Fiat Tipo Street Kombi

Tyvärr måste vi hindra dig från att skicka fler intresseanmälningar just nu. Vi måste bara verifiera att du inte är en robot. Hör av dig till oss på 08-23 30 00 om du vill att vi hjälper dig att skicka fler.För Fiat blev det en svår omställning när Italien öppnade upp mer för utländska biltillverkare, främst de japanska. De tullar som Italien tidigare haft för att säkra de italienska tillverkarna togs bort och detta drabbade Fiat som tidigare dominerat helt. Ägarfamiljens överhuvuden Giovanni Agnelli och Umberto Agnelli avled med korta mellanrum. Idag finns yngre familjemedlemmar i koncernledningen i FCA, bland dem John Elkann som ordförande och Andrea Agnelli som ledamot. Drivande i omstruktureringarna har Sergio Marchionne varit som blev Fiatchef 2004. Marchionne har minskat byråkratin och drivit på framtagandet av nya bilmodeller. Resultatet är att Fiat återigen går med vinst.

Under senare år har Fiat haft stora problem med olönsamhet, dock tycks trenden ha vänt då Fiat var en av få tillverkare som ökade försäljningen när alla andra biltillverkare kraftigt tappade försäljning under 2008. En allians med General Motors misslyckades och GM valde att dra sig ur efter att ha ägt 10 % av Fiat. Fiat har lanserat en rad nya modeller för att råda bot på problemen. Det har också skett en viss renodling av koncernen då man sålt ut annan tillverkning. Fiat har haft stark draghjälp av senaste årens miljödebatt, eftersom man ligger i framkant bland de europeiska tillverkarna på miljöområdet. Dessutom tog Fiatkoncernen över den amerikanska Chryslerkoncernen och har inlett sin comeback på den nordamerikanska marknaden även för de egna märkena Fiat och Alfa Romeo.

1936 kom den italienska folkbilen Fiat 500, populärt kallad ”Topolino” som kom att tillverkas till 1950-talet. Fiat hade redan etablerat sig som framgångsrik småbilstillverkare med modeller som 509 och 508 Balilla, när man 1936 presenterade sin minsta modell 500 Topolino. Till skillnad från många andra småbilar från den här tiden hade Topolinon vattenkyld fyrcylindrig motor, synkroniserad växellåda, individuell framhjulsupphängning och hydrauliska bromsar. Topolinon blev en stor framgång och tillverkades i drygt 110 000 exemplar.
Under storhetstiden hade Fiatkoncernen med dess olika märken mellan 70 och 90 % av den italienska bilmarknaden. 1969 köpte Fiat upp Lancia. Fiat hade under en period 15 % av Citroën. Autobianchi som startades som ett samarbetsprojekt år 1955 mellan Fiat, Pirelli och Bianchi och blev en del av Fiat när det integrerades med Lancia. 1974 inledde Fiat sitt samarbete med Klöckner-Humboldt-Deutz inom nyttofordon vilket skapades en ny lastbilskoncern, Iveco. Fiat Veicoli Industriali S.p.A. med Fiats dotterbolag Lancia Veicoli Speciali S.p.A., OM från Italien och franska UNIC, slogs då samman med Magirus-Deutz från Västtyskland. 1975 började Iveco sin verksamhet. 1980 blev Fiat ensam ägare av Iveco. 1986 köpte Fiat upp Alfa Romeo och därmed fick man bredvid Lancia bilar i de större personbilsklasserna som ersatte Fiats egna motsvarigheter. 1986 tog samarbetet med spanska Seat slut sedan Seat blivit en del av Volkswagen AG. 1988 ökade Fiat sitt aktieinnehav i Ferrari till 90 %. Under sämre tider sålde man av delar av aktierna och ägde 56%. Idag är Ferrari avknoppat från Fiatkoncernen.Fiats tillverkning av mellantunga och tunga lastbilar i Iveco ägs numera av CNH Industrial. Fiat tillverkar genom Fiat Professional fortfarande mindre transportfordon och lätta lastbilar.

Var tillverkas Fiat Tipo?
Den nya Fiat Tipo är en sedan som tillverkas i Tofaş-fabriken i Bursa, Turkiet.
Fiat har varit duktigt på att ge licenser på sin tillverkning, till bland annat Tyskland (NSU-Fiat/Neckar), Österrike (Austro-Fiat, senare Steyr-Puch), Jugoslavien (Zastava), Polen (Polski Fiat, FSO), Spanien (Seat), Turkiet och Indien. Fiats tillverkning i Polen är idag en av företagets viktigaste och den har en lång tradition som sträcker sig tillbaka till mellankrigstiden. Den sovjetiska ur-Ladan (VAZ) var i grunden en Fiat som Sovjetunionen köpte licensen till. 1966 fick Fiat i uppdrag att bygga upp den sovjetiska licenstillverkningen i staden Toljatti (Togliatti), döpt efter en italiensk kommunistledare. Den första bilen rullade ut ur fabriken i Toljatti 1970. Fiat har också en lång tradition i Sydamerika med tillverkning i Brasilien. När Fiats tillverkning var som störst fanns man i ett 20-tal länder runt om i världen.Fiat är ett italienskt bilmärke. Namnet är en akronym av Fabbrica Italiana Automobili Torino (och fiat på latin betyder låt det bli gjort). Fiat ingår sedan januari 2021 i koncernen Stellantis. I Stellantis-koncernen ingår även de italienska märkena Lancia, Alfa Romeo och Maserati. Företaget har under decennier letts av familjen Agnelli och i Italien har företaget under lång tid haft en dominerande ställning. Nyttofordonstillverkning återfinns numera i CNH Industrial som inte ingår i Stellantis men kontrolleras av familjen Agnellis bolag Exor. Fiat har vunnit utmärkelsen årets bil flest av alla bilmärken genom åren.

Fiat har också haft samarbeten med andra biltillverkare. Under 1980-talet samarbetade man med Saab i De fyras klubb och modellerna Fiat Croma och Lancia Thema har stora likheter med Saab 9000 och Alfa Romeo 164. Under 1990-talet gick man in i ett samarbete med PSA-koncernen med Peugeot och Citroën. Från samarbetet med PSA härstammar bl.a. Fiats MPV-modell Fiat Ulysse.
Under kriget bombades Fiats fabriker av allierat flyg men återuppbyggdes efter kriget. 1948 var 60 000 anställda vid Fiat-verken. Gianni Agnelli blev vicepresident i Fiat 1953 som då leddes av Vittorio Valletta efter farfaderns död 1945. Agnelli tog över ledningen av Fiatkoncernen 1966. Fiatkoncernen ägde tidigare CNH Global (Case Construction, Case IH, Flexi-Coil, Kobelco, New Holland, New Holland Construction och Steyr) och Fiat-Hitachi Construction. Fiat ägde tidigare även skotertillverkaren Piaggio. Fiat har även tillverkat tåg; en känd tågtyp i Sverige är Y1 som är en oelektrifierad motorvagn och som åker på små länsbanor i bland annat Småland, i Kinnekullebanan och i Värmland. Under efterkrigstiden fortsatte Fiat att byggas upp till en storkoncern, ett arbete som startat långt redan innan kriget. Under 1950-talet hade man stora framgångar med småbilen Fiat 500 (att jämföra med Volkswagen-bubblan) som även fick spridning genom licenstillverkning. Fiat lanserade under 1960-talet flera sportbilar för att stärka varumärket. Det har alltid varit mindre vardagsbilar som varit Fiats styrka och Fiat 124 blev företagets moderna småbil. Fiat kom under Agnellis ledning även att köpa bolag inom bankväsendet, försäkringsbranschen, flygindustrin (Aeritalia), telekommunikation, militärindustrin samt dagstidningen La Stampa.Fiat var tidigare en viktig flygplanstillverkare, främst inom det militära området. Efter första världskriget konsoliderade man flera italienska tillverkare, till exempel Pomilio och Ansaldo. Under 1930-talet kom modeller som Fiat CR.32 och Fiat CR.42. Andra kända modeller var stridsplanen CR.20, G.50 och G.55. På 1950-talet följde Fiat G.91. 1969 slogs Fiat Aviazione samman med Aerfer och bildade Aeritalia.

Vilket bilmärke har bäst kvalitet?
Det stora konsumentinstitutet Consumer Report har gjort en enorm granskning för att se vilka bilmärken som är mest pålitliga. Det visar sig att Toyota och Lexus toppar före BMW. För många är det viktigt med en felfri bil. Svenska tidningen Vi Bilägare har gjort sin årliga konsumentundersökning AutoIndex.
1916 började man tillverkningen vid Lingottofabriken som var Europas största bilfabrik. Lingottofabriken var i fem våningar med en testbana på taket. Fiat kom också nu att förenkla och effektivisera sin produktion med färre delar. Under 1920-talet tog Fiat över flera biltillverkare. 1937–1939 byggde Fiat sin fabrik i Mirafiori i Turin.Fiat grundades 11 juli 1899 av Roberto Biscaretti di Ruffia, Carlo Racca, Emanuele Cacherano di Bricherasio, Michele Ceriano, Cesare Goria Gatti, Lodovico Scarfiotti, Alfonso Ferrero di Ventimiglia, Luigi Damevino och Giovanni Agnelli. Agnelli var vd för Fiat från 1900 och var ordförande 1920–1943. Den ursprungliga stavningen var F.I.A.T. men prickarna togs bort 1906. Fiat utvecklades snabbt till en stor industrikoncern då man började med skeppsbyggeri, flyg- och fartygsmotorer och järnväg. Den första personbilen hette 3 1/2 HP och tillverkades i 20 exemplar 1899–1900. Den första modellen som tillverkades i större upplagor var Brevetti som tillverkades i 1600 exemplar åren 1905–1912. 1912 började produktionen i stora serier med modellen Zero. Efter kriget ägde Fabriksockupationerna i Turin rum vilka innefattade ockupation av flera Fiatfabriker.

Hur mycket drar en Fiat Tipo?
Hjulbas: 2,63 meter. Bränsleförbrukning blandad körning: 5,7/6,3 liter per 100 km 133/146 gram CO2 per km. Tjänstevikt & max lastvikt: 1 225 kg/1 280 kg & 500 kg. Lastutrymme: 520 liter.
På 1970-talet drabbades bolaget av omfattande strejker vid fabrikerna i Italien och hög frånvaroandel av de anställda. Fiat utsattes också för attacker av vänsterextrema grupper då 27 chefer skadades och fyra dödades vid terroristattacker. Fabriker sattes i brand och maskinerna saboterades. 1979 sparkades 61 anställda som misstänktes för kopplingar till terrorism. Fiat var i kris men kunde vända utvecklingen. Agnelli utsågs två nya chefer, Cesare Romiti och Vittorio Ghidella, som förde tillbaka bolaget i framgångsspåret, bland annat med nya modeller och genom stora omstruktureringar. Bland annat sparkades 23 000 arbetare. Under 1980-talet kom framgångsrika modeller som Fiat Panda och Fiat Uno. Samtidigt hade Fiat svårt i de större personbilsklasserna där Fiat Croma aldrig blev någon succé. I slutet av 1970-talet hade Fiat gått i bräschen för robotiseringen och lanserade Robogate där stora delar av produktionen skedde med hjälp av robotar. Ritmo var den första bilmodellen i världen som delvis tillverkades av robotar i vad som gick under namnet ”Robogate” och användes i marknadsföringen av modellen i en uppmärksammad reklamfilm. Ritmo tillverkades i Fiats fabrik i Cassino. Fiat invigde en motorfabrik där robotar byggde kompletta motorer helt utan mänsklig hand, de bilar där dessa motorer användes fick tillnamnet ”FIRE” (Fully Integrated Robotized Engine).

Fiat ingår idag i Fiat Chrysler Automobiles som ägs av det Agnelli-kontrollerade Exor S.p.A. Fiat köpte 58,5% av amerikanska Chrysler Corporation 2012. 2014 följde en omstrukturering varpå Fiat Chrysler Automobiles (FCA) bildades när Fiat S.p.A. blev en del av ett nytt holdingbolag, Fiat Chrysler Automobiles N.V., med säte i Nederländerna och huvudkontor i London. Verksamheten består av FCA Italy (tidigare Fiat Group) och FCA US (tidigare Chrysler LLC). Fiat Chrysler Automobiles, tidigare Fiat S.p.A., eller Fiat Group, äger nästan hela den italienska bilindustrin. I koncernen ingår Lancia, Alfa Romeo och Maserati. Fram till 2016 ingick Ferrari i koncernen. Åren med GM då man brottades med olönsamhet vände sedan Fiat blev självständigt igen och man har numera 10% av den europeiska marknaden. Fiat Groups struktur hade tidigare Fiat S.p.A. som moderbolag och biltillverkningen delades då in (Business units) i Fiat Auto, Maserati, Ferrari och Fiat Powertrain technologies. Numera ingår bland andra Case, New Holland och Iveco som tillverkar nyttofordon i CNH Industrial som ägs av Exor.Att hitta den bästa bilen inför bilköpet 2023 kan vara en utmanande uppgift. Vi på Lendo har gått igenom topplistorna från flera olika ägarundersökningar i jakten på bästa bilarna 2023. Här får du hjälp att välja rätt inför ditt köp.

Det stora konsumentinstitutet Consumer Report har gjort en enorm granskning för att se vilka bilmärken som är mest pålitliga. Det visar sig att Toyota och Lexus toppar före BMW. För många är det viktigt med en felfri bil.Toyotaägarna har högt förtroende för bilmärket och uppskattar framför allt bilens låga förbrukning och pålitliga elektronik. I bilhallen får Toyotas återförsäljare höga poäng, bland annat för säljarnas kunskap om produkten, möjligheten till provkörning och bilens leveranstid. Tvåa är Honda som förbättrar sig i samtliga kategorier.Tesla har tidigare inte varit med i ägarundersökningen AutoIndex eftersom de sålt för få bilar. Nu när Tesla nu debuterar tar sig märket direkt in på tredje plats. Tesla rankas högst i två kategorier – Bilen och Lojalitet – men hamnar rejält efter i Försäljning och Verkstad. Det Teslaägarna värdesätter högst är köregenskaper, miljövänlighet, låga driftkostnader och tekniska funktioner.

Vilken bil drar minst bränsle?
Snålast är en Suzuki Swift 1,2 med mildhybrideknik. Det är den enda testbilen som drar under halvlitern i Sverigecykeln. Orsaken är bland annat mildhybridteknik som lagrar bromsenergi och driver en liten elmotor. Notervärt är att bensinmotorn som gör merparten av arbetet är fyrcylindrig, inte trecylindrig.
Volvo klättrar något när det gäller pålitlighet, men får finna sig i att ligga på 14:e plats. XC90 och XC60 är sämre än medelbilen på grund av bromsproblem, klimatsystemet och elektroniken. Volvo V60, S60 och XC40 är medelmåttiga.

Vilket land är Fiat ifrån?
Italiens största och äldsta bilmärke heter Fiat vilket är en förkortning för Fabbrica Italiana di Automobili Torino.
När det kommer till pålitlighet har det visat sig att äldre hybridbilar är betydligt mer tillförlitliga än motsvarande laddhybrid. Toyota Prius och RAV4 med vanlig hybriddrivlina är mer pålitliga än motsvarande bil med laddhybridteknik. Den allra mest pålitliga bilmodellen är Toyota Corolla Hybrid.Oavsett om du ska köpa ny eller begagnad bil behöver du först gå igenom vilka behov du har av bil och sedan välja bilmärke, modell och motoralternativ efter det.Svenska tidningen Vi Bilägare har gjort sin årliga konsumentundersökning AutoIndex. Även där står Toyota står som totalsegrare medan svenskfavoriten Volvo backar. Det är andra året i rad som Toyota är vinnare när 16 721 bilägare sagt sitt.Leveranstiden fortsätter att vara lång på många nya bilar. Den som funderar på att köpa en ny elbil ska ha i åtanke att klimatbonusen nu är borttagen för bilar som beställs efter den 8 november 2022. Då kan en begagnade elbil vara ett attraktivt val. Efter ränteuppgången visar olika kalkyler att det ofta är förmånligare att köpa med billån istället för att privatleasa, du får också dra av räntan när du lånar pengar till ditt köp.

Vem äger Fiat idag?
Fiat ingår sedan januari 2021 i koncernen Stellantis. I Stellantis-koncernen ingår även de italienska märkena Lancia, Alfa Romeo och Maserati. Företaget har under decennier letts av familjen Agnelli och i Italien har företaget under lång tid haft en dominerande ställning.
Efter flera år med stigande priser på begagnade bilar har priserna börjat falla tillbaka under hösten 2022. Experterna spår att den svalare begagnatmarknaden kommer att bestå under 2023. Det kan innebära att det är köpläge för dig som letar efter en begagnad bil.Ett starkare motoralternativ förslagsvis i kombination med ett sportigare utrustningspaket hade nog kunnat bredda Fiat Tipos målgrupp en smula. Med tanke på Fiats ganska långa tradition av fyrhjulsdrivna modeller borde en Tipo-kombi med fyrhjulsdrift i kombination med Fiat-koncernens tvålitersdiesel på 150 hästar ha varit tilltalande för svenska köpare, samtidigt som man inte hade riskerat att kannibalisera påkoncernsyskonet Alfa Romeo som ju inte har någon kombimodell.Nya Fiat Tipo är för all del varken banbrytande eller i framkant. Kanske krävdes det bortåt 50 mils körning för att upptäcka att Tipo har helt andra styrkor.Den stora överraskningen är dieselmotorn som sitter i provkörningsexemplaret. 1,6 liter och 120 hästkrafter med enkelturbo ser inte märkvärdigt ut på papperet, men efter några landsvägsmil med omkörningar i 70-90 kilometer i timmen så känns dieselfyran som mycket kraft och komfort för pengarna. Motorn beter sig kultiverat, med ett dämpat motorljud och måttliga vibrationer. Och vridmomentet på 320 Newtonmeter vi 1750 varv/minut överglänser jämförbara konkurrenter som exempelvis Kia Ceed/hyundai i30 med 1,6-litersdiesel (136hk/280Nm) eller VW Golf 1,6 TDI eller Volvo V40 D2 (120hk/280Nm).

Motorutbudet till Fiat Tipo är på Sverige-marknaden begränsat till en 4-cylindrig dieselmotor samt tre 4-cylindriga bensinmotoralternativ – en 1,6-liters sugmotor på 110 hästar samt en 1,4-litersmotor med eller utan turbo (95/120 hk).

Mottagandet av Fiats senaste stora lansering i Sverige – Fiat Tipo förra året – har varit ljumt. Svag marknadsföring och avsaknaden av en prestanda- eller sportmodell bidrog nog till det.
Även tankningen blir en positiv överraskning. När tankad volym stäms av mot trippmätaren visar sig Tipo ha sörplat i sig knappa 0,5 liter per mil – en anmärkningsvärd siffra med tanke på att det blivit en del stadskörning och att provexemplaret med knappa 20 mil på mätaren inte ens var i närheten av att vara inkört. Så även om motorn bara visar sig vara marginellt snålare i inkört skick så får man betrakta den som hyfsat snål med tanke på prestanda och bottendrag.Bilen känns väl hopskruvad, med bra detaljkvalitet och passform såväl invändigt som utvändigt. Knappar och reglage känns inte budget och den 7 tum stora pekskärm som sitter i den ”Lounge”-paketutrustade bil vi lånar är enkel att manövrera med begripliga menyer. Tipo bjuder på generösa utrymmen invändigt, i synnerhet i bak där lastutrymmet är fyrkantigt och blir nästan 180 centimeter långt med baksätet nedfällt.

Fiat Tipo borde tåla att marknadsföras som en hyfsat välutrustad bruksbil med ett tydligt stänk av körglädje. Främsta essen i rockärmen är enligt undertecknad dels dieselmotorn – en både kultiverad och stark maskin – och detaljkvaliteten och komforten. Och är det något Fiat har lång erfarenhet av så är det dieselmotorer.
Tack för din registrering! Du kommer nu att ta emot våra utskick till [email protected]. Du kan avbryta din kostnadsfria prenumeration när som helt om du inte önskar fler e-postmeddelanden.Thank you for signing up! You will now receive our mailings to the e-mail address you entered. You can cancel your free subscription anytime if you do not wish to receive any more e-mails.

Vilket bilmärke har minst fel?
Lexus, Toyota och Honda har lägst motorskadefrekvens Lexus, Toyota och Honda har de lägsta skadefrekvenserna för motor- skador i undersökningen. De bilmärken som oftast drabbades av motorskador är Seat, Land Rover/Range Rover, Jeep och Porsche.
Tipo Kombi är en kombi och den 21:e populäraste modellen från Fiat här på Wayke. Vi har just nu 5 st annonser för den. De mest populära färgerna för Fiat Tipo Kombi är svart, grå och vit. Majoriteten av våra Tipo Kombi har bensin som bränsle. Snittet för våra Fiat Tipo Kombi är att bilen är tillverkad 2018, har gått 7 200 mil och snittpriset är 115 000 kr.

Nya Tipo firar sin svenska premiär med flera attraktiva lanseringserbjudande. Med 95-hästarsmotor och Pop-utrustning kostar nya Tipo från 129 900 kronor och samma utrustning kostar med 110-hästars 1,6-litersmotor från 149 900 kronor – med automatlåda som standardutrustning!
Plattformen är en vridstyv och lätt monocoque tillverkat i varmformat höghållfaststål för hög krocksäkerhet. Individuell MacPherson-hjulupphängning fram och halvstel axel bak ger hög lastkapacitet och komfortabla köregenskaper, samtidigt som tjänstevikten enbart är 1 225 kg.

Nya Tipo har utvecklats av 2 000 personer under tre år och är designad i Italien och tillverkas i samarbete med Tofas i Turkiet, som också har varit delaktiga under utvecklingen. Resultatet är en toppmodern och genomtänkt familjebil med generöst kupéutrymme med fem väl tilltagna sittplatser, flexibel inredning med delbart baksäte i 60/40-konfiguration och ett 520 liter stort bagageutrymme. Ändå är karossen kompakt och vikten låg, på längden mäter nya Tipo 4,53 meter och tjänstevikten är 1 225 kg.
Den bästsäljande är fortfarande Kia cee’d. Den har ett genomsnittligt försäljningspris på 189 900 SEK, och du kan just nu hitta 2 083 av dessa bilar till salu i Sverige.Tvåa är VW Golf VII med 1 772 bilar för närvarande till salu, och slutligen Ford Focus är den 3:e mest populära. Det finns för närvarande 1 434 av dessa bilar till salu i Sverige.

Den senaste generationen av Fiat Tipo, som heter TIPO, introducerades 2017, och utrustningsvarianten/trimnivån kallas för Fiat Tipo Lounge, som har ett snittpris på 128 862 SEK.
Om du ofta kör längre sträckor och gillar att åka på bilresor, då rekommenderar vi Diesel. Observera att i vissa länder har högemissionsdieselmotorer förbjudits att komma in i vissa städer.

Kombi är favoritkroppstypen bland förare av Fiat Tipo Kombi eller stationsbilar är populära på den svenska marknaden eftersom de kombinerar utmärkta köregenskaper med utrymme. Dessa funktioner gör stationsvagnar, stadsjeepar och MPV särskilt populära bland aktiva familjer.

Är Fiat ett bra märke?
Vi Bilägare skriver att Fiat aldrig har dragit sig för att släppa ut djärva bilar och att man därför också fått fler Årets Bil-utmärkelser än något annat märke. Vi Bilägare är förtjusta i den stadiga väghållningen och skriver att sikten utåt är utomordentlig.
Funderar du på att köpa en begagnad liten till medelstor familjebil? Fiat Tipo har vunnit flera priser för sin design och utmärkta körkomfort. var och en kommer antingen från en onlinemarknadsplats eller en återförsäljarwebbplats. Priset varierar från 99 900 SEK för den billigaste och äldsta modellen till 229 900 SEK för den nyaste och mest välutrustade modellen.En typisk liten till medelstor familjebil i Sverige har en förbrukning på 52 liter per 100/km, men den senaste generationen av Fiat Tipo överträffar genomsnittet och har ett genomsnitt på 6 liter per 100/km med bensin.

Det finns några frågor du bör ställa dig själv när du bestämmer dig för en bränsletyp. Hur många mil kör du under en vanlig vecka? Tar du många korta resor, eller brukar du köra långa sträckor? Om det är kortare resor kan du överväga bensin bil.

Fiat Tipo är en bilmodell från den italienska biltillverkaren Fiat som fanns 1988-1995. Fiat Tipo blev Årets bil 1989 och ersatte Fiat Ritmo som en bilmodell i Golfklassen. Tipo fanns i 3-dörrarsversion (dock ej i Sverige), samt med 5 dörrar. Sedan- och kombivarianterna kallades dock Fiat Tempra. När Tipo introducerades hade 1,4-liters analoga instrument och 1,6-liters digitala instrument, senare fick alla modeller analoga dito efter köparnas påtryckningar. 1995 ersattes Tipo av Bravo/Brava som också kom att bli Årets bil.
2015 visades en ny bilmodell med samma namn. Den nya Fiat Tipo är en sedan som tillverkas i Tofaş-fabriken i Bursa, Turkiet. På den turkiska marknaden ska bilen heta Fiat Aegea.I Sverige såldes första två åren 1,4 liter, 69 hkr, och 1,6 twincam på 90 hkr. 1992 byttes twincammotorn ut mot 1,6 enkelkam och effekten sjönk till 75 hkr. Senare kom även en 2,0 16V på 139 hkr. Tipo fick beröm i bilpressen för stora utrymmen och bra väghållning. Tipo sålde bra de första åren, men därefter såldes knappt några i Sverige. Åren därefter kom både en hatchback och kombi. Med modellår 2021 kom en facelift av hela linjen samt även en förhöjd hatchback, som en SUV. Då kom även en ny motorgeneration med 3- och 4-cylindriga turbomotorer. Motorer i Sverige var 1,4 liters bensin på 95 hkr, 1,4 liters bensinturbo på 120 hkr samt 1,6 liters diesel på 120 hkr. Det fanns även en automatväxlad version med 1,6 liters sugmotor på 110 hkr kallad E-torq.Den första Fiat Tipon presenterades 1988 men från och med 1995 ersattes bilmodellen. Det är först från och med 2015 som Fiat Tipo återigen börjat produceras och kommit in på marknaden.

Similar Posts