|

Grava Lax Mannerström

Gör egen gravad lax! Gravlax en given klassiker till både påsk, midsommar och julbord. Det enda du behöver är laxfilé, dill, salt, socker och vitpeppar. Du kan använda färsk lax när du gravar, om laxen är odlad.

Använd vanligt koksalt, NaCl, utan jod vid gravning och rimning eftersom joderat salt inte bevarar de naturliga mjölksyrebakterierna som behövs för ett lyckat resultat. matz jörevikJag har gravat lax i många år och tar alltid dubbel mängd socker mot salt, alltså 4 msk socker, 2 msk salt, blir alltid bra. Plus peppar och dill förstås. socker mot salt.

Varför socker när man gravar?
Mängden och proportionerna av salt och socker utgör förmodligen en betydelsefull faktor vid gravning. Dels för att till viss del hämma de bakterier bryter ner proteiner i köttet (vilket kan ge bismaker) genom att stimulera andra bakterier (särskilt fermentativa anaerober), som producerar mjölksyra.
Viktigt! Använd vanligt koksalt, NaCl, utan jod vid gravning och rimning eftersom joderat salt inte bevarar de naturliga mjölksyrebakterierna som behövs för ett lyckat resultat. Du bör inte heller använda ”lättsalter” som till exempel Seltin då de inte har samma effekt på mikroorganismerna utan kan ge upphov till oönskad bakterietillväxt.

Gravad och rimmad fisk skiljer sig men kan lokalt ha lite olika innebörd. Generellt kan man säga att rimmad fisk är samma sak som lättsaltad. Rimningen kan göras över ett par timmar eller ett par dygn, allt efter vilken smak och konsistens man vill uppnå. En lättsaltad produkt behöver inte vattnas ur.
Nu för tiden sker dock hanteringen på ett mildare sätt, vilket också innebär att hållbarheten bara ökar marginellt och att råvaran därför alltid ska hanteras som kylvara.

Det är främst feta fiskar som lax, röding, regnbåge, sik och makrill som passar för gravning. Magra fiskar, som till exempel torsk går också att grava men har en tendens att bli hårda i konsistensen då vattnet dras ut ur fiskköttet.Under julmånaden äter vi av tradition mycket inlagd, rimmad och gravad fisk. Det gör vi av det enkla skälet att vi förr var tvungna att hantera råvaran på det här sättet för att öka hållbarheten.

Vid klassisk gravning används socker, salt och eventuellt krossad vitpeppar och dill. Äldre recept förespråkar lika delar socker och salt. Numera används dubbelt så mycket socker som salt.Detta är sista delen av vår Fiskskola men följ gärna med i vår adventskalender på Svensk fisknärings Instagram. Där får du lära dig massa spännande om våra klassiska blå jultraditioner och ta del av recept både på klassiker och nya rätter.

Måste jag frysa laxen innan gravning?
Om laxen är odlad behöver den inte frysas, om man använder vilfångad lax behöver laxen frysas i 72 timmar innan eller efter gravning.
Att grava lax innebär att man låter fisken ligga i en salt- och sockerblandning svalt i några dygn. Det gör att bakterietillväxten stoppas och det blir en typ av vävnadsnedbrytning på laxen. Vanligt är att förutom salta och sockra också krydda med till exempel dill för att få extra god smak på laxen.Laxen blir egentligen inte dålig i frysen p.g.a att mikroorganismer inte kan föröka sig i frystemperatur. Rent teoretiskt kan man faktiskt förvara mat i frysen hur länge som helst utan att den blir hälsofarlig, däremot kan smak och konsistens försämras. Fettet i laxen härsknar gradvis, även om den är nedfryst. När du känner tydligt att laxen är härsken ska du inte äta den.

Vad ska man ha för salt till gravad lax?
Hållbarhet: Gravad fisk håller efter att den är färdiggravad i 3-4 dagar i kyl och 1-2 månader i frys. Viktigt! Använd vanligt koksalt, NaCl, utan jod vid gravning och rimning eftersom joderat salt inte bevarar de naturliga mjölksyrebakterierna som behövs för ett lyckat resultat.
Alla recepten på denna sida är skrivna eller granskade av Peder Näslund med över 20 års erfarenhet som kock, kökschef och källarmästare på allt ifrån stadshotell till nya trendkrogar. Läs mer om Peder NäslundGravad lax är en av maträtterna som alltid bör finnas på fiskbordet. Vem vill inte ha egengravad lax på julbordet, till påskmiddagen eller under midsommar? Här presenterar vi det klassiska receptet och lite tips och fakta om den gravade laxen.

Fisk har alltid varit en viktig näringskälla för svenskar och gravad lax har förekommit ända sedan 1600-talet. Genom att grava fisken får den bättre hållbarhet. Gravad lax är väldigt svenskt och nordiskt och har blivit något av en internationell succe vilket inte är så konstigt med tanke på hur gott det är.Gravlax är gott, ganska enkelt att göra samt nyttigt. Ska ni ha knytkalas? Föreslå att du gravar en laxbit och tar med och bjuder på. Det finns inte mycket som slår en egen gravad lax. Vad äter man till gravad lax? En skiva gravad lax med hovmästarsås och potatis är väldigt gott. Ett annat sätt att äta gravad lax på är att lägga på en skiva på knäckebrödet. Gravad lax finns på mångas julbord och den passar väl in med resten av maten där.Ja vad är egentligen skillnaden mellan rimmad och gravad lax? Det enkla svaret är att den rimmade laxen har mer salt medan den gravade har mer socker samt att den rimmade laxen behöver lite längre tid i kylskåp innan den är färdig.

Livsmedelsverket rekommenderar att man fryser all vildfångad fisk som ska ätas rå. Detta för att eventuella parasiter ska dö. Frys laxen i minst tre dygn i -18°C för att eventuella parasiter inte ska finnas kvar. Den parasit som riskerar att finnas i laxen heter Anisakis, spiralmask. Den finns i salta vatten och kan ge magsjuka om man får i sig den. Men genom att antingen frysa fisken eller hetta upp den till 55-60°C i minste 1 minut dör parasiten.. Sedan är den bara att grava och äta.
Gravad lax går alldeles utmärkt att frysa in för att förlänga hållbarheten. Förpacka helst laxen i vacuumförpackning. Den håller ca 6 månader i frysen. När laxen sedan ska tas fram och ätas är det en fördel om den får tina långsamt. Lägg den frysta laxen i kylskåp.Att halstra betyder att man steker något med väldigt lite fett. Vill du ta tillvara på hela laxbiten så kan du halstra skinnet. Hetta upp en stekpanna på riktigt hög värme och stek skinnet på båda sidorna tills det är alldeles knaprigt.För att få riktigt tunna och skira bitar av den gravade laxen är det bra att använda en filékniv. Det finns filéknivar som lämpar sig extra bra för just lax. Boken innehållelr cirka sjuttio recept med färsk, rökt eller gravad lax som huvudråvara. Det är förrätter, tilltugg, sallader, pajer och varmrätter. Även om grunderna i hur lax kan tillredas: gravad, rimmad, rökt och inkokt. En grundkokbok med fisk- och skaldjursrecept. Här får man veta hur de olika sorterna ser ut, när de är bäst att äta samt hur de rensas, fileas och tillagas. Recepten är indelade efter fisktyper.Boken är ett utdrag ur Bonniers kokbok. Här finns recept på rätter som basilikabakad lax, gratinerad hummer, ugnsbakade bergtungsfiléer och tonfiskcarpaccio.

Boken innehåller recept med råvaror som Tommy Myllymäki själv använder vid middagar hemma. Förutom recept ges kunskap om olika användningsområden, hantering och tillagning av ett personligt urval fiskar och skaldjur.
Fiskkokbok med recept med färska filéer, hela ugnsbakade fiskar, recept på gravning, rimning, recept med varm- och kallrökt fisk, inläggningar, lådor, gratänger och wok. Förrätter, huvudrätter, sallader, soppor och smörgåspålägg, både husman och paradmat.

Kokbok på temat lax. 150 recept på laxrätter av olika slag, exv. svenska, klassiska varianter såsom rimmad, gravad, rökt och kokt lax samt grillade rätter, laxsoppor och laxsallader. Kapitel med tips på tillbehör samt presentationer av olika arter.En bok om ostron. Fakta om odling och olika arters utbredning över världen. Om restauranger och ostronentusiaster samt råd och tips om hur man öppnar och tillreder ostron. Recept samt förslag på vilka drycker som passar att servera till.

Åt vilket håll skär man gravad lax?
Skär den i tunna, sneda skivor. Till det behöver man en laxkniv eller en kniv med tunt, långt blad. Vinkla kniven något och skär stora skivor.
Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

När man gravar lax själv så blir det ofta ganska mycket lax. Ett sätt att variera inmundigandet är att äta den som varmrätt med stuvad spenat och eventuellt kokt potatis till.
När så laxen är färdiggravad, torka bort kryddblandningen, skär upp den och servera! Något som alltid är gott till gravad lax är gravlaxsås, eller hovmästarsås som den också kallas. Det finns en uppsjö färdiga såser att köpa i affärerna, men om man vill kan man ju alltid göra såsen själv, (se recept).Gravad lax passar att äta året om. Många är vi som har det på julbordet. Till påsk serveras det ofta. Midsommar? Ja varför inte ha gravad lax på sillbordet? Snart stundar studenttider. Gravad lax på buffébordet är alltid populärt.

Vad ska du tänka på när du gravar fisk?
Att grava fisk blir väldigt gott. Tänk bara på att frysa fisken i 3 dygn före gravningen, så att eventuella mikroorganismer dör. Man kan även smaksätta fisken på flera olika sätt.
Som för de flesta studenter så var min ekonomiska situation inte den bästa. Jag köpte därför alltid frusen hel lax vilket fortfarande är mycket prisvärt. Efter det att laxen tinat så gäller det att filéa den. Detta kan vara lite komplicerat, men var inte rädd att försöka. Skär ett snitt längs laxens ryggrad och följ med knivbladet längs med benen. Det är en stor fördel om du har en kniv som är lite böjbar. Putsa sedan filéerna och ta bort fenor och liknande. Häll nu kryddblandningen på båda filéerna, dillen på ena sidan och lägg sedan på den andra filébiten. Om man har två filéer mot varandra måste hela härligheten vändas efter halva tiden.

Nu är det dags igen! Valborgsmässoafton, eller sista april som vi säger i Lund, står för dörren. I år ska vi ha goda vänner på middag. För en gångs skull behöver vi inte fundera speciellt länge på vad vi ska bjuda på. Redan under studenttiden, då jag ordnade lunch på sista april, bjöd jag på gravad lax. Alltså, vi ska bjuda på lax i alla dess former.
I julas när vi skulle grava lax hittade vi ett ”nytt” recept från Jamie Oliver. Lite lustigt att ta en engelsmans recept när man ska göra något så svenskt som att grava lax. Han var på Sverigebesök när han gjorde sin variant av gravad lax. Visst är det roligt att prova något nytt? Jamie Oliver river pepparrot och rödbeta över laxfilén. Därefter häller han på brännvin, rivet citronskal och dill. (Receptet).En annan variant som vi gjort några gånger är gingravad lax (se recept). Det blir också väldigt gott. Med andra ord så kan man krydda laxen med kryddor och smaker som man själv tycker om, var inte rädd att testa nya egna varianter. Om du har någon specialare – dela med dig, skicka in ditt recept.

Att grava lax, är det då svårt? Nej, verkligen inte. Allt man behöver är en laxsida, salt, socker, peppar och dill. Blanda ihop kryddblandningen, strö detta över laxsidan, lägg plastfolie över och låt ligga svalt i två dygn, (se receptet). Färdigt!

Varför ska man frysa lax innan man gravar den?
Varför ska man frysa färsk lax innan man äter den? Livsmedelsverket rekommenderar att man fryser all vildfångad fisk som ska ätas rå. Detta för att eventuella parasiter ska dö. Frys laxen i minst tre dygn i -18°C för att eventuella parasiter inte ska finnas kvar.
Lax som har gravats alltför länge blir inte bara för salt, den blir också väldigt hård och torr i konsistensen. Den bör alltså användas i mycket tunna eller små bitar och inte vara den dominerande ingrediensen i en rätt. Jag skulle pröva att göra en laxpudding och byta ut den rimmade laxen mot en lite mindre mängd av din gravade. Skuren i tunna strimlor skulle laxen också kunna fungera i en gräddig pastasås.

Jag har för första gången i mitt liv gravat en lax och har nu efter provsmakning upptäckt att den blivit väldigt salt! Jag skulle helt enkelt tagit upp den en dag tidigare än vad jag gjorde (den gravades i 4 dagar). Men samtidigt är det inget fel på den och jag vill verkligen inte slänga ett kilo lax som det inte är något fel på.
Välj ryggbiten av laxen för en jämnare rimning. Frys in 1 kilo skinn- och benfri laxfilé 3 dygn om den är vildfångad. Lägg över den i en form och låt den tina. OBS! Odlad lax behöver inte frysas. Vill du göra såsen lite mildare kan du tillsätta någon matsked vispgrädde eller créme fraiche. Gravlaxsås innehåller i princip samma ingredienser men här brukar man välja en starkare senap vilket ibland också påverkar färgen och gör den något mörkare än hovmästarsåsen. Recept på hovmästarsås, en söt sås som passar perfekt till gravad lax och som står på julbordet hos många. Ett klassiskt recept på en sås som är enkel att göra.Är en 25 åring som älskar mat och trädgård. Denna blogg kommer handla om min vardag, om en trädgårdsintresserad sjökock. Delar med mig av mat och bak som jag gör här ombord, hur jag samtidigt försöker odla och sköta två trädgårdar med 40 mils avstånd trots att jag är borta varannan månad.Att grava fisk blir väldigt gott. Tänk bara på att frysa fisken i 3 dygn före gravningen, så att eventuella mikroorganismer dör. Man kan även smaksätta fisken på flera olika sätt.

Förutom att söka på recept och maträtter kan du kombinera sökord som lättlagat, snabblagat, en eller flera råvaror, tillfälle, tillagningsmetod, vegetariskt, vegan med mera.
Under varje recept är du välkommen att sätta ett betyg i form av stjärnor. Är du inloggad på Facebook kan du dela receptet, lämna en kommentar eller en fråga – så svarar jag så snabbt jag kan. Tack för att du lämnar feedback – det uppskattas.

Laxpuddningen är en utmärkt rätt att förbereda och laga i god tid och värmas till servering. Håller sig i kylen och blir bara godare om du lagar den dagen innan.
Du behöver kokt ljummen eller kall potatis så den kan du koka gärna koka dagen innan eller använda rester. Mitt tips är att koka extra potatis till middagen någon dag innan och spara så det blir över till laxpuddingen.

Laxpudding är en utmärkt resträtt att laga på rester av kokt potatis och lax. Kanske har du rester över från smörgåsbord, julbord, påsk, midsommar eller annan fest.
Du kan ha 1 dl fint skivad gul lök eller silverlök i laxpuddingen. Löken kan även smörstekas mjuk på låg värme i 20 minuter innan så blir den mildare och ger extra god smak till laxpuddingen.Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker – noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig. Mumin muggar Här finns ett urval av alla dess vackra muninmuggar som finns. Du klickar på bilden, så kommer du till vår sponsor, Cervera. Där kan du beställa ditt alldeles egna exemplar den och alla andra vackra muggar. muggen. Servera laxen och hovmästarsåsen på små tallrikar, eller som SJ gjorde, i en liten skål. Om du vill, så kan du gärna röra i lite mera dill i såsen. Den ser snyggare ut då.Börjar med att gravad lax . Kolla så att det inte finns några ben kvar i laxen. Blanda alla ingredienserna till en smet. Gnid in laxen runt om med din smet.Lägg laxen i en plastpåse och häll över resten av smeten. Ställ allt på en kall plats, kylen. Vänd påsen några gånger och låt den stå sammanlagt i två dygn.Blanda alla ingredienser utom oljan och dillen. Rör tills sockret har smält och det inte knastrar längre. Häll på oljan i en tunn stråle och vispa samtidigt. Blir såsen för tjock så spär du ut den med lite vatten. Till sist rör du i dillen. Ställ såsen kallt i några timmar, så att den får mogna.

Nu har jag fått lite skäll, och det var jag nog värd. Jag har lagt upp en bild med rubriken ”Gravad lax enligt Mannerström”. Där visar jag en bild från det jag blev serverad när jag åkte tåg. Men icke något recept. Det är ju grundidén för denna blogg. Och det fick jag lite skäll för. Nåväl, jag får väl fixa det, blev min tanke. Så här kommer receptet. Det har jag hittat i min bok, Husmanskost av mäster Leif Mannerström.
Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktas sig till dig som fyllt 25år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.Gör en kryddblandning av socker, salt och vitpeppar och gnid in laxen med denna blandning med rikligt av grovt hackad dill emellan. Lägg de omlott i en plastpåse. Låt påsen med lax ligga framme tills socker och salt har smält.

Vin & Matguiden är en del av Vinguiden Nordic AB. Vi använder cookies och behandlar personuppgifter för att leverera tjänster till dig, vidareutveckla våra tjänster, tipsa dig om relevanta viner och ge dig relevant marknadsföring hos oss eller via Facebook och Google.Gravad lax är en gammal svensk klassisk rätt. Namnet kommer från att man förr i tiden saltade och grävde ner fisken i jorden som konserveringsmetod. Det är inte förrän på 1700-talet som man började använda dill och vitpeppar i gravningen.

Varför blir den gravade laxen hård?
Svar: Lax som har gravats alltför länge blir inte bara för salt, den blir också väldigt hård och torr i konsistensen. Den bör alltså användas i mycket tunna eller små bitar och inte vara den dominerande ingrediensen i en rätt.
Knyt nu ihop påsen och ställ in i kylen. Vänd påsen några gånger under tiden och beräkna att gravningen tar cirka 2 dygn. Gravad lax serveras vanligen i tunna skivor men den är även väldigt god att skära i portionsbitar och halstra. Senior . Jag är sedan en tid senior. Det innebär att det kommer pengar lite då och då, som ska bekosta mitt uppehälle. Det är inga gigantiska summor, men jag Fortsätt läsa → Seniorresa. För många av oss är att resa en stor ynnest. Men när man är inne i ekorrhjulet så begränsas man ofta, det är jobb som ska skötas, det är Fortsätt läsa →

Promenad – kanske det bästa sättet att minska i vikt Promenad. Det sägs att promenaden är bland det bästa sättet att minska i vikt, och få bra motion. Det kan Fortsätt läsa →
Hej Anna! Tråkigt att höra att det inte blev bra för dig. Våra kockar har provlagat receptet på nytt och vi har gjort en justering där vi har ändrat mängden socker från 5 msk till 6 msk. Med 6 msk socker blev laxen bra. Hälsningar ElinaHär är ett gott recept på hur du gör egen gravad lax – en riktig klassiker. Allt du behöver är fryst lax, dill, socker, vitpeppar och salt. Lätt att förbereda och behöver två dygn i kylskåp för att bli klar, sedan har du din egen gravade lax!

Enligt lag ska du få information om att webbplatsen använder kakor och vad dessa används till. Du ska även informeras om hur du kan välja bort kakor. Läs mer om våra olika kakor nedan.
På livsmedelsverket.se använder vi kakor (cookies) för att förbättra din upplevelse av vår webbplats. Du kan välja att acceptera alla kakor, eller välja bort kakor som inte är nödvändiga för att kunna använda webbplatsen. Du kan ändra ditt val när som helst.Det kan räcka med en levande larv av Anisakis simplex för att orsaka infektion, så kallad anisakiasis. Anisakislarver orsakar illamående och ibland också kräkningar eller magsmärtor. Symtomen uppträder redan efter några timmar och försvinner vanligtvis inom två veckor. Hos vissa personer kan parasiten ge allergiska reaktioner.

På livsmedelsverket.se använder vi kakor (cookies) för att göra din upplevelse på vår webbplats så bra som möjligt. En kaka är en liten textfil som skapas och lagras på den enhet du använder för att besöka vår webbplats, som till exempel en dator eller en mobiltelefon.
Statistiska kakor samlar in och rapporterar information om hur våra besökare använder webbplatsen. Informationen som samlas in är anonymiserad och kan inte kopplas till dig som användare. Dessa kakor hjälper oss att förstås hur vi kan förbättra vår webbplats, genom att vi exempelvis kan se vilka sidor som läses mest och hur besökare går mellan våra sidor.Dessa kakor är obligatoriska. De ger tillgång till basfunktionerna för webbplatsen och de relaterade tjänsterna. Utan de här kakorna kan inte webbplatsen fungera. Därför går de inte att inaktivera.

Användning: Sätts av e-space för att identifiera om du svarat på användarenkäten om Livsmedelsverkets webbplats tidigare. Informationen som sparas kan inte kopplas till en enskild användare.

Vad är viktigt att tänka på när du ska grava en lax?
Lägg ihop filéerna med köttsidorna mot varandra, tjock del mot tunn del. Lägg laxen i en plastpåse, knyt ihop och lägg på ett fat. Låt ligga 2 dygn i kyl, vänd påsen 4-5 gånger under tiden. Skrapa bort dill och kryddor från den gravade laxen och skär den i tunna skivor med filékniv eller en kniv med tunt långt blad.
Om det är okej kan du klicka på Acceptera allt. Du kan också välja bort kakor som inte är nödvändiga för att kunna använda webbplatsen. Det gör du genom att klicka på Anpassa. Du kan ändra ditt beslut när som helst. Du kan också läsa mer om hur vi använder kakor i vår cookie policy.

Hur länge ska lax vara fryst innan gravning?
Frys färsk vildfångad fisk som ska ätas rå, gravas, lättmarineras eller kallrökas i -18 °C i minst tre dygn. Då dör eventuella parasiter som kan finnas i fisken. Större hela fiskar kan behöva frysas ytterligare ett par dygn.
Tid: Cookien förfaller efter ett år från det att den sattes eller senast uppdaterades. Informationen som sparas kan inte kopplas till en enskild användare.

Anisakis simplex hittas ofta hos vildfångad havsfisk som sill, makrill och torsk. I Sverige har parasiten hittats i fisk från västkusten och södra delen av Östersjön. Spiralmasken kan troligen inte föröka sig i Östersjön eftersom de arter av kräftdjur som är mellanvärdar är ovanliga och den låga salthalten försvårar kläckning av äggen. Likaså är tumlare, som skulle kunna utgöra lämpliga huvudvärdar, ovanliga där.

Similar Posts