| |

Gratis Glasögon Barn Stockholm

När du väljer att skapa ett konto och följa ett nyhetsrum kommer dina personuppgifter behandlas av oss och av ägaren av nyhetsrummet för att du ska kunna motta nyheter och uppdateringar enligt dina bevakningsinställningar. För att läsa mer om detta, var vänlig läs vår Integritetspolicy som berör vår behandling av dina personuppgifter, och Integritetspolicy för Contacts som berör behandlingen av dina personuppgifter från ägaren av nyhetsrummet du följer. Alla ska se! är vad namnet säger; alla barn ska kunna utöva sin sport, röra på sig eller busa obehindrat på lika villkor – oavsett synfel. Barn med synfel begränsas dock ofta vilket är helt onödigt. I ett unikt nationellt initiativ ges nu kostnadsfria aktivitetsglasögon ut till alla barn mellan fem och tolv år med synfel, i syfte att rörelse ska ske på lika villkor, oavsett syn.Synsam Group är en ledande optikerkedja i Norden med ett brett och hållbart erbjudande av produkter och tjänster för ögonhälsa och ögonmode, utifrån kundens olika livsstilar och behov.

Nu har Smarteyes fällts av Reklamombudsmannen. Företaget publicerade en annons på sin sajt gällande ”gratis glasögon för barn”, men efter att en privatperson läst sig igenom all text och information identifierade personen ett problem.
Den första och andra paragrafen målar upp en bild av hur Smarteyes har jobbat med sitt initiativ, att förse barn med synfel med gratis glasögon, sedan 2012. Företaget berättar varför initiativet kom till, hur det har förändrats under åren och hur många par barnglasögon Smarteyes har gett bort.Välj bland hundratals bågar som finns i butik. Max ett par glasögon per år och person, ett år mellan varje beställningstillfälle. Om man redan nyttjat glasögonbidraget betalar man 800 kronor för glasögonen (upp till ett värde av 1500 kr).

Kan man få ersättning för glasögon?
Borttappade eller skadade glasögon Allrisk (även kallat drulle) heter det skydd som kan ersätta skador som uppkommer genom en plötslig och oförutsedd händelse. Exempelvis om dina glasögon går sönder eller du tappar bort dem. I Hemförsäkring Bas ingår inte Allrisk.
Reklamen är vilseledande eftersom glasögonen inte är gratis då man endast får 1500 kronor i rabatt. Dessutom behöver man läsa nästan hela den texten för att förstå att det bara är dessa 1500 kro­norna som ges i bidrag och inte ett par glasögon, skriver personen i sin anmälan till RO.I den anmälda reklamen står det ”Gratis glasögon för barn. Gäller barn och unga under 20 år. Barnglasögon & ungdoms­glas­ögon”. Därefter följer fyra paragrafer med information samt en förklaring på hur man går tillväga för att ta del av erbjudandet.Smarteyes svarar att de inte anser att marknadsföringen och uttrycket ”gratis glasögon till barn” är vilseledande, eftersom det är möjligt att få kompletta glasögon för 1500 kronor hos företaget. Men val av båge och glas påverkar givetvis priset. När företaget sedan förklarar hur man nyttjar erbjudandet framgår det att erbjudandet, ”gratis glasögon för barn”, endast avser barnglasögon som kostar upp till 1500 kronor. Det finns idag ett landstingsbidrag för glasögon till barn, som i de flesta landsting är på 800 kronor. Många gånger täcker detta bidrag inte hela kostnaden för ett par glasögon, och annonsören har därför valt att stå för mellanskillnaden upp till ett värde av 1500 kronor. Denna summa (1500 kronor) räcker för ett par glasögon, under förutsättning att man inte väljer de dyraste bågarna i kombination med det dyraste glaset, skriver Smarteyes.En genomsnittskonsument uppfattar, enligt nämnden, sannolikt reklamen som att erbjudandet innefattar gratis glasögon till barn och ungdomar i åldern 0–19 år med synfel. Frågan är om annonsörens erbjudande om gratis glasögon helt saknar krav på motprestation från konsumenten. En förutsättning för att kunna utnyttja gratis­erbjudandet är att konsumenten delbetalar glasögonen med sitt glasögonbidrag som denne har rätt till enligt lagen om bidrag för glasögon till vissa barn och unga.

Det här ingår: båge och enkelslipade glas till ett sammanlagt värde av upp till 1500 kr. Progressiva glas och båge till ett sammanlagt värde av upp till 4000 kr ingår för barn i åldern 0–7 med recept för progressiva glas, samt för 0–19 åringar i landsting med ett bidrag om 1600 kr för progressiva glas, står det bland annat i annonsen.

Hur ansöker man om Glasögonbidrag?
Så ansöker du om bidrag Skicka in blanketten tillsammans med ditt recept. Du ska också skicka med en A4-kopia på kvittot för glasögonen eller kontaktlinserna som du har köpt. Du skickar papperna till adressen som står på blanketten.
När Reklamombudsmannen skulle bedöma fallet fann man två olika problem med annonsen. RO prövade om reklamen är vilseledande mot bakgrund av erbjudandets begränsning i värde samt om reklamen innehåller en vilseledande användning av termen ”gratis”. I frågan om reklamen är vilseledande konstaterade Reklamombudsmannen att annonsören har visat att man till­handa­håller ett stort utbud av glasögon som omfattas av det aktuella erbjud­andet. Att man kan välja dyrare bågar eller glas som då överstiger 1500 kron­or, och därmed inte omfa­ttas av erbjud­andet, ändrar inte RO:s bedömning. I det avseendet strider därför annonsen inte mot ICC:s regler. Nämnden finner mot denna bakgrund att glasögonbidraget är att betrakta som en motprestation. Reklamen innehåller därför en vilseledande användning av ordet ”gratis” och strider därmed mot artiklarna 5 och 10 i ICC:s regler i detta avseende.

Efter det får barnet träffa optikern i undersökningsrummet där man pratar med barnet och föräldrarna om barnets hälsa, vad barnet har för fritidsintressen, tex om barnet idrottar mycket, allt för att försöka förstå barnets behov. Här har optikern också möjlighet att snappa upp om det finns ögonsjukdomar i släkten, och om barnet har några egna funderingar kring sin syn och eventuella problem med ögonen.
När ditt barns glasögon är klara får du ett besked och ni är välkomna in i butiken igen för att testa glasögonen och justera skalmarna så att glasögonen sitter riktigt bra bakom öronen och på näsan.Optikern gör flera tester, bland annat ett test för att se om ditt barn skelar, och man kontrollerar också synfältet – alltså hur mycket ditt barn ser omkring sig. När själva ögat är kontrollerat gör optikern tester för att bedöma barnets synfel. Man kollar synen med eventuella glasögon och utan synhjälpmedel och mäter också avståndet mellan barnets ögon. Barnet får då sitta i en stol och titta igenom ett mätverktyg och försöka urskilja bokstäver på olika digitala skyltar. Här kontrolleras också om barnet har brytningsfel och hur bra barnet ser på långt håll och på nära håll. Instrumenten hjälper optikern att ta reda på vilka styrkor på glas eller linser som barnet behöver för att se bra.

Många undrar om synundersökning för barn är gratis. Synsam erbjuder kostnadsfri glasögon till alla barn upp till 19 år. Detta i enlighet med regeringens och regionernas regler som ger alla barn rätt till ett glasögonbidrag via sin region. Synsam erbjuder även kostnadsfri synundersökning för barn från 8–12 år, och halva priset upp till 19 år.
När undersökningen är klar beställer optikern de kostnadsfria aktivitetsglasögonen i rätt styrka till ditt barn. Vill du köpa ytterligare ett par glasögon får du och ditt barn hjälp att prova ut passande glasögonbågar i butiken.

Precis som du skyddar ditt barn mot solen med UV-kläder och solskyddskräm, lika viktigt är det att du skyddar ditt barns ögon mot de skadliga UV-strålarna från solen
Du använder Internet Explorer 11 som webbläsare och därför kan vissa funktioner inte fungera på vår webbplats. Vi rekommenderar därför att du uppdaterar din webbläsare för att få bästa möjliga upplevelse av vår webbplats. En uppdatering gör också att du får en säkrare och snabbare webbläsare.I din hemförsäkring kan det ingå ett skydd om dina glasögon skadas, försvinner eller blir stulna. Vilket skydd du har beror på vilken storlek du har på din hemförsäkring hos oss.Priset beror helt på hur dyra glasögonen är och vilken skada som har skett. Kontakta din optiker för att ta reda på om det går att reparera glasögonen och vad en reparation kostar.

Bidraget dras av direkt på priset när ni köper glasögon och linser i optikerbutiken. Kostar glasögonen och linserna mer än bidraget betalar ni det överskjutande beloppet. Kostar det mindre betalar landstinget endast ut den faktiska kostnaden.
Du får inte bidrag för att ersätta borttappade, trasiga eller urvuxna glasögon eller linser. Bidraget kan inte heller användas för att köpa reservglasögon.För barn och unga upp till och med 19 år har Västra Götalandsregionen ett bidrag på 800 kronor eller 1600 kronor beroende på vilken styrka som ordinerats på glasen. Du får inte bidrag för att ersätta borttappade, trasiga eller urvuxna glasögon eller linser. Bidraget kan inte heller användas för att köpa reservlinser/glasögon. Kostar linserna/glasögonen mer än bidraget betalar ni det överskjutande beloppet. Kostar det mindre betalar landstinget endast ut den faktiska kostnaden.Barn har rätt till bidrag en gång per kalenderår (1/1-31/12). Bidraget betalas ut varje gång barnet har fått förändrad syn och därmed ett nytt recept/ordination på nya glasögon. Bidraget betalas inte ut till privatpersoner.Redan från start arbetade vi även hårt för att regeringen skulle höja åldersgränsen för glasögonbidraget – ett arbete som tillslut gav resultat. Från och med 1 mars 2016 kan alla under 20 år få glasögonbidrag. Tyvärr kommer många familjer ändå få lägga ut pengar för att täcka mellanskillnaden då bidraget inte alltid räcker till. Pengar som kunde gått till de första fotbollsskorna, en ny vinterjacka eller mat för en månad. Detta ställer vi inte upp på och väljer därför att stå för mellanskillnaden mellan landstingsbidraget och kostnaden för glasögonen.

1. Ta med ett giltigt recept till din Smarteyesbutik. Barn under 8 år behöver recept i original från ögonläkare eller ortoptist. Alla över 8 år kan göra synundersökning i butiken för 500 kr.
Det här ingår: båge och enkelslipade glas till ett sammanlagt värde av upp till 2000 kr. Progressiva glas och båge till ett sammanlagt värde av upp till 4500 kr ingår för barn i åldern 0–7 med recept för progressiva glas, samt för 0–19-åringar i landsting med ett bidrag om 1600 kr för progressiva glas.Sedan 2012 har vi på Smarteyes gett gratis glasögon till barn mellan 0 och 8 år med synfel. I september 2016 höjde vi åldersgränsen till 19 år. Initiativet kom till eftersom glasögonbidragen som fanns ofta inte räckte till. Många barn och unga med dålig syn fick kämpa för att hänga med i skolan, samtidigt som deras föräldrar kämpade för att få ihop ekonomin. Sammanlagt har vi gett bort över 30 000 par barnglasögon och initiativet har gett oss barn- hjälpsorganisationen Majblommans pris två gånger på tre år. Nu har alla barn som sålt majblommor gått i mål, med en rekordstor insamling som resultat. En fantastisk och viktig insats i en tid då allt fler barnfamiljer behöver Majblomman. I dag lämnas stafettpinnen över till företag som säljer majblommor i butik. Om några dagar invigs Barnrättstorget i Almedalen av Camilla Waltersson Grönvall som är regeringens minister med ansvar för barnrättsfrågor. Majblomman är medarrangör och bjuder under politikerveckan in till två viktiga seminarier.Hur mycket pengar får barnen som har sålt majblommor behålla för egen del? Varje barn som har sålt majblommor får en provision om 10 procent på sin insamling. Barnet behåller alltså en tiondel av intäkten. Många barn har också fått gåvor (”dricks”) i samband med försäljningen. Barnen behåller så klart gåvorna i sin helhet. När betalas pengarna ut till majoriteten, ca 38.000 barn? De allra flesta har sålt majblommor för mindre än 10.000 kronor. Då gäller detta: 1 Barnet som har sålt majblommor redovisar sin insamling i Majblommans app. 2 Den lokala majblommeföreningen godkänner barnets ins
amling. 3 För de allra flesta barn tar det sedan ca 10 arbetsdagar innan Majblommans Riksförbund betalar ut barnets 10 procent och gåvor/”dricks”. När betalas pengarna ut till de ca 200 barn som har sålt majblommor för större summor? För ca 200 barn tar det längre tid. Barn som sålt majblommor för mer än 10.000 kronor behöver inkomma med personuppgifter till Majblomman. Då kan Majblomman räkna ut och d

Majblomman är en ideell organisation som verkar för barns rättigheter i Sverige sedan år 1907. Varje vår säljer barn över hela landet majblommor. Insamlingen går till barn som lever i ekonomisk utsatthet i Sveriges alla kommuner.
Genom åren är det många politiker i landsting och riksdagen, från höger till vänster, som arbetat för barns rätt till glasögon. Barnperspektivet har varit den gemensamma nämnaren.Majblomman i Malmö har redan slagit rekord, och massor av barn slutspurtar hela helgen. En välbehövlig insamling i en tid då många barnfamiljer kämpar med vardagsekonomin.

När får barn glasögon?
Barn till och med 7 år behöver först undersökas av ögonläkare. Tala med barnavårdscentralen eller elevhälsan om du tror att ditt barn ser dåligt. Om barnet behöver glasögon skriver ögonläkaren ett recept. Barn och ungdomar 8–19 år kan göra synundersökningen direkt hos optikern.
Om några dagar invigs Barnrättstorget i Almedalen med Majblomman är medarrangör. Under politikerveckan bjuder vi in till ytterligare två seminarier med barnfattigdom i Sverige på agendan.

Vad kostar synundersökning Specsavers barn?
Vår synundersökning med ögonhälsokontroll kostar 445 kr. Synundersökning för barn 8-19 år kostar 195 kr.
Forskning visar att ett av fyra skolbarn har ett oupptäckt synproblem. Det kan dock vara svårt för både barnet och dess föräldrar att upptäcka att synen inte är helt ok. Vissa synfel ger varierande symptom som många gånger inte kopplas ihop med ögonens synstatus.Synundersökning av barn upp till 8 års ålder görs hos ögonläkare som vid behov skriver ut ett recept på glasögon. Vi tillpassar sedan lämpliga bågar och glas utifrån receptet.

Hur ofta får barn gratis glasögon?
Hur ofta kan man få bidraget? Barn har rätt till bidrag en gång per kalenderår (1/1-31/12). Bidraget betalas ut varje gång barnet har fått förändrad syn och därmed ett nytt recept/ordination på nya glasögon. Bidraget betalas inte ut till privatpersoner.
När barnet fyllt 8 år så görs synundersökningen oftast hos optiker. Barns ögonmuskler är många gånger väldigt starka och därför så använder vi vid behov ögondroppar för att ögonmusklerna ska slappna av, vilket ger ett ännu bättre undersökningsresultat.

Bra syn är oerhört betydelsefullt för ett barns utveckling och inlärning, varför årliga synundersökningar är mycket viktiga för barn och ungdomar under 16 år.Synbesvären kan yttra sig som till exempel att barnet ofta klagar på huvudvärk, kisar med ögonen vid läsning, skärm- och TV-tittande, undviker att läsa, skriva eller rita, ofta gnuggar sig i ögonen eller blinkar mycket, att ena ögat ibland åker upp eller ned, ut eller in, eller att barnet har svårigheter att hänga med i skolan.

Region Skåne finns till för att alla som bor i Skåne ska må bra och känna framtidstro. Genom gränslösa samarbeten och omtanke skapas de bästa förutsättningar för ett hälsosamt liv – inom näringsliv, kollektivtrafik, kultur och hälso- och sjukvård – i Skåne. Tillsammans gör vi livet mera möjligt.Enligt vad som framkommit vid föredragningen grundas den nuvarande bidragsgivningen på punkten 2 första stycket 3 b § hälso- och sjukvårdslagen. Enligt den bestämmelsen ska landstinget erbjuda bl.a. dem som är bosatta inom landstinget hjälpmedel för personer med funktionsnedsättning. Enligt lagrådsremissen (s. 15) lämnar bestämmelsen ”utrymme för olika tolkningar i landstingen om vad som kan betraktas som ett hjälpmedel inom hälso- och sjukvården”. I remissen anges vidare att en översyn av hjälpmedelsfrågan pågår.

Landstingets ansvar omfattar dock inte habilitering, rehabilitering och hjälpmedel som en kommun inom landstinget har ansvar för enligt 18 b §. Landstingets ansvar innebär inte någon inskränkning i de skyldigheter som arbetsgivare eller andra kan ha enligt annan lag.

Hur mycket kostar ett par glasögon för barn?
Paketpris båge och enkelslipade glas från 700 kr* vid nyttjande av glasögonbidrag (Ord. pris fr 1500 kr). Barn som är under 8 år behöver göra sin synundersökning hos en ögonläkare. Välkommen till någon av våra butiker så berättar vi mer.
Eftersom förslaget endast riktas till barn och unga som är mellan 8 och 19 år skulle dock en rätt att överklaga som kopplas till den nu föreslagna bestämmelsen leda till att endast beslut om bidrag till glasögon eller kontaktlinser till barn och unga som är mellan 8 och 19 år kan överklagas och att motsvarande beslut som avser yngre barn inte kan överklagas. Det framstår inte som rimligt att avgränsa rätten att överklaga på ett sådant sätt.För barn och unga över 8 år och upp till 19 år är det enligt Socialstyrelsens kartläggning från 2013 fem landsting som ger bidrag för standardglasögon. Beloppen för bidragen varierar mellan 300 kronor och 1 000 kronor. För barn över 8 år med bestående grava synfel ges efter medicinsk bedömning bidrag till glasögon eller kontaktlinser i alla landsting. Dessa bidrag är utformade på olika sätt och varierar mellan 500 kronor och 2 200 kronor. Grava synfel kan exempelvis vara afaki (ögat saknar en naturlig lins), bestående skelning, keratokonus (toppig hornhinna), översynthet, närsynthet eller brytningsfel.

I ärenden i första instans som avser hälso- och sjukvård gäller 14 – 30 §§förvaltningslagen endast om myndighetens beslut kan överklagas på annat sätt än som anges i 31 § (se 33 § förvaltningslagen). Med formuleringen avses att överklagande kan ske med stöd av bestämmelser i specialförfattningar samt att det inte är fråga om ett ärende där rättsmedlet är laglighetsprövning enligt 10 kap. kommunallagen (1991:900). Hälso- och sjukvårdslagen innehåller inte några överklagandebestämmelser som reglerar överklagbarhet i fråga om bidrag till kostnader.
FUB – För barn, unga och personer med utvecklingsstörning vill uppmärksamma att barn med utvecklingsstörning i större utsträckning får sina behov tillgodosedda med förslaget samt vikten av information om bidraget för dessa barn.

Socialstyrelsen lämnade 2013 rapporten Landstingens stöd till glasögon för barn – En kartläggning inom ramen för landstingens hjälpmedelsverksamhet. Kartläggningen visar att bidragsgivningen för glasögon till barn och unga är ojämn, dels vad gäller vilka landsting som ger bidrag, dels hur stort bidraget är.Detta lagstiftningsärende innebär således en skyldighet för landstingen att lämna bidrag till kostnader för glasögon eller kontaktlinser till barn och unga mellan vissa åldrar och bedöms också medföra en rättighet för den berörda målgruppen. Detta medför, såsom Lagrådet framfört, att endast beslut om bidrag till glasögon eller kontaktlinser till barn och unga som är mellan 8 och 19 år kan överklagas och att motsvarande beslut som avser yngre barn inte kan överklagas. Enligt regeringens mening bör inte detta medföra ett hinder mot att genomföra denna politiska reform. I den kommande förordningen bör det därmed bl.a. anges att bidrag för kostnad för glasögon eller kontaktlinser ska uppgå till ett visst belopp per person. Om kostnaden uppgår till ett lägre belopp ska bidraget uppgå till den faktiska kostnaden. Regeringen vill dock framhålla att det är viktigt att detta lagstiftningsärende inte bidrar till en ambitionssänkning hos de landsting som i dagsläget ger ett högre bidrag till målgruppen.I rapporten Landstingens stöd till glasögon för barn – En kartläggning inom ramen för landstingens hjälpmedelsverksamhet (Socialstyrelsen 2013) gör Socialstyrelsen antagandet att cirka 12–13 procent av barnen i åldern 8–16 år kan behöva glasögon eller kontaktlinser.

Genom förslaget ges flickor och pojkar, oavsett bakgrund eller funktionsförmåga större möjligheter att delta i samhället på lika villkor. Det bidrar till att barn kan leva och växa upp under goda förhållanden.
Stockholms läns landsting framför behovet av att förtydliga hur bidraget ska fördelas mellan de olika landstingen samt hur fördelningen av stöd för de administrativa kostnaderna beräknas. SKL och Dalarnas läns landsting lyfter fram det kan uppstå andra kostnader för övriga delar av landstingen samt att det kan uppstå en större kostnad första året, vid själva införandet av reformen, vilket inte nämns alls. Flera remissinstanser vill också understryka vikten av att landstingen kompenseras enligt den kommunala finansieringsprincipen.I promemorian föreslås att en ny lydelse införs i hälso- och sjukvårdslagen (1982:763) vilket innebär att bidrag ska lämnas för kostnad för glasögon eller kontaktlinser till barn och unga i åldern 8–19 år. Bidraget föreslås uppgå till 800 kronor. Om kostnaden för glasögon eller kontaktlinser är ett lägre belopp än detta ska bidrag uppgå till den faktiska kostnaden. Bidrag lämnas inte för kostnad för glasögon eller kontaktlinser som har skadats eller tappats bort eller kostnad för reservglasögon eller motsvarande kontaktlinser. För att få bidrag för glasögon eller kontaktlinser krävs recept eller ordinationsunderlag från en ögonläkare, ortoptist eller optiker. Regeringen föreslår att bidrag ska ges till barn och unga i åldern 8–19 år. Bidrag ska ges till och med det år då den unge fyller nitton år. Motsvarande regler finns för avgiftsfri tandvård för barn och unga enligt 7 och 15 a §§tandvårdslagen (1985:125). Jönköpings läns landsting ifrågasätter att en målgrupp särbehandlas i förhållande till andra grupper med bl.a. språksvårigheter och psykiska/kognitiva funktionsnedsättningar. Vidare menar Jönköpings läns landsting att synen utvecklas hos barn upp till 12 års ålder, varför det kan finnas skäl för sjukvårdshuvudmannen att stödja en optimal utveckling av synen för alla barn upp till denna ålder. Kalmar läns landsting ser hellre att bidraget ges fram till den dagen då barnet fyller 20 år, eftersom att nästan samtliga landsting har beslutat att barn och ungdomar inte betalar någon avgift i öppen hälso- och sjukvård fram till 20-årsdagen.Utgångspunkten för förslaget är att 13 procent av barn och unga i åldern 8 till 19 år är i behov av glasögon eller kontaktlinser, baserat på Socialstyrelsens antagande om att 12–13 procent av barn i åldern 8–16 år är i behov av glasögon. Det innebär att drygt 169 400 barn och unga kommer att kunna få bidrag till glasögon eller kontaktlinser. Det finns dock en viss osäkerhet om hur stor andel av åldersgruppen som kan antas behöva glasögon eller kontaktlinser samt hur ofta byte behöver ske på grund av förändrat behov. Enligt SCB:s prognos förväntas målgruppen dessutom att öka med cirka 20 procent fram till 2030. Lagförslaget ska enligt punkt 1 i ikraftträdandebestämmelserna träda i kraft 1 mars 2016. I punkt 2 anges att den nya bestämmelsen ska tillämpas för tid från och med den 1 januari 2016. Såsom Kammarrätten i Jönköping konstaterat bör bedömningsgrunderna för rätten till bidrag vid ikraftträdandet utvecklas. Det är t.ex. oklart om det krävs att recept eller ordinationsunderlag för glasögonen eller kontaktlinserna utfärdats efter utgången av 2015 eller om det endast krävs att glasögonen eller kontaktlinserna har lösts ut efter nämnda tidpunkt. Blekinge läns landsting, Dalarnas läns landsting, Gävleborgs läns landsting, Hallands läns landsting, Jämtlands läns landsting, Jönköpings läns landsting, Kalmar läns landsting, Kronobergs läns landsting, Norrbottens läns landsting, Skåne läns lansting, Stockholms läns landsting, Södermanlands läns landsting, Uppsala läns landsting, Värmlands läns landsting, Västerbottens läns landsting, Västernorrlands läns landsting, Västmanlands läns landsting, Västra Götalands läns landsting, Örebro läns landsting, Östergötlands läns landsting.

Ett flertal remissinstanser har synpunkter kring vad bidraget egentligen kommer omfatta samt hur ofta och på vilka grunder ett barn kan få byta glasögon. Barnombudsmannen anser att rätten till bidrag även borde omfatta glasögon som har gått sönder eller som har tappats bort. I stället bör det göras en bedömning av skäligheten i beviljande av bidrag i det enskilda fallet. Gävle kommun, Malmö kommun och Synskadades riksförbund påtalar också att det bör övervägas att ersätta skadade eller borttappade glasögon. Malmö kommun anser att det är bra att bidraget utformas generellt i stället för behovsprövat, men vill särskilt påvisa den ekonomiska sårbarhet för hushåll med knappa ekonomiska resurser som kan leda till att barn inte får behovet av glasögon tillgodosett.
I lagrådsremissen föreslog regeringen en ikraftträdandebestämmelse med innehållet att de nya bestämmelserna skulle tillämpas för tid från och med den 1 januari 2016. Med hänsyn till bl.a. tillämpningssvårigheter har Lagrådet föreslagit att tillämpningen flyttas fram så att den nya Förslaget bedöms inskränka den kommunala självstyrelsen. Denna inskränkning måste vägas mot förslagets syfte, dvs. att bidra till att barn och unga i åldrarna 8–19 år får förbättrade förutsättningar att delta i samhället på lika villkor. I vårpropositionen för 2015 aviserade regeringen att fr.o.m. 2016 avsätta 120 miljoner kronor per år för att barn och unga mellan 8 och 19 år ska få bidrag för glasögon. Syftet med bidraget är att alla barn och unga, oavsett bakgrund eller funktionsförmåga, ska ges de bästa förutsättningarna för att utveckla sin potential och kunna delta på sina egna villkor såväl i skolan som på fritiden (prop. 2014/2015:100, s. 61).Alla landsting ger i dag bidrag för standardglasögon till barn i åldern 0–7 år med stöd av 3
b § hälso- och sjukvårdslagen (1982:763). Variationen är däremot stor vad gäller landstingens bidragsgivning till standardglasögon för barn och unga över 8 år. Det gäller dels vilka landsting som ger bidrag, dels hur stora belopp som ges.

Av första stycket följer att landstinget ska vara skyldiga att lämna bidrag för kostnad för glasögon eller kontaktlinser till barn och unga som är mellan 8 och 19 år. Med formuleringen ”omfattas av landstingets skyldighet att erbjuda hjälpmedel enligt 3 b § hälso- och sjukvårdslagen (1982:763)” avses att tydliggöra att skyldigheten gäller dem som är bosatta inom landstinget eller som är kvarskrivna enligt 16 § folkbokföringslagen (1991:481) och stadigvarande vistas där.
Inom Socialdepartementet togs promemorian Bidrag för glasögon till barn och unga (Ds 2015:28) fram. Promemorian innehåller förslag till ändring i hälso- och sjukvårdslagen (1982:763) med innebörden att landstinget ska lämna bidrag för glasögon eller kontaktlinser till barn och unga i åldern 8–19 år.

Landstinget ska erbjuda dem som är bosatta inom landstinget eller som är kvarskrivna enligt 16 § folkbokföringslagen (1991:481) och stadigvarande vistas där,När det gäller Västernorrlands läns landstings remissynpunkt att reglera bidraget inom ramen för skolhälsovården så anser regeringen det inte lämpligt eftersom detta skulle ställa nya och andra krav på skolhälsovården. Regeringen anser att en reglering i socialtjänstlagen inte är lämplig. Socialtjänstlagens ekonomiska behovsprövning kan medföra att syftet i detta lagstiftningsärende inte kan uppnås, särskilt för de familjer som befinner sig nära till att komma i fråga för ekonomiskt bistånd enligt socialtjänstlagen.

I den nya lagen anges att regeringen får meddela föreskrifter om bidragets storlek och övriga villkor för bidraget. Av den remitterade promemorian (Ds 2015:28) framgår att avsikten var att i förordning ha bestämmelser om återbetalningsskyldighet och att landstinget ska få besluta att helt eller delvis kräva tillbaka bidrag av den som är återbetalningsskyldig. För att förtydliga regleringen av landstingens befogenhet så bör lydelsen av bemyndigandet i lagen justeras så att det uttryckligt framgår att bemyndigandet för regeringen att meddela föreskrifter även gäller återbetalningsskyldighet (se 8 kap. 2 § första stycket 3 och 8 kap. 3 § första stycket regeringsformen). Regeringen avser att i förordning meddela bestämmelser om återbetalningsskyldighet.
Uppsala läns landsting undrar också vad förslaget får för konsekvenser för det bidrag landstinget i dag ger till barn 0–7 år där standardbidraget är 550 kr. Om miniminivån på bidrag i denna åldersgrupp ska vara 800 kronor eller faktisk kostnad, så behöver förslagets kostnadskalkyl revideras. Jönköpings läns landsting poängerar att det vid vanliga synundersökningar går att få glasögon för omkring 500 kronor och uppfattar därmed inte längre att det är många barn som saknar möjlighet att följa med i skola och fritid på grund av avsaknad av glasögon.Frågor om bidrag till enskilda regleras inte i övrigt i lagen, och hör inte systematiskt samman med lagens uppbyggnad och inriktning. Förslaget i lagrådsremissen skulle kunna uppfattas som ett förtydligande eller eventuellt en skärpning av landstingens skyldigheter på hjälpmedelsområdet, och då endast när det gäller glasögon för en viss ålderskategori. Utformas bestämmelsen på det sättet kan den möjligen lättare fogas in i lagen. Om en sådan reglering är lämplig kan däremot ifrågasättas, exempelvis kan det vid en särreglering uppkomma tvivel om vad som ska gälla för glasögon till andra ålderskategorier. En mycket preciserad regel för en särskild situation är också svår att förena med ramlagstanken. I den mån tvingande bestämmelser om individuella bidrag ska införas bör regleringen därför enligt Lagrådets mening ske i annan form. När det gäller den tekniska utformningen av den föreslagna bidragsbestämmelsen i 3 b § konstaterar Lagrådets att den synes vara självständig i förhållande till övriga rekvisit i paragrafen, t.ex. i fråga om den territoriella avgränsningen, krav på funktionsnedsättning osv. Lagrådet anser att frågan får uppmärksammas i det fortsatta lagstiftningsarbetet.

Det finns ingen definition av begreppet hjälpmedel i hälso- och sjukvårdslagen. I förarbetena (prop. 1992/93:159 s.127–128) definieras däremot begreppet. Med hjälpmedel för den dagliga livsföringen avses hjälpmedel som krävs för att den enskilde själv eller med hjälp av någon annan ska kunna tillgodose grundläggande personliga behov, förflytta sig, kommunicera med omvärlden, fungera i hemmet och i närmiljön, orientera sig, sköta vardagslivets rutiner i hemmet, gå i skolan samt delta i normala fritids- och rekreationsaktiviteter.
Av 14 kap. 3 § regeringsformen, förkortad RF, framgår att en inskränkning i den kommunala självstyrelsen inte bör gå längre än vad som är nödvändigt med hänsyn till de ändamål som har föranlett den. I förarbetena anges att denna reglering innebär att riksdagen regelmässigt måste pröva kommunernas självstyrelseintressen när begränsningar av självstyrelsen övervägs (prop. 2009/10:80 s. 212). Vidare anges att proportionalitetsprövningen bör innefatta en skyldighet att undersöka om det ändamål som regleringen avser att tillgodoses kan uppnås på ett, för det kommunala självbestämmandet, mindre ingripande sätt än det som föreslås.Det borde vara lämpligt att bidraget skulle vara en bedömning för skolhälsovården. Västerbottens läns landsting ställer sig också frågande till om åtgärden ska utgå från medicinsk bedömning eller betraktas som biståndsbedömning. Västerbottens läns landsting menar också att utprovning och finansiering av glasögon för barn och unga över 10 år inte är en medicinsk åtgärd då insatserna inte längre kan förebygga att synnedsättningar uppstår eller permanentas. Landstinget menar vidare att produkter som är vanligt förekommande i ett hem och kan köpas i allmän handel inte förskrivs som personliga hjälpmedel och därför inte kräver hälso- och sjukvårdens kompetens. Detta utökade uppdrag riskerar att orsaka undanträngningseffekter för patienter i långt större behov av hälso- och sjukvårdens insatser ur ett medicinskt perspektiv. SKL anser att alternativa lösningar för att nå önskad effekt bör övervägas. Förslaget utgår från att det finns skillnader i bidragsgivning mellan landsting men analyserar inte vidare orsakerna bakom dessa. SKL anser också att förslaget bortser från det arbete som för närvarande pågår i landstingen med att se över bidragsgivningen.

Regeringen beslutade den 22 oktober 2015 för att inhämta Lagrådets yttrande över det lagförslag som finns i bilaga 4. Lagrådets yttrande finns i bilaga 5. Lagrådets synpunkter behandlas i avsnitten 5 och 6.Kommuner har möjlighet att bistå med ekonomisk hjälp för den som är i behov av glasögon. Rätten till bistånd regleras i 4 kap. socialtjänstlagen (2001:453), förkortad SoL. I 4 kap. 1 § SoL anges bl.a. att den som inte själv kan tillgodose sina behov eller kan få dem tillgodosedda på annat sätt har rätt till bistånd av socialnämnden för sin försörjning (försörjningsstöd) och för sin livsföring i övrigt. Den enskilde ska genom biståndet tillförsäkras en skälig levnadsnivå. Med begreppet livsföring i övrigt avses alla de olika behov som den enskilde kan ha för att tillförsäkras en skälig levnadsnivå och som inte omfattas av försörjningsstödet. Det kan vara bistånd till läkarvård eller tandvård, glasögon, möbler m.m. En individuell bedömning görs i varje enskilt fall.Kammarrätten i Jönköping framfört så anser regeringen att ikraftträdandet bör senareläggas något i förhållande till vad som föreslogs i promemorian. Lagen bör därför träda i kraft den 1 mars 2016. Detta för att viss tid kan behövas för en omställning för landstingen.

Frågan är därmed hur den föreslagna kompletteringen av 3 b §, med en regel om bidrag till vissa barn för anskaffning av glasögon, passar in i regelverket. Frågor om bidrag till enskilda regleras inte i övrigt i lagen, och hör inte systematiskt samman med lagens uppbyggnad och inriktning. Lagrådet kan därmed inte tillstyrka att bestämmelsen avseende glasögon till barn i en viss åldersgrupp utformas som en bidragsregel med föreslagen placering i hälso- och sjukvårdslagen.Hälso- och sjukvårdslagens bestämmelser om t.ex. hjälpmedel reglerar landstingens allmänna skyldigheter på området. Avsikten har varit att skapa en målinriktad ramlag, med möjlighet för huvudmännen att anpassa verksamheten efter lokala och regionala behov och förutsättningar

2 § Ett landsting ska lämna bidrag för kostnad för glasögon eller kontaktlinser till barn och unga som är mellan 8 och 19 år och som omfattas av landstingets skyldighet att erbjuda hjälpmedel enligt 3 b § hälso- och sjukvårdslagen (1982:763). Detsamma gäller den som erbjuds hälso- och sjukvård med stöd av lagen (2008:344) om hälso- och sjukvård åt asylsökande m.m. och lagen (2013:407) om hälso- och sjukvård till vissa utlänningar som vistas i Sverige utan nödvändiga tillstånd.
Varje landsting utarbetar riktlinjer som ligger till grund för vilka produkter som kan förskrivas. En princip i många landsting är att de produkter som förskrivs kräver hälso- och sjukvårdens kompetens för att produkten ska provas ut och förskrivas som hjälpmedel. En annan princip är att produkter som är vanligt förekommande i ett hem och som kan köpas i allmän handel inte kan förskrivas som personliga hjälpmedel.

I propositionen föreslås en ny lag om bidrag för glasögon till vissa barn och unga. Lagen innebär att landstingen ska lämna bidrag för kostnad för glasögon eller kontaktlinser till barn och unga som är mellan 8 och 19 år och omfattas av landstingens skyldighet att erbjuda hjälpmedel enligt hälso- och sjukvårdslagen. Regeringen får meddela föreskrifter om bidragets storlek och övriga villkor för bidraget samt om återbetalningsskyldighet.
Remissinstanserna: Två remissinstanser har uttalat sig om ikraftträdandet och övergångsbestämmelser. Kammarrätten i Jönköping anser att bestämmelser kring ikraftträdandet bör utvecklas, specifikt kring bedömningsgrunderna för rätt till bidrag i förhållande till ikraftträdandet samt noterar också att med hänsyn till den omställning som förslaget ändå medför för landstingen måste tiden inför det föreslagna ikraftträdandet anses vara i kortaste laget. Kronobergs läns landsting efterlyser stöd och övergångsbestämmelser för de landsting som redan i dag tillhandahåller bidrag för glasögon till barn och unga över 7 år.

Landstinget ska lämna bidrag för kostnad för glasögon eller kontaktlinser till barn och unga som är mellan 8 och 19 år. Regeringen får meddela föreskrifter om bidragets storlek och övriga villkor för bidraget.
är sedan upp till varje landsting att besluta om högre bidrag ska ges, se rubriken Överklagbarhet. Bland de landsting som i dag ger bidrag för standardglasögon varierar subventionsgraderna mellan 300 och 1000 kronor, se avsnitt 4.5.Barnombudsmannen, Blekinge läns landsting, Gävleborgs läns landsting, Skåne läns landsting, Stockholms läns landsting, Västra Götalands läns landsting, Gotlands kommun, Malmö kommun och Rädda Barnen anser att målgruppen bör utvidgas till att gälla alla barn och unga i åldern 0–19 år. Barnombudsmannen anser att även de yngre barnen ska ha rätt till ett reglerat belopp som är detsamma i hela landet. Gotlands kommun anser att bara för att landstingen/regionerna i dag ger bidrag för glasögon till barn 0–7 år är det ingen garant för att detta kommer att fortsätta ske framöver. Västra Götalands läns landsting menar att alla barn och ungdomar bör garanteras bra syn och att alla landsting och regioner redan i dag ger bidrag till barn 0–7 år, men att detta inte är enhetligt. Kronobergs läns landsting anser att det i förslaget fortfarande finns en risk att de barn och unga med störst behov av glasjustering inte inkluderas i den minimala bidragsnivå som föreslås eftersom att de har större behov. Malmö kommun anser att föreslagets utformning medför en risk att det vid eventuella besparingskrav i ett landsting ges utrymme för sänkningar av bidragsbeloppet för barn 0 till 7 år. Rädda Barnen vill, på grund av att vistelsebegreppet ofta tolkas felaktigt, ha en precisering som klargör att de barn som ska undantas från den nya lagstiftningen enbart är sådana som under mycket kort tid besöker landet, exempelvis turister.

Reformen, som innebär att barn och unga oavsett kön i åldern 8–19 år ska få bidrag för kostnad för glasögon, är ur jämställdhetsperspektiv neutral till sin utformning. Förändringen förväntas emellertid få störst betydelse för familjer med låga inkomster, där ensamstående kvinnor med barn är en stor grupp. Förslaget kan därför i viss mån få positiv inverkan på jämställdheten mellan kvinnor och män.
Kronobergs läns landsting anser att för en optimalt jämlik hantering mellan landstingen finns faktorer som förslaget inte berör, exempelvis inställningen till ersättning för synundersökning, glasets slipning, definition av normalglas samt kontaktlinsval. Även Skåne läns landsting anser att förtydligande behövs gällande om bidraget avser själva glasen/kontaktlinserna eller om det även inkluderar kostnader för båge-, hårdhets-, färg-, antireflexbehandlingar samt synundersökning. Regeringens förslag: Landstingets skyldighet att lämna bidrag för kostnad för glasögon eller kontaktlinser till barn och unga som är mellan 8 och 19 år och som omfattas av landstingets skyldighet att erbjuda hjälpmedel enligt 3 b § hälso- och sjukvårdslagen regleras i en särskild lag om bidrag för glasögon till vissa barn och unga. Vidare anges att detsamma gäller den som erbjuds hälso- och sjukvård med stöd av lagen om hälso- och sjukvård åt asylsökande m.m. och lagen Landstingen ansvarar enligt hälso- och sjukvårdslagen (1982:763) för att erbjuda hjälpmedel för personer med funktionsnedsättning. Hälso- och sjukvårdslagen är en ramlag och varje landsting får besluta om avgifter och regler för hjälpmedel. Avgifterna och reglerna kan därför skilja sig åt mellan olika sjukvårdshuvudmän.Under förutsättning att behovet är lika stort i åldern 17–19 år skulle detta innebära att mellan cirka 156 400 och 169 400 barn och unga i åldern 8–19 år är i behov av glasögon eller kontaktlinser. Det finns säkerligen stora skillnader i gruppen gällande behovet av glasögon eller kontaktlinser eftersom synfelen är av individuell art och karaktär, men det har tyvärr inte varit möjligt att redovisa skillnader inom gruppen närmare, exempelvis skillnaden i flickors och pojkars behov.

I andra stycket gör en hänvisning till att särskilda bestämmelser om landstingens skyldigheter att erbjuda hälso- och sjukvård finns i hälso- och sjukvårdslagen (1982:763), lagen (2008:344) om hälso- och sjukvård åt asylsökande m.m. och lagen (2013:407) om hälso- och sjukvård till vissa utlänningar som vistas i Sverige utan nödvändiga tillstånd.
Syftet med förslaget är att ge varje flicka eller pojke, oavsett bakgrund eller funktionsförmåga, de bästa förutsättningarna för att utveckla sin potential och kunna delta på egna villkor såväl i skolan som på fritiden.bestämmelsen tillämpas f
rån och med att lagen trätt i kraft. Regeringen instämmer i vad Lagrådet har framfört och därför föreslås ingen särskild ikraftträdandebestämmelse.

Nuvarande utformning av hälso- och sjukvårdslagen innebär således en skyldighet för landstingen att erbjuda hjälpmedel för personer med funktionsnedsättning. Även om det kan vara oklart hur långt denna skyldighet ska anses sträcka sig, är bestämmelsen inte inskränkt till att avse vissa åldersgrupper eller vissa slags hjälpmedel. På vilket sätt landstingen ska erbjuda hjälpmedel är inte heller reglerat, enligt vad som framgått vid föredragningen kan tillhandahållandet av glasögon nu t.ex. ske så att den enskilde hos optiker, och efter landstingets beslut, erhåller glasögonen gratis eller med en bestämd prisreduktion.Antalet barn i åldern 8–19 år i Sverige 2014 uppgick till cirka 1 303 400 personer. Cirka 13 procent av målgruppen kan förväntas ha behov av glasögon eller kontaktlinser, dvs. drygt 169 400 personer. Byte av glasögon förväntas i genomsnitt ske vartannat år för hälften av målgruppen medan vissa förväntas byta oftare. Därmed utgår bidrag årligen till 75 procent av målgruppen. Bidraget ska vidare ges på minst 800 kronor. Den totala kostnaden för bidraget uppskattas därmed uppgå till knappt 101,7 miljoner kronor per år.

Hur mycket kostar glasögon för barn?
Paketpris båge och enkelslipade glas från 700 kr* vid nyttjande av glasögonbidrag (Ord. pris fr 1500 kr). Barn som är under 8 år behöver göra sin synundersökning hos en ögonläkare.
Ale kommun, Borgholms kommun, Enköpings kommun, Flens kommun, Gotlands kommun, Gävle kommun, Göteborgs kommun, Hagfors kommun, Halmstads kommun, Karlskrona kommun, Lindesbergs kommun, Malmö kommun, Nässjö kommun, Piteå kommun, Sala kommun, Skellefteå kommun, Solna kommun, Stockholms kommun, Växjö kommun, Örebro kommun.Landstinget ska erbjuda de hjälpmedel som den enskilde har behov av utifrån den påverkan synfelet har på det dagliga livet. En sådan bedömning görs av hälso- och sjukvården i varje enskilt fall. Landstingen ger subventioner till barns glasögon, om de bedömer att behovet finns. Bidragen är oreglerade och varierar mellan landstingen.

Närvarande: statsrådet Wallström, ordförande, och statsråden Romson, Y Johansson, M Johansson, Baylan, Persson, Bucht, Hultqvist, Hellmark Knutsson, Lövin, Regnér, Andersson, Ygeman, A Johansson, Bolund, Damberg, Bah Kuhnke, Strandhäll, Shekarabi, Fridolin, Wikström,
Förslaget i lagrådsremissen skulle kunna uppfattas som ett förtydligande eller eventuellt en skärpning av landstingens skyldigheter på hjälpmedelsområdet, och då endast såvitt avser glasögon för en viss ålderskategori. Utformas bestämmelsen på det sättet kan den möjligen lättare fogas in i lagen. Om en sådan reglering är lämplig kan däremot ifrågasättas, exempelvis kan vid en särreglering uppkomma tvivel om vad som ska gälla för glasögon till andra ålderskategorier. En mycket preciserad regel för en särskild situation är också svår att förena med ramlagstanken. förmåga, att kunna delta på lika villkor i såväl skola som på fritiden. Det bidrar till att barn och unga kan leva och växa upp under goda förhållanden. En mer jämlik tillgång på glasögon bedöms motverka att barn och unga som lever i familjer i ekonomisk utsatthet och i dag inte får bidrag för glasögon hamnar i utanförskap. Regeringen föreslår därför nu en ny lag om bidrag för glasögon till vissa barn och unga. Lagens innehåll är detsamma men vissa lagtekniska justeringar behöver göras med anledning av att skyldigheten placeras på annat ställe än i hälso- och sjukvårdslagen. I lagen bör det anges att ett landsting ska lämna bidrag för kostnad för glasögon eller kontaktlinser till barn och unga som är mellan 8 och 19 år och som omfattas av landstingets skyldighet att erbjuda hjälpmedel enligt 3 b § hälso- och sjukvårdslagen. Vidare bör det tydligare framgå att samma skyldighet gäller den som erbjuds hälso- och sjukvård med stöd av lagen (2008:344) om hälso- och sjukvård åt asylsökande m.m. (jfr 2, 5 och 6 §§ nämnda lag) och lagen (2013:407) om hälso- och sjukvård till vissa utlänningar som vistas i Sverige utan nödvändiga tillstånd (jfr 3, 6 och 7 §§ nämnda lag).Västernorrlands läns landsting menar att bidragshanteringen för barn och ungdomar från 8 till och med 19 år kan utföras av annan verksamhet såsom skolhälsovården alternativt Försäkringskassan i samverkan med barnets/vårdnadshavarens val av legitimerad optiker. Västernorrlands läns landsting anser att en enhetlig definition av begreppet hjälpmedel i hälso- och sjukvårdslagen känns angeläget att få till stånd. Så länge en enhetlig definition saknas blir gränsdragningen mellan hjälpmedel, allmänna produkter och vardagsteknik svårtolkad. Resultatet av regeringens uppdrag till Socialstyrelsen inom hjälpmedelsområdet bör därmed inväntas innan detta förslag beslutas. Uppdraget innebär bl.a. en översyn av föreskrifterna för medicintekniska produkter samt översyn av hur den ökade användningen av konsumentprodukter ska påverka utformningen av föreskrifterna. Hallands läns landsting anser att innan enskilda beslut fattas som innebär långtgående detaljreglering i ramlagstiftning bör slutsatser dras av de initiativ som pågår inom hjälpmedelsområdet. Alterna-

Får barn gratis synundersökning?
Synundersökning för barn är kostnadsfri. Många undrar om synundersökning för barn är gratis. Synsam erbjuder kostnadsfri glasögon till alla barn upp till 19 år.
Utifrån europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna (Europakonventionen) och Europadomstolens praxis skulle bidraget till kostnad för glasögon och kontaktlinser kunna anses vara en civil rättighet för vilken det ska finnas en rätt till domstolsprövning. Bidraget är författningsreglerat på ett sådant sätt, t.ex. avseende bidragets storlek och villkor, att det inte kan anses vara fråga om endast ett skönsmässigt beviljande av bidrag. Med tanke på bidragets och beslutens karaktär så bör det vara fråga om en fullständig domstolsprövning, i stället för den mer begränsade prövningen som laglighetsprövningen innebär. Regeringen föreslår därför en överklagandebestämmelse i den föreslagna lagen som anger att beslut om bidragFörslaget får anses innebära en utvidgning av landstingens åliggande genom att det blir en skyldighet för landstingen att lämna bidrag för kostnad för glasögon till vissa ålderskategorier av barn och unga med ett belopp som regeringen föreskriver. Regeringen bedömer det inte lämpligt att i lag låta binda bidragets storlek eller villkor av mer detaljerad art eller som rör verkställighet.

Hur länge är glasögon gratis för barn?
Barn och unga har rätt till bidrag för glasögon och kontaktlinser från att de fyller 8 år till året de fyller 19 år. Du kan söka bidraget för glasögon eller linser som är köpta efter 1 mars 2016.
1 § Denna lag innehåller bestämmelser om landstingens skyldighet att lämna bidrag för kostnader för glasögon eller kontaktlinser till vissa barn och unga.Promemorians huvudsakliga innehåll framgår av bilaga 1. Det lagförslag som lades fram i promemorian finns i bilaga 2. Promemorian har remissbehandlats. En förteckning över remissinstanserna finns i bilaga 3. En sammanställning över remissyttrandena finns tillgänglig i Socialdepartementet (S2015/3030/FST).

Alla landsting ger bidrag till standardglasögon eller kontaktlinser efter recept av ögonläkare till barn i ålder 0–7 år. Bidragsbeloppen för standardglasögon ligger mellan 400 kronor och 725 kronor,
I lagrådsremissen föreslås att en bestämmelse om bidrag till glasögon införs i 3 b § hälso- och sjukvårdslagen (1982:763). Enligt bestämmelsen ska landstingen lämna bidrag till kostnaden för glasögon till barn och unga som är mellan 8 och 19 år. Regeringen ska enligt bestämmelsen få meddela föreskrifter om bidragets storlek och övriga villkor för bidraget.Enligt en lagrådsremiss den 22 oktober 2015 (Socialdepartementet) har regeringen beslutat inhämta Lagrådets yttrande över förslag till lag om ändring i hälso- och sjukvårdslagen (1982:763).

När det gäller den tekniska utformningen av den föreslagna bidragsbestämmelsen i 3 b § kan konstateras att den synes vara självständig i förhållande till övriga rekvisit i paragrafen, t.ex. i fråga om den territoriella avgränsningen, krav på funktionsnedsättning osv. Vid föredragningen har dock upplysts att avsikten är att de förutsättningar m.m. som gäller för tillhandahållande av hjälpmedel i allmänhet ska gälla även för glasögonbidraget. Frågan får uppmärksammas i det fortsatta lagstiftningsarbetet.Regeringen har i huvudsak följt Lagrådets yttrande. I förhållande till lagförslaget som fanns i lagrådsremissen, har den föreslagna skyldigheten för landstingen att lämna bidrag för glasögon eller kontaklinser till vissa barn placerats i en egen lag i stället för i hälso- och sjukvårdslagen. Justeringar av lagtekniskt art har därmed behövts samt vissa språkliga och redaktionella justeringar har gjorts i förhållande till lagrådsremissen.

Har barn rätt till gratis glasögon?
Så fungerar bidraget för barn 0-7 år Bidraget på 500 kronor inklusive moms omfattar alla barn som har brytningsfel som hyperopi, myopi och astigmatism. Bidraget täcker enkelslipade och dubbelslipade glasögon inklusive bågar eller kontaktlinser och undersökning hos optiker om barnet har behov av glasögon eller linser. Cachad
(prop. 1981/92:97 s. 16). Hälso- och sjukvårdslagen är däremot inte avsedd att tillerkänna den enskilde några individuella rättigheter, vilket bl.a. innebär att den enskilde i princip inte har någon talerätt i fråga om t.ex. tilldelning av hjälpmedel till honom eller henne (se dock nedan om uttalanden i lagrådsremissen i dessa frågor såvitt avser glasögonbidrag).

Kostnaden för glasögon varierar. Vanliga standardglasögon har tidigare varit kostsamma men i och med produktutveckling och ökad konkurrens har priserna sjunkit. Ett par enkla glasögon inklusive glas och båge till barn och unga kan kosta runt 500 kronor medan ett par glasögon med bättre glas, repskydd och båge kan kosta cirka 1 200 kronor, (Socialstyrelsen, 2013, Landstingens stöd till glasögon för barn – En kartläggning inom ramen för landstingens hjälpmedelsverksamhet).
Synskadades riksförbund (SRF) vill poängera vikten av att de landsting som i nuläget ger mer i bidrag än föreslagen nivå, inte sänker sin nivå. SRF stöder att Socialstyrelsen följer upp och utvärderar reformen. Habilitering eller rehabilitering samt tillhandahållande av hjälpmedel ska planeras i samverkan med den enskilde. Av planen ska planerade och beslutade insatser framgå. I och med detta förslag kommer alla landsting, inom ramen för sitt befintliga system för bidragsgivning, att ha ett bidrag för glasögon eller kontaktlinser till barn och unga i åldern 8–19 år. Det är viktigt att detta lagstiftningsärende inte bidrar till en ambitionssänkning hos de landsting som i dagsläget ger ett högre bidrag till målgruppen. Förslaget syftar till att göra bidragsgivningen jämnare och tydligare för den enskilde, oavsett landsting, och inte till att sänka nuvarande nivåer.

Regeringen avser att kompensera landstingen för kostnaderna enligt den kommunala finansieringsprincipen. I budgetpropositionen (prop. 2015/16:1 utgiftsområde 9, s. 126) föreslår regeringen att fr.o.m. 2016 avsätta 120 miljoner kronor per år för att barn och unga i åldern 8–19 år ska få bidrag för glasögon på motsvarande sätt som barn i åldern 0–7 år.Ett för den kommunala självstyrelsen mindre ingripande alternativ är att staten skulle lämna bidrag direkt till barnet eller den unge eller till optiker. Detta skulle emellertid kräva bl.a. ett nytt system för administration av bidrag samt bli en ny uppgift för en myndighet. Vidare lämnar samtliga landsting bidrag till barn under 8 år så det finns redan i dag en uppbyggd administration av bidrag för glasögon för barn.Landstingen ska enligt 3 b § hälso- och sjukvårdslagen erbjuda hjälpmedel till dem som är bosatta inom landstinget eller som är kvarskrivna enligt 16 § folkbokföringslagen (1991:481) och stadigvarande vistas där. Landsting och kommuner kan också träffa överenskommelse om att kommunen ska ansvara för hjälpmedel åt personer med funktionsned-Regeringen avser att i förordning ange att bidrag inte bör ges för kostnad för skadade eller borttappade glasögon eller kostnad för reservglasögon eller motsvarande kontaktlinser. Dessa avgränsningar baseras på hur landstingen hanterar bidragsgivningen i dag, då bidrag vanligtvis inte lämnas för dessa kostnader. Regeringen menar att landstingen, som i dagsläget redan hanterar bidrag för glasögon till alla barn i åldern 0–7 år, bör vara de mest lämpade instanserna att hantera ett bidrag även för äldre barn. Vissa landsting ger dessutom redan bidrag till äldre barn och unga. Även om andra myndigheter som exempelvis Försäkringskassan har stor vana av bidragshantering, skulle det kräva bl.a. ett nytt system för administration av bidrag samt bli en ny uppgift för en myndighet. Vikten av att stödja barns och ungas tillgång till glasögon bedöms väga tyngre än den begränsade inskränkning som förslaget innebär i den kommunala självstyrelsen. Regeringen bedömer därför att förslaget är proportionerligt och godtagbart.

Lagen innehåller även bestämmelser om att beslut om bidrag för kostnad för glasögon eller kontaktlinser till barn och unga får överklagas till allmän förvaltningsdomstol och att prövningstillstånd krävs vid överklagande till kammarrätten.
Socialstyrelsen har också, som några remissinstanser nämner, fått i uppdrag att se över hjälpmedelsfrågan. Fram t.o.m. slutet av 2017 ska Socialstyrelsen rapportera ett flertal uppdrag med bäring på frågor om hjälpmedel. Socialstyrelsen ska bl.a. kartlägga tillgången till hjälpmedel samt de regler och avgifter som tillämpas inom hjälpmedelsområdet. Regeringen anser att flickor och pojkar, oavsett bakgrund och funktionsförmåga, ska ges de bästa förutsättningarna för att utveckla sin potential och kunna delta på egna villkor såväl i skolan som på fritiden. Rege-

Remissinstanserna: I stort sett samtliga svarande 49 remissinstanser är positiva till att införa ett bidrag till glasögon för barn och unga, exempelvis Socialstyrelsen, Folkhälsomyndigheten, Myndigheten för delaktighet och Barnombudsmannen. Av remissinstanserna tillstyrker 14 förslaget, två har inget att invända, 26 tillstyrker men har vissa synpunkter och sju instanser har mer ingående synpunkter på förslaget. Flera instanser framför att förslaget bidrar till att stärka barnens rättigheter och bidrar till bättre förutsättningar för alla barn att vara delaktiga i skolan och på fritiden oavsett familjens ekonomiska förutsättningar. Flertalet kommuner tillstyrker förslaget och landstingen är generellt positiva men många har synpunkter gällande utformningen av delar av förslaget. Några instanser, såsom Dalarnas läns landsting, Norrbottens läns landsting, Västerbottens läns landsting och Sveriges kommuner och landsting (SKL) anser att det är tveksamt att förslaget regleras i hälso- och sjukvårdslagen. SKL anser att en mer övergripande bedömning bör göras där förslag ges på andra lösningar som i mindre grad gör intrång på det lokala självstyret och där detaljreglering i ramlagstiftning undviks. Vidare framför ett flertal instanser att målgruppen för bidraget bör utvidgas till att gälla alla barn och unga i åldern 0–19 år. Optikbranschen och Jönköpings läns landsting vill även poängtera att det finns studier som visar att målgruppen är större än de 12–13 procent som förslaget utgår ifrån. Halmstads kommun, Malmö kommun och Nässjö kommun påtalar förslagets inverkan på ekonomiskt bistånd. Halmstads kommun menar att det är av stor betydelse för familjer strax över bidragsnormen för ekonomiskt bistånd. Nässjö kommun anser att de positiva effekterna för jämställdhet för barn och unga uppväger eventuella inskränkningar i landstingens och kommunernas självstyre. Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor poängterar vikten av att information om bidraget når dem som mest behöver bidraget, både till målsmän och direkt till barn och unga.
Hälso- och sjukvårdslagen innehåller ingen överklagandebestämmelse som reglerar överklagbarhet i fråga om bidrag för kostnader. Av lagförslaget följer en skyldighet för landstinget att lämna bidrag för kostnader för glasögon eller kontaktlinser till barn och unga som är mellan 8 och 19 år och att regeringen får meddela föreskrifter om bl.a. bidragets storlek och övriga villkor. Bidragshanteringen innebär att landstingen kommer att besluta om bidrag för dem som kan få bidrag. Skälet för undantaget i 33 § förvaltningslagen är framför allt att det på hälso- och sjukvårdsområdet kan vara svårt att dra en skarp gräns mellan ärendehandläggning och annan förvaltningsverksamhet, dvs. själva vården, se prop. 1985/86:80 s. 82 och prop. 1971:30 s. 334. I fråga om bidraget till glasögon är det fråga om ärendehandläggning. Den som exempelvis har nekats bidrag bör därmed kunna överklaga ett beslut om bidrag till kostnad för glasögon eller kontaktlinser.

Om ett barn med en funktionsnedsättning eller sjukdom behöver särskild tillsyn och vård i minst sex månader, har vårdnadshavaren rätt till vårdbidrag (22 kap. socialförsäkringsbalken). Den som har stora merkostnader på grund av barnets funktionsnedsättning kan även ha rätt till vårdbidrag. Merkostnader kan vara utgifter för exempelvis glasögon, särskild mat, resor.
Regeringen föreslår att bidrag ska ges för kostnader för glasögon till barn och unga i åldern 8–19 år. Syftet med bidraget är att möjliggöra för flickor och pojkar mellan 8 och 19 år, oavsett bakgrund eller funktions-Av lagrådsremissen framgår att landstingen redan idag lämnar bidrag till glasögon. För barn under 8 år lämnar alla landsting bidrag, med varierande belopp. För barn och unga över denna ålder lämnar endast vissa landsting bidrag. I vilken utsträckning bidrag lämnas till personer över 19 år framgår inte av remissen.

Regeringen bedömer att kostnader i allmänna förvaltningsdomstolarna för mål som gäller överklagade beslut om nekat bidrag blir ytterst marginella och bör rymmas inom befintliga anslag, se avsnitt 5.

Similar Posts