Golv I Hall

Granitkeramik är det tåligaste keramiska materialet som finns för ytbeläggning, vilket gör det slitstarka materialet perfekt som golv i hallen. Eftersom att granitkeramik dessutom är underhållsfritt och lätt att rengöra, blir hallgolvet enkelt att hålla fräscht, trots fukt av smutsiga skor och blöta paraplyer.

Granitkeramik är ett naturligt vackert material med många möjligheter. Förutom materialets materiella egenskaper som lämpar sig ypperligt för golvläggning i hallen, så kan granitkeramik också anpassas i stor utsträckning för att efterlikna andra naturtrogna material.
Tack vare granitkeramikens mångsidiga egenskaper är möjligheterna många när man ska hitta ett passande och tilltalande hallgolv. När det gäller granitkeramik finns det något som passar alla hem, oavsett om hallgolvet ska vara inspirerat av elegant kolmårdsmarmor eller vacker kalksten med varierande nyansskillnader.Idag blir granitkeramik allt vanligare i våra hem, och fler upptäcker materialets alla fördelar. Om du drömmer om ett slitstarkt hallgolv inspirerat av vacker gotländsk kalksten eller klassisk svensk marmor, så är granitkeramik något för dig. Hos Bricmate finner du ett brett sortiment av granitkeramik inspirerad av flertalet populära material som bland annat gör sig utmärkt i hallen.

Ett vackert golv bidrar till en ombonad och harmonisk känsla i ett hem, samtidigt som det bidrar till dess karaktär. Eftersom att hallen är det första rum man möts av när man kliver in i en bostad är det även det som ligger till grund för hemmets första intryck. Idag finns det oändliga möjligheter när det kommer till golvläggning där olika färger och strukturer kan helt ändra atmosfären i ett rum.
Med granitkeramik är möjligheterna oändliga, och materialet är ett av få där man slipper kompromissa mellan funktion och design. Förutom materialets tuffa egenskaper som gör det till ett av de tåligaste materialen för golvläggning, kan granitkeramik även utformas och anpassas i stor utsträckning för att efterlikna andra smakfulla och naturtrogna material.Tack vare granitkeramikens egenskaper gör det sig lika bra i bostadens hall, som i offentliga miljöer som utsätts för mycket slitage och yttre påverkan.

För ett hallgolv är det viktigt att välja ett tåligt golv med rätt egenskaper som klarar av de yttre påfrestningar som det kommer att utsättas för. Förutom golvets materiella egenskaper är det viktigt att välja ett hallgolv som passar tycke och smak, samtidigt som det ska kännas rätt för den design och känsla man vill förmedla i hemmet.
Men att välja rätt golv är inte alltid enkelt och valet kräver lite eftertanke. Förutom att golvet ska vara estetiskt tilltalande och behagligt att gå på, finns det fler faktorer att tänka på innan man väljer ett golv. Det är bland annat viktigt att ta hänsyn till vilket rum som golvet ska läggas i, hur hårt slitage det måste tåla och hur mycket underhåll som det kräver. Idag finns det oändligt med material att välja och vraka mellan när man välja ett golv till hallen. Klinker, laminat och natursten är material som länge varit populära som i hallen, men som på senare tid har fått stor konkurrens av granitkeramik när det gäller golvläggning. Olika typer av golv lämpar sig bra i olika rum. För det fridfulla sovrummet krävs det inte ett lika stryktåligt golv som det gör i hallen. När man väljer golv till hallen är det därmed viktigt att tänka på fler faktorer än bara golvets utseende. Ett hallgolv ska inte bara vara estetiskt tilltalande utan behöver också vara robust och motståndskraftigt för att hålla sig fräscht och välbevarat under en lång tid.Glöm inte heller att kasta ett öga på golven i angränsande rum. Ett nytt, vackert plankgolv kan ibland se randigt och märkligt ut intill en befintlig mörk parkett.

Moderna plastgolv är tåliga och slitstarka. De tillverkas genom att pressas och valsas på jute- eller glasfiberväv. De tål spill och fukt bra och underhålls enkelt genom torr- och fuktmoppning. Kontrollera om ditt val är miljövänligt.
Som vanligt är det budget, smak, familjekonstellation och behov som sätter ramarna här. Ett klinker-, sten- eller betonggolv kan vara väldigt snyggt, men tröttsamt hårt att stå på i längden. Dessutom är det få glas som klarar livhanken när de faller från bordskanten. Däremot är de utmärkta golv när det kommer till reptålighet och underhåll.Fördelar: Starkt, slit- och reptåligt och tolererar solljus och värme. Om det är av god kvalitet har det också lång livstid. Tål vatten och de flesta kemikalier. Lätt att lägga och kan läggas på golvvärme. Rent stilmässigt är det bra att utgå från vilka färger och material du har i köket i övrigt och att välja något som antingen går i samma stil – eller kontrasterar helt. Ett mjukt naturmaterial som består av linolja, harts, trä-, sten- och korkmjöl samt färgpigment. Går att få med mönster och bård. Underhålls med sparsam fuktmoppning med milt handdiskmedel och vaxas vid behov. Går att lägga själv.Granit, kalksten eller marmor. Stengolv är ett vackert och lättskött golvmaterial, men som bekant hårt och stumt att gå på. Bör läggas med golvvärme då det gärna blir kyligt.

Ett köksgolv riskerar också att utsättas för vattenskador, vilket är bra att tänka på när du ska lägga nytt. Nutida kök har vattenledningar till diskmaskin såväl som is- och kaffemaskin, som alla kan orsaka för­ödande konsekvenser om de börjar läcka. Det är viktigt att du skyddar ditt nya golv genom att lägga in extra vattentäta mattor här.

Golv med ett dekorskikt av exempelvis trä-, betong- eller klinkerimitation. Med en träfiberskiva som bas pressas flera skikt av papper samman i en laminering. Underhålls enkelt med dammsugning och fuktmoppning.

Nackdelar: Kan vara känsligt för fett, repor, slag och starkt solljus. Beroende på vilken finish man har valt kräver trägolv en del löpande underhåll och skötsel för att förbli fräscht.
Fördelar: Skönt att stå på. Hållbart och tidlöst. Relativt billigt eftersom de flesta trägolv går att slipa om flera gånger. Exotiska träslag är dyrare.Köket är hemmets främsta arbetsplats och golvet är egentligen den inredningsdetalj som upptar allra störst yta – dess färg och material knyter visuellt ihop rummets stil och intryck. Men i ett kök behöver du också tänka praktiskt. Ett köksgolv behöver vara lättskött, helst stryktåligt och dessutom gärna skönt att stå på.Redskap som åker i golvet, spill och kladd. Ett köksgolv utsätts för dagligt slitage och behöver tåla mycket. Men naturligtvis ska det vara snyggt också. Här delar vi med oss av våra bästa tips för att välja ett golv som känns rätt – år efter år.Naturmaterial som känns varmt, mjukt och tidlöst. För köket kan det vara bra att välja ett hårdare träslag som ek, lönn, ask eller bok. Välj mellan såpskurat, oljat, vaxat, lutat, kalkat, betsat, målat eller laserat. Underhålls med våttorkning och såpa. Kan läggas på egen hand. Det finns många olika imitationer på vinylgolv. Den vanligaste är ek. Men det finns bland annat även vackra ask-, sten- och metallimitationer på vinylgolv. Det finns några olika sätt att lägga skarvarna på när du ska lägga ditt nya hallgolv. I följande sektion går vi igenom två vanliga sätt som bildar två olika mönster på ditt hallgolv.

Letar du efter ett marmor hallgolv så hittar du även vackra marmorimitationer på vår klinkersida. Marmor som hallgolv ger ett elegant och lyxigt intryck. Det är enkelt att kombinera övrig inredning mot ett marmor hallgolv dessutom. Marmor hallgolv går exempelvis bra ihop med guld-, metall- och kopparfärgade inredningsdetaljer. Det blir även snyggt att kombinera det nya marmor hallgolvet tillsammans med råa naturmaterial.
Laminatgolvet är uppbyggt av flera skikt. Näst högst upp finns en tunn dekorfilm. Dekorfilmen är ett digitalt tryck och kan se ut precis hur som helst.

Vilket är det tåligaste golvet?
Golv av sten och klinker är tåliga och håller länge. Lägger man ett stengolv bör man också tänka på golvvärme, speciellt i vårt skandinaviska klimat som påverkar inomhustemperaturen. Vissa stengolv kan vara svåra att hålla fria från fläckar, beroende på vilken färg man väljer.
Laminatgolvet är uppbyggt av flera olika skikt där det näst översta består av en tunn dekorfilm. Denna dekorfilm är ett digitalt tryck och det gör att ditt laminatgolv kan se ut precis hur som helst. Det finns oändligt med möjligheter till variation med ett laminatgolv i hallen.

Till en hall eller en entré är det viktigt att du väljer ett golv som klarar av att stå emot ett hårt slitage. Över dessa golv går man exempelvis in med skor, drar in grus och rör sig mer än exempelvis vad man gör på ett golv i vardagsrummet eller sovrummet. Därför är det viktigt att golvet är slitstarkt.Det finns även vinylgolv som kommer i form av plattor istället för de klassiska golvbrädorna. Med dessa plattor kan du exempelvis få ett härligt rutigt vinylgolv i din hall om du skulle vilja det. Det går även bra att kombinera vissa vinylplattor tillsammans med vinylplankor för att skapa andra vackra mönster på ditt hallgolv.

Den första golvtyp som vi rekommenderar är laminatgolv som hallgolv. Ett fint laminatgolv är riktigt slitstarkt och står väl emot vardagens slitage på hallgolvet. Många laminatgolv är dessutom delvis eller helt vattentäta. Självklart hittar du ett sådant laminatgolv till hallen i vårt sortiment.
I den här sektionen har vi samlat övriga golvlösningar som alternativ till laminat- och vinylgolv. Vill du ha ett annat hallgolv än traditionellt laminat, kika här om du hittar det du söker.Hallgolv i form av laminat är ett smart alternativ på ett slitstarkt golv. Att det dessutom finns ett så stort utbud av många olika imitationer att välja mellan, gör saken ännu bättre. När du lägger ditt nya hallgolv behöver du ibland såga till en golvbräda så att den passar. Är det nya hallgolvet ett parkettgolv eller laminatgolv så kan du antingen såga för hand med en fogsvans eller med en elektrisk såg, exempelvis en sticksåg. Sågar du med en eldriven såg ska du såga upp och ner. Då ska du alltså vända den ovansidan nedåt när du gör din kapning. Använder du istället en handsåg när du sågar golvbrädorna till hallgolvet, ska du istället ha ovansidan uppåt. På dessa sätt minimerar du risken för att golvet ska flisa upp sig och ditt hallgolv blir då fult i sitt ytskikt. Ett golv som ska ligga i en hall eller i en entré bör ha goda slitstarka egenskaper. Därför har vi samlat våra vinylgolv och laminatgolv på denna sida som passar perfekt i dessa rum. Här finns ett stort utbud av olika färger, mönster och imitationer att välja mellan.Du ska leta efter ett tåligt golv till hallen. För hallgolvet rekommenderar vi ett slitstarkt golv som gärna har goda vattenavvisande- eller vattentäta egenskaper.

Vinylgolv i hall är också mycket bra då det är enkelt att underhålla och för att det också är väldigt slitstarkt. Vinylgolvet i hallen behöver aldrig slipas om eller behandlas på något sätt utan det räcker med den vanliga, veckovisa dammsugningen och våttorkningen för att golvet ska hålla sig fräscht och fint under många år framöver i din hall.
Det finns ett stort utbud av olika färger, mönster och imitationer som du kan välja mellan när du köper ett laminatgolv från oss. Det stora urvalet av färger gör det enkelt att hitta ett nytt laminatgolv i precis rätt färg till din hall.Till hallgolvet är det viktigt att du väljer ett så slitstarkt golv som möjligt. Hallgolvet är ett golv som utsätts för hög trafik och ett kraftigt slitage. Här klampas det in med smutsiga skor. Grus som fastnat under skorna dras över hallgolvet och ofta utsätts det även för en mindre mängd vatten i form av snö, slask och regn som kommer in när vi har varit utomhus.Letar du efter hallgolv klinker inspiration rekommenderar vi dig att besöka vår Reportage-/Inspirationssida. Förutom ett brett utbud av olika klinker plattor kan du även läsa och inspireras av våra inredningsartiklar där du kan ta del av tips och tricks för att ditt nya hallgolv klinker ska bli så bra som möjligt.

Den andra golvtypen som vi tycker att du ska kika på om du letar efter ett nytt hallgolv är ett vinylgolv. Vinylgolv i hall är även det mycket praktiskt. Liksom laminatgolvet är de flesta vinylgolv mycket enkla att lägga själv i hallen då majoriteten har någon form av klickfog som gör att det bara är att “klicka ihop” dina golvbrädor. Det är absolut inte omöjligt att lägga ett nytt vinylgolv i sin hall över en helg!Det finns många fördelar med att välja ett hallgolv i plast. Det finns flera olika typer av plastgolv att välja mellan och vi rekommenderar det slitstarka vinylgolvet som hallgolv i plast.

Kan man ha trägolv i hallen?
Trägolv är kanske inte att rekommendera i hallen eftersom det lätt slits och blir repigt. Däremot är träklinker ett bra alternativ, du får träkänslan men med klinkerns fördelar. Har du en liten hall så brukar man säga att man ska hålla det ljust så att hallen känns större och luftigare. Cachad
De hallgolv som vi rekommenderar är vinylgolv och laminatgolv. Dessa hallgolv står väl emot vardagens trafik fram och tillbaka genom hallen och många av dessa golv står dessutom väl emot vatten. Är du intresserad av klinker i din hall så hittar du istället det på vår sajt Köpa Golv

Om du istället letar efter ett hallgolv i klinker så hittar du det här. Ska man ha ett hallgolv i klinker tycker vi att man kan kika efter både traditionell klinker men även den ännu mer slitstarka granitkeramiken. Granitkeramik går även att ha utomhus så vill du ha samma golv ute på trappan som inne i hallen så kan du använda granitkeramikplattor.
Det finns flera olika mönster att välja mellan på laminatgolv. De populäraste är laminatgolv i mönstren 1-stav, 2-stav och 3-stav men man kan även ha det tjusiga holländska mönstret på ett laminatgolv.

Man kan också följa ett visst mönster med skarvarna som upprepar sig. När du kapar sista brädan på varje rad och den är längre än 30 cm så kan man använda sig av denna som startbräda på nästa rad.Vill du ha en klassisk ekimitation – det hittar du som laminatgolv i hallen. Vill du istället ha en elegant stenimitation – det hittar du också till ditt nya hallgolv. Kanske vill du lägga golvet i något vackert mönster – det kan du göra med ett laminatgolv i hallen. Möjligheterna är som sagt oändliga när det kommer till vilket utseende, imitation och mönster som du kan få på ditt nya laminatgolv i hallen. Och det är inte bara snyggt utan det är extremt slitstarkt också.

Vilket golv är mest slitstarkt?
Pergos laminatgolv eller vinylgolv passar för dig som behöver extra slitstarka golv. Pergos laminatgolv har den högsta klassificeringen av slitstyrka. Vinylgolven finns i två kvalitetsnivåer, båda med hög slitstyrka. Laminat- och vinylgolv är uppbyggda av flera lager som gör golven starkare.
Nästan alla hallgolv laminat är klickgolv och är därför mycket enkla att lägga själv. Det går snabbt, är smidigt och enkelt att lägga sitt nya hallgolv laminat som har ett klicksystem. Dessutom krävs det minimalt med verktyg för att lägga sitt nya hallgolv laminat

Välkommen till Golvslipningsexperterna – specialisten på golvslipning i Stockholm. Vi slipar ditt golv med moderna, effektiva metoder till attraktiva priser. Kontakta oss redan idag för mer information, offertförfrågan eller bokning!

Välj Golvslipningsexperterna när du behöver hjälp med golvslipning i Stockholm med omnejd! Vi har stor erfarenhet av alla typer av arbeten med trägolv och erbjuder fasta, konkurrenskraftiga priser med möjlighet till ROT-avdrag. 2 års garanti på all golvslipning.
Vi har därför all förståelse för att många väljer att lägga trägolv även i hallen. Trä skänker värme och ger ett välkomnande intryck – något som definitivt passar bra i just hallen; men det finns några saker som man bör tänka på innan man gör sitt definitiva val. Vi tänkte rada upp några talande poänger i form av punkter.

Få områden i hemmet drabbas av samma slitage som hallen om man ser till golvet. Det är viktigt att lägga ett tåligt golv som står pall för såväl blöta skor som grus och smuts.
Vi skulle säga att ett laminatgolv är ett bra alternativ att sätta i hallen, av den enkla anledningen att det är väldigt slitstarkt, tåligt och dessutom står emot väta på ett bra sätt. Golv av laminat kan dock upplevas som “konstlat” och det skänker inte samma naturliga elegans som exempelvis ett trägolv gör.Folk går in med smutsiga skor, kläder kastas på golvet, barnen går in med pjäxorna på, någon oförsiktig gäst kanske har höga klackar på skorna och så vidare. Allt detta gör att man måste välja golv med lite större omsorg till sin hall än vad fallet är i övriga rum.

Där hade vi fördelarna med stengolv i hallen, men vi utelämnade medvetet en sådan i form av skönhet. Det finns extremt många olika stengolv att välja bland och gällande exempelvis klinkers så kan man i stort sätt hitta vilka färger, vilka former och vilka mönster som helst. Valfriheten är kolossal. Vi tänkte gå igenom lite fördelar med natursten och klinker här nedan och samtidigt ge vår favorit inom respektive kategori.

Varför? Jo, i ett vardagsrum så kan man kosta på sig att enbart fokusera på det rent estetiska – man kan välja ett trägolv, man kan välja en varmare – men mindre skyddande – ytbehandling som exempelvis olja och man behöver inte oroa sig för att slitage ska ske i onödan. Hallen däremot, där måste ett golv vara mer genomtänkt och därför är ett stengolv en väldigt bra lösning.
Tåligt. Ett trägolv må vara vackert, men i hallen är det ofta en katastrofal lösning. Återigen – samma procedur. Blöta skor in i hallen, några steg och så har man ett blött golv. Skillnaden mellan trä- och stengolv är att det senare inte drar åt sig vätan. Trägolv kommer, förr eller senare, att börja suga åt sig vatten och därmed bli fult, slitet och fläckigt.Det ger extra motståndskraft. Här kan du välja mellan skandinaviskt skiffer – som är uppbyggt av glimmerskiffer – och importerar skiffer som är uppbyggt av lera. Färgerna varierar och du har ett stort urval. Det som talar för skiffer – oavsett typ – är just motståndskraften och det förenklade underhållet. Dessutom passar skiffer – som alla naturstenar – bra tillsammans med golvvärme. Stengolv blir ofta kalla och där är golvvärme en bra detalj att addera.

Vad är skillnaden på laminat och vinylgolv?
Laminat och vinyl skiljer sig åt i sammansättning, men erbjuder båda extremt bra hållbarhet. Laminat består av flera lager med en kärna av HDF, vilken är tillverkad av komprimerade fibrer av återvunnet trä. Vinyl består också av flera lager, som innehåller PVC och komponenter av fiberglas.
Klinker är en extremt bra lösning i hallen och det säger vi oavsett vilken färg, form eller mönster du väljer. Vill du ha ett än mer lättstädat golv så köper du större plattor som ger färre skarvar. Klinker går även det utmärkt att kombinera med golvvärme. Ska vi välja en favorit så måste vi peka på träklinker. Denna variant imiterar trä – finns i många träslag dessutom – och kan således passa dig som vill ha ett lite varmare golv i hallen, men som ändå vill njuta fördelarna som klinkers för med sig. Två flugor i en smäll, ät kakan och ha den kvar och så vidare – överväg träklinkers om du vill ha det lilla extra i din hall. Svaret på frågan i rubriken är ett rungande ja. Man kan lägga stengolv i hallen och faktum är att det är ett val som verkligen rekommenderas. Det finns nämligen väldigt många fördelar med att välja ett stengolv just i en hall – och detta oavsett om det handlar om natursten eller om klinker. Smuts. Samma sak gäller här. Man går in, man har en massa smuts under skorna och så drar man in detta över hela golvet. Att en hall blir smutsig är oundvikligt – man kan sällan begära att folk ska göra mer än att skaka bort den värsta smutsen från skorna. Men, man kan däremot skaffa ett golv med en lättstädad yta som går lätt att torka av och som inte kräver så stor uppoffring. Stengolv är, nästan oavsett vilken typ man väljer, lätta att städa och hålla efter.Slitage. Man kommer in i hallen och man har något som fastnat under skon; detta leder till en repa i samband med att man tar ett steg in i rummet. Detsamma kan sägas om exempelvis höga klackar. Golvet i hallen måste vara slitstarkt och klara av sådana situationer.Vi tänkte rada upp några av de faktorer som man ska tänka på då det gäller ett golv i hallen och genom detta också visa några skäl till varför stengolv är en bra lösning:Det första rum som man kliver in i ett hem är hallen. Det är således också det rummet som ger gästerna det första, viktiga intrycket. Att ha en fräsch och inbjudande hall rinner över på övriga hemmet och här räknar vi allt från färgval, vidare till god, genomtänkt förvaring och ända ner till golvet. Golvet spelar en viktigt roll här, men det gör det av fler skäl än vad ett golv i exempelvis ett vardagsrum gör.

Om man ser till natursten så räknas exempelvis granit, kalksten, marmor och skiffer dit. De är också de vanligaste valen. Samtliga har dock olika egenskaper, olika resistans och olika struktur. För en hall så skulle vi rekommendera skifferplattor. Skiffer är en skiktad sten och det innebär att den är uppbyggd av lager-på-lager av sediment.
Hos Kakelspecialisten hittar du kakel, klinker, mosaik, marmor och badrumsinredning. Vi är vårt företagsnamn – kakelspecialister och vi ger dig råd och tips inför din badrumsrenovering. Besök vår 2800 kvm stora butik i Årsta eller köp våra produkter online. Ett nygammalt alternativ är solitt trägolv, ett golv som passar i de flesta miljöer. Ett tips för den som inte har barn eller djur som sölar ner golvet är att välja oljad yta. När det nya vardagsrummet designas läggs blicken inte minst på golvet. Det speglar ljuset och är grunden för hur resten av rummet ser ut. Men det ska vara praktiskt också. Ett bra golv i vardagsrummet får gärna vara:Stengolv kan kännas kalla men med golvvärme kan de faktiskt vara härliga i vardagsrummet. Det ser exklusivt ut och riktigt snyggt kan det bli med ett mörkt stengolv. Det kan därför passa i vissa vardagsrum, även om golvet oftare används för andra typer av rum på grund av den ibland något industriella känsla som golvet ger. Gräsgolv kan vara ett modernt och roligt alternativ att kika lite närmare på, i klass med laminat. Golv med naturmaterial som bas, såsom linoleum och bambugolv är inte lika vanliga i vardagsrummet, men kan vara intressanta att kika lite närmare på beroende på i vilken stil vardagsrummet går i. Linoleum är mjukt och behagligt, och miljövänligt. Repor lagas av sig självt och det är lätt att hålla rent.

Vad lägger man under klickgolv?
Dammsug och lägg underlagsfoam Innan du kan börja lägga ditt klickgolv så ska du lägga ut underlagsfoam – eller stegskydd, som även det är ett vedertaget namn. Den brukar följa med i förpackningen. Lägg i våder, skär av – och tejpa – vid väggarna. Se till att inte överlappa; det ska fortfarande vara en helt slät yta.
Olika golv har olika egenskaper, och vanliga alternativ är laminat och trägolv. Laminatgolv är prisvärda men kan klappra en del då ytan är blank och hård. Det kan också bli kallt att gå på, såvida inte golvvärme finns.– Ljudet. De livliga diskussionerna, TV-tittandet och radiolyssnandet pågår inte helt sällan i just vardagsrummet. Att ha ett golv som kan dämpa ljudet är att föredra, särskilt om man också har grannar att ta hänsyn till. Till viss del kan en matta lösa problemet.

Vad är bäst vinylgolv eller laminatgolv?
När du letar efter ett nytt golvalternativ kommer du snabbt att möta de två mest populära alternativen; laminat och vinyl. Av dessa två är det mer slagtåliga, fotvänliga, 100% vattentåliga och tystare valet definitivt vinylgolv. Laminatgolv kännetecknas av dålig motståndskraft mot stötar och fukt.
Få väljer numera plastmatta, även om det kan vara ett alternativ i vissa fall. Det känns något kallt och kanske lite för ”billigt”. Ibland kan det dock vara en fördom som kommer på skam, då det finns en mängd olika fina mattor att välja mellan. Plastgolven är prisvärda, lätta att lägga och enkla att byta ut.

Ett problem med heltäckningsmattor var tidigare att de var svåra att hålla rena, men idag tillverkas mattorna i ett material som underlättar renhållningen.
En nygammal trend är att välja en heltäckningsmatta i vardagsrummet. Det dämpar ljudet rejält och är mycket behagligt att gå på. Det är dessutom lätt att lägga golvet och mattan kan anta vilken färg som helst, med eller utan mönster.Träparkett är vackert och har blivit en klassiker i de svenska vardagsrummen. De ger en mjuk känsla under fötterna, tåls att slipas om och då vardagsrummets golv slits sparsamt, håller golvet i allmänhet mycket länge. Tänk bara på att golven är tunga. Golvet måste vara anpassat för den extra tyngden. Detsamma gäller betonggolv, en nymodighet som ger ett mjukt intryck och som är såväl prisvärt som slitstarkt. – Prisvärt. Vardagsrummet är ofta det största rummet i huset och golvet täcker en stor yta. Då blir kvadratmeterpriset också viktigt för den totala kostnaden.Den glaserade ytan gör att klinkerplattan blir relativt vattentät ovanifrån. Det finns klinkerplattor med låg vattenabsorption med hög hållfasthet och frostbeständiga klinkerplattor som då har en vattenabsorption under 0,5%.

Är vinylgolv vattentätt?
Vinylgolv är lätta att lägga, väldigt slitstarka och moderna till utseendet. Det klarar många års användning och fortsätter hålla sig fina. Det är gjort för att stå emot alla vardagens utmaningar och är 100% vattentätt.
Nya materialbestämmelser, regler, rekommendationer och arbetsmetoder uppdateras ständigt. Kontrollera därför alltid aktuella regler med gällande branschorganisation eller fackman innan du påbörjar ditt projekt.

Kan man lägga klinker på plastmatta i hall?
Det går även att lägga klinker på ett hårt plastgolv. Men generellt måste man vara kritisk att lägga klinker på en plastmatta. Har du ett gammalt plastgolv rekommenderas att du först tar bort den gamla plastmattan.
Med undantag för badrum så lägger vi inte lika ofta klinkergolv i våra hem. Det finns en stark tradition i Sverige när det gäller trägolv och plastgolv. Det gör att vi många gånger missar möjligheten till ett slitstarkt och lättstädat golv i hall och kapprum.

Desto jämnare och stadigare underlaget är vid läggning av klinkergolv desto enklare är det att lägga golvet. Slutresultatet blir också oftast bättre. Det är därför vanligt att man spacklar eller flytspacklar golvet innan läggningen. En betongplatta gör också att underlaget får en bra förutsättningarna om det är jämnt gjutet.
6. När du lägger den första klinkerraden underlättar det att använda riktbräda eller spänna ut ett riktsnöre parallellt med väggen så att du får en rak läggning. Det finns även laserpass.Även om ett betonggolv gör underarbetet mycket enklare så går det att lägga klinker på spångolv eller brädgolv, även om det inte är optimalt. Det är viktigt att tänka på att den typen av golvunderlag kräver betydligt mer förarbete än ett betonggolv.

7. Lägg ut klinkerplattor över ytan du ska belägga så underlättar du läggningsarbetet. Sortera även plattorna om det finns kulöravvikelser så att du sprider ut dessa vid läggningen.
8. När du lägger klinkerplattor är det viktigt att fördela färgnyanser så att inte flera mörka plattor hamnar bredvid varandra och skapar mörka partier.

Vilket golv ska man ha i en hall?
Hallgolv bör vara oömma, reptåliga och hållbara. Laminatgolv och vinylgolv passar bra i hallen. På ett grått golv syns inte smutsen så tydligt. Ett mörkt golv absorberar dagsljus i en liten hall. Cachad
Det är viktigt att du kontrollerar klinkerplattorna innan du lägger ett klinkergolv så att plattorna är jämna i både kulör och storlek. Avvikelser är bra att sortera bort innan läggningen sker.8. När alla klinkerplattor är fogade och avtorkade med svamp är det bara den sista rengöringen kvar. Normalt kan man vänta ca 1-2 timmar innan du torkar ytan med trassel eller en luddfri trasa.

9. När du lägger den första klinkerplattan, gå tillbaka till den första klinkerplattan i hörnet och placera nästa klinkerrad vinkelrätt mot den första.
Tänk på att ytan eller rummet där du har lagt klinkergolvet på blir blockerat tills det har torkat ordentligt. Du kan inte gå på det nylagda klinkergolvet förrän efter ca två till tre dagar.2. Vid större ytor kan du använda både riktsnöre och riktbräda för att underlätta läggningen. Glöm inte att lägga ut klinkerplattorna med den fogbredd du ska ha.

Frostbeständig klinker gå att lägga utomhus som i t.ex. uterum, balkong eller altan. Men tänk på att det kan uppstå rörelser i byggkonstruktioner, speciellt under höst och vinterhalvåret vid tjäle i marken. Speciellt känslig är konstruktioner som står på fundament förankrat i marken. I dessa fall kan sprickor uppstå i klinkerfogen och i värsta fall även på klinkerplattorna.
Om du redan från start ser att det t.ex. fattas 10 millimeter kan du lägga på en halv millimeter på fogarna mellan klinkerplattorna så att läggningen går jämnt ut och på så sätt slippa den tidsödande kapningen av varje klinkerplatta. Planering är viktigt vid läggning av klinkergolv.Anledningen är att ett klinkergolv är hårt och dött material som inte rör sig, medans trä påverkas av temperatursvängningar och sväller vid fuktig väderlek och rör sig tillbaka till ursprungsläget när det torkar.

Oavsett hur stumt ändå ett brädgolv känns så ska du aldrig lägga ett klinkergolv direkt på brädor. Har du ett bjälklag med trägolv ska du lägga golvgipsskivor som underlag. Först när underlaget är hårt och stumt och ojämnheter är spacklade kan du blanda fästmassan och lägga klinkergolvet.
Kakel är uppbyggt av leror, kaolin, kvarts samt fältspat ( fältspat ingår i bland annat bergarterna granit och gnejs ) och går under benämningen keramiska material. Ingredienserna bearbetas och läggs i formar för att sedan brännas i ugn vid ca 1000 grader.När du fogar en yta över 8-10 kvadratmeter så bör du applicera fogmassan i etapper. Detta för att du ska hinna rengöra ytan inom ca 15 minuter så att inte fogmassan torkar in. Det gör rengöringen onödigt svår.

3. Ta bort golvsocklar i rummet. Var försiktig vid demonteringen så att du kan återanvända sockellisterna. Använd bräckjärn och klohammare eller mindre kofot (bräckjärn).Kakelborr med volframkarbidspets underlättar håltagningsarbetet eller om du har fler hål i olika storlekar så kan en ställbar kakelborr vara ett alternativ. Det finns även kakelhålskärare med fasta diameterstorlekar. Vi enklare håltagning kan du även använda kakelborr och kakelsåg.4. När du fogar klinkerplattorna ska dra fogbrädan diagonalt över fogarna både från vänster och höger. Se till att du fyller alla fogar ordentligt med fogmassa.

3. Arbeta sedan ut fästmassan med tandspackel. Det är viktigt att du håller tandspackeln så vinkelrätt som möjligt så att du får jämn höjd på sättmassan.
Om du ändå måste lägga klinkergolv på ett gammalt brädgolv bör du först se till att stadga upp golvet om det finns risk för att det sviktar, annars kan det uppstå sprickor i klinkerfogar eller i värsta fall kan även klinkerplattor spricka.11. Det är lättare att lägga mindre partier så avbryt läggningen av andra klinkerraden och lägg den tredje klinkerraden mot plattrad två och parallellt med rad ett. Även om det finns golvspackel som är flexibelt och kan absorbera mindre rörelser i underlaget är det väldigt viktigt att stabiliteten är bra. Det bästa är om underlaget är helt fast utan rörelse. När du lägger klinkerplattor på ett betonggolv med en större yta kan en tandspackel av plast nötas ned så att du får för lite fästmassa under plattorna. Byt då ut tandspackeln eller använd en tandspackel av stål som håller längre.1. När du delar en klinkerplatta ska du försöka undvika att skära dessa i mindre bitar än 2-3 centimeter. Använd en kakelskärare så underlättar du arbetet.

5. Tryck med lätt hand fast och fixera klinkerplattan i fästmassan. Är det större klinkerplattor kan du även använda en gummiklubba och knacka försiktigt för att fixera klinkerplattan.7. Jobba sektionsvis så att du når hela ytan du fogar. Vänta 10-15 minuter och torka sedan av ytan du fogat med en fuktad svamp för att få bort överbliven fogmassa.

Vilken typ av golv i vardagsrum?
Träparkett är vackert och har blivit en klassiker i de svenska vardagsrummen. De ger en mjuk känsla under fötterna, tåls att slipas om och då vardagsrummets golv slits sparsamt, håller golvet i allmänhet mycket länge. Ett nygammalt alternativ är solitt trägolv, ett golv som passar i de flesta miljöer.
För att underlätta läggningen av klinkerplattor så mycket som möjligt är det bra att göra en skiss över läggningsytan. Det underlättar även beräkningen av materialåtgång och skärningen av klinkerplattorna med kakelskäraren.Räkna med att förarbete och läggning tar ca en vecka med torktider. Men det är värt mödan när du är klar, eftersom du inte bara får ett slitstarkt golv med lång livslängd utan också ett vackert golv som är enkelt att hålla rent även efter smutsiga tassar eller leriga stövlar.3. Använd en fogspruta när du lägger silikonfog. Klipp pipen på silikonpatronen i samma bredd som fogen. Överfyll fogen lite så blir det lättare att trycka till fogningen med fingret eller en fogskrapa.5. Var försiktig när klipper i klinkerplattan så att du inte får för stort glapp mellan plattan och dörrfodret. Glipan måste dock vara så stor att du får plats med en silikonfog.Ska du lägga klinker på en större yta kan det vara värt att köpa eller hyra verktyg som underlättar läggningsarbetet. Kakelskäraren är ett måste för att kunna skära och dela på klinkerplattorna.

7. Du kan även dela en klinkerplatta med kakelskärare vid halva rördimensionen och klippa ett urtag på varje platthalva efter den utritade markeringen.
Tänk på att klinkerolja inte ska användas på glaserade klinkerplattor eftersom ytan på plattorna kan missfärgas. Har du däremot oglaserade klinkerplattor kan du behandla dina klinkerplattor med klinkerolja som gör att plattan får ett djupare lyster. Klinkeroljan tränger in i plattans porer så att den blir vattenavvisande och mer tålig mot smuts och vatten. Det gör att klinkerytan också blir mer lättstädad.

4. Kontrollera om du behöver kapa av dörrfoder så att klinkerplattorna får plats under foderkanten eller om du måste kapa och göra urtag i klinkerplattorna.
Funderingar på att lägga ett klinkergolv? I den här artikeln hittar du information, tips och gör det själv beskrivning med förklarande illustrationer hur du lägger ett klinkergolv i hallen.Lermassan går då över till en fast form och över till en annan kemisk sammansättning. Klinkerplattan bränns sedan ytterligare en gång till med ett skikt av glasyr sk. glasering. Klinker finns både som glaserade och oglaserade. Det går även att lägga klinker på ett hårt plastgolv. Men generellt måste man vara kritisk att lägga klinker på en plastmatta. Har du ett gammalt plastgolv rekommenderas att du först tar bort den gamla plastmattan. Ett plastgolv är relativt enkelt att ta bort och det finns mattstripper även kallad golvstripper att hyra som underlättar arbetet för borttagning av ett plastgolv. 16. Fortsätt läggningen av klinkerplattorna på samma sätt som tidigare med att lägga ramar och fylla dessa med klinker. Lägg ramar i samma storlek så att det är lätt att nå till alla plattor.Ek är ett populärt val på grund av dess hållbarhet och motståndskraft mot slitage. Kährs parkettgolv kan slipas om för att förlänga livslängden, medan Kährs Life-kollektionen erbjuder en tunn bräda som är motståndskraftig mot repor och märken och är perfekt att använda vid renovering.

Ett populärt alternativ för hallen är trägolv. Golv i hårdträ har varit ett klassiskt val i århundraden, med en god anledning. Trägolv är tidlöst och kan hålla i generationer om de sköts på rätt sätt. Dessutom är vinylgolv mer budgetvänliga jämfört med andra golvalternativ som hårdträ eller kakel, vilket gör det till ett bra val för husägare med tight budget. Våra Luxury Vinyl Tiles 6 mm Click levereras med en integrerad ljudreducerande baksida för ökad komfort. Ett annat golvalternativ till hallen är vinyl. Vinylgolv har kommit långt de senaste åren och kan nu efterlikna utseendet på trä eller kakel till ett mer överkomligt pris. Det är också extremt slitstarkt och motståndskraftigt mot repor och märken. Dessutom är det lätt att underhålla, vilket gör det till ett utmärkt val för högtrafikerade områden.Hög trafik kan snabbt slita ut ett golv, men med vårt urval av vinyl- och trägolvsalternativ kan du hitta en lösning som kommer att hålla. Vinylgolv är motståndskraftiga mot repor och märken, medan trägolv kan slipas och lackeras om för att återställa sin ursprungliga skönhet.

Välj ett golv som är lätt att rengöra och underhålla, eftersom hallar ofta samlar på sig smuts och skräp. Vinylgolv är vanligtvis ett mer underhållsvänligt alternativ.
Eftersom hallar ofta förbinder olika rum i ditt hem, välj ett golv som ger komfort och har ljudreducerande egenskaper som till exempel vårt biobaserade vinylfria golv Luxury Tile Aware som levereras med intergrerad korkbaksida.

Kährs grundades år 1857 i Nybro, beläget i Smålands djupa skogar. Idag är det en av de äldsta golvtillverkarna i världen. Vi har också utvecklats till en global marknadsledare med försäljning i 70 länder och med ett brett utbud av golvprodukter. Vår nyckel till framgång ligger i vår djupa passion för att skapa vackra golv, något som avspeglas i vår omsorg om hantverket och vårt konstanta fokus på kvalitet.
Att skapa en inbjudande hall är viktigt, för det är oftatst första utrymmet man stöter på i hemmet. Att balansera stil och hållbarhet i högtrafikerade områden är avgörande för att stå emot det dagliga slitaget. Vi kan ge dig tips att hitta den bästa lösningen för din hall.

Ett träslags hårdhet anges i Brinell. Ju högre värdet är, desto hårdare är träslaget. Furu, som är ett mjukt träslag har ett värde på 1,6, medan värdet för ask är 4,0. Merbau är mycket hårt och värdet 4,7. Jatoba är det kanske allra hårdaste träslaget som man gör golv av., hårdheten enligt Brinellskalan är 7,0.Det är snyggt och känns varmt med trägolv, men vill du ha ett även i hallen, bör du välja ett hårt träslag som tål smuts, fukt och slitage. Ask, ek och bok är utmärkta nordiska, ljusa träslag medan teak, jatoba och merbau är exempel på exotiska och mörkare träslag. Ett annat exotiskt träslag är bambu. Det är ljust och otroligt slitstarkt. Furu är relativt mjukt och passar inte i hallen utan bättre i rum som inte utsätts för så mycket trafik och slitage. Klinker och andra hårt brända keramiska plattor är klassiska och hållbara val till hallgolvet och andra rum där påfrestningen är stor. Men tänk på att ytan helst ska vara sträv, för glaserade klinker kan bli mycket hala när de är våta. Både epoxi och betong kan infärgas till nästan vilken kulör som helst innan golvet läggs. Därför kan du skapa ett golv som passar inredningen och stilen i hallen.Nästan inget golv utsätts varje dag för så hårt slitage som hallgolvet. Smutsiga stövlar, snöiga pjäxor och droppande paraplyer kräver att golvet tål fukt. Klinker, linoleum och vinyl är i dag vanliga material, men det finns flera andra att välja bland.

I dag finns det en hel del laminatgolv att välja bland och med sin hårda yta är laminat är ett utmärkt val till just en hall. Ett laminatgolv består av fyra skikt, där det övre är ett slitskikt. Under detta finns en dekor och denna kan föreställa t.ex. ek, ask eller ett annat träslag. Dekorskiktet kan ha utformats så att det färdiga golvet ser ut att bestå av brädor.Trä: Välj helst ett hårt träslag som ask, ek, bambu, teak eller merbau. Finns i flera former, till exempel lamellgolv och massivt, brädor och plattor. Välj en ytbehandlad produkt. Jatoba är det starkaste träslaget man gör golv av.

Similar Posts