Goda Mackor Utflykt

Varm, kall, stor, liten, med grovt, vitt – eller hårt bröd. Kylskåpstömning, eller bara en rejäl lyxmacka. Till frukost, lunch, middag, utflykten och mellis. Eller varför inte en kvällsmacka? Variationer och tillfällen för en macka är närmast oändliga. Men ändå drar vi oss lite för mackan, här är fem anledningar till att du borde unna dig en.Oavsett fantasi, tid och smak är det ändå pålägget som sätter pricken över i:et. Med Pärsons nyhet havets skivor kan du njuta av smarriga laxmackor alla dagar i veckan. Upptäck vårt stora utbud av smörgåsmat för alla smaker du också.3. Du kan ha allt på mackan. Gårdagens hamburgare i kylen, eller bara en skiva rökt skinka och en massa grönt? Titta på danskarna och deras smörrebröd – det går att ha precis allt på en macka. Är du sugen på en mer matig och varm variant – gör en klassisk varm macka med en massa ost. Eller ingen alls. Det är få saker som begränsar hur du gör din macka, och det mesta blir faktiskt gott. Ut och macksa!4. Det behöver inte alls vara onyttigt. Mackor och allra helst kolhydrater, blir ofta utmålade som stora hälsobovar, och visst kan det vara så. Men känner du att du vill vara på den säkra sidan och samtidigt unna dig en macka – välj då exempelvis ett bröd som är rikt på fiber och fullkorn som gärna innehåller frön och hela korn. Lägg till en massa goda pålägg och grönt så blir det både näringsrikt och mättande.

2. Det finns en för varje tillfälle. Smörgåsen har hängt med länge, mycket tack vare mångsidigheten. För det är inte bara frukostmackan som hållit människor på benen – nej tänk på alla åtskilliga mellanmål, kvällsmackor och nattmackor. Eller de där riktigt syndiga skrytmackorna. Och hur hade vinterutflykten sett ut utan limpmackan med ett glas varm choklad till? Det är få tillfällen där en macka är fel.
5. Smidigt att ta med sig. Att få ihop vardagspusslet är inte alltid det lättaste. En god och matig macka är perfekt när man behöver fylla på med energi innan träningen eller mellan möten. Smidigt och enkelt att ta med sig utan en massa burkar och kladd.

Vad är nyttigast ost eller smör?
Myt 3: Fettet i ost är nyttigt Trots det finns det ett litet “men” här, för ett stort antal undersökningar visar att ostens fett inte är onyttigt på samma sätt som mättat fett från till exempel smör och fläskkött. Till skillnad från de två sistnämnda, som kan förvärra ditt kolesterolvärde, är osten neutral.
1. Det går snabbt. Det är sällan det krävs timmar vid spisen för att få i sig en riktigt schysst macka. Dessutom är kombinationen av bröd och pålägg en mättande historia. Snabbt, mättande och gott på samma gång – det är ju det som gör den så bra. Och mångsidig, eftersom den fungerar lika bra till panikmiddag som ett litet snack.

Vad kan man ha istället för smör på mackan?
– De allra flesta magar klarar en mindre mängd avokado, och det är en bra ersättare till smör. Mosa avokado på mackan och toppa med salt eller färska örter.
Är det okej att äta en macka till middag? Absolut, efter några år i skamvrån gör mackan storstilad comeback, inte minst tack vare mångsidigheten. Tillhör du dem som fortfarande är lite tveksam? Inte länge till.

Den här mackan påminner om en vietnamesisk banh mi och är full av smak och krispiga grönsaker. Leverpastejen kan tyckas lite märklig men passar oväntat bra.

En fransk macka med tonfisk, solmogna tomater och ägg. Som en sallad nicoise i en smörgås. Supergott och mättande. Du kan variera ingredienserna efter tycke och smak så att du får din macka precis som du vill ha den.
På picknicken, stranden eller på båtturen, matsäck hör sommaren till. Men ibland kan lite inspiration behövas för att komma på något riktigt smarrigt att ta med sig. Mackor är både gott och lätt att fixa. Komplettera gärna med uppskuren frukt i en behållare, något gott att dricka och kanske en liten efterrätt för en riktigt lyckad picknick.

Amir hoppades in i det sista att kommunen skulle ändra sig. Trots rivningsbeslutet. Men fem månader senare kom de till slut, med motorsågar och fyrhjulingar. Det hem som Amir byggt på i åtta år – revs på en dag.

Kan man äta mackor till middag?
Är det okej att äta en macka till middag? Absolut, efter några år i skamvrån gör mackan storstilad comeback, inte minst tack vare mångsidigheten. Tillhör du dem som fortfarande är lite tveksam? Inte länge till. Varm, kall, stor, liten, med grovt, vitt – eller hårt bröd.
Vi har gett Eurofins laboratorium i Lidköping uppdrag att analysera innehållet i nio av Sveriges vanligaste bords­margarin. Alla testade produkter har en fetthalt kring 70 procent.– Vi är väl medvetna om att kunderna reagerar över priserna. Men mjölkpriset har öket i samma takt. Bregott är något av en premiumprodukt och det går åt 20 liter mjölk för att få ett kilo Bregott, förklarar Max Wallenberg, presschef på Arla.] Fram tills idag stod det en koja här, långt upp i skogen ovanför bostadsområdet Nacksta i Sundsvall. Kojan var Amirs bostad i åtta år. Han kom till Sverige från Iran och efter att ha sökt uppehållstillstånd flera gånger gav han upp. Han flydde samhället – in i skogen. Även när det gäller transfetter ligger de mjölkbaserade produkterna avsevärt högre. Bregott med 2,8 procent trans­fetter kan jämföras med till exempel Flora på 0,2 procent.

ICA:s smör och raps har exempelvis nästan dubbelt så mycket mättade fettsyror (48,5 %) som Becel Gold (25%). De helt vegetabiliska Becel och Carlshamn ligger båda klart lägst när det gäller de mättade fetterna.
– Det beror förmodligen på linfrö­oljan i detta margarin. Linfröolja innehåller nämligen väldigt mycket mer ­omega-3 än rapsolja, säger Anna Turesson ­Wadell.Men analysen visar också att de mer vegetabiliska produkterna innehåller de skadliga ämnena glycidylestrar och 2- och 3-MCPD-estrar, som bildas när vegetabiliska oljor renas genom upphettning. Högst halt visade Becel och Carlshamns, men nivåerna ligger långt under gällande gränsvärden. För att komma upp i närheten av gränsvärdet ska en person som väger 50 kg äta ett kvarts kg margarin om dagen, eller 26 mackor med 10 gram margarin.

– Byter vi ut en del av det mättade ­fettet mot omättat fett minskar risken att drabbas av hjärt-kärlsjukdom, förklarar Anna Turesson Wadell, dietist och doktorand vid avdelningen för invärtesmedicin och klinisk nutrition på Göteborgs universitet.
I testerna analyserades också ­andelen omega 3-fettsyror och omega 6-fett­syror. Även här är det de mer ­vegetabiliska produkterna som har högst andel. ­Becel sticker ut med 9,2 procent Omega 3.Det är nu många argument som ska betas av när man närmar sig mejeridisken i mataffären. Att köpa så kallat bordsmargarin är knivigt. Vad är bäst för hälsan? Vegetabiliska bords­margarin har störst mängd nyttiga fleromättade fettsyror.

Vad äter ni för att gå ner i vikt?
7 kostråd för viktnedgångFiberrika kolhydratkällor – grovt osötat bröd, havregryn, matgryn, quinoa, rotfrukter, bönor och linser.Proteinkällor – kyckling, kalkon, fisk, ägg, mejeriprodukter, bönor och linser.Fett – fet fisk, avokado, naturella nötter, raps- och olivolja.
Sju tusen skarpa patroner, krut, en granat och dessutom flera läckande flaskor med giftet DDT. Det förvarades i ett olåst källarutrymme i hyreshuset. ”Det var riktigt otäckt när vi såg lådorna med varningstexten: Explosivt”, säger småbarnsmamman Julia Lundberg. Efter att Hem & Hyra tagit upp fallet har SBB nu informerat sina hyresgäster om att hyresgästerna i fortsättningen ska hållas informerade.Sveriges största borrningsprojekt för bergvärme pågår just nu i Gränby i Uppsala. Men flera hyresgäster visste inte ens att det skulle dra i gång. Nu larmar boende om döda fåglar, översvämmade gångvägar och tolv timmar av oavbrutet oljud varje vardag.

– Transfetter ska vi äta så lite som möjligt av då man sett samband ­mellan höga intag och förhöjd risk för hjärt- och kärlsjukdomar – ännu mer än för ­mättat fett. Det finns naturligt i ­mejeriprodukter och kött, men framställs också ­industriellt som konsistens- och ­hållbarhetsingrediens i livsmedel, förklarar Anna Turesson Wadell.

Vad är nyttigast att bre på mackan?
De är nyttigast ICA:s smör och raps har exempelvis nästan dubbelt så mycket mättade fettsyror (48,5 %) som Becel Gold (25%). De helt vegetabiliska Becel och Carlshamn ligger båda klart lägst när det gäller de mättade fetterna.
Men förutom hälsoaspekterna är priset en viktig fråga. Särskilt nu när mejerivarornas priser har fullständigt skenat under det senaste året. Den 600 grams ask med Bregott som för ett år sedan kostade drygt 40 kronor är i dag uppe på 68 kronor.

Skär upp brödet och skiva tomater. Spritsa senap- och dragonkrämen i brödet och fyll den goda mackan med skinka, sallad och tomater. Packa mackorna i smörpapper.
Vår webbplats placerar cookies (informationskapslar) på din enhet om du har godkänt det i webbläsarens inställningar. Cookies används för förbättring av webbplatsen, analys och intressebaserad reklam.Speciellt viktigt är det att förvara maten så svalt du kan varma sommardagar. Vänta inte för länge med att äta upp den heller – det brukar dock inte vara ett problem då man blir hungrig så fort man kommit ut.

Hur går jag ner 10 kg snabbt?
Det hela är egentligen busenkelt. För att gå ner 1 kilo i vikt behöver du lägga dig på ett underskott på 7 000 kilokalorier. Ett underskott på 1 000 kilokalorier om dagen innebär alltså att du kan gå ner 1 kilo på en vecka. Vill du då gå ner 10 kilo, så ja, ge det 10 veckor bara.
Förutom att söka på recept och maträtter kan du kombinera sökord som lättlagat, snabblagat, en eller flera råvaror, tillfälle, tillagningsmetod, vegetariskt, vegan med mera.

Vilka mackor är nyttigast?
Fisk – variera mellan tonfisk, lax, makrill, sill och sardiner. Tonfisk ger hög proteinhalt och få kalorier medan de fetare fiskarna är rika på omega-3 och D-vitamin. Att ha fet fisk på mackan gör det enkenlt att nå upp till fiskrekommendationen om tre gånger i veckan.
Under varje recept är du välkommen att sätta ett betyg i form av stjärnor. Är du inloggad på Facebook kan du dela receptet, lämna en kommentar eller en fråga – så svarar jag så snabbt jag kan. Tack för att du lämnar feedback – det uppskattas.En god röra av hackad ägg att fylla mackor med. OBS måste förvaras kallt. Räkna två ägg per smörgås och en msk majonnäs. Hårdkoka äggen, hacka dem och blanda med majonnäsen. Smaka av med salt och peppar. Toppa fyllningen med tunt skivad rödlök. Något krm gurkmeja ger fin gul färg.I vårt grannland Norge borde de vara mästare på picknick eller rättare sagt matsäck. Där tar många med sin lunch – ofta enkel mat som smörgåsar och mackor – i lunchlådor. Skollunch intas i klassrummet vid skolbänken. Själv är jag glad att jag fick skollunch (utom när de var leverbiffar).Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker – noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.

Vad är bäst att bre på smörgåsen?
Smörfett innehåller drygt 50% mättade fettsyror och knappt 20% enkelomättade. Den höga andelen mättat fett gör smöret hårt och mindre lämpligt att bre på smörgåsen. Bregott och Lätt&Lagom är en blandning av smör och rapsolja vilket ger en bättre balans mellan fettsyrorna och gör dem mjukare.
Bröd som baguetter, frallor eller ciabattas är goda fyllda med röror som kycklingröra; rökt makrillröra; laxröra; äggsallad; tonfiskröra med äpple och selleri eller skagenröra.

Tänk på att förvara fyllda bröd svalt och inte mer än några timmar – speciellt om du fyllt dem med röra med majonnäs. Skölj sallad noga (även om det står att den är sköljd på påsen) samt torka salladen torr innan du fyller den i bröd.Har du skivad gurka och tomater i så kan du lägga sallad som en barriär mellan bröd och fyllning så att inte vattnet gurka och tomat blöter ner bröden för mycket. Goda att fylla med som vanliga mackor – här är några enkla förslag – fler tips på fyllningar finns längre ned.

Baka egna ciabbattas som är perfekta att fylla till goda mackor. Här får du har framförhållning någon dag för att baka dessa goda bröd. Ciabbatta-brödmix finns även att köpa färdig – då går det snabbare att baka men inte riktigt lika goda. Frys förslagsvis in överblivna bröd eller ge till grannar.
Rökt skivad lax med färskost i bagel är en lyxig och enkel variant. Enkel och god fyllning är också ost som Brieost, liksom salami, lufttorkad skinka eller andra charkprodukter.Att fylla baguetter eller mackor med. Räkna en halv burk tonfisk i vatten per smörgås och 2 msk majonnäs. Blanda. Tillsätt några cm hackad selleri, 1 krm cayennepeppar samt rivet äpple efter smak.

Kyckling – gott både varmt och kallt på mackan och är perfekt som pålägg när man får lite kyckling över från gårdagens middag. Ett av våra mest proteinrika och fettsnåla livsmedel som är en riktig favorit bland träningsmänniskor.
Ost – innehåller mer protein än många tror. Tre ostskivor, 17 % fetthalt (10 gram/skiva) innehåller 9 gram protein. Hårdost är även en bra källa till kalcium och tre skivor ger en tredjedel av en vuxens kalciumbehov. Så länge fetthalten är låg hålls kalorierna nere. Toppa gärna ostmackan med paprika eller tomat.

Ägg – ger högkvalitativt protein och innehåller även jod, selen, B12, D-vitamin, kalcium, järn och xantofyller som är en antioxidant likt karotenoider som ger äggulan dess färg. Både kokt och stekt ägg är nyttigt.Låt oss börja med brödet. Är det helt vitt eller mörkt och kladdigt? Ät det helst inte dagligen. På helgen kan det vara okej men till vardags bör du satsa på grovt, osötat bröd och gärna med hela frön. Nu till de nyttiga påläggen.

Fisk – variera mellan tonfisk, lax, makrill, sill och sardiner. Tonfisk ger hög proteinhalt och få kalorier medan de fetare fiskarna är rika på omega-3 och D-vitamin. Att ha fet fisk på mackan gör det enkenlt att nå upp till fiskrekommendationen om tre gånger i veckan.
Hummus – en bra källa till protein, fibrer, nyttiga fetter och B-vitaminet Folat som kvinnor i barnafödande ålder rekommenderas att äta extra av (folsyra är det syntetiska namnet på vitaminet).Utemagasinet är en del av Story House Egmont, som är ett av Sveriges ledande och mest traditionsrika medieföretag. Inom våra tre huvudområden – Publishing, Marketing Services och E-handel – utvecklar vi engagerande innehåll, högkvalitativa produkter, innovativa tjänster och personliga mötesplatser. Vi är passionerade historieberättare och har en brinnande vilja att göra gott. Genom vår ägare, stiftelsen och mediekoncernen Egmont, skänker vi varje år en stor del av vårt överskott för att stötta barn och unga som har det svårt i livet. Stek äggen vändstekta, låt svalna något. Fördela hummus, sallad, paprika och ägg på bröden och rulla ihop. Ät direkt eller slå in wrapsen i bak- eller smörpapper. Knyt ett snöre runt om. Dela på fikarasten. Stek de färdiga köttbullarna i smör – det blir så mycket godare! Låt dem sedan svalna. Blanda rödbetssallad och äpple. Skär ett snitt i brödet och fyll med salladsblad, rödbetssallad och köttbullar. Toppa med rostad lök.Dela rullen i 15 bitar, ställ i bullformar eller muffinsplåt. Lägg på valfri topping. Grädda mitt i ugnen tills bullarna är genomgräddade och har vacker färg. Det tar cirka 15 minuter.

till dubbel storlek, cirka 1,5 timme – alternativt täck med plastfolie och kalljäs över nat- ten i kylskåp. Om du har bråt- tom så använd fingervarmt vatten, 37 grader, och låt jäsa i 45 minuter.

Knåda degen smidig på mjölat bakbord, tillsätt mer mjöl om det behövs. Dela degen i två och kavla ut till knappt 1 cm tjocklek, fyll se- dan bullarna som ovan.
Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.De flesta gillar pizza men det kan vara lite klumpigt på en picknick – smidigare då som bullar. Pizzabullar är en sann favorit och perfekt att ha redo i frysen.Smörgåspapper! Bara jag som tycker så himla mycket om mat inslaget i smörgåspapper? Något med det prasslet när man öppnar mackan och hur smidigt att knyckla ihop och återvinna.

Vad är bäst att ha på smörgåsen?
Råd för hälsan Välj Nyckelhålsmärkta matfetter på smörgåsen. De innehåller mer fleromättat och mindre mättat fett, och begränsat med salt. Använd i första hand matolja eller flytande matfett när du lagar mat. Fast matfett måste innehålla en viss mängd mättat fett för att få hård konsistens.
Vad är en bra picknick? Att den är god är väl nummer ett men sedan så har vi det där med att man ska äta den på ett kanske lite obekvämt sätt. Det är på filt, kanske det inte finns ordentlig sittplats och lätt att spilla. Sedan det man inte alls får glömma skulle jag säga – att den ska bäras dit, och därifrån. Hur många kollin kan man få med sig? Jag är så där romantisk och vill ha korg men om det är en vandring i skogen är korg ju helt hopplöst.

Även vanliga hårdkokta ägg ju! Det perfekta tillbehöret för en picknick skulle jag säga. Räcker inte mackan, pastasalladen eller vad man har med sig så är det lilla ägget en riktig höjdare att ta med. Den här ägghållaren köpte jag i Berlin på en resa dit av nostalgiska skäl då vi hade en sådan när jag var liten. Såg en bamsevariant HÄR.
We also use third-party cookies that help us analyze how you use this website, store your preferences, and provide the content and advertisements that are relevant to you. These cookies will only be stored in your browser with your prior consent.

En solig dag förra sommaren var vi på Fårö och hade med oss en handgriplig picknick. Allt skulle gå att äta med händerna. Middagens rester med pannbiffar, överblivna hårdkokta ägg från frullen, bitar av ölkorv, enkla baguetter med endast smör, ost och skinka och sedan grönsaker och frukt rätt upp och ned. Så smidigt att äta när allt fokus var på bad.
We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below. Kanske du letar tips på picknickmat för helgen och sommarens lediga dagar? Bra då har du kommit rätt för jag har många tips på picknickmat då jag är en picknickare av rang om jag får säga det själv. Vattenmelonsallad med fetaost och oliver En sådan där sallad som liksom fullkomligt osar sommar. Bra komplement till en macka, enkel att ta med i låda.

Vad gör en picknick smidig? Ofta när vi är utflykt är det så att det är lite spring och blir snarare plockande mat. Några tips från mig jag har plockat upp med några utflykter i bagaget.

Engelska picknickfavoriten: Skotska ägg Ett recept jag gjorde till en påsk och då fick jag lära mig att en picknick-klassiker i Storbritannien är dessa inbakad ägg. Något även för oss?
Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.I en och samma termos. Om du ska på picknick med de du känner så vet du förmodligen om de har mjölk i sitt kaffe eller ej. Om det är så att alla har mörk i kaffet så är det smart att ha i det i termosen redan från start. Då slipper du vara orolig att mjölken surnar i värmen och även inte behöver två behållare.Collects data on visitors’ preferences and behaviour on the website – This information is used make content and advertisement more relevant to the specific visitor.När det är barn med på picknicken så är det här med blandad mat inte deras favorit. Här ovan har jag lagt olika beståndsdelar till en god pastasallad i olika gamla yoghurtburkar. När picknicken är uppäten så staplar jag alla burkar i varann och vips så försvann packningen.

Köttbullemacka med egen, snabbgjord, rödbetssallad En riktig klassiker och en sådan där funkar-varje-gång-macka. Och är det picknick för olika åldrar där några inte gillar rödbetssallad kan just den kanske läggas i låda bredvid.Baguette, submarine, med röra – valfritt protein En riktigt matig och god baguette skuren som en submarine – eller sub som det kallas. En röra där du kan ha vilket protein du föredrar. Gott sätt att göra en vegetarisk variant.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.
På sommaren så grillar man och lagar mat till många. Det är inte sällan det bli mat över från middagarna och att då ha tortilla redo hemma gör att resterna blir perfekt innehåll till picknicklunchen. Addera bara på någon sås så blir allt bra till.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.Utifrån de ovan nämnda kriterierna listar jag mina favoriter från mitt bloggaarkiv. Hoppas du kan hitta några goda grejer du med. Och framförallt att det blir en soliga och härlig picknicksommar. Genom att fortsätta samtycker du till våra Villkor och bestämmelser För information om vilka personuppgifter som vi samlar in och hur vi använder dem, se vår Sekretesspolicy. Perfekt mat till utflykten för både stora och små. En rejäl macka med Quorn Vegan Pepperoni och vegansk majonnäs skapar en fulländad måltid till utflykter av alla slag.

*”Ta ett steg i rätt riktning” relaterar till produkter som Quorn Färs, som ingår i 50 % av den sålda Quorn-volymen i Sverige som har fått ‘CO2 Measured’ av Carbon Trust för jord till bord. Det innebär att vi känner till produktens klimatavtryck och att vi har åtagit oss även fortsatt minska avtrycket ytterligare. För mer information om våra produkters klimatavtryck, läsa här. Quorns ”steg”-bild är ett varumärke som tillhör Quorn Foods Ltd. Ät maten långsamt för att hinna känna mättnaden som kommer cirka 15-20 minuter efter du börjat äta. Ät gärna grönsakerna först så kommer du naturligt äta en mindre mängd mat. Efter träningen äter du återigen en huvudmåltid, såsom du skulle gjort även om du inte hade tränat. Måltiden får gärna intas inom 30 minuter. Tar det längre tid är så är det bra att ta ett litet mellanmål direkt efter träningspasset innehållande både protein och kolhydrater. Ett glas mjölk och en banan är optimalt.Begränsa godis, glass, kakor, läsk och alkoholhaltiga drycker. Helst nolltolerans till dess att du nått din målvikt. Därefter kan du lägga till 1-2 tillfällen per vecka där du får unna dig något, exempelvis en efterrätt på helgen och en kaka till söndagsfikat. Under tiden du går ner i vikt, och gärna även efter att målvikten är nådd, kan du istället njuta av fruktsallad med kvarg och rostade nötter till efterrätt. Prova även att ta en god kopp te på kvällen om sötsuget slår till. Låt 50 % av allt du äter under dagen bestå av grönsaker, frukt och bär. Toppa morgongröten eller yoghurten med bär eller den grova osötade rågmackan med paprikaringar. Fyll halva tallriken med mättade grönsaker till lunch och middag och låt resten av måltiden bestå av protein och fiberrika kolhydrater. Ta en frukt till mellanmål för att undvika att bli alltför hungrig till lunch och middag. Behöver du mer än så lägger du till en proteinkälla såsom keso, kvarg eller ägg. Ät ett litet mellanmål 1-2 timmar innan träningen för att ha energi till passet. Det kan vara en banan eller ett glas yoghurt eller mjölk. Innan dess är det även bra om du ätit en huvudmåltid 2-3 timmar innan mellanmålet.

Drick vatten till och mellan måltider, 1,5-2 liter per dag. Vid högintensiv träning lägger du till 0,5-1 liter per timme beroende på hur mycket du svettas.
För att gå ner i vikt behöver du äta mindre än vad du gör i dagsläget. Du behöver däremot inte räkna kalorier. Det enklaste är att fundera på vad du skulle kunna dra ner på i din nuvarande kost. Äter du stora portioner eller tar du ofta en portion till? Då är det bättre att fylla ut tallriken med mättande grönsaker såsom paprika, broccoli, vitkål och tomat. Äter du lagom stora portioner men unnar dig en efterrätt eller chokladbit lite för ofta? Bestäm dig då för 1-2 tillfällen per vecka där du njuter av det godaste du vet, i rimlig mängd.

Planera! Om det brister är det ofta här. Bestäm redan dagen innan vad du ska äta till samtliga måltider. Ät innan du blir alltför hungrig för att minimera risken att falla för frestelser och handla när du är mätt – även när du handlar på nätet.
Välj ett bröd som är rikt på fiber och fullkorn och gärna innehåller frön och hela korn. Vissa knäckebröd innehåller till exempel 100 % fullkorn och är ett strålande sätt att få i sig mer fiber.När du står inför valet av vad du ska bre på din smörgås kan det vara bra att välja en produkt med så stor andel vegetabiliska oljor som möjligt. Vegetabiliska oljor som solrosolja och rapsolja innehåller omega-3 och omega-6-fett. Båda är livsnödvändiga fleromättade fetter som vi endast får i oss genom kosten. Oljebaserat matfett ger också en god rund smak.

Mörkt bröd behöver inte vara nyttigare än ljust. Det finns även ljusare alternativ med bra innehåll av fullkorn. Kika på innehållsförteckningen, eller baka ditt eget bröd. Innehåller brödet max 5g sockerarter per 100g och är första ingrediensen fullkorn är det ett nyttigare bröd. Titta gärna efter nyckelhålet som visar dig mot bra hälsoval.
Internet Explorer får inte de senaste funktionerna eller designuppdateringarna. Vi rekommenderar därför att du byter till Microsoft Edge, Google Chrome eller Firefox för att ta del av samtliga funktioner och den senaste designen.

Ett par plus gör dock att vi trots allt utser getosten till segrare. För det första kan en del människor, som inte tål ost gjord på komjölk, äta getosten. För det andra är getostens fettsyresammansättning en aning nyttigare än den du hittar i ko-ostens. Skillnaderna är dock små, och därför föreslår vi att du låter dina smaklökar avgöra valet.GRAMvärdet, (t ex 25 g fett) – Detta värde står också ofta i näringsdeklarationen och visar precis som procentvärdet hur mycket fett osten faktiskt innehåller per 100 g.

Mögel är inte bara mögel. De mögelsvampar som används i produktionen av ädelost är harmlösa och bidrar till ostens samlade arom. Det är en helt annan sak om din vanliga dessertost, som t ex brie, blir angripen av mögel. Den typen av mögel kan vara cancerframkallande och eftersom den lätt sprider sig i den mjuka osten måste du kasta hela osten om du ser mögel på den. Har din hårdost däremot blivit angripen av mögel behöver du inte kasta den. Det räcker att skära bort 1 cm runt det angripna stället.
PROCENTvärdet (t ex 25 % fett) – Visar hur stor del fettet viktmässigt utgör av den totala osten. 25 % fett betyder alltså helt enkelt att det är 25 g fett i 100 g av osten.Ost är en levande produkt och därför mår den bäst när den kan andas. Samtidigt är det viktigt att den inte torkar ut. Det är orsaken till att många osthandlare packar in osten i vaxpapper, som dels håller på en del av fukten, dels tillåter osten att andas. Har du inte vaxpapper hemma kan du förvara osten i en glasskål med lock. Det är viktigt att det är luft omkring. Kolla att det inte ligger vattendroppar på osten, det är ett tecken på för stor luftfuktighet och främjar växten av oönskat mögel på osten.

Vad ska jag ha på mackan?
PåläggetMörkgröna blad som rucola och spenat innehåller nyttiga antioxidanter.Paprika innehåller mycket c-vitamin.Tomat är saftigt och gott på mackan.Skivad eller mosad avokado innehåller nyttiga fetter.Skivad banan, päron eller jordgubbar är otippat gott.Groddar och skott av baljväxter att toppa mackan med.
Laktos är en typ av socker som finns i mejeriprodukter. Laktosintoleranta människor saknar enzymet laktas, som kroppen använder för att bryta ner mjölksockret. Om du inte tål mjölksockret kommer du vid större mängder få magproblem, som kan bestå i allt från uppblåsthet till smärta och diarré. Under normala omständigheter krävs dock mer än 5 gram laktos för att skapa en märkbar provokation av matsmältningssystemet, och eftersom ost i regel bara innehåller några få gram laktos per 100 gram, är det tveksamt om du kommer att få problem. Ingen regel utan undantag – den norska brunosten har ett väldigt högt innehåll av laktos. Här räcker det att du får i dig 15-20 gram ost för att du ska få i dig för mycket av mjölksockret.Det finns massor av olika slags ost. Vissa ostar är gjorda på komjölk, andra på getmjölk medan några ostar är ”mögliga”. Det finns massor av myter kring ost, som inte alltid är sanna. Är ädelost faktiskt möglig i ordets rätta bemärkelse? Och är det sant att laktosintoleranta inte kan äta ost? Här går vi igenom 9 myter om ost.

Ostfamiljen består av otroligt många medlemmar som skiljs åt av fettmängden, proteinmängden, innehållet av bakterier, svampar och mycket annat. Därför är det omöjligt att kora en klar vinnare i duellen mellan ost gjord på komjölk och ost gjort på getmjölk.

Similar Posts