Spanska Turistbyrån även aktivt inom kommunikation och PR.

Vilka farliga djur finns det i Spanien?
Farliga djur i SpanienPinjemasken (larven)Detta är hämtat från tidningen Sydkusten.es den 13 feb. 2016.Pinje- eller processionslarven är extremt giftig. … Tusenfotingen (Escalopendra)Seoane’s Viper.Falsk Hasselsnok.Montpellier Snake (Malpolon monspessulanus)Buthus Occitanus – Escorpion Amarillo.
Kanarieön La Palma ståtar med egen nationalpark. Caldera de Taburiente är en stor krater som bildats av vulkanisk aktivitet under tiotusentals år och som bjuder på en av ögruppens mest dramatiska naturupplevelser. Och det är inte bara naturen som är fängslande, även historien har sina dramatiska inslag. Som när Spanien erövrade Kanarieöarna på 1400-talet. Enligt legenden stod den sista striden mellan spanjorerna och lokalbefolkningen guancherna just här i Caldera de Taburiente. I dag är det desto lugnare vid vulkanen och kraterns sidor, upp till 2 000 meter höga och täckta av lagerträd och tallar, är perfekta för vandring.

Bergskedjan Picos de Europa ligger bara ett par mil från den spanska atlantkusten och närheten till havet sätter sin prägel på naturen. Såväl växter som djur stortrivs i den dimmiga och fuktiga luften och i faunan återfinns bland andra varg, flera olika sortens hjortar, och också björn. I bergskedjan finns över 200 björnar, av vilka ca 30 brukar uppehålla sig inom parkens gränser. Picos de Europa har två turistsäsonger. Vintertid flockas skidåkarna (det finns inga skidorter inne i parken, men väl tre intill) och på sommaren besöks området av vandringsentusiaster. Här finns utmanande leder även för den mest erfarne hajkaren.
Ordesadalen i Pyrenéerna är sedan 1918 en nationalpark med över 3 000 meter höga Monte Perdido, ”Det förlorade berget”, i centrum. Dramatiska bergsmassiv och djupa dalar. Snötäckta toppar och spegelblanka sjöar – Ordesa y Monte Perdido är perfekt för dig som är på jakt efter äventyr med vackra vyer. Bergsklättring står förstås på programmet, men även forsränning i de vilda vattendragen, extrem cykling, paragliding och mycket annat.Ons, Sálvora, Ciés och Cortegada – där har du öarna som utgör den avlägsna nationalparken Islas Atlánticas i Galicien. Det ömtåliga ekosystemet på öarna skyddas av restriktioner och under delar av året är parken stängd för besökare. Sommartid står dock dörrarna öppna. Ja, då kan du till och med campa på Islas Atlánticas. Hit tar du dig enklast med färja och under sommaren är trafiken regelbunden från hamnarna i Vigo, Baiona och Cangas.

Finns det krokodiler i Spanien?
Varför inte besöka Europas enda krokodilpark som ligger i Torremolinos? Här finns 300 krokodiler varav de tyngsta väger så mycket som 600 kilo. Enrique Prieto, direktör på Crocodiles Park, försäkrar dock att ingen behöver vara rädd. Krokodilerna är mycket farliga men inte för besökarna.
Att upptäcka Spanien med tåg är en naturupplevelse och något utöver det vanliga. Färdas fort, bekvämt och klimatsmart till alla delar av landet. Nedan tipsar vi om några av de trevligaste rutterna, välkommen ombord!

Vi som driver bloggen heter Kerstin och Eyal och är 50-plussare som gillar natur, vandringar och resor i avkopplande tempo. Häng med på våra upptäcktsfärder!
Very good photos and good explanations. Luckily, I do not know anyone who has been threatened by these animals. And I’m glad if I never have them near to me …På Mallorca lägger fjärilen sina ägg på tallbarr under sensommaren. Under vintern äter larverna tallbarr under nätterna och är i bona under dagarna. När larverna går in i sitt sista stadium – på Mallorca framåt mars – lämnar de bona i träden och ses då i stället på marken. Då bildar de långa rader, processioner, av larver som är på jakt efter lämplig mark att förpuppas i.Inte för intet har tallprocessionsspinnaren kallats Spaniens farligaste djur. Eller Sveriges giftigaste insekt, eftersom den också finns på delar av Gotland. Det är insektens giftiga hår som kan åsamka människan betydande besvär.Ja fy både min 2-åriga son och man råkade ut för dessa när vi var på Mallorca i år. Min son fick HEMSKA utslag över hela kroppen! Det var fruktansvärt. Att de även finns på Gotland var dock en nyhet för mig! Läskigt

Förutom hälsoproblem kan tallprocessionsspinnaren förstöra träd. Är de tillräckligt många kan deras enahanda kost av tallbarr allvarligt skada tallarna. På Mallorca bekämpas tallprocessionsspinnaren dels genom att locka in larverna i fällor, dels genom att plocka ner och bränna bon.
Du har kanske sett tallprocessionsspinnarens bon i tallarna, antingen på Mallorca eller på spanska fastlandet. Eller undrat över en lång rad av larver på marken. Lyckligt ovetande om att du var snubblande nära en riktig otäcking.Tallprocessionsspinnare är knappast skräckinjagande, snarare oansenlig och den gör inget väsen av sig. Men bakom detta oskyldiga sken döljer sig ett av Spaniens farligaste djur.

I Frankrike, Spanien och Tyskland är det okej att äga en tiger. Det kan det bli ändring på efter ett nytt EU-förslag som vill förbjuda handel och privat ägande av exotiska djur, genom att införa en gemensam ”positiv lista” över djur som är lagliga att äga i EU.

Cypern, Malta, Litauen och Luxemburg är initiativtagarna till förslaget och enligt länderna hotar handel av exotiska djur den biologiska mångfalden i Europa och att djuren kan bära på många sjukdomar som kan vara farliga för oss människor.
SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.Belgien var först ut i Europa att istället införa en ”positiv lista” för över tjugo år sedan. På djurparken i Oudsbergen tar man hand om olika djur som beslagtagits eller räddats och som ofta varit någons husdjur.

I Sverige har man redan en ”negativ lista” över djur man inte får äga som privatperson, som apor och olika rovdjur. Men bland länderna i Europa ser det mycket olika ut.
”Huggormsbett gör oftast ont och visar sig för det mesta som två små hål eller prickar bredvid varandra på huden. Det är vanligt att det runt bettet uppstår en svullnad som kan sprida sig längs den drabbade kroppsdelen” skriver svenska landstinget på sin sjukvårdsupplysning.

De har inga naturliga fiender vilket gör att de förökar sig och numera finns i de norra delarna av Spanien. Till skillnad mot andra getingar så sticker den asiatiska getingen flera gånger. Enda lösningen är att dyka under vatten om du nu har nära till vatten vill säga. Annars är det antihistaminer mot svullnad och smärta som gäller.
Att bli biten av en huggorm kan leda till väldigt olika reaktioner. En del får bara en obetydlig svullnad, medan andra kan bli mycket sjuka. Hur starkt man reagerar beror på mängden gift som kommit in i kroppen och var man blivit biten. Ålder och kroppsvikt har också betydelse. Barn, gamla och gravida är särskilt känsliga.

Rädslan för ormar bygger oftast på fantasier eller mardrömmar. Ormar föredrar i verkligheten att fly och är i regel väldigt skygga. Enligt ormexperter upplever ormen ett hugg som mycket traumatisk och den får kämpa för att producera gift. Därför föredrar den alltid att fly.
Den är olivgrön till färgen, tjock som en underarm och flera meter lång. Kanske har du sett ödlesnoken under en promenad i Spaniens härliga vildmark. Tillsammans med Spaniens tre olika huggormar, Europas svarta änka och den gula skorpionen är ödlesnoken bland de djur som kan få hjärtat att slå lite extra fort… Av Ola Josefsson I Spanien finns också den gula skorpionen som du kan se i nattmörker eftersom den ger ifrån sig ultravioletta strålar. Den är ganska vanlig i Spanien och jag känner de som fångat den och lagt den i glasburk med sprit för att konservera den för att visa upp den för gäster som kommer på besök; ”titta här vad vi har i Spanien!” Hur känner du igen ett allergiskt utslag? Enligt uppgifter från SEAIC (Sociedad Española de Alergología e Inmunología Clínica) märker du det först genom klåda och utslag på området där du blivit biten. Om det inte behandlas i tid kan symtomen leda till kräkningar, kvävning, medvetslöshet och i värsta fall döden.Ibland har jag hört folk kommenterat att Spanien har farliga spindlar och skorpioner. I regel handlar det mer om myter än om verklighet. Som den europeiska svarta änkan exempelvis.Det som myndigheterna fruktar mest i framtiden är asiatiska getingar. 2010 kom en sändning gods från Kina till Frankrike. Med godset följde en fripassagerare som inom sin art beskrivs som en ”jätte”. Därefter har flera asiatiska getingar observerats i Europa.

Barn är känsligast då de väger mindre vilket gör att giftet påverkar mer. De är nyfikna på saker, skrapar och kliar mer på bett vilket kan leda till infektioner säger doktor Dolores Hernández vid allergiavdelningen på sjukhuset La Fe i Valencia som kommer med vissa råd.
På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.Jag brukar berätta episoden när jag får frågor om Spaniens vilda djur. Jag fick berättat för mig den gången att det troligtvis rörde sig om en ”stegorm” som jag hade dödat. Ja, det var namnet på ormen enligt några Spaniensvenskar. Ett smeknamn givetvis som kommer sig av att ormen är flera steg lång…Den gula skorpionen (8 cm) finns främst i provinsen Almerias öken samt i regionen Murcia i sydöstra Spanien. Den gömmer sig bland stenar. Den gula skorpionen är inte lika giftig som sin nordafrikanska släkting. Men stinget som den utdelar är mycket smärtsamt och du får blåsor. Du kan även drabbas av yrsel och feber eller känna dig allmänt dålig. Desinficera området på huden och ta antihistaminer eller annat som motverkar allergier.

Finns det farliga hajar i Spanien?
Det finns hajar i de flesta vattnen på jorden. I Medelhavet finns cirka 20 olika sorter. Nyligen fick några badgäster syn på en tre meter lång haj vid stranden Torreblanca i Fuengirola mellan Torremolinos och Marbella i Spanien, rapporterar lokala medier.
Nej, det var ingen plastpåse. Det var en jätteorm som rörde sig över gårdsplanen på väg mot dörröppningen. Jag tog ett par snabba steg, greppade tag om trädsågen och fortsatte ett par meter till – och blev stående framför ormen som hade stannat upp.

Blir du biten får du rejält ont och giftet kan också leda till problem med både hjärta och lungor. Uppsök sjukhus så fort du kan om du blir biten. Sök sjukhusvård direkt! Nu är risken att bli attackerad av en varg mikroskopisk. Det beror bland annat på att det bara finns några hundra vargar runt om i vårt land. Dessutom går vargar endast mycket sällan till attack. Det finns inga tecken på attacker på människor på långt över 100 år. Ett otäckt djur som du gör bäst i att hålla dig borta från är den portugisiska örlogsmaneten. Det är en blåsmanet som räknas som en av de absolut giftigaste maneterna på jorden. Det mest spektakulära? Tentaklerna kan vara upp emot 50 meter långa! Tentaklerna fortsätter dessutom vara giftiga även om maneten själv dör. Se upp på stranden!

Ett annat djur på vår topplista över farliga djur i Portugal är den europeiska skorpionen. Ja, du läste rätt – det finns skorpioner i Europa. Den här rackaren har ett gift som orsakar ganska milda reaktioner, om man inte är allergisk det vill säga!

Som du ser finns det farliga djur både lite här och där i världen, inklusive i Sverige! Det betyder dock inte att farorna ruvar överallt. Du ska snarare ha en enorm otur om du träffar på ett farligt djur som dessutom åsamkar dig skada på något sätt. Det skadar dock aldrig att vara försiktig, särskilt i Sydostasien, i Australien och i alla tropiska miljöer.Myggan är världens farligaste djur och myggan är också det farligaste djuret på Bali. Den är inte bara irriterande med sitt surrande och bitande, den kan också sprida sjukdomar. Några av de vanligaste är:

Ska du ut och resa? Då kan det vara bra att känna till vilka giftiga eller aggressiva djur som du bör vara uppmärksam på. Eller så är du bara nyfiken! Hur som helst, här är vår stora lista på farliga djur i olika länder och världsdelar. Vi börjar med Sverige. Giftet är otroligt kraftfullt och kan döda inom bara ett par minuter. Det beror på att det förstör kroppens vävnader och stör både hjärta och lungor. En lista på farliga djur i Thailand måste bara ha med den här otäckingen! Det finns många farliga ormar i Thailand. En av de farligaste är kungskobran. Den är inte bara mycket giftig utan också mycket stor. Det är inte ovanligt att den blir 4, 5 eller till och med 6 meter. Lite extra problematiskt är kungskobran inte direkt är skygg av sig. Det är snarare så att den gärna drar sig till platser där det finns mycket folk.

Ett annat exempel på farliga djur på Bali är den vitfenade revhajen. Med sina tänder kan den göra ordentlig skada. Det finns dock inte så många av den här arten och det är egentligen bara vid dykningar djupare ner som man kan få syn på den. Drakfisken är giftig och giftet kan orsaka alla möjliga fysiologiska besvär. Smärtan är bara ett av dessa. Det är sällsynt att dö av drakfiskens gift, men det är inte värt att chansa! Kroatien är en destination som blir mer populär för varje år. Med all rätt, tycker vi! Här är Medelhavet kanske som bäst. Finns det då farliga djur i Kroatien att se upp för på en semesterresa? Det finns inte så många, men vi måste nämna ett par stycken.Kanarieöarna är ett semesterparadis nästan året om. För oss svenskar är temperaturerna på högsommarnivå och det är många som lämnar vårt avlånga land för en vecka eller två när det är vinter här hemma. Finns det då några farliga djur på Kanarieöarna och farliga djur på Gran Canaria att hålla utkik efter?Hur är det med grannen Nya Zealand? Här finns faktiskt inte så många farliga djur över huvud taget. Landet på andra sidan jordklotet är dock hem för ett av världens längsta ortsnamn!Vi har inte många giftiga djur i vårt land. Det giftigaste djuret i Sverige är huggormen. Skulle man bli biten av den sicksack-mönstrade ormen kan man för det första få rejält ont och bli mycket svullen. Giftet kan också orsaka yrsel och kräkningar. Det giftigaste djuret i Grekland är förmodligen muränålen. Det här havslevande djuret, som måste vara en av de fulaste arterna som finns på jorden, har ett bett som gör otroligt ont. Ålen har också ett sekret som innehåller ett nervgift. Den enda riktigt giftiga arten på Gran Canaria är en tusenfoting, scolopendra morsitans, som faktiskt kan bli över 20 centimeter lång. Den är nattlevande och extremt skygg, så det är svårt att ens få syn på en (och än mindre bli biten av en).

Spanien är ett stort land med flera olika klimat. Det gör att det inte är alla djurarter som finns i alla delar av landet. Några finns dock lite varstans och här ska vi kika på 9 farliga djur i Spanien.
Det giftigaste djuret i Spanien är nog ändå aspishuggormen. Ett bett av den här arten kräver att du åker in till sjukhus omedelbart. Lyckligtvis finns den bara i bergen i norr, så om du semestrar någon annanstans är du säker!

Bland farliga djur i Japan måste vi först nämna den japanska blåsfisken, fugu. När den simmar omkring i havet är den inte farlig på något sätt. Dess kropp innehåller dock stora doser nervgift, tetrodotoxin, och när man skär upp den för sushi krävs det att man skär rätt! Annars finns stor risk för förgiftning, paralysering, andningsnöd och död.
Djuren i Sverige är egentligen ganska harmlösa. Det finns inte så många arter som är giftiga eller aggressiva mot människor. Det betyder dock inte att vi är helt förskonade från faror!Den portugisiska örlogsmaneten är ett annat farligt djur i Grekland. Den finns överallt i havet så du kan träffa på den på Kreta, på Rhodos, på Kos och alla andra öar. Ett sting av den här maneten gör otroligt ont och det finns fler potentiella negativa hälsoeffekter än vad man kan räkna till.

En annan insekt att hålla ögonen på är skorpionen. Det finns några stycken arter runt om i landet som är giftiga. Lyckligtvis är giftet inte särskilt kraftfullt mot människor, men det kan ändå göra rejält ont.Det är inte det kubformade huvudet som är problemet, utan de långa trådarna med dess taggar. Det är här som giftet finns. Även här gäller att du måste ta dig till sjukhus snabbt.

Giftet från ormen kan sätta en mängd funktioner i kroppen ur spel. De mildare effekterna är svullnader och rodnader. Vill det sig illa kan du hamna i koma med risk för att du dör.
Semestermålet Grekland lockar med god mat, mycket sol och en hel del kultur och historia. De djur vi ska berätta om här lockar förmodligen inte lika mycket. Här är kort om farliga djur i Grekland! Vi måste också nämna vargen som ett av Sveriges farligaste djur. Den är farlig eftersom den är otroligt aggressiv när den går till attack i flock. Den är snabb, stark och har sylvassa tänder! Apropå bett så finns faktiskt krokodiler i Costa Rica, och alla vet ju att krokodiler är minst sagt lömska och dödliga. Lyckligtvis är det ganska lätt att få syn på en krokodil och hålla sig borta från den!Kan man dö om man blir biten av en huggorm? Det är ytterst ovanligt. Dödsfall inträffar ungefär en gång var tionde år. De som dör har ofta andra fysiska besvär som förvärras av huggormens nervgift.Det finns många farliga djur i Afrika, allt från den lilla myggan till den stora noshörningen. Det är klokt att läsa på om vilka farliga djur som finns att möta dit du tänker resa.Portugal ligger ju i Europa och vår världsdel är inte direkt känd för att ha mängder av giftiga, dödliga och läskiga djur. Det finns dock några som vi måste nämna bland farliga djur i Portugal.

Ekprocessionsspinnaren (långt namn!) är en larv som älskar att tugga i sig eklöv. Den är så glupsk att den kan förstöra mängder av skog på nolltid. Den är dessutom giftig för oss människor. Längs hela kroppen sitter små hår som kan orsaka alla tänkbara allergiska reaktioner och besvär.Vi börjar med svarta änkan-spindeln. Den här lömska insekten håller sig gärna gömd men när den hotas så gäller det att hålla sig borta. Giftet är kraftfullt och det finns en risk att man dör av det. Dock ska man ha rejäl otur och dessutom ha dålig hälsa (eller vara gammal) om risken ska vara av det större slaget.

Det farligaste djuret i detta härliga land är ändå pilgiftsgrodan. Den finns i lite olika varianter och alla är vackra. Det gäller dock att hålla sig på avstånd. Giftet är kraftfullt och skulle det komma in i kroppen kan det orsaka både förlamning och hjärtstillestånd. Det är i havet som de flesta hoten finns. Skorpionfiskar och sjöborrar kan orsaka rodnad och smärta med sina stick. Detsamma gäller ett par av de arter av maneter som finns omkring öarna. Hajattacker inträffar över huvud taget inte. Det är i samband med trafikolyckor som älgen är ett av Sveriges farligaste djur. Tänk dig själv: att krocka med ett djur som väger upp emot 500 kg kan göra rejält med skada! Enligt Folksam dör omkring fem personer i älgolyckor varje år.Älgen är farlig på grund av sin storlek! Samtidigt är den inte farlig i sig och det är förmodligen ingen någonsin som har blivit dödad av en älg ute i skog och mark.

Getingar, och särskilt bålgetingar, är antagligen de farligaste djuren i Sverige. De är alltså inte bara väldigt jobbiga i sig, utan också potentiellt livshotande!
Vi måste också nämna sjöborren. Den variant som finns på Bali har rejäla taggar som gör hål på huden och sprutar in gift i kroppen. Den är dock inte dödlig på något sätt.De är inte bara otäcka med sina många ben, de är också giftiga! Thailands tusenfotingar är inte som våra svenska motsvarigheter. De kan bli flera decimeter långa och de är dessutom aggressiva.

Vi måste också nämna lite extra om den blåringade bläckfisken. Den är vacker med sina blå ringar, men den är samtidigt en art du ska hålla dig borta ifrån. Den blåringade bläckfisken är nämligen mycket giftig. Giftet är ett nervgift som orsakar förlamning och till slut kan man inte andas.
Costa Rica är ett tropiskt land och därför kan du per automatik räkna med att det finns en hel del djur att hålla sig borta ifrån. Ska du resa till det här härliga landet i Mellanamerika? Läs då här om farliga djur i Costa Rica.

Finns huggorm i Spanien?
Rent generellt betraktas huggormar som lever i Pyrenéerna, Sierra Nevada och nordvästra Spanien som extra giftiga. I övriga delar av Spanien beskrivs huggormen som giftig. Huggormen finns i skogar och på torra platser med enstaka vegetation. Huggormen i Spanien blir normalt mellan 45 till 80 centimeter.
Ormar finns det gott om i landet, och en del av dem är mycket giftiga. Ett exempel är fer-de-lance ormen som är en slags huggorm med ett bett som kan vara dödligt. Ett annat är ögonfranshuggormen.

Hunden är kanske det farligaste djuret i Sverige alla kategorier. Det finns flera hundra tusen hundar och att bli biten är långt ifrån ovanligt. Allt som oftast är det ägaren själv som blir biten och får göra en tur till sjukhuset.
Farliga djur finns överallt på jorden (förutom möjligen på Antarktis!). Vissa är små medan andra är stora, vissa verkar oskyldiga medan andra är farliga på alla sätt och vis.Det farligaste djuret på Bali är dock kanske hunden. Det finns en hel del herrelösa hundar som stryker omkring och med ett bett kan de sprida en hel mängd sjukdomar, däribland rabies. Makaker, som också finns lite överallt, kan också sprida rabies. Andra farliga djur i Costa Rica är de stora kattdjuren som lever i djungeln. Puman är ett exempel, jaguaren ett annat. Även de här djuren är lätta att hålla sig undan från, men skulle du möta en puma ansikte mot ansikte ligger du illa till! Bali är verkligen ett paradis med sin lummiga natur, sina otroliga stränder och den fantastiska gästfriheten. Frågan är då om det finns farliga djur på Bali? Svaret är att det finns en hel del, framför allt giftiga djur.När getingen sticks kommer dess gift in i kroppen. Giftet kan orsaka allergiska reaktioner som, bland annat, kan störa blodcirkulationen i kroppen. Det gäller för alla getingar och särskilt bålgetingen är mest farlig eftersom dess gift är extra kraftfullt.

Australien är hem för en mängd djur som kan skada oss människor på ett eller annat sätt. Faktum är att flera av världens giftigaste och farligaste djur finns på den stora ön. Det är alltså inte bara söta koalor du kan hitta på en semester till Australien!

Similar Posts