Persiljan har sitt ursprung i medelhavsområdet och tillhör en av världens äldsta kulturväxter. I över tusentals år har den gröna örten odlats runt om i Europa, till Norden kom den först på medeltiden. Idag är den en given krydda och smaksättning i den svenska matkulturen. Örten är släkt med dill, koriander och körvel och förekommer i två former: kruspersilja och bladpersilja. Internet Explorer får inte de senaste funktionerna eller designuppdateringarna. Vi rekommenderar därför att du byter till Microsoft Edge, Google Chrome eller Firefox för att ta del av samtliga funktioner och den senaste designen. Bladen, som innehåller järn och är rika på kalcium och vitamin C, förlorar sina värdefulla smakämnen vid långvarig tillagning och bör därför användas så färska som möjligt eller tillsättas sent i anrättningar. Tips! Gör friterad persilja som ett smakrikt fras att garnera med: Värm en kastrull med neutral olja till 170 –180 °C. Plocka blad från persilja och fritera hastigt.Persilja behöver inte särskilt mycket skötsel ute i rabatten eller pallkragen, men det är bra att vattna om det är alltför torrt. I kruka behöver du vattna oftare, eftersom den torkar ut snabbare.
Persilja delas in i två grupper: krusbladig och slätbladig. Utöver denna tudelning finns det ett antal namnsorter. De slätbladiga brukar upplevas som lite starkare i smaken, men faktorer som sol, vattentillgång och näring spelar också roll för smaken.
Persilja går utmärkt att odla inomhus i små krukor eller tråg. På så vis kan du odla din egen kryddträdgård i köket! Återigen krävs det lite tålamod innan plantan har vuxit upp och kan skördas.
Persilja är en krydda som är lätt att tycka om! Med sin fräscha smak och gröna färg piggar den upp de flesta maträtter. Fröerna kan vara lite sega i starten, men därefter är persiljan oerhört lättodlad. Fröerna gror långsamt. Riktigt långsamt! Upp till en månad är inte ovanligt även i uppvärmd jord, så det gäller att ha tålamod. Se till att sådden hålls fuktig så ska du se att det så småningom tittar upp någonting grönt. När du väl har en rugge persilja i din trädgård har du den sannolikt för lång tid framöver. Även om persiljan är tvåårig frösår den sig lätt om den trivs. Låt den gärna blomma, åtminstone till slutet av sommaren, så går den i frö och lever vidare.
Vill du odla inomhus utan att dra fram en säck med jord kan du prova hydroponisk odling, det vill säga odling i vatten. När du låter din persilja växa i vatten kan den vara lite snabbare i starten än om du odlade utomhus i rabatten, men det tar ändå upp emot 6–7 veckor innan du kan börja skörda. Här kan du läsa mer om hydroponisk odling.
Persilja har en frisk smak. Jämfört med många andra kryddor som lätt delar upp middagsgästerna i två läger har persiljan en smak som är lätt att tycka om.
Vad är skillnaden på persilja och bladpersilja?
Det finns två olika sorters persilja; kruspersilja och bladpersilja. Precis som namnen så har kruspersilja krusiga blad och bladpersilja släta blad. Smaken är ungefär densamma.
Inomhus blir persiljan sällan lika stor och frodig som utomhus. 2–3 skördar kan du säkert få till innan plantan inte orkar växa vidare. Tillräckligt mycket jord – gärna 10 cm djup eller mer – ljus och näring skapar förutsättningarna för en frisk planta. Gärna växtbelysning, särskilt under vinterhalvåret. Här kan du läsa mer om att odla kryddor inomhus.
Kan man frysa in bladpersilja?
Persilja är godast färsk, men den kan också torkas eller frysas med hyggligt resultat, speciellt den slätbladiga.
Persilja går fint att så direkt på växtplatsen under hela året, men den går också att så inomhus i små krukor i början av våren. Fröerna går utmärkt att så sent på hösten eller vintern, då gror de på våren.
Vi använder cookies för att göra din upplevelse bättre. För att följa det nya direktivet om e-integritet, behöver vi be om ditt medgivande att sätta cookies. Läs mer.Klipp kvistar och knyt ihop dem i lagom stora buketter. Gör dem inte alltför stora för då tar torkningen så lång tid att smaken försämras. Bind ihop buketterna hårt eftersom de krymper när de torkar. Häng dem i ett mörkt, svalt och luftigt utrymme i cirka två veckor. Det är viktigt att de får torka ordentligt, annars möglar de senare. De är färdiga när det går att smula sönder bladen mellan fingrarna.Kryddor kan du skörda under hela växtsäsongen men de ger mest smak precis innan de blommar. För att få ut mest smak bör du skörda på förmiddagen, innan solen blir för stark.Bred ut kryddorna på ett bakplåtspapper på en plåt. Sätt ungen på högst 35 grader och låt ugnsluckan stå på glänt. Torktiden varierar men när kryddorna går att smula sönder mellan fingrarna är de klara.
Kan man använda stjälken på persilja?
Persilja tappar smak vid tillagning och bör därför tillsättas sent vid tillagningen. Det är främst bladen som används men även roten och stjälkarna är goda att använda.
Alla kryddor lämpar sig inte för torkning, till exempel basilika, persilja, gräslök och dill. Skölj snabbt av kryddorna med vatten och låt dem rinna av ordentligt eller torka dem lätt. Hacka dem och frys in i burkar, plastpåsar eller aluminiumfolie, var sort för sig. För enklare dosering när kryddorna ska användas kan du frysa in kryddorna i portioner i ett iskubsblock som du sedan lägger i burkar. De frysta kryddorna behöver inte tina innan du använder dem utan de går bra att lägga direkt i till exempel grytor och soppor.Som prenumerant får du ta del av våra allra bästa trädgårdstips, inspiration och erbjudanden. Vi delar med oss av goda recept, gröna aktiviteter för månaden, expertråd från proffsodlare och mycket mer.
Repa av bladen och lägg dem på nät eller papper. De bör stå mörkt, svalt och luftigt. Rör om i bladen några gånger under torktiden så att luft kommer åt överallt. Är du lite händig kan du bygga en torkställning av spillvirke och myggnät.
Repa av bladen från kvistarna, men undvik att smula sönder bladen för mycket eftersom de då tappar en del av sin smak. Förvara de torkade kryddorna i mörka, lufttäta burkar eller i väl förslutna papperspåsar. Den här metoden går fort, men kräver lite anpassning. Torktid och effekt är olika på olika kryddsorter och ugnar så du måste själv prova dig fram vad som fungerar för just den ugn och de kryddor du har. Förutom att söka på recept och maträtter kan du kombinera sökord som lättlagat, snabblagat, en eller flera råvaror, tillfälle, tillagningsmetod, vegetariskt, vegan med mera.Under varje recept är du välkommen att sätta ett betyg i form av stjärnor. Är du inloggad på Facebook kan du dela receptet, lämna en kommentar eller en fråga – så svarar jag så snabbt jag kan. Tack för att du lämnar feedback – det uppskattas. Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker – noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig. Håller någon vecka i kylen om det är lufttätt förpackat. Annars funkar det utmärkt att frysa in smöret portionsvis som är smidigt att ta fram i de portioner man behöver till middagen.Du kan använda blad- eller kruspersilja till smöret. Istället för färsk persilja går det bra med fryst hackad persilja också. Smidigt om du ska laga till många.Banan, mango, jordgubbar, hallon, vinbär, rabarber … listan är lång på alla frukter och bär som går bra att frysa in. Frukt håller i genomsnitt i upp till 12 månader. Undvik att frysa in råa äpplen, däremot går äppelmos utmärkt att frysa.
Det mesta kan frysas in i traditionella fryspåsar. (Observera att det är skillnad på fryspåsar och plastpåsar. Plastpåsar är inte framtagna för att användas i frysen, utan fungerar bäst i kylskåpet eller i rumstemperatur.) Märk gärna fryspåsarna med frystejp och notera innehåll och datum, annars är det lätt att blanda ihop dem eller glömma bort hur länge påsarna har legat där. Tänk på att även infryst mat blir dålig med tiden, det är mycket få matvaror som bör frysas längre än 12 månader. Känsligare livsmedel som mejeriprodukter och fett kött och fet fisk ska inte förvaras i frysen längre än 2-3 månader.
Frysen är en god vän i livspusslet och kan användas till det allra mesta. Det är inte bara varor från butikens frysdisk som kan läggas i frysen, utan frysen har många andra användningsområden. Det är otroligt smidigt att portionsförpacka luncher och frysa in, men även livsmedel som inte blivit tillagade kan med fördel förvaras i frysen för att komma till användning vid ett senare tillfälle. För bästa hållbarhet i frysen ska temperaturen ligga på -18°. Idag är många nyare frysar utrustade med funktionen superinfrysning som garanterar bästa möjliga hållbarhet i frysen. Aktivera superinfrysningen innan du åker och handlar, så kommer maten att frysas in så snabbt som möjligt och frysens övriga innehåll inte värmas upp i onödan. De flesta svampar kan frysas in om vätskan först avlägsnas. Rensa svampen och dela den eventuellt i mindre bitar. Lägg svampen i en kastrull utan vatten, och låt svampens eget vatten dunsta av under 10 minuter på låg värme. Frys in i tättslutande burkar eller fryspåsar. Den frysta svampen klarar sig i ungefär 6 månader.Bröd och kött är självklart för många att stoppa i frysen. Men faktum är att frysen kan användas till långt mer än de flesta tror. Vi listar 10 bra tips på mat du kan frysa in.Är du en av dem som tycker om att slänga ihop mustiga grytor eller härliga sallader med bönor eller linser? Genom att koka större mängder baljväxter och frysa in i mindre portioner så har du alltid tillgång till bönor och linser. Dessutom blir det billigare än att köpa hem nya förpackningar varje vecka.
Hur fryser man in färsk persilja?
Djupfrys kryddor Alla kryddor lämpar sig inte för torkning, till exempel basilika, persilja, gräslök och dill. Skölj snabbt av kryddorna med vatten och låt dem rinna av ordentligt eller torka dem lätt. Hacka dem och frys in i burkar, plastpåsar eller aluminiumfolie, var sort för sig.
Olika sorters deg förvaras med fördel i frysen. Gör en större sats och frys in i lagom stora bullar i fryspåsar. Du kommer tacka dig själv nästa gång det är paj- eller pizzadags! Även degar som innehåller jäst kan frysas, men se till att degen är färdigjäst innan infrysningen. Degar håller i ungefär två månader och ska tinas långsamt. Undvik att tina i mikrovågsugnen om det är jäst i degen.
Kan man frysa hel persilja?
Vissa sorters örter går bra att frysa in, medans andra passar bättre att torka. Mina fyra favoriter passar jättebra att frysa; dill, persilja, gräslök och basilika. Smaken är som bäst innan de blommat, därför skördar jag helst innan blomning.
Mjölkprodukter går fint att förvara i frysen i upp till 3 månader. Tina varsamt, gärna i kylskåpet över natten. Grädde som har varit fryst går inte att vispa, men kan utan problem användas i matlagning. Smör kan frysas i ett par månader, margarin kan däremot förvaras i frysen i upp till ett år. Yoghurt och filmjölk bör inte frysas.
Börjar hårdosten sjunga på sista versen? Så länge osten inte är möglig är det en bra idé att riva osten, stoppa den i en fryspåse och använda i gratänger, pajer eller på pizzan. Mjukost eller färskost som keso, brie och chèvre kan frysas men kommer att förlora mycket av sin konsistens och smak. Vi rekommenderar därför att du äter upp den eller använder den i maten istället.
Råa ägg med skal ska hållas långt ifrån frysen, men knäckta, lätt vispade ägg går bra att förvara i en burk i frysen. Bara gulor kan frysas om de vispas sönder. Hållbarheten är ett par månader. Både ovispade och vispade äggvitor fungerar också fint att frysa, och de har längre hållbarhet än gulorna.Kokt pasta, ris, bulgur, couscous, matvete går alltihop utmärkt att frysa in. Det är lätt att den där överblivna portionen ris åker i slasken, men den kan bli din räddning en annan dag när du står utan tillbehör till matlådan. Dock är potatis lite lurigare att frysa eftersom den lätt blir grynig när den tinar. Det gäller både kokt potatis och potatismos.
Färska örter som basilika, persilja och dill kan med fördel frysas in. Börjar basilikaplantan se lite ledsen ut framåt sensommaren? Plocka bladen, hacka dem och frys in. Tips! Lägg örterna i iskublådor så får du en lagom mängd.De flesta grönsaker och rotfrukter (undantaget är sallad och gurka som inte trivs bra i frysen) håller länge i frysen, upp till 12 månader. Förväll grönsakerna först genom att koka dem ett par minuter. Lite otippade saker som kan frysas är avocado (mosad eller tärnad), rå lök (hackad eller i strimlor) och vitlök (som den är).
Persilja är en tvåårig växt som alltså övervintrar. Hjälp den att klara kylan genom att täcka med halm, hö eller löv. Andra året ger persiljan tidig skörd. När den sedan går i blom, klipp då bort blomställningarna. På så sätt sparar plantan kraft till att utveckla fler blad. Men låt gärna någon planta gå i blom för att kunna samla egna frön.Persilja kan också direktsås under våren, från mars-april fram till försommaren. Persilja som sås vid midsommar blir bra övervintrings-plantor. De ger tidig skörd kommande år. För att snabba på växtprocessen brukar vi ofta förodla i april-maj.
Persilja kan odlas inomhus året om. Det piggar upp maten att ha hemodlat bladgrönt även under vintermånaderna. Bäst växer persiljan med extra belysning under den mörkaste tiden.
Persilja blir ca 15-30 cm. hög. Den slätbladiga sägs vara mer smakrik än den krusbladiga. Vi använder båda sorterna i köket, men den krusbladiga gör sig extra fint som kantväxt i landet.Persiljan planteras ut i sol eller halvskugga när risken för frost är över. Lagom radavstånd är ca. 30 cm. Den är mycket fin att samplantera med lök, eftersom de båda håller skadeinsekter borta från varandra. Persilja trivs också utmärkt med tomater, ärtor, dill och sparris.
Till skillnad från sallat, som har grunda rötter och kan trivas bra i små krukor, vill persilja gärna ha krukor med minst 15 cm. djup. Då utvecklas persiljans pålrot fritt och skörden blir större.Eftersom persiljans frön tål kyla, så kan de direktsås hela året. Vid höst- eller vintersådd tittar bladen upp våren därpå. Lägg gärna på ett lager snö när du täckt fröna med lite jord. När marken torkar upp efter vintern är fröna redo att gro. Då är det dags att börja vattna.
Vår favorit för snabb energi är att ha i ett par nävar persilja i juicemaskinen tillsammans med morot, citron och lite färsk ingefära. Persiljan ger en djupare smak till morotsjuicen. Och restmassan kan blandas med linfrö för att torkas till hälsosamma kex.
När persilja väl grott är det en mycket lättodlad växt. Men fröna är galet sega i starten. Upp till en månad kan det ta för alla frön att gro. Persiljans långa groningstid förklarades i folktron med att ”djävulen tog fröna”. Men det stämmer inte – de flesta fröna tittar faktiskt upp till slut! Det gäller att tålmodigt fortsätta vattna. Att blötlägga fröna i ljummet vatten ett dygn före sådd påskyndar groningen.
Om du skördar de yttre bladen först, så kommer blad att fortsätta växa fram från mitten av plantan. Klipp av persiljekvistarna ganska långt ner på stjälken. Persilja håller sig fint stående i lite vatten i kylskåpet. Färsk persilja är förstås godast, men det går bra att frysa in. Den torkade riskerar att tappa lite smak.
I det klassiska romarriket användes växten mot allt från håravfall och baksmälla till att stärka inre organ. Idag är det snarare som källa till järn som persilja har fått rykte som superhjälte.
Det går inte att få för mycket persilja! Lyckligtvis är denna allsidiga köksväxt lätt att odla, övervintrar som tvååring på friland och går utmärkt att odla inomhus.
Persilja är både nyttig och god. Den innehåller vitamin A, C, E och K, folsyra, kalcium, järn och antioxidanter. Dessutom passar den till praktiskt taget allt i köket. Sallader, såser, soppor, gratänger och grytor. I örtsmör, dressingar och marinader. Och förstås finhackad med tomater, lök och bulgur till tabbouleh.
Persilja behöver lite näring ibland. Täckodla gärna genom att lägga gräsklipp eller annat organiskt material kring plantorna. Och gödselvattna efter skörd, så får plantorna kraft till ny växt.Smaken är som bäst innan de blommat, därför skördar jag helst innan blomning. Kvällen innan jag ska skörda kryddorna vattnar jag på bladen i landen. Skörda gör jag morgonen efter, då är de sköljda och torra, innan solen börjar gassa. De eteriska oljorna, där smak och doft finns, är som mest koncentrerade då. Jag klipper av kryddorna med sax, för att få ett rent snitt på plantan. Jag fryser in kryddorna i luftfyllda påsar. Då klibbar bladen inte ihop. Nästa dag släpper jag luften ur påsen och plattar till, det tar minimalt med plats i frysen. Sen är det lätt att bara ta en nypa kryddor ur påsen när jag behöver. Vissa sorters örter går bra att frysa in, medans andra passar bättre att torka. Mina fyra favoriter passar jättebra att frysa; dill, persilja, gräslök och basilika.Eftersom jag främst odlar små tomter, som körsbärs- och plommontomat fryser jag in dem råa och hela. Jag suger luften ur påsen, med munnen för att få så slimmade påsar som möjligt. Varenda millimeter i frysen är viktig för mig, för att få plats med allt.
Persilja går ju att skörda kontinuerligt och producerar över lång tid. Jag klipper av de kraftigaste stjälkarna ända nere vid plantans bas och låter de späda stjälkarna växa på sig. Sen nyper jag av toppen och fryser in bara den krusiga delen.Jag fyller frysen med ärtor, sockerärtor och bondbönor. Dessa grönsaker förväller jag innan de hamnar i frysen. Förvällningen förhindrar enzymerna att förändra smaken och att grönsakerna blir missfärgade.Häng dem upp och ner i ett mörkt, svalt och luftigt utrymme några veckor. Om de inte får torka ordentligt kan de mögla senare. När det går att smula sönder bladen mellan fingrarna är de klara. Repa av bladen från kvistarna och förvara dem i mörka tättslutande burkar.
Tack och lov för frysen. Jag tycker det är ett utmärkt sätt att ta till vara skörden genom att stoppa den i frysen. Det är inte mycket som jag lägger in. Gurka är en sådan sak som åker i glasburkar, mest för att den inte går att frysa.
Förr kokade jag tomatröror av tomater, lök och basilika och frös in. Idag känns det som onödigt arbete. Först koka in, frysa in och sen ta fram för att värma igen.
Gräslök skördar jag i två omgångar. En gång innan midsommar, innan den går i blom. Klipper av hela tuvan och klipper stråna i bitar och fryser. Den växer upp, med späda strån som går att skörda igen.
Basilika är också den en långkörare. Genom att skörda de späda toppbladen fortsätter plantan att producera nya blad. Dessutom förgrenar den sig och blir yvigare och levererar mer. Har skrivit i tidigare inlägg om hur jag klipper och förökar basilika.Löken är skördeklar när blasten lägger sig ner. Då tar jag upp den, sköljer av den och låter lufttorka. Ute går bra, om det är torrt, kanske under takutsprånget i skuggan. När ytterhöljet blivit prassligt och blasten brun är de klara. Sen förvarar jag dem mörkt, torrt och svalt inomhus. Hur länge de håller varierar mellan sorterna, men några månader brukar gå bra. När jag ser tendens till att löken börjar bli dålig skär jag upp den i bitar och fryser in.Det gäller att hålla ett öga på äpplena, börjar någon att bli dålig ska den genast plockas bort för att inte söla ner de andra. Virar du in dem i tidningspapper lär de klara sig bättre, har inte testat det. Äpplena kan bli skrynkliga framåt vårkanten. De är inte nödvändigtvis obrukbara för det, även om de inte är goda att äta då går det utmärkt att baka paj på dem.
Rotfrukter förvaras bäst mörkt, svalt och inte alltför torrt. Utsätt dem inte för kyla under noll grader. Jag har dem i en isolerad låda, med torv i, som står i förrådet.
De frysta kryddorna behöver inte tina innan du använder dem utan de går bra att lägga direkt i till exempel grytor och soppor. Frysta örter kan hålla ett år eller längre i frysen om de inte kommer i kontakt med för mycket luft. Då kan de frystorka. Därför är det bättre med mindre förpackningar.Tomaterna är sladdriga när de tinas upp och lämpar sig inte för att äta råa. De är perfekta att använda i soppor, såser och grytor. Jag slänger i dem frysta. De håller gott och väl i frysen tills det behöves plats för nästa års skörd.Äpplen kan ligga mörkt och frostfritt, runt 5 grader är idealet. Vissa sorter är mer lagringsdugliga än andra. Fallfrukt är inte till att lagra, då de är skadade efter fallet. Läs mer om att lagra äpplen.Plocka upp med en hålslev och lägg över i ett durkslag och spola kallt vatten över. Vattnet i grytan använder jag till nästa omgång. Låt dem rinna av och bre ut dem på en plåt med bakplåtspapper. Ställe in hela plåten i frysen ett par timmar och ta sedan ut dem och fyll i påsar.
Hur sparar man persilja?
Persilja håller sig fint stående i lite vatten i kylskåpet. Färsk persilja är förstås godast, men det går bra att frysa in. Den torkade riskerar att tappa lite smak. Persilja är både nyttig och god.
En odlingsnörd som vill dela erfarenheter och roligheter om att odla. Odlar inne, ute, i växthus, i drivbänkar, hela året, gröna skott och köksträdgård i kruka. Ett gammalt hus ska göras i ordning och mat ska lagas, så jag delar med mig av det också. Låt dig inspireras och väl smaka. Visa alla inlägg av Yvonne
Sylter älskar jag, men inte heller här finner jag någon anledning att koka, sockra och lägga på burk. Genom att frysa skörden kan jag plocka fram bären och råröra dem med lite honung, gott till pannkakor.
Färska tomater förvaras bäst i rumstemperatur och kan hålla en vecka. Lägger du dem i kylen så går smak och arom förlorad. Dessutom tycker jag de blir mjöliga i konsistensen.
Örter som jag torkar är oregano, mynta, fransk dragon och citronmeliss Jag klipper av hela kvistar, plantan mår bra av denna gallring och kommer skjuta nya skott. Jag knyter ihop kvistarna i buketter. De ska inte vara för stora, det försvårar torkningen.
Jag brukar bara plocka persiljan och stoppa den i fryspåsar som den är och in i frysen. Sen när den är frusen är de bara att smula den frusna persiljan i påsen och använda efter hand.
Vi har funnits på Internet sedan 1999 och är mötesplatsen på internet för matlagnings- och vinintresserade. Du som besökare är välkommen att ta del av de inlägg, artiklar och recept som finns här.
Har också fryst persilja, dill och gräslök. Men tyckte att gräslöken inte blev någon höjdare efter den varit fryst!! Beror ju på vad man ska ha det till!Vanliga frågor – Kontakt – Prenumerera – Mina sidor – Kundservice – Nyhetsbrev – Om cookies – Upphovsrätt – Avtalsvillkor – Personuppgiftspolicy – Adform GDPR Opt-out
Det spelar ingen roll. Gör med dillen så som du brukar använda den i matlagning. Brukar du hacka den när den är färsk?? Ja, frys in den hackad då också.
Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.
Ett riktigt höjdarknep är att lägga is i iskubsbrickor. Häll i lite vatten och frys in. Då slipper du eventuell frostbränna (när temperaturskillnaderna blir för stora och då blir dillen oätlig). När isbitarna med dillen har fryst in så kan du lägga alla isbitarna i en påse som kanske är lättare att förvara för dig. Smidigt att sedan ta ur en eller två bitar och lägga ner direkt i den kokande potatisen eller i fiskgrytan.
Om du har en mindre mängd dill som du inte vill ”slösa” en hel glasburk på så kan du rulla in dillen i plastfolie, och sedan lägga det i en tjockare fryspåse. Då stannar lukten inne.Att frysa in dill måste göras så att dillukten inte smiter ut. Därför behöver du en glasburk med förslutande lock så att lukten stannar där den hör hemma. Annars börjar glassen smaka dill…
Familjedelning ingår i din prenumeration. Det innebär att du kan dela med dig av din prenumeration till resten av din familj. Med ett eget konto kan man anpassa innehållet precis som man själv vill, genom att följa olika ämnen och skribenter samt prenumerera på olika nyhetsbrev.
Följ de ämnen och personer som du är intresserad av och skapa på så sätt ett eget nyhetsflöde. Det här är en uppskattad funktion som gör att du får ut så mycket som möjligt av din prenumeration.Vår nyhetsapp är riktigt bra för dig som uppskattar våra nyheter. Den är gratis att ladda ned och finns givetvis till både iPhone och Android. Med appen får du en snabb och bra upplevelse där du får möjlighet att själv styra över vilka nyheter som ska skickas som pushnotiser direkt till din telefon.
Hur länge kan man ha persilja i frysen?
Frysta örter kan hålla ett år eller längre i frysen om de inte kommer i kontakt med för mycket luft. Då kan de frystorka.
Jag mixar mina rätt stora basilikaskördar med en skvätt olivolja till en rätt fast pasta. Sedan frysar jag den. Eftersom fettet konserverar de flyktiga aromerna blir det allra, allra bäst. Framförallt emot slutet på förvaringen är det stor skillnad. Jag köpte Knorrs ”Fond Du Chef”, en geléartad fond som enligt innehållsdeklarationen bara verkar innehåller ok grejer, inga E621 och annat fusk. Men: förtjockningsmedel (xantangummi, fruktkärnmjöl, gummi arabicum), aromer (bl.a. lök), färgämne (karotener) – är det ok, dvs. äkta mat? Efter dekader av fyllig balsamico och finstämda äppelcidervinägrar längtar gommen efter tuffare tag. En bonnig syrsättare har tagit till heders igen. Lisa Förare Winbladh hyllar rustik ättika.Alla: jag håller med örjan om att kraftiga kryddor som timjan, salvia och rosmarin går utmärkt att torka. De blir inte sämre bara lite annorlunda i smaken. Jag brukar frysa in ömtåliga örtkryddor i små knippor och suga ut all luft ur påsen. Sen tar jag fram påsen och smular sönder lite, häller snabbt ut det krossade direkt i maten (ALDRIG TINA INNAN). Sen suger jag ur luften ur påsen igen och slänger tillbaka knippan. Med boot camp-träning kan man klocka detta på tre sekunder. Emil O: Du falkögde, visst är det granatäppelkärnor. Men de är inte nödvändiga för receptet utan var bara en liten diskret pimpning för bildens skull. Rätten varken står eller faller med dem. Däremot ska jag ändra lite i receptet efter gårdagens matlagningskurs.Inte samma Kristin. Jag har fått tips från en italienska och en thailändska (som dessutom odlar thai-kryddor i Sverige) båda föreslog att man skulle låta basilikan torka en aning innan den fryses in!Att använda en slowjuicer till kalla soppor är lite av en uppenbarelse. I en mixer och en juicecentrifug piskar man nämligen in stora mängder av alla aromämnens ärkefiende: luft. När det gäller soppor på kokta eller rostade grönsaker är slowjuicern inte lika revolutionerande eftersom de ömtåligaste aromämnena redan är borta och mer stabila bildats under tillagningen. Men även soppa på rostade tomater blir betydligt godare om den passeras eller juicas.
när det gäller livsmedelsproducenter är de flesta som du och jag fast i lite större skala. Det vill säga lata, fega och snåla. De vill sälja så billiga saker som möjligt till så högt pris som möjligt och helst bli lite älskade på kuppen.Jag vet att detta inte har med just detta ämne att göra men jag håller på att gå itu av nyfikenhet angående bilden till ”Recept: Lammfärsbullar i mild saffranssoppa med spenat och gryn”. På bilden tycker sig mina ögon förnimma något som liknar granatäppelskärnor eller något annat vackert rött men jag kan inte hitta det i själva receptet. Hjälp snälla.
Hur länge håller sig persilja i frysen?
Frysta örter kan hålla ett år eller längre i frysen om de inte kommer i kontakt med för mycket luft. Då kan de frystorka.
Jag är ingen juicefanatiker. Ändå använder jag min slowjuicer förvånansvärt ofta. Jag puréar tomater till sommarens färska tomatsåser. Snor ihop en gazpacho med libbsticka som inte går av för hackor. Och snart kommer jag sjuda sommarens första transparent blanche till ett osannolikt aromatiskt och mlonfluffigt äppelmos. Men idag hade enorma mängder morötter ackumulerats i kylen och jag gjorde en ljuv juice på dem med nektariner och tunt skivad lime. (Kom ihåg att kyla frukten först.) Morotsskröfset gjorde jag maffiga krocketter av.Det fanns en tid då matlagningens makter tycktes magiska och otämjbara. Åskan fick mjölken att surna. Det var säkrast att inte låta menstruerande kvinnor handskas med livsmedel eftersom de då lätt blev skämda. Glömde du köksdörren öppen så kunde illvilliga troll slinka in och punktera bröddegen så att den kollapsade. Idag är skrock, skrönor och oknytt utsjasade. I stället fylls våra upplysta kök med makalösa manicker. Trenden kommer från krogarna och den högteknologiska matlagningen där, nu har matmodernismen sipprat över i hemmaköken och även kontrollfreak kan sova gott om natten .Frys alltid basilikan i hela blad. Klipp bladen från kvisten och fyll ca 50gram i varje fryspåse, som du suger ur luften ur ordentligt. Tänk på att Basilika har en stark doft som kan tas upp av andra saker i frysen, jag lägger alltid mina frysta Basilikapåsar i en plastburk. När det är dags att använda Basilikan så knasar man bara påsen mellan händerna och VIPS så har man en hackad basilika att krydda såser eller smör eller vad man nu vill använda den till. Det enda som denna metod INTE passar till är garnering! Basilikabladens spänst försvinner vid frysningen men för övrigt är all smak kvar…ALLTID! Timjans smak blir starkare som torkad, men vill man frysa så OK. Lycka till önskar Basilikaälskande Elda
Med utgångspunkt i den senaste forskningen berättar Lisa Förare Winbladh och Malin Sandström lättbegripligt och underfundigt om vad som händer i köket och hur du lyckas med matlagningen. Själv har jag bara torkat libbsticka för vinterbehov. Dvs till buljongkokning, inte något annat.(På tyska även kallad Maggi-Gewurtz eller Maggi-krydda) Liten arg tant. Nördig matskribent, inspirerande föreläsare, sisådär semivegan (fegan) av klimatskäl och vindrickare av guds nåde. Har drivit bloggen Matälskaren sen 2005. Favoritämnen? Konstiga kryddor, matkemi, smarta knep och lite insiderrapporter från krogvärlden.
Men som sagt: flera små knippen är bäst så att de inte behöver åka in och ut flera gånger. och just dill brukar smaka hö om den får ligga för länge i frysen. Dillkronor är fantastiska att frysa.
Vi har en diskussion på kontoret som delar oss i två läger. Vill gärna ha expertsvar. Går det att frysa in basilika och timjan? Vi använder alla fryst persilja, dill och gräslök men ingen har provat med basilika. Funkar det??Efter sin succé med boken Matmolekyler är Lisa Förare Winbladh äntligen tillbaka. Den här gången med en helt oumbärlig kokbok. Lisa skriver långa recept med många ingredienser.
Jag frysen persiljan som den är, men ser till att den är riktigt torr innan jag lägger den i påsar. Då är det lätt att ta fram så mycket man vill ha åt gången Ibland gör jag pesto med persilja, det blir också gott.
Klipper sedan bort de största och grövsta stjälkarna och spar dem separat, knackar sönder dem med knivskaftet och använder stjälkarna som när man ”knackat” sönder dem, får en otrolig persiljesmak och använder dem som smaksättare till grytor.
Jag har precis tagit in årets sista skörd av persilja och ska frysa den. Jag brukar skölja den och sen frysa den som den är. Är det nån som gör på ett annat sätt och den fortfarande ser fräsch ut när ni tar fram den?
Jag köper persilja på hösten i stora knippen och då den bara kostar omkring 40 kronor kilot, motsvarande kilopris på vintern i plastaskar hamnar på långt mer än 250 kronor/kilot. Finns nog inget rätt eller fel när det gäller att hacka först eller inte att jag gör så är för att det går snabbt att bara ta fram ur frysen och strö på. På den tiden mina föräldrar hade trädgård, fick jag alltid mycket persilja. Jag hackade den i matberedaren och frös in i plastlådor. Perfekt att kunna ta så mycket man behöver utan att hacka den när man ska ha den Nu får jag köpa färdighackad från frysdisken
Jag brukar göra som du men hacka den innan jag fryser den. Jag använder ju persiljan mest i såser, grytor eller omeletter så mitt knep är väl att ha på den precis innan servering för att den ska se fräsch ut.
#10 Egentligen är det nog ren lathet och glömska att jag aldrig planterar den i krukor. Vi är ofta bortresta flera veckor på semestern, så det är problem med vattningen också. Men nästa år kanske jag gör det
Hur förvarar man färsk persilja?
Liksom andra färska bladgrönsaker bör persilja förvaras i en lufttät behållare eller i ett glas med lite vatten i kylskåpet. Hållbarheten är 4-5 dagar om du vill ha kvar maximal smak.
Bladpersilja används oftast som smaksättare i tex grytor, gratänger och sallater. Persilja tappar smak vid tillagning och bör därför tillsättas sent vid tillagningen. Det är främst bladen som används men även roten och stjälkarna är goda att använda.
JAg fryser allt ni nämner genom att bara lägga kvistar i plastpåsar. Sedan är det bara att ”smula” sönder det frysta så mycket du vill ha. Att klippa sönder innan har du inget för.
Hoppsan! Jag klippte gräslöken innan jag slängde ner det i en bytta och in i frysen, vad händer nu då? Fast jag är inte döförtjust i gräslök och sambon lagar knappast mat, så denna gräslök kommer nog förr eller senare hamna i komposten
Det finns två olika sorters persilja; kruspersilja och bladpersilja. Precis som namnen så har kruspersilja krusiga blad och bladpersilja släta blad. Smaken är ungefär densamma.Gott och enkelt recept på auberginegratäng med zucchini och tomat. Vegetarisk gratäng med franska influenser. Passar även perfekt att servera till kött. Passar LCHF.
Jag har gjort en app där man enkelt kan måttomvandla mellan vikter och volymer, både för svenska och utländska enheter. Appen heter Kökshjälpen och finns för iPhone, iPad och Android.
Gott och enkelt recept på snabbsill som du gör med 5-minuterssill. Använd de gröna örter du föredrar. Mild och fin smak som är min favorit på sillbuffén.Det var mina små fixartips för dagen! Nu skall vi snart laga middag! Då kommer vi få användning för vår ruccola som växer så det står härliga till i vår hydroponiska odling!
Hur tar man hand om persilja?
Persilja behöver inte särskilt mycket skötsel ute i rabatten eller pallkragen, men det är bra att vattna om det är alltför torrt. I kruka behöver du vattna oftare, eftersom den torkar ut snabbare. Bästa läget för persilja är i solen eller i lätt skugga, växande i en näringsrik jord.
Det är inte varje år man kan skörda färsk dill i mitten av mars! I dag skall jag tipsa er om tre olika sätt att frysa in färsk dill. Dillen växte till och med bättre än vi kunde ana i vår hydroponsika odling. Så därför bestämde vi oss för i dag att skörda och frysa in lite dill. Därefter satte vi ny dill igen för att säkerställa att vi alltid har färsk dill att tillgå!Tredje metoden är att hacka dillen fint och fyll upp en behållare för iskuber med hackad dill. Häll sedan på lite vatten så det blir iskuber med dill. Dessa går sedan perfekt att använda just när man gör soppor och grytor. Perfekt att bara ta en iskub med dill och lägga i. Sedan när iskuberna frusit kan man lägga dom i en stor glasburk i frysen eller i en tjock fryspåse, och förvara kuberna i frysen. På det sättet så har man användning för behållaren för iskuber om och om igen. När man behöver en dill-iskub så tar man bara så många man behöver.
Dill är en krydda som man använder året om. Pefekt att ha i grytor och soppor, men också gott på en smörgås. När jag fryser in dill så gör jag på olika sätt beroende på vad jag skall ha dillen till och här kommer mina tips.
Tag dillkvistar och vira in in plastfolie i portionsstorlekar. Anledningen till att man virar i det i plastfolie är av två skäl. Dels för att det skall bli så lufttätt som möjligt så att dillen håller sig bra och dels för doften. Så att inte andra produkter i frysen tar åt sig i smak. Lägg sedan dessa i en plastpåse och suga ur all luft ut platspåsen och sedan kan du lägga den i frysen.Jag virar om gladpacken tight om dillkvistarna i lagom portioner, och trycker ut all luft. Sedan in i en fryspåse och suger ut luften innan jag sätter igen påsen! Klipp av dillen och klipp bort kvistar och hacka dillvipporna fint. Lägg sedan dillen i lager i en väl rengjord glasburk med smörpapper i mellan lagren så att man lätt kan ta ett lager i taget. Perfekt när man behöver lite dill i en grya eller i en fisksoppa. Eller använda sig av en torkugn som är specialgjord för att torka olika typer av råvaror. En torkugn fungerar väldigt fint och vi använder den också till att torka äppelringar, olika frukt, svamp, göra bärremmar och lite annat smått och gott.Beroende på vilken typ av krydda/ört (kryddörter) det är så repar vi av ”bladen”, på t.ex. rosmarinen och timjan, från sina stammar. Bladen läggs ner i en tätslutande glasburk och burken åker in i frysen. Klart. Toppenenkelt. Du har väl inte missat vårt populära nyhetsbrev Grottpost. Få förtur på recept, ta del av informativa artiklar och få tips om aktuella kampanjer, kurser och erbjudanden! Många passar utmärkt att torka också, t.ex. dragon, salvia, rosmarin, oregano, timjan. med flera. Beroende på vad man är van vid så kanske just oregano, timjan och dragon känns bättre som torra kryddor.Beroende på vad det är för kryddväxt eller ört så kan man behöva en kniv (eller sax) när man skördar. Om man bryter av stjälkarna finns risk för att man skadar växten.
Näringsinnehåll Per 100 g: Energi 1252 kJ / 296 kcal, Fett 6 g, Varav mättat fett 4 g, Kolhydrat 55,1 g, Varav sockerarter 55,1 g, Protein 5,5 g, salt 0,23 g.Karamelliserad mjölk, eller dulce de leche, är den perfekta ingrediensen för att liva upp bakverk och desserter. Denna magiska ingrediens ger en karamellfärgad glans med…
Jag förstår inte riktigt vad som kan hända, men när jag skröj bränner har jag den obestrukna sidan upp, sakens skull. Mina plattor är efter ca 25 bränningar fortfarande toppen fina. Ex en kass stor skål är ju ungefär vad en ny ugnsplatta kostar (har 215 l toppmatad)!!Vet inte hur det blir om man penslar…
Vaniljkräm: Blanda mjöl, strösocker och vanilj och en kastrull. Tillsätt grädde och dryck och koka upp under omrörning tills du får en tjock kräm. Låt krämen svalna och bred ut den över kakan. Den här vaniljtårtan i långpanna är toppad med vaniljkräm och en härlig bärgrädde. En perfekt kaka när du vill baka till många!…
Mycket fin! Öppna hjulhus bak. Den första vita Carrera 6’an från tidigt -67. Ovanlig! Rätt släpskor (de med hål i) och självklart med en pigg V1-motor. Samlarbil! 1300 Mercedes Monoposto1301 Ferrari Supersqualo130.. 1304 Porsche Carrera 6, Grön1305 Porsche Carrera 6, Röd130.. 1316 Porsche Carrera 6, Silver. MED LYSE1317 Porsche Carrera 6, Röd. MED LYSE131.. 1324…
Olika faktorer påverkar utvecklingen av pensionens olika delar. Inkomst- och tilläggspensionen utvecklas med utgångspunkt från inkomstutvecklingen i Sverige och höjs 2023 med 3,0 procent. Garantipensionen följer prisutvecklingen och höjs med 8,7 procent. Förmånsbestämda tjänstepensioner följer normalt prisutvecklingen och höjs då också med ungefär samma procent. Premiepensionens förändring bestäms av hur fonderna har gått under året…
En mustig köttfärsgryta med massor av smak som serveras med pasta. Det här är en rätt som är enkel att tillaga och passar perfekt för en middag med familjen eller en större grupp. Köttfärsgrytan är fylld med smakrika grönsaker och serveras på en säng av nykokt pasta. Det är en maträtt som är både mättande…