Grunion Pale Ale

Nu har varken Brewdog eller något annat bryggeri tänkt ta ut det priset för sina öl, men det visar ändå hur tufft det kan vara i branschen. Och Watt ser inte direkt något ljus i tunneln.– Vi är bara i början på en kris som är ett mycket större hot än covid-19. Den bistra verkligheten är att många fina företag inte kommer att överleva 2023, säger han.

Vad sägs om att köpa en pint Punk IPA för 353 kronor? Det är nämligen vad Brewdogs James Watt menar att ölet borde kosta om man kompenserade för alla sina stigande elkostnader.
Precis som i Sverige har elpriset stigit rejält i Storbritannien. Det har gjort att bryggerierna inte kunnat ha samma marginaler på sina öl, då ölen i så fall skulle bli så dyra att ingen vill köpa dom.– Skulle du betala 27,50 pund för en pint Punk IPA? Nej, jag tänkte väl det. Men det är vad ölen skulle kosta om vi kompenserade för alla stigande elkostnader, säger Watt till sajten The Morning Advertiser.

Glöm inte att de flesta bryggeriers öl går att beställa till din lokala Systembolagsbutik. Tänk också på att det är bättre att sprida ut köpen, hellre ett köp i veckan än att bunkra.
När detta nummer släpps är det bara veckor kvar på det här decenniet, ett årtioende som har präglats allt mer av polarisering. Allt är svart eller vitt, på eller av. Som brittiska The Guardians helgbilaga sammanfattade 10-talet i slutet av november – ”Divided we stand. 2010s, the decade that left no room for shades of grey.” Om […]
I tider som dessa när hantverksbryggerier köps upp till både höger och vänster, och det flirtas allt mer med sponsorer och företag så skulle jag vilja berätta om ägandeskapet till magasinet du just nu håller i din hand.
Små bryggerier köps av större aktörer. Detta blir allt mer vanligt i ölvärlden. För ett litet bryggeri kan nytt kapital vara skillnaden mellan att vinna och försvinna. Produktionen kan skalas upp och ölen få bättre distribution. Men är det så att man säljer sin själ om man avyttrar en del av sitt företag? Vi ställer oss frågan spelar det någon roll vem som äger? Just nu genomgår bryggeribranschen, tillsammans med andra branscher, en enorm prövning. För att ni ska kunna stötta era favoritbryggerier maximalt har vi sammanställt en lista (fylls på allteftersom svaren kommer in) på de öl respektive bryggeri önskar att ni köper. I vissa fall kan det vara så att ett bryggeri eller importör pressar sitt pris för att vinna en offert, för att komma in brett på flera Systembolag över hela landet med syftet att marknadsföra sig. De ölen är det bättre att skippa just nu. Pale ale är en kategori öl som innefattar en rad överjästa ölsorter (ales). Kategorin innefattar ale i färgskalan djupröd till ljust gul, och innehåller en dominerande andel pale malt, det vill säga ljus kornmalt. Jämfört med dagens ölsorter framstår inte Pale ales alltid så ljusa, men när begreppet myntades på 1700-talet var de ljusa relativt dåtidens öl. Vanliga typer av pale ale är IPA (India Pale Ale), Amber ale, Engelsk bitter, American pale ale (APA) med mera. I England är kategorin Pale ale också synonymt med kategorin Bitter.Att Grunion kommer finnas på ca 350 systembolagsbutiker redan den första december är ett extra stort plus i kanten för denna fina IPA. Och priset likaså, 15,90 för en 355 ml burk är riktigt imponerande med tanke på kvaliteten som Ballast Point levererar. Själv knäcker jag en till helgens mest efterlängtade Premier Leauge-match, derbyt mellan Liverpool och Everton! Grunion kom till för cirka fem år sedan efter en interntävling på Ballast Point där det segrande ölreceptet vann för sin fräschör och humlebalans tillsammans med en delikat karamellig touch. Nu är den här. Smaken då? Jodå, här bjuds det en skön resa som initialt lägger fokus på frukten, krämigheten och pinjeskogskänslan innan humlen gör entré med beska som accelerar snyggt i eftersmaken. Det tropiska är med från doften samtidigt som det nu dyker upp lite brödiga toner, färsk basilika och aprikos. Det är överraskande torrt och även alkoholen är något nedtonad, 5,5%. Inalles, en utomordentligt god och lättdrucken IPA med personlighet och skön humlebeska. San Diego gör det igen!

Vad står apa öl för?
Mer om amerikansk pale ale Pale ale i amerikansk stil förkortas APA och är mer aromatisk och mjukare än engelsk stil. Främst beroende på att den amerikanska humlen som används är mer aromatisk och blommigare än den engelska. Amerikansk pale ale har ofta tydliga aromer av tropisk frukt, citrus och barrträd.
När hantverksbryggerierna började bli allt fler runt mitten av 1990-talet i USA så utvecklade inte minst västkusten sin take på IPA där betoningen låg mer på humle än östkustens tydligare maltighet. Säkerligen en klimatgrej då den högre humledoseringen passade fint till San Diegos temperaturer men även närheten till stora humleodlingar har bidragit. Senare föddes även den starkare dubbel-IPA:n som förstärkte bilden av västkusten som ett eldorado för humlevänner.

Bland de första hantverksbryggerierna i just San Diego var Ballast Point, bryggeriet som gärna döper sina öl efter lokala fiskar, eller fisketermer. Ballast Point har gått från att vara ett tvåmansprojekt till att idag ha kvalat in på listan över de tjugo största i landet, baserat på försäljningsvolym. Populariteten är lätt att förstå när man provar deras olika etiketter och inte minst den som nu släpps den första december i hela Sverige – Grunion IPA.
Tydlig till påtaglig beska med arom och smak av aromatiska humlesorter som ger karaktär av citrus och tropisk frukt. Brittisk IPA är maltigare med nedtonad humlekaraktär.Humlearomatisk smak av ananas, grapefrukt, tallbarr, apelsin och en krydda som jag vill uppleva är rosmarin. Men det är även en örtig ton tycker jag. Det finns en beska med eftersmak av de smaker som återfinns i smakbilden. Längre bak i smakbilden kan jag även uppleva en slags honungskaraktär.Ballast Point är ett bryggeri som jag tycker håller en hög lägstanivå faktiskt. Grunion Pale Ale är inget undantag heller, även om dess doft och smak kanske inte förändrar världen. Men det smakar bra och det är det viktigaste.Grunion Pale Ale från Ballast Point Brewing är trevlig öl att dricka som sällskapsdryck. Till mat tänker jag att hamburgare, pommes, pizza och revbensspjäll kan passa. Men köper jag den igen? Alltså det kan jag tänka mig att göra nån gång emellanåt.

Är pale ale IPA?
Mer om India pale ale. IPA, india pale ale, är ett varmjäst öl framställt med extra mycket humle och malt. Humlen ger ölet tydlig beska och arom medan malten ger fyllighet och en hög alkoholhalt från fem volymprocent och uppåt. IPA finns i modern amerikansk stil och i traditionell engelsk stil.
En överlägsen svensk vinnare, en rad utländska öl som utmanar närmast. Så ser det ut när vi summerar Systembolagets försäljning av humledominerade öl under 2020.Här är de bäst säljande humliga ölen på Systembolaget under 2020. Vi har räknat in stilarna Amerikansk pale ale, Session IPA, India pale ale, Imperial/Dubbel IPA samt Hazy IPA.

Det här är den version av vår webbplats som är riktad till personer som talar Svenska i Sverige. Om du är bosatt i ett annat land eller en annan region väljer du den lämpliga versionen av Tripadvisor för ditt land eller din region i rullgardinsmenyn.Humlearomatisk smak med tydlig beska, inslag av aprikosmarmelad, apelsin, grapefrukt, honung och knäck. Serveras vid 8-10°C som sällskapsdryck eller till smakrika rätter av fläsk, lamm eller nötkött, gärna grillat.Firman Ballast Point Brewing startades 1996 av Jack White tillsammans med Yussef Cherney, när de gick från hembryggning till kommersiell ölproduktion. Bryggeriet ligger i San Diego, Kalifornien. Ale tillverkas genom varmjäsning, till skillnad från kalljäsning eller den ovanliga spontanjäsningen. Varmjäsning sker normalt vid rumstemperatur. IPA, india pale ale, är framställt med extra mycket humle och malt. En myt är att IPA skapades i slutet av 1700-talet för att klara resan till de engelska kolonierna i Indien. Det är inte riktigt sant – ölet fanns tidigare under namnet october beer. För englandsmarknaden lagrades ölet alltid ett par år, men när det skickades till Indien gjorde man det färskt och lagringen skedde under båtresan dit. Efter hand kom ölet att kallas India pale ale och det utvecklades vidare bland bryggerierna i staden Burton Smakerna från den amerikanska humlen ger tydliga tropiska inslag av grapefrukt, papaya, mango och liknande samt en hög beska som påminner om torkat gräs och örter. Som namnet antyder innehåller denna stout havre. Havren ger en mycket fyllig karaktär till de övriga aromerna som ska innehålla karamell, choklad och ibland kaffe.När det kommer till samarbeten med andra whiskydestillerier runt om i världen, är det den japanska whiskyn som är drömsamarbetet. Mer specifikt den japanska whiskyn Chichibu. 

Först ut är en IPA från Londonbaserade Fourpure Brewing Co., en blandning av klassisk stil med modern humlearom från amerikansk humle och påtaglig torrhumling.Ett glas IPA är dock inte något absolut ur ett smakperspektiv. Bara på den europeiska marknaden finns uppskattningsvis tusentals olika sorter. Lägg därtill USA, där Kalifornien ensamt har hundratals bryggerier – potentialen för variation är övervägande.

Vad betyder ordet ale?
Ale är ett modernt samlingsnamn på överjäst öl. (Ordet uttalas även i svenskan på engelskt vis: ”ejl”.)
Denna brittiska stil är enligt sägen gjord på hårdare vatten. Detta i sin tur ger en råare och mer rostad smak, en torrare upplevelse och mer påtaglig bitterhumle.

Slutligen, om du vill du lära dig mer om öl erbjuder Taysta ölprovningar där du tillsammans med vänner och bekanta under en kväll guidas av en sommelier i den skummiga ölvärlden.
När bröderna tillsammans med några kamrater besökte Skottland väcktes idén om att tillverka egen whisky i höga kusten och resten är historia. Vi har pratat med High coast Whiskys VD Henrik Persson. Näst på tur kommer denna klassiska västkust-IPA (från San Diego) som humlas i fem omgångar med humlesorterna separerade innan slutblandning. Med tydliga inslag av citrus, mogen stenfrukt och karamell känns den både söt, fräsch och komplex.

Rökigheten i spriten chockerade folket, och den lite sura, unkna eftersmaken avskräckte både konsumenter och kritiker. Whiskyn marknadsfördes som en maltwhisky med en rökig smak som hade lagrats på ett sherryfat i tre år. 
Under två timmar får du veta allt från ölets historia till hur det går till när ölen tillverkas. Självklart får ni smaka på olika ölstilar, för att kunna hitta er nya favorit. 

Innan denna uppkomst var sjömännen tvungna att välja mellan en nykter och sjösjuk resa hem, eller riskera behöva dricka härsken öl. Ja, ni förstår pärsen. 
IPA står för India Pale Ale, men är inte indisk, utan härstammar från södra England. Ursprungligen var IPA:n en variant på Pale Ale som betecknades \”Pale Ale prepared for India\”, alltså en öl tillverkad för lång hållbarhet.

Härnäst har vi en öl från Skottland , numera en modern klassiker, som är ett praktexempel från den moderna och experimentella IPA-marknaden. Skaparna av Brewdog var två rastlösa skottar som ville göra ett öl för folket och inte snåla på smakerna, eller råvarorna.
Det finns många goda whiskys att välja på hos High Coast Whisky, men en av Henriks egna favoriter är Berg (nr 82375, 501 kr) som är med i High coast whiskys Orginsserie som är en hyllning till Höga kusten. Whiskyn är orökt och först lagrad på bourbonfat för att sedan slutlagras på fat som innehållit sherryn Pedro Ximenes. 

På en ölprovning på Nacka bryggeri får du möjligheten att provsmaka på bryggeriets egna öler och du får en visning i hur tillverkningen av ölen ser ut. Det finns även en ölprovning där du äter euro-asian smårätter som tillagas vid ditt bord. De vill alltid hitta nya smaker och speciellt använda sig av svenska smaker, såsom hjortron och lingon. Liis personliga favorit är single malten Svensk rök (nr 408, 569 kr) Whiskyn har inslag av bland annat ek, vaniljkola, enbär samt örter. Det som gör denna whisky speciell är dess rökighet, som destilleriet är stolta över.  Du får även med dig ett kompendium med spännande ölrecept som du kan prova på att brygga i ditt egna hem. Efter kursens slut får du självklart smaka på din helt egna öl.  Färskare humlesmak går inte att få och aromen bjuder på en behaglig avlägsnad beska. IPA:n känns dessutom väldigt färsk i smaken och är utan tvekan den mest humlearomatiska av alla dessa sex öler. Färska örter samsas med lätt karamellsötma och gulfruktig marmelad. 

Det som gör destilleriet i Kramfors dess unika smak och som skiljer High coast från andra whiskydestillerier är tre viktiga saker, säger Persson. Den första är deras klimat. Destilleriet är ett av världens nordligaste destillerier vilket gör att temperaturen i lagerhusen varierar mellan -30 på vintern till +30 på sommaren. 
Namnet på destilleriet kommer från byn med samma namn och det ligger i Valbo som inte är långt från där en av grundarna har sitt ursprung. Namnet har också koppling till insekten mack.

Både den extra tillsatsen av stärkelse (i form av mältat korn) och den högre alkoholen gjorde att ölet inte längre behövde konsumeras färskt utan kunde hålla en lång seglats från brittiska öarna till Indien, OCH hem igen.Den första whiskyn som producerades från 1955 fram till 1960 blev inte så lyckad. Torven som användes i spriten var alltför fuktigt och tillgav en kraftig smak av rök. Dessutom hade spriten en motbjudande eftersmak. 

Ett glas IPA är dock inte något absolut ur ett smakperspektiv. Bara på den europeiska marknaden finns uppskattningsvis tusentals olika sorter. Lägg därtill USA, där Kalifornien ensamt har hundratals bryggerier – potentialen för variation är övervägande. 
Om vi börjar med malt så betyder det mältat och torkat/rostat spannmål. Det är med andra ord spannmål som mältats, mältning är en process som enkelt summerat konverterar stärkelse till socker. Socker är det som behövs för att skapa alkohol. Efter mältning går spannmålet igenom torkning och eventuell rostning.Den kryddiga tonen och dess fyllighet gör således att jag gärna avnjuter denna till en helgrillad fisk med brynt smör och ugnsrostade örtkryddade primörer. Coppersmiths är dessutom ett bra bevis att IPA till kräftor är en vinnande kombination.

Kanske är det ett regelbrott att ha med denna på min lista, men det finns alltid en plats för en flaska Amarillo i kylen. Dalabryggeriet Oppigårds är en multiprisvinnande producent som gör kvalitetsbrygder. När Lii blickar framåt ser hon en ljus framtid på Mackmyra. Även om det för tillfället är dyrt med whisky på grund av den pågående inflationen har Lii ändå en tro om att framtiden ser bra ut. 

IPA:ns vida smakbredd gör att ölkonnässörer i regel kan hitta sin favorit-IPA. Det kan dessutom bli ännu godare med rätt tillbehör – IPA till mat bör inte underskattas. En IPA kan avnjutas till såväl en kraftig stek som till fisk eller grönmögelostar.

Innan denna uppkomst var sjömännen tvungna att välja mellan en nykter och sjösjuk resa hem, eller riskera behöva dricka härsken öl. Ja, ni förstår pärsen.
Precis som Ale har förgrenat sig i olika småkvistar har IPA utvecklats till olika typer. En stor trend är New England IPA – Neipa. Den grumliga Neipan är har läger beska och upplevs därför mildare.Den svenska whiskyn har en kraftig rökighet. För att få en svensk karaktär på whiskyn, så röker man kornet med torv, men man kan även röka kornet med exempelvis björk eller enris. Ett annat kännetecken för svensk whisky är dess ungdomlighet. 

Vad är skillnaden mellan IPA och Dipa?
Skillnaden mellan DIPA och IPA Den nya ölstilen fick namnet dubbel-IPA eller imperial IPA, namn som syftar till att ölet innehåller mycket mer humle och malt än en vanlig IPA. Det ger ett fylligare och sötare öl med väldigt mycket humlearom och hög till påtaglig beska.
En öl som mättar, intresserar och dessutom ger en \”aha-upplevelse\”. Amarillo har både tydliga beska och bittra toner av kåda och torkat gräs samtidigt som den ger en grapesötma och tydlig tropisk arom från papaya, mango och citrusblom.– Vi går vår egen väg och vi vågar berätta varför vi göra det. Därför ville vi knyta an namnet med någonting som representerar oss som verksamhet, säger Oskar Bruno. Öl och liknande bryggda drycker har konsumerats i flera tusen år. Den traditionella hantverkskonsten lever kvar hos oss än idag och blommar som aldrig förr i en bransch där dryckeskonsten ständigt förädlas. – Roger har en oöverträffad kunskap om whisky, whiskytillverkning, smaker och träsorter till whiskytunnor. Roger lämnar aldrig en detalj åt slumpen vilket gör att vi kan tillverka så högkvalitativ whisky, menar Persson. Whisky är en av Sveriges största spritsort. Men det kan vara svårt att börja dricka whisky och det kan vara svårt att veta vart man ska börja någonstans. Persson har sina knep på hur man bäst blir en van whiskydrickare. På Stockholms ölbryggeri erbjuds det ölbryggarkurser för den som vill lära sig hur man brygger sin egen öl. Under en kurs på Stockholms ölbryggeri lär du dig grunderna i att brygga öl och allt om olika råvaror. Få IPA:n att blomma ut i sin fulla prakt genom att avnjuta den till en välkryddad kycklinggryta, eller ”klassisk” svensk tex-mex, med både syra, sötma och aningen hetta. Denna komplexa och smakintensiva brygd står pall det mesta.

Varför heter det IPA?
Vad står IPA för? IPA står för India Pale Ale, men är inte indisk, utan härstammar från södra England. Ursprungligen var IPA:n en variant på Pale Ale som betecknades ”Pale Ale prepared for India”, alltså en öl tillverkad för lång hållbarhet.
Skeppets whisky såldes på Systembolaget i mer än 10 år innan dess produktion avslutades. Den första svensk producerade whiskyn är nu en kultklassiker och går att hitta vid vissa auktioner då och då. – Det finns många destillerier vi gärna gör samarbeten med. Så länge de har liknande filosofi som oss, tillverkar bra whisky och tycker det roligt. Ett drömsamarbete vore att göra något ihop med det japanska destilleriet Chichibu. De gör fantastisk och god whisky, säger Persson. Vill du istället få tips på hur du kombinerar mat och whisky? Då kommer dryckesskribenten Anders Bizzozero med några råd om hur du ska tänka nästa gång du ska kombinera svensk whisky och mat. Har i de flesta fall främst tydlig arom och smak från malt. Denna staka stil ska ha karamell, toffee, knäck, sirap och melass. Vid lagring (som varmt kan rekommenderas) uppstår tydliga aromer av torkade frukter.Färskare humlesmak går inte att få och aromen bjuder på en behaglig avlägsnad beska. IPA:n känns dessutom väldigt färsk i smaken och är utan tvekan den mest humlearomatiska av alla dessa sex öler. Färska örter samsas med lätt karamellsötma och gulfruktig marmelad.

En av destillerichefens egna favoriter är Agitators single malt whisky (nr 54089, 489 kr) den har en rökig smak med inslag av aprikos, kanel, honung samt vanilj. 
Det finns några olika stilar inom veteölerna från Tyskland. Några gemensamma nämnare är dock aromer av skumbanan från estrar och kryddnejlikedoft från fenoler. Detta kommer trots vetet främst från jäsningen. Vete ger här främst fluffig skumkrona och syra.På 1700-talet när engelska flottan huserade över världshaven och Ostindiska kompaniet hade sina glansdagar, behövde britterna ha med sig proviant med lång hållbarhet på sina vidsträckta resor.

Motsatsen till Neipan stavas Dipa, eller dubbel IPA (Imperial IPA). Vad är dubbel IPA? Drycken är ett resultat av bryggeriernas ”tävlan” att ha mest humla och då även högsta beskan.
Glaset fylls på med den gyllene drycken och skummet är stabilt. På näsan, men i synnerhet på tungan kan du känna den påtagliga närvaron av humligheten och beskan. Smakerna exploderar och är komplexa – exotiska. Inget är som en kall IPA! 

Öl och liknande bryggda drycker har konsumerats i flera tusen år. Den traditionella hantverkskonsten lever kvar hos oss än idag och blommar som aldrig förr i en bransch där dryckeskonsten ständigt förädlas.
Våra svenska mikrobryggerier anammade trenden IPA på tidigt 2000-tal med att göra många amerikansk-inspirerade typer. Den amerikanska IPA:n brukar klassas som den moderna stilen med sitt fruktiga och generösa uttryckssätt.

Vidare för att balansera upp grundsmakerna, då malten gav en påtaglig sötma, blandade man i mer humle i batchen. Resultatet blev en fylligare, ofta lite mörkare och mer smakintensiv ale med högre alkoholhalt.
Denna ölprovningen är belägen i Åkersberga lite utanför Stockholm city. Så om ni vill lämna ett stressigt Stockholm bakom er och brygga lite öl så är Stockholms ölbryggeri ett måste! 

Vad är skillnaden mellan IPA och APA?
Skillnaden mellan DIPA och IPA Den nya ölstilen fick namnet dubbel-IPA eller imperial IPA, namn som syftar till att ölet innehåller mycket mer humle och malt än en vanlig IPA. Det ger ett fylligare och sötare öl med väldigt mycket humlearom och hög till påtaglig beska.
Sist men inte minst – Sierra Nevada är pionjärer på craft beer-marknaden i USA som jobbar med ett cirkulärt bryggeri och tar tillvara på naturen till fullo. Detta är en experimentell dryck som de tagit fram intill sina egna humleodlingar. 

Det finns ungefär 25 öl sorter att välja på och bland 400 olika single malts. På menyn serveras det svensk husmanskost och en stor favorit är deras biff Rydberg. – Ja mitt hjärta klappar lite extra för svensk rök. Den är Mackmyras karaktär i en flaska. Vi röker ju vår egen malt vilket är ganska ovanligt, påpekar Lii.Sist men inte minst – Sierra Nevada är pionjärer på craft beer-marknaden i USA som jobbar med ett cirkulärt bryggeri och tar tillvara på naturen till fullo. Detta är en experimentell dryck som de tagit fram intill sina egna humleodlingar.

Vad menas med pale ale?
Pale ale är en kategori öl som innefattar en rad överjästa ölsorter (ales). Kategorin innefattar ale i färgskalan djupröd till ljust gul, och innehåller en dominerande andel pale malt, det vill säga ljus kornmalt.
Vi har valt ut 6 goda IPA från Systembolagets ordinarie sortiment, Lagunitas IPA är givet med här är sex till. Med andra ord, öl som är enkelt att få tag på och som kan avnjuta redan denna helg! Följ med!Det finns många smaker som kännetecknar High Coasts whisky. Enligt Henrik Persson är det whiskyns renhet och rökighet som bidrar mest till whiskyns signatursmak. Utöver öl finns det en meny fylld av svenska klassiker men även mat från andra länder. Puben har även ett stort utbud av whisky, rättare sagt har dem över 110 olika whiskysorter. Restaurangen är belägen mitt i Gamla stan och har olika teman på ölprovningar. Den mest omtyckta provningen är en klassisk  ölprovning. Under en provning hos Ardbeg embassy får du lära dig allt om ölens tillverkning samt allt om ölens historia. Planerna blev verklighet 1955. Bladnoch-destilleriet som låg i de skotska lågländerna skulle läggas ner. Det innebar att utrustningen var till salu och Sverige köpte två pannor som fraktades till Vin- & Spritcentralens fabrik i Södertälje. Hösten samma år kom den första svenska whiskyn ur kranarna efter att fabrikens personal gått en intensivkurs i whiskydestillation i Skottland.Vad är Ale? Har definitionen ändrats över tid? Hur många stilar finns det egentligen inom denna ölkategori? Detta och mer kommer denna artikel att tampas med så häng med! 

Öl har länge kallats Ale och namnet härstammar möjligtvis från det proto-germanska ordet \”aluth\” även om många liknande namn förekom i både anglosaxiska (alo) och fornnordiska (öl). Då refererade ordet till något så allomfattande som berusande dryck skapad av maltjäsning.
Rökig malt kan ge upphov till röksmak i många stilar, alla är däremot inte Ale. Men används rökt malt kommer självklart rök hamna i ölet, detta är även det som ger rökig whisky dess röksmak.Det finns många komponenter som bidrar till en god whisky. Enligt Oskar så är det viktigt att uppnå en form utav balans där man ser både sötma som man får från faten med fruktighet som man får från jäsningsprocessen. Då får man även en viss komplexitet. 

Om du är sugen på att använda ölen i maten, så kommer Camilla Delkertz med en massor av tips på hur du kan tänka när du vill använda ale i din matlagning.
Ryggraden har annars relativt rostade och hårda smaker från en tydligt rostad kornmalt, samt eftersmak mot barr- och rosmarinhållet. Servera iskall till försnacksen vid sommarens grillfest. Perfekt till salta crostinis med örtpesto eller med rökta charkuterier i all sin enkelhet.

Whisky är en spannmålsbaserad sprit som lagras på fat. Smaken varierar beroende på var den kommer ifrån, hur den är gjord och hur den blandas. Det största land som producerar whisky är Skottland som producerar kring 400,950,000 liter varje år. Därefter följer länder som Irland, Japan samt USA.
Henrik Persson anser att High Coast har en ljus, smakrik och rolig framtid. De vill fortsätta att erbjuda spännande smaker och upplevelser till whiskynjutare i Sverige men också världen runt. Mats de Vahl ägde det gamla ställverket som numera är vårt destilleri vilket på den tiden var riktigt nedgånget. Kommunen var till och med inne på att riva huset om inget gjordes.  Glaset fylls på med den gyllene drycken och skummet är stabilt. På näsan, men i synnerhet på tungan kan du känna den påtagliga närvaron av humligheten och beskan. Smakerna exploderar och är komplexa – exotiska. Inget är som en kall IPA! När man talar om Mackmyras whisky talar man ofta om deras fruktighet och rena rådestillat. Just dessa smaker är lite av Mackmyras signatur när det kommer till själva rådestillatet. I de flesta av Mackmyras färdiglagrade whiskyprodukter finns det toner av vanilj, gröna äpplen och mogna päron. Mackmyra whisky gjorde sin första whisky redan i december 1999 och är därav ett av de första whiskydestillerier i Sverige. Vi har fått chansen att ställa några frågor till Mackmyras blender Lii Johnson för att ta reda på hennes tankar kring destilleriet och den svenska whiskyn.Det går att välja allt från svensk provning, vilket fokuserar på svensk hantverksöl till ölprovning med fokus på suröl. Här finns även en ölprovning som inriktar sig på stark öl.

Vi har valt ut 6 goda IPA från Systembolagets ordinarie sortiment, Lagunitas IPA är givet med här är sex till. Med andra ord, öl som är enkelt att få tag på och som kan avnjuta redan denna helg! Följ med! IPA står för India Pale Ale, men är inte indisk, utan härstammar från södra England. Ursprungligen var IPA:n en variant på Pale Ale som betecknades ”Pale Ale prepared for India”, alltså en öl tillverkad för lång hållbarhet.

Motsatsen till Neipan stavas Dipa, eller dubbel IPA (Imperial IPA). Vad är dubbel IPA? Drycken är ett resultat av bryggeriernas ”tävlan” att ha mest humla och då även högsta beskan. 
Det här var vår lista över de bästa ölprovningarna i Stockholm. Nästa gång du besöker eller behöver tips på aktiviteter så vet ni vad ni kan kolla efter. Det är även deras processparametrar som används och deras råvaror som gör att Mackmyra får ett väldigt fruktigt destillat. Mackmyra har sedan starten blivit kända för deras olika mättningar av fat.  Vid Saltsjö pir i Nacka finns det ett bryggeri som erbjuder en hel del spännande provningar. Här erbjuds det bland annat ölprovningar, bryggkurser samt bryggerivisningar.   När det kommer till ölprovningar finns det en hel del att välja på. Det är värt att nämna att i alla provningar ingår det fem eller sex öl, ost och choklad. Även fast denna övermäktigt fruktiga och gulfruktiga stil fortfarande är populär, har den bara de senaste åren fått maka på sig bland Systembolagets IPA, för att ge plats åt mer klassisk engelsk touch på butikshyllorna. Härnäst har vi en öl från Skottland , numera en modern klassiker, som är ett praktexempel från den moderna och experimentella IPA-marknaden. Skaparna av Brewdog var två rastlösa skottar som ville göra ett öl för folket och inte snåla på smakerna, eller råvarorna.  Det finns många tips att ge till nya whiskydrickare, men det bästa tipset som Lii vanligtvis ger ut till ovana drickare är att man ska öva på sina sensoriska färdigheter. Det vill säga sina smak- och doftupplevelser. Det kan vara svårt för nybörjare att säga vad whisky smakar, men med övning och hjälp av till exempel smakhjul kan man hjälpa hjärnan att fokusera på smakerna. I längden lär du dig då hitta nyanser, undersöka orsaker till att olika whisky smakar som de gör och på så sätt blir upplevelsen mer än bara ren njutning.En IPA som är gjort på både korn och vetemalt är relativt sällsynt. Dock finns flera bryggerier som gör blandningar, och just denna är en av mina favoriter. En veteölssmak av bananskal, lätt kryddighet av vitpeppar, koriander och ingefära .

Persson påpekar att Ångermanälven som är en bidragande faktor. Älven ger destilleriet iskallt kylvatten året om. Vilket bidrar till att skapa elegansen i spriten. High coasts destillerichef Roger Melander är även en stor del till varför High coast är unikt.  Ofta är denna typ av öl även infuserad med extra smakförstärkare som apelsinskal, citron, mangopuré, bär och färska örter. Möjligheten för bryggmästaren att pimpa sitt öl på detta sätt gör att produkten får alldeles egen och särpräglad smak med intensifiering på önskad arom. På 1700-talet när engelska flottan huserade över världshaven och Ostindiska kompaniet hade sina glansdagar, behövde britterna ha med sig proviant med lång hållbarhet på sina vidsträckta resor. Denna stil är något svårplacerad då vissa öl inom kategorin passar in bland humledrivna och vissa in bland maltdrivna. Ta det för vad det är, men tanken med stilen är balans mellan de två.

Tack vare en medelstor kropp och en väl tilltagen beska blir den inte för mäktig och man kan därför lätt råka klunka i sig en burk eller två väldigt snabbt… 
Historien hur Mackmyra kom till, tar sin början i Sälen. Det var 4 par på 8 personer som pluggade tillsammans och var på en skidsemester och alla hade tagit med sig lite skotskt whisky och senare på kvällen så var det någon som ifrågasatt varför det inte fanns någon svensk whisky, berättar Lii Johnson. 

På en gastropub i Vasastan erbjuds det ölprovningar med flera olika spännande teman. Man in the moon etablerades 1994 och har cirka 650 olika ölsorter i deras sortiment. 
Sveriges whisky historia tar sin början redan under 1930-talet. För att bli oberoende av import av rom, gin och likör ville man säkerställa en svensktillverkad produkt. Detta tydliggjordes av den brist på whisky och sprit som svenska folket upplevde under andra världskriget. Till skillnad från underjäst öl som går under samlingsnamnet lager ger själva jäsningen av Ale för det mesta starkare aromer. Med vissa stammar av jäst kan jäsningen de första (oftast) tre dagarna ge ifrån sig kraftiga estrar såsom apelsin eller tropisk frukt. Den kan även ge ifrån sig fenoler som drar åt det kryddiga hållet, t.ex. peppar, koriander och nejlika.

– De var drivna människor, väldigt diversifierat gäng också med olika kunskaper. De åkte på en resa till Skottland. De gjorde provjäsningar och provkok och redan i februari 1999, knappt ett år efter tanken om att starta ett svensk destilleri, så startade man företaget Mackmyra Whisky. Och den 18 december 1999 kom de första dropparna av deras whisky. Ale är ett samlingsbegrepp för överjäst öl, och en helt egen värld av smaker. Pale Ale är en vidareutveckling, fortfarande överjäst men något ljusare och lite friskare i smaken. Fortsatt förgrenar sig Pale Ale sedan i flera olika stilar, bland annat Indian Pale.

Vad är skillnaden mellan öl och ale?
Öltypen ale jäser varmt vilket ger ölet förjäsningsaromer som aprikos, gräddkola och choklad. Då jästen traditionellt flöt upp och lade sig på ytan kallas ale även för överjäst öl. Ale delas in i typerna tysk, brittisk-amerikansk och belgisk stil.
Dessutom var Sverige, med näsa och smaklökar för kvalitet, första exportland av denna öl. Här möts apelsinmarmelad, passionsfrukt, honung med lätt mineral och brungräddat knäckebröd på ett ypperligt sätt.

Öl är, som bekant, dryck som består av vatten, malt, humle och jäst, även om humle inte alltid måste användas. Jag tänker gå igenom stilar inom kategorin Ale och fördela dem efter ”huvudnumret” i dem. Det vill säga; vilken av ingredienserna som ger stilen störst karaktär. Alla ingredienser är otroligt viktiga i all öl men de flesta stilar har ändå utmärkande drag, annars hade de inte separerats.

Varför är IPA så dyrt?
Precis som i Sverige har elpriset stigit rejält i Storbritannien. Det har gjort att bryggerierna inte kunnat ha samma marginaler på sina öl, då ölen i så fall skulle bli så dyra att ingen vill köpa dom. Ett räkneexempel som James Watt på Brewdog har gjort handlar om att köpa en Punk IPA på Brewdog i York.
Det finns allt från ölbryggarkurser till ölprovningar med fokus på svensk eller amerikansk öl. Jag slår vad om att varje ölälskare hittar en ölprovning som passar. 

Ölprovningens läge bidrar till en mysig och hemtrevlig stämning. På hösten erbjuder även ölkällaren oktoberfest-provningar och på julen är det julöl som gäller. 
Den naturnära tillverkningen återspeglas onekligen i smaken. Under produktionen ställer de för det första ut destillationspannor på åkrarna för att ånga och destillera, samt centrifugera färska humlekottar. Vidare utvinns humlekottsoljan, som därefter tillsätts direkt i torrhumlingen.Whiskyproducenten är ägd av företaget Nordic Whisky Capital som var intresserade i att starta ett svenskt whisky destilleri. Och det var en ganska lång resa från att den första idén om ett nytt svensk whisky destilleri uppstod till produktionsstart. 

Ska ha en lättrostad maltdoft med inslag av karamell, knäck eller kola som ska dominera aromen. Smaken ska även den vara knäckig med karamelliga kolatoner.
Ryggraden har annars relativt rostade och hårda smaker från en tydligt rostad kornmalt, samt eftersmak mot barr- och rosmarinhållet. Servera iskall till försnacksen vid sommarens grillfest. Perfekt till salta crostinis med örtpesto eller med rökta charkuterier i all sin enkelhet. Vidare är denna ytterst välstrukturerade öl med rikliga mängder olika maltslag, och som ger bra skjuts i smakerna utan att ta överhanden, den väl avvägda blandningen brittisk och amerikansk humle. 

Vad är det för skillnad på lager och IPA?
India pale lager påminner om en india pale ale när det gäller beska och vilken humle som används, men smakar i övrigt som en lager – mer maltig och brödig smak än vad en ale skulle göra.
En mycket mörk/svart ale med choklad, karamell och knäck. En Porter består av ca 10 % chokladmalt, det är nog för att ge tydliga chokladtoner (ibland även kaffe) och ett nästan svart utseende.Den första tanken var att Agitator skulle heta Whisky Arboga. Men efter några funderingar kring vilket sorts företag som de ville bygga upp, blev namnet till sist Agitator. Som i sin tur betyder uppviglare och upprorsmakare. Destilleriet ville sticka ut från mängden och valde därför inte att gå samma rutt som Mackmyra och High coast, det vill avsäga sig att använda ett ortnamn. 

En pilsneraktig mycket mild ale där något så ovanligt som tydlig pilsnermalt ska finnas i aromen. Pilsnermalt är en ljus malt som inte är särskilt aromatisk.
Beskan är mildare av två skäl – för det första eftersom en mindre mängd humle tillsätts i inledningen av vörtkokningen följt av att mer tillsätts i slutet, huvudsakligen under torrhumlingen. För det andra, för att förutom mältat korn, används vete och omältat korn. Få IPA:n att blomma ut i sin fulla prakt genom att avnjuta den till en välkryddad kycklinggryta, eller \”klassisk\” svensk tex-mex, med både syra, sötma och aningen hetta. Denna komplexa och smakintensiva brygd står pall det mesta.Korn och vete smakar förvånansvärt snarlikt i färdig öl men vete tenderar att ha högre syra och ger en fluffigare skumkrona. Havre (som sällan mältas) har motsatt effekt på skumkronan och ger den skummet tät karaktär såväl som en relativt tydlig smak av havre. Råg blir något kryddig i öl, ris är relativt neutral likaså majs.

– Det jag försöker eftersträva är att bygga den här komplexiteten med blandningen av alla de här olika elementen så att man får upp en sötma. Du hittar lite rökighet i din produkt. Det finns väldigt mycket fruktiga toner som egentligen känns ganska inbjudande och flörtiga när man nosat på spriten och det är nog det jag tror gör en bra whisky, att det finns många element som bjuder till analys och djupdykning, att man kan trigga sinnet på flera olika sätt, menar Oskar.Näst på tur kommer denna klassiska västkust-IPA (från San Diego) som humlas i fem omgångar med humlesorterna separerade innan slutblandning. Med tydliga inslag av citrus, mogen stenfrukt och karamell känns den både söt, fräsch och komplex. 

Similar Posts