Glasdörrar öppen Spis

Få saker är väl så mysigt som att sitta framför en öppen eld och värma sig i mörkret och kylan. Med ett gnistskydd av glas från Södra Vägens Glasmästeri i Göteborg blir det dessutom en både trygg och vacker upplevelse.Södra Vägens Glasmästeri är ett av Göteborgs äldsta och mest etablerade glasmästerier. Vi är ett familjeföretag som står för snabba leveranser, humana priser, fackmannamässigt arbete och personlig service sedan 1920.Framför en eldstad ska det finnas ett eldstadsplan. Eldstadsplanet är till för att hindra att golvet antänds om glöd ramlar ur eldstaden. Ett eldstadsplan ska vara fast monterat och bestå av minst 0,7 millimeter tjock plåt eller annat obrännbart material. Vid kaminer och braskaminer ska eldstadsplanet vara minst 0,3 meter framför eldstaden och minst 0,1 meter på vardera sidan om eldstaden. – Källa: Boverkets Byggregler

Om du har några frågor eller vill ha en offert på ett gnistskydd i glas kontakta oss idag eller kom förbi vår butik och verkstad i Göteborg så tar vi gemensamt fram en bra lösning. Välkommen!
I vår glasverkstad i Göteborg tillverkar vi eldstadplan och gnistskydd i härdat glas som passar utmärkt framför en öppen spis, kamin, kakelugn eller annan eldstad inomhus. Du väljer själv vilken form, storlek och färg du vill ha eller också låter du oss föreslå en beprövad lösning.

När du ska göra rent utsidan av kaminen ska du inte använda vatten, skurkräm, sprit eller andra rengöringsmedel. Använd en torr trasa eller dammborste och tänk på att kaminen måste ha svalnat helt innan den kan rengöras.Du behöver ingen speciell rengöring eller utrustning för att få bort sot i kaminen. Aska och vatten bildar tillsammans en sorts lut. Förr var det här faktiskt en av ingredienserna som man tillverkade tvål av.

Kaminerna, insatserna och murspiserna från Scan stoves är konstruerade med ett så kallat Air Wash-system som hjälper till att hålla glaset rent medan du eldar. Om det blir sot på glaset på insats eller braskamin brukar det oftast räcka med att elda friskt en kort stund. På så sätt blir temperaturen så hög att det sot som fastnat på glaset bränns bort.
Men oavsett om du eldar på rätt sätt så är det naturligt att glaset sotar igen lite efter en längre tid. Därför är det smart att göra rent glaset med jämna mellan under hela eldningssäsongen.

De vanligaste orsakerna till att glaset sotar igen är att veden du eldar med är för fuktig eller att lufttillförseln till kaminen är dålig. Kom ihåg att öppna dragventilen helt och lämna luckan lite på glänt medan veden ska ta fyr. Tänk också på att elda lagom mycket för kaminen eller insatsen du har. Om du har en stor kamin är den också konstruerad för en stor brasa. Optimal tändning och eldning beskrivs i bruksanvisningen till produkten. Det kan också vara bra att be sotaren kontrollera att skorstenen håller måttet när det är dags för sotning nästa gång.
Om du använder torr ved och tänder med så att kaminen snabbt kommer upp till drifttemperatur får du minimalt med sot, vilket i sin tur leder till mindre rengöring och underhåll.Vid eldning kan glasen bli sotiga, även när eldstaden eldas med torr ved med en fukthalt på 15 – 20%. Rengör man regelbundet räcker det oftast att torka med ett torrt papper. Om sotet funnits en längre tid på glasen tar man lämpligen bort det med rengöringsmedel eller ett speciellt sotborttagningsmedel. Dessa medel finns att köpa i en dagligvarubutik eller hos din lokala återförsäljare av kaminer. Använd aldrig rengöringsmedel som innehåller slipmedel eller som är frätande mot printat eller målat glas. Dessa kan skada glaset/färgen. Använd heller inte rengöringsmedel som innehåller Natriumhydroxid, dessa verkar frätande på tätningslister. När askan i asklådan ska tömmas, se då till att det inte finns glöd kvar. Askan ska förvaras i en obrännbar behållare med lock i minst en vecka innan den kastas.

För att säkerställa bästa prestanda bör din kamin rengöras regelbundet. Din eldstad fungerar bäst när brännkammaren och skorstenen är så rena och smutsfria som möjligt. Här hittar du tipsen som hjälper dig att underhålla din Contura kamin.
Sotning av skorstenskanaler samt skorstensanslutningar bör ske av skorstensfejarmästare. Sotning av kaminen kan ske genom nerskrapning och/eller borstning. Lämpligast är dock att använda en sotdammsugare. Om en skorstensbrand uppstår eller befaras, skall förbränningsluftsspjället och luckan stängas. Kontakta om nödvändigt brandkåren för släckning. Efter en skorstensbrand skall alltid skorstenen besiktigas av skorstensfejarmästaren.Scanspis har ett stort och högt kvalificerat återförsäljarnät som hjälper dig att hitta rätt kamin eller eldstad som passar dina behov. Hitta din närmaste återförsäljare här.

Eldstäder med dansk designkvalitet, skapade av naturens egna återvinningsbara material för att ge optimal värme i många år framåt. Luta dig tillbaka framför brasan och njut av värmen och atmosfären, i trygg vetskap om att vi har tagit hand om resten.
Hos Scanspis har vi, sedan bolaget startades upp i Odense år 1978, haft fokus på att erbjuda våra kunder de bästa kaminerna på marknaden med särskilt fokus på design, innovation och användarvänlighet.

Danmark har en rik tradition när det kommer till design, och Scanspis är en del av detta. Bara danska designers har skapat våra kaminer, och därmed säkras en full och sann formgivning som alltid kännetecknar Scanspis vid de typiskt danska, rena linjerna.

Ett par gånger i månaden kommer Allt om Bostads Nyhetsbrev – rakt ner i mejlboxen. Där samlar vi det senaste som har hänt inom Hem & Trädgård. Vi ger dig tips & råd samt ger dig möjlighet att tävla om fina priser och få unika erbjudanden.
Vi har murspisar i många former och varianter, allt ifrån raka och moderna till de av ett mer klassiskt utseende. Det finns varianter för hörn, rakvägg och spisar med både två- och tresidigt glas. Murspisar i ”byggsats” från bland andra Contura, Jötul, Keddy och Nordpeis hittar du hos oss.Om du vill tömma kaminen på aska, bör du vänta några dagar efter att du senast eldade. Som nämnts är det ett mycket bra isolerande material, så du kan ofta hitta små glödande kolbitar gömda inuti asken många timmar eller dagar efter att elden brunnit ut.Många tömmer sin kamin på aska för ofta. Det är faktiskt fördelaktigt att lämna ett lager aska på botten av kaminen. Denna aska isolerar och skyddar eldstadsbotten från den värmen. Anledningen till att du får mycket sot kan vara att du har använt fuktig ved, har för lite drag eller att du har för lite tillgång till frisk luft. Försök därför att hålla träet torrt och se till att drag och luft är tillräckligt. Det finns en ökad trend med stora glasytor på eldstäder som ger dig en bra flambild. Det största nöjet för många är att kunna sitta framför brasan med något gott i koppen och njuta av lågorna. Då är det tråkigt om hela glaset är täckt med sot som förstör synligheten.

Åtminstone en gång om året rekommenderar Jøtul att ta bort valvet i taket samt brännplattor och kontrollera att de är i gott skick. Detta kan din lokala återförsäljare hjälpa dig med.
Det behövs inte mycket utrustning du för att rengöra glaset i din kamin, så det är en billigt och enkelt. Kom ihåg att du bör bära handskar (som diskhandskar) när du rengör. Sot och vatten bildar tillsammans en slags lut som kan sitta hårt på dina händer.

Var noga med att kontrollera brännplattor och valvet (de beige plattorna på bilden) för skador före eldningssäsongen. Om du hittar skador och stora sprickor, kontakta din närmaste återförsäljare för råd.Det är inte bara bilden av lågorna som soten kan påverka. Om sotet ligger på rörets insida ökar detta risken för skorstensbrand. I Sverige skall man göra en brandskyddskontroll vart 6:e år. För mer information kontakta din lokala sotare.

Använd inte för mycket tid till att rengöra spisen ren och redo för säsongen. Vi ger dig våra bästa och snabbaste tips för en ren eldstad som ger dig en bra flambild och som brinner renare och bättre. Då kan du istället koncentrera dig på att njuta framför spisen.
En ren kamin och en ren skorsten är viktigt för att uppnå miljövänlig förbränning och undvika soteld som kan skada skorstenen och i värsta fall leda till eld. Gamla eldstäder producerar betydligt mer sot än moderna, rent brännande eldstäder. I fall där sotaren ser sådana fall kommer de ge råd om rätt eldningsteknik och föreslå åtgärder.En spisinsats eller braskassett är utformade för att installeras direkt i en öppen spis. En spisinsats är perfekt för dig som vill ta vara på värmen och energin från din öppna spis istället för att låta värmen försvinna upp genom skorstenen. Våra spisinsatser är framtagna för att passa de flesta öppna spisar och når maximal värmeeffekt efter några minuter, allt för att värma ditt hem snabbt och effektivt. Som namnet antyder är dessa spisinsatser gjorda av gjutjärn och de behåller och avger värme under lång tid – även efter elden har brunnit ut. Gjutjärnskaminer är tidlösa och robusta och hittar lätt sin plats i både moderna och traditionella omgivningar. På Contura har vi ett urval av gjutjärnskaminer som kan placeras både som en fristående kamin eller i en befintlig eldstadöppning. Termen ”spisinsats” är ganska bred och kan innefatta ett stort urval av olika typer av kaminer. Vi på Contura har sammanställt en guide för olika typer av spisinsatser för att hjälpa dig att begränsa urvalet. Alla våra spisinsatser är mycket energieffektiva och klarar de hårt ställda miljökraven.Fristående spisinsats är idealisk för dig som vill bygga din egen eldstad och matcha den till befintlig inredning och arkitektur. Vi har ett stort urval av insatser för egen inbyggnad, ta gärna hjälp av våra duktiga återförsäljare för att få de funktioner du vill ha.

Våra murspisar ger dig en komplett eldstad med stor spisinsats och flera olika omramningar i sköna material så att du kan skapa den miljö du önskar. En murspis är idealisk för dig som har ett större rum och vill ha en eldstad i modern stil med känslan av öppen spis. Generösa glas som visar mycket av elden och med effektiv förbränningsteknik som ger dig mer värme för veden.Boverket utfärdade nya regler 2017, som avser nyinstallation av fastbränslepannor, braskaminer, pelletseldade kaminer, insatser, vedspisar och kökspannor. Reglerna gäller dock inte öppna spisar och kakelugnar. Reglerna skulle träda i kraft fullt ut i september i år.

Bakgrunden är ett EU-direktiv om skärpta miljökrav för fastbränsleeldning i byggnader. Syftet var bland annat bättre energiutvinning och minskade utsläpp.

– Det påverkade nog vissa riksdagspolitiker som drev frågan och därav fick dåvarande bostadsminister det på sitt bord och gav oss i uppdrag att göra en fördjupad konsekvensanalys. Det är oklart om de skrymmande gåvorna hade någon effekt, men hur som helst gav regeringen Boverket i uppdrag att komplettera konsekvensutredningen av reglerna för begagnade köksspisar.Häromåret beslöt Boverket att skärpa utsläppsvillkoren på begagnade vedspisar, vilket i praktiken innebar ett förbud, något som väckt ilska och resulterat i vedspisupproret på Facebook. Boverket backar från förbudet mot vedeldade äldre köksspisar. Hälsovinsterna med förbudet är inte tillräckligt stora och spisarna inte tillräckligt många för att motivera de kostnader som förbudet skulle medföra. Protesterna lät inte vänta på sig. I februari förra året skapades Facebookgruppen Vedspisupproret, som snabbt fick uppemot 20 000 medlemmar. Argumenten mot reglerna var dels att de var tveksamma ur miljösynvinkel och alltför petiga och godtyckliga, dels att de motverkade krisberedskap och dessutom bara ledde till ökade kostnader för den som vill ha en köksspis installerad. Förslaget ska nu skickas på remiss och berörda myndigheter, organisationer, kommuner och andra intressenter kan till och med den 9 augusti 2019 lämna synpunkter på förslaget. Gruppen uppmanade till protester, bland annat skickades vedträn till både Boverket och Regeringskansliet. Därefter trappades kampen upp. Hela vedspisar i gjutjärn skickades till myndigheterna.

Hur ofta får man elda i vedspis?
Det finns ingen bestämmelse för hur ofta man får elda, men braskaminer, kakelugnar, vedspisar och liknande är avsedda för trivseleldning någon gång i veckan vid passande väder/vind och inte för regelbunden uppvärmning av fastigheten.
– Vi har tittat på vilka volymer det handlar om, hur många enheter som finns på marknaden. Vi har ingen exakt vetenskap men vi har tittat på säljsidor och pratat med folk som handlar med den här typen av produkter och gjort en skattning. Vi har försökt lägga oss lite högt och tagit till och kommit fram till att det är en ganska liten volym på marknaden och därmed har det också en marginell påverkan på hälsan, säger Peter Fransson.– Dels handlar det om att kommunerna har ansvar för detta, det är byggnadslov och så vidare – dels ska sotarna godkänna det också. Den administrativa bördan är påtaglig i detta. Det är därför vårt förslag ser ut som det gör. SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar. Boverket föreslår att utsläppsreglerna för de äldre köksspisarna tas bort från och med den 1 oktober i år vilket innebär att kravet slopas innan den utsatta övergångsperioden löper ut.

De skärpta kraven innebar förbud mot att installera gamla, renoverade spisar och kaminer, den som vill sätta in en sådan måste välja en nytillverkad, CE-märkt spis, kamin eller panna. Den som redan hade en gammal sådan berördes dock inte – de innebar inte något förbud mot vedspisar.
”Om jag vann skulle jag bjuda på grillfesternas grillfest på min altan, och bjuda grannar och kvarteret på grillat och skön atmosfär såklart. En Nordpeis Air skulle bli en sån succé. Om den hos mig gjorde entré. Smaklökarna skulle dansa till grillspett och beer-can-chicken, och höfterna skulle rulla när jag greppar micken. Sen dansar vi i solnedgången hela natten lång, och spelar Gyllene Tiders sommartider gång på gång. Att surra med grannarna förgyller verkligen grillkvällen. Fråga bara min granne Ellen! Jag vill uppmana fler grannar till att göra som oss, för jag tror på att sprida värme och leenden till sina grannar förstås! Med en Nordpeis Air skulle sommaren bli så chill! För den kan förvandlas till utomhuskamin, eldstad eller grill. Framför en brasa drömmer man sig bort och bara ler, Eldabutiken skapar sommarvärme i vårt kvarter!”

Hur får man bort sot från glaset på kaminen?
Så här gör du rent glaset i kaminen: Fukta papperet i lite vatten och doppa det försiktigt i askan i kaminen. Gnid sedan in glaset i kaminen med den blöta askan och skrubba ordentligt. Om glaset är väldigt smutsigt behöver du säkert byta papper några gånger för att få bort allt sot.
Vårens Inne & Ute-tävling är avgjord. Av hundratals tävlingsbidrag kom in och en oberoende jury utsett fem, vad vi hoppas och tror, lyckliga vinnare. Vinnare av en Nordpeis Air Base, värde 9 800 kr, blev Kristin Waara från Huddinge. Juryn föll pladask för Kristins motivering till varför just hon borde vinna en Nordpeis Air Base:

För att hjälpa dig på vägen delar Michael Wistrand, på Eldabutiken i Örebro, med sig av kunskap och erfarenhet. Klicka på filmen för att ta reda på vad som skiljer olika eldstäder åt.
Vi vet att det är ett stort beslut och mycket att tänka på när du ska köpa en eldstad. Vilken modell passar för just ditt hem eller verksamhet? Ska eldstaden bidra till att värma upp huset eller är det med myset du vill ha? Ska eldstaden vara fristående eller platsbyggd? Vad är viktigt att tänka på gällande skorsten och taksäkerhet?

Mirit Glas var det första företaget i Danmark som producerade härdat glas. Vi är fortfarande en av landets främsta experter på området. Som Skandinaviens enda företag kan vi dessutom erbjuda kemiskt härdat glas.
Allt förarbete på glaset, som tillskärning, hålborrning, utskärning för beslag samt kantbearbetning, görs före härdningen eftersom härdat glas inte kan bearbetas lika lätt. När härdat glas krossas, granulerar det i små ofarliga bitar. Härdat glas kan därför med stor fördel användas som säkerhetsglas, på platser där vanliga glasskärvor ifrån vanligt glas kan orsaka personskador. Ytterligare kan man förebygga sprickor eller spridning av glasbitar, genom att laminera ihop två stycken av härdade glasskivor. När laminerat glas krossas håller det nämligen ihop som en sammanhängande enhet. Under härdningsprocessen utsätts glaset för mycket starka påfrestningar. Först värms glaset upp till ca 660° C och därefter kyls det snabbt ned med luft. Då ytskiktet svalnar snabbare än glasets mitt, uppstår bestående tryckspänningar i ytan och dragspänningar i mitten. Man kan se att glaset er härdat genom polariserat ljus, som gör att spänningsnätet blir synligt.

Härdat glas är flera gånger starkare än ohärdat glas. T.ex. har 5 mm tjockt härdat glas samma brytstyrka som 12 mm tjockt obehandlat glas. Glas är betydligt mer sårbart för drag- än tryckkrafter och sprickor uppstår ofta på ytan. Men då härdat glas har tryckspänningar i ytskiktet, skjuts den kritiska spänningspunkten upp och större tryck behövs, för att glaset ska gå sönder.
Om temperaturen i kaminen är för låg ökar risken för att sot och tjära lägger sig som en filt i brännkammaren och på kaminglaset. Det beror oftast på att veden du eldar med är för fuktigt eller att det är dåligt drag.

När du ska tända i kaminen är det viktigt att ha god lufttillförsel redan från starten av tändningen. Här är det viktigt med torr ved som är finkluven och att spjället är helt öppet.
Själva förbränningen påverkar också hur mycket sot och partiklar elden avger innan förbränningen blir optimal. Den miljövänligaste metoden är att tända från toppen. Det ger bättre lufttillförsel och gör att den första vedladdningen varar längre och brinner bättre.

Fuktig ved sänker temperaturen i kaminen eller braskaminen, vilket ger dålig förbränning och är en vanlig orsak till problem med sot. Tänk på att färsk ved bör lagras i minst sex månader, helst ett år, före eldning för att den ska hinna bli tillräckligt torr. Då måste veden förvaras på ett sätt som inte försämrar kvaliteten. Ju torrare ved, desto mera värme! Med tillräckligt torr ved menar vi en fukthalt på mindre än 20 %. Om du använder ved med en fukthalt över 20 % blir sot- och partikelutsläppen 10 till 30 gånger större än med torr ved.
Mycket av det mysiga med att ha en kamin eller braskamin är just att kunna se brasan därinne genom de stora glasen. Men när glaset täcks av sot och beck och skymmer sikten blir det inte lika trevligt längre. Här ger vi en förklaring och tips på hur du slipper sot på kaminglaset.

Visste du att flera av våra kaminer och braskaminer är utrustade med ett luftspolningssystem och en glasbeläggning som hjälper till att hålla glaset rent under eldning? Om det ändå samlas sot på glaset räcker det oftast med att elda extra friskt en kortare period. Värmen och luftspolningssystemet gör då att sotet som fastnat på glaset bränns bort.
För att få fart på tändningen ordentligt kan ett tips vara att ha luckan lite på glänt i några minuter tills det tar fyr ordentligt. Det gör att temperaturen i elden snabbt blir hög, förbränningen fullständig och avgaserna rena – vilket ger mindre sot.

Vad kostar eldfast glas?
6 995 kr/m². Bredd (mm.) Höjd (mm.) Beställningsvara leveranstid 10-15 dagar.
BAUAHUS är återförsöljare av en mängd tillbehör till braskaminer och öppna spisar. Välj bland fina eldställ med redskap som underlättar eldningen och gnistgaller som skyddar om du har en öppen spis. Här finns vackra golvplåtar som skyddar golvet och minskar brandrisk (detta är ett krav från Boverkets Byggregler). Med små barn och djur i hemmet minskar ett skyddsgaller risken för olyckor. På BAUHAUS hittar du garanterat ett komplement för din kamin eller öppna spis!

Du verkar inte ha JavaScript aktiverat i din webbläsare. För att kunna använda BAUHAUS webbplats måste du tillåta JavaScript i din webbläsare eller uppgradera till en webbläsare som kan hantera JavaScript.Se till att rengöra hällen efter varje användning. Torka av med en mjuk trasa eller en bit hushållspapper. Du kan med fördel använda diskmedel. Ibland behövs en mer noggrann rengöring och då kan du använda dig av specialmedel för glaskeramik.Eftersom att induktionshällen svalnar snabbt efter användning är det många som tror att inget kan bränna sig fast på den. Detta stämmer dock inte, matrester kan definitivt fastna i hällen och därför är det viktigt att rengöra den regelbundet.

Om ovanstående steg ändå inte har hjälpt och det fortfarande ligger kvar ingrott fett och socker så är det dags att ta fram det tunga artilleriet – hällskrapan. När medlet inte har lyckats slutföra jobbet kan du med skrapans vassa yta jobba bort den mest envisa smutsen. Var noga med att välja en skrapa som är anpassad för induktionshällar eller motsvarande. Vinkla skrapan i 45–60 graders vinkel och börja försiktigt så att du inte riskerar att repa ytan. Jobba i små rörelser så säkerställer du att du får bort all oönskad restprodukt. Avsluta med att torka rent smutspartiklarna som lossnat. Tänk på att skrap-metoden ska användas först när lösningsmedel inte har fungerat.Undvik svinto, den grova sidan av tvättsvampen eller annat hårt material som kan skrapa och skada din häll. Fula repor som uppstår kan nämligen inte åtgärdas och därför är det viktigt att vara noga med att sköta rengöringen på rätt sätt. Använd särskilt rengöringsmedel och glasskrapa avsedda för just glaskeramik- och induktionshällar.Spis med induktionshäll har den senaste tiden blivit den vanligaste typen i nya kök. Även om det finns en charm i att använda gasspis kan det kännas läskigt och även lite bökigt med påfyllnad av gas. Glaskeramikspisar med kokzoner är fortfarande populära även om det tar lite längre tid att få varma. Fördelen med en spis som har en induktionshäll är att den är snabb och lätthanterlig och när du kompletterar det med en ugn så får du ett pålitligt redskap i köket. I stort sett allt som tillagas varmt kan göras på en ugnsspis med induktionshäll. Det har blivit det kompletta köksredskapet. I den här ”rengöra induktionshäll”-guiden har du också fått praktiska tips på hur du håller hällen ren och fin över tid.Om du har en husvagn, mindre sommarstuga eller en båt är det en bra idé att ha portabla köksprodukter. Hos Elvita kan du hitta en portabel induktionsplatta som passar perfekt när du är på resande fot. Den fungerar på samma sätt som den vanliga induktionshällen – och allt som behövs är ett vägguttag. Dessutom är den utrustad med timer och barnlås. Smidig och enkel att ta med – för dig som gillar praktiska kökslösningar.

Till din induktionshäll behöver du förstås också ha grytor som fungerar. I och med den magnetiska tekniken är det inte alla material och produkter som fungerar på en induktionshäll. Gjutjärn och teflon är två material som gör sig allra bäst på induktionshällar och i Elvitas sortiment är alla grytor anpassade för just induktionshällar. Här kan du välja mellan olika former och storlekar som passar just till din häll. Allt från kastruller som rymmer en liter upp till femliterskastruller – för större middagar.
Att få bort fläckar och göra rent touch-panelen kan göras på samma sätt som den övriga delen av hällen. För att du ska slippa att de olika kokzonerna sätts på och av när du gör rent kring touch-panelen så kan du sätta på knapplås om sådant finns på induktionshällen. På så vis riskerar du inte att råka sätta på någon platta i onödan.

Att ta hand om induktionshällen är väldigt viktigt för att hålla den i topptrim – både vad gäller utseende och funktion. Likt de allra flesta köksprodukter så ökar livslängden om den sköts om och rengörs ordentligt med jämna mellanrum. Risken finns annars att smuts och fett bränns fast i hällen och det kan i längden påverka effektiviteten. Så hur rengöra induktionshäll? I den här guiden ger vi dig de bästa tipsen.
Spisen är kanske det mest vanliga köksredskapet och givetvis blir även den smutsig. Fingeravtryck, överkokning och spill är del av vardagen i köket och det skapar en hinna som lägger sig på glasytan. Så länge det inte får ligga kvar och bränna fast till nästa gång du använder hällen så är det enkelt att få bort. Använd en våt tvättsvamp, papper eller mikroduk och torka av – gärna med lite diskmedel eller köksspray. Detta är det enklaste sättet att hålla din spis i toppform och förebygger att du får mer bestående smutsproblem.En öppen spis är mysig och trevlig, men dessvärre ger den inte så mycket värmeenergi till ditt hus. Öppen eld suger ut värmen ur rummet och du eldar bokstavligen för kråkorna. Med en kassett kan du skapa en egen stil och får garanterat bättre värmeekonomi. Värmen som genereras avges huvudsakligen genom luckglaset. Strålningsvärmen är mycket behaglig och ger ett trivsamt inomhusklimat. Du kan designa din egen murspis eller enkelt passa in kassetten i din befintliga eldstad. Med Contura spiskassetter och insatser kan du bevara den stil du redan har, eller skapa ett mer modernt uttryck. Vad du än väljer får du en naturlig uppvärmning med modern förbränningsteknik och generösa glas som visar mycket av elden. Våra moderna murspisar är energieffektiva, har hög verkningsgrad och uppfyller de krav på täthet som ställs i nya hus. Satsa därför på kvalitet och välj en produkt som är täthetskontrollerad och som tar all förbränningsluft utifrån. Förbränningstekniken hör till marknadens absolut bästa vilket enkelt uttryckt innebär att veden räcker längre och uppvärmningen är mer effektiv. Termerna är snarlika och används därför ofta synonymt. Den generella skillnaden beskrivs oftast på följande vis: spiskassetter är mer lämpliga att placera i en befintlig öppen spis. Precis som med en kamininsats, kan de även byggas in i en helt ny eldstad. Det är dock bara termen spiskassett som avser användningen i redan befintliga öppna spisar. Med en större kamininsats bygger du vanligtvis en helt egendesignad eldstad och kan då fritt välja beklädnad, färg och storlek. Det finns knappt några gränser för din kreativitet så länge brandskyddsföreskrifterna följs.

Hur många grader klarar glas?
Termisk motståndskraft Härdat glas tål temperaturskillnader på upp mot 250 grader och passar därför extra bra, där vanligt glas spricker på grund av ojämna temperaturer. Vanligt glas tål temperaturskillnader på upp mot 40 grader.
Hittade du ingen braskamin som föll dig i smaken eller som passade era behov? Varför inte skapa din egen personliga braskamin eller eldstad genom vårt smidiga ”Bygg din kamin”-verktyg! Designa och skapa din egen braskamin och upplev din nya kamin eller eldstad i 360 grader. Du får även möjligheten att placera kaminen i ditt hem, via din mobiltelefon, med hjälp av vårt smarta AR-verktyg. Detta låter er se hur braskaminen skulle se ut i just ert hem.Osäker på vilken braskamin eller eldstad som skulle passa bäst i just ditt hem? Använd då Conturas smidiga och smarta Kaminväljare! Med Kaminväljaren så guidar och rekommenderar vi er en braskamin eller eldstad som passar just era behov och hem utifrån några frågor. Det tar endast ett par minuter, så kom igång och hitta din drömkamin idag!

Med en platsbyggd eldstad kan du göra underverk i ditt vardagsrum. Det finns knappt några gränser för din kreativitet så länge brandskyddsföreskrifterna följs. Det är viktigt att endast använda brandsäkra och värmebeständiga material till din kamininsats. Gillar du det rustika och naturliga kan klä din kamininsats med sten, tex skiffer, granit eller täljsten. Om du vill ha ett modernare utseende kan du exemplevis använda betong, plåt eller kalciumsislikat som spacklas och målas. Oavsett vilka material du använder är huvudsaken att eldstaden passar dig och ditt hus. Känner du att det är helt rätt produkt för dig? Kontakta din närmaste återförsäljare av Contura kaminer för att diskutera dina önskemål.
Liksom i alla våra produkter är eldstaden i våra kamininsatser lätt att tända och når full effekt inom några minuter. Du kan placera kamininsatsen i en egendesignad inbyggnad och på så vis få en eldstad som matchar din inredning arkitektur. Våra stora kamininsatser har en rejäl brännkammare och rymmer vedträn upp till 50 cm och har en verkningsgrad på hela 81%. Våra mindre kamininsatser är perfekta för dig som vill skapa en eldstad där till exempel insatsen ska placeras högre upp. Vill du uppleva mer av elden rekommenderar vi en modell med glas på två eller tre sidor. Ska du placera din kamin i ett hörn är kanske endast frontglas att föredra. Vilken modell du än bestämmer dig för i slutändan, så är vi säkra på att vi har kamininsatsen för dina behov.Moderna öppna spisar är också ganska väl anpassade till dagens krav på uppvärmning. De byggs mer eller mindre som en hybrid mellan öppen spis, kakelugn och kamin. Själva stommen i sig är rejäl av sten, vilket kan lagra värme, och eldstaden består av en insats som påminner om en kamin. Utseendet är dock i främsta hand som en öppen spis. Nackdelen är dock att inget av dessa skorstensfria alternativ eldas med äkta vedträn. Det gör att det inte blir samma doft och sprakande av dessa spisar. Eldningen med gas eller etanol kostar också en slant mer än veden, särskilt för den som annars kan ta egen ved. Alla nya braskaminer och öppna spisar kräver bygglov eller bygganmälan. Det gäller också om du installerar eller byter ut din befintliga braskassett eller spisinsats som kan leda till ändrade eldningsförhållanden och rökgastemperaturer eller någon annan förändring av eldstadens funktion. Ansökan gör du på Stadsbyggnadskontoret i din kommun.En helt ny öppen spis är en stor investering. Den behöver byggas upp från grunden, sten för sten, eller i alla fall del för del. Moderna öppna spisar kommer ofta i byggsatser i leca eller liknande material, vilket underlättar för den som ska bygga spisen. Oavsett hur stora delarna är, är det viktigt att spisen blir helt tät och brandsäker.

Kan man använda svinto på glas?
Men det finns också ett par saker som du ska undvika när du gör rent induktionshällen. – Svinto på glashäll är en dålig idé. Du bör faktiskt undvika svinto eller annat hårt och vasst material som kan skada hällen vid rengöring.
Det beror på att stora delar av den varma luften som alstras drar ut genom skorstenen. Det skapar ett drag i huset som kan leda till en kyleffekt istället för en värmeeffekt. Alla öppna spisar behöver inte anslutas till skorstensstockar. Det finns en mängd olika alternativ av skorstensfria spisar som drivs av el, etanol eller gas. Dessa ger i alla fall en del av mysfaktorn till en bråkdel av priset för en äkta murad spis. Det är nämligen inte bara att bygga upp spisen och hoppas på det bästa. Den tunga konstruktionen får då golvet att ge vika. På grund av den stora tyngden behövs också bygglov från kommunen.

Hur undvika sot på Kaminglas?
Vid eldning kan glasen bli sotiga, även när eldstaden eldas med torr ved med en fukthalt på 15 – 20%. Rengör man regelbundet räcker det oftast att torka med ett torrt papper. Om sotet funnits en längre tid på glasen tar man lämpligen bort det med rengöringsmedel eller ett speciellt sotborttagningsmedel.
Anledningen till att de moderna öppna spisarna är som hybrider är att den gamla typen tyvärr inte är särskilt effektiv vad gäller uppvärmning. Ibland kan till och med eldningen i den gamla eldstaden leda till att ett hus kyls ner.

Men det går med små medel att skapa en bra värmekälla av den gamla vackra öppna spisen. Det handlar om att sätta in en spisinsats. Med insatsen blir den öppna spisen mer som en kamin än en klassisk öppen spis. Det vackra utseendet och känslan och synen av en sprakande eld i spisen kvarstår.

För det behövs noggrannhet och många väljer att anlita en professionell murare för arbetet. Detta är rot-avdragsgillt. En professionell installatör kan ofta också hjälpa till att staga upp golvet underifrån så att den öppna spisen kan stå på golvet.Få ting är så hemtrevliga under hösten som en öppen spis där en brasa sprakar. Spisen i sig är ofta vacker, vilket bidrar till hemtrevnaden. Den avger också viss värme, men hur mycket beror mycket på hur spisen är utformad. Med en insatskamin i eldstaden blir spisen både vacker och effektiv.

Äldre öppna spisar är ofta tillverkade i tegel. Ibland är de putsade, ibland inte. De fanns i nästan varje hem eftersom det inte fanns så många andra alternativ för uppvärmningen av huset. Idag är det fler som sätter in kaminer än murade öppna spisar.Det beror både på kostnaden och på att kaminerna är bra mycket effektivare vad gäller att skapa värme. De murade eldstäderna som installeras är ofta så kallade murspisar, tillverkade av leca eller något annat behändigt material. Tegelspisar ses som ganska exklusiva.

Kan man elda för mycket i vedspis?
Elda med måtta Använder du för mycket ved och eldar under för lång tid finns risk att det blir alldeles för varmt i skorstenen. Värmeöverföring kan då ske till brännbara byggnadsdelar och risken för brand ökar. Elda aldrig mer än 2–3 kilo ved per timme i din lokaleldstad och inte längre än 3-4 timmar i sträck.
Elda aldrig mer än 2–3 kilo ved per timme i din lokaleldstad och inte längre än 3-4 timmar i sträck. Låt eldstaden svalna lika länge som du eldat innan du börjar elda igen. Om du saknar eldningsinstruktion kan du passa på att fråga din sotare eller brandskyddskontrollant när de besöker dig om hur du eldar bäst i just din eldstad. Du kan även följa våra generella tips. Använd lagom torr ved. Fuktig ved kyler ner brasan och ger en dålig förbränning som kan skapa tjära. Rök från fuktig ved luktar dessutom illa och kan störa grannarna. Kontrollera att röken som kommer ur skorstenen är ljus, klar och genomskinlig, inte gul eller svart. Vedens fukthalt bör ej överstiga 20 procent.Det finns några saker att tänka på när du eldar i din eldstad. Följ våra goda råd så eldar du säkert, effektivt och mer miljövänligt, det vill säga får ut den mesta mängden värme från veden.

Varför sotar glaset på kaminen?
Därför får du sot på glaset Om temperaturen i kaminen är för låg ökar risken för att sot och tjära lägger sig som en filt i brännkammaren och på kaminglaset. Det beror oftast på att veden du eldar med är för fuktigt eller att det är dåligt drag.
Elden behöver rätt mängd tilluft för att brinna, att låta elden pyra är inte bra. Om du har dåligt drag i skorsten, eller om det ryker in, kontrollera att du inte har en mekanisk frånluft i gång, till exempel köksfläkten. Ibland kan du behöva öppna ett fönster när du tänder upp för att ge tillräckligt med tilluft vid starten av brasan.

Vill du bidra till att göra Storstockholm tryggare? Hos oss får du möjlighet att göra skillnad oavsett om det är som brandman eller administratör. Läs mer om lediga tjänster här.
Håll koll på mängden ved som du använder, många lokaleldstäder rymmer mer ved än vad både själva eldstaden och skorstenen tål när den brinner. Använder du för mycket ved och eldar under för lång tid finns risk att det blir alldeles för varmt i skorstenen. Värmeöverföring kan då ske till brännbara byggnadsdelar och risken för brand ökar.Ett bra hjälpmedel för att ta reda på om du eldar rätt är att skaffa en rökgastermometer. En lagom rökgastemperatur i en eldstad är cirka 300-350 grader. En hög rökgastemperatur betyder att du eldar för snabbt och hårt och utsätter skorstenen för belastningar. En låg rökgastemperatur visar på att du pyreldar, elden får inte tillräckligt med syre och det kan leda till att tjära fastnar på skorstenens insida. Det kan i sin tur orsaka soteld. En tegelskorsten klarar att hålla cirka 450 graders driftstemperatur, detsamma gäller de flesta så kallade systemskorstenar av metall som är vanliga idag. Skorstenen ska även kunna hålla för soteldstemperaturer på upp till cirka 1000-1500 grader under en kortare period beroende på typ av verksamhet och byggnad. Ditt nya glas skickas i en specialutformad förpackning med speciellt utvald speditör. Detta garanterar att inga missöden händer på vägen och att leveransen av ditt nya glas sker snabbt och säkert. Att ta de rätta måtten (mät din kamininsats i mm) och byta ut rutan kan ibland vara besvärligt, i synnerhet för att bevara tätheten och apparatens goda förbränning. Se vår guide med tips och råd för att ta måtten och se vår video: hur du byter ut glaset på din insats och ersätter tätningen med de rätta måtten för ett perfekt resultat.Vår verkstad lägger särskild vikt vid att måttanpassa ditt glas till de exakta dimensioner som passar just din spis. Kanterna fasas och efterpoleras. Vi erbjuder även en flätad och självhäftande glasfiberpackning som gör monteringen av ditt nya glas enkelt och ger en perfekt täthet.Vi erbjuder också måttbeställd skärning av alla former och tjocklekar tack vare vår specifika konfigurator för 3 mm eller 5 mm tjocka glas, men också för specialglas. Vare sig du har en kamin eller en insats med välvd, trekantig eller flersidig ruta, låt oss hjälpa dig med måtten på vår dedikerade sida och beställ direkt glaset du behöver.

Vi erbjuder keramiskt glas av Neoceram, det bästa, starkaste och mest klara glaset som finns på marknaden idag. Det är samma som originalglaset från flertalet stora tillverkare, som Godin , Philip , Invicta , Turbo Fonte osv. Glaset är inte dyrare än andra glas, men dess hållfasthet och termiska egenskaper, är betydligt bättre än andra varianter som idag säljs.
Vi har under hösten fått in klagomål från grannar runt vedelning i bostäder, och många frågor runt vad som egentligen gäller när man eldar i sin vedspis/kakelugn/braskamin. I rådande energisituation kanske du vill värma upp bostaden med vedeldning, men vad är det egentligen som gäller?

Det finns ingen bestämmelse för hur ofta man får elda, men braskaminer, kakelugnar, vedspisar och liknande är avsedda för trivseleldning någon gång i veckan vid passande väder/vind och inte för regelbunden uppvärmning av fastigheten. Trivseleldning innebär att du inte eldar hela dagen eller varje dag, och inte eldar för basuppvärmning.
Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta att surfa på denna webbplats samtycker du till vår användning av cookies. Ta reda på mer genom att läsa vår sekretesspolicy.Enligt försiktighetsprincipen (2 kap. 3 § Miljöbalken) är du som eldar själv ansvarig för att kontrollera att eldning inte stör din omgivning. Elda därför med försiktighet, och värm inte upp din bostad med vedeldning i rådande energisituation.

Om du letar efter ett starkt och värmebeständigt glas som kan hålla temperaturer upp till 600°C, så har du hittat rätt! Vårt 4 mm tjocka kaminglas är den perfekta lösningen för alla som söker ett glas med hög kvalitet och hållbarhet.
Innan den organiska blandningen ska ner i jorden, förbättra dess näringsämnen genom att strö lite aska över. Viktigt är dock att inte använda för mycket – det förstör nämligen mixen.

Du kan tillverka din egen tvål med hjälp av aska. Att blötlägga aska skapar lut vilket kan mixas med djurfett och sedan kokas till en tvål. Salt gör att tvålen härdar när den svalnar av.
Har du fått målarfläckar på stenbeläggningar eller cement? Få enkelt bort fläcken genom att strö aska direkt på området. Gnugga och fläcken ska vara väck.MåBra är Sveriges största hälsomagasin. Här hittar du senaste hälsonyheterna, mängder av kost- och träningstips och annan inspirerande läsning. Vi guidar dig till ett hållbart, hälsosamt och härligt liv – där hela du ska må bra.Aska är ett mycket kaliumrikt gödselmedel. Den kan få dina kaliumälskande plantor, som exempelvis tomater, att frodas. Det enda du behöver göra är att hälla ungefär en halv deciliter aska i hålet där du ska plantera.

Vad brukar du göra med askan som blir över efter eldning i öppen spis, kakelugn eller grillning? Om du kastar det i soporna borde du sluta med detta direkt. Aska har nämligen massor av användningsområden. Det är dock viktigt att inte spara askan i en plastpåse eller pappkartong, eftersom det finns en brandfara då glöden kan finnas kvar i askan i upp till två dygn. Spara den i stället i en plåthink eller plåtburk med lock! Vi erbjuder även ett brett urval av bastuprodukter från de mest kända europeiska märkena. Du kan enkelt välja bastuutrustning eller inredningsdetaljer för en familj eller större bastu.Esaunashop.se – du hittar all utrustning du behöver för din bastu på ett ställe: från de bästa bastutillbehören till lyxig utrustning. Du hittar även det största utbudet av bastuaggregat på vår hemsida.

Får man sätta in en gammal vedspis?
Reglerna gäller dock inte öppna spisar och kakelugnar. Reglerna skulle träda i kraft fullt ut i september i år. De skärpta kraven innebar förbud mot att installera gamla, renoverade spisar och kaminer, den som vill sätta in en sådan måste välja en nytillverkad, CE-märkt spis, kamin eller panna.
För att få bukt med problemet finns till att börja med en del du kan göra i förebyggande syfte. De främsta skälen till att glaset sotar igen är att lufttillförseln inte är tillräcklig och/eller att veden är för fuktig. Öppna därför dragventilen helt och ha luckan på glänt medan brasan tar fyr. Torr ved och att få i gång elden snabbt leder alltså till mindre sot.3. Torka det sotiga glaset med den askiga trasan. Om glaset är väldigt smutsigt kan proceduren behöva göras om. (Ja, det ser ännu värre ut just nu, men ha tålamod!)

En brinnande brasa i kaminen som både värmer och är vacker att titta på – finns det något mysigare under årets kallare månader? Men ibland blir glasluckan så sotig att sikten över de vackra lågorna skyms.
Att elda lagom mycket för just din kamins kapacitet är också viktigt – stor kamin tål en stor brasa, men är du osäker så läs på i bruksanvisningen. Det kan dessutom vara bra att konsultera en sotare för att kontrollera att skorstenen fungerar som den ska. Eldar du rätt får du dessutom värmen att räcka längre – se expertens tips här.Att få bort sotet från glaset till kaminen är inte helt enkelt… eller? Med det här smarta husmorsknepet förändras allt och du får en skinande ren lucka på någon minut, utan giftiga rengöringsmedel och miljöovänliga kemikalier.

Varför kassett i öppen spis?
En spisinsats eller braskassett är utformade för att installeras direkt i en öppen spis. En spisinsats är perfekt för dig som vill ta vara på värmen och energin från din öppna spis istället för att låta värmen försvinna upp genom skorstenen.
Kanske har du testat olika sprayer och tekniker utan bra resultat, som dessutom sliter på både miljön och plånboken? Här kommer därför ett superknep där det enda du behöver är en ren trasa och aska från kaminen. Jo, du läste rätt. Du tar bort sotet med aska. Obs! Tänka på att skydda händerna med till exempel ett par diskhandskar, då aska är basiskt och frätande.

Similar Posts