Fria Radikaler Hud

Ödem är ett symtom som förekommer vid en rad olika tillstånd. Lymfödem är en egen diagnos som beror på ansamling av lymfvätska i vävnader. Långvarigt lymfödem kan ge upphov till komplikationer varför tidig behandling är mycket viktig.Under årets hjärtkongress, ESC 2022, presenterades flera nya riktlinjer. Förutom tre reviderade riktlinjer, presenterade för första gången även nya riktlinjer inom området kardio-onkologi. Här är de viktigaste nyheterna i ESC-riktlinjerna 2022.

Vid obstruktiv kranskärlssjukdom beror symtom och tecken på aterosklerotiska processer i kärlen. Vid angina pectoris handlar det om bröstsmärtor/obehag som uppstår efter/under fysisk ansträngning och/eller emotionell stress.272 helt nya rekommendationer inom kardio-onkologi presenterades under European Society of Cardiology, ESC 2022. Det nya tillskottet i ESC-riktlinjerna var ett av många ämnen under årets Kardiovaskulära vårmöte.

Våra interaktiva fortbildningar erbjuder den senaste medicinska kunskapen inom olika specialiteter och diagnoser i syfte att öka kunskapen kring bland annat diagnostisering, sjukdomsorsak och behandlingsalternativ.
Genom NetdoktorPros nyhetsbrev håller vi dig uppdaterad om de senaste medicinska nyheterna. Registrera dig här och få nyhetsbrevet kostnadsfritt två gånger i veckan »

Trots påtagliga behandlingsvinster och få biverkningar vid blodtrycksbehandling är hypertoni ett underbehandlat tillstånd. Här får du en kort guide på hur du effektivt behandlar dina blodtryckspatienter.
Du som läkare kan här följa olika patientfall och få den senaste medicinska kunskapen inom olika specialiteter, diagnoser och behandlingar. Se alla fortbildningar »Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA:s rådgivande kommitté, CHMP ger nu grönt ljus för Camzyos (mavakampten) som behandling av symtomatisk obstruktiv hypertrofisk kardiomyopati (HCM) hos vuxna patienter.

– Vid för höga koncentrationer har det förekommit att antioxidanter omvandlats till pro-oxidanter. Det innebär att antioxidanterna själva börjar att producera fria radikaler och därmed orsakar cellulär skada. Risken för pro-oxidanter är större när man intar antioxidanter i hög koncentration, däremot inte om man äter antioxidanter i form av frukt och grönt. CoQ10 kan inte heller bli en pro-oxidant. Exempel på frukt och grönt som är rikliga på antioxidanter är bär, som bland annat innehåller mycket C-vitamin och E-vitamin vilka är kraftfulla antioxidanter. Samt även lök, tomat och paprika.
Hjärtsvikt är ett syndrom som definieras som: otillräcklig hjärtminutvolym (cardiac output, CO) för att möta kroppens behov (framåtsvikt) eller tillräcklig hjärtminutvolym, men endast tack vare kompensatoriskt förhöjda fyllnadstryck (bakåtsvikt).

Enkelt sätt att hålla dig uppdaterad om de senaste medicinska nyheterna och få info när vi släpper nya kostnadsfria webbkurser för dig som läkare eller sjukvårdspersonal.
– Antioxidanter är ämnen som kan neutralisera starkt reaktiva syre- eller kvävemolekyler, så kallade fria radikaler. Eftersom fria radikaler är negativt laddade molekyler kan de skada exempelvis DNA, lipider och proteiner i cellerna. Det finns många olika former av endogena antioxidanter och nästintill alla är vattenlösliga och hittas i cytoplasman. Coenzym Q10 är den enda fettlöslig antioxidanten och finns i alla membran samt i mitokondrierna.Följ vår kongressbevakning från europeiska kardiologföreningens (ESC) årliga möte. Ta del av bland annat kongressrapporter, referat och intervjuer med kollegor som deltagit.– Jag kan bara tala för diabetes som är mitt forskningsområde, och här är oxidativ stress en central del i sjukdomen. Vi vet att det finns starka kopplingar mellan bildandet av fria radikaler och avancerade diabeteskomplikationer, dessutom finns misstankar om att oxidativ stress inverkar på risken att få diabetes. Highlights från EASD 2022 i Stockholm, ett synnerligen lyckat hydridmöte som innehöll en mycket bred palett med intressanta sessioner så som till exempel heta metaanalyser inom kost och typ 2 diabetes. Vidare DELIVER trial som befäster betydelsen av SGLT-2 hämmare inom hjärtsvikt, reviderade riktlinjer för typ 2 diabetes i samarbete med ADA, Charcotfoten och betablockargel mot fotsår, helt automatisk insulinpumpar, samt dessutom en uppdatering kring UKPDS efter 44 år! Exuviance Professional Total Correct Wash kan med fördel användas både morgon och kväll tillsammans med Exuviance Professional Soothing Toning Lotion, som även den innehåller PHA och växtextrakt. Tonern adderar fukt, stärker barriären, balanserar och förbereder huden för nästa steg.

– Förutom en generell effekt mot fria radikaler har PHA även en kelerande effekt, vilket innebär att den neutraliserar metalljoner från vatten och föroreningar som kan förekomma på huden och som kan orsaka fria radikaler. PHA bidrar också till bildandet av nya friska hudceller, stärker barriären och hudens uppbyggande ”matrix”, det vill säga kollagenet och elastinet, säger Lina Persson.
– Fria radikaler är ämnen i obalans som stjäl en elektron från andra ämnen för att skapa balans, vilket leder till en negativ kedjereaktion i cellerna, så kallad oxidativ stress. Antioxidanter i hudvård binder till sig de fria radikalerna, så att de inte längre behöver stjäla en elektron från andra ämnen och inte kan orsaka någon skada, förklarar hudterapeuten Lina Persson.

Förutom att tillföra antioxidanter till huden är det viktigt att du rengör och återfuktar den. En kort och enkel rutin räcker långt, men om du har ett specifikt tillstånd, exempelvis torrhet eller akne, som du vill få bukt med kan det krävas en något längre rutin, förklarar Lina Persson.
Det finns många bra antioxidanter och ofta kombineras flera för en optimal effekt. E-vitamin och C-vitamin är två välkända antioxidanter som stärker huden och bidrar till att motverka förtida åldrande av huden. En annan effektiv antioxidant är PHA-syra – som även har flera andra bra egenskaper.För att må bra behöver din kropp få i sig antioxidanter via kosten. Men antioxidanter är inte bara viktiga för din hälsa, utan också för din hy. Eftersom de motverkar de fria radikaler som cellerna utsätts för hjälper antioxidanterna huden att stå emot yttre påfrestningar, som exempelvis solexponering och föroreningar.

Kan man få i sig för mycket antioxidanter?
Är det skadligt med för mycket antioxidanter? – Vid för höga koncentrationer har det förekommit att antioxidanter omvandlats till pro-oxidanter. Det innebär att antioxidanterna själva börjar att producera fria radikaler och därmed orsakar cellulär skada.
Exuviance Professional Total Correct Wash är en rengöring med cellförnyande effekt. Antioxidanten PHA, extrakt från aloe vera, gurka och kamomill vårdar samtidigt som huden rengörs milt. I Exuviance Professional Vitamin C Tone Correcting Serum ingår det en mix av fyra olika välbeprövade antioxidanter: C-vitamin, PHA, Feverfew och grönt te. Eftersom PHA verkar milt exfolierande optimerar den hudens upptag av C-vitaminet, som bland annat har en utjämnande effekt på hudtonen. – Det kan till exempel passa att addera ett serum anpassat efter din huds behov eller att addera en peeling ungefär en gång i veckan. För att lägga in en ännu högre växel är en professionell behandling på salong att rekommendera. Då lägger man allt fokus på det din hud behöver och behandlingen anpassas utifrån dina önskemål.Exuviance Professional är hudvård utvecklad av de två amerikanska forskare som upptäckte och tog patent på alfahydroxisyrateknologin (AHA) – en av hudvårdsbranschens största innovationer. Hudvårdsserien är framtagen för alla som vill se verkliga resultat. Produkterna och behandlingarna är utvecklade för att passa alla hudtyper, även känslig hud. Exuviance Professional produkter och behandlingar erbjuds på auktoriserade hudvårdssalonger och är förstahandsvalet för många hudterapeuter världen över.

Och detta är också ett bra helhetssätt att se på fria radikaler och antioxidanter i din kost – variation och stora mängder frukt, grönt och bär skapar goda möjligheter att må bra och undvika sjukdomar.
Fria radikaler och den oxidativa stress de orsakar kan skada vår hud. Orsaken är bl a att de celler som ger huden sin struktur kan skadas av hög oxidativ stress. De ämnen som ger huden elasticitet och lenhet minskar förvisso i kroppen naturligt när vi åldras, men de fria radikalerna kan bidra till att det händer i förtid. Nyckeln till att få huden att må så bra som möjligt är återigen rätt balans mellan antioxidanter och fria radikaler.Som sagt frisätts fria radikaler vid hård fysisk ansträngning. Därför diskuteras det om de som tränar hårt behöver äta mer antioxidanter. Förutom diskussionen om frisättningen av fria radikaler finns teorier om att kraftig svettning skulle göra att du förlorar näringsämnen. Hursomhelst är det på många sätt en inre kamp som pågår mellan oxiderande och antioxiderande ämnen i kroppen – och du har möjlighet att påverka den genom att äta vissa ämnen. Det finns nämligen vitaminer, mineraler och andra ämnen som är antioxidanter. Genom att äta dem i rekommenderade mängder kan du motverka fria radikaler och bidra till en god balans. Dessutom är många ämnen med antioxidanter nyttiga i övrigt. Det finns många åsikter om dessa ämnen och vad du ska göra för att må bra. Här tittar vi på vad forskningen och de studier som finns avslöjar om fria radikaler och antioxidanter. Dessutom undersöker vi hur de fungerar, och vad du själv kan göra för att reglerna nivåerna av dessa ämnen.Även om forskningen ännu inte klarlagt mekanismerna finns det bevis för att oxidativ stress t ex påverkar utvecklingen av cancer, hjärt-kärlsjukdomar och inflammatoriska sjukdomar. Som sagt är det dock obalans och höga mängder som skapar problem, snarare än att fria radikaler och oxidativ stress i sig skulle vara boven.Fria radikaler är en typ av molekyler som finns i våra kroppar. De är instabila och kan orsaka skador i vår kropp när de reagerar på andra ämnen. Dock är de inte skadliga i sig, snarare handlar det om att ha rätt balans mellan fria radikaler och antioxidanter i kroppen.När antioxidanter inte klarar av att oskadliggöra fria radikaler uppstår det som kallas för oxidativ stress. Då sker en kemisk reaktion som kan orsaka skada på celler i kroppen. Frisättningen sker bl a när vi andas och omsätter det syre som hamnar i vårt blod. Det är alltså en bieffekt av en livsnödvändig funktion, vilket gör att det inte går att leva utan att kroppen skapar fria radikaler. Fria radikaler är något det framför allt pratas om i samband med antioxidanter. Antioxidanter är nämligen det ämne som kan sätta stopp för radikalerna. Tidigare var åsikterna om detta mycket ensidiga; antioxidanter var bra och fria radikaler var dåliga. Idag har det i allt större utsträckning visat sig att det är en balans som gör att kroppen mår bra. Generellt kan man säga att grönsaker, frukt och bär är bra källor till antioxidanter. Ett intressant knep för att veta vad som innehåller ämnena är färgen; de allra flesta antioxiderande livsmedlen har skarpa färger, t ex jordgubbar och blåbär.Rent biologiskt handlar det om att de fria radikalerna saknar en elektron i sina yttre skal. För att åtgärda detta hittar de andra molekyler i kroppen som de kan stjäla elektroner av, och i sin tur skapar det ytterligare instabilitet när det påverkar andra celler. Men fria radikaler är inte bara av ondo, t ex bekämpar vissa av dem bakterier och virus om tagit sig in i kroppen. Alltså är de gamla åsikterna om att alla fria radikaler skulle vara skadliga ett förlegat sätt att se på det.

Men det finns ganska litet vetenskapligt underlag för att du bör äta mängder av antioxidanter och andra ämnen bara för att träningen frisätter fria radikaler eller svettas ut näring. Däremot finns det helt andra argument för att göra det, t ex din hälsa som helhet. En balanserad och hälsosam kost gör att din kropp fungerar optimalt, vilket blir extra viktigt om du vill ha energi att prestera och träna hårt.

Vi kallar det för ”den metaboliska paradoxen”: Vi behöver syre för att leva, men när kroppen förbrukar syret bildas skadliga slaggprodukter. Syret oxiderar och ger liknande effekter som när äpplen ruttnar och metall rostar. Vår kropp och hud utsätts för en likande process och till följd åldras vi.
Kollagen är det protein det finns mest av i människokroppen och det är bland annat en viktig byggsten för hudens struktur. Det har publicerats flera studier på oralt intag av de bioaktiva kollagenpeptiderna som används i The Solution™, och resultaten på rynkor och celluliter är häpnadsväckande. Men hur upplevs resultaten när man själv inte kan mäta sina resultat via speciella mätinstrument?

Antioxidanter är kroppens försvar mot oxidation och skyddar fetter, proteiner, celler och genetiskt material inom oss. Genom att se till att kroppen har tillräckligt med antioxidanter kan man förhindra att huden åldras eftersom det skyddar cellerna från oxidativ stress.
En livsstil som inkluderar rökning, dåliga kostval och mycket oskyddad solexponering kommer sannolikt att orsaka tecken på åldrande på huden tidigare än hos dem som sällan utsätts för direkt solljus och som får i sig tillräckliga näringsämnen från en balanserad kost.

Antioxidanter är molekyler du får i dig genom rätt näring och en balanserad kost, precis som andra vitaminer och mineraler. De fungerar som kroppens försvar genom att skydda celler och genetiskt material från oxidation och fria radikaler. Om du har tillräckligt med antioxidanter kan du förhindra att oxidativ stress får din hud att visa tidiga tecken på åldrande.
Vi har fått in många önskemål om att få se före- och efterbilder från kunder som använder The Solution. Vi har samlat några kvinnor som visar sin hud – före och efter.”Se till att du får i dig tillräckligt med antioxidanter. Frukt och grönsaker är generellt sett bra källor, eller så kan du komplettera med ett kosttillskott”, rekommenderar Ottendal.

När vi blir äldre minskar bland annat våra nivåer av kollagen och hyaluronsyra. Det kan finnas vissa genetiska skillnader, men för de flesta innebär detta att åldringstecken blir mer synliga i 30-årsåldern av naturliga skäl. Om du däremot utsätter din hud för yttre faktorer som påverkar oxidationsprocessen i kroppen kan ålderstecken i huden synas betydligt tidigare än så och i ännu högre grad.Nordiska bär som blåbär, björnbär, hallon, jordgubbar, tranbär och vinbär har alla en hög halt av antioxidanter. De är goda att äta som de är, piffar enkelt upp sallader och kan med fördel användas till nyttigare desserter. Att dessa bär dessutom har få kalorier OCH samtidigt många andra bra vitaminer gör dem till Oslo Skin Lab-teamets absoluta favoritkälla till antioxidanter. Om du ser till att inkludera några av dessa i din kost så kan de hjälpa dig att bibehålla en hud som är frisk och fräsch så länge som möjligt. När vi talar om hudens åldrande finns det generellt sett två åldringstyper: det så kallade ”inre” åldrandet som sker inifrån till följd av den naturliga åldringsprocessen, samt det ”yttre” som uppstår till följd av externa faktorer. Stadschocken efter en avkopplande semester på landet kan slå hårt, för själen och så också för huden. Stress och föroreningar tillhör vardagen, och lika mycket som vi älskar storstadspulsen älskar vi inte hudens högljudda protester. Men hör upp! När huden har något att säga gäller det att lyssna noga och agera, omedelbums!Kroppen använder antioxidanter för att skydda cellerna i kroppen mot oxidativ stress. Vissa antioxidanter är enzymer som kroppen producerar själv, medan andra antioxidanter, som vitamin C och vitamin E, måste tillföras kroppen via maten.

Antioxidantsystemet i kroppen består av ett antal enzymer som kroppen producerar. Dessa hjälper kroppen att hålla cellerna vitala. De reaktiva syrgasarter som bildas under ämnesomsättningen i kroppen kan oxidera och påverka kroppens celler. Detta är samma process som inträffar när fett härsknar eller en spik rostar. Kroppens naturliga ”rostmedel” är antioxidanter. När kroppen utsätts för påfrestningar som stress, solljus, ohälsosam mat, hård träning och mer bildas en ökad mängd skadliga syreföreningar.Antioxidanterna finns naturligt i kroppens celler i form av olika enzymer. Andra antioxidanter kan inte produceras av kroppen, utan måste levereras via kosten som vitamin C och vitamin E och mineralerna selen, koppar och zink. Livsmedel som är rika på antioxidanter, såsom vitamin C och vitamin E, inkluderar bär, frukt, nötter, grönsaker och kryddor.

Vilken är den starkaste antioxidanten?
Naturens starkaste antioxidant, astaxanthin, kommer från en grön alg som paradoxalt nog är mest känd för sitt röda innehåll. Ur algen utvinns ämnet astaxanthin, som är hela 6 000 gånger starkare än C-vitamin, 800 gånger starkare än Q10 och 550 gånger starkare än grönt te.
Reaktiva syrearter bildas ständigt i kroppen som en biprodukt när kroppen bränner syre. Ett exempel på reaktiva syrearter är fria radikaler. Antioxidanter hjälper kroppen att neutralisera de skadliga syreföreningarna. Utan antioxidanter skulle syre fungera som ett toxin i kroppen.VitaePro innehåller ingredienser som är bra för flera funktioner i kroppen: LEDER: VitaePro innehåller Boswellia serrata som bidrar till att hålla lederna bekväma. BINDVÄV: VitaePro innehåller mangan som bidrar till normal bildning av bindväv. MUSKLER: VitaePro innehåller vitamin D som bidrar till att bibehålla normal muskelfunktion. ENERGINIVÅ: VitaePro innehåller vitamin B12 och C som bidrar till att minska trötthet och utmattning. IMMUNSYSTEM: VitaePro innehåller zink, selen och vitamin D som bidrar till att bibehålla immunsystemets normala funktion. HJÄRTA: VitaePro innehåller tiamin samt omega 3-fettsyrorna DHA och EPA som bidrar till hjärtats normala funktion (vid 250 mg DHA/EPA per dag). SKYDDAR CELLERNA: VitaePro innehåller antioxidanterna selen samt vitamin C och E som bidrar till att skydda cellerna mot oxidativ stress.

Vilka kosttillskott kan få cancerceller att växa?
Kosttillskott med antioxidanter ökar risken att malignt melanomceller bildar metastaser. Därför bör den som har eller har haft malignt melanom undvika dessa. Forskningsresultat är inte lika tydliga gällande krämer med antioxidanter.
Antioxidanter är kroppens naturliga skydd mot reaktiva syrearter, såsom fria radikaler. Kroppen producerar ett antal enzymer som fungerar som antioxidanter. De fungerar genom att förhindra, neutralisera och reparera skador orsakade av ett överskott av reaktiva syrearter i kroppen.

Partiklar i luften kan påverka huden då de bildar fria radikaler som åldrar vår hud i förtid. Det är bland annat avgaser, cigarettrök, UV-ljus och asfalt/metaller som påverkar i största grad.
Fria radikaler kan orsaka inflammation i kroppen och för en rosaceahud är det bra att minska risken för det. Detta kan då förvärras och det är av största vikt att huden skyddas mot ytterligare irritation. En antoxidant som är mild är här att föredra för att skydda huden. De naturliga skyddsmekanismerna i celler som är kapabla att neutralisera fria radikaler försvagas med åren. Detta orsakar enzymatisk oxidation av proteiner, vilket leder till förändringar i cellomsättningen – en process som kallas oxidativ stress. Fria radikaler orsakar även förstörande av lipider i huden, såkallad lipid peroxidation. Detta kan leda till en ökad torrhet, erytem och rodnad. Ett av huvudproteinerna som angrips av fria radikaler är kollagen, något som leder till förlust av elasticitet och orsakar ett för tidigt åldrande. Fria radikaler är enkelt förklarat molekyler som bryter ner och skadar kroppen och huden. Stekt mat, mediciner, rökning, stress gör att vi bildar extra mycket fria radikaler i kroppen. Viktigt är då inte bara vad vi tillför huden på ytan utan även vad vi tillför huden inifrån.

Vad är fria radikaler hud?
Fria radikaler har en tendens att ansamlas i våra cellmembran och på sikt förstöra våra celler, vilket i sin tur gör av huden åldras i förtid. Fria radikaler orsakar bland annat torr hud genom ökad fuktförlust, inflammation och ökad känslighet, försämrad elasticitet, vilket leder till rynkor och pigmenteringar. Cachad
Antioxidanter är ett superskydd mot fria radikaler! De fungerar ungefär som en skyddande spegel mot fria radikaler, då de har en extra elektron att ”ge bort”, så att huden lämnas intakt. Just benämningen Antioxidant betyder att de ska vara mot oxidation. Där finns bland annat antioxidanter i form av C-vitamin som ger en fin effekt på huden och även skyddar mot fria radikaler. Även Solskydd är av stor vikt, då UV-ljus i sig är skadligt för huden och orsakar oxidation. Antioxidanter och SPF en perfekt kombination för att skydda huden! Just för att det är mycket yttre påfrestningar som påverkar vår hud i nuläget, finns det flera produkter som jobbar ”anti-pollution” mot bland annat luftföroreningar.

Vid akne sker en förändring i den naturliga antioxidanta försvarsmekanismen. Fria radikaler skapar förändringar cellväggarna, som i sin tur leder till en förändring i hudens naturliga barriärfunktion. Detta underlättar för utveckling av mikroorganismer som är ansvariga för akne och intensifierar dess skadliga effekter.

Fria radikaler skapas hela tiden naturligt i kroppen, de produceras av cellernas mitokondrier för att kunna bekämpa infekterade celler och döda bakterier. Det är när de blir för många Fria radikeler som vi får problem. Det kan alltså i långa loppet påverka huden och kroppen negativt. Rent kemiskt så är en fri radikal en atom eller molekyl som behöver binda sig till en annan elektron för att bli stabil. Alltså är en molekyl med oparade elektroner som är i ojämn vikt med kärnans protoner och neutroner en fri radikal. Då den inte är i balans så är denna ofärdiga molekyl väldigt reaktiv med sin omgivning. För att de ska känna sig stabila så fästes de på närmaste grannmolekyl som då blir förstörd, och på så sätt uppstår skador i både celler och vävnad. Det är därför som de fria radikalerna är en av de största bovarna av för tidigt åldrande. De producerar sig själva i extra hög takt om du röker, dricker alkohol eller utsätter kroppen för avgaser. De finns alltså i vår kropp, och således även på vår hud.

Fria radikaler spelar en viktig roll när hyperpigmentering uppstår. De orsakar en ökning i processen hos melanocyterna, de celler som gör pigment mörkt. Den överdrivna produktionen av melanin och peroxidationen av fleromättat fett i cellmembranet har en del i process att orsaka fotoåldrad hud.Personer med IBS har en ökad förekomst av psykisk ohälsa. Och hos personer med depression syns också en förändrad tarmflora. Här förklarar dietisten och IBS-experten Sofia Antonsson hur goda bakterier och en mångfald av grönt är bra för mage och hjärna – och varför tillsatser kan ha motsatt effekt.

Här visar hälsoprofilen och yogaläraren Karin Björkegren Jones fyra lugna yogaövningar som ger återhämtning, stimulerar sköldkörteln och balanserar upp kroppens hormonsystem.

Nu när sommaren är här är solen omvittnat stark och vi behöver skydda oss från den på olika sätt. Men det finns faktiskt undantag och även fördelar med solen. Hudvårdsexperten reder ut!
En lunch som du lagar hemma är som bäst när den är både god och snabb! Här är ett gott exempel med få men smakrika råvaror – som parmesan, vitlök, mozzarella och basilika.Personliga tränaren Jacob Hellberg blir Kureras nya träningsexpert. Han har tränat världsstjärnor som Katy Perry och Alexander Skarsgård. Till Jacob kan du ställa frågor om allt som rör träning, kost och beteende.Visst är det härligt med båtliv på sommaren och att guppande puttra fram på sjöar och hav? Men skippa de värsta miljöbovarna – som gamla motorer, bottenfärg och ineffektiv körning – så skonar du både hav, djur och din egen hälsa.

Psykisk ohälsa som är stressrelaterad har ökat de senaste decennierna och det fortsätter att öka så snabbt att det nu ses som ett stort hot mot folkhälsan. Statistiken är nedslående och visst, en del livssituationer är svåra att påverka, men det går att sänka stressen. Lär dig att varva ner och att ge dig tid för återhämtning, då klarar du stress bättre. En kvart om dagen, det räcker.
Blir du lätt störd av oljud, av andras sinnesstämningar och har ett stort behov att egentid? Då kan du vara en av de ungefär 20 procent av jordens befolkning som är högkänsliga. Här är fem tecken på att du har en så kallad HSP-personlighet – och tips på hur du hanterar det! amin D bildas i huden när solen lyser starkt. Under vintern har de flesta svenskar brist på D-vitamin. Värst drabbade är mörkhyade personer och de som undviker solen. För att må bra behöver vi fylla på förråden, något vi kan passa på att göra nu under sommaren. Fredrik Ölander, funktionsmedicinsk terapeut och Kureras expert berättar om vad han anser är optimala nivåer. Vi på Kureras redaktion vill önska er alla en riktigt fin och glad midsommar med gott sällskap, god mat och dryck och vackert väder – var ni än är! Här har vi samlat härliga midsommarecept och andra tips till midsommarhelgen.

Vi har pratat miljö med sångaren Magnus Carlson, motion med Susan Lanefeldt och balans med Karin Björkegren Jones. Livsfilosofi med professor Michael Dahlen och andlig hälsa med prästen Olle Carlsson.
Under det senaste decenniet har intresset ökat markant angående fria radikalers påverkan på kroppens kemi. Det finns även föreningar som har förmåga att balansera de fria radikalernas inverkan. Dessa kallas antioxidanter.Vilka är de vanligaste riskfaktorerna bakom den vanligaste cancerformen bland män? Här går vi igenom allt från kostvanor till vitaminbrist och motion – och vad du som man själv kan påverka för att slippa drabbas!

Kureras reporter Inger Palm bestämde sig för att träna med Onlinecoachen Jacob Hellberg som driver Workoutonline under 18 veckor. Varje måndag kommer en rapport om vad veckan handlat om. Vecka 16; När vi tycker att vi hamnat i en återvändsgränd eller nått en platå där det känns omöjligt att ta sig vidare ifrån. Hur beter man sig då? Jacob har svaret.
Odlare brottas varje år med gråmögelangrepp på sina jordgubbsplantor, vilket förstör skördarna – och innebär färre och sämre jordgubbar för oss att äta. Men nu har forskare hittat en bra och hållbar räddning istället för kemikalier – en nyttig svamp!Han är den färgstarke operasångaren som blivit känd som ”gaytenor” med hela svenska folket. 2019 kom Rickard Söderberg till en dramatisk vändpunkt – han befann sig i en allvarlig hälsokris och valde att genomföra en livsstilsomläggning som har förändrat honom, inifrån och ut. Han mår bra av att lyfta tungt, skippa sockret och stå på scen. Men ogillar när folk säger att han har fått en ”superkropp”. Fira midsommar med en härligt svalkande jordgubbsglasstårta! Den är inte bara ljuvligt god utan passar även de flesta då den är fri från mejeriprodukter och gluten. I sommar vill vi slippa svettlukt – men helst även aluminium i de produkter vi rollar i armhålorna. Kureras skönhetspanel har testat en rad naturliga och ekologiska deodoranter. Vilka håller måttet i vårt svettiga test?Vad får en pappa mer eller mindre intresserad av sina barn? Svaret kan forskare ha hittat genom att studera råttor och möss – där den ena rasen struntar i sina barn medan den andra är omhändertagande. Förklaringen finns i hormonet prolaktin– som kan ge insikter även om mänskligt faderskap.

Äntligen semester, tänker du och har en lista av roliga saker att göra. Men så blir du trött och hängig de första dagarna på ledigheten. Kroppen vill bara vila och sedan kommer förkylningen som ett brev på posten. Det är inte ovanligt att bli sjuk när du är ledigt. Kurera frågade stresscoachen Karin Isberg varför det är så och vad man kan göra för att undvika att bli sjuk på sin semester?Psykisk ohälsa är tyvärr vanligt i dagens samhälle. Men vilka drabbas egentligen mest? Ny omfattande forskning visar att det är större risk att bli deprimerad om du bor i en villa- eller radhusförort, jämfört med i höghusområde eller glesbygd. Här är förklaringen.

Kureras reporter Inger Palm bestämde sig för att träna med Onlinecoachen Jacob Hellberg som driver Workoutonline under 18 veckor. Varje måndag kommer en rapport om vad veckan handlat om. Vecka 15; under sommaren kan det bli fler luncher och middagar ute, och det kan bli knepigt att hålla koll på kalorierna. Jacob säger att det finns knep att ta till när man äter ute.
Rapporter visar att det är runt en miljard människor i världen som drabbas av migrän. Kvinnor som är i fertil ålder påverkas tre gånger mer än män. Ett internationellt forskarteam presenterar en ny teori om sambandet mellan migrän och menscykeln. En upptäckt som forskarna hoppas kan hjälpa kvinnor med migrän.Hudbesvär hos hund och katt är vanligt och kan bero på såväl allergier och parasiter som infektioner och tjock, tät päls. Här är veterinärens tips på hur du motverkar hudproblem hos din fyrbenta vän!Ödem eller vätskeansamlingar i ben och framförallt vader är vanligt på sommaren om det blir riktigt varmt. Men svullnad kan bero på flera saker. Ibland kan det var helt ofarligt, men det kan också var precis tvärtom. Här får du några tips på hur du kan bli av med svullnad.

Vilka livsmedel innehåller mest antioxidanter?
Livsmedel med mycket antioxidanter En bra tumregel är att färgstarka frukter, grönsaker och bär innehåller mycket antioxidanter. Kakaobönor, gojibär och granatäpple brukar ligga högt på listan över livsmedel med hög halt antioxidanter. Men även blåbär, apelsin och rödbetor är bra antioxidant-källor.
Om kaffe bidrar till sjukdom eller bättre hälsa, det har varierat de senaste 50 åren. Vad är bäst; kokkaffe, bryggkaffe eller att mala själv? Ny forskning säger att just bryggkaffe är bra mot hjärt-kärlsjukdomar och typ 2-diabetes och att just kokkaffet, det ska vi låta bli.

Vilken frukt innehåller mest antioxidanter?
En bra tumregel är att färgstarka frukter, grönsaker och bär innehåller mycket antioxidanter. Kakaobönor, gojibär och granatäpple brukar ligga högt på listan över livsmedel med hög halt antioxidanter. Men även blåbär, apelsin och rödbetor är bra antioxidant-källor.
En exotisk sallad med sockerärter, knipplök, räkor och sötsyrlig mango – som inte bara är lyxig utan dessutom löjligt enkel att svänga ihop. Den perfekta sommarlunchen!När Charlotte Erlanson-Albertsson upptäckte att överviktiga personer hade mindre mättnadshormoner än smala började hon leta efter ett naturligt ämne som kunde öka mättnadshormonerna i tarmen. Efter några år hittade hon ett ämne i spenat – thylakoider – som inte bara ger mättnad sex timmar efter en måltid och sötsuget försvinner. I boken, Den smala lyckan – Professorn med nyckeln till viktnedgång, skriven av Kureras reporter Inger Palm finns också en historisk tillbakablick av vad som startade fetmaepidemin och hur man lyckas bibehålla en viktnedgång.

Vill du veta mer om hur du hjälper dina älsklingar att må bra, få tips på näring och naturlig smärtlindring eller bara läsa mer om hur djur påverkar vårt psykiska och fysiska mående? Klicka här.
Värmen är här och så också den efterlängtade grillsäsongen. För dig med känslig mage kan grillaftnarna med fet och kryddat mat tyvärr sluta i obehagligt magknip, sura uppstötningar och halsbränna. Men det finns ett sätt att slippa besvären – och fortsätta att njuta av den grillade maten. Några droppar bitterörter lugnar oroliga magar och får igång matsmältningen.Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel. Är du högkänslig – och har fått höra att det är något negativt? Det kan faktiskt vara precis tvärtom – en fördel! Högkänslighet kan delas in i tre olika typer, med skärpta sinnen, starkare känslor och känsla för estetik i fokus. Vad passar bäst in på dig? Studier visar att bekämpningsmedel som används vid odling av lök, potatis och äpplen är skadliga för hjärnans utveckling. Ändå har tillverkarna bakom studierna undanhållit resultatet från myndigheterna. ”Hårresande” menar Axel Mie, doktor i analytisk kemi.Svenska forskare har följt 1500 personer under två decennier för att kartlägga vilka vanor som skapar bra hälsa i takt med att vi åldras och vilka ovanor som skapar ohälsa. Är du i 60-års åldern och vill åldras hälsosamt, ja, då ska du träna och inte röka.Alla har vi nog känt att minnet kan svika och att hjärnan känns fylld av en svårgenomtränglig dimma. Orsaken kan vara sämre blodcirkulation – och då finns det flera sätt att lösa problemet, säger Kureras expert Fredrik Ölander. Det gröna tempelbladet gingko biloba kan få igång mikrocirkulationen, så att ditt minne blir bättre.

Kureras reporter Inger Palm bestämde sig för att träna med Onlinecoachen Jacob Hellberg som driver Workoutonline under 18 veckor. Varje måndag kommer en rapport om vad veckan handlat om. Vecka 14; sommaren är här och därmed en mängd olika frestelser. Hur gör man till exempel med alkoholen? Hur många glas vin i veckan är tillåtet?Vi vet redan att kiwi är en riktig vitaminbomb som är bra för immunförsvaret i stort. Men näringsämnena i kiwi kan även ge din hud en riktig boost. Här förklarar vi hur!

Hur får man fria radikaler?
Fria radikaler Vi människor behöver reaktiva ämnen i låga halter, men när halterna blir för höga uppstår så kallad oxidativ stress som skadar celler och vävnader. Mängden fria radikaler kan öka när kroppen utsätts för stress, till exempel vid sjukdom, hårt fysiskt arbete eller om man röker.
Antioxidanter förhindrar oxidationsprocessen genom att donera sina egna elektroner till de molekyler som saknar en eller flera. På så sätt avbryter antioxidanterna kedjereaktionen som de fria radikalerna orsakar och förhindrar även att cellerna förstörs. Vi kan skydda våra hudceller från fria radikaler genom att tillföra antioxidanter i vår hudvård.Fria radikaler har en tendens att ansamlas i våra cellmembran och på sikt förstöra våra celler, vilket i sin tur gör av huden åldras i förtid. Fria radikaler orsakar bland annat torr hud genom ökad fuktförlust, inflammation och ökad känslighet, försämrad elasticitet, vilket leder till rynkor och pigmenteringar.

Med denna serie upplevde jag skillnad redan första dagarna. Inte alls torr som innan och min makeup satt på plats! Det gick fortare än jag trodde att både se och känna skillnad.
När skrivbordet är rensat, autosvaret på mailen aktiverat och semesterklockan klämtar – då väntar utomhustider med sol, vind och vatten. Preppa hud och väska med våra smidiga sommarprodukter.Visste du att inte alla bakterier är dåliga för oss? Faktum är att det är precis tvärtom. Hudens mikrobiom består av tusentals olika mikroorganismer. Nu är det dags att bli sams med våra goda bakterievänner.

Är det bra att äta antioxidanter?
Antioxidanter hjälper kroppen att neutralisera de skadliga syreföreningarna. Utan antioxidanter skulle syre fungera som ett toxin i kroppen. Balans mellan bildandet av den reaktiva syrearten och deras förstörelse av antioxidanter är viktigt för att kroppens celler ska fungera optimalt.
Behöver det vara vattenfast eller vill du att det passar under makeup? Ett solskydd passar inte alla – anpassa istället valet efter tillfälle och behov, så blir resultatet bättre och kladdet mindre.Solskydd är hudens bästa vän för att skydda mot för tidigt åldrande och hudsjukdomar. Men kan man applicera solskydd i flera lager? Vi på Skincity lär dig allt om det så kallade SPF layering!

Vilket vitamin skyddar mot cancer?
Det har antytts att flera olika näringsämnen och andra komponenter i livsmedel specifikt ska kunna skydda mot vissa cancerformer, men bevisen är för svaga för att kunna rekommendera dem för förebyggande av cancer. Det rör sig om bland annat selen, lykopen och D-vitamin.
Brun utan sol gör det enkelt att få en solkysst hud utan att överexponera huden för UV-strålar. Men hur applicerar man brun utan sol för att få ett jämnt och naturligt resultat? Här är våra bästa tips för en perfekt gyllene look.

Vad är det mest antioxidanter i?
Livsmedel med mycket antioxidanter En bra tumregel är att färgstarka frukter, grönsaker och bär innehåller mycket antioxidanter. Kakaobönor, gojibär och granatäpple brukar ligga högt på listan över livsmedel med hög halt antioxidanter. Men även blåbär, apelsin och rödbetor är bra antioxidant-källor.
Hudtyper, hudtillstånd, ansiktszoner? Det kan låta krångligt, men egentligen ska du tänka på samma sätt som du skulle behandla olika hudtillstånd, det vill säga anpassa hudvården.Precis som vädret påverkar vår hud påverkas också vårt hår. Vi har skapat en steg för steg hur du på bästa sätt tar hand om ditt hår och skalp året om. På morgonen vill man gärna att det ska gå snabbt, men man vill ändå trolla bort eventuell trötthet och andra små ojämnheter i huden som inte behöver synas. En snygg basmakeup som fortfarande ser ”osminkad” ut behöver inte ta många minuter. De fria radikal-molekylerna saknar en eller fler elektroner, och ’attackerar’ andra kompletta molekyler för att stjäla deras elektroner. Det är detta som kallas ’oxidationsprocessen’. Precis samma sak händer när ett delat äpple blir brunt – det oxiderar. Detta kan man motverka genom att pressa citronsaft, rik på antioxidanter, över äpplet.

Den ultimata hudvårdsrutinen består av flera steg för att se till att den möter hudens alla behov. Men ju fler steg, desto svårare kan det vara att veta varför och när man ska använda produkterna.
Mild rengöringsmjölk för avlägsning av make-up och orenheter. Innehåller EKO -extrakt från kamomillblomman som lugnar huden och förbättrar hudtonen. Mjölken innehåller också naturlig och näringsrik kallpressad nattljusolja och oljedådra olja som är rika på fettsyrorna omega- 3, 6 och 9. De har anti-oxidativa, närande och fuktgivande egenskaper som förstärker känsliga kapillärer och bidrar till att sakta ner åldringsprocessen. Den värdefulla blandningen av naturliga ingredienser i 360°AOX rengöringsmjölk rengör huden på djupet, samt tillför näring, skyddar och ger en känsla av välbehag.Oxidativ stress är en inre kemisk obalans. Den uppkommer när balansen mellan fria radikaler och antioxidanter i kroppen störs. Oxidativ stress uppstår när kroppen själv producerar för mycket skadligt syre, främst fria radikaler, eller när skadliga ämnen kommer in i kroppen och orsakar skada (t.ex. ämnen i cigarettrök). Ämnen som visat kunna förebygga oxidativ stress är antioxidanter. Fria radikaler oxiderar fettsyrorna (lipiderna) i hudens cellmembran, och strukturella proteiner – kollagen i synnerhet – och enzymatiska proteiner bryts ner. Resultatet medför en försvagning av kollagenfibrer i hudens uppbyggnad. Störningar i produktionen av kollagen orsakar bildandet av rynkor och föråldrar huden.Naturlig ansiktskräm med mångsidig verkan. Innehåller en sammansättning av tre aktiva multi-funktionella kallpressade oljor: nattljusolja, druvkärnolja och oljedådra olja. Oljorna är rika på omegafettsyrorna 3, 6 och 9 som är kända för sina anti-oxidativa, rynkförebyggande, återuppbyggande, lugnande och fuktgivande egenskaper. De stimulerar även hudläkningsprocessen genom att reglera talgkörtlarnas aktivitet. EKO-extrakt från ginkgo, oljedådra och citron har flera olika egenskaper. De förbättrar den antioxidativa verkan, stärker kapillärerna, gör huden ljusare och har läkande egenskaper. Hyaluronsyra skyddar huden från torrhet och slättar ut överhudenNaturlig ansiktstoner för borttagning av orenheter som bildats under dagen. Utmärkt efter borttagning av make-up, bibehåller hudens naturliga PH-värde. Ger en behaglig känsla och lättnad, verkar djupgående och återfuktar huden. Innehåller EKO -extrakt från kamomillblomman med mycket lindrande, antioxiderande och förbättrande egenskaper för huden. EKO – extrakt från laktitsroten är kända för sina irritations- och rödhetsdämpande egenskaper. Innehåller starkt fuktgivande ämnen som förebygger avdunstning av fukt. Rekommenderas att användas morgon och kväll. Innehåller ej doftämnen / parfym.

Ansiktsprodukterna innehåller nattljusolja, druvkärnolja, oljedådra olja samt EKO-extrakt från ginkgo, oljedådra och citron. Alla ingredienser tillsammans i 360°AOX produkter verkar Anti – Aging, Anti – Oxidation, Anti – Redness, Anti – Pollution.
Naturlig ansiktsmask med fuktgivande gel-konsistens som lugnar och strammar åt huden. Direkt efter appliceringen uppstår en kännbar lyftningseffekt. Den lugnar, kyler och låter den uttorkade huden slappna av från storstadsstressens påverkan. Rekommenderas speciellt för känslig hud.Avgaser, smog och industriföroreningar, buller, passiv rökning och torr luft. Ett alltför intensivt solande, mat i farten, konstgjord frukt, spannmål och kött – är några av de faktorer som påverkar vårt välmående, vår hy och hela vårt utseende.Psykologisk stress påverkar hudens kondition, även om få människor verkar känna till det. Långvarig psykisk stress kan starta eller förvärra inflammatoriska hudsjukdomar.Varje form av anspänning i vardagen påverkas oss. Ovisshet, stress på jobbet och oro kan påverka oss negativt. Att få ihop livspusslet med barn och familj, sträva efter en bättre ekonomi och samtidigt försöka hålla sig vältränad och hälsosam kan få många att känna sig stressade.

Gemensamt för gruppen ämnen som kallas antioxidanter är att de förhindrar bildning och skadeverkan från reaktiva ämnen, så kallade fria radikaler. En rad olika ämnen i maten ingår på olika sätt i kroppens mekanismer för att ta hand om överskottet av fria radikaler. Flera av dem är vitaminer.
På livsmedelsverket.se använder vi kakor (cookies) för att göra din upplevelse på vår webbplats så bra som möjligt. En kaka är en liten textfil som skapas och lagras på den enhet du använder för att besöka vår webbplats, som till exempel en dator eller en mobiltelefon. Enligt lag ska du få information om att webbplatsen använder kakor och vad dessa används till. Du ska även informeras om hur du kan välja bort kakor. Läs mer om våra olika kakor nedan. På livsmedelsverket.se använder vi kakor (cookies) för att förbättra din upplevelse av vår webbplats. Du kan välja att acceptera alla kakor, eller välja bort kakor som inte är nödvändiga för att kunna använda webbplatsen. Du kan ändra ditt val när som helst.Vi behöver syre för att andas, men när syret omsätts bildas samtidigt så kallade fria radikaler som är mycket reaktiva. Vi människor behöver reaktiva ämnen i låga halter, men när halterna blir för höga uppstår så kallad oxidativ stress som skadar celler och vävnader. Mängden fria radikaler kan öka när kroppen utsätts för stress, till exempel vid sjukdom, hårt fysiskt arbete eller om man röker. Oxidativ stress har betydelse för utvecklingen av bland annat hjärt-kärlsjukdom, cancer och inflammatoriska sjukdomar. Processerna för hur det går till är komplexa och mer forskning behövs på området.Det är ännu oklart om de hälsoeffekter som kopplats till dessa livsmedel kan förklaras av deras förmåga att neutralisera fria radikaler och andra antioxidativa egenskaper.Om du inte vill acceptera cookies kan din webbläsare ställas in så att du automatiskt nekar till lagring av cookies eller informeras varje gång en webbplats begär att få lagra en cookie. Genom webbläsaren kan också tidigare lagrade cookies raderas. Se din webbläsares hjälpsidor för mer information.

Enligt den senaste versionen av de Nordiska näringsrekommendationerna (NNR 2012) finns det tillräckliga vetenskapliga underlag för att säga att kosttillskott med höga halter antioxidanter kan vara skadliga för hälsan.

Användning: Sätts av e-space för att identifiera vilka sidor som besökts och hur lång tid besökaren spenderat på webbplatsen. Informationen som sparas kan inte kopplas till en enskild användare.
Statistiska kakor samlar in och rapporterar information om hur våra besökare använder webbplatsen. Informationen som samlas in är anonymiserad och kan inte kopplas till dig som användare. Dessa kakor hjälper oss att förstås hur vi kan förbättra vår webbplats, genom att vi exempelvis kan se vilka sidor som läses mest och hur besökare går mellan våra sidor. Den ena typen är en så kallad permanent cookie. Den sparar en fil under en längre tid på din dator. Den används till exempel vid funktioner som talar om vad som är nytt sedan användaren senast besökte den aktuella webbplatsen. En sådan kaka används till exempel för att komma ihåg vilken typ av cookie-godkännande du har gjort. Flera näringsämnen fungerar som antioxidanter, till exempel E-vitamin (tokoferoler), C-vitamin, riboflavin, karotenoider och selen. Även zink, mangan och koppar spelar en viktig roll eftersom de bland annat ingår i enzymer med antioxidativa funktioner.

Tid: Cookien förfaller efter ett år från det att den sattes eller senast uppdaterades. Informationen som sparas kan inte kopplas till en enskild användare.
Användning: Denna kaka sätts av ASP.NET och är nödvändig för sidans säkerhet, för att skydda användare och webbplatsen mot angrepp. Denna kaka sparas inte och försvinner när du stänger ner webbläsaren.Användning: Denna kaka sätts i Episerver Form vid ett besök på en sida med formulär och är nödvändig för att formulärfunktionen ska fungera. Kakan identifierar den webbläsare som interagerar med applikationen.

Användning: Denna kaka sätts i Episerver Form för att följa upp hur en besökare på webbplatsen använder formuläret. Kakan används för att spara ett slumpmässigt webbläsar-ID.

Dessa kakor är obligatoriska. De ger tillgång till basfunktionerna för webbplatsen och de relaterade tjänsterna. Utan de här kakorna kan inte webbplatsen fungera. Därför går de inte att inaktivera.
Många andra ämnen i maten, så kallade bioaktiva ämnen, kan fungera som antioxidanter. Exempel på bioaktiva ämnen är flavonoider och antocyaniner. Större mängder av bioaktiva ämnen finns bland annat i bär, lök, olika kålsorter, grönt te, rött vin, vindruvor, apelsin, nötter och fröer.Den andra typen kallas sessionscookie. Under tiden du är inne och surfar på en sida, lagras den här kakan temporärt i din dators minne, exempelvis för att hålla reda på vilket språk du har valt. Sessionskakor försvinner när du stänger in webbläsare.

Similar Posts