För Alla Oss Reklam

Hej letar efter låten till den nya Unibet reklamen där hunden sticker ut huvudet ur bilen! Skulle vara väldigt glad om någon kunde hjälpa mig! Tack mvh Philip

Med trycksaker och profilprodukter i oändliga varianter blir det svårt att få plats med allt i vår webshop. Skicka oss ett meddelande eller begär en offert så återkommer vi!
Vi lägger gärna upp ett gruppkonto till er med era specifika produkter för enkel beställning! Då kan ni även designa online utifrån er grundmall för exempelvis visitkort.Vi vill generellt ha PDF-filer för papperstryck och EPS eller AI-filer (vektoriserade) för övrigt tryck. Se gärna vår guide för hur du ställer in programmen så att det blir rätt!

Det ställs höga krav på tydlighet vid reklamidentifiering i sociala medier där personliga åsikter blandas med kommersiella inslag. Det måste vara lätt för konsumenten att snabbt se skillnaden. Att en influencer vill skapa en förtrolig och nära relation med sina följare får inte innebära att man riskerar att bryta mot marknadsföringslagen genom att dölja sådant som är reklam.
Konsumentverket har tagit fram en vägledning för att hjälpa den som bloggar och skriver i andra sociala medier att göra rätt vad gäller reklammärkning. Vägledningen vänder sig till dig som marknadsför ett företags verksamhet eller produkter på din blogg eller i andra sociala medier. Vägledningen ger dig råd om vad du ska tänka på så att du följer lagen.

Den här sidan är riktad till företagare. Du hittar information till konsumenter på vår upplysningstjänst Hallå konsuments webbplats: Till Regler för reklam på hallakonsument.se
Oavsett vilket du väljer är kravet att märkningen ska vara tydlig. Det måste också framgå direkt att det är marknadsföring. Att lägga en märkning längst ner i inlägget räcker inte. Anledningen är att läsaren snabbt ska kunna förstå att det finns ett bakomliggande syfte att sälja en produkt.

Företag som köper plats i bloggar och andra sociala medier ska informera bloggaren om reglerna för reklammärkning. Men både företaget och bloggaren är ansvarig för reklamen. Om reglerna inte följs kan båda drabbas.
Marknadsföringslagen är sträng och förbjuder dold marknadsföring. Det är förbjudet att göra reklam i sociala medier utan att tydliggöra att det är reklam. När ett inlägg i till exempel en blogg, ett Youtube-klipp eller på Facebook är reklam ska detta tydligt framgå för alla som läser inlägget. Du kan visa det på olika sätt, till exempel genom att det står ”reklam”.Om reklamen förekommer utanför annonsutrymme på ett ställe som normalt inte är avsett för reklam är kravet på tydlighet ännu hårdare. Det vill säga överallt där en inte förväntar sig reklam, i en krönika, i en blogg eller i en film.

Att göra reklam för varor och tjänster mot ersättning räknas som marknadsföring och omfattas av marknadsföringslagen. I vägledningen får du råd om vad du ska tänka på för att följa lagen.
Det är också reklam om du tjänar pengar på att lägga ut länkar till produktinformation eller till en webbshop. I alla dessa fall måste du informera läsaren om att det som skrivs är marknadsföring – annars räknas det som dold marknadsföring vilket inte är tillåtet.Det är reklam när du får betalt för ditt inlägg eller om du har fått produkter och tjänster gratis i utbyte mot att du marknadsför dem. Finns det ett uppdrag från företaget är det marknadsföring.

Vi använder kakor på den här webbplatsen för att den ska fungera på ett bra sätt för dig. För att förbättra vår webbplats vill vi även använda kakor för användningsstatistik.
Konsumentverket har gjort en tematisk granskning av inlägg på sociala medier. Bristfälliga reklammarkeringar är det genomgående intrycket efter granskningen.Det finns ett visst vetenskapligt stöd för att spelreklam påverkar människors spelande. En systematisk översikt visar bland annat ett samband mellan exponering för spelreklam och spelande generellt. Enligt spellagen ska spelreklamen vara måttfull och inte rikta sig till minderåriga. Personer med spelproblem påverkas mest av spelreklamen. Det går att anmäla reklam som inte följer lagstiftningen. I figur 1 visas hur utvecklingen av spelreklamens omsättning sett ut mellan åren 2010-2021. Siffrorna baseras på ett urval av medier inom print, TV, OOH-reklam dvs. inom- och utomhusreklam på offentliga platser, biografer, radio och digitala medier. Vid tolkning av siffrorna bör man ha i åtanke att direktreklam och sociala medier inte är inkluderade. Dessa kan antas ha fått en allt mer central roll för spelbolagens marknadsföring.En studie från 2020 av spelbolagens konton på sociala medier i Sverige visade att kontona i stor utsträckning var tillgängliga för unga. På Facebook var 37 procent av inläggen synliga för minderåriga. För Instagram var motsvarande siffra 45 procent och på Youtube var det endast 1 av 295 videoklipp som inte var synligt för unga under 18 år.

Spelbolagen uppskattades lägga 4 miljarder kronor på spelreklam i Sverige 2021. Direktreklam och reklam på social medier ingår inte i beräkningen. Det är en liten ökning sedan 2020 även om nivån är lägre än mellan 2017 och 2019. I jämförelse med 2010 är nivån fortfarande hög.
Svenska spelbranschen har genom Spelbranschens Riksorganisation (SPER) och Branschföreningen för onlinespel (BOS) även tagit fram riktlinjer för marknadsföring som medlemmarna har åtagit sig att följa.

Folkhälsomyndigheten är en nationell kunskapsmyndighet som arbetar för en bättre folkhälsa. Det gör myndigheten genom att utveckla och stödja samhällets arbete med att främja hälsa, förebygga ohälsa och skydda mot hälsohot. Vår vision är en folkhälsa som stärker samhällets utveckling.Fler personer med spelproblem upplever att de påverkas negativt av spelreklam än personer utan spelproblem, enligt Swelogs. Reklamen kan ge impulser att spela som är svåra att stå emot, och leda till spelande för mer pengar än planerat. Reklamen kan också leda till återfall bland dem som har slutat att spela. Samtidigt är det så att majoriteten av dem som upplever att spelreklamen påverkat dem att spela mer inte har ett problemspelande. Det innebär att insatser kring spelreklam inte enbart berör eller bör inriktas på personer med spelproblem.

Konsumentverket och Spelinspektionen delar tillsynsansvaret för spelbolagens marknadsföring. Myndigheterna har enats om en överenskommelse om samarbete för en effektiv tillsyn och om en uppdelning i huvudsakliga ansvarsområden. Det finns flera instanser som man kan vända sig till för att anmäla spelreklam som bryter mot marknadsföringslagen eller etiska riktlinjer:
Det är svårt att påvisa spelreklamens direkta påverkan på spelproblem generellt i befolkningen eftersom sambanden är komplexa och ofta blir svaga med de mätmetoder som använts. Men enskilda personer kan påverkas, liksom hur många som spelar på vissa spelformer. Spelreklamen kan också bidra till en normalisering av spel som kan bidra till att öka spelandet och spelproblemen på sikt.Spelreklam finns nästan överallt och spelbolag hittar nya former och kanaler för att marknadsföra sig. Spelreklam ska följa reglerna i marknadsföringslagen och spellagen.

Över tre fjärdedelar av 16–17-åringarna uppger att de sett spelreklam senaste veckan (USUF 2021). Vanligast är att de sett reklamen på sociala medier eller på tv. Unga möter även spelreklam utomhus eller i kollektivtrafiken. Åldersbegränsningar på sociala medier har stora brister.För att fastslå om spelreklam leder till spelande eller spelproblem behövs dock fler studier med en studiedesign som är anpassad för att mäta sambandet på lämpliga sätt, till exempel experimentella studier, studier som gör upprepade mätningar över tid med samma personer och jämförande studier.Samma studie visade en majoritet av bolagens inlägg inte handlade direkt om spel utan om till exempel sportevenemang, välgörenhet eller aktuella nyheter. Det var vanligt med inlägg som på olika sätt uppmanar följarna att aktivt reagera genom att gilla, dela eller kommentera. Förutom på bolagens egna konton görs reklam för spel om pengar på sociala medier även via influerare och betalreklam.

Musikförlaget Universal har varit i en rättstvist tidigare, redan 2006. Då stämde musikförlaget tillsammans med artisten Peter Lundblad färjeföretaget Silja Line för intrång i upphovsrätten. I en annonskampanj använde Silja Line frasen ”Ta dig till havet, vi gör dig till kung”. Vilket låtskrivaren Peter Lundblad tillsammans med Universal ansåg var olovligt utnyttjande av Peter Lundblads låt Ta mig till havet.
I en valkampanj 2014 norpade Vänsterpartiet textrader från välkända artister som Kent och Beyoncé. Kampanjen syntes på sociala medier och där hade partiet använt sig av tre rader från bandet Kents låt ”Belle epoque”, utan tillstånd av låtskrivaren Jocke Berg.

Utöver textraderna från Kents låt hade partiet, i sina kampanjbilder, även använt sig av textrader ur låtar av Beatles, Fred Åkerström och Dolly Parton. Kents musikförlag kontaktade Vänsterpartiet som sedan tog bort bilderna från sin kampanj.
Sverigedemokraternas advokat Niclas Karlsson ansåg inte att de gjort sig skyldiga till ett upphovsrättsligt intrång. Enligt honom är frasen ”alla vill till himlen […]” så pass utbredd att den inte kan anses vara upphovsrättsskyddad:SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ett ölföretag använde sig av Lars Winnerbäcks namn i en reklamfilm. Nu plockas filmen ner då artisten inte gett sitt godkännande. Företaget hänvisar till att det måste blivit en miss. Men det finns fler tillfällen då reklam tagits bort efter artisters missnöje.Förra året uppmärksammade artisten Love Antell att hans låt Underhåll oss förekom i en mobiloperatörs reklam. I bakgrunden av reklamen kunde artisten höra ljudslingan av låten han skrivit tillsammans med Pär Wiksten.

Alla vill till himlen men ingen vill dö i vårdkön, var en fras som Sverigedemokraterna använde till sina valaffischer under valkampanjen i höstas. Artisten Jason ”Timbuktu” Diakité lämnade, tillsammans med musikförlaget Universal, in en stämningsansökan i november. De menade att partiet stulit raden från Timbuktus låt Alla vill till himmelen men ingen vill dö och att det var ett upphovsrättsintrång.
Mobiloperatören hänvisade till reklambyrån som låg bakom reklamen. De sade i sin tur att slingan var nyskriven av en holländsk musiker, men att det var beklagligt att en sådan situation uppstått.– Jag fick reda på det här förra veckan när jag såg reklamfilmen och då reagerade på att den är i samma tonart, tempo och det var samma instrument som spelade ledmotivet till min låt, sade Love Antell till Kulturnyheterna förra året.Vi uppdaterar löpande de tryckerier vi rekommenderar när det gäller särskilda krav på material, mått och annan information som är relevant för produktion och tryck av reklammaterial. Om du som kund väljer att anlita ett annat tryckeri ansvarar tryckeriet själva för att måtten är korrekta och att rätt material används. Om det behövs kan måttagning ske på plats hos VL, efter överenskommelse.

Till höger hittar du VL:s allmänna villkor för försäljning av reklamutrymme, en produktlista med våra format och priser, och en sammanfattning av saker som är bra att veta när du vill boka reklam hos oss. Här under hittar du kortfattad information om vad som gäller för produktion, leverans och uppsättning av material. I det pris du betalar för reklamytan ingår även upp- och nedsättning av material och underhåll.
Vill du se fler exempel på hur våra olika format kan se ut monterat och klart? Här hittar du inspiration och fler bilder på några av våra kunders reklam ute i trafik!

Reklamen monteras på bussarna natten till torsdag den aktuella veckan, om inget annat har överenskommits skriftligen. VL förbehåller sig rätten att sätta upp reklamen upp till 5 arbetsdagar innan reklamperiodens början. Reklamperioden ska dock alltid räknas från och med det avtalade datumet. Med över 10 olika reklamytor har vi något för alla. Du hittar alla våra format i produkt- och prislistan till höger, och här under ser du exempel på hur några av våra format kan se ut: Vi använder cookies och andra liknande tekniker på våra webbplatser. Du kan själv kontrollera vilka cookies som får placeras i din webbläsare och du kan ändra dina inställningar när som helst via länk i sidfoten. Läs mer i vår Cookie policy och gör sen dina val.Vill du att ditt varumärke ska synas på och i våra bussar? Med bussreklam syns du där din målgrupp rör sig och när de är mottagliga. Om du vill ha hjälp med att hitta rätt format för att nå just din målgrupp hjälper vi gärna till. Webbplatsens grundläggande funktion använder sig av två så kallade ’sessions-cookies’ som syftar till att underlätta besöket på webbplatsen. All data sparas temporärt på besökarens dator och så snart webbläsaren stängs ned tas dessa cookies bort från besökarens dator. Denna kategori består av cookies som ger oss statistik och anonymiserad data som visar hur våra webbplatser används och gör det möjligt för oss att rätta till fel och förbättra webbplatserna.Materialet behöver vara VL tillhanda senast 5 arbetsdagar före reklamperiodens början, om inget annat har överenskommits skriftligen. VL har som policy att se över all reklam som monteras på våra utrymmen. Därför behöver du som kund skicka en pdf med materialet till VL, innan materialet skickas till tryckeriet.

Som med alla marknadsföringsaktiviteter börjar vi börjar med att identifiera din målgrupp, varumärke och dina mål med kampanjen. Utöver detta, är det viktigt att tänka på hur annonsen utformas. Den ska självfallet anpassas för kanal och målgrupp, men gärna även ska vara underhållande.

Vi samarbetar med flera stora TV-nätverk och genom oss kan du annonsera i populära program hos TV4, TV3, Viafree, Kanal 5 eller genom Discovery+ (f.d. Dplay) med fler.

Similar Posts