Hammond B3 Säljes

Kan inte låta bli att flika in här (har ju inte hört vad ni kommit fram till i era diskussioner i dojos). Inte alls insatt, men jag har trott att kampsport är en teknik-strategi-sport? Jag menar varken Jackie Chan, David Carradine, Bruce Lee eller Chuck Norris var/är väl världens grövsta snubbar?

Vem uppfann Hammond?
Laurens Hammond, född 11 januari 1895 i Evanston, Illinois i USA, död 3 juli 1973 var en amerikansk ingenjör. Han är känd för att han uppfann och patenterade en elektrisk orgel, Hammondorgeln, under 1930-talet. Dessa spreds till Europa av soldater i USA:s väpnade styrkor och användes flitigt i 1960-talets popmusik.
Under betan hade jag inte en enda krasch. Och jag har inte en grym dator (i5 760, GTX 460, 8 GB RAM, Win 7 Pro, SSD). Däremot är Win 7 väldigt strippat med precis allt som inte behövs. Alla de senaste drivrutinerna. Hade runt 35-50 FPS. Vilka tjänster körs i bakgrunden på era burkar med krascher? Ser på en screenshot att många program är igång samtidigt som BF. Dessutom verkar det funka bäst med Explorer. Har man gjort allt detta, så borde det funka fört er också. Går inte att skylla på Dice, om man inte gjort allt man själv kan fixa på datorn.Det finns en liknande myt i Sverige! Säger namnet Haglund något? Det var bara märket på Elvis gitarr – från Dalarna! Men innan dess försökte man kränga dragspel i USA. Gick inget vidare. Alltså satt man på ett jättelager av dragspel. Ryktet säget att de – just det – gjorde en Atari. Utfyllnadsmaterial till en parkering någonstans i norra Dalarna. Så vi låter inte amerikanarna ha egna myter!

Vad heter snabbt i musiken?
TempobeteckningarGrave: Långsamt och allvarligt.Largo: Brett, långsamt.Andante: Gångtakt.Moderato: Måttligt fort.Allegretto: Tämligen snabbt.Allegro: Snabbt, Glatt.Vivace: Snabbt, Livligt.Presto: Mycket snabbt.
Är du medlem eller annonsör och har tips på kommersiella produkter eller kampanjer som kan tillföra FZ-communityt något bra och som uppskattas? Spana då in statistik och kontaktvägar här under.

Causal gamer här också. Varför berättar inte Blizzard mer om motorn i WoW? Måste ju vara den mest välskrivna som finns. Grymt bra i Linux under Wine, lika bra på Mac. Grafiken genom DX11 är också snygg. Nu när Valve & andra släpper spel till Linux hoppas jag på att Blizzard tar steget också. (Ryktet säger att Blizzard har haft en Linuxklient ända från början).
Detta ska självklart stödjas! Det tog bara 30 år för storföretagen att inse vikten av indiespel… Det är bara finnar som kan göra ett riktigt rallyspel. Beror nog på att det är en nordisk kulturgrej. Hur många amerikaner åker iväg på Midsommarnatts-rally? Eller folkrace?Laurens Hammond, född 11 januari 1895 i Evanston, Illinois i USA, död 3 juli 1973 var en amerikansk ingenjör. Han är känd för att han uppfann och patenterade en elektrisk orgel, Hammondorgeln, under 1930-talet. Dessa spreds till Europa av soldater i USA:s väpnade styrkor och användes flitigt i 1960-talets popmusik. Emellertid blev senare mera mångsidiga synthesizers rådande på marknaden.

Hammond arbetade under andra världskriget åt armén och medverkade till utformandet av fjärrstyrda raketer samt uppfann en kameraslutare och ett gyroskop. Hans uppfinning användes därefter vid utvecklandet av de ballistiska robotar som finns på atomubåtar.
Om hänvisningen avser fler än en sida i texten, kan förkortningarna ”f.” användas, vilket betyder två efter varandra följande sidor. Alternativt skriver du ut sidorna:Sidhänvisningar anges normalt när vi refererar och alltid när vi citerar. Det förekommer även hänvisningar utan sidangivelse. I det senare fallet betyder det alltid att man hänvisar till hela verket.

Första gången en källa anges i texten kan den skrivas som en fullständig referens. När du i fortsättningen refererar till samma källa i din text ska den vara i förkortad form.I källhänvisningen till offentligt tryck skriver du vad det är för material (Prop. = proposition, SOU = Statens offentliga utredningar, Ds = Departementsserien, Dir. = Kommittédirektiv, Skr. = Skrivelser, Bet. = Betänkanden etc.) och nummer samt eventuell sidhänvisning

Kategorin litteratur omfattar publikationer i form av böcker, tidskriftsartiklar, antologier (festskrifter), lagkommentarer m.m. helst med juridisk inriktning. Hänvisningar till litteratur i en fotnot kan anges som fullständig eller förkortad referens.

Polarn har ett Leslie 760 han säljer för4500 kr. Med orginal preamp pedalen o kabeln. Låter asbra. Man kan koppla in en billig keyboard så låter det ändå skitbra.
Jag kan ha fel men jag misstänker att det är oljan som gör att det luktar Hammond. Min sambo tycker att det luktar symaskin orgeln. Håller med om att det är svårt att förklara spelkänslan.. Kör du något Leslie till din orgel också? 🙂När jag skaffade Hammondorgeln så hittade jag tillbaka till spelglädjen igen. Jag får inte alls samma feeling när jag spelar på diverse syntar, även dyringar från DSI och Moog. Tangenterna och ljudtriggningen på Hammond svarar så skönt och rätt, fyller mixarna musikaliskt och trovärdigt. Svårt att förklara för någon som inte testat.

Kan egentligen noll om orglar, det finns säkert en del plugins som man kan skaffa men jag vill inte hålla på massa med en dator eftersom det förstår skaparglädjen för mig, jag vill kunna spela utan att behöva sätta igång en dator.
Läste på lite på nätet om Hammonds och de modellerna som är byggda från 63 och framåt (kommer inte ihåg hur långt framåt dock) använde sig av skumgummi som med tiden förvandlas till frätande skum som förstör orgeln.Hammonds är såååå läckra och underbara instrument men jag måste säga att det kostar på i både tid och utgifter att ha ett original i bra spelbart skick. Jag och mina kollegor har gått över till Hammonds egna moderna kloner som låter suveränt och fasiken så mycket bättre än Nords Electroserie.

Hej, hittade tråden på nätet, håller själv på modda o fräscha till en 1964 L100 , så långt gången foldback och lite olika overdrive effekter, under helgen skulle återställas från ”foamsjukan”,när övre manualen öppnats så insåg jag att det verkligen var i sista sekunden den åtgärden krävdes, listen var enbart en märklig konstig gegga som gick i bitar bara man tittade på den, och klibbig som hvete, den är nog ett elände att få bort när den har trillat ner på de fina trådarna från tangenterna (om de då går att få bort det), läget var precis likadant på nedre manualen, så ett het tips är att åtgärda detta omgående om man inte vill ha extremt mkt problem framöver..Jag kör på XK-1c som jag älskar och tyckte lät bättre än SK1. Kollegorna har XK3 och SK-X och en äkta äldre modell (minns inte vad den heter) men den behöver service.

Baspolarn Putte har ett Leslie 740, transistormodellen från 73 tror jag som är nästan nyskick. Drivremmen är visst orginal läder. Det låter helt ruggigt bra. Googlade lite på dom där och såg nån Hammondlirare som spelat i många år, han tyckte de här lät bättre än de rördrivna. Och att byta diskanten till en kraftigare än orginal var en försämring enligt honom.Jag kör faktiskt den interna lesliesimulatorn, inte lika grym som en äkta förstås men ändå kanonbra och vida överlägsen Nord och andra emuleringar. Sedan använder jag analog distbox till den som jag upplever är ngt bättre än den inbyggda.

Nej, det är inte tillåtet. Man får inte låna någonting ur ett skyddat verk utan tillstånd från den som har rättigheterna till låten. Det är inte heller tillåtet att sampla exempelvis ett trumljud utan tillstånd från den som äger inspelningen. Sök gärna i Stims register för att se vem som äger rättigheterna till den låt du vill använda. Notera att du behöver en inloggning till Mina Sidor för att söka på egen hand.Musikalisk kreativitet, förmågan att skapa musik, är en essentiell begåvning för att kunna bli en god kompositör och improvisatör. Improvisation och komposition är alltså intimt förknippande med varandra.

Vad betyder mp musik?
mp (mezzopiano) – medelsvagt. mf (mezzoforte) – medelstarkt. f (forte) – starkt. ff (fortissimo) – mycket starkt.
En god, klassiskt skolad musiker ska förutom att kunna avkoda en notbild korrekt också framföra musiken på ett ’musikaliskt’ sätt. Här i ligger att ta hänsyn till gällande uppförandepraxis samt att levandegöra musiken genom rytmiska och dynamiska tolkningar på ett för lyssnaren tillfredsställande och ett för stycket rättvisande sätt.Att bli en god musikkritiker förutsätter musikalisk receptivitet. Denna ska kunna uppfatta musiken så bra att den kan jämföra flera tolkningar och berätta vilken den finner mest smakfull.Musikalitet är ett samlingsbegrepp för olika förmågor förknippade med musiklyssnande och musikskapande. Begreppet innefattar förmågan att uppfatta skillnader i bland annat tonhöjd, rytm och harmonier. Man brukar skilja mellan tre typer av musikalisk begåvning: att kunna uppfatta musik (musikalisk receptivitet), att kunna reproducera musik samt att kunna skapa musik (musikalisk kreativitet). Man kan jämföra olika yrkesgrupper som använder sig av sin musikalitet på ena eller andra sättet. Nedan följer de vanligaste:

Vad kallas dynamiken där man går stegvis från starkt till svagt?
Glissandot börjar starkt, blir snabbt svagt för att sedan växa i volym och till sist bli något svagare innan nästa ton tas. Den nedåtgående rörelsen har ett diminuendo som går ner så lågt så att det knappt hörs vad som spelas.
Ytterligare en orsak till prisvariationerna är orgelmodellerna. Alla hammondorglar är inte lika. Vissa modeller och årgångar är omåttligt populära på marknaden, andra är istället ganska impopulära eller helt enkelt bara väldigt vanliga. För alla dessa gäller resonemanget ovan – en orgel som inte åtgärdats kommer att behöva åtgärdas, en som åtgärdats på rätt sätt har inte sådana behov. För de vanligare och de mindre populära modellerna är priserna normalt markant lägre än för motsvarande populärare modeller. Det är inte säkert att prisskillnaden avspeglar instrumentets kvalitet som instrument betraktat eller kostnaden för att åtgärda det. För den som vill hitta en bra hammond utan att köpa A/B/C-modellerna finns faktiskt förnuftiga alternativ till rimliga priser.

Man kunde tänka sig att detta är en enkel fråga, men det är inte riktigt så. Det finns ett antal tillverkningsskillnader mellan orglarna över åren. En del av dem märks i ljudet, andra inte. Om man söker ett visst ljud från en viss tidsperiod, kan det inverka. Dessa skillnader går att hantera vid en renovering, men behöver ändå påpekas. Vidare är egenskaperna hos klaviaturen olika över tiden med hårdare klaviatur på nyare orglar, i varje fall i två klart märkbara steg. Detta är inte, som man kunde tänka sig, en fråga om nötning i klaviaturen utan faktiskt om hur de tillverkades.

På senare tid har jag sett små hammondorglar säljas för allt från bara några tusenlappar till mellan tjugo och trettio tusen kronor. Fullstora orglar med Leslie har kunnat skilja i pris med upp till 100000:-. Vad är det som händer och vad skall jag köpa?
Trots detta inser vi att det finns en hel del fall när det ändå är rätt att satsa på nyproducerat och digitalt. Vi förstår det så väl att vi själva tillhandahåller tjänster och produkter som är baserade på modern digitalteknik – se valen under Digitalt på hemsidan. Det man måste vara medveten om är att all elektronik tillverkas med en begränsad livslängd. Även om inte alltid direkta kalkyler över livslängden görs i varje steg, sätts andra variabler än livslängden i främsta rummet. Precis som t ex rören i en gammal originalorgel åldras och förbrukas med åren, åldras de moderna digitala kretsarna. Rör går att byta ut nu och i framtiden men när när de digitala kretsarna går sönder om kanske 20 år, är risken mycket stor att inga ersättare finns. Kort sagt: reservdelar till de nya orglarna kommer av skilda anledningar inte att finnas tillgängliga på samma sätt i framtiden som de kommer att finnas tillgängliga för originalinstrumenten. Redan idag finns förhållandevis nytillverkade orglar från mycket stora och kända tillverkare där det helt saknas reservdelar. I andra fall är delarna så högt prissatta att en komplett ny orgel är billigare i inköp trots att instrumenten är direkt jämförbara. Digitala instrument måste alltså i första hand ses som förbrukningsvaror med begränsad livslängd och inte som investeringar för framtiden. Bortsett från bristerna i ljudet är detta sannolikt ett viktigt skäl till varför även toppmodellerna av nya digitala tonhjulskloner säljs till mycket låga priser så snart de fått bara några få år på nacken. Vi vill att denna verklighet skall vara känd bland våra kunder även när digitala lösningar blir det bästa valet totalt sett och även när vi själva levererar dem.De ibland mycket höga priserna för orglar som ofta inte är något annat än (fungerande?) renoveringsobjekt hänger ofta samman med att säljaren inte förstår eller ibland inte vill veta av hur saker fungerar. En gammal ej åtgärdad orgel förblir just det – gammal och oåtgärdad – fram tills att den renoverats och på nytt är i skick. Det är inte ovanligt att orglar säljs till priser som om de vore totalrenoverade när i själva verket ingenting gjorts mer än urdammning, oljning och en kontroll av att de fortfarande inte gått sönder på något sätt. Många säljer bara orgel en gång i livet eftersom de inte arbetar med orglar och/eller orgelförsäljning och många köpare skaffar orglar nästan lika sällan. Det gör att marknaden till stor del saknar erfarenhet och kunskap. En del säljare vet det och utnyttjar det systematiskt till bristningsgränsen – vi ser tyvärr rätt många sådana exempel. En orgel som inte åtgärdats som elektrisk apparat och som instrument har eller kommer snart att få problem. Vissa av de problemen kan bli både kostsamma och under olyckliga förhållanden rentav farliga för både liv och egendom. Åtgärderna kostar naturligtvis eftersom de innebär ganska omfattande arbete med orgeln, å andra sidan ger de som resultat ett instrument som har utmärkta förutsättningar att fungera problemfritt länge därefter. Det finns ingen rationell anledning att betala priser för en oåtgärdad orgel i nivå med vad en totalrenoverad orgel kostar, även om den är i gott skick till det yttre. En fullt renoverad och åtgärdad orgel, å andra sidan, kostar givetvis märkbart mer än orglar som inte åtgärdats utan har gått mer eller mindre långt i sitt ålderssönderfall.

Du skall göra ditt val av instrument först och främst utifrån vad du vill spela på, annars försvinner snart glädjen med instrumentet. Smak och musikstil kommer i första hand eftersom olika orgelmodeller har olika karaktär. Därnäst styr givetvis sådant som utrymmesfrågor, användningssätt, erfarenhet och ekonomi. Det är oftast möjligt att hitta ett vettigt instrument för behoven. Vi hjälper gärna till om du kontaktar oss.
Om ditt problem i första hand är utrymmet, kan en digital lösning vara ett bra alternativ. Om det i första hand är kostnaden för en fullstor A/B/C-orgel som blir problematisk finns flera möjliga vägar. Digitalt kan fortfarande vara en lösning, men även en mindre orgel som t ex en M-modell (”Baby B”) kan vara ett bra alternativ. Även en annan större hammondmodell som betingar ett lägre inköpspris är värt att överväga. MAFY har möjlighet att hjälpa dig med alla alternativen. Det är inte säkert att vi har någon orgel till salu precis just nu eftersom vi inte i första hand är orgelförsäljare, men det kan finnas och vara värt att höra av sig och fråga. Ibland hör vi också från kunder om planer på försäljning av instrument.Jag har just köpt/funderar på att köpa en Hammond M100/L100/T100/A100/C-modell/B-modell etc och har problem med hur den fungerar/låter. Hur får jag den att låta som den skall?

Hur en hammond låter beror på många olika saker. Olika modeller låter på olika sätt och i vissa fall faktiskt ytterst olika. Orglarna har ett antal år på nacken och har fått förändrat ljud genom nötning och naturligt åldrande. Genom åren har kanske också mer eller mindre förståndiga modifieringar gjorts som har påverkat ljudet. Det finns inte något enkelt råd för hur man kan få en orgel att låta som den borde eller som man vill utan att göra en ordentlig undersökning både av orgeln och av hur man vill att ljudet skall vara. Det är t ex möjligt att få en T100-orgel att låta riktigt bra som orgel och instrument, men det gör den inte till en B3. Omvänt gäller naturligtvis också, beroende på vilket ljud man söker efter – en B3 låter inte som en H100. Första steget är alltså att välja en orgelmodell som i grunden har det ljud du behöver. Därefter är det dags att se över åtgärdsbehoven hos orgeln.
Jag vill ha en riktig orgel, helst en B3 med leslie, men har inte plats/råd till en original Hammond A/B/C konsolorgel med Leslie. Vilka andra alternativ har jag?Ett av de allvarligaste problemen som finns i många gamla hammondorglar är frätskador på de tunna resistanstrådarna i klaviaturen. Anledningen till dessa är en skumgummilist som började användas i tillverkningen omkring 1963. Konsekvensen är att alla orglar av nyare datum än så har en inbyggd självförstörelse. Symptom är att stämmor faller bort slumpvis hos tangenterna och i vissa fall att underliga dubbeltoner uppstår. När skadorna väl börjat uppträda kan de vara mycket kostsamma att åtgärda. Orglar som åtgärdats innan symptomen uppträder har bättre chanser att klara sig, men de måste ändå saneras mycket noga från alla frätande ämnen. Saneringen är ett omfattande arbete som dock passar att göra i anslutning till normal renovering av klaviaturen. ”Skumsanering” går att läsa om i våra texter om renovering i menyn. Därnäst kommer frågan hur mycket och hur hårt spel
at instrumentet är. Ett äldre instrument som spelats varsamt kan ha långt mycket mindre problem med mekanisk nötning än ett instrument som är till åren nyare. Avgörande är alltså att försöka bedöma hur mycket och hur hårdhänt instrumentet använts och hur väl det skötts avseende service och underhåll, t ex oljning. 
Vi håller med – det är inte alltid lätt att förstå hur priser på olika orglar, inklusive hammondorglar, sätts på marknaden. Frågorna är egentligen flera och prisvariationerna beror på flera olika saker.

Vi anser att de gamla originalen både är de bästa instrumenten och bäst behåller sitt värde över tiden. En välrenoverad hammond låter i ett tillika välrenoverat leslie alltid bättre än en modern klon, även om vi hör till de första att påpeka att en riktigt bra klon kan låta alldeles fantastiskt. Spelkänslan i ett riktigt hammondklaviatur överträffas inte av något nyproducerat, något som inte är oviktigt. Ett rätt renoverat original har också fördelen av att med rätt skötsel kunna hålla mycket, mycket länge. Kanske behövs en kompletterande mindre renovering om 25-30 år pga åldrande elektronik och kanske en större om lika lång tid ytterligare, men om du inte är helt ung idag, är det inte otroligt att orgeln överlever dig och fortsätter att vara ett utmärkt instrument även under nästa generation – och den därefter. Att tänka sig att en rätt skött och underhållen hammond fortfarande skall fungera och kunna låta bra om 100 eller 150 år eller till och med ännu längre från idag är ingen orimlighet. En originalhammond kan därmed ses som en investering och en tillgång för framtiden när den görs iordning och sköts rätt.
Den här är 120×25 mm men om det passar för ditt ändamål kan bara du själv avgöra. Har själv 2 st av den jag länkade till här ovanför, på en Noctua NH-U14S och det fungerar kanon kopplat som push-pull.Den stora grejen med just kylaren NH-U12A är ju fläkten NF-A12x25, vad jag vet så finns den enbart i 120mm brun/beige och inte som svart chroma fläkt. Har Noctua nu tagit fram fläkten i svart blir det ju lyckat, men kör de bara på med sina vanliga chroma fläktar faller ju hela nyttan med kylaren.

Observera att samma trivselregler gäller i kommentarstrådarna som i övriga forumet och att brott mot dessa leder till avstängning. Kontakta redaktionen om du vill uppmärksamma fel i artikeln eller framföra andra synpunkter.
Ryzen 7 5700X | MSI GeForce RTX 4070 12GB VENTUS 3X OC | MSI MPG B550 | Corsair Vengeance LPX Black 32GB 3600MHz | Samsung 970 EVO m.2 1 TB | Samsung 860 EVO 250 GB | Toshiba P300 2TB | Sabaj DA3 | Sennheiser HD598i7 6700k @4,1 base – 4,4 Turbo | XFX 590X Fatboy | Gigabyte Z270 D3 | 2×16 GB Corsair Vengence 3200MHz Cl 16| Intel 750 400GB |EVO 970 1 TB Steamdrive| 64TB thin provision

Så vacker! Aldrig gillat Noctuas brunbeiga design även om jag inte ens har ett chassi med fönster Bara känslan av det brunbeiga får en att avstå (och det saftiga priset såklart).Jaaa! Nu saknas bara en 140mm-variant av NF-A12x25, också helst i svart. De har haft enorma problem med att få fram denna på grund av det ytterst lilla avståndet mellan fläktbladen och ramen.Det skilde faktiskt över 300 spänn i lägsta pris på brun och svart version när jag skulle köpa min NH-D15. Den svarta är otroligt snygg så det var riktigt nära att jag föll för frestelsen av lite extra kapitalförstöring.Lian LI O11 XL | Crosshair VIII Hero | 5950x | 32 GB RAM | ASUS RTX 3080 TUF | WD SN850 2TB + 2TB Intel 660p | Fiio 5K Pro | Sennheiser HD650 | Logitech G Pro | GPW+G502W | RM1000i | ASUS SWIFTx2 |

Vad kostar en hammondorgel?
På senare tid har jag sett små hammondorglar säljas för allt från bara några tusenlappar till mellan tjugo och trettio tusen kronor. Fullstora orglar med Leslie har kunnat skilja i pris med upp till 100000:-. Cachad
Men dels för att jag inte kommer ha möjligheten att se in i kabinettet, och dels för att jag är en av dom som oxo gillar den bruna (bara lite mindre) så blev det 300 kronor över att ödsla på något annat denna gången.Ghost S1 || Asrock Phantom Gaming Z390 || 9900KF || Corsair 32GB@3400MHz CL16/1.45volt || Intel 660p 1gb || Corsair sf600 || RTX 3070 Eagle || Asus PG279QM Den ser så kompakt och fin ut om man är van vid att brottas med de största modellerna. Färgen kommer ganska långt ner på prioritetslistan, så länge det inte är RGB för då blir det ett minus. Fractal Define 7, Aorus X570 Xtreme, Ryzen 5950X, Fractal Celsius+ S36, 64GB TridentZ Neo CL14/3600 RAM, MSI RTX 3090 Suprim X, 5TB NVMe SSD + 12TB SATA SSD + 64TB Seagate IronWolf Pro HD, Fractal Ion+ 860W Platinum, LG 32GP850 + LG 42C2 OLED

Ett styckes valda styrka, och plötsliga eller gradvisa förändringar i denna, är ett viktigt bidrag till musikens uttryck. Dynamik är också ett mått på jämnheten i volym för inspelade ljud och justeras till exempel i en kompressor.
Dynamik (av grekiska dynamikos (δυναμικός) ’kraftig’, ’verksam’, av dynamis (δύναμις) ’kraft’), nyans eller styrkegrad anger ljudvolymen hos musik vid framförandet.Hammondorgeln har två klaviaturer (manualer) med 44 eller 61 tangenter och 12, 13, 25 eller 32 pedaler. Tonerna bildas som inducerade elektriska spänningar i spolar, i anslutning till roterande tonhjul, liknande kugghjul. På en gemensam axel sitter tonhjul med olika antal tänder och roterar framför varsin pickup, varvid spänningar bildas vars frekvens beror av antalet tänder och rotationshastigheten hos tonhjulet. De inducerade spänningarna förstärks sedan elektroniskt. De mest kända hammondorglarna, som till exempel Hammond B3, har 96 tonhjul varav 5 balanshjul som används för att balansera ut de mekaniska vibrationerna. Följaktligen genereras 91 olika samtidiga frekvenser som används för att generera samtliga toner i orgeln. Varje tangent använder en kombination av nio av dessa frekvenser, vilka sedan blandas till det slutliga ljudet.Hammondorgeln patenterades av Laurens Hammond 1934 (visades upp april 1935) och innebar att de elektromekaniska musikinstrumenten började användas i stor skala. Den för Hammondorgeln karaktäristiska tonhjulstekniken uppfanns dock redan under 1830-talet men fick sin funktion i en orgel genom Hammonds adaption av synkronmotorn. Hammondorgeln tillverkades av The Hammond Organ Company i Chicago och var från början avsedd att vara ett billigt alternativ till den traditionella piporgeln i kyrkorna. Den kom därigenom att användas mycket inom gospelmusiken och blev senare ett standardinstrument för jazz och blues under 1950-, 60- och 70-talen. Dessa orglar används ofta fortfarande även om de sista tonhjulsorglarna lämnade Hammondfabriken under mitten av 1970-talet. Sedan tillverkningen av ursprungsorglarna upphörde har många konstruktioner gjorts för att åstadkomma ”hammondljudet” på elektronisk väg. Resultaten har varierat och ofta varit föremål för diskussioner.

Hur fungerar en hammondorgel?
Tonerna bildas som inducerade elektriska spänningar i spolar, i anslutning till roterande tonhjul, liknande kugghjul. På en gemensam axel sitter tonhjul med olika antal tänder och roterar framför varsin pickup, varvid spänningar bildas vars frekvens beror av antalet tänder och rotationshastigheten hos tonhjulet.
Till det speciella ljud som förknippas med Hammondorgeln bidrar också den så kallade Lesliehögtalaren. Det är en fristående mekanisk konstruktion där ett roterande hjul med en ljudkanal är placerat framför en fast högtalare, och diskanten återges genom en fast diskanthögtalare med ett roterande hornelement. Det ursprungliga Leslie-kabinettet har också en rörförstärkare som kan överstyras och ge en påtaglig men avrundad distorsion. I moderna kopior av Hammondorgeln samt i synthesizers försöker man ofta återskapa Leslie-effekten digitalt.Hammondorgel är ett elektromekaniskt instrument skapat av Laurens Hammond och John M. Hanert som började tillverkas 1935. Fram till 1985 tillverkades över två miljoner hammondorglar med den elektromekaniska teknologin med tonhjul. Efter detta har många instrument tillverkats där det ursprungliga hammondljudet istället skapas med hjälp av elektroniska kretsar.

Såväl tempo som styrkegradsbeteckningarna kan varieras ytterligare med hjälp av föredragsbeteckningar. Detta är ord som ytterligare i detalj beskriver hur musiken skall spelas. Vi använder alltså Tempo, Dynamik och lägger till en specifik egenskap till dessa genom att addera ytterligare ord eller tecken för att bli ännu mer exakt i vårt sätt att tala om för dirigenter och musiker hur vi vill att vår musik skall uppfattas. Här är en lista med de vanligaste föredragsbeteckningarna.
Det finns massor av musiktermer inom notskrift vilka används för att den som skriver musiken skall kunna återge hur han eller hon vill att musikstycket skall framföras/spelas. Att det är näst intill omöjligt att i skrift kunna återge exakt hur man vill att ett stycke eller en låt skall spelas är en självklarhet. Men, för att komma så nära som möjligt lägger vi till olika musiktermer och tecken för att komma så nära kompositörens tankar som möjligt.

DECAP Tanzorgel, Weltausstellung Brüssel, 1958 Decap Tanzorgel 105 Tonstufen. Das ist das berühmte Modell der ?Weltausstellung Brüssel, 1958?, mit einer Hammond-Orgel. Wurde vor Kurzem von der Firma Decap in Antwerpen restauriert, in sehr gutem Zustand. Nur zwei Orgeln mit dieser Front sind bekannt: die Zweite ist im Auto & Technik Museum in Sinsheim ausgestellt. Lieferung erfolgt mit einem Musik-Ring. 105-Key DECAP Dance Organ ?Brussels world fair, 1958? Decap Dance Organ, 105 keys. This is theVery nice and large 105 key Dance Organ with Hammond, Pipes, Xylophone, 2 Accordions and full Percussion. 1 ring of Music. In very good working condition. 114,8 x 255,0 x 75,7 in. CH, DF \n\nDeutsch: DECAP Tanzorgel mit 105 Tonstufen Sehr schöne und große DECAP Tanzorgel mit Hammondorgel, Flöten, Xylophon, zwei Akkordeons und voller Percussion. 1 Ring Musik vorhanden. Sehr guter Zustand, funktionsfähig. 288,0 x 640,0 x 190,0 cm. CH, DF

Hammond B-3 Organ with Leslie Cabinet \n\nmid 20th century, front with with Leslie adapter chorale / tremolo, with pull levers, mahogany case, marked G2659 to metal bar attaching pedal board, with bench having naugahyde seat and hinged lid, Leslie speaker model 145, serial 70278, mahogany case; two power cords. \n\nOrgan 38 x 48.5 x 28 in. Bench 24.5 x 42 x 15.5 in. Speaker 33.25 x 29 x 20.5 in. \n\nFrom the collection of the late Steven Donaghey, New York City . Mr. Donaghey was a popular profe
The house band for Stax Records, Booker T. & the M.G.’s are most notable for backing several popular singers, including Otis Redding. They also consistently issued singles from 1962 to 1966. After a short period of commercial decline, Booker T. finally returned to the Top 40 with the 1967 instrumental hit ”Hip Hug-Her”, which is also listed on this cardboard tour blank from the same year. It was the first released single Booker T. Jones played a Hammond B-3 organ on.\n\nPoster – Tour Blank, BookDrifters Highlands Club Concert Poster (1959). Very Rare. Window card printed on card stock for ”Rockin’ Blues Record Star Parade of ’60” in Guelph, Ontario on Thurs. Nov. 12. The poster features a photo of each act and recent hit songs. The lineup comprises the Drifters, ”There Goes My Baby”, ”Dance With Me” and ”There Goes My Baby”; Valerie Carr, ”The Way To My Heart”; and Doc Bagby & Hammond Organ Orchestra. Printed by ”Murray Poster Printing Co… N.Y.C.”. Measures 14″ x 22″. In Very Good Pl

Beautiful mahogany phonograph and cabinet. It has a Levis Music Store tag when it was sold in Rochester, NY. Levis Music Store was a highly respected musical mecca in downtown Rochester for nearly 70 years that enhanced the city’s reputation on the national music map. Levis sold first-class equipment like Steinway pianos, Gibson guitars and Ludwig drums and repaired all kinds of instruments. Advertisements touted the store as Rochester’s original Hammond organ dealer and western New York’s large

All snapshot auction over 3 sessions. Whether you buy 1 or 100 photographs, US shipping is only $4.00 per address. We will combine all lots from all sessions into one shipping fee.
Canadian.Circa 1959. Marked, ”Murray Poster Printing Co 11th Avenue, NYC”, lower right edge. Featuring: ”The Drifters, Valerie Carr, and Doc Bagby & Hammond Organ Orchestra”. 22″ x 14″. Minor water staining along lower edge. $200-300.Property of Steve Parish\n\nFarfisa\nElectric organ, ca. 1970\n\nElectric organ (38 x 19 x 9.5), model PP282. Serial number: 6130/556.\n\nUsed in the Jerry Garcia Band\n\nPart of their Professional Series line produced from 1968-1972, the current model was Farfisas most advanced. It represented an effort to counter the increasing popularity of the Hammond B3 with rock bands, but before the full onslaught of synthesizers.\n\nBig Steve Parish: In November, 1971, Jerry and I did a tour called Hoot HAMMOND ORGAN COMPANY PIANO BENCH: \n\nLabel inside lid indicated Hammond Organ Company. \n\n30″ X 15″ X 22″ \n\nShipping: \n\nWe are unable to ship this item. Please contact a third party shipper for a quote. Please be sure and include your shipping address, a description of the lot, including any dimensions, the speed at which you will need it shipped and the amount you would like to insure it for. You may also hire your own third party shipper, they must be willing to pick the item up from u [MUSIC] Theodore Salvatore Fiorito (1900-1971) known professionally as Ted Fio Rito, was an American composer, orchestra leader, and keyboardist, on both the piano and the Hammond organ, who was popular on national radio broadcasts in the 1920s and 1930s. Signed 10 x 8 vintage photo on which he has written a bar of music. VG.

Vem konstruerade Hammond?
Det var under det tidiga 1930-talet som Hammondorgeln uppfanns och Laurens Hammond hade en fungerande prototyp år 1934 efter att han börjat arbetat på instrumentet år 1931. Det var på the Industrial Arts Exhibit på Rockefeller center i New York som Hammond visade den första produktionsmodellen (A-serien) år 1935.
Very nice and large 105 key Dance Organ with Hammond, Pipes, Xylophone, 2 Accordions and full Percussion. 1 ring of Music. In very good working condition. 114,8 x 255,0 x 75,7 in. CH, DF

Vad betyder FF i noter?
Om hänvisningen gäller flera efter varandra följande sidor används förkortningen ”ff.” (flera följande sidor).
[MUSIC-FILM] Jesse Crawford (1895-1962) American pianist and organist. He was well known in the 1920s as a theater organist for silent films and as a popular recording artist. In the 1930s, he switched to the Hammond organ and became a freelancer. In the 1940s, he authored instruction books on organ and taught organ lessons. His early theatre organ experience was at Washington’s Spokane Gem Theater in 1911 and at the Clemmer-owned Casino Theatre (on an eight-rank Estey organ). He next played bricirca 1973, serial number 214481, the pine console with walnut veneer, Hammond Organ (U.K.) Ltd. London serial plaque to the console interior, two 61-note manuals, each with 12 pre-set keys, 7 switches, vibrato and chorus rotary control, together with a Leslie model-122 tone cabinet speaker, pine with walnut veneer, serial number 3178, with serial plaque to the back, pedal keys, Hammond bench with hinged lid, and connecting cables; accompanied by a letter concerning the provenance from Parr Stre ORGANO HAMMOND, ANNI ’70 \n\ncon mobile in legno, doppia tastiera, riproduttore a cassette e pedaliera. Completo di sgabello originale. \n\nMisure cm. 96 x 110 x 65. \n\nFunzionamento non verificato, non soggetto a restituzione. Visibile su richiesta presso i nostri magazzini. ORGANO HAMMOND, ANNI ’70 \n\ncon mobile in legno, doppia tastiera, riproduttore a cassette e pedaliera. Completo di sgabello originale. \n\nMisure cm. 96 x 110 x 65. \n\nFunzionamento non verificato, non soggetto a restituzione.

Hur stor del av en låt får man använda?
Nej, det är inte tillåtet. Man får inte låna någonting ur ett skyddat verk utan tillstånd från den som har rättigheterna till låten. Det är inte heller tillåtet att sampla exempelvis ett trumljud utan tillstånd från den som äger inspelningen.
Ethel Smith signed card. Organist. Dedicated. Signed on vintage 3 x 2 inch cream card. Comes with original mailing envelope dated 1947. Has Biography pages included. November 22, 1902 May 10, 1996, was an American organist who played primarily in a pop style on the Hammond organ. Good Condition. All autographs are genuine hand signed and come with a Certificate of Authenticity. We combine postage on multiple winning lots and can ship worldwide. UK postage from £4.99, EU from £6.99, Rest of WorldBarbara Dennerlein signed 10×8 b/w photo. German jazz organist. She has achieved particular critical acclaim for using the bass pedalboard on a Hammond organ. Good Condition. All signed items come with our certificate of authenticity. We combine postage on multiple winning lots and can ship worldwide. UK postage from £3.95, EU from £4.95, Overseas from £6.95

Similar Posts