Fifty Fifty Whisky

Inför den internationella lanseringen av Red Collection har den spanske konstnären Javi Aznarez skapat en animerad film om historien kring de tre ovan nämnda personerna. Aznarez formgav unika etiketter med tillhörande illustrerade porträtt av Alexander Reid, Roderick Kemp och Allan Shiach.

År 1980, då de ditintills tre äldsta av Macallans vintage-flaskor lanserades, knöt varumärkets dåvarande ordförande Allan Shiach ett rött band runt de eftertraktade flaskorna för att ytterligare visa på deras exklusivitet och värde.
En unik samling av seriens samtliga sex flaskor med illustrationer av Javi såldes på auktion genom Sotheby’s i London den 31 oktober, i samarbete med välgörenhetsorganisationen City Harvest London. Samlingen klubbades för 756 400 pund (8,7 miljoner kr).

– Det är en stor ära att få lansera The Macallan Red Collection, som vi skapat med några av världens äldsta och mest unika fat, säger Kirsteen Campbell, Master Whisky Maker på The Macallan. Det är verkligen en milstolpe i destilleriets historia. Det är tack vare våra ärade generationer av whiskymakare, som har lagt grunden för ett extraordinärt hantverk, som vi idag kan skapa dessa fantastiska utgåvor av The Macallans whisky.Äldst Dyrast & Bäst The Macallan 40, 50 och 60 är trion är hjärtat i Red Collection. Serien gästspelas även av unika årgångar såsom 71 och 74 år samt 78-åringen som är den äldsta whsiky Macallan någonsin givit ut.En specialtillverkad låda för de tre flaskorna är tillverkad av Method Design Studio, en högt ansedd möbel- och designstudio i Linlithgow som skapar unika produkter på beställning av världens ledande premiumvarumärken. The Macallan gasar vidare som tidernas lyxwhisky nummer 1. Nu kommer Red Collection till Sverige efter att ha introducerats internationellt i oktober 2020. Det handlar om 40- och 50-åringar för hundratusentals kronor. Detta är den äldsta och mest exklusiva serien hittills från varumärket, och ger uttryck åt Macallans tradition och hantverk, samt den röda färgen som varit signifikant för The Macallan genom historien. Färgen blev viktig år 1903 när The Macallans dåvarande ägare Roderick Kemp lanserade The Macallan Choice Old. När han skulle skeppa flaskor så särskilde han lådorna från det övriga sortimentet genom att markera dessa med en stor röd text. Kirsteen Campbell, som personligen signerat flaskorna, tog rollen som Master Whisky Maker på The Macallan 2019, och är den första kvinnan i destilleriets historia att besitta denna roll. Varje flaska i Red Collection kommer i en vacker låda av samma ekträ som whiskyn lagrats i, klädd invändigt med rött läder från Bridge of Weir Leather, som är mest kända för att skapa läderinteriörer till lyxbilar.50-åringen doftar antik ek, mjukt läder, lätt blomster, rik kakao och mörka körsbär med ingefära. I munnen en varm kombination av torkad frukt och träkryddor, som går mot dadlar och mörk choklad, apelsinolja samt sultanrussin. Finishen är rik och komplex och lång med smak av russin, dadlar och crème brûlée.

Den röda färgen har varit signatur för The Macallan sedan Alexander Reid 1824 grundade varumärket. Reid arbetade som lantbrukare och lärare, och hans efternamn översätts på skotska till ”The Red One”, ett uttryck som ofta associeras till hårfärg.

Enligt Kirsteen Campbell doftar 40-åringen apelsin och grapefrukt samt mörk choklad och antik ek med träkryddor, fikon och pocherade päron. Smaken bjuder på ingefära, muskot, kanel och vanilj. Avslutningen är lång med hintar av ekrök.
För att ytterligare fira sina 50 år så skapade Richard en unik buteljering ’The Dalmore 50 yo’. Det är en whisky där han började med ett väldigt speciellt bouronfat från 1966. Han hade noterat kvaliteten på just detta fat tidigt och hade hela tiden ett öga på det. 2003 så kände han att whiskyn behövde en förfining så han förflyttade whiskyn till ett Oloroso sherryfat från Matusalem. Han lät fatet vara fram till 2012 då det på nytt behövde en knuff i rätt riktning. Denna gång flyttades det till ett fat som tidigare hade lagrat Portvin från Colheita, detta var 2012. I januari 2016 så hade whikyn nästan fått den karaktär som Richard eftersträvade och whiskyn flyttades till ett mindre aktivt bourbon fat. Som en sista touch för att fira att just detta fat skulle buteljeras som hans Jubileums whisky så fick whiskyn vila i 50 dagar på champagnefat från Domaine Henri Giraud innan buteljering! Det tog lite tid innan alla buteljer sålde slut, men en bidragande orsak till detta kan vara priset. En flaska kostade nämligen £50 000. Men under September månad gick den sista flaskan till Asien.

– Angående kylfiltrering så är det så enkelt att under 30-, 40- och 50-talet så sjönk intresset för whisky och en av de stora anledningar enligt mig, säger Richard, är att whisky som skeppades ut över världen kunde blir grumlig i olika klimat och detta skadade ryktet för whisky totalt sett. – Men det är samma som med färgämne, vid stora volymer så måste vi kylfiltrerar whiskyn för att säkerställa stabiliteten i whiskyn, säger han. – Men då kommer vissa ’tyckare’ in och säger ”- Men det försvinner vissa saker i whiskyn”, – Ursäkta, men det är bara marginella skillnader, säger Richard bestämt.
– Och vi tillsatte absolut ingenting till den heller, fortsätter han. Det är en helt naturlig färg som den bara har fått från de faten vi använde, säger RichardDå kommer vi till vår nästa fråga, nämligen färgämne och kylfiltrering. Vi har tidigare pratat med Jim McEwan angående detta, och han har ganska starka uppfattningar om man absolut aldrig ska färga eller kylfiltrera sin whisky. Hur ser du på saken? – Det här vi tar besluten om vissa fat ska ingå i vårt ’Cask Enhancement program’. Det innebär om vi ska förflytta whisky från det nuvarande fatet till ett mer aktivt fat, eller till ett vinfat. Vi använder ju en hel del olika fat som tidigare har innehållit port, sherry o.s.v. – Vi gör detta främst för att det är annorlunda och som kan göra att vi ligger lite i framkant mot våra konkurrenter, berättar Richard. – När vi pratar om volymwhisky, till exempel Dalmore 12 år, då använder vi färgämne för att säkerhetsställa att alla batcher ser lika ut. – Man kan summera detta i ett ord: förtroende, säger Richard. – Om vi inte skulle använda färgämne i dessa typer av whisky så skulle konsumenten inte lita på oss tillslut, detta för att alla flaskor av Dalmore 12 år skulle se olika ut i färgen.

Dalmore är ju känt för att släppa rejält ålderstigen whisky. Din jubileumsbuteljering är ju ett exempel, den 62 åriga Dalmore som kom för något år sedan är en annan. Hur ofta provar ni faten när de börjar närma sig 40, 50 eller till och med 60 år?
Man kan egentligen säga att Richards karriär började redan som 8 åring. Han och hans tvillingbror Russel hade fått följa med deras far till jobbet på WR Paterson Ltd. WR Paterson var ett whiskyföretag som specialiserade sig på blending och buteljering. Det var här som Richards far drog upp whisky ur ett fat, hällde upp en dram, och gav det till den då 8-årige Richard.– När vi skapar en ny whisky så är det en rad olika aspekter som vi tittar på. Först och främst så ska det vara en whisky som tydligt visar Dalmores destillerikaraktär. Sen kommer valet av faten in. Hur kan vi bygga vidare på denna whisky med fat som inte tar över utan bara förädlar whiskyn. Detta är ju otroligt viktigt för att inte whiskyn ska komma till skada.

– Ofta ser vi att det står på flaskor ’matured in Sherry wood’, men det finns ju en hel massa olika sherry. Det är här man måste matcha rätt sherrykaraktär som ’gifter’ sig med just den whisky som är producerad, säger Richard. – Man måste hela tiden prova med olika slags fat för att säkerhetsställa att just den sortens sherryfat eller portfat kommer att vara kompatibel med vår whisky. Och när vi har hittat rätt kombination så kommer nästa stora fråga, hur lång tid tror vi att detta kommer at ta? – Kommer det att ta sex månader för whisky att gifta sig med detta fat, eller kommer det ta ett år, två år, tre år? Och där i ligger den största utmaningen, säger Richard.- Ett exempel är några port fat som tog nio år för att bli färdig, ett annat exempel är Cabernet sauvignonfat som tog sju år på sig. Men man måste låta faten ta tid på sig, slår Richard fast.
Richard Paterson är Whyte & Mackays Master Blender. Det är alltså han som komponerar den whisky som slutligen blir till exempel Dalmore 12 år. Under 2017 så firar Richard 50 år i branschen, och detta gör han storstilat med en världsturné! Han har besökt Las Vegas, New York City, London, Hong-Kong, Stockholm och Borlänge, bara för att nämna några.– Resultatet av mötena idag på morgonen ser vi ju inte förens om två, tre, fem eller åtta år. Och med våra äldre whisky som vi har i lager så räkna vi med en färdig produkt mycket längre bort än så, där räknar vi tiotals år.

– Kul att du frågar just det, säger Richard. – Vi har nyligen stött på några riktigt bra fat med 25 årig Dalmore som också hade kvar en hög alkoholhalt, och vi tror att dessa kommer utveckla sig till något exceptionellt om 10 – 15 år, säger Richard. – Vi beslutade att vi ska byta fat för att dels förstärka nyanser som redan finns där, men också för att de verkligen ska blomma ut när whiskyn är 35 – 40 år.– Och varje morgon så kommer det leveranser med massor av fatprover till vårt labb på St Vincent Street i Glasgow och alla dessa måste vi naturligtvis gå igenom och utvärdera, fortsätter han.Vi fick en pratstund med Richard under hösten där vi var intresserade av dels hur firandet går, hur Richard jobbar med olika fat men också hans tankar kring att färga sin whisky samt kylfiltrering.Den unge Richard nosade försiktigt och sa till sin far att han helt enkelt inte kände någonting. WHAACK, han fick direkt ett slag i bakhuvudet. – Du verkar inte ta detta på allvar, gormade hans far. Det jag vill att du gör är att du berättar för mig, med enkla ord, om den är söt eller torr, lätt eller fyllig. OM den är söt, är den söt som choklad eller söt som frukt.

– Vi har nyligen stött på några riktigt bra fat med 25 årig Dalmore som också hade kvar en hög alkoholhalt, och vi tror att dessa kommer utveckla sig till något exceptionellt om 10 – 15 år, säger Richard. – Vi beslutade att vi byta fat för att dels förstärka nyanser som redan finns där, men också för att de verkligen ska blomma ut när whiskyn är 35 – 40 år.
Richard reser en hel del i sitt jobb, framförallt nu under 2017. Men hans titel är ju ’Master Blender’, så vi var lite nyfikna på hur en vanlig dag kan se ut för Richard när han är i sitt labb i Glasgow.

– När faten börjar närma sig 40 eller 50 år så inspekterar vi faten minst två gånger per år, berättar Richard. – Med så gamla fat så är naturligtvis kvaliteten ytterst viktig, men ännu viktigare är att inte alkoholen sjunker ned till under 40%, för då är det ju inte whisky längre, säger han. – Om vi tar den senaste 50 åringen som vi buteljerade så var den alldeles precis på 40% gränsen. Det fatet hade inte kunnat ligga många veckor till innan vi hade haft en ’50 årig spritdryck’, säger Richard– Man måste hela tiden prova med olika slags fat för att säkerhetsställa att just den sortens sherryfat eller portfat kommer att vara kompatibel med vår whisky. Och när vi har hittat rätt kombination så kommer nästa stora fråga, hur lång tid tror vi att detta kommer at ta?– Det är glädjande att alla 50 flaskor av ’The Dalmore 50yo’ nu är sålda, säger Richard. – Det är en makalös whisky som var oerhört hedrande att tillverka. Vi samarbetade ju med Claude Giraud från Henri Giraud, ett av Frankrikes sista Champagnehus som lagrar sin champagne på fat. Och just denna sista touch av champagne gav helheten av whiskyn en fanatisk fruktighet som jag aldrig tidigare har stött på, säger han.

– Ofta ser vi att det står på flaskor ’matured in Sherry wood’, men det finns ju en hel massa olika sherry. Det är här man måste matcha rätt sherrykaraktär som ’gifter’ sig med just den whisky som är producerad.
– När vi skapar en ny whisky så är det en rad olika aspekter som vi tittar på. Först och främst så ska det vara en whisky som tydligt visar Dalmores destillerikaraktär. Sen kommer valet av faten in. Hur kan vi bygga vidare på denna whisky med fat som inte tar över utan bara förädlar whiskyn. Detta är ju otroligt viktigt för att inte whiskyn ska komma till skada, berättar han.

Kan du beskriva lite hur ni gör när ni beslutar att ta fram en ny buteljering. Är det tillgång till bra fat ni har just då, eller har ni en bredare plan
– Men vi ska ha klart för oss att detta gäller för buteljeringar under 45 -46%, när whiskyn är starkare än så behövs det ingen kylfiltrering! Detta handlar om att få konsumentens förtroende till 100% vad det gäller kvalité på whiskyn, om flaskan är grumlig så grusas tyvärr det förtroendet, avslutar Richard.– Jag har ju rest runt hela jordklotet och träffat massvis med härliga människor och så har vi naturligtvis druckit exceptionellt bra whisky också. Men firandet är inte över ännu. Det finns vänner som jag inte har besökt ännu så vi kommer att fortsätta med min turné en bra bit in på mitt 51 år också, berättar han.Sakta började det gå upp för den unge Richard vad dofterna handlade om. Och med hans fars bevingade ord har han fortsatt sin karriär: ”- Never stop nosing – every sample has a story to tell”

Doft: Till att börja med salt, torvrök och vanilj. Laphroaig verkar definitivt ha tagit överhanden i dofpaletten. På djupet lite fruktiga toner av honung och gröna, knappt mogna äpplen.
We and our partners use cookies to Store and/or access information on a device. We and our partners use data for Personalised ads and content, ad and content measurement, audience insights and product development. An example of data being processed may be a unique identifier stored in a cookie. Some of our partners may process your data as a part of their legitimate business interest without asking for consent. To view the purposes they believe they have legitimate interest for, or to object to this data processing use the vendor list link below. The consent submitted will only be used for data processing originating from this website. If you would like to change your settings or withdraw consent at any time, the link to do so is in our privacy policy accessible from our home page..Mackmyra whisky provar något nyskapande i coronatider: online-provningar. – Folk behöver whiskyupplevelser trots att de är i karantän i sina hem, säger Magnus Dandanell på Macmyra. Vi har på två vec..

Idag den 11/2 är det dags för Japans nationaldag och vad passar då inte bättre än att testa lite sake eller japansk whisky. Båda är drycker som sedan länge cementerat sin plats på den internationell..
Nu släpps två av de dyraste whiskyflaskorna någonsin. En 41-årig Talisker kostar 29 999 kr på Systembolaget. The Glenrothes 40-åriga single malt är ännu värre: 30 995 kr. Endast 2000 flaskor finns i..The Macallan Red Collection är en single malt av en unik serie som nu släpps i en exklusiv och limiterad upplaga. Det handlar om Macallans äldsta och mest exklusiva serie någonsin.

Om du gillar whisky har du säkert redan koll på varför det stavas whisky på vissa ställen och whiskey på andra. Här är däremot fem lite mer okända fakta om drycken som man lär sig att älska. 1. Enor..Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktas sig till dig som fyllt 25år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.

Vinguiden använder cookies och behandlar personuppgifter för att leverera tjänster till dig, vidareutveckla våra tjänster, tipsa dig om relevanta viner och ge dig relevant marknadsföring hos oss eller via Facebook och Google.

Den flaska som släpps nu är The Macallan 50 Years Old och som sägs vara en unik årgång. Prislappen är 465.000 kr, det innebär att en sexa whisky går på 40.000 kr, men de flaskorna lär bli samlarobjekt.
En enda flaska Bowmore från 1965 släpptes på Systembolaget. Redan samma dag blev den såld. Priset? Håll i dig: 240.000 kronor. Bowmore 1965 är en av de mest eftertraktade whiskysorterna i världen, o..

Bowmore och biltillverkaren Aston Martin ville fira ett jubileum ihop. Så man skapade en specialdesignad flaska med väldigt dyra droppar i. Varje flaska kommer nu att säljas för… håll i dig: 6..
Nu görs ett av de dyraste släppen någonsin på Systembolaget. The Macallan 50 Years Red Collection finns bara i två exemplar. Prislappen motsvarar en ny lyxig bil: 465.000 kronor.För att göra det hela ännu exklusivare är flaskorna signerade av Kirsteen Campbell, Master Whisky Maker på The Macallan. Hon är den första kvinnan som har det prestigefyllda jobbet.

Similar Posts