Hoppövning Med Få Hinder

I Hippsons serie om dressyrens utveckling resonerar fyra experter om hur olika aspekter förändrats. Christoph Hess ger här sin syn på dressyrens utveckling.Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.

Genom att variera hur hindren står i förhållande till varandra, på vilket avstånd och hur olika hindertyper kombineras, kan banans svårighetsgrad höjas eller sänkas, utan att hinderhöjder eller längd på hindren förändras.Ponnyer tävlar i olika kategorier beroende på mankhöjd. Den högsta kategorin D, som är max 148 cm i mankhöjd, tävlar i klasser med hinder från 80 cm upp till 1,35 m. För lägre kategorier är det lägre hinder i respektive klass på både höjden och längden.

Rättuppstående hinder är enkla plank eller vanliga bommar. Dit räknas också murar. Oxern och trippelbarren är så kallade längdhinder, med bommar både i hindrets fram- och bakkant. Här krävs att hästen sträcker på sig – länger sig – för att hoppa felfritt över.
Förra veckan höll Sveriges största stjärna två hyllade clinics, en i Umeå och en på Flyinge. I andra delen av vårt referat delar vi med oss av Rolf-Göran Bengtssons grundläggande men avslöjande övningar.

Att arbeta mycket med serier, gärna där du börjar i trav, är bra övningar för den som känner sig osäker. Här kan du fokusera mer på känslan i språnget och att du faktiskt kan och vågar, i stället för att leta efter avstånd och vara orolig för att komma fel till hindret. I serier kan du också tänja lite på din övre ”höjdgräns” och ibland hoppa lite högre eftersom du vet att hästen kommer till en bra avsprångspunkt. Att använda sig av hjälphinder, galoppbommar och så vidare är andra bra saker att ta till när du tränar upp dig för att bli modigare och hitta ett bättre självförtroende.
Det finns många exempel på ryttare som haft framgångar i lägre klasser och blivit lite ”fartblinda”, och sedan både ridit högre och snabbare än vad de egentligen haft förmåga till. Det här kan fungera ett tag. Men till slut blir ridningen för okontrollerad inne på banan, risken är större för att man tar ett felaktigt beslut och att något händer. Ibland slutar det med att hästen börjar vägra och ryttaren tappar sitt stora självförtroende, ibland kan övermodigheten göra att ekipaget går omkull med risk för skador.

Oavsett om orsaken är att du har haft för bråttom och avancerat upp för högt i klasserna innan du och hästen var riktigt färdiga för det, eller om du är rädd på grund av en olycka, gäller det att backa tillbaka. Rädslan handlar ofta om att man inte ”ser” några avstånd och känner sig väldigt osäker på när hästen ska hoppa av. Det är lätt att börja tänka negativa tankar om hur det INTE får bli när man rider an mot hindret, vilket skapar ännu större osäkerhet.
Här gäller det att skaffa sig självinsikt. Är du en ryttare som fokuserar på det negativa måste du försöka ändra på din attityd. Tänk på att det bara är du som kan bestämma om du vill tänka rätt eller fel. Däremot är det bra om du kan träna tillsammans med duktiga ryttare som kan inspirera dig och att du tittar på ryttare som du tycker är duktiga och hittar bra förebilder för din egen ridning.

Att vara rädd för hoppning efter en olycka kan kräva mycket jobb och stort tålamod. Problemet är att om du är rädd och spänd, så är det dels lättare att ramla av och dels större risk att göra sig illa. Därför handlar det om att börja om och bit för bit hitta tillbaka till säkerheten och den rätta känslan i ridningen.
Att vilja hoppa, men inte riktigt våga, är förstås jobbigt för en ryttare som inget hellre vill än att vara med och tävla och träna. Det går att träna bort sin hopprädsla, men det kan ta tid och kräver att man som ryttare utrustar sig med ett stort mått tålamod.

Med kontroll på galoppen är det betydligt enklare att lära sig känna distansen mot hindret. Många ryttare fokuserar för mycket på att de måste se distansen och letar avstånd med blick och hand. Har du en bra, rytmisk galopp som du kan kontrollera och påverka, är det mycket lättare för dig att känna hur du ska agera fram till hindret för att avsprånget ska bli så bra som möjligt.
En del av lösningen på problemet är att bli bättre på grunderna i ridningen. Du som ryttare måste känna att du kan kontrollera din häst och få den att arbeta på ett sätt som gör att den är lydig, även i samband med hinder. Du måste jobba din häst så att du både kan korta och länga galoppsprången med kontroll och för din sits, inte bara gasa och bromsa för skänkel och hand.

Vanliga fel blir att ryttaren ofta använder handen mycket mot hindret och bromsar hästen – vilket lätt gör hästen osäker och ekipaget kan hamna i en negativ spiral där ryttaren och hästen börjar misstro varandra.En hoppryttare som är rädd för att hoppa är ett inte helt ovanligt problem. Sylve och Lotta berättar vad du kan träna på för att övervinna din eventuella rädsla.– En gemensam nämnare för många med dåligt självförtroende och stor osäkerhet/rädsla i hoppningen är att de målar upp bilder av hur det inte ska vara. Du kommer aldrig vidare om du enbart tänker på vilka fel du inte får göra, i stället för att fokusera på hur du ska göra rätt, menar Lotta.– Du behöver hitta glädjen i att hoppa och bestämma dig för om du verkligen vill komma tillbaka. Ibland måste man vara tuff mot sig själv och inse att man kanske mår bättre och har roligare om man inte rider på samma nivå som tidigare, utan nöjer sig med att tävla i lite lägre klasser, förklarar Sylve.

En ryttare som känner sig säker på sin uppgift, som litar både på sig själv och sin häst och som vet att den har tränat bra på de saker den ställs inför på tävling, känner väldigt sällan rädsla inför hoppningen. Och kom ihåg att självförtroende tar lång tid att bygga upp, både hos häst och ryttare, och går snabbt att rasera.Var noga med vägen och blicken. Leta upp hindret och håll kvar blicken. Låt det inte bli rattande i handen; handen ska vara jämn och stadig och du ska ha kontakt med hästens mun. Våga använd dig av hästens galopp. Om du rider till ändrar du rytmen och galoppen; låt hästen komma till hindret. Rid inte iväg hästen, låt den arbeta med hindret under förutsättning att du har rätt balans och rytm.

Ridning över bommar eller cavalettis är utmärkt som lösgörande arbete, både för hopp- och dressyrhästar. Placera ut fyra bommar i en ”stjärna” och du kan rida flera övningar under ett och samma ridpass!
Fem-och-en-halvan, eller femfemman som den också kallas, är en utmärkt hoppövning som passar alla hästar, oavsett nivå. Den ger självförtroende, gymnastik och teknikträning på en och samma gång! Att ställa gymnastikhoppningsserier på medellinjen har många fördelar. Dels kan man rida från båda håll och varva mellan att landa i vänster och i höger galopp. Dels har varken häst eller ryttare några väggar att stödja sig emot. När du hoppar på volt, var noga med att hålla voltspåret för att få den lösgörande effekt som ridning på böjt spår kan ge. Uppvärmningen syftar både till att värma upp hästen fysiskt, att du ska hitta en stadig position i jämvikt och att hästen ska hoppa med förtroende innan det är dags för serien.

Börja hoppa hinder nummer fyra. Detta är särskilt viktigt med unga eller orutinerade hästar. Gör det till exempel till ett kryss med travbom före (bild 2). Sedan bygger du upp hinder 3 med travbom före, landar i galopp och rider två galoppsprång till hinder 4 som blivit ett räcke utan travbom (bild 3). På detta sätt får du en progression som bidrar till självförtroende.
När du har byggt upp hela serien (bild 4) så rider du an i trav och hoppar hinder 1 som är ett kryss, tar ett galoppsprång till hinder 2, ett galoppsprång till hinder 3 och två galoppsprång till hinder 4 som nu är en oxer. Balans är något som man kan träna upp och detaljerna i sitsen kan man alltid jobba vidare med. Det är viktigt att man som ryttare fokuserar på sig själv. Börja sedan med serien. Denna gång är den längs ena långsidan – du kan såklart bygga serien på medellinjen men då behöver du vara noga med svängen efter sista hindret. En hinderserie är bra att bygga upp successivt för att inte överraska hästen.Värm upp hästen i skritt, trav och galopp. Börja med att hoppa ett hinder, du kan till exempel hoppa hinder 1 och 4 på volt (bild 1 ovan). Försök göra detta med bibehållen lätt sits.

Vad kallas hinder vid hästhoppning?
Stigsprång är normalt det hinder som är lättast för hästen. Stigsprång får finnas på alla tävlingar. En trippelbarr bör ha en längd som är 20-40 cm längre än höjden. Den främre delen kan vara ca 1/2 av hindrets höjd.
– Se till hästens behov! Som du vet är hästen ett flockdjur som vill äta gräs hela tiden. Den måste ha minst en hästkompis, få så mycket grovfoder som möjligt och ha tillgång till fri rörelse. Det sämsta du kan göra i hästhanteringen är att vara oberäknelig. Var tydlig och konsekvent med vilka gränser som gäller för din häst! Forskning visar att hästar förstår många av våra ansiktsuttryck. Om vi är irriterade blir hästen rädd. Försök vara lugn och glad när du är med din häst. – Ja, det tror jag! Hästar är sociala djur och lever i grupp, då behöver man kunna känna empati med andra. När man studerar hästflockar syns det tydligt hur vissa hästar utvecklar vänskapsband som kan vara starka och livslånga. Med alla våra domesticerade (Domesticera betyder djur som människan förändrat genom avel, oftast under tusentals år. Till exempel hästar, hundar, grisar, får, kor och många andra djur.) djur kan vi skapa relationer: vi blir någon som djuret känner, får ett känslomässigt band till och förhoppningsvis litar på– Det ingår inte i hästars normala personlighet att vara sura. Hästar är bara ilskna när de måste eller när de har ont. Därför är det jätteviktigt att kolla så hästen inte har ont någonstans! Om du försöker tvinga hästen så ökar ofta protesterna: när du binder fast hästen som biter kanske den försöker sparka dig istället. Det är ingen bra väg att gå. Tycker hästen att det är obehagligt att få sadelgjorden spänd? Låt den äta hö eller lite havre samtidigt och spänn gjorden försiktigt, ett hål i taget på varje sida. Om det däremot är en farlig situation, som att hästen stegrar sig mot dig, så kommer dina naturliga, snabba reflexer kunna rätta hästen i samma ögonblick.– Lista ut vad din häst gillar. Till exempel vill hästar bli ryktade på olika sätt. Det är enkelt att kolla av: är öronen bakåt, piskar svansen och hugger hästen efter dig? Undvik att rykta på det sättet! Min häst älskar piggborsten. Han står stilla, sänker huvudet, får dimmig blick och läpparna slappnar av – ibland ramlar underläppen ner. Hans hagkompis gillar inte alls piggborsten, han föredrar en mjuk borste. Hitta stället som din häst vill bli kliad på: kanske manken, runt svansroten eller under magen? Många hästar vill då klia tillbaka. Det kan göra lite ont, men du får aldrig slå bort hästens huvud – det förstör förtroendet! Tryck försiktigt undan hästens huvud, den kommer förstå på en gång.– I hästträning jobbar vi jättemycket med tryck och eftergift, men tyvärr är det vanligt att vi kniper fast med våra händer och skänklar. Det är JÄTTEVIKTIGT att vi ger eftergiften! Det är hela hemligheten med ridningen. När du skänklar i halten MÅSTE trycket från skänklarna släppa samma sekund som ponnyn tar det första steget. Visa också att du är där, att du bryr dig och att du är nöjd med hästen genom att berömma med ord och att klia manken. Se till att du har en ponny som tycker om samma saker som dig – inte tvinga en häst att hoppa och tävla om den inte tycker det är kul! Du är en hästälskare som hoppas att din fyrbenta favorit också ska tycka om dig – men hur gör man egentligen? Jenny Yngvesson är expert på hästars beteenden, här får du hennes bästa tips! – Många hästtränare tycker att vi människor ska vara hårdhänta mot hästen, eftersom hästar är tuffa mot varandra. Det är inte så lyckat om du vill att hästen ska tycka om dig och vilja samarbeta med dig. Spö är jättefiffigt, jag använder den jämt när jag rider, kör och longerar! Att dutta med spöt kan betyda framåt, höger eller vänster. Men vi ska inte slå hästarna! Inte ens vuxna ryttare har tillräckligt bra tajming för att hästen ska förstå varför den piskas. Ibland kan man se att hästen tvärvägrar framför hinder, ryttaren kravlar tillbaka i sadeln och då rappar till hästen. Nej nej nej säger jag, gör inte så! Allt du lär hästen är att det är obehagligt framför hindret.Minhäst.se är en del av Story House Egmont som publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar.

– Ponnyer, barn och godis hör inte så bra ihop! Många ponnyer är xerade vid godis, det bättre att klia den på manken och berömma med rösten. Min häst har lärt sig att han måste vända bort huvudet för att få godis, han får inte nudda mina ckor och mina barn får inte ge honom godis heller. Att vara konsekvent är viktigt! Släng istället ut lite vitkål, morötter och äpplen i hagen som hästen får leta upp!– Jag tror att det allra viktigaste är att hästen vill vara med oss. När hästen får ett val, till exempel när den är i en stor hage, så väljer hästen att vara i vårt sällskap. För att få den relationen är det viktigt att tillbringa mycket tid med hästen. Ett tips är att försöka ordna hästhållningen så du sparar tid på stallsysslor, till exempel genom lösdrift eller med tekniska lösningar.

– Tänk att du är ute och leder din häst, men så använder du mobilen samtidigt så både du och hästen tappar koncentrationen. Grimskaftet hänger löst i din andra hand, så du kan inte använda det vanliga trycket för att signalera stopp. Du stannar upp, men hästen fortsätter gå. Du vill att hästen ska stanna för att du gjort det, och du kanske blir arg för att hästen ”inte fattar”. Men hur ska hästen veta att den plötsligt ska stanna för att du gjort det? När du exempelvis longerar ska ju hästen fortsätta gå fastän du står still. För att vara tydlig och konsekvent måste du vara fokuserad i hästhanteringen. Fundera gärna på din hantering genom att skriva dagbok och prata med hästintresserade vuxna.
5 Lär dig mer om inlärnings- metoder, inspireras gärna av hund- träning! Beröm det som fungerar och ignorera det som går sämre. Och kom alltid ihåg eftergiften!Här presenterar Lotta Björe en hoppövning – Lottas klockövning – där ryttaren tränar på att få hästen lydig och lösgjord och där ryttaren lär sig att ha ”is i magen” och våga vänta in hindren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Beroende på hur du kommer över första bommen känner du hur du måste inverka där emellan. Lite kort inpå har du för lite trav in och hästen har inte längt tillräckligt. För långt ifrån har du inte hästen tillräckligt mellan hjälperna att hålla ihop.

Varför: En övning som både är lösgörande eftersom de innehåller framdelsvändning, samt rakriktande. Får dig att känna att hästen tar stöd på båda tyglarna. Ryttaren fokuserar på att rida för sits och skänkelhjälper och hålla sin linje.
Varför: En simpel övning som rutinerade hästar bör känna väl igen men också en nyttig övning för den unga hästen när de är dax att hoppa hinder i följd. Ger självförtroende och gymnastiserar. Ryttaren tränar på sin balans/position i sadeln, följsamhet och eftergift.Sen är det klart att du kan komma att behöva inverka hästen under bomarbetet. Känner du att den blir lång måste du räta upp dig och hålla igen med förhållande tygeltag – skänkel intill.

Jo, man har inte för vanan att travhoppa och de kan vara svårt att känna bjudningen i traven. Lägg därför extra energi i framridningen att variera traven med hjälp av övergångar/tempoväxlingar. I anridningen ska hästen inte vara överilad i tempot, utan vara väl avstämd men framme och bjuda mot hindret.
Hur: Som jag skrivit nedan. Värm upp i traven genom att variera den för att känna när din häst bjuder i traven. I uppvärmningen kan du även trava över bommar på samma linje som 5.5.an ska vara uppställd.

På volten har du chans att variera själv på ytter eller innerspår hur mycket du vill länga eller korta. Tänk på att hästen här ska jobbas ställd och böjd beroende på hur du lagt bommarna. Lägg gärna en extra volt över så du har tid på dig att känna efter hur pass rakriktad hästen är.
Varför: Det är lätt att traven kan komma och bli lite ”monotom” under ryttare eftersom vi tycker det är bekvämt och hästen känns jämn. Men det är viktigt att kunna variera traven ofta under arbetet för att hästen ska vara lyhörd för hjälper och sättas i arbete. Bommar hjälper dig att hitta takten och ger direkt kvitto på om du jobbar rätt och får hästen att trampa!För varje gång du ska svänga använder du innerskänkel för att ”putta” undan rumpan på hästen. Det blir alltså en kvarts framdelsvändning hela tiden! Du ska kunna genomföra övningen genom att knappt ”styra med tygeln” utan fokusen ligger på sitsen och skänkelhjälperna, eftersom hästen varken ska rundas eller böjas. När detta fungerar kan du göra samma sak i trav – tänk på att rida ganska långsamt inför vändningarna för att ”hinna med”. Övning + visar hur du kan öva upp din kvickhet med hjälperna och hästens reaktionsförmåga att byta galopp. Trava in och fatta höger galopp vid svart x – galoppera ett par språng innan du bryter av till trav ett par steg och fatta vänster galopp. Börja med att galoppera volten runt för att hitta ett avstämt tempo. Styr sedan över bom 1 och 3 ett par gånger. När du hittat rytm lägger du till ytterliggare en bom och därefter alla 4 i rad. Du ska kunna variera mellan 4 och 3 språng här emellan.Nästa steg är att kunna rida på voltspår. I början av passet bör man rida på större böjda spår innan hästen är tillräckligt varm. Därefter minskas volterna och du kan rida övningen som bilden visar. Varför: Viktig grund för hoppryttare att hitta en bra rytm och balans att jobba med och också kunna rida på ett färre eller ett mer galoppsprång = Kontroll av sin häst. Ena bomserien på långsidan skall vara längre avstånd just för att du ska länga traven här över. Tänk på att i tid lägga upp de tempot du vill ha över bommarna så det inte kommer försent. Kontakten skall fortfarande vara stadig så du kan ha den avstämd mellan hjälperna. Som ryttare kan du kolla på första bommen och komma rätt på den, hitta känslan fram till bom nr ett och bibehåll samma tempo och takt bommarna igenom. Det är lätt om man kommer ”fel” på första bommen att de hindrar hästen från att kunna jobba vidare i balans – eftersom den inte fanns vid första bommen. Själva uppvärmningen kan vara i skitt strax innanför spåret där du kontrollerar ställningen till häst. Kan du ställa hästen inåt, rakrikta – ställa utåt? Har du koll på att rida hästen på de spår du vill?Den andra bomserien har betydligt kortare avstånd. Här är det mer samling och ihop för att hästen ska få plats – tänk lite piaff känsla! Hästen skall sättas på bakbenen och vara i uppförsbacke.

Ny kategori på bloggen som jag hoppas blir uppskattat! I kategorin Veckans övning delar jag med mig av mina övningar som jag själv utför eller som jag instruerar mina elever. Upplägget är ”lättläst” då jag går efter genomgångsregeln: Vad – varför – hur samt en ”skiss”.
För att riktigt avancera i övningen kan man rida förvänd galopp på 10 m volterna. Viktigt att tänka att hästen ska orka bära sig i galoppen och vara ställd åt galoppsidan.Om ni läste föregående inlä
gg så är detta en huvudövning jag och Dacke ska genomföra i veckan! Därför var det också en självklarhet att det blir veckans övning! Kom ihåg att om du har nån särskild övning du skulle vilja ha med som veckans övning, eller ont om idéer eller problem som behöver lösas – mejla: [email protected] eller kommentera som vanligt! ”Det blir orytmiskt, ibland blir det fler och ibland färre språng” Och precis vad övningen är till för är att få in känslan av att hitta den jämna galoppen och kunna rida på 3 ett varv och sedan på 4. Eftersom det bara är bommar kan du rida den här övningen ett flertal gånger för att hitta känslan. Viktigt att ta nån paus förstås och rida på raka linjer innan du börjar om igen. Övning ger färdighet och räkna högt om du tappar räkningen på sprången. Därefter kan även 10m volterna ridas i trav och göra fattningar på medellinjen. Ta ett helt varv på mittvolten för att hinna få koll på rakriktningen och forma hästen i innersidan.Om hästen är nonchalant måste du aktivera traven ändå mer. Rid mycket kvicka tempoväxlingar. Har du ett längre spö kan du använda den som en taktpinne och känna att hästen reagerar när du ”driver på” med den fram till handen.

Hur: Börja med bommar på marken för att hitta vägen själv som ryttare. Det är väldigt sällan man gör denna övning med högre språng – cavalletti som högst eftersom det inte har som syfte att hoppa högt på.

”Volten blir mindre/hästen går på färre språng än vad jag vill.” Anledningen är rätt tydlig eftersom ju mindre volt spår desto mindre rum att få plats med 1 till språng. Hästen måste ta din innerskänkel bättre eftersom den verkar trycka sig in mot mitten. Tänk lite skänkelvikning på volten och hjälp till med en ledande tygel på ett större voltspår. Känn att DU kan rida på samma voltspår hela tiden i en jämn rytm.

Vad: En voltövning som fungerar på kort som lång bana. Mittvolten är 20 m och de små 10 m. Beroende på nivå hos häst och ryttare kan man rida de små volterna i skritt. Inför övningen bör häst och ryttare vara uppvärmda på rakt spår och stora böjda spår.Hur: Börja i skritt för att hitta voltspåren. Ställ gärna ut koner som markerar medellinjen där övergångarna ska ske. Därefter rider du mittvolten i vänstervarv.

”Hästen ”bryter” ut” För lite vändande skänkel – beroende på vilket håll hästen bryter åt så försök hitta innerspåret på volten med mer ytterskänkel och lite ledande tygel. Annars börja om med att hoppa bom 1 och 3 för att hitta bättre flyt.
Planera övergången till skritt. Rakrikta hästen innan du ställer om och formar för nya innerskänkeln, tänk på att våga mjukna i vänstertygeln när du går ut till höger på 10m volten. Här skrittar du till en början, därefter fortsätter du på mittvolten i vänster och 10m volt till höger. Tänk på att byta riktning på mittvolten så man gör i båda varv.TRÄNINGSTIPS: Du behöver ha en lydig häst när du kommer in på tävlingsbanan. Det här är en hoppövning där du framför-allt övar hästens lydnad. Du tränar också på att få din häst att byta galopp när du behöver.Tänk på att bibehålla ett jämt och kontrollerat tempo genom hela övningen. Du själv ska vara väl med i sprången utan att hoppa före, och blicken ska hela tiden vila på nästa utmaning i övningen, inte på det hinder du just nu hoppar.

Om du vill läsa mer om hur du fattar galopp på ett korrekt sätt kan du göra det här. Kombinera gärna galoppfattningarna med sockerbitshinder för att aktivera bakdelen ytterligare.
Det finns flera sätt att skapa framåtbjudning på, beroende på varför bjudningen saknas från början. Alla hästar är olika och har olika temperament, något som man inte ska förväxla med framåtbjudning. En häst kan vara pigg men ändå sakna bjudning om den inte kan ta tillvara på energin.För att förbättra balansen kan du rida majoriteten av din ridning innanför fyrkantspåret. Använd tempoväxlingar och volter för att konstant aktivera hästen.Språngkurvan hör starkt ihop med hästens balans och styrka. Som ryttare är det viktigt att du hittar det optimala tempot där hästen känner sig bekväm – och sedan stör den och ändrar så lite som möjligt.

En häst som är balanserad innan och efter hinder kommer att få en bättre språngkurva och hoppteknik än en häst som är vinglig, ojämn och har svårt med sitt avtramp.Som du kanske vet hoppar alla hästar med olika teknik. Hästar har, precis som människor, olika förutsättningar för att utöva olika rörelser. Det beror på exteriören, genetik och erfarenhet.

Hur du får din häst att hoppa högre?
Fyra saker för att förbättra hästens teknik: Träna alltid med något utdragen marklinje. Extra viktigt på hästar som har svårt att hinna få upp sina framben i språnget. Träna mer på stigsprång om du har en häst som inte riktigt vill öppna upp med bakbenen i språnget.
För att förbättra hästens hoppteknik och språngkurva behöver hästen först och främst vara i balans, vilket innebär att den är stabil och har kontroll på sina rörelser. Som ryttare känner du att hästen är reglerbar och kan på så vis styra utan att hästen blir framtung, trycker sig åt sidan eller tappar sin form.Syfte: En samlad galoppfattning kräver att hästen sätter bakbenen under sig och tar i med hamstrings och sätesmuskulaturen. Övergångar och tempoväxlingar är ett bra sätt att skapa framåtbjudning på.Om det skapar problem för ryttaren att hästen är seg eller lat så går det hjälpa hästen att bli piggare och få mer energi genom att reglera kosten efter din häst och dess behov, öva på framåtbjudning genom olika ridövningar, se över hästens fysiska hälsa och form eller byta klimat och miljö för din häst.

Hur får man hästen att slappna av?
Om hästen blir nervös och spänd är det viktigt att ryttaren är avslappnad. Om även ryttaren spänner sig framåt är risken stor att hästen tar av. För att få hästen att slappna av måste man rida framåt. Samlar du hästen vill du även samla stressen och hästen får inte möjlighet att slappna av.
För en bra språngkurva är det viktigt att hästen är i balans, har ett bra tempo och framåtbjudning. Som ryttare behöver du ”spänna bågen” och låta hästen fokusera de sista sprången innan hindret.Oxrar i serier kan ge bättre hoppteknik eftersom de hjälper hästen att få språngkurvan mitt över hindret. Med hjälp av den här övningen kan du finslipa hästens naturliga talang.

Hur får jag en häst att gilla mig?
Hur märker jag om hästen gillar mig? – Jag tror att det allra viktigaste är att hästen vill vara med oss. När hästen får ett val, till exempel när den är i en stor hage, så väljer hästen att vara i vårt sällskap. För att få den relationen är det viktigt att tillbringa mycket tid med hästen.
Om du länger galoppsprången innan hindret riskerar du att få en flak språngkurva över hindret. Om du samlar för mycket riskerar du att hästen hoppar ”rakt upp och ner” och tappar galoppen efter hindret.Framåtbjudningen är otroligt viktigt för att kunna utveckla hästens hoppteknik och språngkurva. Det är med hjälp av framåtbjudningen som du kan ”spänna bågen” inför hindret vilket gör att hästen kan sätta under sig och hoppa ifrån med spänst i bakbenen.

Oavsett genetik och kroppsbyggnad har alla hästar förmågan att förbättra sin språngkurva och hoppteknik. I den här artikeln kommer du få sex övningar som hjälper din häst att förbättra sin hoppteknik.
Löshoppning är ett effektivt och enkelt sätt att se och testa hästens hoppteknik. Här kommer en övning som är perfekt inför treårstestet, men fungerar självklart även för äldre hästar. Eftersom det starka hästintresset lever kvar i mig bestämde jag mig för att dela med mig om kunskapen jag samlat på mig genom år av ridning, analyserande av filmer och timmar på träningar. Detta i form av en blogg, och här är vi nu! För att förbättra ekipagets balans behöver du som rider en unghäst låta hästen uppleva dålig balans ibland, eftersom det är ett sätt för den att stabilisera sig själv.

Men en bra hopphäst behöver inte ha denna teknik. Det viktigaste är att hästen hittar sin teknik, som gör att hästen kan lösa uppgiften på bästa sätt både i stunden – men också på ett skonsamt sätt som gör att den håller länge.
Alla hästar ser olika ut och har därför olika svagheter i sin hoppteknik. En häst kanske har svårt att lyfta frambenen medans en annan dyker i landningen. Studs i alla dess former är en jättebra övning för att träna upp kvickheten i hästens framben. Denna variant av studshoppning gör nytta för hästens frambensteknik då vartannat språng sker över bom och vartannat över hinder, vilket i sin tur gör att hindren kan höjas mer än traditionella studs. Upplevs din häst som vinglig är det viktigt att jobba upp styrkan och balansen. Att bygga upp balans tar tid. Exakt hur lång tid beror på många olika faktorer så som exteriör, muskulatur, mognad och ålder.

Hästen ska kännas alert kraftfull och koncentrerad under ett språng över hinder. I språnget ska hästen kännas avspänd och ta sin tid – så den inte slarvar. Hästen ska vara kvick från marken och landa i balans och bjuda framåt efter hindret.
Vilken typ av hinder du hoppar kommer påverka hästens språngkurva. Ett räcke kräver att hästen hoppar mer upp och ner, medans en oxer eller en trippelbarr är mer av ett längdhinder som kommer bidra till ett rundare språng.

Hur många gånger i veckan ska man hoppa sin häst?
Att galoppera en gång i veckan är något man bör göra med alla slags hästar. Utöver konditionsträningen får hästarna hoppa eller arbeta över bommar två gånger i veckan samt tränas i dressyr. – Ibland behöver någon jobba extra i dressyr, då läggs det in som ett kortare pass efter uteritten.
Löshoppning bör inte göras för ofta. Den unga hästen rekommenderas att löshoppas ungefär sex till åtta gånger under hösten vid 2,5 års ålder – följt av ett uppehåll under vintern, för att sedan löshoppa tio till tolv gånger till innan treårstestet. På så sätt blir inte den unga hästen överansträngd.Hästens hoppteknik är sällan det mest betydelsefulla då vilja och förmåga spelar större roll på hoppbanan. Men med en god teknik kan ekipaget både spara på hästens slitage, tid och kanske några nedslag. För att förbättra hästensframbensteknik kan man använda sig av löshoppning. Genom att bygga oxern mer parallell och lägg ut en bom ca 70 cm efter hindret (flytta bommen i takt med att hindret blir högre) behöver hästen föra fram sina framben vilket leder till att frambenen kommer upp mer. Undvik att ”åka häst” eftersom det ger hästen möjlighet att skapa ovanor som att till exempel trycka ut en bog – vilket i längden leder till en ojämn häst.

En övning du kan göra är att sätta upp ett sockerbitshinder på medellinjen, rida i på medellinjen och göra halt några galoppsprång före hindret, för att sedan fatta galopp, galoppera några språng, hoppa hindret, göra halt och sedan fatta galopp igen. Varannan gång åt höger och varannan gång åt vänster.Mitt namn är Felice Thuresson och jag har startat den här bloggen för att hjälpa dig med dina hästrelaterade frågor. Hoppas du finner mitt inlägg till någon hjälp & tack för ditt besök!

Med hjälpbommar kan du påverka hästens språngkurva genom att påverka vart den ska trampa av. Du kan hjälpa hästen att backa av innan hindret vilket skapar ett rundare, mjukare och finare språng över hindret, eller få hästen att hoppa av närmare för att den ska bli kvickare i sina framben.
Hopptränaren och unghästutbildaren Amanda Ericsson ger här tips på en ridövning där fokus ligger på ryttarens tajming samtidigt som hästen blir både lösgjord och rakriktad.I den här övningen får ryttaren öva på att hoppa flera hinder i följd på relaterat avstånd. De är dessutom placerade på en böjd linje vilket kräver extra precision. Unghästutbildaren Dennis Johansson guidar.

Hur får man hästen att inte riva?
De hästar som användes är rutinerade hopphästar och ju högre hindren blir desto mer behöver de komma till en bra avsprångspunkt för att inte riva. Man kan tänka sig att hästarna började hjälpa ryttarna att komma till en bättre avsprångspunkt och ryttaren hamnar då mer mot en optimal ridning mot och över hindret.
Denna ridövning från Niclas Haking, A-tränare i hoppning, består av fyra bommar på en halvmåne. Kan låta simpelt men ryttaren får träna på sin tajmning och sits medan hästen bygger styrka. Och svårighetsgraden går att variera!Upplever du att hinder bara dyker upp ur tomma intet på tävling? Det kan bero på att banbyggarna bygger lite tuffare svängar nu. Men med veckans banhoppningsövning blir du väl förberedd.

Att travhoppa hinder och serier har flera fördelar. Hästen får öva på sin koordination och samtidigt bygga styrka. Fälttävlansryttaren Louise Romeike tipsar om en övning som finslipar både hästen och ryttarens teknik.
Att travhoppa är nyttigt för både häst och ryttare. Ryttarna får träna sin tajmning och balans medan hästen bygger styrka. Här delar tränaren Niclas Haking med sig av en givande och nyttig hoppserie. Hon är en nördig perfektionist som kan prata ridning i timmar. Efter fem månader hos Henrik von Eckermann och Janika Sprunger har Mikaela Gustaphson hittat en ny ridstil med fler knep för en mer balanserad och liksidig häst. Träna på att rida över flera hinder eller bommar i följd med Sara Li Vestbergs evighetsövning – som dessutom kan varieras och anpassas efter ekipaget som rider. Här ligger känsla, rytm och precision i fokus.

Hur många hinder?
Enligt IAAFs regler ska varje löpare passera totalt 35 hinder varav 7 vattengravar. Hindren är 914 mm för herrar och 762 mm för damer och till skillnad mot en häck välter inte hindret utan det går att ta stöd mot med foten för att passera det. Av de totalt 5 hindren är 4 vanliga hinder och 1 vattenhinder.
Om du vill kan du ha samma avstånd i båda cavalettiserierna, men du kan också välja att lägga lite längre avstånd mellan bommarna i första serien och cirka 10 centimeter kortare mellan bommarna i den andra serien, eller tvärt om. På så sätt måste du också lära dig och din häst att arbeta i olika tempon och steglängd. Men börja med att ha samma avstånd och variera när du och hästen är klara för det.

Inled i trav över cavalettibommarna (1) och fortsätt sedan i samma rytm till nästa cavalettibommar (2). Mellan 1 och 2 kan du gärna flytta ut hästens bakdel för högerskänkeln, för att förstärka träningen.
Gå in på volten, över bommen som ligger upplagd på klossar (4). Här ska du kontrollera att hästen följer med dig ordentligt och inte vare sig går innanför med vänster bakben eller sladdar ut med bakdelen till höger. Om det behövs kan man gärna gå en eller flera gånger över volten för att känna om hästen är på plats.

Låt hästen landa i galopp och se till att du själv landar med ett bra tramp i stigbyglarna och inte blir för snabb med att sätta dig i sadeln efter hindret.

Den här övningen gör att du får din häst både lösgjord och uppmärksam när du väl får den att fungera som den ska. Dessutom kan du passa på att träna din egen sits och balans.
Flytta sedan ut bakdelen för vänster skänkel mellan 2 och 3 (travhindret). Här måste du vara noga med att möta upp med ytterhjälperna så att hästen hoppar helt rakt över hinder 3.Fortsätt sedan i lugn galopp till studsen (5) och var noga med att hålla hästen helt rak både före, över och efter hindren. Planera vägen till oxern (6) och ha fokus på att rida en bra väg till rättuppståendet (7). Vid sådana här vägar är det lätt att hästen går emot innerskänkeln, och då får du en dålig anridning till 7:an och får även svårt att komma in på en bra volt över bommen (8) igen.

Även gymnastikserier, med studs eller ett galoppsprång mellan är bra träning – både för styrka och teknik. Kom dock ihåg att inte försvåra avstånden för den unga hästen eftersom serier i början av utbildningen i första hand ska användas för att vänja den vid att hoppa fler hinder i rad. Serier är dessutom bra för att träna unghästens koordination – något som också har betydelse för att hästen ska förbättra sin hoppteknik.
– Men kom ihåg att ryttarens uppgift är att presentera hindret för hästen så bra som möjligt. Sedan är det hästens jobb att hoppa hindret felfritt, konstaterar Sylve.

Vad är en kombination hinder?
En kombination är två eller tre hinder mellan vilka hästen tar ett eller två galoppsprång. Är hindren väldigt låga eller hästen mycket kortgalopperad kan avstånden vara kortare. När två hinder står med tre till sex galoppsprång mellan varandra talar man om att avståndet mellan dem är relaterat.
Därför behöver du börja med att göra en analys av hur din häst är och hur den beter sig både i markarbetet och över hinder. Hoppar den med spänd rygg? Kniper den med bakbenen? Har den svårt att få upp sina framben?Det finns många likheter mellan hur hästen hoppar och hur den är att rida på marken. Om hästen är låst och inte genomriden i markarbetet kommer den också att hoppa låst och spänt. Den är helt enkelt inte lösgjord nog för att kunna använda sin teknik på bästa sätt. En häst som mjukt tar lika mycket stöd på båda tyglarna, som går fram för hjälperna och som arbetar med hela sin kropp kommer också att kunna hoppa mjukt och avspänt.

Vad heter olika hinder?
Rättuppstående hinder är enkla plank eller vanliga bommar. Dit räknas också murar. Oxern och trippelbarren är så kallade längdhinder, med bommar både i hindrets fram- och bakkant. Här krävs att hästen sträcker på sig – länger sig – för att hoppa felfritt över.
För att en häst ska kunna hoppa så bra som möjligt måste markarbetet gå ut på att få hästen att bli lika stark i båda sidorna. Den ska söka lika mycket stöd på båda tyglarna och kunna gå helt rak där fram- och bakben följer samma spår.

Hästar som är lite sega i hoppningen och som inte riktigt tar i, är ofta inte starka nog. Sådana hästar utvecklas bra av mycket travhoppning. Då kan ekipaget komma mot hindret i ett långsammare tempo och ryttaren har lättare att understödja den framåt i språnget för att få ett bättre avstamp.– Ett vanligt problem är att man arbetar för mycket med den sidan som ryttaren tycker att hästen känns stel (stark) i, i stället för att stärka den svaga (mjuka) sidan, konstaterar Lotta.

Kan man förbättra hästens hoppteknik, och hur gör man i så fall? Sylve och Lotta förklarar vad som är viktigast för att få hästen att hoppa på bästa sätt.Aveln av moderna sporthästar har utvecklats mycket och vi har i dag hästar som är naturligt spänstiga, känsliga – vill inte slå i bommarna – och som regel har en bra grundteknik som unghästar. En förutsättning för att hästen ska kunna hoppa bra tekniskt är också att den har en bra framåtbjudning.

Varför Buffar hästen på mig?
En häst som är öppen, inför en annan häst eller människa, tar kontakt. Då är öronen spetsade och den kanske buffar lite på dig eller luktar.
Hästen måste vara rätt tränad och stark nog för att hoppa optimalt. Sedan har alla hästar inte den perfekta tekniken, men det handlar om att ge hästen förutsättningar att hoppa så bra som den kan.

– Det går absolut att träna upp hästens teknik och få den att hoppa bättre språng. Men det är i första hand hur väl hästen är riden och tränad för uppgiften som avgör hur den också hoppar, menar Sylve.
Därför är det viktigt att inte börja med ”teknikträning” av den allt för unga hästen. Tidigast på hösten som femåringar, under förutsättning att de har tränats regelbundet och målmedvetet under en längre tid, kan man börja slipa mer på hästens teknik. Innan dess gäller det mer att bygga upp styrkan, både i hoppningen och i markarbetet.Hästen som jobbar på rätt sätt, där kraften kommer från bakbenen och där ryttaren har ett jämnt stöd i handen, kommer också att sänka huvud och hals när ryttaren mjuknar i handen mot hindret. Det här är en förutsättning för att hästen ska hoppa på rätt sätt och använda kroppen i hoppningen, något som också ger ett bra språng.TräningstipsMalin Baryard Johnsson delar med sig av ännu en övning i H&M:s serie ”At home with Malin Baryard” – nu hoppar hon en av sina hästar i en nyttig gymnastikövning, som tränar hästens styrka och reaktionsförmåga.Malin Baryard Johnsson sitter nu i sadeln på 8-årige Sid, som får jobba över fyra hinder på böjt spår. Övningen tränar styrka och reaktionsförmåga, och hästen får arbeta med både sin starka och sin svaga galopp. Det är viktigt att hästen är formad runt innerskänkeln innan man rider in i övningen, så att man inte behöver störa hästen över hindren.

Similar Posts