Hot Chip Food

– Salt är ju inte nyttigt, men chips köper man ju för att man är sugen på ett salt snacks. Med för lite salt får man ju bara en fet produkt som inte smakar gott, säger Anna Edberg.

Livsmedelsverket kom sedan med dubbla budskap: Man pratade om det största cancerlarmet på trettio år, samtidigt som man sa att det inte var någon fara för konsumenter. Under de två veckor som följde publicerades flera hundra artiklar om akrylamid i tidningarna och konsumtionen av potatischips sjönk med 30-50 procent.
De flesta tänker nog på akrylamid som det största matlarmet vi haft i Sverige. Men sedan blev det helt tyst. Vad hände egentligen? Den 23 april 2002 skickade Livsmedelsverket ut ett pressmeddelande om att en forskare vid Stockholms universitet hade hittat skyhöga halter av ett cancerframkallande ämne i stekt mat. Ämnet var akrylamid – nervgiftet i Rhoca-Gil, som orsakat förgiftningar i samband med tunnelbygget i Hallandsåsen.Några av de testade produkterna innehöll mindre salt än vad som stod i innehållsförteckningen. Till exempel innehöll Icas I love eco bara 0,8 gram salt per 100 gram, jämfört med påstådda 1,3 gram. Det straffade sig hos smakpanelen, som inte tyckte att de var tillräckligt salta.

– Eftersom de här chipsen inte innehåller mindre salt anser vi att det är vilseledande för konsumenterna att kalla dem för lättsaltade och vi har därför dragit av på betyget, säger Anna Edberg, projektledare för testet.Vi har även låtit labbetleta efter oönskade ämnen, som akrylamid och transfett. Där var resultaten positiva. Alla chips låg långt under den nivå på 1 000 mikrogram per kilo, som EU har bedömt vara den acceptabla halten av akrylamid. Vi kunde inte påvisa något transfett.

Utöver smaktestet har vi skickat chipsen till ett labb för att analysera vad de egentligen innehåller. Stora mängder fett och salt är det enkla svaret. Sätter man i sig en hel påse på 300 gram hamnar man över det rekommenderade dagliga intaget av fett, som ligger på 80 gram, och nära det rekommenderade dagliga intaget av salt, som ligger på 5–6 gram.För att hålla halterna av akrylamid nere kan du bland annat äta varierad mat och tillreda bröd- och potatis produkter tills de blir gyllengula snarare än bruna. Halten akrylamid blir högre ju mörkare de är. Vid kokning bildas inte akrylamid.Ganska snart gick dock andra forskare ut och dömde ut larmet som överdrivet, och redan någon månad senare hade chipskonsumtionen börjat öka igen. Sedan dess har flera företag arbetat med att minska halten av akrylamid i sina matvaror, till exempel genom att tvätta potatisarna för att få ner halterna i chips. Livsmedelsverket gör oregelbundna tester för att kolla halterna av akrylamid.

Vem var först med chips i Sverige?
Folke blir därmed känd som ”Banankungen”. 1957 – Folke reser till New York, går på en boxningsmatch i Madison Square Garden och upptäcker potatischipsen. Han bestämmer sig för att ta hem dem till Sverige och börjar tillverka potatischips och popcorn i Alingsås. Estrella blir först med chips i Sverige.
När det gäller konsistensen är det lite av en smaksak om man gillar lite hårdare, knaprigare chips eller tunna och möra. Bäst betyg när det gäller konsistensen får Estrellas lättsaltade, som bedömdes ha rätt mängd krispighet, utan att vara för hårda och knäckiga. Estrella, Svenska Lantchips och OLW marknadsförs som lättsaltade.Estrella säger att ”lättsaltade” länge har varit det man kallar släta ”vanliga” chips men att de har gjort bedömningen att det kan vara missvisande och att de därför håller på att byta namn till ”saltade”. Även Svenska Lantchips funderar på om det är rätt namn för chipsen i dag.

Vem äter mest chips i världen?
Enligt världens mest omfattande globala attitydundersökning är Sverige det land i världen som sticker ut mest. Och Estrellas nya chips bekräftar trenden.
– När vi lanserade ”Lättsaltade” med nivån 1,2 procent salt, var det betydligt lägre än vad resten av marknaden låg på då. Då var standard kring 1,6 procent, och ibland till och med 1,8 procent salt. Denna nivå förekommer ibland utomlands fortfarande. I dag, efter att saltdebatten tagit fart, har de flesta justerat ner nivån, och vår ”Lättsaltade” ligger mer som ett snitt än att sticka ut. Namnet har fått hänga kvar, men de kanske egentligen borde heta ”Saltade”, säger Joseph Bautista, sälj och marknadschef på Svenska Lantchips.Rotfruktschips kanske verkar vara det nyttiga alternativet, men ett test som vår tyska systertidning Stiftung Warentest har gjort visar att så inte är fallet. De innehåller inte mindre fett och salt än vanliga chips, däremot mycket mer akrylamid.Men när det gällde Svenska Lantchips, Garants ekologiska, Ica I love eco, Coop, Änglamark och båda sorterna från OLW klagade panelen på att chipsen hade en märklig bismak, att de smakade kartong eller plast och att oljan verkade vara härsken. Vi dubbelkollade bäst före-datum för att se att det inte hade passerats, men det var långt kvar. Chipset som fick mest klagomål om härsken smak kom från Änglamark.Inte alla chips smakar så gott som man hoppas på – några av dem vi testat har en tydligt härsken smak. Dessutom innehåller flera sorter mer fett än vad som påstås.

Rotfruktschipsen från Svenska Lantchips innehöll högre halter akrylamid än den nivå på 1­000 mikrogram per kilo som EU har bedömt vara den acceptabla halten av akrylamid i potatischips.
Så mycket väger en portion chips. I varje fall enligt tillverkarna. Det är bara lite på botten i en vanlig chipsskål – som bilden nedan visar. Många tillverkare skriver ut mängden fett och salt per portion, och hur står del av det rekommenderade dagliga intaget portionen utgör. Eftersom portionen är orimligt liten ser mängden fett och salt man får i sig inte så farlig ut.

Välj rätt chips till fredagsmyset. flottiga, frasiga och festliga. Chipsen är fredagsmysets självklara huvudingrediens. Vi vet att de är onyttiga, men samtidigt är de så oemotståndliga. För att ta reda på vilka chips som är godast, och hur ohälsosamma de egentligen är, har vi testat 12 saltade potatischipssorter.
Något som förvånar är hur mycket den uppmätta halten fett och salt skiljer sig från halten som tillverkarna har angivit. OLW:s naturchips och Coops chips innehöll 17 respektive 15 procent mer fett än vad som angivits, medan till exempel Icas chips innehöll 7 procent mindre. OLW:s lättsaltade chips innehöll hela 43 gram fett, jämfört med angivna 32 gram. Det är 26 procent mer fett än vad tillverkaren påstår.

Hur mycket kostar världens dyraste chips?
Med ett kilopris på 100 000 kronor och ingredienser som tryffeltång vill mikrobryggeriet erbjuda ett exklusivt chips – intäkterna går till välgörenhet. Ska man dricka dyr hantverksöl funkar inte vilka grillchips som helst, menar stockholmska S:t Eriks Bryggeri.
Enligt Livsmedelsverket måste salthalten vara reducerad med minst 25 procent jämfört med en motsvarande produkt på marknaden för att den ska få kallas lättsaltad. Men när vi jämförde mängden salt i de ”lättsaltade” med de andra chipsen i testet var den ungefär densamma. Det har resulterat i ett avdrag i märkningsbetyget och i det samlade betyget.Störst vikt har vi lagt vid smaken. För att kora det godaste chipset har vi låtit en panel bestående av sju personer som jobbar med mat, och är vana att smakprova, lukta, smaka och bedöma krispigheten på chipsen.

Vilket är Sveriges populäraste chips?
1988 lanserade Estrella Sourcream & Onion som snabbt blev svenskarnas snacksfavorit. Än idag är det den mest populära chipssorten och Sveriges mest köpta chips.
Nästa år kommer nya, tuffare regler gällande akrylamid i EU. Den högsta tillåtna halten i potatischips blir då 750 mikrogram per kilo. Akrylamidlarmet kom att handla mycket om chips, men ämnet finns även i många andra livsmedel. Framför allt i kolhydratrika produkter som grillas, rostas eller gräddas, till exempel kaffe, bröd, frukostflingor, kex och kakor.

Hur starkt är 100 000 scoville?
Scoville-tabellScovillegraderTyp av chili855 000–1 041 427Naga Jolokia, Bhut jolokia350 000–577 000Red Savina Habanero100 000–350 000Habanero100 000–200 000Rokotopeppar
Panelen hade en klar favorit, och det var Garants chips. De ansågs vara krispiga och spröda med en elegant smak. Garants chips får 9 i helhetsintryck, och det är ovanligt att ett livsmedel får full pott i det betyget. Panelen tyckte också att chipsen från Ica var goda, de smakade ”bra potatis” och ”friterat”.Merci de vous être abonné à notre newsletter. Nous avons hâte de vous apporter les dernières nouvelles et promotions sur les sucreries, les collations, les produits de boulangerie, les sauces barbecue, les aliments et les boissons des États-Unis, d’Amérique du Sud, du Royaume-Uni et d’Asie!

Dziękujemy za subskrybcję newslettera. Pragniemy opowiedzieć o nowościach i promocjach na słodycze, przekąski, produkty do wypieków, sosów do grilla, produktów spożywczych i napojów z USA, Ameryki Południowej, Wielkiej Brytanii i Azji!

Gracias por suscribirse a nuestro boletín. ¡Esperamos tentarte con las últimas noticias y campañas de Caramelos, Snacks, Pastelería, Salsas BBQ, Alimentos y Refrescos de USA, Sudamérica, Gran Bretaña y Asia!
Danke, dass Sie unseren Newsletter abonniert haben. Wir freuen uns darauf, Sie mit den neuesten Nachrichten und Aktionen zu Candy, Snacks, Produkten zum Backen, BBQ Sauces, Lebensmitteln und Getränken aus den USA, Südamerika, Großbritannien und Asien zu verführen!

Благодарим за подписку на нашу новостную рассылку. Нам не терпится рассказать вам о последних новостях и рекламных акциях на сладости, закуски, продукты для выпечки, соусы для барбекю, продукты питания и напитки из США, Южной Америки, Великобритании и Азии!Takk for at du abonnerer på vårt nyhetsbrev. Vi ser frem til å friste deg med de nyeste nye produktene og også kampanjer av godteri, snacks, bakesaus, mat og brus fra USA, Sør-Amerika, Brittain og Asia!Tack för att du har anmält dig till vårt nyhetsbrev. Vi ser fram emot att få fresta dig med de senaste nyheterna och en hel del kampanjer med godis, snacks, drycker och mat från USA och hela världen! Grazie per esserti iscritto alla nostra newsletter. Non vediamo l’ora di tentarvi con gli ultimi nuovi prodotti e anche campagne di caramelle, snack, salse da forno, cibo e soda da Stati Uniti, Sud America, Brittain e Asia! Tak fordi du abonnerer på vores nyhedsbrev. Vi ser frem til at friste dig med de seneste nyheder og mange kampagner inden for slik, snacks, drinks og mad fra USA!

Thank you for subscribing to our newsletter. We look forward to tempt you with the latest new products and also campaigns of candy, snacks, baking sauces, food and soda from USA, South America, Brittain and Asia!
Kiitos, että tilasit uutiskirjeemme. Odotamme houkuttelevasi sinua viimeisimmillä uutisilla ja lukuisilla promootioilla makeisista, välipaloista, juomista ja ruoista Yhdysvalloista!Vi använder cookies för att göra din upplevelse bättre. För att följa det nya direktivet om e-integritet, behöver vi be om ditt medgivande att sätta cookies. Läs mer.

1946 – Folke Andersson började importera bananer från Sydamerika. Han bestämmer sig för att kalla sitt nya bolag Estrella, efter spanskans ”stjärna”. Folke blir därmed känd som ”Banankungen”.

Visste du att Estrella startade i Alingsås? Jajamän! Inte nog med att potatis blivit en symbol för staden sedan Jonas Alströmers tid så har också Folke Andersson, även kallad ”Banankungen”, potatiskopplingar. Folke var nämligen först i Sverige med att tillverka potatischips och popcorn mitt i Alingsås.
1957 – Folke reser till New York, går på en boxningsmatch i Madison Square Garden och upptäcker potatischipsen. Han bestämmer sig för att ta hem dem till Sverige och börjar tillverka potatischips och popcorn i Alingsås. Estrella blir först med chips i Sverige.Numera kan man mäta koncentrationen av kapsaicin direkt i laboratorium, och scoville är därför omdefinierat så att den utgår från den uppmätta koncentrationen istället.

Vilket är Sveriges mest populära chips?
1988 lanserade Estrella Sourcream & Onion som snabbt blev svenskarnas snacksfavorit. Än idag är det den mest populära chipssorten och Sveriges mest köpta chips.
Den starkaste chilin sedan 2012 är enligt Guinness World Records Carolina Reaper som uppmätts i medeltal till 1 569 300 SHU och max cirka 2 200 000 SHU.

Från början var scoville definierad som den lägsta koncentration av en lösning av substansen där hettan kunde förnimmas på tungan. Exempelvis kan kanske en milliliter puré av en av de hetaste pepparfrukterna, habaneron, förnimmas utspädd med 300 liter vatten. Denna habanero skulle då alltså ha en hetta på 300 000 scoville.
Scoville, eller SHU (Scoville Heat Units), är en enhet för att mäta den upplevda hettan, orsakad av förekomsten av kapsaicin i födoämnen, speciellt chilipeppar. Skalan uppfanns av Wilbur Scoville år 1912.

Estrella AB tillverkar och marknadsför salta snacks i Sverige. Estrella har funnits på den svenska marknaden sedan 1950-talet och är ett av de största varumärkena inom snacks. Kontor och fabrik ligger i Angered utanför Göteborg. Estrella omsätter ca 1,2 Mdkr och är 230 anställda. Estrella ägs av Intersnack Group, som är ett familjeägt snacksföretag med huvudkontor i Düsseldorf. Koncernen har 8000 anställda och en omsättning på 2 miljarder euro.
World value survey* är en av världens största undersökningar som kartlägger mänskliga trender och attityder. Trots att vi svenskar länge identifierat oss som ett kollektiv utan några större utsvävningar visar nu undersökningen motsatsen – svenskarna sticker ut på punkt efter punkt och Sverige är snarare ”landet-extremt”. En sanning som bekräftas även av Estrella. När chipstillverkaren inför lanseringen smaktestade de nya chipsen Riktigt Tunna och Riktigt Grova, för att undersöka vilken tjocklek och textur konsumenterna föredrog, blev resultaten något överraskande, om än väldigt tydliga. Såväl de extremt grova chipsen som de exceptionellt tunna chipsen fick mycket höga betyg av testpersonerna. Estrella lyssnade på konsumenten och lanserar därför nu just de två ytterligheter.Sedan urminnes tider har det hetat att Sverige är ”landet-lagom” och att vi svenskar är ett kollektiv som alltid väljer mellanmjölkens medelväg. Tills nu. Enligt världens mest omfattande globala attitydundersökning är Sverige det land i världen som sticker ut mest. Och Estrellas nya chips bekräftar trenden. Nu kommer de två ytterligheterna Riktigt Grova chips och Riktigt Tunna chips.

Vilka chips är bäst OLW eller Estrella?
Bäst betyg när det gäller konsistensen får Estrellas lättsaltade, som bedömdes ha rätt mängd krispighet, utan att vara för hårda och knäckiga. Estrella, Svenska Lantchips och OLW marknadsförs som lättsaltade.
När du väljer att skapa ett konto och följa ett nyhetsrum kommer dina personuppgifter behandlas av oss och av ägaren av nyhetsrummet för att du ska kunna motta nyheter och uppdateringar enligt dina bevakningsinställningar.– Våra smaktester var otvetydiga, testpersonerna gillade verkligen de båda ytterligheterna, säger Lisa Müller, Senior Brand Manager på Estrella. Såväl Riktigt Grova som Riktigt Tunna fick otroligt bra omdömen och självklart vill vi ge konsumenten vad de vill ha så vi lanserar både och. Och visst är det lite härligt att vi lämnat landet Lagom bakom oss och nu vågar sticka ut lite mer.

Estrella AB tillverkar och marknadsför salta snacks i Sverige. Estrella har funnits på den svenska marknaden sedan 1950-talet och är ett av de största varumärkena inom snacks. Företaget ingår i Estrella Maarudkoncernen som finns representerat i Norden samt Baltikum med en omsättning på ca 1 miljard SEK och totalt 350 anställda.De två nya produkterna – Riktigt Tunna och Riktigt Grova – har redan hunnit ut till vissa butiker och kommer att finnas på butikshyllan i hela Sverige med start på måndag 19 januari. Riktigt Grova chips är de grövsta chips Estrella någonsin tagit fram och är härligt knapriga och frasiga. Smaken är gräddfil och grön paprika. Riktigt Tunna är lyxigt frasiga chips, så tunna att de smälter i munnen. Dessutom innehåller Riktigt Tunna chips 30 procent mindre fett jämfört med vanliga potatischips. Riktigt Tunna kommer med smaken gräddfil och rödlök.

Hur mycket Scoville har One Chip Challenge?
Hot Chip Challenge innehåller endast ett chips, du kommer bara behöva ett. Chipset är kryddat Carolina Reaper med imponerande 1,8-2,2 miljoner Scoville. Bör ej konsumeras av barn, gravida och ammande kvinnor. Coopers Candy tar inget ansvar, konsumeras och hanteras på egen risk.
*World Value Survey har genomförts sedan 1981. Undersökningen genomförs i över hundra länder, på alla de bebodda kontinenterna. Samhällsvetare söker upp drygt 1 000 personer i varje land för att ställa frågor om deras inställning till bland annat politik, jämställdhet, religion, arbete och familjeliv. Tack vare undersökningen finns ett statistiskt material över nästan 90 procent av världens befolkning. Resultatet blir en karta över vad vanliga människor har för uppfattning och attityder till sina liv och omvärlden.För att läsa mer om detta, var vänlig läs vår Integritetspolicy som berör vår behandling av dina personuppgifter, och Integritetspolicy för Contacts som berör behandlingen av dina personuppgifter från ägaren av nyhetsrummet du följer. Här kan du läsa om några riktigt viktiga lanseringar. Sedan följer en lista på alla våra lanseringar sedan 2012. Du kommer snabbt att inse att vi lanserar mååånga nyheter varje år. Somliga mer eller mindre populära än andra. 1988 lanserade Estrella Sourcream & Onion som snabbt blev svenskarnas snacksfavorit. Än idag är det den mest populära chipssorten och Sveriges mest köpta chips. Den togs fram här på labbet i Angered, Göteborg och produktutvecklarna jobbar fortfarande kvar. Läs den spännande och krispiga historien om Sourcream & Onion här!Takk for at du registerte deg! Du vil nå motta utsendelsene våre på e-postadressen du oppga. Du kan si opp gratisabonnementet ditt når som helst hvis du ikke vil motta flere e-poster.

Similar Posts