Fiskgratäng Kräftost Potatismos

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen. Den här gratängen är verkligen supergod! Jag brukar vispa ihop vätskan från fisken med såsen så att såsen får lite smak av den, tillsätta en tärning fiskbuljong och mer dill! Räkor har jag i ibland, ibland inte. Blir lika gott utan. Och billigare 😉 pressad potatis och gröna ärtor till. Mumsigt! Det här receptet på fiskgratäng med räkor och dill är en storfavorit hos dom flesta. En krämig, fräsch och lyxig fiskgratäng som du kan göra till både vardag och fest. Servera gärna gratängen med kokt pressad potatis för en ultimat smakupplevelse!bjöd mamma (85år) på detta i dag och hon sa hela tidn Å va gott Å va gott och de tyckte Lennart och jag oxå tack för lånet jag kommer helt klart att göra de inge Måd Är själv ingen fiskälskare men ville överraska mannen som är det. Ojjj vilken glad överraskning! Jättegott! Mannen blev överförtjust och kommenterade den flera gånger under kvällen, så den kommer att lagas flera gånger. Tack för receptet 🙂 Vi har funnits på Internet sedan 1999 och är mötesplatsen på internet för matlagnings- och vinintresserade. Du som besökare är välkommen att ta del av de inlägg, artiklar och recept som finns här.

Jättegod!! Men oj vad sås det blev…skulle ha räckt till dubbel sats med fisk! Eller det kanske finns olika storlekar av kräftostpaket, att jag köpte ett för stort. 🙂 Men jag vet till nästa gång…för en nästa gång blir det! :)Kul att ni tyckte om den. Det är en klar favorit även här hemma. Lena4. Jag funderade lite på varför din sås blev så lös. Kan du ha använt fryst fisk som vattnade sig mycket? Jag använder alltid färsk fisk, vet inte om det kan göra någon skillnad, mer än på smaken.

Jag har också ett liknande recept, men i det finns det hackad gul lök också. Brukar variera mig med baconost och knaperstekt bacon på toppen. Tycker nästan det är godare!
Fantastiskt enkelt och gott!!Min man som inte är så förtjust i fisk annars sa:mmm va gott!! flera gånger.Det är ett bra betyg!Detta kommer vi äta många gånger.Tack för receptet!!

Jättegod fiskgratäng! Har varit lika populär varje gång jag lagat den! Lite lös sås, men jag tror man kan ”halvlaga” fisken o sen slå på såsen.Ska prova nästa gång!
Mycket god fiskgratäng och enkel att göra med få ingredienser! Min 15 månaders son älskade den och åt som aldrig förr! :o) Jag pressade i citron i såsen och hackade i purjolök och det passade bra. Använde mej av frysta fiskblock och var rädd att såsen skulle bli för tunn, så jag kokade upp ingredienserna i en kastrull och redde den något innan jag hällde den över fisken. Blev perfekt! Spritsade potatismos i en annan ugnsform och satte in samtidigt som fisken. Blev jättegott till!

Ett superrecept som jag lagade ”ur minnet” och det blev en, om möjligt, ännu enklare rätt! Men så gott att jag redan längtar att få laga det en gång till – och då med receptet framme!Å, så gott!Jag gjorde som någon här tidigare och tillförde citron och purjolök. Fantastico och så smidigt!!!Ett recept att göra om och om igen.Tusen tack!

Åååhh! Det här var ju löjligt gott! Vilken sås! Och mycket sås = stort plus. Barnen åt fisk som aldrig förr – blev knappt kvar något till oss vuxna. Nästa gång får jag göra dubbel sats. Extra plus för att det var så snabbt och lätt att göra också. Kram ÅsaMummS!!!!!! Sambon som brukar va skeptisk till fisk fullkomligt slukade denna variant!! Perfekt oxå för oss som har 11 månaders oxå. Vi gjorde potatismos till passade toppen!! Jag använde fryst fisk som hunnit bli halvtinad. Fick oxå ganska lös sås men för oss var det bara ett plus eftersom vi ÄLSKAR sås :))Jag säger bara WOW!!!! Jag tog 2 burkar creme fraiché , 800g torskfilé och ca 300g kräftost till 6 personer. Hade kokt pressad potatis till. Detta var ju en riktig höjdare. En utav den bästa fiskgratäng jag har ätit. Klart högsta betyg. Tack för ett superdupergott recept. Kram DisenSom den fiskälskare jag _inte_ är så är dessa fiskgratänger med mjukost, i det här fallet räkost det godaste i fiskväg jag vet. En favorit hos barnen också. Mild, krämig och precis så len och god fisksmak att jag vågar säga att ni måste prova om ni inte gjort det tidigare, även om ni inte gillar fisk. 😉

Rätten är enkel, bara ner med fisk i en form, vispa ihop räkost med creme fraiche och grädde. Krydda och skjuts in i ugnen medan potatis eller ris kokar på spisen. Det kan inte bli bättre!
Har varit lite sen med mina uppdateringar nu, mycket på jobbet och kontoret som tar extra tid och så lägger vi till en omgång förkylning till på de så nu ska jag snörvla ut i köket o se vad vi kan hitta på för middagsmat ikväll. Imorgon ska ni få ett gott recept på en härlig biffgryta jag gjorde på kontoret igår. 😛 So long så länge!En festlig fiskgratäng med både lax och torsk under ett täcke av hemgjord hummersås. Toppa med räkor vid servering och bjud gärna med grönsaker och ris.

“Tack vännen Michelle – den blev kalasgod .- waooo ..jag ska alltid göra denna – men variera fisken och ibland med crab sticks ..mums – när maken kommer hem snart – blir han glad ..”
Tina fisken om den är frusen. Hacka löken och blanda med kräftost och crème fraiche. Lägg fisken i en smord ugnssäker form, krydda med citronpeppar och bred röran över fisken. Strö över riven ost. Om man vill kan man göra potatismos och lägga runt kanterna (som på bilden). Annars passar det bra med kokt potatis, och då är det dags att koka den nu. Gratinera ca 20 minuter i ugn, 200 grader.Oj, så gott det låter. Det ska jag göra vid tillfälle. Undrar om du vet hur många kolhydrater en portion av rotfruktsgratängen ger? Vi tycker mycket om rotfrukter och äter det gärna vintertid.Lärde mig ngt nytt: köpte vildfångad lax o den var vit…tydligen dess naturliga färg o den rosa färg vi är vana vid kommer från ett färgämne i räkor så antingen har laxen ätit räkor eller matats med foder som färgats med räkskal. Den ’färglösa’ laxen är dock lika god o nyttigare inbillar jag mig…!

Torskrygg ”florentine” – ja det är så gott och lätt med gratäng – allt i samma form där smakerna hjälper varandra. Dessutom perfekt att förbereda för många, tipsar kocken Tina Nordström.Tina Nordström är en välkänd svensk kock och TV-personlighet som har inspirerat många människor att laga mat genom sina TV-program och kokböcker. Tina är känd för sitt fokus på att använda lokala och hållbara råvaror i sin matlagning, samt för att hon ofta lagar enkel och god mat som passar för vardagsmiddagar.

Det kan jag tänka mig. Får ta och prova det nån dag. Just idag har jag bara pangasiusfilé (eller hur det nu stavas..) i frysen, men det ska nog smaka det med.
Mos: Skala, skär potatisen i bitar och koka den riktigt mjuk i lättsaltat vatten i ca 20 min. Häll av vattnet och pressa eller stöt sönder potatisen. Blanda med het mjölk och smör. Krydda med salt och peppar. Rör ner äggulan.Sätt ugnen på 200°. Skär fiskfiléerna i bitar och lägg dem i en smord ugnssäker form. Krydda fisken med salt och peppar. Täck över fisken med bakplåtspapper.

Höj ugnsvärmen till 250°. Spritsa eller klicka moset runt kanten på formen och gratinera mitt i ugnen i 10-15 min. Garnera med resten av räkorna, citronklyftor och dill.Tillaga fisken mitt i ugnen, i ca 15 min. Häll av fiskspadet från formen i en kastrull. Tillsätt grädde, fond och mjöl. Vispa och låt koka upp. Låt såsen sjuda i ca 3 min under omrörning. Tillsätt citronsaft och dill. Krydda med salt och peppar.

Lax, torsk och räkor i en kombination, det kan ju bara inte bli fel. Idag tänkte jag tipsa er om en fantastiskt god och lättlagad Lax och torskgratäng med räksås. Dela fisken, vispa ihop såsen, häll över och in i ugnen, svårare behöver det inte vara. En perfekt middag mitt i veckan när det är ont om tid eller varför inte lyxa till helgen med den. Passar prima till båda:)
Vit fisk tillsammans med bacon är väl alltid en höjdare och den här kombon med torsk, gräslök och bacon blev en succé. Så himla gott och väldigt enkelt att göra. Så testa till någon lunch eller middag, jag serverade tillsammans med potatismos. Blev underbart!Sätt in i ugnen ca 20 minuter på 225 grader, lägg över ett aluminiumfolie mot slutet om du tycker osten får för mycket färg. Känn så fisken är färdig och servera med potatismos eller kanske pressad potatis.Så vill du göra en riktigt god middag till helgen eller någon annan dag i veckan så testa. Har du inte egenplockade kantareller så finns det frysta i frysdisken som är bra, de kan jag rekommendera. Annars finns ju konservburkarna alltid, bryner man de kantarellerna rätt hårt och steker ur vätskan så funkar de också.

Similar Posts