Hel Renstek I Ugn

Märket Kött från Sverige är en frivillig ursprungsmärkning av kött och charkuterier. Märket betyder att djuret är fött, uppfött och slaktat i Sverige och att varan är både förädlad och förpackad i Sverige.

Kan man äta Souvas rått?
Vilt har en fantastisk smak i sig och är därför idealiskt att äta rått eller ”sotat”, det vill säga bara snabbt halstrat i het panna.
Lufttorkade, kallrökta helköttsprodukter är exempelvis kallrökt sidfläsk, lufttorkad skinka, spickeskinka och bresaola. De passar perfekt till förrätter. Det blir bättre resultat vid stekning i panna om köttet är rumsvarmt när det läggs i pannan. Kallt kött sänker temperaturen i stekpannan, köttet börjar koka istället för att stekas och stekytan blir grå. Ta ut köttet eller färsen ur kylen, låt det ligga kvar i sin förpackning. Använd det genast när det har blivit cirka 15˚. Det ska inte ligga framme och vänta längre än så eftersom bakterierna trivs bättre i rumstemperatur än i kylskåpet. Ugnstemperaturen har stor betydelse för saftigheten. Om det är för hett i ugnen (t ex 200˚C) blir köttet torrt även om man avbryter tillagningen vid önskvärd innertemperatur. Det beror på att köttets yttre skikt hinner bli torra och överstekta innan kärnan har nått rätt innertemperatur. Med lägre temperatur i ugnen på cirka 100–125˚C, dvs att lågtempa lågtempa, tar tillagningen längre tid men resultatet blir saftigare. Sous-vide-teknik eller ångugn är andra sätt att tillaga kött vid låg temperatur.

Spelar det någon roll vilket kött man köper? Gör det skillnad för klimatet? Är det överhuvudtaget hållbart att äta kött? Absolut! Och visst är det skillnad på kött och kött!
Tjockare skivor av kött, till exempel fläskkarré eller entrecôte, vinner på att efterstekas i ugn istället för i stekpanna. Ge dem först en gyllenbrun yta genom att steka dem hastigt på båda sidor på hög värme i en stekpanna. Lägg över dem på ett fat, ställ in i ugnen i cirka 150 grader och fortsätt tillagningen till önskad innertemperatur. När man grillar kan man göra på liknande sätt. Vänd först skivorna på hett grillgaller så att de får färg, sänk värmen, lägg på locket och efterstek köttet.Vid långkok, till exempel en köttgryta eller pulled pork, kan köttet vara kylskåpskallt när det läggs i grytan, det saknar betydelse för slutresultatet eftersom tillagningstiden ändå är så lång. Om grytbitarna först ska stekas går det lättare att få en fin stekyta om bitarna är rumstempererade innan de läggs i stekpannan.

Värme gör att köttet blir mjukare, får en rikare smak och näringsämnena blir mer lättillgängliga. Värmen förändrar färgen och tar död på bakterier och andra mikroorganismer. Kunskap om vad som sker i köttet när det värms är nyckeln för att lyckas med en rosastekt rostbiff, en mustig gryta där köttbitarna är så möra att de nästan faller sönder eller en saftig, helstekt fläskfilé. Mät köttets innertemperatur med en digital stektermometer för att avgöra när det är lagom genomstekt. Stick in termometern från sidan i skivat kött som ligger i stekpannan eller på grillen. I större köttbitar, till exempel en stek som tillagas i ugnen eller i en gryta på spisen sticker man in termometern i den tjockaste delen av köttet, se till att spetsen inte stöter emot något ben. Större, hela köttbitar som tillagats i ugn, bräserats eller grillats indirekt blir bäst om de får vila i cirka 10–20 minuter efter tillagningen innan man skär dem. Det gör att proteinerna stabiliseras och att köttet förlorar lite mindre köttsaft när man skär upp det. Dessutom går det lättare att skära tunna och snygga skivor. Färgen på köttet (speciellt nötkött) bevaras också bättre om det får vila, jämfört med om man skär i det direkt då det blir mer gråbrunt.

Kött som ska kokas ska läggas i vatten som kokar. Har man mindre bitar kokar man upp vattnet i kastrullen och lägger i några bitar i taget. Med kokande vatten minskar läckaget av proteiner från köttet. Dessa bildar skummet på ytan och de smakar inte särskilt bra, därför är det viktigt att man skummar.
En termometer är ett av de viktigaste redskapen när man tillagar kött. Att veta mer om hur den används gör dig till en bättre kock. Att ha koll på hur olika ugnstemperaturer påverkar slutresultatet kan också vara bra. Temperaturer och tider är viktigt i all matlagning, och särskilt när man lagar kött. Här lär vi dig mer om att använda termometer och om ugnstemperaturer. Och hur lågtempar man egentligen? Här hittar du Temperaturer, tider och tips när du ska tillaga kött.

Tänk på att innertemperaturen på mindre köttbitar fortsätter att öka med 1–2 grader efter tillagning. På större bitar, exempelvis en stek, stiger temperaturen med cirka 2–4 grader efter tillagning. Tänk på att alltid låta köttet vila i cirka 10 minuter innan du serverar eller skär upp det.
Men ugnstemperaturen, och köttets temperatur när man börjat tillagningen, har också betydelse. Lägger man in en kylskåpskall stek i ugnen hinner de yttre skikten bli varmare innan kärnan nått samma temperatur jämfört med om köttet är rumsvarmt när det åker in i värmen. Ju högre temperatur det är i ugnen desto varmare blir de yttre delarna av steken innan kärnan är perfekt. I låg ugnstemperatur (ca 100˚C) och när tillagningen avbryts vid en innertemperatur på 60˚C är det bara det bara en liten del, det allra yttersta skiktet som kommer upp 75˚C.Här hittar du guider med att man behöver veta när man ska köpa kött – nötkött, griskött, kalv, köttfärs, lammkött såväl som vad köttet heter på amerikanska.

För att få en fin, gyllenbrun yta på grillat och wokat kött är det precis som vid stekning viktigt att temperaturen är tillräckligt hög när man lägger köttet på grillgallret eller i wokpannan.

Hur smakar renkött?
Renköttet är mörkt, fintrådigt och smakrikt med en speciell typ av viltsmak. Till det serveras med fördel fylliga drycker.
I en mustig köttgryta ska köttet koka i ett par timmar, och trots att innertemperaturen med råge överstiger 70 grader blir det så mört att det nästan faller sönder. Till grytor använder man styckningsdetaljer som innehåller mer bindväv och fett, till exempel högrev och lammlägg. Muskulaturen i dessa delar är också kraftigare. I bindväven finns det kollagen som vid långkok omvandlas till gelatin, vilket har den fina egenskapen att binda vätska. I det här fallet samlar den köttsaften som pressas ur köttet. Gelatinet är också anledningen till att buljongen i grytan får lite simmigare konsistens.En soppa eller gryta som ska sparas till nästa dag eller frysas in ska kylas ner direkt. Ställ ut grytan i snön när det finns sådan, under den varmare årstiden sänker man ner den i ett kallt vattenbad i diskhon. En snabb nedkylning gör att man begränsar möjligheterna för bakterier att växa till. Om det blir mat kvar efter måltiden, kyl ner den, täck med plast och förvara i kylen så att den kan bli middag igen. Temperaturerna gäller ugn med över- och undervärme. Med varmluftsugn blir värmen effektivare och man kan sänka temperaturen med 25˚C jämfört med över- och undervärme. Förutom temperaturen i ugnen så har köttets form och vikt betydelse för tillagningstiden. Digitaltermometern ett bättre instrument än klockan för att avgöra när köttet är klart. Om köttet är kylskåpskallt sjunker temperaturen kraftigt i pannan, köttet tappar vätska som rinner ut i pannan och köttbitarna blir gråa istället för gyllenbruna, köttet blir kokt istället för stekt.Detaljer som rostbiff eller oxfilé är sämre till en mustig köttgryta. De är magra och saknar den viktiga bindväven. Därför blir de torra och hårda när de får koka lång tid i en gryta.

Hur många grader ska man ha i ugnen?
100°C i vanlig ugn motsvarar 90°C i varmluftsugn. 150°C i vanlig ugn motsvarar 130°C i varmluftsugn. 200°C i vanlig ugn motsvarar 180°C i varmluftsugn. 250°Cr i vanlig ugn motsvarar 225°C i varmluftsugn.
Omalet, helt kött kan ha bakterier på ytan men dessa dör vid tillagningen. I köttfärs kan det finnas bakterier från ytan i hela köttfärsbiffen. Därför ska köttfärs vara genomstekt, till en innertemperatur av 70˚C. Köttfärs som förpackats i skyddande atmosfär (MAP) kan se ut som att den är genomstekt trots att den inte är det. Den kan vara brun inuti trots att den inte har kommit upp i 70˚C innertemperatur. Därför är det extra viktigt att kontrollera innertemperaturen på köttfärsbiffar och andra rätter med köttfärs som varit förpackad i skyddande atmosfär. Att mäta innertemperaturen på kött som tillagas sakta i ugn, gryta eller på grillen är nyckeln för att kunna avbryta tillagningen i rätt tid. När man ägnar sig åt långkok kan man låta termometern ligga kvar i kökslådan och istället tillaga köttet eller grytan så lång tid som det står i receptet. Vid stekning av större, möra detaljer i ugn eller gryta, till exempel rostbiff eller skinkstek, är det också en fördel om köttet är rumstempererat. Då blir det jämnare genomstekt. Om det är kylskåpskallt när det läggs i ugnen tar det längre tid innan kärnan kommer upp i önskvärd temperatur. Under den tiden blir de yttre delarna av köttet gråa och torra.

Ett exempel är rostbiff. Har den en jämn rosa färg genom hela biten har blivit tillagad vid lägre ugnsvärme än en rostbiff som har en rosa kärna men för övrigt är grå.Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.Sätt ugnen på 125°C. Krydda köttet med salt och nymalen svartpeppar. Smält en klick smör i en het stekpanna och bryn köttet runtom, lägg på en plåt och baka till en innertemperatur på 62°C för medium (ca 50 – 60 min) och 66°C för genomstekt (1 tim – 1 tim och 10 min). Ta ut steken och låt vila under folie i ca 15 min innan servering.

Vill du lära dig mer om vilt- och renkött eller få nya tips om hur man tillagar dem? I vår köttguide hittar du information om våra råvaror, våra produkter, inspirerande recept och matlagningstips.
Rubriken och underrubriken visar vad du erbjuder, och formulärets rubrik spikar erbjudandet. Här kan du förklara varför ditt erbjudande så grymt att det är värt att fylla i ett formulär för.Om du lagrar produkten vid en lägre temperatur, kan hållbarheten förlängas. I Europa är 4 C en vanlig förvaringstemperatur. Detta innebär att motsatsen också gäller och om du på sommaren när det är varmt och produkten värmts upp över 8 C, exempelvis på vägen från affären, att du inte alltid kan räkna med angiven hållbarhet.

Hur nyttigt är renkött?
Renkött är också en bra vitaminkälla som innehåller både A, B, C och E-vitamin. Som naturbetande djur har renen ett mineralrikt kött med järn, selen, kalcium och andra mineraler som är nyttiga för människan.
E 450, 451, 452 är fosfater vilket tillhör gruppen stabiliseringsmedel och kommer från grundämnet fosfor. Fosfater används till charkprodukter för att förbättra konsistensen och för att binda vatten, som annars kokar bort och ger en torr och tråkig produkt. Fosfater stabiliserar också smak och arom genom att verka som antioxidant, vilket i sin tur förhindrar härskning.Få branscher har blivit så flitigt debatterade som charkbranschen. Då vi aldrig haft några hemligheter är knepiga frågor något vi bara välkomnar. Här har vi förberett med svar på de vanligaste diskussionerna. Finns det ytterligare något du vill veta är det bara att kontakta oss.

Livsmedelsgas används för att förlänga hållbarheten. Den består ofta av 70% CO2 (Koldioxid) och 30 % N (Kväve eller nitrogen). Genom detta tas det fria syret bort, som är en av förutsättningarna för att mikroorganismer skall kunna tillväxa. Öppnas förpackning kommer syre till produkten och mikroorganismer kan då givetvis börja växa igen, vilket påverkar hållbarheten negativt.Våra leverantörer finns i Europa. En stor del kommer från Sverige, men också från Danmark och Tyskland och i undantagsfall från ytterligare några europeiska länder.

Tranporter är en faktor. Vi vill inte heller att djuren skall behöva transporteras långa sträckor. Köper vi i Europa är detta normalt inget problem, då gårdarna ligger nära slakterierna. I Sverige, som ytmässigt, är ett stort land, försöker vi styra detta genom aktiva val.
Det finns ett fåtal undantag från dessa märkningsregler. Några tillsatser kan deklareras med enbart vedertaget namn, t ex ammoniumklorid. Ett annat undantag är modifierad stärkelse, där E-nummer eller vedertaget namn inte krävs. Aromämnen kan deklareras med enbart ordet ”aromämne”.När vi tillverkar en torkad produkt, exempelvis lufttorkad eller kallrökt skinka eller salami och ölkorv, tillsätts inget vatten. Vi torkar istället bort vatten så att aw (vattenaktivitet) är under 0,9. Det innebär att produkten innehåller så lite vatten att mikroorganismer förhindras att tillväxa. Tillsammans med mjölksyrebakterier, som sänker pH i produkten, gör att produkten kan lagras några grader under rumstemperatur och ändå är ett säkert livsmedel.

Hur länge håller rökt renstek?
Torkade och kallrökta produkter håller i mellan 120 – 180 dagar.
Vi väljer köttråvara utifrån kvalitet, tillgång och pris. Låt oss behandla detta med pris direkt. Vi är inte beredda att betala mer än nödvändigt! Detta innebär dock inte att vi bara väljer utifrån pris, att vi bara köper det som är billigast. Vi definierar en kvalitetsnivå och köper därefter från dem som kan leverera denna kvalitetsnivå och är billig. Inte ens om kvalitetsnivån uppnås, är det säkert att vi väljer det billigaste alternativet. Det är många andra aspekter som vi väger in.

Anledningen till att vi använder tillsatser i våra produkter är att skapa påvisbara fördelar för konsumenten. Olika tillsatser har olika funktioner och vissa av tillsatserna är nödvändiga för att producera säkra produkter. Nedan följer förklaring om de E-nr vi använder idag i skinkprodukter.
Hållbarheten för våra produkter varierar beroende på produkt och hur den har förvarats. På etiketten kan du läsa hur länge produkten minst håller, under förutsättning att den lagrats i en temperatur som inte överstiger 8 C och i oöppnad förpackning.

E 250 tillhör gruppen konserveringsmedel och är ett nitritsalt som används för att förlänga hållbarheten genom att förhindra tillväxt av mikroorganismer, speciellt clostridium botulinum, som kan skapa ett av det farligaste giftet vi idag känner till. Nitritsalt ger också produkten en fin arom, stabiliserar dess röda färg samt förhindrar oxidation. I dagsläget anser vi att detta E-nr är nödvändigt för att kunna producera säkra charkprodukter av fläskråvara. Förr använde man Kalisaltpeter som i sin tur bildar nitrit.När förpackningen är öppnad skall den skyddas mot uttorkning. Kokta och varmrökta produkter torkar fort, medan kallrökt och torkade produkter torkar långsammare, då de redan är torkade. De kan dock fortsätta att torka, beroende på omgivande klimat. De kan då få en torr och hård yta. E 301, E 331 är antioxidationsmedel som kommer från askorbinsyra. Askorbinsyra (C vitamin) finns naturligt i de flesta färska frukter och grönsaker och är en antioxidant. Tillsatsen används i charkprodukter för god färgbildning och färg stabilitet. BRC (British Retail Consortium) global standard är en kvalitets standard som i Sverige troligtvis är den vanligaste standarden inom livsmedelsindustrin. Tonvikten ligger på livsmedelssäkerhet, men de ca: 500 skallkraven täcker även andra områden. Avsikten med standarden är att

Hur lång tid tar renstek?
Krydda köttet med salt och nymalen svartpeppar. Smält en klick smör i en het stekpanna och bryn köttet runtom, lägg på en plåt och baka till en innertemperatur på 62°C för medium (ca 50 – 60 min) och 66°C för genomstekt (1 tim – 1 tim och 10 min). Ta ut steken och låt vila under folie i ca 15 min innan servering.
En mediumstekt renstek är både enkelt och jättegott. Bryn steken väl i pannan, och låt den få ”bada” lite i smör innan den försiktigt steks färdigt i ugnen. Palsternacka kan ersättas med rotselleri och stekt svamp är alltid gott till vilt. Kokta, stekta eller gräddgratinerad potatisar passar bra till.Den norska stjärnkocken Lise Finckenhagen har vunnit norrmännens hjärta genom sina många kokböcker och sin medverkan i tv och radio. Lise började som lärling på gourmetrestaurangen Bagatelle i Oslo när hon var tonåring och arbetade sig upp till dessertchef där. I dag är hon även känd som expertdomare i norska Masterchief och med sin podd “Mat & Kjærlighet”.

3. Bryn i smör runt om, lägg i ugnsfast form. Stick in stektermometern i köttets tjockaste del, toppa med en smörklick och stek till innertemperatur 62 grader celsius.
Kärnorna sköljs i vatten, kryddas med salt och valfri peppar eller annan krydda och rostas gyllene ca 15 minuter i ugn, 175 grader celsius. Servera som snacks.

Det här receptet kommer från vår samarbetspartner på Instagram @ornemarksmat. Det är en spännande variant på stekt renfilé. Det magra och finstämda köttet behöver både syra och fett, vilket har varit grundtanken genom hela rätten. Den röda tråden är givetvis skogen.
Swedish Wild är ett registrerat varumärke i hela EU. Vi står för högkvalitativt svenskt viltkött, snabba och säkra leveranser samt excellent kundservice.

Vill du vara först att veta när vi har nya produkter, populära recept eller rabatterbjudanden? Anmäl dig då gärna till vårt nyhetsbrev. Som tack för ditt förtroende får du 100 kr rabatt som du kan använda vid ditt första köp.

Jag brukar själv oftast välja ugnstemperaturen 125°C (för både gris, nöt, lamm) eftersom köttet då blir saftigt och gott, utan att det tar evigheter innan det blir klart. Det tar då oftast några timmar för en köttbit på 1-2 kg.
Grytbitar är fransyskan skuren i mindre bitar, ca 3 centimeters kuber, och går ofta att köpa som grytbitar i affären. Grytbitar används till grytor och bör stå och koka minst en timme för att köttet ska bli mört och gott istället för segt.Jag har gjort en app som innehåller innertemperaturer för kött så att du snabbt kan slå upp dem med 2 klick. Appen heter Kökshjälpen och finns för iPhone, iPad och Android.

Om du läser ett recept där fals anges så räknas falsar nerifrån och upp. Fals 1 / Första falsen är alltså nederst i ugnen, fals 3 i mitten av ugnen och fals 5 överst i ugnen.Sametinget har statistik om rennäringen på sin hemsida. Idag gjorde jag ett uttag och tittade på antalet slaktade renar, genomsnittspriset (avräkningspriset) per kilo slaktat renkött och det totala slaktvärdet. 50 000 till 60 000 renar har slaktats de senaste åren … Fortsätt läsa →Förutom att söka på recept och maträtter kan du kombinera sökord som lättlagat, snabblagat, en eller flera råvaror, tillfälle, tillagningsmetod, vegetariskt, vegan med mera.Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker – noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.

Under varje recept är du välkommen att sätta ett betyg i form av stjärnor. Är du inloggad på Facebook kan du dela receptet, lämna en kommentar eller en fråga – så svarar jag så snabbt jag kan. Tack för att du lämnar feedback – det uppskattas.Väljer du älg, som har grova fibrer, är det ­säkrast att välja en mör bit som innanlår eller filé så att det inte blir segt. Rådjur, dovhjort och unga kronhjortar har däremot finare muskel­fibrer, så där kan du stycka stekarna anatomiskt och använda även rostbiff och fransyska till råbiff och sotat kött.

Vilt har en fantastisk smak i sig och är därför idealiskt att äta rått eller ”sotat”, det vill säga bara snabbt halstrat i het panna. Bland det godaste som finns är viltkött med en lätt brynt yta, fast rått inuti.
Svensk Jakt / Chefredaktör och ansvarig utgivare: Martin Källberg / Lämna nyhetstips – Tipssidan / Adress: Svensk Jakt, Öster Malma, 611 91 Nyköping / Telefon: 077-183 03 00 / Prenumerations- och medlemsärenden: 020-22 00 10, [email protected] kan stolt konstatera att vår laktosfria Mellanmjölk är bäst i smaktest när norrlänningarna sagt sitt. Fler än 200 norrlänningar fick deltog vid provsmakningen. Vår produkt vann testet.

Har du provat chokladmjölk från dina norrländska mjölkbönder? Den är lika god varm som kall och passar perfekt som vardagsnjutning oavsett väder, året om.
Renkött är väl inte det vanligaste köttet vi i södra Sverige röker. Men plötsligt händer det; i affären ligger det en liten nätt renstek och ropar på mig. Det är alltid roligt att prova något nytt och den här lilla steken på 1 kg verkade ju hanterbar.

Efter 2,5 dygn tar man upp steken, klappar den torr och låter den ligga över natten i kylen. Sen in i röken där den får vara i 80° C tills innertemperaturen är 63° C. Låt steken få ligga till sig några dagar i kylen så smaken får mogna.
Blanda yoghurt, majonnäs och pepparrot. Tärna potatis och äpple. Häll såsen över och blanda om. Låt salladen stå och mogna någon timme innan servering.

Det här rätten är rökt i ett rökskåp från Borniak – men fungerar lika bra när du röker i ett rökskåp från Bradley Smoker. Köp ditt rökskåp av Smart Fritid – vi ger dig fri frakt på rökskåp, snabb leverans, och bryr oss om våra kunder både före och efter köp.
Till renkött passar det också fint med mustig italiensk Amarone, eller fylligt vin från Toscana, Rhône eller Rioja. De är alla på sitt sätt klassiska val.Gryträtter på ren eller renstek kan också serveras med ett aningen mjukare vin, till exempel rödvin av typen mustigt och syltig eller nyanserat och utvecklat. Välj till exempel Syrah, Shiraz eller Malbec av någondera smaktypen.Rökt renkött serveras kallt som uppskärningar. Till det platsar det därför med nyanserat och strukturerat vitt vin på exempelvis Pinot Gris- eller Rieslingdruvor. Vinernas syra och arom står sig tillsammans med den rökta aromen. Öl som fungerar till rökt ren är bland annat smakrik stout och porter.Vänligen mata in den e-postadress du har registrerat med. Vi skickar en länk via e-post. Följ länken för att skapa ett nytt lösenord. Om du behöver hjälp, kontakta vår kundtjänst 020692771.

Hur många grader ska det vara i ugnen?
Generella ugnsinställningar för vanliga bakverk och maträtterNamnÖver- och undervärmeFormbröd180-200°C i nedre delen av ugnenLjusa, lätta limpor190-210°C i nedre delen av ugnenGrövre, tyngre limpor170-210°C i nedre delen av ugnenHålkakor & tekakor190-210°C i mitten av ugnen
Renskav är en traditionell rätt som serveras med sur lingonsylt. Till den passar det med öl, exempelvis frisk och ljus pilsner eller lager. Också mer aromatisk mörk lager är ett fungerande alternativ. Vin till renskav får vara mustigt och syltigt rödvin med mogen fruktighet som matchar rättens smaker. Välj ett rött vin från exempelvis Spanien eller Portugal. Också Carmenère från Chile passar fint.

Renfilé som är röd inuti kan matchas med ett fylligt och stramt rött vin. Välj exempelvis ett robust och kraftigt rödvin på Syrah-, Shiraz- eller Cabernet Sauvignon-druvor.Samerna bor i fyra länder: Ryssland, Finland, Norge och Sverige. Detta stora landområde kallas för Sápmi. Sápmi som begrepp innefattar både landet Sápmi och folket samerna. Den här webbplatsen är för alla som vill veta mer om Sveriges ursprungsfolk och deras land. Ansvarigt för innehållet är Sametinget i Sverige.

Fisk, fågel och älgkött ger också viktiga variationer i kosthållet. I dag har influenser tagits in från andra matkulturer och därmed berikat den samiska kosten ytterligare.

Den traditionella samiska matkulturen baseras på vad naturen ger. Av naturliga skäl är renkött en mycket viktig del. Det kan förädlas på olika sätt: kokas, stekas, rökas, eller torkas, vilket ger variation i smakupplevelserna. Ytterligare smakdimensioner får man av inälvsmat och renblod och alla andra ingredienser från naturen, som bär och örter av olika slag.
Traditionell samisk kost är nyttig. Samerna har överlevt i tusentals år i en arktisk miljö vilket visar att den traditionella maten innehåller alla näringsämnen som människan behöver. Och basen för den samiska kosten är givetvis renkött.Bryn köttet runt om i smör i en stekgryta. Lägg morötter och lök runt om och tillsätt vatten och fond. Låt puttra under lock ca 40 minuter, till 63–65° innertemperatur. Ta upp och låt steken vila under aluminiumfolie.

Hur lång tid i ugnen?
NötköttEntrecôte150˚cirka 1½–2 timmeNötstek125˚2–2¼ timmeRostbiff, engelsk175˚cirka 1 timmeRostbiff, fransk125˚cirka 1½ timme
Kött: Ta bort eventuellt nät från köttet. Putsa köttet. Krossa enbären och blanda med salt och peppar. Gnid in blandningen i köttet och låt det ligga i rumstemperatur ca 15 minuter.Sås: Häll vin, grädde och vinäger i grytan och låt puttra ca 5 minuter. Rör i messmöret. Blanda eventuellt ut majsstärkelse i lite kallt vatten och vispa ner i skyn. Låt koka upp.Potatiskaka: Sätt ugnen på 250°. Skala och skär potatisen i tunna skivor. Smält smöret. Klä en form invändigt med bakplåtspapper, ca 24 cm i diameter. Lägg ett lager potatis i bottnen på formen och pensla med smör. Strö på lite salt och peppar. Varva potatis, salt och peppar i formen och pensla mellan varven med smör. Att låta köttet vila i en marinad innan man lägger det på grillen eller skjutsar in det i ugnen ger smak och saftighet. Det finns en myt om att salt i marinaden skulle torka ut köttet, men istället binder det vätskan i köttet och gör det saftigare efter tillagningen. Hemligheten bakom svenskt kött är enkel. Den svenska grundidén är att djuren ska få leva så naturligt som möjligt. Den enkla idén och böndernas noggranna arbete skapar tillsammans en unik produkt.Med högre ugnstemperatur fortsätter temperaturen att öka med upp till 10 grader när köttet kommit ur ugnen. Den effekten behöver man ta hänsyn till och ta ut steken ur ugnen några grader innan den önskvärda innertemperaturen är nådd.

Hur röker man renstek?
Rensteken röks i elröken med termostaten på 80° C. Efter 2,5 dygn tar man upp steken, klappar den torr och låter den ligga över natten i kylen. Sen in i röken där den får vara i 80° C tills innertemperaturen är 63° C. Låt steken få ligga till sig några dagar i kylen så smaken får mogna.
Det finns flera tester gjorda på hur långt i förväg man ska salta köttet. En del menar att 4 timmar är lagom och andra att det räcker med en kvart. I Danmark används en metod som kallas för gourmetsaltning, det innebär att man masserar in ca 10 gram (ca 1 ½ tsk) salt per kilo kött. En stek får sedan ligga i ett dygn i kylen för att saltet ska tränga in och ge en lätt rimning. För en mindre detalj, till exempel en fläskkotlett räcker det med någon timme.Det kan vara bra att binda en stek för att få den rund och jämn och när den är färdigstekt blir det lättare att skära jämna sidor. Stekar som kan behöva bindas är exempelvis rostbiff, skinkstek, lammstek, högrev och fransyska.Att steka i låg ugnsvärme (100–125˚C) under längre tid gör att exempelvis rostbiff får en jämnrosa färg, det kallas för fransk rostbiff. Med högre ugnstemperatur (ca 175˚C) blir rostbiffen rosa i mitten och genomstekt runt om. Detta kallas för engelsk rostbiff.

En tillsats är ett ämne som i sig självt normalt inte konsumeras som livsmedel. Är ämnet tillfört ett livsmedel ska det vara avsiktligt och för ett specifikt ändamål.Större detaljer passar för ugnsstekning eftersom de bevarar saftigheten bättre än små. Om man önskar en tydlig stekyta på det ugnsstekta köttet kan man bryna det hastigt runt om i smör i en het stekpanna innan man ställer in det i ugnen.

Falukorv, prinskorv och wienerkorv, frukostkorv och liknande korvar kallas för emulsionskorv. Dessa värmebehandlas efter stoppning och är tillagade när de köps.
Att steka kött i ugn är en bekväm tillagningsmetod eftersom köttet sköter sig själv i ugnen. Man behöver bara kasta en blick på den digitala stektermometern ibland så att man säkert tar ut steken i tid. Rostbiff, fransyska, fläskkarré och lammstek är bara några exempel på styckningsdetaljer som passar att helsteka i torr ugnsvärme.Håll koll på innertemperaturen. Möra och magra detaljer som rostbiff och lammstek blir grå och torra när innertemperaturen kommer upp i 75˚C. Därför är det lagom att avbryta tillagningen vid 58-60 grader för den typen av kött. För helstekt griskött som till exempel kotlettrad och skinkstek rekommenderas 60-75˚C.

Skala och skär gröna, fasta äpplen i juliennestrimlor (”tändsticksstrimlor”). Bind ihop äppelstrimlorna med crème fraiche och smaka av med färskriven pepparrot, salt, vitpeppar och en nypa socker.
Fisken tål ganska mycket salt och socker och kan förberedas i god tid innan/stå i kylskåp över natten. Är man osäker på mängderna kan man salta/sockra i flera omgångar och smaka av vartefter. Fisken marineras med fördel i mycket lime/olivolja -vätskan kan sedan delvis hällas av från faten före servering. Det går också bra att skära Rödingen i små kuber som blandas med tillexempelvis avokado/mango vid servering.

Rökmetoden ger en mindre utpräglad röksmak och köttet får en mjukare konsistens. Det kommer bäst till sin rätt i tunna skivor. Lättast att skiva köttet i halvfruset tillstånd. (Om det är fryst skivas det innan det tinat helt, om det är färskt lägger man det i frysen ett tag, ger köttet en ”frysknäpp”.)
Servereras kall, skuren i tunna skivor. Receptet kan även göras med mindre benfria styckdetaljer, men behåll då mängden marinad, det kan annars bli svårt att få den att ”täcka” köttbitenOriginalreceptet är med renstek eller ”Renrostbiff” men vi har börjat göra den på renbogsteken (den utskurna benfria delen på bogen). Bogsteken är ungefär hälften så stor som den nätade steken (cirka 400g jämfört med 1 kg) och är betydligt billigare (303 kr/kg jämfört med 506 kr/kg). Succé!

Arild Skaltje i Muorjevara röker köttet i en vedeldad träkåta (livsmedelsgodkänd av EU.) Han torrsaltar och hänger upp innanlåret för hand. Sen röker han det i cirka 30 grader tills det är färdigrökt. Att det är färdigt bedömer han erfarenhets-mässigt genom att känna på köttet. Tiden varierar lite bland annat beroende av utomhustemperaturen.
Renfrikadeller passar till exempel mycket bra till stuvad grönkål eller palsternacka. Vill du servera dem utan sås, stek snabbt på dem för att få en fin stekyta.

Vad kostar ett kilo renkött?
Det genomsnittliga priset per slaktad ren har varit mellan 50 kr/kg och 60 kr/kg.
Rensteken består av fyra styckningsdelar (rostbiff, fransyska, ytter- och innanlår) varav innanlåret anses vara den finaste. Innanlåret är nästan lika mört som renfilén.Det är lätt att fastna i det bekväma och köra på vanlig ugn eftersom de flesta av oss har mest erfarenhet utav dessa. Det finns dock många fördelar med att använda varmluftsugn.

Similar Posts